Skärmaskin bäst i test 2022

1
Graef Master M20

Om du inte nöjer dig med något annat än det bästa i köket, och vill ha den skärmaskin som är absolut bäst i test, är denna Graef Master M20 en självklar kandidat. Här kombineras hög kvalitet som exempelvis illustreras av en vass klinga och hög säkerhet som gör den till bäst i test overall. Mer info Vi har utsett Graef Master M20 till den bästa skärmaskinen, och det på goda grunder. Kort sagt kan man…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Graef Master M20##
Wilfa Sharp FS-200W##
Severin AS3915##
Tristar EM-2099##
Ritter Amido 3 3.287 kr. Bagaren och Kocken
Jupiter Retro Manuell##

Har du någonsin undrat hur restauranger och caféer kan servera perfekt skurna skivor av allt från bröd och grönsaker till, kanske framför allt, ost och skinka av olika slag? Visst är det väl lite väl övermänskligt att en i människa ska kunna stå och skära skiva efter skiva, maximalt jämnt och med millimeterprecision? Jo tack – och ofta finns svaret i en skärmaskin som möjliggör just all denna magi!

Du kan även ha stor glädje av en skärmaskin hemma, oavsett om du vill skära råvaror till vardagen eller till större bjudningar. Det kan dock vara svårt att välja modell, så därför har vi här samlat marknadens bästa skärmaskiner tillsammans med en guide så att du ska kunna köpa den bästa skärmaskinen till dig.

Graef Master M20 – Skärmaskin bäst i test

Om du inte nöjer dig med något annat än det bästa i köket, och vill ha den skärmaskin som är absolut bäst i test, är denna Graef Master M20 en självklar kandidat. Här kombineras hög kvalitet som exempelvis illustreras av en vass klinga och hög säkerhet som gör den till bäst i test overall.

Mer info

Vi har utsett Graef Master M20 till den bästa skärmaskinen, och det på goda grunder. Kort sagt kan man nämligen säga att det är en maskin som gör allt skärande åt dig. Här behöver du inte uppleva några begränsningar. Denna skärmaskinen från Graef kan användas till flera olika matvaror, som ost, grönsaker, bröd och kött.

Den släta kniven på Graef Master M20 är tillverkad i härdat stål som klarar av alla uppgifter du ger den – så det finns ingen anledning till att du behöver oroa dig för att kämpa med att skära med en slö kniv, för vi alla vet ju hur cool känslan är när allt du skär genom ter sig som mjukt smör.

Du ställer själv in tjocklek på Graef Master M20 till det du vill skära på mellan 0 – 20 mm. Detta är fantastiska intervaller för att kunna skära båda lövtunna skivor, samt lite större, mer rustika med härligt tuggmotstånd. Du skär på ett effektivt sätt med en tyst, kraftfull och underhållsfri motor på 170 watt (kondensatormotor) som ger dig de bästa resultaten i köket tack vare konstant hastighet.

Hög säkerhetsnivå

Vidare behöver du inte oroa dig för att någon ska komma till skada med Graef Master M20. Här finns nämligen en mycket praktisk barnsäkring. Den höga säkerheten återfinns också i form av ett knivskydd som bör användas när maskinen är avstängd. Du får även en hållare för det du skär, vilket innebär att det, oavsett råvara, ligger stadigt i din hand, och dina fingrar är skyddade ända till sista skivan med Graef Master M20.

Det som kan nämnas som ett minus hos Graef Master M20 är dock att delarna inte tål maskindisk, så disken får du sköta själv. Det kan dock vara värt det med tanke på dess andra fördelar som en riktigt bra skärmaskin! Dessutom är de delarna som ska diskas enkla att montera av och på, så allt bör gå som smort för dig. Detta är siginifikativt för Graefs Master-serie, som i allmänhet genomsyras av bra kvalitet.

