Råsaftcentrifug bäst i test 2022

1
Philips Avance Collection HR1855

Stor kapacitet på 2 liter juice, extra stort matarrör och enkel rengöring - vad mer kan man önska sig av en råsaftcentrifug? Denna råsaftcentrifug från Philips är således i det närmaste komplett, och förtjänar helt klart sin utmärkelse som en riktigt bra råsaftcentrifug, bäst i test! Mer info Denna Philips Avance Collection HR1855 är den råsaftcentrifug som är bäst i test overall - och det på goda grunder. Den har kapacitet för att pressa hela…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Avance Collection HR1855 1.190 kr. NetOnNet
Magimix Juice Expert 3 3.099 kr. Coolshop SE
Bosch MES25A0 1.201 kr. Compumail
Braun Multiquick 5 J500 1.479 kr. Compumail
Wilfa SJ-150A 3.318,09 kr. Kontorsjätten
Severin ES 3570 817 kr. Amazon.se

Att dricka juice är ett gott, snyggt och fräscht sätt att få i sig essentiella vitaminer och mineraler. I och med en ökad hälsotrend och efterfrågan på hälsosamma juicer har nya juiceställen poppat upp som svampar ur jorden. Att ständigt vända sig till dessa ställen för att tillgodose sitt behov av juice kan dock snabbt bli ett dyrt nöje.

Pressar du å andra sidan din egen juice med en råsaftcentrifug kan du däremot både spara pengar och själv vara helt fri att välja vilka frukter och grönsaker du vill ha i din juice. Dessutom är det ett utmärkt sätt att minska sitt matsvinn, då du här gott och enkelt kan ge trötta frukter och grönsaker nytt liv i en juice.

Här har vi samlat de av marknadens råsaftcentrifuger som är bäst i test, så att du kan välja och vraka för att hitta den bästa råsaftcentrifugen för dig.

Philips Avance Collection HR1855 – Råsaftcentrifug bäst i test

Stor kapacitet på 2 liter juice, extra stort matarrör och enkel rengöring – vad mer kan man önska sig av en råsaftcentrifug? Denna råsaftcentrifug från Philips är således i det närmaste komplett, och förtjänar helt klart sin utmärkelse som en riktigt bra råsaftcentrifug, bäst i test!

Mer info

Denna Philips Avance Collection HR1855 är den råsaftcentrifug som är bäst i test overall – och det på goda grunder. Den har kapacitet för att pressa hela 2 liter juice åt gången så att du på bästa sätt kan få en stor mängd vitaminer och mineraler till dig eller dina gäster.

Ett moment som kan få en att dra sig för att använda sin råsaftcentrifug är krånglig rengöring som tar både energi och tid. Ett sådant meck slipper du med Philips QuickClean-teknik. Denna råsaftcentrifug är nämligen lätt att rengöra, då den inbyggda massabehållaren och de släta ytorna gör att du kan rengöra maskinen på bara en minut. Philips råsaftcentrifug är även den ledande råsaftcentrifugen på marknaden med en förrengöringsfunktion. Genom att hälla vatten i pressblocket kan du skapa en fontän i apparaten som tvättar bort oönskade fibrer från locket och gör silen lätt att rengöra.

Minskat matsvinn

Vidare samlas all massa i Philips Avance Collection HR1855 där den ska samlas upp: i massabehållaren. Det betyder att du inte längre behöver ta bort massa från andra delar, t.ex. locket. Den runda designen och de plana ytorna utan vinklar gör det lätt att komma åt massan och behållaren mycket enkel att rengöra.

Att du får massa och fruktkött enkelt samlat i denna modell från Philips är inte bara en fördel när det kommer till enklare rengöring, utan du kan också då enkelt ta vara på det i arbetet mot matsvinn. Dessa rester kan nämligen på ett utmärkt sätt användas till olika biffar, såser eller varför inte pannkakor? Att exempelvis göra rödbetsbiffar på den massa som är kvar efter att du har pressat rödbetsjuice i Philips Avance Collection HR1855 är fantastiskt.

Delarna på Philips Avance Collection HR1855 monteras enkelt, och tack vare en smart konstruktion av Philips kan du på ett roligt sätt följa själva juicetillverkningen. Locket och massabehållaren är genomskinligt så att du kan se när frukten och grönsakerna pressas. Det är också kul för barnen. Du kan också se när behållaren är full och du måste tömma den.

