Surfplatta test (2022) -> Här är marknadens bästa surfplattor

1
Apple iPad Pro 11

torer fram och tillbaka till jobbet, eller har du ofta begränsat med plats i väskan när du reser? Då kan en surfplatta vara något för dig! En surfplatta, som det också kallas, är en smart liten skärm som du kan använda för arbete, skola, teckning, casual surfande på nätet eller för att titta på filmer och serier. På marknaden finns dock otroligt många modeller, och det kan vara svårt att hitta den som bäst passar…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Apple iPad Pro 11 10.869,77 kr. easynotebooks
Apple iPad Air 64GB (4th Generation)##
Samsung Galaxy Tab S7 11.0 SM-T870 128 GB 10.532,50 kr. Compliq
Apple iPad Pro 12,9 15.854 kr. Amazon.se
Microsoft Surface Pro 7 i5 8GB 128GB##
Lenovo Tab M8 ZA5H 32 GB 1.305 kr. RDEButik
Apple iPad Mini 4G 64GB (5th generation)##
Huawei MediaPad T3 10 16GB 161 kr. Jolly Mobile

Är du trött på att bära tunga datorer fram och tillbaka till jobbet, eller har du ofta begränsat med plats i väskan när du reser? Då kan en surfplatta vara något för dig! En surfplatta, som det också kallas, är en smart liten skärm som du kan använda för arbete, skola, teckning, casual surfande på nätet eller för att titta på filmer och serier.

På marknaden finns dock otroligt många modeller, och det kan vara svårt att hitta den som bäst passar just dig bäst. Därför har vi valt att titta på de bästa surfplattorna på marknaden i vårt stora test av surfplattor. Nedan kan du läsa om våra utvalda modeller och deras för- och nackdelar, samt goda tips om hur du bäst väljer ut och använder din nya surfplatta.

Apple iPad Pro 11″ 128 GB (2nd Generation) – Surfplatta bäst i test

Denna iPad Pro 11″ 128 GB är andra generationens iPad Pro från Apple. Man kan med säkerhet säga att Apple har etablerat sig på marknaden för surfplattor, där de i mångas ögon ses som något av pionjärer. För många är Apple ‘go to-märket’ när det kommer till surfplattor. Denna iPad är en av de nyare modellerna från Apple, och det här är en Pro-modell, vilket innebär att det är en platta med extra bra prestanda.

Denna iPad Pro 11″ har vunnit ett antal konsumenttester både här och utomlands – och det finns flera anledningar till det. För det första har denna surfplatta iPad Pro 11″ en av de bästa upplösningarna på marknaden just nu. Touch-skärmen är mycket ‘lyhörd’ och responsiv, vilket gör att du får bra svar och kontroll utan fördröjningar.

Med en 11-tums skärm, alltså runt 28 cm, har denna iPad Pro 11″ inte en av de största skärmarna, men inte heller en av de minsta. Det är därför perfekt för dig som vill ha en medelstor skärm, på vilken du på bästa sätt kan titta på film, spela spel, surfa runt, och allt annat du behöver i en bekväm storlek. Dessutom har denna iPad Pro 11″ en av de bästa kamerorna med 12 megapixlar på huvudkameran, 7 megapixlar på den främre kameran och om du vill skapa filmer kan du göra dem i 4K.

Batteriets livslängd på iPad Pro 11″ 128 GB är även det i absoluta toppklass. Med detta kan du njuta av fantastiska videor, foton och sociala medier i så mycket som upp till 10 h i sträck, innan det behöver laddas. Dessutom ser denna surfplatta iPad Pro 11″ väldigt snygg ut och väger också mindre än ett halvt kilo – så den är bekväm att ta med sig på språng. Som du förstår är det inte för inte som vi har utsett denna till den bästa surfplattan!

Det vi liker:
 • En lämplig medelstorlek på skärmen
 • Lång batteritid på upp till 10 h
 • Mycket bra prestanda på skärmen
 • Tar mycket bra bilder med 12 megapixlar på huvudkameran
 • Den har en fin och snygg design
Det vi ikke liker:
 • Pro-modeller kostar lite mer i pris
 • Den levereras inte med tangentbord och andra tillbehör

Apple iPad Air 64GB (4th Generation) – Bästa Air-modellen

Apple har på senare år på allvar utvidgat sitt utbud av surfplattor och denna modell är en ny generations iPad som ger stark konkurrens till tidigare modeller som älskas av sina användare. Här får du mycket av vad du får i Apple iPad Pro 11″ 128 GB, men Apple iPad Air 64GB är billigare och lättare. Detta ger dock något mindre lagringsutrymme.

