Ritplatta bäst i test 2022

1
Wacom Intuos Bluetooth Medium

Med denna ritplattan från Wacom kan du vara säker på att alla detaljer har blivit tänkt på! Allt från storlek till funktioner och design är i toppklass, och något de flesta är ute efter. Även pennan som medföljer har hög standard. Mer info Denna Wacom ritplatta är en riktigt bra digital ritplatta - bäst i test overall. Den kommer här i en mellanstor storlek med detaljerad penna, överlägsen tryckkänslighet och möjlighet att skräddarsy branschens bästa…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wacom Intuos Bluetooth Medium 1.029 kr. Teknikmagasinet
Wacom One Medium 614 kr. Compumail
Wacom Cintiq 22 10.843,43 kr. Amazon.se
Wacom Intuos Pro Medium Paper Edition 4.790 kr. CyberPhoto
Huion Kamvas Pro 13 3.835,36 kr. Amazon.se

I tiotusentals år har människor ritat – tänk bara på alla de grottmålningar man har hittat från de tidigaste årtusendena. Att rita är ett sätt att kommunicera, slappna av och få utlopp för kreativitet som människor i alla åldrar kan njuta av. Tänk då att en så föråldrad aktivitet kan möta dagens högteknologiska samhälle i en ritplatta. Det är en mycket användbar pryl så att du enkelt har dina teckningar samlade, och inte behöver ta med och hålla reda på massa pennor i olika färger samt papper. Fördelarna sträcker sig långt utöver detta, och den är även perfekt både på resan och hemma i soffan!

Det kan dock vara svårt att veta vilken som är den bästa ritplattan för dig och dina behov. De kommer nämligen i olika storlekar och med olika funktioner. Här har vi därför samlat de ritplattor som vi anser är bäst i test, så att du ska kunna hitta den som passar dig bäst! Du kommer även att guidas i hur du väljer rätt ritplatta för dig.

Wacom Intuos Bluetooth Medium – Ritplatta bäst i test

Med denna ritplattan från Wacom kan du vara säker på att alla detaljer har blivit tänkt på! Allt från storlek till funktioner och design är i toppklass, och något de flesta är ute efter. Även pennan som medföljer har hög standard.

Mer info

Denna Wacom ritplatta är en riktigt bra digital ritplatta – bäst i test overall. Den kommer här i en mellanstor storlek med detaljerad penna, överlägsen tryckkänslighet och möjlighet att skräddarsy branschens bästa programvaror utifrån dina egna behov. Ritplattan är dessutom helt trådlöst och gör att du via Bluetooth kan ansluta till din Mac eller PC för att slippa sladdar och annat trassel som bara är i vägen. Vi känner alla igen synen av hur många kreativa människor redan har stökiga skrivbord, visst?

Den kommer alltså med en ny tryckkänslig penna med 4096 nivåer, som ger dig full kontroll och precision oavsett om du ska teckna, redigera eller färglägga. Pennan är ergonomisk, trådlös och batterifri samt har en låg vikt för att vara så bekväm som möjligt i handen även under längre sessioner. Läshöjden är 7 mm och har +/- 0.25 mm digital tolerans. På pennan finns två programmerbara knappar för kortkommandon, och plattan i sig har fyra programmerbara ExpressKeys™.

Snygg och slimmad design

Den nya serien som denna Wacom Intuos Bluetooth Medium tillhör är mer slimmad (endast 8.8 mm tunn) och lättare än tidigare modeller från Wacom. Rundade kanter i modern design ramar in hela denna fantastiska ritplattan och du har inbyggd förvaring för din penna när du inte använder den.

En nyhet är att du här får tillgång till samtliga av Corels tre mest kända programvaror på en och samma gång – nämligen Corel Aftershot™, Corel Painter Essentials 6™ och Clip Studio Paint Pro. Du väljer smidigt vilka program du vill ladda ner vid registrering av ritplattan, sedan är det bara att köra!

Vid trådlös anslutning har plattan upp till 15 timmars batteritid, och är du inte klar med dina kreativa projekt går det även bra att använda sladd. Laddning sker via micro-USB och plattan fungerar tillsammans med Windows® och Mac OS X. Som om inte allt detta vore nog får du i köpet med en tryckkänslig penna, tre extra uddar, uddborttagningsverktyg, manual, micro USB-kabel (1.5 meter).

