iRobot Roomba i7 i7150
Det är ingen överdrift att kalla iRobot för experter på robotdammsugare. De var inte bara först, de tillverkar inte heller några andra produkter. Så det är ingen överraskning att det är en iRobot som kommer högst upp som testets robotdammsugare bäst i test. Den här modellen vinner särskilt genom sitt effektiva navigationssystem, sin mångsidighet och sin grundliga rengöring. Om du undrar om du ska investera i denna eller i7+-modellen är den enda skillnaden mellan de…
Kolla Priset →I vårt test av robotdammsugare granskar vi marknadens bästa robotdammsugare med och utan moppfunktion som finns just nu. Vi lägger regelbundet till nya modeller, så du kan vara säker på att hitta recensioner av robotdammsugare med de bästa funktionerna och den senaste tekniken.
Vi har granskat ett omfattande utbud av både svenska och internationella expertutlåtanden, tester och användarrecensioner av robotdammsugare för att säkerställa den mest grundliga granskningen av varje produkt i vårt test.
Förutom att jämföra produkternas egenskaper ger vi dem också ett individuellt och övergripande betyg på viktiga urvalskriterier som t.ex. Laddningstid, drifttid, ljudnivå, användarvänlighet och navigationssystem, så att du enkelt kan få en överblick.
I vår köpguide gör vi en grundlig utvärdering av ovanstående parametrar och fokuserar på de viktigaste parametrarna som du bör tänka på innan du köper. Vi har också betygsatt de bästa nice-to-have-funktionerna för att se till att du väljer den bästa modellen för dig så att du hittar din egen bäst i test robotdammsugare.
iRobot Roomba i7 i7150 – bäst i test robotdammsugare
Det är ingen överdrift att kalla iRobot för experter på robotdammsugare. De var inte bara först, de tillverkar inte heller några andra produkter. Så det är ingen överraskning att det är en iRobot som kommer högst upp som testets robotdammsugare bäst i test.
Den här modellen vinner särskilt genom sitt effektiva navigationssystem, sin mångsidighet och sin grundliga rengöring.
Om du undrar om du ska investera i denna eller i7+-modellen är den enda skillnaden mellan de två att “Clean Base” ingår i i7+-modellen. Alla andra funktioner är samma, men för maximal flexibilitet och bekvämlighet rekommenderar vi i7+-modellen. Med “Clean Base”, som kan rymma upp till 30 dammbehållare värt av damm, tömmer robotdammsugaren sig själv vid behov.
Användarvänligt navigationssystem
Det inbyggda navigationssystemet iAdapt 3.0 i den här bäst i test robotdammsugare iRobot Roomba i7 kartlägger ett helt golv mycket exakt och kommer ihåg var saker i hemmet finns. Enligt vår undersökning fungerar navigationssystemet riktigt bra, och till skillnad från de äldre i5-modellerna gör smartmapping-funktionen det möjligt att skapa både rengörings- och Keep-Out-zoner för att ge dig mer kontroll över din rengöring.
Med “Keep-Out”-zoner kan du markera zoner i appen som du inte vill att robotdammsugaren ska städa. Det kan vara små zoner som hundskålar eller större zoner som mattor eller lekplatser för barn.
Den smarta kartläggningsfunktionen innebär också att robotdammsugaren kontinuerligt lär känna ditt hem och alltid kan hitta hem till laddningsstationen med hjälp av IR-kameran – även om du flyttar på möblerna. Vår erfarenhet är också att den mycket sällan kör fast, till exempel mellan stolsben och liknande. Om det ändå skulle hända blir du alltid informerad i appen.
Sugkraften på 1800 Pascal (Pa) är inte den högsta i vårt test, men tack vare navigationssystemet lyckas den här modellen ändå dammsuga grundligare än andra modeller. Vår erfarenhet är att när robotdammsugaren väl har kartlagt hemmet dammsuger den rummen i raka linjer och avslutar med att åka längs väggarna för att få med sig det sista skräpet.
Lådan innehåller också en “Dual-Mode Virtual Wall”-barriär som kan ställas in för att se till att robotdammsugaren inte överskrider denna gräns. Detta är särskilt bra för dem som vill använda robotdammsugaren utan app-kontroll.
Första gången du startar dammsugaren är vår erfarenhet att det tar längre tid att kartlägga ditt hem med hjälp av inbyggda sensorer och den så kallade VSLAM-tekniken. I korthet innebär VSLAM att robotdammsugaren använder optiska sensorer och algoritmer för att beräkna och kartlägga ditt hem.
Även om VSLAM fungerar ganska effektivt har vi lärt oss att kartläggningen inte är lika exakt som med LiDAR.
Kraftfullt rengöringssystem
Förutom iRobots klassiska 3-stegs rengöringssystem (de två gummiborstarna och den starka sugkraften) har denna i7-modell det förbättrade AeroForce-rengöringssystemet med en sugkraft som är 10 gånger starkare än iRobots modeller i 600-serien. Enligt vår undersökning innebär den uppgraderade sugkraften att den även är utmärkt för hem med husdjur, eftersom den effektivt tar upp djurhår på både golv och mattor.
Vår erfarenhet visar också att robotdammsugarens sensorer fångar upp större smutspartiklar på golv och mattor och rör sig långsamt mot och över dem. Detta bidrar till en grundligare dammsugning där all smuts tas upp.
Dammsugarens gummiborstar är tillverkade med en dubbelverkande yta, så de kan användas både på bara golv, som trägolv och kakel, men också på mattor. Detta är supersmart eftersom du inte behöver byta borstar på robotdammsugaren. Vår erfarenhet är att Dual Multi-Surface-borstenarna fungerar riktigt bra vid byte av ytor med både mattor och hårda golv.
