iRobot Roomba i7 i7150
Varför välja iRobot Roomba i7 i7150 Om du vill ha en mångsidig robotdammsugare som klarar hårda golv, lurviga mattor, damm och djurhår är den här iRobot Roomba i7-robotdammsugaren perfekt. Dess 3-stegs rengöringssystem med roterande sidoborstar suger upp allt från damm, smuts och djurhår, och den kan även hantera större smulor och matrester med lätthet. Rengöringssystemet AeroForce har ett kraftfullt sug som är 10 gånger starkare än äldre modeller av robotdammsugare. Användarvänlig Det inbyggda navigationssystemet iAdapt…
Kolla Priset →Se vilken är den testets bästa robotdammsugare och få klarhet i vad du ska tänka på när du väljer en ny robotdammsugare. Oavsett vilken typ du väljer ska det vara en användarvänlig robotdammsugare som är enkel att använda effektivt tar upp smuts och damm, så att du slipper göra det hårda arbetet.
Föreställ dig att du kan luta dig tillbaka med en varm kopp kaffe medan dammsugaren städar. Eller ännu bättre, den gör det åt dig medan du är på jobbet, så att du kommer tillbaka till ett rent hem.
I vårt omfattande test har vi sammanställt en lista med alla 12 bästa robotdammsugare i alla prisklasser på marknaden just nu. Vi tittar på batteritid, laddningstid, ljudnivå, användarvänlighet, automatisk tömningsfunktion och dockning samt funktioner som app- och röststyrning och moppfunktion för golvtvätt. Du får läsa vilken är testets bästa billiga robotdammsugare, om dyrare modeller och om många andra riktigt bra robotdammsugare.
I vår köpguide tar vi en närmare titt på funktionerna ovan, samt på fördelarna och varför en robotdammsugare är ett bra köp.
Du kan också välja att gå direkt till vår jämförelsetabell här om du vill ha en snabb översikt över de 12 modellernas funktioner och möjligheter.
iRobot Roomba i7 i7150 – årets robotdammsugare bäst i test
Varför välja iRobot Roomba i7 i7150
Om du vill ha en mångsidig robotdammsugare som klarar hårda golv, lurviga mattor, damm och djurhår är den här iRobot Roomba i7-robotdammsugaren perfekt. Dess 3-stegs rengöringssystem med roterande sidoborstar suger upp allt från damm, smuts och djurhår, och den kan även hantera större smulor och matrester med lätthet. Rengöringssystemet AeroForce har ett kraftfullt sug som är 10 gånger starkare än äldre modeller av robotdammsugare.
Användarvänlig
Det inbyggda navigationssystemet iAdapt 3.0 i den här iRobot Roomba i7 kan enkelt kartlägga ett helt golv och komma ihåg var saker och ting i hemmet finns. Och tack vare den medföljande appen kan du programmera robotdammsugaren. Du kan boka din städning upp till sju dagar i förväg. Och om du en dag vill starta din iRobot Roomba vid en annan tidpunkt trycker du bara på knappen Rengör.
Praktisk
Robotdammsugarens gummiborstar kan justeras för att enkelt hantera hårda golv som trä och kakel samt mjuka mattor. När iRobot Roomba är klar körs den i dockningsstationen och laddar sig själv på 90 minuter. På en enda laddning kan iRobot Roomba köras i 75 minuter och enkelt hantera hela hemmet. Den klarar trösklar på upp till 2 centimeter, så den kan enkelt flyttas från ett rum till ett annat.
iRobot Roomba använder inga påsar, utan samlar upp dammet i en behållare som är lätt att tvätta. HEPA-filtret är också allergivänligt och fångar upp damm i stället för att blåsa in det i hemmet.
Röststyrning
Vill du ställa in den på dammsugning men telefonen är i ett annat rum? Inga problem! Eftersom iRobot Roomba också kan användas med röstassistenter som Google Home och Amazon Alexa.
Med alla dessa smarta funktioner är det ingen slump att den här iRobot Roomba robotdammsugaren är testets bästa robotdammsugare i vårt test av robotdammsugare 2022, och den ligger dessutom i mellanklasspriset!
Specifikationer:
- Ljudnivå: 60 dB
- Laddningstid: 90 minuter
- Batteritid: 75 minuter
- Arbetsområde: 185 m2
Det vi liker:
- Bra för djurhår
- App-kontroll
- Lämplig för hårda golv och mattor
- Tvättbar dammbehållare (inga påsar)
- Relativt tyst
Det vi ikke liker:
- Måste tömmas ofta
- Inte så lämplig för höga dörrtrösklar
iRobot Roomba 675 – bästa billiga robotdammsugare bäst i test
Varför ska du välja iRobot Roomba 675?
Om du letar efter en enkel och billig robotdammsugare, men samtidigt en riktigt bra robotdammsugare för dammsugning, är iRobot Roomba 675 ett självklart val. Den här iRobot Roomba är testets bästa billiga robotdammsugare.
Intelligent dammsugning i hemmet
Tack vare den inbyggda iAdapt-navigeringen, som består av flera intelligenta sensorer, kan iRobot Roomba fatta över 60 beslut per sekund. Den kartlägger ditt hem så att alla golv dammsugs noggrant. Dirt-Detect-tekniken gör att robotdammsugaren kan känna igen rum och områden samt platser där det är mycket aktivitet och därmed smuts. Sensorerna känner också av trappor och avsatser, så du behöver inte oroa dig för att den ska falla.
Det kan ta 180 minuter för den här robotdammsugaren att ladda, men den kan också köras i hela 90 minuter, så den kan lätt ta sig runt. På en enda laddning kan den täcka upp till 100 kvadratmeter. Den kan hantera de vanligaste dörrtrösklarna på en höjd av upp till 1,6 centimeter.
Enkel att använda
Robotdammsugaren är utrustad med en knapp på toppen som du trycker på för att starta den. Du kan dock också välja att styra din robotdammsugare via motsvarande iRobots HOME-app på din smartphone. Via appen kan du slå på robotdammsugaren, programmera och schemalägga dammsugningen, hålla ett öga på dess status och få uppdateringar så att du alltid kan hålla koll på dess aktivitet.
Effektivt rengöringssystem
Precis som testvinnaren har robotdammsugaren ett effektivt dammsugningssystem i tre steg. Borsten roterar för att samla in all smuts innan den sugs upp. Den har också en specialdesignad kantborste så att den kan komma in i alla hörn och kanter där damm och smuts tenderar att samlas.
Bra för allergiker
Denna billiga robotdammsugare är en av testets bästa robotdammsugare för allergiker, eftersom den använder speciella allergivänliga HEPA-filter som fångar upp även små partiklar i den stora behållaren på 0,6 liter.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 60 dB
- Laddningstid: 180 minuter
- Batteritid: 90 minuter
- Arbetsområde: 100 m2
Det vi liker:
- HEPA-filter
- Lång tid i drift
- Roterande borste och kantborste
- Enkel och snabb användning
- App-kontroll
Det vi ikke liker:
- Lång laddningstid
- Inte så lämplig för hår
iRobot Roomba i7550+ – premium robotdammsugare bäst i test
Varför ska du välja iRobot Roomba i7550+?
Den här iRobot Roomba-robotdammsugaren är för dig som vill ha en helautomatisk robotdammsugare med minimal manuell tömning. Det beror på att den automatiskt töms i en extern dammbehållare som kan rymma upp till 30 fulla dammbehållare från robotdammsugaren, så att du kan ägna din tid åt andra, roligare saker.
Intelligent dammsugning i hemmet
Det är en av de allra bästa robotdammsugare på marknaden för intelligent och automatisk dammsugning av ditt hem. Den är utrustad med Imprint™ Smart Mapping-teknologi, som säkerställer att robotdammsugaren kartlägger ditt hem noggrant och till och med lär sig att känna skillnaden mellan olika rum. Dessutom kan du styra iRobot Roomba-robotdammsugaren via iRobot HOME-appen, så att du snabbt och enkelt kan bestämma var och när du ska städa ditt hem.
