Stekpanna bäst i test – Se årets 15 bästa stekpannor i test 2023

1
Scanpan CTX 28cm

Varför välja Scanpan CTX 28cm En robust och tung bäst i test stekpanna tillverkad av handgjuten kvalitetsaluminium. Om du letar efter en hållbar stekpanna som kan användas på alla typer av spisar är detta den bästa stekpannan med non-stick! Mångsidig användning Eftersom den här kvalitetspannan med non-stick-beläggning har en beläggning kan du avsevärt minska användningen av fett vid matlagning. Scanpan CTX är särskilt lämplig för induktion, men kan också användas på alla spisar och hällar.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Scanpan CTX 28cm 1.199 kr. Office&Print
Greenpan Barcelona 28 cm 759 kr. Kitchentime SE
Le Creuset Toughened Non-Stick 30cm 1.399 kr. Kitchn
Tefal Excellence 32cm 1.009 kr. Allectra
Scanpan Classic 24cm 1.269 kr. Sundqvist
Eva Solo Trio 28 cm 1.090,88 kr. Torebrings
Tefal Intuition 28cm 425 kr. Bagaren och Kocken
Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Hard Anodised 28cm##
Pyrex Origin+ 28cm 359 kr. Ginza AB
Tefal Unlimited Premium 24cm 539 kr. Hoomex
Scanpan Impact 28cm 1.099 kr. Bagaren och Kocken
Satake 24cm 339 kr. Zerazza
Fiskars All Steel 26 cm 1.045 kr. Cdon
Tefal Aroma 26 cm 439 kr. ComputerSalg
Lodge Chef 26 cm##

Missa inte vårt stora test av stekpannor med de 15 bästa stekpannorna på marknaden just nu! Det viktigaste att tänka på när du ska köpa en bra stekpanna är att den har en bra botten. På så sätt fördelas värmen jämnt. Bra stekpannor har också ett värmebeständigt handtag och klarar höga temperaturer. Om du väljer en ny stekpanna är det också viktigt att den har en non-stick-beläggning.

I vår alltid informativa köpguide lyfter vi fram dessa produkter och tittar på andra viktiga egenskaper, till exempel om de tål ugn och om de tål maskindisk. Dessutom klarar många olika stekpannor olika värmekällor, och det är viktigt att veta om en viss stekpanna är lämplig för en vissa typer av spisar.

Du kan också hoppa direkt till vår jämförelsetabell som ger dig en snabb översikt över alla 15 stekpannor i vårt test.

Scanpan CTX 28cm – årets stekpanna bäst i test

Scanpan CTX Stekpanna

Varför välja Scanpan CTX 28cm

En robust och tung bäst i test stekpanna tillverkad av handgjuten kvalitetsaluminium. Om du letar efter en hållbar stekpanna som kan användas på alla typer av spisar är detta den bästa stekpannan med non-stick!

Mångsidig användning

Eftersom den här kvalitetspannan med non-stick-beläggning har en beläggning kan du avsevärt minska användningen av fett vid matlagning. Scanpan CTX är särskilt lämplig för induktion, men kan också användas på alla spisar och hällar. Det betyder att du kan använda den utan problem på gas-, gjutjärns- och till och med keramikhällar, för att bara nämna de vanligaste. Med en diameter på 28 centimeter och en bottendiameter på 19,6 centimeter är stekpannan en bra storlek. Dessutom är det rundade handtaget bekvämt att hålla i. Den klarar en maximal hög värme på upp till 260 grader och är även ugnssäker, vilket ger dig många alternativ för varierad användning.

Material av hög kvalitet

Scanpan CTX är tillverkad av 5 lager gjuten aluminium och belagd med en keramisk non-stick-beläggning, medan handtaget är tillverkat av rostfritt stål. Handtaget är värmebeständigt, så det blir inte varmt, även om stekpannan blir het. Så oroa dig inte för att bränna dig på den bästa stekpannan med non-stick. Materialet är också så hållbart att Scanpan CTX tål att användas med metallredskap. Det enda du bör vara försiktig med är att Scanpan CTX stekpannan inte värms upp för snabbt och kyls ner för snabbt. Så släng inte den glödande Scanpan CTX i iskallt vatten direkt efter användning.

Lätt att rengöra

Tack vare den praktiska beläggningen är det lätt att rengöra Scanpan CTX. Ofta kan du torka av den med en pappershandduk eller tvätta av den med diskmedel och varmt vatten. Om du inte gillar att stå och diska stekpannan för hand kommer du också att bli glad över att Scanpan CTX tål maskindisk

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: 260 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,7 kg
Det vi liker:
  • Tillverkad i Danmark
  • Bra jämn värmefördelning
  • Värmebeständigt handtag
  • Ugnsfast
  • Kompatibel med alla värmekällor, spisar och hällar
Det vi ikke liker:
  • Relativt tung
  • Har inget avtagbart handtag

Greenpan Barcelona 28 cm – bästa billiga stekpanna

Greenpan Barcelona

Varför välja Greenpan Barcelona 28 cm

Om du letar efter en bra stekpanna med keramisk non-stick-beläggning som tål diskmaskin är den här Greenpan Barcelona 28 cm bäst i test modellen ett utmärkt val.

Praktisk

Den här stekpannan har en diameter på 28 centimeter. Dessutom är det inte så stor skillnad mellan storleken på kastrull och botten, vilket kan vara fallet med många andra modeller. Den här stekpannan har en bottendiameter på 22,5 centimeter. Den är tillverkad av robust aluminium, medan handtaget är tillverkat av rostfritt stål. Den tål alla värmekällor med undantag av mikrovågsugn. Du kan också sätta den i ugnen, vilket ger dig möjlighet till kreativitet i köket. Se bara till att den inte utsätts för mer än 230 grader, vilket är dess maximala temperatur. Det speciella med den här läckra Greenpan Barcelona 28 cm stekpannan, förutom den keramiska beläggningen, är att botten är fin och tjock. Tjockleken på underlaget är viktig för att säkerställa en god värmefördelning. Botten av denna Greenpan Barcelona 28 cm stekpanna är också något rundad och inte platt. På så sätt kan fettet rinna ut i kanterna. Observera dock att du tack vare non-stick beläggningen inte behöver stora mängder fett för att laga mat. Och vem tycker inte att det är en bonus?