Du måste dock vara uppmärksam på dina mattor eftersom våra tester visar att den inte är bra för mjuka och lurviga mattor. Gummiborstarna kan dra ut strängar ur mattan, som kan fastna i borstarna. Detta kan dock lösas genom att skapa en “Keep-Out”-zon runt mattan och rengöra den manuellt.
Vi har också upptäckt att robotdammsugaren i vissa fall kan ta tag i tunnare kablar, t.ex. mobiltelefonladdare, om de ligger på golvet.
Det inbyggda HEPA-filtret (High Efficiency Particulate Air) fångar upp till 99,9 % av de mikroskopiska partiklar som finns i dammsugarens frånluft och som annars skulle blåsa tillbaka in i ditt hem. Förutom att det ökar rengöringsnivån är det också allergivänligt.
Robotdammsugaren använder inga påsar, utan samlar damm i en plastbehållare som är lätt att rengöra. Behållarstorleken på 0,4 liter är standard på majoriteten av modellerna i vårt test. Därför klandrar vi det inte att flera användarrecensioner anger att den behöver tömmas minst efter varje städning, beroende på hemmets storlek.
Detta kan också lösas genom att köpa den smarta “Clean Base”.
Dessutom visar vår forskning att den kan täcka cirka 60 m2 på 75 minuters drifttid. Om du har ett större hem innebär det att den måste laddas i 90 minuter mellan cyklerna. Trots detta är förhållandet mellan 75 minuters körtid och 90 minuters laddningstid bättre än majoriteten av modellerna i detta test.
Vår bedömning
Vår bedömning av i7 7550-modellen från iRobot är att det är en bra allroundmodell som lämpar sig väl för bostäder mellan 60-120 m2.
Enligt testerna är robotdammsugaren mycket noggrann på både golv och tunna mattor och har inga problem med att byta yta.
Ljudnivåerna ligger i mellanklassen, men om du huvudsakligen använder den när du är borta från hemmet är det inget problem.
Det välfungerande navigationssystemet, den tillhörande appen och särskilt “Keep-Out”-zonerna är våra favoritfunktioner hos den här robotdammsugaren, och enligt oss är de också den främsta anledningen till att i7-modellen förtjänar vår första plats här.
Modellen har dock också begränsningar. Den kräver till exempel många “Keep-Out”-zoner om du har många exponerade ledningar och håriga mattor som den annars skulle kunna förstöra.
Om du till exempel har ett större hem eller husdjur är det enligt vår undersökning ett minus att robotdammsugaren inte har en “Clean Base”, eftersom det innebär att du måste tömma dammbäraren väldigt ofta. Minuset kan dock lösas genom att välja i7+-modellen med Clean Base.
Det vi liker:
- Rengör grundlig på både golv och mattor
- Bra för djurhår
- Väl fungerande app
- Har “Keep-Out” -zoner som inte får tillträdas
- Tyst (60 db). Testad till 63,9db på bara golv och 65,2db på tunna mattor.
Det vi ikke liker:
- Kan inte köra på natten
- Tester visar att den kan bryta tunna ledningar
- Inte bra för mycket håriga mattor
- Våra studier visar att den kan repa stols- och bordsben på grund av VSLAM-sensortekniken.
- Clean Base ingår inte, utan måste köpas separat.
Neato Botvac d8 ansluten – Bästa billiga robotdammsugare
Testets bästa billiga robotdammsugare Neato Botvac D8 Connected är en prisvärd robotdammsugare i mellanklass med LiDAR-navigering, inställningar för sugkraft och låga ljudnivåer. Den är utformad för att vara effektiv på hårda ytor och kommer i en “hörnvänlig” D-formad design, vilket gör den bättre på att rengöra hörn än andra runda modeller. Neato Botvac D8 Connected är bästa billiga robotdammsugare i vårt test.
Bra navigationssystem – mediokert utförande
Neato Botvac D8 Connected navigationssystem är inte annorlunda. Det använder det bästa LiDAR-systemet och själva kartläggningsfunktionen är därför mycket bra att skapa en karta över ditt hem. Å andra sidan har det en del andra begränsningar. Medan Roborock S7 till exempel kan memorera upp till 4 våningar, kommer den här modellen bara ihåg 1, vilket gör den olämplig för hem med flera våningar.
Dessutom visar tester att den färdiga kartan inte uppdateras regelbundet. Om du till exempel hade en bokhylla på en viss plats och flyttar den kommer den fortfarande att köra förbi det nu tomma utrymmet utan att dammsuga. Det är därför nödvändigt att skapa en ny karta över ditt hem, så robotdammsugaren måste börja kartläggningen på nytt.
Även om den här modellen tar sig runt i hemmet på ett bra sätt, visar testerna tyvärr att den har en tendens att fastna lättare än de andra modellerna som testats på grund av sin storlek. Var också uppmärksam på ledningar eller leksaker på golvet eftersom den tenderar att fastna i dem också.
Hantering av appar
I appen kan du göra samma saker som de andra modellerna med No-Go zoner, virtuella väggar och schemalagd rengöring. Våra analyser visar dock att No-Go-zonerna tyvärr inte är lika effektiva som de andra testade modellerna.
På det hela taget anser vi att appen inte är lika användarvänlig som de andra modellerna i vårt test, och både virtuella väggar och zoner måste uppdateras ofta för att se till att de följs. Med det sagt har den testats för att göra ett mycket bra jobb med rengöring, så om du inte har något emot att uppdatera appens funktioner regelbundet bör detta inte vara något större problem.
Rengöringsförmåga
Neato Robotic Botvac D8 Connected är bäst på bara golv och tar bort 98-100 % av smutsen i eco-läge (den svagaste sugeffekten). På mattor gör den ett mediokert jobb, men mycket bättre än till exempel IRobot Roomba J7+-modellen, som är något dyrare. Den här tar bort minst 34 % på tunna mattor, där iRobot J7+ var nere på 11 %.
