Stekpanna Test (2022) → Hitta den bästa stekpannan till ditt kök

1
Scanpan CTX Stekpanna

Scanpan är ett danskt företag som sedan 1956 har tillverkat aluminiumprodukter med keramisk beläggning och idag exporterar de produkter till över 50 länder världen över. De har sin tillverkning i Danmark, där de fokuserar på kvalitet och bra hantverk. Samtidigt tänker de också innovativt, vilket har resulterat i att de är pionjärer på innovations- och teknikfronten, vilket därför gör dem till ett av de bästa varumärkena när det gäller köksredskap. Scanpan CTX Stekpanna har flera…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Scanpan CTX Stekpanna
Kitchn
Greenpan Barcelona
Kitchentime SE
Fiskars All Steel stekpanna
Nordic Nest SE
Tefal Talent Pro Stekpanna
Ikke på lager
de Buyer Lyonnaise Mineral B Stekpanna
Cervera
Scanpan Fusion 5 Stekpanna
ASOS

I detta test har vi granskat 6 av marknadens bästa stekpannor i olika material. Vi har utsett Scanpan CTX Stekpanna till bäst i test, inte minst eftersom att den har en bra värmefördelning, men du kan läsa artikeln och hitta den stekpanna som passar dig och ditt kök bäst.

En bra stekpanna är ett av de viktigaste köksredskapen i köket, och speciellt om du älskar att laga mat och detta med bra köksutrustning. I den här artikeln kan du läsa om olika typer av stekpannor som är lämpliga för olika typer av matlagning. Du får också bättre koll på hur du bäst rengör och underhåller pannan.

Scanpan CTX Stekpanna – Den bästa stekpannan

Scanpan är ett danskt företag som sedan 1956 har tillverkat aluminiumprodukter med keramisk beläggning och idag exporterar de produkter till över 50 länder världen över. De har sin tillverkning i Danmark, där de fokuserar på kvalitet och bra hantverk. Samtidigt tänker de också innovativt, vilket har resulterat i att de är pionjärer på innovations- och teknikfronten, vilket därför gör dem till ett av de bästa varumärkena när det gäller köksredskap. Scanpan CTX Stekpanna har flera unika fördelar, som bidrar till att vi har utsett den till bäst i test.

Därför ska du välja Scanpan CTX Stekpanna

Med Scanpan CTX får du en stekpanna av ultimat kvalitet i världsklass, och den höga kvalitén illustreras bland annat av att den produceras i Danmark. Detta är en av de bästa stekpannorna på marknaden har en perfekt kombination av snygg design och tåliga material. Den har en hållbar non-stick-beläggning som gör att du kan använda köksredskap av metall och stål, såsom stekspadar, direkt i pannan. 

Scanpan CTX tål även att användas i ugnen i upp till 260 grader, vilket också ger dig en mer mångsidig panna som har ett bredare utbud av applikationer. Beläggningen säkerställer också att maten inte bränner fast i pannan, och detta gör också att du kan minska fettintaget.

Designen är snygg och smart, där handtaget är skönt att hålla så att du får ett fast grepp i pannan som väger 1,39 kg. På så sätt är den lätt att hantera i köket. Formen på pannan är gjord med hög eftertänksamhet, eftersom sidorna är böjda, så att det är lättare att komma åt det du har i pannan med dina olika köksredskap. 

Precis som att den extra slitstarka beläggningen och den snygga designen sticker ut från de andra av marknadens stekpannor, gör även hela Scanpans innovativa och unika produktion också det, vilket sammantaget gör att vi har utsett deras modell till bäst i test.  

Unik produktion i Danmark

Stekpannan har totalt 5 lager, var och en med sin egen funktion. Kärnan är gjord av aluminium, vilket är en bra värmeledare och -fördelare. Aluminiumet är också 100% återvunnet, och tillsammans med den unika gjutningstekniken säkerställer det att värmefördelningen är jämn på hela ytan utan särskilt varma fläckar. Det säkerställer också en lång hållbarhet med perfekt funktion under pannans livstid. Kort sagt innebär den unika gjutningstekniken att det återvunna aluminiumet värms upp till en flytande form, varefter det hälls i en form för hand och gjuts under ett trycks av 250 ton. Scanpan har beslutat att tillverkningen av deras stekpannor måste ske i Danmark för att säkerställa bästa möjliga kvalitetskontroll. Nöjdheten är i princip garanterad, så här behövs inget öppet köp!

