Stavmixer Test (2022) → Guide till marknadens 9 bästa stavmixers

1
Philips Viva Collection HR2656/90 Stavmixer

Om du älskar läckra och hemlagade smoothies to-go, då är detta stavmixern för dig. Det är givetvis möjligt att göra smoothies med denna Philips Viva Collection HR2656/90, och du har även fina möjligheter att variera din matlagning med denna modell, då den utöver mixerfunktionen har ett vispfäste som möjliggör för att vispa ägg eller smet t.ex. Philips Viva Collection HR2656/90 är alltså en riktigt bra stavmixer till ett bra pris som sticker ut från de…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Viva Collection HR2656/90 Stavmixer##
Bamix Swissline Superbox XL Stavmixer 3.439,20 kr. Magasin.se
KitchenAid Stavmixer 1.349,25 kr. KitchenAid
Bosch MSM2650B Stavmixer 649 kr. Komplett
Smeg HBF02 Stavmixer 1.744,36 kr. Amazon.se
Wilfa SM-1000FP Stavmixer 839 kr. Elon
Dualit New Edition Stavmixer##
Braun MQ7087X Stavmixer 1.290 kr. eNemo
Electrolux E5HB1-8SS Stavmixer 990 kr. Electrolux Home

I detta test av stavmixrar granskar vi 9 av marknadens bästa stavmixrar där vi jämför dem och deras effektivitet, prestanda, design och tillbehör. En stavmixer med tillbehör är mycket mer än bara en stavmixer, eftersom det är som en hel köksmaskin som i vissa fall kan blanda, mixa och skära. 

Vi har utsetts Philips Viva Collection HR2656/90 till den stavmixer som är allra bäst i test, eftersom att det är en mångsidig och effektiv stavmixer med justerbar hastighet, med läckra tillbehör inkluderade såsom en extra behållare för take away. De stavmixrar som vi har tagit med i testet är dock de bästa produkterna på marknaden, alla bäst i test på sina egna sätt, och därför kan du mycket väl hitta din favorit bland testets andra modeller. Längst ner i detta stavmixer-test kan du också läsa om vad du ska tänka på innan du köper din nästa stavmixer.

Philips Viva Collection HR2656/90 Stavmixer – Stavmixer bäst i test

Om du älskar läckra och hemlagade smoothies to-go, då är detta stavmixern för dig. Det är givetvis möjligt att göra smoothies med denna Philips Viva Collection HR2656/90, och du har även fina möjligheter att variera din matlagning med denna modell, då den utöver mixerfunktionen har ett vispfäste som möjliggör för att vispa ägg eller smet t.ex. Philips Viva Collection HR2656/90 är alltså en riktigt bra stavmixer till ett bra pris som sticker ut från de andra i detta test – och alltså helt klart värd att utses till allra bäst i test!

Därför ska du välja Philips Viva Collection HR2656/90 Stavmixer

Philips har samarbetat med de bästa utvecklarna för att här utveckla en mixerstav som ger en mer enhetlig och snabbare blandning, och det har de verkligen lyckats med i denna modell. Den har en unik och avancerad teknik, som är baserad på en triangulär form som ger optimalt flöde och maximal prestanda, så att du kan uppnå bra resultat varje gång du använder din stavmixer. På samma sätt säkerställer den kraftfulla motorn på 800 watt att den har en bra och pålitlig prestanda. 

Du kan justera den faktiska hastigheten och effekten av stavmixern från Philips själv genom att trycka på knappen hårdare eller mjukare, vilket är tack vare den smarta SpeedTouch-tekniken. Det är alltid en bra idé att börja långsamt för att undvika att det sprutar ut åt alla håll. Denna teknik gör att du kan ha mycket mer kontroll över stavmixern och enkelt kan anpassa den till hur det du mixar utvecklas. Du behöver t.ex. att inte stoppa maskinen för att justera hastigheten. Om du vill ha ännu mer kraft kan du hålla ner turboknappen så länge du behöver. Maskinen jobbar med ca 11 500 varv per minut, vilket innebär att den klarar av de flesta uppgifter. 

Den medföljande behållaren har en kapacitet på 500 ml. Och kan användas som en “to go”-behållare. Du kan alltså göra dina morgonsmoothies enkelt och snabbt genom att lägga alla dina ingredienser i behållaren och använda stavmixern tills smoothien är precis så krämig och fin som du vill ha den. Sätt sedan bara på locket och ät din frukost på väg till skolan eller jobbet! Supersmart tänkt av Philips, eller hur?

Utöver dess mixerfunktion har denna Philips Viva Collection HR2656/90 Stavmixer ett vispfäste som möjliggör för att vispa ägg eller smet t.ex., samt en hackskål för att på bästa sätt ta hand om nötter, rotfrukter, kött, och mer. Här är alltså det ultimata exemplet på hur det är möjligt att få massa variation och som en hel köksmaskin i en liten, smidig stavmixer.

