Tryckkokare bäst i test 2022

1
Tefal Secure 5 Neo 6L

Om du vill ha en riktigt bra tryckkokare i hög kvalitet - helt enkelt den bästa tryckkokaren, som har bra kapacitet och är snabb och smidig är denna modell från Tefal helt klart något för dig. Den hjälper dig att enkelt laga mat, och säljs dessutom till ett plånboksvänligt pris. Mer info Tefal Secure 5 Neo har en hög användarvänlighet, hög säkerhet och flera inbyggda funktioner och mekanismer som gör det enkelt som ett spel…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Tefal Secure 5 Neo 6L##
WMF Perfect Plus 6,5 liter##
Funktion FH-200333 6 liter##
Crock-Pot Express Slow Cooker 1.290 kr. Power

Vi är många som jagar ställen i vardagen då vi kan spara in tid och energi. För många är att laga mat ett sådant moment – man vill att det ska gå snabbt och smidigt, gärna helt av sig självt, för att kunna lägga tid på annat. Bara för att man prioriterar denna smidighet betyder det dock inte att man nöjer sig med någon enkelt micromat, utan man vill fortfarande kunna göra näringsrika och goda rätter. Då är det tur att det finns tryckkokare, som säkerställer just allt detta!

För att du ska kunna hitta den bästa tryckkokaren för dig har vi här samlat marknadens bästa tryckkokare. Du guidas dessutom i hur du väljer rätt bland dem, och får en inblick i dess funktioner.

Tefal Secure 5 Neo 6L – Tryckkokare bäst i test

Om du vill ha en riktigt bra tryckkokare i hög kvalitet – helt enkelt den bästa tryckkokaren, som har bra kapacitet och är snabb och smidig är denna modell från Tefal helt klart något för dig. Den hjälper dig att enkelt laga mat, och säljs dessutom till ett plånboksvänligt pris.

Mer info

Tefal Secure 5 Neo har en hög användarvänlighet, hög säkerhet och flera inbyggda funktioner och mekanismer som gör det enkelt som ett spel att laga mat med denna tryckkokare. Locket kommer bl.a. att glida lätt och låsas automatiskt vid behov, och sedan finns det en glödlampa på handtaget som tänds om du behöver skruva ner ångan från tryckkokaren under tiden som du är igång med den.

Produkten är utvecklad med två matlagningsprogram: ett för kött och fisk och ett för grönsaker. Detta säkerställer att du får bästa möjliga frihet i din matlagning, oavsett vilken maträtt som ska tillagas. Denna tryckkokare kan även användas på alla värmekällor, inklusive induktion och gas. Dessutom kan du alltid välja att använda modellen som en vanlig gryta när det inte är specifika tryckkokare-egenskaper du är ute efter. Möjligheterna och flexibiliteten är alltså stora!

Modellen finns i tre olika storlekar, och med de två största på 6 och 8 liter ingår en ånginsats i köpet. För ytterligare smidighet kan maskinen också diskas i diskmaskinen. Sammantaget en riktigt bra tryckkokare – bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris där en ångkorg ingår i köpet
 • Går att använda som en vanlig kruka
 • Välj bland olika färger: Svart, silver och limegrön
 • Möjlighet att anpassa storlek då den även kommer i 4 och 8 liter
 • Hållbart tillverkad i rostfritt stål
Det vi ikke liker:
 • Skulle kunna vara hjälpsamt med en tryckindikator
 • Kan upplevas som tung att hantera

WMF Perfect Plus 6,5 liter – Bästa premium

Denna tryckkokare från WMF är en mycket bra allround modell som därmed passar perfekt för de flesta som är ute efter en bra tryckkokare i premium-segmentet. Modellen är av hög kvalitet och gjord av rostfritt Cromova stål, fungerar på alla värmekällor och är riktigt enkel att använda. Här har vi klassat storleken om 6,5 liter som en ‘lagom’ och ‘inkluderande’, men den kan faktiskt köpas i hela fem olika storlekar.

Mer info

Om du ställer höga krav på din utrustning i köket, tryckkokare inkluderat, och därmed vill ha en högst välfungerande tryckkokare som passar till en mängd rätter, bör du titta närmare på WMF Perfect Plus 6,5 liter. Modellen är väldigt enkel i sin konstruktion, vilket gör den lätt att använda för alla. Den är på många sätt komplett, och det största minuset som många konsumenter lyfter är att de inte har köpt denna tryckkokare tidigare. Det kallar vi för toppbetyg!

