Torktumlare Test (2022) → 8 torktumlare som är bäst i test

1
Electrolux SimpliCare EW2C327R1 Kondenstorktumlare

Du gör något bra för både din plånbok och miljön genom att investera i denna torktumlare från Electrolux. Torktumlaren är en smart variant som, utöver dess program, justerar torktid och energiförbrukning automatiskt utefter tvättmängden. På så sätt finns fina förutsättningar för hög energieffektivitet, där den har en relativt bra energimärkning. Maskinen har en kapacitet på 7 kg, vilket innebär att du kan torka mycket kläder. Dessutom är Därför ska du välja en Electrolux SimpliCare EW2C327R1…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Electrolux SimpliCare EW2C327R1 Kondenstorktumlare##
AEG T8DEM842E Kondenstorktumlare##
Bosch WTR85VI8SN Serie 6 Kondenstorktumlare##
Miele TSD443WP Kondenstorktumlare##
AEG L7WDB861G Tvätt/torkmaskin##
Bosch WTWH75I9SN Serie 8 Kondenstorktumlare##
Cylinda Tvp4282 Frånluftstorktumlare##
Gorenje DE82G Kondenstorktumlare##

I denna test av torktumlare fokuserar vi på de 8 torktumlare på marknaden som är bäst i test så att du enkelt kan hitta den bästa torktumlaren för dig. Samtliga produkter gör precis det som torktumlare ska, och det på ett mycket bra sätt då de utmärker sig på testets parametrar: energieffektivitet, funktionalitet, utseende och pris, så de är alla värda investeringen. 

Vi har utsett Electrolux SimpliCare EW2C327R1 till allra bäst i test då den ligger på en något högre nivå på samtliga av testets parametrar, än de andra torktumlarna. Vi rekommenderar samtidigt att du läser igenom hela testet, eftersom att det är mycket möjligt att någon av testets andra torktumlare, bäst i test på sina egna sätt, är bättre för dig. I slutet av artikeln kan du också lära dig mer om skillnaden mellan frånlufts- och kondenstorktumlare, samt vilka parametrar som bör prioriteras när du ska köpa en torktumlare.

Electrolux SimpliCare EW2C327R1 Kondenstorktumlare – Torktumlare bäst i test

Du gör något bra för både din plånbok och miljön genom att investera i denna torktumlare från Electrolux. Torktumlaren är en smart variant som, utöver dess program, justerar torktid och energiförbrukning automatiskt utefter tvättmängden. På så sätt finns fina förutsättningar för hög energieffektivitet, där den har en relativt bra energimärkning. Maskinen har en kapacitet på 7 kg, vilket innebär att du kan torka mycket kläder. Dessutom är

Därför ska du välja en Electrolux SimpliCare EW2C327R1 Kondenstorktumlare

Om du väljer denna torktumlare från Electrolux ges du fina förutsättningar att kunna dra ner på din energiförbrukning, eftersom att den här torktumlaren är effektiv både i hur den använder energi och fungerar driftmässigt. Beroende på hur mycket tvätt som du har stoppat in i torktumlaren anpassas torktiden och energiförbrukningen automatiskt. På så sätt torkas dina kläder alltid precis så som är optimalt – varken för mycket eller för lite. Detta gör det också mer skonsamt för miljön, och tack vare att torktumlaren är utrustad med en särskild sensor som känner av fukten i kläderna kommer du inte att behöva använda för mycket energi än det som är nödvändigt. Maskinen tillhör energiklass B och har en kapacitet på 7 kg. 

Torktumlaren låter dig också välja bland ett brett utbud av specialprogram utefter material, såsom exempelvis syntetprogram i form av skåptorrt eller extra torrt, och detsamma för bomullsprogram; skåptorrt eller extra torrt samt stryktorrt. Det finns även möjlighet till kalluftstorkning. Dessa valmöjligheter gör torkandet av kläder snabb och enkel! Du har dessutom möjlighet att kontrollera tiden i förhållande till hur länge kläderna ska torkas, men maskinen är som sagt också utrustad med en sensor som mäter klädernas fuktighet. På så sätt slutar maskinen att gå när kläderna är torra och fria från fukt.

Denna Electrolux torktumlare är dessutom utrustad med en funktion för fördröjd start. Du kan därigenom alltså alltid välja att ställa in maskinen på en fördröjd start om det är bättre för maskinen att börja torka kläderna senare, som mest upp till 20 timmar senare så att tvätten är torr, fri från fukt, till då du vill. Detta ger mer flexibilitet i vardagen. Så nu förstår du nog varför vi anser att detta tillhör marknadens bästa torktumlare, bäst i test på flera sätt!