Produktinformation: 

 • Hastighet: 11 500 pr. minut
 • Hastighetssteg: Variabla hastigheter
 • Effekt: 800 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: “To go”-behållare, mixerstav, skål och visp
 • Diskmaskinssäker: Delvis
Det vi liker:
 • Effektiv mixerteknik för optimal prestanda
 • Levereras ”go” -behållare för läckra smoothies på språng
 • Med SpeedTouch-tekniken kan du justera hastigheten genom att trycka hårdare eller mjukare knapp

Bamix Swissline Superbox XL Stavmixer – Stavmixer för den professionella kocken

Bamix är känd för sina bra stavmixers i hög kvalitet bland kockar, och i denna Bamix Swissline Superbox XL får du en stavmixer med extra utrustning, vilket gör den lika flexibel som en köksmaskin. Om du letar efter den ultimata stavmixern, ta då en extra titt på denna stavmixer och alla de coola utrustningarna som medföljer med den. Bamix har nämligen full kontroll över de små detaljerna, och denna stavmixer, Bamix Swissline Superbox XL, är inget undantag utan kommer här som en bra modell med många tillbehör. 

Därför ska du välja Bamix Swissline Superbox XL Stavmixer

Denna stavmixer från Bamix, Swissline Superbox XL, är mycket mer än bara en stavmixer, och den har en otroligt kraftfull motor på 200 watt, som har upp till 18 000 rpm, vilket är högre än alla andra modeller i stavmixer-test. Den är på flera sätt marknadens bästa stavmixer för de med allra högst krav.

Den kommer med flera bra tillbehör, i form av multiblad, kött-/grönsakskniv, skummare, visp, hackare, mixerkanna 1000 ml, processor och svart SliceSy med 6 olika knivar och rivjärn samt ett stativ till mixern. Multibladet kan krossa is, samt mixa frysta bär och smoothies i både stora och små portioner. Det kan också mixa soppor, guacamole och mer. Bladet i sig är inte skarpt, men hanterar det hårda arbetet enbart på grund av den höga hastigheten, vilket absolut är gott nog. Vispen kan användas för allt som behöver vara luftigt och lätt, t.ex. vispgrädde. Vispen med hål är lite annorlunda i hur den används, men är perfekt att använda till hemlagad majonnäs, aioli, dressing, dipp och mer. 

Totalt tre behållare ingår och de är tillverkade av polykarbonatglas, som vanligtvis används i läkemedels- och livsmedelsindustrin, eftersom materialet är mycket starkt. De är därför slagtåliga, korrosionsfria och tål hög värme. Du kan t.ex. använda dem i mikrovågsugnen där de tål upp till 150 grader. De absorberar inte heller färg, som andra plaster tenderar att göra. Behållarna tål också att isbitar krossas i dem eftersom de är slagtåliga. 

Tätt passande lock ingår också så att du kan använda dem som förvaringsbehållare eller vid servering, och de tål att diskas i diskmaskinen. 

Mixa, krossa och skär med matberedaren och minihackaren

Förutom att vara en otroligt bra stavmixer har Bamix också valt att göra en stavmixer som är en matberedare, så att du kan mixa, krossa och skära det du vill riktigt effektivt. Kraften från stavmixern överförs till matberedaren. De många olika tillbehören, såsom 6 olika knivar och rivjärn, gör att du kan få till det allra mesta med denna modell. En minihackare ingår också, som Bamix kallar en processor. Den är mindre i storleken kan användas till pesto, kryddor, örter, nötter, mjuka och hårda ostar, choklad och mer.

En pulverskiva ingår också, som används för att optimera användning av knivarna. Den måste placeras i processorn ovanför knivarna och sedan sätts locket på. Med hjälp av denna pulverskiva kan till exempel kryddor, örter och kärnor malas och pulveriseras. 

Allt detta gör Bamix Swissline XL Superbox till en otroligt mångsidig och effektiv köksmaskin, bäst i test på flera sätt! Så om du älskar att laga mat i köket, bjuda in gäster till middag och experimentera med maten, så är detta stavmixern för dig. 

Produktinformation: 

 • Hastighet per. minut: 18 000
 • Hastighetssteg: 2
 • Effekt: 200 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Multiblad, kött-/grönsakskniv, skummare, visp, hackare, mixerkanna 1000 ml. m.m.
 • Diskmaskinssäker: Delvis 
Det vi liker:
 • 3 mixerknivar, varav den ena är lämplig för att göra hemlagad majonnäs.
 • Kan användas direkt i varma grytor
 • Stavmixer med matberedare

KitchenAid Stavmixer – Multifunktionell stavmixersats med kastrullskydd

Letar du efter för ett stort och komplett stavmixerset i hög kvalitet, som på flera sätt är bäst i test? I så fall har KitchenAid stavmixer allt du behöver, eftersom det är en multifunktionell stavmixer som kommer som ett fint set. Du får alla olika tillbehör levererade i en väska, så alla saker förblir samlade och skyddade. Detta stavmixerset har också fått bra recensioner från kunder som är nöjda med produkten. Det har också fått toppbetyg av det danska konsumentrådet Tænk och svenska Råd & Rön.

