Rakapparat bäst i test 2022

1
Philips OneBlade Pro QP6520/30

Detta kan i det närmaste kallas för en revolutionerande rakapparat i hur den på ett enkelt och smidigt sätt gör så att du kan trimma, raka och styla ditt skägg med ett enda rakhuvud, som kan ställas in i hela 14 inställningar. Friheten fortsätter i hur du kan välja att raka helt torrt eller i duschen. Oavsett vad du väljer får du en nära rakning med ett dubbelt skyddssystem som motverkar olyckor. Philips OneBlade Pro…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips OneBlade Pro QP6520/30##
Philips Series 9000 S9711CC 2.779,67 kr. Green-Point.de
Braun Series 7 70-N1200S 1.919,99 kr. TechInn
Braun Series 9 9345S 3.157,22 kr. Mioga
Braun Series 8 8345S 2.257,95 kr. Beautycos.se
Remington R4000 1.049 kr. Sothie

För de flesta som rakar sig med en rakapparat/trimmer är effektivitet och kvalitet högt prioriterat. Man är ute efter bra resultat på ett smidigt sätt, eller hur? Visst kan man gå till en barberare och arbeta med rakblad och raklödder, men det kräver både mer tid, kunskap och fokus än vad en rakapparat och trimmer gör. Att hitta den bästa rakapparaten för dig och dina behov kan dock vara som att ge sig in i en djungel, då det finns många modeller på marknaden och det är viktigt att fundera just över de personliga behoven.

Aspekter som spelar in sträcker sig från din skägg- och hudtyp och hur ofta du rakar dig, till rakapparatens specifika egenskaper och prisnivå. För att du ska bli bättre rustad inför köpet har vi därför samlat de rakapparater på marknaden som är bäst i test, så att du kan hitta den bästa rakapparaten för dig!

Philips OneBlade Pro QP6520/30 – Rakapparat bäst i test

Detta kan i det närmaste kallas för en revolutionerande rakapparat i hur den på ett enkelt och smidigt sätt gör så att du kan trimma, raka och styla ditt skägg med ett enda rakhuvud, som kan ställas in i hela 14 inställningar. Friheten fortsätter i hur du kan välja att raka helt torrt eller i duschen. Oavsett vad du väljer får du en nära rakning med ett dubbelt skyddssystem som motverkar olyckor. Philips OneBlade Pro QP6520/30 är enligt oss marknadens bästa rakapparat, yes, bäst i test!

Denna Philips OneBlade Pro QP6520/30 är alltså en av marknadens bästa rakapparater som ger dig det bästa från två världar – teknik och komfort. Den levereras med många användbara funktioner som hjälper dig att underhålla, trimma och styla ditt skägg eller mustasch precis som du vill, mycket med grund i den justerbara trimkammen. Du kan i detta avseende välja mellan flera olika inställningar från 0,4-10 mm för både kort stubb och lite längre skägg.

Du behöver inte heller oroa dig för problem med ojämna rakningar eller oregelbundna snitt. Att du kan få i det närmaste perfekta kanter och kunna följa ansiktets konturer beror på det dubbelsidiga rakbladet. Du kan med detta raka skägget i alla riktningar. Många känner igen dessa utmaningar med precision,  vilket ofta beror på att rakapparaten är stor och känns klumpig och tung i handen. Detta är dock inte ett problem med denna modell, eftersom att OneBlade dock är liten och behändig så att du kan få till kanter och konturer exakt som du vill ha dem. Detta gör den användbar som en intim rakapparat. OneBlade följer ansiktets konturer och ger dig en rakning nära huden, vilket som sagt säkerställer precision och komfort.

