Termoskanna bäst i test – Se de 8 bästa termoskannorna i vårt test [year]

1
Stelton EM77 Thermos 1L

Varför välja Stelton EM77 Thermos 1L Den här bäst i test Stelton EM77 termoskannan är en symbol för enkel, klassisk och dansk design när den är som bäst. Den har en bra kapacitet, ett elegant utseende och ett smart hällsystem. Vad behöver du mer? En praktisk termoskanna från Stelton Denna Stelton bäst i test termoskanna har den välkända och älskade cylindriska formen. Den har en total kapacitet på 1 liter och är tillverkad av rostfritt…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Stelton EM77 Thermos 1L##
Rosendahl Grand Cru Thermos 1L 629 kr. Nordic Nest SE
Stelton Emma Thermos 1.2L 783 kr. Butik Victoria
Eva Solo - Termoskanna 1L 175 kr. Kitchn
Alfi Juwel Thermos 1L 1.709,32 kr. Amazon.se
House Doctor Cole Thermos 399 kr. Sovtex
Tefal Campo Thermos 1L 382,74 kr. yovivo
Tiger - Termos 1L 246 kr. Proshop

Kolla in vårt termos test, där vi har hittat den bästa termoskannan på marknaden just nu. En bra termoskanna ska kunna hålla en varm dryck varm, men helst en kall dryck kall. En bra isoleringsförmåga är utan tvekan den viktigaste egenskapen hos en termoskanna! Och sedan finns det funktioner som gör skillnaden mellan en bra termoskanna och den bästa termoskannan!

Du kan läsa allt om den i vår köpguide. Att hitta den bästa termoskannan för dina behov kommer att bli en lätt sak efter att du har läst. I köpguiden tittar vi på de bästa materialen för insatsen, vikten av en bra och hållbar design och det praktiska med en droppfri pipa. Du får även tips om hur du bäst rengör din termoskanna och vad du absolut ska undvika! Hitta din egen bäst i test termoskanna med hjälp av vårt test.

I vår jämförelsetabell här får du en översikt över vårt termos-test och alla bäst i test modellerna i det.

Stelton EM77 Thermos 1L – termoskanna bäst i test

Stelton EM77 Termoskanna

Varför välja Stelton EM77 Thermos 1L

Den här bäst i test Stelton EM77 termoskannan är en symbol för enkel, klassisk och dansk design när den är som bäst. Den har en bra kapacitet, ett elegant utseende och ett smart hällsystem. Vad behöver du mer?

En praktisk termoskanna från Stelton

Denna Stelton bäst i test termoskanna har den välkända och älskade cylindriska formen. Den har en total kapacitet på 1 liter och är tillverkad av rostfritt stål och BPA- och fosfatfri plast. Insatsen är däremot tillverkad av hållbart glas. Den är 30 centimeter hög och har en diameter på 10,5 centimeter. Det är en bra storlek både för soffbordet hemma och för att ta med sig på resan. Termoskannan från Stelton väger också bara 910 gram utan innehåll. Denna Stelton termoskanna är perfekt för varmt vatten för te eller kaffe.

Patenterat lutande lock för enkel användning

Den är utrustad med ett smart skruvlock, så att du enkelt och bekvämt kan fylla termoskannan. Du får också ett extra praktiskt skruvlock, så att du kan transportera din termoskanna utan att spilla ditt kaffe eller tevatten på vägen! Tack vare det unika flip-top-locket är termoskannan också superlätt att hälla upp, så att du inte behöver skruva av locket varje gång och riskera att bränna dig på ångan. När du häller upp Stelton EM77 luktar locket automatiskt för att släppa ut innehållet. När kannan står upprätt är locket stängt. Det är därför som termoskannan kan hålla värmen så bra. Tyvärr är den här termoskannan inte diskmaskinssäker, men eftersom den har en glasinsats är den lätt att rengöra för hand.

