Marknadens bästa ring light

1
Elgato Ring Light

Denna ringlampa från Elgato har tagit plats som den bästa ringlampan, och då särskilt för livestreamers. Som vi var inne på i inledningen har en ringlampa utvecklats till att bli ett fantastiskt hjälpmedel vid videoinspelning, och även om det finns många alternativ på marknaden är inte alla designade med livestream i åtanke. Det är här Elgatos Ring Light kommer in i bilden.  Elgato lyckas nämligen med att producera högkvalitativa produkter för innehållsskapare och streamers -…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Elgato Ring Light 1.786 kr. Elgiganten
Ring Light 45 cm 249 kr. iPhonebutiken
Uniq Pro Studio Ring Light LED##
Razer Ring Light 12 1.009,13 kr. Amazon.se
Digipower Foldable Ring Light 468,54 kr. Amazon.se

Om du är någon som har många videosamtal i jobbet, håller digitala föreläsningar eller är en vloggare vet du att bra belysning är oumbärligt. Utan rätt ljus kan du bli oskarp, korning eller till och med lite skum ut – kanske till och med som ett anonymt vittne i en äkta kriminaldrama?! Det finns en lösning på detta och det stavas ring light, ringlampa, ringljus led ring eller selfie ringlampa eller – kärt barn har många namn. 

En ringlampa är ett enkelt verktyg, vars intensiva ljus bokstavligen låter allt ljus skina på dig. Det är ett viktigt tillbehör för att spela in professionella videor och föra produktiva videosamtal. Framtiden för dig som är ute efter en riktigt bra ring light är bokstavligt talat ljus – detta då vi i denna guide har samlat de bästa av marknadens ring lights.

Elgato Ring Light – Ring light bäst i test

Elgato Ring Light

Denna ringlampa från Elgato har tagit plats som den bästa ringlampan, och då särskilt för livestreamers. Som vi var inne på i inledningen har en ringlampa utvecklats till att bli ett fantastiskt hjälpmedel vid videoinspelning, och även om det finns många alternativ på marknaden är inte alla designade med livestream i åtanke. Det är här Elgatos Ring Light kommer in i bilden. 

Elgato lyckas nämligen med att producera högkvalitativa produkter för innehållsskapare och streamers – allt för att de kan producera högkvalitativt innehåll. Företaget erbjuder även ett brett utbud av inspelningskort, lampor och mikrofoner som gör streaming och videoinspelning enklare, bättre och roligare. Elgato Ring Light är alltså bäst i test, och du kommer att förstå att det finns många goda skäl till det!

Därför ska du välja Elgato Ring Light

Direkt när du plockar upp Elgato Ring Light ur kartongen märker du snabbt att de har inkluderat allt som behövs för att kunna spela in högkvalitativa videor och streama live. Allt börjar med lampans stativ och den justerbara stången, som har en vadderad klämma att fästa på ett skrivbord, även kallat clip on ring light. Den robusta metallstången, som dess stativ utgörs av, kan du justera från runt 40 till 75 cm. 

Ringlampans insida har konstruerats för att ha full kontroll över din kamera. Tänk bara på att maxvikten här är 450g, så du kan inte ta det för långt med massiva DSLR:er med enorma objektiv. Alla smartphones och mindre kameror får dock plats på ett utmärkt sätt lampans stativ. Inställningarna kan justeras genom att använda en smidig och smart app, eller manuellt från själva lampan. På varje sida av kamerahållaren finns två fysiska knappar.

Med dessa fysiska knappar kan du styra ljusstyrkan på denna lampa i steg om 10 %, och du kan också ställa in färgtemperatur. På så sätt kan du ställa in temperaturen efter dina förhållanden kopplat till omgivande ljus. När Elgato Ring Light skruvas upp helt lyser ringlamporna mycket – upp till 2 500 lumen. Detta är gott nog även om du spelar in i ett helt svart rum. Om du däremot använder den i ett starkt upplyst rum kan du tona ner den så som du vill. Ringlampan kan således anpassas till alla miljöer. På så sätt kan du ständigt anpassa ljuset för att se till att ditt ansikte är ordentligt exponerat.