Du kan således ana att här har ingenting lämnats åt slumpen. Utöver dess blad-egenskaper och funktioner är även detaljer kopplade till teknik värnade om, då dess LED-skärm ger dig relevant info om bland annat batteristatus. På tal om batteritid är batterikapaciteten god genom hela 90 minuters användning efter bara en timmes laddning. Sammantaget är detta en billig och en mycket rakapparat, bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Enkel att rengöra då du endast behöver skölja den under rinnande vatten
 • Vattentålig modell som du kan använda med eller utan rakskum, och till och med i duschen
 • Smart LED-skärm med batteriindikator för nuvarande batteri- och laddningsstatus
 • Perfekt modell att ta med på språng tack vare behändig storlek och reselås som motverkar att den slås på av misstag
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Riktigt effektiv rakning genom att de inre skärbladen rör sig 200 varv per sekund
Det vi ikke liker:
 • Vissa användare upplever att det krävs rakning över samma område flera gånger för önskad effekt
 • Kan upplevas som något enkel jämfört med andra premium rakapparater

Philips Series 9000 S9711CC – Bästa premium

Nöjer du dig inte med något annat än det bästa och mest avancerade när det kommer till rakning, men samtidigt vill att det ska gå enkelt och snabbt, är denna Philips Series 9000 S9711CC rätt val för dig. Precis som du, har Philips inte lämnat något åt slumpen i utvecklingen av denna rakapparat med tekniker som säkerställer nära rakning och effektiv som följer ansiktets konturer där stråna lyfts upp och skärs av. En rakapparat till herr som är bäst i test i premium-segmentet!

Var ska vi då börja med alla funktioner hos denna avancerade, men samtidigt lättanvända, rakapparat från Philips? Först och främst säkerställer Philips Series 9000 S9711CC en nära rakning som följer ansiktets konturer genom dess Contour Detect-system där dess flexibla rakhuvuden rör sig i hela åtta olika riktningar.

Den har V-formade precisionsblad vilket innebär att alla, även de minsta stråna, tas bort från den bästa och mest skonsamma positionen. Rakningen sker även noggrant och fungerar bra tack vare ett smart SuperLift- & Cut-system där stråna först lyfts upp och sedan skärs av.

Utöver en flexibilitet i rakhuvudets riktningar upplever du flexibilitet i hur, var och när du kan använda Philips Series 9000 S97111CC, då den med Philips särskilda Wet & Dry-teknik, som även vår testvinnare Philips OneBlade Pro QP6520/30, är utvecklad med kan använda den både med och utan rinnande vatten. Du kan alltså bekvämt raka dig i duschen, då den är utmärkt anpassad för både våt- och torrakning.

På tal om rengöring rengörs, återfuktas och laddas även rakapparaten smidigt i den medföljande Smart Clean-stationen. Som du förstår är detta en riktigt bra rakapparat, bäst i test inom premium-segmentet.

Det vi liker:
 • Utvecklad med avancerade system för perfekt och nära rakning
 • Parallellt med dess avancerade teknik är den enkel att använda
 • Smidigt underhållning i rengöringsstationen
 • Flera tillbehör medföljer i köpet, såsom en SmartClick skäggstyler
 • Perfekt att ta med sig på resan tack vare ett reseetui och lång batteritid
 • Möjligt att använda på både torr och våt hur
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som lite väl många avancerade funktioner för de som vill ha det allra enklaste
 • Säljs till ett högre pris än många andra rakapparater

Braun Series 7 70-N1200S – Bästa för större skägg

Du som har ett stort skägg vet att det inte alltid är det lättaste att på ett smidigt och snyggt sätt få till det som du vill. Detta behöver du dock inte oroa dig för längre, då Braun Series 7 70-N1200S fungerar bra för tätare skägg. Skulle du dock lockas av dess andra egenskaper, såsom dess vattentäthet och snabbladdning på 5 minuter, men har ett mindre skägg, kan du få ut mycket av denna rakapparat tack vare dess avläsningsteknik som gör att rakapparaten anpassar sig efter skäggets täthet (eller brist på).

Bara för att du har ett större skägg, och inte bara behöver en rakapparat för de dagliga små stråna betyder inte det att du inte kan få tag på en riktigt bra rakapparat. Väljer du denna Braun Series 7 70-N1200S får du nämligen en mycket bra modell som läser av och anpassar sig efter skäggets täthet. Det är en elektrisk rakapparat med ett 360-graders roterande rakhuvud, och på det här sättet kan den elektriska rakapparaten enkelt följa konturerna i ditt ansikte och du kan raka ditt skägg, mustasch och ansiktshår på bästa sätt. Framför allt är den en av marknadens bästa rakapparater när det kommer till att trimma polisonger.

