Studsmatta test → Kolla in marknadens bästa studsmattor här

1
Berg Favorit 430cm med Comfort säkerhetsnät

Holländska Berg är ett företag som verkligen har gjort sig ett namn på marknaden för studsmattor, och några av de bästa och mest populära bästsäljarna på marknaden just nu är från Berg. Denna modell, Berg Favorit, är deras absoluta bästsäljare - och den som vi har utsett till bäst i test. Den har vunnit flera tester och har bland annat utsetts till bäst i test även av den norska testsajten Best-i-test.nu då de tog reda…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Berg Favorit 430cm med Comfort säkerhetsnät 8.400,67 kr. Luksusleg
Salta Comfort 251cm med säkerhetsnät 3.688 kr. jem & fix
Jumpmaster 430cm med säkerhetsnät 6.999 kr. Träningspartner
Berg Favorit 430cm med Comfort säkerhetsnät 19.999 kr. Lekute
Berg Favorit InGround 380 cm med Comfort säkerhetsnät 8.499 kr. Lekute
Salta Premium 244x396cm med säkerhetsnät##

Härliga minnen, aktiv lek och massa kul för hela familjen – det är vad vi får med en studsmatta. Vi svenskar älskar studsmattor – du ser en i var och varannan trädgård, och det är inte utan anledning. Det är roligt och hälsosamt på samma gång, och det är en grogrund för många timmars lek och roligt att tävla om bästa studs, höga hopp och coola tricks.

Men det finns många studsmattor på marknaden, och säkerhet är mycket viktigt. Därför har många svårt att veta vad man ska leta efter när man köper en ny studsmatta. I vårt test av studsmattor har vi valt marknadens 6 bästa studsmattor, som har olika storlekar och form. Dessutom kan du läsa vår fantastiska guide för att välja och köpa din studsmatta längst ner i artikeln – allt för att du ska hitta den bästa för dig.

Berg Favorit 430cm med Comfort säkerhetsnät – Studsmatta bäst i test

Holländska Berg är ett företag som verkligen har gjort sig ett namn på marknaden för studsmattor, och några av de bästa och mest populära bästsäljarna på marknaden just nu är från Berg. Denna modell, Berg Favorit, är deras absoluta bästsäljare – och den som vi har utsett till bäst i test. Den har vunnit flera tester och har bland annat utsetts till bäst i test även av den norska testsajten Best-i-test.nu då de tog reda på vilken som är den bästa studsmattan.

Det finns flera saker som gör Berg Favorit till den bästa. Först och främst är det kvaliteten och säkerheten som gör att studsmattan får så höga poäng. För dem som använder studsmattan märks snabbt att den känns väldigt solid och stark i duken. Detta ses också i det faktum att dess rekommenderade maximala användarvikt är 120 kg, vilket är i den övre änden av skalan på marknaden för studsmattor.

Stommen är gjord av galvaniserat stål som är ett rostfritt material som gör att den kan stå ute på vintern och kantklädseln är gjord av material som tål väder, vind och är UV skyddat. Berg Favorit levereras också med ett skyddsnät med vadderade stolpar och med sin omkrets på 4,3 meter är denna studsmatta den största av marknadens bästa studsmattor. Just 4,3 meter ses som många vara en optimal storlek. Kort sagt, bäst i test studsmatta overall? Berg Favorit!

Det vi liker:
 • Studsmattan kan köpas till bästa pris
 • Ger höga studs med en stor diameter på 4,3 m
 • Stativet är stabilt och robust
 • Har en hög maximal användarvikt
 • Har ett innovativt och säkert skyddsnät
Det vi ikke liker:
 • Bruksanvisningen är inte den bästa när det kommer till enkelhet
 • Den tar mycket plats
 • Stege måste köpas separat

Salta Comfort 251cm med säkerhetsnät – Bästa billiga

Studsmattor varierar mycket i pris och finns i olika prisklasser, och många kanske tror att du får vad du betalar för. Men det behöver inte vara fallet om du väljer Salta Comfort med säkerhetsnät. Här får du en av de bästa studsmattorna av hög kvalitet till bästa pris – eftersom det här är en billig modell jämfört med andra studsmattor.

