Vitlökspress test 2022 – Vi testar marknadens 7 bästa vitlökspressar

1
Rösle

Med Rösle vitlökspress får du en exceptionellt bra vitlökspress. Det är en riktigt robust och stabil press från Rösle som med sina 370 gram väger lite mer jämfört med genomsnittet. Den är diskmaskinssäker, tillverkad av rostfritt stål och har en presskorg som lämnar mycket lite rester. Det tyska kvalitetsmärket lever i stort sett upp till förväntningarna, och experter och kunder ger produkten 4-5 stjärnor hos flera olika återförsäljare och sajter. Rösle vitlökspress är också utrustad…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Rösle 375 kr. Proshop
Eva Solo 469 kr. Magasin.se
Westmark 591 kr. Önska
WMF Profi Plus 262 kr. Cervera
Zwilling Pro 1.049,30 kr. Magasin.se
Fiskars Functional Form 349 kr. Royal Design
OXO Good Grips 799 kr. Amazon.se

En vitlökspress är väl bara just det – en vitlökspress? Du kanske tror det, men det kan faktiskt vara en riktigt stor skillnad i kvalitet, funktionalitet och design. Vi har samlat marknadens 7 ledande modeller åt dig här och jämför dem med varandra, så att du enkelt och snabbt kan få en bra överblick över vilken som är den bästa vitlökspressen för dig och dina behov. 

Artikeln här hjälper dig att få en allmän översikt och koll på vitlökpressar. Vilka typer av vitlökspressar finns det? Hur väljer du rätt vitlökspress för dina behov? Vilka kriterier bör du tänka på?

Vi går igenom priser och typer och ger dig några bra tips på vägen, så att du lättare kan välja rätt när du behöver en ny vitlökspress. Vi tittar även på fördelar och nackdelar, och i slutet av artikeln jämför vi de 7 bästa av marknadens vitlökspressar just nu. Vinnaren av testet – den som helt enkelt är bäst i test, och den slutliga bedömningen lämnar vi upp till dig. Alla 7 är riktigt bra så väljer du någon av dem, kan du vara säker på att du får hem en bra modell – den bästa vitlökspressen för dig. 

Vilken vitlökspress ska du välja – Vi jämför marknadens just nu 7 bästa vitlökspressar

Nedan granskar vi 7 av marknadens bästa vitlökspressar. Vi tittar på pris, kvalitet och funktionalitet, ergonomi och design. Testet utgår från recensioner online från experter och kunder på olika testsajter för att ge dig bästa möjliga inblick i produkterna och dess egenskaper. Vi har satt en särskild modell på plats 1, som i allmänhet kan sägas vara den bästa generellt, men å andra sidan kan samtliga vitlökspressar i testet kategoriseras som riktigt bra och bästa i test på sina egna sätt. De har nämligen olika fördelar och passar olika behov, så vilken du ska välja beror på din smak, dina behov och prioriteringar. 

Rösle – Vitlökspress bäst i test

Med Rösle vitlökspress får du en exceptionellt bra vitlökspress. Det är en riktigt robust och stabil press från Rösle som med sina 370 gram väger lite mer jämfört med genomsnittet. Den är diskmaskinssäker, tillverkad av rostfritt stål och har en presskorg som lämnar mycket lite rester. Det tyska kvalitetsmärket lever i stort sett upp till förväntningarna, och experter och kunder ger produkten 4-5 stjärnor hos flera olika återförsäljare och sajter. Rösle vitlökspress är också utrustad med en skalare som både gör vitlöken lätt att skala, och ger dig möjlighet att pressa dina klyftor utan att du behöver skala de först. Detta innebär att den är enkel att använda och du kan säga hejdå till envist vitlöksdoftande fingrar när du ska pressa vitlök!

Därför ska du välja Rösles vitlökspress

Priset för denna vitlökpress är helt klart i den dyrare klassen, men flera mycket positiva recensioner, målar upp en bild av att den ändå är värd alla pengarna. Om du behöver en press för resten av ditt liv är Rösle definitivt en bra investering. Kvaliteten och funktionaliteten är nämligen i toppklass och bidrar till att utvinna god smak ur dina klyftor vitlök. 