Det vi liker:
 • Snygg, slimmad och smidig design med rundade kanter och lätt vikt
 • Ergonomiskt utformad och tryckkänslig penna med 4096 nivåer medföljer
 • Två knappar för kortkommandon, och ytterligare fyra programmerbara knappar i ExpressKeys™
 • Lång batteritid i upp till 15 timmar
 • Sladdlös variant så att du är helt fri
Det vi ikke liker:
 • Högre pris än Wacom One Medium trots inte väldigt många fler/bättre funktioner
 • Lägre upplösning än många andra modeller

Wacom One Medium – Billig ritplatta

Här har vi ytterligare en ritplatta från Wacom, som även den uppfyller de flesta användares behov. Den främsta skillnaden är att denna Wacom One Medium säljs till ett mycket lägre pris än de flesta andra plattor – så du behöver inte se en tight budget som en av dina nackdelar, utan här kan även de på en tight budget har möjlighet att få en bra ritplatta.

Mer info

Trots att du kan köpa denna ritplatta, som även kan sägas vara en digital skrivplatta, till ett lågt pris behöver du inte känna att du kompromissar alltför mycket med dess kapacitet och kvalitet. Wacom One är nämligen en robust ritplatta som låter dig rita, skissa och redigera bilder med naturlig känsla.

Även smidigheten är hög, då den är tunn som en smartphone men har allt du behöver. På så sätt kan du enkelt ta med dig ritplattan var du än är och kan när som helst, var som helst påbörja ditt nästa projekt. Allt du behöver göra är bara att ansluta USB-kabeln från Wacom One till din Mac eller PC, ladda ned och installera drivrutinen och så är du redo att köra!

Högkvalitativ penna

Du kommer att märka hur fint det här går att skissa och måla med mer precision med Wacom One. Wacoms avancerade elektro-magnetiska teknologi i pennan ger dig en fantastisk kontroll och noggrannhet. Wacom One hjälper dig att få till dina konstprojekt precis som du alltid velat få dem, genom att perfekt matcha rörelsen med din penna.

För med pennan får du verkligen en naturlig känsla. Den har utvecklats som en mottaglig, ergonomisk, tryckkänslig penna som ger dig ett naturligt sätt att skissa, rita, måla eller redigera bilder. Det är en batterifri penna, som väger lite, är perfekt balanserad och bekväm nog att använda hur länge du vill.

Till sist kan vi nämna att Wacom One i storleken medium är, liksom vår testvinnare från Wacom, en lagom yta/storlek på skärm för de flesta. Det tar inte upp överdrivet mycket plats, men ger dig en större yta/skärm för bredare drag med pennan, och mer utrymme att uttrycka dig själv. Och som sagt, den ryms fortfarande i din datorväska. Allt som allt absolut en ritplatta som är bäst i test av de billiga!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Har en lagom storlek som inte tar upp mycket plats men samtidigt ger bra yta/skärm att rita på
 • Dess penna har högteknologiska egenskaper och är mycket bra
 • Bra respons i ritningen
 • Möjligt att både rita, skriva och redigera bilder
Det vi ikke liker:
 • Kräver anslutning till Mac med sladd
 • Erfarna kan uppleva bristande hållbarhet i pennan

Wacom Cintiq 22 – Bästa premium

Att Wacom återigen tar plats på vår lista får man ändå ta som ett kvalitetstecken – de vet tveklöst vad de gör, och det är inte för inte som de är bland de absolut mest marknadsledande inom ritplattor! Med denna Cintiq 22 får du en högkvalitativ ritplatta för de allra mest kräsna kreatörerna.

Mer info

Så, vad är det då som gör Wacom Cintiq 22 till något som bör kunna nöja de allra mest avancerade kreatörerna? För det är helt klart en ritplatta som gynnar kreativitet och skapande direkt på skärmen på allra bästa sätt. Till att börja med är det visuella uttrycket riktigt viktigt, och här får du fantastiska färger och HD-upplösning. På så sätt blir allting väldigt realistiskt och ger ett fint intryck i denna modell som således inte bara är en ritplatta med inbyggd skärm – utan en inbyggd skärm som då är i högsta klass. Wacom Cintiq har en upplösning på skärmen på 1920 x 1080 (HD).

