Skäggtrimmer bäst i test – Vilka 9 skäggtrimmare är bäst i test 2023

1
Philips Series 5000 BT5515

Varför välja Philips Series 5000 BT5515 Få en millimeterprecis trimning i ett enda drag och full kontroll över din skäggväxt med den här skäggtrimmern med uppsamlare från Philips. Det smarta lift & trim-systemet lyfter varje hårstrå till den optimala klipppositionen. Testets bästa skäggtrimmer är perfekt för hemmabruk eller för att ta med dig! Användarvänlig skäggtrimmer Philips trimmer är lämplig för kort och långt hår. Med den korta trimmerkammen kan du trimma håret ner till 0,4…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Series 5000 BT5515 1.000,99 kr. Cdon
Braun skäggtrimmer BT3344##
Wella Contura 1.435,64 kr. Amazon.se
Philips OneBlade Face & Body QP2830/20##
Braun BT5070 405,82 kr. Amazon.se
Braun BT5360 699 kr. Webhallen SE
Remington Style Series B5 MB5000 356 kr. Compumail
Panasonic ER-GB37 311,81 kr. Home Elektro
Philips Series 1000 S1131 338,99 kr. TechInn

Läs vårt skäggtrimmertest och se årets nio bästa skäggtrimmer. Vi har gjort jobbet åt dig och samlat ihop de bästa skäggtrimmarna på marknaden just nu, så att du kan luta dig tillbaka och göra ett välgrundat val.

Oavsett om du letar efter en allroundtrimmer eller en trimmer bara för skägg, ska en funktionell skäggtrimmer ge dig perfekt skarpa kanter och trimma skägget så att det står rakt upp utan att nagga i huden! Ännu bättre är att den ska ligga bra i handen så att du kan raka dig enkelt, bekvämt och snabbt.

Du kan läsa om allt detta och mer i vår heltäckande köpguide, där vi tittar på självslipande blad, våt- och torrakning, inställningar för olika längder och vilken teknik som lyfter upp hårstråna så att klippet blir exakt rätt.

Du kan också välja att gå direkt till vår praktiska jämförelsetabell här, där du får en bra översikt över de 10 trimmarna i vårt skäggtrimmertest.

Philips Series 5000 BT5515 – bäst i test

Philips Series 5000 BT5515

Varför välja Philips Series 5000 BT5515

Få en millimeterprecis trimning i ett enda drag och full kontroll över din skäggväxt med den här skäggtrimmern med uppsamlare från Philips. Det smarta lift & trim-systemet lyfter varje hårstrå till den optimala klipppositionen. Testets bästa skäggtrimmer är perfekt för hemmabruk eller för att ta med dig!

Användarvänlig skäggtrimmer

Philips trimmer är lämplig för kort och långt hår. Med den korta trimmerkammen kan du trimma håret ner till 0,4 mm. Den långa trimmerkammen klarar olika längdinställnigar från 10 millimeter ända upp till 20 millimeter! Tack vare det innovativa lift & trim-systemet lyfter trimmern upp hårstråna så att de är i perfekt klippläge. Du kan välja mellan 40 olika längdinställningar, vilket ger dig en extremt exakt rakning. Vrid det lilla hjulet på trimmerns framsida för att välja önskad trimningslängd.

Praktisk skäggtrimmer

Med en full laddning kan denna testets bästa skäggtrimmer arbeta i upp till 90 minuter, så du behöver inte oroa dig för att batteriet ska ta slut. Dessutom laddas den på bara 60 minuter. Om du behöver extra tid kan du också använda snabbladdningsfunktionen, som ger dig extra drifttid på 5 minuter. Du behöver inte byta ut knivarna eller smörja dem med olja eftersom trimmern har självskärande och skarpa knivar. När du använder dem, stryker de mot varandra och skärper dem. På själva trimmern finns en batteriindikator så att du vet när det är dags att ladda. Den kan också användas med eller utan sladd, vilket ger dig extra flexibilitet. Efter användning kan du bara skölja ur kranen för att rengöra. Enkelt och bekvämt!

Tillbehör till Philips Series 5000 BT5515 skäggtrimmer

En praktisk liten väska medföljer så att du kan ta med dig trimmern utan problem. Du får också en laddningshållare som gör det enkelt att ladda trimmern. Har du ett långt skägg? Inga problem! Du får också en lång skäggkam.

Specifikationer:

 • Löptid: 90 minuter
 • Laddningstid: 60 minuter
 • Olika längdinställningar: 40 inställningar
 • Batterietyp: Li-lon
Det vi liker:
 • Självslipande blad
 • Lyft- och trimningssystem
 • Enkelt underhåll
 • Kan användas med eller utan sladd
 • Minimal rengöring: inbyggd sugkraft fångar upp 90 % av hårstråna.
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för våträkning
 • Liten behållare för avklippta hårstrån

Braun skäggtrimmer BT3344 – bäst billigt

Braun skäggtrimmer BT3344

Varför välja Braun skäggtrimmer BT3344

Om du behöver en exakt, snabb och effektiv trimmer för daglig användning är den här Braun-trimmern med sitt breda trimningsområde ett självklart val.

