Vattenkokare bäst i test – Se de 12 bästa vattenkokarna 2023

1
Russell Hobbs Luna 2321

Varför ska du välja Russell Hobbs Luna 2321? Russell Hobbs Luna 2321 är en lättanvänd och effektiv bäst i test vattenkokare i rostfritt stål med en stor maxkapacitet på 1,7 liter och den bästa minimikapaciteten på 235 milliliter. Det är den snabbaste vattenkokaren i vårt test av de bästa vattenkokarna, och priset är mycket överkomligt. Snygg design - användarvänlig men varm exteriör Denna Bosch vattenkokare tillverkad av rostfritt stål har, liksom flera olika modeller i…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Russell Hobbs Luna 2321 680 kr. Proshop
Siemens TW86103##
Bosch TWK7203 1.091 kr. Proshop
Philips Daily Collection HD9350 374 kr. Compumail
Stelton EM77 399 kr. Kitchn
Russell Hobbs Classic Glass Kettle vattenkokare i glas 467 kr. RDEButik
Russell Hobbs Retro Classic 814 kr. Amazon.se
Wilfa WSPOK-1000B 590 kr. Baristashopen
DeLonghi Active line KBLA2000##
Brewista Artisan Gooseneck 1.706,63 kr. Aromatico
Braun Multiquick 3 WK 300 425,46 kr. Amazon.se
Wilfa WKR2000 670 kr. Amazon.se

I vårt vattenkokar test utvärderar vi 12 bäst i test vattenkokare på marknaden. I vår research har vi fördjupat oss i både internationella och danska expertrecensioner, tester och användarrecensioner av vattenkokare för att hitta de allra bästa vattenkokarna på marknaden.

Vi uppdaterar ständigt våra tester i linje med utvecklingen på marknaden, så att du alltid har en överblick över de bästa och mest aktuella funktionerna och teknikerna.

Vi jämför vattenkokarnas funktioner och effektivitet och ger dem ett individuellt och övergripande betyg baserat på viktiga kriterier som koktid, kapacitet, justerbar temperatur, användarvänlighet, kalkfilter och ljudnivå.

I vår köpguide fokuserar vi på dessa kriterier och alla de saker du bör tänka på innan du köper en ny vattenkokare.

Russell Hobbs Luna 2321 – Vattenkokare bäst i test

Russell Hobbs Luna 2321

Varför ska du välja Russell Hobbs Luna 2321?

Russell Hobbs Luna 2321 är en lättanvänd och effektiv bäst i test vattenkokare i rostfritt stål med en stor maxkapacitet på 1,7 liter och den bästa minimikapaciteten på 235 milliliter. Det är den snabbaste vattenkokaren i vårt test av de bästa vattenkokarna, och priset är mycket överkomligt.

Snygg design – användarvänlig men varm exteriör

Denna Bosch vattenkokare tillverkad av rostfritt stål har, liksom flera olika modeller i testet, en 360 graders bas. Med en knapptryckning öppnas locket på denna vattenkokare. Det betyder att du inte behöver öppna vattenkokaren manuellt som Stelton EM77. Vattenkokaren skiljer sig också från Stelton EM77 vattenkokare genom att vattenkokaren har en vattenmätare, som till skillnad från många av de andra modellerna i testet sitter på sidan och inte på baksidan, vilket är ett plus. På utsidan kan du mäta mängden vatten i liter, medan du på insidan kan se mätningar i koppar.

När du sätter på vattenkokaren lyser en blå lampa på vattenmätaren. Detta skiljer vattenkokaren från olika modeller som Stelton EM77, som inte har någon lampa. I praktiska tester visade det sig att vattenkokaren har en bra hällpip som inte droppar. Vattenkokarens utsida blir dock varm vid användning och vattenkokaren skakar också när vattnet ska börja koka. Flera studier har också visat att vattenkokaren kan avge en plastlukt.

Tillverkaren hävdar att denna vattenkokare är 75 procent tystare än många av sina konkurrenter. Detta kunde inte påvisas i vår analys av produkten. Denna vattenkokare uppnår en ljudnivå på 74 decibel, medan de andra modellerna varierar mellan 54 och 67 decibel. Denna vattenkokare har den högsta ljudnivån.

Koktid

Russell Hobbs Luna 2321 vattenkokare kokar upp vattnet snabbt. Vattenkokaren kan koka upp 1 liter på under 2 minuter och 30 sekunder, medan de flesta andra modeller tar cirka 3,5 minuter. Den långsammaste modellen, Wilfa WSPOK-1000B, tar över 7 minuter för samma mängd vatten. vattenkokaren har en minimivolym på 235 milliliter, till skillnad från till exempel Siemens-modellen som har en minimivolym på 260 milliliter. Med Russell Hobbs Luna vattenkokare  tar det 45 sekunder att koka upp 235 milliliter. En automatisk avstängning aktiveras efter 15 sekunder, medan Bosch TWK7203, till exempel, stängs av omedelbart en automatisk avstängning.

Avkalkning av pannan

Enligt vår erfarenhet är vattenkokarens utsida lätt att hålla ren, medan avkalkningen kan vara svårare eftersom det finns flera små krokar. Å andra sidan är denna vattenkokare utrustad med ett avtagbart kalkfilter som kan sköljas under rinnande vatten.

I vår forskning fann vi att vattnet till en början kan ha en plastsmak även efter flera användningar, eftersom det finns plast på insidan. Detta kan lösas genom att tillsätta 500 milliliter vinäger och 500 milliliter vatten och låta vattenkokaren gå i ett varv.

Vårt betyg

Om du letar efter en snabb vattenkokare i mellanklassen är denna bäst i test vattenkokare från Russell Hobbs ett bra val. Tack vare vattenmätaren på sidan och den praktiska öppningsknappen är den särskilt användarvänlig jämfört med andra modeller. Det är en bra allrounder vattenkokare med snygg design som kan hantera både stora volymer vatten upp till 1,7 liter och mindre mängder, så att du inte behöver koka mer än du faktiskt behöver.

Det vi liker:
 • Snabbkokning (1 liter < 2,5 minuter)
 • Stor vattentank (1,7 liter)
 • Hällpipen droppar inte under användning
 • Mätaren är placerad på sidan för enkel visning av vattennivån
 • Ljus i mätenheten gör det enkelt att se vattennivån
 • Kan koka vatten i små volymer (235 ml), minsta minimivolym i testet
Det vi ikke liker:
 • Utsidan blir varm vid beröring
 • Vattenkokaren skakar när den når kokpunkten
 • Kokt vatten kan först smaka som plast
 • Temperaturinställning inte möjlig
 • Hög ljudnivå (74 dB), den högsta i testerna

Siemens TW86103 – Bästa billiga vattenkokare

Siemens TW86103

Varför ska du välja Siemens TW86103?

