Router Test (2022) → Bäst internet med topp 9 routers

1
Google Nest Wifi Router + Point

Det kan inte bli annat än rätt med denna Nest WiFi router från Google, eftersom modellen låter dig få bra internetmottagning i hela huset. Routern och dess externa punkter är utvecklade med inbyggda högtalare och Google Assistant. Dessutom kan du ha upp till 200 enheter anslutna till systemet - och du kan till och med välja om du vill prioritera vissa enheter. Därför bör du välja Google Nest Wifi Router + Point Om du vill…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Google Nest Wifi Router + Point 1.457 kr. Compumail
Linksys EA7500 Wireless Router 1.153,75 kr. Westium Data
TP-LINK Archer C9 AC1900 Wireless Router##
TP-Link DECO M4 Wi-Fi-system med 2 routrar##
TP-LINK Archer C7 AC1750 Trådlös router##
ASUS RT-AC86U Wireless Router##
ASUS RT-AC68U Dual Band AC1900 Router##
ZyXEL Armor Z2 MU-MIMO Wireless Gigabit Router AC2600##
Netgear Orbi RBK23 Wi-Fi-system med router och två förlängare##

Läs om de 9 bästa routrarna på marknaden just nu i detta routertest! Vår testvinnare är Google Nest Wifi Router + Point, eftersom den inte bara är en funktionell och effektiv router utan också har röstigenkänning och inbyggda högtalare. Dessutom är modellen en mesh wifi-variant, så du kan alltid köpa flera routrar till samma system.

Alla modeller nedan har presterat bra i olika tester och fått bra recensioner från konsumenter. Därför kan det inte bli fel om du investerar i en av modellerna i detta test. 

Förutom att guida dig till de bästa routrarna, hjälper vi dig också att välja den bästa routern för just dig och ger dig goda råd när det gäller att konfigurera din nya router. Dessutom kan du också läsa om hur du får en bättre signal generellt och testar din internethastighet.

Google Nest Wifi Router + Point – Den bästa routern

Det kan inte bli annat än rätt med denna Nest WiFi router från Google, eftersom modellen låter dig få bra internetmottagning i hela huset. Routern och dess externa punkter är utvecklade med inbyggda högtalare och Google Assistant. Dessutom kan du ha upp till 200 enheter anslutna till systemet – och du kan till och med välja om du vill prioritera vissa enheter.

Därför bör du välja Google Nest Wifi Router + Point

Om du vill ha en mångsidig router ska du ta en närmare titt på den här modellen från Google. De har utvecklat en router som kan anslutas till olika förlängningspunkter så att du kan få optimal WiFi var som helst i hemmet. Punkterna behöver bara fördelas i hemmet, och på så sätt har du bra WiFi i både vardagsrum, rum, kök och garage om du vill. Två enheter kan täcka ett område på upp till 350 kvm, så du behöver inte nödvändigtvis fler enheter än de inkluderade. Det beror dock på husets uppbyggnad och vilka material signalen måste tränga igenom. Både routern och de anslutna punkterna kan hantera upp till 200 anslutna enheter utan att anslutningen hackar. 

Genom att ladda ner Google WiFi-appen kan du konfigurera och hantera nätverket direkt från din telefon. Du kan t.ex. välja om vissa enheter ska prioriteras framför andra, t.ex. en dator framför telefon, eller om regelbundna WiFi-pauser ska tas så att barnen inte kan använda mobilen under middagen eller när de ska sova.

Utöver detta kan du också lyssna på musik direkt från ditt internetsystem, eftersom det har en inbyggd högtalare med Google Assistant, så att du kan sätta på musik utan att behöva hitta din mobil. Det är dock möjligt att stänga av Google Assistant om du inte vill att den ska vara påslagen. Ljudet från högtalarna följer hela modellens uppbyggnad, så att du får 360 graders ljud. Modellen har också en integrerad 2-port-switch, 1,4 GHz-processor, 1 GB RAM och 4 GB Flash-minne.

Produktdetaljer

 • Wifi-router
  • Diameter: 110 mm
  • Höjd: 90,4 mm
  • Vikt: 380 gram
 • Wifi-punkt
  • Diameter: 102,2 mm
  • Höjd: 87,2 mm
  • Vikt: 350 gram
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: 1, 4 GHz
 • Anslutningsteknik: Trådlös eller kabel
Det vi liker:
 • Utvecklad med Google Assistant för enkel styrning
 • Inbyggd högtalare ger routern multifunktionella funktioner
 • Möjlighet att köpa flera routrar till samma system om det skulle behövas
 • Möjlighet att prioritera enheter eller planera “WiFi-pauser”

Linksys EA7500 Wireless Router – En kraftfull WiFi-router

Med den här routern behöver du aldrig tjafsa om vem som använder all uppkoppling hemma. Routern låter nämligen flera enheter vara påkopplade samtidigt utan att påverka varandras signal – ja, faktiskt kan flera strömma 4K TV medan andra spelar på andra enheter utan problem. Du kan enkelt styra enheten från din telefon.

