Torkugn Test (2022) → Topp 7 bästa torkugnar

1
OBH Nordica Svamp- och frukttork 6775

Du har gott om möjligheter att göra dina egna hälsosamma snacks med denna torkugn från OBH Nordica. Produkten bevarar enzymer, vitaminer och fibrer i olika frukter och grönsaker, och efter lite smidigt jobb, är allt du behöver göra är att njuta av resultatet. Torkugnens är indelad i fem stycken luftgenomsläppliga skivor, där motorn har två olika lägen för effektinställningar. Därför bör du välja OBH Nordica Svamp- och frukttork - bäst i test Om du letar…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
OBH Nordica Svamp- och frukttork 6775##
Excalibur 2400 Torkugn med 4 brickor 2.835 kr. Torkamat.se
Severin Frukttork##
Steba ED5 Torkugn 889 kr. WhiteAway SE
Excalibur Torkugn med 5 våningar 3.995 kr. Råvarubutiken
Steba ED6 Torkugn 2.004 kr. WhiteAway SE
Excalibur Digital Torkugn med 8 brickor 3.938 kr. Tretti

I detta test av torkugnar får du vårt bud på de 7 bästa modellerna på marknaden. Vi har utsett OBH Nordica Svamptork och Frukttork till bäst i test, eftersom den utmärker sig på testets parametrar: konstruktion, pris och funktionalitet. De utvalda modellerna skiljer sig dock åt i storlek och konstruktion, så det kan lika gärna vara så att en av de andra torkugnarna är bäst för dig.

Du kan också läsa mer om hur du använder dig av en torkugn och hur du kan hitta den bästa modellen för dig senare i artikeln. Vi guidar dig också till hur du hittar en billig torkugn om din budget är lite stram.

OBH Nordica Svamp- och frukttork 6775 – Den bästa torkugnen

Du har gott om möjligheter att göra dina egna hälsosamma snacks med denna torkugn från OBH Nordica. Produkten bevarar enzymer, vitaminer och fibrer i olika frukter och grönsaker, och efter lite smidigt jobb, är allt du behöver göra är att njuta av resultatet. Torkugnens är indelad i fem stycken luftgenomsläppliga skivor, där motorn har två olika lägen för effektinställningar.

Därför bör du välja OBH Nordica Svamp- och frukttork – bäst i test

Om du letar efter en plånboksvänlig torkugn som samtidigt lever upp till alla dina förväntningar ska du ta en titt på den här modellen från OBH Nordica. Vi har valt att utse produkten till bäst i test i detta torkugnstest tack vare alla dess fördelar som gör att den utmärker sig från de andra produkterna på listan. Dessutom säljs den till och med till ett billigare pris än flera andra produkter på marknaden.

Genom att investera i den här maskinen får du en dehydrator med fem torkställ, vilket gör det möjligt att torka mycket frukt och grönsaker samtidigt. Naturligtvis kan du också torka kryddor, örter eller liknande i maskinen om du är sugen på det. Dess multifunktionalitet gör att man kan säga att det både är den bästa svamptorken när du ska torka svamp, såväl som när du ska torka frukt. Oavsett vad du väljer att torka kommer produkten att kunna hjälpa dig, med en mängd fler möjligheter än en vanlig ugn. 

Du har stora möjligheter att tillaga det du vill, tack vare dess fem torkställ på 33 cm i diameter. Dessa råvaror torkas på ett skonsamt sätt med låg temperatur men hög luftgenomströmning, vilket bevarar vitaminer, smaker och näring på ett optimalt sätt. Under själva torkningen kan du hela tiden hålla koll på dina råvaror, tack vare modellens transparenta lock. När du är klar och har förberett dina näringsrika snacks så som du vill ha dem kan du enkelt rengöra torkugnen, så på så sätt kan du fortsätta på samma smidiga, effektiva spår från start till mål. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 33 cm
 • Djup: 21,9 cm
 • Bredd: 33,8 cm
 • Vikt: 2,5 kg
 • Färg: Genomskinlig
 • Effekt: 250 watt
Det vi liker:
 • Designad med fem torkställ så att du har gott om plats för torkning av frukt och grönsaker.
 • Utsedd till bäst i test av Råd&Rön
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris.