Till sist har denna Philips HR1855 utvecklats med ett extra stort matarrör på 75mm. Det gör det möjligt att göra juice av stora och hela frukter och grönsaker som äpplen, morötter och rödbetor utan att behöva skära dem i bitar först. Med andra ord är det bara fantasin som sätter gränser! För detta har denna modell klassats som ett bra köp av Råd & Rön och utsetts till marknadens bästa råsaftcentrifug av oss.

Det vi liker:
 • Extra stort matarrör (75 mm) ger minimalt förarbete så du kan använda hela frukter
 • Runda former och släta ytor så att du enkelt kan skölja den under kranen
 • Snabb och enkel montering av alla delar
 • Kraftfull motor på 800 watt gör att du kan pressa juice även från mycket hårda frukter och grönsaker utan problem
 • QuickClean-teknik ger snabb rengöring på bara 1 minut
 • Klassad som ett bra köp av Råd & Rön.
Det vi ikke liker:
 • Något osmidig placering av låsen som håller samman delarna
 • Kan tendera att göra mycket skum

Magimix Juice Expert 3 – Bästa premium

Du bör investera i denna juicepress om du vill ha en multifunktionell juicepress med hög effektivitet i absoluta toppklass. Magimix Juice Expert 3 gör nämligen skäl för sig när det kommer till att kallas bäst i test i premium-segmentet.

Mer info

Denna råsaftcentrifug kan enkelt hantera alla typer av frukt och grönsaker. Detta gäller oavsett om de är hårda, mjuka, kokta och så vidare. Med hjälp av XL filtercentrifugen kan alltså såväl äpplen som morötter åka med i din juice, och tack vare XL saftpressen kan du enkelt njuta av mjuka ingredienser, såsom något så härligt som hallon!

Med denna kapacitet och multifunktionalitet behöver du därför inte heller längre fråga dig själv vad du ska göra med den kokta broccolin som blev över från gårdagens middag – utan den kan här enkelt hänga med ner i en grön juice med all annan frukt och grönt du kan vilja ha i. Färskt som räddat!

Dessutom behöver du inte oroa dig för eventuella kärnor i äpplen eller meloner eller liknande, för naturligtvis ser Magimix Juice Expert 3 till att sortera ut alla kärnor. Du kan också skära dina grönsaker och din frukt tack vare det inbyggda rivjärnet/grönsaksskäraren. Denna juicer är också utrustad med en citruspress som, utöver sorterar kärnorna, extraherar saften från alla citrusfrukter.

Extra stort matarrör

Vidare är denna juicer också utrustad med en stor tratt som gör det möjligt att applicera stora och hela frukter. Du sparar alltså inte mycket tid på att slippa stå och skära upp större delar, eller sortera kärnhus och så vidare för den delen.

Förutom ovanstående grymma tekniker ingår också en receptbok och en sked, samt tillgång till en app, vid köp av denna juicer, så att du har allt du behöver nära till hands – inklusive grym inspiration! Som om inte allt detta vore nog, i hur den hjälper dig att bli mer klimatsmart och rädda överblivet frukt och grönt, är denna juicer energieffektiv eftersom den bara använder 400 watt.

Däremot har denna juicer från Magimix bara hälften av den kapacitet som den råsaftcentrifug från Philips som vi utsåg till allra bäst i test har. Med 1 liter kommer man dock långt, och tack vare modellens effektivitet går det riktigt snabbt och enkelt att pressa ny juice direkt och precis när du vill!

Det vi liker:
 • Multifunktionell modell som kan pressa och skära både hårt och mjukt frukt och grönt
 • Energieffektiv med en förbrukning på endast 400 watt
 • 30 års garanti på motorenheten
 • Möjlighet att extrahera citrusjuice och sortera kärnor
 • Snygg och exklusiv design helt i svart
 • Stort påfyllningsrör så att du slipper skära upp större ingredienser
Det vi ikke liker:
 • Högt pris som inte alla är beredda att betala
 • Lägre kapacitet än vår testvinnare på 1 liter
 • Juicekanna medföljer inte i köpet

Bosch MES25A0 – Bästa billiga

Bosch är en klassiker när det kommer till bra utrustning till köket, till ett bra pris. Ofta med produkter som är bäst i test, råsaftcentrifug numera inkluderat. För genom att investera i denna råsaftcentrifug kan du vara säker på att du inte behöver betala en förmögenhet för din maskin, samtidigt som den fortfarande är mycket funktionell och enkelt säkerställer god, fräsch juice full av vitaminer och mineraler!