En annan positiv sak med Salta Comfort är att den är relativt liten. Med sin diameter på 251 cm är studsmattan också en av de mindre studsmattorna, vilket gör den till en av de absolut bästa för dig som har begränsat utrymme i trädgården men ändå vill låta barnen, även små barn, ha riktigt kul och hoppa studsmatta.

Salta Comfort med säkerhetsnät har en snygg design och ser därmed både diskret och snygg ut i din trädgård med sin svarta färg i ramen. Säkerhetsnätet som medföljer har en praktisk öppning med dragkedja och skyddsnätet är tillverkat av ett mjukt och finmaskigt material. På så sätt behöver du inte oroa dig för att barnen inte är skyddade på ett mycket bra sätt då det är en bra studsmatta med hög säkerhet. Allt som allt, bra studs till bästa pris!

Det vi liker:
 • Det passar mindre trädgårdar eftersom den tar lite plats
 • Du får mycket för pengarna – billig jämfört med andra studsmattor
 • Garanti på 2 år på ramen, skyddsnät och hoppmatta, så den håller länge
 • Snygg, svart design
Det vi ikke liker:
 • Det har ett mindre hoppområde som kanske främst passar mindre barn
 • Tillbehör som stege måste köpas till

Jumpmaster 430cm med säkerhetsnät – Bästa stora

Som barn tyckte jag att en av de bästa och roligaste attraktionerna på ett nöjesfält var de stora studsmattorna med flera meter i diameter. Det kan vara svårt att få plats med en sådan stor studsmatta hemma i trädgården, men du kommer ändå ganska nära med denna studsmatta från Jumpmaster som är en riktigt bra studsmatta, bäst i test av de stora. Den har nämligen en storlek på hela 4,3 meter vilket är större än de allra flesta studsmattorna på marknaden. Bara den bästa studsmattan, Berg Favorit och Berg Elite Regular, är lika stor i detta test. På så sätt kan fler hoppa samtidigt – och hoppa högre. Den maximala användarvikten är bland den högsta av samtliga modeller på 150 kg. Dessa 150 kg kan fördelas mellan olika personer.

Den har dock fortfarande hög säkerhet. Mycket tack vare att den levereras med ett skyddsnät som sitter på utsidan av kantskyddet och ger bra skydd för hopparen. Öppningen går omlott som en tunnel och gör det enkelt att komma ut och in ur nätet utan att tumma på säkerheten under hoppningen. Stolparna är försedda med svart skyddande skum och nätet är finmaskigt så att inga fingrar eller tår kan fastna.

Kantskyddet är extra tjockt som (30 mm) som täcker alla fjädrar och är gjort av beständiga PVC material som tål att utsättas för väder och vind, inklusive solens UV-strålar på bästa sätt. Skyddsnätet fästas vid kanten av hoppduken för maximal säkerhet vid användning och har även en självstängande ingång som minimerar risken att man falla av.

Den galvaniserade ramen ger ett rostskydd och tillsammans med ett kraftigt kantskydd och ett slitstarkt och robust skyddsnät får du en av de bästa studsmattorna som håller länge. Allt detta till ett lågt pris. Det är inte bara vi som tycker att denna modell är en av de bästa, utan Jumpmaster på 4,3 meter har även utsetts till det bästa budgetvalet av bästitest.se. Så allt som allt en studsmatta med hög kvalitet till bäst pris! Kort sagt, bäst i test studsmatta modell större? Denna modell från Jumpmaster!

Det vi liker:
 • Utsedd till den bästa studsmattan av de till ett lågt pris i olika tester
 • Stege ingår i dess pris
 • Hög säkerhet bl.a. då nätet kan fästas vid kanten av hoppduken
 • Säljs till bästa pris som flera kan ha råd med
 • Har en hög maximal användarvikt på 150 kg
 • Lång hållbarhet i många år för studsmattan, t.ex. med konstruktion i galvaniserat stål
Det vi ikke liker:
 • Framför allt lämplig för små barn, och inte de större
 • Inte lämplig för dem som vill ha en studsmatta med kortare och stramare fjädrar

Berg Elite Regular 430 cm med Deluxe skyddsnät – Bästa fjädringen

Berg Elite Regular 430 cm är en annan studsmatta från det holländska varumärket Berg, och enligt varumärket i sig är deras Elite-serie deras allra bästa och mest avancerade studsmattor. Denna studsmatta är i toppen när det gäller pris, men i gengäld är den väl lämpad om du ska använda studsmattan mycket och intensivt.

