Webbkameratest (2022) → Din guide till de 4 bästa webbkamerorna just nu

1
Logitech Brio Ultra HD Pro Webcam

Du kan inte göra fel med den här webbkameran från Logitech, eftersom den helt enkelt sätter en ny standard för webbkameror. Produkten levererar 4K Ultra HD-video, vilket innebär att du har perfekt bild när du pratar med andra online. Webbkameran är godkänd för företagsanvändning och du kan justera kamerans inställningar för att passa dina behov. Varför du ska välja en Logitech Brio Ultra HD Pro-webbkamera Vi rekommenderar att du investerar i den här webbkameran från…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Logitech Brio Ultra HD Pro Webcam 1.575 kr. Compumail
Trust Exis webcam 49 kr. BilligTeknik SE
Sandberg USB Webcam Pro 809 kr. Amazon.se
Logitech StreamCam-kamera##

I det här webbkameratestet kan du läsa om de fyra bästa webbkamerorna på marknaden just nu. Alla modeller som valts ut är av hög kvalitet, vilket ger dig de bästa bilderna och ljudåtergivningen. Vår testvinnare är Logitech Brio Ultra HD Pro Webcam, men alla webbkameror som ingår är värda att investera i, så du kan välja rätt variant för dig.

Vi guidar dig inte bara till de bästa webbkamerorna, utan också genom köpet så att du vet vilka funktioner du ska prioritera och se upp för på vägen. På så sätt kan du vara säker på att du väljer en fungerande webbkamera.

Logitech Brio Ultra HD Pro Webcam – Den bästa webbkameran

Du kan inte göra fel med den här webbkameran från Logitech, eftersom den helt enkelt sätter en ny standard för webbkameror. Produkten levererar 4K Ultra HD-video, vilket innebär att du har perfekt bild när du pratar med andra online. Webbkameran är godkänd för företagsanvändning och du kan justera kamerans inställningar för att passa dina behov.

Varför du ska välja en Logitech Brio Ultra HD Pro-webbkamera

Vi rekommenderar att du investerar i den här webbkameran från Logitech om du vill ha en webbkamera som faktiskt garanterar dig en bra bild varje gång du använder den. Produkten har faktiskt utvecklats med en mängd funktionell teknik som garanterar dig den bästa bildkvaliteten. Det är just på grund av den utmärkta bildkvaliteten och möjligheten att anpassa bilden till dina behov som vi har valt den här modellen som vår testvinnare.

Du får en garanterad kristallklar bildströmning med optimal upplösning, bildfrekvens och färgfördelning. Produkten levererar 4K Ultra HD, RightLight 3 och HDR, vilket garanterar en detaljerad video oavsett hur belysningen är i rummet eller om det finns andra objekt som kameran kan zooma in på. Du har också möjlighet att justera synfältet beroende på hur mycket av rummet eller människorna i rummet du vill visa. Du kan också styra panorering och zoomning utan risk för hackning.

Som en extra bonus är den här kameran certifierad för företag, så den är också kompatibel med ett stort antal appar, inklusive Zoom, Skype for Business, Temas, Windows Hello med mera. Webbkameran hjälper till att upprätthålla ett bra skydd av dina privata filer eftersom den är utrustad med infraröd ansiktsigenkänning, till exempel via Windows Hello. Du kan också montera kameran nästan var som helst, eftersom justerbara clips ingår i köpet.

Produktinformation

 • Kamerans höjd: 2,7 cm
 • Kamerans djup: 2,7 cm
 • Kamerans bredd: 10,2 cm
 • Kamerans vikt: 63 gram
 • Färg: Svart
 • Maximal digital videoupplösning: 4096 x 2160 pixlar
 • Videolägen: 720p, 1080p eller 4K
 • Kabellängd: 2,2 meter
 • Utmärkt bildupplösning med 4K Ultra HD, HDR, RightLight 3 med mera
 • Möjlighet att justera synfält, zoom, panorering och andra inställningar
 • Certifierad för företagsanvändning och fungerar därför med alla videoappar.
 • Utrustad med infraröd programvara för ansiktsigenkänning för optimalt skydd.

Trust Exis webcam – Den bästa billiga webbkameran

En bra webbkamera behöver inte nödvändigtvis kosta skjortan. Den här modellen från Trust är ett utmärkt exempel på detta. Webbkameran säljs till ett otroligt lågt pris, men du kan ändå hålla möten eller prata med vänner och familj med en optimal bild. Kameran har en inbyggd mikrofon, så du behöver inte ansluta flera enheter.