Den är också bra för djurhår och tar bort 87-100 % beroende på ytan. Så om du har mattor och husdjur är detta ett utmärkt val. Som den enda modellen i vårt test är den här speciellt utformad för att komma runt hörn och enligt våra analyser kommer den faktiskt runt hörn och kanter bra.
Vår bedömning
Vi anser att du får mycket för pengarna med Neato Robotic Botvac D8 Connected. Modellen är en bra allround prisvärd robotdammsugare med LiDAR-navigering för ungefär halva priset jämfört med de andra modellerna i testet, så den är extremt konkurrenskraftig på priset. Det gör den till ett bra val för dig som vill ha en bra och billig robotdammsugare som gör allt utan att lägga ner mycket pengar på den.
Om du vill ha ett starkt navigationssystem och kan leva med ett mindre effektivt schemaläggningsverktyg i appen får du en billig robotdammsugare med bra rengöringsförmåga till ett bra pris.
Det vi liker:
- LiDAR-navigering
- Två inställningsalternativ: Eco och Silent, som justerar både ljud och sugkraft.
- Låg ljudnivå – testad till 62,4 DB på golv och 58,6 DB på matta
- Bra för hårda ytor
- Utformad för att ta sig runt hörn
Det vi ikke liker:
- fastnar i ledningar och andra föremål
- Tendens att fastna i möbler på grund av dess storlek.
- Appen är inte användarvänlig
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI – premium robotdammsugare bäst i test
Varför du ska välja Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
Den här modellen är för dig som vill ha en effektiv robotdammsugare med moppfunktion och ett smart navigationssystem med LiDAR-teknik. Deebot Ozmo T8 AIVI är en av de första på marknaden som använder det avancerade navigationssystemet TrueDetect SD.
Smart navigationssystem
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI är utrustad med den senaste LiDAR-tekniken för att kartlägga ditt hem. Dessutom vill vi lyfta fram den för dess förmåga att identifiera objekt och navigera runt dem. Det är här den verkligen skiljer sig från sina konkurrenter. Till skillnad från Ecovacs Deebot Ozmo T8-modellen är AIVI-versionen uppgraderad med en True-Detect-frontkamera som filmar föremål medan robotdammsugaren körs, vilket gör det ännu enklare att städa runt möbler och föremål i ditt hem. Där konkurrerande modeller utan kamera kör in i möbler tills den hittar en väg runt, upptäcker Ecovacs-modellen föremål på avstånd och kan därför bättre ta sig förbi dem utan att ändra sin rutt.
Enligt testerna navigerar robotdammsugaren effektivt runt i ditt hem. Kartläggningen är exakt och den kör i raka linjer samtidigt som den undviker föremål som ligger på golvet. Till skillnad från Irobot Roomba i7 är den här modellen mycket bra på att undvika ledningar på golvet.
Bra för hårda golv
Ecovacs robotdammsugare har en genomsnittlig sugkraft på 2000PA och i vår analys får den beröm för sin rengöringsprestanda. Det är dock värt att understryka att den presterar betydligt bättre på bara golv än på mattor.
Tester visar att den tar bort 95 % av större smutspartiklar på bara golv och 45 % på tunna mattor. För mindre smuts var fördelningen 100 % och 68 %. På tjocka mattor presterar modellen bättre än Roborock S7-modellen medan de presterar lika bra på bara golv.
Det är också värt att framhäva att den fungerar riktigt bra när det gäller djurhår. Här tar den bort 95-98 % beroende på ytan. Som jämförelse tog Roborock S7 bort högst 87 % djurhår och så lite som 40 % på mattor.
Vår forskning har visat att moppfunktionen är mindre bra än dammsugarfunktionen. Till skillnad från Roborock S7 har den inte ljudteknik och skrubbar inte golvet. Tester visar att den lämnar en mycket tunn vattenfilm på golvet och att det därför krävs flera överfarter över fläckarna innan de avlägsnas. Så om du vill ha en mycket grundlig golvrengöring är den här modellen inte för dig.
Smarta funktioner
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI kan ansluta till Google Assistant och Google Alexa precis som konkurrerande modeller, men den skiljer sig från sina konkurrenter genom att ha en inbyggd röstassistent. Så om du inte har de andra kan du ändå styra robotdammsugaren med din röst.
Den låga ljudnivån på så lite som 56db är också värd att lyfta fram. Detta är en av de lägsta i det här testet och gör det lättare att använda den hemma.
Modellen känner igen förändrade ytor och anpassar sugkraften därefter. Tester har också visat att robotdammsugaren kör sig själv runt mattor när moppfunktionen är aktiverad, så du behöver inte oroa dig för att skapa No-Go zoner och virtuella väggar. Även om den här funktionen är trevlig kan den också vara en nackdel eftersom du inte kan dammsuga dina mattor i samma rengöringscykel som du kan med Roborock S7, som i stället lyfter moppen över mattan.
Vår bedömning
Vi anser att Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI är en bra 2-i-1-modell för dem som har husdjur och bara golv. Den kan inte ersätta manuell golvrengöring, eftersom moppfunktionen inte är lika effektiv som till exempel Roborock S7+, som använder ljudteknik.
Därför rekommenderar vi den inte för hem med barnfamiljer där fler fläckar förväntas. Priset är genomsnittligt för en robotdammsugare av den här typen och är överkomligt för de flesta.
Rengöringsförmågan är mindre bra på mattor, särskilt på tunna mattor, så om du till exempel har heltäckningsmattor är den här modellen inget för dig.