Mer info

Bara för att du kan spara mycket pengar på köpet av denna råsaftcentrifug, Bosch MES25A0, innebär det inte att du kompromissar med funktionaliteter och teknikaliteter, utan det är en juicer som fortfarande är smidig och användbar. Råsaftcentrifugen själv tar hand om att separera “avfallet” från frukt och grönsaker, så du kan bara servera allt gott från ingredienserna i juicen du ska pressa och sedan organiserat och klart ta vara på massan.

I det låga priset ingår även en kanna med en kapacitet på 1,25 liter, som till och med mycket smart nog är utvecklad med skumavskiljare. Att det medföljer mycket skum i juicen är annars något som vår testvinnare har kritiserats lite för, men detta problem slipper du med denna råsaftcentrifug från Bosch. Varje gång får du alltså serverat en helt färdig, drickbar juice och kan fylla glaset till max.

Till skillnad från de två maskinerna ovan från Philips och Magimix kan denna juicer ställas in på så mycket som 2 olika hastigheter. Detta ger dig stor frihet och flexibilitet att anpassa din pressning precis till det som dina valda frukter och grönsaker kräver.

Modellen är till och med utrustad med ett stort påfyllningsrör så att du snabbt och enkelt kan fylla på Råsaftcentrifugen med både hel och skuren frukt och grönsaker. Detta ger alltså smidighet och sparar dig mycket tid!

En juicer med hög säkerhet

En av de stora fördelarna med denna juicer är att den är utvecklad med en så kallad Safety Stop-funktion. Denna funktion förhindrar att Råsaftcentrifugen startar om inte alla delar är korrekt monterade. Dessutom stannar din maskin om delar råkas öppnas under körning. Modellen är även utvecklad med halkfria gummifötter så att den står stadigt på bordet.

Maskinens pip har utvecklats med droppstopp så att inget spill av juice eller fläckar på bordet riskeras. Dessutom är den utrustad med en filterkorg i rostfritt stål, som dock kan vara något knepig och inte alls särskilt lätt att rengöra. Annars har den en stor avtagbar behållare på så mycket som 2 liter för fruktkött och kärnor samt har väldigt bra plats för sladdförvaring så att sladden inte tar upp plats på bordet. Sammantaget marknadens bästa råsaftcentrifug, bäst i test av de billiga!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Utrustad med en 1,25 liters kanna med skumavskiljare
 • Extra stort påfyllningsrör för att spara tid och energi till mer juice
 • Möjlighet att välja mellan två hastigheter
 • Safety Stop-funktion förhindrar att maskinen startar om inte alla delar är korrekt monterade
Det vi ikke liker:
 • Kan ge ett billigt och klumpigt intryck i stor storlek och vit plast
 • Finmaskig sil som kan vara svår att rengöra

Braun Multiquick 5 J500 – Stark och snygg

Braun Multiquick 5 J500 är en riktigt kraftfull råsaftcentrifug som i ett nafs förvandlar all den frukt och grönsaker som du vill till den en fantastisk juice. Det är testets starkaste råsaftcentrifug, så den är både stark och snygg!

Mer info

Om du tänker efter kan du höra på namnet Multiquick att det är en mångsidig och snabb juicer, och dess höga kapacitet visas även i att den, i jämförelse med de andra av marknadens juicers som är bäst i test, med marginal har den motor som är mest kraftfull. Detta då den uppgår till en effekt på hela 900 watt.

Du kan utan problem juica hela frukter och grönsaker, vilket du, utöver dess höga kraft, kan tacka dess stora matarrör på 75mm för. Med Braun Multiquick 5 J500 kan du alltså säga hejdå till att spendera tid och energi på att hacka upp dina ingredienser först.

Beroende på vad du väljer för råvaror till din juice kan du behöva anpassa hastigheterna för optimalt resultat, och det är fullt möjligt med denna råsaftcentrifugen Braun Multiquick 5 J500. Den har nämligen, precis som maskinen från Bosch ovan, två olika hastigheter.

Juicen du pressar kommer sedan i en tillbringare med en kapacitet på 1,25 liter, vilket är gott nog för flera glas. På så sätt har denna råsaftcentrifug från Braun potential att bli en oersättlig partner till bruncher med vänner, eller familjens frukostar.

