Robotgräsklippare bäst i test 2023

1
Husqvarna Automower 310 Mark II

Husqvarna är ett av de ledande varumärkena inom robotgräsklippare och du kan vara säker på att få valuta för pengarna. Vår testvinnare är en robust robotgräsklippare som övertygar med en ren klippning och ett bra resultat i nästan alla tänkbara situationer. Automower 310 är lämplig för medelstora gräsmattor på 1 000 kvadratmeter. Den kan dock lätt hantera upp till 1 200 kvadratmeter, medan den dyrare robotgräsklipparen Husqvarna Automower 405X är avsedd för en gräsmatta på…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Husqvarna Automower 310 Mark II 17.900 kr. Bernö Trädgårdsmaskiner
Bosch Indego M 700 10.708,32 kr. SVH Handels
Stihl RMI 632 24.726 kr. Toolab
Robomow RK1000 15.561 kr. Proshop
Husqvarna Automower 405X 23.990 kr. Gräsklipparbutiken
Bosch Indego S 500 8.982,83 kr. Jobbi
AL-KO Robolinho 1150 W 10.190 kr. Proshop
Honda Miimo 310 13.890 kr. Hemmashoppen
Worx Landroid L1000 WR147E.1 12.963 kr. Compumail
Gardena Sileno Life 750 15.990 kr. e-ville

I vårt test av robotgräsklippare utvärderar vi åtta bäst i test robotgräsklippare som finns på marknaden just nu. Vi följer ständigt utvecklingen och uppdaterar regelbundet testet så att endast de bästa robotgräsklipparna finns med.

När vi granskar produkter undersöker och analyserar vi varje produkt noggrant och jämför alla viktiga parametrar för att identifiera de robotgräsklippare som är bäst. Vi tittar på både svenska och utländska expertbedömningar, tester och användarrecensioner.

Vi jämför modellerna och ger dem ett individuellt och ett övergripande betyg baserat på följande kriterier: användarvänlighet, installation, klippförmåga i olika situationer, effektivitet på ojämna ytor, backar och hinder samt batteritid och laddningstid.

I vår köpguide går vi på djupet med ovanstående parametrar för att ge dig den bästa grunden för ditt beslut. Slutligen tittar vi också på de trevliga funktioner som kan göra hela skillnaden när du ska göra ditt bästa val.

Husqvarna Automower 310 Mark II – Robotgräsklippare bäst i test

Husqvarna Automower 310 Mark II

Husqvarna är ett av de ledande varumärkena inom robotgräsklippare och du kan vara säker på att få valuta för pengarna. Vår testvinnare är en robust robotgräsklippare som övertygar med en ren klippning och ett bra resultat i nästan alla tänkbara situationer.

Automower 310 är lämplig för medelstora gräsmattor på 1 000 kvadratmeter. Den kan dock lätt hantera upp till 1 200 kvadratmeter, medan den dyrare robotgräsklipparen Husqvarna Automower 405X är avsedd för en gräsmatta på 600 kvadratmeter.

Den har ett stabilt chassi samtidigt som den är extremt tyst, så du kan ha den igång på natten och helgerna.

Användarvänlig installation

Allt du behöver för att installera robotgräsklipparen medföljer. Den här gräsklipparen är inte så enkel att installera för den har en begränsningskabel och en styrkabel och kräver därför mer arbete än GPS-styrda modeller som inte använder kablar.

Till skillnad från många andra modeller behöver den här modellen inte kalibreras. Mindre hinder behöver inte avgränsas med en vajer eftersom robotgräsklipparen klarar av små ojämnheter. Större hinder, t.ex. stora träd med rötter som sticker upp ur marken eller rabatter, bör avgränsas med en begränsningskabel.

När du har lagt och installerat begränsnings- och styrkablarna och anslutit dem till laddningsstationen är gräsklipparen redo att användas. Håll ett öga på den första gången den körs så att du kan justera begränsningskablarna om du ser några problem med deras placering.

Smarta funktioner

Andra inställningar hanteras på LCD-skärmen eller i appen. Den senare är Husqvarnas egen app och ansluts via Bluetooth. Robotgräsklipparen kan inte startas via röststyrning, som till exempel Husqvarna Automower 405X, som kan användas med Google Assistant. I appen har du samma funktioner som på displayen, och du kan starta, stoppa och köra den i laddningsstationen samt programmera och ställa in den.

Du har möjlighet att ställa in en 7-dagars timer och du kan programmera gräsklipparen så att den klipper gräset upp till två gånger om dagen. Inställningarna kan kopieras och återanvändas, medan man med AL-KO Robolinho 1150 W-modellen måste programmera dagarna individuellt.

Husqvarnas modell 310 Mark II är en tyst robotgräsklippare med en ljudnivå på 55 decibel. Detta motsvarar ljudnivån för en elektrisk tandborste, medan Husqvarna Automower 405X har en ljudnivå på 59 decibel. Detta är de två tystaste robotgräsklipparna i vårt test. Husqvarnas modell 310 Mark II är den robotgräsklippare i vårt test som har den lägsta ljudnivån.

Effektivt rörelsemönster

Dess rörelsemönster är slumpmässigt, till skillnad från de två Bosch-modellerna i vårt test som klipper i raka linjer. Fördelen med ett slumpmässigt rörelsemönster är att du undviker ränder och linjer i gräsmattan. Du kan schemalägga gräsklippningen så att den körs slumpmässigt runt gräsmattan, går genom smala passager eller fokuserar på specifika områden.

Med den medföljande styrkabeln kan du styra gräsklipparen runt i trädgården. Du kan till exempel ge den instruktioner om den kortaste vägen tillbaka till laddningsstationen. Med hjälp av guidekabeln kan du också ställa in robotgräsklipparen så att den startar på olika ställen i trädgården, så att den inte börjar klippa på samma ställe varje gång. Du kan välja upp till tre olika startpositioner. Praktiska tester visar att på en trädgård på 1 000 kvadratmeter räcker det med att köra den fyra till sex timmar per dag, fem dagar i veckan för att få ett fint och jämnt resultat.

Profildjupet på de stora svängbara bakhjulen, stödet från de två framhjulen och den låga vikten på 9,4 kg bidrar till att robotgräsklipparen inte fastnar, vilket andra robotgräsklippare tenderar att göra. Därför klarar den sig också bra på ojämnheter i gräsmattan och terrängen, våta gräsmattor, sluttningar och långt gräs. Noggranna tester visar också att robotgräsklipparen klarar av att ta sig loss utan mänsklig hjälp i de fall den fastnar. I samma situation måste andra robotgräsklippare lyftas loss.

Den är bra på att manövrera runt hinder samtidigt som den klipper nära dem och inte lämnar några långa, oklippta gräsklipp. Den klarar av lutningar på upp till 40 procent. Vår djupgående undersökning visar att den har svårare att backa på lutningar när gräset är blött eller om det finns mycket gräs på hjulen. Den är inte utrustad med en kantklippare, men kan programmeras så att den kör en sträcka som du definierar över begränsningskabeln för att klippa även kanterna.

Batteriprestanda

Husqvarna Automower 310 har ett bra förhållande mellan kör- och laddningstid, som båda är 60 minuter. Den totala körtiden beror på gräsets höjd. Om gräset är högre än normalt kan körtiden förkortas med cirka 10 minuter. Det innebär att den klipper i 50 minuter i stället för 60, varefter den återvänder till laddningsstationen. Så om du har ställt in den på att arbeta i fem timmar kommer den att klippa i tre timmar. Du kan lösa detta genom att ställa in klipphöjden högre första gången och sedan sänka den för att göra det lättare för robotgräsklipparen att ta sig fram.