En av de saker som gör att Berg Elite Regular sticker ut är deras Airflow jumpsuit. Det säkerställer ett mycket bra luftflöde vilket innebär att du kan hoppa ännu högre och få en bättre studs. Dessutom är Berg Elite Regular utrustad med så många som 112 Twin Spring guldfjädrar – vilket är det högsta antalet fjädrar i detta test. De är också monterade i V-former, eftersom detta säkerställer att du får ett större område på hoppduken som är det bästa sättet att hoppa på.

Berg Elite Regular är väderbeständig och väl vadderad UV skyddat. Studsmattan håller därmed på bästa sätt i alla slags väder och har en mycket bra kvalitet som inte kommer att gå sönder i första taget. Den är väl lämpad för både de vuxna och barnen, med en maximal användarvikt på 110 kg.

Det vi liker:
 • Mycket slitstark studsmatta med lång hållbarhet
 • En unik luftflödesteknologi
 • Högt antal Twin Spring guldfjäder i V-form som säkerställer god studs
 • Hög säkerhet och stabilitet
 • Levereras med Deluxe skyddsnät som stängs smidigt
Det vi ikke liker:
 • Är dyr – högst pris av alla testets modeller
 • Tar upp stor plats

Berg Favorit InGround 380 cm med Comfort säkerhetsnät – den bästa låga studsmattan

BERG Favorit InGround är samma studsmatta som vår testvinnare Berg Favorit, bara i låg version. Med andra ord får du samma goda kvalitet, stabilitet, och säkerhet som med Bergs absolut bästa modell overall.

Det finns många som föredrar en lägre studsmatta, särskilt de som har små barn eller de som vill vara närmare marken. Med andra ord är detta en studsmatta som passar bäst för mindre barn. Samtidigt kan vissa föräldrar uppskatta att denna låga variant, utöver hög säkerhet, ger ett mer diskret intryck i trädgården.

Studsmattan från Berg har en höjd på bara 20 cm, så det är inte det bästa valet för dem som vill ha en studsmatta med långa fjädrar som säkerställer högsta hopp – utan snarare en studsmatta som barn kan leka på utan att du behöver vara rädd för att de ska falla ner.

Det vi liker:
 • Högkvalitativ ram
 • Lång hållbarhet
 • Enkel studsmatta att montera
 • Enkel studsmatta att förvara på vintern
 • Lämplig för yngre barn (6 år +)
Det vi ikke liker:
 • Inte lika bra studs- och hopphöjd som många andra
 • Inte lämplig för erfarna akrobater

Salta Premium 244x396cm med säkerhetsnät – Bästa med rektangulär form

Vissa människor föredrar en rektangulär studsmatta, och det kan finnas flera orsaker till detta. En rektangulär studsmatta är till exempel mycket lämplig för de erfarna studsmattehopparna som vill göra trix och akrobatiska övningar, eftersom du kan utnyttja mattan till fullo. Andra kan ha en trädgård som är formad på ett sätt som gör en rektangulär studsmatta till det bästa valet.

Oavsett anledning – om du vill ha en rektangulär studsmatta som således skiljer sig från många andra studsmattor är Salta Premium 244x396cm med säkerhetsnät det bästa alternativet. Denna studsmatta får mycket höga poäng både på kvalitet och säkerhet – vilket är mycket viktigt när man ska köpa en rektangulär studsmatta.

Salta Premium har en extra tjock ram och en kantdyna som är 2,5 cm tjock, och dubbla koniska fjädrar, vilket innebär att du både kan hoppa högre, och att du kommer att landa mjukare och säkrare. Studsmattan är väldigt snygg där den står, och förutom säkerhetsnätet är studsmattan också utrustad med en stege som medföljer köpet – vilket inte är fallet för många studsmattor. Du får alltså detta till vad som kan sägas vara bästa pris! Sammantaget en studsmatta värd att kallas bäst i test av de rektangulära.