Välj mellan olika färger

Oavsett vilka tillfällen som du använder din juicer finns det aldrig något tillfälle vid vilket du är sugen på att ägna massa energi och tid på krånglig rengöring – och detta har Braun tagit fasta på. Maskinen är nämligen både utrustad med anti dropp och går på bästa sätt att diska i diskmaskinen – men framför allt ingår i köpet en borste som är väl anpassad efter den exakta maskinen och därmed underlättar disken ytterligare.

Eftersom att en råsaftcentrifug generellt sett är relativt stor och inte alltid får plats förvarad i ett skåp hemma, utan för smidighetens skull behöver stå framme på en daglig basis är det en stor fördel om den smälter in i köket. Medan många andra maskiner endast kommer i en färg kan du välja att köpa Braun Multiquick 5 J500 i antingen vit eller svart. Sammantaget en väldigt bra juicer som både är stark, snabb och snygg!

Det vi liker:
 • Utsedd till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk
 • Stark motor på hela 900 watt
 • Extra stort matarrör på 75mm säkerställer en snabb och smidig process
 • Möjlighet att välja mellan svart eller vit beroende på vad som passar ditt kök bäst
 • Två olika hastigheter för stor flexibilitet
 • Droppstopp, diskmaskinvänlig och en medföljande anpassad borste medföljer i köpet
Det vi ikke liker:
 • Ligger i en något högre prisklass än andra juicers, vilket inte alla är beredda att betala
 • Lätt att fastna med diskborsten i silen

Wilfa SJ-150A – Liten och miljövänlig

Denna råsaftcentrifug från märket Wilfa är en av de bästa råsaftcentrifugerna för dig som vill göra något bra för miljön i vardagen, samtidigt som du njuter av den absolut godaste juicen. Juicemaskinen är nämligen en energieffektiv modell, vilket är en stor fördel inte bara för miljön, utan även din plånbok. Marknadens bästa juicecentrifug i storlek mindre!

Mer info

Betyder detta då att du kompromissar med maskinens funktion? Nej, inte alls! Den är fortfarande fullt funktionell och kan på bästa sätt hantera alla ingredienser du kastar i den. T.ex. är juicemaskinen så effektiv och kraftfull att den passar för det du vill – även hårda grönsaker och mjukare frysta bär. Det är därför möjligt att göra sin egen sorbet med denna råsaftcentrifug – och hur gott låter inte det?

Med sin lätta vikt på endast 2,5 kg är det också möjligt att flytta runt maskinen utan några problem. Den är liten och kompakt, så såväl flytt och förvaring går smidigt, framför allt i mindre kök. Däremot gör denna mindre storlek att dess kapacitet är mindre än de andra modellerna i testet.

Kopplat till smidighet är en viktig aspekt givetvis huruvida maskinen är enkel att rengöra, och det checkar denna modell av. Den är, som de andra av marknadens juicers som är bäst i test, utformad för att tåla att köras i diskmaskinen – eller mer specifikt: maskinens löstagbara delar tål att diskas i diskmaskinen.

Låg ljudnivå

Dessutom är denna råsaftcentrifug designad för att på bästa sätt vara en tyst modell. Du behöver därför inte vara nervös för att väcka hela huset när du pressar juicen – oavsett vilken tid du gör det och det gör också gott för dina egna öron. Tänk så härligt att kunna överraska familjen på morgonen med färskpressad juice?!

Samtidigt behåller den här maskinen en stor del av näringsämnena och vitaminerna från dina ingredienser på bästa sätt, så du få ut det mesta av din juice. I själva verket kan denna variant behålla upp till 50 procent fler näringsämnen och juice än traditionella juicers. Den har en 550 ml stor behållare i vilken fruktköttet samlas upp som du enkelt kan ta tillvara på i exempelvis biffar och bullar.

Du behöver inte heller vara orolig för att spilla på bordet när du pressar dina ingredienser, eftersom maskinen har utvecklats med en droppstopp-funktion. Med den här funktionen kan du stänga hällpipen så att ingen vätska rinner ut. Det möjliggör också för att du ska kunna ta ett glas färskpressad juice medan maskinen pressar, och sedan låta den fortsätta utan att riskera att innehåll spills ut. Som du förstår är det nu möjligt att säga att denna Wilfa SJ-150A är bäst i test: råsaftcentrifug storlek mindre.

