Rakapparat bäst i test 2023- Se de 6 bästa rakapparaterna i vårt test

1
Braun Series 9 Pro 9465cc

Varför ska du välja Braun Series 9 9465cc En solid bäst i test rakapparat med trimmer som ger dig en jämn och nära rakning utan att peta eller bryta av hårstrån och som är skonsam mot huden. Den är perfekt för de svåra områdena i ansiktet och klarar även längre hårstrån. Testets bästa rakapparat är utrustad med en liten popup-trimmer för trimning av polisonger. Och du kan använda den för både våt- och torrakning. Design…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Braun Series 9 Pro 9465cc 3.502 kr. Compumail
Braun Series 5 50-B1200s 1.399 kr. Allectra
Philips Series 9000 SP9820##
Panasonic ES-LV6Q-S803 2.209 kr. Cdon
Philips Series 7000 S7782 2.139 kr. Allectra
Philips Series 3000 S3231 899 kr. Apotea

I vårt test av rakapparater analyserar vi noggrant de 6 bästa rakapparaterna på marknaden och utvärderar dem enligt en rad viktiga parametrar. Vi ser alltid till att hålla oss uppdaterade om nya produkter och uppdaterar kontinuerligt våra tester.

I våra analyser av de olika rakapparaterna analyserar vi både danska och utländska källor. Vi tittar på hur lätt rakapparaten är att hantera. Det gäller både byte av blad och rengöring. Vi tittar också på hur bra en bäst i test rakapparat är på olika delar av ansiktet och på svåråtkomliga områden som under näsan och på halsen. Slutligen tittar vi också på drifttiden för varje modell och hur bra förhållandet mellan drifttid och laddningstid är.

I vår köpguide fokuserar vi på dessa parametrar och går på djupet med de viktigaste funktionerna, vilket gör det enklare för dig att välja vilken rakapparat är bäst för dig och att hitta en bäst i test rakapparat för just dina behov..

Braun Series 9 Pro 9465cc – Rakapparat bäst i test

Braun Series 9 Pro 9465cc

Varför ska du välja Braun Series 9 9465cc

En solid bäst i test rakapparat med trimmer som ger dig en jämn och nära rakning utan att peta eller bryta av hårstrån och som är skonsam mot huden. Den är perfekt för de svåra områdena i ansiktet och klarar även längre hårstrån. Testets bästa rakapparat är utrustad med en liten popup-trimmer för trimning av polisonger. Och du kan använda den för både våt- och torrakning.

Design – närmare rakning även för känslig hud

Braun Series 9 9465cc är en bäst i test rakapparat utrustad med en avancerad teknik med 5 synkroniserade rörelser. Den har i studier visat sig greppa mer hår i ett drag än andra rakapparater. Tester visar att den fungerar lika bra på våt som på torr hud. Den visade sig också vara bäst om den användes regelbundet varannan eller var tredje dag, men mindre effektiv på kraftig hårväxt efter 7 dagar.

Den har en pop-up trimmer på baksidan så att du inte behöver fästa ett extra huvud som Braun Series 5 50-B1200s modellen. Braun Series 9 9465cc har ett bredare huvud än modellerna i Braun 7-serien. Huvudet rör sig fram efter ansiktets konturer. Du kan inaktivera detta genom att trycka på en knapp som, till skillnad från andra modeller, måste tryckas ut så att du inte trycker på den av misstag. Studier har visat att huvudets storlek kan vara irriterande på mindre områden som under näsan och hakan.

De olika Braun Series 9 rakapparaterna presterar alla lika bra, men Pro-modellen var mera skonsam mot huden i flera tester. Rakapparaten visade sig i tester ge en jämn och behaglig rakning, och du undviker irriterad hud eftersom rakapparaten är skonsam mot huden. Tester visade också att den, till skillnad från till exempel Philips 3000 S3231, inte irriterar huden vid daglig användning.

Jämfört med föregångaren i Braun Series 9, Braun Series 9 pro 9460cc, skiljer sig endast färgen. Den nyare modellen  Braun Series pro 9465cc har en matt grå färg medan den tidigare modellen Braun Series 9 pro 9460cc har en blank silvergrå färg.