Sist men inte minst ger Elgato Ring Light det ikoniska ljuset i dina ögon. Du vet, det som ger dem lite mer liv. Du förstår alltså att detta är marknadens bästa ring light – inte minst för att ta fina bilder till sociala medier som instagram, eller för att spela in videor och lägga upp på YouTube. 

Det vi liker:
 • Har en stark ljusstyrka – 2 500 lumen
 • Högkvalitativ LED-upplyst kantskiva
 • “Gör dig till en närbelysningens mästare” säger en hel del om dess funktionalitet
 • Flimrar inte som andra ringlampor kan tendera att göra
 • Ger ett mjukt och jämnt ljus
 • Möjlighet att justera färg
Det vi ikke liker:
 • Dess stativ kan bli lite instabilt om det är för mycket vikt på

Ring Light 45 cm – Bästa clip-on

Ring Light 45cm Gulvlampe

Denna lampan är perfekt för att ta de bästa av selfies, gruppfoton och videor. Och inte nog med detta – denna selfie-lampa används även för skönhetsbehandlingar på skönhetskliniker och då du ska lägga perfekt smink. Detta tack vare stark och anpassningsbar belysning. Ett utmärkt val för den som söker ett multifunktionellt alternativ!

Därför ska du välja Ring Light 45cm

Med detta ljus har du möjlighet att justera ljusstyrkan och reglera färgtemperaturen från kallt till varmt. Ringljuset kan även kopplas till en powerbank, vilket ger pålitligt strömförsörjning där du är. Samtidigt har den en klämma på som kan fästas på bordet om du behöver ta selfies eller lägga perfekt smink. Denna modell är således ett utmärkt val oavsett om du vill skapa magi framför din kamera eller i din smink-studio.

Denna selfie-lampa kommer med en USB-kontakt för transformator, mobilhållare för telefonen, fällbart stativ som kan justeras i höjden samt en mycket användbar bluetooth-fjärrkontroll för självutlösare. 

Vidare har denna lampan en integrerad LED, 2700-6400 kelvin och 800 lumen. Du förstår alltså att detta är en underbar lösning för att fixa det perfekta ljuset för såväl foton som videor och skönhetsbehandlingar. En annan fördel är att den även är praktisk att ha med sig på språng, till skillnad från vissa andra ringljus på marknaden. Absolut värd att kolla in!

Det vi liker:
 • Starkt ljus
 • Multifunktionell – använd till både framför en kamera till sociala medier och till skönhetsbehandlingar
 • Kan kopplas ihop med din powerbank
 • Möjlighet att växla mellan varmt och kallt ljus
Det vi ikke liker:
 • Relativt högt pris för att vara ganska enkel

Uniq Pro Studio Ring Light LED – Bästa billiga

Uniq Pro Studio Ring Light LED

Här har vi en professionell ringlampa med all den elektronik och de egenskaper du kan tänkas behöva för att ta de bästa av bilder och selfies, i fotostudion eller hemma. Den gör det möjligt  uppnå ett bättre, jämnare och perfekt anpassat ljus. Med denna selfie-lampa får du således allt du behöver – och detta till ett mycket konkurrenskraftigt pris. 

Därför ska du välja Uniq Pro Studio Ring Light LED

Denna selfie ring light gör så att du enkelt och smidigt kan justera ljusstyrkan. Tack vare detta kan du få på ett utmärkt sätt få hjälp med att alltid få rätt ljus för det du ska göra. Samtidigt får du även med en mobilhållare på köpet, så det blir lättare att få stabilitet under inspelningarna. Vi alla vet att en video då någon skakar i mångt och mycket inte skiljer sig mycket alls från en åktur på valfri attraktion på Gröna Lund – och det är kanske inte vad man direkt eftersträvar under en föreläsning, videosamtal eller YouTube-video.

Ljusringen har ett avtagbart filter om du vill ha mer behagligt ljus för att ta selfies. Ringlampan har vidare en färginställning på 5500K vilket gör den till en av de mest kraftfulla lamporna. Vi vill även nämna att höjden är max 200 cm, vilket är gott om längd för de allra flesta. Lampan kan också anslutas via USB, så du kan para ihop den med den enhet du önskar på bästa sätt. 