Inkluderat i möjligheten att kunna tillaga en bredd av rätter med WMF Perfect Plus är att göra mat som ska kokas – och detta på nolltid. Detta reducerar tiden och arbetet i köket du själv behöver göra i vardagen avsevärt. Du behöver inte heller spendera alltför mycket tid på att rengöra denna tryckkokare, eftersom att alla delar förutom själva handtaget kan diskas i diskmaskin.

Du har dessutom möjlighet att köpa just den här tryckkokaren WMF Perfect Plus i en storlek som passar dina behov. Modellen finns i fem olika storlekar, varför det finns en storlek för varje hushåll, oavsett om det bara är du själv, eller om du har en familj på många personer. Oavsett behöver du inte oroa dig för att säkerheten är bristande. Denna WMF tryckkokare är nämligen utrustad med en liten ventil, som innebär att ångan stängs av om dess tryck blir för högt.

Till dess fördelar, som kommer med en tryckkokare som denna WMF Perfect Plus, ska vi ju inte heller glömma att nämna att denna tryckkokaren bidrar till att näringsämnen bibehålls samt att energiförbrukningen kan reduceras med cirka 50%. Ett mycket bra val när du vill laga hälsosamma rätter!

Det vi liker:
 • Möjlighet att köpa den i fem olika storlekar så att det passar dina behov
 • Lätt att rengöra, eftersom flera delar kan diskas i diskmaskinen
 • Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion
 • Optimal säkerhet, eftersom en liten ventil hindrar för högt tryck
 • Smidig storlek med en höjd på endast 13,5 cm
Det vi ikke liker:
 • Tillhör en högre prisklass som inte alla är bekväma i
 • Tillbehör såsom perforerad insats och ställning ingår ej i köpet

Funktion FH-200333 6 liter – Billig tryckkokare

Denna tryckkokare från varumärket Funktion är en solid, säker och snygg rostfri tryckkokare som kan hålla i många år. Modellens eleganta design säkerställer att den passar in i alla kök, och trots att den säljs till ett lågt pris varken ser eller känns den billig. Win-win, med andra ord!

Mer info

Du kan tillaga maten på nolltid om du använder denna tryckkokare från Funktion, som är en av de bästa tryckkokarna på marknaden i en lägre prisklass. Locket på modellen är specialdesignat, som innebär att locket stängs helt tätt. Detta säkerställer att dess tryck ökar så mycket som möjligt, varför kokpunkten når över 100 grader. På det sättet går din matlagning och allt det du vill tillaga ännu snabbare, så du sparar så mycket tid och energi som möjligt.

En stor fördel med denna tryckkokare är att du inte behöver känna att du blir “rånad” på köpet. Den säljs nämligen till ett lågt pris, men det är inget du märker vare sig i konstruktion eller användning. Den har en stor kapacitet på 6 liter, men trots detta ser den elegant och stilren ut.

Säkerhet är högklassig när du använder denna tryckkokare från Funktion. Som nämnts stängs det specialdesignade locket helt tätt, vilket säkerställer att ångorna inte bränner den som skulle råka komma för nära. Dessutom har modellen ett säkerhetssystem i tre steg som säkerställer att locket inte kan öppnas medan tillagningen är igång.

Till sist kan du använda denna tryckkokare på alla värmekällor och för alla möjliga syften. I köpet ingår dessutom en lös korg/insats. Sammantaget en av marknadens bästa tryckkokare av de billiga!

Det vi liker:
 • Hög säkerhetsnivå med trestegs-låsanordning
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Smidig och behändig storlek med en höjd på endast 15 cm
 • Locket är specialdesignat som håller helt tätt
 • Når snabbt kokpunkt på 100 grader
Det vi ikke liker:
 • Kan ej diskas i diskmaskinen
 • Bruksanvisningen kan upplevas som lite krånglig

Crock-Pot Express Slow Cooker – Multifunktionell elektrisk tryckkokare/slow cooker

Du känner säkert igen Crock-Pot från dess karaktäristiska slow cookers som är så populära och har hög kvalitet, så det kan ses som ett ultimat kvalitetstecken att denna tryckkokare kommer från samma, uppskattade märke. Här får du hela 8 förinställningar som gör att denna tryckkokare kan hjälpa dig med en mängd olika rätter!

Mer info

Med denna tryckkokare/slow cooker från Crock-Pot kan man samtidigt säga att du får dess uppskattade slow cooker i ett miniformat. Den kan nämligen spara massvis av din tid – med denna variant kan du göra din mat upp till 70 % snabbare än när du tillagar dina rätter på vanligt vis.