Enkel och intelligent rengöring

Till skillnad från många andra modeller i detta test ingår en 2-i-1 rengörings- och laddningsstation med denna bäst i test rakapparat. Testets bästa rakapparat rengör och steriliserar med en alkoholbaserad vätska och smörjer huvudet. Enligt tillverkaren torkas huvudet i rengöringsstationen innan det smörjs in. Men noggranna tester visade att huvudet inte alltid torkas ordentligt.

Batteriets livslängd

Det tar 60 minuter från noll till full laddning, vilket ger dig 50 minuters drifttid. Denna rakapparat, liksom de andra modellerna i detta rakapparattest, är utrustad med en snabbladdning som ger dig tillräckligt med tid för att raka dig med bara 5 minuters laddningstid. Den återstående batteritiden indikeras med 5 staplar, till skillnad från till exempel Braun Series 5 som har 3 staplar. När rakapparaten har 9 minuters drifttid kvar växlar den till en nedräkningstimer så att du vet hur många minuter du har kvar.

Vårt betyg

Denna rakapparat från Braun ligger i den högre prisklassen, men är den bästa rakapparaten för dig och värd pengarna om du har känslig hud och vill kunna raka dig dagligen utan att irritera huden och behöver en skonsam rakning. Spara tid med den praktiska 2-i-1 rengörings- och laddningsstationen som gör det enkelt och bekvämt att ladda och rengöra rakapparaten på samma gång.

Du får en effektiv rakapparat, men också en mångsidig rakapparat. Den enda nackdelen är att den inte är lämplig för rakning av mycket tjocka skägg efter 7 dagar utan rakning. Du kan dock lösa detta genom att använda trimmern för att förkorta hårlängden, vilket gör rakningen enklare.

Det vi liker:
 • Idealisk för känsliga hudtyper
 • Bra rakning nära huden
 • Effektiv runt läpparna och på hakan
 • Bekväm rengöring med egen rengöringsstation
 • Effektiv och skonsam rakning av både korta och långa skäggstubbar
 • Snabb rakning för normal hårväxt (5 min)
Det vi ikke liker:
 • Stor storlek gör det svårare att raka under hakan och näsan
 • Bullrigare än andra modeller
 • Inte lämplig för 7-dagarsskägg med kraftig hårväxt
 • Trimmer smal och lätt böjbar
 • Vid kraftig hårväxt är det nödvändigt att raka samma ställe flera gånger

Braun Series 5 50-B1200s – Billig rakapparat bäst i test

Braun Series 5 50-B1200s

Varför ska du välja Braun Series 5 50-B1200s

Om du vill ha en sladdlös rakapparat med många bra funktioner för mindre pengar är denna budgetvänliga rakapparat din bästa rakapparat. Den största skillnaden är att denna bästa rakapparat från Braun har ett separat och utbytbart huvud för trimmern istället för en inbyggd trimmer som testvinnaren. Den fungerar mycket bra för regelbunden och daglig rakning och ger en lika bekväm upplevelse som testvinnaren.

Konstruktion och prestanda

Braun Series 9 arbetar med 5 rörliga blad, medan Braun Series 5 har ett trippelskärhuvud. Huvudet är inte flexibelt som Philips 9000 SP9820, men de 3 bladen kan följa ansiktets konturer. Braun Series 5 50-B1200s presterar lika bra som testvinnaren Braun Series 9 9465cc vid regelbunden användning. I vår grundliga undersökning fann vi att denna rakapparat presterar bäst vid daglig användning eller vid 2-dagars skäggväxt. Den presterade mindre bra på 3-dagarsskägg och var inte lika effektiv som andra modeller på 4-dagarsskägg. För längre hår lämnar den orakade områden som du måste gå över flera gånger. I testerna finns det ingen märkbar skillnad i prestanda när den används torr eller våt.

Till skillnad från testvinnaren Braun Series 9 Pro 9465cc med inbyggd trimmer kräver denna Braun Series 5 rakapparat att du byter skärhuvud för att fästa trimmerdelen, vilket är en nackdel om du snabbt vill kunna växla från en funktion till en annan. Modellen är inte avsedd för huvudanvändning, men tester visade att den kan användas som huvudrakapparat.

Med sina 182 gram är den tyngre än till exempel testvinnaren, som väger 154 gram. Vikten kan ha en inverkan på rakupplevelsen, eftersom en mycket lätt rakhyvel har svårare att ligga nära huden. Vår analys visade att vikten på denna modell beror på användarens preferenser.