Det vi liker:
 • Möjlighet att välja mellan tre färger: vit, silver och svart
 • Liten modell som är enkel att förvara
 • Tyst modell så att inte hela familjen väcks
 • Energieffektiv med endast 150 watt
 • Kraftfull nog att juica hårt frukt och grönt
 • Hög renlighet i form av diskmaskinvänlig och droppstopp
Det vi ikke liker:
 • Kan ge ett osmidigt och klumpigt intryck med stora rör
 • Kan bli kladdigt med öppna behållare för överbliven fruktmassa

Severin ES 3570 – Kraftfull och prisvärd

Om du inte har den största budgeten att röra dig med, men fortfarande vill ha en råsaftcentrifug i vilken stora mängder juice kan pressas, kan du glädja dig åt att denna Severin ES 3570 finns! Den är nämligen en av marknadens billigaste juicers, som har ett inmatningsrör i storlek XXL och är enkel att använda.

Mer info

Du kan med denna modell på bästa sätt pressa även de största frukterna och grönsakerna, tack vare den extra stora öppningen för frukt och grönsaker. Den stora kapaciteten hittar du även hos dess restbehållare som klarar av att hålla hela 2,5 kg fruktkött. Dess kanna har dock en mer standardstorlek på 1,1 liter, men kan enkelt tömmas/hällas från. Det är inte ens säkert att den hinner bli full innan någon inte kan hålla sig längre och vill ta det första glaset juice!

Du kan också välja vilken av de två silarna maskinen har som du vill använda – detta beroende på hur mycket eller lite fruktkött du föredrar i dina juicer. För extra goda juicer av citrusfrukt, t.ex. grapefrukt- eller apelsinjuice, kan du ta del av dess två olika huvuden som möjliggör pressning av alla typer av citrusfrukter. Kannan är tillverkad i BPA-fri plast och medföljer i köpet, så man kan lugnt konstatera att du här får mycket för pengarna.

Kraftfull men tyst

Den hanterar dessa hela frukter och grönsaker utan problem med en kraftfull motor på hela 800 watt. På så sätt går pressningen effektivt och snabbt. Detta förstärks av ett varvtal på 19 000 varv per minut i maxläge. Nu kanske du undrar om maskinen därför kommer att låta som ett jetplan som startar? Svaret är nej! Familjen kan lätt sova vidare när du förbereder färskpressad juice till frukosten. Detta kan du tacka dess luftkylda tystgående motor för.

Denna råsaftcentrifug klarar vidare av att göra mycket mer än bara juice. Du kan även använda den till goda grejer såsom sorbet av frysta bär, sylt, tomatsås, puréer, etc. Det är till viss del bara du själv som sätter gränser när det kommer till vad du kan laga med den här maskinen.

Som en extra bonus kan alla löstagbara delar på maskinen på bästa sätt diskas diskmaskinen, vilket ger enkel rengöring. Dessutom ingår en rengöringsborste så att du snabbt och effektivt kan rengöra de andra delarna för hand. De halkfria fötterna under maskinen ser till att den stannar på plats medan du pressar.

Det vi liker:
 • Utrustad med en tyst, låg hastighet AC-motor
 • Billig i sitt pris men du får mycket för pengarna
 • Stilren och snygg design i svart och rostfritt stål
 • Utvecklad med en tystgående motor
 • Multifunktionell med möjlighet att göra allt från juice till sorbet och såser
Det vi ikke liker:
 • Med en stor massauppsamlare på 2,5 kg kan kannan på 1,1 liter juice kännas underdimensionerad
 • Tar upp mycket plats
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5 Produkt 6
Hastighetssteg 1 st. 1 st. 2 st. 2 st. 1 st. 2 st.
För hela frukter Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Påfyllningsrör XL XL XL XL Mindre XXL
Kapacitet 2 liter 1 liter 1,24 liter 1,25 liter 0,8 l 1,1 liter
Droppstopp Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Juicekanna medföljer Ja Nej Ja Ja Ja Ja
Kan maskindiskas Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Effekt 800 watt 400 watt 700 watt 900 watt 150 watt 800 watt

Hur du väljer den bästa råsaftcentrifugen

Som du har sett finns det många olika råsaftcentrifuger på marknaden, där även de som är bäst i test skiljer sig åt på olika sätt. Därför kan det vara bra idé att göra några överväganden innan man kastar sig över den första, bästa. Av det skälet kommer vi i det här avsnittet att ge dig 5 bra tips som du kan tänka på innan du letar efter den bästa juicern för dig.

Vill du ha en traditionell juicer eller en slowjuicer?

Skillnaden mellan de två modellerna är bland annat hur fruktjuicen extraheras och hur många vitaminer och näringsämnen som finns kvar. Du kan läsa mer om detta i ett avsnitt nedan.

