Vertikalskärare Test (2022) → Marknadens 5 bästa vertikalskärare

1
Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare

Denna vertikalskärare, Wolf Garten VA 378 E, är en eldriven vertikalskärare med dubbelvals, så att du på allra bästa sätt kan klara av din mossrivning och vertikalskärning. Det är en kraftfull modell med en motoreffekt på hela 1800 watt och en arbetsbredd på 37 cm. Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare har egenskaper som gör den till testvinnare! Det är dock inte bara vi som anser att den har egenskaper som gör att den är…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare 2.995 kr. Buildor
Einhell GC-SA 1231/1 Vertikalskärare/Mossrivare 1.299 kr. Byggshop
AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare 1.940 kr. Hylte Jakt & Lantman
Stiga SV 213 E Vertikalskärare 1.769 kr. Byggmax
Gardena EVC 1000 Elektrisk Vertikalskärare 1.999 kr. Lindarn Webshop

I den här artikeln fokuserar vi på den fantastiska trädgårdsmaskinen vertikalskäraren, och vi har här samlat de 5 vertikalskärare det finns på marknaden just nu som är bäst. Maskinerna varierar väldigt mycket i deras egenskaper, storlek och pris, så på så sätt hittar du enkelt den vertikalskärare som bäst passar din trädgård, dina behov och din budget.

Vi har utsett  Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare till bäst i test, eftersom den har många användbara funktioner och egenskaper samt en mycket kraftfull motor, och gör precis det du förväntar dig när du ska använda vertikalskärare i din trädgård. 

Om du efter att ha läst granskningen av de vertikalskärare det finns på marknaden, som är de bästa, har blivit ännu mer förvirrad har vi gjort en smidig och smart guide åt dig. I den berättar vi om de parametrar som du bör tänka på när du väljer den vertikalskärare som du ska välja, och berättar hur du kan använda vertikalskärare så att du får ut det mesta av den.

Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare – Den bästa vertikalskäraren

Denna vertikalskärare, Wolf Garten VA 378 E, är en eldriven vertikalskärare med dubbelvals, så att du på allra bästa sätt kan klara av din mossrivning och vertikalskärning. Det är en kraftfull modell med en motoreffekt på hela 1800 watt och en arbetsbredd på 37 cm. Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare har egenskaper som gör den till testvinnare! Det är dock inte bara vi som anser att den har egenskaper som gör att den är testvinnare, utan det har den även blivit utsedd till testvinnare i tidningen Gör det själv’s stora test.

Därför ska du välja Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare

Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare är en bra vertikalskärare för underhåll och skötsel av gräsmattan. Den är eldriven och håller det snyggt och rent utan någon användning av kemikalier. Det är en elektrisk vertikalskärare med dubbelvals, vilket innebär att du på allra bästa sätt kan klara av din mossrivning och vertikalskärning. Genom att göra dig fri från saker som mossa och gräsklipp, och säkerställa god ventilation skapas bästa förutsättningar för en fin gräsmatta. Att den har en stor uppsamlare på hela 50 liter innebär att du smidigt och effektivt kan arbeta dig genom ett stort område med gräs utan problem.

Bra arbetsbredd och motor

Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare har en vikt på 15 kilo, en motor med en kraft på hela 1800 watt och en arbetsbredd på 32 centimeter. Den är dessutom utrustad med central höjdjustering och 14 stycken dubbelknivar så att du får bästa kraft och precision. Vidare har den ett bekvämt handtag (soft grip) som har snabbfästen så att du enkelt kan förvara och transportera maskinen. Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare har således egenskaper som gör den till bäst i test! Att den är bäst i test får vi medhåll i av tidningen Gör det själv. Prova själv denna testvinnare och njut av en fin gräsmatta!

