Rökpistol bäst i test 2022

1
Sage SSM620 Smoking Gun Set

Väljer du denna rökpistolen från Sage kan du vara säker på att du får hem en enkel och mångsidig rökpistol med flera valmöjligheter. Dess breda egenskaper indikeras inte minst av hur du både kan röka klassiker som fisk och kött, men även ta ut svängarna och röka glass, smör och drinkar. Helt klart en av marknadens främsta rökpistoler som passar de flesta! Mer info Med denna SSM620 Smoking Gun Set från Sage kan du på…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Sage SSM620 Smoking Gun Set 1.115 kr. RDEButik
Sage GSM700 Smoking Gun Pro##
Gastronoma Smoke Infuser 685 kr. Tretti

Olika typer av fisk, chark, korvar, grönsaker och till och med ost, glass, kryddor och drinkar – listan över den mat som du kan röka med rökpistoler är lång! Endast fantasin sätter gränser när det kommer till de råvaror som du vill låta röken ge smak åt för att lyfta de till nya höjder.

Det är dock inte alla som vill investera i en stor, extern rök eller samla ihop rökspån och material för att röka i sin grill, utan föredrar en enklare och smidigare metod i form av att röka med rökpistol. Så att du ska hitta rätt har vi därför samlat tre av marknadens bästa rökpistoler som kan hjälpa dig att ge en riktigt god röksmak på din mat!

Sage SSM620 Smoking Gun Set – Rökpistol bäst i test

Väljer du denna rökpistolen från Sage kan du vara säker på att du får hem en enkel och mångsidig rökpistol med flera valmöjligheter. Dess breda egenskaper indikeras inte minst av hur du både kan röka klassiker som fisk och kött, men även ta ut svängarna och röka glass, smör och drinkar. Helt klart en av marknadens främsta rökpistoler som passar de flesta!

Mer info

Med denna SSM620 Smoking Gun Set från Sage kan du på ett optimalt sätt utnyttja enkelheten i att sätta en god, smak av rök på din mat med en rökpistol. Denna modell är nämligen riktigt enkel att använda, utan att du för den sakens skull kompromissar med kvalitet på varken hållbarheten på rökpistolen, eller den röksmak som tillförs. Här får du nämligen en fantastisk hjälpreda till köket, tillverkat i rostfritt stål, som du kan ha glädje av i många år vid olika tillfällen då du känner att du vill uppgradera din matlagning med röksmak.

Du kan således röka allt från fisk till kött, och ett annat förslag är att testa att röka majonnäs med denna SSM620 Smoking Gun Set – det blir otroligt gott! Dess röksmak är lätt kall rök med möjlighet att välja mellan äpple och hickory som typ av smak. Klassiska smaker av rök med andra ord. Dessutom kan du ställa in den på huruvida du vill att röken ska vara varm eller kall. På bara några minuter har du då riktigt god mat av rök som du kan njuta av direkt, eller förvara i exempelvis plastfolie eller täta burkar till du ska festa till det.

I köpet ingår även en glasklocka som passar perfekt till slangen från rökpistolen och säkerställer hållbarhet och bästa smak genom att vara tillverkas i borosilikatglas. Du behöver inte oroa dig för att den inte ska klara precis de uppgifter du vill i köket – då den klarar såväl hög värme som fryst. Som vi nämnde är en av de bästa aspekterna med denna SSM620 Smoking Gun Set dess enkelhet, och den hittar du även i själva rengöringen. Det är nämligen mycket enkelt att rengöra och du kan enkelt byta ut filtret i rökpistolen då det behövs.

Som om inte allt detta vore nog är den av marknadens rökpistoler som säljs till ett relativt lågt pris med tanke på den kvalitet, tillbehör, högkvalitativa smak av röken och hållbarhet som ingår.