Varför du ska välja en webbkamera från Trust Exis

Har du en begränsad budget för att köpa en ny webbkamera? Om så är fallet finns det ingen anledning till panik. Du kan fortfarande få en solid kamera av god kvalitet om du investerar i den här modellen från Trust, som vi röstade fram som den mest prisvärda kameran i det här testet. Produkten säljs till ett extremt förmånligt pris som alla har råd med. Du behöver alltså inte tömma hela plånboken för att ha råd med den här modellen.

Du får ändå en webbkamera som fungerar precis som den ska och som kan användas med flera olika datorer. Upplösningen är 640 x 480 pixlar, och även om det finns webbkameror med högre upplösning på marknaden är den här upplösningen bra när kameran används för att visa dig i en konversation. Du kan alltså enkelt använda den här modellen när du har möten online med företaget eller för att hålla kontakt med familj och vänner.

En fördel med den här webbkameran är att den har en inbyggd mikrofon, så du behöver inte oroa dig för att ansluta en extern mikrofon. Ljudet kommer fram kristallklart, bättre än om du skulle använda datorns mikrofon. Du ansluter produkten enkelt via en USB-kabel som är 1,5 meter lång. Kameran är utformad med ett flexibelt stativ som gör att du kan ha den stående på flera olika typer av ytor och skärmar. Produkten är kompatibel med Microsoft Windows 7 och Microsoft Windows Vista/XP eller nyare system.

Produktinformation

 • Kamerans höjd: 7,7 cm
 • Kamerans djup: 6,6 cm
 • Kamerans bredd: 4,5 cm
 • Färg: Svart
 • Maximal digital videoupplösning: 640 x 480 pixlar
 • Kabellängd: 1,5 meter
 • Säljs till ett extremt lågt pris, så att alla har råd med en bra webbkamera.
 • Har en inbyggd mikrofon så att du inte behöver ansluta flera enheter samtidigt.
 • Lätt att ansluta till din dator, bara att koppla in en USB-kabel.
 • Flexibelt stativ gör att den kan placeras på många skärmar eller ytor.

Sandberg USB Webcam Pro – Den bästa webbkameran med möjlighet att täcka linsen

Den här webbkameran från Sandberg är lite lik vår testvinnare när det gäller designen. Den säljs dock till ett billigare pris än testvinnaren, vilket gör att du kan välja den istället om du vill spara lite pengar. En klar fördel med den här modellen är också att den är utformad med ett inbyggt skydd som kan skjutas över linsen för optimal avskildhet.

Varför ska du välja Sandberg USB Webcam Pro?

Vill du investera i en webbkamera där du kan täcka linsen när du inte använder utrustningen? Ta då en titt på den här webbkameran från Sandberg. Produkten är utformad med ett litet skydd som enkelt kan skjutas på och av linsen. På så sätt kan du känna dig trygg när webbkameran inte används, eftersom du inte vill riskera att någon hackar sig in i din webbkamera och filmar dig utan ditt samtycke. Locket smälter in med resten av den svarta designen, så den kommer inte heller att vara ett störande element när den är avstängd.

Den här webbkameran ger en skarp bild, eftersom den är utformad med en Full HD-upplösning på 1080 pixlar. Objektivet är också utrustat med både autofokus funktion och automatisk ljusstyrning. Dessa funktioner säkerställer att dina bilder alltid visas i hög kvalitet och utan flimmer – oavsett om det är mörkt i rummet eller om du rör dig under en konversation.

Och du behöver inte förlita dig på datorns ljudkvalitet för att prata med vänner, familj, kollegor m.m. Den här webbkameran har en integrerad stereomikrofon som återger högkvalitativt ljud för din samtalspartner. Du får ett videosamtal med ljud och bild av högsta kvalitet. Produkten är även utrustad med några justerbara klämmor så att du kan fästa den på flera olika föremål, inklusive din dator.

Produktinformation

 • Höjd: 18 cm
 • Djup: 7 cm
 • Bredd 12 cm
 • Vikt : 300 g
 • Färg: Svart
 • Maximal digital videoupplösning: 1920 x 1080 pixlar
 • Videolägen: 1080p
 • Kabellängd: 2 meter
 • Utrustad med ett skydd som kan skjutas framför objektivet när du inte vill filma.
 • Alltid en skarp bild tack vare upplösningen Full HD 1080 pixlar
 • Inbyggd stereomikrofon ger bra ljud under samtal
 • Klämmor på kameran gör att du enkelt kan fästa den på skärmen.

