Sladdlösa dammsugare bäst i test – Se alla bästa sladdlösa dammsugare 2023

1
Dyson V8 Absolute +

Varför välja Dyson V8 Absolute + Generation 2020 Med Dyson V8 Absolute + Generation 2020 får du en multifunktionell och kraftfull dammsugare som inte bara är lätt att hantera, utan också är bra för olika typer av ytor. Den klarar till och med djurhår med lätthet. Och Dyson V8 är underbart tyst. Praktisk Dysons handdammsugare är utrustad med 2 RadialTM-cykloner, som har en stark centrifugalkraft på 115 watt med 15 cykloner. Så att du kan…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dyson V8 Absolute + 5.358 kr. Compumail
Bosch Series | 2 Readyy'y 14.4V BBHF214G##
Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020 15.303,24 kr. Amazon.se
Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5 4.399 kr. Tretti
Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG 2.316 kr. Tretti
Dyson V12 Detect Slim Absolute 12.733,99 kr. Cdon
Bosch Series | 4 Flexxo 25.2V BBH3ZOO25##
Miele Triflex HX2 6.987 kr. Tretti
Shark IZ201EUT 3.710,63 kr. Amazon.se
Electrolux WQ61-40OG 1.424 kr. Amazon.se

Kolla in vårt test av sladdlösa dammsugare, där vi har röstat fram årets 10 bästa sladdlösa dammsugare. En bäst i test sladdlös dammsugare tar inte bara effektivt bort smuts och smuts från alla ytor, utan är också lätt och smidig att manövrera.

Den perfekta sladdlösa dammsugaren ska kunna användas överallt i hemmet, så att du enkelt kan komma under låga möbler, bakom trånga utrymmen och upp till takpaneler.

I vårt test tittar vi på alla viktiga funktioner som sugkraft, design och manövrerbarhet, kapacitet för dammbehållare och praktiska tillbehör. Vi kontrollerar också vilka sladdlösa dammsugare som är bäst för hem med husdjur.

I vår bäst i test köpguide går vi i detalj in på de ovannämnda egenskaperna och funktionerna, så att du är väl rustad att hitta rätt modell för dig och dina behov. För en snabb översikt över de 10 modellerna kan du också gå till vår jämförelsetabell här.

Dyson V8 Absolute + – Generation 2020 – bäst i test

Dyson V8 Absolute +

Varför välja Dyson V8 Absolute + Generation 2020

Med Dyson V8 Absolute + Generation 2020 får du en multifunktionell och kraftfull dammsugare som inte bara är lätt att hantera, utan också är bra för olika typer av ytor. Den klarar till och med djurhår med lätthet. Och Dyson V8 är underbart tyst.

Praktisk

Dysons handdammsugare är utrustad med 2 RadialTM-cykloner, som har en stark centrifugalkraft på 115 watt med 15 cykloner. Så att du kan ta itu med till och med mikroskopiskt damm och smuts. Dessutom får du flera munstycken, så att du kan dammsuga alla ytor och enkelt komma in i varje hörn och skrymsle. Den är alltså lämplig för hem med hårda ytor och mattor, samtidigt som du också kan resa dig upp och ge panelerna en rejäl skjuts. Den motoriserade borsten är särskilt lämplig för djurhår och ludd. Den lilla mjuka dammborsten är däremot särskilt effektiv när det gäller att ta bort damm från panelerna i ditt hem. Dammmunstycket har ett smart LED-ljus, vilket gör det lätt att upptäcka damm bakom soffan och andra möbler. För särskilt envis smuts kan du öka sugkraften. Dammsugaren har två inställningar.

Effektivt filtersystem och enkel tömning

Det effektiva filtreringssystemet i Dyson V8 fångar upp allergener och alla dammpartiklar. De samlas i en 0,54 liters dammbehållare som är lätt att öppna. Dammsugaren är utan påse, vilket är bättre för både plånboken och miljön. Och tömningen tar ingen tid alls. Efter dammsugningen placeras dammsugaren i den medföljande laddningsstationen, där den automatiskt laddas för nästa gång.

Extremt lätt att använda

Tack vare sin smala design är den sladdlösa Dyson V8 Absolute lätt att manövrera och hantera. Den är särskilt lämplig för att komma in i trånga utrymmen och under möbler. Den är också idealisk för att dammsuga bilen och trapporna, vilket annars kan vara lite jobbigt. Men inte med denna Dyson V8 Absolute!

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 40 minuter
 • Laddningstid: 300 minuter
 • Volym: 0,54 liter
 • Sugkraft: 21,6 volt
Det vi liker:
 • Lätt att hantera
 • Kraftfull sladdlös dammsugare
 • Bra för hem med husdjur
 • Tyst
 • Bra utbud av tillbehör
Det vi ikke liker:
 • Batteritiden är kortare vid hög sugkraft
 • Strömknappen måste hållas intryckt under användning

Bosch Series | 2 Readyy’y 14.4V BBHF214G – bäst i test av billiga sladdlösa dammsugare

Bosch Series | 2 Readyy'y 14.4V BBHF214G

Varför välja Bosch Series | 2 Readyy’y 14.4V BBHF214G

Den här lätta och lättmanövrerade sladdlösa 14,4-volts dammsugaren från Bosch är perfekt för trånga utrymmen och sprickor och klarar även av andra ytor i hemmet. Dessutom kan den användas som en stavdammsugare, men du kan också använda den avtagbara handdammsugaren separat.

Praktisk 2-i-1 dammsugare

Bosch-dammsugaren ger dig mycket flexibilitet, eftersom du kan ta bort huvuddelen och använda den som en handdammsugare. Sätt fast den på stången så kan du använda den som en stävsugare. Dessutom väger dammsugaren bara 2,4 kilo, så din arm blir aldrig trött och du kan dammsuga hela hemmet. Tack vare det flexibla munstycket passar den allsidiga borsten för alla typer av ytor, t.ex. hårda golv och mjuka mattor.

Flexibilitet

Vi älskar det ultraeffektiva mikrofiltret som fångar upp alla mikroskopiska partiklar och smuts och fångar upp dem i dammbehållaren. Dessutom kan borsten i huvudet tas bort och rengöras vid behov, så att du alltid får ut det mesta av den här sladdlösa dammsugaren. Den har två hastighetsinställningar, och du kan välja den hastighet som passar bäst för den aktuella situationen. Dessutom är dammsugaren otroligt tyst, så du kan använda den i hela hemmet utan att göra för mycket oväsen. Dammbehållaren har en kapacitet på 0,4 liter, vilket inte är så stort, så den måste tömmas ganska ofta.

Hållbarhet

Dammsugaren innehåller smarta uppladdningsbara Li-lon-batterier, som är kända för att ha en särskilt lång livslängd, samtidigt som de ger hög prestanda och kortare laddningstid. Ställ bara in dammsugaren på laddning när du är klar med den. Det finns ingen laddningsstation, så du bestämmer själv var du vill ladda den, så den är alltid nära till hands. Vid full laddning har den en drifttid på upp till 38 minuter, medan laddningstiden är 300 minuter. Den sladdlösa dammsugaren får högsta betyg av oss!