Något av Apples signum är att de under många år har tillverkat Air-modeller av datorer, så glädjen var stor då de också lanserade sina surfplattor i Air-versioner. Det faktum att iPad Air 64GB är en Air-modell betyder kort sagt att den är lite lättare och tunnare än Pro-modellerna, och den är något billigare. iPad Air 64GB är ett väldigt bra val för dig som letar efter en surfplatta som du kanske inte behöver arbeta så mycket med, eller som behöver så mycket prestanda, eftersom den har ett RAM-minne på relativt låga 4 GB, vilket är hälften av vad Pro-modeller har. Detta är dock bara något du märker om du tänker spela krävande spel eller arbeta med många och stora appar.

Apple iPad Air 64GB har en mycket bra kamera (dess främre kamera) med 12 megapixlar och dess så kallade “selfie” kamera på framsidan har 7 megapixlar. Vidare har denna surfplatta 10 timmars batteritid och mycket bra upplösning på skärmen. Med andra ord är denna iPad Air ett bra val för dig som vill ha en av de allra bästa surfplattorna just nu – bara till ett något billigare pris. Sammantaget marknadens bästa surfplatta av Apples lätta Air-modeller!

Det vi liker:
 • Den har en stor, praktisk och bra skärm
 • Kan anslutas till tangentbord (ett smart keyboard), mus och pennan Apple Pencil
 • Finns i 5 olika färger
 • Användarvänligt operativsystem
 • Du får mycket av det du får i Pro, till ett lägre pris
Det vi ikke liker:
 • Den har inte FaceID, bara TouchID med fingeravtryck
 • Inte bästa alternativet för spel och krävande appar

Samsung Galaxy Tab S7 11.0 SM-T870 128 GB – Bästa med operativsystemet Android

Samsung är verkligen en stor utmanare till Apples iPad, och med Samsung Galaxy Tab S7 får du en av de bästa Android-surfplattorna tillgängliga just nu. Och det är inte utan anledning! Med denna modell av Samsung Galaxy Tab får du en avancerad och teknisk surfplatta med en bra skärmstorlek, hög upplösning och bra design med operativsystemet Android.

När du använder denna modell av Samsung Galaxy Tab kommer du snabbt att upptäcka att detta är en kraftfull enhet med en bra processor och upplösning – med andra ord är det här en mycket bra surfplatta för att titta på filmer och serier samt spela spel. Med en processor på 6 GB är detta ganska kraftfullt jämfört med andra surfplattor – men inte en av de mest kraftfulla. Det betyder att du kan använda denna Samsung Galaxy Tab för filmer och spel, men att prestandan kan upplevas långsam om du spelar tunga spel eller använder stora program.

Samsung Galaxy Tab S7s batteritid är också mycket bra och du kan njuta av spel och video i många timmar utan att behöva ladda den. Kamerorna på Samsung Galaxy Tab S7 är inte lika bra som till exempel de bästa modellerna från Apple, men de fungerar bra för vardagligt bruk. Samsung Galaxy Tab S7 levereras med en digital penna, motsvarigheten till Apple Pencil, som låter dig rita och skriva. Om du använder den för att skriva anteckningar kan du också enkelt göra din handskrift till datatext.

Som sagt är denna modell kompatibel med operativsystemet Android. De flesta surfplattorna har just Android eller iOs som operativsystem, där vissa föredrar en Android surfplatta över Apples iPad med iOs för att de enkelt kan koppla ihop andra enheter med samma operativsystem och/eller använda Google Play.

En annan sak som denna Samsung Galaxy Tab S7 får mycket beröm för är dess fina ljud och bas. Däremot har den endast en kamera, med 8 mp. I jämförelse med de andra enheterna med fler kameror och mer än 8 mp kan detta upplevas som en brist. Plattan har annars hög ljudkvalitet, vilket gör det optimalt att spela filmer och serier på den. Som du förstår är detta marknadens bästa surfplatta med Android!

