Symaskin bäst i test 2021

1
Singer Tradition 2250

En av de absolut främsta aktörerna när det kommer till att tillverka symaskiner som är bäst i test är Singer. Deras modell Tradition 2250 är inget undantag - utan här får du den bästa symaskinen 2021. Denna symaskin, bäst i test overall, utmärker sig framför allt när det kommer till dess olika funktioner och fina användarvänlighet. Mer info Ser du Singer som tillverkare kan du vara säker på att du får en riktigt bra symaskin…

Læs mere →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Singer Tradition 2250
Cdon
Singer Simple 3223 Limited Edition
Tretti
Brother DS 120S
Ellos
Singer Tradition 2259
Cdon
Singer 14SH-654
Tretti
Brother RH137
Tretti

Många är vi som har minnen från hur man satt och tragglade med symaskinen på syslöjden i skolan. Många presenter till julaftnar och födelsedagar har räddats med allt från kuddar till grytlappar, just tack vare symaskinen. En symaskin hemma kan fortfarande ge mer eller mindre uppskattade presenter, men också ha långt fler användningsområden såsom att sy nya och laga gamla kläder, lakan och dukar.

När du väl ska köpa en egen symaskin är det dock inte helt lätt att veta vilken av de symaskiner på marknaden som du ska välja. Därför har vi här samlat marknadens bästa symaskiner, inklusive den allra bästa symaskinen 2021, så att du kan hitta rätt för dig och dina behov. Dessutom guidar vi dig till hur du gör det bästa köpet.

Singer Tradition 2250 – Symaskin bäst i test

En av de absolut främsta aktörerna när det kommer till att tillverka symaskiner som är bäst i test är Singer. Deras modell Tradition 2250 är inget undantag – utan här får du den bästa symaskinen 2021. Denna symaskin, bäst i test overall, utmärker sig framför allt när det kommer till dess olika funktioner och fina användarvänlighet.

Mer info

Ser du Singer som tillverkare kan du vara säker på att du får en riktigt bra symaskin beställd hem, helt klart värd att klassas som bäst i test. Du bör investera i just Singer Tradition 2250 om du vill få tag på den bästa modellen på marknaden.

Denna symaskin kan användas av människor på alla nivåer, från nybörjare till de som ägnar sig åt mer avancerad sömnad. Därför behöver du inte vara orolig för att den är för komplicerat om du fortfarande är på nybörjarnivå, men heller inte att du ska vara begränsad om du är på en högre nivå. På så sätt är denna Singer Tradition 2250 en utmärkt symaskin som ni kan vara flera personer på olika nivåer att dela på. Väldigt bra när det kommer till återbruk och konsumtion, för att hålla den linjen hela vägen!

Smidig att ta med sig

Dessutom är symaskinen tillverkad som en lätt modell, då den bara väger 6 kg och är liten i storleken. Det gör det också möjligt att ta med sig den kompakta symaskinen på språng, om du till exempel vill ha den med dig till din sommarstuga eller liknande.

Maskinen är utrustad med automatisk undertrådsspolning och justerbar längd på stygnen – på så sätt får du både hjälp på traven och stor flexibilitet och frihet i hur du vill sy. Dessutom hjälper den speciella 1 x 4-stegs knapphålsfunktionen dig när du vill sy knappar till dina kläder. Du har möjlighet att lyfta pressarfoten extra högt, så att du enkelt kan få alla typer av tyg in och ut ur maskinen.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en praktisk och prisvärd maskin. Som om inte det vore nog är det i köpet inkluderat i köpet är tre dekorativa sömmar och friarm. Alltså den bästa symaskinen 2021 till alla slags olika tyger och stygn du nu syr!

Det vi liker:
 • Fin och traditionell symaskin
 • Enkel att använda så passar nybörjare bra
 • Frihet och flexibilitet i inställningar för även mer avancerad sömnad
 • Säljs till ett relativt lågt pris
 • Praktisk att bära med sig med en låg vikt på 6 kg.

