Roddmaskin bäst i test 2022

1
Master Fitness R610

Då du är ute efter en i det närmaste komplett roddmaskin, som på ett effektivt och prisvärt sätt låter dig träna hela kroppen hemma, kan vi på goda grunder säga att då är denna roddmaskinen från Master Fitness den absolut bästa roddmaskinen för dig! I kategorin “bäst i test: roddmaskin” tar denna modell första plats! Därför ska du välja Master Fitness R610 Master Fitness R610 är den utmärkta roddmaskinen för dig som vill att träningen…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Master Fitness R610 4.990 kr. Kraftmark
Concept2 Modell D 13.125 kr. Fitshop
Abilica Turbine Rower 7.999 kr. Sportgymbutiken
Master Fitness R6040 9.199 kr. Träningsmaskiner Pro
Titan Life Rower R62 Water 6.318 kr. Inredningsvaruhuset
Vida XL 164,25 kr. Amazon.se

“Så lite behöver du träna för att komma i form”. “Så här kan du på enklaste sätt bli vältränad”. “Nå din drömform snabbt och effektivt”. Känner du igen dem? Det är sådana rubriker man ser dag efter dag på Sveriges största nyhetsmedier. Vad de har gemensamt? De tilltalar den delen av oss som idag vill att allt ska gå snabbt och effektivt, inte minst träning! Vid det här laget vet vi att bantningspiller och magbälten från TV-shop inte fungerar, men det finns en maskin som på sätt och vis faktiskt kan leva upp till löftet om en genväg till formen – roddmaskinen!

Det är nämligen ett oerhört effektivt sätt att träna hela kroppen, både aerobt och muskulärt. Vi har i detta test samlat marknadens bästa och mest populära roddmaskiner som du får presenterat för dig. Dessutom går vi igenom vad du ska tänka på när du köper en roddmaskin och annan intressant info!

Master Fitness R610 – Roddmaskin bäst i test

Då du är ute efter en i det närmaste komplett roddmaskin, som på ett effektivt och prisvärt sätt låter dig träna hela kroppen hemma, kan vi på goda grunder säga att då är denna roddmaskinen från Master Fitness den absolut bästa roddmaskinen för dig! I kategorin “bäst i test: roddmaskin” tar denna modell första plats!

Därför ska du välja Master Fitness R610

Master Fitness R610 är den utmärkta roddmaskinen för dig som vill att träningen ska gå snabbt, men fortfarande vara riktigt effektiv! Med denna roddmaskinen  kan du spara såväl tid som pengar. Detta genom att du varken behöver ta dig till gymmet eller köpa ett gymkort, utan på ett mycket bra sätt fixar detta hemma.

Det ären kompakt och smidig roddmaskin som på bästa sätt får plats hemma hos de flesta. Då du använder den är den platsbesparande, men samtidigt robust och då du inte använder den kan den enkelt fällas ihop (så, hopfällbar? Ja!). Motståndet justerar du genom att vrida på en ratt och får på så sätt full kontroll över din träning. Då kan du köra roddträning både som distansträning och intervallträning.

Vidare är denna roddmaskinen från Master Fitness en prisvärd roddmaskin, som trots detta håller hög kvalitet. Det är inte bara vi som tycker att det är en mycket bra modell, till och med den bästa roddmaskinen, utan den har även hyllats av Råd & Rön, Icakuriren och Testfakta. Så, i kategorin “bäst i test: roddmaskin” tar denna modell första plats! Nu är det bara upp till dig att göra jobbet!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Enkel modell utan förinställda träningsprogram som du behöver sätta dig in i
 • Platsbesparande som går att fälla ihop då den inte används
 • Prisad av flera testkällor som Råd & Rön, Icakuriren och Testfakta
 • Motståndet justeras enkelt med en ratt
Det vi ikke liker:
 • Du kan inte följa hastighet, watt eller distans

Concept2 Modell D – Bästa premium

Då man väl investerar i en roddmaskin för hemmet tycker många att det är lika bra att den håller riktigt hög kvalitet, och är ett fullvärdigt alternativ till gymmet. Detta stämmer till fullo in på denna roddmaskinen från Concept, som är en riktigt bra premium-modell.