Displayen visar bland annat återstående batteritid och när rakapparaten behöver rengöras och laddas. Flera tester har dock visat att LED-displayen inte är lätt att läsa av och att den medföljande manualen inte är heltäckande.

Rengöring och underhåll

Till skillnad från testvinnaren medföljer varken rengörings- eller laddningsstation, och det finns ingen möjlighet att köpa till dessa för denna modell. Du rengör den genom att hålla den under rinnande vatten. Vattnet leds genom ett hål ut ur huvudet, vilket är mer lämpligt för sköljning under användning, men inte tillräckligt effektivt för en grundlig rengöring. Tester visade att du inte behöver ta bort bladen för lätt rengöring, men för optimal rengöring bör du ta bort bladen.

Vårt betyg

Med denna modell får du en bra vattentät rakapparat som erbjuder ett bra förhållande mellan prestanda och pris. Det är inte den billigaste rakapparaten i vårt rakapparatstest, men du får mycket för pengarna. Om du har en regelbunden hårväxt som du vill raka var 2-3:e dag är den här maskinen precis lika effektiv som testvinnaren, men mer än 1 000 kr billigare än både testvinnaren och vår

Det vi liker:
 • Mycket värde för pengarna
 • Smal design för ett ergonomiskt grepp
 • Bra gummigrepp som förhindrar att rakapparaten glider i handen
 • Bekväm rakning, inte stickande och inte irriterande
 • Enkel att rengöra under användning, vatten rinner genom huvudet och ut genom ett hål
 • Stubbarna sprutar inte
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för längre skägg (4 dagars skägg)
 • Rakning som inte är grundlig och lämnar orakade områden som du måste raka igen.
 • Rakapparatens huvud måste tas bort för att trimmerdelen ska kunna sättas på
 • Resväska ingår ej

Philips Series 9000 SP9820 – Premium rakapparat bäst i test

Philips Series 9000 SP9820

Varför ska du välja Philips Series 9000 SP9820?

Philips 9000 SP9820 har roterande skärytor och är utrustad med smart teknik som anpassar sig efter hur kraftigt skägget växer. Philips Series 9000 SP9820 är en utmärkt rakapparat om du vill uppnå en så jämn rakning som möjligt, eftersom Philips Series 9000 SP9820 kan skära hår ner till 0,05 millimeter, även om du ibland måste gå över samma plats flera gånger för att få med alla hårstrån. Å andra sidan har Philips Series 9000 SP9820 olika hastighetsinställningar så att den kan anpassas efter dina preferenser och din hudtyp.

Utformning

Till skillnad från de två Braun-modellerna är Philips Series 9000 SP9820 inte en linjär rakapparat, utan en rakapparat med ett huvud och tre blad som kan röra sig i alla riktningar. Hastigheten på Philips Series 9000 SP9820 kan justeras efter hudens känslighet, vilket är en fördel eftersom en behaglig rakning minskar risken för irritation. Huvudet är större än på Brauns modeller och kan vara svårare att använda på ställen som t.ex. under näsan.

Precis som Braun 5 har denna Philips Series 9000 SP9820 modell en separat trimmer och ingen popup-trimmer som testvinnaren. Du måste byta ut huvudet för att kunna använda trimmern. Studier visade att tillbehören kan vara svåra att fästa och det är viktigt att se till att mittstycket är centrerat för att fästa tillbehören ordentligt. Till skillnad från andra modeller är batteriet i Philips modeller inte utbytbart.

Den här Philips Series 9000 SP9820 modellen har en lång laddningstid i förhållande till drifttiden. Medan de andra två Philips-modellerna i vårt test har samma 60-minuters drift- och laddningstid, har den här modellen också en 60-minuters drifttid. Laddningstiden är dock 3 gånger så lång och tar 180 minuter för en full laddning. Du kan snabbladda Philips Series 9000 SP9820 rakapparaten i 5 minuter, vilket ger dig tillräckligt med tid för en rakning. Till skillnad från andra modeller har den här modellen inte en vanlig laddare som kopplas in i ett uttag, utan en laddningsplatta som du placerar rakapparaten på.

