Vattenkokare bäst i test 2023 – Hitta den bästa vattenkokaren i vårt test

1
Zwilling Enfinigy

Varför välja Zwilling Enfinigy Snygg vattenkokare gjord av rostfritt stål från Zwilling med dubbel värmeisolering och en stor kapacitet på upp till 1,5 liter som kokar vatten på bara 4 minuter! Fokus på användarvänlighet En helt användarvänlig vattenkokare som öppnas enkelt med en knapptryckning. Den är utrustad med en exakt hälltut så att du undviker att spilla det varma vattnet. Den har också interna volymmarkeringar i både liter och koppar! Det är smart, så att…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Zwilling Enfinigy 358 kr. Zerazza
Bosch TWK8613P 1.078,24 kr. Lux Nordica
KitchenAid Classic 5KEK1222EOB 1.290 kr. Elon
Siemens TW86103 1.081 kr. Cdon
DeLonghi KBOV 2001 1.028 kr. ComputerSalg
Cuisinart CPK17E 1.152 kr. Bagaren och Kocken
Dualit Lite Jug 1.5L 1.009 kr. Homebaze
Stelton Emma 1.049 kr. Kitchn
Smeg KLF03 1.395 kr. Amazon.se
KitchenAid 5KEK1565EOB 1.693 kr. WhiteAway SE
Dualit Classic 2.097 kr. DesignTorget
Philips HD 9365/10##

Kolla in vårt test av vattenkokare, där vi väljer årets 12 bästa vattenkokare. Om du dricker mycket te och kaffe kommer du att bli glad över en effektiv vattenkokare som kan ställas in på den specifika temperaturen för din dryck. Och naturligtvis måste den kunna värma upp vattnet snabbt och förhindra att kalkavlagringar kommer in i din dryck!

Varje kök behöver en vattenkokare med en 360-graders fot, så att du kan placera vattenkokaren var du vill. Och en snygg design är alltid en bonus!

I vår köpguide tittar vi på alla dessa funktioner, liksom den yttre vattenmätaren, hur man öppnar locket och den digitala displayen, så att du kan hitta den perfekta vattenkokaren som är bäst i test för dig bland de olika vattenkokarna. Vi lovar inte för mycket när vi säger att du kommer att vara expert på vattenkokare i slutet av läsningen!

I vår jämförelsetabell får du en översikt över de 12 vattenkokarna i vårt vattenkokartest. Vi hjälper dig att hitta en bäst i test vattenkokare just för dig.

Zwilling Enfinigy – bäst i test

Zwilling Enfinigy

Varför välja Zwilling Enfinigy

Snygg vattenkokare gjord av rostfritt stål från Zwilling med dubbel värmeisolering och en stor kapacitet på upp till 1,5 liter som kokar vatten på bara 4 minuter!

Fokus på användarvänlighet

En helt användarvänlig vattenkokare som öppnas enkelt med en knapptryckning. Den är utrustad med en exakt hälltut så att du undviker att spilla det varma vattnet. Den har också interna volymmarkeringar i både liter och koppar! Det är smart, så att du bara kan koka det vatten du behöver, vilket också håller nere energiförbrukningen. Den är också superlätt att rengöra. Torka bara av den med en fuktig trasa.

Bäst i test

Med en kapacitet på 1,5 liter finns det plats för stora mängder vatten. De dubbelisolerade väggarna håller vattnet varmt längre. Du får alltid en god kopp kaffe eller te: Vattenkokaren har ett antikalkfilter som delvis är tillverkat av rostfritt stål, så att kalk inte kommer in i ditt te eller kaffe. Den kan enkelt avkalkas med en blandning av vinäger och vatten. Basen har ett förvaringsfack för sladden så att du enkelt kan hitta en plats att förvara vattenkokaren på när du inte använder den.

Många säkerhetsfunktioner

Medan vattnet inuti håller sig varmt längre, förblir utsidan kallt tack vare den värmebeständiga plasten. Locket kan också bara öppnas till 70 grader. Detta gör att du inte drabbas av en explosion av kokande ånga när du öppnar vattenkokaren. Det kalkfria filtret omsluter också pipen, vilket innebär att spill hålls till ett absolut minimum om du skulle råka välta den av misstag. Den har också ytterligare säkerhetsfunktioner i form av skydd mot torrkokning och överhettning. Om detta skulle hända stängs den automatiskt av för att förhindra att pannan skadas. Den stängs också av i samma ögonblick som du lyfter den från basen.

Specifikationer:

 • Volym: 1,5 liter
 • Justerbar temperatur: Nej
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 1 850 watt
 • Spänning: 240 volt
Det vi liker:
 • Dubbel värmeisolering
 • 360 graders bas
 • Stor kapacitet, 1,5 liter
 • Inredning av 100 % rostfritt stål
 • Locket öppnas 70 grader för ångskydd
Det vi ikke liker:
 • Svårt att se hur mycket vatten som finns i vattenkokaren

Bosch TWK8613P – bäst i test av billiga vattenkokare

Bosch TWK8613P

Varför välja Bosch TWK8613P

Om du letar efter en kraftfull temperaturselektiv vattenkokare som har stor kapacitet men också kokar extremt snabbt har du hittat rätt vattenkokare för dig! Denna Bosch vattenkokare är perfekt för dig.