Du kommer att märka att Wacom Cintiq 22 är byggd för kreativitet, med antireflex-yta. Dess antireflex-yta gör att du kan undvika distraherande reflektioner när du arbetar. Alla som har upplevt det vet hur irriterande det kan vara när något oönskat kommer in och stör täcker bilden. Dessutom är denna ritplatta hållbar och reptålig. Så även om den är en premium-modell behöver du inte behandla den som om det vore en skör diamant – utan den klarar att användas.

Ergonomisk design

Denna ritplatta har även en ergonomisk design, som på ett högklassigt sätt kombineras med den tryckkänsliga pennan Pro Pen 2. Både pennan och skärmen är batterifria, vilket ger en hög nivå av smidighet. Tack vare fällbara ben kan du enkelt få en perfekt position på ritplattan, från helt platt till 19° lutning. Just 19° lutning är något som vi ser även hos andra modeller från Wacom, vilket indikerar att det är en optimal lutning för de flesta. För ännu mer flexibilitet och bättre ergonomi finns ett externt ställ.

Dess Wacom Pro Pen 2 erbjuder precision och kontroll med 8,192 trycknivåer, lutningskänslighet och låg aktiveringskraft. En stor fördel enligt många är att Wacom Pro Pen 2 ser ut och känns som en vanlig penna. Vidare behöver pennan aldrig laddas, utan med EMR (Electro Magnetic Resonance) får den sin ström från själva plattan. Den är också bekväm i din hand, då pennan är välbalanserad samt har ett gummigrepp och två programmerbara sidoknappar som är lätta att nå.

Det vi liker:
 • Antireflex-yta gör att du kan undvika distraherande reflektioner när du arbetar
 • Ergonomisk Wacom Pro Pen 2 med hög precision och hela 8,192 tryckkänslighetsnivåer
 • Pennan behöver inte laddas
 • Reptåligt material på skärmen
 • Kompatibel med ett flertal tillbehörspennor för mer frihet
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris inte alla är beredda att betala
 • Tung vikt på över 5 kg.

Wacom Intuos Pro Medium Paper Edition – Bästa för skisser

Va?! En till ritplatta från Wacom?! Ja – men vi sa ju också att de är de absolut bästa. Och är har Wacom gjort en ritplatta som är en variant av vår testvinnare, men i ‘Paper Edition’. Den är perfekt för den som jobbar med skisser med pennor och kritor.

Mer info

Som du kanske kan ha anat från att vi utsåg den till allra bäst i test, är Wacom Intuos Pro är den nya serien för både proffs och seriösa amatöranvändare från Wacom. Intuos Pro finns i tre storlekar (small/medium/large) och två modeller – en standardplatta och en platta speciellt anpassad för pappersanvändning men denna för pappersanvändning finns dock ej i small. Men denna Medium kan dock sägas vara lagom både för att kunna få ner i väskan, och ge tillräckligt med yta att rita på.

Generellt kan man säga att den som jobbar med ren datorgrafik, bildbehandling etc troligen väljer standardmodellen, medan den som normalt jobbar mer med skisser/teckning med pennor, kritor osv bör välja denna pappersanpassad version. Här kan du nämligen skissa och lagra skisser i plattan – för att vid senare tillfälle koppla in plattan och föra över skisserna till datorn.

Jobba med både pennor och fingrar

Att denna Paper-modeller är speciellt anpassade för skiss på papper visar sig i några olika funktioner/egenskaper. Rent fysiskt så är den försedd med en pappersklämma, med vilken du snabbt och enkelt fäster och tar loss pappersarket. Förutom detta levereras den med två stycken pennor – både den vanliga Pro Pen 2 och Fine tip-pennan som har en 0,4 mm tuschspets (inkl 3 st extra bläckampuller). Till detta följer även med 10 st passande pappersark.

Mjukvarumässigt så ingår till denna variant även Inkspace Basic. Detta är en programvara som klarar multilagershantering av dina skisser, inklusive export-/synk-möjligheter. Du bör dock vara uppmärksam på att detta kräver registrering hos Wacom, men det är enkelt fixat. Den mer avancerade Inkspace Plus kommer du även att kunna köpa separat för att ta allt ett steg längre!

Wacom Intuos Pro Medium Paper Edition är vidare en platta som har både lutningskänslighet och olika trycknivåer, vilket ger dig möjlighet att jobba på ett snarlikt sätt som med traditionella metoder – alltså med penslar och pennor osv. Förutom att jobba med pennan mot din platta finns även en Multi-touch-funktion, som gör att du med fingrarna kan styra olika funktioner och ge kommandon via ritytan. En mycket cool och nära känsla!

