Strykjärn Test (2022) → 5 av marknadens bästa strykjärn

1
Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn

Du kan investera i detta Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn om du vill få tag i en funktionell modell som snabbt gör dig av med både små och envisa veck och skrynklor. Produkten värms också upp snabbt och med hjälp av Philips SteamGlide Advance stryksula glider den optimalt på alla typer av material. Dessutom är Philip Azur GC4563 Ångstrykjärn reptåligt och har utvecklats med droppstopp. Det är inte bara vi som tycker att detta är det…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn##
Electrolux EDB5220 Ångstrykjärn Tefal FV6520E0 Strykjärn##
Tefal Easygliss 30 FV4070 Ångstrykjärn##
Braun TexStyle 745 A Ångstrykjärn##
Tefal Ultimate Pure FV9845 Ångstrykjärn##

Om du vill hitta det bästa strykjärnet har du helt klart kommit till rätt plats, då vi i detta test av strykjärn har samlat de bästa modellerna på ett ställe. Alla strykjärn är värda pengarna, eftersom de är effektiva i drift och har ett antal bra funktioner som underlättar strykningen för dig. Vi har utsett Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn till bäst i test, så det kan du välja om du vill ha det absolut bästa strykjärnet som lever upp till alla förväntningar.

Efter att ha granskat produkterna kan du läsa om hur du hittar det bästa strykjärnet för dig, hur detta test har utförts och hur du bäst underhåller ditt strykjärn så att det kan hålla i många år framöver.

Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn – Strykjärn bäst i test

Du kan investera i detta Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn om du vill få tag i en funktionell modell som snabbt gör dig av med både små och envisa veck och skrynklor. Produkten värms också upp snabbt och med hjälp av Philips SteamGlide Advance stryksula glider den optimalt på alla typer av material. Dessutom är Philip Azur GC4563 Ångstrykjärn reptåligt och har utvecklats med droppstopp. Det är inte bara vi som tycker att detta är det strykjärn/den ångstation på marknaden som är bäst i test, då även Råd & Rön har utsett modellen till bäst i test.

Därför ska du välja Philips Azur GC4564 Ångstrykjärn

Det finns flera bra skäl att investera i detta Philips Azur GC4564 Ångstrykjärn, bäst i test på flera sätt. Först och främst kan det nämnas att ånga används i flera nivåer, så att du kan välja det som passar dina behov. Produkten har en ångpuff på upp till 220 gram, som du med fördel kan använda och få bra resultat på mer envisa veck. Du kan dock också välja att använda ett konstant ångutsläpp på upp till 45 gram per minut.

Ett annat stort plus med detta strykjärn, Philips Azur, är att det är utvecklat med en speciell SteamGlide Advance stryksula vilket ger en mycket bra glidförmåga på alla material. Det spelar ingen roll om du stryker jeans, skjortor, gardiner etc. – du borde förmodligen få ett optimalt resultat. Undersidan på Philips Azur GC4564 har en non-stick beläggning och är reptålig vilket gör att strykjärnet glider lätt och strykningen kan genomföras på bästa sätt. Dessutom värms hela strykjärnet snabbt, vilket innebär att du inte behöver vänta alls länge för att bli av med veck och skrynklor på kläderna.