Hur mycket utrymme får maskinen ta?

Generellt sett tar en råsaftcentrifug upp en hel del plats, så du behöver vara beredd på att antingen ha plats på bänken eller i skåpen. Det skiljer sig dock en del mellan olika modeller, där vissa tar mer plats än andra – både i stort och på bredden eller höjden.

Ska råsaftcentrifugen stå framme eller eller förvaras i ett skåp?

Självklart har detta övervägande också lite att göra med maskinens storlek ovan, men det handlar också om hur tung och kompakt din maskin ska vara. Om du planerar att bära den fram och tillbaka i köket, ska den vara lätt i vikt och praktisk att hålla i. Dessutom spelar designen in här, så att din maskin har form och färg som matchar ditt hem.

Hur ofta kommer du att använda din råsaftcentrifug?

Ska den användas varje morgon, bara på helger eller högst en gång i månaden? Detta ger dig också en bild av hur stor och funktionell din råsaftcentrifug behöver vara.

Hur mycket är du bekväm att betala?

Du kommer att få lära dig att en råsaftcentrifug ofta är ett billigare alternativ på en slowjuicer, men priset på olika råsaftcentrifuger varierar mycket. Det kan därför vara en bra idé att sätta en budget så att du inte spenderar för mycket pengar på köpet.

Slow juicer vs. råsaftcentrifug

Det är skillnad på en slow juicer och en råsaftcentrifug, även kallad traditionell juicer. Båda maskinerna kan naturligtvis fixa riktigt god juice, som ofta är hälsosammare än den du kan köpa i butikerna, eftersom de inte är fyllda med socker eller tillsatser. Det finns dock en skillnad mellan de två varianterna kopplat till hur de behåller näringsämnen, vitaminer, mineraler, enzymer etc. Detta ska du få stenkoll på nu!

Slow juicer

Som ordet antyder, så gör en slow juicer juice långsammare än en traditionell juicer. Det finns dock flera fördelar med att vänta lite extra på juicen. Först och främst kommer denna typ av juicer att se till att behålla olika näringsämnen från frukt- och grönsaksjuice bättre än andra typer av juicepressar. Detta kan göras genom att en maskinen pressar ingredienserna långsamt för att extrahera så mycket juice som möjligt.

Dessutom använder de flesta av dessa maskiner mindre syre i extraktionen av juicen, vilket innebär att juicerna i allmänhet kan hålla sig fräscha under en längre tid. Du bör dock fortfarande se till att låta din juice stå i en lufttät behållare, annars kommer smaken att förändras och den blir gammal snabbare.

Det är bland annat till följd av ovanstående fördelar som slow juicers är dyrare än råsaftcentrifuger.

Råsaftcentrifug (traditionell juicer)

Råsaftcentrifug, traditionell juicer, juicepress etc. – kärt barn har många namn. Oavsett vilket du väljer för att beskriva denna typ av juicepress, är dess funktion och struktur desamma. Dessa juicepressar extraherar saften från bär, frukt, grönsaker etc. genom att mixa runt ingredienserna. På det sättet pressas saften ut ur dem.

En råsaftcentrifug är vanligtvis snabbare på att pressa juice ur ingredienserna än en slow juicer, så om du inte är så sugen på att spendera alltför mycket tid på processen, kan du mycket väl vända dig till en juicepress. Samtidigt säljs denna typ av variant vanligtvis också till ett billigare pris än slow juicers. Den enda nackdelen är dock att de inte behåller samma mängd näringsämnen som slow juicers gör.

Annat intressant att ta med sig

Du kan få in mycket hälsosamma vanor genom att använda en råsaftcentrifug – du får ju då ut det mesta av dina grönsaker, bär och frukter, samt får en uppfriskande drink utan tillsatser och socker. Det finns dock några saker att tänka på när du använder en råsaftcentrifug – och du kan läsa mer om detta i avsnitten nedan.

Juicen håller inte länge

Många tror tyvärr felaktigt att juice som produceras i en råsaftcentrifug kan hålla lika länge som den typ av juice du köper i butiker. Detta är inte fallet eftersom hemlagad juice inte innehåller samma tillsatser. Det är precis det som gör din hemlagade juice hälsosammare, men också det som gör att den håller sig bra under en kortare tid.