Knappsatsen med snabbknappar och funktionsring utökar dina möjligheter till kontroll och navigation ytterligare. Detta naturliga sätt att använda denna platta ger mer utrymme för kreativitet, snarare än att uppleva en begränsning i tekniskt arbete!

Det vi liker:
 • Trådlös inkoppling till datorn så att du slipper trassel med sladdar
 • Vändbar, så det spelar ingen roll om du är höger- eller vänsterhänt
 • Perfekt för dig som skissar på papper
 • Går att använda både penna och fingrar mycket bra
 • Smarta mjukvaror för perfekt anpassade funktioner
Det vi ikke liker:
 • Kan ge ett något mer klumpigt intryck än andra plattor
 • Onödigt högt pris för de som vanligen inte skissar på papper

Huion Kamvas Pro 13 – Stor och bra yta för priset

Jodå, det finns andra tillverkare än Wacom som gör mycket bra ritplattor – vilket denna Huion Kamvas Pro 13 visar. Det är nämligen en uppskattad ritplatta med ett diagonalmått på, vilken namnet indikerar, 13,3 tum (alltså strax under 34 cm). Denna storlek gör att den inte är lika stor som testets största, Wacom Cintiq 22, men större än de andra 3. Så vill du ha en något större ritplatta till ett rimligt pris, är denna från Huion absolut något för dig!

Mer info

Till sist i detta ritplatta-test har vi här en ritplatta från en annan tillverkare i form av Huion. Samtidigt som det är en relativt stor ritplatta är den lätt i vikt på under ett kilo, vilket gör att du kan ta med den i väskan enkelt och arbeta när och där du vill. Du har också stor frihet när det kommer till anslutning och sätt att jobba, då du kan välja om du vill ansluta den till en dator eller till en Android smartphone. Att den däremot inte är kompatibel med en iPhone är en av dess nackdelar och gör att användarkretsen blir jämförelsevis begränsad.

Vissa nackdelar kan dock sägas vägas upp andra fina tekniker. Det är trots allt fortfarande en bra ritplatta till dator som många uppskattar. Du har även möjlighet att använda Huion Kamvas 13 som helt vanlig pen tablet, alltså att din dator eller Android-telefon används med skärmen. Detta ger variation och låter dig spara ström om det är din bärbara dator som du använder som källa för ström.

Högkvalitativ skärm

De som dock kan använda ritplattan gör det med en mycket fin och livlig inbyggd skärm. Skärmen med diagonalmåttet 13,3 tum är nämligen av väldigt hög kvalitet då den har full HD, vilket ger dig full njutning av klara färger och skarpa detaljer. Upplösningen ligger på fina 1080 x 1920 pixels och kontrasten 1000:1, färgdjupet är 16,7 miljoner färger. Vidare är skärmen laminerad vilket gör att parallax kan undvikas, samt så bidrar dess antireflex-yta till att du inte störs av några ljusreflektioner i skärmen.

Med i köpet får du en mycket bra digital penna med den nya Pen Tech 3.0 teknologin. Här har spetsen placerats med avsikten att du ska kunna komma ännu närmare den känsla du har av att rita med en vanlig penna av blyerts eller tusch. En till skön aspekt med pennan är att det är en batterifri penna, så att du inte behöver oroa dig för att ladda den eller byta batterier. Denna penna kan smart nog även ersätta din vanliga mus. På så sätt minskar risken för arbetsskador kopplade till användning av musen.

Till sist kan vi berätta att du kan beställa ritprogrammet Huion Sketch helt kostnadsfritt till din Android på Google Play så att du snabbt och smidigt kan komma igång. Först behöver du bara välja om du vill ha ritplattan i grön eller lila, och sedan är det bara att börja rita!