Denna modell kan diskas i diskmaskinen, men Scanpan skriver att om du vill ge din panna ett längre liv bör du alltid diska den med tvättmedel för hand och undvika snabb uppvärmning och kylning. Till sist tål denna stekpanna, bäst i test enligt oss, alla olika värmekällor såsom gas, halogen, glaskeramik, traditionell spis och induktionsspis, så återigen förstår du nog varför vi tycker att detta är den bästa stekpannan. 

Produktdetaljer

 • Beläggning: Non stickbeläggning
 • Material: Aluminium och rostfritt stål 
 • Induktion: Ja
 • Gas: Ja 
 • Elspis: Ja
 • Storlek: 28 cm
 • Diskmaskinssäker: Ja
 • Vikt: 1,39 kg
Det vi liker:
 • Robust non-stick beläggning som tål köksredskap i metall och stål
 • Böjda sidor som gör det lätt att nå ner i pannan med dina köksredskap
 • Pannan tål att användas i ugnen i upp till 260 grader

Greenpan Barcelona – Stekpanna med keramisk beläggning

I juni 2018 utsåg det danska konsumentrådet Tænk denna modell till bäst i test i sitt test bland de 16 av de bästa stekpannorna med nonstick-beläggning, och pannan får beröm av flera kunder. Bland annat berömdes den för att ha en bra beläggning och lång hållbarhet. Stekpannan är särskilt lämplig för dig som vill ha sin mat stekt med lite fett.

Därför ska du välja Greenpan Barcelona

Om du köper Greenpan Barcelona får du en gjutjärnspanna som är robust och hållbar – vissa kunder säger till och med att det inte finns några repor i beläggningen efter 1,5 år. Den har en stark keramisk non-stick-beläggning, vilket gör stekningen mycket enklare och snabbare för dig. Du kan använda pannan tillsammans med induktions-, el- och gasspis, där värmefördelningen vid induktion ska fungera riktigt bra. Botten är nämligen tjock och smidd och det är till stora delar därför dess fördelning av värme ska vara bra. 

Du kan också använda pannan i ugnen, eftersom den inte har något plast- eller trähandtag som inte tål ugnens höga temperaturer. Handtaget är tillverkat med en snygg, nätt design i rostfritt stål.

Pannor med non stickbeläggning väger i allmänhet inte så mycket och är mycket lättare att hantera, i jämförelse med gjutjärnspannor, som väger väldigt mycket. Det rekommenderas att inte använda metallredskap i kastruller med non stickbeläggning eftersom det kan skada pannan, men tack vare den keramiska beläggningen är detta inte längre ett problem. 

En stekpanna med en non-stick beläggning har en begränsat lång livslängd, men håller fortfarande i några år, för oavsett hur mycket du tar hand om den, kommer beläggningen att slitas. Denna stekpanna får dock särskilt beröm för sin hållbarhet och att ha en lång livslängd jämfört med andra stekpannor med likvärdig beläggning. 

Fett samlas i kanten

Det finns i flera olika storlekar på denna stekpanna, så om du verkligen gillar denna kan du köpa fler av modellen i olika storlekar. Det är otroligt bekvämt att ha flera stekpannor, som tillhör samma serie, i flera storlekar, eftersom det gör det enkelt att stapla dem i dina skåp, och då vet du att det är en panna du kan lita på. Den finns i storlekarna; 20, 24, 26, 28, 30 cm. Det finns också en wokpanna i serien och en sautépanna med ett lock på 30 cm. Du kan klicka på länken nedan för att hitta alla storlekar hos återförsäljaren. 