Det vi liker:
 • Bra batteri som räcker i upp till 14 timmar
 • Mycket bra ljud och bas för att spela video och musik
 • Stor och snygg design med en matt yta
 • Levereras med en digital penna för att rita och skriva
 • Har möjlighet till minneskort
Det vi ikke liker:
 • Det finns bättre kameror i samma prisklass
 • Processorn är inte tillräckligt kraftfull för stora eller många applikationer samtidigt

Apple iPad Pro 12,9″ 128 GB (4th generation) – Bästa prestandan

Denna iPad Pro 12,9″ med 128 GB lagring är den senaste Apple-produkten i vårt surfplattest. Denna platta har iPad:s klassiska design från Apple, och inuti det gömmer sig en av marknadens allra bästa, hetaste tekniker.

Liksom iPad Pro 11 tum och iPad Air har dess kamera på baksidan 12 megapixlar och dess kamera på framsidan har 7 megapixlar. Du kan därmed ta mycket bra bilder. Bland våra utvalda modeller har denna modell en större och bra skärm, samt den största upplösningen jämfört med andra modeller – så här får du mycket bra bild och video.

Denna iPad Pro 12.9″ liknar på många sätt Apples andra iPads om du ska använda den för vardagliga saker – men skillnaden är om du ska använda den för jobbet. Den kommer med många praktiska appar och det nya smarta tangentbordet från Apple lyfter denna iPad Pro till nya höjder. Du kan alltså använda den som en bärbar dator. Vidare har denna iPad Pro en kraftfull prestanda, lång batteritid och hög kvalitet, så det här är den bästa surfplattan för dig som vill ha just det bästa.

Det vi liker:
 • Lämplig för spel och bildredigering
 • Har en mycket bra AR-teknik
 • Bra ersättning till en dator
 • Kraftfull processor och prestanda
 • Levereras med bra ljud i högtalarna
Det vi ikke liker:
 • Det har ett högt pris
 • Dyra tillbehör att köpa till
 • En större storlek än de flesta behöver

Microsoft Surface Pro 7 i5 8GB 128GB – Bästa hybridmodellen

Microsoft Surface Pro 7 i5 kan på många sätt jämföras med Apple iPad Pro 12.9″. De är båda några av de modeller med högsta prestanda och båda har en bättre och större skärm än de allra flesta modeller på marknaden. Microsoft Surface Pro 7 i5 passar därför bra för dem som föredrar Windows operativsystem.

Microsoft Surface Pro 7 i5 kallas en hybridmodell, både av Microsoft själv och i ett antal konsumenttester. Det beror på att den är mycket lämplig för arbete, och du kan därför använda den här modellen som din dator, eftersom den är kraftfull, bra och samtidigt lätt att ta med på språng.

Som med alla modeller har den här sina fördelar och nackdelar. Bland fördelarna hittar vi hög upplösning, bra design, hög prestanda och en lång batteritid på upp till 10 h. Bland nackdelarna kommer många förmodligen att säga priset eftersom det är en dyr surfplatta, och det blir dyrare om du ska ha tillbehör som tangentbord (ett smart keyboard) eller penna, t.ex. Apple Pencil. I gengäld kan du använda den både som en surfplatta, som bärbar dator eller som ritbord med rätt tillbehör. Som du förstår är detta marknadens bästa surfplatta från Microsoft!

Det vi liker:
 • Stor skärm på 12,3 tum
 • Snygg och stilren design
 • Bra batteri med lång batteritid
 • Hela 128 GB lagringsutrymme
 • En bra fungerande surfplatta
Det vi ikke liker:
 • Inte den bästa surfplattan för daglig användning
 • Högt pris på både produkt och tillbehör

Lenovo Tab M8 ZA5H 32 GB – Bästa budget

Inte alla behöver investera i det dyraste och mest avancerade för att få den platta som, enligt ens egna preferenser, är bäst i test. Om det låter som du kan Lenovo Tab M8 ZA5H 32 GB vara den platta som passar dina behov bäst.

Med Lenovo Tab M8 ZA5H får du en prisvärd surfplatta som har det lägsta priset på våra utvalda modeller. Och trots det låga priset får du mycket underhållning för pengarna här. Detta eftersom att det är när det kommer till underhållning som Lenovo Tab M8 ZA5H passar bäst – för hela familjen. Med den här modellen kan du strömma, spela spel eller surfa på nätet på ett mycket bra sätt.