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 38 minuter
 • Laddningstid: 300 minuter
 • Kapacitet: 0,4 liter
 • Sugkraft: 14,4 volt
Det vi liker:
 • 2 hastighetsinställningar
 • Indikator för laddning
 • Mikrofilter
 • 2-i-1-funktion
Det vi ikke liker:
 • Batteriet kan inte bytas ut
 • Inte så många tillbehör

Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020 – bäst i test i premiumklassen

Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020

Varför välja Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020?

Dyson V11 är en kraftfull sladdlös dammsugare med kraftig sugkraft tack vare 14 cykloner som fångar upp 99,9 % av både synliga och osynliga dammpartiklar – 20 % bättre sugkraft än andra Dyson-modeller. Dyson V11 är premiumvalet och bäst i test inom kategorin sladdlösa dammsugare.

Smart 2-i-1-modell

Om du vill använda dammsugaren på många ytor är Dyson V11 Absolute det perfekta valet. Du kan använda den både som en stav- och handdammsugare. Dyson V11 Absolute är utrustad med ett vridbart munstycke som anpassar sig till ytan. De styva nylonborstarna är idealiska för att avlägsna envis smuts och smuts från mattor. På hårdare ytor använder Dyson V11 Absolute en mjuk kolfiberduk för att försiktigt ta itu med damm och smuts. Dess kraftfulla sugkraft tar bort smuts från springor.

God hygien

Dammbehållaren i DYson V11 har en kapacitet på 0,76 liter, vilket ger dig gott om möjlighet att dammsuga många ytor innan den behöver tömmas. När det är dags att tömma gör du det snabbt och enkelt genom att trycka på en knapp. Botten av behållaren går att öppna och du kan slå smutsen rakt ner i behållaren utan att röra vid den.

Bra översikt

På toppen av Dyson V11 Absolute finns en särskilt smart LCD-skärm. Den visar både när vakuumet är helt laddat och vilken inställning som är vald. På en enda laddning kan du dammsuga i upp till 60 minuter, beroende på vilket läge du väljer. Du kan välja mellan tre inställningar beroende på vad du behöver dammsuga. Du ställer in den enkelt genom att trycka direkt på skärmen. För särskilt smutsiga områden kan du välja boost-funktionen på Dyson V11 Absolute. När du är klar med Dyson V11 Absolute kan du helt enkelt koppla in den i den väggmonterade laddningsstationen som medföljer. På så sätt har du det alltid nära till hands och redo att användas! Dyson V11 Absolute: en mångsidig och kraftfull sladdlös dammsugare.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 60 minuter
 • Laddningstid: 270 minuter
 • Kapacitet: 0,76 liter
 • Sugkraft: 29,4 volt
Det vi liker:
 • LCD-display
 • Hygienisk tömning av dammbehållaren
 • 3 effektinställningar
 • Kraftfull sugning
 • Stor dammbehållare
Det vi ikke liker:
 • Växeln kan inte låsas
 • Fungerar bäst när du kör framåt

Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5 – bäst i test sladdlös dammsugare med stor dammbehållare

Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5

Varför välja Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5

Om du letar efter en kraftfull men ändå lätt sladdlös dammsugare är den här Samsung Jet modellen ett självklart val. Det danska konsumentrådet har av goda skäl röstat fram den som bäst i testet. Den har en digital invertermotor som genererar en sugeffekt på upp till 150 watt. Samsung Jet -dammsugaren är utrustad med en mycket effektiv multicyklonkonstruktion. De 9 cyklonerna och 27 luftintagen säkerställer minimal förlust av sugkraft under användning. Även fina dammpartiklar tas upp av dammsugaren från både mattor och släta golv.

Turbomunstycket på Samsung Jet når 3 750 varv per minut och huvudet kan roteras 180 grader, så att du kan komma in i alla hörn och sprickor.

Samsung Jet  har ett HEPA-filter i fem lager som samlar in 99,999 % av mikrodamm och allergiframkallande ämnen på 0,3 ~ 10 µm. Resultatet med Samsung Jet är betydligt renare luft. Det mjuka munstycket har vävda antistatiska silvertrådar som förhindrar att djurhår fastnar. Med en vikt på endast 1,48 kg är dammsugaren 21 % lättare än en vanlig dammsugare av samma märke.

Dammbehållaren har en praktisk stor kapacitet på 0,8 liter och kan snabbt separeras från huvuddelen för enkel rengöring. En smart och flexibel 2-i-1-laddningsstation ingår också med Samsung Jet, som kan monteras på väggen eller användas som en vanlig laddare med det avtagbara batteriet.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 40 minuter
 • Laddningstid: 210 minuter
 • Kapacitet: 0,80 liter
 • Sugkraft: 21,6 volt
Det vi liker:
 • 3 hastighetsinställningar
 • Sugkraft upp till 150 watt
 • HEPA-filter i 5 lager
 • Digital display
 • Avtagbart batteri
Det vi ikke liker:
 • Inte lika effektiv på större skräp

Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG – bäst i test av tysta dammsugare

Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG

Varför välja Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG

En praktisk sladdlös och kraftfull dammsugare för hårda golv och mjuka mattor. Den har en smart magnetisk laddningsstation som du helt enkelt kopplar in när dammsugaren är tom. Du kan också välja att använda den som en stav- eller handdammsugare. Du kan faktiskt ta bort den mindre delen om du vill dammsuga hyllor och andra ytor som inte är lika lättillgängliga med en traditionell dammsugare. Den sladdlösa dammsugaren är också särskilt tyst med 75 decibel.

Den är utan påse och har istället en 0,3 liters dammbehållare som enkelt och snabbt kan tömmas vid behov. Filtret är också tvättbart, så du sparar inte bara på påsar utan också på filter, eftersom du inte behöver köpa nya i tid och otid.

Framsidan av dammsugarhuvudet har små LED-lampor som gör det lättare att se i mörker. Allt damm och all smuts som gömmer sig bakom och under möblerna blir mycket lättare att se och dammsuga.

Den sladdlösa dammsugaren har tre inställningar att välja mellan. Med en full laddning kan den köras i 51 minuter på lägsta hastighet. På medelhastighet har den en drifttid på 23 minuter och 14 minuter på högsta hastighet.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 51 minuter
 • Laddningstid: 210 minuter
 • Volym: 0,30 liter
 • Sugkraft: 21,6 volt
Det vi liker:
 • Tyst
 • LED-ljus på framsidan
 • Magnetisk laddningsstation
 • BorstaRullaRengör
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för husdjur

Dyson V12 Detect Slim Absolute – bäst i test sladdlös Dyson dammsugare med låg vikt

Dyson V12 Detect Slim Absolute

Varför välja Dyson V12 Detect Slim Absolute?