Stekpannan har inte en helt plan botten, utan är istället högre i mitten och lägre i sidan, så att fettet samlas där. Detta är något som du måste vara medveten om om du väljer denna panna. Lutningen kan vara en fördel om du vill laga mat och steka med lite fett, men en nackdel om du steker med mycket fett. 

Produktdetaljer

 • Beläggning: Keramisk non stick-beläggning
 • Material: aluminium 
 • Induktion: Ja
 • Gas: Ja 
 • Elspis: Ja
 • Storlek: 28 cm
 • Diskmaskin: Handdisk rekommenderas
Det vi liker:
 • Botten är högre i mitten och lägre på sidan, så fett samlas i kanten
 • Kan också användas i ugnen
 • Keramisk non-stick-beläggning, så att metallredskap kan användas under stekning

Fiskars All Steel stekpanna – Bra stekpanna med non-stick beläggning

Fiskars har producerat produkter sedan 1649 och går därför in i historien som ett av de äldsta företagen i västvärlden. Du känner troligen igen dem från sina produkter för trädgårdsskötsel, verktyg och saxar, men de senaste åren har de också börjat tillverka köksredskap. Idag kan du se många svenskar med produkter från nuvarande eller blivande klassiker från väletablerade varumärken som Fiskars och Anders Petter, t.ex., hemma. Denna kastrull är tålig och kan vanligtvis hålla mycket längre än en traditionell stekpanna, och så är den lätt att rengöra/underhålla.

Därför ska du välja Fiskars All Steel Stekpanna

FIskars All Steel Stekpanna har en avancerad keramisk Ceratec-beläggning, vilket säkerställer att stekpannan är varm på det bästa sättet. Värmen leds nämligen ut så att den får en optimal och jämn värmefördelning. Pannan är perfekt för när du ska laga mat i vardagen, eftersom den är tålig och robust, men samtidigt är den också bra för de dagar då du vill göra något extra av matlagningen. 

Unikt för denna serie är att Fiskars har tillverkat dessa stekpannor i rostfritt stål och har en botten i 3 lager, vilket resulterar i en relativt tjock botten jämfört med andra stekpannor på marknaden. Den tjocka botten hjälper till att uppnå den önskvärt jämna värmefördelningen så att du kan uppnå bra resultat i din stekning. Värmefördelningen är bra, därför rekommenderar Fiskars också att du, när du har fått upp värmen upp i stekpannan, kan skruva ner värmen något. 

Om du tycker om att prova nya sätt att laga mat på och prova nya recept är Fiskars All Steel stekpannan för dig. Med sina 1,6 kg är den lätt att jobba med med och tål höga temperaturer upp till 240 grader. 

Ugnstålig stekpanna med möjlighet att flambera

Det är begränsat hur höga temperaturer en stekpanna med beläggning tål, men denna nya keramiska beläggning tål mycket högre värme. Det betyder att du kan laga mat med stekpannan i ugnen, och du kan också flambera i stekpannan, vilket ger dig lite fler alternativ i matlagningen. Beläggningens fördelning av värme gör också att du kan få till riktigt bra yta på ditt kött, vilket gör hela smakupplevelsen så mycket bättre! 

Om du verkligen tycker om den här serien från Fiskars, kan du glädjas över att du kan komplettera och/eller byta ut din nuvarande uppsättning stekpannor och grytor, eftersom stekpannan finns i flera storlekar och även grytorna är uppskattade och möjligen kommande klassiker. Grytorna är nämligen också tillverkade av slitstarkt rostfritt stål, som är lätt att rengöra och har tjock botten, som ger mycket bra uppvärmning. 

Stekpannan är diskmaskinssäker, men det rekommenderas att rengöra den för hand, eftersom det är bättre och mer skonsamt mot stekpannan på lång sikt. Dessutom rekommenderar Fiskars att du diskar pannan innan du använder den för första gången, och sedan bör den alltid rengöras snabbt efter användning. Det är dock en bra idé att låta den svalna först. 

