Sticksåg Test (2022) → Hitta den bästa sticksågen för dig

1
Bosch GST 18 V LI Solo Sticksåg

Med denna sticksåg, Bosch GST 18 V LI, kan du lita på att sågningen du har framför dig kan utföras på allra bästa sätt. Det är otroligt enkelt att använda sticksågen, eftersom den har en användarvänlig struktur och drivs av batteri, vilket gör din rörelsefrihet stor. Dessutom är den kompakt i storlek, lätt i vikt och har en ergonomisk konstruktion som säkerställer bättre kontroll och komfort. Som en extra bonus säkerställer inbyggt LED-ljus större precision.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Bosch GST 18 V LI Solo Sticksåg 1.695 kr. Hornbach
Ryobi R18JS-0 One + Sticksåg 1.084 kr. Compumail
Festool PS 300 EQ-Plus Sticksåg 3.939 kr. Toolab
Makita JV101DZ Sticksåg 1.016,25 kr. Elwo Tools
Dewalt DCS334N- XJ 18 V XR Sticksåg 1.887 kr. Bauhaus
Metabo STA 18 LTX 140 Sticksåg 2.596,25 kr. Elwo Tools

I detta test av sticksågar kommer vi att guida dig att välja rätt sticksåg för dina behov. Vi har tagit med 6 av marknadens bästa sticksågar, så att du fritt kan välja en av modellerna nedan som din nya maskin. Om du känner dig lite vilsen kring vilken modell du ska välja, i denna djungel av sticksågar, kan du med fördel gå till vår testvinnare från Bosch: GST 18V LI Solo.

Efter att ha granskat de bästa av marknadens modeller i form av såväl sladd- som batteridrivna sticksågar kan du få bättre koll på vilka parametrar som är viktiga att hålla ett öga på och tänka på i förväg innan du ska köpa din sticksåg.

Bosch GST 18 V LI Solo Sticksåg – Bäst i test sticksåg

Med denna sticksåg, Bosch GST 18 V LI, kan du lita på att sågningen du har framför dig kan utföras på allra bästa sätt. Det är otroligt enkelt att använda sticksågen, eftersom den har en användarvänlig struktur och drivs av batteri, vilket gör din rörelsefrihet stor. Dessutom är den kompakt i storlek, lätt i vikt och har en ergonomisk konstruktion som säkerställer bättre kontroll och komfort. Som en extra bonus säkerställer inbyggt LED-ljus större precision. Som du förstår är detta en riktigt bra sticksåg, bäst i test overall!

Därför ska välja Bosch GST 18 V LI Solo Sticksåg

Vi har utsett denna sticksåg, Bosch GST 18 V LI Solo, till bäst i test, eftersom den uppfyller de flestas behov och i allmänhet är utvecklad på ett så bra och genomtänkt att det hjälper dig att få bättre resultat. T.ex. är sågen utvecklad med ett ergonomiskt och bra grepp i softgrip och väger bara 2,4 kg, vilket är bland de lägsta av marknadens sticksågar Detta innebär att du enklare kan hantera sticksågen, samtidigt som den är stabil. Den kompakta storleken gör att du enkelt kan förvara sticksågen där du har plats, och så är det inte heller svårt att ställa in den efter dina behov eftersom den har stor användarvänlighet.

Du är också garanterad hög precision och möjlighet att såga rakt när du arbetar med denna sticksåg. Den är utformad för att ge dig full kontroll över det du arbetar med, och detta görs bland annat med Intelligent Brake-systemet som också gör arbetet effektivare med bra anvädarskydd, samt att den är utrustad med LED-belysning som gör att du hela tiden kan se exakt det du sågar. Det är en av marknadens bästa sticksågar som drivs av batteri, och har där ett kraftigt batterisystem för sågning i tjocka och hårda material, såsom trä. Bosch, som är en väl etablerad tillverkare av olika verktyg, lyfter även att den är kraftig och kompakt i alla lägen, så här kan du såga optimalt i alla material och storleksperspektiv. Som du förstår har denna modell alltså ett flertal fina egenskaper och funktioner som helt klart gör den till en av marknadens bästa sticksågar – och inte bara det, utan den som är bäst i test!