Därför bör du välja Linksys EA7500 Wireless Router

Om det finns flera av er i huset som kämpar för att få den bästa internetuppkopplingen kan den här trådlösa routern från Linksys hjälpa till att förhindra tjafs i hemmet. Modellen är utvecklad med en 1,4 GHz dual core-processor och har kombinerade hastigheter på upp till 1,9 Gbps samt två dedikerade WiFi-band. Tillsammans säkerställer alla dessa funktioner att flera av er kan vara ute på Internet samtidigt – utan att någon behöver kompromissa med anslutningen.

Ni kan alltså enkelt och utan krångel koppla upp flera enheter mot routern och vara på webben samtidigt. I själva verket kan det finnas fler som strömmar TV i 4K-upplösning och människor i hushållet spelar onlinespel utan att de enskilda enheterna påverkas av den totala belastningen på nätverket. Det är därför fritt fram att var och en startar sina aktiviteter online, utan att behöva kompromissa på något sätt. Modellen är utvecklad med 4 gigabit Ethernet-portar och tre avtagbara antenner.

Du har möjlighet att ladda ner en app till din mobil från vilken du kan styra nätverket. Du kan alltså enkelt anpassa dig till olika inställningar om behov uppstår. Det är möjligt att använda denna router som ett trådlöst nätverk eller med kabel. Den är kompatibel med dessa system: Microsoft Windows 7, Apple MacOS X 10.x eller senare, Windows 8.1.

Produktdetaljer

 • Höjd: 18,4 cm
 • Djup: 5,6 cm
 • Bredd: 25,7 cm
 • Vikt: 558 gram
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: 1,4 GHz
 • Anslutningsteknik: Trådlöst eller kabel
 • Systemkrav: Microsoft Windows 7, Apple MacOS X 10.x eller senare, Windows 8.1
Det vi liker:
 • Kraftfull router med dual-core processor tillåter flera användare samtidigt
 • Lätt att installera på grund av konstruktion med Smart WiFi-teknik
 • Förmåga att styra nätverket via en app på din mobil
 • Utrustad med 4 Gigabit Ethernet-portar och 3 avtagbara antenner

TP-LINK Archer C9 AC1900 Wireless Router – Den bästa routern med gäståtkomst

Det finns flera fördelar med att investera i denna TP-LINK wireless router. Först och främst har den en optimal trådlös hastighet som gör den bra för att både streama videos och spela online och mycket mer. Dessutom kan den användas med kabel, WiFi eller USB och därför kan du ansluta t.ex. en skrivare till modellen. Du har också möjlighet att använda ett gästnätverk.

Därför ska du välja en TP-LINK Archer C9 AC1900 Trådlös router

Är du inte allt för förtjust i tanken att dina gäster kan komma åt ditt privata nätverk? I så fall kan denna router från TP-LINK vara en bra lösning, eftersom den har utvecklats med möjligheten att ha ett speciellt gästnätverk. På detta sätt kan dina gäster ha en säker trådlös anslutning via din router när de besöker dig, utan att du behöver låta dem komma åt ditt privata nätverk. 

Även om du har flera personer som använder Internet samtidigt – var inte orolig för störningar, eftersom modellen har en solid trådlös anslutning och datahastighet på 1,9 Gbit. Så onlinespel, HD-video etc. kan streamas samtidigt utan problem. Denna router använder också strålande teknik för att säkerställa ett stabilt internet. Tekniken lokaliserar positionen för de anslutna enheterna för att utstråla signalen specifikt i den riktningen. Detta säkerställer bättre täckning oavsett var du är i hemmet.

Denna router är utrustad med två USB-portar, en 3.0- och 2.0-variant. Detta gör att du kan dela skrivare, filer och multimedia i nätverket. Modellen har till och med en integrerad FTP-server så att du kan komma åt filerna även om du är på språng. Det är också enkelt att ställa in routern, eftersom ett konfigurationsverktyg ingår.