Därför ska du välja Concept2 Modell D

Det kan skava en hel del om man väl har bestämt sig för att investera i en roddmaskin, men inte riktigt löper (eller i detta fall, ror) hela linan ut utan köper en halvdan modell. För att undvika detta finns det riktigt goda skäl att välja denna roddmaskinen Concept2 Modell D. Det är nämligen en komplett roddmaskin, som har allt du kan önska för riktigt bra hemmaträning!

Träningen kan göras mycket roligare om du verkligen svart på vitt kan följa hur du utvecklas, och för detta krävs siffror och statistik. Just detta möjliggör denna roddmaskin för, som ger dig användbar information om allt från tid och hastighet, till distans, watt och brända kalorier. Du kan dessutom välja mellan olika förinställda träningsprogram, där du kan följa hur mycket snabbare du ror för varje gång du kollar av. Den har ett bra inbyggt minne.

Visst att träning på många sätt är en tävling mot sig själv, men det kan även vara roligt att tävla mot andra. Med roddmaskinens tävlingsläge kan du på ett roligt sätt mäta dig. Vidare ger denna roddmaskin, bäst i test av marknadens premium-varianter, en härlig känsla då du ror, då det är en av marknadens bästa, eller kanske till och med den allra bästa, bland roddmaskiner med luftmotstånd. Den behagliga känslan i roddraget skapas alltså tack vare det gedigna och välbalanserade svänghjulet som bromsas upp av luftmotståndet. Motståndet ökar steglöst allt eftersom draget byggs upp.

Det vi liker:
 • Hög maximal användarvikt på hela 227 kg
 • Möjlighet att följa mycket data såsom tid, hastighet och distans
 • Erbjuder olika program och även tävlingsläge
 • Pålitlig roddmaskin med hög precision i statistik-förande
 • Ger en mycket skön känsla i dragen
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala

Abilica Turbine Rower – Bästa prisvärda med dataregistrering

Med denna roddmaskinen från Abilica får du hem både en snygg, säker och styrkegivande roddmaskin för effektivt träning av hela kroppen. Den ser smidig ut, och den kan göra så att även du gör det!

Därför ska du välja Abilica Turbine Rower

Med denna roddmaskinen Abilica Turbine Rower kan du sannerligen öka kapaciteten din egen turbinmotor. Den kombinerar på bästa sätt ett elegant uttryck med att samtidigt vara stabil och verkligen låta dig ta i. Beroende på din träningsstatus och målsättning med passet kan du ta i på åtta olika nivåer, som drivs med manuellt motstånd och styrs genom att justera luftflödet.

Oavsett vilket typ av pass du kör och på vilken nivå – flexibiliteten är som du förstår stor, kan du följa central information via maskinens tydliga display. Där får du full koll på kaloriförbrukning, tid, distans, nedräkning, hastighet, antal roddtag och frekvens. På så sätt har du hela tiden stenkoll under träningen.

Denna roddmaskinen är utvecklad med en bra sätesskena i aluminium som ger realistiska och bekväma rörelser. Vidare har den en hopfällbar ram för enkel och praktisk förvaring du vill stuva undan den. Den är dock något tyngre än vissa andra roddmaskiner, såsom de som vi har presenterat här ovan hittills. Dock är chanserna stora att du efter några pass på roddmaskinen har blivit så stark i rygg och armar att du tycker den är lätt som en fjäder!

