Bästa settingspray 2022 – 5 settingsprayer för ansiktet

1
MAC Prep + Prime Fix + Original

Varför du ska välja MAC Prep + Prime Fix + Original Denna Prep Prime Fix från MAC är lite mer än bara en settingspray. Den ger dig en glöd över hela ansiktet och håller din makeup på plats hela dagen. Den har en mild formula som innehåller kamomill, grönt te och gurka för att återfukta huden och hålla den mjuk. Sprayens kombinerade egenskaper gör den superbra för att blanda och fixera både ögonskugga och foundation…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
MAC Prep + Prime Fix + Original 252 kr. Cocopanda SE
NYX Matte Finish Setting Spray 88 kr. Parfumdreams.se - SE
Urban Decay All Nighter Ultra Matte Setting Spray 365 kr. Parfym se
Coola Make-up Setting Spray SPF 30 348 kr. Parfymonline SE
E.L.F Makeup Mist & Set##

I den här artikeln väljer vi ut den bästa settingsprayen bland 5 populära sprayer! Vi testar och betygsätter parametrar som finish, ingredienser och hållbarhet, samtidigt som vi tittar på för- och nackdelar med varje produkt.

En spray som förlänger livslängden på din makeup och absorberar svett i ansiktet? Ja tack, men hur, undrar du säkert. Vare sig du vet vad en settingspray är eller inte, garanterar vi att du kommer att bli lite klokare efter att du har läst det här testet.

Vi testar fem eftertraktade sprayer som kan “fixera” din makeup med olika ingredienser – och för olika hudtyper. Vi går in mer i detalj i testets efterföljande köpguide, där vi talar om varför du bör använda en settingspray som passar din hudtyp och hur du med några enkla spraytips kan förlänga livslängden på din makeup. Du kan också få en översikt över de 5 sprayer som ingick i testet i vår jämförelsetabell här.

MAC Prep + Prime Fix + Original – Bäst i test

MAC Prep + Prime Fix + Original

Varför du ska välja MAC Prep + Prime Fix + Original

Denna Prep Prime Fix från MAC är lite mer än bara en settingspray. Den ger dig en glöd över hela ansiktet och håller din makeup på plats hela dagen. Den har en mild formula som innehåller kamomill, grönt te och gurka för att återfukta huden och hålla den mjuk.

Sprayens kombinerade egenskaper gör den superbra för att blanda och fixera både ögonskugga och foundation till en helt naturlig look. Med denna MAC-settingspray kommer du att upptäcka att sminket fixeras vackert och smidigt, utan att kladda.

Om du kämpar med en puderliknande look kan denna spray rädda din dag med en hudton som är svår att överträffa. En sexig uppfräschare för ditt ansikte och ett absolut måste för alla sminkbärare med normal till torr hud.

Det vi liker:
 • En kombination av primer och settingspray – använd den både före och efter du lägger makeup
 • Uppfriskande och återfuktande med mineraler och vitaminer – du får hudvård gratis
 • Denna milda dimma är oftalmologiskt och dermatologiskt testad.
 • Ger en vacker och daggig look och förlänger hållbarheten av din makeup i upp till 12 timmar.
Det vi ikke liker:
 • Denna settingspray ger en lätt glans och är därför inte idealisk för typer med fet hud.
 • Sprutmunstycket kan fastna

NYX Matte Finish Setting Spray – Bästa billiga

NYX Matte Finish Setting Spray

Varför du ska välja NYX Matte Finish Setting Spray

Letar du efter en settingspray med en matt finish som inte orsakar sprickor på din hud? NYX Professional Makeup är lösningen för dig och med denna lätta och andningsbara settingspray kan fet och kombinerad hud hålla sminket snyggt.

Sprayen är perfekt i varma klimat och under sommarmånaderna när allting bara glänser och rinner. Till och med din icke-vattenfasta mascara kommer inte att röra sig en millimeter med den här formulan. Håller som ett bra hårspray, men utan glans och stelhet – smälter in i sminket perfekt och känns bra i ansiktet.

Det kan vara en balansgång att formulera en matt settingspray utan att den gör små puderkakor under dagen, men med denna matta finishmodell har NYX gjort det till en stor 10:a.

Det vi liker:
 • Certifierat vegansk och fri från grymhet
 • Riktigt bra för fet och oljig hud
 • Formulerad med niacinamid – närande anti-age hudvård
 • Förlänger hållbarheten av din makeup i upp till 16 timmar
 • Flaskan är liten och därför lätt att bära med sig i väskan.
Det vi ikke liker:
 • Innehåller alkohol – om du har lite känslig hud, var försiktig med denna spray.