Det vi liker:
 • Ställ enkelt själv in tjocklek på det du vill skära på mellan 0-20 mm
 • Kan användas till flera olika råvaror, såsom bröd, ost, grönsaker och kött
 • Skarp och slät kniv tillverkad i härdat stål ger skärpa och hållbarhet
 • Hög säkerhet i form av barnskydd med t.ex. ett knivskydd
 • Delarna är enkla att ta av och rengöra
Det vi ikke liker:
 • Tillhör en relativt hög prisklass
 • Tung modell på hela 8 kg kan göra den otymplig att flytta

Wilfa Sharp FS-200W – Högkvalitativ och hållbar

Om du har höga förväntningar och vill att du ska få hem en mer än riktigt bra skärmaskin kan vi glädja dig med att denna skärmaskinen från Wilfa med stor sannolikhet kommer att leva upp till dessa. Här får du nämligen en riktigt funktionell modell av hög kvalitet med vass klinga för att skära tunna skivor.

Mer info

Ibland när man investerar i en produkt till köket eller var som vill man bara att den ska leva upp till ens förväntningar utan att krångla till det eller göra en besviken. Detta kan sägas vara fallet med denna skärmaskinen: Wilfa Sharp FS-200W. I recension efter recension av dess användare hyllas flera av dess egenskaper.

Mycket av detta beror på dess klinga av bra kvalitet. Det är ett universalblad som du kan skiva det du vill på bästa sätt – bröd, kött, grönsaker, ost med mera. Man kan dock uppleva att den maximala skärbredden på 15 mm är något tunn för att på bästa sätt skiva bröd, men dess tunna inställningar är på många sätt den bästa för vissa andra råvaror. Tänk dig t.ex. en lövtunna skiva skinka? Det ser denna skärmaskinen från Wilfa till! Du kan även lita på att Wilfa är ett märke att lita på, som flera gånger har hyllats i tester av exempelvis Råd och Rön.

Lång garanti

Den medföljande klingan som är ett slags universalblad är tillverkat av massivt tyskt rostfritt stål, så här har du hög kvalitet och hållbarhet. Det går med detta snabbt och smidigt att skiva på bästa sätt. Skulle du känna att du vill utöka dina möjligheter kan du dessutom köpa separata blad för kött och bröd. Vissa kan dock sakna dessa från början, och anse att det bör ingå från början i denna premium-produkt. Att ha möjlighet att välja “utan förbindelser” är dock också en frihet i sig!

Dess fina hållbarhet beror även på att det är en skärmaskin i en fin gedigen aluminiumkonstruktion med en garanti på hela 5 år. Detta är längre än flera andra av skärmaskinerna på marknaden. Wilfa själva benämner det som att gå “beyond expectations”. Till sist kan nämnas att det är en skärmaskin som är enkel att rengöra, där dess blad, skärbräda och presstav enkelt kan tas av – snabbt och smidigt.

Det vi liker:
 • Lång hållbarhet med en garanti på 5 år
 • Enkel rengöring med smidig montering- och demontering
 • Möjlighet att köpa till klingor för att skiva bröd och kött på bästa sätt
 • Jämna och tunna skivor upp till 15 mm
 • Stor skärskiva
Det vi ikke liker:
 • Maximala skärbredden kan upplevas som för tunn för bröd
 • Klingan går relativt sakta

Severin AS3915 – Bästa billiga

Bara för att du har en snävare budget i allmänhet, eller för en ny skärmaskin specifikt ska du inte behöva känna att du kompromissar med kvalitet. Du ska tvärtom känna att en prisvärdhet och funktionalitet går hand i hand – och detta är möjligt med Severin AS3915 som är en riktigt bra billig skärmaskin.

Mer info

En skärmaskin kan kännas som en stor investering för många. Vissa kanske tänker att ett par olika knivar räcker gott och väl för att skära det man vill, men samtidigt ändå är nyfikna på vad en skärmaskin kan göra för dem och deras grönsaker, kött, bröd och ostar. Andra har en tight budget generellt. Oavsett bör man inte känna att man har spenderat för mycket pengar på en skärmaskin om man väljer en billig skärmaskin i form av Severin AS3915.