Strykjärn med inbyggt avkalkningssystem

Philips Azur GC4564 är också utrustad med ett Quick Calc Release-system som gör att du enkelt kan ta bort kalk. Detta hjälper till att säkerställa optimala resultat under många år framöver – och att produkten är lätt att hålla ren. Philips Azur GC4564 är också utvecklat med ett speciellt droppstopp så att inte alltför mycket vatten rinner läcker in i materialet, utan på bästa sätt tas tillvara på. Dessutom har den en lång sladd på 2 meter. Det är inte bara vi som har kommit fram till att Philips Azur GC4564 är ett riktigt bra strykjärn, bäst i test enligt såväl oss som Råd & Rön. Vidare har en annan modell av ångstation från Philips, Philips GC9615 Ångstation, fått fint beröm för hur ångan lyckas göra dina kläder riktigt fina, så du förstår att tillverkningen är i toppklass. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 15,3 cm
 • Djup: 31,9 cm
 • Bredd: 12,8 cm
 • Vikt: 1,5 kg
 • Färg: Mörkblå och vit
 • Effekt: 2400 watt
 • Ångtyper: Ångpuff och konstant ånga 
 • Vattentankens kapacitet: 300 milliliter
 • Kontinuerlig ånga: 45 gram per minut
 • Koncentrerad ångpuff: 220 gram per minut
 • Sladdlängd: 2 meter
Det vi liker:
 • Med ångpuffar i olika nivåer, bland annat en ångpuff på upp till 220 gram, tas alla veck bort
 • Utvecklad med en SteamGlide Advance stryksula som gör att den glider lätt och bra på alla material
 • Non-stick beläggning gör att den är reptålig och lätt att rengöra
 • Utsedd till bäst i test av Råd & Rön

Electrolux EDB5220 Ångstrykjärn Tefal FV6520E0 Strykjärn – Det bästa billiga strykjärnet

Är du ute efter ett riktigt bra strykjärn, bäst i test på olika sätt, finns det modeller i flera prisklasser, och detta Electrolux EDB5220 Ångstrykjärn är det bästa billiga strykjärnet. Trots att järnet säljs till ett plånboksvänligt pris som gör att strykningen inte behöver vara någon dyr aktivitet har denna ångstation flera olika fina funktioner som bidrar till bästa möjliga strykning. Bland annat har den en vattentank på hela 330 ml, vilket innebär att du inte behöver fylla på vatten stup i kvarten. Denna effektivitet och smidighet är ett stort plus! Andra fördelar med järnet inkluderar ett inbyggt antikalk-system och automatisk avstängningsfunktion efter bara 30 sekunder.

Därför ska du välja Electrolux EDB5220 Ångstrykjärn

Om du inte har den största budgeten att röra dig med när du ska köpa ditt nya strykjärn, men ändå vill vara säker på att du få tag på en högkvalitativ modell, då rekommenderar vi dig att investera i Electrolux EDB5220. Denna variant säljs till ett plånboksvänligt pris, så att varje hushåll har möjlighet att stryka kläder med ett välfungerande strykjärn. Dessutom behöver du inte vara orolig för att kompromissa med dess funktioner, eftersom denna modell lever upp till alla förväntningar.

Inkluderat i modellens smarta tekniker finns även ett anti-kalksystem, som gör att du inte behöver oroa dig för mycket för att kalk gör dina kläder vita om du använder den här modellen. Dessutom förlänger det generellt järnets livslängd. Vidare har strykjärnet en vattentank som rymmer 300 ml vatten, vilket gör att du inte behöver fylla på vatten stup i kvarten. Samtidigt är det en lätt modell på endast 0,86 kg, vilket är en mycket bra kombination. Smidigheten går även igen i att den har en lång sladd på 2,1 meter.

Optimal säkerhet med automatisk avstängning

Detta är en av marknadens modeller med den bästa säkerheten. Detta beror bland annat på att den har automatisk avstängning, så om du går iväg från järnet och lämnar det på basen i över 8 minuter stängs det av sig självt för att minimera risken för olyckor. Skulle du lämna strykjärnet med stryksulan nedåt stängs det av efter 30 sekunder. Den höga säkerhetsnivån går även igen i hur Electrolux har utvecklat den med funktionen ThermoSafe. Detta är en indikator som visar när strykjärnet är avkylt nog att du kan ställa iväg det med full säkerhet. Sammantaget är alltså detta ett mycket bra strykjärn, bäst i test av marknadens billiga modeller!