Du kan använda trimmern både i duschen såväl som när du är torr och antingen med skum eller utan den. Den är alltså 100% vattentät. På maskinen finns smidiga indikatorer som visar när du behöver byta rakhuvudet och om du behöver ladda batteriet. Denna rakapparat från Braun anger också om det är dags att rengöra bladen. Detta kan du naturligtvis också enkelt göra genom att skölja dem under kranen efter varje rakning. För optimal hygien medföljer också en rengöringsborste i köpet, liksom en precisionstrimmer och resefodral.

Från Braun Series 7 kommer de absolut mest populära rakapparaterna de senaste decennierna, och denna 70-N1200S är en av de senaste rakapparaterna. Den har således förfinats genom många år, och det märks med modern teknik och design. Bland de främsta uppdateringarna de senaste åren kan nämnas att denna rakapparat är lättare i vikt och smidigt byte av rakhuvud, vilket ger pluspoäng ergonomiskt och hanteringsmässigt.

Det vi liker:
 • Rakbladen blir inte varma trots lång rakningstid
 • Smidig avläsning av batteristatus
 • Perfekt för dig med tätare skägg, men tack vare smart avläsningsteknik anpassar sig rakapparaten efter skäggtyp
 • 360 graders roterande rakhuvud ger optimal följsamhet
 • 100 % vattentät ger enkel användning
 • Snabbladdning på 5 minuter för en rakning
Det vi ikke liker:
 • Ingen rengöringsstation medföljer, så du behöver rengöra den själv
 • 50 minuters användning är kortare än andra i testet

Braun Series 9 9345S – Bästa högkvalitativa och hållbara hantverket

Att Braun är fenor på att tillverka bra rakapparater råder ingen tvekan om – det är inte för inte som de sedan länge är så pass etablerade på marknaden och förstahandsvalet för många män. Med denna Braun Series 9 9345S tas kvaliteten ett steg längre, och du kommer att märka hur detta högkvalitativa tyska hantverk på ett smidigt sätt ger dig en högst effektiv, skonsam och nära rakning. Modellen hyllas inte bara av oss, utan även av GQ Magazine och är en vinnare i German Design Awards

Är du inte sugen på att kompromissa med varken effektivitet eller skonsamhet mot huden när du rakar dig, och vill göra det med en snygg och smidig modell är denna Braun Series 9245S något för dig att kolla vidare på. Denna rakapparat ingår i Braun Series 9, och tillhör således en senare serie än rakapparaten ovan, Braun Series 7 70-N1200S. Samtidigt som #3 har fantastiska egenskaper, skiljer sig denna rakapparat i den senare serien sig något åt, där främst faktumet att det ger en nära rakning sticker ut. Det är trots allt en av de primära aspekterna man vill åt i rakningen, och inte är sugen på att kompromissa med. Dess höga effektivitet härrör från de 5 skärbladen som fångar in mer hårstrån i ett drag.

Du kommer att märka att denna rakapparat mjukt glider över huden, vilket till stora delar kan hänföras till de soniska vibrationerna den har utvecklats med. Denna nära, mjuka rakning gäller oavsett om du torr eller våtrakar dig. Du behöver alltså inte oroa dig för att behöva hålla dig borta från vatten, då den är vattentät. Ett område inom vilket denna Braun Series 9 9345S också sticker ut från dess tidigare modell, är genom dess batteritid som på 60 minuter är längre än tidigare.

Designen på denna rakapparat ger ett högkvalitativt intryck, genom att vara tillverkad i silvrigt stål. Du riktigt känner hur det är ett äkta tyskt hantverk du håller i din hand när du rakar dig, som inte kommer att gå sönder i första taget. Den ligger skönt i handen och har en låg vikt på endast 540 gram. För ökad kontroll och smidighet är den även utrustad med en Pro-display på vilken du kan se relevant information såsom batteristatus. Vidare behöver du inte bara lita på vårt ord om att detta är en av marknadens rakapparater som är bäst i test, utan den rekommenderas även av GQ Magazine.