Precis som testvinnaren är denna Siemens vattenkokare i rostfritt stål och plast användarvänlig. Till skillnad från testvinnaren har denna Siemens vattenkokare dock en mindre kapacitet på 1,5 l. Å andra sidan är vattenkokaren billigare och tystare och har 4 temperaturinställningar, vilket testvinnaren inte har.

Snygg design och användbarhet

Siemens har liksom testvinnaren en effekt på 2 400 watt. Till skillnad från testvinnaren signaleras tillagningsstarten inte med en lampa utan med en ljudsignal. Det är en prisvärd vattenkokare, som när den är klar avger en diskret ljudsignal och gör en automatisk avstängning. Jämfört med testvinnaren blir denna Siemens-vattenkokare inte varm på utsidan under användning, men testerna visade att vattenkokaren var tung att hantera. Vattenkokaren väger 1,4 kilo, medan testvinnaren väger 1,18 kilo.

Å andra sidan ger denna vattenkokare dig möjlighet att ställa in önskad temperatur med 4 olika temperaturinställningar för varmt vatten. Enligt vår erfarenhet finns det små avvikelser mellan den angivna och den faktiska temperaturen. Den lägsta temperaturinställningen anges som 70 grader. I tester uppmättes denna temperatur till 69,8 grader. Inställningen 80 grader uppnår 79,1, medan 90 grader Celsius faktiskt når 88,4 grader.

Koktid

Det tar denna vattenkokare 3 minuter och 26 sekunder att koka upp 1 liter vatten, medan testvinnaren gör det på under 2 minuter och 30 sekunder. Siemens vattenkokare kan koka upp en minsta volym på 260 milliliter, vilket är 25 milliliter mer än testvinnaren, som kan koka upp 235 milliliter. Å andra sidan håller vattenkokaren vattnet varmt i upp till 30 minuter. Testvinnaren har inte denna funktion. Energiförbrukningen för 1 liter är 0,11 kilowatt och 0,04 kilowatt för den minsta vattenmängden. Detta är samma energiförbrukning som Bosch TWK7203, även om Bosch-modellen kokar 320 milliliter på 0,04 kilowatt. Som jämförelse använder testvinnaren 2,4 kilowatt för att koka upp 1,7 liter. Denna vattenkokare stänger av sig 20 sekunder efter att vattnet kokat upp, vilket är 5 sekunder längre än testvinnaren.

Vårt betyg

Vattenkokaren har en mindre kapacitet än Russell Hobbs Luna 2321 och är också långsammare, men till skillnad från testvinnaren kan du här välja olika temperaturinställningar. Även om de inte är helt exakta, är de mycket nära den angivna temperaturen och är perfekta för dem som vill koka upp vatten specifikt för kaffe eller olika typer av te. vattenkokaren är också tystare med 65 decibel jämfört med testvinnarens 74 decibel. Du får inte bara en vattenkokare med temperaturval till ett bra pris, utan den bästa av de billiga vattenkokarna.

Det vi liker:
 • Varmhållningsfunktion håller vattnet varmt upp till 30 minuter
 • 4 värmeinställningar (steg om 10°C)
 • Utsidan förblir sval
 • Omfattande manual, ger bra beskrivning av olika inställningar
 • Avger inte mycket ånga under tillagningen
 • Kapacitet 1,5 liter
 • Prisvärd vattenkokare
Det vi ikke liker:
 • Tung vattenkokare (1,4 kg) trots mindre kapacitet på 1,5 liter
 • Startknapp placerad där många vattenkokare har en öppen knapp, vilket kan orsaka förvirring.
 • Ljudsignalen hörs inte om temperaturen sänks.
 • Locket kan inte öppnas helt (max. 45 graders vinkel), vilket kan göra det svårt att fylla på vatten
 • Vattenmätaren är placerad bakom handtaget, vilket kan göra det svårt att avläsa vattennivån.

Bosch TWK7203 – Bästa premiumval

Bosch TWK7203

Varför ska du välja Bosch TWK7203 vattenkokare

Bosch TWK7203 har en uteffekt på 2 200 watt och är tillverkad i rostfritt stål. Precis som Siemens-modellen har den temperaturinställningar och en varmhållningsfunktion. Detta bästa premiumval skiljer sig dock genom att ha 7 olika inställningar och en praktisk touchdisplay, vilket varken testvinnaren Russell Hobbs Luna 2321 eller testets lågpriskokare Siemens TW86103 har.

Design och användbarhet

Denna Bosch vattenkokare är lätt att öppna med en knapptryckning. Till skillnad från Siemens öppnas locket helt. Vattenkokaren har en pekskärm som, enligt vår forskning, är intuitiv att använda och lätt att programmera. Liksom Siemens-modellen avger denna vattenkokare en tydlig ljudsignal när vattenkokaren slås på och av. Den dubbelväggiga konstruktionen gör att utsidan, till skillnad från testvinnaren, inte blir varm.

Vår undersökning visade att denna vattenkokare kändes tung. även när vattenkokaren fyllts till minsta möjliga mängd. Med sina 1,8 kilo är den här vattenkokaren den tyngsta modellen i vårt vattenkokartest. Å andra sidan är vattenkokaren 66 decibel tystare än testvinnaren.

Liksom Siemens har vattenkokaren en justerbar temperatur, men där Siemens har 4 inställningar för justerbar temperatur, har Bosch 7. Det finns skillnader mellan den angivna och den faktiska temperaturen för varmt vatten för båda modellerna. Den lägsta temperaturen för varmt vatten på 70 grader når faktiskt 69,5 grader. 80-gradersinställningen uppnår 78,2 grader, medan 95-gradersinställningen når 93,5 grader. Bosch TWK7203 skiljer sig från Siemens genom att den kan ställas in mer exakt och i steg om 0,5 grader, medan Siemens har steg om 10 grader.