Älskad dansk designikon

Stelton EM77 är en ny version av Erik Magnussens klassiker från 1977. Det smarta och praktiska luta-locket är patenterat, och termoskannan med sin tidlösa design har blivit en permanent beståndsdel på danska soffbord. Denna bäst i test termoskanna finns också i många olika färger, så du kan säkert hitta en färg som passar perfekt till resten av din kaffeservis.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 30 cm
 • Diameter: 10,5 cm
 • Material: rostfritt stål, glas, ABS-plast (BPA-fri, fosfatfri)
 • Färger: blått, grått, vitt, orange, rosa, rött, svart, silver
 • Vikt: 910 gram
Det vi liker:
 • ABS-plast (BPA-fri, fosfatfri)
 • Unikt lutande lock
 • Skruvkapsyl ingår
 • Tidlös och elegant design
 • Insats av glas
Det vi ikke liker:
 • Inte diskmaskinsäker

Rosendahl Grand Cru Thermos 1L – bäst i test termoskanna i den billigare kategorin

Rosendahl Grand Cru Thermos 1L

Varför välja Rosendahl Grand Cru 1L

Om du letar efter en välisolerad termoskanna med god kapacitet är Rosendahl Grand Cru termoskanna ett självklart val och den bästa termoskannan för dig.

Praktisk termoskanna

En vacker och klassisk termoskanna med en kapacitet på 1 liter. Den eleganta termoskannan är tillverkad av plast och har en glasinsats. Detta gör att den håller värmen väl, så att ditt te eller kaffe håller värmen längre. Den är 28,4 centimeter hög och har en diameter på 17 centimeter. Den väger också bara 1 kilo netto, så du får ingen trött arm av att hälla ur den. Den är dock inte lämplig att ta med på resor om du vill lägga ner den, eftersom den inte är vattentät när den ligger horisontellt. Så om du vill ta med den på picknick, se till att den står upprätt. Å andra sidan har den en droppfri pip, så du behöver inte torka av den varje gång du häller ur den!

Lätt och bekväm tryckknapp

Termoskannan är utrustad med ett praktiskt skruvlock, så det är väldigt enkelt att fylla den. Men när du behöver hälla ur den behöver du inte skruva av och på locket varje gång. Istället trycker du bara på en knapp och är redo att hälla upp. När du är klar trycker du bara på knappen igen. Detta håller termoskannan förseglad och ser till att den håller värmen när den inte används. Tyvärr går den inte att diska i diskmaskin, men tack vare plast- och glasmaterialet är den lätt att rengöra för hand.

En klar vinnare i testet

En bra och prisvärd termoskanna som har bevisat sitt värde! Det är inte bara vår åsikt. Det tyska konsumentrådet tænk röstade också i sitt termos-test på den som den bästa termoskannan på marknaden.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 28,4 cm
 • Diameter: 17 cm
 • Material: plast, glas
 • Färger: Grått, vitt, rött, svart
 • Vikt: 1 000 gram
Det vi liker:
 • Rosendahl Grand Cru Thermos 1L
 • Bra isolerande
 • Bra kapacitet
 • Vacker design
 • Droppfri pipa
 • Lätt att använda
Det vi ikke liker:
 • Inte stramt när man ligger ner
 • Inte diskmaskinsäker

Stelton Emma Thermos 1.2L – bäst i test i premium kategorin

Stelton Emma Vattenkokare

Varför välja Stelton Emma Thermos 1.2L

Den här Stelton Emma Thermos är för dig som vill ha en termoskanna med särskilt stor kapacitet, utan att den är klumpig eller tråkig att se på! Den minimalistiska designen i kombination med de eleganta färgerna och handtaget gör den till en av de vackraste termosarna på marknaden och den bästa termoskannan för många.

Vacker och elegant design

Låt dig förföras av denna extremt eleganta Stelton Emma termoskanna i en vacker svart eller ljusgrå färg. Det vackert böjda handtaget är tillverkat av läckert bokträ, vilket ger termoskannan ett särskilt klassiskt och tidlöst utseende.

