Riskokare Test (2022) → Guide till marknadens 7 bästa riskokare

1
Tefal Classic 2 Riskokare

Om du lockas av tanken att på allra smidigaste sätt koka ditt ris med en pålitlig hjälpreda i form av marknadens bästa riskokare, har du här den perfekta varianten för dig. Tefal Classic 2 Riskokare hjälper dig nämligen till perfekt kokt ris, varje gång. Detta görs möjligt tack vare noggrann utveckling och begrundade av alla detaljer och funktioner. Denna riskokare är robust i sin konstruktion och har bland annat utvecklats med non-stick beläggning. Den är…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Tefal Classic 2 Riskokare 678 kr. Amazon.se
Wilfa RC-10CD Gohan Riskokare 499 kr. NetOnNet
Gastroback Design Pro 42518 Riskokare##
Tristar RK-6127 Riskokare##
Lékué Quinoa- och riskokare 199 kr. Bagaren och Kocken
Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare##
OBH Nordica Versatile Riskokare 799 kr. Amazon.se

Det finns inget värre än att bränna ditt ris eller liknande medan du tillagar det, och om detta också händer ofta för dig, bör du överväga att skaffa en riskokare. En riskokare kan hjälpa dig så att riset tillagas till perfektion, utan att du behöver kämpa för mycket själv. 

I denna artikel har vi samlat några av de bästa riskokarna på marknaden, och då har många av modellerna ännu fler funktioner än bara möjligheten att laga ris. Så oavsett om du letar efter en enkel och bra riskokare eller en multifunktionell riskokare kan du läsa om de bästa i detta test av riskokare. I slutet av detta test kan du också läsa om vad du bör hålla koll på när du köper din riskokare.

Tefal Classic 2 Riskokare – Riskokare bäst i test

Om du lockas av tanken att på allra smidigaste sätt koka ditt ris med en pålitlig hjälpreda i form av marknadens bästa riskokare, har du här den perfekta varianten för dig. Tefal Classic 2 Riskokare hjälper dig nämligen till perfekt kokt ris, varje gång. Detta görs möjligt tack vare noggrann utveckling och begrundade av alla detaljer och funktioner. Denna riskokare är robust i sin konstruktion och har bland annat utvecklats med non-stick beläggning. Den är helt enkelt bäst i test! 

Därför ska du välja Tefal Classic 2 Riskokare

Detta är en riktigt bra riskokare som har utvecklats på bästa sätt med såväl hållbarhet som funktionalitet i fokus, och tack vare detta har vi utsett den till den riskokare som är bäst i test. Bara av att titta på den ser du att detta är en oumbärlig hjälpreda i köket som du kommer att få nytta av i många år. Med sin vita färg smälter den väl in i de flesta kök. 

Det är en maskin med en bra kapacitet på 3,2 liter, vilket motsvarar ungefär 10 koppar ris och 20 koppar ris. Dess inre gryta har en smart beläggning och för att göra maskinen ännu mer praktisk är dess behållare löstagbar. Tefal Classic 2 har ett genomskinligt lock så att du enkelt kan följa och se hur det går för ditt ris – utan att behöva lyfta locket och därmed släppa ut värmen. Locket är också tillverkat av härdat glas med ångventil. Dessutom gör handtagen på modellens bas och lock att den är enkel att flytta, och att den är så pass enkel att hantera är ett stort plus. 

Användarvänlig struktur

Är du ute efter en riskokare som du verkligen kan använda, och låta den uppfylla sitt syfte – att klart underlätta i köket i allmänhet, och då du ska koka ris i synnerhet, är Tefal Classic 2 perfekt för dig. Den säkerställer att du får perfekt ris varje gång. Ibland finns det ingen anledning att det ska finnas massa program att välja mellan, utan ibland kan det räcka med ett par stycken. Och två program är precis vad Tefal Classic 2 har. Ett program är för tillagning (cook), och ett för varmhållning (keep warm). På så sätt behöver du inte lägga massa tid på att sätta dig in i olika inställningar och optimal temperatur – för det sköter maskinen själv. 

Vilket av de två programmen som Tefal Classic 2 visas med hjälp av en indikatorlampa. Det gör allting smidigt, och du kan på ett längre avstånd se vilket läge den är inställd på, istället för att behöva närma dig en skärm. När tillagning av riset är färdigt sker en automatisk omkoppling till varmhållning, vilket ökar användarvänligheten och smidigheten ytterligare. 

