Skruvdragare test

1
Makita DDF484RTJ

Den här skruvdragaren är avsedd för de mer ambitiösa och krävande projekten och är en perfekt följeslagare för montörer, byggare och underhållspersonal - eller för dig som har en seriös hemverkstad. Makita DDF48RTJ är en kraftfull borrmaskin och skruvdragare med en kolfri motor - den drivs med batteri. Detta är således den skruvdragare som är bäst i test, såväl overall som av de olika skruvdragare på marknaden som är sladdlösa. Därför ska du välja Makita…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Makita DDF484RTJ##
Bosch GSR 18V-28##
Dewalt DCD796D2 3.288 kr. Compumail
Bosch GSR 18 V-EC TE##
Makita DFS452Z##
Ryobi R18IW3-0 Solo##
Bosch AdvancedDrill 18 2.137 kr. Fyndiq
Metabo BS 18 LTX QUICK drill/driver##

Ett av de viktigaste verktygen i din verktygslåda – oavsett om du är professionell eller amatör – bör vara en bra skruvdragare. I vårt test har vi samlat de 8 olika skruvdragare på marknaden som är bäst i test så att du kan jämföra och hitta den som passar dina behov. Oavsett vad du är ute efter och prioriterar när det kommer till exempelvis max vridmoment, batteri eller led-belysning kan du vara säker på att du i detta test av skruvdragare kan hitta den skruvdragare som passar just dig och det du ska borra och skruva.

Längst ner, efter att vi har gått igenom de produkter som just nu är bäst i test, kan du läsa mer om olika typer av skruvdragare, borrmaskiner och slagborrmaskiner – dina behov kan ju kräva mer än bara en skruvdragare.

Makita DDF484RTJ – Skruvdragare bäst i test

Den här skruvdragaren är avsedd för de mer ambitiösa och krävande projekten och är en perfekt följeslagare för montörer, byggare och underhållspersonal – eller för dig som har en seriös hemverkstad. Makita DDF48RTJ är en kraftfull borrmaskin och skruvdragare med en kolfri motor – den drivs med batteri. Detta är således den skruvdragare som är bäst i test, såväl overall som av de olika skruvdragare på marknaden som är sladdlösa.

Därför ska du välja Makita DDF484RTJ

Makita DDF484RTJ är ett allroundverktyg för professionellt bruk med en borstlös motor för längre drifttid. Den är utrustad med 2 växlar där växelhuset är tillverkat av metall. Det finns här även elektroniskt överbelastningsskydd, så du kan vara säker på att maskinen håller sig inom lämplig kapacitet. På så sätt blir den säkerhetsmässigt relativt enkelt att använda.

Maskinen har ett max vridmoment för hårda respektive mjuka material på 54/30 Nm, så den är bra för hårda material. I trä har den en maximal diameter på 38 mm och i stål är den maximala diametern 13 millimeter. Borrpatronens kapacitet ligger på 1,5 – 1,3 mm.

Denna skruvdragare ligger bra i handen tack vare det goda greppet och dessutom kan maskinen även användas om du ska skruva i mörka rum, eftersom det finns en inbyggd LED-belysning. Denna lampa är oumbärlig och kan smidigt lysa upp materialet för dig för en god överblick.

Maskinen är utrustad med batterier med en kapacitet på 5 Ah, och i köpet ingår två batterier ingår. Detta är en smart lösning eftersom att du då kan ladda ett batteri medan du använder det andra för att fortsätta arbetet. Perfekt om du vill borra och skruva på det mest effektiva sättet!

Denna skruvdragare, som du nu förstår är bäst i test overall, levereras i en MakPac-fodral med batterier och en snabbladdare. Laddningstiden för den här maskinen ligger 45 minuter med snabbladdaren. Den väger 1,8 kilo och har en ljudnivå på 76 dB(A).

Det finns en mängd olika tillbehör till maskinen, inklusive ett vinklat skruvfäste som gör det lättare att använda den i trånga utrymmen. Kombinera det med dess LED-belysning och du förstår att den är utvecklad för att du ska skruva vad och hur du vill. Till sist kan vi tipsa dig om att om du registrerar dig hos Mymakita kan du förlänga garantiperioden med ett år så att den då landar på totalt tre år.