Det vi liker:
 • Manuellt motstånd i 8 nivåer
 • Display med kaloriförbrukning, tid, distans, nedräkning, hastighet, antal roddtag och frekvens
 • Elegant och smidig design
 • Relativt högt pris men du får mycket för pengarna
 • Ganska hög användarvikt (130 kg)
Det vi ikke liker:
 • Relativt låg användarvikt gör den inte till den bästa för väldigt muskulösa eller överviktiga

Master Fitness R6040 – Bästa med pulsmätning

Man kan konstatera att Master Fitness kan det här med att ro (no pun intended) priser i land när det kommer till roddmaskiner för effektiv träning – först med roddmaskinen som vi i detta test utsett till bäst i test overall, och med denna R6040-modell som även den har hyllats av både oss, testkällor och konsumenter.

Därför ska du välja Master Fitness R6040

Om du vill få hem en riktigt härlig roddmaskin i premium-segmentet är denna roddmaskinen från Master Fitness absolut ett riktigt bra val för dig. Den ligger prismässigt några tusenlappar lägre än testets andra premium-modell från Concept, men lever på många sätt upp till de höga krav som kräsna motionärer och elitidrottare har på sin träning.

Du får stor effekt av din träning både kardiovaskulärt och muskulärt tack vare en utveckling med dubbelverkande bromssystem med luft och magnetmotstånd och just detta system ger dig en rejäl utmaning. Du kan träna med hela 15 olika förinställda program, vilket gör att du inte själv behöver ha stor koll på hur du ska köra dina intervaller, utan du kan välja ett program och sedan ge järnet! Jag själv tycker detta typ av träningsupplägg är väldigt roligt – att låta maskinen välja vad jag ska göra, och oavsett vilket gå all-in.

Det kommer inte vara någon tvekan om att träningen ge effekt – tro mig, såväl hjärta, armar, ben och rygg kommer med härlig trötthet låta dig veta, men det kan ändå vara intressant att verkligen följa detta genom data. Detta säkerställs med Master Fitness R6040, då den har en trådlös pulsmottagare och registrerar en mängd olika data så att du får koll på din utveckling. Allt som allt är detta en riktigt bra roddmaskin som passar de som inte vill kompromissa med sin träning på något sätt!

Det vi liker:
 • Erbjuder hela 15 förinställda program för varierad träning
 • Utrustad med en trådlös pulsmottagare så att du kan köra pulsbaserad träning
 • Hög max användarvikt på 150 kg
 • Dubbelverkande bromssystem med luft och magnetmotstånd
 • Trådlös fjärrkontroll i roddhandtag för full kontroll
 • Går att fälla ihop och enkelt transportera på hjul (så, hopfällbar? Ja!)
Det vi ikke liker:
 • Om du vill flytta runt den har den en hög vikt (44 kg)

Titan Life Rower R62 Water – Bästa känslan av att ro på vatten

Med denna roddmaskin från Titan Life kan man konstatera att du får det bästa av två världar. Dels upplevelsen av att ro på vatten genom känslan och ljudet maskinen ger, dels genom den omfattande statistik du får ta del av i realtid.

Därför ska du välja Titan Life Rower R62 Water

Precis som namnet Titan Life Rower R62 Water indikerar ger denna roddmaskin dig en alldeles unik upplevelse av att ro i vatten. Tänk dig själv hur mäktigt det ser ut när starka roddare med världens kraft glider över vattnet i en rasande fart – nu kan du själv uppleva det! Nåväl, åtminstone komma så nära det som möjligt i det eget hem.

Den unika upplevelsen som på sätt och vis skiljer sig från andra roddmaskiner kan även hänföras till att det inte bara känns som att du ror i vatten, utan även låter som det på ett trovärdigt sätt. Det du däremot inte får då du ror i vatten är detaljerad statistik i realtid – men det ordnar denna roddmaskin! På dess display kan du nämligen följa ett antal intressanta parametrar i form av tid, hastighet, distans, antal roddtag/500m, totalt antal roddtag, kalorier, kalender, klocka och puls!

Samtidigt som träning med denna roddmaskin inte är särskilt skön för dina hårt arbetande muskler, sitter du åtminstone skönt. Detta tack vare ett formgjutet säte i behagligt PU-material, som också bidrar till en hög hållbarhet. 