Prestanda

Tillverkaren uppger att man kan anpassa hastigheten på Philips Series 9000 SP9820. Studier visade dock att en lägre inställning också innebar att rakningen tog längre tid än på den högsta inställningen. Tester visade också att rakapparaten inte följer ansiktets konturer lika effektivt som till exempel den linjära testvinnaren från Braun. Grundliga tester visade också att den är tillräcklig för 3-dagars skäggväxt, men lämnar orakade områden. Den är mest effektiv vid rakning varje eller varannan dag, men irriterar inte huden vid daglig rakning. I tester gav den medföljande trimmern inte en skarp kant vid rakning av polisonger. Men precis som Braun 5 50-B1200s kan den också användas för huvudhår.

Manuell rengöring

Rakapparaten påminner dig om att rengöra den efter varje användning. Det medföljer ingen rengöringsstation utan du måste rengöra den manuellt under rinnande vatten. Huvudet och de enskilda bladen är avtagbara för en grundlig rengöring.

Vårt betyg

Philips Series 9000 SP9820 är den näst dyraste modellen i vårt test. Men om du föredrar en design med flera rörliga skärytor för att uppnå den närmaste rakningen på hårstrån ner till 0,05 millimeter, är den här modellen väl värd pengarna. Den är också perfekt om du har ett mycket kort skägg och föredrar att raka dig varje eller varannan dag. Den har den längsta laddningstiden bland de testade rakapparaterna i vårt test. Men om du kan leva med det kommer du att bli nöjd med dess effektivitet vid både våt- och torrakning.

Det vi liker:
 • Anpassar sig automatiskt till skäggets kraftiga tillväxt
 • Bra för känslig hud: hastighetsinställningar utformade för att anpassas till hudens känslighet
 • Grundlig på både torr och våt hud
 • Grundlig för hår ner till 0,05 mm
 • Smal och robust design som ligger bekvämt i handen och är lätt att arbeta med
Det vi ikke liker:
 • Stora huvuden gör det svårare att raka svåråtkomliga områden, t.ex. under näsan och hakan.
 • Lång laddningstid från 0% till 100% (180 min)
 • Inte effektivt på 3-dagars skägg, lämnar orakade områden
 • Inte lämplig för mycket långa eller tjocka skägg
 • Den tyngsta modellen i vårt test (530 g).

Panasonic ES-LV6Q-S803 – Rakapparat bäst i test för ett kraftigt skägg

Panasonic ES-LV6Q-S803

Varför ska du välja Panasonic ES-LV6Q-S803

Panasonic ES-LV6Q-S803 med pop-up trimmer ligger i den övre delen av prisklassen. Precis som de andra modellerna i vårt test kan den användas på torrt och vått samtidigt som den ger en mycket skonsam rakning. Den skiljer sig från de andra modellerna genom att arbeta med 5 blad, där vår bäst i test till exempel har 4. Detta ger dig en extra nära rakning även med kraftig skäggväxt.

Snabb och effektiv rakning

Huvudet på denna modell kan lutas fram och tillbaka och även från höger till vänster. Det kan inte glida vertikalt upp och ner. Om du inte vill att huvudet ska röra sig kan du låsa det. Det är här den skiljer sig från till exempel testvinnaren, som kan följa ansiktets konturer men inte kan röra sig i olika riktningar, som på denna Panasonic ES-LV6Q-S803.

Denna modell är en av få linjära rakapparater på marknaden som har 5 aktiva skärelement. Av de 5 bladen är de två yttre på varje sida utformade för att raka kort stubb. Den mellersta skärytan ser annorlunda ut än de andra och är utformad för att fånga upp de något längre hårstråna och trimma dem, så att de två yttre kan skära av dem nära huden. De två skärytorna på vardera sidan om den mittersta är utformade för att lyfta håret så att den mittersta kan trimma det.

Vår forskning visade att Panasonic ES-LV6Q-S803 gav en mycket nära rakning på korta hårstrån. Den har en kraftfull motor som körs med 14 000 cykler per minut. Som jämförelse kör testvinnaren 10 000 cykler per minut. Analyser visade att enbart en kraftfull motor inte ger en nära rakning, utan kombinationen av många cykler och Panasonics 30-gradiga skäryta ger den nära rakningen.

Motoreffekten anpassas efter skäggväxten, så att tjockare skägg får mer kraft än tunnare skägg. Du kan inaktivera den här tekniken om du vill köra på maximal effekt hela tiden. Den har svårare att fånga de längre hårstråna om de ligger ner, vilket i tester orsakade problem på halsen. För mycket kraftig hårväxt har Panasonic utvecklat en modell med 6 blad.