Nu ska vi naturligtvis inte avskräcka dig heller. De flesta hemmagjorda juicer kan enkelt hålla i kylen några dagar, så länge de förvaras i en tätt tillsluten behållare. Och med tanke på hur god din juice blir så är det ju inte ens säkert att det blir någonting över?!

Det lönar sig att använda både juice och fruktkött

Vi rekommenderar att du använder både juice och fruktkött från dina frukter, grönsaker och bär. Detta betyder inte att du nödvändigtvis måste dricka dina juicer med fruktkött om du inte gillar det, utan det betyder bara att det inte finns någon anledning att kasta fruktköttet i papperskorgen eftersom den kan användas för andra ändamål.

T.ex. kan du, om du inte har det i juicen, använda fruktköttet som ingrediens i kakor, bröd eller köttfärs till middag. Detta hjälper till att ge maten en extra krydda, minskar matsvinnet och säkerställer att du får ut alla näringsämnen från dina frukter, grönsaker och bär.

Rengör alltid din råsaftcentrifug efter användning

För att behålla din råsaftcentrifug så fräsch som möjligt, så att den håller länge och är redo till nästa användning, är det viktigt att du rengör den noggrant efter varje användning. Så det räcker inte att hälla i lite vatten till nästa dag och sedan använda din maskin igen. Det beror på att det lätt kan gömmas rester i maskinen som måste tas bort och sedan diska maskinen. Särskilt silen är ett ställe som är extra viktigt att hålla koll på. Det lönar sig också att rengöra din maskin direkt efter användning, eftersom matresterna då inte får tid att torka.

Du bör också rengöra din råsaftcentrifug mellan varje omgång om du gör flera juicer i rad. Det här är inte jätteviktigt om du gör samma typ av juice, men om du gör flera olika typer av juice, så är det inte så bra att det plötsligt blir smak från den tidigare juicen i den nuvarande. Detta är även smart att tänka på om juicerna är i olika färger.

Hur man gör hälsosamma juicer

Den stora fördelen med att laga din egen juice är att du vet exakt vad som har tillsatts produkten och själv bestämmer vilka ingredienser du ska använda. Juicer är i sig fulla av både vitaminer och näringsämnen, oavsett om du köper dem i butiken eller gör dem själv. Tyvärr har dock flera fabrikstillverkade juicer tillsatts med ett antal smakförstärkare och tillsatser som inte direkt är fantastiska för kroppen i större mängder, och de som inte är det är ofta väldigt dyra.

Vilka frukter och grönsaker är bra att använda i juice?

Det är egentligen bara du själv som sätter gränserna för vad du kan använda i dina juicer. Många råsaftcentrifuger är alltså så pass funktionella att de klarar av de mesta frukter och grönsaker. Du kan naturligtvis följa olika recept om du inte känner för att experimentera själv, men du kan också alltid gå efter eget huvud om du vill prova något nytt. Nedan kan du läsa om några av de frukter och grönsaker som är särskilt bra att använda i juicer, eftersom de innehåller ett stort antal vitaminer, näringsämnen, antioxidanter etc.

Juicer med röda frukter och grönsaker

En stor mängd röda frukter och grönsaker är rika på vitamin A och C och antocyaniner. De röda ingredienserna i dina juicer kan innehålla sådant som hjälper till att lindra blodtrycket, och minska risken för cancer.

Som inspiration till röda frukter och grönsaker kan vi bl.a. nämna tomater, jordgubbar, hallon, röda äpplen, körsbär, röda druvor, rödbetor, chili etc.

Juicer med gröna frukter och grönsaker

När du ser en grön juice tror de flesta automatiskt att den måste vara hälsosam. Detta är också ofta fallet, då gröna grönsaker och frukter bland annat kan innehålla vitamin K, B9/folat (folsyra) och kalium. Fler näringsämnen i gröna frukter och grönsaker minskar risken för cancer och stärker benhälsan.

Du bör speciellt välja de mörkgröna grönsakerna, som grönkål, broccoli, selleri, spenat, etc., men också kiwi och gröna äpplen är bra i juicer.

Juicer med blå/lila frukter och grönsaker

Grönsaker och frukter med en blåaktig eller lila färg är särskilt kända för att de innehåller ett stort antal antioxidanter, samt har ett högt innehåll av C-vitamin. De blå/lila ingredienserna hjälper bl.a. vid ateroskleros, matsmältning och kan hjälpa till att bekämpa en förhöjd kolesterolnivå.