Om du behöver en bra sladdlös dammsugare med många tillbehör för alla typer av ytor är denna sladdlösa dammsugare från Dyson perfekt för dig. Du får en borstrulle, ett belyst vakuumhuvud, ett flexibelt munstycke för låga områden och ett avlångt munstycke för att dammsuga sprickor. Och den kraftfulla sugen på upp till 150 watt ser till att du får hela hemmet dammsuget. Dessutom är den otroligt lätt att manövrera med sina 2,2 kg, så du slipper smärta i handleder och armar.

Den smarta LCD-skärmen ger dig en total överblick över rengöringen. Den inbyggda piezo-sensorn mäter dammnivån i hemmet så att du kan hålla den nere hela tiden. LED-lampan på munstyckets framsida lyser upp på ett sådant sätt att du har mycket lättare att upptäcka damm och smuts. Den är mest exakt i automatiskt läge, så du behöver inte ens ställa in den. På denna sladdlösa Dyson-dammsugare kan du dock välja mellan tre inställningar. Automatikläget ger dig en balanserad effekt, medan Eco-läget gör det lättare att dammsuga större ytor. Boost-funktionen är däremot lämplig för intensiva men korta intervaller. En liten sladdlös dammsugare som är lätt och utrustad med en praktisk på/av-knapp.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 60 minuter
 • Laddningstid: 240 minuter
 • Kapacitet: 0,35 liter
 • Sugkraft: 29,4 volt
Det vi liker:
 • LCD-skärm
 • Piezo-sensor
 • Massor av tillbehör
 • Frontljus
Det vi ikke liker:
 • Relativt liten dammbehållare; måste tömmas ofta
 • Kan vara svårt att ta bort hår

 

Bosch Series | 4 Flexxo 25.2V BBH3ZOO25 – bäst i test av sladdlösa dammsugare med integrerad förvaring

Bosch Series | 4 Flexxo 25.2V BBH3ZOO25

Varför välja Bosch Series | 4 Flexxo 25.2V BBH3ZOO25

En lätt och mångsidig dammsugare för hemmet, trapporna och bilen. Den har en lång drifttid på upp till 55 minuter, medan laddningstiden är 4-5 timmar. Den innehåller ett uppladdningsbart Li-ion-batteri som är känt för sin hållbarhet och snabba laddningstid. De praktiska munstyckena förvaras som en integrerad del av den sladdlösa dammsugaren. På så sätt har du dem alltid till hands och kan snabbt byta ut en del när du behöver den. Du får också ett långt munstycke så att du enkelt kan nå höjder och dammsuga paneler.

Den har två hastighetsinställningar så att du kan ställa in den på den styrka du behöver i varje given situation. Du kan också välja att använda den som en handhållen dammsugare genom att ta bort den mindre delen med dammbehållare. Sätt tillbaka delen på den och du har en stavdammsugare igen, vilket gör det lättare att dammsuga de olika ytorna i ditt hem.

Dammbehållaren har en kapacitet på 0,4 liter och behöver bara tömmas. Så du behöver inte bry dig om väskor. Filtret är också tvättbart, så du behöver inte köpa nya filter då och då.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 55 minuter
 • Laddningstid: 300 minuter
 • Kapacitet: 0,4 liter
 • Sugkraft: 25,2 volt
Det vi liker:
 • Praktisk förvaring av tillbehör
 • 2 hastighetsinställningar
 • LED-indikator
 • På- och av-knapp
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för att avlägsna djurhår
 • Lite tung att manövrera

 

Miele Triflex HX2 – bästa multifunktionella sladdlösa dammsugare

Miele Triflex HX2

Varför välja Miele Triflex HX2?

Miele Triflex HX2 dammsugaren från Miele är inte utan anledning den bästa i testet av Consumer Council think. Den är bra för hårda golv och för att plocka upp smulor och hår från mattor. Den är tillverkad i en smart 3-i-1-design och kan användas på olika sätt. Miele Triflex  kan användas både som en handhållen dammsugare och har två ytterligare inställningar, där motorn, PowerUnit, kan placeras på toppen eller botten av själva staven. Detta ger dig större rörelsefrihet, eftersom det till exempel är mindre ansträngande att dammsuga golv när Miele Triflex PowerUnit är placerad längst ner. Om du placerar PowerUnit högst upp är det mycket lättare att nå höjder eller under möbler. Den väger bara 3,6 kg, och vikten är fördelad på ett lämpligt sätt så att du inte belastas så mycket.

Dammsugaren är särskilt effektiv på hårda golv, men även i springor och för att dammsuga upp smulor och hår från mattor. Och tack vare den smarta designen är den perfekt för trappor och kan enkelt användas för att rengöra din bil också.

Miele Triflex är också utrustad med ett praktiskt LED-ljus, vilket gör det mycket lättare att upptäcka damm och smuts. Den har ett högeffektivt HEPA-filter som fångar upp 99,999 % av fina dammpartiklar, allergener och bakterier.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 60 minuter
 • Laddningstid: 240 minuter
 • Kapacitet: 0,50 liter
 • Sugkraft: 25,2 volt
Det vi liker:
 • Praktisk 3-i-1-design
 • Elektroniskt munstycke justerar sugkraften
 • HEPA-filter
 • Hela 60 minuters drifttid
 • Kraftfull flödeshastighet på 100 km/h
Det vi ikke liker:
 • Långt hår tenderar att fastna

 

Shark IZ201EUT – bäst i test sladdlös dammsugare för hundhår

Shark IZ201EUT

Varför välja Shark IZ201EUT

Om du har en hund eller katt är den här dammsugaren från Shark det perfekta valet för dig och ditt hem. Den levereras med en speciell “Anti Hair Wrap”-borste som förhindrar att långa hårstrån trasslar in sig och blockerar borsten. Dessutom är dammbehållaren på 0,7 liter stor, så du behöver inte tömma den för ofta. Med en full laddning kan dammsugaren köras i upp till 55 minuter, varefter du bara kopplar in laddaren för att ladda upp den. Du kan alltså ladda var du vill.

Staven är flexibel och kan vikas på mitten. Detta är inte bara praktiskt när du behöver hitta ett förvaringsutrymme, utan även om du behöver komma under möbler. Samtidigt förblir dammsugarhuvudet parallellt med golvet och lyfter inte.

Den har två inställningar så att du kan anpassa den till den yta du ska dammsuga. Förutom de två inställningarna finns det också en turbofunktion om du behöver mer intensiv sugning. Det finns också en praktisk LED-lampa på munstycket som gör det lättare att upptäcka smuts och smuts i mörka miljöer eller under möbler.