Bekvämt

Jämfört med tidigare trimmare från Braun har denna sladdlösa och prisvärda skäggtrimmer ett större och bredare skärområde som fångar fler hårstrån på en gång. Det betyder att du kan trimma allt hår i ett enda drag. Du kan välja mellan 3 precisionsinställningar för att få exakt den rakning du vill ha. Dessutom kan du välja mellan upp till 39 olika längdinställningar. Du kan alltså använda trimmern för både kort och långt hår. Den kan klippa hår så kort som 0,5 mm och så långt som 20 mm. Bladen är vassa och hållbara, så du kan använda trimmern i många år framöver.

Lång livslängd och hållbarhet

Efter användning kan du helt enkelt koppla in trimmern för att ladda den med den praktiska plug-in-laddaren. Så du kan ladda trimmern var du än vill. Den är utrustad med ett särskilt hållbart NiHM-batteri som är känt för sin långa livslängd. Du kan enkelt ladda din trimmer många gånger utan att behöva oroa dig för att batteriet ska ta slut. Laddningstiden är lite lång, cirka 8 timmar, men du får också en lång körtid på 80 minuter, så att du enkelt kan trimma hela ditt skägg med mera.

Tillbehör till Braun skäggtrimmer BT3344

En praktisk liten rengöringsborste medföljer, som du kan använda för att snabbt borsta bort små vilsna hårstrån. För bekvämlighet kan själva trimmerhuvudet sköljas under rinnande vatten för att bli av med alla små hårstrån. De två precisionskammarna ingår naturligtvis också. Trimmern är också sladdlös, vilket ger dig mycket frihet och flexibilitet att raka dig precis där du vill.

Specifikationer:

 • Driftstid: 80 minuter
 • Laddningstid: 480 minuter
 • Antal olika längdinställningar: 39 inställningar
 • Batterityp: NiHM-batteri
Det vi liker:
 • 39 höjdinställningar
 • Indikator för laddning
 • Kan användas utan sladd
 • Lämplig för smidig rakning
 • Uppladdningsbart batteri
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för vågräkning
 • Lång laddningstid på 8 timmar

Wella Contura – bäst i test skäggtrimmer i premiumklassen

Wella Professional Contura HS 61 Trimmer

Varför välja Wella Contura

En sladdlös och professionell skäggtrimmer för dig som vill kunna använda den för både skägg- och kroppsbehåring samt göra detaljerade konturer i håret. En professionell trimmer för hemmet!

Praktisk

Den här skäggtrimmern från Wella har en klippbredd på 25 millimeter, vilket ger dig en mer detaljerad och exakt rakning för både gles och kraftig hårväxt. Bladen är tillverkade av hållbart rostfritt stål. En ergonomisk design som ligger bekvämt i handen, så att du alltid har full kontroll över trimmerns rörelser på det aktuella området. Dessutom väger trimmern med sin kraftfulla motor bara 110 gram, så att du slipper trötthet i armarna eller smärta i handleden när du använder den. Den har en låg ljudnivå på 60 decibel, så att du inte stör andra i ditt hem. Den har en total drifttid på 120 minuter, medan den laddas fullt ut på bara 80 minuter.

Många alternativ

Tack vare den förbättrade touch-tekniken är trimmern lämplig för rakning av olika områden. Så du kan trimma håren på halsen, göra snåriga polisonger och naturligtvis skägget. Men du kan också göra detaljerade konturer i håret som om du vore hos frisören! Om du använder trimmern utan distansbrickan kan du raka hårstrån ner till 0,1 mm. När du fäster distansbrickan kan du justera skärlängden från 3 till 6 mm, vilket är perfekt för att raka och trimma skägget.

Tillbehör till Wella Contura skäggtrimmer

Distanskammen ingår naturligtvis. Du får också en praktisk laddningsstation med inbyggd LED-display. En praktisk liten rengöringsborste medföljer också, så att du kan borsta trimmern fri från hår på ett ögonblick. Som en extra bonus får du förutom bruksanvisningen även en flaska med läcker olja för att ta hand om trimmern! Den ultimata skäggtrimmern för en nära rakning och professionell trimning!

Specifikationer:

 • Driftstid: 120 minuter
 • Laddningstid: 80 minuter
 • Antal olika längdinställningar: 5 inställningar
 • Batterityp: NiHM-batterier
Det vi liker:
 • Låg minimilängd på 0,1 mm
 • Rengöringsborste ingår
 • Snabbt och enkelt byte av olika tillbehör
 • Kraftfull motor
 • Blad i rostfritt stål
Det vi ikke liker:
 • Ingen laddningsindikator

Philips OneBlade Face & Body QP2830/20 – bäst i test skäggtrimmer för våt- och torrrakning

Philips OneBlade Face & Body QP2830/20

Varför välja Philips OneBlade Face & Body QP2830/20

Philips OneBlade ger dig en skonsam rakning som inte kommer för nära huden och skadar den. Dess revolutionerande OneBlade-teknik är utformad speciellt för ansiktet, men passar alla hårlängder. Den har ett speciellt snabbgående blad som rör sig 12 000 gånger per minut, vilket ger en särskilt effektiv rakning även på längre hårstrån. Den följer ansiktets konturer och den dubbelsidiga skäran är idealisk för att skapa en detaljerad rakning och forma konturer. Det säkerställer också att linjerna ritas upp perfekt skarpa eftersom bladet kan röra sig i alla riktningar.

