Väderstation test

1
Ventus W155 Weather Station

Vill du få bättre koll på vädret i ditt lokala område från din uteplats, trädgård eller balkong? Då är väderstationen Ventus W155 perfekt för dig. Med den här väderstationen får du mätningar av vindhastighet, riktning, lufttryck, lufthastighet och temperatur i ditt lokala område samt mätning av unika egenskaper som kallindex, värmeindex och daggpunkt. Utöver att väderstationen har de användbara, avancerade funktioner du kan tänkas önska, har den  också en riktigt fin design. Därför bör du…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Ventus W155 Weather Station 899 kr. Bonden
Netatmo Urban Weather Station Wifi Väderstation 1.219 kr. Dindator
Ventus W830 trådlös Wi-Fi väderstation##
Ventus W170 Weather Station 339 kr. Bauhaus
Ventus W200 Väderstation 598 kr. Byggshop
Ventus Lonobox Wi-Fi väderstation 499 kr. Byggshop

I denna artikel undersöker vi väderstationer, och därifrån har vi valt ut de 6 bästa väderstationerna på marknaden just nu. Vi anser att den bästa väderstationen är Ventus W155, eftersom den kan göra allt du behöver i en väderstation för att få ut det mesta av den. Samtidigt har den en riktigt fin design. Det skiljer sig dock från person till person hur många funktioner som du vill ha i din väderstation och hur mycket du vill betala för den. Därför har vi samlat ett antal olika typer av väderstationer så att du kan hitta den som passar dina behov.

Om du är osäker på vad du verkligen behöver för att din väderstation ska kunna göra det du vill har vi gjort en guide åt dig med de viktigaste funktionerna som är användbara för din vardag med vädret. 

Ventus W155 Weather Station – Bästa väderstationen

Vill du få bättre koll på vädret i ditt lokala område från din uteplats, trädgård eller balkong? Då är väderstationen Ventus W155 perfekt för dig. Med den här väderstationen får du mätningar av vindhastighet, riktning, lufttryck, lufthastighet och temperatur i ditt lokala område samt mätning av unika egenskaper som kallindex, värmeindex och daggpunkt. Utöver att väderstationen har de användbara, avancerade funktioner du kan tänkas önska, har den  också en riktigt fin design.

Därför bör du välja väderstation Ventus W155

Med Ventus W155 får du en enkel och tydlig översikt över de lokala väderförhållandena på just din adress. Planera grillkvällar genom att kontrollera vindförhållandena på din terrass med väderstationens mätning av vindhastighet, vindbyar och medelhastighet samt vindriktning i 16 olika riktningar. Väderstationen mäter också daggpunktstemperatur, värmeindextemperatur, inomhus- och utomhustemperatur samt luftfuktighet. 

Du kan även mäta nederbörden per månad, vecka och dag och förutsäga vädret med väderikoner som symboliserar om det kommer att bli sol, lite molnigt, molnigt, regn eller storm. Du får dessutom en 3-kanals termohygrometer för inomhus och utomhus , 3-kanals värmeindex inomhus och utomhus samt 3-kanals daggpunktmätning inomhus och utomhus. 

Väderstationen fungerar att använda både med batterier eller en nätadapter. De batterier som väderstationen behöver är 7 AA-batterier som måste köpas till. 

Produktinformation:

 • Mått inomhusmodul: 195 x 113 x 25 cm
 • Inomhus temperaturområde: 0 – +50 grader
 • Utomhus temperaturområde: -20 – +60 grader
 • Luftfuktighet: 20% -99% RH
Det vi liker:
 • Avancerad väderstation, med många funktioner i en fin design
 • Mäter vädret i ditt lokala område och på din exakta adress
 • Unika egenskaper som mätning av kylindex, värmeindex och daggpunkt

Netatmo Urban Weather Station Wifi Väderstation – Väderstation för smartphone

Med den vackra Netatmo Urban väderstation du kan alltid hålla ett öga på vädret direkt på din smartphone. Väderstationens två moduler består av en inomhus- och utomhusmodul. Väderstationens design är extremt elegant och passar fint in i alla hem. Väderstationen är designad för att hålla i många år eftersom den är 100 procent väderbeständig.