Produktinformation

 • Höjd: 16,8 cm
 • Djup: 8,6 cm
 • Bredd: 22,1 cm
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: 1 GHz
 • Anslutningsteknik: Trådlös eller kabel
 • Systemkrav: UNIX, Apple MacOS, Novell NetWare, Linux, Windows 8, Windows 8.1, Microsoft Windows 98SE / 2000 / NT / XP / Vista / 7, Windows 10
Det vi liker:
 • Möjlighet till gäståtkomst, så det finns en säker anslutning utanför din privata
 • Multifunktionell enhet med datakabel, USB-portar och WiFi för enkel delning
 • Bättre trådlös signal och täckning tack vare radiell teknik

TP-Link DECO M4 Wi-Fi-system med 2 routrar – Ett bra routersystem för större hem

Med det här routersystemet kan du se till att en bra signal upprätthålls oavsett var i huset du befinner dig. Systemet består av två routrar som ska placeras på olika platser i hemmet, men det är möjligt att köpa mer om du har ett stort hem. Du kommer aldrig att uppleva att bild eller ljud hackar någonsin igen, om du använder detta system.

Därför bör du välja ett TP-Link DECO M4 Wi-Fi system med två routrar

Är du trött på att ha dåligt internet i vissa delar av hemmet? I så fall kan du välja att investera i detta routersystem från TP-Link, vilket gör att du kan få optimal signal överallt – även om ditt hem är flera våningar. Du kan faktiskt köpa systemet med fler routrar än bara två, men i det här testet har vi fokuserat på deras system med två routrar, eftersom det fungerar bra för både stora och små hem. Genom att placera dessa två routrar strategiskt i hemmet kan du eliminera döda zoner där signalen inte tränger igenom. I framtiden kan du flytta runt i huset och strömma direkt på din mobil utan att det hackar eller att bilden blir dålig på vägen.

Nätverket fungerar på frekvensbanden 2,4 och 5 GHz och har en Qualcomm-processor. Den lyckas till och med att “hoppa” mellan enheterna, så att du är ansluten till routern som ger dig den bästa signalen när du flyttar runt huset. Så det är samma nätverk och nätverksnamn, men fortfarande två separata routrar du har. Och som nämnts i föregående avsnitt kan du alltid välja att köpa fler routrar till systemet om du vill ha en ännu skarpare signal i ett stort hus.

Detta system kräver ett Android 4.3- eller Apple iOS 9-system – eller senare versioner av dessa. Det är därför inte säkert att den kommer att kunna arbeta med äldre enheter, vilket du bör vara medveten om innan du köper routersystemet. Men om du har dessa system kan det enkelt löna sig att investera i installationen, eftersom du får några enkla och snygga routrar som enkelt smälter in i hemmet.

Produktinformation

 • Höjd: 19 cm
 • Djup: 9 cm
 • Bredd: 9 cm
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: Qualcomm
 • Anslutningsteknik: Trådlös eller kabel
 • Systemkrav: Android 4.3 eller senare, Apple iOS 9 eller senare
Det vi liker:
 • Ett system med flera routrar för en säker signal i hela hemmet
 • Möjlighet att köpa så många routrar som du behöver
 • Utvecklad i en snygg design som passar in i alla hem

TP-LINK Archer C7 AC1750 Trådlös router – den bästa billiga routern

Du behöver inte oroa dig för att kompromissa med kvaliteten bara för att du investerar i en billig router – åtminstone inte om du går för den här TP-Link trådlösa routern. Modellen säljs till ett plånboksvänligt pris men har fortfarande en hög dataöverföringshastighet, vilket säkerställer störningsfri signal på flera enheter. Det har också bred täckning.

Därför bör du välja en TP-LINK Archer C7 AC1750 Trådlös router

Om du inte har den största budgeten att röra dig med när du ska köpa din nya router kan du titta närmare på den bästa billiga modellen i detta test – nämligen en Archer C7 AC1750 Wireless Router från märket TP-Link. Modellens budgetvänliga pris gör det till ett självklart val för de flesta, och du behöver inte ens oroa dig för att kompromissa med din router, eftersom produkten är designad med kvalitet i åtanke.

Du får en trådlös router med en WLAN 802.11 ac som är tre gånger snabbare än WLAN-N-standarden. Dessutom har den en dataöverföringshastighet på 1,75 fördelad på 1,3 Gbps på 5 GHz-bandet och 450 Mbps via 2,4 GHz-bandet. Denna inställning säkerställer en bra signal för alla enheter, där ingen kommer att uppleva avbrott under vägen – inte ens om både streaming och spel är igång samtidigt. Modellen är utvecklad med 6 antenner, så du har optimal täckning, oavsett var du är i hemmet.

Denna modell har en gigabit WAN-port och fyra gigabit LAN-portar. Dessutom har den en multifunktionell USB-kontakt som kan användas för olika medier och skrivare. Totalt finns det två USB-portar. Och om du inte är bekväm med att ha dina gäster i ditt privata nätverk kan du dra nytta av gäståtkomst, vilket ger gästerna en säker WLAN-åtkomst via din router utan att de är inne i ditt privata nätverk.