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Kommer med ett mycket praktiskt stativ
 • Passar perfekt både hemma och i fotostudion – skapa professionella resultat där du är
 • Populärt för att spela in videor till TikTok, Youtube, Instagram etc.
 • Hållare till din mobil medföljer
 • Avtagbart filter om du önskar mer ljus
Det vi ikke liker:
 • Vissa användare upplever ljuset som opålitligt och flackande
 • Kontakten kan tendera att bli väldigt varm

Razer Ring Light 12″ – Bästa för YouTube-videor

Razer Ring Light 12"

Razer är ett företag som en del främst faktiskt förknippar med datorer och andra speltillbehör, och nu kan de även titulera sig som riktiga fenor på ringlampor. Detta tack vare denna modell, som med hög prestanda, skarpt ljus och smidig portabilitet verkligen möjliggör ljusa och skarpa videor. Ett måste för YouTubern!

Därför ska du välja Razer Ring Light 12″

Kanske känner du igen Razer som en riktig fena på spelprodukter, såsom datorer och andra tillbehör? Här levererar Razer Ring Light 12” en mycket bra selfie-lampa till dig som har höga krav på pålitlighet och stabilitet. Det är med stor förståelighet ett av de mest populära ringljusen på marknaden.

Denna 12-tums USB-ringlampa rankas bland de främssta videolamporna för streaming, videosamtal och vloggning. Under de rätta förhållandena kan den även fungera som en grym LED-lampa för att ta stillbilder, antingen på egen hand eller som ett komplement till en huvudlampa. Razers lampa levererar fint ljus genom en ljusstyrka på 500 lumen och 10W effekt. Tonen kan anpassas och dimmas från 10 – 100 % för att kontrollera ljusintensiteten. Den har tre färgalternativ: 3 000 K (varmvit), 4 500 K (balanserad vit) och 6 500 K (kallvit), så att du kan balansera belysningen med dagsljus, omgivande och artificiellt ljus. Vidare är denna selfie-lampa CRI-klassad till > 80 %. 

Razer Ring Light kunde dessutom inte vara enklare att använda. Den medföljande fjärrkontrollen låter dig öka eller minska ljusstyrkan, växla mellan de tre färgtemperaturerna och tända eller släcka ljuset. Dess enhandsmanövrering innebär att du diskret kan göra justeringar utanför kameran när du presenterar eller spelar in en video, med din andra hand medan du fotograferar eller filmar.

Dessutom ingår en löstagbar vadderad och expanderbar mobilhållare tillsammans med ett 1/4-tums-stativkulfäste som passar bra med olika typer av kameror. 

Det vi liker:
 • Imponerande ljuskvalitet
 • Fint stativ som ger den ett elegant och smidigt intryck
 • Rimligt pris
 • Stativ, kulhuvudfässte & hållare till din mobil ingår
 • LED-ljus som du kan anpassa – välj mellan varmvit (3 000K), balanserad vit (4 500K) eller kallvit (6 500K)
 • Drivs via USB, som underlättar om man streamar live från t.ex. turneringar och evenemang
Det vi ikke liker:
 • Fästet kan upplevas som något underdimensionerat och kräver specialutrustning för stabil fästning

Digipower Foldable Ring Light – Bästa ihopfällbara selfie ring light

Digipower Foldable Ring Light

Lys upp mörkret i videor, bilder och presentationer med det praktiska ringljuset från Digipower. Det är ett portatbelt och mycket smidigt alternativ, oavsett om du är på språng, ska posta inlägg på sociala medier, vloggar, vill ha selfie-ljus eller för videosamtal från kontoret och hemmakontoret. Med olika ljuslägen, färgfilter eller ljusstyrka kan du helt enkelt ta bättre bilder och filma med denna selfie ring light – och det till ett bra pris!

Därför ska du välja Digipower Foldable Ring Light

Denna vikbara LED-ring på 11 tum ger riktigt bra ljus till dina smink-sessions, selfies, livestreams, vloggar och mer. Givetvis även på presentationer och under videosamtal. Denna lampa möjliggör även för att du ska kunna ta professionella bilder med din mobil. 