I denna elektriska skärmaskinen från Severin får du nämligen en billigare, men kraftfull skärmaskin som lätt skär tunna skivor precis det du vill – ost, kött, grönsaker, bröd och liknande. Med det låga priset kanske det är nära till hands att tänka att det har kompromissats med kvalitet eller vad du får för priset – men tvärtom.

Två klingor i köpet

För till skillnad från de två tidigare skärmaskinerna som vi har presenterat i detta skärmaskin-test, med en klinga vardera, har denna skärmaskin från Severin två stycken knivar. Den kommer med en tandad klinga som exempelvis passar extra bra för bröd, och med en slät klinga som du kanske främst använder för skinka mm. Oavsett vad du skär kan du, med en steglös inställning, ställa in tjocklek på 0-15 mm.

Den har en fin effekt på 180 watt, och ett motorhus, stopplatta och bottenplatt i en robust design av metall. Med klingor i rostfritt stål innebär det även att det är en hållbar skärmaskin du kan ha glädje av i många år.

Även säkerhetsnivån är hög. Detta kan bland annat förklaras med att den har utvecklats med sugfötter för stabilt handhavande, samt fingerskydd och livsmedelshållare. Dessutom har den en belyst strömbrytare så att du hela tiden har full uppsikt. Allt detta alltså till ett billigare pris än någon annan modell, så det är inte för inte vi säger att det är den bästa skärmaskinen av de billigare.

Det vi liker:
 • Möjlighet till lutning av skärmaterialet för bästa resultat
 • Går att skära jämna, tunna skivor med vassa klingor
 • Kommer med både en tandad klinga och en slät klinga
 • Billigare än de flesta andra av marknadens skärmaskiner – utan att kompromissa med kvalitet
 • Belyst strömbrytare för full kontroll
Det vi ikke liker:
 • Vaggan kan upplevas som lite trög
 • Något hög ljudnivå

Tristar EM-2099 – Bästa diskmaskinssäkra

Precis som skärmaskinen från Severin här ovan ser denna från Tristar till att du inte ska behöva välja mellan lågt pris och bra kvalitet när du ska ge dig ut och köpa en skärmaskin. De är på så sätt liknande varandra. Denna skärmaskinen, Tristar EM-2099, tillhör nämligen även den de skärmaskiner på marknaden som är billigare och bäst i test, utan att för den sakens skull inte skiva dina råvaror på bästa sätt.

Mer info

Tristar EM-2099 är en riktigt snygg och billig skärmaskin, helt tillverkad i rostfritt stål. På så sätt ser den snygg ut där den står, även om du har den framme på plats i köket ofta. Skulle du dock vilja bära iväg den direkt efter användning för att göra plats i köket kan du enkelt göra det, tack vare att det är en av testets lättaste elektriska skärmaskiner.

Så den stora klingan är alltså tillverkat av högkvalitativt rostfritt stål och kan justeras från 0 till 15 millimeter. På så sätt kan du få tunna skivor av det du vill – oavsett om det är kött, ost, bröd, grönsaker eller till och med tårta och liknande! Skärbrädan lutas dessutom optimalt för att alla livsmedel ska skjutas mot klingan för att du ska kunna skära på bästa och enklaste sätt.

Dess klinga är sågtandad, snarare än att vara en slät klinga, och detta kan dock vissa uppleva inte vara det allra bästa för att låta dig skära kött i tunna skivor. Det går dock bra, men det gör att denna skärmaskinen i första hand lämpar sig för bröd och liknande.

Enkel rengöring efter säker skivning

Det är en robust och hållbar skärmaskin med fina inställningar när du ska skiva – men en av dess främsta aspekter där den sticker ut är när det kommer till rengöring. Till skillnad från testets andra skärmaskiner kan nämligen denna skärmaskinen Tristar EM-2099 diskas i diskmaskinen. Detta då alla avtagbara delar är diskmaskinssäkra, så rengöringen sker snabbt och på bästa sätt.