Det vi liker:
 • Tyskt högkvalitativt hantverk med lång hållbarhet i upp till 7 år
 • Prisvinnande rakapparat, bl.a. från “German Design Awards 2017”
 • Enkel att hantera med en låg vikt på 540 gram, med eller utan rinnande vatten
 • Smart och snygg design i silver med en Pro-display för full kontroll över status
 • 2x Optifoil och Skinguard ger rakning som är snäll mot huden och ger en skön känsla
 • Tystgående vilket är skönt då för högt brummande kan vara irriterande
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som bristfällig när det kommer till att fånga upp liggande, längre skäggstrån
 • Hög prisklass

Braun Series 8 8345S – Den bästa resepartnern

När du är ute och reser vill du ju självklart hålla ditt skägg i trim, bokstavligen. Detta är fullt möjligt med denna Braun Series 8 8345S som har utvecklats som en lätt rakapparat med bra batteritid, reselås och snabbladdning. Med i köpet medföljer även ett stabilt resefodral som skyddar din produkt så att du kan njuta av skonsam, nära rakning länge!

Du kommer att uppleva en mycket skön och skonsam, nära rakning, vilket du kan tacka dess exakta rakhuvud för. Detta följer ansiktets konturer mycket bra, och fångar upp även de mest svåråtkomliga stråna. Genom att sända ut soniska vibrationer förstärks dessa fina egenskaper och du rör sig fram och glider lätt över din hud.

Här har vi ytterligare en riktigt bra rakapparat som är bäst i test från de så framstående Braun, denna gång i Series 8. Detta innebär att detta är en senare modell än den från Series 7 (som vi har satt som #3 i detta test), men tidigare än Series 9 (som vi har utsett till detta tests #4). En framstående skillnad från 7 och 8 är att 8 har en bättre batterikapacitet och att batteriindikatorn är tydligare med tydliga streck på framsidan, snarare än en cirkel på undersidan. Du kommer även att märka skillnader i hur du låser rakhuvudet, där det upplevs som enklare på denna Braun Series 8 8345S än den från Series 7. Det är samma smarta huvudlåsteknik som i Series 9. Apropå lås och skillnader mellan de olika serierna har denna modell, precis som #4, en reselåsteknik som #3 saknar. Detta innebär att Braun Series 8 8345S är en utmärkt rakapparat att ta med sig på resan!

Detta är en rakapparat som du kommer att få glädje av i många år. Precis som Series 9, är den högkvalitativt tillverkad i Tyskland. Även om denna rakapparat kan kännas lite plastig att hålla i, ska den ha en hög hållbarhet genom att ha utvecklats för att hålla i minst 7 år. Många kan dock uppskatta att dess design varierar i svart, blått och silver, och det snygga utseendet kan i så fall ses som en bonus till dess egenskaper som även inkluderar möjlighet att raka sig både vått och torrt. Detta är helt enkelt en rakapparat som, bokstavligen, ställer upp i vått och torrt, både hemma och på språng, i många år framöver!

Det vi liker:
 • Perfekt att ta med på resan tack vare reselås och bra batteritid
 • Bra hållbarhet där tillverkningen i Tyskland har skett med målet om en hållbarhet på minst 7 år
 • Avancerat 32bit chip som ger intelligent anpassning efter skäggets tjocklek gör att rakningen blir exakt, även på de mest svåråtkomliga ställena
 • 10.000 soniska vibrationer glider över din hud för maximal komfort
 • Rekommenderas av Skin Health Alliance
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas svårigheter med att raka halshåren
 • Kan upplevas som plastig om man jämför med exempelvis Series 9

Remington R4000 – Bästa budgetvalet

Det finns inte någon som helst anledning till att du ska behöva välja mellan att inte bli ruinerad och att få en bra elektrisk rakapparat, vilket denna Remington R4000 är ett utmärkt bevis på. Det är det bästa budgetvalet där du får ta del av flera fina tekniker som ger dig en bra rakning, om än med en något kortare batteritid – men resultatet du får medan du använder den är bra!

Vi kan glädja dig med att du med denna Remington R4000 kan få en bra rakapparat till ett mycket bra pris. Dess låga pris innebär dock inte att du kompromissar med dess effektivitet eller funktioner, utan de är fortfarande på en mycket bra nivå.