Den är också bra för dem som brukar ha mycket saker på golvet, eftersom dess True-Detect-teknik gör det enkelt att navigera runt och skapa alternativa vägar.
Det vi liker:
- TrueDetect 3D-teknik för att identifiera och undvika objekt
- Bra drifttid på 175 minuter
- Möjlighet till röststyrning via inbyggd röstassistent
- Låg ljudnivå – testad till 60,30 DB på mattor och 56 DB på bara golv
- Bäst för hårda ytor
Det vi ikke liker:
- Mycket lång laddningstid på 370 minuter
- Moppfunktionen är inte lika effektiv som Roborock S7+
Roborock S7 Plus – bästa robotdammsugare bäst i test moppfunktion
Roborock S7+ bäst i test robotdammsugaren är idealisk för dig som vill ha en modell med mopp och flexibla inställningsmöjligheter. Den enda skillnaden mellan S7- och S7+-modellen är att den levereras med en “Clean Base”-station.
Praktiskt moppningssystem
Med Roborock S7+-modellen kan du dammsuga och moppa samtidigt. Det frontmonterade sughuvudet samlar upp damm och smuts och ljudmoppen skrubbar golvet. Till skillnad från de tidigare Roborock S-versionerna, som också har en golvmopp, har S7-serien uppgraderat funktionen med ljudteknik. Det innebär att vibrationerna skrubbar golvet upp till 3000 gånger per minut.
Enligt testerna är den soniska moppningsfunktionen i Roborock S7+ särskilt bra på att ta bort torkade fläckar på bara golv, som modeller utan denna funktion skulle behöva köras över flera gånger för att ta bort.
Det är också värt att understryka att vattentanken har uppgraderats i Roborock S7+. Den är 300 ml, medan de äldre S5-modellerna är 140 ml, så den behöver fyllas på färre gånger. Observera att enligt vår erfarenhet bör robotdammsugaren endast fyllas med vatten utan rengöringsmedel
Roborock S7+ kan känna av mattor med ultraljud och höja moppfunktionen från golvet så att endast mattan dammsugs. Detta eliminerar behovet av att inrätta No-Go Zones eller att dela upp städningen i dammsugning och moppning med Roborock S7+.
Våra analyser visar dock att du måste vara försiktig om du har mycket höga, lurviga mattor, eftersom robotdammsugaren inte kan stiga tillräckligt högt och du riskerar att mattan ändå blir fuktig. Om du inte har mycket ömtåliga mattor tror vi inte att detta kommer att vara ett problem eftersom moppen inte är särskilt våt.
Revolutionerande navigationssystem
Med sitt PreciseSense LiDAR-navigationssystem skannar Roborock S7+ robotdammsugaren av sin omgivning och kartlägger ditt hem. Den memorerar upp till 4 våningar, så det är också en robotdammsugare för dig som har ett stort hem. LiDAR-tekniken är det mest avancerade lasernavigationssystemet för robotdammsugare, och enligt vår erfarenhet fungerar kartläggningsfunktionen riktigt bra. Robotdammsugaren kartlägger ditt hem effektivt och noggrant första gången den körs och kommer bra in i hörn och kanter.
Precis som IRobot i7-modellen kan du också dela in ditt hem i No-Go zoner härifrån, men du kan också skicka den till olika rum och ställa in mattfunktionen.
Vår erfarenhet är också att Roborock S7+ är lätt att programmera från tillhörande app, där du också kan starta dammsugaren om du inte är hemma. Det är dock ett minus att appen ännu inte finns på sveska.
Intelligent rengöring
Sugkraften på 2500PA är den starkaste i vårt test och borde därför vara mer lämplig för djurhår. Baserat på testerna är den bäst på att plocka upp djurhår på bara golv, medan den på mattor har svårare och lämnar hårklumpar efter sig. Generellt har den utmaningar och håren tenderar att fastna i gummiborsten. Därför skulle vi inte rekommendera den för dem som har husdjur.
Men Roborock S7+ gör ett bra jobb med allmän rengöring av bara golv och dammsuger 94-100 % av smutsen. Våra analyser visar dock att den presterar något bättre på tjocka mattor än på tunna mattor, där den tar upp 68 % respektive 66 % av smutsen.
Det är värt att notera att modellens ljudnivå på 67 DB är ganska mycket högre än de andra modellerna i testet (på grund av sugkraften), och enligt vår erfarenhet är den också högljudd, särskilt på mattor där sugkraften ofta måste vara som högst.
En av våra favoritfunktioner hos den här modellen är att du kan dela in olika rum i olika tider och 4 olika rengöringsstyrkor. Detta är särskilt praktiskt om du vill dammsuga rummet när du vet att din tonåring är borta, eller om tvättstugan är väldigt smutsig och behöver en extra grundlig rengöring.
Roborock S7+ robotdammsugaren kan ställas in på 4 olika program för dammsugning och golvrengöring. Om du till exempel vill dammsuga när barnen ligger i sängen kan du använda “Quiet-Mode” (tyst läge).
Du kan också ställa in Roborock S7+ så att den tvättar golvet flera gånger i samma cykel för att säkerställa ett rent golv.
Laddningstiden är dubbelt så lång som drifttiden, och den måste laddas i hela 6 timmar när batteriet är tomt. Enligt vår analys är den långa drifttiden på 180 minuter inte riktigt tillräcklig för att kompensera för laddningstiden om du har ett hem på 200 m2 eller mer. Men om du inte har något emot att sprida ut din städning över några dagar är detta inget problem.
Vår bedömning
Vi anser att Roborock S7+-modellen är en av de bästa robotdammsugarna med moppfunktion, och det har skett mycket utveckling sedan tidigare modeller Roborock S5 max, Roborock s6 maxv, S6 pure och Roborock Roborock S7 maxv ultra. Den soniska moppfunktionen gör det lättare att ta bort svåra och torkade fläckar och gör det snabbare än andra modeller.