Utformning

Panasonic skiljer sig också från andra modeller när det gäller design. Start/stopp-knappen är liten jämfört med andra rakapparater, men den är lätt att använda. Denna modell, liksom andra modeller, har en låsmekanism så att den inte slås på när den ligger i väskan. Till skillnad från till exempel Brauns modeller behöver du inte hålla in en knapp i 3 sekunder för att låsa eller låsa upp. För att låsa Panasonic ES-LV6Q-S803, vrid det stora vredet på framsidan.

Snabbladdning på 5 minuter ger 8 minuters drifttid, vilket enligt tester inte räcker för en fullständig rakning, till skillnad från Philips 9000 SP9820-modellen.

Vårt betyg

Panasonic ES-LV6Q-S803 är för dig med tjockt skägg. Dess kraftfulla motor och teknik gör det dock lättare att ge en nära rakning utan att irritera huden. Det rekommenderas dock fortfarande att raka sig regelbundet, helst var tredje dag, men du kommer fortfarande att kunna klippa de tjockare håren med lätthet.

Till skillnad från testvinnaren levereras den inte med en rengörings- eller laddningsstation. Den kan dock enkelt sköljas ren. Priset är på den dyra sidan, men om du har ett tjockt skägg kommer det att vara väl spenderade pengar.

Det vi liker:
 • Grundlig och nära rakning för kraftig skäggväxt
 • Huvudet kan röra sig i många olika riktningar och följer ansiktets konturer
 • Klipper korta skägg snabbt utan att irritera huden, därför även lämplig för känsliga hudtyper
 • Passar bra i handen, även om huvudet är större än de andra linjära rakapparaterna i testet.
Det vi ikke liker:
 • Det krävs övning för att raka de svåråtkomliga ställena eftersom huvudet är stort.
 • Byte av knivar och skär är dyrt.
 • Batteriet måste bytas ut av en fackman.
 • Har svårare att få tag i längre hårstrån och hårstrån som ligger platt mot huden. Detta innebär att du i dessa fall måste köra rakhyveln över samma område flera gånger.

Philips Series 7000 S7782 – Rakapparat bäst i test för nybörjaren

Philips Series 7000 S7782

Varför ska du välja Philips Series 7000 S7782

Philips 7000 S7782 med uppladdningsbart batteri har samma prestanda som de dyrare Philips-modellerna. Den skiljer sig dock genom att du inte får en 2-i-1 rengörings- och laddningsstation, utan en separat rengöringsstation och laddare. Du får också möjlighet att ansluta den till en app som guidar dig genom rakningen. Och den kostar bara ungefär hälften av priset för Philips 9000-modell.

Grundlig rakning – mindre irritation på våt hud

Denna modell arbetar med 90 000 skärrörelser per minut och är utrustad med självslipande blad. Den ger en bra rakning i upp till 3 dagar, men tester visade att den behöver gå över samma område flera gånger. I vår forskning fann vi att den ger optimala resultat när den används på skägg varannan dag. Resultaten var också bra vid rakning varje dag, men i studier orsakade daglig rakning med denna modell hudirritation hos personer med känsligare hud. Du kan lösa detta genom att använda den för våtrakning. I tester orsakade den ingen hudirritation men var bekväm att använda.

I wet-dry testerna presterade den lika bra vid både torr och våt användning. Skillnaden mot de andra Philips-modellerna var att den orsakade mer hudirritation på torr hud för känsliga hudtyper.

Philips utlovar en intelligent rakning med sensorer, men i tester körde den här modellen med samma hastighet och kraft under hela rakningen oavsett område.

Bra för nybörjaren – appen vägleder vid rakning

Den medföljande appen ger dig en mer exakt mätning av batteritiden och rakningshandledning. Den guidar dig också genom rakningen och talar om för dig om du gör rätt. I vår undersökning fann vi att appen inte alltid var 100 procent korrekt.

Appen anger också efter hur många dagar det är bäst att raka sig. Men om du inte följer denna instruktion kommer appen att ge ett felmeddelande även om du rakar dig korrekt.