Produktdetaljer

 • Vikt: 2,4 kg
 • Färg: Blå och svart
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batterispänning: 18 volt
 • Antal varv per minut, urladdat: Upp till 2 700 rpm
 • Sågdjup:
  • Trä: 120 mm
  • Stål: 8 mm
Det vi liker:
 • Har en kompakt storlek och stor användarvänlighet
 • Ergonomiskt och bra grepp (softgrip) och låg vikt garanterar högre användarkomfort och kontroll
 • Intelligent Brake-system och inbyggt LED-ljus som ger bättre sikt säkerställer bättre resultat

Ryobi R18JS-0 One + Sticksåg – Marknadens bästa billiga sticksåg

Med denna sågen från Ryobi behöver du inte känna att du har kastat pengar i sjön eller att du har kompromissat med vare sig pris eller kvalitet. Detta är nämligen en mycket prisvärd sticksåg som är billigare än de flesta andra av marknadens sågar, men för den sakens skull är den inte sämre, utan håller en mycket bra nivå med flera fina funktioner och tekniker. Bland annat har den ett verktygslöst snabbfäste för sågblad så att du smidigt kan byta ut dess sågblad, och så är den utrustad med LED-belysning för full koll över det du ska såga.

Därför ska du välja Ryobi R18JS-0 One + Sticksåg

Om du är ute efter en bra sticksåg som samtidigt är billigare än de flesta andra sticksågar på marknaden kan du på goda grunder välja denna sticksåg från Ryobi. Att det är en prisvärt val visas inte bara i hur den har ett lågt inköpspris och på det sättet är en billig sticksåg, utan även i att du kan använda den tillsammans med möjligen produkter du för närvarande har. Som en del av Ryobi One+ familjen är denna sågen nämligen kompatibel med samtliga trädgårds- och elverktyg i 18V serien. I köpet ingår dessutom tillbehör i form av ett träblad och verktygsnyckel, medan du behöver införskaffa batteri och laddare på egen hand. Detta kan du dock generellt smidigt göra hos den återförsäljare du väljer, eller givetvis, som sagt om du har någon annan av produkterna i familjen.

Dessutom är maskinen utvecklad med en 0 – 45 graders justerbar platta samt ett snabbfäste för sågblad så att du smidigt kan byta sågblad. För optimal precision kan du dessutom ta hjälp av den LED-belysning som denna sticksåg är utrustad med. Vidare har den en fin sågkapacitet i trä på 101 mm och en sågkapacitet i stål på 6 mm. Dessutom illustreras dess fina smidighet inte bara i att det är en sladdlös sticksåg, utan även en lätt modell som endast väger 2,1 kilo. Som du förstår är detta alltså en riktigt bra, prisvärd sticksåg, som av marknadens billigare sticksågar, och de andra med, är bäst i test.

Produktdetaljer

 • Vikt: 2,1 kg
 • Färg: Grön och svart
 • Slaglängd: 25 mm
 • Antal varv per minut, urladdat: Upp till 3000 rpm
 • Sågdjup:
  • Trä: 101 mm
  • Stål: 8 mm
Det vi liker:
 • Utrustad med ett verktygslöst snabbfäste för sågblad vilket gör det enkelt att byta sågblad
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med, inklusive tillbehör
 • Utvecklad med LED-belysning som garanterar hög sågprecision

Festool PS 300 EQ-Plus Sticksåg – Den bästa sticksågen med sladd

Denna sågen skiljer sig något från vissa andra sticksågar på marknaden, såsom de ovan, genom att den drivs med sladd och inte är en batteridriven modell. Det betyder att den måste anslutas till ett eluttag för att fungera eftersom den inte är utrustat med ett batteri. Å andra sidan är den extremt kraftfull och en riktig allroundmaskin som kan användas för de flesta ändamål i verkstaden. För ytterligare smidighet kan vi nämna att dess blad är enkelt att byta!

Därför ska du välja Festool PS 300 EQ-Plus Sticksåg

Om du vill ha en sticksåg som kan användas för flera ändamål, rekommenderar vi dig att investera i denna sticksåg för universell användning från märket Festool. Maskinen är en variant med sladd, så du behöver aldrig oroa dig för att behöva ladda den före användning som du behver med en batteridriven variant. Produkten levereras med två olika sågblad, och dessa blad är mycket enkla att byta, men det är möjligt att använda basen för flera ändamål. Det beror på att den utvecklas enligt Festools FastFix-princip. Den kan således ändras till att vara ett fräs-, såg-, slip-, skruv-, hyvlings- eller borrverktyg.