Specifikationer:

 • Batteritid: upp till 55 minuter
 • Laddningstid: 300 minuter
 • Kapacitet: 0,4 liter
 • Sugkraft: 25,2 volt
Det vi liker:
 • Fälls ihop för enklare förvaring
 • HEPA-filter
 • Stor behållare på 0,7 liter
 • Kan laddas var du vill
 • Speciell borste för hund- och katthår ingår
Det vi ikke liker:
 • Lite tung att manövrera
 • Borstarna kan inte tas bort för rengöring

 

Electrolux WQ61-40OG – bäst i test handdammsugaren i snygg design

Electrolux WQ61-40OG

Varför välja Electrolux WQ61-40OG

En dammsugare utan påsar med tvättbart mikrofilter och 0,3 liters dammbehållare. Dammbehållaren är inte särskilt stor, så du måste räkna med att tömma den ganska ofta. Å andra sidan är det både snabbt och enkelt att tömma den! Filtret kan tvättas, så du behöver inte gå ut och köpa nya filter ofta. Filtreringssystemet består av flera nivåer som separerar dammet från luften. Detta gör att dammsugaren har en hög prestanda som bibehålls under en längre tid. Dessutom säkerställer cyklonfiltreringen att dammsugaren är effektiv även när dammbehållaren fylls på.

Du kan välja att använda dammsugaren som en traditionell stickdammsugare, eller så kan du ta bort den mindre delen och använda den som en handhållen dammsugare. Detta gör den mer mångsidig i sin användning, så att du kan dammsuga allt från golv, bord, möbler, persienner och paneler.

Det är en upprättstående dammsugare. Det innebär att själva dammsugaren kan stå upprätt, så att du enkelt kan lämna den om något annat behöver din uppmärksamhet. Det hållbara litiumbatteriet är både kraftfullt och långvarigt. Tack vare det roterande munstycket klarar dammsugaren alla typer av ytor, såsom hårda golv och mjuka mattor.

Det vi liker:
 • 2-i-1 dammsugare med avtagbar handhållen dammsugare
 • Roterande munstycke borste
 • Står upprätt
 • Uppladdningsbar
 • Dammbehållare och filter som kan tvättas
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för långt hår
 • Liten dammbehållare

Hur man väljer den bästa sladdlösa dammsugaren

En sladdlös dammsugare är verkligen praktisk i en hektisk vardag där du vill ta bort smuts och smuts ofta och snabbt. Just eftersom den inte har någon sladd är den lättare och bekvämare att ta ut och även att manövrera runt i hemmet.

En traditionell dammsugare verkar ofta klumpig eftersom du måste vara nära ett eluttag hela tiden. Du undviker detta helt och hållet när du byter till en sladdlös dammsugare.

Dessutom är designen på en sladdlös dammsugare ofta bättre och smidigare, vilket i sin tur gör den lättare att hantera. Du kan också spara pengar om du väljer modeller utan påse, som har en praktisk dammbehållare där dammet samlas upp. Den måste tömmas då och då, men du behöver inte spendera en massa pengar på påsar i framtiden.

Vi har samlat all information du behöver i vår praktiska och extremt användbara (om vi säger det själva) guide. Du kommer att gå från nybörjare till absolut expert på allt som har med sladdlösa apparater att göra på rekordtid, så att du vet exakt vad du ska leta efter.

Du blir smartare samtidigt som du undviker felköp och slösar bort en slant. Det är väl service?

8 goda skäl att köpa en sladdlös dammsugare

Om du fortfarande är osäker på om en sladdlös dammsugare är något för dig, finns här åtta snabba (och goda) skäl till varför du bör köpa en sladdlös dammsugare med en gång. Det vill säga efter att du har läst vår köpguide för att hitta de bästa sladdlösa dammsugarna, förstås:

 1. En sladdlös dammsugare är (överraskande nog) sladdlös, vilket gör den mindre klumpig att hantera och manövrera i hemmet.
 2. Det sparar också tid eftersom du inte behöver koppla in ett nytt uttag när du flyttar runt i rummet och hemmet.
 3. En sladdlös dammsugare är därför också lättare att bara ta upp och sätta igång när det behövs.
 4. En sladdlös dammsugare är perfekt för att dammsuga trappor!
 5. En sladdlös dammsugare är perfekt för att rengöra bilen eftersom den ger dig större rörelsefrihet.
 6. Och en sladdlös dammsugare tar mindre plats än en traditionell dammsugare. Detta är inte bara en fördel om du vill spara utrymme, utan också för att det är lättare att hitta ett litet förvaringsutrymme var som helst i hemmet.
 7. Du sparar pengar på påsar (och filter, om du väljer en med tvättbart filter).
 8. Om du väljer en 2-i-1-modell med en avtagbar handdammsugare kan du till och med använda den som både en traditionell dammsugare OCH en handdammsugare, eftersom den har en inbyggd handdammsugare. Två flugor och allt det där!

Du kan inte vara osäker nu, men det är därför det alltid är bra att känna till extra mycket innan du köper. Och det är därför vi finns här för dig!

I det följande går vi på djupet med allt du behöver veta om de sladdlösa dammsugarna, så att du kan välja rätt dammsugare bland de många andra sladdlösa dammsugare som finns.

Vilken typ av golv har du i ditt hem?

För att få ut det mesta av din sladdlösa dammsugare och se till att den fungerar optimalt bör du göra några överväganden i förväg. Vi rekommenderar särskilt att du funderar på hur ditt hem är utformat. Här tänker vi särskilt på vilka typer av golv du har i ditt hem. Det spelar trots allt ingen roll. Vissa sladdlösa dammsugare är bättre på en viss typ av golv än andra. Och om du har flera olika typer av golv är det viktigt att välja en sladdlös dammsugare som klarar av de olika ytorna.

Det finns vanligtvis tre typer av golv i ett hem: lövträ, kakel och mattor.

Låt oss titta på dem en i taget.

Trägolv

Om du har många trägolv är det viktigt att välja en sladdlös dammsugare som inte reder det fina golvet. Därför bör den ha borstar som är speciellt anpassade för trägolv. Om du har ett gammalt plankgolv är det också viktigt att den har en bra sugförmåga så att du kan vara säker på att få in allt. Smuts och smuts kan lätt trilla in genom sprickorna i ditt fina golv, vilket är riktigt irriterande. Därför bör din sladdlösa dammsugare vara tillräckligt kraftfull för att suga upp nästan allt.

Det kan vara ännu viktigare om du eller någon i ditt hushåll har allergier. Det är just i soffans sprickor, mellan madrassen och sängstommen och i utrymmena mellan de vackra gamla golvbrädorna som mycket damm samlas med tiden. Se därför till att du kan göra dig av med den.

Kakel eller sten

Men om du har mycket kakel och/eller stenar i ditt hem är det en klar fördel att ha en sladdlös dammsugare som är lika lämpad för hårda golv som en traditionell dammsugare. Se till att den har rätt borstar så att dammsugaren inte skrapar över kakelplattorna.

En mjuk rulle är bäst för hårda golv. Den skrapar inte, utan rör sig mjukt över golvet. Så om du har många hårda golv, särskilt kakel, är en mjuk rulle en bra idé. De flesta Dyson-modeller har just sådana munstycken.

Mattor

Om du har många mattor som du vill använda den sladdlösa dammsugaren till, ska du leta efter en roterande borste. Den kan få bort all smuts som fastnat i den mjuka mattan.