Vår bedömning

Den här robotgräsklipparen är bra för medelstora och komplexa trädgårdar med sluttningar och många hinder. Den är lika effektiv som Husqvarna Automower 405X och skiljer sig endast genom att den inte kan användas med Google Assistant och inte har någon PIN-kod. Du får alltså lika bra klippförmåga och resultat, lite mindre smarta funktioner, men för mindre pengar! Den är också idealisk för dem som vill ha minimal installation och en gräsklippare som är lätt att programmera, men ändå med en avgränsning och styrtråd så att du har mer kontroll över dess rörelser. Den här robotgräsklipparen kan rengöras med en trädgårdsslang på både över- och undersida, vilket inte är fallet med alla typer av modeller.

Det vi liker:
 • Bra klippresultat på vått och långt gräs
 • Bra på att upptäcka och undvika hinder
 • Fungerar bra på kuperade gräsmattor och sluttningar (upp till 40 %).
 • Tystaste modellen i testet (55 dB)
 • Lång drifttid (60 min)
 • Bra förhållande mellan drifttid (60 min) och laddningstid (60 min).
Det vi ikke liker:
 • Klipper inte effektivt kanter nära väggar, staket och staket eftersom den inte kan komma tillräckligt nära.
 • Den medföljande begränsningskabeln har en tendens att gå sönder, vilket kan leda till en extra kostnad.
 • Ingen regnsensor, så du måste se till att den stannar eller återvänder till laddningsstationen när det regnar.

Bosch Indego M 700 – Billig robotgräsklippare bäst i test

Bosch Indego M+ 700

Om du letar efter en enkel och prisvärd robotgräsklippare med manuell installation och styrning är den här robotgräsklipparen ett utmärkt val. Den klarar en jämn trädgård på upp till 700 kvadratmeter utan problem. Ett plus är också förhållandet mellan drifts- och laddningstid. Det är en av de två modellerna i vårt test vars drifttid är längre än laddningstiden. Den har en total drifttid på 75 minuter, medan laddningstiden är 60 minuter.

Det finns en Bosch Indego M+ 700, men den enda skillnaden är att den kan användas med app och röststyrning.

Den har också en lång batteritid på 75 minuter, till skillnad från exempelvis Bosch Indego S 500 som har en batteritid på 60 minuter. Det är också den lättaste robotgräsklipparen i vårt test, vilket är ett plus vid installation, rengöring och underhåll.

Även om den har den högsta ljudnivån i vårt test är det fortfarande en låg ljudnivå. Den är 63 decibel, vilket är jämförbart med ljudnivån för ett normalt samtal. Den är alltså bara 8 decibel bullrigare än testvinnaren, som har den lägsta ljudnivån.

Optimerat navigationssystem

När kablarna väl har lagts ner kan du välja att starta den manuellt eller programmera den. Den skiljer sig från andra modeller genom sitt rörelsemönster. Medan många modeller, till exempel de två Husqvarna-modellerna, rör sig slumpmässigt runt gräsmattan är Bosch Indego M 700 en intelligent robotgräsklippare som rör sig i ett linjärt mönster. Den börjar med kanterna och sedan beräknar Bosch “LogiCut” smarta navigationssystem den bästa rutten. Detta innebär att den inte klipper och kör över samma plats två gånger. Fördelen med det linjära rörelsemönstret är att robotgräsklipparen inte slösar tid genom att köra över samma område flera gånger. Det här tillvägagångssättet innebär också mindre slitage på gräsmattan. Till skillnad från många andra modeller i testet går det inte att styra eller programmera den här robotgräsklipparen via en app.

Alla uppdateringar för den här modellen måste därför laddas ner och överföras till ett USB-minne som sätts in direkt i Indego M 700.

Vår undersökning visade att den fungerar långsammare än andra modeller på marknaden. För den här robotgräsklipparen kan du räkna med 3 till 6 timmar för cirka 500 kvadratmeter, vilket även inkluderar laddningstiden. Du kan lösa detta genom att ställa in den på en högre eller maximal klipphöjd, vilket underlättar dess arbete.

Bra på guppar och hinder – i begränsad omfattning

Den är enligt tillverkaren avsedd för backar upp till 27 procent, men fungerar i allmänhet inte bra i backar. I våra grundliga tester var det tydligt att den såg backar som hinder och försökte undvika dem. Om du har en tomt med lutningar över 27 procent rekommenderar vi en annan robotgräsklippare, som Husqvarnas modell Automower 310 Mark II, som klarar upp till 40 procent.

Den har inga problem med vått eller grovt gräs. Olika tester visar dock att den presterar sämre på långt gräs än sina konkurrenter. Dess lägsta inställning är 3 centimeter, till skillnad från många andra modeller som kan klippa gräs ner till 2 centimeter.

Modellens botten är låg, vilket i vår analys innebar att den ofta fastnade. Å andra sidan kunde den frigöra sig själv och behövde ingen mänsklig hjälp.

Vår bedömning

Bosch Indego M 700 är perfekt för dig som vill ha manuell drift och inte vill krångla med appar och internetanslutningar. Det är en prisvärd robotgräsklippare som kostar drygt hälften av priset för den dyraste modellen, Stihl RMI 632! Och du behöver inte kompromissa med klippförmågan. Bosch Indego M 700 presterar bra på grovt gräs och vid en högre klipphöjd. Den presterar också bra på våta gräsmattor. Den kämpar med högt gräs, så om du inte vill att din robotgräsklippare ska köras regelbundet rekommenderar vi en modell som är bättre för långt gräs. Å andra sidan får du med den här robotgräsklipparen en prisvärd robotgräsklippare som är enkel att installera och använda.

Det vi liker:
 • Noggrann klippning i vått och grovt gräs
 • Bra på att övervinna hinder
 • Lång drifttid (75 min)
 • Varierar skärriktningen från tid till annan för ett snyggare resultat
Det vi ikke liker:
 • Långsam klipptid (mellan 3 och 6 timmar för 500 m², inklusive 1 till 2 laddningar).
 • Kantkabeln och installationen är långsam att installera första gången.
 • Låg bas kan göra att den fastnar och inte klarar ojämnheter i gräsmattan lika bra som andra modeller.
 • Lägsta klipphöjd (3 cm) inte lika bra som andra modeller i testet
 • Inte effektiv vid skärning av kanter
 • Hög ljudnivå (63 dB)

Stihl RMI 632 – Premium robotgräsklippare bäst i test

Stihl RMI 632

Stihl RMI 632 utmärker sig genom att ha några trevliga funktioner som en regnsensor och möjligheten att styra den på distans. Den utmärker sig genom att prestera bra i alla situationer. Den har inga problem med vått, grovt eller långt gräs, och den kan klippa upp till 3 000 kvadratmeter jämfört med Honda Miimo 310, som kan klippa 1 500 kvadratmeter. Det är den robotgräsklippare i vårt test som har den bredaste klippbredden på 28 centimeter och även den som kan klippa flest kvadratmeter. Perfekt för dig som har en stor trädgård och behöver klippa en stor yta!

Fantastisk skärprestanda för en fantastisk finish

Liksom testvinnaren installeras Stihl med hjälp av en begränsningskabel och körs i ett slumpmässigt mönster. Till skillnad från Husqvarna Automower 310 föreslår Stihl RMI 632 en klippplan baserad på trädgårdens storlek och utformning när den installeras. Denna funktion finns inte hos billigare modeller som Bosch Indego M 700. Du kan acceptera förslaget eller justera planen efter behov. Installationen och inställningen är enkel, men användarhandboken kan vara förvirrande. Du kan få hjälp med installationen av en professionell person eller hitta guider på nätet som tar dig igenom installationen steg för steg.

Stihl-modellen har också ett program speciellt för kanter och kan programmeras för att klippa kanter 1-3 gånger i veckan. Precis som Bosch Indego M 700 ändrar knivarna klippriktning för ett snyggare resultat. Det är möjligt att programmera den så att den ändrar utgångspunkten för en jämnare klippning.