Produktdetaljer:

 • Drivs: Elektrisk
 • Arbetsbredd: 37 cm
 • Arbetsdjup: -1,2 cm
 • Motoreffekt: 1100 W
 • Rullningssystem: 14 dubbelknivar 
 • Höjd: 92 cm
 • Bredd: 68 cm
 • Vikt: 15 kg
 • Uppsamlingslåda: 50 liter
Det vi liker:
 • Elektrisk vertikalskärare med dubbelvals för vertikalskärning och mossrivning
 • Motoreffekt på 1800 watt och arbetsbredd på 37 cm
 • 50 liter stor uppsamlare för det stora området

Einhell GC-SA 1231/1 Vertikalskärare/Mossrivare – Flexibel vertikalskärare

Denna GC-SA 1231/1 från Einhell är otroligt kraftfull och pålitlig vertikalskärare och mossrivare i ett. Den är perfekt för att den lilla eller medelstora gräsmattan som du vill ska hållas frisk och fin. Vertikalskäraren från Einhell är utrustad med 8 dubbla kvalitetsknivar, 42 fjädrar och kullager i cylindern samt en lågväxlad motor som ger alla utmärkta och professionella resultat. Detta är således en riktigt bra vertikalskärare, bäst i test på sitt sätt!

Därför ska du välja Einhell GC-SA 1231/1 Vertikalskärare/Mossrivare

Einhell GC-SA 1231/1 är en extremt kraftfull och säker maskin som är perfekt för att ta hand om och hålla den lilla eller medelstora gräsmattan frisk och fin. Den rekommenderas för användning på gräsmattor på upp till cirka 300 m3. Denna vertikalskäraren är utrustad med 8 dubbla kvalitetsknivar på sin kulmonterade cylinder, som noggrant bekämpar ogräs och mossa ända från rötterna. 

Cylindern är också utrustad med 42 fjädrar och ett kullager som professionellt luftar marken så att gräsmattan förblir fin och frodig. Den har också en motor som är utvecklad i form av en lågväxlad motor på 1200 watt, som har ett högt vridmoment vilken driver vertikalskäraren och ger bra resultat. 

Justerbart arbetsdjup

Du kan justera dess arbetsdjup i 3 nivåer för att det på så sätt ska passa de exakta kraven som gräsmattan och marken, med dess eventuella mossa, har. Dess parkeringsläge säkerställer att knivarna och marken skyddas när du ställer bort maskinen efter att ha använt den, eller i en paus. Vertikalskäraren är utrustad med stora hjul som gör det lättare att arbeta i svår terräng och så belastar det gräsmattan mindre. Uppsamlaren på vertikalskäraren har en kapacitet på 28 liter och är utrustad med ett robust hölje i slagtålig plast av hög kvalitet. Du kan fälla styret så att det vertikala skäret tar mindre plats under lagring. Sammantaget är detta med sina fina egenskaper en av marknadens bästa vertikalskärare!

Produktdetaljer:

 • Strömförsörjning: 230 V, 50 Hz
 • Effekt: 1200 W
 • Arbetsbredd: 31 cm
 • Antal blad: 8
 • Antal fjädrar: 45
 • Framhjul, diameter: 18 cm
 • Bakhjul, diameter: 10 cm
 • Uppsamlingsvolym: 28 liter
 • Arbetsdjup: 3 inställningar, 9 mm
Det vi liker:
 • Bra för små till medelstora gräsmattor på upp till 300 m3
 • 8 dubbla kvalitetsknivar som bekämpar ogräs och mossa vid rötterna
 • Justerbart arbetsdjup så att det anpassas exakt till din gräsmatta, vilket skapar professionella resultat

AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare – Vertikalskärare med kraftfull elmotor

Denna AL-KO Combi Care 36 E Comfort är en eldriven vertikalskärare som ger dig en välskött och vacker gräsmatta, fri från mossa och annat oönskat. Vertikalskäraren har 12 robusta stålknivar som tränger igenom gräsmattan och avlägsnar mossa och gräsrester från marken. AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare har också en arbetsbredd på 38 cm och en kraftfull motor på 1400 watt, och dess uppsamlare en kapacitet på hela 55 liter. Sammantaget ett riktigt bra val för dig som vill ha det bästa!

Därför ska du välja AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare

ALKOs CombiCare en eldriven vertikalskärare som är perfekt för att göra din gräsmatta välskött och grön. Maskinen är utrustad med 12 robusta stålblad, som tränger igenom gräsmattan och avlägsnar mossa och gräsmarkrester från marken så att gräsrötterna får luft och lättare kan absorbera vatten och näringsämnen. AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare har ett justerbart djup på valsen i 5 steg, beroende på hur långt knivarna ska träna i marken. Vidare har den en arbetsbredd på hela 38 cm, och dess uppsamlare en kapacitet på hela 55 liter.