Munstycken

Och så finns det naturligtvis munstycken. Många sladdlösa dammsugare har ett huvudmunstycke, som är ett slags kombimunstycke. Den är lämplig för både hårda golv och mjuka mattor. Men om du vill att en sladdlös dammsugare ska fungera så optimalt som möjligt gör du klokt i att leta efter en som passar just dina behov.

Du får också ut det mesta av din dammsugare om den har flera olika munstycken som du kan byta ut vid behov.

Ett munstycke för trägolv bör ha mjuka borst för att undvika märken på ditt fina golv. För parkettgolv kan du välja en dammsugare som har ett separat munstycke för parkettgolv. Detta är vanligtvis ett munstycke med ett hjul på varje sida av själva munstycket. Detta garanterar att rengöringen av ditt parkettgolv blir så effektiv och skonsam som möjligt.

För mattor ska du se till att du har ett munstycke med en roterande borste som kan fånga upp och lossa hår, smuts och smuts från mattan.

De flesta sladdlösa dammsugare levereras med tillbehör i form av olika munstycken, så kontrollera de enskilda delarna innan du köper.

Dyson V8 Absolute, som är bäst i klassen, har till exempel flera olika munstycken, så att du kan använda den på hårda golv och mattor, men också på panel och gipstak samt på alla ytor, till exempel bord och möbler i hemmet.

Om du har tänkt på dina golv och de olika ytorna blir det mycket lättare att välja rätt modell för dig.

Sugning

Sugkraft är naturligtvis viktigt när du letar efter en dammsugare. Borstarna är viktiga eftersom de sopar upp smutsen, men dammsugaren måste också kunna suga upp allt så att det inte bara ligger i små högar runt om i hemmet.

Du får bäst rengöringsresultat om suget är tillräckligt kraftfullt. Att ta reda på hur kraftfull en sladdlös dammsugare är kan vara lite överväldigande och till och med förvirrande. Olika märken gör inte alltid samma påståenden.

Vissa märken anger sugkraften i kilopascal, medan andra mäter den i watt. Det finns dock en enkel regel som du kan hålla dig till. Ju fler kilopascaler eller watt en viss modell har, desto kraftfullare är den vanligtvis. Hittills har det gått bra.

Om du vill kunna styra sugkraften beroende på vilken yta du dammsuger bör du välja en modell med flera hastighetsinställningar. På så sätt kan du finjustera den. Vissa modeller har till och med en så kallad boost-funktion. Det innebär att du kan ställa in den på maximal sugkraft i korta men intensiva intervaller.

Du bör dock vara medveten om att detta ofta förkortar drifttiden avsevärt, eftersom den också måste använda mer energi. Den här funktionen är därför en bra lösning om du behöver ta bort mycket smuts snabbt, till exempel om barnen kommer in med smutsiga stövlar.

Med boost-funktionen kan du snabbt bli av med smuts och stenar och sedan ställa in dammsugaren på laddning igen. Boost-funktionen bör dock inte ses som en möjlig styrka eller inställning för effektiv rengöring av hela hemmet. Batteriet skulle helt enkelt ta slut.

Batteritid – Hur många M2 behöver du dammsuga?

Sladdlösa dammsugare är batteridrivna dammsugare. På sätt och vis avgör ditt hem också vilket batteri och vilken batteritid du ska sträva efter. Tänk på: Hur många m2 räcker batteriet till? Om du har ett större hem bör du naturligtvis välja en sladdlös dammsugare med ett bra och hållbart batteri.

Om du ska använda den mest sporadiskt för mindre ytor är det inte så viktigt. Men om du vill att den ska ersätta en traditionell dammsugare i många fall är batteritiden viktig. En kort batteritid kan snabbt bli irriterande.

Laddningstid

I det här sammanhanget bör du också titta på laddningstiden. Hur lång tid tar en laddning? Det beror på modellen. Det är dock helt normalt att drifttiden är betydligt kortare än laddningstiden. Låt inte detta avskräcka dig. Du bör dock överväga om laddningstiden passar dina vanor och behov.

Det är ingen idé att välja en dammsugare med riktigt lång laddningstid om du dammsuger många gånger under dagen eller om du dammsuger mycket och ofta. Det hjälper dig också att undvika frustrationen över att inte kunna ta bort smuts när du vill eftersom den inte har laddat färdigt.

Så även om drifttiden är viktigast enligt vår åsikt är laddningstiden inte oviktig och bör definitivt vara en del av dina överväganden.

Batterityp

De flesta sladdlösa dammsugare har ett uppladdningsbart batteri. Laddningen av batteriet varierar. Vissa har en egen laddningsstation som du bara kopplar in dammsugaren i när du är klar. Andra behöver istället laddas med en traditionell laddare på samma sätt som till exempel en mobiltelefon.

Oavsett vilken typ av batteri dammsugaren innehåller är det bra att kontrollera om den har ett utbytbart batteri. Alla batterier måste bytas ut någon gång. Detta gäller även uppladdningsbara batterier. Deras hållbarhet beror både på deras typ, men också på hur mycket de har använts och hur ofta de har laddats.

I vårt test hittar du främst sladdlösa dammsugare med Li-ion-batteri. Låt oss därför ta en snabb titt på vad ett Li-ion-batteri egentligen är.

Litiumjoner (Li-Ion)

Li-ion-batterier är faktiskt mer miljövänliga än andra typer av batterier. Den har en relativt lång drifttid. Samtidigt är den känd för att vara lätt och därför särskilt lämplig för bärbara enheter. Det är också en av anledningarna till att den används för sladdlösa dammsugare, som du kommer att flytta runt med. Du kan räkna med att ett sådant batteri i genomsnitt kan laddas mellan 500 och 1 000 gånger. Återigen beror det naturligtvis på hur den underhålls och används.

Om batteriet behöver bytas är det en bra idé att ha ett reservbatteri hemma och koppla in det. Och kort batteritid är inte lika irriterande.

Energimärkning

Det finns ännu ingen energimärkning för dammsugare. Men det är på väg, och från och med 2024 väntas energimärkning för sladdlösa dammsugare och dammsugare i allmänhet införas i EU. Det är goda nyheter.

Men misströsta inte eftersom det ännu inte finns någon energimärkning. Du kan kontrollera dammsugarens energiförbrukning manuellt. Det finns två saker som du bör titta på: effekt och ljudnivå (vi kommer att titta på ljudnivån lite senare):

Antal watt på 750 eller lägre

Watt anger en maskins energiförbrukning. Det har också betydelse för god sugförmåga, men det är inte avgörande. Sugkraften beror på flera saker, till exempel munstycket. Om du vill uppfylla EU:s krav på ekodesign bör du välja en dammsugare på högst 900 watt. Om du vill ha en riktigt energieffektiv dammsugare bör du välja 750 watt eller mindre.

Ljudnivå under 75 decibel

Bullernivåerna bedöms också genom energimärkning. Ett normalt samtal motsvarar cirka 60 decibel. Detta innebär att om ljudnivån överstiger 75 decibel blir det svårt att prata med varandra och föra en normal konversation. I själva verket uppfattar örat detta som en fördubbling av ljudnivån för varje ytterligare 10 decibel.