Produktdetaljer: 

 • Variant: Sladdlös borrmaskin och skruvdragare
 • Kapacitet, Ah: 5
 • Spänning: 18 volt
 • Batterier: Li-ion
 • Laddningstid: 45 minuter
 • Batterier som ingår: 2
 • Hastighet: 0 – 500/2 000 rpm.
 • Vikt: 1,8 kg
 • Ljudtrycksnivå: 76 dB(A)
Det vi liker:
 • Drivs med batteri – utrustad med 5 Ah-batterier (istället för 2 Ah) och två batterier ingår i köpet
 • Motor med 2 växlar och karbonfri
 • Kommer med två huvudfunktioner: som en skruvdragare och en borrmaskin

Bosch GSR 18V-28 – Sladdlös med högt max vridmoment

Bosch har ett enormt utbud av alla typer av verktyg – jag skulle faktiskt nästan säga att de har allt du behöver som hantverkare, oavsett om du är en professionell eller ambitiös hemmahantverkare. Den här maskinen tillhör deras professionella kategori, så den är också lämplig för industriellt bruk.

Därför ska du välja Bosch GSR 18V-28

Den här sladdlösa borr- och skruvdragaren har ett mycket kraftfullt max vridmoment på 63 Nm, vilket ger dig en professionell prestanda. Maskinen har också en 13 mm metallborrpatron, så den slits mindre och håller längre, vilket ger dig en robust maskin. Maskinens motor har lång livslängd, bland annat tack vare att den stängs av vid överbelastning, överhettning eller blockering.

Maskinen har två växlar, där den första växelns hastighet ligger på 0-500 rpm och den andra växeln är upp till 1900 rpm. Detta garanterar ett snabbare och effektivare arbete.

Som borr- och skruvdragare är den lämplig för borrning i trä, metall och andra skruvdragningsuppgifter som kräver en diameter på upp till 8 mm. I trä kan den borra upp till 38 mm och i stål upp till 13 millimeter. Maskinen har också en automatisk låsning.

Eftersom det är en sladdlös borrmaskin/skruvdragare behöver den 18 v-batterier och de ingår vanligtvis inte när du köper maskinen. Du kan dock använda vilket Bosch 18 v-batteri som helst om du har ett batteri från en annan Bosch-produkt, så på så sätt är den enkel att använda. Det är en fördel att köpa eller ha två batterier, snarare än endast ett batteri, så att du kan arbeta avbrottsfritt utan att behöva stanna för att ditt enda batteri behöver laddas.

Produktdetaljer: 

 • Variant: Sladdlös borrmaskin/skruvdragare
 • Spänning: 18 v
 • Batterier: Li-ion
 • Laddningstid: 45 minuter
 • Vridmoment: 63 Nm
 • Hastighet: 0 – 500/1900 rpm.
 • Vikt: 2,2 kg
 • Ljudtrycksnivå: 70 dB(A)
Det vi liker:
 • Maskin med mycket kraftfullt vridmoment på 63 Nm
 • Bra skruvdragare och borrmaskin för trä, metall och andra skruvdragningar
 • Hållbar, smart och säker motor

Dewalt DCD796D2 – Slagborrmaskin och skruvdragare

Sommaren 2019 testade det danska konsumentrådet Tænk ett antal borrmaskiner och skruvmejslar, och Dewalt DCD796D2 utsågs där till den borrmaskin som är bäst i test med fina betyg. Det är en kraftfull och robust sladdlös skruvdragare som är särskilt lämplig för vanliga borr- och skruvuppgifter. Dewalt har funnits i över 90 år och har specialiserat sig på utveckling och produktion av kraftfulla och industriella maskiner.

Därför ska du välja Dewalt DCD796D2

Dewalt har utvecklat denna sladdlösa borrmaskin som drivs på batteri med fokus på att vara en kompakt och robust borrmaskin med en lättviktsdesign som gör att du kan använda den även i trånga utrymmen. Det är en sladdlös borr-/skruvdragare med en kolborstfri motor som garanterar perfekt effektivitet. Den drivs med uppladdningsbara batterier och är utrustad med 18 v XR Li-ion-batteriteknik med 2,0 Ah, som vanligtvis används i de flesta verktyg som drivs av batteri idag.

Dewalt arbetar ständigt för att göra laddningstiderna kortare och arbetstiderna längre för sladdlösa produkter, och enligt det danska konsumentrådet tar det bara 37 minuter för maskinen att laddas helt med snabbladdaren.