Förutom alla dessa egenskaper som gör Tefal Classic 2 till en smidig hjälpreda i köket ingår en sked och måttbägare i köpet. Så nu förstår du att detta är den riskokare som är allra bäst i test och förtjänar sin utmärkelse som den bästa riskokaren 2021!

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 710 watt 
 • Kapacitet: 3,2 liter
 • Tillbehör: Sked och måttbägare
 • Färg: Vit
 • Vikt: 3,7 kg.
Det vi liker:
 • Indikatorlampa visar om den är i tillagnings- eller varmhållningsläge
 • Smart glaslock med ångventil
 • Praktiska handtag för enkel hantering

Wilfa RC-10CD Gohan Riskokare – Multifunktionell och prisvärd riskokare

Wilfa är ett välkänt varumärke när det kommer till köksmaskiner, och du kan lita på att även denna riskokare, Wilfa RC-10CD Gohan, håller en hög standard. Här kan du laga ditt ris till perfektion, och det är ingen liten riskokare du får tag i. Nej, denna har en kapacitet på 1,8 liter färdiglagat ris, samt ta del av flera smarta funktioner. Kräver detta att jag investerar alla mina besparingar, undrar kanske du då? Nej, tvärtom är detta en mycket prisvärd riskokare som de flesta kan ha råd med.

Därför ska du välja Wilfa RC-10CD Gohan Riskokare

Om du är ute efter en riskokare som du på bästa sätt kan göra många olika typer av rätter i, men samtidigt inte betala alltför mycket för detta, är denna Wilfa RC-10CD Gohan Riskokare det perfekta valet för dig. Den har nämligen flera olika program som du kan välja mellan. På så sätt är det mycket enkelt för dig att koka ris, koka gröt eller ånga grönsaker. Med andra ord kan du använda din riskokare vid flera tillfällen i vardagen, såsom till frukosten eller lunchens grönsaker. Den underlättar även din matlagning när du har gäster över, då du inte behöver sitta och oroa dig för om du ska bränna riset du ska servera till din goda middag.

Du ställer in din riskokare genom att trycka på den intuitiva och enkla panelen framme på maskinen. Panel ger dig en bra överblick över maskinens funktioner och du kan få information om det mest väsentliga. 

Detta bidrar till en stor smidighet, liksom att dess sladd går att ta av för att enkelt kunna förvara och servera från maskinen. Det är dock fullt möjligt att du inte kommer att känna någon större stress att ställa iväg maskinen, då den har ett mycket snyggt utseende i rostfritt stål. På så sätt smälter den smidigt in i de flesta kök.

Multifunktionella egenskaper

Som vi nämnde ovan är denna Wilfa RC-10CD utrustad med olika funktioner och program beroende på vad du vill tillaga. Riset kokas automatiskt och att du kan gå bortom detta och få till krämig gröt och smakrika grönsaker genom kokning respektive ångning är riktigt smart. Att ånga grönsaker är ett mycket bra sätt att tillaga dem, då mycket av vitaminerna och mineralerna behålls i grönsakerna, istället för att försvinna ut i kokvattnet om du skulle koka dem som vanligt. Ofta blir de dessutom mer spänstiga, och helt enkelt godare – vilket ju är målet! 

Utöver dessa multifunktionella egenskaper beroende på ingredienser finns en varmhållningsfunktion så att du inte behöver stressa med att servera rätterna så fort de har tillagats klart. 

Som om inte allt detta vore nog säljs denna Wilfa RC-10CD Gohan Riskokare, bäst i test av de billiga varianterna, till ett plånboksvänligt pris. Trots detta ingår flera smarta tillbehör, såsom glaslock, hylla, slev och mätkopp ingår. På så sätt kan du på bästa sätt få till goda rätter i stora mängder, t.ex. hela 1,8 liter färdigt ris, till hela familjen eller dina gäster!