Produktdetaljer

 • Vikt: 0,86 kg
 • Färg: Klarblå
 • Effekt: 2300 watt
 • Kapacitet för vattentank: 300 milliliter
 • Kontinuerlig ånga: 30 gram per minut
 • Koncentrerad ångpuff: 110 gram per minut
 • Sladdlängd: 2,1 meter
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Enkel att använda med fina funktioner såsom inbyggt antikalk-system
 • Utvecklad med automatisk avstängning där järnet stängs av efter 30 sekunder med stryksulan nedåt

Tefal Easygliss 30 FV4070 Ångstrykjärn – Prisvärt strykjärn med användbara funktioner

Som vi var inne på vid produkten ovan kan du enkelt hitta ett strykjärn/ångstation med fina egenskaper som gör den bäst i test, även om du inte vill betala en halv förmögenhet för det. Den här modellen från Tefal är ytterligare ett bra exempel på detta, eftersom det säljs till ett plånboksvänligt pris men fortfarande är av hög kvalitet. Strykjärnet har exempelvis en Airglide-stryksula som har god glidförmåga på alla material och så har den utvecklats med droppstoppfunktion.

Därför ska du välja Tefal Easygliss 30 FV4070  Ångstrykjärn

Precis som vi har varit inne på behöver du inte oroa dig för att behöva betala en halv förmögenhet för ett bra strykjärn, för det finns även billigare alternativ. Dessutom kan det kännas trevligt att det finns några olika modeller att välja mellan, av de som är bäst i test och i den lägre prisklassen. Trots det låga priset kan du vara säker på att du får det du förväntar dig av ett strykjärn, då Tefal Easygliss har utvecklats med de funktioner du torde ha störst glädje av i vardagen.

Tefal Easygliss är exempelvis utvecklad med en Airglide-stryksula, vilket innebär att du enkelt kan stryka med järnet över alla typer av material. På så sätt blir hela strykningen lättare. Det spelar ingen roll om dina kläder bara har några små vecka eller har varit helt vikta – detta strykjärn ska kunna klara uppgiften. Du har mycket ånga tillgänglig, eftersom den konstanta ångan är 40 gram per min. och maskinen kan leverera en ångpuff på 140 gram per min. Strykjärnet har även en 270 ml vattentank så att du inte behöver fylla på vatten hela tiden.

Billigt strykjärn med vertikalt ångsystem

Ett annat stort plus som talar för att välja detta strykjärn framför andra i testet är att ångan kan sprejas vertikalt så att du kan släta ut kläderna medan de fortfarande hänger på galgen. Dessutom har strykjärnet en inbyggd droppfunktion så att inga fläckar syns på dina kläder och stängs av automatiskt när det inte används. Detta skapar en mycket större säkerhet i hemmet.

Produktdetaljer

 • Vikt: 1,5 kg
 • Färg: Turkos och vit
 • Effekt: 2400 watt
 • Ångtyper: Ångpuff, konstant ånga och spray
 • Vattentankens kapacitet: 270 milliliter
 • Kontinuerlig ånga: 40 gram per minut
 • Koncentrerad ångpuff: 130 gram per minut
 • Sladdlängd: 2 meter
Det vi liker:
 • Utvecklat med en Airglide-stryksula som ger den en bättre glidförmåga än andra modeller
 • Antidroppfunktion minskar risken för blöta fläckar på kläderna
 • Ångan kan sprejas vertikalt så att kläderna kan hängas direkt på galgen

Braun TexStyle 745 A Ångstrykjärn – Ett fint ångstrykjärn med stor kapacitet i vattentanken

Genom att investera i detta strykjärn från Braun kan du vara säker på att du får en funktionell ångstation beställd hem. Strykjärnet kan användas på alla material och i alla skrymslen, även de som är svåra att komma åt, såsom kragar. Själva vattentanken har stor kapacitet, så du behöver inte ständigt fylla nytt vatten på apparaten.

Därför ska du välja Braun TexStyle 745 A Ångstrykjärn

Letar du efter ett strykjärn som kan bli av även de mest envisa vecken och skrynklorna på alla typer av tyg? Och vill du att strykjärnet också ha ett snyggt utseende och en stor kapacitet för vatten? I så fall har du kommit till den bästa produkten för dig. Med denna Braun TexStyle behöver du inte direkt känna att du ska ställa iväg järnet då du har strykt klart, eftersom det har en snygg design att se på med sin svarta och mörkgröna färg. Produkten har också en stor behållare med plats för 400 ml vatten, vilket innebär att du inte behöver fylla tanken hela tiden – inte ens när du ska stryka mycket på en gång.