Det vi liker:
 • Flera tillbehör ingår såsom glasklocka, två mikrofilter, fyra AA-batterier samt manual vilket ger den ett bra pris
 • Stort inmatningsrör att enkelt fylla på rökspån i
 • Lätt att rengöra så att du kan koncentrera dig på att njuta av din mat istället för att diska
 • Flera valmöjligheter då kan välja mellan både varm eller kall luftström av rök samt smak på röken
 • God smak från äpple eller hickory ingår från början så att du snabbt kommer igång
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som något ostadig

Sage GSM700 Smoking Gun Pro – Bästa premium

Du hör på namnet att denna Sage GSM700 Smoking Gun Pro är till just för proffsen – och detta kan mycket väl vara proffsen i köket hemma. Samtidigt som denna rökpistolen ger en oemotståndlig rökt smak med stora valmöjligheter till en bredd mat, är den smidig att använda. Sage GSM700 Smoking Gun Pro är en äkta premium-modell!

Mer info

Bara för att du älskar att röka mat betyder inte det att du måste hitta plats och resurser för en stor rök eller grill, utan även som inbiten fanatiker kommer du riktigt långt med en rökpistol. Detta ser denna Sage GSM700 Smoking Gun Pro till. Man kan till och med argumentera för att resultatet många gånger kan bli de bättre med en rökpistol som denna GSM700 Smoking Gun Pro, då du får optimal kontroll och överblick över det du vill röka.

Det du då ser är hur en fantastiskt god smak av rök till alla sortersmat och drinkar tillförs. Det rör sig om allt från kött, skinka och skaldjur till såser, nötter och drinkar. Du väljer själv precis hur du vill att dess röksmak ska te sig, bland annat då den har GSM700 Smoking Gun Pro har justerbara hastighetsinställningar från mild till intensiv rök. Är du intresserad av det har du även möjlighet att ställa in om luftströmmen ska vara varm eller kall för att maximera den.

Denna flexibilitet i röksmak återkommer även hanteringen, då silikonslangen som leder röken från rökpistolen är flexibel och enkel att ta bort och sätta på. Även dess behållare för rökspån är stor och lätt att ta bort. Denna behållare kan du fylla med de rökspån som du föredrar, men i köpet ingår, precis som för Sage SSM620 Smoking Gun Set, klassikerna äpple och hickory.

Sage GSM700 Smoking Gun Pro är alltså en premium rökpistol som du kan ha i köket för att höja din matlagning, och detta exklusiva intryck fås även i dess design. Till skillnad från Sage SSM620 Smoking Gun Set i svart och rostfritt stål, är denna modell helt tillverkad i svart, vilket ger ett slimmat och stilrent intryck. Bättre rökpistol i premium-segmentet än denna är svårt att hitta!

Det vi liker:
 • Exklusiv modell för de inbitna
 • Snygg och slimmad design helt i svart
 • Enkel att använda och montera
 • Stor flexibilitet i den smak du vill ha kopplat till temperatur och rökspån
 • Receptbok medföljer i köpet för ännu mer inspiration
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som högt pris för en rökpistol
 • Garantin som anges är relativt kort på 1 år

Gastronoma Smoke Infuser – Bästa billiga

Att använda en rökpistol för att röka mat har vi nämnt är en smidig och prisvärd genväg i jämförelse med en stor rök hemma i trädgården. Denna Gastronoma Smoke Infuser låter dig förstärka detta genom att säljas till ett lågt pris. En bättre billig rökpistol är svårt att hitta!

Mer info

Samtidigt som denna rökpistolen från Gastronoma tack vare sitt låga pris inte lämnar dig med ett stort hål i plånboken betyder inte det att du kompromissar med dess röksmak och funktioner för att uppnå just optimal sådan. Du kan fortfarande välja att röka massor olika typer av mat och således lyfta de till nya höjder för att imponera stort på dina gäster – och dig själv!

Snarare än att spara in på funktion kan dess låga pris hänföras till att det i köpet inte ingår rökspån eller batterier, som det gör med Sage SSM620 Smoking Gun Set och Sage GSM700 Smoking Gun Pro som ju då också säljs till ett högre pris. Detta är dock inte svårt att hitta hos olika återförsäljare, exempelvis kan detta paket sätta en god smak till det mesta. En fördel med att det inte ingår något rökspån i köpet från början är att du själv står helt fri att välja smak. Gillar du inte smaken av äpple eller hickory slipper du använda dem eller bidra till matsvinn. På så sätt kan du här spara på både pengar och på miljön!