Vår undersökning visade att Stihl RMI 632 är bäst på hinder som rabatter och smala passager. Den visade sig vara mindre bra på att ta sig an gräs runt träd och nära staket. Å andra sidan klarar den här robotgräsklipparen en klipphöjd på upp till 6 centimeter, där den vanliga höjden i vårt test är 5 centimeter. Den enda modell som klarar mer är Robomow RK1000. Vid hinder som till exempel en sko stannar den och vänder, men knivarna fortsätter att rotera, till skillnad från till exempel Robomov RK1000 vars knivar slutar rotera.

Med sina 13,5 kg är den den tyngsta modellen i vårt test, medan den lättaste väger 7,6 kg. Den har också en genomsnittlig ljudnivå på 62 decibel, vilket gör den till den näst bullrigaste robotgräsklipparen i vårt test.

Smarta funktioner

I vårt test är tre modeller utrustade med en regnsensor och Stihl RMI 632 är en av dem. Sensorerna känner av regn, så robotgräsklipparen kör inte ut eller hem om den är mitt i klippningen när det börjar regna.

Robotgräsklipparen kan programmeras manuellt på panelen eller via en app. Appen är lätt att använda, men besvärlig eftersom du måste gå igenom många menyalternativ varje gång.

Förutom appkontrollen skiljer den sig också genom att frontpanelen kan tas loss och användas som fjärrkontroll.

Batteriprestanda

Den här modellen har en kort batteritid jämfört med de andra modellerna i testet. De flesta har en drifttid på en timme eller mer, medan den här robotgräsklipparen har en arbetstid på 35 minuter. Det är 5 minuter mer än Honda Miimo 310. Förhållandet mellan drifts- och laddningstid är inte optimalt. Laddningstiden är 120 minuter, vilket är 85 minuter längre än driftstiden.

Vår bedömning

Om den korta körtiden inte är ett problem för dig är den här modellen en effektiv robotgräsklippare för mycket stor yta och stora trädgårdar som fungerar bra i alla situationer. Den har inga problem med lutningar på upp till 45 procent. Den har den bredaste klippbredden i testet och kan därför klippa större områden i ett svep.

Den utmärkta skärprestandan kompenserar för den något besvärliga app-funktionen, särskilt om du inte har något emot att ställa in den manuellt.

Det vi liker:
 • Största klippbredd i testet (28 cm)
 • Lämplig för stor yta och stora gräsmattor (3 000 m²)
 • Effektiv och snabb klippning på alla typer av gräs
 • Inga problem på branta sluttningar (45 %)
Det vi ikke liker:
 • Kort drifttid (35 min)
 • Användarhandboken är oklar (även om själva installationen är enkel).
 • Kör sidledes in i laddningsstationen, vilket innebär att inga väggar får installeras på laddningsstationen.

Robomow RK1000 – Robotklippare bäst i test för gräsmattor med delningar

Robomow RK1000

Robomow RK1000 liknar på många sätt Stihl-modellen. Båda är bra på lutningar upp till 45 procent och fungerar bra på fuktiga gräsmattor och ojämn terräng. Robomow skiljer sig dock åt genom att den är lämplig för medelstora gräsmattor på upp till 1 000 kvadratmeter, medan Stihl klarar 3 000 kvadratmeter. Till skillnad från Stihl-modellen har Robomow RK1000 ingen regnsensor, men den har en längre körtid och en högre höjdinställning. Till skillnad från de andra modellerna i det här testet kan den här Robomow RK1000 modellen ställas in för att hantera upp till 5 zoner och är perfekt om du har en uppdelad trädgård.

Enkel installation – medelmåttigt med smarta funktioner

Precis som vår bästa testmaskin, Husqvarnas Automower 310 Mark II fungerar Robomow RK1000 med en begränsningskabel och körs i ett slumpmässigt mönster. Till skillnad från testvinnaren behöver Robomow RK1000 inte en styrtråd för att hitta tillbaka till laddningsstationen.

Den har dock ingen Wi-Fi-anslutning som till exempel Worx Landroid-modellen. Robomow RK1000 är utrustad med Bluetooth och kan anslutas till en app. Appstyrningen fungerar bäst när du står nära robotgräsklipparen, vilket är en nackdel. I vår undersökning fann vi att Bluetooth-anslutningen inte sträcker sig längre än 5 meter. Det är därför inte möjligt att starta fjärrkontrollen på Robomow RK1000 utan att ha programmerat den i förväg, eller att programmera den utan att befinna sig inom 5 meter från den. Å andra sidan är appen intuitiv och pekskärmen är snabb och enkel att använda.

Bra för trädgårdar med zonindelning

Precis som de flesta andra robotgräsklippare i testet kör Robomow RK1000 i ett slumpmässigt mönster. Till skillnad från olika modeller är Robomow idealisk för användning i trädgårdar med flera zoner eftersom den kan programmeras för upp till fem zoner. Som jämförelse kan Worx Landroid L1000 WR147E.1 hantera 4 zoner.

När robotgräsklipparen och knivarna stannar när den stöter på hinder, till exempel en sko, medan många andra modellers knivar fortsätter att rotera. Tester visar dock att Robomow RK1000 inte är så bra på smala passager och skarpa hörn eftersom den måste svänga skarpt och hjulen tenderar att skada gräsmattan där den svänger. Här kan det vara nödvändigt att anpassa begränsningskabeln. Omvänt har de kraftiga hjulen i studier visat sig vara bra för våta och ojämna gräsmattor.

Till skillnad från Stihl-modellen har den här Robomow RK1000 modellen ingen regnsensor. Så när det regnar måste man manuellt ställa in den så att den återgår till sin laddningsstation eller förhindra att den åker i regn. I tester presterar den lika bra som Stihl på backar upp till 45 procent. Och till skillnad från Stihl RMI 632 kan Robomow-modellens laddningsstation stå i ett hörn och behöver inte mycket utrymme för att köra in för att ladda.

Robomow RK1000 uppges av tillverkaren kunna hantera långt gräs på upp till 10 centimeter. Detta är bra, men vår erfarenhet av produkter är att den presterar bäst vid en höjdinställning lägre än 10 centimeter.

Vår bedömning

Med Robomow RK1000 får du en effektiv robotgräsklippare. Dess storlek på 51 x 64 x 30 centimeter är skrymmande och kan göra det svårt att ta sig fram i trånga utrymmen. Dessutom är dess laddningstid dubbelt så lång som dess 60 minuters körtid. Det innebär att Robomow RK1000 måste köras i cirka 2 timmar varje dag för att underhålla en gräsmatta på 500 kvadratmeter.

Om laddningstiden inte spelar någon roll för dig kan du dra nytta av den här robotgräsklipparen om du har en ojämn gräsmatta med en lutning på upp till 45 procent. Den är ett särskilt bra val för rymliga, öppna trädgårdar, där den klipper gräset effektivt och lämnar gräsmattan med en attraktiv finish.

Det vi liker:
 • Bra i ojämn terräng
 • Bra i zonindelade trädgårdar (programmering av upp till 5 zoner)
 • Klarar branta sluttningar (upp till 45 %).
 • En lättförståelig handbok för att underlätta installationen
 • Intuitiv pekskärm
 • Laddningsstationen kan placeras i ett hörn
Det vi ikke liker:
 • Lång laddningstid (120 min); dubbelt så lång drifttid
 • Ingen nätanslutning och därför ingen möjlighet till fjärrstyrning.
 • Bluetooth-anslutningen når inte långt (mindre än 5 meter)

Husqvarna Automower 405X – Robotgräsklippare bäst i test för komplexa trädgårdar

Husqvarna Automower 405X

Husqvarna Automower 405X ligger prismässigt mellan vår premiummodell och bäst i test modellen, Husqvarnas Automower 310 Mark II. Och de två Husqvarnas är mycket lika varandra. De har samma klippbredd och klipphöjd och båda klarar en lutning på upp till 40 procent. Husqvarna Automower 405X-modellen skiljer sig åt genom att den är avsedd för ett mindre område. Och du kan använda den här modellen med röststyrning.