5-i-1-kammen är justerbar så att du kan ställa in den på önskad hårlängd. Tack vare den praktiska hudskyddet skyddar den de delar av kroppen som är särskilt känsliga. En speciell egenskap är dock att du kan använda trimmern till både våt- och torrakning. Och du behöver inte ens använda rakskum! Rakbladet är utformat på ett mycket speciellt sätt, så att en liten triangelikonen visas när det är dags att byta rakblad. I genomsnitt måste den bytas ut var fjärde månad. En lätt trimmer som laddas på fyra timmar och har en drifttid på 60 minuter med full laddning.

Specifikationer:

 • Driftstid: 60 minuter
 • Laddningstid: 240 minuter
 • Antal olika längdinställningar: 5 inställningar
 • Batterityp: Li-ion-batteri
Det vi liker:
 • Våt och torr rakning
 • OneBlade-teknik
 • Passar för skägg, hår och kropp
 • Kan användas utan rakkräm
 • 360-skarp
Det vi ikke liker:
 • Fungerar bättre på mjukt hår än på envist hår
 • Inte lämplig för rakning i raka former

Braun BT5070 – bäst i test skäggtrimmer med kort laddningstid

Braun BT5070

Varför välja Braun BT5070

Om du letar efter en trimmer som ger dig en snabb och effektiv styling är Braun BT5070 skäggtrimmer ett bra val. Den levereras med 2 trimmerhuvuden som du enkelt och snabbt kan fästa på själva trimmern. Du kan trimma hår ned till en längd av 0,5 mm och upp till 20 mm, så du kan också använda den för huvudet. Du kan välja mellan så många som 25 längdinställningar. Detta innebär att din rakning alltid är superprecis och detaljerad, och att det är lätt att skapa skarpa linjer och konturer.

Trimmern är utrustad med en praktisk LED-laddningsindikator så att du alltid vet när det är dags att ladda den. Med en full laddning kan den fungera i upp till 50 minuter, medan den laddas på bara en timme. Men om du har bråttom kan du också dra nytta av en 5-minuters snabbladdning! Med 440 gram är trimmern lite tung, men den är sladdlös så du kan använda den var du vill. Som en extra bonus får du också en liten rengöringsborste och en praktisk resväska så att du kan ta med dig den utan problem.

Specifikationer:

 • Driftstid: 50 minuter
 • Laddningstid: 60 minuter
 • Antal längdinställningar: 25 inställningar
 • Batterityp: NiHM-batteri
Det vi liker:
 • 25 olika längdinställningar
 • LED-laddningsindikator
 • 2 trimmerhuvuden
 • Sladdlös
 • Resväska ingår
Det vi ikke liker:
 • Relativt tung att arbeta med
 • Inte så lämplig för mycket långt hår

Braun BT5360 – bäst i test skäggtrimmer för längre skägg

Braun BT5360

Varför välja Braun BT5360

Oavsett om det är för att trimma eller styla skägget eller för att få kontroll över kroppsbehåringen är Braun BT5360 ett utmärkt val! En allt-i-ett-trimmer som klarar vardaglig rakning och trimning på ett kick. På trimmern finns ett precisionshjul som du kan justera som du vill för att få den mest exakta rakningen. Du kan välja mellan 39 inställningar. Så att du kan raka dig smidigt, trimma skägget och styla exakt för en vacker, välvårdad finish! Två trimmerhuvuden för olika längder ingår: ett för hårlängder på 1 till 10 mm och ett för längder på 11 till 20 mm, så du är väl förberedd. Du kan välja att använda den utan trimmerhuvudena för en ännu närmare rakning.

Trimmern har en drifttid på 60 minuter och laddas på mindre än en timme! Du kan dock också välja att använda snabbladdningen på bara 5 minuter. Särskilt praktiskt när du är upptagen. När du är klar med trimmern är det bara att ladda den med den medföljande laddaren. Den bästa skäggtrimmern är utrustad med uppladdningsbara batterier, så att du kan njuta av din trimmer under lång tid!

Specifikationer:

 • Driftstid: 100 minuter
 • Laddningstid: 50 minuter
 • Antal längdinställningar: 39 inställningar
 • Batterityp: Li-ion-batteri
Det vi liker:
 • 5 precisionsinställningar
 • 39 längdinställningar
 • Rengöringsborste ingår
 • Skrapa ingår
 • Uppladdningsbart batteri
Det vi ikke liker:
 • Något högljudd
 • Relativt tung att arbeta med

 

Remington Style Series B5 MB5000 – bäst i test skäggtrimmer med avtagbara och tvättbara blad

Remington Style Series B5 MB5000

Varför välja Remington Style Series B5 MB5000

Om du behöver en effektiv skäggtrimmer för ditt skägg i vardagen är denna Remington-skäggtrimmer lämplig. Den är utrustad med ett särskilt bekvämt blad som, tack vare sin genomtänkta design, ger dig en bekväm och skonsam rakning, samtidigt som rakningen blir ännu jämnare och närmare. Du får faktiskt upp till 55 % mer kontroll över trimningen. Bladet är också självslipande, vilket ger dig en riktigt hållbar produkt.

På själva trimmern finns ett precisionshjul som du kan justera efter behov. Det gör det snabbt och enkelt att anpassa trimmern till dina behov. Trimmern kan hantera hårstrån som är så små som 0,4 millimeter och så långa som 18 millimeter, så att du kan få bukt med även det mest oregerliga skägget. Det titanbelagda stålbladet är också avtagbart, så att det snabbt och enkelt kan sköljas rent under kranen efter användning. Rengöring och underhåll är enkelt och trimmern håller sig vass länge. Trimmern är utrustad med en LED-laddningsindikator i två steg. En reseväska ingår också så att du kan ta med dig trimmern överallt. Och du kan välja om du vill använda trimmern med eller utan sladd.