Excalibur 2400 Torkugn med 4 brickor – Liten och kompakt torkugn

Med denna torkugn behöver du inte vara orolig för att den tar upp allt utrymme i köket. Modellen är nämligen liten i sin storlek, men har samtidigt en kompakt uppbyggnad med bl.a. fyra funktionella brickor så att du fortfarande kan torka mycket samtidigt. Dessutom torkas allt innehåll jämnt och den varma luften, tillsammans med dess design, gör att tiden det tar att torka minimeras.

Därför ska du välja Excalibur 2400 Torkugn med 4 brickor

Om du inte har särskilt stort utrymme för att ha en större dehydrator ståendes framme i köket, då kan du på mycket goda grunder vända dig till denna variant. Modellen är av en liten modell som har en kompakt design, så du har fortfarande gott om plats i den att torka mat, även om den inte tar upp all världens utrymme. 

Produkten är utrustad med fyra brickor, där innehållet i brickorna torkas jämnt, oavsett om de ligger överst eller längst ner. Detta beror på hur maskinen är uppbyggd, där den har en motor på sidan samt en fläkt som blåser in luften horisontellt. Luften värms upp på baksidan av torkugnen, varefter den varma luften pressas både vertikalt och horisontellt över råvarorna. En av de fördelar som följer med att maskinens motor som sitter på sidan är också att du inte får problem med att vätskan från torkningen hamnar längst ner i maskinen.

En ytterligare fördel med denna produkt är att den är lätt att rengöra efter att du har använt den. Torkugnen är utvecklad med brickor som enkelt kan tas bort och som tål en tur i diskmaskinen. På så sätt behöver du själv inte lägga särskilt mycket energi eller lång tid på rengöringen. Som om det inte vore nog, är det transparenta locket utvecklat av BPA-fritt polykarbonat.

Produktdetaljer

 • Höjd: 15,5 cm
 • Djup: 40,5 cm
 • Bredd: 33 cm
 • Färg: Svart
 • Effekt: 220 watt
 • Temperaturer: 40 till 74 grader
Det vi liker:
 • Liten, kompakt och energibesparande torkugn – idealisk för mindre kök
 • Justerbar temperatur, som är jämnt fördelad över hela maskinen
 • Utvecklad med en lucka av BPA-fri polykarbonat
 • Enkel rengöring, eftersom facken tål att köras i diskmaskinen

Severin Frukttork – Den bästa billiga torkugnen

Denna enkla torkugn är perfekt för dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på din nya torkugn innan du vet om det är vad du vill ha – kanske är det din första torkugn och du vill få bättre koll innan du vänder dig till en av de dyrare, mer avancerade varianterna. Produkten säljs nämligen till ett plånboksvänligt pris, men detta är naturligtvis utan att du kompromissar för mycket med produktens egenskaper och funktion. Vidare är denna modell också rund, snarare än den mer vanliga fyrkantiga formen.

Därför ska du välja Severin Frukttork

Om du inte har den största budgeten att röra dig med när du ska köpa en mattork, betyder det inte nödvändigtvis att du inte kan få en bra torkugn. Denna frukttork har också presterat så bra i tester att den förtjänar en plats i detta test av torkugnar. Om du inte känner för eller har möjlighet att ge alla dina sparpengar på en torkugn, är det perfekt att du vänder dig till denna frukttork från Severin.

Produkten är utrustad med fem brickor, som alla kan staplas eller användas individuellt. Samtidigt kan temperaturen ställas in på upp till 85 grader överst och 70 grader längst ner i maskinen. Du har alltså möjlighet att torka flera typer av frukter och grönsaker på en gång eller bara gå för en sort i taget – det är helt upp till dig hur du gör, det vi vet är att det går väldigt smidigt.

Att denna dehydrator är designad i en rund form säkerställer också att maskinen inte tar upp all världens utrymme där den står, om det så är framme på köksbänken, eller förvarad i skåpet. Dess lätta vikt hjälper dig dessutom att enkelt ställa iväg den när du har använt den klart.