Listan innehåller plommon, björnbär, blåbär, auberginer och rödkål, men också rödbetor och röda druvor kan hävdas tillhöra den “lila gruppen”. Något som har landat i svenska hälsokostaffärer på senare tid är blå spirulina, vilket du kan kolla in om du vill ha en riktigt cool, blå färg på din juice.

Juicer med orangea/gula frukter och grönsaker

Orangea och gula frukter och grönsaker är särskilt kända för sitt innehåll av vitamin A och C-vitamin, liksom ett högt kaliuminnehåll. Dessa ingredienser kan bl.a. hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar och har en positiv effekt på synen.

En lista med gula och orangea frukter och grönsaker räknar in ett stort antal citrusfrukter, men också morötter, pumpa, squash och sötpotatis.

Juicer med andra frukter och grönsaker

Du kan också dra nytta av ingefära och/eller vitlök i dina juicer för att lägga till extra smak. Dessa ingredienser kan också stärka blodtrycket och immunförsvaret och kan ha en positiv effekt på förstoppning och inflammation.

Blanda och matcha som du vill

Det är bra att blanda olika ingredienser så att du får ut det mesta av din juice. Till exempel kan du mycket väl blanda ingredienser från varje färgkategori i din juice så att du får lite olika vitaminer, näringsämnen och antioxidanter i en drink. Att slänga i en näve spenat i en fruktjuice är ett tips för en bra boost!

Var dock försiktig så att du inte blandar för många olika ingredienser i en juice. De flesta rekommenderar maximalt 4 till 6 olika ingredienser, så att du fortfarande kan smaka varje ingrediens och få ut det mesta av bäret, frukten, grönsaken etc. Dessutom kan det vara smart att tänka på hur färgen på juicen kommer att bli.

Är det hälsosamt att gå på en juice detox?

Våra inre organ gör ett alldeles utmärkt jobb med att rena kroppen. Vissa känner dock att de vill göra en kickstart vid nya vanor, och då kan en juice detox vara en bra lösning. En sådan kur kan ge dig både en mental och fysisk omstart, och ger dig en mängd bra vitaminer, antioxidanter och näringsämnen.

Det är bäst om du blandar många olika frukter och grönsaker i dina juicer. På detta sätt får du olika näringsämnen tillsatta i kroppen snarare än att bara hålla fast vid samma, och utöver att kroppen tackar dig för variation blir det också lite roligare och spännande.

Du måste vara medveten om att du måste dricka mycket vatten om du är på en strikt juice detox. Kroppen behöver en ordentlig mängd vätska för att kunna hålla igång i vardagen. I allmänhet drar dock din kropp nytta av en ordentlig mängd vatten, så du bör göra detsamma, även om du inte är på en juice detox.

Hur länge kan du vara på en juice detox?

Som sådan är en juice detox inte farligt om du i allmänhet är frisk. Om du tar mediciner bör du alltid rådfråga din läkare innan du börjar. Även om det inte finns egentliga begränsningar för att du gör en juice detox, rekommenderas det fortfarande att detoxen inte genomförs under lång tid. Så du bör alltså helst hålla dig till att rengöra kroppen med en juice detox i högst 2-3 dagar. Om du är van vid detoxen kanske du kan fortsätta i upp till 5-7 dagar, men det är långt ifrån de flesta som kan.

Kom också ihåg att juicerna bara fungerar som ett alternativ i vardagen. Så du behöver inte fasta 100 procent för att din kropp ska kunna dra nytta av en nypressad juice.

FAQ

Vilken råsaftcentrifug är bäst i test?

Philips Avance Collection HR1855 är den råsaftcentrifug som är bäst i test, då den effektivt pressar god juice och är enkel att rengöra. De andra modellerna är dock också bäst i test på sina sätt!

Vad är skillnaden på en råsaftcentrifug och en slow juicer?

Skillnaden på en råsaftcentrifug och en slow juicer är att den förra pressar frukt och grönt till juice snabbare och är ofta billigare. Däremot håller juicer från en slow juicer ofta längre.

Vilka frukter och grönsaker kan jag göra juice av?

Vilka frukter och grönsaker du kan göra juice av bestäms i princip enbart av din fantasi. Du kan göra allt från vanlig apelsinjuice, till gröna juicer med spenat och grönkål.

Hur rengör jag en råsaftcentrifug?

Många råsaftcentrifugers lösa delar kan diskas i diskmaskinen, medan du behöver rengöra andra delar för hand. Ibland medföljer en särskild borste för detta i köpet.