Därför ska du välja KitchenAid Stavmixer

KitchenAid har verkligen tänkt på varje detalj för att göra en stavmixer som kan lösa flera olika uppgifter i köket, såsom att hacka, vispa och puréea. Förutom standardtillbehör som minihacker för de mindre jobben, vispar och behållare med mått kan du också byta mixer-huvudet själv. 3 olika mixer-huvuden ingår så att du med stavmixern kan skumma mjölk, knåda deg, krossa is, mixa frysta bär, mala köttfärs, och mycket mer. Dess tillbehör består även S-knivblad för att blanda, krossa och puréa, stjärnknivblad för att strimla och hacka samt mjölkskummare till mjölkprodukter. Alla tre knivarna är gjorda av rostfritt stål och tål att komma in i diskmaskinen. 3 knivskydd ingår också, så de skyddas när de inte används. 

För att ge dig så många olika alternativ i köket som möjligt har KitchenAid också gjort två längder av själva mixern, så oavsett om du behöver använda stavmixern i en låg eller hög behållare är det inget problem. En stav är 20 cm., och den andra 33 cm.

En minihackare ingår också, vilket jag kan garantera dig att du kommer att bli beroende av. Jag älskar min och den används otroligt ofta – speciellt när lök ska hackas eller parmesan ska rivas. Du kan också göra den mest utsökta pesto i minihackaren. Den har många funktioner och det är en stor hjälp i köket. 

I detta set ingår också en mixerkanna med lock som du kan använda när du vispar med vispen. Den ser till att det inte sprutar i hela köket. På själva locket finns det också ett hål för vispen, vilket minimerar stänk ännu mer. Kannan rymmer 1 liter och har ett praktiskt handtag så att du har kontroll över kannan och stavmixern. 

Dessutom ingår ett kastrullskydd så att du enkelt kan använda stavmixern i kastruller och grytor utan att skada beläggningen. 

Tyst och långvarig drift

Handmixern har en kraftfull motor med 180 watt, vilket beror på att maskinen är uppbyggd på ett helt annat sätt än de flesta andra stavmixers. Detsamma gäller stavmixern från Bamix – det gör dem verkligen inte dåliga eller mindre effektiva. Istället är maskinen byggd på ett annat sätt så att den inte behöver 1000 watt. Istället kan den nöja sig med 180 watt, vilket gör den mer energivänlig än andra stavmixers. Med s-kniven kan stavmixern nå upp till 11 000 rpm. Den har 5 olika hastigheter som du enkelt kan ändra högst upp på stavmixern. Detta är en stor fördel eftersom det ger mycket mer kontroll över stavmixern. Maskinen är i samma goda kvalitet som de andra produkterna i linjen KitchenAid Artisan. Motorn är effektiv, hållbar men samtidigt tyst, så den kan hålla i många år. 

Det danska konsumentrådet Tænk och Råd & Rön berömmer bl.a. maskinen för att kunna användas till det mesta och att den är väldigt tyst. 

Designen i rostfritt stål är stilren och gör att den passar in i de flesta kök, och om du älskar KitchenAids andra produkter passar den perfekt in bland dem. Handtaget i sig är belagt med något halkskyddande gummi så att du får ett bra och fast grepp på maskinen. Det är dessutom enkelt att använda maskinen och det är bekvämt att kunna samla allt i den medföljande väskan så att du alltid vet var de olika delarna är – och slipper behöva spendera tid på att leta efter dem. Du kan rengöra lösa delar i diskmaskinen, men tvätta gärna toppen på minihackaren för hand.

Produktdetaljer: 

 • Hastighetssteg: 5
 • Varv per minut: 11 000
 • Effekt: 180
 • Material: Rostfritt stål
 • Tillbehör: 3 knivar, 3 knivskydd, visp, behållare, minihackare och kastrullskydd
 • Vikt: 3,5 kg
 • Diskmaskinssäker: Delvis
Det vi liker:
 • 3 utbytbara mixerhuvuden gör den till en mångsidig maskin
 • 2 längder på mixerstaven
 • Medföljande kastrullskydd så att stavmixern kan användas i kastruller och grytor

Bosch MSM2650B Stavmixer – Billig stavmixer

Även om detta är en av de billigaste modellerna i detta stavmixer-test så kan den användas för olika uppgifter i köket. De flesta känner till Bosch från trädgårdsmaskiner och verktyg, men under ett antal år har de också gjort produkter till köket där deras syn är densamma; producera bra produkter till ett bra pris.

Därför ska du välja Bosch MSM2650B Stavmixer

Denna stavmixer från Bosch har låg ljudnivå, effektiv motor på 600 watt och låg vikt, vilket ger dig en enkel och snabb användning av köksredskapet. Den kraftfulla motorn ger dig ett bra resultat varje gång. 