Med Remington R4000 får du nämligen en smidig och nära rakning med roterande rakhuvuden. Tack vare böjbara blad och pivot-axel kommer denna rakapparat att kopiera konturerna i ditt ansikte perfekt och ge dig den smidigaste rakningen varje morgon. Du kan välja att använda dess ComfortTrim-blad för att på bästa sätt trimma skägget till den form du önskar. En annan rolig funktion är dess “3-dagars skäggstubb”, där rakapparaten hjälper dig att få en elegant, perfekt avslappnad skäggstubb som man brukar kunna få efter några dagar.

Där man istället skulle kunna säga att Remington sparar in är på batteritiden, som är lägst av samtliga modeller i detta test på trekvart, och du behöver planera din användning väl då den tar fyra timmar att ladda fullt. Dessutom ingår ingen rengöringsstation. Dessa aspekter ska dock inte vara något problem, då du ändå hinner raka dig många gånger på 45 minuter, och enkelt kan tvätta maskinen under rinnande vatten, då den är vattentät. Dess vattentäta egenskaper kan du även ha nytta av i själva rakningen, och där välja huruvida du vill raka vått eller torrt och exempelvis använda den i duschen. Så sammantaget är detta en bra billig rakapparat som helt klart förtjänar en plats bland de som är bäst i test tack vare dess kostnadseffektivitet!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Användbara funktioner såsom “3-dagars stubb” för elegant men avslappnat utseende
 • ComfortTrim-blad gör att du på bästa sätt trimma skägget till den form du önskar
 • Liten och smidig rakapparat
Det vi ikke liker:
 • Kort batteritid på 45 minuter och lång laddningstid på 4 timmar
 • Låter mer än vissa rakapparater
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5 Produkt 6
Typ Linjär rakapparat Roterande rakapparat Linjär rakapparat Linjär rakapparat Linjär rakapparat Roterande rakapparat
Max. gångtid 90 min 60 min 50 min 60 min 60 min 45 min
Laddningstid 60 min 60 min 5 min snabbladdning 60 min 5 min snabbladdning 4 timmar
Användningsbar under vatten Ja Ja Ja Ja Ja Ja
360° anpassning Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Rengöringsstation Nej Ja Nej Ja Ja Nej
Tillbehör Reseetui, rakblad, trimkam, laddningsstation Reseetui, rengöringsstation, SmartClick skäggstyler Reseetui, precisionstrimmertillbehör, rengöringsborste, laddare Reseetui, laddningsstation, rengöringsborste, smart kontakt, garantibevis Reseetui, laddningsstation, rengöringsborste, smart kontakt, garantibevis Rengöringsborste, laddningsstativ
Uppladdningsbar Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Trådlös Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Hur man väljer den bästa rakapparaten

Oavsett om du köper din första elektriska rakapparat eller uppgraderar dig från en äldre rakapparat, kan det som sagt vara svårt att navigera mellan det stora utbudet av tillgängliga märken och modeller. Men få inte i panik, utan, med hjälp av Shavers, en väletablerad specialist inom rakning och relevant information, har blir du nedan guidad till hur du ska välja den bästa rakapparaten för dig och dina behov. På så sätt kan du enklare avgöra vilka funktioner som är viktigast för dig och hjälpa dig att begränsa dina val. Roterande eller linjär? Vått eller torrt? Strömförsörjd eller uppladdningsbar? Fortsätt läsa för att hitta det bästa alternativet för dig!

Tillverkare

Det finns flera stora aktörer på marknaden för elektriska rakapparater, där de modeller som är bäst i test enligt oss kommer från Philips, Braun och Remington. Då Råd & Rön testade de de olika rakapparaterna på marknaden kom över hälften av de bästa rakapparaterna från Braun och Philips, vilket är ett gott tecken på att de fungerar bra. Dessa varumärken är väletablerade och tillhör de mest kända. Att de är så pass etablerade sedan länge innebär att de under flera år har kunnat utveckla och förfina sina tekniker, både med utgångspunkt i forskning och det de vet att deras användare föredrar. När det gäller att raka något så värdefullt som ditt ansikte rekommenderar vi alltid att du väljer ett pålitligt och ansett varumärke med en kvalitet som du kan lita på.

Oavsett om det gäller rakapparater eller andra apparater för ansiktsvård och liknande föredrar man i allmänhet ett varumärke framför det andra och detta beror främst på personliga preferenser och erfarenheter.