Enkel rengöring med begränsningar

Denna modell är enkel att rengöra manuellt eller placera den i rengöringsstationen. Om du vill använda rengöringsstationen ska du använda lämplig refill med rengöringsmedel som är särskilt utformad för den här modellen. Till skillnad från andra modeller har rengöringsstationen inget filter som hindrar hår från att komma tillbaka in i rakapparaten.

Tester visade att det efter en rengöringscykel fanns hårstrån kvar i rakapparaten som inte hade sköljts ur ordentligt. Ett annat problem var att rengöringsmedlet producerade mycket skum och rann över. Skummet stannar kvar på huvudet efter rengöring vid första användningen, så du måste skölja det under vatten igen. Å andra sidan tar denna process hand om bladen och håller dem vassa.

Om du vill undvika detta kan du rengöra rakapparaten manuellt. Rakapparaten är lätt att rengöra manuellt. För att göra detta, luta huvudet uppåt så att du kan använda borsten för att ta bort klipprester. Håll den sedan under en rinnande kran. Du kan ta bort delarna av skärytorna på samma sätt som Philips 9000 SP9820.

Till skillnad från testvinnaren laddar rengöringsstationen inte rakapparaten.

Vårt betyg

Denna modell ger dig ett utmärkt förhållande mellan prestanda och pris. Med andra ord får du en prisvärd rakapparat av gpd kvalitet och ett bra resultat för mindre pengar. Den är inte för dig med känslig hud som vill använda din rakhyvel dagligen. Å andra sidan är det den perfekta modellen för nybörjare eftersom appen, trots mindre brister, ger en bra introduktion till rakning och tips om hur man kommer igång.

Det vi liker:
 • Vibrerar inte och ger därför en grundlig våtrakning
 • Självslipande blad som har god hållbarhet (byt ut ca vartannat år)
 • Huvudet är rörligt och kan röra sig 360 grader
 • Sidorna är belagda med gummi så att den inte glider i handen när du använder den för våtrakning
 • Grundlig vid rakning av rakt och tjockt skägg
Det vi ikke liker:
 • Fästbar trimmer mindre effektiv på polisonger och ger inte en skarp egg
 • Designen är tunn och ger inte det bästa greppet
 • Stort huvud kan göra det svårt att komma åt svåråtkomliga ställen som under näsan
 • Har svårt att greppa längre hår som ligger platt mot huden
 • Handboken är helt producerad med bilder och är svår att följa.

Philips Series 3000 S3231 – bäst i test rakapparat för våtrakning

Philips Series 3000 S3231

Varför ska du välja Philips Series 3000 S3231

Bland budgetvänliga rakapparater är denna Philips 3000 S3231 en riktig vinnare. Det är inte bara en prisvärd rakapparat, utan den billigaste rakapparaten i vårt rakapparatstest. Med denna roterande rakapparat får du en effektiv rakapparat för våtrakning och en modell som gör det grundläggande och inte spenderar din energi på en massa andra saker.

Utformning

Den liknar de andra två Philips-modellerna med sina 3 roterande blad, men huvudet rör sig fram och tillbaka och inte i alla riktningar som de andra två. Till skillnad från de andra två är den utrustad med en pop-up-trimmer för att trimma skägget.

Den är inte lika smal som de andra Philips-modellerna i testet, vilket gör den lättare att hantera. Den är gummerad på sidan så att den ligger bekvämt och stadigt i handen och kan användas på både torr och våt hud. Precis som Philips 7000 S7782 kan den här modellen inte användas under laddning. Men som de andra modellerna i vårt test är den utrustad med en 5-minuters snabbladdning som ger dig förnyad drifttid.

Bra resultat – men inte för känslig hud

I vår grundliga undersökning fann vi att denna roterande rakapparat ger ett bra rakningsresultat. Den visade sig dock inte vara lämplig för känslig hud när den används för torrakning. Tester visade att hudirritation minimeras när den används regelbundet för våtrakning med rakskum. Rakapparaten kan också användas i duschen.

Manuell rengöring

Till skillnad från de andra två modellerna levereras denna modell inte med en rengöringsstation eller laddningsstation. Den levereras med en vanlig laddare. För att skölja rent den, luta huvudet uppåt och håll det under rinnande vatten. Bladen kan tas bort för en mer grundlig rengöring.

