Soundbar bäst i test 2023 – Läs vårt test med alla 12 bästa soundbars

1
Samsung HW-S66B/S67B

Varför välja Samsung HW-S66B/S67B? Med sin eleganta design är denna Samsung soundbar något för dig som vill ha en högtalare för kristallklart surroundljud till din TV och andra enheter. Och med bluetooth, appkontroll, CEC-certifiering och ARC får du garanterat en fantastisk och bioliknande ljudupplevelse! Bekvämt surroundljud Med Dolby Atmos och DTS Virtual:X surroundljud får du förbättrat och fantastiskt surroundljud så att du kan njuta ännu mer av dina favoritfilmer och -serier. Denna Samsung HW är…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Samsung HW-S66B/S67B 3.173,03 kr. Amazon.se
Bose Solo 5 2.065 kr. Compumail
Bose Smart Soundbar 900 9.815 kr. Proshop
Samsung HW-Q810B 6.996 kr. Elgiganten
Sonos Beam (Gen 2) 4.849 kr. Reptil Audio
JBL Bar 2.1 Deep Bass 3.990 kr. Elon
Yamaha SR-B20A 2.618 kr. RDEButik
Sony HT-SF150 1.289 kr. TVexperten
LG SPD7Y 5.089 kr. Allectra
Yamaha YAS-207 3.990 kr. Takt & Ton
Philips TAB5105 899 kr. Cdon
Bang & Olufsen Besound Stage##

Läs vidare när vi väljer årets 12 bästa soundbars i vårt stora soundbartest! En bra soundbar ger dig inte bara det bästa ljudet på din TV, utan också en perfekt balans mellan tal och musik, bas och diskant.

Dessutom har vi undersökt allt om soundbars, så i köpguiden får du oöverträffad kunskap om deras funktioner och hur du säkerställer ett enastående, uppslukande surroundljud.

Många soundbars idag uppfyller också andra moderna behov. Du kan till exempel njuta av trådlös musikströmning, röststyrning och fördelarna med Bluetooth- och Wi-Fi-anslutning. Soundbars och bra design går ofta hand i hand, medan användarvänlighet är ett måste för en perfekt ljudupplevelse.

Om du vill ha en snabb översikt över de 12 fantastiska soundbars och se vilken som är bäst i test i vår recension av soundbars kan du också hoppa direkt till vår jämförelsetabell här. Den ger dig alla funktioner i en överblick.

Samsung HW-S66B/S67B – bäst i test soundbar

Samsung HW-S66B/S67B

Varför välja Samsung HW-S66B/S67B?

Med sin eleganta design är denna Samsung soundbar något för dig som vill ha en högtalare för kristallklart surroundljud till din TV och andra enheter. Och med bluetooth, appkontroll, CEC-certifiering och ARC får du garanterat en fantastisk och bioliknande ljudupplevelse!

Bekvämt surroundljud

Med Dolby Atmos och DTS Virtual:X surroundljud får du förbättrat och fantastiskt surroundljud så att du kan njuta ännu mer av dina favoritfilmer och -serier. Denna Samsung HW är utrustad med fem inbyggda högtalare som ger dig ett intensivt ljud. Den har också Q-Symphony, som arbetar i perfekt harmoni med din TV för att ge dig ännu bättre ljud.

Lätt att använda och dessa fantastiska funktioner

Högtalaren är multifunktionell och kan inte bara användas för filmer och spel, utan tack vare den inbyggda Spotify Connectm AirPlay 2 och bluetooth kan du också lyssna på musik från din mobil. Du kan också köpa en trådlös subwoofer om du vill ha lite extra bas i ljudet. Samsung HW är också lätt att använda för alla i hemmet. En praktisk fjärrkontroll ingår, så att du enkelt och bekvämt kan styra ljudet från din Samsung HW från soffan. Dessutom slås soundbaren automatiskt på och av samtidigt som TV:n, både när den används trådlöst via Wi-Fi och när den används via HDMI-utgången. Allt du behöver göra är att njuta av ljudupplevelsen fullt ut. Samsung HW soundbar kan monteras på väggen eller på TV-bordet. Den medföljande installationsguiden guidar dig genom installationen för ett perfekt resultat.

Bra balans mellan musik och tal

Förresten, är du trött på att behöva höja volymen när du pratar i en film och sedan sänka den för musik? En inbyggd centerhögtalare ger dig en bättre övergripande ljudfördelning, så att du får en bra balans mellan tal och musik.

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Strömförbrukning vid användning i watt: 31 watt
 • Kanalseparation: 5,0
 • Ljudformat: Dolby Atmos och DTS:X
Det vi liker:
 • Trådlös Dolby Atmos
 • Q-Symphony
 • Bluetooth
 • ARC
 • Inbyggd centerhögtalare
Det vi ikke liker:
 • Ingen anslutning till externa HDMI-källor
 • Trådlös Dolby Atmos och Q-Symphony fungerar endast med kompatibla Samsung TV-apparater.

Bose Solo 5 – bästa billig soundbar

Bose Solo 5

Varför välja Bose Soundbar Solo 5

Välj den här soundbaren om du vill ha ett fylligt, exakt ljud och en högtalare med användbar Bluetooth-anslutning. Den kan också monteras på väggen eller placeras på en hylla eller ett tv-stativ.

Praktisk

Denna Bose soundbar ger dig inte bara ett fantastiskt, övertygande ljud, utan kan även användas tillsammans med andra enheter som också har Bluetooth. Det innebär att du kan ansluta din mobil, surfplatta eller andra högtalare, vilket ger dig många möjligheter och ljudupplevelser i ditt hem. Tack vare dialogläget får du ett bra och detaljerat ljud när du tittar på filmer och serier. Du kan njuta av både tal och musik utan att behöva skruva upp och ner volymen vid varje scenbyte i din Bose soundbar När den är påslagen förbrukar soundbaren 30 watt, medan den i standby-läge endast förbrukar 1,5 watt.

Enkel användning och inställning

Soundbaren har bra kanalseparation och levereras med en praktisk universell fjärrkontroll. Du kan enkelt och bekvämt styra alla dina enheter med en enda fjärrkontroll. Du kan till exempel använda den för din DVD- eller Blue-ray-spelare, ditt underhållningssystem och naturligtvis din soundbar. Du får också full kontroll över ljudsystemet och de källor som är anslutna till TV:n. Soundbaren kan placeras strategiskt på en hylla eller på TV-bordet, eller så kan du välja att montera den på väggen. Och den väger bara 1,7 kg, vilket gör den lättare att montera. Den vackra och stilfulla designen kommer att pryda varje hem.

Ytterligare funktioner

Denna soundbar är utrustad med två digitala ingångar och en analog ingång. Du får en optisk ingång och en koaxial ingång samt en 3,5 millimeter AUX-ingång. En strömkabel ingår också, så du har allt du behöver för att montera och installera den här snygga soundbaren direkt. Den bästa soundbaren för pengarna!