Effektiv rengöring
Den använder det effektiva 3-stegs Dual Multi-Surface rengöringssystemet med gummiborstar. Dess design består av små flikar som griper tag i olika ytor, vilket innebär en mer grundlig dammsugning för dig, vilket gör denna iRobot Roomba särskilt lämplig som robotdammsugare för hundhår och andra djurhår och smuts.
Clean Base™ extern dammbehållare
Dammbäraren på själva robotdammsugaren rymmer 0,4 liter och när den är full kör den automatiskt till sin rena bas där innehållet töms i en extern behållare. Den externa dammbehållaren kan rymma upp till 30 tömningar innan du behöver tömma den. Du behöver alltså inte tömma robotdammsugaren själv efter användning utan kan bara göra det när den externa behållaren är full. Perfekt för hem som dammsuger många gånger i veckan!
Bra för allergiker
Sugkraften på denna iRobot Roomba är 10 gånger starkare för att fånga upp damm och smuts även från de mest besvärliga platserna. HEPA-filtret fångar upp 99 % av alla allergener som pollen, dammkvalster och djurhår.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 68 dB
- Laddningstid: 90 minuter
- Batteritid: 60 minuter
- Arbetsområde: 400 m2
Det vi liker:
- HEPA-filter
- Automatisk tömning möjlig
- Clean Base™ extern dammbehållare
- Gummiborste
- Hanterar upp till 400 m2
Det vi ikke liker:
- Större skräp kan fastna
Xiaomi Mi Mop 2 Pro – bäst i test robotdammsugare med vibrationsteknik
Varför välja Xiaomi Mi Mop 2 Pro?
Om du letar efter en robotdammsugare för en grundlig rengöring som både kan dammsuga och moppa golv, kommer du säkert att älska den här robotdammsugaren från Xiaomi. Till skillnad från vår testvinnare av robotdammsugaren är den här utrustad med en smart våtdopp.
Det högteknologiska LDS-navigationssystemet ger också en förbättrad och exakt kartläggning av ditt hem och kan komma ihåg upp till fem olika våningar, våningar eller områden, så att du inte behöver oroa dig för att flytta den från ett rum till ett annat.
Den kraftfulla sugkraften på 3 kilopascal suger upp smuts och smuts innan den soniska vibrationstekniken moppar golvet. Allt du behöver göra är att fylla Xiaomi Mi med vatten och den gör resten åt dig. Tyvärr har den ingen automatisk tömningsfunktion, men via en app kan du styra och programmera den så att den passar in i din dagliga rutin. Härifrån kan du också skapa zoner i hemmet som robotdammsugaren ska undvika. Smart om du bygger om eller vill flytta runt några möbler. Som en extra bonus är den kompatibel med Google Assistant och Alexa, så du kan också styra den med rösten.
En av våra bästa robotdammsugare med moppfunktion i vårt test av robotdammsugare.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 58 dB
- Laddningstid: 240 minuter
- Batteritid: 120 minuter
- Arbetsområde: upp till 200 m2
Det vi liker:
- HEPA-filter
- Våt mopp
- Lång drifttid
- Vibrationsteknik
- Möjlighet att lagra upp till 5 olika våningar/områden.
Det vi ikke liker:
- Ingen automatisk tömningsfunktion
- Lång laddningstid
Roborock S7 – multifunktionell bäst i test robotdammsugare för användning med och utan påsar
Varför välja Roborock S7
Roborock S7 -robotdammsugaren är bäst i test för dig som vill ha en robotdammsugare med golvtvätt och många inställningar och funktioner. Roborock S7 har heller ingen laddningsstation och tar därför mindre plats. Med sitt PreciseSense LiDAR-navigationssystem skannar Roborock S7 robotdammsugaren av sin omgivning och kartlägger ditt hem. Roborock S7 uppdateras till och med automatiskt om du ändrar din inredning en dag. Tillhörande app underlättar din vardag genom att du enkelt kan styra Roborock S7 robotdammsugaren även när du inte är hemma och programmera städningen så att den passar dig.
Roborock S7 dammsugaren är utrustad med en praktisk indikator så att du vet när det är dags att tömma den. Roborock S7 har också smarta ultraljudssensorer som känner av mattor och undviker att tvätta dem med vatten. Du kan ställa in Roborock S7 så att den tvättar golvet upp till tre gånger under en enda rengöring, så du kan vara säker på att golvet blir skinande rent! Fördelen med laddningsstationen på Roborock S7 är att du kan använda din Roborock S7 med eller utan dammsugarpåse. Filtret på Roborock S7 är också tvättbart, så det finns gott om möjligheter att göra något väldigt bra för både miljön och din ekonomi! Laddningstiden för Roborock S7 är tyvärr mycket lång, 360 minuter, men den här Roborock S7 robotdammsugaren med moppfunktion kan arbeta i hela 180 minuter.
Specifikationer för Roborock S7:
- Ljudnivå: 67 dB
- Laddningstid: 360 minuter
- Batteritid: 180 minuter
- Arbetsområde: upp till 300 m2
Det vi liker:
- Lång batteritid på 180 minuter
- Många funktioner och inställningar
- Klarar trösklar
- Sensor för trappor
- Filtret kan tvättas
Det vi ikke liker:
- Inte så lämplig för hundhår
- Den automatiska tömningsfunktionen är inte så effektiv
iRobot Roomba i3+ (3558) – bäst i test av robotdammsugare för hundhår
Varför du ska välja iRobot Roomba i3+ (3558)
Denna iRobot Roomba är en självkörande dammsugare som inte bara körs automatiskt i dockningsstationen när det behövs, utan också anpassar sig till ditt beteende och ger dig anpassade rekommendationer. Den är bäst i test och tar till exempel hänsyn till när det är höga pollenhalter i ditt område så att du kan få en extra dammsugare, vilket gör den till det självklara valet om du eller någon i ditt hushåll lider av allergier. Du kan spara dina skräddarsydda rekommendationer i den engelskspråkiga appen som snabba genvägar.
Den smarta gummiborsten Dual Multi-Surface gör den perfekt för hushåll med husdjur. Och du kan enkelt programmera den via appen så att den fungerar bra på exakt de tider som passar dig. Den är också kompatibel med Google Assistant, så du behöver bara be den dammsuga för att få igång den. När den är klar med dammsugningen eller behöver tömmas kör den själv till sin rena bas för att tömma dammbäraren eller för att ladda upp, så den är alltid redo att användas. Den rena basen är till och med fin och rymlig, så du kan tömma den vid behov en gång i månaden eller två.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 58 dB
- Laddningstid: 120 minuter
- Batteritid: 120 minuter
- Arbetsområde: 50 m2
Det vi liker:
- Automatisk tömningsfunktion
- Perfekt för hem med husdjur
- Röststyrning
- Dirt Detect™-teknik
- 10 gånger högre sugkraft
Det vi ikke liker:
- Ingen kartläggning
iRobot Roomba e5 e5154 – robotdammsugare bäst i test för kanter och hörn
Varför välja iRobot Roomba e5 e5154
Denna iRobot Roomba e5 med 3-stegs rengöringssystem är väldigt bra för rengöring av kanter och hörn. Den har en praktisk sidoborste som är speciellt utformad för svåråtkomliga ställen. Dirt Detect™-teknologin upptäcker också områden i ditt hem som behöver extra rengöring. Den förstklassiga Dual Multi-Surface-gummiborsten och Power Lifting-sugsystemet tar upp 10 gånger mer smuts, smuts och damm, medan det effektiva filtret ser till att det fångas upp i dammsugaren.