Tekniken som används för navigationssystemet är den bästa på marknaden, och kombinationen av detta och den förbättrade soniska moppningsfunktionen är anledningen till att Roborock S7+ förtjänar platsen som den bästa med moppningsfunktion.
Den är idealisk för dem som vill ha flexibla och snabbare rengöringsalternativ, eftersom du kan ställa in rum och rengöringstyper samtidigt som du kan dammsuga och tvätta golvet på samma gång.
Det vi liker:
- Lång batteritid på 180 minuter
- Självhäftande moppfunktion vid resor över mattor
- Sonic vibrationsteknik som skrubbar golvet i stället för att bara köra över det.
- Möjlighet att justera sugkraften
- Rengöring av olika rum kan tidsbestämmas
- Kan köra i mörker tack vare LiDAR-teknik
Det vi ikke liker:
- Inte bra för djurhår
- Bättre för hårda golv än mattor
- Lång laddningstid på 360 minuter
- Ingen tillhörande app på svenska
iRobot Roomba j7 + – robotdammsugare bäst i test för hem med husdjur
Denna iRobot Roomba är en kompetent dammsugare med stor rengöringsförmåga som gör den dagliga städningen enkel, särskilt är detta en bäst i test robotdammsugare för dem som har husdjur.
Intelligent navigering runt objekt
Navigeringssystemet i denna bäst i test iRobot Roomba är baserat på gyroteknik. Gyroskoptekniken består av en sensor som kan bedöma avståndet till föremål i ditt hem, men tekniken är inte alls lika avancerad som LiDAR. Därför är det inte förvånande att testerna visar att kartläggningsfunktionen inte är lika exakt som de andra modellerna i vårt test och kräver flera resor innan kartan är helt kartlagd.
En funktion som är värd att lyfta fram är den speciella P.O.O..P-funktionen (Pet Owner Official Promise), som garanterar att robotdammsugaren inte kör över djurspillning. Våra studier visar att den här funktionen fungerar särskilt bra. Robotdammsugaren upptäcker husdjursavfallet på långt avstånd via den inbyggda kameran och kör runt det.
Tänk dock på att kameran även upptäcker andra föremål som ligger på golvet och rör sig långt runt dem, vilket kan leda till en mindre grundlig rengöring.
Tekniken liknar Ecovacs True-Detect, men även om testerna visar att Ecovacs-modellen går närmare föremålen när den rengör, kan den inte identifiera skräp.
Bra för djurhår
Den här modellen suger upp till 97 % av djurhåren på hårda golv och 37 % på mattor. Det är inte lika mycket som iRobot i7+-modellen på mattor, men ändå över genomsnittet. I kombination med P.O.O.P-funktionen är detta det bästa valet för djurägare.
IRobot anger inte modellens sugkraft, men enligt vår undersökning är den inte lika kraftfull som de andra modellerna i det här testet. När det gäller testning presterar den här modellen också sämre. På hårda golv tar den upp 88 % av större smutsbitar och 93 % av små bitar. På tunna mattor plockar den upp så lite som 11 % av små smutsbitar. Även om den presterar bättre på tjocka mattor med 65 % respektive 17 %, visar testerna att den har svårt att komma upp över tjockare mattor utan att vika dem. Å andra sidan kan den lätt komma under soffor och låga hyllor.
Förhållandet mellan laddning och körtid är det bästa i vårt test. Om dammsugaren inte täcker hela huset på en gång kommer den snabbt igång igen, med en laddningstid på bara 102 minuter.
Med så lite som 57,5db är den här modellen en av de tystaste i vårt test, endast överträffad av Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI med 56db, på grund av dess låga sugkraft. Men om du främst vill ha en robotdammsugare som tar den värsta smutsen och husdjurshåren är detta ett utmärkt val.
Vår bedömning
Vi tror att iRobot Roomba är särskilt bra för dem som har husdjur. Testerna visar att den lätt navigerar runt skräp och att den också är bra på djurhår. Särskilt på hårda golv och tunna mattor.
Det är ett utmärkt val för dem som inte vill gå och städa upp innan de börjar, eftersom det är testat för att enkelt kringgå leksaker, tvätt och kablar.
Om du vill ha en robotdammsugare som är mer allsidig och har en stark sugkraft är detta inte rätt val för dig. Med tanke på sugkraften och navigationssystemet är priset i överkant (det högsta i vårt test) och vi räknar med att du får mer för pengarna om du väljer en modell som Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI.
Det vi liker:
- Inbyggd P.O.O.P.-funktion för att undvika kladd
- Tyst – testad till 63db på bara golv och 57,5db på mattor
- Bra laddnings- och drifttid. Testades på 137 respektive 102 minuter.
- Bra för djurhår
- Automatisk tömning i Clean Base
Det vi ikke liker:
- Navigationssystemet är mindre bra än konkurrerande modeller
- Sugkraften är inte lika kraftfull som andra modeller i testet
Hur man väljer den bästa robotdammsugaren
I takt med den växande populariteten har marknaden för robotdammsugare utvecklats kraftigt. Även om de fortfarande inte helt kan ersätta manuell städning finns det modeller som kommer nära.
De flesta robotdammsugare på marknaden är skapade som allroundmodeller som passar de flesta, men det finns variationer, särskilt när det gäller navigationssystem, sugkraft och ljudnivå.
Dessutom kan särskilda parametrar som moppfunktion, husdjur, filter och batteritid användas.
I köpguiden nedan fokuserar vi på dessa parametrar och går i detalj in på deras betydelse för dig och ditt val av den bästa robotdammsugaren.