4 delar ingår för denna stavmixer; en standard stav, en minihackare, en visp och en bägare med lock. Staven är tillverkad av rostfritt stål och jobbar effektivt eftersom den har en innovativ kniv med 4 knivblad. Den tål också värme, så du kan mixa till en soppa utan problem, och du behöver inte oroa dig för missfärgning, eftersom den inte blir missfärgad, så du kan absolut använda den till morotssoppa eller tomatsoppa. Dessutom är mixerstaven utformad för att undvika dropp och stänk, vilket kan spara in mycket på rengöringsarbetet. Att maskinen är enkel att rengöra kommer du garanterat att uppskatta!

Marknadens bästa stavmixer i en låg prisklass

Med Bosch MSM2640B Stavmixers minihackare kan du mixa nötter, parmesan, lök, örter och andra hårda ingredienser. Vidare har den en kapacitet på 500 ml. O efter att ha hackat lök med dess minihackare en gång lovar jag dig att du inte kommer att skära lök med en kniv igen – det är åtminstone min egen erfarenhet av denna minihackare. 

Bosch har fokuserat på att göra detta till en mångsidig köksmaskin och därför ingår ett lock med minihackaren så att du kan förvara hackad lök, ost eller andra saker i minihackaren. Detsamma gäller den genomskinliga behållaren, som har en kapacitet på 700 ml. Vispen är gjord av rostfritt stål och kan användas för att vispa vispad grädde eller äggvita.

Bosch MSM2650B har en enkel och mångsidig design och ett ergonomiskt grepp som gör maskinen enkel att använda. Knappen för att stänga av och på är placerad så att du har full kontroll över maskinen.

Även disken går snabbt över, eftersom både stavmixern, minihackaren – men inte den övre delen – och vispen tål att läggas i diskmaskinen.

Produktdetaljer: 

 • Hastighetssteg: 1
 • Effekt: 600 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Visp, kopp, minihackare och 2 lock
 • Vikt: 1,3 kg
 • Diskmaskinsäker: Delvis 
 • Kabellängd: 1,2 m
Det vi liker:
 • Konstruerad för droppfri användning
 • Staven missfärgas inte
 • Inkluderat lock för den genomskinliga behållaren och minihackaren

Smeg HBF02 Stavmixer – Stavmixer i retro design

Klassiska Smeg kom gjorde intåg på den svenska marknaden för några år sedan, där de blev kända för att tillverka produkter till köket i retro design. Denna stavmixer är inget undantag, då dess retro design går igenom alla de 5 tillgängliga delarna för denna stavmixer. Modellen finns dessutom i flera fina retro färger.

Därför ska du välja Smeg HBF02 Stavmixer

Denna stavmixer från Smeg är en otroligt effektiv och hjälpsam hand i köket i hur den med sina multifunktionella egenskaper fixar de flesta uppgifter när det kommer till att mixa och hacka. Modellen levereras med flera tillbehör som är praktiska i vardagen; en vanlig mixer, tillbehör för grönsakspuré, minihackare, bägare och visp.

Minihackaren kan snabbt förvandla till exempel lök till hackad lök utan att du behöver spendera tid på att hacka löken med en kniv – vilket dessutom besparar dig från de tårar som det framkallar. Det är alltså en enorm hjälp i vardagen och du kan läsa mer om minihackaren längst ner i den här artikeln. Den medföljande vispen passar perfekt i bägaren som också ingår. Bägaren är slimmad och smart i sin design så att du undviker att den sprutar ut innehållet. Det finns också mm-mätningar på bägaren för ytterligare smidighet.

Den vanliga mixerdelen har det speciella FlowBlender-systemet, som säkerställer att alla klumpar avlägsnas och du får lena soppor, smoothies och puréer. Detta ger optimal enkelhet och effektivitet! 

Stavmixern från Smeg har ett ergonomiskt handtag som är utformat med halkskydd, vilket ska säkerställa att du har ett bra grepp på den och kan arbeta utan problem. Vidare är alla metalldelar gjorda av rostfritt stål, så de är både hygieniska och snygga. Bortsett från vispadaptern är de flesta lösa delar i detta stavmixerset är diskmaskinssäkra. Sammantaget får du alltså en snygg och smidig stavmixer – en klassiker som helt klart är bäst i test på sitt sätt!

Produktdetaljer: 

 • Hastighetssteg: Justerbar hastighet 
 • Effekt: 700 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Visp, behållare, minihackare och tillbehör för grönsakspuré  
 • Vikt: 2,10 kg
 • Diskmaskinsäker: Delvis
Det vi liker:
 • Stavmixer med 5 delar
 • Praktiskt FlowBlend-system som gör soppan len
 • Ergonomiskt handtag med halkskydd

Wilfa SM-1000FP Stavmixer – Stavmixerset till ett bra pris

Wilfa har under de senaste åren utökat sitt sortiment och erbjuder nu många elektriska köksapparater till ett bra pris. Här är en bra stavmixer som ger dig tre köksapparater i en!