Koktid

Den kokar 1 liter vatten på 3 minuter och 44 sekunder, vilket är 18 sekunder längre än Siemens vattenkokare. Den förbrukar 0,11 kilowatt, vilket är samma som Siemens. I jämförelse med Siemens vattenkokare har den en högre minimivolym på 320 milliliter, medan Siemens klarar 260 milliliter. Den förbrukar 0,04 kilowatt för att koka 320 milliliter. Jämfört med Russell Hobbs Luna 2321, som stängs av efter 15 sekunder, stängs denna vattenkokare av omedelbart, vilket sparar ström.

Avkalkning

I likhet med många andra modeller är värmeelementen dolda. Detta förhindrar att kalkavlagringar byggs upp på värmaren. Men precis som testvinnaren är den inte lätt att rengöra, eftersom det finns små skrymslen och vrår inuti som kan vara svåra att avkalka ordentligt. Den är utrustad med ett avtagbart kalkfilter som kan sköljas rent.

Vårt betyg

Denna vattenkokare är för dig som vill ha fler kontrollalternativ. Även om den ligger i den dyrare delen av prisskalan är den energibesparande i längden eftersom den stängs av så fort vattnet kokar och därför förbrukar mindre ström. De 7 temperaturinställningarna gör den lämplig för teentusiaster och de som regelbundet underhåller gäster, eftersom den har en stor kapacitet och rymmer 1,7 liter, precis som testvinnaren. Den enda nackdelen är att utsidan är svår att hålla ren.

Det vi liker:
 • Dubbelväggig konstruktion så att utsidan inte blir varm
 • Justerbar temperatur (5°C ökning)
 • Varmhållningsfunktion håller vattnet varmt upp till 30 minuter
 • Lättanvänd pekskärm
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Bra och löstagbart kalkfilter med mycket finmaskigt nät som fångar upp även små kalkflagor
 • Energisparande, stängs av så snart vattnet kokar
Det vi ikke liker:
 • Temperaturinställningarna är inte exakta
 • Luktar varm plast
 • Tung (1,8 kg)
 • Vattenmätaren är svår att läsa av eftersom den sitter bakom handtaget
 • Reverbet är starkt och kan överrösta t.ex. en radio

Philips Daily Collection HD9350 – Bästa grundmodellen

Philips HD9350 Vattenkokare

Varför ska du välja Philips Daily Collection HD9350?

Philips Daily Collection HD9350 är en prisvärd bäst i test vattenkokare tillverkad av rostfritt stål. Den är lätt och enkel att använda, och det är också den billigaste modellen i vårt test. Med den här vattenkokaren får du en bra basmodell som gör vad den ska: kokar upp vatten!

Design och användbarhet – lätt att använda

Philips basvattenkokare har, precis som de andra modellerna, en 360 graders bas. Den har en attraktiv design i rostfritt stål. Liksom Russell Hobbs Luna 2321 är den också utrustad med en lampa som indikerar att vattenkokaren är påslagen. Till skillnad från Russell Hobbs vattenkokare är det inte vattenmätaren som lyser, utan på/av-knappen. Liksom testvinnaren har den en måttenhet för koppar. Minimivolymen är dock 750 millimeter, vilket är 515 milliliter mer än testvinnaren. Vattenmätaren är placerad bakom handtaget, vilket är ett minus eftersom det gör det svårt att hålla koll på vattenmängden vid påfyllning.

Koktid

Denna vattenkokare har inte olika temperaturinställningar som andra modeller i testet, men det går snabbare att koka upp 1 liter jämfört med vårt bästa premiumval i testet, Bosch TWK7203. För 1 liter kokande vatten behöver denna vattenkokare 3 minuter och 41 sekunder. Energiförbrukningen är 0,12 kilowatt jämfört med testvinnarens 2,4 kilowatt. Minimivolymen på 750 milliliter kokar den upp på 2 minuter och 59 sekunder. Energiförbrukningen är 0,09 kilowatt, vilket är den lägsta förbrukningen i vårt test i förhållande till vattenvolymen. En automatisk avstängning aktiveras efter 19 sekunder.

Felaktigt kalkfilter

Den är utrustad med ett löstagbart kalkfilter. Enligt vår erfarenhet av vattenkokaren är filtret inte lika starkt som på andra modeller. Nätet täcker inte ordentligt, så vatten kan rinna förbi och in i koppen, vilket är ett minus.

Vårt betyg

Den här modellen är en av de billigare vattenkokarna på marknaden och den billigaste i vårt test. Den kostar 900 DKK mindre än till exempel Brewista Artisan Gooseneck, som är den dyraste i vårt vattenkokartest. Precis som premiummodellen kan Philips Daily Collection HD9350 vara svår att hålla ren på utsidan och den blir också varm under användning, vilket är en nackdel. Tack vare sin låga vikt på 900 gram är den dock lämplig för äldre personer som inte nödvändigtvis behöver en komplicerad vattenkokare, utan en bra solid basmodell.

Det vi liker:
 • Lätt (900 g)
 • Pipen är droppfri
 • Stor volym – rymmer 1,7 liter
 • Användarvänlig och enkel design
 • Tillverkad i rostfritt stål
Det vi ikke liker:
 • Filternätet täcker inte området ordentligt, vilket gör att vatten kan rinna förbi det.
 • Filter inte lika kraftfullt som på andra modeller.
 • Minsta vattenvolym är högre än andra modeller.
 • Det blir varmt på utsidan.
 • Vattenmätaren är svår att se eftersom den är placerad bakom handtaget.
 • När locket öppnas droppar vatten från locket ner på handtaget och handen.

Stelton EM77 – Bästa vattenkokaren i dansk design

Stelton EM77 Termoskanna

Varför ska du välja Stelton EM77

Stelton EM77 är sinnebilden för dansk stilren design, och med den här bäst i test design-modellen får du en vacker vattenkokare på 2 200 watt, vilket är samma effekt som premium-modellen och bara 200 watt mindre än testvinnaren. Det är en vacker vattenkokare med en kapacitet på 1,48, nästan 1,5 l som Siemens-modellen. Å andra sidan är den 13 decibel tystare än testvinnaren.

Snygg men mindre praktisk design

Tillverkaren anger att denna vattenkokare är lämplig för en vattenvolym på 1,5 l. I vår undersökning fann vi att den kan rymma 1,48 liter. Den är lätt med en vikt på 760 gram och har en låg ljudnivå på 61 decibel, vilket är 7 decibel mer än den tystaste modellen i testet, Russell Hobbs Retro Classic.