Produktdetaljer

 • Höjd: 85 cm
 • Djup: 57 cm
 • Bredd: 59,6 cm
 • Vikt: 35,96 kg
 • Torkkapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 67 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: B
 • Energiklass: B
Det vi liker:
 • Energieffektiv torktumlare som är utrustad med sensor som bidrar till energibesparing
 • Justerar torktid och energiförbrukning automatiskt utefter tvättmängden
 • Möjlighet att ställa in tid och fördröjd start
 • Många programalternativ att välja mellan

AEG T8DEM842E Kondenstorktumlare – Den bästa torktumlaren med kolfri motor och värmepumpsteknik

Det är nästan omöjligt att inte imponeras av denna kondenstumlare, eftersom dess tillverkare, AEG, har utrustat den med en extremt hållbar kolfri Silence-motor, vilket hjälper till att hålla nere dess ljudnivå. Dessutom har denna kondenstumlare utvecklats med ett antal tekniker som minskar belastningen på kläder vid torkning. Detta gäller både värmepumpsteknik, omvänd trumkörning, ProSense och fler smarta tekniker.

Därför ska du välja en AEG T8DEM842E Kondenstorktumlare

Det finns flera fördelar med att investera i denna torktumlare från AEG. Först och främst får du en torktumlare med en stor kapacitet på 8 kg kläder per torkning. Dessutom kan du vara säker på att du kan njuta av din maskin i många år framöver, eftersom den är utrustad med en kolfri Silence-motor, även kallad en invertermotor. Denna typ av motor är hållbar i drift och tack vare en borstlös teknik kommer du att uppleva mindre vibrationer och ljud med denna maskin än med flera andra torktumlare från andra tillverkare.

En annan tydlig fördel med den här maskinen är att den torkar dina kläder försiktigt tack vare ett brett utbud av högteknologiska programalternativ och funktioner. T.ex. säkerställer dess värmepumpsteknik att dina kläder torkas vid jämna låga temperaturer och ProSense-tekniken fungerar med avancerade fukt- och temperatursensorer som hjälper dig att justera torktiden optimalt efter innehållets vikt och fuktnivå. Som en extra bonus hjälper maskinen också till att återställa impregnering och vattentäthet hos dina kläder, t.ex. för regnjackor, sportkläder etc. Detta görs med ett NewOutdoor-torkprogram som tar hand om kläderna medan de torkar.

Dessutom är denna torktumlare, bäst i test tack vare sina smarta tekniker, endast utrustad med ett filter, så du behöver bara tömma ludd från ett ställe. Du kommer även att hitta belysning inuti trumman så att du aldrig igen behöver leta efter eller missa en ensam, kvarglömd strumpa i maskinen i. Maskinen stängs också av efter programmets slut, så den står inte och slukar onödig ström. Till sist ser trumman i denna mycket bra torktumlare att dina kläder inte skrynklas ihop för mycket under torkningen.

Produktdetaljer

 • Höjd: 85 cm
 • Djup: 63,8 cm
 • Bredd: 59,6 cm
 • Vikt: 48,3 kg
 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 66 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: B
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Extremt slitstark torktumlare tack vare konstruktion med borstlös Silence-motor (Inverter)
 • Mångsidiga programalternativ och tekniker säkerställer skonsam tork av alla material
 • Miljövänligt och energibesparande – tillhör energiklass A ++
 • Stängs av efter avslutat program, vilket sparar in ytterligare på elen

Bosch WTR85VI8SN Serie 6 Kondenstorktumlare – Bra kondenstorktumlare med flera smarta tekniker

När du har tvättat dina kläder vill du såklart att tvätten ska torka på ett snabbt och enkelt sätt, men förmodligen också även på ett miljövänligt sätt. Detta är fullt möjligt med denna Bosch torktumlare, bäst i test med flera smarta tekniker, då den har bra kapacitet att torka dina kläder – och det med en bra energimärkning. Torktumlaren har flera olika programalternativ som du kan välja mellan för fullt utnyttjande av dess kapacitet, och så är den jämförelsevis tyst medan den är igång och torkar.

Därför ska du välja en Bosch WTR85VI8SN Serie 6 Kondenstorktumlare

Värderar du miljövänligheten högt när du ska köpa din torktumlare kan du på goda grunder välja denna modell från Bosch. Att den har en bra energimärkning, nämligen A ++, innebär dock inte att Bosch har kompromissat med torktumlarens kapacitet. Nej, torktumlaren har en kapacitet på 8 kg kläder, så det finns gott om plats för torkning av tvätt för även ett lite större hushåll. Så väljer du denna torktumlare, bäst i test av de miljövänliga modellerna på marknaden, får du en modell som är energieffektiv och därmed också miljövänlig.