Praktisk

En effektiv Bosch vattenkokare med en effekt på hela 2 400 watt som kokar vatten på mindre än 2 minuter, beroende på vilken temperatur du väljer. Den exakta pipen garanterar en exakt hällning och locket öppnas enkelt genom att trycka på knappen på locket. Tack vare den externa vattenindikatorn på båda sidorna av vattenkokaren kan du alltid se hur mycket vatten som finns i din Bosch TWK8613P. Vattenkokaren från Bosch sparar också energi, eftersom den bara kokar tillräckligt med vatten för den mängd som finns i den. När vattnet kokar avger det en praktisk ljudsignal. Det avtagbara kalkfiltret på den här vattenkokaren från Bosch garanterar god smak och kan enkelt rengöras genom att skölja under kranen. Bosch  har en smart 360 graders bas där sladden kan förvaras när den inte används. Men du kan också välja den längd på sladden som du vill ha genom att bara rulla in delar av sladden i basen.

Perfekt temperatur med bekväm temperaturinställning

Du kan välja mellan fyra temperaturinställningar och ställa in din Bosch på 70, 80, 90 eller 100 grader, beroende på om du kokar vatten för grönt, vitt eller svart te eller kaffe. Bosch TWK8613P har också en praktisk funktion för att hålla vattnet varmt, så att det håller sig varmt längre.

Många säkerhetsfunktioner

Medan insidan hålls varm av den dubbelt isolerade väggen, ser Bosch apparat till att det inte blir varmt på utsidan, så att du inte bränner dig på den. Dessutom kan Bosch  vattenkokaren bara startas med locket på och stängs av automatiskt när locket tas av. Den stängs också av automatiskt när den har nått önskad temperatur. En extra säkerhetsfunktion skyddar Bosch vatterkokaren mot överhettning.

Specifikationer:

 • Volym: 1,5 liter
 • Justerbar temperatur: ja, 4 inställningar
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 2 400 watt
 • Spänning: 220-240 volt
Det vi liker:
 • Dubbel värmeisolering
 • 4 temperaturinställningar
 • Automatisk avstängning
 • Säkerhetsfunktion
 • Anti-kalkfilter
Det vi ikke liker:
 • Inuti är Bosch TWK8613P av plast

KitchenAid Classic 5KEK1222EOB – bäst i test i premiumklassen

KitchenAid Classic 5KEK1222EOB

Varför välja KitchenAid Classic 5KEK1222EOB

En kraftfull och snabb vattenkokare i vacker retrodesign med praktisk LED-indikator, avtagbart antikalkfilter och bred öppning för enkel påfyllning.

Bekvämt

Vattenkokaren från KitchenAid har en effekt på hela 2 200 watt och en spänning på 220-240 volt och kan därför koka ditt vatten riktigt snabbt! Den är också idealisk för dem som vill ha en kompakt, liten vattenkokare som ändå har en bra kapacitet. Faktum är att KitchenAid vattenkokaren rymmer hela 1,25 liter vatten. Basen är avtagbar, vilket innebär att du kan hälla ur vattenkokaren utan att begränsas av sladden. Dessutom kan basen roteras 360 grader, så du kan själv bestämma hur du vill att den ska stå. Den har en on/off-knapp och en inbyggd LED-lampa som lyser upp när vattenkokaren används. På insidan av KitchenAid vattenkokaren finns markeringar som visar mängden vatten. Den har en praktisk bred öppning för enkel påfyllning av vatten.

Kvalitet och snygg design

KitchenAid är känt för sin ädla och vackra design. Och den här vattenkokaren är inget undantag. Handtagen är tillverkade av vacker aluminium, medan själva vattenkokaren är tillverkad av robust rostfritt stål. Vattenkokaren har en solid och stabil konstruktion med stilren design som inte bara är lätt att använda utan också behaglig att hålla i handen. Sladden är lite kort, men eftersom den bara är fäst vid själva basen har den ingen inverkan på påfyllning och hällning.

Lätt att rengöra

Designen på KitchenAid Classic är enkel och okomplicerad och kan snabbt torkas av med en fuktig trasa. Det antikalkfilter som gör att kalk filtreras bort så att det inte hamnar i ditt te eller kaffe. Dessutom är den avtagbar, vilket gör det snabbt och enkelt att bara skölja rent under rinnande vatten. Den har också en droppfri pip så att du undviker att spilla när du häller ur den.

Specifikationer:

 • Volym: 1,25 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 2 200 watt
 • Spänning: 220-240 volt
Det vi liker:
 • LED-indikator
 • Droppfri pipa
 • Avtagbart antikalkfilter
 • Snygg vattenkokare med vacker design
 • Stor öppning för enkel påfyllning
Det vi ikke liker:
 • Mycket kort sladd
 • Inga temperaturinställningar

Siemens TW86103 – bäst i test av tysta vattenkokare

Siemens TW86103

Varför välja Siemens TW86103

En effektiv Siemens TW86103 vattenkokare med temperaturinställning som kan hålla vattnet varmt i upp till 30 minuter tack vare funktionen för att hålla det varmt. Denna Siemens vattenkokare har röstats fram som den bästa och tystaste vattenkokaren av Consumer Council think. Testet visar också att den värmer upp vatten snabbt. Och den har en praktisk 360-graders anslutningsbas.

På det hela taget är Siemens TW86103  lätt att använda. Den är lätt att fylla på vatten och lätt att hälla. Startknappen på locket, nära öppningsknappen, är kanske lite oklokt. Siemens TW86103  öppnas dock lätt genom att trycka på en enda knapp och locket öppnas. Vi älskar att du kan välja mellan fyra temperaturinställningar på 70, 80, 90 och 100 grader, så att du alltid har den perfekta temperaturen för olika typer av te och kaffe. När den når kokpunkten ljuder en signal. Med en praktisk vattenmätare på sidan kan du se hur mycket vatten som finns i vattenkokaren. Vattenkokaren Siemens TW86103  har också ett avtagbart kalkfilter som du kan rengöra under rinnande vatten. Siemens TW86103 är lite tung, men sladden sitter i botten så att den inte stör under användning.