Den skiljer sig från testvinnaren genom att den måste öppnas manuellt, medan många andra modeller öppnas med en knapptryckning. Den har inte heller någon vattenmätare, vilket är ett minus, men den håller sig sval på utsidan. Enligt vår forskning kan den lukta som plast under användning. Denna vattenkokare är också svår att avkalka och få bort all kalk, eftersom ingången till vattenkokaren är liten.

Koktid

När du kokar vatten behöver du 3 minuter och 40 sekunder för 1 liter. Detta är inte lika snabbt som testvinnaren, som kan koka en större mängd vatten på under 2,5 minuter. Den har en förbrukning på 0,12 kilowatt, vilket är samma nivå som Philips Daily Collection HD9350. Denna vattenkokare kan koka en minsta volym på 500 milliliter på 2 minuter och 2 sekunder. Förbrukningen i detta fall är 0,07 kilowatt. Den stänger av sig själv efter 16 sekunder, 1 sekund senare än testvinnaren.

Vårt betyg

Stelton EM77 ligger prismässigt mellan testvinnaren och premiummodellen. Den är enklare och har inga temperaturinställningar, vattenmätare eller automatisk avstängning. Å andra sidan håller sig utsidan sval så att du inte bränner dig, och du kommer också att uppskatta den låga ljudnivån. Den är perfekt för dig som uppskattar estetik och dansk design.

Det vi liker:
 • Vacker, dansk stilren design
 • Bekvämt handtag att hålla i
 • Håller sig sval på utsidan
 • Låg ljudnivå (61 dB)
 • Lätt att hantera (760 g)
Det vi ikke liker:
 • Manuell öppning eftersom det inte finns någon knapp för att öppna locket
 • Opraktiskt att fylla på vatten eftersom öppningen är mindre
 • Ingen vattenmätare
 • Ingen 360-graders svängning på basen, så pannan måste vara i ett specifikt läge

Russell Hobbs Classic Glass Kettle vattenkokare i glas – bästa snabbkokaren

Russell Hobbs Classic 26080

Varför ska du välja Russell Hobbs Classic glasvattenkokare

Med 3 000 watt är denna Russell Hobbs Classic Glass Kettle mer kraftfull än andra modeller i testet. Det är en smart vattenkokare i plast och glas som skiljer sig från alla andra modeller genom att vara transparent. Det är en vattenkokare som gör det lätt att följa kokningsprocessen, men kan också göra den svårare att hålla ren. Å andra sidan – den rymmer 1,7 l och är snabb.

Design och användbarhet

Som med andra modeller i detta test indikerar en blå lampa att den är påslagen. Som med Stelton-modellen måste locket öppnas manuellt. Erfarenheten med vattenkokaren är att du kan fylla den genom pipen, förutsatt att vattenstrålen inte är för stark. Glaskonstruktionen gör att kalkavlagringar syns direkt. Detta är en fördel eftersom du kan se när den behöver avkalkas. Den har ett avtagbart kalkfilter som, till skillnad från Russell Hobbs Luna 2321, är svårt att ta bort eftersom filtret är placerat i locket och inte i pipen. Till skillnad från Russell Hobbs Luna håller sig denna vattenkokare inte sval.

Koktid

Den är en vattenkokare som gör att vattnet kokar upp snabbt –  1 liter vatten kokar på under 3 minuter och 1,7 l på 3 minuter och 20 sekunder. Minimivolymen är 240 milliliter, endast 5 milliliter mer än testvinnaren. Den kokar upp sin minimivolym på under 1 minut. Den är utrustad med en automatisk avstängning som aktiveras efter 13 sekunder, 2 sekunder snabbare än testvinnaren. För mindre volymer, t.ex. 1 kopp, stängs den av några sekunder efter att vattnet kokat upp. Enligt undersökningar förbrukar denna vattenkokare mycket ström när den används – 2,4 kilowatt för 1 liter, vilket är jämförbart med testvinnaren, som förbrukar 2,4 kilowatt för 1,7 l. Å andra sidan stängs Russell Hobbs Classic Glass Kettle av 2 sekunder snabbare.

Vårt betyg

Russell Hobbs Classic Glass Kettle är en vacker vattenkokare i transparent glas. Den är snabb, en riktigt bra vattenkokare för små mängder och stängs av snabbt, vilket innebär att du inte använder onödig ström när du kokar upp vatten. Den ger dig ett bra pris/prestanda-förhållande och kostar bara 10 kr mer än den billigaste vattenkokaren i vårt test. Glasdesignen är en smaksak. Du kan se om vattnet kokar, men också eventuella kalkavlagringar, vilket är mindre estetiskt tilltalande men smart eftersom du vet när du ska avkalka.

Det vi liker:
 • Lätt att se vattennivån eftersom den är transparent
 • Snabb (testad till 1 liter vatten på mindre än 3 minuter)
 • Låg minsta volym (240 milliliter)
 • Effektivt filter
 • Automatisk avstängning
 • Lätt att fylla på vatten, kan även fyllas genom pipen
 • Stor kapacitet, rymmer 1,7 l
Det vi ikke liker:
 • Bullrigare än andra vattenkokare enligt tester
 • Locket öppnas manuellt, vilket är obekvämt när det är varmt.
 • Eftersom det är glas syns kalkavlagringar direkt.
 • Filtret är inte effektivt eftersom det sitter i locket och inte i pipen.

Russell Hobbs Retro Classic – tystaste vattenkokaren

Russell Hobbs Retro Classic

Varför ska du välja Russell Hobbs Retro Classic?

Denna Russell Hobbs Retro Classic vattenkokare är en sladdlös vattenkokare med en effekt på 2.400 watt som har justerbar temperatur. Den har inte bara en vacker retrodesign i lackerat rostfritt stål. Det är också en extremt tyst vattenkokare med en ljudnivå på 54 decibel, vilket gör den till den tystaste vattenkokaren i vårt test!

Design och användbarhet – oprecis termometer

Öppningen på denna vattenkokare är stor, vilket gör den lätt att fylla. I likhet med testvinnaren har denna vattenkokare dock ingen knapp för att öppna locket. I vår forskning fann vi att locket kan fastna och därför vara svårt att sätta på och ta av. Temperaturmätaren sitter på sidan, till skillnad från till exempel Russell Hobbs Classic Glass Kettle. I vår undersökning fann vi att det kan vara svårt att läsa av vattenmätaren när man tittar ner på vattenkokaren. Som den enda modellen i detta test är värmaren inte dold. Det innebär att värmaren kommer att kalka av och du kommer att behöva avkalka vattenkokaren regelbundet för att säkerställa att den fungerar optimalt.