Medan du skär kan du även vara säker på att det sker stabilt och säkert, trots sin lätta vikt. Det beror på att den är utrustad med robusta halkfria fötter. Dessa extra säkra halkfria fötterna säkerställer att skärmaskinen stadigt står kvar så att du säkert kan skiva all mat du vill ha. Utöver detta har den en säkerhetsbrytare för att kunna stoppa bladet direkt vid behov.

Det vi liker:
 • Går att rengöra på bästa sätt tack vare att den är diskmaskinssäker
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Skärbrädan kan lutas för bästa skärning
 • Hållbar konstruktion helt i rostfritt stål
 • Hög säkerhetsnivå med säkerhetsbrytare
Det vi ikke liker:
 • Relativt låg kraft i motorn
 • Vissa kan tycka att dess sågtandade klinga inte är det bästa för pålägg

Ritter Amido 3 – Bästa för tjocka skivor

Det material som din skärmaskin är tillverkat av spelar stor roll för dess hållbarhet och kvalitet. Medan testets andra skärmaskiner är tillverkade i rostfritt stål, är vissa skärmaskiner tillverkade helt i aluminium, såsom denna från Ritter. Framför allt är den en stor modell!

Mer info

De skärmaskiner som används för kommersiellt bruk i restauranger och liknande ger ofta möjligheten att ställa in en skärbredd som är större än vad marknadens skärmaskiner för hemmabruk erbjuder. Å andra sidan är de ofta mer otympliga och dyrare. I Ritter Amido 3 får du det bästa av två världar!

Först och främst har Ritter Amido 3 en större skärbredd än någon annan av testets andra skärmaskiner. Till skillnad från de andra skärmaskinerna kan du ställa in den på upp till hela 23 mm. Detta möjliggör för såväl lövtunna skivor av det du vill, såsom en riktigt härlig, nätt bit skinka och samtidigt för att på bästa sätt kunna skära tjockare skivor bröd. Dessutom är den, trots sin robusthet och kapacitet, enkel att hantera, med en låg vikt på strax över 4 kg. Helt enkelt en optimal mindre, större skärmaskin för hemmet.

Designprisad med hög säkerhet

Ett annat sätt på vilket Ritter Amido 3 skiljer sig åt från vissa andra skärmaskiner som ofta är tillverkade i rostfritt stål, är att den är helt tillverkad i metall. Så snarare än silver har den mer av en metallgrå färg, som passar i de flesta kökens design. Den har dessutom prisats för sin design genom att återkommande ha vunnit pris för sin design.

Förutom att kunna ställas in i många olika bredder, klarar den vassa klingan i form av en  tandad klinga på 17 cm diameter, på Ritter Amido 3 att skära i stort sett i alla råvaror tack vare en mycket fin skärpa. Klingan täcks också av ett skydd för högsta säkerhet.

Dessa nyskurna skivor samlas sedan på en löstagbar bricka. Det gör allt arbete med denna Ritter skärmaskin mycket smidigt, även om det är möjligt att uppleva denna bricka som något liten för de allra tjockaste skivorna. Detta kan dock sägas vägas upp av smidigheten hos Ritter Amido 3, där exempelvis sladden kan viras upp och på bästa sätt döljas under maskinen.

Det vi liker:
 • Robust design i aluminium
 • Möjlighet att ställa in på en så fin bredd som 23 mm
 • Vass, tandad klinga som skär i det du vill
 • Prisad för sin design som är smart
 • Bladet täcks av ett skydd för högsta säkerhet
Det vi ikke liker:
 • Mottagningsbrickan kan upplevas som för liten för större brödskivor
 • Låg kraft i motorn på 65 watt

Jupiter Retro Manuell – Bästa manuella

De skärmaskiner som vi hittills har klassats som bäst i test har alla drivits av en mer eller mindre kraftfull motor, men detta med kraft och ström är aspekter som du kan bortse från med denna skärmaskin från Jupiter. Det är nämligen en manuell skärmaskin – den bästa i klassen!