Du kan dock fortfarande välja mellan två olika rökinställningar. Proffs kan tycka att det är lite lite, medan det kan vara optimalt för nybörjare att inte behöva välja mellan massa krångliga inställningar. Röken är mild och ändrar inte konsistens eller temperatur på det du röker. Allt som allt en bra rökpistol för att enkelt och prisvärt röka mat hemma!

Det vi liker:
 • Lätt att använda med endast 2 inställningar på rök
 • Full frihet att experimentera med smak på rökspån och kryddor
 • Slangen för rök är hela 50 centimeter vilket ger bra flexibilitet
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Tar inte upp mycket plats i skåpen hemma
Det vi ikke liker:
 • Rökspån ingår inte i köpet så det kan dröja lite innan du kommer igång då du behöver köpa de själv
 • Kan upplevas som för enkel för de mest inbitna

Hur du använder en rökpistol

Som vi har varit inne på är det generellt sett mycket enkelt att använda en rökpistol – utan vidare ansträngning eller kostnad förvandlar den din mat till något helt nytt. Det finns ändå några specifika steg som du bör följa för optimala resultat gällande såväl smak och hållbarhet som säkerhet, och dessa går vi igenom nedan. Följ stegen såväl under som efter användningen!

Under användning

 1. Först bör du se till att den mat du vill röka är relativt torr genom att klappa på den med en ren handduk eller papper. Detta gör att smaken fastnar bättre på ytan.
 2. Om du använder rökpistolen inomhus ska du se till att fläkten i köket är på och att du har öppna fönster, och låt det vara såhär under tiden
 3. Fyll sedan rökkammaren på rökpistolen med en tesked av ditt valda rökspån och  knacka försiktigt ner dem, utan att tvinga in dem och göra kammaren överfull
 4. Slå på rökpistolen och så hör du hur fläkten kommer igång. Tänd då rökspånen tills de börjar pyra försiktigt och släck eventuell eld så att du inte skadar rökpistolen
 5. Låt flisorna pyra i högst 30 sekunder innan du tillsätter röken till maten. Du kan på vissa rökpistoler välja huruvida du vill att röken som släpps ut är varm eller kall. All värme hålls annars i rökkammaren så röken som släpps kan vara kall – det betyder att du kan röka känsliga livsmedel som ost, smör och rå fisk utan att ändra deras struktur.
 6. Slangen från rökpistolen till locket gör att du har båda händerna fria att hålla locket över din mat. Två till tre minuter är i allmänhet det som behövs för att ge maten en rökig smak
 7. När du är klar ställer du ifrån dig rökpistolen upprätt på stativet och låter den svalna helt. Maten kan du äta direkt, eller förvara i exempelvis plastfolie eller täta burkar. Vänd sedan pipan upp och ned och knacka försiktigt på rökkammarens botten för att ta bort kvarvarande flis innan du går vidare till de tre stegen för rengöring här nedan

Efter användning

Det är viktigt att du håller metallröret på rökpistolen så rent som möjligt så att du inte får någon oönskad bismak på nästa smak du vill få. Följ bara dessa tre enkla steg för att hålla rökpistolen i toppskick:

 1. För att rengöra metallröret behöver du först ta bort det från plasthöljet genom att lossa skruven
 2. Sedan diskar du röret med vatten och diskmedel och låter det torka helt innan du sätter tillbaka det
 3. Till sist ska du använda en trasa fuktad med varmt vatten för att torka av resten av din rökpistol och se till att den är helt torr innan du ställer undan den till nästa gång du vill ha god, rökt mat

Olika sorter av rökspån

En stor del av upplevelsen med att röka mat hemma i sitt eget kök är att experimentera med olika röksmaker på dina favoriträtter. Detta gör du främst genom att välja olika typer av rökspån, och här är det bara du själv som sätter gränser!