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 1,5 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: 30 watt
 • Kanalseparation: 2,0
 • Ljudformat: inte specificerat
Det vi liker:
 • Analog och digital ingång
 • Bluetooth
 • Enkel inställning
 • Elegant design
 • 1 optisk ingång
Det vi ikke liker:
 • Volym- och basinställningarna är begränsade
 • Fjärrkontrollen är relativt stor

Bose Smart Soundbar 900 – bästa soundbar i premiumklassen

Bose Smart Soundbar 900

Varför välja Bose Smart Soundbar 900

Få den mest fylliga och högkvalitativa ljudupplevelsen och massor av fantastiska funktioner som röststyrning och en trådlös soundbar som kan spela upp både musik och filmer. Om det låter som din nya soundbar kan du välja den här snygga och eleganta Bose-högtalaren.

En enastående ljudupplevelse

Den här soundbaren från Bose ger dig ett fantastiskt fylligt ljud och en solid bas. Soundbaren har nämligen Dolby Atmos surroundljudformat och tack vare Bose egenutvecklade TrueSpace-teknik kan du vara säker på att du får ett högkvalitativt surroundljud. Den har också eARC, så du får förbättrad ljudkvalitet, så att alla ljud från TV:n är klara och tydliga.

Allt det praktiska

Den har en 2.0-kanals splitter och en HDMI-utgång. Och den är kompatibel med många ljudformat: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD. Du är säker på att alltid få det bästa ljudet. Den använder också SimpleSync-tekniken, som fungerar utomordentligt bra med andra delar av systemet. Om du redan har ett par Bose-hörlurar kommer du att älska att använda soundbaren. Tack vare den automatiska ljudkalibreringen anpassar sig soundbaren till alla ljud, så att du alltid får den bästa upplevelsen.

Allt det goda

Den är utrustad med Bluetooth, så du kan ansluta andra elektroniska enheter till den. Du kan alltså få ljud från TV-apparater, men också lyssna på musik eller podcasts direkt från din mobiltelefon eller surfplatta. En annan bra funktion är röststyrningen. Soundbaren är kompatibel med både Amazon Alexa och Google Home, så du kan enkelt styra din soundbar med rösten. Dessutom har soundbaren inbyggd Wi-Fi, så du kan lyssna på internetradio och musik med Spotify Connect eller Apple AirPlay2. Naturligtvis får du också en praktisk IR-fjärrkontroll för att styra soundbaren. En optisk kabel, en HDMI-kabel och en strömkabel ingår också.

Specifikationer:

 • Strömförbrukning i standby i watt: 16,2 watt
 • Strömförbrukning vid användning i watt: 4,95 watt
 • Kanalseparation: 2,0
 • Ljudformat: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD
Det vi liker:
 • Röststyrning
 • eARC
 • Dolby Atmos
 • HDMI-utgång
 • Automatisk ljudkalibrering
Det vi ikke liker:
 • Hög energiförbrukning i standby

Samsung HW-Q810B – bästa soundbar med extern subwoofer

Samsung HW-Q810B

Varför välja Samsung HW-Q810B?

Om du vill ha en soundbar med subwoofer som är kompatibel med ett stort antal ljudformat är Samsung HW-Q810B ett bra val. Du får en 5.1.2-tums soundbar med ytterligare en 15,8-tums subwoofer och trådlös Dolby Atmos, så att du alltid får den allra bästa ljudupplevelsen. Och den är kompatibel med ett stort antal ljudformat, inklusive DTS 5.1, Dolby Atmos och DTS:X, Dolby Digital Plus och Dolby TrueHD. Den har också eARC och en HDMI-utgång. Den har en relativt hög energiförbrukning i standby, men en mycket låg energiförbrukning när den används, vilket alltid är en fördel.

Den har en trådlös subwoofer som är lätt att ansluta till soundbaren. Soundbaren har för övrigt både wi-fi och bluetooth, så du kan också använda den för att spela upp musik och lyssna på podcasts från din smartphone eller surfplatta. En annan bra funktion är röststyrningen. Den kan användas med Amazon Alexa, så du kan enkelt styra den med din röst. Och som en extra bonus är den CEC-certifierad. Du får också en fjärrkontroll så att du kan styra soundbaren utan att behöva resa dig från soffan. Allt du behöver göra är att njuta av det fantastiska ljudet!

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: 39 watt
 • Kanalseparation: 5.1.2
 • Ljudformat: DTS 5.1, Dolby Atmos och DTS:X, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD
Det vi liker:
 • Röststyrning
 • Kompatibel med många ljudformat
 • eARC
 • Bluetooth
 • Trådlös anslutning till subwoofer
Det vi ikke liker:
 • Kontrollen av basen är begränsad
 • Relativt hög energiförbrukning

Sonos Beam (Gen 2) – bästa soundbar för flera rum

Sonos Beam (Gen 2)

Varför du ska välja Sonos Beam (Gen 2)

Om du letar efter en kompakt soundbar med flerrumsfunktion och en liten, snygg design är den här Sonos Beam -soundbaren det perfekta valet för dig. Den är utrustad med Dolby Atmos, så du får den bästa möjliga ljudupplevelsen, som bara förstärks av 3D-surroundljud. Sonos Beam har också både ARC och eARC. Den har 5 digitala klass D-förstärkare som ger ett kristallklart ljud. De fyra mellanhögtalarna ger djup och kraftfull bas, medan diskanten tar hand om de höga frekvenserna. Du kan också styra ljudet i din Sonos Beam som du vill via den medföljande appen. Dessutom är det enkelt att installera Sonos Beam soundbaren, eftersom du får en praktisk och lättförståelig steg-för-steg-guide för appfunktionen.

Sonos Beam har också stöd för upp till 50 streamingtjänster för musik, så du kan säkert använda den för din favorittjänst när du lyssnar på musik. Och tack vare den inbyggda mikrofonen med brusreducering kan du använda olika röstassistenten som Amazon Alexa, Google Assistant och Siri. Du kan också använda Sonos Beam soundbaren för AirPlay 2, så att du kan lyssna på musik eller podcasts direkt från dina Apple-enheter. En utmärkt soundbar som ger dig ett övertygande bra ljud, samtidigt som Sonos Beam ligger i den mellanliggande prisklassen.

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Strömförbrukning vid användning i watt: 6,3 watt
 • Kanalseparation: 5.1
 • Ljudformat: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD
Det vi liker:
 • Röststyrning
 • Funktion för flera rum
 • eARC och ARC
 • Dolby Atmos
 • 1 optisk ingång
Det vi ikke liker:
 • Ljudfördelningen för skillnaden mellan tal och musik är inte så bra.