Mer info

Det kan finnas olika anledningar till att man föredrar manuella köksapparater framför eldrivna. Framför allt brukar det handla om att få en känsla av tradition och hantverk, att slungas tillbaka till hur man gjorde det förr i tiden, på klassiskt vis. För samtidigt som eldrivna varianter, i detta fall av en skärmaskin, är mycket smidigt är det en speciell känsla att helt med egen kraft, med sina bara händer, tillverka goda grejer.

För gott blir det! Denna Jupiter skärmaskin kan skiva allt du vill – från bröd, ost och grönsaker, till kallskuret såsom skinka, korv och kassler. Detta gör den med en fin skärbredd – i paritet med den skärmaskin som vi utsåg till den allra bästa från Graef. Du får således möjlighet att ställa in bredden på 0 – 20 mm, vilket ger dig fina möjligheter.

Hållbar retro design

Det är inte bara med den fysiska känslan i arbetet som du får en fin traditionell känsla, utan även dess snygga design ger ett klassiskt retro intryck. Den är enhetlig och tillverkad i lackad aluminium, med ett robust handtag att veva med.

Utöver att vara snygg är designen smart och hållbar, då den har utvecklats med en stadig bottenplatta som i sin tur är vatten-, rep- och slagtålig. Du kan alltså vara säker på att det är en skärmaskin som du kan få glädje av i många år framöver – också då du ju inte behöver oroa dig för en motors ibland dalande effektivitet.

Vidare har den smarta sugproppsfötter som gör att den på bästa sätt står stadigt på plats på underlaget. Till sist kan vi även nämna att den säljs till ett jämförelsevis lågt pris – så vill du ha den bästa manuella skärmaskinen kan vi konstatera att denna från Jupiter är en kanonkandidat! Det kommer inte att bli mycket

Det vi liker:
 • Manuell skärmaskin som ger en traditionell, gammaldags känsla
 • Har lång hållbarhet med en stadig bottenplatta som är vatten-, rep- och slagtålig
 • Lätt i vikt på endast 2,9 kg gör den lätt att flytta
 • Sugproppsfötter gör att den står stadigt på plats under arbetet
 • Snygg design i lackad aluminium
Det vi ikke liker:
 • Ingen hjälp av en motor, så du måste göra allt arbete själv
 • Saknar säkerhetsavstängning så det kan vara lätt att skära sig
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5 Produkt 6
Typ Elektrisk skärmaskin Elektrisk skärmaskin Elektrisk skärmaskin Elektrisk skärmaskin Elektrisk skärmaskin Manuell skärmaskin
Klingans material Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål Aluminium Aluminium
Antal blad 1 st. 1 st. 2 st. 1 st. 1 st. 1 st.
Diameter på skärskivan 170 mm 250 mm 190 mm 190 mm 170 mm 170 mm
Inställning på tjocklek 0 – 20 mm 0 – 15 mm 0 – 15 mm 0 – 15 mm 0 – 23 mm 0 – 20 mm
Avtagbart knivblad Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Säkerhetsknapp (av/på) Ja Ja Ja Ja Nej Nej
Effekt 170 watt 200 watt 180 watt 150 watt 65 watt Manuell
Diskmaskinssäker Nej Nej Nej Ja Nej Nej
Vikt 8,5 kg 4,1 kg 4,4 kg 4,3 kg 4,2 kg 2,9 kg

Hur du väljer den bästa skärmaskinen

Nu har du fått koll på vilka som är marknadens bästa skärmaskiner, så då är det dags att vi guidar dig genom hur du nu väljer bland dem. Det är trots allt några olika sätt på vilka skärmaskiner skiljer sig åt, och det är därför bra att du får lite bättre koll på dem för att kunna köpa den bästa skärmaskinen för dig och dina behov.

Bladet

När det kommer till skärmaskinens blad, även kallad klinga, bör du väga in både dess typ och storlek. Typ innebär huruvida klingan ska vara slät eller tandad. Båda varianterna fungerar som en allround-lösning för det mesta, men generellt kan man säga att en tandad klinga fungerar som en riktigt bra skärmaskin till bröd, medan en slät klinga är en bra skärapparat för att skära kött tunt, och även frukt och grönt.