Om du ska använda din borrskruvdragare från Dewalt under lång tid åt gången rekommenderar vi att du köper ett extra batteri så att du kan ladda batteriet medan du använder det andra. Detta kommer att skapa ett kontinuerligt arbetsflöde med Dewalt DCD796D2 där du inte får slut på ström. Du kan alltid se när denna borrskurvdragare behöver ett nytt batteri eftersom den är utrustad med en indikator på laddningsstatus.

Du kan använda denna Dewalt DCD796D2 för många uppgifter som kräver borrning och slagfunktion, eftersom maskinen också är utrustad med just en slagborrfunktion. Den har också en 15-läges justering av dess vridmoment, så att du kan optimera precisionen för varje fästuppgift beroende på vilket material du arbetar med och det du ska skruva.

Konsumentrådet Tænk ger också Dewalt DCD796D2 bra betyg i sitt borrprov på kalksten, bok och metall. Detsamma gäller för deras test av borrning i granit och betong samt deras test av olika typer av skruvdragare i trä och metall. Detta är kanon då du ska skruva olika material.

Detta är vidare en borrskruvdragare som har ett gummibeklätt grepp, vilket bidrar till att användarens komfort ökar. Den har även LED-belysning i form av ett ljust vitt LED-ljus med 3 olika inställningar som kan lysa upp väggen om rummet är mörkt, och en inställning kan ge ljus i 20 minuter. Det finns också en bälteskrok i stål och en magnetisk bitshållare för extra smidighet.

Maskinen väger 1,6 kg, vilket kan vara lite väl tungt om du har tänkt att använda din borrskruvdragare lång tid åt gången. När det gäller buller har den en skön ljudnivå på 89 dB(A), vilket bara är lite högre än en normal konversation.

Produktdetaljer: 

 • Variant: Sladdlös borrmaskin/skruvdragare
 • Kapacitet, Ah: 2
 • Spänning: 18 Volt
 • Batterier: Li-ion
 • Laddningstid: 37 minuter
 • Hastighet: 0 – 550/2 000 rpm.
 • Slag per minut: 0 – 9 350/3 4000 slag/min.
 • Vikt: 1,6 kg
 • Ljudnivå: 89 dB(A)
Det vi liker:
 • Utnämnd till “Bäst i test” (skruvdragare) av det danska konsumentrådet Tænk
 • En borr- och skruvmaskin utrustad med slagborrfunktion och 15-läges justerbart vridmoment
 • Kolborstfri motor och 2-växlad transmission i helmetall som ökar drifttiden

Bosch GSR 18 V-EC TE – Bästa för elementmontering

Den här maskinen får jobbet gjort på ett ögonblick, eftersom det är den kraftfullaste sladdlösa skruvdragaren från Bosch i 18 v-kategorin. Den är särskilt lämplig för fästning av gipsskruvar i mjuka och underliggande material som trä och metall. Den här maskinen är också en del av Boschs professionella sortiment, som är lämpligt för den ambitiösa hemmafixaren eller proffsen.

Därför ska du välja Bosch GSR 18 V-EC TE

Den lätta designen med kraftfulla batterier gör att du kan arbeta utan ansträngning med li-ion-batteriet, som har en kapacitet på 4 Ah och kan laddas på 45 minuter. Motorn är borstlös och har elektroniskt motorskydd, och motorbromsen garanterar lång livslängd. Den långa livslängden beror på det smarta och innovativa CoolPack-batteriet som garanterar optimal värmeavledning. Livslängden förlängs med upp till 100 % jämfört med batterier utan CoolPack.

Den kan skruva upp till 3400 skruvar på en laddning och har en låsknapp för kontinuerlig skruvdragning. Den möjliggör både snabbt och effektivt arbete och exakt arbete, eftersom den kortaste huvudlängden är 207 mm.

Du har också möjlighet att ställa in djupstoppet till exakt skruvdjup för att passa just det arbete du ska utföra. Bosch elektroniska cellskydd och värmeledande hölje ger dessutom optimalt skydd för cellerna och skyddar batteriet från bland annat överbelastning och överhettning.

Maskinen kan också belysa arbetsområdet med inbyggd LED-belysning, så att den alltså även fungerar på mörka platser och skrymslen. Det finns också höger- och vänsterhänta drivenheter för både skruvdragning och skruvborttagning. Naturligtvis finns det också en bälteskrok på maskinen så att du kan ha den nära dig hela tiden, vilket ökar effektiviteten i ditt arbete.