Denna vattenkokare är inte utrustad med justerbar temperatur, men till skillnad från andra modeller i testet är den utrustad med en termometer. I praktiska tester visade sig temperaturen vara felaktig, precis som vårt bästa premiumval. Skillnaden är dock att termometern anger temperaturen som lägre än vad den är. Det innebär att 80 grader Celsius uppmättes till 85,9 grader, medan de angivna 95 graderna uppmättes till 98,4 grader. Temperaturavvikelserna är en nackdel om man ofta dricker te, som kräver en mycket exakt temperatur. Den har en automatisk avstängning som aktiveras efter 16 sekunder, vilket är samma som Stelton EM77.

Koktid

Den kokar 1 liter på 3 minuter och 30 sekunder. Den har en energiförbrukning på 0,12 kilowatt, vilket är jämförbart med testvinnaren. Minimivolymen är 320 milliliter, som den kokar på 1 minut och 28 sekunder. Vid minsta volym är energiförbrukningen 0,05 kilowatt.

Avkalkning

Enligt vår grundliga undersökning är denna vattenkokare inte lätt att avkalka eftersom den har mindre krokar både på insidan och utsidan. Dess utsida är glansig, vilket gör det svårare att torka av utan att lämna märken.

Vårt betyg

Om du letar efter en särskilt tyst vattenkokare är den här modellen perfekt! Den kostar ungefär lika mycket som testvinnaren och har, precis som Russell Hobbs Luna 2321, ingen justerbar temperatur. Istället är den utrustad med en praktisk termometer som, trots att den är något felaktig, ändå gör det lättare att kontrollera temperaturen för olika typer av drycker. Perfekt för dig som vill kontrollera temperaturen men inte vill lägga en massa pengar på temperaturinställningar. Om du bara gör en enda kopp då och då är den här modellen inte rätt för dig. Den stora kapaciteten gör den istället lämplig för dig som främst kokar vatten till kaffe- eller tekannor.

Det vi liker:
 • Låg ljudnivå (54 dB), lägsta ljudnivån i testerna
 • Handtaget förblir kallt
 • Droppfri pip
 • Stor öppning gör att vattenkokaren kan rengöras med en borste inuti
 • Termometer på sidan
 • Stor kapacitet – rymmer 1,7 l
Det vi ikke liker:
 • Värmaren är inte dold, vilket kan minska effektiviteten vid kalkavlagringar
 • Oprecis termometer
 • Locket måste tas bort manuellt
 • Locket binder och blir varmt
 • Plast i vattenkokaren

Wilfa WSPOK-1000B – Tillverkad av BPA-fri plast

Wilfa WSPOK-1000B

Varför ska du välja Wilfa WSPOK-1000B?

Wilfa WSPOK-1000B skiljer sig från de flesta andra modeller i detta test av vattenkokare. Den har en lång pip som är perfekt för pour-over kaffebryggning. Den är vackert utformad i lackerat rostfritt stål, men den är långsam och jämfört med vår andra pour-over-vattenkokare, Brewista Artisan Gooseneck, har den ingen temperaturkontroll. Den här modellen kan dock skryta med att vara BPA-fri. Ett bra val inte bara för dem som vill ha kokande vatten, utan även för te-entusiaster som vill ha en exakt hällning för sin kopp te utan att betala en förmögenhet.

Design och användbarhet

Denna bra vattenkokare är kompakt med en kapacitet på 0,8 liter. Den har en effekt på 1 000 watt och är inte lika kraftfull som de andra modellerna i testet, som ligger över 2 000 watt. Wilfa WSPOK-1000B har, precis som Brewista Artisan Gooseneck, en lång hals. Detta gör dem idealiska för bryggning av pour-over-kaffe. Till skillnad från Brewista-modellen har Wilfa WSPOK-1000B ingen digital display för temperaturinställning. Den är inte heller utrustad med ett filter som förhindrar att kalkflagor hamnar i drycken. Och locket måste tas bort manuellt, vilket i tester visade sig vara ett besvär eftersom det tenderar att fastna. Eftersom Wilfa WSPOK-1000B inte har något filter riskerar du att behöva avkalka vattenkokaren oftare än andra modeller i testet.

Koktid

Den är långsam för att nå kokpunkten på 100 grader. Den kokar sin maximala volym på 800 milliliter på 7 minuter och 22 sekunder, vilket gör den till den långsammaste modellen i vårt test. Å andra sidan är energiförbrukningen låg och stannar på 0,11 kilowatt. Minsta volym är 500 milliliter, vilket den kokar på 3 minuter och 54 sekunder. Vid 500 milliliter är energiförbrukningen 0,06 kilowatt. Den stängs av automatiskt efter 26 sekunder, vilket är den längsta tiden i vårt test.

Vårt betyg

Detta är en bra vattenkokare för dig som vill prova på att göra pour-over kaffe och te. Ha inte bråttom, eftersom det är den långsammaste modellen i vårt test. Men om du uppskattar processen och vill ha en exakt hällning är denna svanhalsade vattenkokare ett bra ställe att börja på. Den är också billig och finns tillgänglig för under £50, medan Brewista Artisan Gooseneck kostar dubbelt så mycket.

Det vi liker:
 • Fri från BPA
 • Lång svanhals ger bra kontroll och undviker spill och ger exakt lutning (när den inte överfylls)
 • Tyst (55 dB)
 • Digital display gör det enkelt att ställa in
Det vi ikke liker:
 • Ej utrustad med filter
 • Långsam (100 grader på 7 min och 22 sek), långsammast i vårt test av vattenkokare
 • Pannan är inte ordentligt fastsatt på underlaget
 • Knappen på locket kan fastna och vara svår att öppna
 • När pannan är fylld till max kan det vara svårt att kontrollera hur mycket vatten man häller på.
 • Svårt att se mätenheten bakom handtaget vid påfyllning av vatten.

DeLonghi Active line KBLA2000 – Bästa användarvänlighet

DeLonghi Active line KBLA2000

Varför ska du välja DeLonghi Active line KBLA2000?

DeLonghi Active line KBLA2000 har en stor kapacitet och är en användarvänlig vattenkokare som skiljer sig från andra modeller genom att ha en balanserad vikt. Det innebär att du enkelt kan hantera den med en hand.