Dammbehållaren har en stor kapacitet på 0,6 liter, så du behöver inte tömma den i tid. Dessutom kan den här robotdammsugaren köras i upp till 90 minuter på en enda laddning, så du är säker på att du kan dammsuga hela huset eller golvet i ett svep. Och du behöver inte oroa dig för att den ska ramla ner för trapporna eftersom den är utrustad med praktiska trappsensorer. Det är alltså perfekt för ett hus med flera våningar. Med den smarta appen har du dessutom alltid full kontroll över robotdammsugaren och kan när som helst stänga av den, så att du alltid kommer hem till ett skinande rent hem, eller använda den som fjärrkontroll när du är hemma. Plötsligt blir städningen en barnlek!
Specifikationer:
- Ljudnivå: 65 dB
- Laddningstid: 180 minuter
- Batteritid: 90 minuter
- Arbetsområde: – m2
Det vi liker:
- Tvättbart filter
- Fjärrkontroll via app
- Power Lifting sugsystem
- Gummiborste med flera ytor
- Stor dammbehållare
Det vi ikke liker:
- Ingen automatisk självdockning
Dreame D9 – hybrid robotdammsugare bäst i test av med stor vattentank
Varför du ska välja Dreame D9
Dreame D9 är en prisvärd robotdammsugare med moppfunktion som använder ett intelligent 3.0 LDS-lasernavigationssystem för att ge dig exceptionellt exakta resultat. Den stora vattentanken i Dreame D9 rymmer upp till 0,27 liter vatten, medan dammbehållaren har en kapacitet på 0,57 liter, så du behöver inte tömma den hela tiden.
Dreame D9 är en effektiv dammsugare som är utrustad med flera rörelsesensorer så att den enkelt kan kartlägga ditt hem. Dreame D9 använder sedan en algoritm för att välja den mest effektiva vägen genom ditt hem. Du kan när som helst se rutten på en karta över ditt hem den via Mi-Home-appen. Här har du alltid en överblick över vilka områden som har dammsugits och tvättats. Du kan också programmera Dreame D9 och schemalägga din städning eller skapa virtuella väggar. Du bestämmer själv om du ska dammsuga eller tvätta. Smarta trappsensorer förhindrar att Dreame D9 faller ner för trapporna, så du kan använda den i ett hus med flera våningar utan problem. Laddningstiden på Dreame D9är tyvärr lång, men den kan köras i hela 150 minuter på en full laddning.
Den är också otroligt enkel och kompatibel med röststyrningsassistenter som Google Assistant och Amazon Alexa, så du behöver bara säga ett kommando för att den ska gå igång. Det kan inte bli enklare eller bekvämare än så. Om du gillar röststyrda apparater, är denna en av de bästa robotdammsugarna för dig
Specifikationer:
- Ljudnivå: 65 dB
- Laddningstid: 240 minuter
- Batteritid: 150 minuter
- Arbetsområde: 150 m2
Det vi liker:
- Användarvänlig Mi-home-app
- HEPA-filter
- Våt mopp
- Effektivt navigationssystem
- Dreame D9 är kompatibel med Alexa och Google
Det vi ikke liker:
- Inte så bra för tjocka mattor
Ecovacs Deebot T9+ – robotdammsugare bäst i test för olika ytor
Varför välja Ecovacs Deebot T9 +
Det här är en typ av robotdammsugare med moppfunktion som fungerar väldigt bra på alla ytor, även i ett hem med många hinder. Den har en bra rengöringsförmåga på trägolv och kakel samt på mattor. Dessutom klarar den de flesta dörrtrappor utan problem och därmed ett hem med många olika rum.
Veckostädning förvandlas till tidseffektiv städning när robotdammsugaren både samlar in damm och tvättar golvet. Tack vare den nyligen uppdaterade TrueDetect 3D 2.0 kan den upptäcka hinder och därmed undvika lösa föremål. TruMapping-systemet kartlägger också miljön in i minsta detalj, så att den kan navigera runt och in i hörn, oavsett ljusförhållanden. Den väljer sedan den bästa rutten.
Med sin kraftfulla sugkraft på 3 kilopascal kan den till och med ta bort torkade fläckar och damm från både mattor och hårda ytor, så att du får en bra rengöring – varje gång!
Som en extra bonus innehåller den här robotdammsugaren en luftfräschare för att bli av med obehagliga lukter. När den är klar kör den sig själv till dockan för automatisk laddning. Dessutom töms den automatiskt, så du behöver bara tömma dockningsstationens behållare när 2,5 liter är fulla. Enkelt och enkelt!
Specifikationer:
- Ljudnivå: 67 dB
- Laddningstid: 390 minuter
- Batteritid: 175 minuter
- Arbetsområde: upp till 100 m2
Det vi liker:
- Fjärrkontroll
- Automatisk tömning
- Lång drifttid på 175 minuter
- För mattor och hårda ytor
Det vi ikke liker:
- Lämnar märken på mörka, släta ytor
Electrolux PI92-6DGM – robotdammsugare bäst i test med kolfri motor
Varför välja Electrolux PI92-6DGM4
Välj den här robotdammsugaren om du vill ha en modell som kräver så lite underhåll som möjligt utan att kompromissa med sugkraften. Electrolux välfunktionerande robotdammsugare har nämligen en kolfri motor och en sugkraft på 6 kilopascal, vilket gör den till den mest kraftfulla i vårt test av robotdammsugare.
En kolfri motor ger mindre underhåll och lägre energiförbrukning, men också en längre livslängd, så det är inte bara bra för miljön utan också för din energiförbrukning. Den kan köras i två timmar på en enda laddning. Dessutom är detta en utmärkt robotdammsugare om du har låga möbler. Med en höjd på bara 8,5 centimeter är det faktiskt en låg modell vars ovanliga design lätt kan glida in under sideboards och soffor. Den stora XXL-borstvalsarna på 22 centimeter tar också upp mer damm och smuts.
Dammbehållaren på 0,7 liter är också större än alla andra robotdammsugare och hela 0,3 liter större än behållaren på vår testvinnare av robotdammsugare. Filtret är tvättbart, så du sparar också pengar. Det är en robotdammsugare som kan ta sig över dörrtrösklar som är upp till 2,2 centimeter tjocka och upp på mattor som är 2,4 centimeter tjocka tack vare den praktiska Climb Force Drive.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 75 dB
- Laddningstid: 120 minuter
- Batteritid: 120 minuter
- Arbetsområde: 200 m2
Det vi liker:
- Undviker lösa föremål på golvet
- Klarar trösklar upp till 2,4 centimeter
- Indikator för tomt innehåll
- Tvättbart filter
Det vi ikke liker:
- Kan vara bullriga
iRobot Roomba J7+ – tystgående robotdammsugare bäst i test
Varför ska du välja iRobot Roomba J7+?
Denna iRobot Roomba är testets bästa robotdammsugare med god rengöringseffekt som gör den dagliga städningen till en barnlek och garanterar ett bra rengöringsresultat varje gång. Effektiv rengöring är när robotdammsugare tar upp allt damm. Med en kapacitet på 0,4 liter rymmer dammbäraren mycket damm och HEPA-filtret visar i ett grundligt test att det fångar upp alla allergener, vilket gör den här robotdammsugaren idealisk för ett hem med allergiker eller husdjur.
Appen är enkel att använda och du kan själv skapa virtuella väggar och zoner så att robotdammsugaren enkelt kan navigera i ditt hem. Du kan också prata med den via appen. Och tack vare navigationssystemet Precision Vision slipper du lösa delar som leksaker och kablar. Den har en inbyggd kamera som tar en bild av situationen så att du kan bestämma hur den ska reagera. Så du har alltid full kontroll över den här Roomba-robotdammsugaren.