Elmotor för medelstora trädgårdar

AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare har en arbetsbredd på 36 centimeter och en kraftfull elmotor på 1400 watt gör den idealisk för medelstora gräsmattor på upp till 800 m2. Eftersom den är eldriven är du fri att arbeta i den obehagliga gasen från avgaserna och du undviker också att behöva ta en paus för att byta batteri eller tanka. 

AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare är utrustad med två stabila axlar och sedan har den en otroligt låg vikt, vilket gör den extremt lätt att arbeta med. Du kan enkelt justera axeln i höjd, så att du kan justera den exakt efter dig och din höjd, så att du får den mest ergonomiska och enkla arbetspositionen. För att säkerställa bästa resultat bör du använda AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare, och detta djupare, i marken en gång på våren och en gång på hösten. Detta är således en riktigt bra och kraftfull vertikalskärare, bäst i test på sitt sätt!

Produktdetaljer:

 • Drivs av: Elektricitet
 • Elmotor: 1400 W
 • Arbetsbredd: 38 cm
 • Uppsamlingsvolym: 55 liter
 • Gräsyta: 800 m2
 • Vikt: 12 kg
 • Bredd: 36 cm
Det vi liker:
 • 12 robusta stålknivar tränger in i gräsmattan och tar bort mossa och klippt gräs från marken
 • Arbetsbredd på 36 centimeter och kraftfull 1400 watt elmotor, perfekt för trädgårdar på 800 m2
 • Anpassa din höjd genom att enkelt justera axeln i höjd

Stiga SV 213 E Vertikalskärare – Lättanvänd vertikalskärare

Denna vertikalskärare och mossrivare, Stiga SV 213 E, är en bra och smart maskin som sticker ut med sin kraftfullhet, och så är den, inte minst lätt att använda och enkel att förvara tack vare handtaget som du kan fälla ihop. Denna modell gör precis det du förväntar dig av en stor och bra vertikalskärare och mossrivare – nämligen skär ner och får bort både mossa och gräs från en stor gräsmatta.

Därför ska du välja Stiga SV 213 E Vertikalskärare

Stiga SV 213 E Vertikalskärare är en väldigt bra vertikalskärare, och det till ett rimligt pris. Den fungerar dubbelt genom att både vara en mycket bra maskin att använda som vertikalskärare, och går även att använda/kallas för mossrivare. Du kan enkelt arbeta med denna maskin och samla in och ta bort mossa och allt det du behöver på ett enkelt sätt i dess uppsamlare med en kapacitet på hela 40 liter. På så sätt behöver du inte oroa dig för att inte kunna täcka in ett större område och snabbt behöva tömma uppsamlaren, då det här alltså finns plats en stor mängd. Denna uppsamlare är, när det så småningom blir dags, lätt att lossa och tömma.

Smidig förvaring

Att denna vertikalskärare och mossrivare är enkel och smidig att använda går även igen i hur den är enkelt att förvara. Den har en låg vikt på endast 12 kg. Tack vare att den har ett fällbart handtag kan du alltså enkelt se att maskinen snabbt tar mindre plats i förrådet. Handtaget går också bra att fälla ihop ner över motorn, som för övrigt har en fin kraft på hela 1300 watt, vilket innebär att du alltså får en både smidig och kraftfull vertikalskärare. Vidare har den en bra arbetsbredd på 32 cm. Dess ljudnivå ligger dock inte bland de lägsta vertikalskärarna på marknaden, där vissa kan komma ner på 70-talet i decibel, men det kan samtidigt räknas som en av de tysta modellerna, då den ligger på 82 decibel. Dessutom är den ju enkelt att använda så klippningen går snabbt och smidigt. Denna modell gör precis det du förväntar dig av en stor och bra vertikalskärare – nämligen skär ner och får bort mossan och gräset från en stor gräsmatta. Således ett bra val av vertikalskärare som helt klart är bland de som är bäst i test!