Navigeringssystem
Robotdammsugare har olika navigationssystem, vissa är effektivare än andra.
De första robotdammsugarna var utrustade med sensorteknik, vilket är den mest primitiva tekniken för navigering. De flesta modeller använder fortfarande sensorer för saker som trappor, men när det gäller kartläggning har mycket avancerad teknik utvecklats.
- Kamera
Kameranavigering som används tillsammans med SLAM-teknik är mycket effektiv, medan kameror utan SLAM ofta gör misstag. Modeller med kameranavigation kan till exempel inte alltid se skillnaden mellan en mörk ruta och en fläck, och de kan inte heller köra i mörker.
- GYRO
Gyroskopteknik har använts i många år för navigering i flygplan och mobiltelefoner. Tekniken är också ganska effektiv i robotdammsugare, även om den inte är lika exakt som LiDAR och SLAM. Å andra sidan är modeller med denna teknik ofta tillgängliga till ett mycket lägre pris. I vårt test använder Irobot Roomba J7+ gyronavigeringsteknik.
- SLAM och VSLAM
SLAM-systemet består av optiska sensorer och algoritmer som gör det möjligt för robotdammsugaren att ständigt beräkna avstånd och mått i ditt hem och kartlägga dem. SLAM använder ofta LiDAR eller kamera (VSLAM). SLAM-systemet är ett av de allra bästa navigationssystemen, men det kan förekomma fel i avståndsbedömningarna, vilket gör det svårt för roboten att förstå hur långt den är från ett objekt, vilket gör det svårt att navigera. SLAM-systemet är mindre exakt än LiDAR och därför ofta något billigare.
I vårt test använder iRobot Roomba i7 i7150 VSLAM.
- LiDAR
LiDAR är den senaste och mest avancerade kartläggningstekniken i robotdammsugare. Den använder laser för kartläggning, vilket gör den till det mest exakta systemet. En nackdel med LiDAR är att tekniken inte är lika bra på att upptäcka små föremål på golvet, till exempel ledningar. Dessutom är modeller med LiDAR-teknik ofta dyrare än andra modeller.
I vårt test använde de flesta modeller LiDAR, inklusive Neato robotbotvac d8 connected, Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI och Roborock S7+.
Vilket system ska du välja?
Om priset inte är en faktor är vår starka rekommendation att välja en modell med LiDAR eller V SLAM, eftersom du får de mest exakta kartorna och den bästa navigeringen.
Ju mer sofistikerad din hemlösning är, desto bättre teknik behöver du. Om du har en liten lägenhet eller ett envåningshus kan du lätt välja en GYRO-modell om de andra specifikationerna uppfyller dina krav.
Sugkraft – Hur kraftfull ska den bästa robotdammsugaren vara?
Sugkraften hos robotdammsugare mäts i Pascal (Pa) och varierar kraftigt. I vårt test varierar modellerna mellan 1800 Pa och 6000 Pa.
Ju högre sugkraft, desto effektivare är robotdammsugaren när det gäller att ta upp djurhår, smuts och skräp från både tjocka och tunna mattor.
Även om du har husdjur eller mattor kan du välja en 1800 Pa-robotdammsugare, som vår testvinnare från iRobot, som har visat sig vara noggrann i båda fallen.
En mycket kraftfull sugkraft innebär inte alltid en grundlig och effektiv rengöring. Därför rekommenderar vi att du tittar på sugkraften i samband med navigationssystemet.
Ljudnivå: Hur hög ljudnivå ska robotdammsugaren ha?
Ljudnivån för alla robotdammsugare mäts i decibel (dB) och ju lägre decibelvärdet är, desto tystare är den. Ljudnivåerna kan variera från 56 till 75 decibel, med en vanlig dammsugare som når upp till 85 dB. Många robotdammsugare har en ljudnivå på cirka 60 decibel, vilket motsvarar ett normalt samtal mellan två personer.
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI har den lägsta ljudnivån i vårt test med 56 decibel.
För att du ska få en bättre jämförelsemöjlighet har vi sammanfattat de olika ljudnivåerna:
- 35-40 dB = ett tyst kylskåp
- 50 dB = Tal och buller i ett öppet kontor
- 60 dB = ett normalt samtal
- 65 dB = en genomsnittlig spisfläkt
- 74 dB = en vanlig dammsugare
- 80 dB = en hårtork
- 98 dB = en borr
- 110 dB = musik på ett diskotek
Observera att den ljudnivå som anges i vår jämförelsetabell är baserad på det ljud som en robotdammsugare gör när den dammsuger. Den tar inte hänsyn till ljudnivån när den är dockad eller när den rengörs i en ren bas eller rengöringsstation.
Robotdammsugare med moppfunktion
En robotdammsugare med mopp är ett smart val för dem som vill ha en 2-i-1-lösning med en grundligare rengöring än dammsugning. I vårt test granskade vi två robotdammsugare med våtmoppning bäst i test, som rengör golvet med olika tekniker.
Mop-teknik
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI använder en mycket enkel teknik där den torkar av ytan med en fuktig trasa efter dammsugningen. Den här tekniken är den vanligaste bland robotdammsugare med mopp och är utmärkt för vardagsstädning.
Om du vill ha en mer djupgående rengöring kan du välja en modell som Roborock S7+, som moppar golvet med en vibrerande ljudteknik. Moppen roteras under moppningen, så rörelsen efterliknar hur du skulle moppa golvet om du gjorde det manuellt. Därför är modeller med den här tekniken bättre lämpade för att ta bort envisa fläckar.
Även om du kan köpa en speciell tvål för Irobot för att tvätta golvet, kan robotdammsugare inte helt ersätta manuell rengöring av golvet. De är dock ett bra komplement till rengöringsprocessen.