Du kan mycket väl låta torktumlaren gå hela dygnet, eftersom den har låg ljudnivå, som ligger på 64 db. Dessutom hålls torktumlaren fräsch på ett enkelt och bekvämt sätt, då Bosch har utvecklat den med SelfCleaning Condenser™, vilket är en smart funktion som innebär att kondensorn är självrengörande. Du behöver alltså aldrig mer själv rengöra kondensorn tack vare den automatiska självrengöringen. Kondensorn rengörs automatiskt under torkningen, upp till 4 gånger per torkning. Resultatet är en kondensor utan ludd vilket gör energiförbrukningen konstant låg.

Maskinen är utrustad med både en temperatur- och fuktighetssensor, som skyddar tvätten från för hög temperatur vid torkning. Detta minskar risken för “övertorkning” och att tvätten krymper. Detta gäller oavsett vilket programalternativ du har ställt in maskinen för, och det finns flera programalternativ att välja mellan. Efter varje program skyddas dina kläder tack vare ett skrynkelskydd i 60 minuter. Torkningen i sig sker också försiktigt, eftersom hela maskinens struktur har utvecklats för att säkerställa skonsam torkning. T.ex. är trummans yta i rostfritt stål särskilt skonsam mot även de mest känsliga av kläder. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 84,2 cm
 • Djup: 59,9 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Vikt: 49,7 kg
 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 65 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: B
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Miljövänlig torktumlare med bra kapacitet för lite större hushåll
 • Tillhör energiklass A ++ och är därför en miljövänlig torktumlare
 • Tyst och små vibrationer, även vid centrifugering
 • SelfCleaning Condenser™ är en smart funktion som innebär att kondensorn är självrengörande

Miele TSD443WP Kondenstorktumlare – Den bästa energivänliga torktumlaren i energiklass A +++

Flera av de andra modellerna i detta testet har en hög energimärkning och har en bra energimärkning, men den mest energi- och miljövänliga tumlaren i testet är den här modellen från Miele som således är bäst i test av miljövänliga varianter. Miele TSD443WP Kondenstorktumlare tillhör den bästa energiklassen, A +++, och arbetar med EcoDry-teknik. Dessutom har Miele sett till att modellen är utrustad med ett effektivt filtersystem som inte behöver underhållas.

Därför bör du välja en Miele TSD443WP Kondenstorktumlare

Letar du efter en miljövänlig och energivänlig torktumlare, bäst i test av marknadens miljövänliga, som har lång livslängd och som endast kräver minimalt underhåll? I så fall kommer du inte att ångra dig om du väljer denna torktumlare från Miele. Miele har utvecklat en kondenstorktumlare som är klassad med den bästa energimärket, dvs. A +++, och till och med har kondenseringseffektivitet i klass A, där de flesta andra torktumlare från andra tillverkare tilldelas B. Detta indikerar att maskinen är effektiv i drift utan att använda för mycket ström. Denna kondenstorktumlare fungerar också under hela sitt liv med EcoDry-teknik, som garanterar en skonsam behandling av dina kläder.

Miele TSD443WP är utrustad med ett antal traditionella torkprogram och några speciella som är bättre vid särskilda tillfällen, till exempel med specifika program för impregnering, jeans och sängkläder. Dessutom har du möjlighet att ställa in maskinen så att den blir extra skonsam eller förhindrar att kläderna skrynklas för mycket. Även om du inte väljer ett program för kläder som kräver särskild skonsam hantering behandlas dina kläder genomgående försiktigt. Detta är tack vare torktumlarens ovannämnda EcoDry-teknik, men också tack vare att Miele har utvecklat trumman på ett smart sätt. 

Du behöver inte helle oroa dig för mycket för underhållet när du har denna Miele kondenstorktumlare hemma. Värmeväxlaren är skyddad av ett effektivt filtersystem som fångar i princip allt oönskat. Av denna anledning behöver inte värmeväxlaren rengöras eller underhållas, vilket gör att Miele TSD443WP passar bra för de med stressiga liv. Detta hjälper också till att säkerställa låg energiförbrukning under hela produktens livslängd. Dessutom meddelar en indikator på maskinen när det är dags att rengöra filtret och tömma vattentanken så att du inte ens behöver hålla koll på det. Du kan låsa denna kondenstorktumlare med en PIN-kod om du inte vill att någon hemma ska öppna maskinen innan den är färdig (detta passar särskilt bra om det finns små barn i huset).

