Powerbank bäst i test – Se de bästa 8 powerbanks 2023

1
Anker PowerCore III Sense 20000 mAh

Varför ska du välja Anker PowerCore III Sense 20000 mAh Anker är ledande inom snabbladdande powerbanks, och den här modellen - en powerbank bäst i test med 20000 mAh - är inget undantag. Anker PowerCore III Sense laddar en vanlig mobiltelefon snabbt, jämfört med till exempel Varta Power Bank Energy 15 000 mAh, som laddar en mobiltelefon på 2 timmar och 45 minuter. Anker PowerCore III Sense är dessutom utrustad med en praktisk Trickle Charge-funktion,…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Anker PowerCore III Sense 20000 mAh 453 kr. Compumail
Xiaomi MI Powerbank 20000 mAh 18W 292 kr. Compumail
Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000 mAh 311 kr. Amazon.se
Anker PowerCore III Slim 299 kr. Webhallen SE
Anker PowerCore 5000 mAh 590 kr. Compumail
GP Batteries M2 20000 mAh 479 kr. Byggmax
Sandberg Outdoor Solar Powerbank 24000 mAh 899 kr. Amazon.se
Varta Power Bank Energy 15000 mAh 235 kr. Amazon.se

I vårt powerbank test granskar och utvärderar vi de 8 bästa powerbanks på marknaden. I vår grundliga research och undersökning har vi fördjupat oss i både internationella och inhemska expertrecensioner, tester och användarrecensioner av de bästa powerbanks och hittat din bästa powerbank för trådlös laddning.
Du är alltid säker på att få en översikt över de många powerbanks och de senaste funktionerna och teknikerna, eftersom vi ständigt uppdaterar våra tester i linje med marknadsutvecklingen.

I vår jämförelse av bästa powerbanks tittar vi på användarvänligheten, som baseras på storlek, vikt och typer av in- och utgångar. Vi fokuserar också på kapacitet och hur många gånger och hur snabbt den laddar en vanlig mobiltelefon. Och naturligtvis tittar vi också på hur snabbt det tar för en powerbank bäst i test att ladda fullt.

I vår köpguide går vi på djupet med dessa parametrar och delar med oss av vår expertkunskap så att du vet exakt vad du ska tänka på när du köper en bäst i test powerbank.

Anker PowerCore III Sense 20000 mAh – Powerbank bäst i test

Anker PowerCore III Sense 20 000 mAh

Varför ska du välja Anker PowerCore III Sense 20000 mAh

Anker är ledande inom snabbladdande powerbanks, och den här modellen – en powerbank bäst i test med 20000 mAh – är inget undantag.

Anker PowerCore III Sense laddar en vanlig mobiltelefon snabbt, jämfört med till exempel Varta Power Bank Energy 15 000 mAh, som laddar en mobiltelefon på 2 timmar och 45 minuter. Anker PowerCore III Sense är dessutom utrustad med en praktisk Trickle Charge-funktion, så att du även kan använda den till mindre enheter. Denna bäst i test powerbank är perfekt för längre resor eller för att ha med i ryggsäcken när du är på språng.

Användarvänlighet

Anker PowerCore III Sense 20000 mAh är tillverkad i en robust och solid design. Anslut kabeln och tryck på powerbankens enda knapp på framsidan för att slå på och aktivera laddningen. Knappen är utrustad med fyra små LED-lampor som indikerar hur mycket batteri som finns kvar.

Lysdioderna är placerade på framsidan, vilket gör det enkelt att övervaka batterinivån. I detta avseende skiljer Anker PowerCore III Sense sig från modeller som Xiaomi MI Powerbank 20000 mAh 18W Fast Charger, där lamporna är placerade i botten.

Anker PowerCore III Sense är utrustad med tre kontakter, varav två är USB-A-portar och den tredje är 1 x USB-C port. USB-A-kontakterna är utgångar, medan USB-C kontakten kan användas som både ingång och utgång. Precis som de andra modellerna i testet kan du inte ladda powerbanken samtidigt som du laddar andra enheter, men du kan ladda upp till tre enheter samtidigt.

Detta är dock en intelligent powerbank som känner igen typen av enhet och anpassar laddningen efter enheten. För laddning av mindre enheter som hörlurar eller klockor kan du aktivera Trickle Charge-funktionen.

Powerbanks utan denna funktion stängs automatiskt av för mindre enheter eftersom effekten är för liten för att detekteras. Aktivera Trickle Charge genom att trycka två gånger på strömknappen eller hålla den intryckt i 2 sekunder tills LED-indikatorn lyser grönt.

Bra förhållande mellan storlek och kapacitet

Anker PowerCore III Sense mäter 15,8 x 7,44 x 1,93 centimeter och är större än en vanlig mobiltelefon. Den har ett bra förhållande mellan storlek och kapacitet. Modellen har en bra kapacitet på 20000 mAh. Av dess totala effekt kommer du att kunna använda 67 procent, vilket ger dig 13 416 mAh, medan resten går till spillo i form av värme. Detta är typiskt för en powerbank av denna storlek. Även om förhållandet mellan storlek och kapacitet är bra, är den mer skrymmande än till exempel PowerCore III Slim-modellen, som har en kapacitet på 10 000 mAh.

Det finns också en Anker PowerCore Essential 20000-powerbank, som bara skiljer sig genom att den också har en Micro-kontakt, vilket Sense-modellen inte har.