Därför ska du välja Netatmo Urban väderstation

Denna otroligt smarta väderstation gör att du alltid kan hålla ett öga på vädret, både inomhus och utomhus, och sedan kan du hålla koll på det direkt på din smartphone. Utomhusmodulen ger dig information om temperatur, luftfuktighet, lufttryck, barometertryck och närmaste väderprognos. Inomhusmodulen ger dig information om temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet inne i ditt hus. Modulen varnar dig också när luften börjar bli dålig, så att du vet när du ska ventilera. På så sätt hjälper Netatmo väderstation dig att hålla inomhusklimatet i ditt hem på den mest optimala nivån, och på lång sikt kommer du att undvika huvudvärk och trötthet, vilket är just det som ett dåligt inomhusklimat bidrar till. 

Netatmo Urban väderstation informerar dig om luftkvaliteten i ditt hem. En grön cirkel indikerar att luftkvaliteten är på topp, medan en gul eller röd cirkel indikerar att det är dags att ventilera. Du kan enkelt jämföra och analysera mätningarna från de senaste dagarna med olika grafer och kurvor om ditt inomhusklimat samt om vädret utanför. 

Med väderstationen får du en inomhusmodul, en utomhusmodul, en USB-adapter, en USB-kabel och batterier. Du använder en gratis app för att använda väderstationen, som du kan använda för både Android och iOS

Produktinformation:

 • Mått på inomhusmodul: 45 x 45 x 155 cm
 • Mått på utomhusmodul: 45 x 45 x 105 cm
 • Luftfuktighet mätområde: 0-100%
 • Barometer mätområde: 260 – 1160 mbar/7,7 till 37,2 inHg
 • CO2-sensor mätområde: 0- 5000 ppm
 • Ljudmätare mätområde: 35 – 120 dB
Det vi liker:
 • Håll ett öga på vädret både inomhus och utomhus direkt på din smartphone
 • Meddelar dig om dålig luftkvalitet inomhus så att du vet när du ska ventilera
 • Meddelar dig om kvaliteten via din smartphone med röd, gul eller grön cirkel

Ventus W830 trådlös Wi-Fi väderstation – Väderstation för vädernörden

Ventus W830 är en väderstation med en mängd olika funktioner för dig som har ett stort intresse för vädret. I kombination med vädertjänsten Wunderground kan du dela din väderinformation med andra som använder samma tjänst och får tillgång till andras data. Väderstationen W830 är trådlös och har Wi-Fi och kan informera dig om temperaturen inomhus och utomhus, luftfuktigheten såväl som vindhastigheten, och vindriktning och vindbyar. Du kan till och med se dagens UV-index så att du är helt förberedd för dagens väder. 

Därför ska du välja Ventus W830 Wi-Fi Weather Station

Den här smarta väderstationen är ansluten till Wi-Fi, vilket gör att du kan använda tjänster som Weather Underground, där du kan skapa ditt eget personliga konto eller ladda ner appen till din smartphone eller surfplatta varifrån du kan hålla koll på vädret var du än är. Dessutom kan du enkelt jämföra med hur vädret var förra året, förra veckan och mycket mer. 

Du kan också kontrollera om dina barn ska ha solskyddsmedel när de leker i trädgården under de varmare månaderna, med väderstationens smarta mätare av UV-index. Du kan dessutom informeras om lufttryck, nederbörd och ljus med en luxmätare. Du kan få larm för temperatur, fuktighet, vind och regn, så att du alltid är redo för det kommande vädret. 

Med väderstationen får du också en komplett utomhussensor och en adapter. Väderstationen använder 3 AAA-batterier och använder sensorns 2 AA-batterier. 

Med den här väderstationen kan du hålla dig uppdaterad om alla väderförhållanden, oavsett var du är. 

Det vi liker:
 • Möjlighet att ansluta till tjänster som Weather Underground och följ vädret var du än är
 • Smart mätning av UV-index
 • Utrustad med en luxmätare, som kan informera dig om ljuset, så att du bland annat. vet om solglasögonen kommer att behövas den dagen

Ventus W170 Weather Station – Väderstation med kalender- och larmfunktion

Väderstationen från Ventus är liten och trådlös, men funktionerna har inte kompromissats med. Ventus W170 är full av alla funktioner du behöver i din väderstation. Den fungerar både som en barometer och en termometer, vilket ger dig en fullständig överblick över temperaturen inomhus och utomhus samt lufttrycket. 

Därför ska du välja Ventus W170 väderstation

Med ventus W170 kan du enkelt hålla ett öga på inomhusklimatet, eftersom väderstationen informerar dig om luftfuktigheten i ditt hem, så att du vet exakt när du ska ventilera. Väderstationens väderikoner ger dig information om vädret antingen lite molnigt, molnigt, soligt, regnigt eller åskväder. Här kan även de små i hemmet hjälpa till att kontrollera och förstå väderprognosen. 