Specifikationer:

 • Volym: 1,5 liter
 • Justerbar temperatur: 4 inställningar
 • Anti-kalkfilter: ja
 • Effekt: 2 400 watt
 • Spänning: 220-240 volt
Det vi liker:
 • 4 temperaturinställningar
 • Funktion för att hålla värmen
 • Lock med låsfunktion
 • Avtagbart antikalkfilter
 • Säkerhetsfunktioner
Det vi ikke liker:
 • Relativt tung
 • Något kort sladd

DeLonghi KBOV 2001 – bäst i test vattenkokare med stor kapacitet

DeLonghi KBOV 2001

Varför välja DeLonghi KBOV 2001?

Om du vill ha en trevlig vattenkokare med särskilt stor kapacitet i en särskilt stilren design är den här vattenkokaren från DeLonghi ett självklart val! Det eleganta utseendet passar in i vilket kök som helst. Den har stor kapacitet på 1,7 liter är särskilt lämplig för ett större hushåll eller för dem som dricker mycket te eller kaffe per dag. På sidan finns en praktisk vattenmätare i liter, så att du kan se hur många liter vatten du kan hälla i. I botten finns en smart LED-lampa som visar när vattenkokaren används.

Den har inte många fina funktioner, men den gör vad den ska! Den stängs av automatiskt när vattenkokaren har kokat, så du behöver inte stå och vänta. Utloppet har ett antikalkfilter som filtrerar vattnet så att du inte får kalkrester i din dryck. Den kan också tas bort för enkel rengöring under en rinnande kran. Locket kan vara lite trångt, så var försiktig när du tar av det. Det är dock praktiskt att sladden sitter i basen, så att den aldrig är i vägen när du häller upp ur vattenkokaren. Trots den stora kapaciteten är vattenkokaren inte alltför tung med sina 1,3 kilo.

Specifikationer:

 • Volym: 1,7 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 2 000 watt
 • Spänning: 240 volt
Det vi liker:
 • Indikatorlampa
 • Automatisk avstängning
 • Avtagbart kalkfilter
 • Vattenmätare
 • Vacker retrodesign
Det vi ikke liker:
 • Locket kan vara svårt att ta bort
 • Locket blir varmt under användning

Cuisinart CPK17E – bästa vattenkokaren med LCD-skärm

Cuisinart CPK17E

Varför välja Cuisinart CPK17E

En vattenkokare med en 360-graders bas som kan hålla vattnet varmt tack vare en praktisk funktion för att hålla det varmt. Den högteknologiska effekten på 3 kW garanterar att vattnet kokar snabbt. Du kan också välja mellan fyra olika temperaturer, så att du alltid får den perfekta temperaturen för din varma dryck. Du ställer in temperaturen med hjälp av de lättanvända knapparna på handtaget. LCD-skärmen ger dig en bra överblick. Du kan ställa in den så lågt som 85 grader och sedan justera temperaturen i steg om 5 grader, så att du också kan ställa in den på 90, 95 och 100 grader vid behov.

Det vackra rostfria stålet ser bra ut i alla kök. Lockets öppning med en knapptryckning är fin och bred, vilket gör det lätt att få i sig vatten. Tunnan är också bred och droppfri, vilket eliminerar dropp och spill, medan handtaget är bekvämt att hålla i. Kalkfiltret ser till att du inte får kalkrester i din dryck. Den kan också tas bort och rengöras under kranen. Vattenkokaren rymmer upp till 1,7 liter vatten, vilket gör den perfekt för hushåll som dricker te och kaffe i stora mängder. När vattnet kokar stängs vattenkokaren av automatiskt.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1,7 liter
 • Justerbar temperatur: ja, 4 inställningar
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 3 000 watt
 • Spänning: 230 volt
Det vi liker:
 • Digital display
 • Bred öppning
 • Värmehållande funktion
 • Justerbar temperatur
 • Avtagbart filter
Det vi ikke liker:
 • Kan ha en hög ljudnivå
 • Kan bli varm på ytan

Dualit Lite Jug 1.5L – bästa tryckkokare

Dualit Lite Jug 1.5L

Varför välja Dualit Lite Jug 1.5L

Om du främst vill ha en snabb vattenkokare i en hållbar och robust design som kan koka vatten blixtsnabbt har du hittat rätt. Faktum är att den här vattenkokaren har en effekt på hela 3 000 watt, och den har även ett effektivt värmeelement på 3 kW som garanterar blixtsnabb kokning av vatten. Elementet är också gömt i botten, så att det inte kommer i kontakt med vattnet. På så sätt undviker du kalkavlagringar på själva elementet. Du är också skyddad mot överhettning tack vare en säkerhetsfunktion som förhindrar att pannan startar om det inte finns något vatten i den. Och om någon skulle råka slå på den när det inte finns något vatten i den, stängs den automatiskt av. Den stängs också av automatiskt när vattnet har kokat.

Handtaget är särskilt bekvämt att hålla i och pipen är droppfri, så att du undviker dropp och spill. Dessutom har locket ett litet handtag som du kan hålla i när du vill öppna locket, så att du inte bränner dig på vattenkokaren. Du får också en 360-graders fot, som även innehåller praktisk sladdförvaring. Den 1 meter långa sladden sitter i själva basen, så du behöver inte pilla med den när du häller upp ur vattenkokaren.