Produktinformation

 • Höjd: 85 cm
 • Djup: 64,3 cm
 • Bredd: 59,6 cm
 • Vikt: 57,5 ​​kg
 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 66 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: A
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Miljövänlig och energieffektiv torktumlare med högsta energimärkning
 • Utvecklad med underhållsfritt värmare och filtersystem
 • Utrustad med indikatorer för byte av tank och rengöring av filter

AEG L7WDB861G Tvätt/torkmaskin – Testets bästa tvättmaskin med torktumlare

Genom att investera i denna maskin från AEG får du möjlighet att tvätta och torka dina kläder i en och samma maskin – detta är nämligen både en bra tvättmaskin och en bra torktumlare i ett. Totalt har den en kapacitet på 8 kg för att tvätta kläder och 4 kg kläder torkas i maskinen åt gången. Maskinen kan till och med ställa in tvätt- och torktiden så att den passar tvätten i fråga. Dessutom är både tvätt och tork skonsamma mot tvätten samt sker på ett energivänligt sätt.

kg kläder för torkning. Dessutom har du möjlighet att använda många olika program, såsom ullprogram för önskvärt skonsam behandling av ylleplagg, samt program särskilt bra för friluftsmänniskor såsom NewOutdoor, ett program som stärker ytterplagg (t.ex. flygdräkter, regnjackor etc.) genom impregnering och vattentätning, ångprogram och mer.

Oavsett vilket program du väljer kan du dock vara säker på att dina kläder tvättas och torkas så skonsamt som möjligt. Maskinen har utvecklats med olika tekniker som bidrar till en mer komplett tvätt. DualSense- och ProSense-teknologierna säkerställer t.ex. att temperatur, tid, trumrörelser och vattenvolym anpassas till innehållet i fråga. Du har dock samtidigt alltid möjlighet att styra programmet, eftersom du kan ställa in maskinen på ett snabbt program, om du tycker att de andra är i det längre laget, eller med fördröjd start om du vill att tvätten ska avslutas vid en viss tidpunkt.

Du behöver heller inte vara orolig för överdosering av tvättmedel eller slöseri av vatten med denna modell. Denna kombinerade tvättmaskin och torktumlare har nämligen utvecklats med en doseringskontroll som justerar mängden vatten till mängden tvättmedel så att dina kläder inte skadas. Dessutom har den ett översvämningsskydd, vilket är en säkerhetsfunktion som minskar risken för vattenläckage. En elektronisk balanskontroll säkerställer också en stabil trumma så att du kan ha nytta av din maskin i många år framöver.

Som en extra bonus säljs denna kombinerade tvätt/torkmaskin till ett plånboksvänligt pris – och det är därför en bra investering för dig som inte har den största budgeten att röra dig med, men ändå behöver både tvättmaskin och torktumlare hemma

Produktdetaljer

 • Höjd: 84,8 cm
 • Djup: 54,7 cm
 • Bredd: 59,7 cm
 • Vikt: 69,5 kg
 • Torkkapacitet: 4 kg
 • Tvättkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå:
  • Tvätt: 51 dB (A)
  • Centrifugering: 76 dB (A)
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Möjlighet att använda maskinen för tvätt eller torkning – eller båda efter varandra
 • Utvecklad med en energieffektiv ÖKO Inverter motor som har flera års hållbarhet
 • Perfekt resultat, eftersom maskinen själv anpassar hur lång tid och mängd vatten som tvätten kräver
 • Full kontroll över längd och starttid för programmen

Bosch WTWH75I9SN Serie 8 Kondenstorktumlare – Torktumlare som du kan kontrollera via en app

Det blir nästan inte lättare att torka kläder än med denna torktumlare från Bosch, eftersom det är en högteknologisk variant som kan anslutas till Wifi och har självrenande funktioner med hjälp av SelfCleaning Condenser. Du kompromissar dock inte med maskinens förmåga att torka dina kläder försiktigt eller på dess energieffektivitet, eftersom den här torktumlaren har ett känsligt torksystem och tillhör energiklass A ++. Till sist har den en stor kapacitet på 9 kg.

Därför ska du välja en Bosch WTWH75I9SN Serie 8 Kondenstorktumlare

Vill du ha en stor flexibilitet när det gäller att torka dina kläder? Det kan du få det med denna kondensumlare från Bosch, eftersom maskinen är utvecklad med olika teknologier som gör vardagen enklare och ger dig full kontroll över din torkning. T.ex. kan torktumlaren anslutas till dess Home Connect-app via Wifi, så att du kan styra maskinen även när du inte är i närheten. Du ställer helt enkelt in torkprogrammet och startar det via appen.

Du behöver inte ens avsätta någon lång tid för underhåll av maskinen, eftersom den är utrustad med en underhållsfri och självrenande kondensator. Detta sker med hjälp av tekniken SelfCleaning Condenser. Under torkningen rengörs kondensorn upp till fyra gånger av sig själv, och detta hjälper även till att säkerställa en längre hållbarhetstid för maskinen. Dessutom är den energieffektiv och tillhör energiklass A ++, så du gör både något bra för miljön och din plånbok genom att investera i den här maskinen.