JBL Bar 2.1 Deep Bass – bästa i test soundbar med USB-port

JBL Bar 2.1 Deep Bass

Varför du ska välja JBL Bar 2.1 Deep Bass

JBL Bar 2.1 Deep Bass: En bra soundbar som inte bara har en trådlös subwoofer på 6,5 tum utan även wi-fi, bluetooth och en USB-port. Du får ett utmärkt ljud. Subwoofern ger dig en underbart djup bas, medan Dolby Digital tillsammans med JBL Surround gör ljudupplevelsen ännu mer underhållande. Med den inbyggda Chromecast-funktionen kan du också strömma musik eller podcasts från dina andra elektroniska enheter via antingen wifi eller bluetooth. Med Google Home-appen kan du också njuta av fantastiska ljudupplevelser i andra rum om du ansluter den till kompatibla högtalare.

Är du trött på att ha flera kablar som ligger och skräpar? Undvik det med den här JBL Bar. Den har en HDMI-ingång med Audio Return Channel, så du behöver inte oroa dig för en massa kablar som ligger och skräpar. Och du kommer att bli särskilt glad över att veta att den bara förbrukar 0,5 watt i standby-läge. Den här JBL Bar är dessutom trevlig och kompakt, men med sina 300 watt ger den ett kraftfullt och fullt ljud. Och du behöver aldrig resa dig upp. JBL Bar levereras med en praktisk fjärrkontroll så att du kan styra JBL Bar när som helst utan att behöva resa dig från soffan!

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: ej specificerad
 • Kanalseparation: 2,1
 • Ljudformat: Dolby Digital
Det vi liker:
 • Extern och trådlös subwoofer
 • USB-port
 • Enkel inställning
 • Dolby Digital
Det vi ikke liker:
 • Bassjustering begränsad
 • Ingen justering av diskant

Yamaha SR-B20A – bäst i test soundbar med integrerad förstärkare

Yamaha SR-B20A

Varför välja Yamaha SR-B20A

Om du letar efter en modell med inbyggd subwoofer har du hittat din nya soundbar med Yamaha SR-B20A! Den inbyggda subwoofern ger en djup och kraftfull bas, medan två woofers och två tweeters gör ljudet detaljerat och djupt – oavsett typ av ljud! Och tack vare DTS Virtual:X-tekniken får du ett fantastiskt 3D-surroundljud som gör det ännu roligare att titta på filmer och tv-serier. Och du behöver inte oroa dig för stora skillnader mellan tal och musik. Funktionen Clear Voice gör det enkelt att höra dialogen i filmer och serier – även när det finns bakgrundsmusik.

Soundbaren har förstås också Bluetooth, så du kan använda den tillsammans med andra elektroniska enheter. Du kan till exempel använda soundbaren med den nyutvecklade appen Sound Bar Remote. Det gör det enkelt och okomplicerat att kontrollera ljudet och växla mellan olika ingångar och ljudlägen. Du kan använda den med både din smartphone och din surfplatta. Du kan dock också välja att styra soundbaren med en vanlig fjärrkontroll eller med den medföljande fjärrkontrollen. Den har också hela fyra ljudlägen, så du får det perfekta ljudet oavsett om du använder den för musik, podcasts, tv-tittande eller något annat.

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,2 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: 25 watt
 • Kanalseparation: 2,0
 • Ljudformat: Dolby Pro Logic II
Det vi liker:
 • Inbyggd subwoofer
 • Fjärrkontroll ingår
 • Bluetooth
 • ARC
 • Låg energiförbrukning i standby-läge
Det vi ikke liker:
 • Fjärrkontrollen kunde vara bättre
 • Det kan vara lite besvärligt att konfigurera ARC.

Sony HT-SF150 – bäst i test soundbar bland kompakta och smala soundbars

Sony HT-SF150

Varför välja Sony HT-SF150

Denna kompakta Sony HT-SF150 soundbar är perfekt för dig som letar efter en liten soundbar i en smal design. Sony HT mäter bara 8,8 x 8,8 x 90 centimeter och väger bara 2,4 kilo, vilket gör den till den lättaste och minsta soundbaren i vårt soundbartest. Sony HT kan också monteras på väggen utan att ta bort fokus från något annat på väggen. Och du behöver inte oroa dig för att det finns många kablar som flyter omkring din Sony HT-SF150. Soundbaren Sony HT är faktiskt ARC-aktiverad, så du kan smidigt få ljudet från TV:n och in i högtalaren via en HDMI-kabel till din Sony HT-SF150.

Bass Reflex-högtalaren på Sony HT ger dig en fyllig, kraftfull bas. Ljuddetaljerna framträder bättre och blir tydligare. Sony HT är också utrustad med Bluetooth-teknik och kan därför anslutas till andra elektroniska enheter. Som en extra bonus har Sony HT  soundbaren en praktisk USB-port. Det betyder att du kan ansluta Sony HT soundbaren till din smartphone eller MP3-spelare och titta på filmer, tv-program eller spela upp ljud från olika streamingtjänster. Som en extra bonus laddar du din Sony HT-SF150 enhet samtidigt. Detta gör inte bara att du slår två flugor i en smäll, utan det förhindrar också att podcasten stannar mitt i allting för att enheten har slut på ström. Sony HT-SF150 är en vinnare.

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: 30 watt
 • Kanalseparation: 2,0
 • Ljudformat: Dolby Digital 5.1
Det vi liker:
 • ARC
 • Bluetooth
 • Fjärrkontroll ingår
 • USB-uppspelning
 • Bassreflexhögtalare
Det vi ikke liker:
 • Fjärrkontrollen är inte särskilt intuitiv

LG SPD7Y – bäst i test soundbar med digital signalbehandling

LG SPD7Y

Varför du ska välja LG SPD7Y

Välj den här Bluetooth-soundbaren om du vill försäkra dig om att du får bra ljud och djup bas med digital signalbehandling. Och tack vare den trådlösa subwoofern får du en ännu bättre ljudupplevelse. Dessutom fungerar den här soundbaren med Dolby Atmos och kombinerar de tre ljudkanalerna med två uppåtriktade kanaler. Så om du vill ha en bra soundbar med optimalt ljud och en subwoofer har du gjort rätt val. Den har en HDMI-utgång och en optisk ingång. Förutom en kraftfull subwoofer kan du också njuta av det kraftfulla ljudet med trådlös Bluetooth-teknik.

Soundbarens Meridian Audio-teknik garanterar bättre ljud, och med Dolby Atmos och DTS:X får du ett så bra ljud att du aldrig mer kommer att vilja lyssna på en annan stereoanläggning igen. Al Sound Pro-systemet analyserar ljudet och ger dig bra ljud hela vägen igenom. Om du vill göra din filmkväll till en professionell upplevelse kan du använda 4K-pass-through, som skickar inbyggt 4K-innehåll till en 4K-tv eller projektor för en ännu större bild. Och för att avsluta med stil kan du uppgradera till surroundljud. Det gör du genom att ansluta soundbaren till SPK8-S-högtalare och lägga till ytterligare två ljudkanaler. Du kommer att älska det fantastiska surroundljudet!