Det vi ikke liker:

 • Kan upplevas som för enkel för de allra mest komplexa projekten
 • Nålarna kan upplevas som undermåliga

Singer Simple 3223 Limited Edition – Symaskin för nybörjare

Här har vi ytterligare en Singer symaskin – bäst i test av de enkla. För precis som du kan höra på namnet Singer Simple 3223, är det en simpel maskin som inte kräver alltför mycket kunskap eller krånglar till det när det kommer till användning. Således en perfekt symaskin för de som är i början på sin ‘sömnadskarriär’!

Mer info

Inte nog med att det är en enkel symaskin att använda och således är en väldigt bra modell för att göra snygga plagg och dukar och sy gardiner, eller vad du nu vill sy, är även själva maskinen väldigt snygg. Detta är nämligen en limited edition utgåva från Singer som kommer i en snygg färg, rosa eller grön. Det kan mycket väl bli en uppskattad present till den yngre personen som ska börja sy själv hemma!

Givetvis är det en symaskin för nybörjare som inte bara är snygg att se på, utan även funktionell. Det är inte en av Singers mer avancerade symaskiner, utan denna är snarare väldigt enkel att använda. Det betyder dock för den sakens skull inte att du inte kan göra det du vill, utan med hela 23 stycken sömmar och 6 stycken grundsömmar, 9 stycken dekorsömmar samt 7 stycken stretchsömmar är friheten stor. Här är det bara den livliga fantasin som sätter gränser – möjlighet till olika stygn när du syr finns!

Smarta egenskaper med användbara tillbehör

Det är inte en elektronisk symaskin, utan en mekanisk med mycket bra prestanda. Du kan även ställa in stygnen till den längd du vill, och använda dess friarm för de projekt som kräver.

Som om inte detta vore nog säljs den till ett pris som känns överkomligt. I detta pris ingår även ett flertal användbara tillbehör, vilka inkluderar snap-on pressarfötter (standardfot, knapphålsfot, blixtlåsfot och knappisyningsfot), sprättkniv, skruvmejsel, trådbrickor och en huv i mjukplast. På så sätt är det bara att sätta igång och sy direkt!

Det vi liker:
 • Ett flertal användbara tillbehör ingår i köpet
 • Så många som 23 stycken olika stygn när du syr
 • Snygg och unik design i rosa eller grön
 • Enkel att använda när du syr
 • Praktiskt utformad trådningsguide

Det vi ikke liker:

 • En väldigt utstickande färg som inte passar alla
 • Kan upplevas som väl enkel

Brother DS 120S – Bästa för den erfarna

Med den här symaskinen från Brother kan den erfarna sömmerskan/skräddaren få en pålitlig symaskin som kan användas för alla uppgifter. Maskinen har en mängd olika funktioner som gör att du kan sy och arbeta problemfritt. Till exempel är den utvecklad med tre automatiska knapphål, justerbar stygnlängd och bredd samt LED-lampor, så att du alltid har optimal belysning när du arbetar!

Mer info

Av de symaskiner som vi hittills har klassat som bäst i test kommer samtliga från Singer, men även Brother är en väletablerad och populär tillverkare. Så med Brother DS 120 S kan du lita på att du får en bra symaskin av hög kvalitet beställd hem. Den är perfekt om du letar efter en bra symaskin för den erfarna användaren som fortfarande ska vara användarvänlig.

Bland det mest speciella med denna symaskin är att den är utrustad med ett brett spektrum av funktioner som gör arbetet mycket enklare för användaren. Funktionerna gör det även möjligt att använda symaskinen för större sömnadsprojekt. De många funktionerna hos Brother DS 120S kan samtidigt sägas vara väl avvägda och sådana som kan komma väl till pass för avancerade projekt.

Denna symaskin Brother DS 120S är utrustad med en helautomatisk funktion för knapphål, så att du alltid kan få enhetliga knapphål. Du behöver dock inte ha samma i alla dina kläder, eftersom modellen levereras med tre olika typer. Dessutom har du också möjlighet att använda den medföljande pressarfoten för blixtlås, överlock eller blindstygn, allt ingår. I själva verket erbjuder denna symaskin så många som 20 olika stygn.

Kontrollera arbetet tydligt via display

Det är möjligt att ställa in stygnbredd i upp till 9 mm och längd i steglösa justeringar på Brother DS 120S. Du väljer också om du vill att nålen ska stanna uppe eller nere i tyget när du släpper foten från pedalen, vilket ger dig mer kontroll över ditt arbete. Du kan alltid se dina valda inställningar i displayen. Symaskinen är enkel att använda och går också relativt tyst.