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 700 watt 
 • Kapacitet: 1,8 liter
 • Tillbehör: Glaslock, hylla, slev och mätkopp
 • Färg: Rostfritt stål 
 • Vikt: 3 kg
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Program för att både koka ris, koka gröt och ånga grönsaker
 • Non-stick beläggning gör rengöringen enkel

Gastroback Design Pro 42518 Riskokare – Enkel riskokare med ångfunktion

Denna riskokare från Gastroback är en enkel och effektiv riskokare som säkerställer att ditt ris tillagas till perfektion. Riskokaren har fått bra recensioner från tidigare kunder, som säger att den är användarvänlig, effektiv och kan användas för mer än bara matlagning av ris. Den har en fin kapacitet på 1,8 liter så att du, din familj och dina gäster, när ni äter ris, kan njuta av mycket bra resultat.

Därför ska du välja Gastroback Design Pro 42518 Riskokare

Detta är en 5-liters gryta där du på smidigaste sätt kokar ris, upp till ca 1,8 liter ris om du så vill. Det tar endast cirka 25 minuter för att maskinen ska laga helt perfekt kokt ris, vilket är i linje med många riskokare i testet. Du behöver då inte oroa dig för att bränna ditt ris på eller överkoka det. Dessutom ser denna riskokare också till att alla näringsämnen bevaras på bästa sätt. 

Du har också möjlighet att laga dina grönsaker i riskokaren, eftersom en ånginsats ingår, där grönsakerna kan förvaras. Riskokaren har också ett program för att ånga grönsaker, och här gäller det också att många av näringsämnena bevaras. Du kan också använda ånginsatsen för att laga annan mat, t.ex. lax. 

Maskinen har faktiskt också ett särskilt program för gröt, så älskar du att experimentera med olika typer av gröt eller saknar du en säker metod för att göra gröt där du vet att den inte bränns då är riskokaren något för dig. 

Non stick-beläggning säkerställer att riset inte fastnar

Den faktiska beredningen av riset sker enkelt och snabbt och ger dig möjlighet att göra resten av middagen redo under tiden. Du har också möjlighet att tillaga riset lite tidigare än resten av maten, eftersom riskokaren har en funktion för att hålla varmt, dess varmhållningsfunktion, vilket säkerställer att ditt ris förblir varmt tills resten av maten är klar.

Förutom den enkla designen är själva grytan gjord med en smart beläggning med non-stick, vilket säkerställer att riset – eller grönsakerna – inte bränner fast. Den har också en automatisk avstängningsfunktion, så den stängs av efter en tid – det beror på om du har aktiverat funktionen “varmhållning” eller inte. Naturligtvis finns det också skydd mot överhettning. 

Som ett tillbehör till denna Gastroback-riskokare ingår en skål, sked, ångkokare för grönsakerna och en mätkopp för riset, så att du enkelt kan mäta hur mycket ris du behöver laga. Vidare har sladden en längd på 1,2 meter, vilket ger god flexibilitet.

Produktinformation: 

 • Effekt: 450 watt 
 • Kapacitet: 5 liter (1,8 liter ris)
 • Tillbehör: Mått, risskål, serveringssked, ånginsats i rostfritt stål.
 • Färg: Rostfritt stål
Det vi liker:
 • Koka dina grönsaker i riskokaren
 • Funktion för att laga gröt
 • Varmhållningsfunktion stänger av den automatiskt

Tristar RK-6127 Riskokare – Den billigaste riskokaren

Tristar är känt för att göra bra och billiga köksredskap, och här har de gjort en mycket enkel riskokare för dig som vill ha perfekt ris utan att behöva spendera tid på det. Detta är den billigaste riskokaren i detta test, men det betyder inte att den är dålig – tvärtom har den flera grymma egenskaper som gör att den förtjänar sin plats bland de som är bäst i test.

Därför ska du välja Tristar RK-6127 Riskokare

Denna riskokare från Tristar är inte fylld med alla möjliga funktioner utan här kokar man ris på enkelt och smidigt sätt. Maskinen gör vad den ska; laga ris perfekt utan att du behöver oroa dig för att det bränner fast. För att på bästa sätt kunna använda en riskokare som denna från Tristar, är det enda du behöver göra är att lägga i vatten och ris, i princip. Så snart riset är klart växlar Tristar automatiskt till funktionen ‘håll varm’ så att det är klart när resten av maten är klar. Med dess varmhållningsfunktion behåller riskokaren en värme på mellan 70 och 75 grader, vilket håller ditt ris varmt i timmar. 