Med barometern och termometern kan du hålla ett öga på vädret ute, just här och nu. Här får du en bra översikt över temperatur och lufttryck, så att du kan klä dig på lämpligt sätt efter dagens väder.

Väderstationens lilla och praktiska storlek är perfekt för att den ska placeras på sängbordet, på kontoret eller andra platser där det inte finns mycket utrymme. Den är också utrustad med en kalender, klocka och larmfunktion. 

Produktdetaljer:

 • Mått på displayen: 126 x 88 x 30 mm
 • Mått på regnsensor: 96 x 50 x 26 mm
Det vi liker:
 • Lättlästa väderikoner informerar dig om det kommande vädret
 • Bra översikt över temperatur och lufttryck utomhus
 • Perfekt för nattduksbordet, eftersom det är utrustat med kalender, klocka och larmfunktion

Ventus W200 Väderstation – Billig väderstation

Ventus W200 är en trevlig väderstation med en stor och tydlig skärm som informerar dig om den lokala väderprognosen och vädermätningar från din uteplats, trädgård eller balkong. Allt mäts av din trådlösa sensor. Så du får lokala mätningar av temperaturen inomhus och utomhus samt luftfuktigheten, lufttrycket och sedan har den en kalender och klocka. 

Därför bör du välja Ventus W200

Med Ventus W200 väderstation kan du ansluta upp till 3 trådlösa sensorer så att du kan mäta vädret från flera olika platser från. Den har en stor och tydlig skärm så att du enkelt kan läsa informationen. Bland funktionerna kan väderstationen informera dig om väderprognosen med hjälp av väderikoner och temperaturen både utomhus och inomhus. Lufttrycket ger dig data med historik från 12 timmar bakåt, så att du kan hålla koll på utvecklingen. Du kan se fuktigheten både inomhus och utomhus. Dessutom kan du hålla koll på månfasen, så att du vet precis när det blir fullmåne. Väderstationen är också utrustad med en kalender och en radiostyrd larmfunktion, samt ikoner för larmen. 

Med W200 väderstation får du en adapter och en trådlös sensor. 

Själva väderstationen använder 3 AAA-batterier och sensorn använder 2 AA-batterier. De ingår inte, så kom ihåg att köpa dem med din väderstation. 

Produktdetaljer:

 • Mått på väderstation: (H x B x D): 14,7 x 19,2 x 3,1 cm
 • Mått på displayen: (H x B): 9,3 x 16,7 cm
Det vi liker:
 • Anslut upp till 3 trådlösa sensorer till väderstationen
 • Svart och tydlig display
 • Utrustad med kalender, radiostyrd larmfunktion

Ventus Lonobox Wi-Fi väderstation – Väderstation för flera sensorer

Lonobox väderstation från Ventus låter dig följa vädret dygnet runt, direkt från din smartphone, surfplatta eller dator. Du kan ansluta upp till 10 sensorer till väderstationen så att du kan få så många och så exakta mätningar som möjligt. Se också vädret från hela världen via den medföljande appen. 

Därför bör du välja Ventus Lonobox Wi-Fi väderstation

Med Lonobox väderstation kan du mäta temperatur och fuktighet direkt på din smartphone, surfplatta eller dator. Om du vill följa nederbörd och vindstyrka kan du köpa dessa sensorer. Du kan ansluta upp till 10 olika sensorer så att du kan mäta så många väderförhållanden som du vill. 

Andra användare med en Lonobox som finns i olika delar av världen kan registrera vädret på sin respektive station, precis som du kan registrera din. På så sätt kan du hålla koll på vädret runt om i världen och se vädret på ditt specifika resmål. Du kan också följa vädret noga och samla in data genom statistik om det är av intresse för dig. Väderstationen kräver att du har en smartphone, surfplatta eller dator. 

Själva väderstationen använder 2 AAA-batterier, som du måste komma ihåg att köpa med det till din Lonobox väderstation. 