Även om det inte är vår vinnare i testet av robotdammsugare, kommer du att bli glad över att veta att du inte kommer att höra den när dammsugaren är igång, eftersom det är den tystaste modellen i vårt test av robotdammsugare. Dessutom kan den användas med röststyrningsassistenter som Google Assistant och Amazon Alexa. Ett enda kommando och den börjar arbeta.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 54 dB
- Laddningstid: 180 minuter
- Batteritid: 90 minuter
- Arbetsområde: upp till 300 m2
Det vi liker:
- HEPA-filter
- Automatisk tömning
- Timer
- Ren bas
- Tillhörande app
Det vi ikke liker:
- Tung
Ecovacs Deebot Ozmo T8 – bäst i test robotdammsugare med moppfunktion – bäst i test med mopp
Varför du ska välja Ecovacs Deebot Ozmo T8
En effektiv robotdammsugare med moppfunktion och hög sugkraft, och en av de första på marknaden som använder det avancerade TrueDetect SD-navigeringssystemet. Den kan köras i upp till 175 minuter, vilket gör att du kan rengöra upp till 300 kvadratmeter och lämna även ett stort hem skinande rent. Samtidigt kan den tack vare navigationssystemet skanna hemmet efter saker och undvika även de minsta hindren.
Den kraftfulla sugen ger en bra rengöring, och eftersom det är en robotdammsugare med mopp kan den också tvätta golvet så att du inte behöver göra det. Den har tre inställningsnivåer så att du kan välja den inställning som passar bäst för ditt golv. Det treskiktsfilter som finns i dammbehållaren tar bort upp till 99,26 % av alla dammpartiklar och smuts, vilket håller luften i ditt hem ren. Perfekt för allergiker och hem med husdjur.
Det är synd att den här robotdammsugaren inte har självdockning och att dammbehållaren är ganska liten jämfört med drifttiden, men du kommer att älska att den kan användas med Google Assistant och Amazon Alexa, så du kan också styra din robotdammsugare med hjälp av din röst.
Specifikationer:
- Ljudnivå: 67 dB
- Laddningstid: 390 minuter
- Batteritid: 175 minuter
- Arbetsområde: upp till 300 m2
Det vi liker:
- Timer
- TrueDetect 3D-teknik
- Driftstid på 175 minuter
- Alternativ för röststyrning
- App-kontroll
Det vi ikke liker:
- Ingen självdockning
- Relativt liten tank i förhållande till körtiden
Hur man väljer den bästa robotdammsugaren
Robotdammsugare har blivit mycket populära de senaste åren. Och det med goda skäl! Robotdammsugare är här för att stanna! Vi dammsuger våra hem ganska ofta, och få av oss tycker att det är det roligaste i världen. I ett hektiskt liv är en robotdammsugare din bästa vän. Och tro oss, när du väl har provat att ha en robotdammsugare i ditt hem kommer du aldrig att leva utan den igen!
Dessutom sker framsteg hela tiden. Om du har varit osäker på om en robotdammsugare verkligen kan göra jobbet åt dig kan vi försäkra dig om att de nu finns tillgängliga med alla möjliga smarta funktioner. Ta bara en titt på vår vinnare i testet av robotdammsugare eller på de andra modellerna i vårt test. Robotdammsugare finns numera i alla möjliga smarta utföranden och med alla möjliga egenskaper och funktioner som garanterat gör din vardag enklare.
Och bland de många robotdammsugare som huvudsakligen arbetar med dammsugning finns det både billiga och dyrare modeller. I våra tester kan du också lätt hitta en robotdammsugare med moppfunktion som även rengör själva moppen. Du kan också få modeller med automatisk tömning och laddning, hypoallergena filter och mycket mer.
Din bästa robotdammsugare är naturligtvis den som uppfyller dina krav. I vårt test har vi utsett en vinnare i testet av robotdammsugare och samlat de 12 bästa robotdammsugarna. Vi gör det enkelt att hitta rätt robotdammsugare för dina behov. Om du fortfarande inte är övertygad, har vi här fem absoluta skäl till varför du bör skaffa en robotdammsugare.
5 goda skäl att köpa en robotdammsugare
På det hela taget bör en robotdammsugare göra ditt liv enklare. Här är våra fem främsta skäl till varför det är bra att göra ett bra köp och skaffa en robotdammsugare.
- En robotdammsugare har en lägre energiförbrukning än vanliga dammsugare.
- Med en robotdammsugare får du automatisk dammsugning, så att du får mer tid för annat.
- En robotdammsugare kräver ingen övervakning. Den gör allt själv och du behöver inte ens vara hemma när robotdammsugaren är igång.
- En robotdammsugare är bäst för smala och besvärliga platser eftersom den är mindre och platt.
- En robotdammsugare är lämplig för hushåll med håriga husdjur eftersom den kan ställas in så att den dammsuger regelbundet och fokuserar på särskilt smutsiga områden.
Varför välja en robotdammsugare?
En robotdammsugare är något för dig som vill att ditt hem ska vara rent, men som inte är så förtjust i att dammsuga.
En robotdammsugare är också perfekt för dem som har ett särskilt hektiskt liv. Du kan till exempel välja en programmerbar modell med app-kontroll så att du kan ställa in den på att dammsuga när du är på jobbet.
Om du behöver dammsuga ofta eftersom du har barn och/eller husdjur är en robotdammsugare också ett riktigt bra alternativ om du ser till att välja en robotdammsugare för hundhår eller för husdjur i allmänhet.
Men den är också idealisk för dem som av en eller annan anledning har svårt att röra sig i huset på grund av skada eller ålder.
Och den är förstås perfekt om du är en av dem som tycker att dammsugning är tråkigt och hellre vill ägna tiden åt något annat!
12 saker att tänka på innan du köper en robotdammsugare
Det finns numera många modeller att välja mellan. Moderna robotdammsugare har numera ett stort antal funktioner som alla gör ditt liv enklare. Men beroende på dina behov kan du kanske nöja dig med enklare robotdammsugare utan alltför många funktioner. Många funktioner innebär trots allt ofta också ett dyrare pris. Å andra sidan är det en riktigt bra robotdammsugare och investering om funktionerna gör alla möjliga jobb åt dig.
För att hitta rätt finns det några saker som du bör tänka på först. Kommer den att ersätta din traditionella dammsugare? Eller vill du fortfarande använda en vanlig dammsugare då och då, men behöver en robotdammsugare för att hålla dammnivåerna låga under längre tid?
Vi har gjort det ännu enklare för dig genom att ge dig en lättillgänglig översikt över allt du bör tänka på innan du köper en robotdammsugare.
- Ska den vara helautomatisk (automatisk tömning, laddning, golvtvätt)?
- Vill du kunna styra den via en app?
- Måste den vara särskilt lämplig för allergiker?
- Bör den vara särskilt lämplig för hem med ett eller flera husdjur?
- Hur länge ska den kunna köras och på hur många kvadratmeter?
- Hur stor ska dammbehållaren vara?
- Hur snabbt ska den kunna laddas?
- Ska den också kunna tvätta golv eller bara dammsuga?
- Hur mycket damm kan den skapa?
- Måste den klara höga dörrtrösklar eller andra hinder?
- Ska den kunna anpassa sig till sin omgivning från tid till annan?
- Kommer den att användas i ett hem med trappor och golv?
Det här är frågor som du bör ställa dig innan du köper en robotdammsugare. Men när du väl har tänkt igenom detta är det mycket lättare att hitta rätt för dina behov.
I det följande kommer vi att fokusera på dessa överväganden och gå in i detalj på de olika funktionerna och egenskaperna, så att du är bäst rustad för att välja de funktioner som kommer att göra ditt liv och din vardag mycket enklare.
Robotdammsugare med moppfunktion
Den traditionella dammsugaren som vi känner till kan inte tvätta golv, och inte alla robotdammsugare är utrustade med en våtmopp som kan användas för att ta bort vätska från golvet. Istället måste de torkas av ordentligt om de råkar röra sig över vatten eller spilld mjölk och juice, precis som en vanlig dammsugare.
Men vissa moderna robotdammsugare kan nu göra båda sakerna åt dig. Du kan få en robotdammsugare med moppfunktion, som som namnet antyder är både en robotdammsugare och en golvskrubber. Om du vill spara mycket tid och slippa göra det manuellt är en robotdammsugare med golvskrubbningsfunktion definitivt en bra lösning.
En robotdammsugare med moppfunktion är utrustad med en vattentank som måste fyllas med vatten och ett lämpligt rengöringsmedel. De har också en mopp eller en mikrofiberduk som fästs på robotdammsugaren.