Alla utvalda strykjärn i detta test av strykjärn kan naturligtvis snabbt bli av med veck och skrynklor, vilket också gäller den här modellen från Braun, som också är bäst i test. Den stora fördelen med att välja den här modellen framför de andra är att TexStyle-varianten är utvecklad för att lätt kunna komma runt även de svårare områdena, inklusive knappar, spetsar och krage. Detta beror på att dess järnspets är utformad så att den på bästa sätt kan komma åt och spraya ånga direkt på veck/skrynklor med upp till 150 gram per min.

Strykjärn med hög säkerhetsnivå

Detta strykjärn från Braun glider till och med utan ansträngning över alla material, eftersom den är utrustad med en anodiserad stryksula. Denna typ av stryksula är också reptålig, vilket innebär att apparaten inte skadas även om du drar den över en knapp eller kant. Dessutom är produkten skyddad mot överhettning och har en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att apparaten stängs av efter att ha använts på mer än 8 min. Maskinen har också en droppfunktion så att du inte får fläckar av vatten på kläderna. Med tanke på alla dessa funktioner är det inte konstigt att produkten har utsetts till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk i augusti 2016.

Produktdetaljer

 • Färg: Svart och mörkgrön
 • Effekt: 2400 watt
 • Ångtyper: Kontinuerlig ånga och sprayfunktion
 • Vattentankens kapacitet: 400 milliliter
 • Kontinuerlig ånga: 50 gram per minut
 • Koncentrerad ångpuff: 150 gram per minut
 • Sladdlängd: 2,5 meter
Det vi liker:
 • Utrustad med en stor vattentank på 400 ml
 • Kan lätt nå även svåra områden och tar bort alla slags veck
 • Stilren design och hög användarvänlighet säkerställer att du får ett strykjärn du kommer att älska
 • Är skyddad från överhettning och har droppskydd och automatisk avstängning

Tefal Ultimate Pure FV9845 Ångstrykjärn – Kraftfullt strykjärn med automatisk ånginställning

Detta strykjärn från Tefal fungerar riktigt bra för de flesta uppgifter, mycket tack vare att det har hög effektivitet. Produkten värms därmed på nolltid och klarar även de mest envisa veck på alla typer av material. Du behöver inte ens ställa in strykjärnet själv, eftersom denna ångstation har automatisk ånginställning. Modellen har ett mikrokalkfilter och en mycket bra stryksula i form av Durilium AirGlide Autoclean. Sammantaget egenskaper som gör den värd att tas med bland de modeller som är bäst i test!

Därför ska du välja Tefal Ultimate Pure FV9845 Ångstrykjärn

Om du vill ha ett strykjärn som ger utmärkta resultat på alla typer av material, bör du investera i denna Tefal Ultimate Pure-modell. Produkten har hög effektivitet så att du snabbt kan stryka dina kläder eller andra material. Den höga effektiviteten garanterar också att produkten har en snabb start så att du kan komma igång med strykningen på nolltid. Du behöver inte ens hitta rätt mängd ånga själv, eftersom produkten är utvecklad med en automatisk ånginställning som bestäms baserat på inställd temperatur på maskinen.

Den kontinuerliga ångan uppgår till 60 gram per min, vilket på bästa sätt säkerställer en snabb borttagning av alla små veck och skrynklor. Om du behöver lite extra ånga för mer envisa veck, kan du helt enkelt använda produktens kraftfulla ångpuff på upp till 260 gram per min. Det ska absolut lyckas jämna ut alla veck! Du behöver med denna modell dessutom inte kämpa med att ta fram strykbrädan om du bara behöver ta bort mindre veck, eftersom produkten har en vertikal ångfunktion så att kläderna kan strykas direkt på galgen.