Produktinformation

 • Höjd: 3,25 cm
 • Djup: 16 cm
 • Bredd: 24,3 cm
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Anslutningsteknik: Trådlöst eller kabel
 • Systemkrav: UNIX, Apple MacOS, Novell NetWare, Linux, Microsoft Windows 98SE / 2000 / NT / ME / XP / Vista / 7, Windows 8 / 8.1 / 10
Det vi liker:
 • Säljs till ett billigt pris som de flesta kan ta del av
 • Hög hastighet och dubbel anslutning säkerställer störningsfri signal
 • Bred täckning garanterar att hela huset har bra internet
 • Möjlighet att använda gästnätverk

ASUS RT-AC86U Wireless Router – Den bästa routern för spel

Det är ibland en fråga om liv och död när spelarens dator stängs av under spelet. Lyckligtvis kommer den typen av saker att höra till det förflutna när du använder den här trådlösa routern från ASUS. Deras router hjälper till att upprätthålla en bra signal för alla enheter, har en solid processor och överföringshastighet och skyddar dig när du är online med AiProtection.

Därför ska du välja ASUS RT-AC86U Wireless Router

Om du letar efter en router som kan stödja alla former av spel utan risk för att spelet släpar, rekommenderar vi att du tittar närmare på den här trådlösa routern från ASUS. Du får en router med ultrasnabb spelaccelerator, adaptiv QoS och dual core-processor på 1,8 GHz. Modellen fungerar också med frekvensband på både 2,4 GHz och 5 GHz samtidigt. Allt detta garanterar dig en felfri signal där alla enheter kan få en optimal streaming- eller spelupplevelse utan att ta någon signal från de andra användarna.

Dessutom har denna router inbyggd AiProtection, vilket säkerställer en hög säkerhetsnivå när din enhet är online. Så du behöver inte oroa dig för online-attacker eller hackare när du har den här routern stående. Detta gäller också oavsett om du har ställt in en brandvägg eller annat skydd på din dator, mobil eller surfplatta. Tekniken kan också hjälpa till att ge föräldrarna sinnesro så att du vet att dina barn inte stöter på något de inte borde.

Det är möjligt att ladda ner en app för din enhet där du kan styra nätverket efter dina behov. Du kan till och med ställa in föräldrakontroll på dina barns enheter om du vill kunna kontrollera vilka sidor de kan komma åt eller när de ska ha tillgång till webben. I själva verket kan du lägga till säkerhetsinställningar för alla anslutna enheter direkt från appen. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 8,33 cm
 • Djup: 16 cm
 • Bredd: 22 cm
 • Vikt: 872 gram
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: 1,8 GHz
 • Anslutningsteknik: Trådlöst eller kabel
 • Systemkrav: Linux, Microsoft Windows 7, Apple MacOS X 10.6, Apple MacOS X Lion 10.7, Windows 8, Apple MacOS X 10.8, Windows 10
Det vi liker:
 • Säkerställer den ultimata spelupplevelsen med hög accelerator och inga lager.
 • Utvecklat med AiProtection, som skyddar enheterna när de är online
 • Möjlighet att justera inställningar i en app – även föräldrakontroll
 • Möjlighet att ansluta flera routrar till varandra för extra räckvidd

ASUS RT-AC68U Dual Band AC1900 Router – En router med hög och stabil hastighet

Denna router från ASUS garanterar dig stabilt internet med en total hastighet upp till 1900 Mbps. Den har dual band-läge och kan därför ge optimalt nätverk för flera enheter samtidigt. Det är möjligt att justera inställningar via en app där du också har tillgång till föräldrakontroll. Du kan ansluta flera routrar för att skapa ett större intervall.

Därför bör du välja ASUS RT-AC68U Dual Band AC1900 Router

Om du vill se till att du får en router med en solid och snabb överföringshastighet ska du ta en närmare titt på den här modellen från ASUS. Deras RT-AC68U är utvecklad med en Broadcom-processor och har en överföringshastighet på 1900 Mbps fördelat över ett dubbelbandsläge. Du får alltså ett 2,4 GHz-band med en hastighet på upp till 600 Mbps och ett 5 GHz-band med en hastighet på upp till 1300 Mbps. De respektive banden säkerställer en stabil anslutning, även om det finns flera enheter online samtidigt.

Modellen är en 802.11 ac-kompatibel wifi-router som drivs av en 5:e generationens WiFi, vilket ger en bra Gigabit-hastighet när du använder den trådlösa anslutningen. Dessutom använder WiFi TurboQAM-teknik för att ge ännu bättre signal. Du är också skyddad när du är online med den här routern eftersom den har inbyggd AiProtection. Detta säkerställer skydd mot hackning och osäkra webbplatser, även om du inte har aktiverat datorns säkerhet. 