Det finns dock en skillnad i hur grundligt de rengör golvet. Vissa robotdammsugare torkar golvet med en fuktig trasa, vilket är bra om du vill ha en ytlig rengöring av golvet för att bara ta bort den värsta smutsen.
Men du kan också få robotdammsugare med ett vibrerande moppsystem eller ett system som roterar moppen för att efterlikna hur du skulle moppa golvet om du gjorde det manuellt. Dessa två system är bättre lämpade för att avlägsna mer envisa fläckar.
Vissa hybridrobotdammsugare, dvs. robotdammsugare som både dammsuger och tvättar, kan behöva skydda mattor eftersom de inte kan se skillnad på hårda golv och lurviga mattor.
Om du vill undvika detta bör du köpa en robotdammsugare med automatisk mopplyftfunktion. Den känner av typen av yta och lyfter moppen när den når en matta.
Du kan också välja en robotdammsugare med moppfunktion som kan dammsuga och tvätta samtidigt, så att du inte behöver starta den två gånger – en gång för att dammsuga och en andra gång för att tvätta.
Rengöringsstation
Precis som du kan få en ren bas som tömmer din robotdammsugare på damm (läs mer nedan) kan du också få en rengöringsstation för en robotdammsugare med moppfunktion. Den har tre praktiska funktioner:
- Automatisk vattenpåfyllning
- Automatisk tvätt av moppen
- Automatisk torkning av moppen
- Automatisk vattenpåfyllning
När robotdammsugaren är klar med att moppa golvet kör den till sin städstation. Där fylls vattentanken automatiskt med vatten, så du behöver inte tänka på det varje gång den används. Du behöver alltså bara fylla den stora vattentanken då och då, vilket gör jobbet mycket enklare för dig.
Automatisk tvätt av moppen
Förutom att fylla vattenbehållaren tvättas moppen också i rengöringsstationen efter användning. Detta är särskilt viktigt eftersom moppen naturligtvis blir smutsig och du kan riskera att det samlas bakterier i den. Detta kan också leda till dålig lukt, vilket naturligtvis inte är syftet med en robotdammsugare.
Automatisk torkning av moppen
När moppen har rengjorts värmer rengöringsstationen upp moppen. På så sätt torkar den snabbare. Detta förhindrar i sin tur att moppen förblir fuktig, vilket också kan leda till bakterier, dålig lukt och i värsta fall mögel.
Robotdammsugare för hem med husdjur
En robotdammsugare är idealisk om du har ett eller flera husdjur. Husdjur är kända för att släppa hår, och beroende på typ av husdjur och ras kan de släppa riktigt stora mängder hår, vilket gör att hemmet måste dammsugas dagligen, vilket naturligtvis är tidskrävande.
Om någon i familjen också har allergier, men du inte vill vara utan dina älskade husdjur, är en robotdammsugare ett riktigt smart sätt att hålla huset så rent som möjligt från damm och hår.
Alla robotdammsugare är dock inte lika lämpliga för husdjur. Här är vad du bör vara medveten om.
Borsttyp och sugkraft
Det viktigaste att titta på är borsten och sugförmågan. Detta innebär att borsten bör vara bra för större mängder hår och att robotdammsugaren i fråga kan suga upp längre hår. Det är också smart att välja en robotdammsugare som har en större dammbehållare som inte behöver tömmas för ofta, så att du är säker på att få med allt hår varje gång!
Vissa robotdammsugare från iRobot är utrustade med gummiborstar som är särskilt lämpliga för djurhår. Särskilt hundhår kan vara långa, och gummiborstar är en fördel här! Gummiborsten är utformad för att fånga upp mer damm och smuts och är därför särskilt bra för hundhår.
Ljudnivå för husdjur
Vi går in på ljudnivåer i allmänhet nedan, men när det gäller husdjur är det viktigt att överväga om en tyst modell är att föredra om robotdammsugaren ska köras under långa perioder. Precis som för människor kan ihållande buller och ljudföroreningar stressa djur, och om du använder din robotdammsugare ofta när du och/eller dina husdjur är inom hörhåll är det en klar fördel att välja en modell med lägre ljudnivå.
Behöver du vara hemma?
Om du har husdjur som kan skadas på något sätt när en robotdammsugare är igång bör du aldrig lämna dina nära och kära obevakade när robotdammsugaren är igång, såvida du inte kan spärra av området på ett sådant sätt att det är oåtkomligt för djuren och att de inte kan komma åt robotdammsugaren. Som en allmän regel rekommenderar vi dock att du stannar hemma och övervakar robotdammsugare om du har husdjur.
Filter för robotdammsugare
De flesta robotdammsugare är utrustade med filter, men vilken typ av filter en robotdammsugare har beror på vilken robotdammsugare som är bäst för dig. Det spelar ingen roll vilken typ av filter du väljer, eftersom det oftast finns skillnader i hur väl de filtrerar bort mikropartiklar.
Om du har allergier bör du definitivt välja en modell med allergifilter.
HEPA-filter
HEPA-filter är särskilt effektiva när det gäller att filtrera små partiklar i damm. De fångar upp 99,97 % av partiklar som är så små som 0,3 mikrometer. De ser också till att dammpartiklar och smuts stannar inne i behållaren. Därför är den här typen av filter särskilt lämplig för personer med allergier eller om någon i ditt hushåll lider av allergier.
Mikrofilter
Ett mikrofilter fångar upp mikropartiklar så att de inte sprids i hemmet.
De två filtren liknar varandra, men skillnaden är att HEPA-filtret är effektivare och bättre på att fånga upp mikropartiklar under dammsugningen.
Om ingen i hushållet har allergier kan du välja en robotdammsugare med mikrofilter.
Utbytbara kontra tvättbara filter
Många tror felaktigt att filter är samma sak som dammsugarpåsar, men så är inte fallet.
En vanlig dammsugare har vanligtvis en påse där dammet samlas. När en robotdammsugare är full måste påsen tas bort och bytas ut. Det finns dock numera dammsugare som inte använder påsar, utan samlar damm, smuts och skräp i en behållare.
Samma sak gäller för en robotdammsugare. Den är dock utrustad med ett filter för att fånga upp dammpartiklar.
Alla filter måste tas bort efter en tid, men medan vissa robotdammsugare kräver att filtret byts ut, kan filtret i andra robotdammsugare rengöras i diskmaskinen och sedan återanvändas.
Nedan kan du läsa mer om hur du underhåller och rengör en robotdammsugare och filtret. Om du är särskilt mån om miljön är det en bra idé att välja en modell med tvättbara filter.
Om du väljer en robotdammsugare med tvättbara filter kan du också spara pengar på lång sikt, eftersom du inte behöver köpa nya filter till din robotdammsugare. Detta är värt att tänka på, eftersom en robotdammsugare inte kan hålla samma mängd damm som en vanlig dammsugare, och filtret måste därför bytas ut oftare än på en vanlig dammsugare, som också är dyrare.
Batteritid och laddningstid: Hur stort är ditt hem?
Batteritiden och laddningstiden för olika robotdammsugare skiljer sig i allmänhet åt. Den viktigaste faktorn här är storleken på ditt hem, för ju större ditt hem är, desto längre behöver en robotdammsugare köras.
Kontrollera därför alltid specifikationerna för den robotdammsugare du har valt för att se till att den uppfyller dina krav.
Arbetsområde
I genomsnitt kan en robotdammsugare täcka en yta på 183 m2 per laddning. Så om du har ett större hem är det värt att välja en modell som kan täcka ett större område på en laddning, eller skaffa en robotdammsugare med en funktion för att ladda och fortsätta. Läs mer om den här funktionen nedan.
Löptid
De flesta robotdammsugare har en drifttid på 75-180 minuter, vilket kan göra stor skillnad för dig. Om ditt hem är mycket stort bör du välja en robotdammsugare med lång batteritid så att robotdammsugaren kan hantera alla golv och ytor utan att behöva laddas.