Logitech StreamCam-kamera – Den bästa webbkameran för inspelning och streaming

Med den här modellen från Logitech får du bästa ljud och bild vid inspelningar och streaming. Produkten är utrustad med två mikrofoner på framsidan, vilket ger dig ett fylligt ljud, och har en inspelningskvalitet på Full HD 1080 pixlar, så bilden är också skarp. Du har också möjlighet att justera visningsvinkeln vertikalt eller horisontellt.

Varför du ska välja en Logitech StreamCam-kamera

Letar du efter den bästa webbkameran att använda för att streama eller spela in videor som ska laddas upp på internet? Då behöver du en modell som den här varianten från Logitech som levererar både ljud och video av hög kvalitet. Själva inspelningskvaliteten är Full HD 1080p vid 60 fps med 1920 x 1080 pixlar i videoupplösning. Dessutom har webbkameran en speciell AI-baserad ansiktsspårning och automatisk exponering som ser till att kameran alltid fokuserar på dig och inte på bakgrunden bakom dig. Automatisk exponering hjälper också till att anpassa bilden till olika ljusförhållanden.

Du har möjlighet att välja olika vinklar när du fotograferar. Produkten kan ställas in för antingen vertikal eller horisontell filmning. Vinkeln ändras enkelt genom att vrida kameran eller byta bildläge. Kameran har också inbyggd elektronisk bildstabilisering, så du slipper oavsiktliga skakningar. Produkten ansluts till en dator via en USB-kontakt och fungerar med bland annat Open Broadcaster Software (OBS), XSplit och Streamlabs, så att du enkelt kan streama ditt innehåll på olika webbplatser.

Som nämnts är du också garanterad optimal ljudkvalitet när du filmar med den här webbkameran. Det beror på att produkten är utformad med två mikrofoner på framsidan som kan användas i antingen stereo eller dubbla monokanaler. De dubbelriktade mikrofonerna är också utformade med brusreducerande filter. Du har möjlighet att använda den användarvänliga Logitech Capture-appen om du vill spela upp olika visuella effekter eller ljudeffekter i dina videor för att ge dem mer dynamik. Som en extra bonus har webbkameran en vit LED-lampa som visar när du sänder live.

Produktinformation

 • Kamerans höjd: 8,5 cm
 • Kamerans djup: 4,8 cm
 • Kamerans bredd: 5,8 cm
 • Kamerans vikt: 222 gram
 • Färg: Vit eller svart
 • Maximal digital videoupplösning: 1920 x 1080 pixlar
 • Videolägen: 1080p
 • Kabellängd: 1,5 meter
 • Hög inspelningskvalitet med Full HD och olika funktioner för bättre bilder
 • Utrustad med två mikrofoner på framsidan så att du kan få ett bra ljud vid inspelningen.
 • Möjlighet att anpassa betraktningsvinkeln till dina behov
 • Utvecklad med Logitech Capture – ett program som kan skapa extra dynamik i videon.

Guide för att köpa en webbkamera

I avsnitten ovan kan du läsa mer om de olika produkter som vi har valt att inkludera i den här webbkamera översikten. Produkterna är alla av hög kvalitet och kan därför sägas vara bland de bästa webbkamerorna på marknaden just nu. Att veta vilka modeller som är de bästa webbkamerorna hjälper dig dock inte nödvändigtvis att bestämma vilken webbkamera du ska investera i. Du kan dock läsa mer om det i avsnitten nedan där vi guidar dig i köpet.

Hur du väljer den bästa webbkameran

I det här avsnittet kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper en ny webbkamera. Det krävs trots allt en förståelse för webbkamerans funktioner för att du ska kunna köpa rätt produkt för dina behov. Läs om de fem viktigaste parametrarna nedan:

Syfte: Innan du går på jakt efter en webbkamera bör du fundera på vad produktens syfte är. Är det bara för att prata med vänner och familj på nätet, är det för arbete eller kommer du att använda webbkameran för att spela in videor? Det primära syftet avgör hur många funktioner webbkameran ska ha och hur hög bildkvalitet (och eventuellt ljudkvalitet) du behöver. Om webbkameran bara är avsedd för samtal online kan du klara dig med en billig modell med bra bild- och ljudkvalitet. Du bör dock välja en modell med något högre upplösning om du ska använda den på jobbet, eftersom dina kollegor vill kunna se dig utan att bilden flimrar eller pixlar. Och om kameran ska användas för att spela in videor som senare ska läggas ut på nätet får du inte kompromissa med kvaliteten på varken bild eller ljud.