Produktdetaljer: 

 • Variant: Sladdlös skruvdragare
 • Kapacitet, Ah: 4
 • Spänning: 18 volt
 • Batterier: Li-ion
 • Laddningstid: 45 minuter
 • Batterier ingår: 2 st.
 • Hastighet: 0 – 500/2 000 rpm.
 • Vikt: 1,8 kg
 • Ljudtrycksnivå: 76 dB(A)
Det vi liker:
 • Kan fästa upp till 3400 skruvar på en laddning
 • Kraftfull batteridriven skruvdragaren med 18 v
 • Utmärkt livslängd och utrustad med innovativ Bosch-teknik

Makita DFS452Z – Skruvdragare avsedd för fiber- och gipsarbeten

Detta är en klassisk batteridriven skruvdragare från Makita till ett bra pris. Makita är kända för att tillverka bra verktyg för både den ambitiösa verkstaden hemma och den professionella hantverkaren. Här har de gjort en enkel skruvdragare som är utformad för gipsskruvar.

Därför ska du välja Makita DFS452Z

Här har du en mycket bra prisvärd skruvdragare. Makita har här försökt att utvecklad skruvdragaren för att fiber- och grepparbetet ska vara så enkelt som möjligt. Detta genom att utrusta skruvdragaren med djupstopp och varvtal p 0-4000 min., så att du snabbt och noggrant kan montera dina gipsskivor. Den har en steglös hastighet och LED-belysning.

Det är som sagt en batteridriven skruvdragare, och till skillnaden från vissa andra skruvdragare finns inte medföljande batteri eller laddare. Detta måste alltså köpas till eftersom själva skruvdragaren levereras utan väska och tillbehör. Om du redan har batterier till andra Makita-verktyg kan de dock smidigt användas i den här skruvdragaren.

Det finns även andra tillbehör till maskinen. Du kan t.ex. köpa ett särskilt tillbehör (199146-8) för att göra maskinen lämplig då du ska skruva på tejp. Dessutom har den skruvdragaren ett överbelastningsskydd och en tyst koppling. Ljudnivån ligger på 72 dB(A), vilket bara är något högre än en normal konversation, som är 69 dB(A).

Push and Drive-tekniken från Makita gör det vidare möjligt att starta eller stoppa maskinen genom att röra vid skruven, vilket gör hela processen enklare och snabbare. Makita DFS452Z är även lämplig för den lite mer professionella miljön, eftersom den är extra skyddad mot damm och vatten.

Om du registrerar skruvdragaren på MyMakita får du ytterligare ett års garanti, så att du får totalt 3 års garanti. Du kan läsa mer om detta på MyMakita eller på återförsäljarens webbplats.

Produktdetaljer: 

 • Variant: Sladdlös skruvdragare
 • Kapacitet: 2 Ah
 • Spänning, V: 18
 • Batterier: Li-ion
 • Hastighet: 0 – 4 000 rpm.
 • Slag per minut: 0 – 9 350/34 000 slag/min.
 • Vikt: 1,5- 1,8 kg
 • Ljudnivå: 72 dB(A)
Det vi liker:
 • Steglöst variabelt varvtal
 • Utrustad med Push Drive Technology, som ökar effektiviteten
 • Maskinen är extra skyddad mot damm och vatten, så att den kan arbeta i tuffa miljöer

Ryobi R18IW3-0 Solo – Kraftfull och prisvärd mutterdragare

Vi kan alla sätta oss in i situationen – du har planerat för att skruva och snickra ihop något fint och välbehövligt, men står där utan möjlighet att genomföra de fäst- och lossningsuppgifter som krävs. Då kan du skatta dig lycklig om du har denna mutterdragare från Ryobi, som i just det avseendet är oumbärlig – både för hemmasnickraren och den professionella.

Därför ska du välja Ryobi R18IW3-0 Solo

Att stå redo för att göra en välbehövlig upprustning av valfri möbel hemma eller, som professionell snickare, ute på jobb, utan möjligheten att fästa eller lossa de skruvar och muttrar du vill är ingen höjdare. Därför kan denna mutterdragare från Ryobi på goda grunder klassas som ett verktyg du inte klarar dig utan i verktygslådan – om du menar allvar.