Flexibiliteten med denna modell är stor – välj mellan 10 ljusstyrkenivåer och 3 färgtemperaturen (varmt, kallt, eller naturligt) för den perfekta belysningen. Med den justerbara smartphone-hållaren är den kompatibel med alla mobiltelefoner. Du kan även justera höjden på stativet, så att du enkelt kan använda den i nästan alla situationer – men helst med tillgång till ett bord.

Den främsta flexibiliteten finns dock huvudsakligen att finna i möjligheten att vika ihop stativet! Yes – det är bara att fälla ihop det och lägga den i väskan för att alltid vara utrustad med perfekt upplysta foton och filmer på språng – nu behöver du aldrig mer oroa dig för undermåligt ljus – utan denna lampa löser alltid det.

Det vi liker:
 • Stativet kan vikas vilket är smidigt för att kunna transporteras mellan olika ställen
 • Prisvärd modell
 • Möjlighet att välja mellan hela 10 ljusstyrkor och tre färgtemperaturer
 • Kommer med en garanti på 2 år, så att du kan ha glädje av produkten under många inspelningar och bilder
Det vi ikke liker:
 • Blir som högst 150 cm, vilket kan vara lite lågt om den inte kan placeras på något bord eller liknande

Så väljer du rätt selfie-lampa

Idén bakom en ringlampa är väldigt enkel – det är ju helt enkelt en ljusring, där den främsta ringen erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att förbättra kvaliteten på dina videor och foton. Detta oavsett om du strömmar till YouTube, skapar en TikTok eller deltar live i ett Zoom-möte. Att köpa en lampa som denna för extra belysning kan man säga är väldigt användbart här uppe i Sverige, med mörker stora delar av året!

Nuförtiden använder de bästa ringljusen mest LED-ljusteknik och de marknadsförs ofta som selfie-lampor eller vlogging-lampor. Men oavsett vad de kallas, tjänar de samma syfte: nämligen att ge ett kontinuerligt, diffust ljus som ger ett smickrande glow och ljus på motivet.

Ringljus kommer med flera egenskaper och funktioner. Även om vissa egenskaper och funktioner är standard för alla ring lights, är vissa av dem modellspecifika.

De finns i olika storlekar och modeller för att möta olika foto- och videobehov. Att välja rätt bland dem kan vara lite svårt, men genom att överväga faktorerna nedan kan du fatta ett välgrundat beslut och på så sätt köpa den lampa som passar dig allra bäst.

Storlek

Storleken avgör hur mycket ljus din ring light ger. Om du bara vill fokusera på ett specifikt område eller föremål räcker det med en ring light på 6 tum i diameter till 8 tum i diameter (ca 15 – 20 cm). Om du vill fokusera på hela kroppen eller täcka in ett stort område, kan du välja ett ringljus över 10 tum i diameter (ca 25 cm).

Färginställningar

Många ring lights kommer med tre färglägen, som ofta motsvaras av varmvit, kallvit och dagsljus. Vissa av dem har även gula lampor. Vilket som passar bäst för dig beror på individuella behov och preferenser. Färgtemperatur, mätt i kelvin (K), påverkar i hög grad estetiken hos ditt foto eller video. Rummet du befinner dig i, kläderna du har på dig och din hudton kan alla se olika ut beroende på ljusets färgtemperatur.

Varmt ljus fungerar i allmänhet bäst för de flesta hudtoner, men om det är för varmt kan en person se orange ut. Blåaktigt kan å andra sidan få en blek person att se livlös ut.

Ljusstyrka

De flesta ringlampor har justerbar ljusstyrka. Leta efter en modell som kommer med en dimbar knapp så att du kan justera ljusstyrkan efter dina önskemål. Genom att ha flera nivåer för ljusstyrka kan du justera belysningen efter alla miljöer – oavsett om det är molnigt eller soligt, morgon eller kväll, eller om du har få eller många andra ljuskällor.

Med vissa ringljus kan du justera ljusstyrkan från 0 till 100 % i intervaller om 10 % (10 % ljusstyrka, 20 % ljusstyrka och så vidare). De flesta föredrar ringljus som låter dig styra ljusstyrkan med intervaller på 1 %.