Produktdetaljer

 • Beläggning: Ceratec keramisk non-stick beläggning
 • Material: Rostfritt stål 
 • Induktion: Ja
 • Gas: Ja 
 • Elspis: Ja
 • Storlek: 28 cm
 • Diskmaskinssäker: Ja
 • Vikt: 1,6 kg
Det vi liker:
 • Tjock stekpanna med 3 lager av rostfritt stål ger en jämn fördelning av värme
 • Beläggning som tål höga temperaturer bättre än andra non-stick-beläggningar
 • Möjlighet att flambera utan att skada pannan

Tefal Talent Pro Stekpanna – Stekpanna med smart värmeindikator

Tefal är känd för att producera stekpannor och har i över 60 år producerat produkter för din vardag. Du kanske även känner igen märket från Jamie Olivers stekpannor som har tagits fram i samarbete mellan Titan och Jamie Oliver. Deras forsknings- och utvecklingsteam håller hela tiden ett öga på den senaste tekniken och konsumenternas förväntningar och önskemål för att kunna erbjuda den bästa stekpannan. Med denna stekpanna har Tefal fokuserat på att göra det lättare för dig att steka och den här pannan kan faktiskt vara din nyckel till perfekt matlagning tack vare den smarta tekniken med Thermo-spot.

Därför ska du välja Tefal Talent Pro Stekpanna

Tefal har här gjort en smart panna, som är tillverkad av gjuten aluminium för att säkerställa en god värmefördelning. Stekpannan är tillverkat med “Titanium excellence”-tekniken från Tefal, som är en av de ledande inom köksredskap just nu, där den framför allt är känd för att ha en lång hållbarhet. 

Excellence är en non-stick beläggning som förstärks av titanpartiklar, vilket avsevärt ökar hållbarheten. Botten är gjord av hårt titan och är extra tjock för optimal värmefördelning. 

Tefal har gjort en Thermo-spot som hjälper dig på vägen mot optimal temperatur, då den berättar när pannan är tillräckligt varm för att använda. Detta är alltså en värmeindikator, vilket är hjälpsamt när du steker till exempel biffar då det är det viktigt att stekpannan då har nått upp en optimal temperatur innan du lägger i dem. På så sätt kan du få till den goda, krispiga ytan. 

Denna värmeindikator sitter i mitten av stekpannan och lyser rött när den är klar. När hela mönstret är rött har pannan nått en jämn och optimal temperatur så att du kan få perfekta resultat. 

Använd trä- och plastredskap

Tefal Talent Pro Stekpannas beläggning tål inte köksredskap av metall, så använd istället plast- och träredskap. Stekpannan fungerar dock med alla värmekällor inklusive induktion och tål att diskas i diskmaskinen, men det rekommenderas att den diskas för hand. 

Denna kastrull är 28 cm, men den finns i flera storlekar, så om en mindre stekpanna passar dig bättre, så kan du också enkelt få tag i den. Det finns också kastruller i serien och, som sagt, fler typer av stekpannor från Tefal – Jamie Oliver Stainless Classic Steel till exempel som börjar bli en klassiker. 

Produktdetaljer

 • Beläggning: Non-stick beläggning
 • Material: Aluminium och titan 
 • Induktion: Ja
 • Gas: Ja 
 • Elspis: Ja
 • Storlek: 28 cm
 • Diskmaskinssäker: Ja
Det vi liker:
 • Smart Thermo-spot, som berättar för dig när pannan har nått rätt temperatur
 • Super slip-light beläggning med lång hållbarhet
 • Tillverkad av gjuten aluminium, vilket säkerställer en god värmefördelning.

de Buyer Lyonnaise Mineral B Stekpanna – Bra kolstålspanna av hög kvalitet

Denna stekpanna i kolstål kommer från det franska varumärket de Buyer, och denna modell; Lyonnaise Mineral B är deras toppmodell. Du kan alltså förvänta dig en stekpanna av högsta kvalitet, då det är en äkta fransk restaurangstekpanna som dessutom uppnår sina bästa resultat ju mer du använder den. Denna stekpanna kan alltså hålla i generationer med rätt behandling, då den ju vanligtvis blir bättre och bättre ju äldre den blir. 