Produktdetaljer

 • Storlek: 31 cm i diameter
 • Vikt: 2,4 kg
 • Färg: Vit 
 • Effekt: 250 watt
 • Temperaturer: maximalt 85 grader under och 70 grader över
Det vi liker:
 • Billig torkugn
 • Utrustad med fem brickor som kan staplas och justeras i nivå
 • Varierande maximal temperatur för botten och topp

Steba ED5 Torkugn – Transparent torkugn

Ser du till att det blir denna mattork som tar plats i ditt kök, kan du vara säker på att du alltid kan hålla ett öga på innehållet i din maskin. Detta eftersom att modellen är utvecklad just i detta avseende, med en transparent design. Så det finns på så sätt ingen anledning att vara orolig för att det du torkar går för länge. Samtidigt kan du ställa in den elektroniska temperaturen och använda dess timerfunktion.

Därför ska du välja STEBA ED5 Torkugn

Det kan vara hjälpsamt med lite öppenhet och god översikt när man arbetar i köket – och detta gäller naturligtvis också när du vill ha ut det bästa av din nya torkugn. Av denna anledningen kan du investera i denna variant från Steba om du vill vara säker på att du kan följa torkningen av maten optimalt. Med denna går det väldigt bra – maskinen är nämligen utvecklad med transparenta brickor och lock.

Konstruktionen kompletteras med en nedre del av stål, som på det sättet ger en inblick i en snygg design. Den har faktiskt också en funktionell design, eftersom att en särskild matta ingår i köpet, på vilken du på ett bra sätt kan torka kryddor. Då blir det förmodligen lättare att tillaga kryddor, frukt och grönsaker i en och samma maskin.

Du har möjlighet att ställa in den elektroniska temperaturkontrollen mellan 40 och 70 grader. Dessutom kan du också använda den speciella timerfunktionen, som kan ställas in mellan 1 och 36 timmar, om du vill att projektet ska starta lite senare.

Produktdetaljer

 • Höjd: 28,5 cm
 • Djup: 26,5 cm
 • Bredd: 33,5 cm
 • Vikt: 2,5 kg
 • Färg: Stål
 • Effekt: 250 watt
 • Temperaturer: 40 till 70 grader
Det vi liker:
 • Designad med en bas av stål och transparent lock/brickor
 • En särskild matta ingår, som är idealisk för att torka kryddor på
 • De fem insatserna kan antingen användas individuellt eller staplas

Excalibur Torkugn med 5 våningar – En torkugn för alla råvaror

Denna torkugn från märket Excalibur är utrustad med fem våningar och har en torkyta på totalt 74 kvadratdecimeter. Maskinen kan användas för alla typer av råvaror, eftersom den kan ställas in efter behov. Samtidigt har den en justerbar timerfunktion.

Därför bör du välja Excalibur Torkugn med 5 våningar.

Vill du ha full flexibilitet när det gäller att torka mat i din torkugn? I så fall ska du vända dig till den här varianten från varumärket Excalibur. Maskinen använder sig av optimala temperaturer som är beräknade för själva råvaran och inte för lufttemperaturen, eftersom den kan vara varmare än själva råvarorna. Riktlinjerna för temperaturen för torkugnen i förhållande till olika livsmedel är följande: örter 35-41 grader, kakdekorationer 38-43 grader. yoghurt 43-49 grader, grönsaker 46-54 grader, frukt 52-57 grader och kött 68 grader.

Maskinen har en torkyta på 74 kvadratdecimeter och fem våningar, så att du enkelt kan torka flera råvaror samtidigt. Dessutom har du också möjlighet att ställa in maskinen så att den startar senare, eftersom den är utrustad med en timerfunktion på upp till 26 timmar.

Produktdetaljer

 • Höjd: 22,5 cm
 • Djup: 48 cm
 • Bredd: 43 cm
 • Vikt: 6,8 kg
 • Färg: Svart
 • Temperaturer: 35 till 68 (temperaturen beror till stor del på råvaran du torkar)
Det vi liker:
 • Möjlighet att använda torkugnen för alla typer av råvaror
 • Utrustad med fem individuella brickor
 • Utvecklad med en timerfunktion på upp till 26 timmar.