Små skillnader från Husqvarnas Automower 310 Mark II-modell

De två modellerna skiljer sig till exempel åt genom att Husqvarna Automower 405X har en kortare klipptid på 45-50 minuter, medan 310 Mark II har en drifttid på 60 minuter. Tillverkaren säljer den här modellen som lämplig för 600 kvadratmeter, men vår undersökning visar att den klarar upp till 720 kvadratmeter. Det är 280 kvadratmeter mindre än 310 Mark II. Å andra sidan är 405X-modellens konstruktion 1 centimeter lägre. Det innebär att den är bättre på att komma under lägre buskar och trädgårdsmöbler.

Medan Husqvarnas Automower 310 Mark II modell använder Bluetooth för att ansluta till appen kan du styra Husqvarna Automower 405X via Google Assistant. Den enda andra modellen i vårt test som också har detta alternativ är Worx Landroid. Och Husqvarna Automower 405X är den enda modellen i vårt test som har lampor.

Bra för komplexa trädgårdar

Appen ger dig många anpassningsmöjligheter. Du kan se på en karta i realtid var robotgräsklipparen har varit och var den befinner sig när du tittar. Det är också i appen som du kan programmera och skräddarsy klippningen så att den passar din trädgård. Du kan till exempel programmera den så att den klipper gräset i olika delar av gräsmattan på olika höjder. Du kan också ställa in den så att den hoppar över vissa områden.

Den fungerar bra på alla typer av gräs och har bara problem med att klippa på den lägsta inställningen när gräset är högt. Du kan lösa detta genom att ställa in den på en högre inställning. Å andra sidan lämnar den här modellen inga gräsklipp, vilket kan vara fallet med andra robotgräsklippare. Den här modellen lyckas klippa gräset nära hinder. Till skillnad från många olika modeller i vårt test måste du ställa in klipphöjden på kontrollpanelen eller i appen, inte på en ratt. Höjdinställningarna är numrerade och anges inte i en måttenhet. Detta är en nackdel eftersom du måste hålla reda på vilket steg som motsvarar vilken höjdinställning.

Vår bedömning

Husqvarna Automower 405X för medelstora trädgårdar är den näst dyraste modellen i vårt test, men den ger dig full kontroll över klippningen. Du kan anpassa dess klippning i appen, vilket gör den idealisk för dig som har en komplex trädgård med rabatter, hinder och lutningar på upp till 40 procent. Det är alltså en fantastisk allroundmaskin. Dessutom kan du använda den med röststyrning, medan många olika modeller använder Bluetooth, vilket kräver att du är i närheten av gräsklipparen.

Eftersom den är utrustad med lampor kan den också köras när det är mörkt och du befinner dig i trädgården. Om du vill ha en mycket tyst robotgräsklippare som kan köras på natten rekommenderar vi testvinnaren Husqvarna Automower 310 Marks II, som har en ljudnivå på 55. I jämförelse har Husqvarna Automower 405X en ljudnivå på 59 decibel.

Det vi liker:
 • Kan användas med röststyrning så att du inte behöver stå bredvid den.
 • Låg design och därför bättre för att komma under låga trädgårdsmöbler och buskar.
 • Stora anpassningsmöjligheter i appen för komplexa trädgårdsdesigns
Det vi ikke liker:
 • Det är svårare att klippa långt gräs på den lägsta inställningen.
 • Måste startas manuellt efter en “ledig dag”.
 • Kort drifttid (50 min)

Bosch Indego S 500 – Robotgräsklippare bäst i test för små gräsmattor

Bosch Indego S 500

Om du vill ha en robotgräsklippare som efterliknar rörelsemönstret hos en manuell gräsklippare är den här modellen ett bra val. Förutom att den här robotgräsklipparen gör all planering åt dig, så att du inte behöver göra det!

Du får samma funktioner som sin storebror, Bosch Indego M 700, men till ett lägre pris. Och varför betala mer om du har en mindre trädgård och inte behöver en robotgräsklippare för många kvadratmeter. Här får du en modell som är perfekt för trädgårdar på upp till 500 kvadratmeter.

Navigationssystem – intelligent planering

I likhet med Bosch Indego M 700 använder den här modellen en kalibreringsprocess och schemalägger sedan klippningen enligt gräsmattans storlek. Detta innebär att du inte behöver schemalägga klippningen manuellt. Till skillnad från alla andra modeller i vårt test rör sig Bosch-modellerna i raka parallella linjer. Den färdas i en annan riktning varje gång, vilket minimerar slitaget på gräset.

Den körs flera gånger för att få in allt, vilket bidrar till att hålla gräsmattan ren. Noggranna tester visar att det ibland kan finnas några ställen som den har missat. Å andra sidan visade testerna också att den vid nästa klippning klippte de “missade” områdena.

Testerna visade också att den på grund av sin grunda bas tenderar att fastna på platser där trädgården inte är jämn. Du kan undvika detta genom att lägga till lite jord för att fylla ut luckor och ojämnheter. Den utmärker sig för att klara av fuktigt och grovt gräs utan problem. Den klarar även högt gräs, men är långsammare än andra modeller. Detta kan man komma till rätta med på samma sätt som för Indego M 700-modellen genom att ställa in klipphöjden högre till att börja med.

Skillnader mellan Bosch Indego S 500 och Bosch Indego M 700

Bosch Indego S 500 är utformad för små gräsmattor med en maximal yta på 500 kvadratmeter, medan Indego M 700 klarar 200 kvadratmeter mer. Indego S 500 har en kortare drifttid på 60 jämfört med Indego M 700:s 75 minuters drifttid.

Båda modellerna har Bluetooth och uppdateringar måste göras via USB. Om du vill ha möjlighet att ansluta till internet bör du välja Indego S+ 500-modellen.

Vår bedömning

En lite mindre gräsmatta bör också innebära ett lägre pris. Med denna Bosch Indego S 500 får du en autonom och intelligent gräsklippare som, bortsett från ojämnheter, fungerar bra på alla typer av gräs. Och den kostar cirka 1000 kronor mindre än Indego M 700.

Till skillnad från de andra modellerna i vårt test är skärmen på den här modellen inte täckt av en lucka och riskerar därför att bli repad under användning. Den har också den högsta ljudnivån på 63 decibel. Men eftersom 63 decibel inte är mycket mer än ett normalt samtal mellan två personer är det ändå en låg ljudnivå.

Det vi liker:
 • Bra och snabb på långt gräs
 • Lätt att följa installation och inställningar
 • Bra förhållande mellan laddning (60 min) och drifttid (60 min).
 • Intuitiv och lätt att använda appen
Det vi ikke liker:
 • Lämnar små oklippta ställen (hittar dem i allmänhet nästa gång den kör ut).
 • Installationen tar lång tid
 • Sensorerna är ineffektiva, i stället för att köra runt hinder tenderar den att köra in i dem först.
 • Problem med hinder måste lösas manuellt och kan inte lösas i motsvarande app.
 • Har en tendens att fastna på ojämna ytor.
 • Om den fastnar måste den genomgå en kalibreringsprocess och återvända till begränsningskabeln.

AL-KO Robolinho 1150 W – Robotgräsklippare med bästa batteritid

AL-KO Robolinho 1150 W

Precis som testvinnaren har den här modellen samma kör- och laddningstid, förutom att AL-KO modellen Robolinho 1150 W kan köras 40 minuter längre än Husqvarna Automower 310. Det innebär att du får totalt 100 minuters körtid. Den har också en bra internetuppkoppling, så du kan styra den på distans, till skillnad från andra modeller.