Med den inbyggda AutoDry-funktionen kan du säkert låta även dina känsliga kläder torka i den här torktumlaren. Genom att använda sensorer mäts temperatur och fuktighet, varför dina kläder skyddas mot alltför hög temperatur, övertorkning och krympning. Bosch har med utvecklingen av WTWH75I9SN Serie 8 sett till att du kan lita på att maskinen torkar dina kläder försiktigt varje gång. Det är inte ens nödvändigt att oroa sig för störningar från maskinen eftersom den är utvecklad med en AntiVibration-teknik. Kort sagt innebär detta att maskinens struktur hjälper till att skapa optimal stabilitet som minskar vibrationsnivån, även under centrifugering. Till sist har denna variant hög kapacitet, ja en kapacitet på hela 9 kg, vilket innebär att du kan torka mycket kläder åt gången. Du förstår nog varför vi har klassat denna modell som bäst i test!

Produktdetaljer

 • Höjd: 85 cm
 • Djup: 63,4 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Vikt: 57 kg
 • Torkningskapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 64 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: A
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Möjlighet att styra torktumlaren via en app så att du kan starta den när du vill
 • Utvecklad med en underhållsfri och självrenande kondensor – SelfCleaning Condenser
 • Energieffektiv och skonsam tvätt för alla typer av kläder – har energimärkning A ++
 • Stabil struktur garanterar mindre vibrationer vid användning

Cylinda Tvp4282 Frånluftstorktumlare – Frånluftstorktumlaren som är bäst i test

Denna torktumlare från Cylinda är en frånluftstorktumlare, vilket gör den lite annorlunda från de andra torktumlarna i detta test. Torktumlaren är inte lika miljövänlig som de andra varianterna, men du får ändå en maskin som är effektiv och skonsam i drift och har en optimal hållbarhet så att du kan njuta av din maskin i flera år.

Därför ska du välja en Cylinda Tvp4282 Frånluftstorktumlare

De flesta torktumlare har utvecklats som kondenstumlare, men om du är mer intresserad en torktumlare med frånluft kan du investera i denna variant från Cylinda. Maskinen är utformad för att kunna installeras ovanpå din tvättmaskin, och du på så sätt kan utnyttja ditt utrymme hemma optimalt. Här bör du tänka på att är din tvättmaskin smal bör du även se till att du får en smal torktumlare, men denna typ går bra ihop med flera varianter. Detta kan på så sätt sägas vara den frånluftstorktumlare som är bäst i test för mindre hem. Du kan dessutom lägga till gummifötter under maskinen för att öka dess stabilitet.

Det är lätt att växla mellan de olika inställningsalternativen på maskinen, eftersom den har en enkel och användarvänlig konstruktion med en solid knapp. Genom att vrida på ratten kan du välja det alternativ du vill använda. Du kan välja mellan ett brett utbud av torkprogram och varierande torksteg, så det finns gott om möjligheter att få den perfekta torkningen av flera olika typer av kläder. Dessutom har den en fördröjd start-funktion, vilket ger ökad flexibilitet då du kan starta maskinen då det passar dig.

Torktumlaren i sig har alltså flera olika program, där du kan välja mellan alternativ för bomull, syntetiska material, barnkläder, fintvätt, jeans och anti-skrynkel och därmed njuta av optimala resultat. Ett särskilt uppskattat alternativ är snabbprogrammet, som innebär att dina kläder torkas på tio till tjugo minuter. Maskinen har dessutom en stor kapacitet, med dess kapacitet på 8 kg kläder åt gången, så att den är tillräckligt stor för ett vanligt hushåll. Som en extra bonus har torktumlaren en relativt svag ljudnivå, vilket garanterar att du inte blir störd av din maskin när den torkar dina kläder. Till sist har den en bra energimärkning, i och med att den är i energiklass A ++, och en hög effektivitet i kondensorn. Så nu förstår du nog varför vi anser att detta är en av de modeller på marknaden som är bäst i test!

Produktdetaljer

 • Höjd: 84,5 cm
 • Djup: 56,3 cm
 • Bredd: 59,6 cm
 • Vikt: 47,4 kg
 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 65 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: B
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Möjlighet att placera torktumlaren på din tvättmaskin för optimal utnyttjande av plats
 • Utvecklad för att vara tyst så att ingen störs när kläderna torkas
 • Flera program som alla är praktiska – inte minst ett snabbprogram på en kvart
 • Användarvänlig konstruktion

Gorenje DE82G Kondenstorktumlare – En högteknologisk och användarvänlig torktumlare

Denna torktumlare från Gorenje är en optimal investering för dig som vill få tag på en billig torktumlare utan att behöva kompromissa med maskinens kvalitet. Du får här en högteknologisk maskin med många funktioner, som gör allt du vill att torktumlaren ska kunna, vilken också är användarvänlig i sin konstruktion. Dessutom kräver denna kondenstorktumlare minimalt med underhåll och arbete från din sida.