Det vi liker:
 • Mycket enkelt justerbart stativ så att du kan anpassa ställning optimalt
 • Marknadens högsta rapportfrekvens på 266 PPS
 • Halkskydd med fantastisk stabilitet
 • Skärmyta som är täckt med antireflexglas och har full HD
 • Mycket yta för pengarna
Det vi ikke liker:
 • Endast kompatibelt med Android-telefoner, inte iPhone
 • Om man tidigare har använt Wacoms ritplattor kan det bli en omställning och utrustning kan ej återanvändas
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5
Aktivt ritområde 216 x 135 mm 216 x 135 mm 470 x 260 mm 224 x 148 mm 294 x 165 mm
Anslutningsteknik Bluetooth USB USB Bluetooth USB
Upplösning 2540 lpi 2540 lpi 5080 lpi 5080 lpi 5080 lpi
Trycknivåer 4096 st. 4096 st. 8192 st. 8192 st. 8192 st.
Operativsystem Windows 7 och Mac OS X 10.10 Windows 7, Google Chrome OS 87 och Mac OS X 10.10 Windows 7 och Mac OS X 10.10 Windows 7 och Mac OS X 10.10 Windows 7 och Mac OS X 10.12
Lutningskänslighet 19° 19° 19° 60 nivåer 60 nivåer
Storlek 26,4 x 20 x 0,88 cm 27,7 x 18,9 x 0,87 cm 56 x 35 x 4 cm 33,8 x 21,9 x 0,8 cm 36,6 x 21,7 x 1,2 cm
Vikt 410 g. 436 g. 5 600 g. 700 g. 980 g.

Hur man väljer den bästa ritplattan

Nu har du fått bra koll på de bästa ritplattorna, men det kanske ändå inte hjälper dig hela vägen fram till vilken du faktiskt ska välja när du väl ger dig ut och köper en ritplatta. Behoven och kraven skiljer sig även mellan olika användare, där vissa aspekter innebär fördelar och nackdelar för någon, medan andra klassar fördelar och nackdelar utifrån egna önskemål annorlunda.

Därför har vi här utifrån egna erfarenheter och research från exempelvis internationella väletablerade testsajter satt ihop en guide till hur du köper en ritplatta som är den bästa ritplattan för dig och dina behov.

Upplösning

En av de viktigaste aspekterna att hålla koll på innan du köper en ritplatta för att få bäst behållning när du väl ska använda plattan är vilken upplösning ritplattan har. I grund och botten innebär detta att ju högre upplösning som ges, desto finare kan du få till detaljerna i det som du ritar digitalt.

Betyder det att du ska köpa den högsta tillgängliga upplösningen? Tja, om du har råd med det behöver inte vara en dålig idé, men om du har en stramare budget att hålla dig inom måste du tänka på om det typ av arbete du gör kräver maximalt fina detaljer eller inte.

För enklare arbeten såsom till exempel grundläggande logotypdesign kanske finare detaljer inte behövs, och du kan då spara lite pengar genom att köpa en enklare ritplatta surfplatta där upplösningen är lägre. Om du däremot ägnar dig mer åt avancerad konst, eller fotorealistiska teckningar, är hög upplösning en nödvändighet och bör betraktas som en investering.

När du tittar på upplösningen på olika ritplattor kan du märka att vissa mäter upplösning i pixlar, medan de flesta använder ‘Lines Per Inch’ (LPI).

Trycknivåer

Många moderna ritplattor har en mycket bra tryckkänslighet med olika trycknivåer och kan då anpassa ritningen beroende på hur hårt du trycker med pennan mot din platta när du ritar digitalt. Detta varierar dock mellan olika ritplattor, där några av marknadens billigaste ritplattor faktiskt inte har några trycknivåer alls. Som du kan se i tabellen ovan kan vissa ritplattor faktiskt ha dubbelt så stor tryckkänslighet än andra, så du behöver fundera över dina behov här och vad du vill känna när du ritar digitalt.

Tryckkänslighet är nämligen en väldigt viktig faktor i vilken kvalitet som du kan få i dina skisser och teckningar som du ritar digitalt. Om du bara ritar enklare skisser kanske du inte bry dig för mycket om tryckkänslighet, medan det för seriöst konst- och designarbete är det viktigt.

Helst bör du söka efter en modell med de högsta nivåerna av tryckkänslighet du har råd med. Detta ger dig den närmaste känslan av att arbeta med riktiga pennor och kritor på papper eller duk.

Responsivitet

En ritplattas responsivitet, ibland även uttryckt som dess prestanda, är en faktor som mäts i ‘Points Per Second’ (PPS). Ju högre siffra, desto bättre respons får du då du ritar digitalt, vilket innebär att det är mindre fördröjningstid mellan när du gör något på ritytan/dess skärm och när plattan svarar på det.

Här kan man se relativt stor skillnad på äldre och yngre ritplattor. För att ge en fingervisning har vår testvinnare en prestanda på 133 rapporter per sekund.