På ett mycket effektivt och kraftfullt sätt assisterar den dig då du behöver. Detta sker tack vare dess slagmekanism som är det som säkerställer dess höga vridmoment. Då kan du med minimal ansträngning få bort muttrar, även de som sitter hårt och trögt. Som en stor bonus sker detta skonsamt för såväl muttor som gängor. Dess kraft illustreras bland annat av dess nivå på belastat slagantal, som uppgår till 3 200 slag per minut. När det kommer till max vridmoment ligger det på så mycket som 400 Nm.

Med i köpet får du ett 1/2 “, så där har du det du behöver. Vidare kan du välja mellan 3 olika hastigheter som du själv kan välja mellan beroende på uppgift. Arbetar du i ett mörkt utrymme, såsom det omgivande rummet eller i ett trängre hörn och skrymsle, får du stor hjälp av dess LED-belysning. Till skillnad från flera andra modeller av skruvdragare med en LED-lampa, har denna mutterdragare ett 3-punktslyse. Säg hejdå skuggor, och hej till full kontroll och frihet!

Det du behöver tänka på innan du är fullt redo att lossa muttrar och för då du är igång skruvar, är att du behöver säkerställa tillgång till batteri och laddare, då detta säljs separat. Det du även kan tänka på, men inte ska skrämmas bort av, är att dess ljudtrycksnivå ligger en aning över andra skruvdragare, med sina 100 dB(A). Med tanke på dess effektivitet och att du därmed inte behöver använda den länge är detta dock inget hinder, utan allt som allt får du en riktigt bra, kraftfull mutterdragare som gör det den ska!

Produktdetaljer: 

 • Variant: Sladdlös mutterdragare
 • Kapacitet: 2 Ah
 • Spänning, V: 18
 • Batterier: Li-ion
 • Hastighet: 0 – 2 900 vpm.
 • Slag per minut: 0 – 3 200 rpm.
 • Max vridmoment: 400 Nm.
 • Vikt: 2 kg (med batteri)
 • Ljudnivå: 100 dB(A)
Det vi liker:
 • Dragkraft på hela 400 Nm säkerställer hög kraft vid fästning och lossning
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris, utan att du gör avkall på kraft och kvalitet
 • Möjlighet att välja mellan 3 hastigheter för optimal anpassning

Bosch AdvancedDrill 18 – Användarvänlig och liten skruvdragare

Denna sladdlösa skruvdragare och borrmaskin är lätt att använda med sitt effektiva batteri, låga vikt och de flera sätt på vilka det kan klassas som en mångsidig skruvdragare. Den ingår i Bosch Advanced-serien, som är avsedd för dig som vill ha det bästa av det bästa. De har här fokuserat på de små detaljerna, vilket gör den till en utmärkt skruv- och borrmaskin.

Därför ska du välja Bosch AdvancedDrill 18

Bosch AdvancedDrill 18 är utrustad med en bra motor som har hög effekt samtidigt som den är hållbar och kompakt. Den har två växlar, där den första växeln går upp till 450 varv per minut och den andra växeln går upp till 1350 varv per minut. Växlingen sker automatisk, så växlingen anpassas till varje uppgift.

Skruvdragaren kan bland annat användas för då du arbetari trä och stål. Den kan borra upp till 35 mm i trä och 13 mm i stål. Dess maximala vridmoment är 36 Nm. Dessutom ingår två extra fronter: en vinkelfront och en excentrisk front. Med en vinkelförskjutning kan du arbeta på platser med mycket litet utrymme och med en excentrisk förskjutning kan du skruva nära kanter. Dessa två extra tillbehör gör skruvdragaren ännu mer mångsidig, så att du kan använda den utan problem. Det är dock inte alla butiker som säljer den med två extra redskap, så kontrollera det innan du köper.

Maskinen har också ett antal andra funktioner som du kommer att uppskatta. Detta inkluderar möjligheten att använda verktyget med bara en hand, vilket är möjligt tack vare den magnetiska patronen som håller skruvarna på plats, vilket ger dig större flexibilitet. Det är också omöjligt att välja fel funktion, eftersom den är tydligt markerad på maskinens ovansida. Sedan finns det en knapp som kan tryckas in för antingen att borra eller att skruva. Växlarna justeras sedan automatiskt enligt den valda arbetsfunktionen.

Du kan minst sagt konstatera att tillverkaren här har gjort det enkelt för dig att se i vilken riktning verktyget roterar, så att du alltid arbetar i rätt riktning. Om skruvdragaren inte har använts på ett tag startar den alltid framåt.