Du har möjlighet att ansluta externa enheter via olika Ethernet-portar och en inbyggd USB-port. ASUS har också en gratis molntjänst som heter AiClodu, där du kan dela filer mellan dina enheter i hemmet. Du har också möjlighet att kontrollera vad som händer i ditt nätverk, bestämma vem och vad du vill komma åt, identifiera problem och mer. Och om behovet skulle uppstå kan du alltid ansluta den här routern till andra för att uppnå större räckvidd för ditt nätverk.

Produktdetaljer

 • Höjd: 16 cm
 • Djup: 8,33 cm
 • Bredd: 22 cm
 • Vikt: 640 gram
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: Broadcom
 • Anslutningsteknik: Trådlöst eller kabel
 • Systemkrav: Linux, Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows Millennium Edition, Apple MacOS X, Microsoft Windows XP, Apple MacOS X 10.1, Microsoft Windows Server 2003, Microsoft Windows 7, Apple MacOS X 10.4, Microsoft Windows Vista, Apple MacOS X 10.6, Microsoft Windows Server 2008, Apple MacOS X 10.5, Ubuntu, Apple MacOS X Lion 10.7, Windows 8, Apple MacOS X 10.8, Windows 8.1
Det vi liker:
 • Utvecklad med hög och stabil hastighet och möjlighet att ansluta externa källor
 • AiProtection skyddar din dator när du är online
 • Möjlighet att dela filer mellan enheter i hemmet med AiCloud-delning
 • Anslut flera routrar för att skapa ett större utbud

ZyXEL Armor Z2 MU-MIMO Wireless Gigabit Router AC2600 – En bra router till fiber

Oavsett vilken typ av nätverk du har hemma kan du använda den här routern från ZyXEL för att få optimalt WiFi. Modellen är en effektiv router, där du mycket väl kan vara flera online samtidigt – utan att anstränga systemet. Du får alltså en funktionell router med en hastighet på upp till 2600 Mbps och en dual core-processor på 1,7 GHz.

Därför bör du välja ZyXEL Armor Z2 MU-MIMO Wireless gigabit Router AC2600

Om ni är flera personer i hushållet kan det vara en bra idé att vända sig till en router med en så effektiv och funktionell struktur att den inte fördröjer eller försämrar kvaliteten, även om flera enheter använder nätverket samtidigt. Routern från ZyXEL är en bra investering om du letar efter en sådan modell. Modellen är utvecklad med en 1,7 GHz dual core-processor och dual band WiFi. Den använder således frekvensband på både 2,4 och 5 GHz. Denna struktur hjälper till att se till att fler kan strömma, spela, videochatta eller vad du än vill, samtidigt.

Routern fungerar med en oerhört hög hastighet på upp till 2600 Mbps, så ni kommer alla att ha tillgång till snabb streaming och aldrig uppleva att spel hackar. På så sätt får du ut det mesta av ditt nätverk, oavsett om du har fiber eller något. Modellen från ZyXEL är också utvecklad med StreamBoostTM-teknik. Totalt har den 512 MB RAM-minne och 4 GB flashminne.

Det är möjligt för signalen att nå enheter på olika ställen på grund av utvecklingen med fyra individuella antenner. Routern är också utformad med inbyggt brandväggsskydd, stöder nattläge för att skona dina barn när du arbetar sent och har inbyggd föräldrakontroll.

Produktinformation

 • Höjd: 5,1 cm
 • Djup: 16,8 cm
 • Bredd: 25 cm
 • Vikt: 570 gram
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: 1,7 GHz
 • Anslutningsteknik: Trådlös eller kabel
Det vi liker:
 • Effektiv i drift och kan arbeta med alla typer av nätverk
 • Inga problem för flera användare att vara på Internet samtidigt
 • Utvecklad med fyra antenner så att signalen kan spridas till hela huset.

Netgear Orbi RBK23 Wi-Fi-system med router och två förlängare – Router med röstigenkänning och wifi-förstärkare

Genom att investera i detta paket från Netgear får du inte bara en utmärkt router utan också två WiFi-förstärkare med köpet. Detta gör att du kan få ännu bättre internet var som helst i huset. Routern och förstärkarna är till och med utvecklade med inbyggd röstigenkänning. Så du kan bara prata med dina enheter istället för att komma åt dem online.