Produktinformation:

 • Klipphöjd: -9 till + 4 mm
 • Arbetshöjd: 4 steg
 • Arbetsbredd: 32 cm
 • Uppsamlingskapacitet: 40 liter
 • Motorns effekt: 1300 watt
 • Ljudnivå: 82 dB
 • Vikt exkl. sladd: 12 kg
Det vi liker:
 • Samla allt smidigt i den 40 liter stora uppsamlaren, som är lätt att lossa och tömma
 • Justerbar arbetshöjd i 4 steg
 • Fällbart handtag som du kan fälla ihop ner över motorn för att underlätta förvaring

Gardena EVC 1000 Elektrisk Vertikalskärare – Liten vertikalskärare som är lätt att förvara

Denna praktisk och platsbesparande vertikalskärare från Gardena EVC 1000 har vassa, förskjutna blad, som är gjorda av speciellt härdat, galvaniserat rostfritt stål och är ett bra val då du vill ha en mindre modell. Den har en arbetsbredd på 30 centimeter och kan sedan hantera en liten till medelstor trädgård på maximalt 600 m2. Den är lätt att förvara mellan de gångerna då du rekommenderas att använda den – vilket är två gånger per år för att få en riktigt bra gräsmatta.

Därför ska du välja Gardena EVC 1000 Elektrisk Vertikalskärare

Denna Gardena EEVC 1000 Elektrisk Vertikalskärare är ett utmärkt verktyg för att få bort mossan och ogräset och liknande i din gräsmatta på det mest hållbara sättet och därmed förbättra din gräsmattas luft-, vatten- och näringsupptag avsevärt. Maskinen är utrustad med vassa, förskjutna blad, som är gjorda av speciellt härdat och galvaniserat rostfritt stål. Bladen tränger igenom gräsmattan och tar bort det oönskade du har på gräsmattan, såsom det klippta gräset. 

Du kan enkelt justera hur långt ner i marken knivarna ska skära, vilket du gör med den vertikala kontrollskärarens praktiska kontrollhandtag. Med maskinens kraftfulla PowerPlus-motor kan du arbeta jämnt och utan problem. Den har stora hjul med en speciell profil, vilket förenklar styrningen och har ett bra grepp på gräsmattan. 

Lätt att förvara

Handtaget är utrustat med en praktisk brytare, vilket gör det bekvämare att skjuta runt det vertikala skäret. Maskinen har en smart transportläge där knivarna fälls upp snabbt, vilket är bekvämt när du behöver ta dig till och från den plats du vill använda den. Detta är således en av de vertikalskärare på marknaden som är bland de lättaste att förvara.

Handtaget på maskinen kan enkelt och snabbt demonteras så att den inte tar upp mycket plats och därmed är lättare att förvara. Det rekommenderas att använda den ett par gånger per år – en gång på våren och en gång på hösten eftersom det är en intensiv behandling. 

Produktdetaljer:

 • Arbetsbredd: 30 cm
 • Max. arbetsyta: 600 m2 +/- 20%
 • Motoreffekt: 1000 W
 • Vikt: 10,6 kg
 • Bränsle: effekt
Det vi liker:
 • Skarpa, förskjutna knivar i speciellt härdat och galvaniserat rostfritt stål
 • Enkel justering av skärets djup med det praktiska styrhandtaget
 • Handtaget kan snabbt demonteras, vilket gör maskinen lättare att förvara

Fördelarna med en vertikalskärare

För att hålla gräsmattan fin och fri från ogräs och mossa är en vertikalskärare den bästa maskinen. En vertikalskärare har små blad som sitter på en roterande rulle som skär vertikalt ner i gräsmattan. Den bekämpar ogräs genom att skapa bättre odlingsförhållanden för gräset. När maskinen skär i gräset skapas ljus och luft för ny skottbildning på de små gräsplantorna.

Vertikalskäraren är också utmärkt för att ta bort torrt och dött, brunt gräs längst ner på gräsmattan. Skiktet kallas filt och hjälper till att hämma tillväxten av gräsplantor. Att arbeta på detta sätt ger plats för nya skott så att du kan göra gräsmattan grön igen.