Därför ska du välja de Buyer Lyonnaise Mineral B Stekpanna

Denna stekpanna i kolstål platsar helt klart bland de stekpannor på marknaden som är bäst i test av flera anledningar. Stekpannan är utvecklad med hög precision och eftertänksamhet av det franska varumärket de Buyer och den höga kvalitén går igen på flera sätt. Det är en äkta fransk restaurangstekpanna som bara blir bättre med tiden. Behandlar du denna modell varsamt, kan det alltså bli en som håller för generationer, där maten torde kunna bli godare för varje år som går. Den ska inte diskas i diskmaskinen, men är smart utvecklad med bivax och rengörs med mycket varmt vatten och olja och en handduk. Så gör man på äkta franskt vis, och du kommer att kunna uppleva magiska smaker!

Den tål att användas på flera typer av spisar, såsom induktion och dess tjocka kolstål gör att värmen fördelas på ett mycket bra sätt, så att du kan steka dina råvaror till perfektion. Den fungerar på alla värmekällor, så vill du även sätta in pannan i ugnen går även det alldeles utmärkt, då den klarar höga temperaturer. 

Stekpanna av hög kvalitet som gör maten nyttigare

Utöver att ge bästa smak till din matlagning, kopplat till faktumet att den uppnår sin bästa resultat ju mer den används och hur du ska rengöra den, kan man även säga att denna stekpanna gör din mat nyttigare. de Buyers stekpannor avger nämligen små mängder järn i maten, vilket är ett nyttigt mineral som vissa har brist på. Denna effekt får du även från gjutjärnspannor, då deras gjutjärn också släpper ifrån sig järn. 

Däremot är stekpannan helt fri från giftiga ämnen, och du garanteras hög kvalitet. de Buyer har nämligen utvecklat köksredskap av hög kvalitet till köket ända sedan 1830, och beskrivs som att de ger kvalitetsredskap till krävande kockar. Detta gäller även för denna stekpanna!

Du kan få den i flera olika storlekar vilka sträcker sig mellan 20 cm och 36 cm. Beroende på storlek skiljer sig även dess vikt åt, från 1 kg till 3,53 kg men generellt kan man ändå säga att det är en lätthanterlig modell. Jämför man med egjutjärnspannor är de, alltså stekpannorna i gjutjärn, mycket tyngre och kan upplevas som lite otympliga medan denna kolstål-stekpanna är lättare. 

Produktdetaljer

 • Beläggning: Bivax
 • Material: Kolstål
 • Induktion: Ja
 • Gas: Ja 
 • Elspis: Ja
 • Storlek: 36 cm
 • Diskmaskinssäker: Nej
Det vi liker:
 • Äkta fransk restaurangstekpanna i kolstål som blir bättre ju mer du använder den
 • Utvecklad med extra tjock plåt som fördelar värmen riktigt bra
 • Behandlad med bivax och tål att användas i ugnen

Scanpan Fusion 5 Stekpanna – Liten stekpanna i rostfritt stål

Här har vi en annan stekpanna från Scanpan som är bäst i test, men den här gången är det en stekpanna utan keramisk beläggning som är gjord av rostfritt stål med aluminiumkärna. Denna stekpanna är liten och har en omkrets på 24 cm, vilket gör den väldigt bra för mindre rätter eller för dig som bor ensam. Pannan finns i flera olika storlekar mellan 20 cm och 28 cm, så det finns gott om möjligheter att hitta den storlek på stekpanna som passar ditt kök.

Därför ska du välja Scanpan Fusion 5 Stekpanna

En stekpanna som är gjord i rostfritt stål har en väldigt bra, otroligt lång, hållbarhet, eftersom den, till skillnad från stekpannor med keramisk beläggning, inte har någon sådan beläggning som kan skadas. Detta innebär samtidigt att du också måste också ta hand om rostfria stekpannor och underhålla dem på ett annat sätt än non-stick stekpannor. Dessa rostfria stekpannor används ofta i restaurangbranschen. När du lagar mat med en stekpanna av rostfritt stål ska du använda mycket fett – annars ser du att maten bränner fast på grund av dess utveckling med obefintlig beläggning.