Inkluderat i köpet är en steg-för-steg instruktionsbok, DVD, olika pressarfötter, nålset, spollock, delare och mycket mer. Sammantaget kan det sägas att denna Brother DS120S är den bästa symaskinen 2021 för den som ställer höga krav!

Det vi liker:
 • Starkt motor med möjlighet att sy i jeans
 • Flera användbara funktioner för avancerade projekt
 • Inbyggt LED-ljus säkerställer god belysning under arbetet
 • Utrustad med nålstopp upp och ner samt justerbar stygnlängd och bredd
 • Hög syhastighet på 850 SPM

Det vi ikke liker:

 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala
 • Tyget upplevs relativt lätt kunna fastna i mataren

Singer Tradition 2259 – Prisvärd symaskin med många sömmar

Denna symaskin, Singer Tradition 2259, är på flera sätt lik Singer Tradition 2250 som vi har utsett till allra bäst i test overall. Oroa dig dock inte för att det är en sämre kopia, eller något slags nedköp, utan det går snarare att se det som ett kvalitetsmärke, och bra alternativ om du är ute efter en mekanisk och prisvärd maskin med många olika sömmar.

Mer info

Så vad kan du då förvänta dig av denna Singer Tradition 2259? Jo, kort sagt en praktisk, prisvärd och pålitlig partner till dina sömnadsprojekt på alla nivåer. Det är en av de marknadens bästa mekaniska symaskiner med lagom många funktioner.

När det handlar om dess bra funktioner kan vi till att börja med säga att du kan njuta av snabb och enkel trådning, så att du på så sätt kan vara redo att sy på nolltid. Det är, likt många andra av de symaskiner som är bäst i test, en undertrådsspolning som symaskinen är utrustad med. Singer Tradition 2250 har automatisk spolning, så för dig är det bara att enkelt och smidigt lägga tråd i spolen.

När du då snabbt och smidigt är igång och ska sy precis det du är sugen på kan du justera såväl längd som bredd på stygnen. Du kan alltså anpassa stygnen efter dina behov, oavsett om det är en enklare duk som ska sys, eller ett mer avancerat stycke. Denna symaskin kommer med 18 inbyggda sömmar, och dessa inkluderar väsentliga, dekorativa och stretchiga.

Utvecklad för det du behöver

För full kontroll när du ska sy knappar får du här även en automatiskt 4-stegs knapphål. Vidare har den en ‘snap-on’ pressarfot som absolut kan sägas utöka dina kreativa sömningsmöjligheter. Du får alltså en mångsidig fot, blixtlåsfot och knapphålsfot etc. med i köpet. För att du enkelt ska kunna sy ärmar och manschetter har den även en fri arm med tillbehörsförvaring.

Som vi har sagt är det en prisvärd maskin, och i det relativt låga inköpspriset ingår ett flertal användbara tillbehör. Dessa inkluderar ett mjuk-sidigt dammskydd som håller din maskin skyddad och dammfri. Du får bland annat även en oljeflaska, stoppningsplatta, borste, nålar samt spolar och spolhattar. Av dig krävs alltså bara tråd, tyg och toppklass-fantasi!

Det vi liker:
 • En pålitlig symaskin som klarar av det mesta
 • Ett antal användbara tillbehör medföljer i köpet
 • Flera pressarfötter, såsom blixtlåsfot och knapphålsfot ingår
 • Snabb och enkel trådning
 • Automatisk spolning

Det vi ikke liker:

 • Relativt lik Singer Tradition 2250 men till ett högre pris
 • Sömnadsalternativen kan upplevas som inte så varierande

Singer 14SH-654 – Bästa overlock

Denna symaskin från Singer skiljer sig en hel del åt från de tidigare modellerna som vi har presenterat från den populära tillverkaren. Singer 14SH-654 är nämligen en overlock symaskin. Den är således ett mycket bra komplement till din vanliga symaskin.