Det vi liker:
 • Bra studs och mjuk landning
 • Bra utnyttjande av hela hoppmattan tack vare rektangulär form
 • Snygg och stilren design
 • Stege ingår i dess pris
 • Ramen är tjock och kantdynan är 2,5 cm tjock
Det vi ikke liker:
 • Inte bästa för nybörjare
 • Kan upplevas som för kort för de mest erfarna gymnasterna
Berg Favorit 430cm med Comfort säkerhetsnät Salta Comfort 251cm med säkerhetsnät Jumpmaster 430cm med säkerhetsnät Berg Elite Regular 380cm med Deluxe säkerhetsnät Berg Favorit InGround 380cm med Comfort säkerhetsnät Salta Premium 244x396cm med säkerhetsnät
Storlek Ø: 430 cm H: 90 cm Ø: 193 cm H: 65 cm Ø: 430 cm H: 95 cm Ø: 380 cm H: 90 cm Ø: 380 cm H: 20 cm 244×430 cm H: 89 cm
Max användarvikt 120 kg 100 kg 150 kg 110 kg 110 kg 180 kg
Höjd säkerhetsnät 270 cm från marken 250 cm från marken 275 cm från marken 270 cm från marken 200 cm från marken 271 cm från marken
Antal fjädrar 96 st. 48 st. 96 st. 112 st. 80 st. 84 st.
Bredd kantfyllning 380 mm 290 mm 300 mm 380 mm 250 mm
Tjocklek kantfyllning 20/10 mm 20 mm 30 mm 20 mm 30 mm

Hur väljer jag den bästa studsmattan?

En studsmatta kan vara till stor glädje för hela familjen, och det är just därför studsmattor har blivit så populära som de har blivit för familjer över hela landet. Men de flesta kan också ha svårt att veta vilken studsmatta man ska välja – vilken är den bästa för oss? Att hoppa studsmatta är kul, men man har också hört talas om olyckor på studsmattor. Det är därför klokt att tänka på några saker innan du köper en ny studsmatta. Nedan går vi igenom de viktigaste faktorerna du bör tänka på för att hitta studsmattan som passar dig och din familjs behov bäst.

Vem kommer att använda studsmattan?

När du går ut och köper en studsmatta är det klokt att tänka på vem som ska använda den. Ska vuxna använda den? Är det bara barn? Ska hela familjen hoppa, och ska fler hoppa på studsmattan samtidigt? Studsmattor har alltid den maximala användarvikten i produktinformationen angiven. Vissa har en maximal användarvikt på 120 kg, medan andra har en maximal användarvikt på 150 kg. I vårt test varierar den maximala användarvikten mellan 100 kg och 180 kg.

Tänk därför på den maximala användarvikten när du köper studsmatta och hur mycket vikt studsmattan ska tåla, även när flera personer använder studsmattan samtidigt – såväl vuxna som barn. Dessutom kommer en stor studsmatta att behöva mer vikt för bra studs, medan en mindre studsmatta kan ge en bra studs utan alltför mycket vikt.

Nedan kan du också läsa mer om till exempel studsmattans form och vilken typ av studsmattor som ger djupare och mer kontrollerad studs, samtidigt som det garanterar högsta möjliga säkerhet. Alla dessa saker beror på vem som ska använda studsmattan, så det är klokt att ha detta i åtanke.

Formen

När du tittar in i svenska trädgårdar ser du snabbt att det är de runda eller cirkulära studsmattorna som är mest populära här, men det finns också ett antal bra rektangulära studsmattor. Vad som är det bästa för dig beror på ett antal faktorer. I allmänhet kan man säga att det finns en större risk förknippad med rektangulära studsmattor, varför de runda är mer populära. Formen på de runda studsmattorna hjälper till att vägleda personen som hoppar mot studsmidans mitt, vilket ger en hög säkerhetsnivå och minskar risken för att hoppa utanför mattan. På det sättet får du automatiskt en kontrollerad studs för barn, och det är också säkrare om flera barn ska hoppa på studsmattan samtidigt.