Därför ska du välja Netgear Orbi RBK23 Wi-Fi-system med router och två förlängare

Det finns flera fördelar med att investera i detta routersystem från Netgear. Först och främst får du helt enkelt ett helt system och inte bara en router. Inkluderat i köpet är en funktionell router med matchande WiFi-förstärkare, som du fritt kan placera i huset, så att du får signalen sprids optimalt i alla hörn av huset. Så du behöver inte vara orolig för att inte ha tillgång till tillräckligt bra internet bara för att du är i garaget eller källaren om du investerar i detta system. 

Konstruktionen av både router och förstärkare är relativt snygg med en lite avlång design och vit färg. Detta gör det enkelt att dölja enheterna i hemmet så att de inte tar alla gästers fulla uppmärksahet, om du inte vill. Naturligtvis kan du alltid ha dem framme och synliga om du vill, eftersom de är så enkla i designen. Routern och förstärkarna hjälper dig också att hitta rätt plats i hemmet, eftersom de är utformade med en LED-ring på toppen. Detta lyser blått när det finns en bra signal på den platsen, medan den lyser gyllene om signalen inte är den bästa.

Tro det eller ej är vi inte färdiga med att lista de bra funktionerna i denna router och förstärkarsystem. Modellen är utvecklad med 512 MB RAM och ett flashminne på 256 MB. Dessutom har den en 710 MHz-processor och dubbla frekvensband på 2,4 och 5 GHz. Du kan alltså enkelt strömma 4K HD-TV, videochatta, spela dator och mycket mer samtidigt utan problem med detta nätverk. Du kan också styra olika inställningar bara genom att använda din röst, eftersom modellen är utvecklad med inbyggt Google Assistant och Alexa-system. Med röstigenkänning kan du välja att starta upp gästnätverk, pausa WiFi osv. Och sedan kan du hantera vilket innehåll som kan nås och hur länge varje enhet kan vara online via föräldrakontroll.

Produktinformation

 • Höjd: 16,8 cm
 • Djup: 6,1 cm
 • Bredd: 14,2 cm
 • Vikt: 476 gram
 • Frekvensband: 2,4 GHz / 5 GHz
 • Processor: 710 MHz
 • Anslutningsteknik: Trådlös eller kabel
Det vi liker:
 • Paket med både router och WiFi-förstärkare för bättre täckning
 • Kontrollera och prata med din router och förstärkare via Alexa eller Google Assistant
 • Hantera åtkomst till nätverket, bl.a. via gäståtkomst och föräldrakontroll
 • Informera dig själv om det finns en bra eller svag signal

Hitta rätt router för dig

Fler aspekter spelar in i valet av rätt router och därför kommer vi i det här avsnittet att ge dig vårt bud på vad du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper en ny router. På det sättet är du bättre rustad att välja vilken router som passar dig bäst.

 • Hastighet: Håll alltid ett öga på routerns hastighet. När allt kommer omkring är detta en viktig funktion för att du ska kunna få en bra signal hemma och inte behöva stå där med långsamt internet, där du måste vänta 100 år på uppladdning och nedladdning. För även om routern inte bestämmer hur hög internethastighet du har (din internetleverantör avgör och vad du har betalat för) ger dess hastighetsinställningar dig en uppfattning om hur stabilt internet kan vara i olika mängder. Denna stabilitet är extremt viktig så att du kan vara flera online på nätet samtidigt, utan att spelet plötsligt släpar eller HD-videon börjar hacka eller bli suddig.
 • Räckvidd: En annan mycket relevant aspekt att hålla koll på är routerns räckvidd och allmänna täckning. Räckvidden ska vara så bra som möjligt, så du är säker på att få en bra signal oavsett var du är i huset. Om du har ett stort hem eller ett med flera våningar är sortimentet antagligen ett av de viktigaste, medan det inte är lika angeläget om du bor i en enrumslägenhet. Om räckvidden eller täckningen inte är optimal, oavsett vilken modell du faller för, rekommenderar vi dig att investera i ett nätverk WiFi eller köpa förstärkare till din router. Båda gör det möjligt att ytterligare stärka täckningen.
 • Installation och kontroll: Det ska vara så enkelt som möjligt att ställa in routern och alla medföljande delar så att du inte slutar kämpa med den på länge. Du kan därför med fördel leta efter en router med en användarvänlig struktur och installationsguide. Flera modeller har trestegsinställningar och då blir det nästan inte mer enkelt. Du bör också se till att du enkelt kan justera olika inställningar om det skulle bli möjligt. Och om du känner för det kan du alltid prioritera en router som kan styras via en app på telefonen.
 • Anslutningsmöjligheter: Oavsett om du planerar att använda dem eller inte, är det alltid en bra idé att välja en router med olika anslutningsmöjligheter. Antalet beror på dina behov, men det bör finnas minst en port för USB, Ethernet och LAN. Detta gör att du kan ansluta en skrivare eller dator direkt till routern och eventuellt en USB-kontakt så att filer kan delas mellan enheterna i nätverket.
 • Säkerhetsnivå: Vissa routrar levereras med inbyggt säkerhetsverktyg som skyddar enheten från virus och hacking online. Ett krypterat och skyddat nätverk är tydligt att föredra, så du kan gå online med sinnesro – även om den enskilda enheten inte har en brandvägg eller virusskydd installerat.
 • Inbyggd teknik: Om du är den typ som vill ha ut lite mer av din router kan du med fördel investera i en modell med ett antal inbyggda teknologier utöver ovanstående. Till exempel. Du kanske vill kunna ställa in föräldrakontroll på enheter så att du kan hålla reda på vilka sidor dina barn går åt och ställa in tider för när Internet ska vara tillgängligt på dessa enheter. Du kanske också föredrar en router med inbyggd högtalare eller röstigenkänning, så du behöver inte ställa in för många system eller alltid hitta telefonen istället för att kontrollera routerns inställningar. Det kan också vara en fördel att ha en router med integrerat LED-ljus som indikerar när signalen är bra och när den är svag. Detta ger dig möjlighet att flytta runt routern om den inte ligger på en optimal plats.
 • Prisnivå: Alla ovanstående funktioner är viktiga att tänka på när du köper en router, men en annan aspekt som också är relevant att titta på är priset. Det finns både billiga och dyra routrar – och allt däremellan. Tänk inte för mycket på priset, eftersom det inte alltid är karakteristiskt för routerns funktionalitet. I detta routertest har vi t.ex. också några billiga modeller med som mycket väl kan konkurrera med de dyrare varianterna. Men pris och kvalitet är också ofta kopplade, så om du vill ha en högteknologisk router med utmärkt täckning, räckvidd, hastighet etc. måste du vara redo att lägga lite mer pengar på den.