Fri från många skadliga kemikalier

Även om den här stekpannan har en keramisk beläggning är det som skiljer denna stekpanna från andra stekpannor att den är fri från PFOA- och PFA-ämnen, vilket innebär att de flesta av de miljöskadliga fluoriderna undviks. Och det är bara ett plus.

Lätt att rengöra

Det högkvalitativa materialet är särskilt slitstarkt och tål repor. Tack vare den non-stick-beläggningen är den även diskmaskinssäker, även om tillverkaren rekommenderar att den tvättas för hand. Så om du vill se till att din stekpanna håller så länge som möjligt ska du tvätta din stekpanna för hand när du kan. Det kommer trots allt att förlänga dess livslängd.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: 230 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: Ej specificerad
Det vi liker:
  • Praktisk upphängningsögla
  • Bred bas
  • Fri från PFOA och PFA
  • Diskmaskinsäker
  • Keramisk beläggning
Det vi ikke liker:
  • Har inget avtagbart handtag
  • Den halkfria beläggningen är inte så hållbar och botten kommer så småningom att förlora sin halkfria effektivitet.

Le Creuset Toughened Non-Stick 30cm – bästa premium stekpanna

Le Creuset Toughened Non-Stick 30cm

Varför välja Le Creuset Toughened Non-Stick 30cm

Om du letar efter en stor stekpanna med en slitstark beläggning med slip-on-beläggning är denna Le Creuset Toughened Non-Stick-modell bäst i test för dig.

Allt det praktiska och läckra

Välj denna läckra stekpanna av pressad aluminium om du vill ha en solid stekpanna. Den har en total diameter på 30 centimeter. Basen är däremot 21 centimeter i diameter. Storleken på stekpannan är lämplig för matlagning för 6-8 personer – beroende på maten, förstås. Men det viktigaste är tjockleken på botten av din stekpanna. Den har en bra tjocklek på 4,5 centimeter, vilket gör att värmen fördelas snabbt och jämnt. Du kommer också att uppskatta det ergonomiska handtaget. Själva kastrullen är tillverkad av pressad aluminium, medan botten är av rostfritt stål.

Mångsidig användning

Stekpannan tål höga temperaturer på upp till 260 grader. Den tål alltså även en tur i ugnen, vilket är särskilt användbart! Om du köper locket ska du dock vara medveten om att locket, till skillnad från själva stekpannan, klarar en lägre högsta temperatur på 220 grader. Även om stekpannan är hållbar och slitstark bör du dock endast använda trä- eller plastredskap för att laga mat i den.

Enkel och snabb rengöring

Det här är inte bara en bra stekpanna, utan också en extremt hållbar stekpanna. Just för att det är en stekpanna med non-stick-teknik behöver du inte tillsätta lika mycket fett när du lagar mat i den. Det är det som gör dess non-stick-funktion så attraktiv. Det gör det också lätt att rengöra. Och den är diskmaskinssäker! Det rekommenderas ändå att du tvättar den för hand, så att den förblir en solid stekpanna som du kan njuta av i många år framöver.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 30 cm
  • Högsta temperatur: 260 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,43 kg
Det vi liker:
  • Slip-on-beläggning
  • Klarar höga temperaturer
  • Lämplig för alla värmekällor
  • Snabb uppvärmning
  • Vacker design och ergonomiskt grepp
Det vi ikke liker:
  • Har inget avtagbart handtag
  • När du värmer på induktion böjs botten så att fettet rinner ut i kanten.

Tefal Excellence 32cm – bästa stora stekpanna

Tefal Excellence 32cm

Varför välja Tefal Excellence 32cm

Om du letar efter en stor stekpanna är denna Tefal Excellence stekpanna perfekt för dina behov. Den är inte bara stor, utan även en prisvärd stekpanna. Den här stekpannan har utsatts för många upprepade och intensiva tester, och dess flerskiktsbeläggning är särskilt hållbar. Faktum är att den håller upp till 6 gånger längre än andra vanliga stekpannor. Basen är belagd med reptåligt titan, medan handtaget delvis är tillverkat av rostfritt stål. Den är också utrustad med en praktisk termoplats som visar att stekpannan har nått rätt temperatur.

Den slitstarka beläggningen gör den även diskmaskinssäker, även om tillverkaren rekommenderar att den tvättas för hand för att minimera slitage. Det rekommenderas också att du huvudsakligen använder trä- eller plastredskap till din stekpanna, eftersom metall kan repa ytan, vilket skulle vara synd. Om du följer de här tipsen får du ut det mesta av den här fantastiska stekpannan. Å andra sidan passar stekpannan för alla typer av spisar och hällar, inklusive induktionshällar. Den värms upp snabbt och fördelar värmen jämnt över hela ytan. Den kan också sättas in i ugnen, men i en temperatur på högst 175 grader.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 32 cm
  • Högsta temperatur: 175 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Ja
  • Vikt: Ej specificerad
Det vi liker:
  • Termospot
  • Praktisk upphängningsögla
  • Skraplös titan
  • Flerskiktsbeläggning
  • Förstärkt med ultrahårda kristaller
Det vi ikke liker:
  • Har inget avtagbart handtag
  • Beläggningen på botten har en begränsad hållbarhet.

Scanpan Classic 24cm – bästa stekpannan för gas- och glaskeramikhällar

Scanpan Classic 24cm

Varför välja Scanpan Classic 24cm

Den här stekpannan är idealisk och bäst i test för den som har gas- eller glaskeramikhäll! Ge din mat de bästa förutsättningarna med den här stekpannan med non-stick. Eftersom den har en keramisk non-stick-titanbeläggning garanterar den perfekt värmefördelning även vid lägre temperaturer. Stekpannan är speciellt tillverkad för keramiska spisar och gasspisar. Den är inte lämplig för induktion, men klarar en vanlig spis. Den är ugnssäker och en stekpanna som tål en högsta temperatur på upp till 260 grader. Den har en diameter på 24 centimeter totalt, medan basdiametern är 18,5 centimeter. Sidorna har en bra höjd på 5,8 centimeter, så du kan laga många olika rätter utan att det spiller över, samtidigt som det är lätt att använda köksredskap.