Den extra vikten nämns faktiskt upprepade gånger som ett plus, eftersom det gör den enkel att använda. Att pressa vitlök när redskapet väger lite mer är faktiskt smart, för det hjälper till att pressa och ger stabilitet. Eftersom denna från Rösle är en mer robust modell kommer du långt med ett lätt tryck från din sida, och ändå få en vitlök som pressas helt vid första trycket. Designen är snygg och klassisk, med en liten twist som kommer av dess böjda presskorg. Till sista kan nämnas att handtagen är släta och har en bra tjocklek, så den är skön att hålla i.

Det vi liker:
 • Kvaliteten är på topp och bidrar till god smak
 • Tål att diskas i diskmaskinen
 • Lite tyngre vikt som ger stabilitet underlättar arbetet
 • Ögla så att det kan hängas upp
 • Pressar bra, oavsett om du skalar vitlöken först eller inte
 • Enkel rengöring
 • Inbyggd skalfunktion
 • Minimalt slöseri
Det vi ikke liker:
 • Priset är i det dyrare laget

Eva Solo – Bästa design vitlökspressen

Eva Solo vitlökspress sticker ut lite från mängden. Den fungerar inte bara som en vitlökspress, den ser på sätt och vis också ut som en vitlök. Själva pressen från Eva Solo är något vriden i skaftet och efterliknar därmed toppen av en naturlig vitlök. Denna Eva Solo vitlökspress, bäst i test tack vare sin fina och smarta design, innehåller en liten glasbehållare som tillsammans med pressen kompletterar för att ge intrycket av en hel vitlök.

Därför ska du välja Eva Solos vitlökspress

Förutom att se ut som en vitlök har designen också en inverkan på hur bra den ligger i handen. Ergonomiskt är denna Eva Solo vitlökspress således bra, där den har en lagom tung vikt och ligger skönt i handen. När det kommer till funktionalitet finns det dock delade meningar. Vissa recensioner berömmer denna Eva Solo vitlökspress, medan andra återigen kritiserar den för att vara mer fin än effektiv. De mindre entusiastiska kritikerna tycker att hålen i pressen sitter dåligt till, är för få och lämnar mycket svinn då du ska pressa vitlök, vilket gör denna press mindre effektiv och inte är så enkel att rengöra. Det finns dock delade meningar kring funktionaliteten, då det i vissa tester inte nämns något negativt om extra svinn. 

Det vi liker:
 • Designen är fin och tidlös
 • Den är fin nog att stå framme och behöver inte ställas undan
 • Fin att ge som present
 • Bra ergonomiskt utvecklad
 • Diskmaskinssäker så det är lätt att göra rent den
Det vi ikke liker:
 • Tillhör en dyrare prisklass
 • Delade åsikter om funktionalitet lever upp till designen
 • Tar upp mer plats i lådan än andra modeller

Westmark – Billigaste vitlökspressen

Denna vitlökspress från Westmark är lite av en klassiker. Inte så många krusiduller här – utan det är en väldigt ‘straightforward’, enkel och välfungerande vitlökspress. Faktum är att den till och med fungerar riktigt bra, som den bästa vitlökspressen, trots att den inte kostar särskilt mycket alls. Flera användare håller med om att Westmarks press är riktigt bra, så för oss är det en självklarhet att klassa den som bäst i test av marknadens billiga. 

Därför ska du välja Westmarks vitlökspress

Om man tittar på priset kan det faktiskt vara den bästa vitlökspressen på marknaden i förhållande till vad du får – detta då dess funktionalitet, effektivitet och just pris ligger i framkant. Den är framför allt enkel att använda. Designen är däremot inget att ställa sig upp över. Den är fyrkantig, och lite åt det klumpiga hållet. Detaljerna har inte riktigt tagits hand om och ergonomiskt är det inte heller något speciellt. Det är en lättviktig modell i aluminium, med en vikt på bara 117 gram, vilket innebär att du måste pressa lite mer för att lyckas pressa vitlöken. Å andra sidan pressar den effektivt, har en stor yta i dess presskorg. På så sätt kan du använda hela vitlöksklyftor och inte behöva dela dem innan. Hålen är stora och många och den lämnar dig inte med mycket svinn. Vidare är denna press lätt att rengöra, och sedan kan den enkelt diskas i diskmaskinen. Så alltså, du inte har den största budgeten att röra dig med, så är denna press från Westmark absolut den som kan sägas vara bäst i test för dig.