Men om du har en mindre lägenhet eller ett mindre hem kan du kanske komma undan med en kortare batteritid och överväga att investera i några smarta funktioner i stället.
Laddningstid
Laddningstiden varierar också från modell till modell. Du kanske tänker att det inte är det viktigaste, utan att det viktigaste är att den rengör bra och tar upp allt damm. Det är naturligtvis sant, men om du använder din robotdammsugare mycket och ofta, kanske till och med flera gånger om dagen, är det verkligen smart att ha en robotdammsugare som laddas snabbt så att du inte behöver stå och vänta på att din robotdammsugare ska bli klar att användas igen. Det gör bara att städningen blir längre, men det finns också en risk att dammsugaren blir en distraktion.
Ladda upp och fortsätt att fungera
Om ditt hem är så stort att en robotdammsugare inte kan täcka hela området med en enda laddning, välj en robotdammsugare med en funktion för att ladda och fortsätta.
Det betyder helt enkelt att robotdammsugaren kommer ihåg var den slutade när det är dags att ladda. Om detta händer kör den på egen hand till dockningsstationen och laddar upp vid behov, och återvänder sedan tillbaka för att fortsätta sitt arbete där den slutade efter att ha laddat upp. På så sätt behöver du inte hålla reda på var robotdammsugaren har varit och var den fortfarande behöver dammsugas, vilket är särskilt smart om du har många rum och kanske fler än ett eller två våningar.
Dörrtrösklar och trappor: hur är ditt hem inrett?
Hur ditt hem är inrett avgör hur din robotdammsugare rengör ditt hem. Det är därför viktigt att tänka på hur ditt hem ser ut när du väljer rätt robotdammsugare för dina behov.
Golvtyper och sugkraft
Vissa typer av golv kräver mer sug än andra. I allmänhet fungerar robotdammsugare bäst och är effektivare på hårda golv. Men om du har många mattor är det nu möjligt att hitta en modell som fungerar bra på tjocka och lurviga mattor. Det är särskilt när det gäller mattor som det är fördelaktigt att välja en robotdammsugare med en mycket kraftfull och bra sugkraft. Detta mäts vanligtvis i kilopascal. Om du vill vara säker på att suget är effektivt ska du välja mellan tre och fem kilopascal. Men ju högre kilopascal, desto bättre sugförmåga.
Dörrtrösklar
Om du har höga dörrtrösklar är det ett absolut måste att hitta en robotdammsugare som kan ta sig över dem, så att du inte riskerar att din robotdammsugare fastnar i ett rum och du måste flytta runt den själv.
Om du vill vara helt säker kan du naturligtvis välja att ta bort dörrtröskeln helt och hållet eller göra små ramper så att din robotdammsugare lätt kan gå fram och tillbaka över trösklar, eller andra hinder, men det är inte alla som vill behöva bygga om sitt hem bara för att få en robotdammsugare.
Lyckligtvis kan du få robotdammsugare som är mer lämpade för högre dörrtrösklar än andra, så om du är orolig för detta bör du alltid kontrollera specifikationerna, eftersom de vanligtvis anger vilken höjd på dörrtröskeln som respektive robotdammsugare klarar av.
Om ditt hem har många trappor kan du överväga att flytta robotdammsugaren så att den kan användas på alla våningar. Du kan också välja att bara använda den på ett golv och sedan göra resten med en vanlig dammsugare. Du kanske vill installera flera robotdammsugare i ditt hem, var och en med ett eget område att rengöra.
Trappavkännare
Om ditt hem har trappor och du vill använda den på ett våningsplan ovanför bottenvåningen är det viktigt att antingen skydda trapporna eller att robotdammsugaren är utrustad med trappsensorer som förhindrar att robotdammsugaren faller ner för trapporna och går sönder.
Nackdelen är förstås att du inte kan få din robotdammsugare att dammsuga alla trappsteg i huset. Du måste alltså använda en vanlig dammsugare.
Vikt på robotdammsugaren
De flesta robotdammsugare väger inte mycket och är lätta att flytta runt. Om du väljer att flytta din robotdammsugare från ett golv till ett annat bör du ändå kontrollera robotdammsugarens totala vikt. På så sätt kan du vara säker på att den inte är för tung för dig – särskilt om du flyttar den mycket. Tanken med en robotdammsugare är trots allt att skona din kropp.
Ljudnivå: Hur hög ljudnivå kan robotdammsugaren ha?
Ljudnivån varierar också beroende på vilken robotdammsugare du väljer, och du kan få robotdammsugare med låg ljudnivå eller högre ljudnivå. De bästa robotdammsugarna brukar också ha en relativt låg ljudnivå, så att de inte blir en distraktion i hemmetfört.
Ljudnivån för alla robotdammsugare mäts i decibel (dB) och ju lägre decibelvärdet är, desto mindre buller gör robotdammsugaren. Ljudnivåerna kan variera mellan 58 och 75 decibel.
Det kan vara lite svårt att veta vad de olika ljudnivåerna motsvarar och hur mycket de faktiskt låter, så vi har sammanställt en praktisk liten översikt för dig.
35-40 dB = ett tyst kylskåp
50 dB = Tal och buller i ett öppet kontor
60 dB = ett vanligt samtal
65 dB = en genomsnittlig fläkt
74 dB = en vanlig dammsugare
80 dB = en hårtork
98 dB = en borr
110 dB = musik på ett diskotek
Kom ihåg att ovanstående värden naturligtvis är vägledande, eftersom ljudnivån för andra maskiner också varierar. Men om du känner till ljudnivåerna för andra välkända ljud kan du göra en bättre jämförelse när du väljer din bästa robotdammsugare.
Observera också att de ljudnivåer som anges i vår jämförelsetabell är baserade på det ljud som en robotdammsugare gör när den dammsuger. Den tar inte hänsyn till ljudnivån när den går in i dockningsstationen för att tömma behållaren eller när den rengörs i en ren bas eller rengöringsstation.
Vilken ljudnivå är rätt för dig?
De flesta robotdammsugare har en ljudnivå på cirka 60 decibel, vilket motsvarar ett normalt samtal mellan två personer.
Du kanske tänker att ljudnivån inte är så viktig för dig eftersom du kanske inte räknar med att vara hemma när den är igång, och i så fall kan du koncentrera dig på andra funktioner och egenskaper. Om du inte är hemma när den dammsuger kommer den inte heller att störa dig.
Om du däremot har husdjur som är hemma när den är igång, eller om du är hemma mest hela tiden när den dammsuger, är det en klar fördel med en tyst robotdammsugare så att den inte blir en olägenhet för dig. Det är trots allt meningen att den ska göra din vardag enklare och bekvämare, och irriterande ljud bidrar oftast inte till att uppnå detta.
Naturligtvis kan du inte undvika någon form av buller när du använder en robotdammsugare, precis som traditionella dammsugare också bullrar. Du kan dock hitta en modell som låter relativt lite. Vår testvinnare av robotdammsugaren har till exempel en decibelnivå på 60, vilket motsvarar ett vanligt samtal.
Det finns dock även robotdammsugare som har en ännu lägre ljudnivå, till exempel iRobot Roomba J7+, som har den lägsta ljudnivån av alla robotdammsugare i testet, 54 decibel. Om du bryr dig om bullernivåer, kanske för att du arbetar hemma, eller om du hellre vill vara hemma när den dammsuger så att du kan hålla ett öga på den, kan den bästa robotdammsugaren för dig vara en tyst modell. Och fördelen är förstås att den till skillnad från en vanlig dammsugare gör jobbet åt dig!
Storlek på dammbehållare
Storleken på sopkärlet är verkligen inte oviktig. Ju mindre behållaren är, desto oftare måste robotdammsugaren tömmas, precis som traditionella dammsugare.
Storleken på dammbehållaren på olika robotdammsugare varierar. Om ditt hem är större eller om du har ett stort behov av att dammsuga ofta – kanske för att du har husdjur – är det därför en bra idé att välja en robotdammsugare med en större behållare, så att du inte behöver tömma den under dammsugningen och innan den har rengjort det aktuella området.