Med Tristar RK-6127 kan du göra upp till 10 portioner ris, så oavsett om du är en stor familj eller om du får gäster på besök, ska den kunna göra tillräckligt med ris. Riskokaren kan naturligtvis också göra mindre portioner, så du lägger bara antalet portioner som du behöver i grytan, som har en kapacitet på 1,5 liter. 

Avtagbar gryta med non-stick beläggning

Detta är en otroligt användarvänlig riskokare, vilket är till stor hjälp de dagar då allt måste gå lite snabbare. Allt du behöver göra är att lägga ris och vatten i riskokaren och starta den. 

Den är också utrustat med ett skydd så att det inte blir för torrkokning, vilket är en säkerhet för dig, men det säkerställer också att riset inte bränner. Detsamma gäller för den avtagbara pannan, som är utrustad med en smart beläggning, vilket innebär att ditt ris inte fastnar i botten av grytan, rengöringen är lättare och ditt ris som sagt inte bränns. 

Det är också möjligt att ta bort grytan, vilket gör rengöringen ännu enklare. Designen är således enkel och praktisk med ett genomskinligt lock, så du har alltid kontroll över vad som händer nere i grytan och du behöver inte lyfta locket och släppa ut all värme. Den står på 4 fötter, vilket också säkerställer att den inte blir varm undertill.

I köpet ingår en sked som du kan använda för att vända riset och en måttkopp. När du inte använder föremålen kan de enkelt förvaras i grytan. Dessutom finns den här riskokaren i en mindre och en större storlek, men Tristar RK-6127 är en bra medelstorlek, som är lämplig för en stor familj som får gästerna på besök. Naturligtvis kan du också alltid göra en mindre portion ris. All denna smarthet och enkelhet till ett mycket lågt pris!

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 500 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Tillbehör: Sked och måttkopp
 • Färg: Rostfritt stål 
Det vi liker:
 • Gör upp till tio portioner ris
 • Torrkokningsskydd
 • Lätt att rengöra

Lékué Quinoa- och riskokare – Bästa riskokaren för mikrovågsugn

Denna riskokare, 1 liter volymmässigt, sticker ut från de många riskokare i detta test eftersom den är tänkt att användas i mikrovågsugnen. På så sätt kan det sägas att det inte blir lättare att koka riset än såhär. Dessutom kan du också laga andra saker i den, t.ex. quinoa, havregryn, couscous eller spelt. 

Därför ska du välja Lékué Quinoa- och riskokare

Om du vill ha perfekt ris varje gång men inte har plats för en riskokare på köksbordet eller i köksskåpet, då är det här en bra lösning för dig om du har mikrovågsugn. Detta är nämligen en riskokare till micro. Modellen från Lékué är gjord av silikon och består av två delar; en grön och en vit. 

Detta är en riskokare på 1 liter och kan ge dig motsvarande fyra portioner på en gång. I den vita behållaren placerar du vatten och ris, quinoa eller andra råvaror tillsammans med vatten, och sedan sätter du på den gröna toppen och ställer den i mikrovågsugnen. Riset bör vara ca 12 minuter, något mer eller mindre beroende på effekt, i mikrovågsugnen och under tiden behöver du inte hålla ett öga på dem så att du kan göra resten av maten redo. När riset är klart i mikrovågsugnen ska det bara stå och ånga av med det gröna locket på. Vänd det sedan, och om det fortfarande finns lite vatten kvar, men riset är perfekt, kan du använda det gröna locket som skydd och enkelt hälla ut vattnet. 

Smart termofunktion

I paketet ingår också en översikt över tillagningstider för olika typer av ris och gryn, så att du enkelt kan ta reda på hur mycket t.ex. havre kräver. Det gör det enkelt för dig oavsett vad du behöver laga för mat, oavsett om du äter ris eller quinoa just i stunden. 

Det finns flera fördelar med att riskokaren är gjord av silikon, eftersom den tål att diskas i diskmaskinen så att du inte själv behöver stå och rengöra grytan. Faktum är att den tål temperaturer så låga som -20 grader och upp till 100 grader, så om du behöver frysa riset är det också ett alternativ. Dessutom är den också lämplig för servering av riset, eftersom den vita behållaren är fin och neutral i designen och det gröna locket ser till att värmen inte släpps ut. Riskokaren har en lätt termofunktion som håller riset varmt under en längre tid. 