Det vi liker:
 • Ger en alldeles unik träningsupplevelse av att ro på vatten genom känsla och ljud
 • Möjlighet att följa ett antal intressanta data i realtid – från puls till distans och kalorier mm.
 • Formgjuten sits i PU-material gör att du sitter skönt och bidrar till hållbarhet
 • Små hjul under sätet gör att sitsen glider bra på den 110 cm långa skenan i aluminium
Det vi ikke liker:
 • Pulsmätningen kräver ett okodat 5 khz pulsband som inte medföljer i köpet

Vida XL – Bästa enkla

Om du inte känner för att investera en hel massa pengar i en roddmaskin, och kan nöja dig med en enklare modell är denna Vida XL den roddmaskin som passar dig alldeles utmärkt! Den kombinerar prisvärdhet, platsbesparing och praktiskhet optimalt.

Därför ska du välja Vida XL

Om själva namnet Titan Life R62 Water här ovan tydligt avslöjar vad det är för slags roddmaskin vi har att göra med, ska du inte luras av att Vida XL är en stor roddmaskin. Tvärtom, är det en av testets minsta ur flera aspekter. För det första har den justerbart motstånd vilket innebär att den inte är utrustad med det stora hjulet du ser på de flesta roddmaskiner. Detta motstånd kan på ett enkelt och tydligt sätt ställas in på låg, medium eller hög. Du behöver således själv inte ta så många beslut, och visst är det skönt att ibland slippa huvudet jobba, och bara låta kroppen jobba?! 

Man kan även konstatera att det är en roddmaskin som behöver litet utrymme i din budget – detta är nämligen testets billigaste roddmaskin. För så galet lite som bara runt 2 000 kr får du en av marknadens bästa billiga roddmaskiner, utan att göra avkall på möjligheten att följa utveckling genom dess LCD-display som redogör för exempelvis tid och kalorier.

Kopplat till att ta upp lite plats har vi att du enkelt kan fälla ihop roddmaskinen (så, hopfällbar? Ja!), som är lätt och den smalaste i testet med en bredd på endast 43 cm. Detta innebär samtidigt att den inte passar för de lite större, också då den har en maxvikt på 100 kilo. Annars är det bästa valet om du vill ha en billig roddmaskin att på ett enkelt och platsbesparande sätt kunna träna hemma!

Det vi liker:
 • Billig roddmaskin som säljs till ett lågt pris som de flesta har råd med (runt 2 000 kr)
 • Tar upp väldigt lite plats både i utfällt och ihopfällt läge (så, hopfällbar? Ja!)
 • Möjlighet att enkelt ställa in motståndet på låg, medium eller hög (annat system än de flesta roddmaskiner)
 • Följ data via lättläst LCD-display
 • Stora svängbara fotplattor med remmar håller fötterna bekvämt och ordentligt på plats under hela träningen
Det vi ikke liker:
 • Låg maxvikt på 100 kg gör att den är för liten för många
Master Fitness R610 Concept2 Modell D Abilica Turbine Rower Master Fitness R6040 Titan Life Rower R62 Water Vida XL
Motstånd Magnetbroms Luftreglerat Luftreglerat Dubbelverkande luftreglerat och magnet Vatten Spänningssladdar
Tid Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Distans Nej Ja Ja Ja Ja Ja
Hastighet Nej Ja Ja Ja Ja Ja
Watt Nej Ja Ja Ja Ja Nej
Kcal Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Max användarvikt 110 kg 227 kg 130 kg 150 kg 120 kg 100 kg
Vikt 28 kg 26 kg 35 kg 44 kg 42 kg
Bredd 53 cm 61 cm 48 cm 50 cm 52 cm 43 cm

Hur man väljer den bästa roddmaskinen

Det finns ett hav (no pun intended) av olika roddmaskiner på marknaden, och det kan därför vara lite svårt att hitta rätt gällande vilken roddmaskin som är den bästa för dig då du väl ska ge dig ut och köpa en roddmaskin. För finns det verkligen ett samband mellan pris och kvalitet och i så fall, hur får du mest valuta för pengarna? Som tur är kan du lära dig mer om detta i avsnitten nedan.