Produktinformation:

 • Mått: 18 x 20 x 10 cm
 • Batteri: 2 x AAA-batteri
Det vi liker:
 • Visa din väderstations mätningar direkt på din smartphone, surfplatta eller dator
 • Anslut upp till 10 sensorer för att mäta så många väderförhållanden som möjligt
 • Kontrollera vädret i resten av världen och dela dina mätningar via appen

Så här placerar du din väderstation

Eftersom att en väderstation mäter väderförhållandena via sensorer, spelar det ingen roll var du placerar din väderstation. För att få en helt korrekt mätning är det viktigt att du ställer in väderstationen så meteorologiskt korrekt som möjligt. Men många faktorer måste övervägas och detta kan vara svårt för genomsnittskonsumenten. Om du bara är intresserad av väderförhållandena i ditt närområde kan du placera din väderstation på terrassen. Var dock medveten om att om väderstationen är placerad i lä eller liknande, eller andra specifika förhållanden för sol eller skugga, så är det dessa data som mäts. Det betyder att det inte gäller hela närområdet. Terrassen är ett bra läge om det bara är väderförhållandena på terrassen du är intresserad av, till exempel om du vill bedöma om du kan sitta där ute och äta eller liknande.

Om du vill se väderförhållandena för hela ditt närområde bör du följa dessa tips för att placera väderstationen på det mest optimala sättet. Du ska placera din väderstation på en horisontell yta, som helst är bevuxen med kortklippt gräs eller något liknande. Undvik att placera din väderstation nära sluttningar, kullar, träd eller husväggar, eftersom området bör vara så öppet som möjligt. Om din väderstation har en inbyggd mätare för solens strålar måste den placeras i sydlig riktning i förhållande till träd och hus, vilket kan skugga mätningarna.

Dessa funktioner ska väderstationen ha

Det finns många olika typer av väderstationer som har olika funktioner. Vissa är väldigt enkla att använda och andra är mer avancerade. Så det beror på hur nördig du är när det gäller vädret. De väldigt enkla väderstationerna har vanligtvis bara en enda termometer, där de mer avancerade kan mäta fukt, vindförhållanden, lufttryck och nederbörd. De kan också berätta om vädret på flera olika platser i världen, där du kan dela och se väderförhållanden på olika platser via telefon och dator.

Temperatur

En av de fasta funktionerna som en väderstation har, oavsett pris och kvalitet, är att mäta temperaturen. För den mest optimala standardmätningen, placera väderstationens termometer 2 meter över marken. Temperaturerna fluktuerar kraftigt beroende på höjden, och de 2 meter används inom den professionella meteorologins värld.

Det är viktigt att underhålla termometern, eftersom de flesta tror att det är termometerns egen temperatur som den mäter. Här är det viktigt med god ventilation runt termometern, eftersom det annars kan ge mätningar som inte är tillförlitliga. Dessutom bör du tvätta av strålskyddet, som smuts, damm och mossa. En smutsig termometer kan visa högre temperatur.

Fuktighet

De flesta väderstationer är också utrustade med en hygrometer som kan mäta luftfuktigheten. Detta är en sensor som också måste placeras på en höjd på 2 meter för att få den mest optimala mätningen. Detta kan ge dig en bra indikation på fuktigheten både inne och ute. Inomhus är det särskilt användbart eftersom du på detta sätt kan ta reda på när du ska ventilera för att få den perfekta luftkvaliteten.

Vind

Många väderstationer kan mäta vindhastighet och vindriktning. Här är det idealiska läget 10 meter över marken. Det ideala horisontella avståndet från en utskjutande tand, till exempel ett hus, är tio gånger föremålets höjd, vilket innebär att om ditt hus är 7 meter högt, ska din vindmätare placeras på en höjd av 10 meter och vara 70 meter från huset, så att vindmätaren inte påverkas av lokala förhållanden runt huset. Naturligtvis är detta inte fullt möjligt för genomsnittskonsumenten. Så för att få en så bra mätning som möjligt, i förhållande till vad som är realistiskt, placera vindmätaren på en så fri och optimal plats som möjligt.

Nederbörd

En nederbördsmätare kan också vara användbar eftersom den kan mäta regn, snö, snö och hagel. Om din väderstation har en lutande skål har nederbördsmätaren svårt att mäta mer solida typer av nederbörd, som snö och hagel. Detta beror på att lutningsskålen fungerar genom att flytande vatten droppar in i lutningsskålen, och antalet av dessa droppar avgör mängden nederbörd. Det betyder att det inte heller fungerar i frostigt väder.

Det rekommenderas att du placerar denna nederbördsmätare på en plan plats där öppningen hålls så horisontellt som möjligt och helst på en plats som är skyddad. Om det finns träd eller buskar i närheten kan de ge skydd och du bör vara försiktig så att du inte lägger den under dem. Här kan vatten droppa ner från trädets löv, vilket också kan ge felaktiga uppgifter. Nederbördsmätaren ska inte heller placeras långt borta, eftersom det bör finnas tillräckligt skydd så att nederbörden inte blåses förbi mätaren, så att du får en felaktig mätning.