Specifikationer:

 • Driftstid: 60 minuter
 • Laddningstid: 120 minuter
 • Antal längdinställningar: 17 inställningar
 • Batterityp: NiHM-batteri
Det vi liker:
 • 17 längdinställningar
 • Kan trimma ner till 0,4 mm
 • Anti-slip grepp
 • 55 % mer kontroll över rakningen
 • Enkel rengöring tack vare det avtagbara bladet
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för längre hår
 • Ingen vågräkning

 

Panasonic ER-GB37 – bäst i test i kategorin resetrimmers

Panasonic ER-GB37

Varför välja Panasonic ER-GB37

Om du letar efter den perfekta trimmern för resan är denna sladdlösa skäggtrimmer från Panasonic ett utmärkt val. Du kan välja om du vill använda den för en torr rakning eller i duschen för en våt rakning. Om det är det sistnämnda är det bara att smörja in dig med rakkräm och du är redo att börja. Den har också en lång drifttid på 40 minuter. Perfekt för att få en nödvändig rakning och trimning innan du går ut genom dörren. Den lilla laddningsstationen har också en praktisk storlek, så den tar inte upp för mycket plats i väskan. Själva trimmern väger bara 160 gram, så du behöver inte oroa dig för att den ska ta upp för mycket plats eller vikt i ditt bagage.

Du kan välja mellan 20 olika längdinställningar. Framsidan av trimmern är utrustad med ett praktiskt och lättillgängligt precisionshjul som du snabbt kan justera genom att vrida på det. Det ger dig snabb och fullständig kontroll över längd och precision. Trimmern kan hantera hårstrån som är så korta som 0,5 millimeter och upp till 10 millimeter. Perfekt för att hålla koll på ditt skägg och hår när du är på språng. Den enda nackdelen är att laddningstiden på 8 timmar är ganska lång.

Specifikationer:

 • Driftstid: 40 minuter
 • Laddningstid: 480 minuter
 • Antal längdinställningar: 20 inställningar
 • Batterityp: Litiumbatteri
Det vi liker:
 • Våt och torr rakning
 • 20 längdinställningar
 • Precisionsinställning
 • Liten laddningsstation i praktisk storlek
Det vi ikke liker:
 • Lång laddningstid

 

Philips Series 1000 S1131 – bästa skonsamma rakapparat

Philips Series 1000 S1131

Varför välja Philips Series 1000 S1131

Med sina roterande blad är Philips Series 1000 S1131 rakapparat en bra och stabil skäggtrimmer för känslig hud. Philips skäggtrimmer har en bekväm ergonomisk design som är skön att hålla i handen. Detta är en klar fördel eftersom du kan raka dig utan att få ont i handen av att hålla den. Den är utrustad med smarta självslipande PowerCut-blad, så den håller sig vass länge. De flexibla 4D-huvudena följer ansiktets konturer och ger dig en fin, nära rakning som är skonsam mot huden.

Dessutom kan du välja om du vill använda den med eller utan sladd, vilket ger dig stor rörelsefrihet. När du är klar med rakningen kan du öppna rakhuvudet med en enda beröring. Skölj sedan bara ur den under en rinnande kran. Snabbt och enkelt. Batteriindikatorn talar om när du ska ladda om du använder den trådlöst, så att du inte riskerar att få slut på strömmen oväntat. Laddningstiden är lite lång, 480 minuter, men med en drifttid på 40 minuter har du tillräckligt med tid för att få en exakt klippning och komma runt allt hår. En billig skäggtrimmer, men en riktigt bra också.

Specifikationer:

 • Löptid: 40 minuter
 • Laddningstid: 480 minuter
 • Antal längdinställningar: – inställningar
 • Batterityp: NiHM-batteri
Det vi liker:
 • Självslipande PowerCut-blad
 • Sköljer rent
 • Flexibla 4D-huvuden
 • Kan användas med eller utan sladd
 • Batteriindikator
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för långa skägg

 

Hur man väljer den bästa skäggtrimmern

Skägg är på modet igen, och ett fint, välskött skägg ser bra ut på de flesta människor! Och om du har bestämt dig för att låta skägget växa är en skäggtrimmer ett absolut måste.

Du kan förstås också välja att gå till frisören, men det kan snabbt bli en mycket dyr affär. Därför kan du spara både tid och pengar genom att gå till frisören då och då, och sedan sköta det dagliga underhållet av ditt vackra skägg med en skäggtrimmer.

Det finns många skäggtrimmer på marknaden. I vårt skäggtrimmertest har vi tittat på de bästa skäggtrimmarna på marknaden just nu. Om du vill vara säker på att du får en skarp trimning varje gång är det värt att bekanta dig med deras funktioner och egenskaper när du köper en ny skäggtrimmer. Då kan du hitta rätt skäggtrimmer (eller hårklippare på modern engelska) för dina behov.

Skäggtrimmerna kan vara väldigt olika, och alla typer av rakning kräver lite förtrogenhet innan du börjar trimma skägget med den första trimmer du hittar.

Vad ska en bra trimmer göra?