Storlek

Som du kan se finns det plattor i olika storlekar, allt från runt 20 cm i längd till det dubbla. Att en större ritplatta är lika med en bättre digital ritplatta är dock inte helt sant. Till att börja med innebär större storlek vanligtvis också större kostnad, och du får inte alltid det bästa för detta. En mindre surfplatta kan faktiskt ge högre upplösning för det belopp du spenderar, och många kreatörer tycker att små surfplattor fungerar utmärkt då de ritar. En fördel som mindre plattor har jämfört med större är att de är lättare att resa med och stoppa ner i väskan. Dessutom väger de mindre.

När du köper en större platta måste du bland annat vara säker på att du har plats för den på skrivbordet. Naturligtvis kan du eventuellt köpa ett större skrivbord, vilket skulle lösa problemet, men då måste du se till att du har plats på kontoret för det större skrivbordet. Att köpa ett större kontor är inte alltid ett alternativ. Så långt kan man alltså dra det! En stor ritplatta innebär dock givetvis att du får stor yta/skärm att rita på, vilket ger en härlig frihet.

Material

Vad din surfplatta är konstruerad av är också en faktor att ta i beaktning. Det är en fördel om ritplattans yttre konstruktion innehåller mer metaller än plast, eftersom den ger extra styrka. Nackdelen med metallkonstruktion är att den är något tyngre.

Givetvis är dock ritytan/dess skärm ännu viktigare än ramen, och i detta fall handlar det till stora delar om materialets struktur. Helst vill du att glaset ska vara så slät som möjligt för att du då skönt och sömlöst kan glida över med pennan. Dessutom är det bra att dess yta/skärm är med antireflexglas, så att du slipper störande spegling från exempelvis ljus i det du tecknar på den skärm du har framför dig.

Anslutning

Hur en ritplatta kan ansluta till din dator är en annan faktor att tänka på. De flesta ritplattor kan anslutas till din dator via USB, och är kan det vara lite beroende på din dator och dess ålder vilken USB-port (2 eller 3) det är som gäller.

Vissa ritplattor och datorer kan dock på ett fantastiskt sätt anslutas ihop med BlueTooth. Som du kan se i vår tabell har inte alla ritplattor BlueTooth, så du måste kontrollera detta om det är så du föredrar att arbeta. För visst är det skönt att slippa sladdar?

Kompatibilitet med operativsystem och programvara

Ditt urval av ritplattor kan begränsas av det operativsystem du använder. Som nuvarande marknadsledare erbjuder Wacom den bästa kompatibiliteten med enheter som fungerar på Windows, Mac och de flesta versioner av Linux.

Wacom är marknadsledare inom ritplattor, och Apple är en stor aktör inom data och telefoni. Det är därför riktigt smart att Apple-enheter som Mac, iPad och iPhone levereras med redan installerade Wacom-drivrutiner. Windows-användare måste dock fortfarande installera drivrutiner manuellt som vanligt. Andra märken av ritplattor kommer sannolikt att kräva manuell installation av drivrutiner oavsett vilket operativsystem du använder.

Pris

Det finns ritplattor i flera olika prisklasser – både budgetalternativ och de i premiumklassen. I många fall hänfer pris och kvalitet ihop, men det betyder inte att du inte kommer långt på en billigare ritplatta. Detta är helt klart den faktor som kommer att ha störst betydelse när det gäller vad du kan välja, oavsett hur mycket de andra faktorerna spelar. Här är rekommendationerna för varje budgetnivå:

FAQ

Vilken ritplatta är bäst i test?

Wacom Intuos Bluetooth Medium är bäst i test, då den har fina funktioner och tekniker som gör att du kan rita på bästa sätt. Testets andra modeller är dock bra på sina sätt.

Vilken ritplatta ska jag köpa?

Den ritplatta du ska köpa beror på dina egna behov och krav. Är du en ambitiös kreatör som kanske använder ritplattan i jobbet är en mer avancerad bra för dig, medan en enklare funkar för andra.

Vad kan man göra med en ritplatta?

Det du kan göra med en ritplatta är i princip detsamma som med ett ritblock - alltså allt från att skissa skisser till att teckna teckningar. Både vuxna och barn kan ha glädje av en ritplatta.

Vad är skillnaden mellan en ritplatta och en grafikplatta?

Skillnaden mellan en ritplatta och en grafikplatta är att du med en ritplatta behöver en extern skärm på vilken du ser ditt arbete, medan du på en grafikplatta ser skapelsen direkt nere på plattan.