Vertikalskärning ska göras när gräset växer bra och inte under torkperioder. Eftersom det är en intensiv behandling för ditt gräs  rekommenderas att det endast göras två gånger om året. Helst kan du göra det en gång på våren, till exempel i maj och en gång på hösten, till exempel i september. När du har klippt gräsmattan vertikalt kan du med fördel gödsla ditt gräs/ge toppdress med en universell gödning.

Hur du använder en vertikalskärare

Det kan verka svårt första gången du jobbar med din gräsmatta med en vertikalskärare, men den kommer bara att tacka dig för det. Du bestämmer hur djupt i din gräsmatta som maskinen ska jobba. Ju mer skadad och hård din gräsmatta är, desto djupare behöver du klippa. Det är dock en fråga om bedömning och det handlar om att prova sig fram lite, men det är en bra tumregel att titta på hur mycket vård gräsmattan behöver innan du bestämmer dig för skärdjupet.

Med en vertikalskärare som har en motor med mycket kraft behöver du bara koncentrera dig på att styra maskinen. Här behöver du inte skjuta eller använda någon annan kraft än att styra maskinen. Se till att köra i en riktning när du använder maskinen så att spåren går samma väg. Så var noga med att ta knivarna från marken varje gång du kommer till slutet och måste ändra riktning. Undvik också att klippa samma plats under långa perioder eftersom det kan förstöra gräsmattan istället för att sköta den. Här är det bättre att stänga av maskinen medan du gör dig redo att fortsätta köra vidare.

Använd din vertikalskäraren två gånger om året för att få bort mossa och gräsfilt från gräsmattan. Om din gräsmatta är mycket skadad och tenderar att få mycket mossa, kan du göra det tre gånger om året. Här rekommenderas att du börjar redan i mars och april och gör den andra omgången i slutet av maj och sedan en gång på hösten. Så länge det är torrtider och det finns ingen frost.

Skillnaden mellan en vertikalskärare och mossrivare

Nu kan du fråga dig om du ska välja en mossrivare eller vertikalskärare. Som du kan se i vårt test av vertikalskärare kallas maskinen i vissa sammanhang också en mossrivare. Att säga mossrivare, istället för vertikalskärare, går således också bra många gånger. I allmänhet är en vertikalskärare och mossrivare samma. De skär spår i gräsmattan så att gräsrötterna kan få luft. De två trädgårdsmaskinerna skiljer sig åt genom att den vertikalskäraren är grövre än en mossrivare.

Om din trädgård är helt ny bör du inte använda en vertikalskärare. Gräset har då inte haft möjlighet att slå rot ännu, och det finns en risk att du drar upp allt gräset. Här är mossrivaren ett bättre val. Om du å andra sidan har en äldre gräsmatta som har vuxit i många år är en vertikalskärare att föredra, eftersom den kan arbeta hårdare i den slitna gräsmattan. Vissa maskiner är både en vertikalskärare och mossrivare i samma, t.ex. Einhell GC-SA 1231/1. Här har du möjlighet att anpassa maskinen exakt till din gräsmatta.

Det finns även bensindrivna vertikalskärare att köpa, som alltså drivs med bensin. Det kan leda fram till frågan elektrisk eller bensin? I detta test har vi inkluderat eldrivna varianter, då just de modellerna är de bästa när det kommer till att fungera bra som gräsmatteluftare och att mossriva gräsmattan.

Annan användbar information i detta test av vertikalskärare

När du väljer den vertikalskäraren som du tror är den bästa för dig, finns det flera saker som är av betydelse för din upplevelse. Här nedan går vi igenom de parametrar du med fördel kan ta hänsyn till när du väljer vilken maskin som är bäst för dig och din trädgård. På så sätt kan du bygga upp din “trädgårdsmaskinpark” hemma med produkter som är bäst i test, vertikalskärare inkluderat.

Handtaget: Handtaget på din vertikalskärare ska vara starkt och ha en mjuk och bekväm beläggning, så att det är bekvämt att hålla längre tid i taget. Vissa modeller är utrustade med ett så bekvämt handtag som garanteras genom soft grip. Det är också en stor fördel om den kan justeras i höjd så att maskinen blir ännu bekvämare att arbeta med. 