Mer info

En overlock-maskin brukar ofta beskrivas som ett perfekt komplement till din vanliga symaskin. Med en overlock-maskin får du nämligen ett bra och proffsigt resultat när du syr i vävda, elastiska och stickade tyger. Allt detta stämmer väl in på Singer 14SH-654, som är den overlock-maskin som vi har utsett till bäst i test.

Du har sannolikt vid det här laget förstått att Singer är några man verkligen kan lita på när det kommer till symaskiner, och de är inte endast specialister på “vanliga” symaskiner. Att de även kan tillverka en väldigt bra overlock-maskin är denna modell på, och du får således alla förutsättningar att bygga upp din egen samling med symaskiner från Singer.

Optimal för tyger med stretch

Det är en overlockmaskin med 3 till 4 trådar och differentialmatning. Detta ger bästa resultat i bl.a. stretchtyger. När det kommer till valmöjligheter i antal sömmar och liknande är den något mer begränsad än vanliga symaskiner, vilket kan ses som en av anledningarna till dess främsta syfte som kompletterande symaskin.

Den har 5 sömmar, samt 2 nållägen, men också friarm för att smidigt kunna sy ärmar och liknande. Hur som helst kan du med denna overlockmaskin skapa professionella sömnadsresultat tack vare att maskinen syr, överkastar och skär på bästa sätt.

Det vi liker:
 • Mycket bra overlock symaskin som komplement till din vanliga
 • 2 nållägen, friarm och 3 till 4 trådar
 • Fungerar väldigt bra till stretchiga, vävda och stickade tyger
 • Snabbfastsatta pressarfötter
 • Stilren design i vitt och full koll på trådarna ovanpå

Det vi ikke liker:

 • Begränsad i sina funktioner jämfört med en vanlig symaskin
 • Endast 5 st. sömmar

Brother RH137 – Många sömmar till den erfarne

Vi har tidigare både tagit med symaskiner från Brother och en som sticker ut lite i sin design från Singer, men här får du ett bra alternativ till de båda i en mycket kapabel och funktionell symaskin med fina detaljer och automatisk nålträdare. Framför allt har den så många som 37 sömmar!

Mer info

Det går bara inte att direkt häpnas över den enorma flexibilitet du kommer att uppleva med Brother RH137 tack vare dess 37 sömmar. Det är nästan dubbelt så många som de tidigare symaskiner som klassas som bäst i test, och då ska vi även påpeka att runt 20 sömmar/stygn även det är mycket. Tänk dig då vad du kan göra med 37 sömmar! Dags att börja vässa din fantasi, för här är det bara den som sätter gränser.

Denna symaskin passar mycket bra till den mer erfarne användaren – den som vill sätta igång med de mer komplexa projekten. Då kommer denna Brother RH137 definitivt att ställa upp. Sömmarna består av dekor-, nytto- och overlocksömmar, så den passar  till mycket. Den har även ett drop-in spolsystem och flexibiliteten återkommer i dess justerbara stygnlängd- och bredd.

Till skillnad från tidigare symaskiner i detta symaskin-test har Brother RH137 dock endast 1 stegs knapphål, vilket vissa kan uppleva som en begränsning. I gengäld kanske det kan väga upp med en automatisk nålträdare på maskinen och möjlighet att sy med tvillingnål. Som om inte detta vore nog är det enkelt att byta tryckfot med snap-on systemet, så att du inte behöver slösa tid på det.

LED-belysning och lång hållbarhet

För full kontroll över arbetet får du dessutom hjälp av Brother RH137s LED belysning. Det är annars mycket irriterande att behöva lämna jobbet för att gå och tända, eller lämna detaljer åt slumpen bara för att man inte ser optimalt.

Du kommer att ha glädje av denna symaskin i många år, bland annat då den har 3 års garanti! Detta är 1 år längre än standardgarantin hos symaskiner från Singer. Till sist är det inte bara möjligt att göra snygga saker med denna maskin, den är även snygg i sin egen design med stilrent vitt och fina blå detaljer. Kanske en källa till inspiration i arbetet?! Allt som allt möjligt att fastslå som ‘bäst i test symaskin’ på sitt sätt.