Linjär vs. roterande

Rakapparater faller inom en av två kategorier; roterande och linjär. En linjär rakapparat, ibland även kallad folie, är gjord av en tunn, böjd metallfolie som täcker ett skärblad. När du rör det fram och tillbaka glider folien över ditt ansiktes konturer medan bladet klipper stubb då det kommer genom den perforerade folien.

Rakapparater med linjär är särskilt bra om du har ett kortare, tunnare skägg och vill uppnå en nära rakning varje dag. De är också bra för män med känslig hud som är för känsliga för att raka med rakhyvel eftersom de tenderar att vara mindre tuffa mot huden. Om du har känsligare hud ska du vara noga med din teknik och använda en kvalitetsprodukt för rakning för att skydda din hud och förhindra irritation.

En roterande rakapparat har å andra sidan tre eller fyra runda huvuden som enkelt rör sig i en cirkelrörelse runt dina ansiktskonturer. Skär snurrar under rakhuvudet när de rör sig över ansiktet och klipper håret. Roterande rakapparater passar vanligtvis de män med lite längre stubb som inte vill raka sig varje dag.

De är också mer effektiva för män med ett skägg vars täthet ligger mellan medium till grovt, och har hårdare hud.

Laddning

Rakapparater kan vara strömförsörjda med sladd, batteridrivna eller uppladdningsbara och det alternativ du väljer beror förmodligen på dina rutiner. Strömförsörjda rakapparater kräver tillgång till eluttag nära och att rakningen då sker med sladden i. Detta gör att du alltid har sladden att ta hänsyn till, och hålla dig borta från vatten. Detta gör generellt sett hela rakningen lite mer begränsande för dig. Därför har vi inte inkluderat några sådana i detta test.

Laddningsbara rakapparater är perfekt för användning på resande fot, vilket ger flexibiliteten och bekvämligheten i att smidigt raka var som helst, när som helst, men batteriets livslängd kan bli ett hinder om det behöver laddas för ofta. Det finns ett antal batteridrivna rakapparater på marknaden; dessa är utmärkta för tillfällig användning men är inte kostnadseffektiva för mer regelbunden rakning eftersom batterikostnaderna snabbt då kommer att öka.

Vått vs. torrt

Ett annat viktigt beslut är att välja mellan våt och torrakning. Att raka torrt är en supersnabb och ren lösning så det är det ultimata då man är ute efter enkel rakning. Många män föredrar hur snabbt och bekvämt det är att raka med en torr rakapparat. Förutom att användas torrt kan vissa rakapparater också användas tillsammans med rinnande vatten, med en rakgel eller skum som ger dig det bästa från två världar. Det är ibland även möjligt att använda rakapparaten i duschen, vilket ger en effektiv morgon och bra resultat.

Du ska alltid vara noggrann med att läsa tillverkarens instruktioner innan du gör så att rakapparaten blir blöt, eftersom inte alla är lämpliga för användning på detta sätt.

Manuell rengöring vs. rengörings- och laddningsstationer

Rengöring är en viktig del av din skötsel- och underhållsrutin för din rakapparat och du bör rengöra rakapparaten efter varje användning. Vi går igenom det närmare i avsnittet nedan, men generellt kan sägas att om du rengör rakapparaten regelbundet är det ett snabbt jobb och inte en stor sak men vissa män har bara inte tid eller lust. De mer avancerade rakapparaterna har sina egna inbyggda rengörings- och laddstationer så att de kan rengöra sig själva. Stoppa då bara ner rakapparaten i basenheten och låt den göra jobbet. Det är ett enkelt sätt att hålla rakapparaten ren och hygienisk. Det du dock behöver göra är att fylla på rengöringsvätskan eller byta ut rengöringspatronerna då och då, vilket innebär en liten extra kostnad.

Budget

Priset på elektriska rakapparater varierar stort, och vi har i detta test inkluderat modeller i olika prisnivåer. En rakapparat av hög kvalitet kommer prismässigt att hamna någonstans på runt några tusenlappar. Det är värt att spendera så mycket du har råd, eftersom en välskött högkvalitativ rakapparat kommer att ge dig glädje i många år, utan att gå sönder snabbt. Med detta sagt, eftersom framsteg i funktioner har sipprat ner i de billigare prisklasserna har alla de stora varumärkena riktigt bra alternativ till lägre pris. I din budget och bedömning av pris ska du heller inte glömma vilka tillbehör som medföljer, samt att priset på reservdelar och ersättningsblad tillkommer. Så för bästa behållning ska du se till att kostnaden för att hålla rakapparaten i trim (no pun intended) ingår i din totala budget.