Handtaget är försett med ett speciellt utformat system. I själva verket används inga skruvar i handtaget. Du riskerar alltså inte att handtaget lossnar och tippar med tiden. Själva stekpannan har en praktisk non-stick-funktion. Den ger dig en riktigt enkel hantering och ägg, bacon och annan mat glider smidigt av din stekpanna. Den kan faktiskt köras i diskmaskin, men vi rekommenderar handrengöring för att förlänga dess livslängd så mycket som möjligt.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 24 cm
  • Högsta temperatur: 260 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: gas- och keramiska glaskokplattor
  • Vikt: 0,96 kg
Det vi liker:
  • Tillverkad i Danmark
  • Ugnsfast
  • Klarar höga temperaturer
  • Beläggning
  • Praktisk upphängningsögla
Det vi ikke liker:
  • Locket måste köpas separat
  • Bottenbeläggningen har begränsad hållbarhet

Eva Solo Trio 28 cm – stekpanna bäst i test för höga temperaturer

Eva Solo Trio 28 cm

Varför välja Eva Solo Trio 28 cm

En robust stekpanna med sandwichbotten som klarar extremt höga temperaturer på upp till 400 grader. Den kan användas på induktions-, gas- och keramikhällar samt vanliga hällar. Med sin bäst i test keramiska beläggning kan den här stekpannan med non-stick-teknik även användas i ugnen, vilket gör den särskilt mångsidig och klara mycket mera höga temperaturer än många av sina konkurrenter. Stekpannan är tillverkad av aluminium och handtaget av rostfritt stål. Handtaget är dessutom tillverkat i en vacker tvådelad design, som har den praktiska funktionen av ett hål i mitten så att du kan hänga din stekpanna på en kropp om du vill.

Den runda stekpannan har en diameter på 28 centimeter, medan sidorna har en höjd på 4,5 centimeter – inte för högt, inte för lågt. Du kan alltså laga många olika rätter i den. Sandwichbasen är pricken över i:et och ger dig den perfekta värmefördelen varje gång du använder den. Det garanterar också att stekpannan värms upp snabbt, så att du inte behöver stå och vänta. Du kommer också att uppskatta att den här modellen, till skillnad från många olika stekpannor som väger 1,17 kg, är extremt lätt, vilket gör den bekvämare att hantera. Som en extra bonus är det en stekpanna som tål att diskas i diskmaskin.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: 400 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,17 kg
Det vi liker:
  • Klarar mycket höga temperaturer
  • Sandwichbas
  • Botten med keramisk beläggning
  • Diskmaskinsäker
  • Enkelt
Det vi ikke liker:
  • Den anti-stickbeläggningen är inte lika effektiv som på andra stekpannor.

Tefal Intuition 28cm – bäst i test stekpanna för induktionsspis

Tefal Intuition 28cm

Varför välja Tefal Intuition 28cm

En stekpanna med non-stick, handtag i rostfritt stål och fina höga sidor som rymmer 1,5 liter. Den har en tjock sandwichbotten av hög kvalitet, men väger också knappt 1,22 kg, vilket gör den till en av de lättaste stekpannorna i vårt test. Dess bäst i test non-stick-beläggningen gör att maten intebränner fast på botten, utan bara glider av när den är tillagad. Dessutom har den här stekpannan en unik funktion som inget annat märke har: Tefals signaturvärmeindikator. Den ligger i botten av kastrullen. När du sätter kastrullen på spisen lyser den upp. Detta visar att kastrullen inte är klar att användas. När den lilla runda cirkeln slutar glöda betyder det att stekpannan har nått rätt temperatur. Det är super smart om du inte är en erfaren kock.

Stekpannan har en rund form och en bra storlek på 28 centimeter i diameter, vilket ger en jämn värmefördelning. Den är lämplig för alla värmekällor, inklusive induktion. Den är också ugnsfast, vilket gör den mycket mer mångsidig. Handtaget har också en praktisk liten upphängningsögla, dvs. ett litet hål så att du kan hänga stekpannan på en krok.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: ej specificerad
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Maskintvättbar: Ja
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,22 kg
Det vi liker:
  • Praktisk upphängningsögla
  • Non-stick bas
  • Användbar värmeindikator i botten
  • Lämplig för alla värmekällor
  • Ugnsfast, tål hög värme
Det vi ikke liker:
  • Handtaget blir varmt på den del som ligger närmast själva stekpannan.

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Hard Anodised 28cm – bäst i test stekpanna utan PFAS

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Hard Anodised 28cm

Varför välja Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Hard Anodised 28cm

Tefal och Jamie Oliver har samarbetat sedan 2003, och det fruktbara samarbetet har resulterat i den här bäst i test läckra Tefal Jamie Oliver stekpannan med non-stick-teknik. Dess utsida är tillverkad av anodiserad aluminium som under tillverkningen genomgår en elektrokemisk process för att stärka materialet. Detta innebär att denna Tefal Jamie Oliver stekpanna är särskilt hållbar och har en lång livslängd. Insidan av denna kastrull är belagd med en beläggning som är helt fri från skadliga ämnen. Dessutom är botten utrustad med Tefals välkända och mycket praktiska värmeindikator som talar om när stekpannan har nått rätt temperatur och är redo att användas.

Det speciella med den här härliga stekpannan är att den har extremt tjock botten och fina höga kanter. Det gör att Tefal Jamie Oliver Quick & Easy passar till många olika rätter. Tyvärr gör det den också lite tung, med en vikt på över 2 kilo, vilket kan göra den lite svårhanterlig för vissa. Men det är just tack vare den tjocka basen som värmen fördelas perfekt jämnt över hela ytan. Den här stekpannan kan användas med alla värmekällor och är därför även lämplig för induktion. Du kan till och med sätta in den i ugnen och den klarar höga temperaturer på upp till 210 grader. Vi tackar dig och önskar dig lycka till!