Utrustad med ett 2-i-1 avkalkningssystem

En av de saker som sticker ut särskilt om detta strykjärn, bäst i test tack vare de absolut bästa egenskaperna, är dess inbyggda avkalkningssystem. Produkten är utvecklad med ett exklusivt 2-i-1 Micro-Calc-filter som filtrerar all ånga som går genom maskinen. Så du kommer på så sätt aldrig att få kalkfläckar på dina kläder när du stryker dem. Det är också enkelt att rengöra filtret eftersom det är avtagbart. Detta avkalkningssystem hjälper ditt strykjärn att hålla i många år med samma effektivitet.

Förutom ovanstående fördelar med den här produkten är den också utrustad med en stryksula i Durilium AirGlide Autoclean, vilket innebär att du enkelt kan stryk på alla material. Apparatens stryksula är utrustad med en katalytisk Autoclean-beläggning som håller den fri från fläckar och säkerställer att den kan hålla länge. Ytterligare en fördel med att välja den här modellen från Tefal är att den är utrustad med en automatisk avstängningsfunktion för extra säkerhet samt en droppstoppfunktion så att vattnet inte droppar på kläderna och skapar fläckar under strykningen.

Produktdetaljer

 • Färg: Svart och lila, rosa eller grönt
 • Effekt: 3200 watt
 • Ångtyper: Ångpuff, kontinuerlig ånga och spray
 • Vattentankens kapacitet: 350 milliliter
 • Kontinuerlig ånga: 60 gram per minut
 • Koncentrerad ångpuff: 260 gram per minut
 • Sladdlängd: 2,5 meter
Det vi liker:
 • Automatisk ånginställning underlättar arbetet
 • Mycket hög effektivitet säkerställer ett strykjärn med snabb uppstart och bra prestanda.
 • Utvecklat med Durilium AirGlide Autoclean stryksula för bästa resultat
 • Möjlighet att använda en vertikal ångfunktion för kläder på galgar

Guide till att välja strykjärn

I avsnitten ovan har du kunnat läsa om de strykjärn som vi anser är en bra investering då du vill kunna stryka dina kläder på bästa sätt. Men även om vi har försökt beskriva de enskilda strykjärnen efter bästa förmåga är du kanske ändå inte helt säker på vilket järn som är bäst för dig. Du kan därför läsa mer om detta i dessa avsnitt. Här kan du också lära dig mer om hur du rengör och avkalkar strykjärnet, eftersom optimalt underhåll säkerställer att din apparat håller längre.

Hur du väljer det bästa strykjärnet

I det här avsnittet kan du läsa mer om vilka parametrar du bör vara extra uppmärksam på när du köper ett nytt strykjärn. Det finns trots allt många olika strykjärn på marknaden, och inte alla modeller passar dina behov och önskemål. Genom att göra några överväganden i förhållande till punkterna nedan kommer du att vara bättre rustad att välja vilket järn som är det bästa för dig.