Vad som också gör att Lenovo Tab M8 ZA5H sticker ut som en av de bästa surfplattorna är dess batteritid. Här kan du njuta av plattan i hela 18 timmar innan batteriet måste laddas, vilket är mycket bra för ett batteri. Å andra sidan har den en låg lagring, 32 GB endast, men det kan kompletteras med ett minneskort om du behöver mer. Sammantaget marknadens bästa surfplatta i en lägre prisklass!

Det vi liker:
 • Mycket lång batteritid på upp till 18 timmar
 • Fungerar bättre för vardag och enkel användning
 • Ett bra tillskott för familjen och användning för barn
 • Säljs till ett lågt pris
 • Liten och smidig storlek
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra kamera
 • Låg prestanda och inte lämplig för stora applikationer med låga 32GB

Apple iPad Mini 4G 64GB (5th generation) – Bästa med låg vikt

Vi kan inte låta bli att låta Apple vara starkt representerade bland våra utvalda modeller, men det handlar också om att de har börjat ge oss många val och är en ledande tillverkare av riktigt bra surfplattor. Vid en mer eller mindre ambitiös fördjupning kan man nog helt säkert se att de flesta surfplattor på marknaden, inklusive de som olika konsumenter skulle klassa som marknadens bästa surfplatta inom olika kategorier, är just Apples surfplatta iPad. Apple iPad Mini 4G 64GB är den minsta modellen för Apples iPads, och den här kommer i en liten och praktisk storlek på 7,9 tum, alltså runt 20 cm.

Apple iPad Mini 4G 64GB ett mycket bra alternativ till de större surfplattorna. Som med alla modeller har den dock sina för- och nackdelar. Bland fördelarna hittar du bra belysning av skärmen, fin design, hög kvalitet och lång batteritid. För även om denna iPad Mini 4G 64GB har en liten skärm, har den fått beröm i ett antal tester för dess upplösning och prestanda. Du kan köpa med tillbehör som Apple Pencil och ett tangentbord och använda den när du är på språng som ett ritbord eller en vanlig dator. Den har en ganska “lagom” lagring, 64 GB.

Du kan också titta på filmer och serier med Apple iPad Mini 4G 64 GB, eftersom både ljud och video här är några av de bästa på marknaden. Denna platta väger också så lite som drygt 300 gram, så det är väldigt enkelt att ta den med sig i fickan, väskan eller på resan.

Det finns inte många nackdelar med den här modellen, men för dig som vill ha en större skärm eller behöver en kraftfullare processor än 3GB RAM är det här antagligen inte den allra bästa surfplattan för dig.

Det vi liker:
 • Liten och tunn storlek med låg vikt
 • Bra utnyttjande av skärmstorlek
 • Bra bild- och ljudkvalitet
 • Mest prisvärda Apple-modellen i testet
 • “Lagom” lagring, 64 GB
Det vi ikke liker:
 • Inte lämpligt om du vill ha en större skärm
 • Inte så kraftfull prestanda

Huawei MediaPad T3 10 16GB – Användarvänlig med bra batteritid

Till sist av våra utvalda modeller har vi Huawei MediaPad T3 10, och detta är verkligen inte ett dåligt köp. Här får du en bra surfplatta till ett rimligt pris. Den levereras med ett operativsystem från Android, som många ser fördelar med, medan andra säger att det har sina nackdelar – men i korthet är detta en användarvänlig modell som kan göra det mesta i vardagen.

Huawei MediaPad T3 10 levereras endast med 16GB lagringsutrymme, men du kan komplettera med minneskort på upp till 128 GB. Den har en praktisk storlek på 10 tum, runt 25 cm, vilket är perfekt för streaming och spel. Med ett RAM-minne på 2 GB har den dock inte den högsta prestandan.

Sammantaget är detta ett bra alternativ för dig som vill ha en prisvärd modell och som inte främst prioriterar en kamera i absolut toppklass eller den bästa processorn. Den har en mycket lång batteritid på upp till 22 timmar och en högkvalitativ skärm.