Design och användbarhet

Den här modellen har ett klassiskt utseende och är en klassisk vattenkokare med torrkokningsskydd, vilket de andra modellerna också har. Den har inte temperaturinställningar som andra modeller, men en grundläggande design. Ljus i på/av-knappen indikerar att den är påslagen, precis som Philips Daily Collection HD9350. Handtaget är utrustat med en knapp för att göra det enkelt att öppna locket, medan andra modeller kräver att locket tas bort manuellt. Till exempel på Siemens TW86103 öppnas locket 45 grader, vilket kan göra det svårare att hälla vatten. När DeLonghi-kokaren är full är den bekväm att hålla i och välbalanserad för enkel hällning, medan Wilfa WSPOK-1000B, till exempel, är svårare att hälla när den är full. Placeringen av vattenmätaren bakom handtaget är inte praktisk, men är ett vanligt designdrag hos många andra vattenkokarmodeller.

En nackdel är att det snabbt kan bildas fingeravtryck på utsidan. Å andra sidan är det lätt att torka bort med en trasa. Studier har också visat att lacken tenderar att lossna snabbt.

Koktid

När det gäller att producera kokande vatten ligger den bra till jämfört med andra modeller. Den kokar upp 1 liter på 2 minuter och 3 sekunder. Detta är en snabb vattenkokare som är 1 sekund långsammare än testvinnaren, som är den snabbaste vattenkokaren i vårt test. Den kokar sin maximala volym på 4 minuter och 7 sekunder. Minimivolymen anges till 500, men tester visar att det går att koka så lite som 300 milliliter, vilket motsvarar en mugg.

Effektivt filter

Den är utrustad med ett löstagbart kalkfilter. Enligt vår forskning är det ett bra kalkfilter som samlar upp även de minsta kalkflagorna. Det avtagbara kalkfiltret är lätt att ta bort och skölja, vilket är mer besvärligt med andra modeller. Den stora öppningen gör det enkelt att fylla vattenkokaren med vatten.

Vårt betyg

Den här modellen är bra för dig med dålig syn eller som har svårt att manövrera saker. Det är inte den lättaste modellen bland de olika vattenkokarna i vårt test, men eftersom den är välbalanserad är den lätt att hantera. Viktfördelningen och öppningen av locket med en knapp gör det möjligt att använda den med en hand. Detta gör den särskilt användarvänlig och lätt att hälla. Den är också utrustad med ett riktigt bra kalkfilter – perfekt om du bor i ett område med mycket hårt vatten. Du får mycket för pengarna med den här modellen!

Det vi liker:
 • Användarvänlig design med balanserad vikt gör den lätt att hantera
 • Exakt lutning
 • Enkel öppning av locket och locket öppnas hela vägen upp
 • Lätt att avkalka
 • Bra anti-kalkfilter som samlar upp även små kalkflagor
 • Droppfri pip
 • Stor kapacitet – rymmer 1,7 liter vatten
Det vi ikke liker:
 • Hög ljudnivå
 • Svårt att se vattenmätaren bakom handtaget
 • Svårt att se markeringar för minsta kvantitet
 • Lacken har en tendens att lossna snabbt.

Brewista Artisan Gooseneck – Bästa vattenkokaren för hemmabaristan

Brewista Artisan Gooseneck

Varför ska du välja Brewista Artisan Gooseneck

Brewista Artisan Gooseneck är lyxmodellen för pour-over te och kaffe och en av de bästa vattenkokare för hemmabaristan. Det är en mångsidig svanhalsvattenkokare gjord av rostfritt stål med en temperaturinställning med steg så låga som 1 grad. Det är också den dyraste vattenkokaren i vårt test, men den har fler funktioner än de andra modellerna och en avancerad display.

Design och användbarhet

Brewista-modellen är tillverkad av rostfritt stål och plast. Den kan koka upp vatten till kokpunkten 100 grader och är dessutom utrustad med en temperaturinställning med 1 grads steg, vilket är mer exakt än andra vattenkokare i testet, som kan ställas in med skillnader på 5 eller 10 grader. Den har också en varmhållningsfunktion, som kan hålla vattnet varmt, och en timer.

Precis som Wilfa WSPOK-1000B har den här modellen en svanhals för en kontrollerad stråle. Vår undersökning visade dock att handtaget inte gör det möjligt att hälla med en hand om du vill vara exakt. Du måste hålla i toppen av vattenkokaren för att balansera vikten för en mer exakt hällning. Det är dock möjligt att när som helst ändra strålen från tunn till stark, vilket kan vara svårt med denna typ av vattenkokare för kaffebryggning med pour-over. Den böjda halsen gör att du kan komma mycket nära t.ex. kaffebönorna för att få full kontroll över bryggprocessen. Den skiljer sig från alla andra vattenkokare i testet genom att den kommer ihåg dina temperaturinställningar till nästa gång.

Denna vattenkokare har justerbar temperatur, och som med de andra modellerna med temperaturinställningar skiljer sig inställningarna från den faktiska temperaturen. Till exempel uppmättes 60 grader till 61, 80 till 81,3 och 95 till 96,9 grader. Brewista Artisan Gooseneck har ingen sladdvinda, vilket de andra olika modellerna i vårt test har. Precis som Wilfa WSPOK-1000B-modellen har den inget filter, men till skillnad från Wilfa har den en användarvänlig kontrollpanel. Dess varmhållningsfunktion kan tidsinställas i upp till 1 timme, till skillnad från till exempel Siemens TW86103, vars varmhållningsfunktion kan programmeras i upp till 30 minuter.

Koktid

Den kokar 900 milliliter vatten på 5 minuter och 20 sekunder och förbrukar 0,11 kilowatt. Minsta volym är 380 milliliter, som den kokar på 2 minuter och 20 sekunder, 3 minuter snabbare än 900 milliliter. Vid minsta volym är kilowattförbrukningen 0,05. I jämförelse med de andra modellerna är den här utrustad med en snabbkokningsfunktion som tar mellan 3 och 4 minuter beroende på volymen. Den förbrukar inte onödig ström och, precis som Bosch TWK7203, stängs av omedelbart.

Vårt betyg

Brewista Artisan Gooseneck är den dyraste modellen i vårt test och kostar över 1 000 kr. Men den ger en mycket exakt och kontrollerad upphällning. Det är en praktisk vattenkokare för dig som är kaffe- och teentusiast och därför bryr dig om detaljer, inställningsmöjligheter för önskad temperatur och korrekt hällning. Om det är du så är det väl investerade pengar!