Därför ska du välja en Gorenje DE82G Kondenstorktumlare

Om du vill få tag på en torktumlare med många inbyggda tekniker och funktioner, men som ändå måste vara användarvänlig och enkel att hantera, kan vi rekommendera dig att vända dig till DE82G från märket Gorenje. Det är en av de torktumlarna på marknaden som har flera smarta och användarvänliga tekniker. Denna modell är dessutom utrustad med en enda kontrollpanel, där det finns både ett vridreglage för enkelt programval och en touch-skärm för ytterligare val för torkning. Modellen har också en intelligent sensorteknik, som styr torkningsprocessen i förhållande till det valda programmet, så att dina kläder inte riskerar att torkas för mycket och krympa. 

Alla dina kläder torkas försiktigt i maskinen, eftersom den är utrustad med en tvåvägsfläkt som justerar riktning kopplat till trummans rotationsriktning. Detta garanterar också ett mjukare och mindre skrynkligt resultat och säkerställer att alla klädesplagg torkas rakt igenom. Maskinen kan ta bort upp till 90 procent av fukten från kläderna vid torkning och har därför också förtjänat att tillhöra den högsta klassen för kondenseringseffektivitet: A. Dessutom är modellen energieffektiv, vilket också manifesterar sig i energimärkningen A ++, och så har den en kapacitet på 8 kg. 

Oavsett var du placerar maskinen kommer den att stå stabilt tack vare speciella StableTech sido- och bottenpaneler. Detta hjälper till att säkerställa minskad vibration – även vid höga centrifugeringshastigheter. Maskinen tömmer också automatiskt kondensvattentanken om du bara ansluter avloppsslangen till ett avlopp. Det enda du måste ta hand om i samband med underhåll och rengöring av maskinen är att rengöra filtret. Denna maskin är utrustad med ett effektivt filtreringssystem, som inkluderar ett 3D-filter placerat framför kondensenheten, ett filter i maskinens lock och ett i trumman.

Produktdetaljer

 • Höjd: 85 cm
 • Djup: 62,5 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 50 kg
 • Torkkapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 65 dB (A)
 • Kondenseringseffektivitet: A
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • De inbyggda teknikerna garanterar en skonsam och optimal tvätt av alla klädesdelar
 • Användarvänlig konstruktion gör att du får ut det mesta av din maskin
 • Säljs till ett budgetvänligt pris trots hög funktionalitet.
 • Kräver minimalt med rengöring och underhåll och har en framstående filtrering system

Hitta rätt modell för dig i detta torktumlare-test

Det kan vara lite svårt att hitta rätt i djungeln av vilka parametrar, funktioner, tekniker, funktion med värmepump etc. som är mest relevanta att leta efter när man letar efter en ny torktumlare och vad du vill att torktumlaren ska kunna. Av detta skäl har vi i det här avsnittet samlat ett antal bra råd och överväganden som du med fördel kan tänka på innan du ger dig ut på nätet i din jakt efter en torktumlare. På så sätt blir det avsevärt mer sannolikt att du faktiskt beställer hem rätt modell.

Tänk på om du vill ha en kondens- eller frånluftstumlare

Du kan faktiskt välja mellan dessa två typer av torktumlare och det kan vara en fördel att tänka på vilken typ du vill investera i. Med en frånluftstumlare riktas luften ut i det fria, medan en kondenstorktumlare samlar vätskan i en behållare, och ibland arbetar med en värmepump. Det är helt upp till dig vad du föredrar – och innan du fattar beslutet kanske du vill läsa mer om varje variant i avsnittet nedan.

Tänk på om du vill ha en kombimaskin eller bara en torktumlare

Det är möjligt att köpa maskiner som fungerar både som tvättmaskin och torktumlare i en. Om du lider av platsbrist i hemmet kan det vara en bra idé att investera i en av dessa typer, eftersom du inte behöver hitta plats för två maskiner. Du måste dock se till att du väljer en bra modell som kan hantera båda uppgifterna optimalt.

Håll koll på torktumlarens mått – och huruvida den passar in i ditt hem

De flesta torktumlare har ungefär samma dimensioner, men det kan ändå vara en bra idé att hålla ett öga på måtten, så du är säker på att maskinen passar in i ditt hem. Detta är särskilt viktigt om du behöver ha två maskiner som står bredvid varandra någonstans, den måste passa mellan eller under bänkskivor eller om du har två maskiner som måste kunna stå ovanpå varandra. I alla dessa fall är det extremt viktigt att investera i en maskin med rätt mått.

Prioritera en hög energiklass

Energimärket på torktumlare anger hur energieffektiv maskinen är i drift. Det är alltså en indikation på hur mycket/lite ström maskinen använder i drift – och därmed också hur mycket pengar det kommer att kosta dig att ha den i bruk, vilket kan skilja sig en hel del per år. Energimärkningen går från D till A +++, där A +++ är den högsta energiklassen.