Du kommer garanterat att få exakta skär med denna maskin när du använder den som sticksåg, eftersom den är utvecklad med 3-punkts sågbladstyrning och har en hög skärkraft. Modellen kan hålla i många år, eftersom den har utvecklats med robusta reservdelar, och då är det möjligt att använda den med bara en hand. Dessutom har den ett förbättrat ytskydd så att du inte behöver utföra efterbehandling. En resväska ingår också för att bära maskinen in, så här får du bokstavligen allt du behöver.

Produktinformation

 • Vikt: 2,4 kg
 • Färg: Svart
 • Drifteffekt: 720 watt
 • Varvtal per minut, avlastat: Upp till 2 900 rpm
 • Sågdjup:
  • Trä: 120 mm
  • Stål: 10 mm
Det vi liker:
 • Sticksåg med sladd med lång livslängd och hög sågkapacitet
 • Lätt att byta sågblad på grund av konstruktion enligt FastFix-teknik
 • Utrustad med integrerad bajonettförslutning som minskar dammmängden i maskinen

Makita JV101DZ Sticksåg – Sladdlös sticksåg för professionellt bruk

Denna sticksåg från Makita tål lite av allt och drivs med batteri, vilket bidrar till dess stora smidighet. Det är en robust och mycket effektiv sticksåg som passar perfekt för professionellt bruk med dess fina funktioner och 10,8 volts effekt. Modellen garanterar effektivt arbete inte bara i dess teknik, utan även i att den är konstruerad på ett smidigt sätt med en lätt och kompakt design samt ergonomisk design med gummerade handtag.

Därför ska du välja Makita JV101DZ Sticksåg

Om du vill få tag i en sticksåg som är effektiv i drift, rekommenderar vi dig att titta närmare på den här modellen från märket Makita. Denna sticksåg jobbar med 2 900 rpm och har en bra sågförmåga i flera material, såsom trä och stål. Denna sticksåg från Makita lyfts framför allt upp som en som är perfekt för professionellt bruk. Det är en smidig och skön sticksåg att använda i flera olika avseenden. Detta kan bland annat hänföras till att den är utrustad med ett ergonomiskt gummerat handtag för bättre komfort och kontroll.

Parallellt med dess fina kapacitet och robusthet är den utvecklad med en kompakt och lätt design. Vidare är det en sticksåg med blåsfunktion och pendelfunktion med fyra lägen, vilket är ytterligare funktioner som användare uppskattar. Mer flexibilitet, utöver exempelvis dess låga vikt på 1,8 kg, får du genom dess bottenplatta som är vinklingsbar upp till 45 grader. Som om inte alla dessa fördelar vore nog säljs denna Makita sticksåg till ett relativt billigt pris, åtminstone lägre än många andra sticksågar på marknaden. Sammantaget en bra sticksåg som helt klart förtjänar en plats bland de sticksågar som är bäst i test.

Produktdetaljer

 • Höjd: 23,2 cm
 • Djup: 19,6 cm
 • Bredd: 7,6 cm
 • Vikt: 1,8 kg
 • Färg: Blå och svart
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batterispänning: 10,8 volt
 • Antal varv per minut, urladdat: Upp till 2 900 rpm
 • Sågdjup:
  • Trä: 65 mm
  • Stål: 2 mm
Det vi liker:
 • Sticksåg som drivs med batteri och fungerar effektivt i drift och perfekt för professionellt bruk
 • Utvecklad med blåsfunktion och pendelfunktion med fyra lägen
 • Ergonomiskt gummerat handtag för bättre komfort och kontroll

Dewalt DCS334N- XJ 18 V XR Sticksåg – En bra sticksåg med topphandtag

Denna sticksåg från märket Dewalt är perfekt för dig som letar efter en sticksåg med topphandtag. Det har alltså denna variant, vilket resulterar i enklare kontroll av maskinen. Modellen har en inbyggd dammfläkt så att du inte begravs i damm under arbetet, och sedan kan du själv styra hastigheten. Sågen drivs med batteri, vilket ger stor flexibilitet och rörlighet.