Navigering och ytor
De två modellerna i vårt test skiljer sig också åt i hur de hanterar ytor och moppningsprocessen.
Roborock-modellen är till exempel utformad för att upptäcka mattor automatiskt och lyfter upp moppen så att du inte får vatten på mattorna när den dammsuger dem.
Ecovacs-modellen känner också av mattor när moppningsfunktionen är aktiverad, men förbigår dem helt och hållet så att de inte dammsugs i samma cykel.
Andra modeller kräver att du skapar No-Go zoner via appen för att undvika att moppa mattorna.
Båda modellerna i vårt test dammsuger och moppar i samma cykel, vilket sparar tid vid rengöring, men det finns också andra bra robotdammsugare som först dammsuger och sedan rengör golvet.
Enligt vår bedömning är den ena inte nödvändigtvis bättre än den andra. Det beror på dina individuella behov, så se till att kontrollera specifikationerna när du väljer din nya robotdammsugare med mopp.
Rensningsstation
Precis som du kan köpa ett “Clean Case” som tömmer din robotdammsugare på damm (läs mer nedan) kan du också köpa en städstation för din robotdammsugare med moppfunktion. Den har tre praktiska funktioner:
- Automatisk vattenpåfyllning
- Automatisk tvätt av moppen
- Automatisk torkning av moppen
Enligt vår undersökning fungerar rengöringsstationen bra för ytlig rengöring av moppen, men räkna med att du också måste tvätta moppen själv ofta för att se till att den blir ordentligt rengjord.
Robotdammsugare för hem med husdjur
Alla bra robotdammsugare är inte lämpliga för hem med husdjur. Därför har vi sammanfattat tre specifika parametrar som du bör titta på för att vara säker på att du får rätt modell.
Sugkraft
Sugkraften är den viktigaste parametern du bör titta på. Grovt sett gäller att ju högre sugkraft, desto bättre är den på att plocka upp djurhår. Särskilt från mattor. Den starkaste sugkraften i vårt test är 2500 Pa, och detta är också den modell som presterar bäst för djurhår på mattor, och plockar upp till 99 % av håren. Om du inte har mattor kan du klara dig med en lägre sugkraft, men vår rekommendation är minst 2000Pa.
Borstar
De bästa borstarna för att samla in djurhår är av gummi. Vissa bra robotdsammsugare har särskilda borstar för djurhår och andra har en universell borste. Om borsten är gjord av plastborst är vår erfarenhet att håren ofta fastnar och gör dammsugningen svårare.
Extra funktioner
Vår testvinnare i kategorin “Bäst för hem med husdjur” har en inbyggd P.O.O.P-funktion, så att robotdammsugaren kan upptäcka husdjursavfall och navigera runt det, vilket inte alla andra robotdammsugare gör..
Filter för robotdammsugare – särskilt för allergiker
Filtret i robotdammsugaren filtrerar luften som blåser tillbaka in i rummet när du dammsuger och har inget med dammbehållaren att göra.
Det spelar ingen roll vilken typ av filter din robotdammsugare har, eftersom de skiljer sig åt i sin förmåga att filtrera mikropartiklar.
Om du har allergier bör du definitivt välja en modell med HEPA-filter.
HEPA-filter
Dessa filter är särskilt effektiva när det gäller att filtrera små partiklar i damm. De fångar upp till 99,99 % av partiklar som är så små som 0,3 mikrometer. Dessutom ser de till att dammpartiklar och smuts stannar kvar i behållaren. Därför är den här typen av filter särskilt lämplig för allergiker eller om någon i ditt hushåll lider av allergier.
HEPA-filter delas in i fem kategorier:
- EPA 10 – 85
- EPA 11 – 95
- EPA 12 – 99,5
- HEPA 13 – 99,95
- HEPA 14 – 99, 99%
Procentsatserna visar hur många delar av alla partiklar de kan fånga. Om det finns allergiker i hushållet rekommenderas HEPA 13 eller 14, så se till att kontrollera specifikationerna för den modell du väljer.
Filtren 10, 11 och 12 kan inte kallas HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) utan kallas istället EPA-filter (Efficiency Particulate Air).
Mikrofilter
Ett mikrofilter fångar upp mikropartiklar så att de inte sprids i hemmet.
De två filtren är alltså likadana, men skillnaden är att HEPA-filtret är effektivare och bättre på att fånga upp mikropartiklar under dammsugningen.
Om ingen i hushållet har allergier kan du välja en version med mikrofilter.
Utbytbara vs. tvättbara filter
Alla filter måste tas bort efter en tid, men medan vissa modeller kräver filterbyte kan andra robotdammsugare rengöras i diskmaskinen.
Om du är särskilt mån om miljön bör du välja en modell med tvättbara filter. Det sparar också mycket pengar.
Både HEPA-filter och mikrofilter kan tvättas beroende på typ, så kontrollera specifikationerna för din robotdammsugare.
Batteritid och laddningstid: Hur stort är ditt hem?
Det finns en stor skillnad i batteritid och laddningstid för olika robotdammsugare. Om du har ett mycket stort hem är förhållandet mellan laddnings- och körtid det viktigaste.
Roborock S7 och Ecovacs-modellen har till exempel mycket långa laddningstider jämfört med de andra modellerna, men om de kan täcka hela ditt hem på en gång är det inget problem. Irobot Roomba j7+, som har testats på 102 (körning) respektive 137 (laddning) minuter, har däremot ett mer jämnt förhållande.
Det är helt normalt att en robotdammsugare körs flera gånger och laddas på vägen. Vad som är bäst för dig beror på storleken på ditt hem och dina städbehov.
Hur är ditt hem organiserat?