Så här placerar du din router

Din router ska placeras mitt i hemmet och så fritt som möjligt. Detta beror på att en router mycket väl kan påverkas av element i närheten, som kan gå in och störa anslutningen, vilket inte är helt optimalt. Genom att placera routern mitt i hemmet är det mer troligt att signalen når alla rum. Hemmets struktur kan dock vara ett hinder för routerns funktionalitet, eftersom nätverkssignaler kan ha svårt att röra sig genom massiva väggar eller över golv.

Du kan med fördel investera i en eller flera WiFi-förlängare eller ett trådlöst WiFi-system om du har problem med att få rätt signal någonstans i hemmet. Tillägg hjälper till att sprida nätverket ytterligare när de fungerar som nav. De sänder således signalen, varför den lättare kan nå din enhet om förstärkaren är bättre placerad i förhållande till var du lagrar den.

Om du inte alls har någon aning om var du ska placera din router så att den är gratis och ungefär mitt i hemmet, kan du alltid kontakta den plats där du köpte routern. Du kan också välja att investera i en router och / eller förstärkare med ljusindikering för signalstyrkan, så att du snabbt kan se var enheterna behöver placeras om du vill styra helt utan problem. Detta gäller t.ex. för produkt nr 9 i detta test, ett Netgear Orbi RBK23 Wi-Fi-system. Systemet ger dig information om var signalen är stark och svag i hemmet, så du vet var du ska placera de enskilda enheterna.

Testa ditt internet hemma

Det lönar sig att testa din internetanslutning regelbundet hemma. Det beror på att det kan ge dig en inblick i om det är din signal att det är något fel med eller om problemet ligger hos leverantören. Att testa internet är ingen tidskrävande process, så det kan göras snabbt före middagen en dag efter jobbet eller efter att barnen har gått och lagt sig, om du inte vill störa alla i hushållet. Här är en steg-för-steg-guide om hur du testar ditt internet:

 • Se till att koppla bort alla andra enheter än den dator som undersöks på
 • Stäng av alla appar och program så att din dator inte inkluderar andra faktorer i resultatet
 • Anslut din dator till routern med en direktkabel – det är inte möjligt att testa internets fulla kapacitet om du använder en trådlös anslutning
 • Öppna en flik i din favorit bland webbläsare och sök efter ett internetanslutningstest (den här fliken är ENDAST den som ska vara öppen på din dator under testet)
 • Följ instruktionerna på sidan – tryck vanligtvis bara “starta testet”
 • Låt testet genomföras så att du kan få en inblick i både uppladdnings- och nedladdningshastigheten på ditt internet. Observera att vissa tester tar längre tid än andra
 • Efter att ha utfört testet kommer svaret att dyka upp på din skärm.