Å andra sidan är de rektangulära studsmattorna bättre lämpade för mer erfarna hoppare, eftersom de ger bättre och djupare studsar, vilket är det bästa om du vill köpa en modell som ger höga hopp, samt möjlighet till djupare och mer akrobatiska hopp och trix. Då uppnår du en mer kontrollerad studs.

Dessutom fördelas kraften på de runda studsmattornas ram utåt, vilket innebär att ramen inte behöver vara lika stark för att vara en säker studsmatta. Det innebär att det kräver mindre material och de runda studsmattorna är därför ofta billigare.

Storlek

Hur stor du vill att din studsmatta du väljer spelar också in i din väg till den bästa för dig. Först måste du tänka på hur stor trädgård du har och därmed hur mycket utrymme du har för en studsmatta. Vissa har plats för en stor studsmatta, medan det för andra är en liten studsmatta som passar perfekt i deras trädgård.

Men det finns några andra saker att tänka på när det gäller storlek. Ju större studsmatta, desto mer kraft behöver du för att få en bra studs. För ett litet barn med låg vikt kommer en stor studsmatta således att ge en dålig studs. Detta beror på att luften under mattan måste tryckas upp och ner, och det kräver därför en lämplig vikt för att få tillräckligt med luft pressad under den för att ge en bra studs. 4,3 meter i diameter är därför den största familjestorleken du får som standard. 4,3 meter i diameter är lämplig för de flesta och vi har inkluderat tre modeller i detta test med denna storlek. För ett litet barn kommer det inte att ge en för hög studs, så att det blir osäkert, samtidigt som de har lite att in sig växa i.

Ram och konstruktion av hög kvalitet

Fjädrarna och ramen är själva grunden för en studsmatta och är därför ganska viktiga att tänka på. Ramen är själva skelettet som håller upp studsmattan. Ramen måste vara tillräckligt stark för att klara den maximala användarvikten, och helst klara att flera barn använder mattan samtidigt. På de flesta högkvalitativa studsmattor är ramen tillverkad av galvaniserat stål. Galvaniserat stål är nästan rostfritt, vilket innebär att ramen på studsmattan kommer att ha en bra hållbarhet även om ramen på mattan är ute över vintern och i olika väder – något vi trots allt har i svenska trädgårdar.

Rektangulära studsmattor kräver en starkare ram än de runda, eftersom vikten fördelas annorlunda. Dessutom kommer en tyngre studsmatta också att vara mer stabil. Det är därför klokt att tänka noga över ramen när du köper studsmatta.

Bra fjädrar ger bra studs

Vi vet alla att fjädrar, både kvalitet på och antal fjädrar, har stor inverkan på en studsmatta, och bättre fjädrar ger ofta bättre studs. Det är faktiskt stor variation i kvaliteten på fjädrarna i en studsmatta, vilket också delvis är relaterat till dess pris. Vad du därför bör titta på när det gäller upphängning av din studsmatta är det antal fjädrar den har, hur långa de är, hur stora och tjocka de är och vad de är gjorda av. Ju större fjädrar, desto mer dras studsmattan ut och desto djupare och mer kontrollerad studs kommer du att uppnå.

Få fjädrar eller korta hårda fjädrar ger en dålig studs, medan många fjädrar som är flexibla och långa gör att du får bättre studsar. Detta med fjädrar är därför något som till stor del är relaterat till kvalitet – men det handlar också om vad du vill ha ut av studsmattan.

Hoppduk

Tillsammans med fjädrarna är hoppduken det som till stor del avgör upplevelsen du får när du hoppar på en studsmatta. Det är viktigt att leta efter en högkvalitativ duk, eftersom detta också är den mest utsatta delen av en studsmatta. Solljus, regn, fukt och smuts, tillsammans med den faktiska hoppningen, leder till mycket slitage på tyget, vilket innebär att tyg av låg kvalitet kan skadas.