Det vi liker:
 • Effektiv
 • Billig
 • Diskmaskinssäker så det är lätt att göra rent den
 • Fin kvalitet
 • Lätt att rengöra
 • Minimalt avfall
Det vi ikke liker:
 • Designen är lite tråkig
 • Ergonomin är i det sämre laget

WMF Profi Plus – Funktionell vitlökspress i Cromargan rostfritt stål

Profi Plus från WMF är en annan riktigt bra vitlökspress. Vitlökspressen får en fina betyg på alla fronter. Den har en bra vikt – lite åt det tunga hållet och pressar effektivt utan så mycket krångel. Den får ut mycket juice och kött, ger bara lite svinn och den avtagbara korgen är lätt att rengöra.

Därför ska du välja WMF Profi Plus vitlökspress

Denna press av hög kvalitet kan diskas i maskin och är till och med tillverkad av Cromargan rostfritt stål, vilket gör den extra motståndskraftig om du tappar den eller på annat sätt skulle råka riskera den för att blir repig. Profi Plus klarar sig riktigt bra utifrån alla aspekter i detta test; priset är rimligt, kvalitet och funktionalitet är i toppklass, och den ger inte mycket svinn, utan mest bara god smak. Vidare har denna press ett fint, slätt handtag som är lätt att hålla rent. Designen är relativt robust, men på ett riktigt trevligt och genomtänkt sätt.

Det vi liker:
 • Priset är rimligt
 • Kvaliteten är riktigt hög
 • Avtagbar presskorg gör den enkel att rengöra
 • Fint material i form av Cromargan rostfritt stål
 • Lite svinn
 • Tål maskindisk
 • Korgens design skyddar mot stänk av vitlök
Det vi ikke liker:
 • Vissa människor tycker att den lösa korgen kan vara en nackdel

Zwilling Pro – Hållbar och snygg vitlökspress

Vitlökspressen från Zwilling Pro är på sätt och vis något extra när det kommer till design. Där Profi Plus från WMF ovan är en mycket fin och robust, nästan lite maskulin, vitlökspress åt den klassiska sidan, är Zwilling Pros vitlökpress rundare och mjukare utformad, vilket ger den en mer feminin touch. Oavsett får du här möjlighet att njuta av den goda smaken av vitlök.

Därför ska du välja Zwilling Pros vitlökspress

Denna press är enkel och naturligt utformad. Trots den fina designen har det inte på något sätt kompromissats med användbarhet och funktionalitet. Den har ett fint handtag, och ett bra tryck. Den är lika lätt att rengöra som de andra klassiska modellerna, och den tål en vända i diskmaskinen. Denna modell har ett hål i änden av handtaget som gör att du kan hänga upp den, om du inte vill förvara den i lådan. Dessutom är priset mycket rimligt i förhållande till dess fina och hållbara design och material. Sammantaget en bra press som platsar bland de som är bäst i test.

Det vi liker:
 • Rostfritt stål
 • Mjuk och vacker design
 • Både effektiv och bekväm att använda
Det vi ikke liker:
 • Designen sticker ut och kanske inte för alla

Fiskars Functional Form – Enkel vitlökspress

Fiskars Functional Form vitlökspress är just det: funktionell. Färgerna är de som många förknippar är klassiska för Fiskars – svart med orange, och pressen, som så många andra av Fiskars produkter, är designad med tonvikt på ergonomi.

Därför ska du välja Fiskars Functional Forms vitlökspress

Fiskars press känns bra att hålla i, och trots att den är lätt, pressar den fint utan att du ens behöver använda extra kraft för att pressa genom vitlöken. Om du öppnar själva pressen helt kan den i princip vändas ut och in och du kan då enkelt få ut resterna ur korgen. Priset är rimligt, åt det billiga håller, men eftersom att produkten mestadels är gjord av plast känns det som att material och pris går hand i hand. Däremot är dess presskorg givetvis tillverkad av rostfritt stål. Sammantaget är detta en riktigt fin och enkel vitlökspress för den dagliga matlagningen då du vill njuta av den goda smaken av vitlök.