På så sätt blir det inte lättare att få perfekt ris när du vill. 

Produktdetaljer: 

 • Kapacitet: 1 liter
 • Tillbehör: Kokbok och översikt över tillagningstider 
 • Färg: Vit och grön 
 • Vikt: 0,6 kg.
Det vi liker:
 • Förbered ris, quinoa, couscous och andra råvaror snabbt i mikrovågsugnen så att du får perfekt resultat
 • Inkluderad översikt över tillagningstider
 • Tål diskmaskin och frys

Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare – Förstklassig riskokare

Hamilton Beach är ett av de största märkena inom köksmaskiner i USA, och det är därför inte konstigt att de även har gjort en otroligt effektiv och bra maskin i vilken du kokar ris på bästa sätt. Den förtjänar helt klart att klassas bland de modeller som är bäst i test. Hamilton Beach fokuserar på kvalitet, funktionalitet och innovativa lösningar. Liksom vissa riskokare i detta test av riskokare kan denna också användas för annat än bara då du kokar ris, och olika sorters ris, då den är multifunktionell.

Därför ska du välja Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare

Hamilton Beach Digital Simplicity är en bra riskokare, ja en av de bästa riskokarna på marknaden, i vilken du kan du förbereda en stor portion ris, eftersom grytan i sig har en volym på 4,75 liter. Detta motsvarar att du kan laga mellan 2 och 10 dl okokt ris på en gång. Det är ganska mycket det, och borde vara tillräckligt för en stor familj.

När du ska koka riset ställer du in maskinen genom att trycka på den enkla panelen framme på maskinen. Till skillnad från vissa riskokare med en mindre tydlig display ger dig denna panel en bra överblick över maskinens funktioner och du kan se hur mycket tid som är kvar innan riset är färdigt. Det finns skillnader i ristyper, och du kan också läsa mer om detta längst ner i den här artikeln, men Hamilton Beach har också tagit hänsyn till detta, och därför finns det ett program för vitt ris och fullkornsris. 

Funktionen med försenad start är smart för dig som vill lägga i ingredienserna, och sedan startar maskinen precis då du vill, även om du själv inte kan sätta på den. Du kan till exempel lägga ingredienserna på morgonen innan du går ut genom dörren, ställa in den fördröjda starten på när du vill att maskinen ska börja laga riset och sedan finns det mat när du kommer hem från jobbet. Det blir inte lättare än så! Den fördröjda startfunktionen kan ställas in på upp till 15 timmar innan maten ska ätas.

Oavsett om du använder den fördröjda funktionen eller inte när du vill koka ris i framtiden, slår riskokaren automatiskt på dess varmhållningsfunktion när tillagningstiden är över. Sedan stängs den av automatiskt. 

En förstklassig ångkokare

Riskokaren från Hamilton Beach  är utrustad med olika funktioner och program, och förutom att kunna laga olika typer av ris kan den också laga pasta, grönsaker och mycket mer. Därför ingår också en ånginsats där grönsakerna läggs i. Välj då programmet “ånga” och sedan har du de mest läckra och krispiga grönsakerna som är redo att serveras. Det är en bra idé att laga dina grönsaker på det här sättet eftersom grönsakerna behåller mer av sina näringsämnen än om de är kokta. 

Riskokaren har också en funktion som kallas “uppvärmning och sjudning”, som kan användas för att värma eller sjuda, så det finns alltså flera alternativ med denna riskokare. 

Rengöringen av grytan är enkel och enkel eftersom den är avtagbar så att du kan lyfta upp den och diska den i diskmaskinen eller för hand. Non-stick beläggningen på grytan, vilket förhindrar att riset eller något annat fastnar i botten eller bränns. 