Därför ska du välja Dewalt DCS334N-XJ 18 V XR Sticksåg

Har du inte mycket erfarenhet av att använda en sticksåg? Eller kanske vill du bara ha en modell som är lätt att kontrollera? Oavsett anledning, bör du titta närmare på denna sticksåg från Dewalt om du vill ha en variant som garanterat ger dig bra resultat. Modellen har en något annorlunda struktur eftersom den styrs via ett topphandtag. Detta resulterar i bättre kontroll, vilket på lång sikt kommer att ge dig mycket bättre resultat – speciellt om du är lite ostadig på hand eller en nybörjare när det kommer till användningen av denna maskin. Dess sågdjup ligger på 135 mm för trä, och 10 mm för stål.

Dewalt DCS334N.XJ 18 V XR har utvecklats med en variabel hastighetsinställning och du kan därför få den att fungera precis som du vill ha den. Med det inbyggda LED-ljuset har du bästa möjliga översikt över arbetsområdet. Du behöver inte heller oroa dig för mycket för damm under arbetet med denna sticksåg från Dewalt, eftersom modellen har en inbyggd dammfläkt. Den här kommer alltså att blåsa bort skadligt damm från dig så att du inte andas in det. Sågen drivs med batteri, vilket ger stor flexibilitet och rörlighet.

Produktdetaljer

 • Vikt: 2,1 kg
 • Färg: Gul och svart
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batterispänning: 18 volt
 • Antal varv per minut, urlastad: Upp till 3200 rpm
 • Sågdjup:
  • Trä: 135 mm
  • Stål: 10 mm
Det vi liker:
 • Större kontroll eftersom maskinen har ett topphandtag och variabel hastighet
 • Robust konstruktion och borstlös motor för längre hållbarhet
 • Inbyggd dammfläkt garanterar mindre damm under arbetet

Metabo STA 18 LTX 140 Sticksåg – Batteridriven sticksåg för exakt sågning

Denna sticksåg, Metabo STA 18 LTX 140, är perfekt för dig som vill ha exakt sågning i olika material. Maskinen kan arbeta med olika hastigheter och hastigheten förblir konstant, även under belastning. Det smala handtaget säkerställer god hantering och maskinen har en optimal säkerhetsnivå vid användning.

Därför ska du välja Metabo STA 18 LTX 140 Sticksåg

Det finns flera fördelar att investera i denna batteridrivna sågen från Metabo – framför allt om du vill prioritera exakta sågning. Modellen har bl.a. en justerbar fotplatta utan verktyg, utrustad med stoppunkter. Dessa gör att du kan göra sneda snitt exakt i olika material. På grund av konstruktionen med ett smalt handtag med mjuk greppyta kan du ha full kontroll över maskinen, vilket gör att den alltid passar att använda. Dessutom kan du arbeta med variabla hastigheter, som förblir konstanta även under belastning.

Du behöver inte oroa dig för säkerheten när du startar sticksågen eller byter verktyg, batterier etc. på den. Modellen har en säkerhetsanordning för omstart som garanterar att maskinen inte bara startar själv. Det har också en automatisk hastighetsökning, vilket gör uppstart enklare. Dessutom finns pendeldrift och fjäderbärande sågklingor. Produkten levereras med plattor för plastskydd respektive chipskydd, samt en MetaLoc-resväska.

Produktdetaljer

 • Vikt: 2,9 kg
 • Färg: Grön och svart
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batterispänning: 18 volt
 • Antal varv per minut, urlastad: Upp till 3000 rpm
 • Sågdjup:
  • Trä: 140 mm
  • Stål: 10 mm
Det vi liker:
 • Ger god möjlighet för exakt sågning med variabel hastighet och optimal kontroll i olika typer av material
 • Startautomatik resulterar i en automatisk ökning av hastigheten, så att du kan följa med
 • Utvecklad med en omstartssäkring för att motverka oavsiktlig start av maskinen

Hur du väljer den bästa sticksågen

Snart kommer du att kunna läsa mer om hur vi har utfört detta test och hur produkterna i testet faktiskt har valts ut. Men först vill vi guida dig genom vilka parametrar du bör vara medveten om och fundera över när du ska köpa din nya sticksåg:

 • Typ av sticksåg: Först och främst måste du tänka på vilken typ av sticksåg du vill ha: en sticksåg med batteri eller sladd. En modell som drivs med batteri erbjuder större flexibilitet och rörelsefrihet, men i gengäld behöver du inte ständigt tänka på laddning när du använder en modell med en sladd. Det finns sticksågar av båda typerna, så det är helt upp till dig vad du föredrar. Tänk också på om du har preferenser kopplat till konstruktionen (t.ex. där du håller sticksågen)
 • Bekvämlighet: Vi rekommenderar att du prioriterar en sticksåg med ett bra grepp i form av softgrip handtag och eventuellt låg vikt. På så sätt uppnår du högre bekvämlighet och ergonomi när du sågar med din sticksåg – även om du använder den under en lång tid. Här skulle man även kunna räkna in låga vibrationer, vilket spelar in i ergonomin.
 • Användning: Förutom att vara bekväm, så ska sticksågen också ha en hög användbarhet. Oavsett om detta beror på att den inte har så många inställningsalternativ eller bara är lätt att hantera och förstå sig på, är det verkligen en central fråga. Det handlar enbart om att göra det enkelt för dig att utnyttja maskinens funktioner. Här kan du även hålla koll på vilka tillbehör som ingår, då de tillbehör som ingår kan vara på olika nivåer tillgänglighetsmässigt
 • Säkerhetsnivå: Se till att sticksågen har en bra säkerhetsnivå, eftersom det minskar risken för olyckor. T.ex. är det mycket bra att välja en modell med överhettningsskydd, långsam start, omstartssäkring, dubbel på/av-knapp etc.
 • Möjlighet att byta blad: Det ska vara enkelt att byta ut maskinens blad om det plötsligt blir för slitet. Flera sågar levereras med olika blad som tillbehör. Så se till att du investerar i en modell där det enkelt kan bytas ut – oavsett om det är med verktyg eller utan verktyg. Det viktigaste är bara att det inte kräver mycket ansträngning att byta blad från din sida.
 • Multifunktionell maskin: Du kan mycket väl överväga om du vill ha en maskin som kan användas för flera ändamål. T.ex. kan några av ovanstående modeller också användas som andra skär-, slip- eller borrmaskiner. Detta är en fördel om du inte har så mycket lagringsutrymme

Har du någonsin funderat på att du kanske behöver en kraftfullare såg för sågning än en sticksåg? I så fall kan du läsa vårt test av bordssågar på denna sida, så att du är fullt redo då du eventuellt ska köpa den. På så sätt kan du komma närmare en uppsättning verktyg där alla produkter är bäst i test, sticksåg och bordssåg inkluderat!

Hur detta test av sticksågar har utförts

Det finns många olika sticksågar på marknaden, och för att hitta rätt bland de olika modellerna har vi därför baserat detta test på både testresultat och konsumentrecensioner i vår jakt efter de bästa sticksågarna. Du kan således vara säker på att de modeller i listan ovan alla fungerar bra. Det är inte bara experter och olika testkällor som står bakom det, utan också konsumenter.

Vi har också försökt inkludera olika typer av sticksågar och modeller med olika konstruktioner. Detta beror på att vi vill se till att våra tester är representativa och inkluderar produkter som passar fler användares behov.

FAQ

Vilket sticksåg är bäst i test?

Vi har utsett en Bosch GST 18 V LI Solo Sticksåg till vår testvinnare. Modellen lever upp till de flesta förväntningar och behov. Du kan dock med fördel även läsa om testets andra sågar, som skiljer sig åt gällande t.ex. tillverkare och egenskaper, för att hitta den rätta för dig när du ska köpa din nya sticksåg.

Hur väljer jag den bästa sticksågen?

Du måste se till att den sticksåg du väljer att köpa fungerar effektivt, har en hög säkerhetsnivå, passar dina behov och är bekväm att använda. Om du prioriterar dessa egenskaper kan du vara säker på att hitta rätt.

Ska jag investera i en sticksåg med batteri eller sladd?

Det är helt upp till dig om du föredrar en sticksåg med batteri eller sladd. En batteridriven sticksåg ger mer rörelsefrihet, men du måste också se till att den alltid är laddad.