Steba ED6 Torkugn – En torkugn med gott om utrymme

Med denna torkugn från märket Steba kan du torka flera livsmedel samtidigt, eftersom produkten innehåller inte mindre än sex brickor. Dessa är också utvecklade i rostfritt stål så att de tål lite av allt. Produkten har alltså en stor torkyta, så att du får plats med lite mer av det du ska torka, än i flera andra av produkterna i detta test.

Därför bör du välja Steba ED6 Torkugn

Letar du efter en mattork med gott om plats så att du inte behöver stå och torka mat i flera omgångar? I så fall är den här varianten från varumärket Steba precis rätt för dig. Oavsett om du ska torka beef jerky eller torka svamp kan du på kortare tid än med andra torkar, lösa detta. Maskinen är lite större än de andra modellerna på listan, eftersom den har en stor torkyta och är utrustad med så många som 6 galler/brickor. Dessa är utvecklade i rostfritt stål, så du kan vara säker på att de båda ser snygga ut och håller länge.

Naturligtvis väljer du vilken råvara du vill torka, och var i maskinen du vill placera den. Du får ett bra luftflöde genom hela maskinen. Dessutom kan du enkelt torka flera typer av mat samtidigt. Så det finns ingen anledning att vänta med att torka kryddorna även om du håller på att torka frukt.

I själva verket ställer du nämligen in maskinens temperatur själv, och detta mellan 30 och 70 grader. Av den anledningen kan du enkelt hitta en mellanväg om du vill torka flera typer av råvaror samtidigt. Du har också möjlighet att ställa in maskinen för att starta senare, eftersom den är utvecklad med en timerfunktion som kan ställas in mellan 1 och 24 timmar.

Produktdetaljer

 • Höjd: 29 cm
 • Djup: 47,5 cm
 • Bredd: 36,5 cm
 • Vikt: 7,2 kg
 • Färg: Svart
 • Effekt: 800 watt
 • Temperaturer: 30 till 70 grader
Det vi liker:
 • Stor torkyta, så att du kan torka många råvaror samtidigt
 • Designad med 6 brickor i rostfritt stål
 • Utvecklad med timerfunktion på upp till 24 timmar
 • Möjlighet att ställa in på både låg och hög temperatur

Excalibur Digital Torkugn med 8 brickor – En premium torkugn

Om du inte är beredd att kompromissa med kvalitén när du köper din nya torkugn, kan du på goda grunder investera i denna läckra premiummodell från märket Excalibur. Maskinen har nio brickor där råvarorna kan placeras för torkning, vilket motsvarar 1,3 m2. Dessutom är den utvecklad med en timerfunktion på 48 timmar.

Därför ska du välja Excalibur Digital Torkugn med 9 brickor

Vägrar du att kompromissa med design och konstruktion på din mattork? Eller kanske behöver du bara gott om plats för att torka mat? Oavsett anledning kan du på goda grunder investera i denna premiumtork om du vill ha en modell som sticker ut från andra torkar på marknaden och i detta torkugnstest.

Modellen är utvecklad med så många som nio brickor, vilket ger dig gott om utrymme för att torka alla typer av råvaror. Varje bricka har en storlek på 35,5 x 35,5 cm, vilket motsvarar totalt 1,3 m2 att torka maten på. Du har också goda möjligheter att uppnå rätt temperatur för all typ av torkning, eftersom maskinen är utrustad med elektronisk temperaturreglering. Temperaturen kan också ställas in mellan 35 och 74 grader.

Som en extra bonus är denna torkugn utvecklad med en timerfunktion som kan ställas in i upp till 48 timmar. Det betyder att du kan låta maskinen gå så länge du känner att maten behöver – oavsett om det är på hög eller låg värme (eller kanske en blandning). Så du får på så sätt bra flexibilitet med den här maskinen.

Produktinformation

 • Höjd: 34 cm
 • Djup: 48,3 cm
 • Bredd: 43,2 cm
 • Vikt: 10,2 kg
 • Färg: Svart
 • Effekt: 600 watt
 • Temperaturer: 35 till 74 grader
Det vi liker:
 • Möjlighet att torka råvaror på nio hyllor motsvarande 1,3 m2
 • Du kan ställa in timerfunktionen på upp till 48 timmar
 • Elektronisk temperaturreglering som kan ställas in på mellan 35 och 74 grader.