Urban Decay All Nighter Ultra Matte Setting Spray – Bästa premie

Urban Decay All Nighter Ultra Matte Setting Spray

Varför du ska välja Urban Decay All Nighter Ultra Matte Setting Spray

Det finns en anledning till att denna setting spray har fått namnet All Nighter, för den är gjord för just det; en ångande, svettig runda med dans och heta discoljus som räcker hela natten lång.

Den förlänger livslängden på din makeup med en imponerande lätt och matt finish som håller dig fräsch hela dagen – och natten.

Utan tvekan en av de bästa settingsprayerna för både långa och varma dagar, när sminket tenderar att skimra och glida över hela ansiktet. Här får du oljekontroll och en ultramattande effekt som gör din perfekta makeup ännu mer perfekt.

Med den här sprayen kan ni både kramas och kyssas in i de sena nattimmarna utan att lämna spår av puder eller foundation på olämpliga ställen.

Det vi liker:
 • Fäster utmärkt – håller din makeup fräsch hela dagen och natten med
 • Förhindrar att din makeup rinner – även om du svettas mycket
 • Vegansk och fri från grymhet
 • Perfekt för fet och oljig hud
 • Lätt att använda – en spray från flaskan och du är klar.
Det vi ikke liker:
 • Innehåller alkohol och silikon och kan vara problematisk för typer med känslig hud.
 • Kan vara svårt att applicera korrekt – läs Urban Decays instruktioner innan du använder den.

Coola Make-up Setting Spray SPF 30 – Bäst med solfaktor

Coola Make-up Setting Spray SPF 30

Varför du ska välja Coola Make-up Setting Spray SPF 30

Uppfriskande settingspray som håller din makeup fräsch hela dagen – även under de varma sommarmånaderna när solen står högt och värmen får dig att svettas som en galning. Och på tal om solen, så skyddar denna spray dig med ett brett spektrum SPF 30.

Sprayen har en mattande effekt på fet hud och känns svalkande när du sprayar på den. Den är också lika användbar för att “fixera” din makeup som den är utan, så den kan lätt användas som en svettreducerande spray under en varm dag på strandbaren.

Det vi liker:
 • Ekologisk och vattenfast settingspray med spf 30
 • Vegansk
 • Formulerad med hyaluronsyra och aloe vera – fuktgivande och lugnande hudvård och settingspray i ett.
Det vi ikke liker:
 • Trots alla sina fantastiska ingredienser innehåller denna settingspray även alkohol och parfym.
 • Kan ge en stickande känsla på huden direkt efter applicering.
 • Har en stickande kemisk doft

E.L.F Makeup Mist & Set – Bästa setting mist

E.L.F Makeup Mist & Set

Varför du ska välja E.L.F Makeup Mist & Set

Lätt som en fjäder och med en settingeffekt som gör att din makeup håller längre och ser mycket bättre ut – denna makeupspray är både uppfriskande och effektiv. Den är särskilt bra för att ge din foundation en fin, slät och satinliknande look, och den förhindrar att sminket fastnar och orsakar torra linjer under dagen. Den är mild som dagen är lång och lämnar en behaglig känsla på huden. Det är också en multifunktionell spray som gör det både lättare för dig att applicera vacker makeup, behålla den och uppdatera den när det passar dig, var du än är.

Det vi liker:
 • Stärker och ger huden näring med vitamin A, C och E.
 • Lämnar ett lätt, osynligt lager på huden som förlänger hållbarheten på din makeup.
 • Kan användas av alla hudtyper – även känslig hud
 • Kan sprayas på huden innan du applicerar makeup – fungerar även som en primer.
 • Liten och lätt att bära med sig i väskan
Det vi ikke liker:
 • Inte bra i varma klimat
 • Inte bra för oljig och fet hud

Hur man väljer den bästa settingsprayen – köpguide

Välj först och främst en settingspray som passar din hudtyp. Detta är särskilt viktigt om du inte tillhör dem som har normal hud. Därefter kan du titta på vilka andra egenskaper du vill att sprayen ska ha. Vissa settingsprayer, som vår testvinnare MAC Prep + Prime Fix, fungerar också som en primer. Det betyder att du kan använda den både före och efter att du har sminkat dig.