Scanpan Fusion 5 är ett riktigt bra tillskott till köket, men du måste också veta hur du använder den för att uppnå bra resultat. Genom att använda rätt teknik kan du uppnå de fördelar som kommer med non-stick beläggning. När en bit kött läggs i pannan suger pannan fast den ordentligt, men så snart köttet har en fin yta och porerna i råvaran är stängda släpper köttet från pannan.

Medan det tar längre tid för andra material att reagera på värmeförändringar, är stål också känt för att reagera snabbt på förändringar i värme, så att du snabbt kan höja eller sänka temperaturen på pannan. Att få den snabbt varm kan vara riktigt skönt om du vill maximera smidigheten och effektiviteten när du lagar mat. 

Aluminiumkärna i hela pannan

De flesta stekpannor på marknaden idag har vanligtvis en aluminiumkärna i botten som fördelar värmen jämnt ut till resten av botten och uppåt genom sidorna. Scanpan har gått ett steg längre med den här pannan och gjort en kärna med 3 lager, som också går uppåt. Det ger en supereffektiv och jämn värmefördelning, vilket gör att dess kvalitet är i nivå med professionella pannor. 

Denna stekpanna fungerar väldigt bra på alla värmekällor – inklusive induktion – och den fungerar även för användning i ugnen i upp till 260 grader. Du behöver inte oroa dig för rengöringen, eftersom ytan i rostfritt stål gör att den går att diska i diskmaskinen. 

Scanpan Fusion 5 har en elegant och enkel design med böjda sidor, vilket gör det lättare att komma åt det du steker nere i pannan med dina köksredskap. 

Produktdetaljer

 • Beläggning: Ingen beläggning
 • Material: Aluminium
 • Induktion: Ja
 • Gas: Ja 
 • Elspis: Ja
 • Storlek: 28 cm
 • Diskmaskinssäker: Ja
Det vi liker:
 • Stekpanna med böjda kanter, så det är lätt att komma åt
 • Aluminiumkärna, vilket skapar en jämn fördelning av värme
 • Hög kvalitet gott nog för de professionella kockarna

Viktigt att tänka på innan du väljer din nästa stekpanna

 • Beläggning: Det finns flera olika typer av beläggning, där varje tillverkare vanligtvis har sin egen teknik, och sedan finns det också stekpannor helt utan beläggning, till exempel stekpannor i gjutjärn och i rostfritt stål. Läs mer om de olika beläggningarna senare i artikeln för att få bättre koll på just beläggning. 
 • Materialet: Stekpannor är vanligtvis gjorda av antingen aluminium, titan eller rostfritt stål, och vilken som du tycker är den bästa, t.ex. för att få till en bra stekyta
 • Pannans kärna: Du kan med fördel leta efter en stekpanna med en solid aluminiumkärna, eftersom den säkerställer en optimal och jämn värmefördelning. Då finns vanligtvis flera lager, och ser du en panna med 3 lager vet du att det är riktigt bra. 
 • Energikällor: Innan du köper din nästa stekpanna måste du veta vilken typ av spis du har hemma. Det är långt ifrån alla av stekpannorna på marknaden som fungerar med alla värmekällor och det finns inget mer irriterande än att komma hem med en stekpanna som inte fungerar med din spis, och tänk om du dessutom inte har öppet köp. Jag har provat det – och det är inte det bästa. Så steg ett; håll koll på vilken typ av spis du har, och om du inte har koll på det då du beställer den, se till att du har öppet köp. Idag finns det flera olika typer av spisar, såsom gas, glaskeramiska, traditionella och induktion. 
 • Ugnssäker stekpanna: Om du vill ha en mångsidig, bra allround stekpanna som, utöver att den ska steka bra, också ska kunna användas för att laga mat i ugnen eller till exempel flambera med, ska du köpa en stekpanna som tål hög värme, och också då gärna att den blir snabbt varm. En keramisk stekpanna tenderar i allmänhet att kunna klara hög värme, men tekniken och innovationen i non-stick-beläggning blir bättre och bättre för varje år. Därför ser man nu att allt fler stekpannor med sådan beläggning också kan komma in i ugnen. Var dock alltid uppmärksam om tillverkaren har angett en maximal temperatur. Stekpannor med något slags gummi vid handtaget må kunna ge bra grepp, men de bör aldrig tas in i ugnen. Ugnssäkra pannor ger dig fler alternativ för vad du kan göra med din stekpanna, eftersom du kan laga mat som till exempel först måste stekas snabbt för bra stekyta och sedan tas in i ugnen. 
 • Diskmaskin: Om du inte är så sugen på att diska stekpannan för hand kan du glädjas över att fler och fler av stekpannorna på marknaden nu tål att komma in i diskmaskinen, men tillverkare rekommenderar vanligtvis att den ändå diskas för hand. Läs mer om hur du rengör stekpannan i en senare del i detta test.