Klipp-prestanda – bra för högt gräs

AL-KOs Robolinho-modell är utformad för stor gräsmatta på 1 000 kvadratmeter, vilket är samma arbetsyta som testvinnaren. Jämfört med Husqvarnas Automower 310 Mark II är den inte lika bra på att hantera backar. Den marknadsförs som en robotgräsklippare som klarar backar på upp till 45 procent. Praktiska tester visar att den inte klarar av backar av denna karaktär. Den har dock inga problem med lutningar under 30 procent.

Å andra sidan ger den ett bra klippresultat och klipper gräsmattan bra, oavsett om den är våt eller torr. Den utmärker sig för att hantera långt gräs med lätthet. Till skillnad från Bosch Indego M 700, till exempel, får du en jämn klippning redan från början och behöver inte justera klipphöjden om gräset är långt. Den skiljer sig från alla andra modeller i vårt test genom att du kan ställa in klipphöjden i halva centimeter. Den lägsta inställningen är 2,5, vilket är en halv centimeter mer än den lägsta möjliga inställningen på andra modeller i vårt test, till exempel Husqvarnas Automower 310. Den högsta inställningen är 5,5 centimeter.

Hjulen fungerar sämre på ojämna gräsmattor. Du kan lösa detta genom att köpa större hjul som är avsedda för kuperade gräsmattor.

Bra internetuppkoppling, brist på appfunktionalitet

Internetanslutningen på den här modellen är bra och har lång räckvidd. Den kan användas med Amazon Alexa.

En grundlig analys av appens funktionalitet visade att appen inte motsvarar andra modellers egenskaper. Det tar lång tid att programmera de individuella inställningarna. Du måste ställa in dagarna individuellt, till skillnad från Husqvarna Automower 310, där inställningarna för en dag kan kopieras över till nästa dag.

Appen har ett begränsat antal inställningsalternativ. Du kan inte välja en tillfällig inställning, men den ändrar automatiskt dina permanenta inställningar. Detta är en nackdel om du till exempel ska åka på semester och vill inaktivera vissa åtgärder.

Robotgräsklipparen kan programmeras så att den startar från olika platser i trädgården, men det här alternativet finns inte i appen utan måste väljas manuellt på kontrollpanelen.

Vår bedömning

Robotgräsklipparen ger dig en vackert klippt gräsmatta. Den fungerar bäst på gräsmattor med små lutningar och begränsade ojämnheter, men är utmärkt i alla andra situationer. Om appfunktionalitet är viktigt för dig rekommenderar vi testvinnaren Husqvarna Automower 310 Mark II, eftersom dess app är tydligare och enklare att använda.

AL-KO Robolinho 1150 W har däremot en lång batteritid. Precis som Husqvarna Automower 310 har den här modellen samma laddnings- och drifttid. Men medan testvinnaren har en drifttid på 60 minuter per laddning ger den här modellen dig 100 minuter per laddning – det är 40 minuter mer! Med tanke på att de båda är utformade för en arbetsyta på 1 000 kvadratmeter och att AL-KO Robolinho 1150 W är den billigaste robotgräsklipparen i vårt test är det svårt att säga nej till den här modellen.

Det vi liker:
 • Bra Wi-Fi-uppkoppling även på längre avstånd
 • Enkel installation på motsvarande app
 • Ger ett vackert, enhetligt resultat på vått, långt och torrt gräs.
 • Lång drifttid (100 min) per laddning
 • Möjlighet till mer exakta höjdinställningar (2,5-5,5 cm)
 • Prisvärd robotgräsklippare
Det vi ikke liker:
 • Medelmåttig app eftersom du måste lägga ner mycket tid på att programmera de individuella inställningarna.
 • Manualen är inte anpassad till modellen, vilket innebär att det finns skillnader mellan gräsklipparen och innehållet i manualen.
 • Begränsat antal programinställningar, så du kan behöva ändra dina standardinställningar.
 • Det är inte möjligt att manuellt välja olika startpunkter på gräsklipparen.

Honda Miimo 310 – Robotgräsklippare bäst i test för varierande klippmönster

Honda Miimo 310

Varför du ska välja Honda Miimo 310

Med Honda Miimo 310 får du en kraftfull robotgräsklippare som är utrustad med en särskilt effektiv mulchfunktion för att ge gräsmattan rätt gödning samtidigt. Till skillnad från många andra modeller har den ingen app-funktion, så du måste ställa in den manuellt på gräsklipparen. Den är dock lämplig för större ytor på upp till 1 500 kvadratmeter och du kan välja mellan olika klippmönster för ännu bättre resultat.

Navigationsmönster

Precis som Husqvarna Automower 310 kan du ställa in Honda Miimo 310 på att klippa kanterna två gånger i veckan och låta den starta på olika ställen i trädgården. Du kan välja mellan ett automatiskt eller manuellt läge på kontrollpanelen.

De automatiska funktionerna ger dig möjlighet att välja mellan tre olika rörelsemönster: raka linjer, slumpmässiga och blandade, och andra modeller i testet använder det ena eller det andra systemet. Som enda modell i vårt test har den en separat spiralfunktion för områden av gräsmattan med tjockare gräs eller tuvor. I det här läget färdas den i cirklar för att ta sig igenom det tjocka gräset.

Å andra sidan visar testerna att den här modellen tenderar att gå över kanten, varefter den måste hämtas manuellt och återställas inom sitt definierade område.

Inställningsalternativen är mer avancerade än på AL-KO Robolinho 1150 W-modellen. Du kan programmera den så att den startar vid olika tider på dagen och välja två arbetslägen per dag, till exempel morgon eller kväll. De andra modellerna i våra tester körs med samma hastighet, men på den här modellen kan du välja mellan ett snabbt och ett långsammare läge. Om du vill att den ska arbeta på natten finns det ett alternativ för ett tyst läge.

Alla inställningar måste göras direkt på kontrollpanelen. Den här modellen har ingen internetanslutning eller appkontroll.

Effektiv mulching-funktion

Förutom de många inställningsmöjligheterna utmärker den sig också för att klippa gräset till en pulverformig konsistens. Den här modellen är utrustad med tre blad monterade på en skiva som roterar med 2 500 varv per minut. Bladen är vassa och klipper gräset så smått att det blir en idealisk gräsmattedödare. De snabba rotationerna och de vassa bladen, i kombination med att gräsklipparen arbetar ofta och bara klipper lite åt gången, ger dig det finklippta gräset. Det klipps så litet att det faller mellan det befintliga gräset och inte syns, till skillnad från många andra modeller där gräsklippet ligger kvar i klumpar. För att få full nytta av den här funktionen bör du justera höjden nedåt gradvis.

Vår bedömning

Honda Miimo 310 är ingen billig robotgräsklippare och är den näst dyraste modellen i vårt test. Men du får också en välskött gräsmatta. Det stora utbudet av inställningar och möjliga rörelsemönster är idealiskt för större gräsmattor, och den här modellen klarar upp till 1 500 kvadratmeter. Erfarenheten med produkten är att batteriet är svårt att byta ut. Du måste ta isär roboten för att komma åt batteriet. Du kan alltså behöva anlita ett proffs för att göra detta.

Den har ingen appkontroll eller internetanslutning. Körtiden är också den kortaste i vårt test. Den har en total drifttid på 30 minuter per laddning, medan laddningstiden är densamma. Om du inte har något emot att den körs många gånger och under kortare tidsperioder än andra modeller på marknaden kan den här modellen vara rätt robotgräsklippare för dig.

Det vi liker:
 • Kort laddningstid (30 minuter)
 • Klipper gräset till en pulverformig konsistens, idealisk som gödningsmedel för gräsmattor.
 • Valfritt skärmönster som kan ställas in enligt dina behov
 • Bra i stigningar (45 %)
Det vi ikke liker:
 • Kort drifttid (30) per laddning
 • Anslutning besvärlig
 • Ingen appkontroll, så allt måste ställas in på gräsklipparen själv.