Om dammbehållaren inte är tillräckligt stor riskerar du att den går runt i onödan utan att samla in damm. Detta innebär att rengöringen tar längre tid.
Det tar också längre tid om den måste köras för att tömmas med kort varsel, eller om den dammsuger medan du är borta och du inte kan tömma dammbehållaren förrän du kommer hem.
Kontrollera därför specifikationerna noga innan du köper en robotdammsugare och köp en modell som klarar av att hantera kvadratmeterna i ditt hem. Om du snart ska flytta eller funderar på att flytta kan det vara en bra idé att vänta tills du är säker på hur många kvadratmeter du ska använda robotdammsugaren, så att du inte ska köpa en ny när du väl har flyttat.
Automatisk kontra manuell tömning
Du kan välja en dammsugare som töms automatiskt när den är full. Fördelen med detta är förstås att du inte behöver göra det, men också att du kan ställa in robotdammsugaren så att den dammsuger när du är borta från hemmet utan att behöva oroa dig för att dammbehållaren ska fyllas innan den har dammsugit färdigt.
Trevliga tilläggsfunktioner
Ovanstående funktioner är de viktigaste funktionerna som du bör tänka på när du letar efter rätt robotdammsugare för dig.
De bästa robotdammsugare som finns på marknaden har många riktigt bra funktioner som gör livet ännu enklare för dig. Nedan har vi samlat några ytterligare funktioner som kommer att göra ditt liv ännu enklare, så att du kan få ut det mesta av din robotdammsugare.
Smarta funktioner
Flera av de bästa robotdammsugare i vårt test är utrustade med så kallade smarta funktioner som röststyrning.
De kan anslutas till Amazons Alexa eller Google Assistant röststyrning, så du behöver inte ens öppna en app för att styra robotdammsugaren. Röststyrningen omfattar vanligtvis kommandon som start, stopp, paus och dockning, vilket innebär att den körs till sin dockningsstation och laddas.
Det finns dock även mer avancerade röstkommandon där du kan låta den dammsuga specifika rum. Om du till exempel vill att den ska dammsuga köket kan du helt enkelt be den att göra det.
Det är dock värt att veta att den här typen av kommando endast kan konfigureras med robotdammsugare som kan kartlägga ditt hem.
Kartläggning av rum kontra sensorer
Du kan få robotdammsugare med sensorer eller med intelligent kartläggning.
Sensorerna sitter på själva robotdammsugaren och ser till att den inte kör in i saker eller möbler.
Kartläggningsteknik är däremot en intelligent teknik där robotdammsugaren lär sig ditt rum och kommer ihåg var alla möbler står.
Vissa robotdammsugare har ett stort minne och kan kartlägga flera rum och till och med flera våningar, så att du kan använda dem överallt i hemmet.
Automatisk uppdatering för hinder
Den automatiska kartläggningen måste programmeras. Ofta sker detta genom att dammsugaren skannar områden första gången och memorerar layouten. Vissa produkter är dessutom utrustade med en intelligent uppdatering så att den undviker att springa in i leksaker och sladdar om de lämnas kvar en dag.
Detta är särskilt smart om du inte vill spendera mycket tid på att städa innan du sätter robotdammsugaren på att dammsuga.
Integrerad kamera
Det går också att få robotdammsugare med en integrerad kamera som kan ta bilder längs vägen så att du kan följa dammsugningsprocessen. iRobot Roomba J7+ robotdammsugare är till exempel utrustad med en kamera. Om den stöter på ett främmande föremål, t.ex. en leksak, tar den en bild och skickar den till dig via en tillhörande app. Du kan sedan bestämma hur den ska reagera och om den ska undvika det området i framtiden.
Detta är särskilt användbart om du renoverar eller ofta renoverar ditt hem.
Indikator för dammbehållare
Automatisk tömning är inte nödvändigt, särskilt inte om du vanligtvis är hemma medan den dammsuger. I vilket fall som helst är det smart att ha en indikator som talar om när dammbehållaren är full.
När dammbehållaren är full kan robotdammsugaren inte längre dammsuga effektivt. Det är därför nödvändigt att tömma den om du vill se till att den får så mycket damm som möjligt.
Ren bas och automatisk tömning
För vissa robotdammsugare kan du också få en ren bas, som är en extern dammbehållare för din robotdammsugare.
När en robotdammsugare är full kör den helt enkelt in i sin rena bas för att tömma behållaren på smuts och skräp. Se till exempel iRobot Roomba i7550+, som kör sig själv till dockningsstationen där den automatiskt töms i en extern dammbehållare. Du behöver alltså inte tömma den själv många gånger under veckan.
Det är en bra idé att titta på storleken på den externa dammbehållaren och hur många gånger en robotdammsugare kan tömmas innan du måste tömma den externa behållaren.
Timer-funktion
Med en timerfunktion kan du programmera dammsugaren så att den arbetar på tider som passar dig. Du kan faktiskt programmera den så att den körs medan du är på jobbet, hämtar barnen på dagis eller går ut med hunden – det är väl roligare, eller hur?
App eller fjärrkontroll
Många robotdammsugare fungerar numera också med en app som du kan ladda ner till din mobil, så att du kan använda din telefon som en slags fjärrkontroll och även styra din robotdammsugare när du inte är hemma.
Teknik för att undvika trappor
Tekniken för att undvika kliv är en trappavkännare som med hjälp av sensorer upptäcker när din robotdammsugare riskerar att falla nerför trappor. Den här funktionen är särskilt praktisk och nästan oumbärlig om ditt hem har trappor och du vill ställa in robotdammsugaren så att den körs på en våning där trapporna inte kan stängas.
Hur du håller ditt hem rent och dammfritt
När du ska städa ditt hus kan det verka överväldigande. Ett hem blir inte bara snabbare smutsigt, det blir också smutsigare om ni är många, om ni har barn och/eller om ni har en hund, katt eller andra husdjur med päls och långt hår. Både människor och djur släpper hår, vilket kräver extra rengöring om du vill hålla ditt hus rent. Och det kan kännas som en evig kamp att städa upp efter husdjur, som bara gör allting smutsigt igen nästa dag.
Lyckligtvis kan du göra något för att hålla huset rent längre – oavsett om du har en robotdammsugare, en handdammsugare eller en vanlig dammsugare.
Men när du har husdjur kan en robotdammsugare verkligen komma till din undsättning och vara till stor hjälp i kampen mot smuts, smuts och hår!
Här är vad du kan göra för att hålla huset så rent som möjligt och under längre tid.
Dammsug ofta och minst en gång i veckan.
Damm finns överallt och när vi rör oss sparkar vi omedvetet upp damm på ett ställe, som sedan faller ner och lägger sig någon annanstans. Du kommer aldrig att bli helt av med damm, men om du vill minska det bör du dammsuga minst en gång i veckan.
MEN om du har husdjur är det ofta nödvändigt att dammsuga ännu oftare. Om du har katter, särskilt sådana med långt hår, är det en bra idé att dammsuga flera gånger i veckan. Om du har en eller flera hundar kan du räkna med att du måste ta fram dammsugaren varje dag eller två och dammsuga de mest använda rummen och områdena i huset ordentligt.
Det är därför en robotdammsugare är smart. Plötsligt är daglig dammsugning inget problem alls.
Torka av ytorna först
Det kommer alltid att finnas damm på ytorna. Om du har en hund eller katt kommer du snart att se tassavtryck på mörka möbler, särskilt om du inte dammar ofta.
Torka av damm i huset med en fuktig trasa innan du dammsuger. Detta gäller alla ytor i hemmet, t.ex. möbler, bord, lampor, paneler, till och med växter samlar damm och måste torkas av regelbundet! Annars riskerar du bara att dammet virvlar upp efter att du har dammsugit och lägger sig på det nyligen rengjorda golvet, så att du måste ta det igen.