Specifikationer:

 • Volym: 1,5 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 3 000 watt
 • Spänning: 240 volt
Det vi liker:
 • Droppfri pipa
 • Kraftfull
 • 3kW värmeelement
 • Säkerhetssäkring
 • Kalkfilter
Det vi ikke liker:
 • Locket kan vara lite trångt och svårt att öppna

Stelton Emma – bäst i test vattenkokare med kompakt design

Stelton Emma

Varför välja Stelton Emma

En absolut vacker och elegant vattenkokare från Stelton i kompakt storlek och med en kapacitet på 1,2 liter. Den har en praktisk 360 graders bas som även rymmer själva sladden. Eftersom sladden är placerad i basen störs du inte heller av den när du häller ur den. Vattenkokaren har en speciell isolerande dubbelvägg, så att ditt kaffe eller kokta vatten håller sig varmt längre. Ett kalkfilter i den goda hälltunnan förhindrar att kalkrester smugglar sig in i din dryck, så att den alltid smakar gott. Kalkfiltret kan tas bort, så det är väldigt lätt att rengöra. Skölj den bara under rinnande vatten så är den redo att användas igen.

Vattenkokarens värmeelement är gömt i botten så att det inte kommer i kontakt med vattnet. Detta förhindrar att elementet bildas av kalk. Den eleganta vattenkokaren är också utrustad med ett praktiskt skydd mot torrkokning. Den stängs helt enkelt av om någon råkar slå på den när det inte finns något vatten i den. När vattnet kokar stängs den också av automatiskt. Och tack vare vattenmätaren på sidan kan du alltid se hur mycket vatten som finns i vattenkokaren.

Specifikationer:

 • Volym: 1,2 liter
 • Justerbar temperatur: Nej
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 2 200 watt
 • Spänning: 240 volt
Det vi liker:
 • Isolerande dubbelvägg
 • Bra hälltut
 • Avtagbart kalkfilter
 • Värmeelementet är gömt i botten
 • Säkerhetsfunktion mot torrkokning
Det vi ikke liker:
 • Ingen droppfri pip

Smeg KLF03 – bäst i test vattenkokare i 50-talsdesign

Smeg KLF03

Varför välja Smeg KLF03

En riktig Smeg vattenkokare i 50-talsdesign med modern prestanda på 2 400 watt som kokar en liter vatten på bara 3,02 minuter! När vattnet har kokat stängs Smeg vattenkokaren av automatiskt. Locket har en så kallad mjuk öppning som gör det lätt att använda. Det räcker att trycka på en knapp för att öppna locket. Smeg KLF03 kan vara lite långsam, men du kommer inte att bränna dig på den. Smeg vattenkokaren är utrustad med ett avtagbart kalkfilter som du snabbt och bekvämt kan skölja rent under den rinnande kranen.

Vattenkokaren från Smeg har en särskilt stor kapacitet på 1,7 liter och är perfekt för ett större hushåll. Tack vare den praktiska vattenmängdsindikatorn vet du alltid hur mycket vatten som finns i den. Smeg KLF03 kan rotera 360 grader på sin bas, så du kan bestämma hur du vill att din Smeg vattenkokare ska pryda ditt kök. En säkerhetsfunktion garanterar att den stängs av automatiskt om det inte finns tillräckligt med vatten. Värmeelementet på Smeg KLF03är gömt i basen för att förhindra att det kalkar. Sladden finns också i basen, så du kan ta med dig vattenkokaren till bordet och allmänt röra dig fritt. Dessutom kommer du att älska de många vackra färgerna och den läckra italienska designen från Smeg!

Specifikationer:

 • Volym: 1,7 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: ja
 • Effekt: 2 400 watt
 • Spänning: 220-240 volt
Det vi liker:
 • Låg ljudnivå
 • Automatisk avstängning
 • Indikator för vattenmängd, max. 1,7 l
 • 360 graders bas
 • Sladdlös dosering
Det vi ikke liker:
 • Locket öppnas långsamt
 • Vattenmätaren finns på baksidan av handtaget.

KitchenAid 5KEK1565EOB – klassisk vattenkokare bäst i test

KitchenAid 5KEK1565EOB

Varför välja KitchenAid 5KEK1565EOB

En klassisk och effektiv vattenkokare, perfekt för vardagligt bruk och ett vanligt hushåll. Vattenkokaren har en stor kapacitet och rymmer upp till 1,5 liter vatten. Den har en extra effekt på hela 2 400 watt och värmer snabbt vatten till kaffe, te eller pasta, vilket sparar tid och pengar. Den dubbelt isolerade väggen håller vattnet varmt medan utsidan är sval så att du inte bränner dig på vattenkokaren. Själva vattenkokaren kan vridas 360 grader på sin bas, så du kan välja hur den ska placeras i ditt kök. Sladden är också ansluten till basen. När du häller ur den kan du ta med dig vattenkokaren utan att sladden begränsar din rörelsefrihet.

Du kommer också att älska det faktum att vattenkokaren är extremt tyst! Den har en ljudnivå på endast 52 decibel, vilket är lägre än en normal konversation, som vanligtvis ligger på 60 decibel. Locket öppnas enkelt och bekvämt med en knapp. Även öppningen är bred och fin, vilket gör det lätt att fylla vattenkokaren med vatten. En enkel vattenkokare som passar in i alla kök med sin tidlösa design och glänsande svarta finish. Du kan också komplettera utseendet med matchande brödsmulor.

Specifikationer:

 • Volym: 1,7 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: Nej
 • Effekt: 2 400 watt
 • Spänning: 220-240 volt
Det vi liker:
 • Dubbel isolerande vägg
 • Låg ljudnivå på 52 decibel
 • 360 graders bas
 • Öppning med en knapptryckning
 • Stor kapacitet, max 1,7 l
Det vi ikke liker:
 • Ingen justerbar temperatur

Dualit Classic – vattenkokaren som är bäst i test gällande hållbar design

Dualit Classic

Varför välja Dualit Classic

Den här vattenkokaren övertygar med sitt effektiva 3 kW-element som ser till att koka 1,7 liter vatten på bara 3,5 minuter! Du kommer också att gilla att det inte bara är en snygg vattenkokare, utan också att den är mycket tystare än vanliga vattenkokare, så du slipper buller i köket när den kokar. På sidan har den en praktisk vattenmätare så att du vet hur många liter vatten du häller i. Den ger dig både antalet koppar och antalet liter. Plasten inuti vattenmätaren är också BPA-fri! Kalkfiltret förhindrar att kalk hamnar i din dryck.