Worx Landroid L1000 WR147E.1 – Robotgräsklippare bäst i test med två utbytbara batterier

Worx Landroid L1000 WR147E.1

Denna robotgräsklippare från Worx Landroid har den bästa körtiden i vårt test. Medan Husqvarna Automower 310 Mark II kan köras i 60 minuter kan den här modellen köras i upp till 120 minuter totalt sett. Det innebär att den kan klippa större områden i ett svep. Gräsklipparen är den bästa för medelstora trädgårdar och stora gräsmattor på upp till 1 000 kvadratmeter med mindre lutningar på upp till 35 procent.

Navigering och klippförmåga

Denna Worx Landroid har samma system för att undvika hinder som Stihl RMI 632, som stannar och backar vid hinder medan knivarna fortsätter att rotera. I andra modeller, t.ex. Robomov RK1000, slutar också bladen att rotera. Å andra sidan har den här modellen ett separat igelkottsskydd.

Den fungerar bra på torrt och vått gräs, men visade problem när den körde i kuperad terräng och på en våt gräsmatta. Konstruktionen är låg, vilket gör det svårt för underlaget att ta sig över gupp och ojämna ytor. På fuktigt gräs visade tester att den ofta fastnade eftersom hjulen inte kan greppa och skapa friktion. De slutar inte att vrida sig, vilket riskerar att förstöra gräsmattan. Medan Husqvarna Automower 310 Mark II är bra på att slingra sig loss och fortsätta med jobbet behöver Worx Landroid-modellen hjälp för att komma loss.

Worx Landroid L1000 är utformad med en kantskärarfunktion. Vår undersökning visade att denna funktion inte är effektiv. Den lämnar en bit gräs cirka 5 centimeter från kanten som förblir oklippt, vilket är ett minus.

Trevliga tilläggsfunktioner och smarta funktioner

Två modeller i vårt test är utrustade med en regnsensor och Worx Landroid är en av dem. Du kan också ansluta den till en app via Bluetooth som de flesta andra modellerna i vårt test. Worx Landroid skiljer sig åt genom att du även kan använda röststyrning med både Amazon Alexa och Google Assistant. I andra modeller i testet som fungerar med röststyrning går det bara att använda en typ av röststyrning. Dess ljudnivå är densamma som Bosch-modellerna och den högsta i testet. Den ligger på 63 decibel.

Som enda modell i vårt test levereras den med två batterier. Detta ger dig en total drifttid på 120 minuter per laddning, till skillnad från många andra modeller som ligger runt 60 minuter.

Vår bedömning

Worx Landroid är en bra robotgräsklippare i mellanklassen för medelstora gräsmattor. Den är till för dem som vill att robotgräsklipparen ska kunna köras under längre perioder. Den här gräsklipparen ger dig det, eftersom den levereras med ett extra uppladdningsbart batteri så att du kan ersätta det första när det tar slut. Den ger dig också mer frihet eftersom du kan använda både app- och röststyrning.

Om din gräsmatta är kuperad rekommenderar vi Stihl RMI 632 för en trädgård på 3 000 kvadratmeter, eftersom den presterar bättre i tester på våta gräsmattor och ojämna ytor.

Det vi liker:
 • Installationen tar tid, men är enkel och lätt.
 • Klarar sig bra i backar (upp till 35 %)
 • Bästa drifttid per laddning i testet (120 min)
 • Kortare laddningstid (75 min) än drifttid
 • Regnsensor, till skillnad från de flesta andra modeller i testet
Det vi ikke liker:
 • Funktionen för kantklippning fungerar inte, 5 centimeter oklippt gräs.
 • Inte så bra på våta och kuperade gräsmattor; hjulen tenderar att snurra runt sig själva.
 • Den låga konstruktionen gör det lättare att fastna.

Gardena Sileno Life 750 – den bästa robotgräsklipparen med app-kontroll

Gardena Sileno Life Smart 750 robotgräsklippare

Gardena Sileno Life 750 är en robotgräsklippare avsedd för gräsmattor på upp till 750 m². Klipphöjden kan justeras mellan 20 och 50 mm. Gällande klipphöjden bland gräsklipparna i vårt test, har Stihl RMI 632 och Honda Miimo en högre klipphöjd på 6 cm och Robomow rentav 10 cm.  Gardena Sileno Life 750 har en klipptid på cirka 65 minuter på en 60 minuters laddning innan den återvänder till basen för att laddas. Drifttiden är på mellannivå i testet, och betydligt lägre än testvinnare i drifttid, Worx Landroid, med sina 120 minuter. Gardena Sileno Life 750 är utrustad med stöt-, lyft- och lutningssensorer.

Den här Gardena Soleno robotgräsklipparen kan klippa gräsmattor med en maximal lutning på 35 %, vilket är mera än  8% mera än meraän testets båda Bosch Indego gräsklippare, men rentav 10% mindre än AL-Ko Robolinho, Honda Miimo, Stihl och Robomow modellerna i testet . Gardena SIleno Life 750 robotgräsklipparen har Silen Drive-motorer som garanterar tyst drift.

Trots sin kompakta design har den här robotgräsklipparen en klippbredd på 22 cm. Den här modellen är idealisk för små och medelstora gräsmattor på upp till 750 m². Den håller gräsmattor av den här storleken perfekt manikyrerade året runt med lätthet, i alla väder. Gräsklipparen har ingen regn-sensor eftersom den inte behövs. Gardena Sileno 750 klipper gräsmattor lika bra i regn som i solsken.

Höjden på gräsklipparen är endast 23 cm, vilket gör den behändig att komma under låga staket och utemöbler. Endast de båda Bosch Indego modellerna i testet är lägre med 21 cm resepktive 20 centimeters höjd. Gräsklipparen är också testets lättaste maskin med sina 7,6 kg, jämföret med exempelvis teststes tygsta robotgräsklippare Worx Landroid L1000 WR147E.1 med sina 12 kg och den näst-tygsta maskinen Honda Miimo 310 med 11,4 kg.

Navigering och klippförmåga

GARDENA Sileno Life 750 robotgräsklippare klipper enligt ett slumpmässigt mönster som bestäms av SensorCut-systemet. Klippområdet bestäms av de gränslinjer som du ställer in vid den första installationen. Det slumpmässiga mönstret kan verka ovanligt till en början, men det är mycket effektivt. Slumpmässig klippning lämnar inga ränder i det klippta gräset. En gräsklippare är utformad för att klippa din gräsmatta regelbundet, så inom kort når den alla delar av gräsmattan för att ge dig en jämn och grön gräsmatta. Den har en klippbredd på 22 centimeter, vilket  är 3 cm bredare än Worx Landroid, som har testets smalaste klippbredd 19 cm, och 6 cm smalare är den bredaste klippbredden hos Stihl.

En kollisionssensor ser till att den undviker hinder i trädgården. Klippningsplanen genereras automatiskt när systemet sätts upp, men kan justeras manuellt vid behov.

Denna Gardena Smart Sileno Life 750 är en 18 V gräsklippare med ett 2,1Ah Li-Ion-batteri. Laddningsstationen är ganska lätt att placera och ansluta.

Trevliga tilläggsfunktioner

Gardena Smart Gateway på Gardena Smart Sileno Life 750 robotgräsklipparen arbetar med Gardena Smart-appen för att göra robotgräsklipparen ännu enklare att använda. Gardena Smart-appen är intuitiv och användarvänlig. Garden Smart-appen finns tillgänglig för iOS och Android och är kostnadsfri. Du behöver en Wi-Fi-anslutning och en smartphone, surfplatta eller dator för att få tillgång till Gardena Smart-appen. Robotgräsklipparen är lätt att använda med appen.

Gräsklipparen har en PIN-kod som en säkerhetsfunktion för att förhindra obehörig användning.