Så vad behöver en bra trimmer för att vara din? Det beror naturligtvis på dina behov. Men det finns några allmänna saker som du bör tänka på och leta efter när du köper en skäggtrimmer.

Här är en kortfattad lista över dessa saker, så att du är bäst rustad när du ska hitta din skäggtrimmer.

 • Den ska ha skarpa kanter så att den kan trimma skägget utan att riva upp det. Det är viktigt att den är generellt sett skonsam mot huden, så att du inte går runt och har ont efteråt.
 • Den ska passa till ditt skägg – oavsett om du har kort eller långt skägg.
 • Det är bra om den kan ställas in på olika längder, så att du kan få en snygg och professionell finish.
 • Den ska vara lätt att rengöra.
 • Den bör inte kladda för mycket – både du och andra i hushållet kommer att bli nöjda.
 • Om du väljer en sladdlös trimmer bör den ha en tillräckligt lång batteritid.

Det finns många funktioner att hålla reda på, men det viktigaste är att rätt trimmer passar dig och dina skäggbehov.

Batteri och laddningstid – Hur mycket rakning behöver du?

En trimmer är vanligtvis uppladdningsbar eftersom den drivs av ett batteri. När du vill trimma skägget kan du komma att använda en hel del batteri, särskilt om du har ett längre skägg. Det är riktigt irriterande att inte kunna avsluta innan batteriet tar slut.

Det är därför en bra idé att kontrollera vilken typ av batteri som finns i trimmern, eftersom det ger dig lite mer information om trimmerns drifttid, hållbarhet och laddningstid.

Typ av batteri

Många tror att uppladdningsbara batterier är mer eller mindre likadana och att de kan laddas i all oändlighet. Detta är dock inte fallet.

Faktum är att drifttid och laddningstid också beror på vilken typ av batterier du använder. I vårt skäggtrimmertest hittar du skäggtrimmer med två typer av batterier: Li-ion och NiMH.

Om du inte vet så mycket om batterier behöver du inte oroa dig. Vi tittar närmare på de två vanligaste batterityperna.

Litiumjon (Li-ion)

Li-ion-batterier är mer miljövänliga än många andra typer av batterier. Den har en lång livslängd. Dessutom är det också en lätt batterityp. Eftersom den inte väger särskilt mycket används den här typen ofta för bärbara enheter. Detta innebär att det finns en bra anledning till att denna typ används i rakapparater, som inte får vara för tunga, eftersom de annars blir för tunga för att arbeta med under lång tid.

Du bör räkna med att ett sådant batteri kan laddas mellan 500 och 1 000 gånger, beroende på om och hur det underhålls och används. Därefter förlorar den ström och kan bytas ut.

NiMH-batteri

Ett NiMH-batteri är ett hybridbatteri som består av en helt ny teknik. Denna teknik kombinerar det bästa av uppladdningsbara batterityper med det bästa av alkaliska batterier. Till skillnad från Li-ion-batterier kan NiMH-batterier laddas upp till 2 000 gånger – beroende på underhåll och användning. Det säger sig självt att detta är en klar fördel och bättre för både din ekonomi och miljön!

Det innebär att ett Li-ion-batteri håller i ungefär 3-4 år om du laddar det dagligen. Ett NiMH-batteri kan däremot hålla i 4-5 år om det laddas dagligen.

Men om du tänker på att du förmodligen inte laddar din skäggtrimmer varje dag kan en bra skäggtrimmer hålla länge.

Så om du vill vara säker på att du kan använda din trimmer även efter att du har laddat den många gånger är det en bra idé att leta efter en trimmer med utbytbara batterier så att du inte behöver köpa en ny trimmer.

Längdinställningar – Hur långt är ditt skägg?

När du trimmar skägget kan det vara svårt att få samma längd överallt. Det är här som längdinställningen kommer in och blir din räddare i nöden.

En längdinställning innebär att du ställer in trimmern på den längd du vill uppnå. När du sedan fäster trimmern vid ansiktet klipper den ner håret till den förinställda längden och ser till att trimningen är jämn över hela ansiktet.

Bland de olika skäggtrimmarna kan du få olika inställningar och längder. Därför är det viktigt att kontrollera specifikationerna för att se till att trimmern du väljer är rätt för dina behov och ditt skägg!

Det är möjligt att få en skäggtrimmer som kan trimma skägget ner till 0,1 millimeter. Se till exempel Wella Contura i vårt test av skäggtrimmer. Du bör dock förvänta dig att många skäggtrimmer har en minsta inställning på cirka 0,5 millimeter, men det beror naturligtvis på skäggtrimmern. På samma sätt bör du anta att den högsta inställningen är cirka 20 millimeter.

Men en bra trimmer har också en bra och skarp skärkant. Knivarna är naturligtvis viktiga eftersom du får en bättre, mer exakt och effektiv rakning.

Om du vill använda skäggtrimmern för att styla skägget med skarpa linjer och skapa skarpa kanter eller för en jämn rakning bör du undersöka om skäggtrimmern lämpar sig för det.

Men en sak är säker: Flera inställningar för olika hårlängder ger dig också fler alternativ. Vanligtvis är skägget inte nödvändigtvis lika långt över hela linjen heller, vilket är ytterligare en anledning att välja en skäggtrimmer med flera inställningar.