Till skillnad från många andra vattenkokare är vattenkokarens värmeelement tillgängligt och kan därför repareras. Det betyder att du kan vara säker på att din vattenkokare kommer att hålla i många, många år. Den är också tillverkad av rostfritt stål av hög kvalitet. Själva pipen är droppfri, så du behöver inte oroa dig för spill. Vattenkokaren kan vridas 360 grader på basen. Det är alltså inget problem att hitta en plats för den i köket. När vattnet har nått kokpunkten stängs den av automatiskt. Den är också skyddad mot torrkokning tack vare den inbyggda säkerhetsfunktionen. Sladden finns i basen och kan förvaras i själva basen.

Specifikationer:

 • Volym: 1,7 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: Ja
 • Effekt: 3 000 watt
 • Spänning: 240 volt
Det vi liker:
 • Vattenmätare i koppar och liter, max 1,7 l
 • Sladdlös hällning
 • Kraftfull effekt på upp till 3 000 watt
 • Droppfri pipa
Det vi ikke liker:
 • Nackdelar
 • Relativt tung

Philips HD 9365/10 – bäst i test av hållbara vattenkokare

Philips HD 9365/10

Varför välja Philips HD 9365/10

Om hållbarhet är viktigt för dig kommer denna Philips HD 9365/10 att leva upp till dina förväntningar! Den är utformad med 100 % biobaserad plast, vilket innebär att koldioxidutsläppen minskar med så mycket som 25 %! Dessutom är vattenkokaren utrustad med säkerhetsfunktioner som förhindrar att den slås på när den är tom. Ett tvättbart kalkfilter skyddar din dryck från kalk. Den höga effekten på 2 200 watt garanterar att vattnet kokar snabbt och effektivt. När den når kokpunkten stängs vattenkokaren av automatiskt. Den stängs också av när vattenkokaren tas bort från sin bas.

På sidan är vattenkokaren utrustad med en lättläst vattenmätare som visar vattenmängden i liter. På så sätt kan du koka exakt den mängd du behöver. Det är bra både för din energiförbrukning och för miljön! Värmeelementet i vattenkokaren är gömt i botten så att det inte kommer i kontakt med vattnet och därmed förkalkas. Den har också en 360-graders bas och ett sladdlöst hällsystem. Du slår på den genom att trycka på av-/påknappen. En smart vattenkokare med en LED-lampa i själva strömbrytaren som visar när vattenkokaren är på. Och vem kan motstå den enkla och snygga designen? Det kan vi inte!

Specifikationer:

 • Volym: 1,7 liter
 • Justerbar temperatur: nej
 • Anti-kalkfilter: ja
 • Effekt: 2 200 watt
 • Spänning: 220 volt
Det vi liker:
 • 100 % biobaserad plast
 • Indikatorlampa
 • 360 graders bas
 • Automatisk avstängning
 • Sladdlös dosering
Det vi ikke liker:
 • Kan bli varm på utsidan

Hur man väljer den bästa vattenkokaren

Det finns knappast något kök i dag som inte har en vattenkokare. Och det finns en bra anledning till det! De är så praktiska och har blivit oumbärliga.

Du kan inte bara koka vatten för te och kaffe på nolltid, utan du kan också använda den som varmvattenflaska. Dessutom är det billigare att koka vatten i en vattenkokare, så du kan också bara värma vatten för pasta eller för att blanchera dina grönsaker.

I vårt test av vattenkokare har vi samlat en mängd olika vattenkokare – både billiga och dyrare, så det finns något för varje smak och budget. Vi har helt enkelt gjort jobbet åt dig och hittat de bästa vattenkokarna.

Alla vattenkokare kokar vatten effektivt, och de flesta vattenkokare i vårt test har dessutom en rad fantastiska funktioner som gör dem till en dröm att använda. Det kan vara en droppfri pip, avtagbart kalkfilter, dubbelväggig konstruktion och mycket mer.

Det är dessa fantastiska funktioner som vi vill gå in på här, så att du har all användbar kunskap och färdigheter för att köpa en vattenkokare för dig och dina mycket specifika behov. Så låt oss dyka in!

3 tips för att välja din nya vattenkokare

Bland de bästa vattenkokarna hittar du många uppfinningsrika och drömlika funktioner. Men i stort sett finns det egentligen bara tre saker som du bör tänka på först.

 1. Välj en användarvänlig vattenkokare.
 2. Välj en vattenkokare som har rätt kapacitet för dina behov.
 3. Välj den modell som har de funktioner som passar dig och din livsstil.

Sedan är det dags att börja med det roliga. Vi tar det från ena sidan!

Användarvänlighet – vad betyder det egentligen?

Vi vet att “användarvänlighet” är ett brett begrepp. Men tänk till exempel på hur du ska öppna locket. Den ska vara mycket lätt att ta av och på, så att du inte behöver stå och dra och riskera att spilla skållande hett vatten på dig själv i processen!

Knappar och strömbrytare på vattenkokaren ska vara lättillgängliga och lätta att trycka på utan att bränna sig.

Det är trevligare att ha ett handtag som är bekvämt att hålla i. Särskilt om du väljer en lite tyngre vattenkokare. Du vill ju kunna hälla ur den utan att den glider ur händerna.