Om du inte använder din torktumlare hela tiden kan du “nöja dig” med en maskin med A eller A +, men om den ska användas ofta är det en bättre lösning för både miljön och din plånbok att investera i en A ++ eller A +++ variant, och som sagt kommer detta att göra skillnad per år. Huruvida torktumlaren arbetar med en värmepump spelar också in, då en sådan minskar strömförbrukningen.

Investera i en torktumlare med en kapacitet som passar dina behov

De flesta torktumlare har en kapacitet på 8 kg, vilket räcker för ett lite större hushåll. Men om du ständigt tvättar och torkar kläder i hushållet, t.ex. om ni är många eller har små barn kan det vara smart att investera i en modell med lite högre kapacitet. Om du å andra sidan bara har två till tre personer i hushållet, finns det ingen anledning att investera i en stor och dyr torktumlare bara för att den har hög kapacitet. I själva verket kan du få ut mer av en mindre modell med en kapacitet på 5 till 6 kg – det kommer också att kosta dig mindre i vattenförbrukning etc.

Välj en torktumlare med låg ljudnivå/svaga vibrationer

Flera torktumlare avger mycket ljud när de centrifugerar och vissa modeller sätter i princip hela huset i gungning när den är igång. För att undvika detta kan du med fördel välja en tyst torktumlare som är stabil och med en bra konstruktion, så den vibrerar också minimalt. I så fall kommer du inte att känna att din torktumlare är störande när den är igång.

Detta ger dig till och med möjlighet att ha den igång på natten, vilket sparar dig ytterligare på din elförbrukning (om du har flexibla elpriser är el generellt sett billigare på natten eftersom färre människor använder el just då).

Gör det enkelt att underhålla och rengöra torkfiltret och kondensvattentanken

Vissa maskiner kräver minimalt underhåll, men de flesta kräver regelbundet tömning av kondensbehållaren (om du har köpt en sådan variant) och rengöring av filtret. Om maskinen inte är konstruerad för att tömma själva kondensvattentanken eller rengöra filtret själv, rekommenderar vi att du investerar i en modell där det är lätt att komma åt båda.

Kondensbehållaren bör helst vara placerad högst upp på maskinen och vara lätt att ta bort, eftersom behållaren mycket väl kan bli lite tung beroende på vattenmängden. Dessutom bör du lätt kunna komma till filtret och kunna sätta det på plats utan problem. Observera att vissa maskiner har mer än ett filter.

Tänk på vilka funktioner/tekniker som är viktiga för dig

Det är möjligt att köpa både högteknologiska torktumlare och modeller med en något enklare konstruktion. Det är helt upp till dig vad du föredrar. Naturligtvis kommer det att finnas fördelar med att investera i en modell med flera funktionella tekniker, men du bör se till att prioritera de du planerar att använda. Du måste därför tänka över vilka program, funktioner etc. du förväntar dig att använda, så att du vet vilka funktioner och tekniker som ska prioriteras framför andra.

Prioritera en användarvänlig torktumlare

I samband med ovanstående råd kopplat till maskinens inbyggda funktioner och teknik rekommenderar vi också att du prioriterar en användarvänlig torktumlare. Du riskerar att helt enkelt återanvända samma program om och om igen om du inte förstår dig på dina alternativ eller hur du ställer in dem. Och då finns det ingen anledning till varför du skulle ha spenderat mycket pengar på en högteknologisk torktumlare.

Sätt en budget från början

I det här testet har vi granskat de bästa torktumlarna på marknaden – och som testet har visat finns det både dyra och billiga modeller som kan leva upp till dina förväntningar. Det betyder att du enkelt kan hitta en framstående torktumlare till ett billigt pris, och därför har du också möjlighet att sätta en budget som verkligen passar det du vill ha och möjlighet att spendera på en ny torktumlare. Budgeten måste naturligtvis vara realistisk, men det finns ingen anledning till varför du inte skulle kunna hitta en bra modell till ett överkomligt pris.

Vad är skillnaden mellan en kondenstumlare och en frånluftstumlare?

Du har antagligen upptäckt att vi i första hand har inkluderat kondenstorktumlare i detta test av torktumlare. Det beror på att dessa modeller är mer dominerande på marknaden och i allmänhet fungerar bättre än frånluftstumlare. Ändå vill vi ge dig en kort beskrivning av båda varianterna så att du själv kan bestämma vilken typ som är bäst för dig.

Frånluftstumlare

Frånluftstumlare fungerar genom att rikta överflödet och den varma luften från torken bort från rummet och maskinen med hjälp av en sladd, snarare än att vattnet går direkt till avloppet. Denna sladd måste leda ut i det fria och måste därför gå igenom en vägg. Det kräver i allmänhet mer energi för att leda värme genom denna ledning i förhållande till energiförbrukningen hos den generella kondenstumlaren – och just av denna anledning är frånluftstumlare inte särskilt energieffektiva. Faktum är att de ofta inte är energimärkta högre än C, vilket inte är så optimalt. Det är därför inte konstigt att fler och fler väljer en kondenstumlare framför en frånluftstumlare.