Det vi liker:
 • Så många som 37 olika sömmar med möjlighet att välja mellan dekor-, nytto- och overlock-sömmar
 • Automatisk nålträdare för full smidighet
 • LED-belysning ger dig full kontroll över arbetet
 • 3 års garanti ger dig glädje i många år
 • Möjlighet att sy med tvillingnål

Det vi ikke liker:

 • Tyngsta vikten i testet på 6,5 kg gör att den är lite svår att ta med sig
 • Endast 1 stegs knapphål, vilket vissa kan uppleva som en begränsning

Product 1 Product 2 Product 3 Product 4 Product 5 Product 6
Maskintyp Symaskin Symaskin Symaskin Symaskin Overlock Symaskin
Antal sömmar 10 st. 23 st. 20 st. 18 st. 5 st. 37 st.
Knapphål 4 steg 4 steg 3 steg 4 steg 1 steg
Spoltyp Undertrådsspolning Undertrådsspolning Toppmatad spolning Undertrådsspolning Differentialmatning Dropin
Trådträdare Ja Ja Ja Ja Ja
Vikt: 6 kg 5,8 kg 6,2 kg 6 kg. 6 kg. 6,5 kg.
Max stygnbredd 4 mm 5 mm 9 mm 5 mm 4 mm 5 mm

Hur man väljer den bästa symaskinen

Nu har du fått bra koll på de olika symaskiner på de bästa symaskinerna på marknaden – de som på sina egna sätt är bäst i test, både för nybörjare och mer avancerade. Då kvarstår frågan – hur väljer jag den bästa symaskinen för just mig och mina behov. Vi ska försöka hjälpa dig att komma närmare svaret genom att gå igenom några parametrar som du med fördel kan tänka på. Du får en överblick i punkterna, och så fördjupar vi oss allt eftersom.

 • Tänk på symaskinens syfte och vad den främst ska användas för
 • Välj en symaskin baserat på den nivå du befinner dig på
 • Välj en symaskin med hög användbarhet
 • Tänk på vilka funktioner du inte kan vara utan på din symaskin
 • Tänk i förväg på vilket pris du är bekväm att betala för symaskinen
 • Tänk på om det borde vara en permanent ståendes maskin eller en bärbar modell
 • Ska det vara en mekanisk symaskin eller en datoriserad symaskin

Tänk på vilket syfte symaskinen främst ska användas till

Först och främst måste du tänka på vad du framför allt förväntar dig att använda symaskinen till. Planerar du att använda den för att sy kuddar, gardiner, detaljer eller kanske speciellt för kläder, som att sy upp byxor eller sy knappar i en skjorta?

Du kan hjälpa till att minska antalet symaskiner att välja mellan om du tänker på vad den främst ska användas till. Det ger dig en uppfattning om det ska kunna användas för att sy ihop tjocka tyger såsom jeanstyger och därmed vara starkare, för att sy fritt eller något helt annat. Det har bland annat att göra med huruvida den har en stark motor. Naturligtvis kan du alltid gå efter en allroundmodell med många funktionella funktioner, om du inte har en fullständig uppfattning om vad du vill använda maskinen till – eller bara vill ha möjlighet att använda den för vilket ändamål som helst.

Välj en symaskin baserat på den nivå du befinner dig på

När du läser om flera symaskiner kan du få en uppfattning om huruvida de är avsedda för nybörjare, erfarna eller för professionellt bruk. Du kan med fördel låta dig inspireras lite av denna genomgång, eftersom de ger information om vad du kan förvänta dig att använda maskinen till. Till exempel kan en professionell symaskin med avancerade funktioner ofta användas för många ändamål, medan en maskin som är lämplig för nybörjare kanske inte nödvändigtvis hanterar alla uppgifter på bästa sätt.

Samtidigt kan det också vara en indikation på hur komplicerad maskinen är att använda. I alla fall kan en symaskin som är lämplig för yrkesverksamma med alla dess avancerade funktioner i vissa fall vara lite för komplicerad att använda av någon som fortfarande mest använder symaskinen för kul, eller känner sig lite ringrostig och därmed inte riktigt passar optimalt med någon av de mer avancerade maskinerna. Alltså är en avancerad modell inte nödvändigtvis synonymt med den bästa för dig.