Skäggtrimmer för ett kortare skägg

Om du har ett kort skägg är en skäggtrimmer faktiskt ett av de viktigaste verktygen – tillsammans med olika hud- och hårvårdsprodukter! Ett kort skägg är kanske lite lättare att sköta och snabbare att trimma, eftersom det är mer eller mindre lika långt överallt.

Om du inte har tålamod att lägga ner mycket tid på att trimma är ett kort skägg ett självklart val för dig. Om du vill ha extra fart kan du välja en skäggtrimmer med flera funktioner. Med en vattentät trimmer kan du till exempel trimma medan du är i duschen under rinnande vatten. En samlare är också en klar fördel, eftersom du inte behöver ägna evigheter åt att städa upp efter dig själv. Om du använder trimmern i duschen finns det också en risk för att avloppet täpps till.

Det lönar sig att investera pengar i en skäggtrimmer, särskilt om du använder den ofta. Om du har ett kort skägg måste du trimma det oftare än män med ett långt eller helt skägg.

Kom ihåg att rengöra den väl efter varje användning för att undvika att hårstrån fastnar i trimmern. Detta minskar dess funktionalitet och prestanda.

Skäggtrimmer för ett längre skägg

Många tror att man bara kan få ett fullskägg utan att behöva lägga ner mycket tid på att trimma. Ingenting kunde vara längre från sanningen. För att få en snygg och välvårdad look med ett längre skägg är det alfa omega att trimma skägget regelbundet. Du kanske behöver trimma det lite mindre än om du har kort skägg, men å andra sidan tar det tid att trimma det ordentligt.

Om du vill hålla skägget friskt och fräscht måste du trimma det regelbundet. Det är också viktigt om du vill att den ska växa ännu längre. För det första växer den bättre om du trimmar regelbundet, men den växer faktiskt också snabbare.

Det verkar motsägelsefullt, men det är ändå sant. Ju oftare du trimmar, desto mer växer det – precis som håret på våra huvuden. Men det kräver att du bara klipper av det yttre lagret och inte skär hela vägen ner, förstås.

Sträva efter att trimma den ungefär två gånger i månaden.

Därför är det inte så viktigt att ha många funktioner när du väljer en skäggtrimmer för fullskägg. Här är det viktigt att ha en skäggtrimmer som kan ställas in på många olika längder. Detta ger dig mer kontroll över stylingen och du kan vara säker på att du inte klipper av för mycket.

Trimmer för mustasch

I sann Freddie Mercury-stil är mustaschen åter på modet. Och vi förstår det!

Du kan använda skäggtrimmern för att bara klippa ner hårstråna så att de inte blir för långa, men du måste använda en rakapparat eller en rakhyvel för resten av hårstråna. En skäggtrimmer ger dig inte en supernära rakning som till exempel en rakhyvel gör. Såvida den inte har en speciell egenskap som gör den lämplig för detta.

Om du har lite svårt att kontrollera trimningen av mustaschen kan du alltid avsluta med en sax.

Detta gäller för övrigt alla typer av skägg Det kan vara svårt att vara 100 % exakt med en trimmer och få exakt den look du vill ha. Kom ihåg att övning ger färdighet! Du kan alltid använda en liten sax för att trimma skägget. Det är särskilt bra att göra detta när du är nybörjare.

Samlare – är det viktigt?

När du trimmar skägget faller de klippta hårstråna vanligtvis ner i badrumsbassängen (eller där du rakar dig). Om inte trimmern har en uppsamlingskammare för avklipp.

Om det gör det hamnar håret direkt i en liten behållare på trimmern. Lite som en dammsugare. När uppsamlaren är full måste du tömma den, annars försämras trimmerns prestanda.

Om du klipper av allt skägg kommer det naturligtvis att finnas en hel del hår kvar. Så om du vill undvika att tömma uppsamlaren flera gånger under en rakning, välj en skäggtrimmer med en relativt stor kammare.

Det är oftast lätt att bara tömma den. Du öppnar den bara och häller sedan innehållet direkt i papperskorgen. När du är klar ska du rengöra den. Kom alltid ihåg att kontrollera specifikationerna och bruksanvisningen för att försäkra dig om att trimmern är vattentålig. Detta gäller även för uppsamlingskammaren. Om den inte klarar av vatten medföljer vanligtvis en liten rengöringsborste som du kan använda för att borsta både trimmern och uppsamlaren fri från hår.

Med eller utan sladd?

De flesta produkter i vårt test är utrustade med ett uppladdningsbart batteri. Vissa rakapparater fungerar dock både sladdlösa och sladdlösa, så du kan välja.

Om det tar lång tid att trimma skägget använder du också mycket ström. I princip kan du alltså få slut på ström om du har en sladdlös trimmer. Fördelen med att välja en trimmer med sladd är att du slipper pressen att bli klar innan batteriet tar slut.

Sladdlösa trimmers ger dig å andra sidan mer rörelsefrihet. Med sladdlösa skäggtrimmer behöver du inte vara så beroende av att du är i närheten av ett eluttag för att trimma ditt fina skägg.

Om du vill ha ett val kan du leta efter både sladdanslutna och sladdlösa rakapparater.

Oroa dig inte för att sladdlösa trimmers inte klarar en trimning. Batteritiden är vanligtvis tillräckligt lång för att du ska kunna trimma skägget färdigt utan att ta slut på batteriet. Men om det är något du är nervös för är det första du bör göra att titta på specifikationerna. Den talar om hur länge den kan köras på en full laddning.