Därför ska du välja Wilfa SM-1000FP Stavmixer

Denna stavmixer från Wilfa har en kraftfull motor på 1000 watt, så du har här riktigt fina möjligheter att laga soppor, hummus och liknande med den. Modellen är en mycket mångsidig köksmaskin och är särskilt lämplig för dig som älskar att tillverka saker från grunden. I alla fall finns det många möjligheter att experimentera med olika typer av mat, och med WIlfa SM-1000FP får du också en minihackare och visp, vilket ger dig fler alternativ.

Minihackaren kan enkelt bli ditt nästa favoritverktyg i köket, eftersom den kan mixa det mesta och är mycket enkel att rengöra. 

Den medföljande vispen kan användas till att vispa grädde eller om du behöver göra en luftig maräng, och du kan använda vispen ner i den medföljande bägaren, vilket minimerar stänk och spill vilket är supersmidigt. Det finns också ett lock för bägaren, så du har möjlighet att förvara det du lagar i kylen tills du behöver det. Dessutom är den här modellen från Wilfa superlätt att rengöra, eftersom alla lösa delar tål att komma in i diskmaskinen.

Produktdetaljer: 

 • Hastighetssteg: 1 
 • Effekt: 1000 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Visp, minihackare och bägare 
 • Diskmaskinsäker: Delvis
Det vi liker:
 • 3 köksmaskiner i ett; stavmixer, visp och minihackare
 • Enkel att rengöra, eftersom alla lösa delar är diskmaskinssäkra
 • Prisvärd modell i enkel design

Dualit New Edition Stavmixer – Stavmixer med smart minihackare

Dualit är ett hyllat varumärke när det kommer till elektrisk köksutrustning. De är mest kända för sina brödrostar, men denna stavmixer är även den en riktigt bra kökmaskin, så om du vill ha en stavmixer som klarar det mesta, så är Dualit New Edition Stavmixer helt rätt för dig.

Därför ska du välja Dualit New Edition Stavmixer

Med denna effektiva och snygga stavmixer kan du enkelt och snabbt göra allt från läcker och krämig pesto till sammetslen mjuk babypuré, eftersom du kan mixa, purera och vispa med denna stavmixer. De medföljande tillbehören hjälper till att göra den till en fullvärdig köksmaskin och Dualit har uppgraderat just de medföljande tillbehören och lagt till några smarta detaljer som gör maskinen lite smartare än andra stavmixers på marknaden.

Stavmixern här är utrustad med en unik teknik som säkerställer att du har den ultimata kontrollen över stavmixern. Många stavmixrar tenderar att göra så att innehållet fastnar när det ska mixas, men detta motverkas med denna modell. Det är därför otroligt enkelt att hantera denna medan den är igång. 

Dessutom är delen för standard mixning utrustad med gummi i botten, vilket säkerställer att du enkelt kan använda den i t.ex. en kastrull utan att skada beläggningen. 

Designad med omsorg och med kraftfull motor

Med i köpet av denna stavmixer kommer även en ballongvisp, som snabbt och enkelt kan vispa den perfekta marängen. Bägaren har en kapacitet på 1 liter och ett bra handtag så att du kan använda vispen i den. Minihackaren har en kapacitet på 0,6 liter, och den har ett handtag och ett påfyllningshål, vilket är bekvämt så att du till exempel kan tillsätta mer olja i peston medan minihackaren är igång. Det är också gummifötter under minihackaren, så den är helt stabil.

Designen på denna stavmixer är gjord med omsorg med målet att vara en snygg maskin, som också är ergonomisk så att du kan få ett bra grepp på stavmixern. Den övre delen av stavmixern är gjord som ett litet handtag, vilket gör att du får ett bra grepp om den. Knapparna är placerade så att du enkelt kan justera hastigheten medan du använder den. Hastigheten kan justeras mellan 7 000 och 16 000 rpm, och om du vill att den ska gå ännu snabbare kan du trycka på turboknappen, där varvtalet går upp till 18 000 rpm. Om du oturligt nog skulle förlora en eller flera av delarna i uppsättningen, är det möjligt att beställa enskilda delar. Inte alla delar kan bytas ut, men de flesta – och detta kommer du i så fall att vilja göra då detta är en riktigt bra hjälp i köket.

Produktdetaljer: 

 • Varvtal: Mellan 7 000 och 18 000 rpm
 • Effekt: 700 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Minihackare, ballongvisp och bägare 
 • Diskmaskinsäker: Delvis
Det vi liker:
 • Unik sugteknik gör arbetet lättare att hantera
 • Minihackaren har ett handtag och hål för fyllning
 • Många av delarna kan bytas ut

Braun MQ7087X Stavmixer – Effektiv och flexibel stavmixer

Denna stavmixer från Braun är en riktig flexibel variant som kommer att bli en oumbärlig partner i köket, just eftersom att det är en mångsidig stavmixer till ett bra pris. Dessutom levereras den med många bra tillbehör som gör den till mer än bara en stavmixer, där du enkelt kan byta ut flera av dess tillbehör med ett enkelt klick. Vidare är den utvecklad med powerbell plus & easy smartspeed teknologi som ger snabb och effektiv mixning.