Den kan hjälpa till att fixera din makeup så att du får en fin, jämn och slät look, och den fixerar också looken när du sprayar med den efteråt.

Nedan guidar vi dig genom hur olika settingsprayer passar olika hudtyper, behov och vanor.

Setting sprays för olika hudtyper

Ta reda på vilken finish du vill ha och vilken hudtyp du har. Medan normal hud kan hantera det mesta av innehållet i en settingspray är det annorlunda för torr och känslig hud.

Tänk på att en särskilt återfuktande settingspray ofta är formulerad för att lämna en lätt glans och en daggig finish i ansiktet. Just för att sådana sprayer är fuktgivande kan de också fungera som en primer. Detta innebär dock också att sådana sprayer får redan fet hud att se ännu fetare och glansigare ut. De skulle dock vara idealiska för torra hudtyper. Omvänt är settingsprayer med matt finish och utan flera olika fuktgivande ingredienser bra för fet hud, medan de tvärtom kan torka ut och irritera torr hud.

En settingspray för frekvent användning

Tänk på hur du använder din setting spray; är det ofta eller bara då och då? Om du är en flitig användare bör du välja en mild produkt som din hud kan andas igenom och som inte innehåller starka ingredienser. Vi vill påpeka att de flesta settingsprayer inte är avsedda för daglig användning. Kom också ihåg att de är dryga i användningen och att en eller två spritsar ofta räcker för att hålla sminket på hela dagen.

Använd din settingspray sparsamt, och om du använder den ofta, välj en vattenbaserad formula utan uttorkande alkoholer. Hållbarheten för din makeup kan vara kortare än med settingsprayer med alkohol som huvudingrediens, men å andra sidan är de mer skonsamma.

Hur fungerar en settingspray?

Settingsprayer som innehåller alkohol är de som gör att din makeup håller betydligt bättre. I själva verket är det alkoholen som “fixerar” din makeup och har en mattande effekt på din hud. Men hur är det med torra hudtyper som vill använda en settingspray med god hållbarhet?

I de flesta fall behöver torr hud inte alls en ultrastark settingspray. För den här hudtypen handlar det mer om att återfukta och ta bort eventuella puderliknande partier efter sminkningen. Torr hud blir inte oljig under dagen. Istället kan foundation och puder ha en tendens att flagna i hudens små sprickor – just för att huden är torr. Och det är här som en settingspray med fukt (men utan alkohol) gör att sminket sitter bra och ger en fin, fräsch och daggig finish. Torr hud har därför störst nytta av att använda en produkt som mer liknar en mistspray, eftersom dessa är bra fuktgivare.

Med eller utan SPF?

En settingspray som skyddar mot UV-strålar är lite som att få det bästa av två världar. Om du tillbringar tid på platser där solen är hård och/eller cykelturen till jobbet är lång, är SPF-värdet i din settingspray en utmärkt egenskap.

Hur man använder en settingspray – några spraytricks

Naturligtvis ska du alltid använda din settingspray enligt anvisningarna på flaskan, men här är två enkla (men supereffektiva) knep som alla hudtyper kan använda och som håller hela dagen!

Lufttorka hela ansiktet omedelbart efter att du sprayat! Här kan du använda en hårtork med kall luft eller en vanlig handfläkt. Luften gör att sminket nästan fastnar i huden, och det håller länge! Du kan göra detta efter att du har applicerat foundation och/eller primer, och innan du applicerar eyeliner och ritar ögonbryn. Och sedan igen efter att du har lagt all din makeup.

Det här tricket fungerar oavsett om du använder en settingspray eller en mist – en mild mist får faktiskt samma effekt som en kliande settingspray.

Om du behöver en extra långvarig makeup, till exempel för bröllopet eller en vild utekväll, kan du ge en liten sprits mellan varje sminksteg. Den här metoden fungerar bäst för starkare sprayer med alkohol och ser till att din perfekta festmakeup håller långt in på nästa dag.

VANLIGA FRÅGOR

Vilket är den bästa settingsprayen i testet?

Den bästa settingsprayen i det här testet är MAC Prep + Prime Fix! Det är både en primer och en settingspray som ger lyster och en fantastisk fixering av din makeup - och håller hela dagen.

Vad är en settingspray?

En settingspray är en spray som fixerar och förlänger makeupens hållbarhet så att den håller hela dagen. Många settingsprayer har både vårdande och oljeabsorberande egenskaper för att hålla huden fräsch och glansfri.