Praktisk termoskanna

Kannan har en särskilt stor kapacitet på 1,2 liter och Stelton Emma är den största modellen i vårt termos-test. Till skillnad från de flesta andra modeller har Stelton Emma termoskanna också ett riktigt vackert handtag, vilket ger den den skandinaviska och minimalistiska designen som vi älskar! Resten av kannan är tillverkad av plast utan BPA eller ftalater, vilket bara kan vara ett plus i vår bok! Den här mäter 24,5 centimeter i höjd och 13 centimeter i diameter och väger drygt 1 kilo. Så den kan bli lite tung när den är full. Dess metallinsats är tillverkad av rostfritt stål. När du vill hälla ur den trycker du bara på det smarta klicklocket. Du behöver alltså inte skruva på locket varje gång du vill hälla upp. När du är klar trycker du bara på locket igen och termoskannan är stängd.

Prisbelönt termoskanna

Stelton Emma är en praktisk termoskanna från Steltons mycket populära Emma-serie och är inte bara en av våra favoriter. Den har också vunnit Red Dot Design Award och iF Product Design Award. Stelton Emma vann bara ett år efter att den utformades av HolmbäckNordentoft 2013 och har sedan dess blivit en klassiker bland termoskannor.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1,2 liter
 • Höjd: 24,5 cm
 • Diameter: 13 cm
 • Material: rostfritt stål, trä, plast (BPA-fri, ftalatfri)
 • Färger: svart, grå
 • Vikt: 1,008 gram
Det vi liker:
 • Lätt att använda
 • Stor kapacitet
 • Praktiskt flipplock
 • Högglansig finish
 • BPA- och ftalatfri plast
Det vi ikke liker:
 • Lite tung att hantera

Eva Solo – Termoskanna 1L – bäst i test lättviktare

Eva Solo

Varför välja Eva Solo – Termoskanna 1L

Om du vill ha en termoskanna som inte är för tung är denna Eva Solo termoskanna perfekt. Den väger bara 790 gram, vilket gör Eva Solo termoskanna till den lättaste termoskannan i vårt test. Eva Solos snygga termoskanna övertygar inte bara oss, utan även det danska konsumentrådet tænk, som har utsett denna Eva Solo termoskanna till en av sina tre vinnare i sitt termos-test. Eva Solo termoskanna har en droppfri pip och en smart hällkrage i rostfritt stål. Eva Solo är också en av de enda termoskannorna i vårt test som delvis är gjord av silikon, samtidigt som den har en glasinsats.

Från denna Eva Solo termoskanna är det också lätt att hälla upp. Skruva bara på det lilla plastlocket så kan du hälla ur den utan problem. När du är klar skruvar du fast den igen för att se till att den stängs helt. Kannan står också stadigt så att du inte behöver oroa dig för att den ska tippa över. Den kan användas med Eva Solo tefilter och Eva Solo kaffebryggare. Dessutom älskar vi den vackra designen på Eva Solo termoskanna och det faktum att du kan få den från Eva Solo i så många eleganta och läckra färger. Så oavsett om du älskar dämpade färger eller föredrar en fräsch färgklick kan du säkert hitta en bra Eva Solo termoskanna som passar dig.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 29,6 cm
 • Diameter: 15,7 cm
 • Material: glas, plast, rostfritt stål, silikon
 • Färger: brunt, grått, grönt, rött, svart, silver
 • Vikt: 790 gram
Det vi liker:
 • Droppfri pipa
 • Bra kapacitet
 • Insats av glas
 • Lätt att använda
 • Stabil
Det vi ikke liker:
 • Inte diskmaskinsäker

Alfi Juwel Thermos 1L – bäst i test termoskanna i kromat stål

Alfi Juwel 1,5 liters Termoskanna

Varför välja Alfi Juwel Thermos 1L

Välj den här termoskannan från Alfi Juwel om du vill ha en termoskanna som är lämplig för både varma och kalla drycker. En enkel termoskanna i förkromat stål som håller värmen i ditt varma kaffe eller tevatten i upp till 12 timmar. Alfi Juwel termoskanna kan också användas för kalla drycker och håller dem kalla i upp till 24 timmar! Detta är möjligt tack vare en dubbelväggig AlfiDur-insats av speciellt isolerande och härdat vakuumglas. Den är den bästa termoskannan för dig som vill ha ett praktiskt och ergonomiskt handtag, som är tillverkat av kromad metall.