Undvik öppna skåp
När saker och ting är utställda tenderar de också att bli dammiga snabbare. Lägg därför saker i skåp som kan stängas.
Om du vill att saker fortfarande ska vara synliga, till exempel den vackra uppsättningen som du ärvde från dina morföräldrar eller alla dina fina böcker, kan du överväga att sätta in glasdörrar i dina bokhyllor. På så sätt är de fortfarande synliga, men samlar inte lika mycket damm. Du undviker också att husdjur kommer åt dem.
Undvik alltför många prydnadsföremål och dekorativa föremål.
Allt som visas upp samlar damm. Så håll näsan nere och se till att du dammar av dem regelbundet.
Städa upp efter dig själv – varje gång
Vi vet att det kan vara lite jobbigt, men det är så mycket lättare att hålla hemmet rent om det inte finns en massa saker som ligger och skräpar. Lägg lösa föremål i en låda – har vi inte alla en låda med batterier, mynt och annat smått och gott? – Se också till att du lägger undan kläder och saker när du har använt dem färdigt. På så sätt samlar de inte på sig damm och det gör det mycket lättare att städa rummen eftersom du inte behöver flytta runt dem medan du dammsuger, vilket också bidrar till att samla upp mycket damm.
Om du har en robotdammsugare med intelligent kartläggning som automatiskt upptäcker förändringar och hinder kommer den helt enkelt att flytta runt de flytande föremålen. Det är förstås smart, eftersom du undviker att förstöra dina saker eller din robotdammsugare, men du får inte heller rengöra undertill. Och ju längre saker och ting ligger där, desto dammigare blir de. Så det är faktiskt lättare att bara lägga undan den.
Och om du gör det systematiskt behöver du inte ägna mycket tid åt att städa upp senare. Det är svårare att motivera sig själv att städa upp om det ligger en massa saker omkring.
Undvik för många mattor
Mattor kan vara så vackra i ett hem och bidra till att skapa en mysig atmosfär. Tyvärr samlar de också mycket damm och det kan vara svårt att få dem helt rena.
Om du är dammallergiker är det faktiskt bäst att undvika mattor i hemmet helt och hållet. Om du vill ha ett par mattor, välj en som inte har långa hårstrån där damm och annan smuts kan fastna och gömma sig.
Tekniken hos robotdammsugare innebär att de sopar mer än de suger. Därför kan mattor vara en särskild utmaning för robotdammsugare. Smulor är vanligtvis inget stort problem, men hår kan vara svårt för robotdammsugare att få tag på. Det är dock inte omöjligt, men det är nödvändigt att hitta en modell som är lämplig för mattor.
Kom ihåg att mattor måste tvättas då och då. Vissa mattor kan gå i tvättmaskinen, så om din tvättmaskin är tillräckligt stor är detta det enklaste alternativet. Du kan också ta en snabb tur till närmaste mynttvättstuga, där du vanligtvis hittar större, mer industriella tvättmaskiner.
Vissa robotdammsugare lämpar sig också för golvtvätt och för den delen även för mattor. Se därför till att du väljer en robotdammsugare som är lämplig för den typ av matta du har, till exempel genom att se till att den kan komma in på mattan och inte ser den som ett hinder.
Undvik för många kuddar och filtar.
Även om det är trevligt och mysigt att ha många dekorativa kuddar och en tjock ullfilt samlar de också mycket damm. Sortera ut så att du har tillräckligt mycket för att ha det mysigt, men undvik att fylla hela huset med kuddar och filtar.
Välj en bra robotdammsugare med ett effektivt filter
Det finns skillnader mellan filtren i olika robotdammsugare. Men om du vill vara säker på att du inte bara samlar in så mycket damm som möjligt, utan att det också stannar kvar i dammsugaren efteråt, bör du se till att din robotdammsugare har ett bra filter.
Om du följer dessa steg blir det plötsligt mycket lättare att hålla huset rent.
Hur du undviker märken på robotdammsugare
Vissa robotdammsugare kan lämna märken eller repor när de kommer i kontakt med lister eller paneler. Det är inga problem för kvalitetsprodukter, men det är en bra idé att välja en modell som har en skyddande remsa runtomkring och eventuellt också en modell i en färg som inte kommer att gnisslas bort.
Om du har otur finns det som tur är hjälp att få i form av skyddsband som du ska köpa. Den fästs på själva robotdammsugaren och fungerar bra som en slags stötdämpare och skydd.
Underhåll av din robotdammsugare
När du har lagt pengar på en robotdammsugare är det naturligtvis bra om den håller en lång tid. Ju bättre du tar hand om och underhåller den, desto längre blir dess livslängd.
Här är några enkla steg för hur du underhåller din robotdammsugare:
Rengör sensorerna.
Sensorerna är ansvariga för att hindra robotdammsugare från att köra in i saker och möbler. Men med tiden kan sensorerna bli smutsiga och därför inte fungera optimalt. Rengör dem därför med en mjuk trasa som är indränkt i varmt tvålvatten.
Rengör eller byt ut filter regelbundet.
Här bör du alltid kontrollera användarhandboken för robotdammsugaren i fråga, men i regel måste filtren antingen borstas rena eller bytas ut. Vissa robotdammsugare har tvättbara filter som kan återanvändas, vilket naturligtvis är bättre för din plånbok OCH för miljön!
Rengöringsborstar.
Med tiden fastnar smuts, damm och hår i borstarna. Se därför till att rengöra dem.
Töm dammbehållaren regelbundet.
Om din robotdammsugare inte har en automatisk tömningsfunktion bör du hålla ett öga på dammnivån i behållaren och tömma den vid behov. Som en tumregel bör du räkna med att tömma den efter varje användning.
Rengöring av hjulen.
Ofta är en robotdammsugare utrustad med hjul i mitten och på sidorna. Använd en borste för att rengöra hjulet i mitten. Du kan ta bort små hårstrån och smuts med en pincett om de inte lossnar när du borstar. Gör likadant med hjulen på sidorna. På vissa modeller kan de tas bort. Om så är fallet kan du rengöra dem med en mjuk, fuktig trasa.
Smörj robotdammsugaren.
Använd ett smörjmedel för att hålla alla komponenter och delar smidiga, annars riskerar du att robotdammsugaren går sönder eller att golvet skadas. Ta bort överflödigt smörjmedel med en mjuk trasa.
Med eller utan karbonfri motor
Precis som för andra maskiner är det möjligt att få en robotdammsugare med en kolfri motor. En traditionell motor med kol genererar elektricitet i samma ögonblick som kolet (som förresten också kallas för borstar) kommer i kontakt med kontakterna i rotorn. Detta innebär naturligtvis att det finns någon form av friktion, och friktion innebär också slitage med tiden, men också att energi endast används för denna friktion.
Om du väljer en modell med en kolfri motor undviker du denna friktion och motorn är därför mer energieffektiv. Dessutom har en kolfri motor en längre livslängd och kräver därför mindre underhåll, eftersom kolet inte behöver bytas ut.
Electrolux PI92-6DGM, vår testvinnare av robotdammsugaren med kolfri motor, är en sådan modell. Så om du vill vara säker på att din robotdammsugare håller en lång tid bör du välja den här modellen.
VANLIGA FRÅGOR
Vilken robotdammsugare är bäst i testet?
Den bästa robotdammsugaren 2022 är iRobot Roomba i7 i7150. Det smarta 3-stegs rengöringssystemet är kraftfullt och perfekt för från smuts, damm och långt hår. iRobot Roomba kan också användas med röststyrningsassistenter och motsvarande app. iRobot Roomba kan programmeras upp till sju dagar i förväg!
Kan en robotdammsugare städa golvet?
Vår testvinnare av robotdammsugare kan inte tvätta golv. Om du vill ha den här funktionen bör du välja en så kallad hybridrobotdammsugare, som tvättar antingen med en mopp eller med en trasa som placeras på robotdammsugaren. För vissa produkter är det möjligt att köpa en ren bas som rengör moppen.