Det vi liker:
 • Det har ett bra pris
 • Fixar nedladdning av alla appar som passar Android
 • Det har en fantastisk design
 • Mycket bra batteritid
Det vi ikke liker:
 • Lågt utrymme för lagring och bör kompletteras med minneskort
 • Låg prestanda med RAM på 2 GB
 • Inte lämpligt för stora program
Apple iPad Pro 11″ 128GB (2nd Generation) Apple iPad Air 64GB (4th Generation) Samsung Galaxy Tab S7 11.0 SM-T870 128GB Apple iPad Pro 12.9″ 128GB (4th Generation) Microsoft Surface Pro 7 i5 8GB 128GB Lenovo Tab M8 ZA5H 32GB Apple iPad Mini 4G 64GB (5th Generation) Huawei MediaPad T3 10 16GB
Operativsystem iOS iOS Android iOS Windows Android iOS Android
Skärm 11 tum 10,9 tum 11 tum 12,9 tum 12,3 tum 8 tum 7,9 tum 9,6 tum
Upplösning 2388×1668 2360×1640 2560×1600 2732×2048 2736×1824 1280×800 2048×1536 1280×800
Touch-skärm Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Skärmens ljusstyrka 600 cd/m² 500 cd/m² 500 cd/m² 600 cd/m² 395 cd/m² 350 cd/m² 500 cd/m² 300 cd/m²
Vikt 0,468 kg 0,460 kg 0,571 kg 0,684 kg 0,771 kg 0,305 kg 0,308 kg 0,780 kg
Kamera 12 MP huvudkamera, 4K video, 7 MP frontkamera 12 MP huvudkamera, 4K video, 7 MP frontkamera 8 MP 12 MP huvudkamera, 4K video, 7 MP frontkamera 5 MP 5 MP bakkamera, 2 MP frontkamera 8 MP kamera, 7 MP frontkamera 5 MP bakkamera, 2 MP frontkamera
Batteritid Upp till 10 timmar Upp till 10 timmar Upp till 14 timmar Upp till 10 timmar Upp till 10 timmar Upp till 18 timmar Upp till 10 timmar Upp till 22 timmar
Lanseringsår 2020 2020 2020 2020 2019 2019 2019 2017
Lagringsutrymme 128 GB 64 GB 128 GB 128 GB 128 GB 32 GB 64 GB 16 GB

Så väljer du den bästa surfplattan

En surfplatta är en otroligt praktisk enhet att ha för dig som befinner dig mycket på språng eller för dig som inte nödvändigtvis behöver en stor dator, men som fortfarande kommer att vilja kunna titta på serier, spela spel, surfa på nätet och vara ute på sociala medier. Det finns otroligt många modeller på marknaden, och vi förstår mycket väl att det kan vara förvirrande och svårt att veta vilken av marknadens alla surfplattor man ska välja. Därför har vi gjort en liten miniguide åt dig nedan, där vi går igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på när du väljer en ny surfplatta.

Operativsystemet

Precis som datorer och mobiltelefoner har surfplattor olika operativsystem. Detta styrs till stor del av vilket märke du köper. Apples surfplattor har Apples eget operativsystem iOS på sina iPads. Varumärken som Samsung och Huawei använder operativsystemet Android, medan Microsoft har Windows.

Kort sagt, ett operativsystem är den programvara som används i surfplattan. Det är operativsystemet som styr hur du laddar ner appar, användbarhet, design och själva hårdvaran.

Många föredrar att välja samma operativsystem som de har på sin telefon, så att de kan anslutas till varandra och arbeta bra tillsammans. Det är dock verkligen inte ett måste att du gör detta.

Skärmen

Som du kan se från de olika surfplattor som vi klassar som bäst i test finns det stora variationer när det kommer till skärmen. När vi pratar om skärmen finns det ett antal saker vi tänker på. Det är den faktiska skärmstorleken, som totalt varierar från 8 till 13 tum – det vill säga hur stor skärmen är. En skärm 8 tum kan vara bra för dig som lätt vill ha surfplattan i väskan, medan från 10 och uppåt är praktiskt för dig som använder surfplattan hemma eller som ersättning för en dator.