Den har en kapacitet på 1 liter och mäter 26,5 centimeter. Den vackra ovala formen mäter 14,5 centimeter i diameter på sin bredaste punkt. Dess ergonomiska utformning gör att du kan använda den med en hand. Den har ett unikt och praktiskt hällsystem, där du bara behöver trycka på en liten kran för att kunna hälla ur den. Det faktum att konstruktionen är från 1918 och fortfarande används säger en hel del om hur bra den är. Det förkromade stålet garanterar inte bara kvalitet, utan ger också termoskannan ett vackert och elegant utseende som kommer att pryda alla bord och hem.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 26,5 cm
 • Diameter: 14,5 cm
 • Material: kromat stål och vakuumglas
 • Färger: silver
 • Vikt: 1.250 gram
Det vi liker:
 • Förkromat stål
 • Kan manövreras med en hand
 • Håller värmen under lång tid
 • Passar även för kalla drycker
Det vi ikke liker:
 • Relativt tung

House Doctor Cole Thermos – termoskanna bäst i test med handtag av bokträ

House Doctor Cole Thermos

Varför välja House Doctor Cole Thermos

En vacker och bra termos från House Doctor. Den finns i elegant grått, grönt och svart och är tillverkad i en elegant industriell design med ett estetiskt handtag av bokträ. Samspelet mellan de råa färgerna och det raffinerade trähandtaget skapar en ädel look som kommer att pryda varje soffbord! Den har en kapacitet på 1 liter. Den är tillverkad av plast, som tyvärr inte är BPA-fri. Metallinsatsen är tillverkad av rostfritt stål, vilket bidrar till att ge termoskannan dess isolerande egenskaper. Den kan hålla kaffet eller tevattnet vid en temperatur på 95 grader i 6 timmar. Efter 18 timmar har innehållet en temperatur på 75 grader och är fortfarande varmt.

Den är 20 centimeter hög och har en diameter på 14 centimeter. Även om den rymmer 1 liter tar den inte upp för mycket plats. Den är lite tung och väger 1 030 gram när den är ofylld. Den kan därför bli lite tung när den är full. Om du vill ha en snygg termos med en hållbar design kommer du säkert att älska den här modellen. En liten termos för stora ögonblick.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 20 cm
 • Diameter: 14 cm
 • Material: rostfritt stål, plast, bok
 • Färger: Grå, grön, svart
 • Vikt: 1.030 gram
Det vi liker:
 • Vackert handtag i bokträ
 • Bra kapacitet
 • Vackra färger
Det vi ikke liker:
 • Plast inte BPA-fri
 • Inte diskmaskinsäker

Tefal Campo Thermos 1L – termoskanna bäst i test i rostfritt stål

Tefal Campo Thermos 1L

Varför välja Tefal Campo Thermos 1L

När du tittar på olika termosar kan du inte låta bli att lägga märke till den här vackra modellen i rostfritt stål. Kapaciteten på 1 liter är perfekt för kaffebordet eller för daglig användning. Dessutom är designen i rostfritt stål en trevlig touch för alla festliga tillfällen. Men det gör den också lite tung. Den väger 1 150 gram utan innehåll och blir naturligtvis tyngre när du fyller den. Å andra sidan kan den hålla kokande vatten varmt i upp till 12 timmar och kalla drycker kalla i upp till 24 timmar! Det är en stor bedrift.

Den är 25,5 centimeter hög och mäter 15 centimeter i diameter. Det är alltså en bra och lämplig storlek. Den kan också användas med en hand genom att luta den lilla kranen nedåt när du häller. När du är klar är det bara att släppa taget så stängs den igen. Du kommer också att älska den praktiska droppbrickan. Tunnan är formad för att fånga upp eventuella droppar. Du behöver alltså inte torka av den efter varje användning. En solid termos i den snyggaste designen.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 25,5 cm
 • Diameter: 15 cm
 • Material: rostfritt stål
 • Färger: silver
 • Vikt: 1.150 gram
Det vi liker:
 • Kan manövreras med en hand
 • Klassisk termos
 • Tillverkad av rostfritt stål
 • Med droppbricka
 • Bra kapacitet
Det vi ikke liker:
 • Relativt tung

Tiger – Termos 1L – funktionell termoskanna bäst i test

Tiger - Termos 1L

Varför välja Tiger – Termos 1L

En god kanna kaffe när du har gäster? Inga problem! Den här klassiska termoskannan från Tiger är den perfekta termoskannan, oavsett om den ska stå på soffbordet eller tas med på resan. Och det spelar ingen roll att det är en billig termos! Den har också röstats fram som en av de bästa termosarna av Consumer Council, så vi är inte ensamma om att tycka att den har en elegant design och är perfekt för en varm kopp kaffe eller te.