Bildkvalitet: När det gäller val av webbkamera är bra bildkvalitet alltid att föredra. Du bör välja en modell med en upplösning på cirka 1920 x 1080 pixlar om du vill ha en bild av god kvalitet, men det går även bra med mindre om du har en liten budget (vår bästa billiga modell ger till exempel en bra bild även om upplösningen är relativt låg). Du kanske också vill leta efter modeller med Full HD, Ultra HD, 4K-upplösning, HDR med mera.

Ljud: Din webbkamera bör ha en inbyggd mikrofon om du inte vill använda datorns mikrofon eller ansluta en extern variant. Detta bidrar till en bättre ljudupplevelse för dem du pratar med på nätet. Din röst kommer ofta fram mycket tydligare med inbyggda mikrofoner i webbkameran.

Inbyggda funktioner: Håll ett öga på vilka funktioner varje webbkamera är utrustad med. Vissa kameror har inga extra funktioner, medan andra justerar bilden efter ljuset i rummet, anpassar sig till ditt ansikte, kan vridas till andra vinklar etc. Det är helt upp till dig om du vill investera i en högteknologisk version eller inte.

Säkerhet: Om du inte planerar att demontera webbkameran efter varje användning kan det vara en bra idé att investera i en modell med något slags skydd som kan placeras framför själva kameran då den inte är i användning. Om någon hackar sig in i din dator behöver du inte oroa dig för att webbkameran ska filma dig utan din vetskap.

Läs också: Test av Chromebook – den bästa Chromebook 2022

Naturligtvis måste du också titta på priset för varje modell. Vad du ska betala för din nya webbkamera varierar ju mycket från modell till modell. Det finns ingen anledning att betala mycket pengar för en typ av webbkamera om du kan få exakt samma funktioner i en billigare modell. Håll därför alltid ett öga på utbudet och egenskaperna ovan och jämför sedan modellerna med varandra. På så sätt kan du vara säker på att du inte bara får en modell som passar dina behov, utan också att du får den till ett bra pris.

Hur detta webbkameratest gjordes

För att sammanställa det här webbkameratestet har vi tagit del av resultaten från olika andra test tidningar och undersökt webbkameror som har fått goda recensioner från olika konsumenter. Utifrån denna information har vi tagit fram de modeller som vi anser vara de bästa webbkamerorna på marknaden. Vi har i möjligaste mån försökt hitta något för varje konsument och inte bara tagit med produkter med samma syfte och pris. Därför hittar du produkter med olika utseende och inbyggda funktioner i det här testet.

Har du tillräckligt bra internet i ditt hem?

I vissa fall kan bilden under streamingen eller en konversation bli pixelerad på grund av en dålig internetuppkoppling. Så om du använder en högkvalitativ webbkamera men ändå upplever repor och pixling kan det vara din internetanslutning som är problemet.

Vi rekommenderar att du läser vårt routertest för att få vägledning om hur du testar ditt internet. Du kan också ta reda på vilka routrar du kan ersätta din nuvarande modell med om det är problemet. Å andra sidan, om du har problem med att få optimal signal bara där ditt hemmakontor/dator är placerat,  kan du överväga att investera i ett mesh wi fi-system. Du kan läsa mer om detta i vårt test av mesh wifi, som du hittar här.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken webbkamera är bäst?

I det här testet har vi röstat fram Logitech Brio Ultra HD Pro Webcam som bäst i testet. Produkten har en bra upplösning och hög kvalitet för både bild och ljud. Läs testet och hitta rätt för dig.

Vad ska jag tänka på när jag köper en webbkamera?

När du letar efter en bra webbkamera måste du vara särskilt uppmärksam på bildkvaliteten. Dessutom spelar ljudet en viktig roll för vissa, liksom de inbyggda funktionerna.

Hur mycket kostar en webbkamera?

Priset på en webbkamera varierar mycket från modell till modell. Vissa modeller är extremt billiga och kostar bara några tusen kronor, medan andra kostar mycket mer. Dessa utvecklas dock ofta med fler funktioner.