LED vs. Lysrör

Det är faktiskt inte mycket att diskutera här. LED-ring är mycket bättre än lysrör. Den enda fördelen du får med fluorescerande ringljus med lysrör är att du kan byta ut ljuset.

Annars är LED-lampor mer energieffektivt, håller längre och innehåller inga farliga material. Vi rekommenderar starkt att du använder LED-lampor. De flesta av de moderna ringljusen, som de i den här artikeln, kan samtliga klassas som en LED-ring. Så du behöver inte oroa dig för det.

Flexibelt stativ

Att ställa in den perfekta vinkeln när du tar foton och filmer är en egen i sig. För att göra detta måste du kunna vrida ringljuset för att ställa in det i önskad vinkel. De flesta ringlampor har flexibla stativ, men hur mycket du kommer att kunna vända på dem varierar från modell till modell. Du kan rotera vissa modeller upp till 360 grader, medan vissa bara kan roteras upp till 180 grader. Personer som använder glasögon kan till exempel behöva höja ljuset och justera det i en brantare vinkel för att undvika bländning och reflexer.

Det är också värt att överväga höjdintervallet för ringlampans stativ. Ju större räckvidd, desto mer mångsidig kommer den att vara för att klara alla typer av situationer.

Strömförsörjning

En ring light drivs antingen via USB eller via ett eluttag i hemmet. De som drivs av USB är lätta att bära med sig och placera i princip var du vill. Du kan då använda en powerbank för att driva dem och bära dem överallt.

De som drivs via eluttag är däremot mer effektiva och sparar mycket energi. De kommer med en AC/DC-adapter som hjälper dig att koppla in dem.

High Colour Rendering Index (CRI)

CRI är ett mått på ljuskvalitet; ju högre CRI, desto fler färger kan ljuset återge, och desto mer exakt är färgen på bilden. Ringljus med ett CRI på 90 eller högre anses vara riktigt bra, medan de med ett CRI mellan 80 och 90 anses vara bra, och så vidare.

Du kanske inte hittar CRI-betyget i produktbeskrivningen, men det betyder inte att ljuset har en låg CRI och att de vill “gömma det för dig”. Då kan du istället kontakta tillverkaren och fråga efter numret.

Kontrollerbarhet

Med kontrollerbarhet menar vi hur du ställer in olika inställningar, såsom via knappar eller en app. Många ringljus levereras med ett kontrollsystem placerat på framsidan av stativet. Kontrollpanelen har ofta en pekskärm där du enkelt kan navigera i inställningarna. Vissa modeller använder också de konventionella kontrollsystemen av knapptyp. De har vanligtvis fyra knappar; På- och Av-knappar, knapp för färgbelysningsläge och knapp för justering av ljusstyrka.

Det finns även de ringlampor som du kan justera via en app eller fjärrkontroll. Att kunna kontrollera ljuset utanför bild, istället för att behöva gå fram till lampan, är uppskattat av många och gör att du inte behöver avbryta någon inspelning för att justera ljuset.

Extra tillbehör

Ringljus kommer med en hel del olika tillbehör. De vanligaste tillbehören är stativ, telefonhållare och Bluetooth-fjärrkontroll. Att använda en selfie-lampa utan tillbehör som dessa försvårar ditt arbete avsevärt, så vi rekommenderar att du bestämmer dig för att köpa en lampa som inkluderar dessa från början.

Garanti

Oavsett kvaliteten på ringljuset är de, liksom all elektronisk utrustning, känsliga för defekter. Det kan vara skönt att veta att du har en bra garanti på produkten. De flesta ringljus kommer med 1 års garanti, medan vissa kan ha upp till 3 år.

FAQ

Vilken ring light är bäst i test?

Elgato Ring Light är den ring light som är bäst i test. Den erbjuder stark och stabil belysning för såväl videor och bilder som samtal och presentationer. De andra är bra på sina sätt!

Kan man justera ljuset på en ring light?

Ja, på de allra flesta ringlampor kan du justera såväl ljusstyrka som färgtemperatur så att det passar dig och din omgivning. Detta görs på lampan, med en fjärrkontroll och/eller via en app.