Den har en kapacitet på 1 liter. Och den håller värmen inne riktigt bra. Om du fyller kannan med varmt vatten eller varmt kaffe med en temperatur på 95 grader kommer innehållet fortfarande att vara varmt och ha en temperatur på 66 grader efter 10 timmar. Efter 24 timmar är innehållet varmt och omkring 51 grader. Den är utrustad med ett mycket användbart skruvlock som gör att du kan undvika spill. Den är tillverkad av plast och har en glasinsats, vilket gör att den håller värmen så bra. Den finns också i tre vackra och klassiska färger: vit, svart och silver. Kaffet är klart!

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Höjd: 24 cm
 • Diameter: ej specificerad
 • Material: plast, glas
 • Färger: Vit, svart, silver
 • Vikt: 1 000 gram
Det vi liker:
 • Bra och klassisk design
 • Bra kapacitet
 • Snygga färger
 • Tätt lock med vridning
Det vi ikke liker:
 • Plast inte BPA-fri

Hur man väljer den bästa termoskannan

En termos är den perfekta lösningen om du vill vara säker på att ha varma drycker tillgängliga i flera timmar. Den kan hålla värmen i kaffet eller tevattnet längre. Dessutom kan du få termosar i de vackraste formerna och designen, som ser bra ut på alla soffbord.

Det finns många olika termosflaskor på marknaden. Oavsett om du letar efter billiga termosar eller dyrare modeller gör de flesta termosar samma sak med varierande resultat.

Läs vidare för att få veta allt om vad du ska leta efter och veta när du köper en ny termos.

Isoleringsförmåga – Hur länge håller den din dryck varm?

Termosens isoleringsförmåga är förmodligen en av de viktigaste sakerna. Den ser till att det kokande vattnet eller vätskan i termosen hålls varm i flera timmar.

Du kan få kannor både med stålinsatser och med insatser av glas eller plast. En stålinsats eller en glasinsats är de två effektivaste sätten att hålla värmen i termosen och hålla drycken varm.

Hur länge vätskan hålls varm beror dock inte bara på insatsen, utan också på dess utformning och i synnerhet på locket, som ska vara tätt.

Kalla vätskor

Du behöver dock inte använda termoskannan bara när det är vinter. Du kan också använda den på sommaren för att hålla vätskor svala och för en kall dryck –  inte bara för att hålla drycken varm. Även här ger en stål- eller glasinsats den bästa isoleringen.

När du tittar på termosflaskor står det i vissa fall hur lång isoleringskapacitet flaskan har. Den kommer alltid att anges i timmar.

Vanligtvis kan en kanna hålla värmen i upp till 12 timmar, medan den kan hålla vätskor kalla i upp till 24 timmar. Detta varierar dock från modell till modell.

Det är också viktigt att påpeka att ingen termoskanna kan hålla vatten eller kaffe kokande varmt i 12 timmar. Innehållet kommer långsamt att svalna.

Om du t.ex. fyller en termoskanna med en vätska som är 95 grader varm kommer innehållet efter flera timmar fortfarande att vara varmt, men inte längre vara 95 grader varmt.

Se till exempel Stelton Emma Thermos 1,2 liter, som efter 10 timmar fortfarande håller innehållet tillräckligt varmt till en temperatur på cirka 66 grader. Efter 24 timmar är innehållet fortfarande varmt.

Speciella isolerande material som glas och stål, liksom lockets utformning, förbättrar också termosens isoleringsförmåga, så kom ihåg att ta hänsyn till det också.