Det vi liker:
 • Exakt lutning med extra böjd pip
 • Låg vikt (600 g), lättast i vårt test
 • Låg ljudnivå (60 dB)
 • Användarvänlig och intuitiv display
 • Justerbar temperatur (steg om 1°C)
 • Praktisk timer så att du inte behöver ta fram mobiltelefonen
 • Pipljud vid knapptryckning kan avaktiveras
 • Håll-varm-funktion (upp till 1 timme)
Det vi ikke liker:
 • Luktar varm plast
 • Inget filter
 • Timern stannar när du ställer tillbaka vattenkokaren på plattan och kommer inte ihåg hur långt den har gått. Det betyder att du inte kan sätta tillbaka vattenkokaren på botten om du vill pausa hällningen.

Braun Multiquick 3 WK 300 – Bästa vattenkokare i plast

Braun Multiquick 3 WK 300

Varför ska du välja Braun Multiquick 3 WK 300?

Om du letar efter en lättanvänd och billig vattenkokare i plast med 360-graders bas, men utan en massa funktioner, är den här en av de bästa vattenkokarna i plast det självklara valet. Den har inga komplicerade inställningar och knappar. Den är inte den snabbaste, men en bra allround prisvärd vattenkokare och en bra vattenkokare för dem som inte nödvändigtvis använder den för att koka upp vatten på daglig basis.

Design och användbarhet

Precis som testvinnaren har denna vattenkokare en kapacitet på 1,7 liter vatten. Minimivolymen är hög jämfört med många andra modeller, vilket är en nackdel om du vill använda den för små mängder. Å andra sidan stängs denna vattenkokare av så snart vattnet kokar, till skillnad från många andra modeller i testet, som stängs av först efter flera sekunder.

En grön lampa i strömknappen gör det möjligt att se om den är påslagen. För att öppna locket vrider man en knapp bakåt, vilket öppnar locket. Denna öppnings- och stängningsmekanism skiljer sig från andra modeller där locket antingen tas bort manuellt eller öppnas genom att trycka på en knapp. Precis som Russell Hobbs Luna 2321 har den en mätenhet på båda sidor av vattenkokaren, vilket är en fördel när du fyller den.

Den har en hög ljudnivå på 67 decibel, vilket är 13 decibel över den tystaste modellen i vårt test. Detta gör den till den näst tystaste vattenkokaren i vårt test. Den är utrustad med torrkokningsskydd precis som de andra modellerna i testet. Studier har dock visat att ånga kommer ut ur vattenkokaren när den används. Kalkfiltret är lätt att ta bort och rengöra, enligt vår forskning.

Koktid

Vattenkokaren gör att vattnet kokar på en genomsnittlig tid. Den kokar 1 liter på 3 minuter och 49 sekunder och förbrukar 0,12 kilowatt. Minsta volym är 450 milliliter, som den kokar på 2 minuter och 18 sekunder. Förbrukningen är 0,07 kilowatt och den stängs av omedelbart, vilket är ett plus.

Vårt betyg

Braun Multiquick 3 WK 300 är cirka 100 kronor dyrare än Philips Daily Collection HD9350, som är vår andra basmodell. Den största skillnaden mellan denna och Philips Daily Collection HD9350 är att denna vattenkokare är tillverkad av plast. Å andra sidan är det lättare att läsa av vattennivån på den här vattenkokareen! Med denna enkla vattenkokare behöver du inte oroa dig för komplicerade inställningar och den har ett lågt pris. Perfekt om du inte använder din vattenkokare varje dag.

Det vi liker:
 • Lättavläst vattenmätare, synlig på båda sidor av vattenkokaren
 • Bra balans vid upphällning
 • Användarvänlig design
 • Lätt att fylla med vatten
Det vi ikke liker:
 • Mycket ånga läcker ut under användning
 • Automatisk avstängning 30 sekunder efter att vattnet kokat
 • Hög ljudnivå (67 dB)
 • Plasten verkar inte kvalitativ
 • Långsam (3 min och 49 sek)

Wilfa WKR2000 – Bästa stilrena design

Wilfa WKR2000

Varför ska du välja Wilfa WKR2000

Wilfa WKR2000 är för dig som vill ha en snygg vattenkokare, men för mindre pengar än till exempel Stelton-modellen. Denna Wilfa-vattenkokare har en effekt på 2 000 watt, 1 000 watt mer än Wilfa WSPOK-1000B. Den är tillverkad i olika färger och har liknande design som Stelton, men istället för dansk design får du en fin norsk design, men med en större kapacitet.

Utformning

Wilfa WKR2000 har en kapacitet på 1,7 liter vatten, medan Stelton har en kapacitet på 1,5 liter. Denna vattenkokare har inte ett särskilt ergonomiskt handtag, men i tester av produkten visade det sig att handtaget på denna vattenkokare passar bra i handen. Den har en tydlig ljusindikator i strömbrytaren som indikerar om den är i bruk. Liksom de andra modellerna i testet har även denna en dold värmare och en droppfri pip. Liksom Stelton EM77 måste locket öppnas manuellt, vilket är en nackdel den blir varm på utsidan. Vår grundliga undersökning visade också att vatten tenderar att samlas i locket och sedan droppa när locket tas bort. Till skillnad från Stelton-modellen har denna Wilfa WKR2000 en vattenmätare. Den är dock placerad bakom handtaget som andra modeller, vilket gör den svårare att läsa av. Jämfört med andra modeller har denna en låg ljudnivå på 60 decibel.

Koktid

Jämfört med många andra modeller i testet når den inte kokpunkten på 100 grader särskilt snabbt.

Den kokar upp 1 liter på 3 minuter och 56 sekunder, medan det tar 3 minuter och 21 sekunder att koka upp 840 milliliter, vilket är dess minimivolym. Detta är den högsta minimivolymen jämfört med de andra modellerna i vårt test.

Den förbrukar 0,12 respektive 0,10 kilowatt. Siemens-modellen kokar till exempel 235 milliliter med en kilowattförbrukning på 0,04.

Med Wilfa-modellen är det bara några sekunders skillnad mellan den maximala och den minimala volymen.