Läs mer om ljudnivåer och buller nedan.

Bör din dammsugare vara utan påse?

Modellerna i vårt test är alla utan påse. I korthet innebär det att de inte har någon påse, utan istället använder sig av en dammbehållare och ett filter. Filtret måste vara rent för att dammsugaren ska fungera optimalt. Ofta kan filtret tvättas, så att du inte behöver köpa ett nytt varje gång. Samma princip gäller för väskor. Med en traditionell dammsugare tar du ut påsen när den är full och slänger den. Sedan lägger du i en helt ny väska. Det kan bli dyrt, särskilt om du dammsuger ofta och mycket. Om du gör det kan du spara mycket pengar. Det är också bättre för miljön eftersom du genererar mindre avfall. Det är bara att tömma soptunnan, rengöra den och sedan är du tillbaka på din väg.

Dammsugare utan påse är i allmänhet bättre för släta golv.

Om du huvudsakligen vill använda dammsugaren för mattor är det bäst att välja en dammsugare med påsar. Detta gäller även om du har husdjur, eftersom de lämnar mycket hår efter sig. Dammsugare med påsar har för närvarande större sugkraft än en dammsugare utan påse. Och det är faktiskt ett något mer hygieniskt filter också. Anledningen är att den fångar upp allt damm och all smuts när den har dammsugits. Dammsugare med påsar har också bättre luftflöde, eftersom luften går rakt genom slangen, till påsen och sedan till filtret, och sedan släpps luften ut igen.

Om du eller någon i ditt hushåll lider av allergier bör du välja en modell med påsar. Om du vill undvika påsar kan du välja en modell med HEPA-filter, som är det mest allergivänliga filter du kan få.

Men då har du förstås nackdelen att du måste byta väska regelbundet, vilket också kan bli dyrt. Därför rekommenderar vi alltid att du kontrollerar priset på väskor också om du överväger att välja en modell med väskor. På så sätt undviker du att få en obehaglig överraskning.

Ytterligare en nackdel med dammsugare med säck är att filtren tenderar att täppas till. När filtret är igensatt minskar också sugkraften kraftigt. Du måste alltså byta ut påsen mot en ny om det händer.

Till skillnad från dammsugare utan påse kan du tyvärr inte rengöra filtret eftersom det sitter fast i själva påsen. Du byter alltså ut både filter och påse på samma gång. Det kan innebära att du måste byta ut påsen innan den ens har fyllts. Du riskerar alltså att betala mer pengar eftersom du inte får full nytta av väskans kapacitet.

Om du väljer en modell utan påse slipper du allt detta.

Allergivänlig – vilken filtertyp är bäst?

Som redan nämnts finns det ett filter inuti dammsugaren. Det finns dock skillnader mellan olika filter. I allmänhet kan du få dammsugare med två typer av filter: mikrofilter och HEPA-filter.

Mikrofilter

Ett mikrofilter är ett effektivt filter som fångar upp mikropartiklar. Detta förhindrar att de sipprar ut ur dammsugaren och återvänder till ditt hem. Det är inte precis meningen med en dammsugare.

HEPA-filter

Ett HEPA-filter är mycket likt ett mikrofilter. Skillnaden är att den är bättre på att filtrera bort de små partiklarna i dammet. Ett HEPA-filter fångar och samlar in upp till 99,97 % av partiklar som är så små som 0,3 mikrometer. Och när dammet och smutsen väl har samlats in ser filtret också till att dammpartiklar och smuts stannar kvar i själva behållaren – på exakt samma sätt som mikrofiltret.

De två typerna av filter är alltså lika på många sätt. Eftersom HEPA-filtret är bättre på att samla in mikropartiklar under dammsugningen än ett mikrofilter är det också bättre lämpat för personer med allergier. Om du eller någon i ditt hushåll lider av allergier bör du definitivt välja en dammsugare med allergivänliga HEPA-filter.

Om ingen i ditt hushåll har allergier finns det inget som hindrar dig från att välja en modell med mikrofilter.

Ljudnivå för dammsugare – Hur högt kan den vara?

Hur hög ljudnivå kan en sladdlös dammsugare ha? Det går naturligtvis inte att undvika att en dammsugare bullrar. Inte ens med sladdlösa modeller. Du bör dock tänka på hur mycket buller du kan tolerera. Om du använder dammsugaren sporadiskt och kortvarigt är den kanske inte det viktigaste. Men om du använder den länge och vill använda den för att rengöra hela hemmet, kanske du vill välja en tystare modell.

Ljudnivån för alla typer av maskiner och dammsugare mäts i decibel (dB) och ju lägre decibel desto mindre buller.

För att ge dig en bra uppfattning om vad de olika nivåerna motsvarar har vi gjort ett praktiskt litet diagram.

35-40 dB = ett tyst kylskåp
50 dB = tal och buller i ett öppet kontor
60 dB = ett vanligt samtal
65 dB = en genomsnittlig fläkt
74 dB = en traditionell dammsugare
80 dB = en hårtork
98 dB = en borr
110 dB = musik på ett diskotek

Dessa siffror är naturligtvis vägledande, eftersom bullernivån för olika maskiner också varierar beroende på modell och märke. Det ger dig dock en bra jämförelsegrund så att du vet hur mycket buller du kan förvänta dig av de olika siffrorna.

I vår jämförelsetabell kan du också se ljudnivåerna i decibel för alla 10 modellerna i vårt test. Kom dock ihåg att detta gäller den automatiska hastighetsinställningen. Skillnaden i ljudet mellan de olika hastighetsinställningarna beaktas alltså inte. Det är självklart att en boostfunktion vid behov kommer att ge mer ljud än den allmänna medelhastigheten.

Vilken ljudnivå är rätt för dig?

Om du är mycket ljudkänslig eller dammsuger under tider på dagen då du inte vill ha för mycket ljud, välj en dammsugare med låg ljudnivå. Dyson V12 Detect Slim Absolute har till exempel en mycket låg ljudnivå på 55 decibel. Men om du bara vill ta bort smulor från frukostbordet eller dammsuga soffan då och då kan du enkelt välja en dammsugare med högre ljudnivå.

Extra funktioner

Nu har vi tittat på alla praktiska aspekter av en sladdlös dammsugare. Men vi kommer också att gå igenom några av de fina funktionerna. De kanske inte är ett måste, men de gör det lättare att dammsuga.

Ljus i munstycket

Du kan få modeller som har en riktigt smart och praktisk lampa på framsidan. Det är praktiskt eftersom du kan se smuts och smuts bättre i mörka miljöer. Men den är också mycket användbar när du ska gå bakom eller under soffan, där det kan vara svårt att se. Om du har en hund eller katt kan det vara svårt att se alla hårstrån på vissa tyger och soffor. Det blir dock lättare med en LED-lampa. Se det som en strålkastare på din bil! Ja, smart, eller hur?