Många rakapparater har också en så kallad snabbladdning. Det innebär att du kan ställa in trimmern på att laddas under en kort tid, varefter den laddas tillräckligt mycket för att du ska kunna fortsätta trimma. Den här funktionen är också praktisk om du reser mycket och vill kunna ta med dig trimmern.

Våt eller torr rakning?

Om du föredrar våt- eller torrrakning är en fråga om preferenser och hudtyp. Om du har mycket känslig hud är det förmodligen bättre att raka dig på torr hud. Om du vill ha en smidig rakning och silkeslen hud måste du använda våtrakning. Några trimmers klarar av både våt och torr rakning.

Skillnaden är att du använder rakkräm och krämer som du lägger på huden och sedan rakar dig. Denna metod får hårstråna att resa sig. Du kommer alltså närmare huden och håret klipps av så nära huden som möjligt.

Nackdelen är att du också skrapar huden. Detta kan irritera din hud, särskilt om du redan har känslig hud. Olika rakskum kan också bidra till hudirritation.

Om detta är fallet för dig är torrakning ett bättre alternativ eftersom du inte exponerar huden på samma sätt eftersom knivarna inte är i direkt kontakt med huden.

Bra-att-ha funktioner

Vi har nu tagit upp allt det viktigaste som du bör veta om skäggtrimmer. Men stanna kvar ett litet tag till! Vi har nämligen samlat några av de coola funktioner som en skäggtrimmer kan ha. Så du är säker på att du vet allt!

Blixtladdning

En snabbladdningsfunktion är verkligen praktisk om du reser mycket eller är upptagen. Med den här funktionen kan du ställa in skäggtrimmern så att den laddas i några minuter och sedan är den redo att trimma igen. Smart om du ofta glömmer att ställa in laddningen eller om din trimmer inte har någon laddningsindikator.

Indikator för laddning

En laddningsindikator tänds när trimmern börjar få ont om batteri och i vissa fall även när den är fulladdad. Detta ger dig en bättre överblick över när det är dags att ladda den, så att du inte riskerar att stå med en tom trimmer.

Laddningsdocka

Du kan få rakapparater med en laddare som är mycket lik de laddare som vi använder för andra elektroniska verktyg. Vissa rakapparater har dock en laddningsstation som du bara kan ansluta.

Det är praktiskt eftersom den står upprätt och är redo att tas ut ur hållaren när du behöver den. Så du kan ha den ute hela tiden.

Enkel drift och justering

När du letar efter rätt skäggtrimmer för dig bör du också ta en titt på hur den är uppbyggd. Det ska vara lätt och okomplicerat att växla från en inställning till en annan, helst medan du använder den. På vissa trimmers kan du ändra inställningarna genom att vrida på ett hjul. Det gör det enkelt, eftersom du bara kan ändra inställningarna med ett finger och sedan fortsätta arbeta.

Utbytbara huvuden

Vissa rakapparater har utbytbara huvuden. Det innebär att du sätter på ett nytt huvud när du vill byta från en inställning till en annan.

Hur du underhåller din trimmer

Det är synd att investera i en dyr trimmer eller hårklippare för att trimma skägget om du inte underhåller det ordentligt efteråt. Om du vill att den ska hålla länge krävs åtminstone minimalt underhåll. Följ råden nedan för att rengöra och underhålla din skäggtrimmer.

Rengöring under rinnande vatten?

Vissa delar av rakapparaten kan vara tillverkade av rostfritt stål. Oavsett vilket material trimmern är tillverkad av bör du först kontrollera om den kan rengöras genom att låta den rinna under kranen. Men om de kan det, kan du helt enkelt slå på kranen och hålla trimmern under kranvattnet.

Använd den lilla rengöringsborsten.

Oavsett om den kan ta emot vatten eller inte, levereras den vanligtvis med en liten rengöringsborste som du kan använda för att ta bort hår. Gör detta efter varje användning för att hålla trimmern ren.

Glöm inte tandborsten!

Om rakhyveln har blivit lite tilltäppt av hårstrån kan du använda en (ren!) tandborste för att ta bort dem. En tandborste är något hårdare än den medföljande rengöringsborsten och är därför idealisk för detta ändamål.

Smörj in bladen med olja.

En liten behållare med olja finns ofta med. Denna olja är inte avsedd för skägget, utan är faktiskt tänkt att appliceras på skäggbladen. Det håller dem helt enkelt skarpa längre. Använd en ren tandborste för att fördela oljan på bladen. Det är också en bra idé att bara slå på trimmern och låta den gå en stund. Detta hjälper oljan att komma hela vägen ner och runt alla delar av bladen.

Använd inte toalettpapper eller liknande för att ta bort överflödig olja, eftersom du riskerar att pappret fastnar på trimmern. Använd istället handen för att ta bort den.

Skäggtrimmer eller hårtrimmer?

I princip kan du använda en hårtrimmer till skägget, men vi anser ändå att en stabil skäggtrimmer är ett bättre alternativ för ditt skägg.

Det beror på att en hårklippare är mer exakt. Den har inte samma längd- och precisionsinställningar som skäggtrimmern, så du riskerar att förstöra skäggets form.