Designen av den här modellen är smart eftersom det är en kraftfull maskin med en borstlös motor som kombinerar lång livslängd med högre effekt. Den arbetar med maximal effekt och minskar värmen. Samtidigt är den liten och har låg vikt, vilket gör den lättare att manövrera.

Produktdetaljer:

 • Variant: Sladdlös borrmaskin/skruvdragare
 • Kapacitet: 2,5 Ah
 • Spänning, V: 18
 • Batterier: Li-ion
 • Hastighet: 0 – 450/1 350 rpm.
 • Borrpatron: 13 mm
 • Vikt: 1 kg inkl. batteri
Det vi liker:
 • Liten men kraftfull skruvdragare och borrmaskin som gör att du kan arbeta även på svåråtkomliga ställen
 • Enhandsmanövrering och omöjligt att välja fel funktion
 • Kontrollera alltid i vilken riktning verktyget roterar

Metabo BS 18 LTX QUICK drill/driver – Flexibel drill/driver med väska

Detta är en maskin för dig som behöver en skruvdragare utöver det vanliga. Det är ett verktyg med stor kapacitet som samtidigt ger dig en stor flexibilitet tack vare den stora väskan med olika tillbehör som ingår. Sammantaget är det ett robust verktyg med många användningsområden.

Därför ska du välja Metabo BS 18 LTX QUICK borr-/skruvdragare

Här får du en maskin med en kraftfull 4-polig motor som ger dig en borrmaskin med hög kapacitet. Den är utvecklad med en robust växellåda i gjuten aluminium som är utformad för att avleda värme och förlänga maskinens livslängd. Dessutom är den utrustad med 5,2 Ah-batterier, och väskan levereras med två batterier för att ge dig större flexibilitet. Den höga kapaciteten hos batterierna på 5,2 Ah ger dig en lång drifttid per laddning.

Metabo har tänkt på allt, eftersom de också har gjort en kapacitetsdisplay på batterierna för att kontrollera laddningsstatus. Dess batterierna laddas naturligtvis med en skonsam laddning med maximal effektivitet och optimal energianvändning. Detta bidrar till att batterierna ges en längre livslängd så att du kan skruva vad och när du vill, i princip.

Metabos Quick-system ger dig stor flexibilitet när du snabbt byter verktygshållare och skär. Om du behöver lossa fastnade skruvar eller borra på släta ytor finns det också en impulsdrivning som kan kopplas på så att du kan arbeta utan problem. Verktyget har också en spindel med en inre sexkant för skruvmejselbitar för arbete utan borrpatron och en 43 mm spännhals, vilket ger maskinen ett brett användningsområde.

Maskinen har ett vridmoment (mjukt) på 55 Nm och ett impulsmoment på 60 Nm. Dess vridmoment ligger på 110 Nm och dess justerbara vridmoment är mellan 1,5 och 24 Nm. Borrdiametern i stål är 13 mm och 65 mm i trä.

Precis som många skruvdragare i detta test har denna från Makita inbygg LED-belysning. LED-lampan lyser upp arbetsområdet så att du kan se vad du gör även på mörka platser, och den tar alltså smart nog bort alla skuggor över arbetsområdet. Naturligtvis har den en bitshållare och en bälteskrok som kan fästas på båda sidorna, så att du alltid har maskinen nära dig och där du behöver den – oavsett vad du ska skruva ihop.

Produktdetaljer:

 • Variant: Sladdlös borrmaskin och skruvdragare
 • Kapacitet: 5,2 Ah
 • Spänning, V: 18
 • Batterier: Li-ion
 • Hastighet: 0 – 450/1 350 rpm.
 • Borrpatron: 13 mm
 • Vikt: 2 kg
Det vi liker:
 • Snabbt system så att du snabbt kan byta verktygshållare
 • Inbyggd spindel med inre sexkant för skruvmejselbitar för arbete utan borrpatron
 • Mångsidigt verktyg med många olika användningsområden

Hur man väljer den bästa skruvdragaren

Det finns olika modeller av skruvdragare på marknaden, och det kan vara skillnad på om du använder en skruvdragare för privat eller yrkesmässigt bruk då du ska skruva. Detta kan bland annat handla om huruvida det är en borrskruvdragare, alltså en smidig skruvdragare som fungerar både när du skruvar och är ute efter en borr, vilket pris den säljs för, om den drivs med batteri, max vridmoment och så vidare. Vilken som är den bästa för dig handlar alltså mycket om vad du prioriterar. Nedan kan du läsa om olika typer av skruvdragare och andra tips.