Särskilda munstycken

De flesta modeller har ett praktiskt universalmunstycke som passar för olika ytor. Men om du har många olika golv och ytor som du vill dammsuga är det en klar fördel att kunna välja mellan olika munstycken.

Du kan få munstycken vars utformning är perfekt för t.ex. sprickor. Detta är riktigt smart om du vill komma in i soffans sprickor. Ja, precis där alla smulor gömmer sig.

Du kan också skaffa ett litet munstycke med borste för ytor som bord, sideboards, skärmar och så vidare. Om du har en 2-i-1 dammsugare med en avtagbar handdammsugare, som också kan användas som handdammsugare, kan du snabbt dammsuga frukostbordet och TV-bordet. Det är trots allt enklare än att behöva torka av allt med en trasa.

Om du har persienner är det också praktiskt att ha ett munstycke för dem. Eller ett längre munstycke som kan komma ända fram till panelerna och den fina stuckaturen (och de spindelnät som alltid samlas där!).

Du bör därför tänka noga på vilka ytor du vill rengöra och sedan titta på de olika munstycken som ingår i en dammsugare. Om den inte har rätt munstycken, eller om du inte kan köpa rätt munstycken, kommer du att ångra ditt köp. Tanken är ju att du ska kunna dammsuga vad du vill.

LCD-display

Både Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020 och Dyson V12 Detect Slim Absolute har en LCD-skärm. Det gör det lättare att få en överblick över hastigheterna och vanligtvis även över batterinivåerna. Du kan använda skärmen som en pekskärm och ställa in dammsugaren genom att röra vid skärmen. Det är alltså ett användarvänligt sätt att styra dammsugaren. Dyson V11-modellen hamnar på en imponerande tredje plats i vårt test.

Batteri-indikator

Det är inte ett måste, men det är faktiskt nästan oumbärligt. Det är bara enklare om du alltid vet hur mycket batteri som finns kvar och när dammsugaren behöver laddas. På så sätt slipper du ta slut mitt i städningen. Med en batteriindikator på dammsugaren vet du alltid hur mycket batteri du har kvar och om det är dags att ladda.

Ergonomiskt handtag

Det kanske inte är det viktigaste i världen, men om du använder dammsugaren mycket kan ett ergonomiskt handtag verkligen göra ditt liv enklare. Särskilt om du har en modell som även har en liten handhållen dammsugare. Du måste hålla den och du använder den ofta för många olika ytor i hemmet. Men din arm och hand kan bli trötta snabbt, och då är ett bra handtag praktiskt. Att dammsuga persienner eller takpaneler kan vara jobbigt som det är. En ergonomisk design gör den bara lite trevligare, och det kan bara vara en fördel.

8 tips för effektiv dammsugning

Det är lättare att ta fram en sladdlös dammsugare än en vanlig dammsugare. En vanlig dammsugare kan verka klumpig och begränsad av sladden. Eftersom det är lättare att manövrera en sladdlös dammsugare är det också lättare att hålla dammnivåerna nere. Ju fler personer som bor i ett hem, desto smutsigare blir det. Och om du har barn och/eller husdjur behöver du dammsuga ofta, ofta flera gånger om dagen. Det är just i dessa situationer som en sladdlös dammsugare kommer till undsättning.

Förutom att välja en bra sladdlös dammsugare kan du också göra något för att hålla dammnivåerna nere och göra dammsugningen enklare för dig själv. Vi har sammanställt en praktisk liten guide för dig.

Dammsug minst en gång i veckan

Som en allmän regel bör du dammsuga hela hemmet minst en gång i veckan om du vill hålla dammnivåerna så låga som möjligt. Men om du har barn och/eller husdjur som hund eller katt bör du dammsuga ännu oftare, eftersom det också blir betydligt smutsigare.

Torka av ytorna först

När du dammar av ytor kan du inte undvika att en del av dammet virvlar upp i luften och lägger sig på golv och andra ytor. Det är därför mycket bättre att alltid först torka av alla ytor i hemmet. Därefter dammsuger du golven. Om du gör det tvärtom riskerar du att behöva ta det igen.

Undvik öppna möbler

Öppna skåp och tv-bord är vackra. Tyvärr är nackdelen att dina saker samlar mer damm på det sättet också. Se därför till att du har stängda möbler och skåp så mycket som möjligt. Om du vill visa upp din fina servis är glasdörrar den perfekta lösningen för olika skåp. Det kan också vara en bra lösning för bokhyllor. På så sätt kan du fortfarande se alla dina vackra böcker, men de samlar inte lika mycket damm. En annan fördel är att dina husdjur och andra boende i ditt hem inte kommer att ströva omkring i onödan och sprida mycket damm.

Undvik alltför många prydnadsföremål och dekorativa föremål.

Tyvärr är det också känt att prydnadsföremål och dekorativa föremål samlar mycket damm. Ju mer du lämnar ut, desto mer damm samlas. Att behöva flytta runt en massa saker när du städar kan verkligen påverka din motivation. Håll därför ett minimum av prydnadsföremål och damma av dem regelbundet.

Städa upp efter dig själv – varje gång

Vi vet att det låter som något som dina (och våra) föräldrar brukade säga. Men den är bra! Städningen är helt enkelt mycket lättare att hantera om du inte behöver städa innan du kan dammsuga. Om du tar för vana att städa upp efter dig och alltid ställa tillbaka dina saker när du har använt dem färdigt, kommer du att undvika det. Det gäller även kläder och andra lösa föremål som batterier, skor och papper, förstås. Om du alltid gör det kommer dessa saker inte att samla damm och dammsugningen blir plötsligt mycket enklare eftersom du inte behöver rensa bort saker hela tiden. Det går också snabbare, vilket är ett incitament i sig. Om du vet att du kommer att städa i flera timmar tappar många människor intresset innan de ens har börjat.

Undvik för många mattor

Vi vet att mattor bidrar till att göra hemmen mysiga och inbjudande. Men tyvärr samlar de också mycket mer damm än trägolv. Det kan också vara svårt att upptäcka damm på mattor och kuddar. Om du lider av allergier är det alltså en klar fördel att inte ha några mattor. Om du helt enkelt inte kan eller vill klara dig utan dem, välj mattor med korta hårstrån. De är också lättare att dammsuga. Du bör också se till att tvätta dem regelbundet. Vissa tål faktiskt en tur i tvättmaskinen. Om din tvättmaskin inte är tillräckligt stor kan du förmodligen hitta en mynttvätt i närheten.

Undvik för många kuddar och filtar.

Kuddar och den tjocka ylleplattan ger mysighet på samma sätt som filtar. Men även här samlar textilier mycket damm. Undvik därför att fylla hela hemmet med för många kuddar och överkast.

Välj en bra dammsugare med ett effektivt filter

Vi har diskuterat skillnaden mellan filter tidigare. Det är viktigt att välja rätt filter om du vill se till att dammsugaren fångar upp så mycket damm som möjligt och sedan behåller det. Det är bra att välja ett filter som är tvättbart. Du sparar pengar och tar samtidigt hand om vår vackra planet.