Vad kan du göra med en torkugn?

Du kan faktiskt torka en hel del olika råvaror med en torkugn. Medan du gör det behöver du heller inte oroa dig för att maten tappar näring, eftersom att en torkugn behåller innehållet av vitaminer, mineraler, enzymer etc. Maskinen torkar det du vill på ett skonsamt sätt under relativt lång tid. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan torka i din mattork – det vill säga så länge maten kan få plats (du kan behöva hacka upp den lite).

Torkugn för mat

I själva verket kan du torka all slags mat i en torkugn. Så du kan både torka frukt och grönsaker så att de kan hålla längre, och då har du alltid ett hälsosamt mellanmål till hands när hungern slår till. Naturligtvis kan du också prova att göra chips i din mattork – t.ex. med rotfrukter om du vill göra ditt mellanmål ännu hälsosammare. En tydlig fördel med att laga egna snacks är att du bättre kan kontrollera exakt hur mycket fett, salt och kryddor etc. som maten innehåller. På så sätt kan du maximera nyttigheten i det du vill. Det är även populärt att torka svamp, och i detta test kan du se vilken vi har utsett som den bästa svamptorken.

Du kan t.ex. även torka råvaror som kan användas till müsli vid frukosten eller i en bar till mellanmålet – eller varför inte göra egna fruktrullar? Som sagt, det är bara du själv som sätter dina gränser. Så var kreativ och försök själv – då får du ut det mesta av din torkugn.

Torkugn för kött

När vi pratar om de olika alternativen för hur du kan använda din torkugn gäller det inte bara vegetariska råvaror som grönsaker och frukt – för du kan nämligen även använda din mattork för att torka kött. Du kan göra flera typer av kött till olika typer av snacks – du kanske t.ex. har hört talas om beef jerky? Du kan med en torkugn torka kött och fisk så att det lätt kan tas med på semestern (man ska väl inte behöva vara utan, när man är ute på långa turer i bil, buss eller till fots, eller hur?). Det kan också vara så att ditt husdjur kan få chansen att njuta av det maskinen kan göra, om du nu bestämmer dig för att göra snacks genom att torka olika typer av kött.

Torka örter i torkugn

En annan fördel med en torkugn är att du kan göra dina egna torkade kryddor. Du kommer alltså inte längre behöva stå och välja mellan olika, inte alls lika smakrika, kryddor från olika märken i affären, utan kan istället njuta av dina egna kryddor eller örter. De kanske dessutom kommer från din egen trädgård? Allt du behöver göra är att bara hacka dina örter i små bitar, lägga dem i torkugnen, ställa in maskinen på önskad torktid och voila! Då har du läckra kryddor redo till nästa gång du ska laga mat. Det kan inte bli enklare, eller hur?

För att göra allt ytterligare lite lättare för dig själv kan du vända dig till en torkugn med en speciell hylla/matta att lägga kryddorna på. Då är du också säker på att du får med dig allt upp efter att det har torkats klart.

Torka annat än mat i en torkugn

I avsnitten ovan har vi beskrivit hur du kan använda din torkugn för att torka olika livsmedel. Men i själva verket är det långt ifrån alla maskiner som är begränsade till att torka endast mat. Flera sorter kan också användas för att torka blommor, svamp eller löv som finns i trädgården. På så sätt kan du skapa en fin och naturlig inredningsstil själv. Vad sägs om t.ex. att göra din egen potpurri? Då är du säker på att det alltid finns en fin lukt i hemmet.

Så här hittar du den bästa torkugnen för dig

För att vara säker på att du faktiskt beställer hem rätt torkugn kan du fundera över följande punkter, istället för att kasta dig över den första och bästa torkugnen du hittar online. På det sättet är det också mer troligt att du kommer hem med en produkt som passar ditt tänkta syfte.