Därför ska du välja Braun MQ7087X Stavmixer

Braun MQ7087X Stavmixer är en stabil och funktionell stavmixer som kan användas för att både mixa och hacka, t.ex. tack vare att en minihackare medföljer. Minihackaren har en kapacitet på 350 ml. Så det finns plats för dig att mixa en lagom mängd lök, choklad, kött eller annat. Minihackaren är ett användbart tillbehör som gör de små sakerna i vardagen lite enklare. Du kan också göra den läckraste peston i minihackaren – bara släng ner alla ingredienser och kör. Då har du snabbt en hemlagad pesto som du kan smaksätta som du vill! 

En bägare med en kapacitet på 600 ml ingår också i köpet av Braun MQ7087X, och den är gjord av transparent BPA-fri plast med måttenheter på sidan. Du kan använda bägaren för att vispa in när du använder vispen. Dessutom får du en puréstav för att göra släta soppor eller puréer, till dig eller din bebis. 

Designen på denna stavmixer från Braun är snygg och enkel, i svart och rostfritt stål. Du förstår dig enkelt på hur du på bästa sätt använder produkten, tack vare en knapp som sitter mycket väl placerad för optimal styrning. Den har ett hårt handtag med ett delvis mjukt grepp, vilket ger dig bättre hantering och kontroll över maskinen och dess prestanda. Att den håller hög kvalitet illustreras även av att den blev utsedd till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk 2020

Stark motor på 1 000 watt och 14 200 rpm

Braun MQ7087X är en kraftfull stavmixer med hög prestanda, som har en stark motor på hela 1 000 watt, och så mycket som 14 200 rpm. Vidare är den utvecklad med powerbell plus & easy smartspeed teknologi som ger snabb och effektiv mixning. Du kan bestämma maskinens prestanda med ett enda fingertryck. När vi ändå är inne på smarta funktioner kan vi även nämna att de många tillbehören enkelt kan bytas beroende på vad du behöver i nuläget. De byts så pass lätt tack vare EasyClick System Plus, som är ett smart system från Braun.

Dess knivblad är också viktigt för maskinens effektivitet, och denna stavmixer är utrustad med extra hårda rostfria stålblad som är vinklade så att du kan uppnå de bästa resultaten och samtidigt minskar det också fastsugning. Även om Braun MQ7087X är kraftfull och effektiv så behöver du inte oroa dig för att hela köket blir smutsigt. Braun har nämligen utrustat stavmixern med en unik anti-stänk-design så att köket hålls rent. Sammantaget förtjänar denna modell en plats bland de modeller som är bäst i test!

Produktdetaljer: 

 • Hastighetssteg: Justerbar hastighet 
 • Hastighet per minut: 14 200 
 • Effekt: 1 000 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Visp, mini-hackare, bägare och multifunktionella insatser
 • Bägare: 600 ml
 • Diskmaskin säker: Delvis
Det vi liker:
 • Justerbar hastighet genom att trycka hårdare eller mjukare på knappen
 • Anti-stänk design för att hålla köket rent
 • Utsedd till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk 2020

Electrolux E5HB1-8SS Stavmixer – Prisvärd stavmixer med fina funktioner

Electrolux är för de flesta ett varumärke som mest är känt för sina vitvaror och stora köksmaskiner, som bl.a. används för bakning, men de tillverkar också mindre elektriska köksapparater som denna effektiva stavmixer. Den passar alla som vill ha unika resultat varje gång och älskar att laga mat, så att du kan servera professionella rätter varje gång – oavsett om det är en soppa eller en efterrätt. Detta sker bland annat tack vare dess TruFlow-teknik och Turbo-funktion, som du kan läsa mer om nedan.

Därför ska du välja Electrolux E5HB1-8SS Stavmixer

Vill du ha en stavmixer som är utvecklad för perfekt mixning och prestanda, som kommer med flera tillbehör och är prisvärd? Ja, visst är väl precis det man är ute efter då man ska köpa en stavmixer? Detta gör denna Electrolux E5HB1-8SS Stavmixer till ett utmärkt val. Den har utvecklats med flera fina funktioner, där du får bättre blandning med den unika TruFlow-tekniken. Denna TruFlow-teknik innebär att den unika designen på mixerfoten gör att ingredienserna kan blandas effektivt och de optimerade bladen ger bättre prestanda. Detta resulterar i välsmakande, perfekt blandade rätter.

Utöver att Electrolux har säkerställt en specialdesign av bladen och mixerfoten, har de även utvecklat en bekväm och greppvänlig modell med tanke på handtaget. Det passar perfekt i handtaget och du riskerar inte att den glider ur handen, utan du får här ett bekvämt och stabilt grepp.