De flesta högkvalitativa studsmattor idag är tillverkade av hållbara och UV-skyddande material, vilket innebär att de håller längre och är bra att hoppa på länge.

Säkerhetsnät

Det kommer nog inte som en överraskning för dig att skyddsnätet syftar till att säkerställa en säker studsmatta. Ett skyddsnät finns för att se till att du eller ditt barn inte hoppar av mattan och skadar sig själv. Ett skyddsnät bör helst vara minst 180 cm, och ett skyddsnät är tillverkat av finmaskigt nät, vilket hindrar dig att ramla av studsmattan.

Säkerhetsnät har inte alltid varit en självklar del av studsmattan. Men de senaste åren har detta blivit mer eller mindre obligatoriskt och något många ser som en absolut nödvändighet. Skyddsnät ingår nu på de flesta studsmattor, men inte alla – så det här är något du bör kontrollera när du köper en studsmatta. Ett skyddsnät är inte absolut nödvändigt om du ska gräva ner mattan på marknivå, men annars måste du ha ett skyddsnät till studsmattan.

Det finns vissa skillnader i ett skyddsnät. Vissa av dem har blixtlås, medan andra har en självstängande ingång. Om ditt barn tenderar att glömma att stänga skyddsnätet bakom sig, kanske du vill köpa en studsmatta med en självstängande ingång.

Kantskydd och vaddering

Detta är viktigt, så upprepa detta själv; kantskydd, kantskydd, kantskydd. Förutom skyddsnät är kantskydd en mycket viktig del av en studsmatta. Denna är det viktigaste säkerhetsskyddet på studsmattan, eftersom dess kantskydd förhindrar att du skadas. Denna ligger runt hela mattan och skyddar dig från att landa i fjädrarna och ramen när du hoppar. Det vanligaste är att mattan har ett tjockt kantskydd, och detta brukar vara cirka 30 cm tjock och att materialets faktiska tjocklek är cirka 2-3 cm.

Kantdynans material är också viktigt. På de flesta studsmattor är kantdynan gjord av material som tål slitage, väder, vind och UV-strålning. Uppfyller mattan dessa krav kan du veta att det är ett bra val ur de aspekterna!

Tänk på garanti och reservdelar

Här i Sverige finns det en garanti på varor vi köper. Det kan variera stort i antal år, från få till flera år. Detta är något att tänka på när man köper en ny studsmatta. Det finns ofta olika garantier på allt från ram till skärm och skyddsnät. Det är därför en bra idé att kontrollera om studsmattan du köper har garanti på 2 år eller 5 år. För att din studsmatta ska hålla i flera år gäller dock att du tar väl hand omden.

Det kan också vara så att du så småningom behöver reservdelar på en studsmatta, speciellt om mattan är ute eller om den används mycket. Kanske har du råkat riva sönder skyddsnätet, eller kanske skadas kantdynan. I dessa fall är det bra att ha köpt en studsmatta från ett ansett varumärke, eftersom det ofta är lättare att hitta reservdelar från dessa tillverkare.

Ska jag prioritera billigaste och bästa pris på en studsmatta?

Är du osäker på hur mycket du ska ge för en studsmatta, och om priset på en studsmatta verkligen betyder något? Vi förstår att du undrar över detta, eftersom det här är en komplicerad och komplex fråga – och vi har tyvärr inte ett särskilt bra svar på detta. Vi ska dock försöka ge mer klarhet i det, då man såklart vill hitta en studsmatta till bästa pris!

Generellt kan vi säga att ja, priset spelar in. Det handlar om att hög kvalitet ofta är relaterat till att studsmattan är mycket bra och därmed också har ett högre pris. Med en kraftfull, stabil och robust studsmatta där ramen är tjock kommer också att priset ska vara högre. Detta kan till exempel ses på en rektangulär studsmatta. På en rektangulär studsmatta kräver det att ramen är starkare och därmed används också mer material, vilket i sin tur leder till ett högre pris. Därför kan du också se att de runda modellerna är billigare än en rektangulär, just för att en rund studsmatta kräver mindre material på ramen eftersom vikten fördelas jämnare över hela ramen.