Upplösningen på skärmen är också något du bör tänka på. Ju högre upplösning, desto bättre, skarpare och mer detaljerad bild får du. För dig som är intresserad av bra foton, videor och upplösning på spel är upplösningen viktig. Det är mindre viktigt att ha den högsta upplösningen om du bara ska använda din platta för att surfa på nätet eller kontrollera e-post.

Kameran

Om du vill kunna ta bilder med surfplattan kan du också tänka lite på kameran på den modell du väljer. De flesta människor har idag mobiltelefoner, systemkameror eller typ GoPro-kameror som de hellre vill använda för att ta bilder – men för många är surfplattan också ett användbart verktyg för att ta bilder och video. Med de mest avancerade, högpresterande surfplattorna kan du också använda redigeringsprogram, och då är det klokt att ha en bra kamera också.

Batteritiden

För många människor kommer batteritiden att vara en avgörande faktor – eftersom det handlar om hur länge du kan använda surfplattan innan den måste laddas. Om du till exempel ska åka på en lång flygning är det tråkigt om du inte har tillräckligt med ström för att titta på en film. Modellerna i vårt test har alla en bra batteritid, som varierar mellan 10 och 22 timmar. Här kommer skärmens storlek, upplösning och prestanda också in i bilden, eftersom en större och kraftfullare surfplatta i allmänhet använder mer kraft.

Lagringsutrymmet och RAM

Är dess utrymme för lagring viktigt för dig när du köper en surfplatta? När du ska välja en platta är det nämligen klokt att tänka på vad det är du ska använda den till, och vad det kräver när det kommer till minne. Om du ska lagra filmer, foton, serier och dokument på det är det en bra idé att ha lite mer lagringsutrymme. Det är riktigt tråkigt att ständigt behöva ta bort foton och appar eftersom du inte har tillräckligt med utrymme. Om du å andra sidan bara ska använda plattan för streaming, webbsurfning och e-post är surfplattans lagring inte lika viktigt.

Några av våra utvalda modeller i vårt test har det lagringsutrymme det har, medan andra har stöd för ett externt minneskort, vilket kan öka lagringsutrymmet vid behov.

I vår granskning ser du också att RAM nämns. RAM står för Random Access Memory och säger något om surfplattans prestanda och arbetsminne – dvs hur mycket kapacitet den har att arbeta med. Ju högre RAM, desto fler och större program kan surfplattan ha igång samtidigt – utan att kompromissa med surfplattans prestanda och respons.

Vikten

En surfplatta i sig är inte tung, och det är därför många föredrar att ta denna med sig på språng, oavsett om det är på jobbet eller när man reser – eller för användning i sängen. De flesta surfplattor väger inte så mycket, och ibland de surfplattor som vi här klassar som bäst i test ser du att de olika modellerna alla ligger under en vikt på 0,8 kg, vilket i sig inte är mycket alls. Det finns dock stora variationer här, och vissa surfplattor kan väga så lite som 0,3 kg – så det här är något som kan vara smart att tänka på om du vill ha en platta som väger så lite som möjligt i väskan.

Priset

Det finns även stora variationer i priset på surfplattor på dagens marknad – och för många kan det vara lite förvirrande hur mycket man egentligen ska spendera på surfplattan. Är det verkligen så att de dyrare modellerna är bättre?

Här måste du återigen gå tillbaka till vad det är du ska använda surfplattan till. Om den bara ska användas för webbsurfing, vissa sociala medier och för att då och då kolla mailen, behöver du kanske inte betala för den dyraste surfplattan.

Samtidigt är det så att en surfplatta i en högre prisklass också kommer med ett antal andra saker som bättre prestanda, lagring, skärmupplösning och kamera. Så om du är den som ska använda plattan för att redigera foton, spela bra spel och liknande, eller bara väldigt mycket användning i allmänhet, kommer du att få mer glädje av din surfplatta genom att investera lite mer pengar i den.

När man överväger priset kan man även ta hänsyn till de tillbehör som ingår eller eventuellt måste köpas till. För att få full behållning av visst användande, t.ex. att rita och skriva direkt på surfplattan kan det exempelvis krävas att man köper till en penna, såsom Apple Pencil eller S Pen från Samsung.

Vad ska jag använda min surfplatta till?