Med vissa skärmaskiner får du i köpet med båda typer av klingor, medan du på andra behöver köpa till den andra sorten. Du ska dock försäkra dig om att detta är möjligt med just din modell, då det inte är fallet med alla.

Storleken anges ofta i diameter, där de bästa samlas kring strax under 200 mm i diameter. För hemmabruk kan storleken anses vara av extra betydelse, då du kanske har begränsat både med plats under användning och med plats under förvaring.

Säkerhet

Att säkerheten ska vara högt prioriterad hos de olika skärmaskinerna på marknaden säger nästan sig självt – det är trots allt ett stort, vasst hjul och generellt starka motorer du arbetar med. När du letar efter en ny skärmaskin ska du framför allt hålla koll på huruvida den har säkerhetsavstängning/automatisk avstängning och t.ex. skydd för bladet. Vidare bör du hålla de råvaror du skivar med en särskild hållare för att öka stabiliteten och skydda fingrarna även mot slutet när det börjar bli som stumpar av din ost eller grönsak. Dessutom ökar sugproppar under maskinen dess stabilitet medan du arbetar, vilket också ökar säkerheten då den står bra på plats.

Säkerheten är viktig både för dig själv under och mellan arbetet, och även för barn, där det är mycket viktigt att barn inte lämnas med en skärmaskin.

Användarvänlighet

Som vi har varit inne på finns skärmaskiner ursprungligen främst till för mer kommersiellt bruk och då kan det vara nära till hands att tänka att de även är komplicerade att använda. Så är ofta inte fallet, framför allt inte när det kommer till dessa för hemmabruk, men du bör ändå hålla ett öga på dess användarvänlighet.

Detta handlar kanske främst om den är lätt att montera och demontera för enkel rengöring, och i allmänhet lätt att förstå sig på när det kommer till att ställa in skärbredd.

Elektrisk eller manuell

Du bör i beslutsprocessen även ta hänsyn till om du vill ha en elektrisk eller manuell skärmaskin. De flesta av marknadens skärmaskiner idag är elektriska, och dess popularitet kan bland annat hänföras till att de på bästa sätt ger dig kraft och precision att snabbt och smidigt skiva det du vill.

Å andra sidan ger en manuell skärmaskin dig en känsla av tradition och hantverk, där det du tillverkar är ett resultat av din egen kraft och arbete. Detta kan dock trötta ut armen på sikt, då du ju själv behöver stå och veva.

Motor

Kopplat till punkten ovan kan vi nämna att denna aspekt, motor, är givetvis endast aktuellt om du väljer en elektrisk skärmaskin. Då är den dock en central del, då kraften på motorn avgör hur snabbt och effektivt du kan skära.

Vanligast är att de bästa skärmaskinerna för hemmabruk ligger kring eller strax under 200 watt när det kommer till energiförbrukning. Detta brukar de flesta tycka om. Samtidigt ska man komma ihåg att en högre energiförbrukning även innebär en högre elräkning, så starkare är inte alltid bättre ur alla aspekter!

FAQ

Vilken skärmaskin är bäst i test?

Graef Master M20 är den skärmaskin som är bäst i test, då den på ett smidigt sätt ger dig tunna, jämna skivor av det du vill. De andra skärmaskinerna är dock bäst i test på sina sätt!

Ska jag köpa en elektrisk eller manuell skärmaskin?

Huruvida du ska köpa en elektrisk eller manuell skärmaskin beror på känslan du vill åt, där en manuell ger en trött känsla i armen men också en av tradition, medan en elektrisk är enkel och effektiv.

Är en slät eller tandad klinga bäst?

Vilken av en slät och tandad klinga som är bäst beror på det du vill skiva. Generellt kan sägas att en slät klinga är det bästa för skinka och grönt, medan en tandad är det bästa för bröd.

Hur rengör jag skärmaskinen?

Hur du rengör skärmaskinen är delvis avhängig modellen i fråga, då vissa kan diskas i diskmaskin medan andra ska diskas för hand. Oavsett är det viktigt att du rengör noggrant efter varje användning.