Vårt betyg

Om du föredrar att raka dig i duschen och med rakskum är den här modellen perfekt. Vid vanlig våtrakning ger denna rakapparat ett bra resultat utan att irritera huden. Det är också den absolut billigaste modellen i vårt test. Det är en perfekt basmodell och ett bra ställe att börja på om du långsamt vill gå över från rakhyvel till rakapparat.

Det vi liker:
 • Storleken och gummigreppet ger ett bra grepp
 • Bladen kan sitta kvar i upp till 2 år
 • Bekväm att använda utan att klämma på huden
 • Bra för mer envisa hårstrån
 • Prisvärd rakapparat
Det vi ikke liker:
 • Inte effektivt på skägg efter 3 dagar. Du måste raka samma ställe flera gånger för att få ett bra resultat.
 • Ej lämplig för daglig rakning av torr, känslig hud eftersom detta utlöser hudirritation
 • Trimmern ger inte en skarpt rakad kant.
 • Resultaten är inte lika noggranna som hos dyrare modeller

Hur man väljer den bästa rakapparaten

De olika rakapparaterna på marknaden utvecklas hela tiden, och medan de tidigare bara fungerade med sladd och för torrakning, har sladdlösa modeller gradvis vunnit mark i de svenska hemmen. Modellerna i vårt test är alla lämpliga för våt- eller torrakning, men det finns skillnader i hur bra de presterar. Som utgångspunkt bör du leta efter en nära och  effektiv  rakning som inte irriterar huden.

Här fokuserar vi på de parametrar som vi har analyserat de olika rakapparaterna utifrån. Vi tittar på skillnaderna mellan de två typer av rakapparater som finns representerade i vårt test. Vi tar också en djupgående titt på batteritiden och går igenom alla de coolaste funktionerna.

Olika typer av rakappatrater

Som du kan se i vårt test finns det två olika typer: linjära rakapparater och roterande rakapparater. Det är en fråga om preferens om du föredrar den ena eller den andra. Det finns för- och nackdelar med båda.

Linjära folierakapparetr är utrustade med ett rakt skärhuvud, vanligtvis uppdelat i flera blad som testvinnaren. Vår premiummodell, Philips 9000 SP9820, är en typ av roterande rakapparat med roterande skärhuvuden. Huvudet rör sig i olika riktningar, samtidigt som de runda bladen också rör sig så att de ligger nära huden.

Roterande rakapparater ger en närmare och mera skonsam rakning eftersom fler skärytor är i kontakt med huden. Huvudet är dock ofta större än på rakapparater med folie. Det innebär att det kan vara svårare att nå mindre och mer svåråtkomliga områden, t.ex. under näsan. Här är en linjär skäryta oftast lättare att nå.

Batteritid – drift- och laddningstid

En traditionell elektrisk rakapparat måste vara anslutna till en strömkälla under användning. Det innebär att du är beroende av att vara nära ett eluttag. Detta är inte fallet med en uppladdningsbar rakapparat som innehåller ett batteri.

Den genomsnittliga drifttiden bland modellerna i vårt rakapparattest är 56 minuter. Braun Series 9 9465cc och Braun Series 5 50-B1200s ligger under genomsnittet med 50 respektive 45 minuter, medan Panasonic ES-LV6Q-S803 med en arbetstid på 62 minuter ligger 6 minuter över genomsnittet.

Förutom drifttiden bör du också vara uppmärksam på förhållandet mellan arbets- och laddningstid. De flesta rakapparater laddas från 0 till 100 procent på cirka en timme. Detta är också fallet med 5 av de 6 modellerna i vårt test. Den enda som laddar längre är Philips 9000 SP9820.

Bra att ha funktioner

Medan prestandan kan variera är de största skillnaderna mellan rakhyvlar de olika funktionerna. Det är ofta funktionerna som avgör om en rakapparat är rätt för dig. Här tar vi en närmare titt på dessa funktioner.

Trimmer

En rakapparat med skäggtrimmer gör det enklare att trimma skägget eller polisongerna efter rakningen utan att behöva investera i en separat trimmer. Alla rakapparater i vårt rakapparattest har en trimmer, men det finns skillnader i hur trimmern ser ut.

I testet kommer du att stöta på två olika typer av trimmers: popup-trimmern och trimmerhuvudet. En pop-up trimmer är en liten skäryta som fästs på trimmern och aktiveras genom att trycka på en knapp eller skjuta upp den. Med den här typen behöver du inte byta huvud. Se till exempel Braun 9 9465cc och Panasonic ES-LV6Q-S803.