Skruv- och borrmaskin

En skruvdragare, möjligen även kallat borrskruvdragare, är ett praktiskt multiverktyg som vanligtvis kan användas då du skruvar och behöver en borr för trä och metall. Det finns dock lite du behöver tänka på med en borrskruvdragare, exempelvis att diametern för en borr i trä och metall är olika och varierar från maskin till maskin. Borrskruvdragare har också vanligtvis flera växlar och max vridmoment. Vissa av dessa modeller har också en inbyggd slagfunktion för då du skruvar och behöver en borr för betong. Att kombinera specialiteter för då du skruvar och borrar i en borrskruvdragare kan även ha en positiv inverkan på dess pris.

Skruvmaskin för gips

En gipsskruvdragare är lämplig för dig som behöver sätta upp gipsväggar. Om du däremot behöver använda din bott till andra saker, såsom att fixa skruvar, kan du behöva investera i en annan maskin. Å andra sidan gör det arbetet med att sätta upp gipsskivor mycket effektivare och snabbare. Det är nämligen mycket viktigt att gipsskivorna installeras korrekt och tillräckligt djupt, och det kan vara svårt och tidskrävande om du inte använder en borr särskilt anpassad för gips. Skruven måste sättas djupt, men utan att bryta brädan, och en gipsskruvdragare ser till att skruven går tillräckligt djupt in i brädan varje gång utan att bryta den. Det är verkligen en stor hjälp, särskilt om du har många gipsskivor att sätta upp.

En gipsskruvdragare skiljer sig en hel del åt från en vanlig skruvdragare och borr, och från en borrskruvdragare för den delen. Den är lite begränsad i sina funktioner, men gipsväggar – det gör den snabbt och utan problem.

Liten skruvmaskin

En liten skruvdragare är praktisk när du monterar möbler eller andra liknande föremål eftersom den inte är för stor men har tillräckligt med kraft för det du behöver den till. Små skruvdragare är däremot inte så lämpliga för svåra och krävande uppgifter, men passar bra i ett litet hem där något behöver fixas då och då. Detta innebär också ofta att du får den till att bra pris, så skruvar du inte så ofta eller är i behov av en mer kapabel borrskruvdragare, är detta ett perfekt alternativ för dig. En skruvdragare är avsedd då du skruvar in eller ut skruvar – om du vill ha en maskin som kan göra mer kan du leta efter just en borrskruvdragare eller en slagborrmaskin.

Miniskruvdragare

En miniskruvdragare är ännu mindre än den ovan och lämpar sig särskilt väl för enkla och små uppgifter. Du kan till exempel använda en miniskruvdragare för att hänga upp bilder på väggen eller för att montera små möbler. Det är praktiskt för platser där utrymmet är begränsat. Det finns ingen miniskruvdragare i det här testet, men det finns en liten skruvdragare som också är ett alternativ för dig.

Slagborrmaskin

Om du letar efter en slagborrmaskin kan du läsa vår artikel “Test av slagborrmaskin”, där vi går igenom några av de modeller på marknaden som är bäst i test, så att du enkelt kan ta reda på vilken slagborrmaskin som bör finnas i din verkstad. En slagborrmaskin är en skruvdragare med en bitshållare som slår i rotationsriktningen – helt enkelt då bits och borr är angeläget. Skruven drivs in med ett max vridmoment som är högre än många andra modellers max vridmoment. Med kapacitet för bits och borr, kan en slagborrmaskin också klara hårdare motstånd, så det är vanligt att slagborren tar över från skruvdragaren om den inte klarar jobbet. På grund av namnet kan man lätt tro att verktyget också kan användas för att borra i betong, men det kan en slagborr inte göra. De är endast avsedda för skruvning, men kan hantera hårda material med ett respektabelt max vridmoment.

Vilka funktioner ska skruvdragaren ha?

Borrmaskiner och skruvdragare finns i många prisklasser, och pris och kvalitet brukar i de flesta fall gå hand i hand. Det kan dock vara svårt att veta om du behöver alla de olika funktioner som skruvdragare numera utrustas med, i takt med att tillverkarna blir bättre och mer innovativa. Vi har försökt att göra det enkelt för dig i denna genomgång, så du kan här nedan läsa mer om de olika funktioner som frekvent räknas in.