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: 38 watt
 • Kanalseparation: 3.1.2
 • Ljudformat: DTS HD High Resolution Audio, DTS HD Master Audio, DTS:X, Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD
Det vi liker:
 • Extern trådlös subwoofer ingår
 • Fjärrkontroll
 • Bluetooth
 • Meridian Audio-teknik
 • Dolby Atmos och DTS:X
Det vi ikke liker:
 • Installationsinstruktionerna är lite otydliga, vilket kan göra installationen och inställningen svår.

Yamaha YAS-207 – soundbar bäst i test med två inbyggda subwoofers

Yamaha YAS-207

Varför välja Yamaha YAS-207

Om du vill försäkra dig om att du får ett balanserat ljud och därför letar efter en kraftfull soundbar med tillhörande inbyggd subwoofer, är denna soundbar med hela två inbyggda subwoofers svaret för dig! Den är så kapabel att du kan använda den som ett hi-fi-system. Den har inte bara en medföljande subwoofer, utan även en praktisk appkontroll, så att du har full kontroll över din soundbar via din mobil eller surfplatta. MusicCast-funktionen kan anslutas till andra högtalare av Yamaha-märke.

Den har också Bluetooth, så att du kan strömma musik och podcasts direkt från andra elektroniska enheter. Och som om det inte redan vore bra har den också wi-fi-anslutning. Du kan alltså också använda soundbarn för Spotify Connect och AirPlay. Tack vare Clear Voice-funktionen kan du nu njuta av både tal och musik när du tittar på film eller tv. Ljudet blir helt enkelt mer detaljerat, så du kommer aldrig att missa något igen, samtidigt som ljudet förbättras. Du behöver alltså inte längre tacka nej till actionscener för att sedan behöva tacka ja när de pratar. Bra ljud är lika med en bra filmupplevelse!

Specifikationer:

 • Förbrukning i watt i standby-läge: inte specificerat.
 • Effektförbrukning vid användning i watt: ej specificerad
 • Kanalseparation: 2,1
 • Ljudformat: Dolby Digital 5.1, Dolby Pro Logic II
Det vi liker:
 • Extra basfunktion
 • Inbyggt Wi-Fi
 • Bluetooth
 • App-kontroll
Det vi ikke liker:
 • HDMI-kabel ingår inte
 • Ljudet är inte så lämpligt för spel

Philips TAB5105 – soundbar bäst i test för TV

Philips TAB5105

Varför välja Philips TAB5105

Denna soundbar är för dig som vill ha en bra och kraftfull, men prisvärd soundbar. Vill du ha bättre ljud med kristallklar dialog och musik? Då är detta den bästa soundbar för priset och för din TV! Tack vare HDMI ARC kan du enkelt och bekvämt styra ljudet från soundbaren med din vanliga fjärrkontroll. Välj bara mellan de tre förprogrammerade ljudlägena för att få det optimala ljudet.

Och varför inte lyssna på musik, podcasts eller annat från din mobil eller surfplatta. Eftersom soundbaren har Bluetooth-funktion är det möjligt att ansluta andra elektroniska enheter till den utan att kompromissa med ljudet. Du får alltså inte bara en bra soundbar, utan också en mångsidig sådan. Som en extra bonus har den här soundbaren också låg energiförbrukning när den är standby. Under den tiden förbrukar den bara 0,5 watt. Och du bestämmer själv var du vill placera soundbaren. Du kan ställa den på TV-bordet eller använda det medföljande väggfästet för att montera den på väggen. Oavsett var du placerar den kommer den vackra och enkla designen att se snygg ut och klä upp den samtidigt som den ger din TV det bästa ljudet.

Specifikationer:

 • Förbrukning av standby-ström i watt: 0,5 watt
 • Effektförbrukning vid användning i watt: 30 watt
 • Kanalseparation: 2,0
 • Ljudformat: inte specificerat
Det vi liker:
 • Bluetooth
 • Låg energiförbrukning
 • Bra design
Det vi ikke liker:
 • Ingen app-kontroll

Bang & Olufsen Besound Stage – mångsidigt bästa soundbar

Bang & Olufsen Besound Stage

Varför du ska välja Bang & Olufsen Besound Stage

Med den här vackra och eleganta soundbaren får du inte bara ett balanserat ljud när du lyssnar på musik, utan också ett kraftfullt ljud när du tittar på TV. Den har många bra funktioner som gör den till en av de mest mångsidiga soundbars i det här testet. Den har inbyggd Chromecast, vilket gör att du kan spela upp musik och podcasts via andra högtalare i hemmet. Dessutom har du full kontroll över TV-ljudet med den medföljande fjärrkontrollen. Du kan dock också välja att använda appens kontroller. Använd bara appen på din smartphone eller surfplatta för att styra din tv.

Den har också Bluetooth, så att du kan spela upp från andra elektroniska enheter som smartphones, surfplattor och MP3-spelare. Det har aldrig varit bättre att lyssna på podcasts. Dessutom förbättras TV-ljudet ytterligare av Dolby Atmos, så att alla röster och all musik i filmer och serier kommer fram tydligt och du kommer aldrig att missa något igen. Soundbaren ligger i den dyra änden, men den eleganta skandinaviska designen ger ett lyxigt intryck i varje hem. Kvalitet som inte bara hörs utan också syns!

Specifikationer:

 • Förbrukning i watt i standby-läge: inte specificerat.
 • Energiförbrukning vid användning i watt: 80 watt
 • Kanalseparation: 3,0
 • Ljudformat: Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Pro Logic IIz, Dolby TrueHD
Det vi liker:
 • Inbyggd Chromecast
 • ARC HDMI-anslutning
 • Bluetooth
 • App-kontroll
 • Dolby Atmos
Det vi ikke liker:
 • Relativt tung, så det krävs lite mer kunskap för väggmontering

Hur du väljer din bästa soundbar

Bra ljud när du tittar på filmer och tv-program är bra. Men varför inte ge dig själv nöjet av ett riktigt sublimt ljud, så att explosioner dundrar genom vardagsrummet och dialogen är skarp och tydlig?

När du väl har provat den kommer du aldrig att se tillbaka. Så förbered popcornen, lägg lördagsgodiset i skålen och få en riktig bioupplevelse hemma i ditt vardagsrum.

I vår granskning av de bästa soundbars hittar du många unika funktioner och egenskaper som är särskilt lämpade för vår moderna livsstil. Ta en titt på testvinnaren, Samsung HW-S66B/S67B, som har Bluetooth!

Men om du letar efter din allra första soundbar och inte har så mycket kunskap om högtalare i övrigt kan du läsa vidare. I vår köpguide lyfter vi fram alla viktiga funktioner och ger dig råd om hur du får ett perfekt surroundljud och var du ska placera din soundbar. Du kommer att gå från nybörjare inom hi-fi till absolut hi-fi-expert och soundbar-specialist på nolltid.