Det är också trevligt att ha ett signalljud. Detta innebär att vattenkokaren ger ifrån sig ett ljud när den är klar, dvs. när vattnet kokar, så att du kan höra det även om du inte står bredvid vattenkokaren.

Med en vattenmätare kan du hålla reda på hur mycket du häller i vattenkokaren. Den visar också den maximala vattenmängden så att den inte rinner över när vattenkokaren är igång.

Kapacitet – Hur mycket vatten behöver du koka?

En vattenkokare kan rymma en maximal mängd vatten. Det kokande vattnet bubblar, så en vattenkokare ska i regel inte fyllas till brädden!

Många vattenkokare är utrustade med en vattenmätare som anger mängden antingen i koppar eller i liter eller båda.

Om din vattenkokare till exempel har en kapacitet på 1,7 liter kommer vattenmätaren att ha ett litet streck bredvid som säger max 1,7 liter. Då vet du exakt hur mycket du kan hälla i.

De oumbärliga funktionerna

Sedan finns det naturligtvis alla de olika funktionerna. Vattenkokare är numera utrustade med många smarta funktioner.

Du kanske inte behöver alla, så vi rekommenderar att du först lär dig vilka de är och sedan väljer de som är lämpliga för dig.

Temperaturinställning – Vad behöver du vattnet till?

De flesta använder vattenkokaren för att producera kokande vatten. Men du kan köpa vattenkokare där du kan ställa in temperaturen. Det är en klar bonus om du gillar kaffe och särskilt te! Beroende på vilken typ av te du dricker måste vattnet ha en viss temperatur för att smaken ska komma till sin rätt.

Vi har sammanställt en liten översikt över de olika temperaturerna så att du kan ställa in den perfekta temperaturen i framtiden.

40 °C = uppvärmning av barnmat.

60 °C = för grönt och vitt te.

70 °C = för blandade teer som oolongte, som är en blandning av grönt och svart te.

80 °C = för snabbkaffe.

90 °C = för svart te och för att brygga kaffe, till exempel i en kaffekanna. Du rekommenderas att inte använda kokande vatten på kaffebönor, eftersom de skållas och förlorar sin smak.

100 °C = när du behöver kokande vatten.

Bullernivå

Vi har säkert alla upplevt en vattenkokare som låter från det att den sätts på tills vattnet kokar. Det behöver inte störa dig. Men om du har ett litet hem där du och dina gäster befinner er nära vattenkokaren kan det vara störande. Och att behöva skrika åt varandra för att överrösta vattenkokaren är inte särskilt trevligt. Så om det är något som stör dig bör du leta efter en tyst vattenkokare.

Bullernivån för olika maskiner mäts i decibel (dB). Denna information finns vanligtvis i de detaljerade specifikationerna eller i användarhandboken. Om du är osäker, kontakta tillverkaren.

Både KitchenAid 5KEK1565EOB och Philips HD 9365/10 klassas som tysta, eftersom de har en ljudnivå på 52 respektive 44 decibel. En normal konversation ligger vanligtvis på 60 decibel, så båda vattenkokarna ligger under den normala konversationsnivån. Så de är idealiska om du inte vill att en bra vattenkokare ska dränka konversationen.

Kalkfilter

Du kan inte undvika att din vattenkokare med tiden kommer att få kalk i den. Hur snabbt detta sker beror på hur kalkhaltigt vattnet i ditt område är. I så fall bör du köpa en modell med kalkfilter. På så sätt filtreras eventuell kalk bort när du häller upp vattnet från vattenkokaren.

Kalken kan faktiskt påverka smaken, så det är definitivt värt att välja en vattenkokare med filter.

Om vattnet i ditt område innehåller mycket kalk kan det dessutom vara en fördel om filtret kan tas bort från vattenkokaren och rengöras. Vanligtvis kan den sköljas rent under rinnande vatten och sedan sättas i igen. Det är fantastiskt enkelt.

Dold värmare

Den dolda värmaren är också en klar fördel. Detta innebär att värmaren är placerad i botten av vattenkokaren. På så sätt kommer värmaren inte i kontakt med vattnet när det kokar, vilket gör att det inte bildas kalkavlagringar.

I praktiken innebär det att du kan njuta av din vattenkokare mycket längre.

360 graders bas

En 360-graders fot innebär att när du ställer vattenkokaren på sin fot kan du vrida den på ett sådant sätt att den passar in i ditt köksdesign.

När du kokar vatten kommer det naturligt ut ånga ur munstycket. Därför finns det också vissa platser i köket som inte är lämpliga. Till exempel under ett skåp. Men om vattenkokaren har en 360-graders fot kan du vrida vattenkokaren så att pipen sticker ut under skåpet när du kokar vatten.

Extra funktioner

I vårt test av vattenkokare hittar du naturligtvis de bästa vattenkokarna. Vissa av dem passar dig som vill ha en enkel vattenkokare, medan andra passar dig som föredrar en mångsidig vattenkokare. Det som gör en vattenkokare mångsidig är dess många spännande funktioner.

Droppfri pipa

Om din vattenkokare har en droppfri pipa undviker du att spilla när du häller upp vatten ur den. Det är ganska smart, eftersom en vattenkokare vanligtvis innehåller kokande vatten! Förutom att det aldrig är roligt att spilla något är det ännu värre när innehållet kokar. Så en droppfri pipa är verkligen en fördel här.

Funktion för att hålla vattnet varmt

En funktion för att hålla värmen – eller hålla varm-funktionen, som den ofta kallas i olika beskrivningar – är helt perfekt för dem som dricker många koppar te eller kaffe under dagen. Om din vattenkokare har den här funktionen behöver du inte koka vattnet igen varje gång. Du kan helt enkelt koka innehållet och vattenkokaren håller vattnet varmt.