Hur du bäst underhåller din rakapparat

Nu när du möjligen bättre kan svara på frågan “vilken funktioner och aspekter ska jag räkna in då jag köper min rakapparat?”, är det dags att kolla på underhållet. De flesta rakapparater på marknaden idag kräver endast mindre underhåll och vissa kräver nästan ingen alls, utan är självrengörande i den medföljande rengöringsstationen. De anvisningar om underhåll som krävs är dock viktigt att följa om du vill att din maskin ska hålla länge och förbli skarp och effektiv vid användning. I det här avsnittet får du tre tips om hur du bäst underhåller din rakapparat.

Rengör trimmern efter användning

Gemensamt för de flesta rakapparater är att de måste rengöras efter varje användning. Vissa modeller kan enkelt sköljas för att ta bort både de döda hudcellerna och klippt stubb snabbt och enkelt, medan andra behöver rengöras med en liten rengöringsborste. Vissa enskilda modeller plockar upp och suger upp allt hår själva, så att du knappt behöver göra någon slags rengöring alls. Men det är viktigt att kontrollera att det inte finns något hår i skären oavsett modell, för att se till att de inte skadar dig eller skäggtrimmern.

Förvara den torrt och eventuellt i det medföljande fodralet eller väskan

Om ett reseetui, förvaringsväska eller annan typ av fodral ingår, rekommenderar vi att du förvarar din rakapparat i den. På det sättet är du säker på att den kommer att hållas på en torr plats, och den kommer då också att skyddas så bra som möjligt på det sättet. Annars är det en bra idé att ha en liten låda som maskinen kan ligga i hemma i badrumsskåpet.

Olja bladen vid behov

Vissa blad behöver ibland underhållas genom justering eller genom att smörja dem med olja. Andra blad är självslipande och behöver sällan någon form av underhåll. Det kan vara en fördel att investera i just en sådan modell om du vill ha så lite underhåll som möjligt.

Guide för att raka dig utan irritation

Många kan nicka i erkännande att de har upplevt irriterad hud efter rakning. Vissa människor, kanske de allra flesta, brukar kunna få irriterad hud när de rakar sig, men det finns flera faktorer som kan hjälpa till med just detta problem. I den här guiden kan du läsa och lära dig mer om hur du kan minska hudirritation under rakning.

Elektrisk rakapparat vs manuell rakning

Det första tipset är relativt självklart, och något vi absolut förespråkar med tanke på de olika rakapparater som finns med bra effekter. Många upplever hudirritation när de rakar sig, särskilt när de rakar sig med en rakhyvel. Det här är inte så konstigt när man tänker på att skäret skrapar direkt ner på huden för att raka håret. Detta innebär att ett mindre lager av hud tas bort och huden är därför extra sårbar, speciellt om du skrapar flera gånger på ett ställe.

Om du investerar i en rakapparat istället kommer du att märka en skillnad om du bara har använt en rakhyvel tidigare, eftersom skärelementen i en elektrisk rakhyvel inte kommer i direkt kontakt med din hud. Det finns som sagt många maskiner som kan ge en rakning nära huden ändå, så det kan lätt löna sig att investera i en sådan snarare än de vanliga rakhyvlarna.

Använd en skrubb innan och mellan rakningar

Många människor tenderar att ha inåtväxta hårstrån när de rakar sig. Detta kan vara både fysiskt och utseendemässigt, men du kan göra mycket genom att komma ihåg att använda en bra skrubb innan du rakar och ibland rakar. Men inte varje dag om du rakar dig ofta, eftersom peelingen kommer att irritera huden. Huden bör alltid få tillräcklig vila för att undvika hudirritation.