4 goda skäl att köpa en soundbar

Är du fortfarande lite osäker på om en soundbar är rätt väg att gå? Vi tror inte riktigt det, men här är fyra snabba och särskilt goda skäl att köpa en soundbar.

 1. Du får bättre ljud när du tittar på film och tv.
 2. Ljudet justeras automatiskt, så du behöver inte krångla med det.
 3. Du kan få många extra funktioner som gör din soundbar super mångsidig och idealisk för vår moderna livsstil.
 4. Designen är elegant och passar bra i alla hem.

Om du för närvarande bara använder en TV kommer en soundbar att slå dig med häpnad. Till skillnad från ljudet som bara kommer från själva TV:n fungerar en soundbar med flera inbyggda högtalare i en soundbar. Det är en av anledningarna till att ljudet är så mycket bättre.

De flesta soundbars har en så kallad automatisk ljudjustering, så du behöver inte synkronisera ljudet manuellt. Det betyder helt enkelt att själva soundbaren ställer in ljudet på ett idealiskt sätt. Den balanserar bas och diskant så att både musik och tal kommer fram tydligt. Jag tror att vi alla har suttit med fjärrkontrollen i handen och vredigt skruvat upp den när folk på tv:n pratade. Sedan, i panik, sänkte jag ljudet igen när musiken spelades och trumhinnorna höll på att spricka. Ja, eller hur? Med en soundbar med automatisk ljudstyrning kan du undvika det, så att du kan koncentrera dig på handlingen – och äta popcorn och godis, förstås.

Dagens bästa soundbars är utrustade med all slags teknik, så att du kan använda den till många andra saker. Vissa kan användas med röststyrning, och du kan också få Bluetooth- och wi-fi-anslutningar så att du kan strömma musik och podcasts från dina favoritstreamingtjänster. Och så har vi surroundljudeffekten. Men du får veta mycket mer om allt det här nedan, där vi går in mer i detalj på de här specifika funktionerna.

Vad bör du tänka på innan du köper?

Nu när vi har övertygat dig finns det några saker du bör tänka på innan du rusar ut och köper den första soundbar du ser. Och om du inte kan låta bli, rekommenderar vi Samsung HW-S66B/S67B soundbar!

Om du tål att vänta lite längre kan du läsa vidare. För det första får du en bättre uppfattning om vad du faktiskt kan förvänta dig av en soundbar. Och för det andra säkerställer det att du får en soundbar som uppfyller dina krav.

Det är ju ingen idé att vara podcastentusiast och inte kunna spela upp de senaste avsnitten av din favoritpodcast på soundbarn också. Låt oss därför titta närmare på vilka överväganden du bör göra.

 • Vad är din budget?
 • Vilket ljud föredrar du?
 • Hur ser din nuvarande tv-uppställning ut och vill du ändra den?
 • Föredrar du en trådlös installation eller är du mer intresserad av kablar?
 • Vilken design föredrar du?
 • Vilken är din budget?

Det är alltid lite tråkigt att nämna budget, eftersom det i vissa fall också kan innebära att man måste begränsa sig själv.

MEN vi tycker faktiskt att det är positivt att prata om budget! Om du har en klar uppfattning om din budget är det också mycket lättare att välja mellan de många modellerna på marknaden.

Soundbars finns trots allt i många prisklasser, och att navigera bland de många prispunkterna kan vara helt förvirrande i sig självt. Om du vet ungefär hur mycket du vill spendera på en soundbar kan du också begränsa utbudet och de produkter du kan koncentrera dig på. Och det gäller oavsett hur stor din budget är.

Därför är det verkligen bra och användbart att tänka realistiskt på hur mycket pengar du är villig att betala för en soundbar.

Vilket ljud föredrar du?

Alla soundbars ger bra ljud, men det finns fortfarande skillnader i ljudtyperna när du tittar på soundbars. En soundbar innehåller upp till flera högtalare, vilket kan påverka ljudet.

Om du vill ha surroundljud ska du se till att soundbaren stöder lämpliga format, men också att du kan lägga till ytterligare högtalare om det behövs. Vissa soundbars finns även med matchande högtalare för att ge dig en riktig surroundljudsupplevelse.

Hur ser din nuvarande TV-uppställning ut?

Är din TV på väggen eller på en möbel? Finns det utrymme för att hänga upp soundbaren på väggen också? De flesta soundbars lämpar sig för väggmontering, men inte alla. Kontrollera därför alltid specifikationerna för att se om detta är möjligt om du vill hänga upp den. Och om du vill att den ska stå någonstans ska du naturligtvis se till att du har plats för den.

Trådlös eller trådbunden uppkoppling?

I dag kan du köpa soundbars som fungerar med eller utan trådlös uppkoppling. Du kan faktiskt få modeller som gör både det ena och det andra. På så sätt kan du börja med den ena och byta till den andra senare om dina preferenser eller din TV-inställning ändras.

Båda kräver lite teknisk skicklighet.

Om du väljer en trådlös installation måste soundbaren konfigureras. Om du väljer en trådbunden installation bör du naturligtvis kunna räkna ut hur du ansluter dem på rätt sätt.

Ibland låter det dock mer komplicerat än vad det egentligen är. En användarmanual brukar ingå för att guida dig steg för steg genom processen. Det är framför allt kabelnätet som skapar oro bland konsumenterna, men det är inget dåligt. Ofta finns det bara en kabel som ansluter soundbaren till TV:n och sedan en annan kabel som ansluts till ett uttag för att ge ström.

Och det är verkligen allt. Det är väl inte så illa?

Vilken design föredrar du?

Ja, och så har vi designen. Du kanske tror att designen inte är så viktig, men tänk om. I de flesta fall kommer en soundbar trots allt att vara synlig i hemmet, oavsett om du sätter den på väggen eller inte. Men om du väljer att montera den på väggen blir den bara mer synlig. Så du kommer att titta på den ofta!

Vi rekommenderar därför att du tänker igenom designen så att du inte blir uttråkad av att titta på den i längden.

Vilka program tittar du mest på?

Vi tänker inte på om du är mest intresserad av Do you know the type, Paradise Hotel eller Kontant. Och om du gör det, för om du tittar på de flesta tv-program och inte så många filmer och serier, kan du enkelt nöja dig med en mindre soundbar. Det viktigaste är då att ljudet är tydligt och att det skiljer mellan tal och musik.

Men om du är mer intresserad av filmer, tv-program och musik är det värt att välja en soundbar med en extern subwoofer eller flera högtalare.

De lite större soundbars har också ofta bättre bas. Och det är basen som till exempel bidrar till att göra explosioner så verklighetstrogna när du tittar på film.

Antal kanaler och subwoofer

Det kan snabbt bli mycket tekniskt när du tittar på soundbars. För nybörjare inom elektronik kan detta redan verka skrämmande. Men låt dig inte avskräckas av detta. För det behöver inte vara svårt!