Hur man trimmar skägget

Om du trimmar skägget regelbundet får du ett friskare och snyggare skägg. Detta gäller även om du försöker odla skägg och göra det långt. Skägghår är precis som håret på huvudet. Ju mer det klipps, desto snabbare växer det. Så om du vill ha ett långt och vackert skägg är det bara att trimma det regelbundet.

Om du vill ha en professionell och snygg look är det viktigt att du vet hur du trimmar skägget på rätt sätt. Ta reda på hur det går till här.

Tvätta skägget först.

Det är en bra idé att tvätta skägget innan du trimmar det, eftersom det ger näring åt både huden och skägget och gör det mjukare. Det är dock bäst att trimma skägget när det är torrt. Så torka den ordentligt och vänta kanske en stund innan du börjar. För bästa resultat använder du ett schampo som är speciellt framtaget för skägg. Du kan få både skäggschampo och skäggbalsam.

Förbered skägget med en kam.

Använd en kam eller borste för att kamma igenom skägget. Anledningen till att du gör detta är att hårstråna ska stå i samma riktning. Se alltid till att kamma skägget från toppen och neråt i hårväxtens riktning. Förresten bör du bara klippa torra skägg. Undvik att göra det direkt efter att du har duschat, eftersom hårets längd kan bli snedvriden när det är vått.

Ställ in trimmern på rätt storlek.

Det är alltid lite ångestframkallande de första gångerna man måste trimma skägget, eftersom man är rädd för att trimma för mycket. Så tills du vet vilken inställning som är perfekt, välj en lite längre inställning. Det är bättre att trimma för lite än för mycket. Du kan alltid klippa till lite mer senare.

Skär av lite i taget.

Gå långsamt fram. Särskilt om du fortfarande är nybörjare på skäggklippning. Genom att ta det lite i taget får du också mer kontroll över slutresultatet.

Skapa tydliga konturer.

Det ser inte rent och snyggt ut om du inte ger dina kinder och din hals en chans att få en ny chans. Annars riskerar du bara att se slarvig ut. Se därför till att du får en fin och skarp kant. Håll huden stram. På så sätt slipper du riva upp huden.

Trimma mustaschen.

Använd återigen en kam eller borste för att kamma mustaschen ner över läppen innan du klipper den. Kontrollera också trimmerinställningen, för säkerhets skull. När du har klippt håret kan du använda en sax för att ta bort de sista hårstråna så att kanten blir fin och rak.

Avsluta med en vårdande olja.

När du är klar, applicera en vårdande skäggolja. Arbeta in den med fasta rörelser så att den tränger in i huden och vårdar den också. Den får skägget att se friskt ut och motverkar även torrhet och klåda, vilket ger dig en skonsam trimning.

Och kom ihåg att första gången du behöver trimma skägget är alltid den svåraste. När du har definierat konturerna av ditt skägg

Hur du tar hand om ditt skägg

Det vore synd att köpa en dyr trimmer och sedan inte ta hand om skägget ordentligt. Om du vill ha ett välskött skägg måste du också investera lite tid i att trimma det ordentligt i första hand, men också i att sköta det.

Faktum är att vi skulle gå så långt som att säga att ju längre skägget är, desto mer behöver du sköta det för att hålla det snyggt! Och så har du din hud. Även om du föredrar en nära rakning kan de vassa bladen skada huden eftersom du tar bort det översta skyddande lagret av huden när du skrapar. Därför bör du alltid ta hand om både skägg och hud för att undvika röda knölar och torr hudirritation.

Följ de här fyra tipsen för alla olika typer av skägg om hur du tar hand om ditt vackra skägg för att hålla det vackert och glänsande.

 • Tvätta skägget.

Det är absolut nödvändigt att tvätta skägget regelbundet. Matrester och smulor kan lätt samlas i ett långt och starkt skägg. Se därför till att du alltid tvättar den.

 • Raka eller trimma dig regelbundet.

Regelbunden trimning eller rakning ger skägget en hälsosam glans. Och du undviker också att se ut som en grottmänniska!

 • Rädda ditt skägg!

Kamma eller borsta håret innan du går ut genom dörren på morgonen. Du kan vara säker på att det ser bra ut. Du kan ha en liten kam i fickan för att kontrollera den. Vi rekommenderar också att du gör detta varje gång du äter för att undvika att matrester fastnar i skägget hela dagen. Inte så trevligt, eller hur?

 • Sköt ditt skägg.

Ge näring åt ditt vackra, nyklippta skägg med en vårdande olja som är speciellt framtagen för skägg. Du kan köpa dessa oljor på nätet eller hos många frisörer och barberare. När du väl har provat den kommer du garanterat aldrig att vara utan den igen!

VANLIGA FRÅGOR

Vilken skäggtrimmer är bäst i test?

Skäggtrimmern som är bäst i test är Philips Series 5000 BT5515. Den är mångsidig och kan användas för trimning, styling, rakning samt för hår på huvudet och resten av kroppen. Testets bästa skäggtrimmer kan hantera längder ner till 0,4 millimeter och upp till 20 millimeter. Den bästa skäggtrimmern helt enkelt!

Passar alla skäggtrimmare även till kroppen och huvudet?

Om du vill ha en trimmer som är lämplig för olika ändamål, titta på vilka längder den kan hantera. Vissa trimmers kan klippa hår ner till 0,1 millimeter, medan andra bara kan fånga lite längre hårstrån. Kontrollera därför alltid specifikationerna noggrant innan du köper.