Kantklädsel, fjädrar, ram och skyddsnät är alla delar av studsmattan som kräver hög kvalitet för att hålla länge, eftersom det minskar risken för olyckor. Det använda materialet är därför mycket viktigt och det är ofta relaterat till priset. Om du letar efter en studsmatta som du kan få till en bra studs med och har gott om plats – då finns det vissa krav på en studsmatta och dess material. Med andra ord lönar det sig vanligtvis att inte välja en billig studsmatta, eftersom det kan leda till att kantdynor, fjädrar, ram och skyddsnät inte är gjorda av de bästa materialen.

Som du dock har sett i testet finns det prisvärda modeller som är mycket bra, där du får ett bra pris och du får mycket för pengarna. Först och främst är det därför viktigt att läsa recensioner, tester etc. för att läsa om andras erfarenheter med studsmattorna – på det sättet kan du hitta en studsmatta till ett bra pris, men det kräver att du undersöker vad det är du köper.

Är studsmattor verkligen säkra?

Säkerhet är ett måste när det gäller studsmattor, och det finns förmodligen många som är rädda för att köpa en studsmatta till sina barn, eftersom de är rädda för att de ska skadas – vilket är vettigt. Men det är viktigt att betona att en studsmatta i de flesta fall är helt säker, eftersom det läggs så mycket vikt vid hög säkerhetsnivå vid tillverkning av studsmattor – speciellt om du väljer en bra studsmatta av god kvalitet. Framför allt på senare år har det lagts ett fokus på ökad säkerhet.

En studsmatta är något som ska användas för hela familjen, och det finns en grogrund för mycket roligt, bra minnen och aktiv lek utomhus. Idag är studsmattorna på marknaden av god kvalitet är alla utrustade med skyddsnät, kantdynor och hållbara material, vilket innebär att den dämpar stötar och risken för olyckor är mycket liten.

Att hoppa på en studsmatta är också mycket hälsosamt för barn och vuxna, eftersom det är ett effektivt och roligt sätt att vara aktiv. Du ökar dina motoriska färdigheter, samordning och balansförmåga, så det finns många bra skäl att köpa studsmatta.

Om du är orolig för att det blir för höga studsar, eller att det är farligt för dina barn, kan du också köpa en studsmatta med mindre studs, eftersom det innebär att du inte kan hoppa så högt. Ett annat alternativ är att välja en låg studsmatta eller gräva ner studsmattan i marken, så att fallhöjden inte blir för stor – men ett skyddsnät och kantfyllning säkerställer i stor utsträckning att risken för en olycka har blivit mycket låg med dagens moderna studsmattor.

Hur monterar man studsmatta?

Många tror att en studsmatta är svår att montera. Men det behöver verkligen inte vara fallet. Det kan vara så att du bör ha minst två delar när du monterar studsmattan, men bortsett från det är en studsmatta i allmänhet lätt att montera.

Vad som kan vara krävande vid montering av en studsmatta är när du måste fästa fjädrarna i ramen samtidigt som du drar åt tyget. Just det här jobbet kräver att du använder lite muskler – men för de flesta går det bra.

Studsmattorna har en bruksanvisning, och de allra flesta är mycket användarvänliga och lätta att läsa. När själva mattan är monterad är det en bra idé att kontrollera att fjädrarna sitter ordentligt, och du måste också se till att studsmattans kantdynor sitter ordentligt över både ramen och fjädrarna.

Förvaring av studsmattan på vintern

Många undrar över förvaring sin studsmatta på vintern. Det är klokt, då du ju vill ta hand om din studsmatta på bästa sätt för lång hållbarhet och glädje av den i flera år. Hur gör man då det på bästa sätt? Kan studsmattan stå utomhus? Och hur ska den förvaras?

Som nämnts tidigare i vår artikel är de flesta av studsmattorna på marknaden gjorda av bra material där ramen är gjord av galvaniserat stål, som är rostfritt och tål fukt och olika årstider. Men när det gäller kallare tider, vill barn inte använda studsmattan lika mycket och det kan ofta gå lång tid utan att den användas.