Vilken typ av stekpanna ska jag välja?

Det finns flera olika typer av stekpannor på marknaden, vilka alla har sina egna funktioner och kvalitet. Här är det viktigt att tänka på vilken typ av stekpanna du behöver och om du bör överväga att köpa flera olika stekpannor till hemmet, som har olika syften.

Non-stick beläggning

Stekpannor med non-stick beläggning är förmodligen de mest populära stekpannorna på marknaden eftersom de är lätta att använda och rengöra. Det enda problemet med en stekpanna med en sådan beläggning är att beläggningen kan gå sönder, t.ex. när du använder metallverktyg. Idag undersöker alla tillverkare möjligheten att producera en bra och hållbar beläggning. Beläggningen håller inte för evigt, utan den slits ut. En bra tumregel är att pannan ska bytas ut efter några år. Dessa pannor väger vanligtvis inte så mycket, så de är lätta att jobba med.

Stekpanna med keramisk beläggning

En keramisk stekpanna har nästan samma effekt som en non-stick beläggning, men den tål också högre temperaturer. De keramiska beläggningarna blir allt bättre och mer hållbara, och idag finns det många keramiska stekpannor. Vissa keramiska beläggningar tål också att metallverktyg används direkt i beläggningen.

Stekpannor av rostfritt stål eller stål

Stekpannor av stål skiljer sig mycket från de som inte är gjorda i stål, men det finns också en stor skillnad mellan stekpannor av rostfritt stål och stål. Många menar att en stålpanna är en blandning mellan en gjutjärnspanna och en teflonpanna eftersom en stekpanna av stål har en non-stick beläggning och en otroligt bra värmefördelning, vilket skapar denna effekt mellan en panna i gjutjärn och teflon.

Du bör få koll på hur du bäst underhåller och rengör en stekpanna av stål, eftersom det skiljer sig från andra pannor. Den måste torkas ordentligt innan den sätts in i skåpet för att förhindra att den rostar. Använd inte diskmedel för att rengöra stekpannan eftersom det kan skada beläggningen. Ju längre du använder den, desto mer fett behöver du också använda eftersom beläggningen långsamt försvinner.

En stekpanna av rostfritt stål har vanligtvis ingen beläggning och därför kräver det mer tålamod när du t.ex. steker kött eftersom du inte kan vända köttet som med en stekpanna med beläggning. Du ska bara vända köttet när det har en bra yta och därmed släpper stekpannan. Det kräver teknik, och det är vanligtvis en panna som används i restaurangbranschen.

Gjutjärnspannor

En panna i gjutjärn ger ett helt fantastiskt resultat, vilket kan vara svårt att uppnå med andra pannor. Detta beror på att stekpannan tål mycket höga temperaturer. När du behöver steka helt perfekta biffar är det bäst att du låter din gjutjärnspanna får längre tid att värma upp sig – att du låter den stå och bli varm först i ca 10 minuter. Till jul eller så kan du också med fördel göra risgrynsgröt i en panna av gjutjärn, eftersom grytan har en mycket tjock botten som passar för detta.