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: 210 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Diskmaskinsäker: Nej
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 2,385 kg
Det vi liker:
  • Praktisk upphängningsögla
  • Beläggning
  • Jämn värmefördelning
  • Användbar värmeindikator i botten
  • Yttre yta av anodiserad aluminium
Det vi ikke liker:
  • Tungt att hantera
  • Inte diskmaskinsäker

Pyrex Origin+ 28cm – bästa lättviktiga stekpanna

Pyrex Origin+ 28cm

Varför välja Pyrex Origin+ 28cm

Om du vill ha en lätt stekpanna som inte är för tung att hantera, är den här stekpannan med non-stick beläggning på 1,1 kg ett bra val. Trots att den är så lätt är den en bra storlek. Den mäter 28 centimeter i diameter och kan rymma upp till 4,4 liter åt gången. Både utsidan och insidan är gjorda av aluminium. Insidan har dock en extra 3-lagers beläggning som förhindrar att maten bränner fast i botten. De tre lagren gör ytan särskilt hållbar, och det mellersta lagret är tillverkat av naturliga mineraler för att ytterligare förstärka den. Och det lätt böjda handtaget är särskilt bekvämt att hålla i.

Tyvärr är den här stekpannan inte ugnssäker, men den är lämplig för gas-, el-, induktions- och keramikhällar och spisar. Precis som många olika stekpannor med non-stick är den här också fantastiskt enkel att rengöra. Det tar ingen tid att tvätta av den för hand, eftersom matrester inte bränner fast. Men den är också diskmaskinssäker, så du behöver inte tvätta den för hand om du inte vill.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: ej specificerad
  • Ugnsfast: Ingen
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Maskintvättbar: Ja
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,1 kg
Det vi liker:
  • Praktisk upphängningsögla
  • Lättvikt
  • Aluminium av hög kvalitet
  • Lämplig för alla hällar och spisar
  • Tål att diskas i diskmaskin
Det vi ikke liker:
  • Värmer upp relativt långsamt
  • Stekpannans utsida har en tendens att snabbt repa sig.

Tefal Unlimited Premium 24cm – non-stick bäst i test stekpanna

Tefal Unlimited Premium 24cm

Varför välja Tefal Unlimited Premium 24cm

Om du letar efter en bra stekpanna med non-stick-beläggning är denna bäst i test modell från Tefal rätt för dig. Denna stekpanna har en fin tjock botten som garanterar snabb, men framför allt jämn uppvärmning. De höga sidorna är perfekta för en såspanna, så att du kan steka grönsaker eller kött med bra stekyta till absolut perfektion. Den non-stick-beläggningen ser också till att maten inte bränner fast i botten av din stekpanna, utan glider lätt och smidigt upp på tallriken. Dessutom är non-stick-beläggningen känd för att vara enkel att rengöra, och den här bäst i test stekpannan är inget undantag. Med lite diskmedel och en diskborste kan du snabbt ta bort även de mest envisa matresterna. Även om det är bättre att tvätta en stekpanna för hand kan den här stekpannan också rengöras i diskmaskinen om du behöver göra det ännu snabbare en dag.

Denna stekpanna är 24 centimeter i diameter och 12,6 centimeter hög. Handtaget förblir kallt under tillagningen, så du riskerar inte att bränna dig på din stekpanna. Tefal är känt för sin antirepa-beläggning, så du kan använda metallredskap när du lagar mat i den här stekpannan. Sist men inte minst kommer du att älska handtagets ergonomiska utformning i denna stekpanna.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 24 cm
  • Högsta temperatur: 250 °C
  • Ugnsfast: Ingen
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,28 kg
Det vi liker:
  • Praktisk upphängningsögla
  • Snabb och jämn uppvärmning
  • Beläggning
  • Höga sidor
  • Tjock botten
Det vi ikke liker:
  • Kan göra oljud när den värms upp

Scanpan Impact 28cm – stekpanna bäst i test utan non-stick beläggning

Scanpan Impact 28cm

Varför välja Scanpan Impact 28cm

Den här stekpannan är för dig som föredrar en bäst i test modell utan non-stick-beläggning. Om du är orolig för skadliga kemikalier i olika stekpannor med non-stick-teknik slipper du dem garanterat om du väljer den här läckra och vackert utformade stekpannan i borstad aluminium. Handtaget är tillverkat av högglanspolerat rostfritt stål och dess utformning gör det bekvämt att hålla i handen. Dessutom är denna  stekpanna med sina 1,79 kilo inte för tung att hantera. Stekpannan  tål höga temperaturer och en maximal värme på 260 grader och är även ugnsfast.

På insidan av stekpannan har botten en mycket praktisk mätskala, så att du vet exakt hur mycket som finns i den. Denna stekpanna har en total storlek på 28 centimeter i diameter och rymmer upp till 3,6 liter. Randen på kastrullen är till och med utformad för att förhindra att det droppar när du häller ur den. Denna stekpanna är också lämplig för alla värmekällor, så du kan använda den på gas-, induktions-, gjutjärns- eller keramikhällar utan problem. Om du inte är så förtjust i att diska för hand kommer dediskmaskinssäkra egenskaperna hos denna stekpanna att vara en extra glädje.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 28 cm
  • Högsta temperatur: 260 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Nej
  • Tål maskindisk: Ja
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,79 kg
Det vi liker:
  • Diskmaskinsäker
  • Aluminium och rostfritt stål
  • Ugnsfast
  • Handtag med praktisk upphängningsögla
  • Droppfri kant
Det vi ikke liker:
  • Maten tenderar att fastna i botten
  • Kan vara lite svår att rengöra

Satake 24cm – gjutjärn stekpanna bäst i test

Satake 24cm

Varför välja Satake 24cm

Välj denna bäst i test stekpanna om du vill ha en gjutjärnspanna av hög kvalitet. Den här snygga gjutjärnspannan är tillverkad av rostfritt stål och belagd med en speciell hållbar non-stick-beläggning. Den är faktiskt så hållbar att du kan använda alla slags redskap i denna stekpanna – även metallredskap. Beläggningen på basen gör att den inte blir repad. Samtidigt fastnar maten inte på ytan, utan glider lätt och smidigt av när den är klar. Så inga fler förstörda äggpannkakor och ingen mer ståendes runt och rengöra pannan efteråt. Och du behöver inte ens lägga till fett. Du kan steka maten direkt i din stekpanna med bra stekyta utan att använda olja eller smör om du föredrar det. Det är dock rekommenderat att använda lite smör eller olja för att undvika att din stekpanna överhettas, men inte för att maten annars bränner fast.