Många kommer att upptäcka att resultatet av testet skiljer sig från det som din leverantör har informerat dig om att du har tillgängligt. Få inte panik. Du betalar för den maximala hastighet du kan uppnå, t.ex. 200 / 200 Mbit, men det betyder inte nödvändigtvis att denna hastighet är tillgänglig i hemmet all tid på dygnet. Du ska dock inte acceptera att den uppmätta hastigheten ligger långt under den hastighet som du har blivit lovad och betalar för. För om resultatet fluktuerar mycket, visar testet dig att det är något galet med leverantören, varför ska du kontakta dem.

Du kan dock också upptäcka att testet visar att allt är som det ska vara med hastigheten – det vill säga att det lever upp till vad du betalar (eller bara avviker minimalt). I så fall är signalen på wifi svag på grund av din routers placering. Läs i avsnittet nedan vad du kan göra själv för att uppnå en bättre signal hemma.

Hur man får bättre wifi-signal

Om du inte känner att din wifi-signal är precis som den borde vara efter att ha testat internet, så finns det lyckligtvis fortfarande några saker du kan göra själv innan du slänger ut din nuvarande router och köper en ny. Först och främst rekommenderar vi att du läser avsnittet ovan om hur du placerar din router, eftersom du i så fall kommer att kunna utesluta platsen som anledningen till att wifi-nätverket inte fungerar optimalt. Den vanligaste anledningen till att ens signal är svag är att signalen måste gå igenom hinder i hemmet, såsom väggar.

Det är därför viktigt att du är realistisk när det gäller routerns räckvidd i förhållande till ditt hem, om du vill ha den bästa signalen som routern kan erbjuda. Du kan alltid investera i en eller flera wifi-tillägg om signalen har svårt att nå alla hörn av ditt hem. Läs mer om de bästa wifi-tilläggen och hur du hittar rätt för dig i vårt test av wifi-tillägg.

Dessutom får du i allmänhet en bättre signal om du investerar i en router och/eller förstärkare med ett optimalt frekvensband. Du kan också med fördel välja en modell med flera antenner, eftersom det hjälper till att säkerställa en bättre överföring av signalen. Som det sista goda rådet om hur du får bättre signal med din router, skulle vi säga att du bör komma ihåg att uppdatera din router regelbundet. En router som inte är uppdateradkan också leda till långsammare internet, vilket påverkar signalen och hur den sprids i huset. Så det här är förmodligen anledningen om du har haft en oklanderlig signal tidigare och plötsligt tappar den.

Vad är mesh wifi?

Mesh wifi är en ny form av trådlöst hemnätverk, vilket säkerställer en bättre anslutning i hela hemmet. Den innehåller flera routrar i ett system, där varje router fungerar som en liten “satellit” för att sprida Internet. På det här sättet får du en stabil anslutning i hela huset och ut till alla hörn, oavsett om det finns i flera våningar, har solida väggar etc. Eftersom routrarna är i samma system byter din enhet automatiskt till routern som har den starkaste signalen i förhållande till var du är. Så du är fri att flytta runt i huset utan att förlora anslutningen när som helst.

Vill du veta mer om mesh wifi? I så fall rekommenderar vi att du läser vårt test för att mesh-wifi, där du hittar en översikt över de bästa produkterna, samt får vägledning att välja rätt system för dina behov.

Hur detta routertest utförs

I detta routertest har vi hittat de bästa routrarna på marknaden genom att jämföra resultat från olika tester. Vi har genomfört grundlig forskning på flera webbplatser, hittat experternas rekommendationer och läst konsumentrecensioner av ett brett utbud av produkter. Efter detta har vi fått reda på vilka av de utvalda produkterna som har presterat bäst i tester, fått de bästa recensionerna etc. för att hitta de bästa modellerna, så vi kan samla dem i en artikel.

FAQ

Vilken router är bäst?

I det här routertestet har vi röstat fram Google Nest Wifi Router + Point som den bästa i testet. Men alla modeller i testet är värda investeringen, så läs vidare och lär dig vilken router som är bäst för dig.

Vad ska jag prioritera när jag köper en router?

Du måste särskilt hålla koll på hastighet och räckvidd när du letar efter en bra router. Dessutom måste du också hålla ett öga på routerns säkerhetsnivå och om det är möjligt att ansluta t.ex. USB-kontakter eller kablar till produkten.

Vad kostar en router?

Priset på en router varierar mycket. Vissa modeller kostar bara några hundra kronor, medan andra säljs till ett dyrare pris. Dessa lite dyrare modeller ger å andra sidan också ofta en mer stabil nätverksanslutning, så det lönar sig att gå för en sådan variant.