Det finns många som väljer att låta studsmattan stå ute, och i de flesta fall går det bra. Men för att säkerställa en lång hållbarhet i många år och livslängd på studsmattan är det en bra idé att packa ihop den när sommaren är över. Detta beror på att snö, regn, väder och vind sliter på ramen, duken, skyddsnätet ,kantfyllningen och fjädrarna, och snön kan ofta vara tung om den ligger på studsmattan. Vi rekommenderar därför att du tar isär hela studsmattan och förvarar den på en torr plats.

Tips för demontering och förvaring av studsmattan:

 • Ramen ska demonteras helt.
 • Förvara skyddsnät, kantfyllning, duken och fjädrar på ett torrt ställe.
 • Använd gärna handskar när du tar isär den, så att du inte klämmer eller skadar dig själv när du tar bort fjädrarna
 • Låt kantdynan, tyget och skyddsnätet ligga torrt innan förvaring, så att det inte blir fukt i delarna.
 • Spara i bruksanvisningen så att monteringen blir lätt när sommaren kommer.
 • Gå igenom alla delar innan du packar för att kontrollera att alla delar är intakta, eller om det behövs byta ut några delar till sommaren igen.

Hur du säkrar studsmattan

Här i Sverige utsätts vi för varierande väder och ibland kan det vara starka vindar eller mycket snöfall. Som vi nämnde i föregående avsnitt kan snö lägga sig på en studsmatta, vilket kan skada både fjädrarna och hoppduken, vilket kan innebära att du får mindre studs och lägre hållbarhet på mattan.

Dessutom kan studsmattor utsättas för mycket vind. Säkerhetsnätet är till exempel så högt att om det blåser ordentligt kan vinden fånga det. Detsamma gäller till stor del för hoppduken, eftersom den kan fungera som ett segel. Vi har därför samlat några bra tips för att säkra studsmattan:

 • Placera gärna några stenar eller något tungt över studsmattan för att säkerställa att vinden inte kommer att fånga den – eller fäst den med en kedja.
 • Ställ studsmattan någonstans i trädgård där den är skyddad och där vinden sällan blir väldigt stark
 • Om du vet att det ska blåsa väldigt mycket, ta bort skyddsnätet eller lägg hela studsmattan upp och ner medan det blåser.

Så här har vårt test av studsmattor utförts

I vårt test av studsmattor har det varit viktigt för oss att hitta ett bra urval av studsmattor som passar olika behov och är bäst i test på sina sätt. I detta test hittar du därför ett varierat urval av studsmattor som har olika storlekar och varierar i maximal användarvikt, säkerhet, form och pris, eftersom alla har olika behov och önskemål på en studsmatta. Vad de har gemensamt är att de är bland de bästa på marknaden!

För att hitta de utvalda modellerna i vårt test har vi gått igenom stora mängder information online i form av information från tillverkare, kundupplevelser, konsumenttester och expertutlåtanden. På det här sättet har vi samlat in information för att kunna välja ut de allra bästa studsmattorna på marknaden just nu, så att du kan göra det bästa och mest genomtänkta valet för dig och din familj.

FAQ:

Vilken studsmatta är bäst i test?

Berg Favorit 430 cm med Comfort Säkerhstnät är den studsmatta som är bäst i test, eftersom den får höga poäng på alla våra testparametrar. Alla modeller i vårt test är dock mycket bra på sina sätt.

Hur säkrar man en studsmatta för vind?

Du bör säkra studsmattan om det ska blåsa mycket, genom att ta bort skyddsnätet eller vända hela studsmattan upp och ner. I vår artikel kan du också läsa fler tips för att säkra studsmattan vid blåst.

Hur stor ska en studsmatta vara?

Hur stor en studsmatta ska vara beror på dina behov. Den största standardstorleken är 4,3 m, eftersom detta är en lämplig storlek för både barn och lite äldre, och även användarens vikt spelar in.

Hur lång tid tar det att sätta upp en studsmatta?

Att sätta upp studsmatta kan gå relativt snabbt. Läs instruktionerna noga och var gärna några stycken som hjälps åt vid montering - då ska det vara möjligt att göra det på 2-3 timmar.