Ett snabbt tips

För att innehållet ska hålla sig varmt så länge som möjligt ska du alltid fylla termoskannan helt och hållet när du använder den. Om du bara fyller den lite kan den inte hålla temperaturen lika länge som om du fyller den helt och hållet. Naturligtvis bör det vara möjligt att stänga den, men annars är det bara att fylla den.

Detta gäller för övrigt både det varma och kalla innehållet!

Kapacitet – Hur stor ska den vara?

Hur stor din termoskanna ska vara beror helt och hållet på dina behov.

Om du främst använder den när du har gäster är det bäst att köpa en större modell. Detsamma gäller om du gillar att göra en ordentlig sats kaffe eller tevatten för att dricka under dagen. Det sparar inte bara tid, utan är också en ekonomisk lösning eftersom du inte behöver värma vatten flera gånger om dagen.

Men du kanske också vill kunna ta med dig din termoskanna till jobbet. I det fallet är en mindre modell som varken är för skrymmande eller för tung bättre lämpad.

Många termoskannor har en kapacitet på antingen 1, 1,5 eller 2 liter. Men du kan också få något däremellan. Ta till exempel Stelton Emma termoskanna, som har en kapacitet på 1,2 liter.

Design

Alla termosflaskor har sin egen speciella design. Och det är bra när den har ett exklusivt utseende. Det gör eftermiddagskaffet speciellt, eller hur?

Du kan få en knubbig och sfärisk termoskanna, oval, cylindrisk eller avlång form.

Formen är naturligtvis en smaksak, men du kan vara uppmärksam på handtaget. Du kan till och med köpa kannor med ett ergonomiskt handtag. Detta gör den helt enkelt mer behaglig att använda, särskilt om du har en stor kanna som då också blir tung.

Insats – Isoleringsförmåga

En insats är det inre fodret i en termoskanna. Det är delvis det som ger goda isoleringsegenskaper.

Även här finns det skillnader i vad de är gjorda av. De inre stålinsatserna är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål. Du kan också få en spegelbelagd glaskolv inuti termoskannan. Det är upp till dig om du föredrar den inre stålinsatsen eller den av glas. Båda har utmärkta och bra isolerande egenskaper.

Vilken typ av lock?

En bra termoskanna har ett tätt stängt lock. Den perfekta termoskannan har också ett praktiskt och lättanvänt lock!

Vissa har ett praktiskt skruvlock på insidan och ett lock på toppen som också kan användas som kopp.  Det smarta skruvlocket håller värmen inne.

Ett skruvlock är praktiskt för att hålla värmen inne och se till att din bästa termoskanna inte droppar.

Du kan dock också få ett skruvlock med en knapp, ett lock med lutande effekt eller ett lock som måste lutas för att hälla upp vätskan.

Droppfri pipa

När du väl har fått ordning på locket bör du också kontrollera om din termoskanna har en droppfri pipa. En termoskanna som inte droppar är helt enkelt lättare att hantera, eftersom du undviker att varmt kaffe eller kallt vatten droppar ner på duken. Om du inte har en termoskanna utan droppskydd måste du ofta torka av den i ett område för att undvika att kaffedroppar hamnar på bordet eller duken. Irriterande!

Tips för att använda en termoskanna

Du har redan fått ett tips om hur du kan se till att vätskan håller sin temperatur längre.

P.S. Om du skulle ha missat det ovan, så är det lättare att hålla temperaturen – oavsett om innehållet är varmt eller kallt – om du fyller din bästa termoskanna till toppen.

Här är några fler tips om hur du får ut det mesta av din termoskanna. Ju mer du vet om det, desto mer kommer du att njuta av det!

Rengör din termoskanna regelbundet

Vi vet att du förmodligen suckar lite på insidan när du läser detta. När allt kommer omkring tycker de flesta människor inte att det är särskilt roligt att städa och diska!

Vi vet… men vi lovar att du kommer att bli glad att du gjorde det i längden. Både kaffe och te har en tendens att fläcka koppar och termoskannor med tiden. Det kanske inte spelar någon roll i början, men med tiden kan det bli lite oaptitligt. Kom ihåg att rengöra den. Du kan läsa mer om hur du gör detta nedan. Och kom ihåg att det finns skillnader i hur du rengör insatsen beroende på om den är av glas eller stål.