Vi är övertygade om att städningen blir mycket enklare och kanske till och med roligare om du följer dessa åtta tips.

Hur du underhåller din sladdlösa dammsugare

Allt behöver underhållas. Det gäller även sladdlösa dammsugare. Allt från den handhållna dammsugaren till den sladdlösa dammsugaren måste underhållas för att de ska fungera på bästa sätt. Därför har vi bestämt oss för att ge dig några tips om hur du kan ta hand om din sladdlösa dammsugare så bra som möjligt.

Rengör filtret

Filtret är en viktig del av dammsugaren. Om filtret är igensatt eller för smutsigt minskar sugkraften. Det är därför viktigt att rengöra filtret (eller byta ut det om det har blivit för smutsigt) för att få bästa möjliga sugförmåga. Om du har ett självrengörande filter är detta naturligtvis lättare, men håll ändå ett öga på om det är tillräckligt rent. De flesta filter måste rengöras manuellt. Skölj helt enkelt ur under rinnande vatten och ta bort all smuts och skräp som har fastnat. Om filtret inte kan tvättas ska det bytas ut när det har blivit smutsigt. Kontrollera vilken typ av filter du har för att se till att du håller det rent. På så sätt kan du vara säker på att få med så mycket damm och smuts som möjligt när du dammsuger.

Töm påsen/behållaren

En dammsugare behåller sin sugkraft om påsen byts ut och behållaren töms regelbundet.

Om du har en dammsugare med påsar, byt ut den när den är full. Men du kan faktiskt ändra det lite tidigare. De flesta byter väska när den är full. Men du kan riskera att den spricker i dammsugaren om den blir för full. Du behöver naturligtvis inte oroa dig för att bli skadad. Men om du gör det, innebär det lite extra städning för dig.

Kom också ihåg att använda rätt påsar för din dammsugare. Ofta tillverkar ett visst märke sina egna påsar för sina egna dammsugare. Det innebär att de är anpassade till dammsugaren så att de passar bättre än andra påsar. Därför är de också de mest effektiva. Så om du väljer en modell med väska är det klokt att först titta på priset på väskorna.

Om du har en dammsugare utan påse är det dammbehållaren som måste tömmas. Det är också bra att tömma den innan den är helt full. På så sätt undviker du att damm och smuts “exploderar” i ett moln när du öppnar behållaren.

Underhåll borstarna

Det är normalt att smuts och smuts samlas i borstarna och andra tillbehör med tiden. Kontrollera därför regelbundet att allt fortfarande är fritt tillgängligt. Detta är särskilt viktigt om du har en hund eller katt, eftersom de ofta kan producera långa hårstrån. Dessa har en tendens att fastna i och runt munstycket, särskilt om det är försett med borst. Det är inget problem i sig, men om du vill att din dammsugare ska fungera optimalt bör du se till att rengöra dem regelbundet och helst efter varje användning. Det beror på att de blir mindre effektiva ju mer smuts de har på sig. Dessutom riskerar du att smutsen från borstarna sprids i resten av hemmet igen.

Ett sista tips om munstycken: många av oss glömmer helt enkelt bort att använda de olika munstycken som följer med. Det kan vara lite förvirrande att komma på vad man ska göra med dem. Men om du ägnar lite tid åt att sätta dig in i den, får du mycket mer ut av din dammsugare och mer för pengarna!

Kontrollera din dammsugare för att se om den är blockerad.

Vissa munstycken eller tillbehör kan ha utformats som ett långt rör. Det bör alltid kontrolleras om det finns smuts- och skräpansamlingar eller förstoppning. Om du plötsligt märker att din dammsugare är mindre effektiv kan det bero på att smuts har byggts upp. Kontrollera därför regelbundet om den är igensatt och ta bort eventuell smuts. Dammsugaren måste ha fri passage för att fungera optimalt.

Torka av ytan på dammsugaren

Det är inte så att vi är fanatiska. Rådet är att det är helt normalt att din dammsugare också blir smutsig. Den används trots allt för att dammsuga. Och för att förhindra att dammet som har lagt sig på den sprids till resten av hemmet är det bättre att torka av den. Blötlägg en trasa i tvålvatten eller bara vatten och torka av den.

Det ska inte droppa vatten på trasan, utan den ska bara vara fuktig. När dammsugaren används brukar den inte klara sig så bra med vatten. Samtidigt kan du tvätta munstyckena så att de inte heller samlar damm. Det skulle vara synd att släpa runt en massa damm i huset när du dammsuger, eftersom allt damm ligger på själva dammsugaren. Nej, eller hur?

Sladdlös dammsugare vs vanlig dammsugare

Kanske är det frågan som ständigt rör sig i ditt huvud: kan en sladdlös dammsugare verkligen ersätta en traditionell dammsugare? Svaret är både ja och nej. Än i dag är en traditionell dammsugare med säck fortfarande kraftfullare än en sladdlös dammsugare. En annan sak är att du självklart inte riskerar att få slut på ström med en traditionell dammsugare.

Men som vi också diskuterade ovan finns det flera saker att ta hänsyn till.

De sladdlösa modellerna har successivt utvecklats så att de kan göra mycket av samma saker som en vanlig dammsugare. Dessutom kan du använda många av modellerna både som små handhållna dammsugare och som vanliga dammsugare när dammsugaren är utrustad med två separata delar. Och du kan få många av samma munstycken med en sladdlös dammsugare som med en vanlig dammsugare. Och eftersom den inte har någon sladd är den särskilt lämplig för trappor och bilen. Den är också mycket bra för svåråtkomliga ställen som paneler och persienner, där du kan begränsas av en sladd. Med en sladdlös dammsugare är det lättare att komma upp i luften eftersom du inte begränsas av en sladd som ofta är lite för kort.

Om du dammsuger ofta och på större områden kanske du inte vill byta ut din vanliga dammsugare mot en sladdlös dammsugare direkt. Men du kan mycket väl finna att den är ett idealiskt komplement till din befintliga dammsugare och att den håller ditt hem rent längre tid i taget. Om du har ett stort hem kan det dock vara bättre att använda en vanlig dammsugare för huvudstädningen.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken sladdlös dammsugare är bäst i test?

Den sladdlösa dammsugaren som är bäst i test är Dyson V8 Absolute. Den här smarta dammsugaren utan påse i smal design imponerar med sin kraftfulla sugförmåga och multifunktionella tillbehör. Batteriet är placerat vid handtaget, vilket gör den här Dyson V8 Absolute särskilt lättmanövrerad. Dyson V8 Absolute är bäst i test och helt enkelt den bästa sladdlösa dammsugare som finns på marknaden just nu.

Vilka är fördelarna med en sladdlös dammsugare?

En fördel med en sladdlös dammsugare är inte bara dess kompakta storlek när det gäller förvaring, utan också när det gäller rörelsefrihet. Eftersom den är sladdlös är den mycket lättare att manövrera och flytta runt i huset med. Den är också perfekt för effektiv bilrengöring.