Som tillbehör ingår förutom ånginsatsen både en mätkopp och en sked. Slutligen har Hamilton Beach en garanti på upp till 5 år på denna riskokare – de vet mycket väl att de har producerat en maskin av god kvalitet – helt enkelt en av de bästa riskokarna på marknaden! 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 700 watt 
 • Kapacitet: 4,75 liter
 • Tillbehör: Ris, risskål, serveringssked och ånginsats.
 • Färg: Rostfritt stål 
Det vi liker:
 • Kapacitet på 4,75 liter, så att du kan få mellan 2 och 10 dl okokt ris i denna riskokare
 • Program för olika sorters ris, såsom både vitt- och fullkornsris, samt flera andra olika råvaror/rätter
 • ‘Fördröjd start’-funktion upp till 15 timmar innan du ska tillaga riset

OBH Nordica Versatile Riskokare – Multifunktionell riskokare

OBH Nordica är känd för att tillverka praktiska köksredskap till ett bra pris. Här har de gjort en liten och smidig riskokare, som gör att du kan göra ris till perfektion varje gång, och du behöver i princip inte ens spendera tid på att göra något själv med riset. Dessutom kan OBH Nordica Versatile, utöver perfekt ris, göra ett antal andra saker såsom att ångan lax. Även om den har fler funktioner än en riskokare, är priset mycket överkomligt.

Därför ska du välja OBH Nordica Versatile Riskokare

Denna modell från OBH Nordica är en bra riskokare som kan också göra mycket mer än att bara koka ris, och den har totalt 5 program; vitt ris, brunt ris, linser, gröt, soppa och ångfunktion för att ångkoka grönsaker. Allt du behöver göra är att lägga i ris och vatten, eller vad du nu vill tillaga, välja programmet och sedan styr programmet resten – utan din hjälp, vilket är det man förväntar sig när man på bästa sätt vill koka ris i en riskokare. Så den här riskokaren är en hjälp för hela köket och mycket enkel att använda. Det är också möjligt att laga flera saker samtidigt i riskokaren. En ånginsats ingår, så medan den tillagar riset kan den också ångkoka grönsaker eller lax i ånginsatsen. Det blir inte mycket enklare än såhär att använda en riskokare! 

Du kontrollerar riskokaren med hjälp av den smarta skärmen, som finns på dess lock. Här kan du välja mellan de olika programmen och se hur mycket tid som är kvar innan riset är klart. Riskokaren har också en stor kapacitet, eftersom den rymmer upp till 5-6 portioner, oavsett om du lagar gröt, linser eller ris. 

Du kan till och med lägga riset där flera timmar innan du ska äta det, eftersom maskinen är utrustad med en “fördröjd start”-funktion, så du ställer bara in tiden för när riset ska kokas. Då kan den också hålla riset varmt med funktionen ‘håll varm’ i upp till 12 timmar som håller riset varmt tills det ska serveras. Den har också en automatisk avstängning, så du behöver inte oroa dig för att riset bränns eller att det blir torrt. 

Liten riskokare med smidig rengöring

Denna riskokare från OBH Nordica sticker ut mycket mer i designen än de andra modellerna i testet, där alla är bland de bästa riskokarna på marknaden, eftersom den inte ser ut som en traditionell gryta. Det är på så sätt en liten riskokare som har ett fyrkantigt utseende och den svarta färgen gör riskokaren stilren. Skålen, som ligger nere i riskokaren, sticker också ut från de andra modellerna. Den är sfärisk, vilket även anges på själva skålen (spherical bowl), medan den i de andra modellerna är en traditionell gryta. Den sfäriska designen tillsammans med revolutionerande teknik säkerställer optimal värmecirkulation så att du alltid får det perfekta resultatet. 

Själva riskokaren har också ett handtag så att du väldigt enkelt kan flytta den – så den är särskilt lämplig för köket i husvagnen eller sommarstugan, eftersom den inte tar mycket plats, utan är liten och smidig, men har många funktioner. 

Skålen som finns i riskokaren är gjord med en smart beläggning med non-stick, vilket säkerställer att maten inte fastnar i botten av den. Rengöringen är också snabbt över eftersom den tål att komma in i diskmaskinen. 

Som tillbehör finns också en soppsked, rissked, ånginsats och en måttkopp som passar ihop bra med resten av designen. Dessutom ingår ett recepthäfte där du kan inspireras av läckra recept och se hur lätt det kan vara att göra det mesta med denna multifunktionella riskokare, som helt klart är bäst i test på sitt sätt och en av de bästa riskokarna på marknaden. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 350 watt 
 • Kapacitet: 2 liter
 • Tillbehör: Rissked, soppsked, måttkopp, ånginsats och recepthäfte
 • Färg: svart
 • Vikt: 4,4 kg.
Det vi liker:
 • Ångkoka grönsaker eller lax medan riset kokar
 • ‘Fördröjd start’-funktion och ‘håll varm’-funktion
 • Revolutionerande teknik för optimal värmecirkulation

Guide för att välja den bästa riskokaren för dig

För att hjälpa dig på vägen har jag sammanställt några av de saker du bör tänka på när du väljer din nästa riskokare. Som du har läst kan du göra mycket mer än att koka ris i en riskokare – den kan vara så mycket mer än så, eftersom de flesta riskokare har flera olika funktioner. Det är därför jag har skapat den här lilla guiden åt dig med alla saker att tänka på när du köper en riskokare.