Säkerhetsspak: Säkerhetsspaken ska vara lätt att aktivera och hålla i. Din upplevelse av arbetet och maskinen förbättras ytterligare om du kan aktivera motorn med rätt hand som du är mest bekväm med – det vill säga om det ska aktiveras med höger eller vänster hand. Den måste tryckas in innan du kan starta den vertikalskäraren och den ska också stoppa så snart du släpper den. 

Sladdförvaring: Sladdens förvaring bör vara i form av en klämanordning som säkerställer att sladden inte kan dras ut ur uttaget när du använder maskinen, eftersom det kan vara rätt så jobbigt för dig. Så detta är en smarta detalj som kan underlätta arbetet lite extra för dig.

Uppsamlingsbox: Maskinens uppsamlare ska vara lätt att ta av och på eftersom den blir full på nolltid. Storleken på maskinens uppsamlare varierar och du bör välja den baserat på storleken på din trädgård. I testet kan du se att den största uppsamlingsboxen har en kapacitet på strax över 50 liter, vilket innebär att du undviker att behöva ta en paus mitt i arbetet för att tömma din uppsamlare. 

Djupjustering: Vertikalskäret har ett handtag på framsidan där du kan justera djupet på maskinen. Denna djupjustering bör varken vara för lös eller för hård. De olika maskinerna varierar i antal justeringsdjup. 

Hjul: Hjulen på vertikalskäraren måste vara tillräckligt stora och robusta så att de lätt kan gå genom gräsmattan. Speciellt om din gräsmatta är ojämn är det en fördel att de är robusta nog att gå igenom det mesta. Avståndet mellan fram- och bakhjulen bör också vara stort så att maskinen inte tippar när uppsamlingsboxen är full. 

Höjdjustering: Höjdjusteringen bör också vara enkel och snabb att komma åt för att få bästa och minst besvärliga användning av maskinen. 

Valsar: Alla vertikalskärare har en bladrulle som skär i marken, och på vissa maskiner kan valsen bytas ut mot en fjäderrulle som river gräsmattan. Dessa rullar bör vara lätta att byta. 

Syfte: När du väljer din vertikalskärare bör du tänka på vad du ska använda den till och vad din gräsmatta behöver för skötsel och underhåll. Om det är mycket du behöver få iväg bör maskinen vara effektiv och robust. Om du har en liten trädgård kan en sådan maskin vara svår att kontrollera. Omvänt tar en liten maskin i en stor trädgård alltför mycket tid. Naturligtvis varierar det vilka parametrar du tycker är nödvändiga i förhållande till dina behov, men du kan med fördel tänka på vad just du och din trädgård behöver. 

FAQ

Vilken vertikalskärare är bäst i test?

Vi har utsett Wolf Garten VA 378 E Vertikalskärare till testvinnare, eftersom det är en eldriven modell som har många bra egenskaper och stor uppsamlingsbox. Du kan se resten av vårt urval av de olika modeller på marknaden som är de bästa, så att du hittar den som passar dig bäst.

Vilka är fördelarna med en vertikalskärare?

En vertikalskärare hjälper dig att bibehålla en fin och frodig gräsmatta. Med den i ditt förråd kan du se till att det skapas ljus och luft för ny skottbildning på de små gräsplantorna, vilket ger bästa förutsättningar för en hälsosam gräsmatta.

Vad är skillnaden mellan vertikalskärare och mossrivare?

Maskinerna har samma syfte, men i allmänhet är vertikalskärare grövre och passar bättre till äldre trädgårdar med mycket mossa och dött gräs, snarare än nyare trädgårdar som helt enkelt mest underhålls.

När ska man använda en vertikalskärare?

När det kommer till frekvens handlar det om balans, då det är relativt slitsamt för gräsmattan att använda vertikalskärare, men samtidigt behöver du underhålla den för att få friskt och fint gräs. Ett bra riktmärke brukar vara två gånger per år, en gång på våren såsom i maj, och en gång på hösten, såsom i september.