Välj en symaskin med hög användarvänlighet

Kopplat till ovanstående punkt bör du välja en symaskin utifrån din egen nivå, men du kan dock prioritera en symaskin som har en användarvänlig struktur. Oavsett om du är van vid att arbeta med symaskiner eller bara känner till arbetet, är det alltid att föredra att kunna ställa in maskinen utan att behöva konsultera en bruksanvisning varje gång. Detta kan bland annat handla om en maskin med inbyggd nålträdare som är skönt innan du syr, tydlig visning av stygn, vilka tyger du kan använda osv. Vissa tycker att en mekanisk symaskin är enkel och den bästa när man syr, medan andra föredrar en datoriserad när man syr i olika tyger.

En symaskin med hög användarvänlighet kommer också att leda till att arbetet blir enklare för dig och du vill utnyttja maskinens potential. Så det är värt pengarna att vända sig till en symaskin med en användarvänlig struktur.

Tänk på vilka funktioner du inte kan vara utan på din symaskin

Olika symaskiner har en mängd olika funktioner, och det kan därför vara en bra idé att överväga vilka funktioner du faktiskt föredrar att din symaskin är utrustad med. Det kan rekommenderas att inkludera ovanstående överväganden i beslutet, eftersom syftet med maskinen också har stor inverkan på vilka funktioner som är oumbärliga.

I följande avsnitt om “Användbara funktioner i en symaskin” kan du läsa om några av de mest relevanta som de flesta maskiner borde innehålla. Men kom ihåg: symaskinen måste passa dina behov, och det är därför viktigt att funktionerna stöder det arbete du förväntar dig att göra med maskinen.

Tänk i förväg på vilket pris du är bekväm att betala för symaskinen

Det finns absolut ingen anledning att betala en förmögenhet för en symaskin, om du fortfarande bara förväntar dig att använda den en gång lite då och då istället för mer regelbundet. Men samtidigt får du inte alltför tillbakahållen när du köper din maskin, eftersom du riskerar att den inte lever upp till dina förväntningar.

Det är helt klart en fördel om du i förväg överväger vilket pris du kan gå med på att betala för din nya symaskin. Kort sagt: sätt en budget från början. Denna budget måste naturligtvis vara realistisk, så inkludera även dina preferenser för funktioner, storlek, varumärke etc. i beslutet.

Genom att sätta en budget från början kommer du knappast att känna att du har spenderat för mycket pengar på köpet – åtminstone inte om du håller dig inom den fastställda budgeten.

Ska det vara en permanent maskin eller en bärbar modell

Planerar du att ha din symaskin stående på ett fast ställe i huset eller ska den flyttas runt? Och ska den kunna följa med dig på språng om du ska till sommarstugan, hem till en vän eller ska den alltid vara hemma? När du har svarat på dessa frågor har du en känsla av om du letar efter en mindre symaskin, en lätt modell eller om storlek och vikt inte spelar någon roll.

Om du vill ha en bärbar modell kan du hålla ett öga på maskinens vikt och om ett skyddshölje/låda ingår. När allt kommer omkring blir symaskinen mycket lättare att transportera om den inte väger för mycket – och då är det mindre risk att den skadas om den skyddas av ett lock eller en transportabel låda.

Mekanisk symaskin eller en datoriserad symaskin?

På marknaden finns såväl mekaniska som datoriserade symaskiner, och namnen vittnar ganska bra om skillnaden. En mekanisk symaskin styr du på egen hand med rattarna för att ställa in sömmar och stygnlängd- och bredd. En datoriserad symaskin är däremot mer teknisk, och gör skäl för namnet elektronisk symaskin. Du byter söm genom att enkelt trycka på en knapp, och får bland annat perfekt balanserade knapphål. En mekanisk symaskin är det som många skulle kalla för en ‘vanlig symaskin’ och ger därmed mer av en traditionell känsla.

Användbara funktioner på en symaskin

I ovanstående avsnitt nämnde vi bl.a. att du måste överväga vilka funktioner du vill att din framtida symaskin ska innehålla. Men om du är helt ny i den sjunde världen kan det vara svårt att ta reda på vilka funktioner som är viktigare än andra. Av det skälet kommer vi i det här avsnittet att ge dig en kort introduktion till några av de funktioner som är extremt användbara att ha i symaskinen.