Om du fortfarande föredrar en frånluftstumlare, t.ex. om du inte har ett utrymme som är lämpligt för en kondenstorktumlare, rekommenderar vi att du investerar i den enda frånluftstumlaren i detta test, en Miele T830. På det sättet kan du vara säker på att du får en av marknadens bättre frånluftstumlare.

Kondenstorktumlare

Med en kondenstumlare samlas restvattnet från kläderna och deras fukt i en behållare inbyggd i maskinen. Denna bör helst tömmas efter varje tork-omgång eftersom maskinen vanligtvis stannar om det inte finns utrymme att hälla kvarvarande vatten i behållaren. Ibland leds dock detta direkt till avloppet. Finns det dock fukt kvar kommer dina kläder inte att torkas utan bara förvaras i maskinen, såvida du inte tömmer behållaren innan du startar torkprogrammet.

En kondenstumlare är mer energivänlig än en frånluftstumlare, eftersom den inte kräver så mycket energi för att samla kondens jämfört med att blåsa ut varm luft genom en frånluftskanal. Dessutom är det också lättare att montera en kondenstumlare, eftersom det inte behövs dras en slang genom väggen. Å andra sidan är det viktigt att du placerar din torktumlare i ett rum med optimal ventilation, eftersom du annars riskerar att få för mycket fukt i rummet eftersom att maskinen kan avge mycket vattenånga.

Kondenstork med inbyggd vattenpump

Det finns också kondenstumlare med och utan inbyggd vattenpump. Det lönar sig att investera i en modell med en inbyggd vattenpump, eftersom dessa lyckas använda ännu mindre energi än kondenstumlare utan vattenpump. Av denna anledning kommer modeller med en vattenpump oftast att ha en högre energimärkning, då energiförbrukningen är lägre, vilket både är en fördel för miljön och din plånbok, eftersom maskinen då kostar mindre pengar och el.

Så här hittar du det bästa erbjudandet på torktumlare

Det enda som krävs är tålamod och lite tid ute på nätet för att hitta det bästa erbjudandet på torktumlare. Du hittar de bästa erbjudandena hos olika online återförsäljare, eftersom de regelbundet sänker priset på olika elektroniska maskiner, inklusive torktumlare. Av det skälet lönar det sig att hålla koll på återförsäljarnas webbplatser under en längre tid om du vill få tag på bra kap. Kom också ihåg att jämföra priserna hos de olika återförsäljarna, eftersom det också kan finnas pengar att spara mellan återförsäljarna. Hittar du flera torktumlare på erbjudande och vill spara pengar är det ett smart drag att hålla koll på energiförbrukningen, då det spelar in ekonomiskt i längden.

Vill du ha en ny tvättmaskin?

Om du inte har valt att investera i modell 5 på listan, den kombinerade tvätt/torktumlarmaskinen AEG L7WDB861G, är det mycket möjligt att du också är ute efter en tvättmaskin. Varför då inte byta ut tvättmaskinen när du beställer en helt ny torktumlare? I så fall kan du köpa två maskiner som matchar varandra – och båda gör dina kläder rena och snygga.

I vårt stora test av tvättmaskiner kan du läsa om de bästa modellerna på marknaden. Du kan också få bättre koll på hur du hittar den perfekta tvättmaskinen för dig och vilka goda råd du bör tänka på när du köper en tvättmaskin.

FAQ

Vilken torktumlare är bäst i test?

Vi har utsett Electrolux SimpliCare EW2C327R1 Torktumlare till bäst i test, eftersom den har utvecklats med ett antal funktionella tekniker som står sig snäppet bättre än de hos de andra torktumlarna på marknaden. Men alla modeller i testet är samtidigt värda investeringen, så läs vidare och hitta den bästa varianten för dig.

Vad är skillnaden mellan en kondenstumlare och en frånluftstumlare?

Fler och fler väljer att investera i en kondenstumlare eftersom de är mer energieffektiva än en frånluftstumlare. Dessutom behöver en kondenstorktumlare inte ett hål i väggen för frånluft, som den andra typen av torktumlare gör.

Vad ska jag prioritera när jag köper en torktumlare?

Du måste särskilt fokusera på maskinens torkningsförmåga, t.ex. baserat på vilken teknik den är utrustad med, kapacitet, energimärkning och användarvänlighet när du letar efter en ny torktumlare. Vill du hålla nere energiförbrukningen kan du även hålla ett öga på huruvida torktumlaren jobbar med värmepump, vilket sparar ström.