Hur ditt hem är organiserat är avgörande för hur bra robotdammsugare kommer att rengöra ditt hem. Om du har olika typer av golv, mattor, trappor eller många höga trösklar bör du titta noga innan du väljer.
Golvtyper och absorptionsförmåga
Vissa ytor kräver bättre sugning än andra, och i allmänhet fungerar robotdammsugare bäst på hårda golv. Men om du har många mattor är det numera också möjligt att hitta en modell som fungerar bra på tjocka och fluffiga mattor.
Särskilt för mattor är det en fördel att välja en robotdammsugare med en mycket kraftfull och bra sugkraft. I vårt test presterar Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI bäst på mattor med sin sugkraft på 6000Pa.
Dörrtrösklar
Höga trösklar är en utmaning för robotdammsugaren. De flesta klarar höga trösklar på 1-1,5 cm. Ta en titt på vår jämförelsetabell, där vi har listat den testade höjden som varje modell kan hantera.
Du kan också överväga att installera små ramper runt dörren för att göra så att roboten klarar trösklar.
Trappor
Om ditt hem har trappor och du vill använda den på en våning ovanför bottenvåningen är det viktigt att trapporna är avskärmade eller att din robotdammsugare är utrustad med trappsensorer för att förhindra att din robotdammsugare faller ner för trapporna och går sönder.
Bra att ha funktioner
De bästa robotdammsugarna på marknaden har många bra funktioner som gör ditt liv enklare. Vi tar en närmare titt på dem nedan.
Smarta funktioner
Flera av de bästa robotdammsugare är utrustade med så kallade smarta funktioner som röststyrning.
De kan anslutas till röststyrning med Amazon Alexa eller Google Assistant, så du behöver inte gå via appen för att styra robotdammsugaren. Vanligtvis omfattar röststyrning enkla kommandon som start, stopp, paus och dockning.
Det finns dock även mer avancerade kommandon till exempelvis Amazon Alexa där du kan låta den dammsuga olika rum. Det är dock värt att veta att den här typen av kommando endast kan konfigureras med robotdammsugare som kan kartlägga ditt hem.
Integrerad kamera
Det är också möjligt att få robotdammsugare med en integrerad kamera som kan ta bilder under tiden du dammsuger. iRobot Roomba J7+ är ett exempel på detta. Om den till exempel stöter på en leksak tar den en bild och skickar den till dig via appen. Du kan sedan bestämma hur den ska reagera och om den ska undvika det området i framtiden.
Indikator för dammbehållare
Vissa modeller är utrustade med en indikator på toppen som visar när dammbehållaren behöver tömmas. Många andra robotdammsugare ger dig ett meddelande i appen eller talar om det med en röst. Indikatorn är smart eftersom du kan se den innan du slår på den och tömmer den. Särskilt om du inte är hemma när den ska städa.
Ren bas
Den största fördelen med automatisk tömning i en “Clean Base” är att dammsugaren kan städa när du inte är hemma utan att den kör fast med en full dammbehållare.
En annan stor fördel är att “Clean Base” kan rymma 30-60 fulla sopkärl innan du behöver tömma den.
Timer-funktion
Med en timerfunktion kan du programmera dammsugaren så att den arbetar på tider som passar dig. Du kan programmera den så att den körs när du är på jobbet, hämtar barnen på dagis eller går ut med hunden.
Teknik för att undvika klippor
Tekniken för att undvika kliv är en trappavkännare som tack vare sensorer upptäcker när det finns en risk för att din robotdammsugare faller nerför trappor. Den här funktionen är användbar om du vill ställa in din robotdammsugare så att den körs på en våning där trappor inte kan stängas av.
VANLIGA FRÅGOR
Vilken robotdammsugare är bäst i test?
Den bästa robotdammsugaren i testet är iRobot Roomba i7. Denna bäst i test -modell är en riktigt bra robotdammsugare som vinner framför allt för sin kombination av sugkraft och ett kraftfullt navigationssystem, som tillsammans gör den mycket effektiv - även för djurhår.
Vilken robotdammsugare ska jag välja?
Vilken robotdammsugare du ska välja beror mycket på dina individuella behov. Faktorer som påverkar ditt val av just din bäst i test robotdammsugare är bland annat storleken på ditt hem, husdjur och om du vill ha en moppfunktion.
Är en robotdammsugare värd pengarna?
Om en robotdammsugare är värd pengarna beror på dina behov. En robotdammsugare kan inte helt ersätta manuell städning, men de nyare modellerna är ganska effektiva för daglig städning och är ett bra komplement till andra städuppgifter.
Är det dyrt att driva en robotdammsugare?
Robotdammsugare använder mellan 20-40 W per laddning. En vanlig dammsugare använder i genomsnitt upp till 900 W. Så det korta svaret är nej, en robotdammsugare är inte dyr när det gäller effekt.
Är en robotdammsugare en bra idé?
Om en robotdammsugare är en bra idé beror på dina städbehov. Om du vill ha mer flexibilitet och hjälp med den dagliga städningen anser vi att den är värd pengarna.
Kan robotdammsugare gå över dörrtrösklar?
Ja, robotdammsugare kan ta sig över trösklar. Se vår jämförelsetabell för specifikationerna för varje modell.
Kan robotdammsugare ta emot hundhår?
Kan en robotdammsugare köras i mörker?
Robotdammsugare med LiDAR-navigationsteknik kan arbeta i mörker.
Kan en robotdammsugare rengöra golv?
Om du köper en robotdammsugare med moppfunktion kan den rengöra golvet. Kolla in avsnittet om robotdammsugare med mopp, bäst i test, i denna artikel.
Kan Roborock köra över dörrtrösklar?
Ja, Roborock S7+-modellen i vårt test klarar trösklar på upp till 0,5 cm.