Separat termoskanna för te och kaffe

Använd inte samma termoskanna för te och kaffe. Orsaken är att kaffe har en mycket dominerande och genomträngande smak som alltid kommer att överrösta teets smak. När du har använt en termoskanna för kaffe kommer den att lukta kaffe. När du sedan tillsätter kokande vatten kommer vattnet att smaka som kaffe efteråt. Smaken försvinner inte heller om du använder vattnet för att brygga te. Det är därför du behöver två separata termosflaskor. På så sätt har du en för kaffe och en för te.

Om du inte vill lukta på grytan varje gång för att försäkra dig om att det är rätt, kan du sätta ett klistermärke på den. På så sätt är du på den säkra sidan. Du kan också helt enkelt välja att använda två olika kannor.

Och då är det ännu bättre att det finns så många fina termosflaskor att välja mellan i vårt test!

Undvik mjölk i termosen

Mjölk är full av bakterier. De skadar förstås inte när du dricker det färskt. Men mjölken kan fastna i sprickor och krokar i termoskannan, som kan vara lite svår att rengöra, och bakterierna har en hel del att göra. Ta mjölken i en separat behållare och tillsätt den till ditt te eller kaffe när du hällt upp det i din kopp.

Hur du rengör din termoskanna

Även den bästa termoskanna behöver rengöras. Om du dricker kaffe eller te spelar ingen roll i detta avseende. En termoskanna ska alltid rengöras regelbundet. Det är bara så det är. Och du kommer att bli glad över att du gjorde det i längden.

Du kan faktiskt få en så kallad lättstädad termoskanna som är diskmaskinssäker. Det är trevligt och enkelt, men de flesta termoskannor kan faktiskt inte gå i diskmaskinen!

Det är dock viktigt att rengöra den regelbundet för att undvika att bakterier sprids i den.

Så om din modell inte tål en tur i diskmaskinen får du här en praktisk liten guide om hur du bäst rengör din termoskanna.

Rengöring av din termoskanna

 • Använd en fuktig trasa.
 • Rengör termosens utsida med en trasa som är indränkt i ljummet vatten. Torka av den väl tills smutsen är borta.
 • Använd diskmedel på stålinsatsen.
 • Vi rekommenderar att du använder diskmedel för att rengöra din termoskanna med stålinsats. Tillsätt en liten mängd diskmedel och fyll på med varmt vatten. Du kan också använda ett avkalkningsmedel. Låt blandningen ligga i blöt över natten – helst 10-12 timmar – och skölj sedan noggrant.
 • Bakpulver är din räddare i nöden för glas.
 • Använd vanligt bakpulver i stället. Lägg ungefär en tesked bakpulver i själva kannan och fyll den sedan med kokande vatten tills den är full. Låt den sedan dra med bakpulverblandningen i ca 20 minuter.
 • Skölj med vatten.
 • När den har dragit in bör eventuella te- eller kafferester ha lossnat och du kan nu skölja den med vatten. Skölj några gånger för att försäkra dig om att du har fått ut allt.
 • Glöm inte tandborsten!
 • Om det finns några fläckar kvar, använd en ren tandborste för att skrubba din termoskanna. Använd aldrig vassa föremål eller metallföremål eftersom de kan repa insidan av kannan.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken är vår termoskanna bäst i test?

Vår bäst i test termoskanna är Stelton EM77. Den har en bra kapacitet och rymmer 1 liter, en glasinsats och ett patenterat tippbart lock som är extremt lätt att hälla av. Du får också ett praktiskt skruvlock för när du vill ta med dig kannan. Och den bästa termoskannan är tillverkad av BPA- och fosfatfri plast.

Kan du använda en termoskanna till både kalla och varma drycker?

I de flesta fall kan du enkelt fylla termosen med både kallt vatten och varma vätskor. Fördelen är att du kan använda termoskannan för varma drycker på vintern, men också få mycket glädje av termoskannan på sommaren. Detta beror på att termoskannan håller vätskan kall längre.