Det vi liker:
 • Billig och bra
 • Väger väldigt lite, vilket är bra och du t.ex. ska ta med den ut på tur
 • Mycket bra ergonomi
 • Presskorg i rostfritt stål
 • Diskmaskinssäker
Det vi ikke liker:
 • Tillverkad mestadels plast i stället för stål

OXO Good Grips – Smart vitlökspress

Oxo Good Grips vitlökspress är, som namnet antyder, gjord med ett särskilt bra grepp. Pressen är tillverkad av zink med ett halkfritt toppskikt av silikon på handtaget, så du får ett bra fast grepp. En unik och smart variant, mot mer klassiska vitlökspressar i stål.

Därför ska du välja OXO Good Grips vitlökspress

En annan speciell sak med OXO Good Grips vitlökspress är att den är gjord med en inbyggd rengöringsborste. Om du vänder pressen helt klämmer du nämligen ut överskottet av vitlök ur hålen, så att du inte behöver skrapa ur resterna av vitlök själv. Sedan sköljer du helt enkelt av den med rinnande vatten eller lägger den direkt i maskinen, efter att du har använt borsten. Oxo Good Grips vitlökspress är en riktigt bra och designmässigt uppfriskande vitlökspress. Effektiviteten är på topp och med enkel rengöring lämnar den en med ett leende på läpparna – så tack vare att den med dessa aspekter ger dig den bästa smaken på vitlök, tar den en given plats bland de vitlökspressar på marknaden som är bäst i test.

Det vi liker:
 • Bekvämt halkfritt handtag
 • Effektiv, med bara lite svinn
 • Rymlig presskorg med plats för stora klyftor
 • Fin design
 • Inbyggd renare
Det vi ikke liker:
 • Vissa användare tycker att det pressar klyftan i lite väl grova bitar
 • Priset kan tyckas vara åt det dyra håller kontra dess material

Vitlökpressar, vitlöksrivjärn och vitlökspress-kombinationer – vad ska jag välja?

Du kanske inte har tänkt på det – men vitlökspressens värld har verkligen vuxit. Numera kan du inte längre bara få den klassiska vitlökspressen som de flesta av oss känner till den, utan nu finns även ett form av rivjärn och en ny “press”-version – med ett platt eller krökt järn pressar/river du vitlöken direkt ner på skärbrädan. Du kan till och med få vitlökspressar med olika slags 2-i-1-funktioner! Dessa olika vitlökspressar är ofta lite billigare och många presterar då också sämre på flera områden. Därför finns det inte heller några av dessa på vår lista över marknadens 7 bästa vitlökspressar – där alla är väldigt bra för att pressa vitlök. Oavsett om du använder vitlökspressen varje dag eller mer sällan lönar det sig att investera lite mer när du väl köper en ny vitlökspress.

Vilken vitlökspress är rätt för dig?

När du väljer den vitlökspressen som ska hem till dig finns det några olika kriterier som är bra att tänka på. Priset är för de flesta nummer 1, men det är faktiskt inte så stor prisskillnad på de flesta modeller. Andra saker du kan tänka på är funktionalitet, ergonomi och sist men inte minst design. Dessa faktorer hos pressen påverkar allt ifrån hur pressen bidrar till smak till rengöring. Nedan går vi kort igenom varje kriterium så att du enkelt kan få en överblick över vad som är viktigt för dig när du väljer din nya vitlökspress – allt för att du ska kunna njuta av den goda smaken av vitlök.

Kvalitet & funktionalitet

Hur mycket du måste spendera på din nya press beror också på dina krav på funktionalitet. Vad förväntar du dig när det kommer till kvalitet? Hur mycket ska du använda den? Hur lätt ska den vara att rengöra? Ska den vara av rostfritt stål och vill du att den tål diskmaskinen? Hur effektivt pressar den vitlök och hur mycket svinn blir det? Hur tjockt pressas dina klyftor (det kan påverka smak på din mat)? Hur många klyftor får plats? Sist men inte minst, även om du kanske inte använder din vitlökspress så ofta, kommer du förmodligen att tycka att det är skönt att den tål att diskas i diskmaskinen, så detta kan inte nog understrykas att dubbelkolla.