Du kan justera hastigheten enkelt med en hand, och hastigheten justerar du enkelt via ett vridreglage. Det finns också en turboknapp som du kan aktivera när du behöver den. Att justera hastigheten är en större hjälp än du tror, ​​men när du precis har börjat blanda en soppa, är det en bra idé att använda lägre hastigheter, och när den har blivit relativt blandad kan du ta bort alla små klumpar genom att med hjälp av Turbo-funktionen. 

Flera användbara tillbehör

När du köper denna stavmixer får du mer än bara en enkel stavmixer, för här får du även visp som är tillverkad i rostfritt stål, tillbehör för att göra potatismos, bägare och en minihackare. När man tittar på vissa stavmixers, och även andra köksredskap med för den delen, kan man ibland lätt uppleva att det är alltför många tillbehör som då bara lämnas i lådan utan att användas, där de bara tar upp onödig plats. Tack vare att Electrolux har tänkt igenom vilka tillbehör som här medföljer på ett optimalt sätt kan du vara säker på att det är användbara tillbehör du får här. De möjliggör för, utöver att göra läckert potatismos, för smoothies, salsa, såser, guacamole, potatismos eller hackad lök. Men det är i princip bara din fantasi som sedan sätter gränser! 

Tack vare de optimerade tillbehören kan priset hållas nere på en relativt låg nivå, så man kan helt klart säga att denna Electrolux E5HB1-8SS är en prisvärd stavmixer som även erbjuder flexibilitet avseende dess sladdlängd på 1,5 meter.

Produktinformation: 

 • Hastighetssteg: Variabla hastigheter
 • Effekt: 800 watt
 • Material: Rostfritt stål och plast 
 • Tillbehör: Visp, tillbehör för att göra potatismos, bägare och en minihackare
 • Sladdlängd: 1,5 meter
 • Diskmaskinsäker: Delvis 
Det vi liker:
 • Optimal prestanda tack vare smart designad mixerfot
 • Steglös hastighetsreglering som du enkelt sköter med en hand
 • Växla enkelt mellan olika tillbehör

Guide till hur du väljer den bästa stavmixern

Nu har vi gått igenom några av de stavmixrar som är bäst i test, och vi förstår att det kan vara svårt att välja mellan olika modeller på marknaden. Det är därför vi också har sammanställt några av de saker du bör hålla koll på inför köpet.

Stavmixerns kraft

Antalet watt påverkar stavmixerns effektivitet och styrka, men det är inte avgörande för vilken som är den bäst stavmixern. Det skiljer sig från tillverkare till tillverkare, men de flesta modeller ligger omkring eller under 1000 watt. Det är dock alltså inte alltid som du kan räkna med antalet watt för att visa hur bra maskinen är, eftersom de kan byggas annorlunda. Stavmixern från Bamix har t.ex. ett helt unikt system, vilket innebär att de inte behöver den höga watt-effekten, och det här är också en fördel för din elräkning! Detsamma gäller modellen från KitchenAid, som är otroligt effektiv och kraftfull, men den har inte så höga watt. Så allt beror på hur maskinen är byggd.

Justerbar hastighet och turbofunktion

Det är långt ifrån alla stavmixrar som har justerbar hastighet, men det kan vara en stor fördel att välja en modell där du har kontroll över maskinen. Ibland är det bara smart att kunna sänka hastigheten, speciellt om du är i färd med att tillverka soppa där den kan spruta ut åt sidan i början, och ju mer krämig soppan blir desto högre kan du höja till en högre hastighet. Detsamma gäller med vispen – i början kan den spruta ut till sidorna, så det är därför en bra idé att börja med lägre hastighet. Turbo-funktionen är avsedd för mer krävande uppgifter som kräver större prestanda. Det är en bra idé att välja en stavmixer som har olika hastigheter.

Tillbehör till stavmixern

Som det också framgår av detta test ingår vanligtvis ett antal tillbehör för de olika stavmixarna. Det är ingen hemlighet att stavmixern är ett smart verktyg när man gör soppor eller puréer, men när stavmixern levereras med tillbehör erbjuder den mycket fler alternativ i köket. Tillbehöret varierar naturligtvis beroende på vilken modell det är.

Mixerblad

Vissa modeller har ett mixerblad med och andra har fler, vilket gör modellen mer mångsidig så att den kan användas för flera uppgifter i köket. Bladen är vanligtvis gjorda av rostfritt stål så att de är diskmaskinssäkra. Det är en bra idé att titta på själva bladen innan du väljer en stavmixer. De olika företagen gör mycket för att maskinen – och bladen – ska bli så effektiv som möjligt.

Minihackare

Detta kan snabbt bli ett av dina favoritverktyg i köket – åtminstone finns det i mitt kök. Den är perfekt när du hackar en liten portion lök, nötter eller liknande. Det är en liten behållare, men du kan vanligtvis hacka ca två 2 lökar i den utan problem. Som namnet antyder är det en minihackare så du kan inte använda den för att hacka några större mängder såsom ett kilo mandlar på en gång – då behöver du en större maskin, men den kan hantera mindre portioner på ett bra sätt.