Vi har gjort det extra enkelt för dig genom att bryta ner all teknisk kodning till ett lättförståeligt och lättsmält språk.

Här är en lättillgänglig förklaring av de termer som du kommer att stöta på när du lär dig mer om en soundbars funktioner, så att du kan få grepp om allt du behöver veta för att välja den soundbar som är perfekt för dig.

Antal kanaler

När du tittar på soundbars innehåller specifikationerna information om antalet kanaler i soundbaren.

Här är det viktigt att notera att det inte nödvändigtvis är antalet kanaler som avgör om ljudkvaliteten är bra. Men därför är det ändå bra att förstå de olika siffrorna.

De anges vanligtvis på följande sätt: 2.0 eller 3.1.2.

Den första siffran anger hur många kanaler för högtalare som soundbaren har. Om det står 2.0 har den två högtalare. Om det står 3.1 har den tre.

De kommer vanligtvis att vara jämnt fördelade i soundbaren. Om den har två finns det vanligtvis en på varje sida av soundbaren. Om den har tre, fördelas de på höger och vänster sida och en i mitten. Om du har flera högtalare kommer de att fördelas jämnt över soundbaren.

Med mer än fem kanaler har du möjlighet till surroundljud.

Nästa nummer anger om det finns en subwoofer. Om det står 2.0 har soundbaren två högtalare men ingen subwoofer. Om det står 3.1.2 har soundbaren tre högtalare och en subwoofer.

I det sista exemplet finns det tre nummer. Den sista siffran anger om soundbaren stöder surroundljudformat som Dolby Atmos och/eller DTS:X.

Om den har stöd för dessa format kan du förvänta dig att ljudet kommer från alla håll. Detta efterliknar ljudet i en biograf, där ljudet som “rör sig” i rummet ibland kan vara mer dominerande bakom, framför eller vid sidan av dig, beroende på vad som händer i filmen.

Det är möjligt att få en soundbar med en extra subwoofer. Se till exempel Samsung HW-S66B/S67B, JBL Bar 2.1 Deep Bass och LG SPD7Y-modellerna, som alla har en extra subwoofer.

Subwoofer

En subwoofer är egentligen också bara en typ av högtalare, men till skillnad från en soundbar har den en mycket specifik funktion, nämligen att spela upp de lägre frekvenserna i tal och musik. Det är dess enda uppgift.

För dig innebär detta att du med en soundbar får ett bra ljud, även om det är bättre på att spela med mellan- och diskantljud, men inte lika bra på bas.

En subwoofer skapar därför också ett mer detaljerat och nyanserat ljud. Det är just med den som du får en bättre upplevelse av explosioner i filmer och bas i musik. Det förbättrar ljudkvaliteten för både musik och filmer.

Dessutom kan det också bidra till bättre surroundljud.

Funktioner

När du väl har koll på soundbarens funktioner är det dags att sätta dig in i dess olika funktioner. Många modeller kan faktiskt göra mer än “bara” spela upp ljud, utan ger dig också olika funktioner som gör din soundbar mer mångsidig.

Om du är lite av en musiknörd eller gillar prylar i allmänhet kommer du att bli glad över några av de här funktionerna.

Anslutningsmöjligheter

De flesta soundbars har olika typer av ingångar som du behöver för att ansluta din TV och/eller andra enheter. Det är därför alltid en bra idé att kontrollera vilka anslutningar din TV och eventuella andra enheter har innan du köper en soundbar, så att du är säker på att de är kompatibla.

Generellt sett finns det två typer av anslutningar att välja mellan. Den ena är en trådlös anslutning och den andra en trådbunden anslutning.

Trådlös anslutning

Det finns faktiskt två sätt att ansluta din soundbar trådlöst. Och det sker antingen via bluetooth eller via en wi-fi-anslutning.

Samsung HW-S66B/S67B-modellen har till exempel en Bluetooth-anslutning.

En trådlös Bluetooth-soundbar är enkel att använda och det tar ingen tid att ansluta externa enheter till soundbaren. De flesta enheter idag har Bluetooth. Det kan till exempel vara din smartphone, surfplatta eller bärbara dator.

En möjlig nackdel är dock att de två enheterna måste befinna sig inom ett visst avstånd från varandra. Och faktiskt kompromissar du också lite med ljudet när du lyssnar via bluetooth, eftersom ljudet digitaliseras och en del detaljer kan gå förlorade. Det är alltså en något sämre lösning än till exempel en wi-fi-anslutning.

Om du måste välja mellan de två trådlösa anslutningsalternativen är wi-fi fortfarande en bättre anslutning. Den överför helt enkelt ljudsignalen effektivare än Bluetooth. Wi-fi beror inte på avståndet mellan de två enheterna på samma sätt, utan på avståndet mellan soundbaren och routern. Du får mer rörelsefrihet och flexibilitet med ett trådlöst surroundkit.

Anslutning via kabel

Om du inte vill kompromissa med ljudet och vill vara säker på att ljudet är så bra som möjligt bör du välja en trådbunden anslutning.

Här har du följande tre alternativ:

 • HDMI
 • Optisk ingång, digital
 • Analog ingång (3,5 mm minijack)

Den bästa av de tre är helt klart HDMI-kabeln, eftersom signalen överförs digitalt och du får ett riktigt bra ljud. TV-apparater är idag anpassade för digitalt ljud, så ljudet försämras inte när du använder HDMI-kabeln. En annan fördel är att HDMI-metoden är bättre om du vill ha surroundljud, eftersom den stöder 7.1 surroundljud.

Det mittersta alternativet är en optisk ingång. Den här typen av digital anslutning överför också ljudsignalen digitalt. Du får fortfarande ett riktigt bra ljud, men inte lika bra som med HDMI-kabeln. Den har också stöd för 5.1 surroundljud.

Slutligen finns det ett alternativ för analog anslutning. En optisk kabel, dvs. en minijack-kabel, är ett enkelt sätt att ansluta din soundbar. Denna typ av anslutning stöder dock endast 2.1 surroundljud, och det analoga ljudet är också något sämre än det digitala ljudet, eftersom tv-apparater också är digitala. Ofta är det dock bekvämare att ansluta olika enheter med en kabel, vilket ibland går snabbare.

Streamingtjänster

Det finns numera många olika streamingtjänster för både musik och podcasts, och du har säkert din favorit. Men oavsett vilken plattform du föredrar är det verkligen smart att kunna strömma musik på din soundbar i stället för att bara ha ljudet på din mobil eller surfplatta.

Du kan alltså använda soundbarn som en vanlig högtalare för att lyssna på alla möjliga olika saker. Det vore ett misstag att tro att de bara är lämpliga för att titta på TV.

För att använda streamingtjänster behöver du något av ovanstående anslutningsalternativ för att ansluta soundbaren till din smartphone och/eller surfplatta. Om du tillhör den generation som fortfarande använder iPods eller andra MP3-spelare kommer du definitivt att ha nytta av att kunna ansluta dem till din soundbar.