 • Mängden ånga: Det är alltid en bra idé att hålla koll på hur mycket ånga det enskilda strykjärnet kan ge. Vissa arbetar med låg mängd, både i konstant och koncentrerad ångning, medan andra använder mycket ånga i alla avseenden. De senare varianterna säkerställer ett snabbare resultat och kan ofta bli av med mer envisa veck och skrynklor, eftersom ångan “löser upp” vecken från insidan. Ett strykjärn som använder låg ånga kan dock räcka om du sällan måste ta itu med mer envisa veck och väldigt skrynkliga kläder. Du kan också hålla ett öga på vilka “ångtyper” apparaten använder (ångpuff, konstant, spray, etc.).
 • Sulans glidförmåga: Sulans glidförmåga betyder mycket för vilka material du kan använda din nya järn på. Vissa modeller glider vanligtvis bättre än andra, och det är självklart att det är lättare att stryka med dessa modeller. Vi rekommenderar därför att du håller ett öga på sulans glidförmåga innan du kastar dig över den första och bästa varianten du ser. Hos vissa återförsäljare kan du se detta förklarat i stjärnor och här kommer det att vara smart att välja en modell med minst 4 stjärnor, om du vill vara säker på att få hem med ett strykjärn som fungerar bra på alla material. På tal om material och stryksula är den tillverkad i rostfritt stål, vilket är såväl hållbart som snyggt.
 • Vattentankens kapacitet: Om du bara behöver stryka några skjortor åt gången eller en enda klänning behöver du inte ägna alltför mycket uppmärksamhet åt vattentankens kapacitet, eftersom du sannolikt ändå inte kommer att använda allt vatten per strykning. Det kan dock vara smart att hålla koll på vattenkapaciteten om du ofta stryker många plagg när du är igång. I det här fallet kan du minska antalet gånger du måste hälla nytt vatten i tanken, vilket kan vara väldigt skönt.
 • Sladdlöst strykjärn eller med sladd: I detta test har vi inkluderat strykjärn med sladd, men det är fullt möjligt att hitta ett varianter utan sladd som även de fungerar optimalt. Så det är helt upp till dig om du föredrar den ena eller den andra. I allmänhet får du mer rörelsefrihet genom att välja ett trådlöst strykjärn, men då måste du också komma ihåg att ladda järnet innan du använder det. Med ett strykjärn med sladd måste du stå nära ett eluttag, men då kan du också stryka så länge du vill vilket är ett stort plus.
 • Användarvänlig konstruktion: I allmänhet rekommenderar vi att du prioriterar ett strykjärn med en användarvänlig konstruktion. Det betyder att du ska hitta en variant som du förstår och där de individuella inställningarna enkelt kan anpassas till dina behov. Du riskerar att inte använda ditt nyinköpta strykjärn och bara låta det stå, eller bara använda några inställningsalternativ om det inte är lätt att använda.
 • Inbyggda funktioner: Oavsett om du letar efter ett maximalt enkelt strykjärn eller vill ha en modell med många inställningsalternativ, rekommenderar vi dig att prioritera en variant med flera inbyggda funktioner. Detta kan vara allt från droppstopp, automatisk avstängning, överhettningsskydd, en reptålig sula, etc. Alla dessa funktioner kommer att bidra till att göra din strykning enklare för dig och säkerställa en högre säkerhetsnivå.
 • Rengöring och underhåll: Du bör gör det enkelt för dig att rengöra strykjärnet, eftersom regelbundet underhåll och rengöring förlänger dess livslängd så att du kan njuta av ditt järn i många år framöver. En stor del av rengöringen av strykjärn består av avkalkning av maskinen och vattentanken. Kalk kan nämligen gå in och stoppa vattenflödet. För att göra underhållet så enkelt för dig som möjligt kan du därför välja en modell med ett inbyggt avkalkningssystem som själv gör en stor del av själva arbetet.

Rengöring av strykjärnet

Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra strykjärnet när det är har använts. Detta hjälper till att förlänga produktens livslängd. Du bör först och främst komma ihåg att tömma vattentanken på vatten när du är klar med strykningen. Detta gäller oavsett om du behöver använda strykjärnet igen nästa dag eller om det vanligtvis tar lång tid mellan dig att använda strykjärnet. Anledningen till att vattenbehållaren måste tömmas på vatten är att vattnet torkar in i behållaren om det får stå länge. Detta kalkar igen maskinen, vilket förhindrar att den fungerar med bästa möjliga effektivitet. Du kan läsa mer om hur du avkalkar strykjärnet nedan.

En del av rengöringen av ett strykjärn som många glömmer är att du också måste rengöra själva sulan. Detta är den del av strykjärnet som kommer i kontakt med kläder/tygmaterial. Du behöver inte nödvändigtvis rengöra strykytan varje gång du använder strykjärnet, men du kan göra det regelbundet. En ren yta gör att apparaten stryker efter bästa förmåga och inte skadar dina kläder. Det är enkelt och snabbt att ta bort smuts från stryksulan genom att använda en blandning av salt och ättika.

Avkalkning av strykjärn

Fler och fler strykjärn tillverkas med ett inbyggt avkalkningssystem, så om du vill göra det lättare för dig själv kan du investera i en sådan modell. I det här fallet behöver du inte avsätta tid för avkalkning av maskinen med jämna mellanrum, utan kan istället helt enkelt se till att tömma/skölja ur avkalkningsbehållaren efter användning. Med ett integrerat avkalkningssystem behöver du inte heller vara orolig för kalkrester på det du stryker, eftersom maskinen själv “fångar upp” resterna av kalk.