Rakning på våt hud, med rakskum eller gel

Det finns rakapparater avsedd för torrakning, och det finns maskiner som kan användas i badet eller med skum och gel. Om du tenderar att reagera och är känslig är det en fördel att investera i en maskin som kan arbeta på våt hud eller med skum och gel, eftersom denna typ av rakning blir mer skonsam mot huden.

Tekniker och inställningar

Många rakapparater är utformade för att ta hänsyn till ansiktets konturer, och detta innebär att du kan använda samma tryck i hela ansiktet medan du rakar dig. Det är viktigt att trycket inte blir för hårt, eftersom det varken ger en snabbare rakning eller en närmare rakning, utan det kommer istället att bli en större belastning på huden. Den mest optimala raktekniken är små cirkulära rörelser, där du inte trycker för hårt med maskinen. Om du har känslig hud kan du investera i en rakhyvel som gör att du kan raka dig försiktigt, och om du har mycket starkt hår kan du med fördel välja en maskin som har turbofunktion så att du får en effektivare rakning.

Bra råd för hudvård efter rakning

Om du vill ha en mjuk, återfuktad och fin hud som inte är irriterad efter att du har rakat dig, kan dessa 4 bra tips hjälpa dig att ta hand om din hud så att du stärker huden. På så sätt ger du förutsättningar för att huden tål både rakning, väder och vind samt åldrande.

 • Skölj rent ansiktet från stubb och eventuellt rakskum eller gel. När du väl har rakat dig finns det ofta lite hår kvar i ansiktet eller i nacken, och det är viktigt att du tar bort dem så att de inte sitter kvar och kliar och irriterar huden. Om du har använt rakskum eller gel för rakningen är det naturligtvis viktigt att det sköljs av helt, eftersom rester av skum eller gel kan irritera huden, så att den blir röd och kliande.
 • Använd after shave (utan alkohol). Den traditionella varianten av after shave är känd för att vara i flytande form som innehåller alkohol. Detta för att uppnå en antiseptisk effekt för att förhindra infektion och irritation. Alkohol på nyrakad hud är dock inte alltid det bästa, eftersom huden är sårbar och känslig hud kan bli mer irriterad. Det finns balsam-, gel- och krämvarianter som har mer vårdande egenskaper än en klassisk after shave och som har samma antiseptiska effekt. För vissa kan det vara tillräckligt med fukt, medan andra behöver en riktig fuktkräm på toppen för optimal hudvård.
 • Använd fuktkräm. Om din hud behöver mer fukt eller om du bara vill ha en fuktkräm att använda de dagar du inte rakar dig kan det vara en stor fördel att investera i en bra fuktkräm. Detta gör att din hud känns mjukare och lugnare, och på lång sikt hjälper det till att se till att ålderstecken inte dyker upp för tidigt.
 • Låt huden vila. Det är alltid en bra idé att låta huden vila i minst 24 timmar efter att du har rakat dig. Om du har känslig hud som kan rodna, klia eller har en tendens att få skäggpest, rekommenderas att du väntar några dagar och ger huden lugn innan du rakar dig igen.

FAQ

Vilken rakapparat är bäst i test?

Philips OneBlade Pro QP6520/30 är bäst i test, då den har fina egenskaper för nära rakning till ett bra pris. I detta rakapparat-test presenterar vi även andra modeller som på sina sätt är bäst i test.

Hur hittar jag rätt rakapparat för min hud?

Du hittar rätt rakapparat genom att överväga vilka behov du har, kopplat till din hudtyp och rutiner. Om du har känslig hud kan det till exempel vara en fördel att köpa en med Wet & Dry-funktion.

Måste en rakapparat vara dyr för att vara bra?

En rakapparat måste inte vara dyr för att vara bra, men ofta innebär ett högre pris bättre hantverk och funktioner. Samtidigt kan en med ett lägre pris kan dina funktions- och kvalitetskrav.

Ger elektriska rakapparater en nära rakning?

Elektriska rakapparater ger en nära rakning, precis som manuell rakning gör, men med elektriska modeller får du även en annan flexibilitet om du till exempel vill få till en tredagarsstubb.

Hur länge håller en rakapparat?

Hur länge en rakapparat håller beror på dess grundläggande kvalitet och hur du tar hand om den. Att byta ut den ungefär var tredje år är ett bra riktmärke, vilket din hy kommer att tacka dig för.