Justerbar stygnbredd och -längd

Det kan vara en bra idé att prioritera en symaskin med justerbar stygnbredd och -längd. På detta sätt kan du bättre anpassa sömnaden till det enskilda materialet och projektet. Samtidigt kan du styra hur stark du vill att sömmen ska vara.

Flera sömmar

De flesta symaskiner har +20 sömnadsprogram när du köper den, vilket ger dig en bra möjlighet att arbeta med olika material och syften. I de flesta fall har du möjlighet att köpa fler sömmar till din maskin, så det finns ingen anledning att få panik om du plötsligt saknar stygn.

När vi pratar om sömmar är de huvudsakligen uppdelade i varianterna verktygssömmar, elastiska sömmar och dekorativa sömmar. De har var och en sin funktion, där t.ex. dekorativa stygn är väl lämpade för efterbehandling av detaljer och mönster.

Lyft av pressarfot

Pressarfoten hjälper till att hålla tyget på plats så att du alltid uppnår en fin och rak söm. Det finns många olika fötter, så du kan enkelt hitta en variant som passar dina material. Det rekommenderas att man vänder sig till en symaskin med möjlighet till lyft av pressarfot, eftersom det sedan är möjligt att sy i tjockare material som fleece, jeans, ull etc.

Funktion för knapphål

Om du räknar med att behöva sy knappar i kläder eller material bör du gå efter en symaskin med funktion för knapphål. Detta gör arbetet mycket lättare. Du bör dock vara medveten om att vissa maskiner kan fungera automatiskt, medan det med andra symaskiner måste göras manuellt, samt att antalet knapphål varierar mellan olika modeller.

Inbyggt ljus

Det kan låta som en konstig egenskap eller egendom att gå efter, men ett optimalt arbetsljus kan faktiskt betyda mycket för dig. Med inbyggt ljus, t.ex. LED-belysning istället för att ha en lampa som står bredvid maskinen kan du se alla delar av sömmen optimalt – och då slutar du aldrig ha något ljus för jobbet.

Så här trär du en symaskin

Det kan vara lite svårt att trä symaskinen de första gångerna. Av den anledningen har vi sammanställt en kort guide om hur du bäst tråder din symaskin så att du kan göra dig redo för jobbet.

 • Se till att din maskin är avstängd. Du får aldrig trä medan maskinen är på, eftersom det finns en risk för olyckor – eller om du direkt skadas motorn
 • Efter att du har försäkrat dig om att maskinen är avstängd, lyft både foten och trådgriparen.
 • Sedan kan du placera spolen som ska användas på pinnen
 • När spolen sitter korrekt på pinnen kan du leda tråden genom trådledaren.
 • Tråden måste fastna på båda sidor om brickorna. Dra uppåt eftersom du på detta sätt kan vara säker på att den passar som den ska
 • Dra sedan tråden genom det vänstra spåret, bakom öppningen och tillbaka genom vänster öppning igen
 • Som det sista steget i processen trär du nålen och låter tråden hamna bakom
 • Du är nu redo att börja sy med din symaskin!

FAQ

Vilken symaskin är bäst i test?

Singer Tradition 2250 är den symaskin som är bäst i test, då den är praktisk, pålitlig och prisvärd för både nybörjaren och den erfarne. De andra modellerna är dock bra på sina sätt!

Vilken symaskin är bäst för nybörjare?

Singer Simple 3223 är den symaskin som är bäst för nybörjare, tack vare att den är lätt att förstå sig på och komma igång med utan en mängd överflödiga och komplicerade funktioner och inställningar.

Vem säljer symaskiner?

Du kan hitta ett flertal antal återförsäljare av symaskiner både online och i fysiska butiker. Väljer du att handla online kan du enkelt jämföra ett stort utbud modeller och olika priser.

Hur länge håller en symaskin?

Hur länge en symaskin håller beror givetvis på hur väl du tar hand om den. Symaskiner från Singer har en garanti på 2 år och de från Brother på 3 år, men de kan hålla bra mycket längre än så.

Vad ska jag tänka på när jag köper en symaskin?

Det finns ett antal olika parametrar du bör tänka på när du köper en symaskin, och dessa inkluderar symaskinens syfte, den nivå du befinner dig på och din budget.