Men om du inte har investerat i ett strykjärn med ett inbyggt avkalkningssystem eller bara fortfarande använder din gamla modell, måste du avkalka maskinen manuellt. Detta bör göras ungefär en gång i månaden – beroende på hur ofta du använder ditt strykjärn. Använd då en blandning av ättika och kranvatten för att rengöra systemet på bästa sätt. De flesta råd rekommenderar att man blandar den i förhållandet 1:5, alltså 1 del vinäger och 5 delar vatten. Häll sedan blandningen i strykjärnets vattentank, varefter apparaten måste sättas upp på det hetaste ångprogrammet. Det är ett stort plus om du placerar den i upprätt läge i ett handfat, eftersom vatten och ånga sprutar ut ur maskinen. Du kan mycket väl bara skölja behållaren efteråt så att det inte finns kvar några rester av ättika nästa gång du använder strykjärnet.

Hur detta test av strykjärn har utförts

Det finns många olika strykjärn på marknaden och därför har det krävt mycket forskning för att sätta ihop detta test av strykjärn. Vi har bland annat konsulterat andra testmagasin och källor för att ta reda på vilka produkter de har utsett som de bästa strykjärnen. Dessutom har vi läst ett stort antal recensioner från konsumenter som själva har använt de enskilda produkterna. Detta har kunnat ge oss en inblick i vilka modeller som faktiskt har hög effekt och funktionalitet. När allt kommer omkring är det viktigaste att strykjärnet fungerar bra för människor i vardagen snarare än att det bara presterar bra i ett test.

Baserat på alla dessa resultat har vi valt våra produkter för detta test. Så du kan på så sätt vara säker på att alla utvalda modeller i detta test är värda investeringen. Vi har också försökt att inkludera strykjärn med olika konstruktion, funktioner, prisnivå och utseende, eftersom vi vill se att det finns något för alla i våra tester.

Var noga med att tvätta och torka dina kläder försiktigt

Om du vill undvika att behöva stryka dina kläder varje dag kan vi rekommendera att du tvättar dina kläder på mjukare program. En stor del av vecken och skrynklorna uppstår när dina kläder tvättas eller torktumlas. Av denna anledning kan du komma undan mycket av strykningen om du använder ett mjukt eller strykjärnsvänligt program.

Inte alla tvättmaskiner och torktumlare har dock sådana program. Så om du har en något äldre modell kan du behöva byta ut maskinen helt för att kunna tvätta skjortor, sidenblusar och andra kläder mer skonsamt. Som tur är, är vi redo att guida dig till marknadens bästa tvättmaskiner och torktumlare. Där hittar du all information du kan tänkas behöva inför köpen, och en sammanställning av de bästa modellerna. Så om du endast nöjer dig med ett hem med de produkter som är bäst i test, strykjärn, tvättmaskin och torktumlare inkluderat, kan du spana in det!

FAQ

Vilket strykjärn är bäst?

I detta test har vi utsett Philips Azur GC4563 Ångstrykjärn till bäst i test. På listan hittar du dock ett antal olika strykjärn, som alla är värda investeringen, så det är bara för dig att välja och vraka.

Hur varmt blir ett strykjärn?

Temperaturen som ett strykjärn kommer upp i är av stor betydelse för hur bra resultatet blir, och beror på vilken värmeinställning du väljer. Du hittar råd för hur dina plagg ska strykas på tvättlappen, där exempelvis tre prickar innebär att strykjärnet ska vara 200 grader varmt.

Ska jag välja ett strykjärn med eller utan sladd?

Det är helt upp till dig om du föredrar ett strykjärn med eller utan sladd. Det senare är uppenbart om du vill ha mer rörelsefrihet, men då måste du också komma ihåg att ladda det. I detta test har vi inkluderat strykjärn med sladd, vilka samtliga tillhör marknadens bästa modeller!