Det är en utmaning att hitta den mest optimala platsen för din nederbördsmätare. Det lönar sig dock att placera mätaren så att det finns mest skydd från väst, eftersom den dominerande vindriktningen i Sverige är från väst, vilket ger dig en bra utgångspunkt. Du bör också placera regnmätaren på en höjd av cirka 150 centimeter, eftersom detta är den officiella standardhöjden. Kontrollera också att mätaren är plan så att regnet effektivt kan droppa ner i skålen.

Lufttryck

Vissa väderstationer är utrustade med en barometer som kan mäta lufttrycket. Det är vanligtvis möjligt att mäta både det “råa lufttrycket”, vilket är vad barometern själv känner av i den valda riktningen. Det andra lufttrycket som barometern kan mäta är det tryck som skulle uppstå om barometern befann sig vid havsytan. Det “råa trycket” blir vanligtvis lägre än det andra, eftersom luften blir tunnare ju högre du står upp och därmed sjunker lufttrycket.

Det är viktigt att inte placera barometern på en plats där den påverkas av luftkonditionering eller andra ”självtillverkade” vindar.

Solstrålningsmätare, eller global strålning

Vissa typer av väderstationer har en så kallad pyranometer som mäter solstrålningen på en horisontell yta. Här är det viktigt att enheten är helt i en plan nivå, eftersom bara en liten lutning kan ge mycket felaktiga mätningar och data. Pyranometern mäter både den direkta strålningen från solen mot skivan och den spridning och reflektion som finns runt. Placera därför enheten på en plats där det är så mycket sol som möjligt, det vill säga bort från hus och träd, och så att den ligger i en nordlig riktning. Det är också viktigt att rengöra mätaren några gånger om året för att avlägsna damm och smuts, vilket kan leda till felaktiga mätningar.

Väderstationer med Wi-Fi

Många av de senaste väderstationerna gör att du kan ansluta din smartphone, surfplatta eller dator till väderstationen, så att du kan kontrollera mätningarna direkt på dina mobila enheter samt ladda ner och analysera data. Det beror på hur avancerad din modell är eftersom den därmed kommer att variera i funktioner.

När väderstationer har Wi-Fi har de sannolikt också en tillhörande app från tillverkaren, vilket gör det lättare för dig att hålla koll på de senaste väderuppdateringarna, oavsett var du är. Vissa modeller låter dig styra väderstationen från appen.

Hur man väljer väderstation efter dina behov

Väderstationer finns i många olika typer och prisklasser. Vad du väljer bör helt utgå från dina behov och förväntningar på väderstationen, så det är bra att vara medveten om vad du vill använda den till innan du köper din väderstation. På så sätt är du säker på att inte betala för mycket eller för lite för den.

Grundläggande väderstationer

Om du inte behöver få ut särskilt mycket detaljerad information om vädret utan bara vill hålla ett öga på vädret utomhus och luftkvaliteten inomhus behöver du inte spendera mycket pengar på en väderstation. De billigaste och minst avancerade väderstationerna är endast avsedda för allmänt bruk. Men inte alla billiga stationer har en sensor för utomhusbruk, så du bör tänka på huruvida du behöver detta eller inte.

Om du vill ha en väderstation med vindmätare måste du i de flesta fall betala ett högre pris, eftersom de grundläggande väderstationerna inte är utrustade med en.

Medeldyra väderstationer

Medeldyra väderstationer är ofta mer exakta i sina mätningar. Du kommer ofta att uppleva svängningar på högst +/- 1 grad, vilket ger dem den mest optimala läsningen av vädret. Dessa väderstationer i en mellanprisklass har vanligtvis också flera fördelar, som att vara trådlösa, ha en regnmätare och ha en tillhörande app för smartphones och surfplattor. Om det här är de funktioner du vill ha, är det här det prisklass du bör gå efter. Priset är alltså ofta relaterat till antalet funktioner och dessa kommer också i en fin design, vilket du också betalar för i denna prisklass.

Avancerade väderstationer

De avancerade väderstationerna, och därmed de dyraste, är vanligtvis bara för de riktigt inbitna väderentusiasterna. Många av dessa funktioner är inte nödvändiga om du bara är intresserad av det lokala vädret i ditt område och i ditt hem. De avancerade väderstationerna har ofta inte fokuserat på smarta funktioner och design, utan helt enkelt på många detaljerade mätningar av väderförhållandena i närområdet och i resten av världen.