Det är också trevligt att kunna dela podcastupplevelsen och inte alltid stänga in sig i sin egen värld, vilket man ofta gör när man använder hörlurar.

Vår testvinnare, Samsung HW-S66B/S67B, är till exempel utrustad med Bluetooth.

Röststyrning

En relativt ny funktion är röststyrning. Det kan vara Google Assistant, Amazon Alexa eller till och med Siri.

Med en röststyrning, som Google Assistant, kan du ge en order till din soundbar bara genom att använda din röst. Den är ganska smart och är faktiskt en uppgradering av fjärrkontrollen. Men det är också smart om du inte kan hitta fjärrkontrollen som kanske har blivit biten av hunden – igen.

Testvinnaren, Samsung HW-S66B/S67B, har ingen röststyrning, men den har appstyrning!

Det är det vi ska titta på härnäst.

App-kontroll

Vissa modeller har stöd för app-kontroll. Det betyder att du kan ladda ner en app till din smartphone och sedan styra din soundbar med den. Med andra ord fungerar den som en slags fjärrkontroll, förutom att en app vanligtvis ger dig en mer visuell bild och överblick över din soundbar.

Funktion för flera rum

Om din soundbar har flerrumsfunktionalitet kan du ansluta olika högtalare och lyssna på samma ljud i olika rum.

Det är praktiskt om du är ute och grillar på sommaren men vill ha musik på terrassen. Du kan sedan ansluta soundbaren till en bärbar högtalare eller installera högtalare på terrassen, så att du alltid snabbt kan ge dig själv lite stämningsfull musik.

Det är också bra om du ska ha ett trädgårdsfest, eftersom du inte behöver ta med dig all utrustning ut, bara ett par högtalare.

CEC-certifiering

Vissa modeller har CEC-certifiering. Det låter väldigt elegant, men det betyder egentligen bara att det är möjligt att ansluta din soundbar till TV-kontrollen. Detta har den stora fördelen att du bara behöver en fjärrkontroll för båda.

Artificiellt eller äkta surroundljud?

Om du vill ha en riktig biografupplevelse i ditt eget vardagsrum är surroundljud det bästa alternativet.

Vi har nämnt det lite tidigare, men surroundljud innebär helt enkelt att ljudet kommer till dig från alla vinklar, så det känns och låter verkligen som om du är mitt i händelsen.

Du kan få simulerad surround om du till exempel har en soundbar med bakre högtalare och/eller en subwoofer.

Men om du vill ha riktigt surroundljud bör du investera i externa bakre högtalare, och du bestämmer själv om de ska vara trådlösa eller trådbundna.

Äkta surroundljud uppnås när du har en högtalare bakom dig, så att ljudet kommer från alla sidor. En soundbar är en enskild högtalare som antingen sitter på TV-skåpet eller hänger på väggen.

Men det betyder inte att de inte kan vara en del av en surroundljudanläggning. Det är viktigt att tänka på om din soundbar kan anslutas och matchas till dina andra högtalare och om soundbaren i sig har en eller flera högtalare. Även här bör du överväga om du vill använda trådlösa bakre högtalare eller om de ska anslutas till TV:n med kabel.

Du bör också kontrollera om den har en subwoofer.

Därefter ska den ha en kanal för rätt kabel. Surroundljud kräver antingen en HDMI-kabel för 7.1 eller 5.1 surround. För det senare kan du också använda en optisk kabel, som redan nämnts.

Slutligen bör du se till att din soundbar stöder Dolby Atmos och/eller DTS digitala surroundformat för optimalt ljud.

Samsung HW-S66B/S67B har till exempel stöd för båda formaten.

Storlek – Passar den till din nuvarande TV-installation?

Du kan köpa soundbars i olika storlekar. Så när du letar efter rätt soundbar för dig bör du titta på din nuvarande tv-uppställning för att se till att den har rätt storlek.

När allt kommer omkring kommer den ofta att vara en del av resten av din uppställning, så du måste se till att det finns plats.

Var ska soundbarn vara placerad? Passar den både i storlek och färg? Kontrollera storleken och mät den så att du inte får en obehaglig överraskning, eftersom den kan se för liten ut jämfört med de andra.

Och så har vi placeringen. Det enklaste sättet är att placera den framför tv:n. Om du väljer en hög soundbar kan den dock komma att täcka en del av skärmen, vilket inte är en bra idé. Om du har ett tv-bord att ställa den på behöver du också utrymme.

Vissa modeller kan även monteras på väggen. Om din modell lämpar sig för detta ingår vanligtvis ett väggfäste, så att du kan göra monteringen själv.

Om du har ett surroundsoundkit och en subwoofer måste de naturligtvis placeras strategiskt i förhållande till varandra för att ge dig det goda ljud du vill ha.

Placering av soundbaren

Placeringen av din soundbar är viktig för den totala ljudupplevelsen. I princip kan du placera den precis var du vill. Det är dock viktigt att veta och förstå att ljudet som kommer ut från soundbaren bara går rakt ut. Det är med andra ord enkelriktat. Därför är det inte heller lämpligt att placera den bredvid dig eller soffan, eftersom ljudet då kommer att kastas förbi dig mot tv:n.

Det är därför bäst att placera den nära TV:n. Om det är möjligt är det faktiskt bäst att placera den precis under tv:n. Detta ger dig det mest naturliga ljudet.

Du kan också välja att placera den direkt ovanför tv:n. Detta är förstås bara möjligt om den levereras med väggfästen och i allmänhet är lämplig för montering på en vägg. Bruksanvisningen innehåller vanligtvis information om detta.

Anledningen till att den ska placeras så nära TV:n som möjligt är att ljudet naturligt ska matcha ljudet från programmet, filmen eller serien. Om den är för långt borta kan det uppstå små fördröjningar mellan tv:ns rörelser och själva ljudet, vilket kan vara störande.

Du bör dock inte heller placera den för nära TV:n så att den inte hamnar i vägen.

Du kanske inte gillar utseendet på högtalarna och överväger att placera dem i ett skåp eller liknande, men det rekommenderar vi inte. Det skulle bara sluta med att ljudet är instängt, och det kan bara förvärra ljudet om det är instängt bakom en skåpdörr.

Om din soundbar har en subwoofer ska den placeras på golvet nära både TV:n och soundbaren.

Om du har köpt en uppsättning med soundbar, subwoofer och bakre högtalare ska de två sistnämnda placeras till höger och vänster om det område du lyssnar från. Det betyder att de bör finnas på vardera sidan av soffan om du normalt sitter i soffan och tittar på film och tv. De bör också placeras i öronhöjd eller något över öronhöjd.

Om din soundbar ska ingå i en surroundljudanläggning bör den placeras strategiskt så att den interagerar med de andra högtalarna.