 • Vill du torka viss typ av mat och/eller blommor eller liknande?
  Flera torkar kan enkelt torka en mängd olika råvaror och blommor, men det finns också några maskiner vars konstruktion och temperaturer är mer lämpliga för endast vissa livsmedel, till exempel. Du kan därför tänka lite på om du vill ha en multifunktionell maskin eller bara en enkel variant.
 • Räknar du med att torka stora mängder på en gång?
  Om du planerar att torka mycket frukt, grönsaker, kött, etc. på en gång kommer du att få stor nytta av en torkugn med en stor yta. Om du vill torka mer än en eller två olika, eller till och med fler, typer av råvaror åt gången, kan det också vara en bra idé att investera i en modell med flera hyllor/brickor. Då tar det till exempel inte lika lång tid som om du skulle behöva torka i fler omgångar. Om du däremot bara räknar med att använda din maskin en gång i taget för att torka små mängder, kan en liten och kompakt maskin vara rätt val.
 • Har du ens utrymme för en torkugn?
  En torkugn är en bra investering om du vill kunna torka mat och andra saker enkelt och snabbt utan att använda för mycket ström. Du behöver dock överväga om du överhuvudtaget har utrymme för torkugnen i köket, eftersom att vissa torkar kan ta upp rätt mycket utrymme. Om du förväntar dig att förvara den i ett skåp den tid den inte används kan du leta efter en lätt modell som inte är alltför otymplig.
 • Vill du kunna styra inställningarna?
  De flesta av de torkugnar som finns på marknaden (åtminstone de ovan på vår lista) kan ställas in på olika temperaturer och tidsintervaller, så du kan alltid ha full kontroll över processen. Vissa har till och med utvecklats med en timerfunktion så att du kan börja torka senare om det behövs. På så sätt kan det vara en god idé att välja en maskin på vilken du kan styra olika inställningar om du vill ha mer kontroll över torkningen av dina råvaror/växter.

Dessutom ska du naturligtvis också tänka på vilken prisklass du är bekväm med. Det är möjligt att hitta både dyra och billiga torkugnar så det finns något där ute för alla smaker. Om din budget är väldigt snäv, eller om du bara vill få fatt i den billigaste torkugnen, kan du läsa mer om hur du hittar en sådan modell i avsnittet nedan.

Hur man hittar en billig torkugn

Det är långt ifrån svårt att hitta en billig torkugn, eftersom det finns ett stort antal modeller som både är bra och budgetvänliga på marknaden. Titta till exempel bara på produkt nummer 1 och 3 på listan ovan, OBH Nordica Svamp- och frukttork som utsågs till bäst i test, samt Severin Frukttork, så ser du att båda säljs till ett rimligt pris som de flesta har råd med, men lever fortfarande upp till alla förväntningar.

Det kan dock löna sig att leta efter erbjudanden på torkugnar hos olika online återförsäljare om du letar efter en premiummodell eller en torkugn som har en extra stor yta. Dessa kan vara lite högre i pris. Som tur är finns det mycket pengar att spara om du hittar rätt modell för dig, och sedan väntar med att köpa den tills den kommer på ett bra erbjudande.

FAQ

Vilken torkugn är bäst?

I detta torkugnstest har vi utsett OBH Nordica Svamp- och frukttork till bäst i test. Detta beror på att produkten är uppbyggd på ett optimalt sätt när du ska torka det du vill, har flera bra egenskaper och säljs till ett plånboksvänligt pris. Det är en väldigt bra svamptork när du ska torka svamp, och går även väldigt bra att använda för att torka frukt. I testet hittar du även andra torkar som går perfekt att torka med, såväl premium modeller som lite större modeller.

Hur mycket kostar en torkugn?

Priset på en torkugn varierar något beroende på vilken modell du vill ha. Du kan enkelt få en budgetvänlig torkugn, där du kommer undan med mindre än 500 kronor. Men du kan såklart också välja att investera i en premiummodell för +1000 kronor om du vägrar att kompromissa.

Vad är fördelen med en torkugn?

En torkugn torkar olika råvaror, såsom frukt, grönsaker, kött, kryddor etc. Detta hjälper till att förlänga hållbarheten, förbättra smaken och säkerställa bevarandet av enzymer, mineraler och vitaminer. En torkugn är alltså perfekt för att göra goda och hälsosamma mellanmål!