De är kända för att vara lätta att rengöra, vilket även gäller för den här gjutjärnspannan. Rengöring för hand rekommenderas definitivt av tillverkaren, men den tål faktiskt en tur i diskmaskinen om du hellre vill det. Den mäter 24 centimeter i diameter, så det är en fin liten stekpanna.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 24 cm
  • Högsta temperatur: ej specificerad
  • Ugnsfast: Ej specificerat
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,3 kg
Det vi liker:
  • Praktisk upphängningsögla i handtaget
  • Ergonomiskt utformat handtag i rostfritt stål
  • Non-stick-yta
  • Bas med våffelmönster
  • Kan användas utan tillsats av fett
Det vi ikke liker:
  • Något tung att hantera
  • Mönstret på stekpannans botten kan vara lite svårt att få helt rent.

Fiskars All Steel 26 cm – bästa stekpanna med hög kant

Fiskars All Steel stekpanna

Varför välja Fiskars All Steel 26 cm

Välj denna Fiskars All Steel 26 cm stekpanna om du vill ha en keramisk stekpanna med hög kant så att du kan använda den till många olika saker. Denna Fiskars All Steel stekpanna har en hållbar keramisk beläggning så att maten inte bränner fast oavsett vad du steker. Den keramiska beläggningen består av hela 3 lager, vilket är anledningen till att den här Fiskars All Steel stekpannan är så hållbar. Den är tillverkad av rostfritt stål av hög kvalitet och klarar till och med en tur i diskmaskinen då och då. Även om tillverkaren rekommenderar att du tvättar den för hand kan du lägga den i diskmaskinen.

Den här Fiskars All Steel stekpannan mäter 26 cm i diameter och rymmer hela 2,1 liter, vilket är mycket för en stekpanna med non-stick. Den klarar temperaturer upp till hela 240 grader och är därför också ugnsfast upp till samma temperatur. Basen har en bra tjocklek på 6-7 millimeter. Basens tjocklek och den högkvalitativa konstruktionen i rostfritt stål gör att värmen sprids snabbt och jämnt över hela basen, vilket ger dig de bästa resultaten – varje gång.

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 26 cm
  • Högsta temperatur: 240 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,48 kg
Det vi liker:
  • Keramisk beläggning
  • Ugnsfast
  • Praktisk upphängningsögla i handtaget
  • Maskintvättbar
  • Ergonomiskt utformat handtag
Det vi ikke liker:
  • Inte lika lätt att rengöra som andra belagda modeller

Tefal Aroma 26 cm – stekpanna bäst i test med glaslock

Tefal Aroma 26 cm

Varför välja Tefal Aroma 26 cm

En läcker och halkfri stekpanna med non-stick med en diameter på 26 centimeter. Stekpannan är kanske lite ung, men den har ett snyggt och ergonomiskt handtag så att du kan hålla den bra i handen. Den här stekpannan med non-stick kan rymma upp till 1 liter åt gången. Den glidande beläggningen gör att maten inte bränner fast under stekningen. Och det är bra, för stekpannan har fina höga kanter, så du kan laga alla möjliga rätter i den.

Du kommer också att gilla att den är lämplig för gas-, induktions-, keramik- och vanliga hällar – i själva verket alla värmekällor! Förutom att handtaget är ergonomiskt har det också ett praktiskt litet hål så att du kan hänga din stekpanna på en krok eller liknande. Och det spelar ingen roll att den också har en snygg design. Den här modellen finns med ett smart och hållbart glaslock. Att den är gjord av glas är särskilt praktiskt, eftersom du kan hålla ett öga på din mat hela tiden. Som grädde på moset finns den smarta hälltunnan, som gör stekpannan extra lätt att använda. Vi är övertygade!

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 26 cm
  • Högsta temperatur: 175 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Slip-on-beläggning: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, men handtvätt rekommenderas.
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: Alla värmekällor
  • Vikt: 1,45 kg
Det vi liker:
  • Non-stick beläggning
  • Ergonomiskt handtag
  • Utlopp
  • Praktisk upphängningsögla
Det vi ikke liker:
  • Relativt tung att hantera
  • Bottenbeläggningen har begränsad hållbarhet

 

Lodge Chef 26 cm – bästa gjutjärnspanna med hälltork på båda sidor

Lodge Chef 26 cm

Varför välja Lodge Chef 26 cm

Drömmer du om en läcker stekpanna som du kan använda på spisen och hällen hemma, men också på campingresor och på öppen eld? Om svaret är ja, är den här gjutjärnspannan ett bra val för dig! Denna stekpanna i gjutjärn är tillverad av material av högsta kvlitet som klarar av att ta stryk. Den är också lite tung och det är synd att handtaget är så kort och tunt, men du får en riktigt mångsidig stekpanna! Den är förimpregnerad med fett, vilket ger den en naturlig non-stick-effekt. Det är smart!

Den mäter totalt 26 centimeter i diameter. Och den har en praktisk 5 centimeter hög kant, så du kan använda den till alla typer av rätter. Varför inte göra en riktig amerikansk paj eller tårta på grillen på uteplatsen? Vi tycker att det smakar gott. Den tjockare stekpannan gör att värmen sprids jämnt över botten och att den håller värmen länge. Du kan använda den för att sautera, steka, grilla, koka och baka. Det är ingen panna med non-stick och den tål inte diskmaskin, men det betyder inte att den är svår att rengöra. Du kan göra det snabbt med lite diskmedel och en diskborste!

Specifikationer:

  • Form: rund
  • Diameter: 26 cm
  • Högsta temperatur: 260 °C
  • Ugnsfast: Ja
  • Slip-on-beläggning: Nej
  • Diskmaskinsäker: Nej
  • Kompatibel med spisar/kokplattor: alla värmekällor, inklusive öppen låga och grill
  • Vikt: 2,3 kg
Det vi liker:
  • 2 hälltoppar
  • Praktisk upphängningsögla i handtaget
  • Hög fälg
  • Lätt att rengöra
  • Gjutjärn av hög kvalitet
  • Nackdelar
  • Ingen non-stick beläggning
  • Handtaget är mycket kort och smalt och är därför inte så bekvämt att hålla i.