Du behöver inte heller lägga tid eller energi på att övervaka matlagningsprocessen utan kan göra något annat istället. Tack vare låg temperatur inuti multi-cookern medan maten tillagas, är det nämligen omöjligt att bränna maten, även om den lämnas helt oövervakad.

Denna multifunktionella tryckkokare har 8 förinställningar för olika typer av rätter. Dessa rätter inkluderar grytor, chili, risotto, soppor och mycket fler. För förutom som en tryckkokare kan denna maskin användas för slow cooking. Skulle inspirationen tryta kan du bara ta fram och bläddra igenom den receptbok som medföljer i köpet.

Till sist kan vi nämna att den har en bra non-stick beläggning, vilket innebär att du tacksamt nog kommer att enkelt kunna rengöra denna maskin, och delarna kan maskindiskas.

Det vi liker:
 • Receptbok medföljer i köpet för optimal inspiration
 • Lagar mat upp till 70 % snabbare än vanligt
 • Möjlighet att välja mellan 8 inställningar för olika rätter
 • Allround produkt som kan användas både som slow cooker och tryckkokare
 • Hög säkerhetsnivå med omöjlighet att bränna maten
Det vi ikke liker:
 • Jämförelsevis liten kapacitet på 5,7 liter
 • Kan upplevas som krånglig med många olika inställningar
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4
Typ Tryckkokare Tryckkokare Tryckkokare Tryckkokare/slow cooker
Kapacitet 6 l. (finns i 4 & 8 l.) 6,5 l. (finns i 5 st. 4,5-6,5 l.) 6 l. 5,7 l.
Fungerar på induktion Ja Ja Ja Nej
Tål maskindisk Ja Ja Nej Ja
Material Rostfritt stål Cromargan ® 18/10 rostfritt stål 18/8 rostfritt stål Rostfritt stål
Diameter 22 cm 22 cm 22 cm 33 cm
Höjd 23 cm 13,5 cm 15 cm 33 cm

Hur man väljer den bästa tryckkokaren

Nu när du har fått koll på vilka modeller som är de bästa tryckkokarna på marknaden kommer du i avsnitten nedan att få hjälp till när du ska köpa tryckkokare – så att den är den bästa dig och dina behov. Dessutom ger vi dig också svar på varför tryckkokning faktiskt är en optimal tillagningsmetod. Vi guidar dig också om hur du bäst rengör och underhåller din tryckkokare så att du kan njuta av den så länge som möjligt.

Kapacitet

Du kan få tryckkokare i många olika storlekar, och därför är det viktigt att du håller koll på modellens kapacitet innan du kastar dig över det första och bästa. Vissa modeller har flera olika storlekar att välja på, medan andra produkter bara kommer som en standard, runt 6 liter.

Om det är många av er där hemma, eller om du tänker att du ska använda tryckkokaren när du har flera gäster över på besök kan det löna sig att investera i en något större variant. Om det å andra sidan endast är till 2 eller 3 personer det ska lagas mat, behöver inte tryckkokaren ha störst kapacitet

Design

Givetvis är en tryckkokares funktion det centrala, men räknar du med att ha tryckkokaren ståendes framme? I så fall borde den också vara trevlig att se på. Det är dock helt upp till dig vad detta innebär, men generellt är marknadens tryckkokare relativt lika varandra.

De kommer ofta i rostfritt stål med ett svart handtag, vilket gör att de enkelt smälter in i de flesta kök. Vissa tryckkokare, såsom den bästa tryckkokaren i detta test: Tefal Secure 5 Neo, går dock att även få med limegröna detaljer. Kom också ihåg att det finns två varianter av tryckkokare som påverkar dess design (du kan läsa mer om detta i ett senare avsnitt)

Effekt

Effekten säger inte nödvändigtvis något om hur bra en tryckkokare du tittar på är. Å andra sidan berättar det något om var mycket kraft modellen använder, vilket är viktigt ur såväl ett miljö- som ekonomiskt perspektiv. Om du är den typ som värnar om elförbrukningen i hemmet, kan du med fördel hålla ett öga på denna aspekt – särskilt om den används ofta.

Säkerhetsnivå

En bra tryckkokare har en hög nivå av säkerhet. Detta säkerställer att tryckkokaren kan laga maten utan att det innebär för höga risker, även om det innefattar högt tryck och liknande. Praktiskt taget alla tryckkokare på marknaden har någon form av säkerhetsfunktion – t.ex. i form av en ventil som kan stänga av ångan eller en indikator som informerar om det blir ett högre tryck under locket än vad som tolereras så att du kan åtgärda det manuellt.