Du kan också tänka på att utöver att röka hela livsmedel, såsom skaldjur eller fisk, kan exempelvis rökt smör eller rökt salt ge otroligt god smak till till exempel potatismos eller andra rätter. Fördelen med den smak som rökspån från en rökpistol ger är att det ger en mer subtil smak snarare än en alltför stark smak som tar över, vilket andra metoder för rökning kan tendera att göra. Oavsett kan du lära dig mer om de vanligaste rökspånen här:

 • Körsbär: Här får du en härligt rik, mjuk och fruktig rök som verkligen kompletterar både grönsaker och detaljer från kyckling på ett underbart sätt
 • Äppelspån: Dessa ger en subtil och söt fruktig smak till en mängd olika typer av mat, och är inte minst vanligt att se tillsammans med korv. Du kan också strö dessa rökspån på kolen på en grill precis innan du lagar mat
 • Hickory: Detta är en klassisk grillsmak och ger en fyllig smak som påminner om bacon fungerar perfekt med revbenspjäll, fläsk och annat som brukar passa perfekt med BBQ-sås
 • Ek: Rökspån från ek är också en av de mesta populära smakerna och ger en ganska neutral smak som gör att den kan kopplas ihop med många olika proteiner. Ett av de mest populära sätten att använda ek är även att blötlägga ekflisen t.ex. vin
 • Bonus: Varför nöja dig med träflis? Krydda till det med chiliflakes, använd torra kryddor som koriander eller kummin eller till och med torrt te

Tips på mat att lyfta bortom det klassiska

När man tänker på rökt mat är det som svensk kanske främst rökt lax och skinka som man tänker på. Jag är säker på att det är även vad dina vänner gör – så varför inte imponera med att ta detta med rökt smak ett steg längre? Här får du förslag på mat som du kan röka bortom klassikerna.

 • Drinkar: Förstärkt den naturligt ekiga smaken i din favoritwhisky genom att röka dina cocktails, oavsett om det är den stående lilla efter middagen, eller en numera uppgraderad Bloody Mary. Du kan till och med prova att röka ditt vatten innan du fryser in det som isbitar för att höja dina spritdrycker
 • Salt: Att röka sitt eget salt är superenkelt och perfekt att tillföra andra rätter för att lyfta även dem. Här kan du helt enkelt lägga salt, exempelvis havssalt, i en behållare inne i glaskupan, eller i en påse innan du sätter dit rökpistolens munstycke. En perfekt present att ge bort!
 • Rökt ost: Rökt mat i allmänhet, och kanske rökt ost i synnerhet, är en konserveringsmetod med anor sedan sekel tillbaka. Gouda eller liknande hårdostar såsom Herrgård tillhör de vanligaste ostarna att röka nuförtiden, men du kan även prova mjukare ostar såsom brie och chevre.
 • Popcorn: Nästa gång det är dags för filmkväll kan du uppgradera kvällen med rökta popcorn, och detta funkar även med micro-varianten. Bonuspoäng får du om du kryddar det med ditt hemlagade rökta salt.

FAQ

Vilken rökpistol är bäst i test?

Sage SSM620 Smoking Gun Set är den rökpistol som är bäst i test tack vare god röksmak till all sorts mat och flexibilitet. Du kan här också hitta fler rökpistoler så att du kan hitta din perfekta.

Behöver man en speciell typ av rökspån?

Du kan använda de allra flesta typer av rökspån, men beroende på vilken sort du väljer påverkas smak och utseende på din mat på olika sätt. Ett tips är att välja ett paket som detta, för en bra bredd.

Vilka råvaror kan få en rökig smak med rökpistol?

Det är en mängd råvaror som kan få en rökig smak med en rökpistol, och de sträcker sig från klassiker som kött och fisk, till skaldjur, drinkar och nötter. På många sätt är det fantasin som avgör!

Vad är skillnaden på kallrökning och varmrökning?

Skillnaden på kallrökning och varmrökning ligger givetvis i temperatur, där kallrökning sker i 15 - 22 grader och varmrökning i 50 - 90 grader, men även i tid där varmrökning går på några minuter.