Vårt betyg

Wilfa-modellen är dyr om du jämför den med dess funktioner. Den gör inte lika mycket som andra modeller i testet, men den är tillverkad med fokus på design. Den kan jämföras med Stelton EM77, men till skillnad från Stelton har den här modellen både en praktisk vattenmätare och en bra kapacitet på 1,7 l, där Stelton kan rymma 1,5 liter. Dessutom kostar Wilfa WKR2000 mindre. Så om du letar efter en snygg vattenkokare och prioriterar en stilren vattenkokare med modern design, kan denna vattenkokare vara den rätta för dig.

Det vi liker:
 • Estetiskt och modernt utseende
 • Låg ljudnivå (60 dB)
 • Handtaget ligger bekvämt i handen
 • Mycket värde för pengarna
 • Finns i olika färger
Det vi ikke liker:
 • Hög minsta kapacitet (840 ml)
 • Vatten tenderar att samlas i locket
 • Locket måste tas bort manuellt
 • Utsidan blir varm
 • Vattenmätaren sitter bakom handtaget, vilket gör det svårt att se hur mycket vatten som finns i den.

Hur man väljer den bästa vattenkokaren

Det finns inte många hem utan en vattenkokare, och vattenkokare utvecklas ständigt för att bli mer effektiva, strömsnåla eller utrustade med fler funktioner som värmelagring och temperaturinställningar.

Det finns skillnader i hur snabbt olika vattenkokare kokar. Men hur fungerar en vattenkokare? De skiljer sig också åt när det gäller funktioner, maximal och minimal kapacitet och om de är användarvänliga. I vår köpguide tittar vi på dessa parametrar samt ljudnivån, vilket kan hjälpa dig när du ska köpa en vattenkokare.

Koktid och kapacitet

De viktigaste parametrarna är koktid och kapacitet. I vårt test varierar den maximala kapaciteten mellan 1,7 liter och 800 milliliter. Om du främst kommer att använda din vattenkokare för att koka upp vatten till te- och kaffekannor snarare än en kaffemaskin, är det vettigt att välja en större vattenkokare. Om du däremot mest kokar en enda kopp åt gången bör du välja en vattenkokare med liten minimivolym. För en kopp te eller kaffe behöver du cirka 250 milliliter varmt vatten.

Sedan finns det också skillnader i hur snabbt de kokar. Testvinnaren är den snabbaste vattenkokaren. Vattenkokaren kokar upp 1 liter på 2 minuter och 30 sekunder. Wilfa WSPOK-1000B har en maximal kapacitet på 800 milliliter och vid denna volym når den 100 grader på 7 minuter och 22 sekunder. Så det finns en stor skillnad i koktid. Därför är det värt att överväga hur mycket vatten du kokar och hur länge du är villig att vänta på att vattnet ska koka.

Justerbar temperatur

En vattenkokare som låter dig justera temperaturen är typiskt lämplig för tedrickare som dricker olika typer av te. Det är smart eftersom du för det första inte behöver nå kokpunkten, vilket också är mer fördelaktigt när det gäller strömförbrukningen. För det andra kräver många te- och kaffesorter en viss temperatur för att få ut den bästa smaken. Var medveten om att temperaturinställningarna inte alltid är exakta, vilket du också kan se i vårt test. Siemens TW86103, Bosch TWK7203 och Brewista Artisan Gooseneck är exempel på modeller som har justerbar temperatur.

Användarvänlighet

För användarvänlighet tittar vi på om vattenkokaren är lätt att hantera. Vikten kan ha en inverkan på upplevelsen. En lättare vikt är också lättare att hantera, men viktfördelningen är ännu viktigare. DeLonghi Active line KBLA2000 har till exempel en bra viktfördelning, vilket gör vattenkokaren lätt att hälla upp med en hand.

Det finns också skillnader i hur olika vattenkokare öppnas. Vissa kan öppnas genom att trycka på en knapp, vilket är det mest användarvänliga sättet. Vissa produkter kräver att du tar bort locket manuellt, vilket är en nackdel eftersom vattenkokaren är fylld med kokande vatten och du riskerar att bränna dig.

Kalkfilter

Många vattenkokare har ett avtagbart och tvättbart kalkfilter som förhindrar att kalkflagor hamnar i drycken, eftersom de kan förändra smaken. Några modeller är inte utrustade med kalkfilter, t.ex. Wilfa WSPOK-1000B och Brewista Artisan Gooseneck.

Ljudnivå – hur högt får det låta?

Ljudnivån beror på vad du föredrar. För vissa spelar ljudnivån ingen roll, medan andra uppskattar tysta produkter. I vårt test varierade ljudnivån från 54 decibel till 74 decibel. Det är värt att veta att 50 decibel motsvarar buller i ett öppet kontorslandskap, medan 60 decibel motsvarar en normal konversation mellan två personer. 74 decibel är samma volym som en traditionell dammsugare. Fundera därför på i vilka sammanhang du använder din vattenkokare. Om du använder vattenkokaren sent på kvällen eller när du har gäster är en tyst modell att föredra.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken vattenkokare är bäst i test?

Testets bästa vattenkokare bäst i test är Russell Hobbs Luna 2321. Det är inte bara den snabbaste och mest effektiva modellen, utan vattenkokaren har också en stor kapacitet. Det är lätt att läsa av vattennivån och vattenkokaren är användarvänlig. En bra allroundmodell.

Är det billigare att värma vatten i en vattenkokare?

Det är ofta billigare att värma vatten i en vattenkokare än i en kastrull på spisen. Men om du har gas eller induktion som värms upp direkt och du behöver koka en liten mängd vatten, kan det vara lika billigt på spishällen.

Hur varmt är vattnet i en vattenkokare?

De flesta vattenkokare värmer vattnet till 100 grader, men andra kan ställas in så att vattnet bara värms till exempelvis 80 eller 90 grader.

Vad betyder Watt i vattenkokare?

Watt har att göra med hur mycket energi vattenkokaren behöver för att koka upp vattnet snabbt och hur snabbt det kokar.

Vilken vattenkokare är tystast?

I vårt test ligger Russell Hobbs Retro Classic på minst 54 dB

Hur undviker man kalkavlagringar i en vattenkokare?

Du kan inte undvika kalkavlagringar i vattenkokaren om du inte använder kalkfritt vatten.

Vilket är billigast, vattenkokare eller Quooker?

En Quooker eller annan kokande vattenkran blir ofta billigare i längden, eftersom man ofta kokar mer vatten än man behöver i en vattenkokare.

Varför kan man inte koka vatten två gånger?

Det är en myt att man inte kan koka vatten två gånger.