Ergonomi

Känns vitlökspressen bra i handen? Har den ett ergonomiskt halkfritt handtag? Om du behöver använda den mycket i din dagliga matlagning är det en bra idé att tänka på ergonomi och vikt också. Då är en riktigt grym vitlökspress för dig säkerligen också en som passar bra i handen.

Design

För vissa är designen den lägst prioriterade punkten att checka av på listan, men precis som vi äter med ögonen är det också något extra härligt med att arbeta med ett köksredskap som ser bra ut. Men kan du då få en snygg och fin vitlökspress? Ja, vi menar faktiskt det – att det kan du mycket väl. Sedan är det bara upp till dig att bestämma vad som är fint och hur mycket en fin design kan få spela in prismässigt.

Pris

En snabb googling visar oss att den billigaste vitlökspressen på marknaden inte kostar mer än 16 kr. Utan att ha testat den vågar vi dock anta att du förmodligen får vad du betalar för. Om du behöver en vitlökspress som håller länge, måste du vara beredd att spendera cirka 100 kronor. Härifrån är det en fråga om dina krav för pressen. Om du är villig att spendera lite mer kan du – som vi visar med detta test – få några av marknadens bästa vitlökpressar för mellan 100-400 kr.

Så hur väljer du rätt vitlökspress för dig?

Om ekonomin är begränsad och du inte använder din vitlökspress varje dag kan du kanske bara väga pris mot kvalitet/funktionalitet. Om du behöver använda den ofta är det smart att ha tänkt lite extra på ergonomi också. Och om plånboken är tillräckligt fylld, så finns det verkligen något extra att hämta i fin design för några extra spänn.

3 bra tips när det gäller din vitlökspress

1. Kom ihåg: rengör vitlökspressen

Det bästa tipset när det gäller att använda din vitlökspress och göra den hållbar handlar om rengöring – att rengöra den noggrant. Vi kan inte säga det tillräckligt tydligt: ​​rengör vitlökspressen direkt. Du känner säkert igen dig – du lagade mat, det fick gå lite väl snabbt och du glömde att rengöra din vitlökspress. Hoppsan. Nu har vitlöken torkat in, och vitlök har fastnat i alla små hål i pressen.

Det enda sättet att undvika denna irritation, och det som kan kännas som timslånga disksessioner, är att helt enkelt komma ihåg att rengöra vitlökspressen omedelbart. Det lönar sig verkligen. Om du har köpt en av marknadens högklassig vitlökspressar är det väldigt enkelt att bara skrapa ur resterna ur pressen och skölja den med rinnande vatten. På nolltid så har du då en ren vitlökspress. Och har du varit så smart att köpa en vitlökspress som tål att diskas i diskmaskin, då behöver du inte ens vara särskilt noggrann, utan då bara se till att det mesta är borta och slänga in den i maskinen med dina andra köksredskap.

2. Måste du skala vitlöken först?

Om det är nödvändigt att skala vitlöken innan du ska pressa det är upp till dig. Om du är en av dem som föredrar att inte drabbas av envist vitlöksdoftande fingrar, kan du försöka att inte skala bort skalet först. Enligt ett test från danska IdeNyt kommer detta dock att leda till lite mer svinn. Men du kan prova dig fram, oavsett om du skalar vitlöken eller inte.

3. Undvik svinn – köp de mest effektiva pressarna

Att minska matsvinn är något de flesta av oss har börjat tänka på med all rätt, och det är ju dumt att använda 3 vitlöksklyftor istället för 2, bara för att 30% sitter i pressen, eller hur? Men kan det verkligen vara så stor skillnad på avfallet från din vitlökspress? Ja, det kan faktiskt vara så. Svinnet beror mycket på din typ av vitlökspress och hålen i den. Har den en stor korg, har den många eller få hål, och hur är de placerade?

Om du har köpt ett rivjärn blir det ofta mycket svinn, eftersom du inte kan riva den sista halvan utan att riva fingrarna. Så ja, svinnet beror mycket på vilken typ av vitlökspress du väljer. En sak till att tänka på när du väljer hur du ska pressa din vitlök – allt för att du ska få den som är bäst i test för dig och dina behov!