Du kan också läsa mer om vilka parametrar du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer en roddmaskin och vilken typ av motstånd som är bäst för dig – och mycket mer. Sammantaget hjälper vi dig i dessa avsnitt att hitta marknadens bästa roddmaskin för just din hemmaträning.

Först och främst vill vi tipsa om att du bör ägna särskild uppmärksamhet åt dessa parametrar som kan skilja sig åt mellan olika roddmaskiner:

Kvalitet

Till att börja med är det en självklarhet att hålla noga koll på maskinens kvalitet. Detta ger dig en uppfattning om vad den faktiskt tål – inte bara i förhållande till belastning, utan också mängden användning. Vissa modeller kanske inte är lika hållbara som andra, och därför kommer de inte att ha lika lång hållbarhet. Alla modeller i detta test är utvalda eftersom de är gjorda av bra material och har en hög kvalitet och robusthet.

Användarvikt

Den maximala användarvikten ger dig också en inblick i hur robust roddmaskinen är. De flesta modeller kan hantera en användarvikt på mellan 100 och 200 kg. Det rekommenderas att välja en modell som väger +120 kg i maximal användarvikt, eftersom den då passar de flesta. Om du däremot är typen som inte har supermycket muskler eller annan “övervikt” kan du mycket väl klara dig med en roddmaskin med lägre användarvikt.

Typ av motstånd

Det finns flera typer av motstånd, såsom magnetiskt motstånd och luftmotstånd, och det lönar sig att bekanta sig lite med de olika innan du väljer roddmaskin. På så sätt är det mer troligt att du väljer en modell som passar dina behov. Du kan läsa mer om de olika typerna av roddmaskiner och motståndstyper i ett senare avsnitt.

Storlek

En roddmaskin kommer alltid att ta upp lite utrymme, så du måste se till att du har plats för maskinen i ditt hem. Det är dock stor skillnad på hur mycket de enskilda maskinerna tar upp, och det är därför inte omöjligt att hitta en bra och platsbesparande modell om man inte har jättestort utrymme att röra sig med. Du måste dock alltid se till att maskinen passar dina egna mått (t.ex. höjd) så att du fortfarande kan genomföra ett komplett träningspass. Det är också en fördel att prioritera en modell som går att fälla ihop, då maskinen då fyller så lite som möjligt när du vill kunna stuva undan den. Dessutom kan en roddmaskin med hjul vara optimal, så att du enkelt kan flytta runt i maskinen.

Komfort

Det lönar sig att välja en roddmaskin med optimal komfort. Det kan t.ex. vara via ett ergonomiskt och mjukt säte, justerbara fotstöd och ett anti slip-handtag. Detta säkerställer att du sitter bra under träningen, har goda möjligheter att använda dina ben för att stödja träningen och att dina händer inte slits för mycket av att hålla i handtaget.

Säkerhet

Se till att din roddmaskin är utrustad med fotremmar så att du kan fästa dig ordentligt eftersom det kommer att höja säkerhetsnivån. Dessutom måste du också se till att modellen har ett optimalt bromssystem, så att du snabbt kan sluta träna om det behövs. Det är viktigt att du inte överstiger din förmåga, och om du börjar få ont i hjärtat eller bli snurrig är det viktigt att du tar en paus direkt.

Display/funktioner/data

Displayen och den data som den visar är av stor betydelse för din träning, åtminstone om du är av den typen som gillar att titta på din utveckling. Vi rekommenderar därför att du prioriterar en modell med en användarvänlig och lättläst display. Det är upp till dig vilka funktioner och data du vill prioritera som maskinen visar. Data kan handla om tid, distans, drag per minut, kcal etc. Vissa modeller kan också anslutas till externa enheter, t.ex. dator eller telefon, eller används för att spela spel på under träning för att göra det roligare.