Vanligtvis håller den vattnet varmt under en begränsad tid, varefter temperaturen långsamt sjunker. Men det ger dig också gott om möjligheter att använda vattnet utan att behöva sätta på vattenkokaren igen. På så sätt sparar du både tid och, ännu viktigare, elektricitet. Och det är alltid en fördel!

Automatisk avstängning

En automatisk avstängningsfunktion ser till att vattenkokaren stängs av när innehållet har kokat eller nått önskad temperatur. Du behöver alltså inte stå bredvid den för att stänga av den. Du kan också vara säker på att vattnet har nått rätt temperatur, oavsett om det är kokande eller en lägre temperatur för grönt eller vitt te.

Digital display

Vissa modeller är utrustade med en högteknologisk digital display som gör att du kan ställa in vattenkokarens olika temperaturer. Detta gör det enkelt och okomplicerat att använda vattenkokaren.

Sladdlös?

Egentligen är den termen lite missvisande. När du tittar på en sladdlös vattenkokare betyder det inte att den inte har någon sladd alls. Det betyder dock att sladden är monterad på basen. När du lyfter vattenkokaren är du inte störd eller begränsad på något sätt av en sladd och kan röra dig fritt i köket och till matbordet eller soffan. Det gör det mycket enklare att använda vattenkokaren.

Dubbelväggig

Den dubbelväggiga konstruktionen ger dig en fantastisk vattenkokare som behåller värmen på ett intelligent sätt. Den håller innehållet varmt, men inte varmt på utsidan. Det är en ganska användbar konstruktion eftersom den förhindrar att du bränner fingrarna på vattenkokaren.

Detta är särskilt användbart om du har barn i huset som kan röra vid själva vattenkokaren. Många är tillverkade av rostfritt stål. Även om det är ett bra och hållbart material kan det bli mycket varmt om vattenkokaren inte har en dubbelisolerande vägg.

Design

Och så har vi designen! Om du visar upp din vattenkokare är det alltid bra att ha en snygg design som du är nöjd med. De flesta vattenkokare har en vacker och enkel design som passar in i alla kök. Du kan också få vattenkokare i vacker retrostil.

Titta bara på modellerna från Smeg, DeLonghi och KitchenAid, som alla är riktigt uttrycksfulla. Och trots sin distinkta design passar de in i både retro- och moderna kök. Och det spelar ingen roll att våra köksmaskiner också ser bra ut.

Du kan vanligtvis få en vattenkokare i rostfritt stål och plast eller modeller som är tillverkade av båda materialen. Det är helt upp till dig vad du tycker bäst om. Ofta består en vattenkokare av båda materialen av plast på utsidan och rostfritt stål på insidan. Men du kan också få produkter som är helt tillverkade av plast.

Om det är ett problem för dig kan du välja Philips HD 9365/10, som är tillverkad av hållbar plast.

Vattenkokarens utformning ska också göra det lätt att hälla upp vatten i koppar och muggar, samtidigt som öppningen ska vara tillräckligt bred för att det ska vara lätt att fylla på vatten.

Effektförbrukning

Det kan kännas lite överväldigande att få en överblick över den faktiska förbrukningen. Hur mycket ström ska du räkna med att din vattenkokare använder?

De flesta vattenkokare använder mellan 1350 och 3000 watt. Hur lång tid det tar för en vattenkokare att koka en liter vatten varierar. Med genomsnittliga siffror skulle en vattenkokare på 2 000 watt behöva 3 minuter för att koka en liter vatten. Om priset för en kWh är 3,25 kronor kostar det alltså 0,33 kronor varje gång vattenkokaren förbrukar 0,1 kWh.

Säkerhetsåtgärder

De flesta vattenkokare är utrustade med säkerhetsfunktioner för att säkerställa att vattenkokaren inte överhettas eller kokar torrt.

Torrkokning innebär att vattenkokaren värms upp till kokpunkten även om behållaren är tom. Detta är inte bra för värmeelementet och vattenkokaren riskerar att överhettas och gå sönder.

En ytterligare säkerhetsåtgärd är den dubbelt isolerade väggen, som förhindrar att du bränner dig på vattenkokaren när den är klar.

Integrerad sladdupprullare

Den sista smarta funktionen är kanske den mest förbisedda, men den är faktiskt väldigt praktisk. Särskilt om du vill ställa undan vattenkokaren när du inte använder den.

Vi talar naturligtvis om sladden. De flesta välutrustade vattenkokare har ett praktiskt litet förvaringsutrymme under vattenkokarens bas, så att du bara kan rulla in sladden i det. På så sätt kommer den inte att vara i vägen när du ställer vattenkokaren någon annanstans.

Avkalkning av vattenkokaren

Oavsett om den är tillverkad av rostfritt stål, plast eller både och, kommer din vattenkokare att behöva avkalkas någon gång. Det är helt enkelt nödvändigt att underhålla din vattenkokare så mycket som möjligt. Du kan undvika de värsta kalkavlagringarna genom att välja en modell vars värmeelement är placerat i botten, så att kroppen inte kommer i direkt kontakt med vattnet.

En annan anledning att avkalka vattenkokaren är att den förbrukar betydligt mindre energi om den inte först behöver använda otaliga mängder energi för att värma upp det kalkavlagringar som har byggts upp.

Slutligen är det helt enkelt mer hygieniskt att ha en ren vattenkokare som inte är full av kalkavlagringar. I värsta fall riskerar du att bakterier, mögel och/eller mjöldagg sprids i kalklagret. Dessutom kan de kokta bakterierna släppa ut föroreningar i vattnet. Och det är inte särskilt trevligt, eller hur?