Som vi har återkommit till ett antal gånger är det möjligt att använda en surfplatta för ett antal olika ändamål. Naturligtvis beror användningen på vad din surfplatta klarar av. Det är därför inte säkert att din något äldre modell eller billiga modell kommer att kunna användas för alla av följande uppgifter, men en nyare surfplatta med olika tekniker kan ofta användas för följande ändamål:

 • Som dator: Flera av surfplattorna i vårt test har så hög prestanda, lagringsutrymme, grafikprocessor etc. att du faktiskt kan använda den som en liten dator. Du kan till exempel använda den för arbete på olika platser eftersom den är lätt och smidig att bära fram och tillbaka.
 • Som bok: Genom att du laddar ner olika ljudböcker eller e-böcker kan du använda surfplattan som en bok. I så fall kommer du alltid att ha ditt läsmaterial lättillgängligt istället för att ha en tung bok med dig. Detta är också väldigt bekvämt på semester, eftersom du ofta kommer dit med fler böcker.
 • För spel: Om du investerar i en surfplatta med en optimal grafikprocessor och som har bra prestanda kan du faktiskt också använda din surfplatta för att spela på. En del kan också anslutas till extern spelutrustning, till exempel tangentbord (t.ex. ett smart keyboard), joysticks, spelkontroller etc.
 • För att rita: Du har möjlighet att använda ritprogram på flera surfplattor där du kan rita med fingrarna direkt på skärmen. Vissa varianter, till exempel modellerna från Apple, kan också anslutas till en ritpenna, såsom Apple Pencil, så att arbetet känns ännu mer realistiskt och du kan rita perfekt raka linjer. Så här är det bara du som sätter gränserna för kreativitet.
 • Att anteckna: Du kan använda surfplattan för skolarbete eller möten om du inte känner för att anteckna på papper. Du kan till exempel ladda ner Docs eller Word direkt till din surfplatta. Dessutom kan du med flera moderna modeller ansluta en penna, alltså t.ex. Apple Pencil eller Samsungs motsvarighet till Apple Pencil: S Pen, så att du kan skriva med handskrift på skärmen.
 • Titta på filmer, serier, etc.: Många använder sina surfplattor för att titta på serier eller filmer. Detta beror på att skärmen är tillräckligt stor för att rymma alla detaljer, men fortfarande inte tar så mycket plats som en dator. Samtidigt kan flera streamingtjänster fungera mycket bra på en surfplatta.
 • Att spela in och/eller redigera videor och foton: Om du får en surfplatta med bra kameror och optimal videoinspelning kan du använda surfplattan för att ta filmer och foton istället för att använda en kamera eller din telefon. Om modellen också har bra prestanda och grafikprocessor kan du också redigera videor och foton direkt på surfplattan istället för att överföra dem till en dator.

Så här har vi utfört detta test av surfplattor

I vår granskning av de surfplattor som är bäst i test på marknaden just nu har vi velat dela så mycket relevant information som möjligt med dig som konsument. Därför har vi gått igenom stora mängder information online. Genom att utgå från konsumenttester, kundrecensioner, produktinformation och erfarenheter, både nationellt och internationellt, har vi kunnat välja ut och presentera marknadens bästa surfplatta inom olika kategorier.

För oss har det också varit viktigt att hitta olika modeller som uppfyller olika behov, oavsett om du letar efter en billig modell eller en med hög prestanda. Urvalet i vårt test varierar därför mycket i funktioner, storlekar, pris och prestanda så att du kan hitta den surfplatta som passar dig bäst.

FAQ:

Vilken surfplatta är bäst i test?

Apple iPad Pro 11

Hur hittar jag den bästa surfplattan för mig?

För att hitta den bästa surfplattan för dig bör du tänka på vad du ska använda den till. Det handlar t.ex. om du främst ska maila, spela, läsa eller fota med din surfplatta, vilket du ser i vår guide.

Vad ska jag använda en surfplatta till?

Möjligheterna för vad du kan använda en surfplatta till är stora. I stora drag kan du använda den som du använder en dator eller mobil, men i en annan storlek - alltså titta på film, jobba, surfa etc.

Är det stor skillnad mellan en dyr och billig surfplatta?

Skillnaderna på surfplattor i olika prisklasser kan vara stora och du hittar dem främst i prestanda, skärm, kapacitet och upplösning. En billig surfplatta kan dock vara tillräckligt för dig.