 • Kapacitet: När du går ut och väljer en riskokare är det viktigt att titta på kapaciteten, eftersom det påverkar hur mycket ris du kan göra samtidigt. Det finns modeller som har en kapacitet på 1 liter och andra som har en på upp till nästan 4 liter. När du väljer en modell är det viktigt att du undersöker hur mycket ris den kan laga – bara för att den har en kapacitet på 4 liter är det inte säkert att den kan göra 4 liter ris, utan det är vanligtvis maskinens volym.
 • Pris: Vanligtvis är pris och kvalitet relaterade, och detta gäller naturligtvis även riskokare, men idag har flera tillverkare valt att lägga till fler funktioner i riskokaren, för att göra den mer mångsidig, och detta kan göra skillnad i priset jämfört med de riskokarna, som bara är enkla riskokare. Därför måste du själv bestämma om du vill ha en riskokare eller en multifunktionell riskokare.
 • Non-stick beläggning: Det är viktigt att grytan har en non-stick-beläggning, eftersom riset annars kan fastna eller brännas. En sådan beläggning gör det också lättare att rengöra grytan. De flesta grytor i detta test av riskokare tål att komma in i diskmaskinen, vilket gör rengöringen ännu enklare.
 • Varmhållningsfunktion: Det här är en funktion som jag är säker på att du kommer att älska. Vissa modeller har alternativet att de kan hålla riset varmt efter att det har kokats, så att det är redo att serveras vid det perfekta tillfället. Det skiljer sig från modell till modell beroende på hur länge det kan hålla riset varmt. I vissa fall är det upp till 12 timmar.
 • Inkluderade tillbehör: Du bör alltid notera vilka tillbehör som ingår i de olika modellerna – det kan vara stor skillnad. Vanligtvis ingår en mätkopp och sked, så att du enkelt kan mäta upp riset och röra om det med skeden. Vissa riskokare har också en ånginsats som gör att du kan ånga grönsakerna.
 • Funktioner och program: Du kan ofta göra mycket mer än att bara koka ris i riskokare. Många har allt fler funktioner och program, vilket gör dem mer mångsidiga, så när du går ut och väljer nästa riskokare bör du tänka på vilka funktioner du behöver. Ska den också kunna ånga grönsaker och fisk? Ska den kunna göra soppa eller ha speciella program för gröt? Varje modell kan ofta göra något speciellt.

Hur detta test av riskokare har utförts

I detta test av riskokare testar 7 av de bästa riskokarna på marknaden, där vi tittar på de olika modellernas kapacitet, kvalitet och effektivitet. Vi har samlat in information från olika återförsäljare, tillverkare och tester, och vi tittar på kundnöjdhet genom att granska recensioner från tidigare kunder.

FAQ

Vilken riskokare är bäst i test?

I detta test har vi utsett Tefal Classic 2 Riskokare till den riskokare som är bäst i test, eftersom att det är en enkel och användarvänlig variant som gör det den ska, och detta gör den mycket bra med smarta funktioner. Alla modeller i artikeln är dock bäst i test på sitt sätt, så läs hela artikeln för att hitta den bästa riskokaren för dig.

Ska jag välja en riskokare med ånginsats?

En ånginsats ger dig en väldigt bra möjlighet att använda din riskokare till mer än bara att laga ris, och vitaminerna i grönsakerna behålls också genom att ånga dem. Du kan också använda ånginsatsen för att på bästa sätt och väldigt enkelt laga annan mat, t.ex. lax.

Ska jag välja en multifunktionell riskokare?

Allt beror på vad du vill använda riskokaren till. Med en multifunktionell riskokare har du möjlighet att tillaga mer eller mindre vad som när det kommer till andra råvaror, t.ex. fisk och grönsaker, vilket kan vara väldigt bra.