 

Hur man väljer den bästa stekpannan

Det är inte alltid lätt att välja de bästa stekpannorna. Tillverkarna annonserar många funktioner, men vad ska du egentligen leta efter? Ta reda på det här i vår köpguide, där vi tittar på storleken på stekpannan, tjockleken på botten och vad de betyder för dig. Vi tittar också på vilka olika material de är tillverkade av och vad du bör vara medveten om för att hitta den bästa stekpannan, och i vissa fall undvika.

I vårt test av stekpannor hittar du olika stekpannor och endast de allra bästa. Tyvärr har vi inga med avtagbara handtag eftersom vårt kriterium var att hitta de bästa som finns på marknaden just nu. Här har vi valt stekpannor med handtag, vilket också är vad de flesta danskar väljer.

Storlek och tjocklek

Storleken på en stekpanna är främst en fråga om behov. Om du har ett stort hushåll är det troligt att du vill ha en större stekpanna. Vanligtvis finns det en liten och en större stekpanna i ett hem, så du kan välja beroende på vad du vill laga.

Det är därför som du i vårt test också hittar olika storlekar. Både Scanpan Classic, Tefal Unlimited Premium och Satake mäter 24 centimeter. Det här är de minsta stekpannorna i vårt test. Den största stekpannan, Tefal Excellence, mäter dock hela 32 centimeter. Scanpan CTX 28cm, till exempel, som är vår bästa i testet, har en storlek på 28 centimeter, vilket är den vanligaste storleken. Men som sagt, de flesta väljer två olika storlekar. Som tur är finns de flesta modellerna i olika storlekar. Så om du har förälskat dig i ett visst märke och en viss modell finns det en stor chans att den också finns i en större eller mindre storlek.

Observera att de angivna centimetrarna alltid avser stekpannans totala diameter. Detta innebär att basen vanligtvis är mindre. Detta är viktigt att veta, eftersom många tror att de angivna centimetrarna avser storleken på basen.

Ibland står det i produktbeskrivningen hur stor bottenstorleken på stekpannan är, men i själva verket nämns det inte alltid. Vi har tagit med den både i jämförelsetabellen och i våra tester när tillverkaren nämner den. Tyvärr är det inte alla märken som nämner detta i sina beskrivningar. Men du kan anta att en kastrull med en total diameter på 28 centimeter vanligtvis har ett bottenmått på cirka 20 centimeter. Detta kan naturligtvis ge några centimeter till den ena eller andra sidan, men det är ungefär vad du kan förvänta dig. Sedan har vi tjockleken…

När vi talar om tjockleken på en stekpanna menar vi tjockleken på botten. Och det är verkligen inte oviktigt, tvärtom, det är ganska viktigt, eftersom det har en direkt inverkan på hur väl värmen sprids och fördelas!

Du bör välja en tjock bas här. Ett tjockt underlag har flera fördelar. För det första gör den stekpannan mer solid och stabil, så att den inte tippar på spisen. För det andra säkerställer en tjockare bas att värmen fördelas jämnt över hela basen, vilket också ger dig en jämn stekning.

Regeln är alltså att ju tjockare desto bättre, men om du letar efter stekpannor med en tjocklek på cirka 4,5 till 5 centimeter är du säker.

Material – Vad är stekpannan tillverkad av?

Du kan få stekpannor i olika material. Ibland är de gjorda av ett material, men ofta är det en blandning av flera olika material.

Rostfritt stål

De flesta känner till rostfritt stål från andra köksredskap. Det är ett allmänt använt material eftersom det har en stark och rostfri konstruktion. Och det är särskilt praktiskt för redskap som ständigt är i kontakt med vatten och mat. Rostfritt stål fördelar också värmen jämnt och lämpligt vid matlagning. Dessutom är den superlätt att rengöra, vilket alltid är ett plus.

Nackdelen, även om det egentligen inte är en nackdel, är att många tror att maten bränns fast i botten när man lagar mat i stekpannor av detta stål. Särskilt när de vill bryna kött. Tricket är dock att inte röra om direkt. När köttet bryns kommer det att lossna igen. En annan orsak till detta är att många människor har en tendens att skruva upp värmen för mycket. Men det är inte nödvändigt med detta stålmaterial. Du kan alltså använda mindre värme och ändå få ett bra och jämnt resultat. Det är en klar fördel när det gäller energiförbrukning! En annan fördel är att du kan använda alla typer av redskap utan att behöva oroa dig för att repa ytan.

Magnetiskt rostfritt stål/kolstål

Kolstål är kanske inte det mest kända materialet – ännu. Men det kan vara snart, för precis som med rostfritt stål kan du använda metallredskap utan att skrapa ytan.

Nackdelen är att materialet behöver en viss inkörning. Den blir bättre ju mer du använder den. Det är först när pannan har fått lite patina som den blir riktigt bra att använda och du får ut det bästa av den. Å andra sidan behåller gjutjärn värmen otroligt bra, vilket gör det lätt att använda.

En annan nackdel är att denna typ av kastrull inte tål diskmaskin.

Gjutjärn

Gjutjärnspannor är riktigt smarta om du vill kunna använda dem även på grillen eller i elden.  En stor fördel med gjutjärn är att det redan är förimpregnerat med fett, så du behöver inte tillsätta så mycket när du lagar mat.

Gjutet aluminium är dock tungt, vilket kan vara svårt för vissa att hantera i längden. Dessutom klarar gjutet aluminium inte av vare sig disk- eller diskmedel. Du bör faktiskt bara torka av den med hushållspapper och det är allt. Det är inte heller bra att lämna mat i en kastrull eller gryta av gjutjärn, eftersom det ger en järnsmak.

Koppar

De flesta känner till koppar som ett något finare och svårare material. Fördelen med koppar är att värmen sprids jämnt, men också snabbt. Den enda nackdelen är att du måste vara uppmärksam på vad sockeln är gjord av för att se till att den passar din häll. Dessutom blir koppar med tiden lite fulare att se på. Som tur är kan den poleras så att den blir blank att titta på igen. Det är till exempel väldigt snyggt att ha krukor och kastruller i koppar i köket. Men ja, du måste ta fram polerduken regelbundet om du vill hålla dem snygga!