Om modellen har ett separat trimmerhuvud måste du fästa ett nytt huvud för att kunna trimma. Detta är till exempel fallet med modellen Philips 7000 S7782. Fördelen med en pop-up trimmer är att du snabbt kan växla fram och tillbaka mellan de två funktionerna. Nackdelen är ofta att trimmern är mindre robust än om den vore ett separat huvud. Därför kan dessa modeller vanligtvis inte användas som hårtrimmare.

Laddningsstation

Eftersom dessa typer av rakapparater innehåller ett uppladdningsbart batteri behöver de naturligtvis laddas. I vårt test hittar du tre typer av laddare. Det finns den klassiska laddaren som ansluts till elnätet. Vår premiummodell, Philips 9000 SP9820, har däremot en pad som du kanske känner igen från iPhones.

Här placerar du rakapparaten för att ladda dess batteri. En laddstation är en hållare som du placerar rakapparaten i när du behöver ladda den. Fördelen är att du också har en hållare för rakapparaten, och det är extra smart om laddstationen också rengör rakapparaten.

Rengöringsstation

Testvinnaren Braun Series 9 Pro har en sådan laddnings-/rengöringsstation, medan Philips 7000 S7782 har en station som endast rengör och inte laddar rakapparaten. Fördelen med en rengöringsstation är att du inte behöver rengöra den manuellt, vilket kräver lite mer tid om du vill göra det grundligt.

Batteri-indikator

De flesta modeller har en batteriindikator för hur lång batteritid finns kvar, men noggrannheten varierar. Oftast indikeras batterinivån av strecket, och ju fler streck desto mer exakt är batterinivån.

Snabb laddning

En snabbladdningsfunktion är praktisk om du inte alltid har tid att vänta på att rakapparaten ska laddas. Alla modeller i testet har denna funktion. Det innebär att du kan ställa in den på att ladda i cirka 5 minuter, varefter du får mer drifttid. I fallet med testvinnaren får du tillräckligt med tid för en full rakning.

Appfunktion

Philips 7000 S7782 kan kopplas till en app. Appen är idealisk om du är nybörjare. Appar guidar dig vanligtvis och ger dig tips om hur du bäst rakar dig. Philips 7000 S7782 ger dig också feedback på ditt tryck, så att du inte trycker för lätt eller för hårt.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken rakapparat är bäst i test?

Testets bästa rakapparat är Braun Series 9 9465cc. Den ger en snabb, tyst och nära rakning på både våt och torr hud och är bra för svåråtkomliga områden utan att skära i huden. En rengöringsstation ingår med testets bästa rakapparat.

Hur mycket kostar en bra rakhyvel?

Den billigaste rakapparaten i vårt test kostar drygt 50 kr. De bästa rakapparaterna kostar över 1 000 kr.

Vilken typ av rakapparat?

Det beror på vad du föredrar. Du kan få en rakapparat med roterande huvud eller linjär folie.

Vad är det bästa sättet att raka sig med en rakapparat?

Använd ett lätt tryck på huden för att uppnå bra resultat utan att trötta ut huden. Om du trycker för hårt riskerar du att irritera huden.

Kan man använda rakskum till rakhyvlar?

Du kan bara använda rakskum med en rakhyvel om det är lämpligt för rakning på våt hud.

Hur länge håller en rakhyvel?

I allmänhet håller en rakhyvel i ett par år, varefter du behöver byta blad och/eller batterier.

Vad är skillnaden mellan en trimmer och en rakhyvel?

En trimmer är utformad för att klippa längre skägg eller hårväxt, medan en rakhyvel skär ända in till huden. De bästa rakhyvlarna kan också trimma.

Varför får jag knottror när jag rakar mig?

Röda knottror kan orsakas av bakterier. Även de bästa rakhyvlarna måste rengöras efter användning om du vill undvika detta.

Kan du raka dig varje dag?

I princip är det inget fel med att raka sig varje dag. Det kan dock ta lite tid att vänja sig till en början. Om du har mycket känslig hud kan rakning varje dag irritera huden för mycket.

Vilken rakning håller längst?

Hur länge din rakning varar beror på hur nära huden du kommer. Du får också ett bättre resultat om du mjukar upp skägget/håret före rakningen.