Användarvänlighet

Ofta är många av de mest populära tryckkokarna användarvänliga i sin konstruktion. Detta beror på att du får mycket mer ut av en användarvänlig modell, eftersom du då kan dra full nytta av alla funktioner och egenskaper.

Som du kan se i testet kommer vissa tryckkokare med många olika funktioner och beslut att fatta, vilket vissa kan uppskatta, medan det blir överflödigt och komplicerat för andra. Ett av huvudsyftena med en tryckkokare är ju att spara tid – så se till att inte alltför mycket av den slösas på att ställa in maskinen.

Skärmen eller knapparna

Föredrar du att kunna se de olika inställningarna via en skärm snarare än att bara kunna trycka på några knappar? I så fall bör du prioritera en modell med en LCD-skärm, då får du en bättre överblick. Om det å andra sidan ska vara så enkelt som möjligt kan knappar vara den självklara lösningen

Prisklass

Håll ett öga på modellens prisklass så att du är säker på att den passar din budget. Priset kan du sätta i kontrast till modellens funktioner och andra tryckkokare. På så sätt får du en inblick i om den specifika tryckkokaren du tittar på verkligen är något för dig kopplat till kvalitet och egenskaper. Det finns nämligen tryckkokare i olika prisklasser.

Hur fungerar en tryckkokare?

Att laga mat genom att tryckkoka den skiljer sig en del från att steka och koka den. Detta genom att en tryckkokare fungerar genom att grönsaker, kött etc. tillagas under massivt tryck och värme. På detta sätt får man snabbare de resultat som man annars skulle uppnå under en längre tid med andra metoder.

Kort sagt kan man säga att tryckkokning i allmänhet säkerställer en snabbare matlagning, även om det här är rätter som vanligtvis har lång tid på spisen. Dessutom kommer denna matlagning via vakuum/tryck och hög värme också att säkerställa att smaker, vitaminer och mineraler bevaras så bra som möjligt.

Fördelar med en tryckkokare jämfört med en vanlig kastrull

Är du lite osäker på om du faktiskt ska investera i en tryckkokare eller bara fortsätta att använda en vanlig kastrull till dina grytor och grönsaker etc.? Läs i så fall det här avsnittet, som jämför en tryckkokare och en vanlig gryta med varandra.

Fördelar och nackdelar med en tryckkokare

Fördelar Nackdelar
 • Förkortar tillagningstiden avsevärt – även för kokta rätter
 • Bevarar mer vitaminer och mineraler
 • Smaken är bättre bevarad i både kött och grönsaker
 • Optimal säkerhet om tryckkokaren är utrustad med en säkerhetsventil
 • Använder mindre energi/kraft
 • Enkel rengöring om delar av produkten kan diskas i maskin
 • Du kan behöva spendera lite tid på att vänja dig vid att använda en tryckkokare i början
 • Det kan vara en dyr investering, beroende på vilken modell du väljer
 • Inte alla modeller är lika lätta att rengöra

Fördelar och nackdelar med en vanlig kruka

Fördelar Nackdelar
 • Det är enkelt och ‘straightforward’ att använda en vanlig gryta
 • Du kontrollerar helt fritt temperatur och liknande
 • Kostar inte nödvändigtvis mycket och finns i många olika storlekar
 • Enkel rengöring
 • Det är enkelt att överkonsumera fett
 • En del vitaminer och mineraler från bl.a. grönsaker går förlorade under tillagningen
 • Grytans effektivitet kan generellt försämras med tiden

FAQ

Vilken tryckkokare är bäst i test?

Tefal Secure 5 Neo är den tryckkokare som är bäst i test, då den på ett snabbt, smidigt och säkert sätt ger dig goda rätter. Testets andra modeller är dock bäst i test på sina sätt.

Vilken typ av mat kan jag laga i en tryckkokare?

Du kan laga en mängd typ av mat i en tryckkokare, och generellt kan allt som går att kokas inkluderas. Detta innebär såväl risotto och grönsaker, som pulled beef och grytor.

Vad är skillnaden mellan en tryckkokare och en slow cooker?

Skillnaden mellan en tryckkokare och en slow cooker kan delvis hittas namnen, där mat i en tryckkokare tillagas snabbt under högt tryck, medan en slow cooker använder lägre temperatur och längre tid.

Hur rengör jag en tryckkokare?

Rengöring av en tryckkokare är generellt väldigt enkelt, och inte något som du behöver lägga massa extra tid på. Många modeller går nämligen att diska i diskmaskinen.