En enda tjänst

Vissa skruvdragare/borrmaskiner har en magnet i slutet, som skruven sedan fastnar i, vilket gör det möjligt att använda maskinen med en hand. De allra flesta skruvdragare har den här funktionen, men om det är en stor prioritet för dig skulle jag ändå råda dig att dubbelkolla. Det gör verkligen arbetet mycket lättare!

Växel och varvtal

De flesta skruvdragare – åtminstone i den dyrare klassen på marknaden, och om det är både en borr och en skruvdragare i ett – är utrustade med kugghjul och då vanligtvis två kugghjul. De lägre växlarna ger vanligtvis mer kraft, medan de högre växlarna ger högre hastighet och högre varvtal. På så sätt kan du byta växlar beroende på vad jobbet kräver. De enklare uppgifterna utförs vanligtvis med högre växlar och de mer krävande uppgifterna med lägre växlar.

Patron- eller bitshållare

De flesta borrmaskinerna i den här artikeln är patrondrivna, vilket innebär att de kan borra, och patronens storlek spelar en viktig roll här. I själva verket är det patronen som avgör hur stor borrkrona du kan använda och därmed hur stora hål du kan borra. Är du däremot mer lockad och i behov av en maskin med bits erbjuds även dem.

Belysning

I de fall som du ska använda maskinen i mörka rum eller utrymmen är det viktigt att den är utrustad med en LED-lampa. Det gör ditt arbete avsevärt mycket enklare, effektivare och säkrare.

Garanti

Skruvdragare finns i många olika prisklasser, och det kan bli dyrt om den går sönder – om du inte har garanti. Utöver de två åren som är standard ger de flesta tillverkare (Bosch, Makita osv.) dig också ett eller två extra år om du registrerar produkten på deras webbplats. Det är ett bra och billigt skydd!

Tillbehör för skruvmaskiner

Tillbehör finns för de flesta modellerna som erbjuds. Detta kan exempelvis handla om ett vinkelfäste och ett excentriskt fäste, som gör det lättare att använda verktyget på svåråtkomliga ställen och gör att du kan skruva på ställen som du inte kan göra med en vanlig skruvdragare utan dessa. I vissa fall ingår tillbehör i köpet, och i andra fall inte. Ett tips är att du blir säker på detta, och tillbehör finns vanligtvis hos olika återförsäljare.

Det är också alltid en bra idé att ha två batterier till hands så att du kan arbeta utan avbrott om det ena batteriet tar slut. När du köper maskinen bör du också kontrollera om batteriet ingår eller om det måste köpas separat. Säg att du exempelvis köper en maskin från Bosch och du redan har maskiner från dem som är sladdlösa, och således har ett batteri till hands, kan du kontrollera om du kan använda just de batterierna som finns tillgängliga för att på så sätt inte behöva köpa ett nytt batteri.

Läs också vårt borrtest

I den här artikeln har vi presenterat de bästa skruvdragarna, där vissa fungerar som en hybrid mellan skruvdragare och bott. Om du vill läsa mer om borrar specifikt kan du läsa vårt borrtest, där vi också har valt ut några av de bästa borrarna för att hjälpa dig att göra det bästa valet. Det kan trots allt vara svårt att hitta den bästa borren för dina behov och vi guidar dig gärna!

Vanliga frågor

Vilken skruvdragare är bäst i test?

Makita DDF484RTJ är den skruvdragare som är bäst i test, eftersom det är en mångsidig, bra och robust skruvdragare med ett fint max vridmoment. Det finns både borr-/skruvdragare och slagborrmaskin på marknaden, så ta reda på exakt vilken modell du behöver.

Vad behöver jag veta innan jag köper en skruvdragare?

Tänk på hur ofta du behöver använda den och hur krävande uppgifterna är. Fundera också på om du behöver en borrmaskin eller liknande. Läs mer om det i detta test.

Vilka funktioner bör min skruvdragare ha?

En enkel skruvdragare kan ha fler funktioner än du tror. Behöver din skruvdragare en inbyggd LED-lampa? Behöver du kunna byta verktygshållare snabbt? Hur många varv och kugghjul ska den ha? Läs mer om de olika funktionerna i det här testet.