Stekpannor med beläggning

Många anser att de bästa stekpannorna har en beläggning. Den bästa non-stick-beläggningen förhindrar att maten bränner fast. Detta är inte bara praktiskt när det gäller själva matlagningen, utan också när det gäller rengöring, som är mycket enklare.

typer av spisar

Vilken typ av beläggning?

Stekpannor med bra non-stick-beläggning är definitivt några av de mest populära eftersom non-stick-pannor är lätta att laga mat i då inget fastnar i botten och de är även lätta att rengöra. Den bästa non-stick-beläggningen gör att maten inte bränns eller fastnar i botten.

Det finns olika typer av beläggningar. Du kan få slip-on-pannor med en keramisk titanyta, en emaljerad yta och Teflon- eller Tefal-beläggningar.

Gemensamt för dessa pannor med non-stick är att beläggningen har ovanstående egenskaper. Vilken yta som är bäst för dig beror på vad du föredrar och vad du tycker är lättast att arbeta med.

En keramisk beläggning är mycket hållbar och du kan använda alla typer av redskap – om du vill. Men om du vill vara säker på att stekpannan håller länge och att ytan inte repas, är det bäst att använda redskap av plast eller trä. Alla andra ytor ska behandlas med försiktighet.

Teflonytor är billigare och mycket lätta att använda, men de håller inte lika länge som rostfria stålpannor eller liknande. Beläggningen är något mer porös och slits med tiden. När den är repad bör du skaffa en ny. En annan sak du bör veta är att de kan innehålla skadliga fluorider, vilket vi ska titta närmare på.

Skadliga kemikalier

Det är inget fel på rostfritt stål eller aluminium, men du bör ändå inte lämna en aluminiumgryta med mat i den. Syran från maten kan dra ut metallen ur grytan eller pannan. Så länge du lägger maten i en behållare är det ingen fara.

När du köper en ny stekpanna är det en bra idé att ta en andra titt när du letar efter pannor med bra non-stick beläggning. Beroende på modell kan den innehålla miljöfarliga fluorider.

Om pannan har en teflonbeläggning kommer den alltid att innehålla fluorider. Detta är vanligtvis inte fallet om du tar hand om din stekpanna. Var försiktig så att du inte överhettar pannan eller låter temperaturen överstiga 200 grader. Det är först när den överhettas som den frigör skadliga ämnen som kan ha både hormonstörande och immunförsvarssänkande effekter. Men om den inte överhettas händer ingenting.

Du måste dock vara särskilt uppmärksam på repor på ytan. Det kommer att hända så småningom, eftersom ingen stekpanna är gjord för att hålla för evigt. När det händer är det dags att byta ut stekpannan mot en ny. Det är dock viktigt att påpeka att denna regel gäller oavsett vilken typ av stekpanna du köper! Det är dock sant att det är ännu viktigare om du har en stekpanna med beläggning.

För att vara på den säkra sidan bör du välja stekpannor med en beläggning som är helt fri från skadliga ämnen. Här är några specifika beteckningar som du bör leta efter.  Du kan skydda dig mot dem genom att välja produkter som är märkta “PFAS-fria” eller , vilket innebär att de är fria från alla miljöfarliga fluorerade ämnen.

I själva verket finns det fyra etiketter som alla betyder samma sak. Som jag sa finns det PFAS-fria produkter, men om det står PFC-fria produkter är det också okej. Det betyder det tillsammans. Om det dessutom står “fluorkarbonfri” eller helt enkelt “fluorfri” kan du vara säker på att det inte finns några skadliga fluorider i den.

Om det står PFOA-fri eller PFOS-fri betyder det att produkten är fri från dessa fluorämnen. Men det betyder inte att de är fria från alla andra potentiellt skadliga fluorämnen. Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Hard Anodised är ett bra exempel på en stekpanna utan skadliga ämnen.

Värmekällor – stekpannor lämpliga för din spis

När du letar efter en ny stekpanna ska du se till att den är lämplig för din värmekälla. Det kan vara annorlunda om den är kompatibel med gas eller induktion. Vissa modeller är dessutom särskilt utformade för en viss typer av spisar.

Ta Scanpan Classic, till exempel. Den är bäst i testet för gas- och glaskeramikhällar. Den kan till exempel inte användas på induktionshällar. Men om du har gas- eller glaskeramikhällar är detta ett bra alternativ. Och det kan vara fallet för många modeller. Så om du vill ha en som är särskilt anpassad till din typ av värmekälla, så att du är säker på att få en bra stekskorpa, är det där du ska leta. Numera kan dock de flesta stekpannor användas på alla typer av spisar, vilket du också kan se i vårt test av de bästa stekpannorna.

Ett material som gjutjärn har den extra fördelen att du också kan använda det på grillen och över öppen eld, eftersom det tål höga temperaturer. Detta är särskilt praktiskt om du ofta campar eller reser runt i Danmark (eller utomlands) och sover i vindskydd och lagar mat över elden. En stekpanna i gjutjärn är nästan ett måste.

Förutom att avgöra om pannan är lämplig för din spis är det också en bra idé att kontrollera om den klarar att användas i ugnen. Detta gäller särskilt för dem som är kreativa i köket och gillar att experimentera med olika recept och sätt att laga mat. Du kan faktiskt lätt baka bröd i en form som ställs in i ugnen för att baka färdigt. Du kan också göra en läcker omelett och laga den på spisen och sedan sätta in den i ugnen för att avsluta den långsamt. Den är verkligen utsökt.

En annan fördel är att du kan göra andra saker på din kokplatta. Så de dagar då du gör fler rätter för resten av veckan är det praktiskt att kunna sätta in stekpannan i ugnen. Och det är bara ett smart sätt att hålla maten varm. Det förhindrar också att stekpannan bara kokar från botten, vilket gör att du riskerar att bränna botten.