Gjutjärn är också ett mycket slitstarkt material, så en riktig panna i gjutjärn kan användas i generationer utan problem. Nöjdheten är i princip garanterad, så här behövs inget öppet köp! Det är också ett mycket tungt material och vissa tillverkare har börjat tillverka pannor som ser ut och känns som gjutjärn men inte är det. Därför är det viktigt att du kontrollerar att materialet i pannan är gjutjärn.

Det är enkelt att rengöra en gjutjärnspanna eftersom du bara behöver varmt vatten. Du ska undvika användning av diskmedel eftersom det kan skada beläggningen. Om matrester fortfarande sitter fast kan du använda lite grovt salt som diskmedel. Det är också viktigt att pannan inte är i vatten under lång tid och att den torkas väl efter att den har rengjorts. Annars kan den rosta.

Rengöra stekpannan

Det är viktigt att du rengör stekpannan snabbt efter användning, men först måste stekpannan svalna. Få pannor tål att få en chock av värme och kyla, så se till att pannan inte är för varm innan du börjar diska den. De flesta tillverkare skriver att pannan tål att diskas i diskmaskinen, men om du rengör den för hand förlänger du vanligtvis dess livslängd. Normala non-stick stekpannor tål att diskas med diskmedel, men beroende på vilken typ av panna du har valt kan rengöringen skilja sig åt. Om du t.ex. har köpt en gjutjärnspanna måste du använda vatten och salt när du diskar den, eftersom den inte tål diskmedel.

Underhålla din stekpanna

Efter att ha arbetat i en inredningsbutik har jag verkligen märkt att det inte är så många som vet hur man tar hand om en stekpanna. Du måste underhålla din stekpanna på olika sätt beroende på beläggning och det material som din panna är gjord av.

Letar du efter en perfekt stektermometer?

Nu när du har valt den stekpanna som bäst passar ditt kök och din matlagning rekommenderar jag att du också tittar på vår artikel om stektermometrar. Kött blir helt enkelt så mycket bättre om den tillagas till rätt temperatur. Idag har stektermometrar blivit mycket smartare så att de faktiskt kan berätta för dig när du ska vända köttet, när du ska ta av det från grillen/pannan och dra och när du ska servera det.

Hur detta test av stekpannor har utförs

Detta test av stekpannor utgår från noggranna efterforskningar och strävan efter att hitta några av marknadens bästa stekpannor till dig så att du kan hitta den panna som passar bäst i ditt kök. Vi har granskat de olika tillverkarna och tittat på olika testresultat för att kunna ge dig en överblick över olika stekpannor på marknaden. Olika typer av stekpannor är inkluderade, bl.a. gjutjärnspanna och aluminiumpanna.

Dessutom har jag inkluderat mina erfarenheter från min tid som anställd i inredningsbutik, där jag fick mycket kunskap inom beläggning, värmefördelning, material och naturligtvis också mycket annan användbar kunskap som du nu får ta del av. Jag har också besökt olika fabriker i Europa och sett hur stekpannor produceras.

FAQ

Vilken stekpanna är bäst i test?

Vi har utsett Scanpan CTX Stekpanna till bäst i test då den genomgående håller hög kvalitet, men du bör läsa hela artikeln för att hitta den stekpanna som bäst passar dig och ditt kök.

Ska jag välja en stekpanna med non-stick beläggning?

Allt beror på vilken typ av mat du ska laga med din stekpanna, men som utgångspunkt är en stekpanna med non-stick beläggning en bra stekpanna för de flesta som gör din stekning enkel och god.

Hur rengör jag min stekpanna ordentligt?

När du har köpt en ny stekpanna bör du alltid kontrollera hur den ska rengöras eftersom olika stekpannor ska diskas på olika sätt. Vissa är diskmaskinssäkra eller tål att diskas med diskmedel, medan andra måste rengöras med salt eller olja. Du kan läsa mer om det i artikeln.