Du kan också göra en läcker peston med den, där du blandar alla ingredienser i den lilla behållaren och startar den, så har du en läcker pesto på nolltid.

Visp

En visp av rostfritt stål ingår också vanligtvis, som kan användas för att vispa vispgrädde, maräng med mera. Vispen kan också läggas i diskmaskinen, vilket underlättar rengöringen. Naturligtvis skiljer det sig från tillverkare till tillverkare om vispen ingår, men de flesta modeller säljs med visp. Om en visp ingår ersätter den också i många fall behovet av en handmixer.

Mätbägare

En mätbägare är vanligtvis slimmad och lite hög, vilket gör det perfekt att använda vispen i denna så att det inte sprutar ut åt sidorna. De är transparenta och har en kapacitet på cirka 1 liter – det beror på modellen.

Matberedare

Det finns väldigt få stavmixare som har en matberedare som tillbehör, men det är super bekvämt om du inte har en matberedare i förväg. Din stavmixer omvandlas enkelt och snabbt till en matberedare som kan mixa, hacka och skära med samma stora kraft som själva stavmixern.

Kastrullskydd

Om du ska använda din stavmixer i kastruller och grytor är det viktigt att den har kastrullskydd så att den inte skadar beläggningen. Vissa mixerblad är gjorda med kastrullskydd och andra inte. I vilket fall som helst är det viktigt att du är uppmärksam på det, eftersom det lätt kan skada beläggningen. Vissa modeller, t.ex. KitchenAid, har skapat ett specifikt kastrullskydd som kan placeras på utsidan av det valda bladet så att du undviker att skada beläggningen.

Anti-sugfunktion

Detta är en viktig funktion eftersom den gör att maskinen går mycket snabbare och mer effektivt. En anti-sugfunktion betyder att stavmixern inte absorberar massan. Maskinen blir också lättare att hantera eftersom den inte fastnar i botten. Inte alla modeller i detta test har den här funktionen, men det är något som tillverkarna har börjat kolla allt mer på.

Rengöring av stavmixern

De flesta stavmixrar funkar delvis att rengöra i diskmaskinen, eftersom flera av delarna är elektriska. När vi ändå är inne på temat elektronik ska vi även göra dig uppmärksam på att du kan hitta såväl en sladdlös stavmixer på marknaden, som en med sladd, vilket delvis påverkar rengöringsmöjligheterna. Lösa delar kan vanligtvis funka att köra i diskmaskinen, t.ex. visp, minihackare (men inte alltid den övre delen), själva mixerbasen och bägaren. Det är viktigt att rengöra delarna ordentligt så att matrester inte fastnar och blir gamla.

Letar du efter andra köksapparater?

En stavmixer med tillbehör är en otroligt bra hjälp för köket, och om du har valt en modell som har massor av tillbehör är det en riktigt bra köksmaskin, men ibland behövs lite mer.

En mixer är alltid praktisk i köket, eftersom den kan användas till många olika saker, inklusive soppor, milkshakes och smoothies i större kvantiteter. Vi har samlat 16 olika blenders, som vi granskar i vårt test av blenders, så att du kan hitta den modell som passar dig bäst.

Hur detta stavmixer-test har utförts

I detta stavmixer-test har vi jämfört några av marknadens bästa stavmixrar så att du kan välja den stavmixer som bäst passar ditt kök. Som nämnts kan pris och kvalitet variera mycket, och det är därför viktigt att bekanta sig med vad du förväntar dig av din kommande stavmixer. På det sättet kommer du förhoppningsvis att undvika att bli besviken. Den stavmixer som är bäst i test kanske inte är bäst för dig. Testets stavmixers har utvärderats utifrån prestanda, effektivitet, design, pris och vilka tillbehör som ingår.

Sist men inte minst samlar vi in ​​information från kunder, återförsäljare och tester från det danska konsumentrådet Tænk och Råd & Rön. Vi tittar på bra recensioner – och dåliga, allt för bästa helhetsbild.

FAQ

Vilken stavmixer är bäst i test?

I detta test har vi utsett Philips Viva Collection HR2656/90 Stavmixer till marknadens bästa stavmixer, eftersom det är en mångsidig stavmixer och köksmaskin. Testets andra modeller är dock också bra, så läs mer och hitta den bästa stavmixern för dig.

Ska jag välja en stavmixer med en minihackare?

Du kan med fördel välja en stavmixer med en minihackare, eftersom detta gör stavmixern mer mångsidig i köket. Du kan hitta stavmixer med tillbehör som bäst passar ditt kök i detta stavmixer-test.

Vad använder du en stavmixer till?

En stavmixer är en mycket mångsidig maskin, till exempel kan det användas för att mixa soppor och smoothies, men många modeller säljs med annan utrustning, vilket gör stavmixern till en nära fullvärdig köksmaskin. Läs mer i detta stavmixer-test.