Hur du rengör stekpannan efter användning

De flesta människor fruktar nog att städa grytor och stekpannor i synnerhet, men förmodligen särskilt att behöva tvätta stekpannor, som tenderar att bli extra feta och smutsiga. Men det finns inget sätt att komma runt det. Det beror naturligtvis på vilken typ av stekpanna du har. Och som sagt, vissa modeller tål diskmaskin. Men det beror alltid på modellen.

Stekpannor i rostfritt stål

Stekpannor av detta material avskräcker många människor eftersom de tycker att det är svårt att rengöra dem. Eller kanske mer för att de tror att det blir smutsigare och att maten bränns lättare. Det är dock viktigt att justera värmen, inte överhetta den och inte heller att ständigt röra om i maten. Kött måste till exempel få bränna och släppa sin yta igen innan du rör vid det.

Om du håller dig till detta är det faktiskt lätt att rengöra. Tvätta den för hand eller lägg den i diskmaskinen om den tål det. Om maten är bränd och det finns matrester eller ett brunt lager på botten kan du koka den med en blandning av vatten och lite ättika. Detta bör lösa upp matresterna från botten. Det var allt!

Belagda stekpannor

Även de bästa pannorna med non-stick-teknik behöver rengöras någon gång. Det fina med en stekpanna med non-stick är att den är superlätt att rengöra eftersom beläggningen förhindrar att matrester fastnar.

Det är värt att notera att många modeller faktiskt tål diskmaskin, vilket gör dem ännu lättare att rengöra. Men var medveten om att oavsett vad de teoretiskt sett kan tåla så kommer stekpannan att slitas mer och mer om du ständigt ställer den i diskmaskinen. Vårt råd är därför att du ska tvätta den för hand med varmt vatten och diskmedel och bara slänga den i diskmaskinen då och då om du behöver en snabb lösning en dag.

Var försiktig med att använda metallredskap, eftersom de kan repa ytan.

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärnsstekpannor behöver till skillnad från de andra modellerna inte tvättas med tvättmedel eller i diskmaskin. Detta beror på att dess ytbehandling inte tål detta. Dessutom är den redan impregnerad med fett när du köper den. Vanligtvis är det rapsolja. Detta förhindrar att matrester fastnar.

En fördel är att du inte behöver tillsätta mycket fett när du lagar mat i den. Den andra fördelen är att den är trevlig och lätt att rengöra. Torka bara av den med en kökshandduk och voila, den är redo för nästa gång.

OBS! Kom alltid ihåg att låta stekpannan svalna innan du sköljer den i kallt vatten. Den gynnas inte av snabba temperaturförändringar. Detta gäller för övrigt även från kallt till varmt. Släng därför inte in den i en het ugn om den är kall.

Olika typer av stekpannor

När du börjar ditt flitiga sökande efter den bästa och mest effektiva stekpannan på marknaden kommer du snabbt att märka att det finns en mängd olika typer av stekpannor. I princip kan du använda pannan precis som du vill. Men de passar alla till olika rätter.

Vi kommer därför att lyfta fram de fyra vanligaste stekpannorna. Vi har inte tagit med pannkakspannor, äppelskivpannor och blinipannor, eftersom de används så specifikt att det inte verkar råda någon tvekan om vad de används till.

Stekpannor

En helt vanlig stekpanna är förmodligen den som du känner till bäst från mormors kök. Den har en platt bas och relativt låga kanter. Använd den för att bryna kött, steka biffar eller kycklingstrimlor eller liknande, rosta nötter och göra äggpannkakor. Du kan också använda den för att göra läckra pannkakor. Du behöver ingen speciell pannkakspanna. En stekpanna kan enkelt göra jobbet åt dig.

Sauteringspanna

Oavsett om du stavar det med eller utan “é” är detta en riktigt god och mångsidig panna. Den har en något högre kant än en vanlig stekpanna. Enligt kantens höjd ligger den halvvägs mellan stekpannan och stekpannan. Den något högre kanten gör den lämplig för lite mer mångsidiga rätter som också innehåller mer vätska. Till exempel chili con/sin carne eller köttfärssås. När du köper en stekpanna medföljer vanligtvis också ett lock, vilket är en av anledningarna till att den är så mångsidig. Det är lite av en blandning mellan en stekpanna och en kastrull. Om du har begränsat utrymme i köket är detta ett smart val eftersom du kan laga de flesta rätter i en stekpanna.

Så som nämnts har en sauteringspanna en högre kvalitet. Den har fortfarande samma form som en vanlig stekpanna – platt botten och kanter – men kanterna är mycket höga. Den höga kanten kan göra det lite besvärligt att steka lök i den, eftersom du måste gå ner i den. Å andra sidan har kanterna den fördelen att värmen transporteras nerifrån och upp, varefter kanterna behåller värmen. Det är därför som en sauteuse också lämpar sig för rätter som risotto.

Wok-panna

En wok kan liknas vid en sauterpanna eftersom den har mycket hög kant. Till skillnad från sauterpannan har den dock en något annorlunda form. Den är mycket mer rundad i formen och skiljer sig på detta sätt avsevärt från den traditionella pannan. Som namnet antyder är en wokpanna eller wokgryta avsedd för wokrätter. Den är perfekt för snabbstekning. Den behåller värmen på samma sätt som en stekpanna och dess utformning gör det enkelt att vända ingredienser utan att använda redskap.

En liten hyllning till grillpannan

En grillpanna är lite mer specifik i sin användning, men de kan dock vara de bästa stekpannorna till många olika maträtter. Den kännetecknas av att den har rännor i botten, vilket också ger den dess namn. Tanken med en grillpanna är att du ska få samma goda mönster som när du grillar kött eller grönsaker på din utomhusgrill. Den är alltså perfekt för en saftig biff – även på vintern!

VANLIGA FRÅGOR

Vilken stekpanna är bäst i test?

Den bästa stekpannan i testet är Scanpan CTX 28 cm. Den ger dig en jämn och bra värmefördelning, handtaget håller sig svalt, den är ugnssäker och passar alla värmekällor, inklusive induktion. Dessutom är den tillverkad i Danmark!

Är stekpannor diskmaskinsäkra?

Vissa stekpannor tål maskindisk. I beskrivningen av en viss kastrull brukar det stå om den är diskmaskinsäker. Som tumregel är det bättre att tvätta den för hand, eftersom den då slits mindre.