I våra tester har också  framkommit att denna Gardena SIleno robotgräsklipparen är säker att använda av flera olika skäl. Den har en lyft- och lutningssensor som på ett säkert sätt stoppar kniven omedelbart vid behov och en kollisionssensor som förhindrar kollisioner med hinder på gräsmattan.En annan bra säkerhetsfunktion är snabbstoppet. Om gräsklipparen Gardena Sileno Life 750 lyfts eller lutas stoppar snabbstoppfunktionen kniven från att rotera omedelbart.

Vår bedömning

På basen av tester är vår bedömning av Gardena Sileno att den mer än tillräcklig för den som har en mellanstor gräsmatta på up till 750 m² . Vi berömmer robotgräsklipparens intelligenta navigationssystem, som gör att den enkelt kan jobba med detaljerade gräsmattor och smala passager. Vi gillar att den klarar av att klippa  gräs även i regnigt före, till motsats av några andra gräsklippare i testet.  Gardena Sileno Life har en fördel l också med sin automatiska laddning. En gräsklippare som själv ser till att batteriet inte töms, är en fördel som höjer användarvänligheten.  Jämfört med de andra robotgräsklipparna i testet har Gardena Sileno Life 750-modellen en särskilt välfungerande och användarvänlig app-kontroll som gör den enkel att använda. Den har också mycket bra säkerhetsegenskaper.

I våra analyser fann vi att Gardena Sileno inte är i toppklass när det gäller att klippa gräsmattor med stor lutning.  Dessvärre är robotgräsklipparen också ganska dyr i jämförelse med testets övriga modeller.

Det vi liker:
 • Bra säkerhetsfunktioner, såsom stöt-, lyft- och lutningssensor
 • Lätt att använda med appen
 • Fungerar bra i alla väderförhållanden, även regn
 • Bra navigering, även på detaljerade gräsmattor
 • Lätt att rengöra med en slang
Det vi ikke liker:
 • Relativt dyrt jämfört med konkurrenterna
 • Klippresultatet är inte alltid perfekt, och viss trimning krävs då och då.

Hur man väljer den bästa robotgräsklipparen

Robotgräsklippare har funnits på marknaden ett tag nu, och de är ett riktigt smart sätt att klippa gräset. Till skillnad från en vanlig gräsklippare sköter den all gräsklippning själv, så att du kan ägna dig åt roligare uppgifter i trädgården.

Eftersom tekniken fortsätter att utvecklas fungerar de bästa robotgräsklipparna nu bra på de flesta typer av gräsmattor och trädgårdar. Om du har en vanlig, platt, lite mindre gräsmatta är de olika robotgräsklipparna i vårt robotgräsklippartest ett bra val.

Det finns dock skillnader i hur väl även testets bästa robotgräsklippare klarar av backar och hinder och om de kan klippa gräset i både vått och torrt väder. Och naturligtvis bör du också vara uppmärksam på hur många kvadratmeter din bästa robotgräsklippare är gjord för.

Vårt test presenterar de bästa robotgräsklipparna, medan vår köpguide tar en närmare titt på de olika parametrarna för testets bästa robotgräsklippare och hjälper dig att välja en bäst i test modell som fått bra betyg och som är den bästa robotgräsklipparen just för dig.

Navigeringssystem

Även om en robotgräsklippare är utrustad med artificiell intelligens är det fortfarande en maskin som måste matas med data. När du sätter den på gräsmattan måste den veta hur stort arbetsområdet är och hur marken ser ut.

Därför är det första man måste göra för att definiera arbetsområdet. Det finns i princip två sätt att installera en robotgräsklippare.

Installation med begränsningskabel

Den vanligaste metoden är att lägga ut en begränsningskabel, även kallad en gränskabel. Alla modellerna i vårt test är installerade med denna metod, och det är också den installationsmetod som du kommer att se på de flesta robotgräsklippare.

Gränskabeln kan antingen läggas ovanpå gräset och fästas med pinnar eller grävas ner. Du kan också låta en professionell installatör göra arbetet åt dig. De har vanligtvis en maskin som automatiskt lägger kabeln.

Arbetet är inte komplicerat, men du måste vara noggrann och följa tillverkarens instruktioner, annars kan roboten bli förvirrad. Som regel ska begränsningskabeln läggas på ett avstånd av cirka 30 centimeter från kanten och placeras runt din trädgård. Den skapar en osynlig barriär för gräsklipparen så att den vet var din tomt slutar.

Vissa bäst i test modeller, till exempel Husqvarna Automower 310 Mark II, kan programmeras så att de körs över kantkabeln så att den också klipper kanten så mycket som möjligt.

Att gräva ner kabeln kräver naturligtvis mer arbete. När du låter gräsklipparen ta färden för första gången kommer du snabbt att inse om kabeln behöver justeras på vissa ställen.

Kabeln måste också dras runt hinder som träd, pooler, sandlådor och så vidare.

Installation med gräns och styrtråd

Denna installationsmetod omfattas av den ovan nämnda installationen med begränsningskabel. Skillnaden är att man vid denna installation förutom att lägga ut en begränsningskabel även lägger ut en styrkabel. Styrkabeln, som namnet också antyder, vägleder robotgräsklipparen att köra den snabbaste vägen tillbaka till laddningsstationen.

Installation med GNSS-satellitsignaler

Det finns nu även modeller utan begränsningskabel. I stället är de utrustade med GNSS-satellitsignaler som hjälper gräsklipparen att navigera runt i trädgården. Till skillnad från modeller med en begränsningskabel behöver du med en robotgräsklippare med GPS inte gräva eller lägga en kabel.

Den fungerar genom att kartlägga gräsmattan och eventuella hinder under den första körningen och sedan beräkna den bästa rutten.

Rörelsemönster

Många robotgräsklippare rör sig slumpmässigt runt på gräsmattan och lyckas klippa allt gräs. Stihl-modellen är ett exempel på en modell som arbetar med ett slumpmässigt rörelsemönster. Bosch-modellerna å andra sidan beräknar ett mönster och rör sig systematiskt och i raka linjer.

Det finns för- och nackdelar med båda. Det slumpmässiga mönstret innebär att man undviker ränder i gräsmattan. Det mer strategiska tillvägagångssättet innebär däremot att det går åt mindre tid till att klippa gräsmattan eftersom man inte går över samma plats flera gånger. Som en följd av detta slits också gräset mindre.

Navigera runt hinder

När arbetsområdet har definierats kan robotgräsklipparen startas (kom ihåg att den måste vara fulladdad).

Det finns skillnader i hur de fungerar. Vissa modeller måste kalibreras först, dvs. de kartlägger området och upptäcker eventuella hinder på vägen. Bosch Indego S 500 använder till exempel denna teknik.

Andra kan påbörjas omedelbart. Testvinnaren, Husqvarna Automower 310 Mark II, behöver inte kalibreras. Den är utrustad med en inbyggd sensor som upptäcker eventuella hinder på vägen. När den stöter på dem hittar den en väg runt dem. Med många modeller kan du ange hinder och kartlägga trädgården i en app-funktion, till exempel med Husqvarna Automower 310 Mark II.

Om du har många hinder i form av låga möbler är en låg och liten robotgräsklippare att föredra. Det kan till exempel vara Husqvarna Automower 405X.

Täckningsområde – Hur mycket kan den klippa?

Olika robotgräsklippare är lämpliga för olika områden. När du tittar på en robotgräsklippare står det alltid hur många kvadratmeter den kan klippa. Vanligtvis står det också om den är avsedd för en stor gräsmatta, en medelstor gräsmatta eller en mindre gräsmatta.

Vi har sammanställt ett litet diagram för att ge dig en uppfattning om vad de olika kvadratmetrarna motsvarar.

Upp till 500 m² = liten gräsmatta

Upp till 1 000 m² = medelstora trädgårdar

Över 1 000 och upp till 2 500 m² = större yta och parkliknande stor gräsmatta.