Ljudnivå

För att inte störa hela huset, dina grannar eller till och med dig själv och dina öron när du tränar, lönar det sig att hålla ett öga på ljudnivån för varje maskin. Vissa modeller är specifikt utformade för att vara tysta, medan andra låter mer än vad som kanske är långsiktigt hållbart. Naturligtvis är det upp till dig hur mycket vikt du vill lägga på ljudnivån, men för de flesta kommer det att vara en klar fördel med en tyst modell (särskilt för att du inte kommer att bli irriterad under träningen över ljudnivån).

Pris

Du kan hitta roddmaskiner i olika prisklasser – det kan faktiskt skilja riktigt mycket mellan en billig och en dyr i form av flera, flera tusen. Därför kan det vara en bra idé att tänka på hur mycket du är villig att ge för din nya roddmaskin. Priset bör dock sättas i ett sammanhang och kopplas till funktionalitet, eftersom det ofta finns ett samband mellan pris och kvalitet. Så du måste tänka lite på vad du faktiskt förväntar dig av maskinen när du vill köpa en roddmaskin, eftersom den hjälper dig att sätta en optimal budget

Typer av roddmaskiner

Roddmaskiner är inte bara utvecklade med olika funktioner och strukturer, utan också olika typer av motstånd. Dessa har en inverkan på hur roddmaskinen känns att träna på, varför motståndssystemet är en viktig del att ha koll på när du köper en ny roddmaskin. I avsnitten nedan kan du läsa om skillnaden mellan de olika typerna av motstånd.

Luftmotstånd

En roddmaskin med luftmotstånd är för dig som vägrar kompromissa med din nya investering. Dessa modeller används av professionella roddare under vinterperioden eftersom de ger en realistisk träning. Motståndet regleras av en ventil som hanterar luft när svänghjulet rör sig. Detta resulterar i att motståndet blir mindre ju snabbare du ror, precis som på vattnet.

Var dock medveten om att denna typ av roddmaskin mycket väl kan kosta mycket jämfört med några av de andra varianterna.

Vattenmotstånd

Om du vill prioritera en realistisk upplevelse måste du investera i en roddmaskin med vattenmotstånd. Dessa maskiner är utrustade med en vattentank, där vattenmängden bl.a. hjälper till att bestämma motståndet (ibland kan detta också justeras via andra inställningar). Generellt sett säkerställer en maskin med inbyggd vattentank att du får ett realistiskt motstånd, där det känns som jämna drag i vatten. Dessutom kommer det också att ge ljud som om du var på vattnet, vilket kan få dig att ta vara på upplevelsen ännu mer.

En roddmaskin med vattenmotstånd är lite dyrare att tillverka än andra modeller, varför priset ofta är lite högre. Dessutom måste du vara medveten om att det kräver mer underhåll, eftersom vattnet bl.a. måste bytas ut och rengöras med jämna mellanrum. Dessa modeller kräver också lite mer utrymme.

Magnetiskt motstånd

En roddmaskin med ett magnetiskt motståndssystem är optimalt för dig som vill ha en budgetvänlig roddmaskin, utan att behöva känna att du kompromissar för mycket med dess konstruktion. Dessa maskiner styrs av en elektromagnet, vilket gör träningen tuff beroende på vad du har ställt in den på. Med magnetiskt motstånd uppnår du ett mer konstant motstånd, så att du får ut det mesta av din träning. Dessutom är dessa modeller ofta tystare i drift.

Hydrauliskt motstånd

Generellt rekommenderas inte en roddmaskin med hydrauliskt motstånd för alla användare. Detta beror på att denna typ av roddmaskin inte är optimal att använda under lång tid i taget, eftersom den blir varm. Du bör därför inte använda maskinen längre än 20 till 30 minuter åt gången.

Modeller med hydrauliskt motstånd fungerar med ett konstant sådant, så du kommer att kunna få till ett hårt träningspass när du väl kommer igång. Denna typ av roddmaskin säljs också ofta till ett billigt pris, varför den kan vara lämplig för personer med låg budget som inte räknar med att träna så länge i taget.