Men hur gör du för att avkalka din vattenkokare? Vi har skapat den mest lättillgängliga och lätthanterliga guiden som du bara behöver följa. Det har aldrig varit enklare att avkalka din vattenkokare!

Hur du avkalkar din vattenkokare

För att undvika kalk i vattenkokaren bör du börja med att tömma den efter varje användning. När oanvänt vatten får stå kvar kan det bildas många bakterier. Om du inte använder den under en längre tid kan bakterierna spridas.

Töm därför vattenkokaren på resterande vatten efter varje kokning. Du behöver naturligtvis inte tömma den omedelbart om du behöver använda vattnet. Men om du har använt den färdigt ska du tömma den direkt.

Sedan kommer vi till själva avkalkningen. Och det finns faktiskt flera olika sätt att göra det på. Du kan välja mellan att använda avkalkningsmedel, en blandning av hushållsvinäger och vatten, ättiksyra, citronsyra eller bikarbonat och bakpulver. Det finns alltså många sätt att göra det på. Alla fungerar lika bra, så välj det sätt och de ingredienser som passar dig bäst och som du kanske har hemma.

Avkalkningsmedel

Om du inte har lust att göra blandningen själv kan du köpa dig fri från det. I så fall bör du köpa ett avkalkningsmedel som kan användas för både vattenkokare och vattenkokare. Det enda du behöver göra är att hälla kalkningsmedlet och vatten i vattenkokaren och sedan sätta på den.

När vattenkokaren har kokat bör du låta den stå i 15 minuter till en halvtimme innan du häller av vattnet. Häll sedan i färskt vatten och låt det koka igen. Upprepa detta tills den har kokat tre omgångar rent vatten och du är säker på att det inte finns något mer avkalkningsmedel kvar i behållaren.

Hushållsvinäger och vatten

Det går ungefär på samma sätt om du använder hushållsvinäger och vatten. Den enda skillnaden är att du måste göra blandningen själv. Men det är väldigt enkelt.

Blanda 2 delar hushållsvinäger med 8 delar vatten. Naturligtvis får du inte överskrida vattenkokarens maximala kapacitet. Du kan arbeta med deciliter. Lägg allt i vattenkokaren och låt det koka upp.

Du kan omedelbart se om kalken har försvunnit. Om det fortfarande finns synliga kalkavlagringar bör du upprepa processen med samma blandningsförhållande. Upprepa detta vid behov tills det inte finns någon kalk kvar.

Vanligtvis är det bara nödvändigt att göra detta en eller två gånger. Tillsätt sedan rent vatten och låt vattenkokaren koka innan du häller ut det igen. Om du vill vara säker på att all ättika har rensats ut kan du göra detta två gånger.

Bakpulver

Du kan också använda bakpulver eller soda. Det är något som de flesta har hemma, vilket gör det särskilt attraktivt.

Häll vatten i vattenkokaren. Fyll den till toppen, naturligtvis inte över maxgränsen, men ända upp till den, och tillsätt slutligen två till tre teskedar bakpulver eller bakpulver. Låt sedan vattnet koka. Låt vattenkokaren stå med denna blandning i ungefär två timmar, varefter du kan hälla den i vasken. Rengör vattenkokaren, fyll den med vatten och koka upp det. Upprepa detta 1-2 gånger så att det har kokat tre gånger med rent vatten.

ättiksyra

Ättiksyra är ett bra botemedel om din vattenkokare är hårt angripen av kalk. Använd en 32-procentig ättiksyra och i övrigt exakt samma blandningsförhållande som hushållsvinäger och vatten. Blandningen är ganska stark, så vi rekommenderar att du luftar ordentligt både under och efter. Häll alltid i vattnet först. Du kan då till exempel stå under huven och sätta igång den innan du häller i ättiksyra. Låt blandningen stå kvar i 15 minuter efter att vattenkokaren har kokat klart.

Därefter är förfarandet detsamma som för de andra. Häll ut innehållet och se till att du inte andas in ångorna från denna blandning, eftersom den är mycket stark. Tillsätt rent vatten, som också måste kokas tre eller fyra gånger.

OBS: Ättiksyra är frätande, så var mycket noga med att skölja vattenkokaren noggrant och koka den med rent vatten tre till fyra gånger för att se till att all ättiksyra avlägsnas.

Citronsyra

Om du tycker att det låter lite skrämmande kan du också använda två vanliga citroner som en sista utväg. Skär en av dem i skivor och lägg den i vattenkokaren. Pressa sedan den andra och häll saften i vattenkokaren. Slutligen kan du lägga till en duschtablett med C-vitamin. Du kan också ersätta C-vitamintabletten med en disktablett.

Till skillnad från de andra metoderna kokar den här blandningen inte, utan ligger i vattenkokaren i några timmar. Du måste dock rengöra vattenkokaren efteråt och koka den med rent vatten två eller tre gånger innan du använder den igen.

Din vattenkokare bör nu vara helt fri från kalk och redo att användas igen.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken vattenkokare är bäst i test?

Den bästa vattenkokaren i testet är Zwilling Enfinigy. Vattenkokaren i plast och rostfritt stål kan koka upp till 1,5 liter på kort tid och är användarvänlig och lätt att rengöra. Den exakta hälltunnan med kalkfilter förhindrar spill, och tack vare locket bränner du dig inte på ångan. Den har också många säkerhetsfunktioner.

Hur avkalkar jag min vattenkokare?

Det går snabbt och enkelt att avkalka vattenkokaren. Ett sätt är att göra en blandning av vinäger och vatten och koka den i vattenkokaren. Du kan också köpa ett avkalkningsmedel. Om du är osäker kan du läsa vår köpguide för att få råd och tips om hur du kan avkalka din vattenkokare på ett effektivt sätt!