Så om du har en liten gräsmatta är Bosch Indego S 500 perfekt. Upp till 1 000 kvadratmeter är flera av modellerna i vårt test lämpliga, inklusive testvinnaren som till och med klarar upp till 1 200 kvadratmeter. Om du har en trädgård på över 1 500 kvadratmeter är Stihl-modellen det rätta valet.

Batteriets livslängd

En robotgräsklippare innehåller vanligtvis ett litiumjonbatteri som är både lätt och uppladdningsbart. Batteriets livslängd beror på hur väl du tar hand om din robotgräsklippare. Det är till exempel viktigt att du tar med den inomhus under vintern, eftersom batteriet inte tål extrem kyla. Du bör räkna med att litiumjonbatterier kan laddas mellan 500 och 1 000 gånger, varefter det måste bytas ut.

Kör- och laddningstiden varierar mellan olika robotgräsklippare. AL-KO Robolinho 1150 W har en drifts- och laddningstid på 100 minuter, medan testvinnaren har 60 minuter. När det gäller Bosch Indego M 700 finns det en skillnad mellan de två. Den har en längre drifttid än laddningstid, medan Robomow RK1000 har motsatsen.

Eftersom du inte behöver ladda gräsklipparen själv är detta kanske inte viktigt för dig. Men det är bra att veta hur länge den kan förväntas fungera.

Till skillnad från de andra modellerna har Worx Landroid två uppladdningsbara batterier, så du kan sätta in ett andra uppladdningsbart batteri om det första tar slut.

Klippningskapacitet

När man talar om klippförmåga tittar man på om den kan klippa gräset i våta och torra förhållanden och om den klarar av olika höjder.

Robotgräsklippare är utrustade med tre eller fyra blad monterade på en skiva som roterar när den startar. Honda Miimo 310, till exempel, arbetar med 2 500 varv per minut och klipper gräset mycket smått. Gräsklippet stannar kvar på gräsmattan och fungerar sedan som gödningsmedel.

När det gäller klipphöjden finns det också skillnader i hur bra de fungerar. AL-KO Robolinho 1150 W är mycket bra på att klippa även långt gräs kort. På andra modeller måste du börja med en högre inställning och sedan gradvis sänka höjden för att få ett bra resultat. Det är därför viktigt att titta på egenskaperna hos varje modell.

Terräng – Hur ser din gräsmatta ut?

En gräsmatta är sällan helt platt och jämn. Det finns vanligtvis vissa ojämnheter och sluttningar, även om de är små.

Testvinnaren klipper på branta sluttningar på upp till 40 procent. Bosch Indego M 700 är utformad för en lutning på upp till 27 procent, men är inte lika effektiv i sluttningar. Så om din trädgård har sluttningar måste du hitta en modell som klarar av dem.

Samma sak gäller för ojämn terräng. Testvinnaren har till exempel inga problem med ojämnheter, medan Bosch Indego M 700 tenderar att fastna eftersom den har en låg bas.

Trevliga tilläggsfunktioner

Det blir lättare att klippa gräset med en robotgräsklippare. Och vissa funktioner kan göra det ännu enklare.

Stöldskydd

En robotgräsklippare kan klippa gräsmattan även när du inte är hemma. Det är därför bra att veta att den har någon form av inbyggd stöldskydd. Det finns olika typer av stöldskydd. På många modeller börjar ett larm pipa om någon lyfter gräsklipparen. Husqvarna Automower 310 Mark II har till exempel en sådan lyftsäkerhetsanordning. Bosch Indego M 700 har till och med en PIN-kod så att en främling inte kan använda kontrollpanelen.

App

Med en app-funktion kan du styra klipparen via din mobiltelefon istället för via displayen. Ofta kan du på så sätt ställa in olika program via appen, t.ex. schemalägga veckans klippdagar. Du kan också dela in trädgården i olika zoner via appen om din robotgräsklippare har denna funktion. Robomow RK1000 kan till exempel programmeras för 5 zoner, medan Worx Landroid L1000 WR147E.1 kan programmeras för 4 zoner.

Regnsensor

En regnsensor ser till att robotgräsklipparen återgår till laddningsstationen när det börjar regna. Den ser också till att den inte tar slut när det regnar. Alla modeller har inte en regnsensor. De flesta kan fungera på våta gräsmattor, men gräset kommer inte att klippas lika snyggt. Därför bör du generellt sett inte klippa den i regn. När den inte har någon regnsensor måste du manuellt säga åt den att gå till laddningsstationen eller avaktivera den. I vårt test har både Stihl- och Worx-modellerna en regnsensor.

Funktion för kantskärning

Hur bra modellerna är på att skära kanter varierar. Husqvarna Automower 310 Mark II kan t.ex. programmeras så att den kör en bit över kanttråden så att även kanterna klipps. Worx-modellen har en särskild kantskärarfunktion. Det är värt att kontrollera hur enskilda modeller hanterar kanterna om du inte vill riskera att behöva gå ut och klippa dem manuellt efteråt.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken är den bästa robotgräsklipparen?

Den bästa robotgräsklipparen i testet är Husqvarna Automower 310 Mark II. Det är en bra, lättanvänd robotgräsklippare som klarar upp till 1 200 kvadratmeter. Denna bäst i test robotgräsklippare klarar fuktiga gräsmattor lika bra som torra och den bästa robotgräskilpparen är dessutom också den tystaste modellen i vårt test.

Är det möjligt att få en robotgräsklippare utan kanttråd?

Ja, du kan få en robotgräsklippare som fungerar utan en begränsningskabel. I det här fallet är den utrustad med en GPS.

Hur fungerar en robotgräsklippare utan en begränsningskabel?

En robotgräsklippare som inte använder sig av en begränsningskabel kommer att använda GNSS-satellitsignaler för att navigera. Detta kräver vanligtvis att en GPS-mottagare installeras i trädgården.

Vilken robotgräsklippare ska du välja?

Bland de bästa robotgräsklipparna ska du välja den som uppfyller dina krav på klippningsprestanda och terräng. Ta en titt på olika robotgräsklippare som passar just din trädgård och gräsmatta som har fått bra betyg. Välj den bästa robotgräsklipparen för dig utifrån dina egna behov och önskemål.

Vilket är bäst Gardena eller Husqvarna?

Båda märkena är välkända och tillverkar bra robotgräsklippare. I vårt test är Husqvarna bäst i testet och inte en Gardena robotgräsklippare. Det viktigaste är att hitta en gräsklippare som uppfyller dina krav och passar din gräsmatta.

Kan robotgräsklippare lämnas utomhus på vintern?

Precis som en vanlig gräsklippare bör förvaras över vintern bör en robotgräsklippare också tas in över vintern. Batteriet tål inte extrema temperaturer och skadas av kyla (och extrem värme).

Hur mycket kostar det i el att använda en robotgräsklippare?

Olika robotgräsklippare har olika kör- och laddningstider, så det beror på vilken modell du väljer. I genomsnitt kan du dock räkna med att betala cirka 125 euro per månad i driftskostnader.

Hur många timmar ska en robotgräsklippare köras per dag?

Det beror på gräsmattans storlek och dina personliga preferenser. Olika robotgräsklippare arbetar inte heller med samma hastighet. Endel robotgräsklippare är bättre för små ytor medan andra robotgräsklippare är bäst när de ska klippa större gräsmattor. Du kan utgå från att även den bästa gräsklipparen bör arbeta minst ett par timmar per dag.

Hur länge håller batteriet i en robotgräsklippare?

För de olika robotgräsklipparna i vårt test varierar drifttiden från 30 till 100 minuter.

Hur länge håller en robotgräsklippare?

Själva gräsklipparen kan hålla i många år. Du bör dock räkna med att batteriet måste bytas ut någon gång även i de bästa modellerna.