10 bra skäl att prioritera en roddmaskin

 • En roddmaskin tränar kondition, uthållighet, stärker musklerna etc.
 • Med en roddmaskin kan du träna stora delar av kroppen och därmed många olika muskelgrupper på en gång
 • Det är lätt att komma igång med träningen på en roddmaskin
 • Det är möjligt att hitta en roddmaskin för de individuella behoven, t.ex. i förhållande till motståndsnivåer och antal olika träningsprogram
 • Du kan välja mellan flera typer av roddmaskiner och motståndssystem, så att din träning blir ännu mer anpassad efter dig
 • Välj mellan flera olika träningstyper/pass. T.ex. kan du träna för viktminskning, intervaller, styrka, uthållighetsträning och mer. Så det är helt upp till dig vad du vill ha ut av träningen!
 • Det finns en minimal risk för överbelastning av knäna, liksom andra leder och muskler när du använder en roddmaskin. Det är således en skonsam träningsform
 • En roddmaskin är en relativt billig investering jämfört med andra träningsmaskiner – särskilt med tanke på hur mycket av kroppen roddmaskinen tränar
 • Det tar inte många timmars träning för att komma i bra form med en roddmaskin, eftersom du bränner många kalorier på kort tid och har hela din kropp igång
 • Roddmaskiner kan köpas i olika storlekar, och många roddmaskiner kan vikas ihop efter användning så att de tar upp så lite plats som möjligt i hemmet (så, hopfällbar? Ja tack!)

Vad är bäst – roddmaskin eller crosstrainer?

Både roddmaskiner och crosstrainers är riktigt bra träningsredskap att ha hemma. Båda maskinerna tränar hela kroppen på ett mycket bra sätt, och du kan på så sätt samtidigt förbättra din kondition och styrka.

Flera påpekar att en klar fördel med roddmaskiner och crosstrainer är att de bränner mer kalorier och får upp pulsen bättre än andra träningsmaskiner. T.ex. aktiverar en motionscykel inte den övre delen av kroppen på samma sätt som en roddmaskin eller crosstrainer.

Vilket av en roddmaskin eller crosstrainer som är bäst för dig beror lite på dina behov och mål. En crosstrainer kan vara bra för löpare eller skidåkare, eftersom att den liknar de rörelsemönstren väldigt mycket. Å andra sidan är en roddmaskin mycket mer skonsam för leder och skelett, men fortfarande otroligt effektiv och så tar den mindre plats.

Komma igång med roddmaskinträning

Vi rekommenderar att du hittar ett bra träningsprogram online när du börjar träna med roddmaskin – och sedan håller dig till det i början. Dessutom, skruva inte upp belastningen för snabbt förrän din kropp har vant sig vid träningsformen. På det sättet är du säker på att inte överbelasta din kropp genom att gå för hårt för det direkt. Istället kommer du igång långsamt, vilket säkerställer bättre resultat på lång sikt.

Dessutom är det särskilt värt att titta på några videor av genomförandet av träningen innan du börjar. Det kommer att ge dig en inblick i hur du bäst använder hela kroppen vid träning. I värsta fall kan du riskera att överkompensera med vissa delar av kroppen, vilket kan göra mer skada än nytta. T.ex. vill du använda både ben och armar i träningen istället för att bara dra med överkroppen. Och då måste du ha en bra hållning längs vägen så att du inte blir krokig i ryggen och belastar nedre delen i onödan.

FAQ

Vilken roddmaskin är bäst i test?

Master Fitness R610 är den roddmaskin som är bäst i test, då den är praktisk, pålitlig och prisvärd för både eliten och motionären. De andra roddmaskinerna är dock bra på sina sätt!

Vilken roddmaskin ska jag välja?

Vilken roddmaskin du ska välja beror mycket på dina mål och typ av roddmaskin du behöver och har råd med. De skiljer sig åt när det gäller t.ex. motstånd, max användarvikt och statistik.