Installera högtalare för surroundljud

Den idealiska installationen för den perfekta och bästa surroundljudsupplevelsen för dina filmer skulle se ut så här:

Placera soundbaren

Placera först soundbaren framför eller under TV:n. Om du har ett tv-skåp eller ett bord med hyllor kan du placera den på en av dem. Se dock till att du inte stänger den med en dörr när den används. Du kan stänga den med ett lock när du inte använder den om du inte vill att den ska vara synlig.

Placera subwoofern.

Placera sedan subwoofern i närheten av TV:n och soundbaren. Den ska ligga på golvet, så du kan ställa den direkt bredvid tv:n eller bredvid möblerna om tv:n står på en möbel.

Placera de bakre högtalarna

De bakre högtalarna bör placeras på höger och vänster sida av det område du lyssnar från. Om du brukar sitta i en soffa, placeras de på höger och vänster sida bakom soffan. De bör också vara i öronhöjd.

Placera två högtalare framför.

Vanligtvis har du fyra ytterligare högtalare att placera. De två ska stå framför dig och på vardera sidan om TV:n och soundbaren. Om TV:n står på ben, är de på vardera sidan om den. De behöver inte sitta ovanpå den. De är ungefär lika höga som de bakre högtalarna.

Placera två högtalare på sidorna.

Placera sedan de två sista högtalarna. De ska vara på sidan av lyssningsområdet. Om vi antar att du sitter i en soffa, skulle de alltså finnas på höger och vänster sida av soffan.

Du måste föreställa dig att högtalarna imiterar alla vinklar som ljudet i en viss situation kan komma från. Om du placerar högtalarna på detta sätt får du ljud från framsidan, baksidan och sidan. Det kommer att kännas som om du är inne i filmen.

Placeringen är inte lika viktig när du lyssnar på musik.

Energiförbrukning

Precis som alla andra elektroniska enheter använder en soundbar ström. Hur mycket ström den använder varierar dock mycket från soundbar till soundbar.

Strömförbrukningen mäts i watt, så det är det du ska titta på. Ju högre siffran är, desto mer watt använder enheten, och det gäller även för soundbars. Vi tenderar ofta att titta på wattförbrukningen när olika apparater används, men vi glömmer bort att de också använder ström när de är på standby. Och om du vill vara säker på att hålla din förbrukning så låg som möjligt bör du titta på båda.

Du hittar detaljerad information om hur mycket ström en soundbar förbrukar – både när den används och i standby – i specifikationerna för många modeller.

Om du vill hålla energiförbrukningen nere är det därför en bra idé att leta efter en soundbar med låg energiförbrukning både under användning och i standby.

En soundbar förbrukar vanligtvis minst 0,5 watt i standby-läge. Bland våra testprodukter varierar denna siffra från 0,5 till 16,5 watt.

Därefter är det stor skillnad i hur mycket de konsumerar i övrigt. Här varierar det mellan så lågt som 6,3, som till exempel med Sonos Beam (Gen 2) soundbar, och så högt som över 30 watt.

Om du tittar mycket på TV eller använder soundbaren mycket bör du vara medveten om detta.

Stäng av soundbaren när den inte används

Ett bra tips är förstås att stänga av soundbaren när du inte använder den. Din soundbar kanske inte förbrukar så mycket ström när den är på standby, men tänk på hur många apparater du har i ditt hem som drar ström även när de inte används. Det är mycket, eller hur? Det är därför en bra idé att stänga av din soundbar, men även andra apparater, när du inte använder dem.

Du kan faktiskt spara mycket pengar, och det är naturligtvis också mycket bättre för miljön.

Hur mycket kostar en soundbar?

Det kan vara stora prisskillnader mellan olika soundbars. I vårt test hittar du produkter i alla prisklasser, så det finns definitivt något för alla och varje budget!

Faktum är att du kan få en soundbar för cirka 500 pund. Philips TAB5105 soundbar kostar till exempel drygt 500 pund. Därefter kan du få modeller i alla prisklasser. Sonos Beam (Gen 2) kostar cirka 3 500 pund, men du kan också få så mycket som 15 000-20 000 pund. Särskilt om du gillar snygg design.

Om du bara vill ha en soundbar till din TV är en stor soundbar med många olika funktioner kanske inte så viktig. Du kommer att kunna klara dig och få mycket glädje av en billigare, mindre modell.

Men om du bryr dig om ljud, design OCH funktioner måste du vanligtvis betala mer för en soundbar. Men om den ger dig den ljudupplevelse du alltid har drömt om är den värd pengarna. Det är trots allt en långsiktig investering, eftersom du förmodligen kommer att använda soundbaren i många år framöver.

Just därför är det klokt att tänka på designen. Du kommer att titta på den många gånger och i många år!

Rengöring av din soundbar

När du har lagt pengar på en bra soundbar måste du ta väl hand om den. Eftersom det är en utrustning som står utställd kommer den med tiden att bli dammig och behöva rengöras.

Du bör vara medveten om att du inte får använda någon vätska när du rengör den. Vätskan kan tränga in i mekaniken och skada eller till och med kortsluta produktens elektronik. Undvik därför att använda alla typer av rengöringsmedel.

Du bör endast rengöra soundbaren med en mjuk, torr trasa. Helst också ett tyg som inte faller av. Använd till exempel inte köksrulle.

Tänk på att det vanligtvis inte går att ta bort och rengöra soundbarens lock, vilket ofta är möjligt på andra typer av högtalare.

I stället kan du rengöra själva locket med en mjuk borste. Borsta försiktigt över locket för att ta bort damm. Du kan bara borsta det på golvet och sedan dammsuga det.

Var försiktig med att använda dammsugaren för att suga bort damm och smuts från locket. En dammsugare kan dra så hårt i klädseln att den går sönder och går sönder. Det är därför säkrast att använda en borste och dammsuga dammet från golvet i stället.

I vissa fall kan detta göras med en handdammsugare, eftersom de inte har samma sugkraft som en vanlig dammsugare. Men det är ändå viktigt att vara försiktig. Du kanske vill dammsuga precis vid kanten och se hur klädseln reagerar.

Men vi rekommenderar definitivt att du använder borsten som den bästa rengöringsmetoden.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken soundbar är bäst i test?

Soundbaren som valdes till bäst i test är Samsung HW-S66B/S67B. De sju högtalarna i denna bäst i test produkt ger dig ett fantastiskt ljud. Och den har Bluetooth, appkontroll, CEC-certifiering, ARC, Q-Symphony samt Dolby Atmos och DTS Virtual:X för oförglömligt och oöverträffat surroundljud.

Kan en soundbar ge dig surroundljud?

Surroundljud uppnås när du har en högtalare bakom dig, så att ljudet kommer från alla sidor. En soundbar är en enskild högtalare som antingen placeras på TV-skåpet eller hängs på väggen. Du kan dock köpa surroundhögtalare för att få en surroundljudsupplevelse.