Laddning

Laddningstiden för alla powerbanks beror på vilken typ av mobiltelefon du har. Den här Anker PowerCore III Sense modellen laddar en standardmobil på 2 timmar och 30 minuter, medan en surfplatta laddas från 0 till 100 procent på 3 timmar och 30 timmar – 1 timme mer än en mobiltelefon.

Powerbanken laddas på 12 timmar, vilket är den näst längsta laddningstiden i testet, endast överträffad av Sandberg Outdoor Solar Powerbank, som laddas av solceller. Beroende på din mobiltelefon kommer du att kunna ladda dina enheter från 0 till 100 procent mellan 5 och 7 gånger innan powerbanken behöver laddas om.

Vårt betyg

Modellen är inte fickvänlig, men den är utmärkt för trådlös laddning i bilen och på resan. Testets bästa powerbank Anker PowerCore III Sense kan användas för mobiltelefoner, surfplattor, Nintento Switch och, tack vare Trickle Charge-funktionen, mindre enheter som hörlurar.

Du kan inte använda den för din bärbara dator. Det är den näst dyraste modellen i testet, men den ger dig ett bra förhållande mellan storlek och kapacitet. Så om storleken och den något tyngre vikten på 342 gram inte är ett problem för dig, är denna Anker PowerCore III Sense bästa powerbank det överlägset bästa valet. Och eftersom du får ta med dig powerbanks på upp till 27 000 mAh på flyget är den den perfekta följeslagaren på långflygningar.

Det vi liker:
 • Bra förhållande mellan storlek och kapacitet (15,8 x 7,44 x 1,93 cm och 20000 mAh)
 • Snabb laddning av enheten (2 timmar och 30 minuter)
 • Kan att ladda flera enheter samtidigt
 • Flera laddningar på en full laddning (5,5 laddningar)
 • Trickle Charge-funktionen är perfekt för mindre enheter som AirPods eller AppleWatch
 • Bra hög kapacitet (20000 mAh)
 • Solid konstruktion
 • Innehåller ett Li-ion-batteri som kan laddas och laddas ur upp till 1 000 gånger
Det vi ikke liker:
 • Tung (342 g)
 • Lång laddningstid (+10 timmar)
 • Kan endast laddas med en vanlig USB-kabel
 • Laddningskabeln är kort, så du kan behöva lämna powerbanken på golvet medan den laddas.

Xiaomi MI Powerbank 20000 mAh 18W – premium powerbank bäst i test

Xiaomi MI Powerbank 20000 mAh 18W

Varför ska du välja Xiaomi MI Powerbank 20000 mAh 18W

Om du behöver en bästa powerbank som laddar dina enheter snabbt är denna powerbank från Anker ett bra val. Med sina 300 gram är den inte lätt att bära med sig, men den har en utgångskapacitet på 18 watt. Den laddas på 7 timmar, vilket är respektabelt för en powerbank av den här storleken.

Användarvänlighet

Precis som testvinnaren ansluter du din enhet till powerbanken via en kabel och slår sedan på den. Strömknappen sitter på sidan och inte på framsidan som på testvinnaren Anker. Den mäter 15,4 x 7,36 x 2,73 centimeter och är 8 millimeter tjockare än testvinnaren. Å andra sidan väger den 300 gram, vilket gör den 42 gram lättare än Anker PowerCore III Sense 20 000 mAh. Den är dock 166 gram tyngre än den lättaste modellen i testet, Anker PowerCore 5 000 mAh.

Den är utrustad med 2 x USB-A-utgångar som kan användas för trådlös laddning av två enheter samtidigt. Den har också en Micro-USB-kontakt för laddning av powerbanken och 1 x  USB-C kontakt som kan användas som både in- och utgång. En kort USB-A till Micro-USB-kabel ingår.

Precis som PowerCore III Sense 20000 mAh från Anker, har denna Xiaomi  powerbank också 4 LED-lampor som indikerar hur mycket batteri som finns kvar. Till skillnad från testvinnaren är dessa inte på framsidan utan på undersidan, precis under Micro-USB typ B och USB-C utgångarna. Detta kan vara en nackdel eftersom du måste se till att du kan se botten om du vill kontrollera batterinivån. När batterinivån börjar bli låg börjar lampan blinka. Testvinnaren har till exempel inte den här funktionen.

Bra kapacitet och snabb laddning

Xiaomi MI powerbank har en bra kapacitet på 20000 mAh och grundliga undersökningar visade att dess användbara effekt är 78 procent jämfört med bäst i test -vinnarens 67 procent. Med denna powerbank kan du ladda en vanlig mobiltelefon på 1 timme och 46 minuter, medan det tar 2 timmar och 48 minuter att ladda en surfplatta från 0 till 100 procent.

Kapaciteten är tillräcklig för att ladda en smartphone cirka 4 gånger och en surfplatta 2 gånger från 0 till 100 procent och fortfarande ha lite batteritid kvar.

Du kan ladda upp till två enheter samtidigt, medan testvinnaren kan hantera upp till 3 enheter.

Praktiska tester visade också att den saktade ner när 2 produkter var anslutna för laddning. Laddningen är mest effektiv när powerbanken används med andra Xiaomi-produkter, men powerbanken kan användas för att ladda andra märken. Det tar 7 timmar att ladda powerbanken, vilket är snabbt jämfört med bäst i test-vinnarens 12 timmar.

Vårt betyg

En bästa powerbank som denna är inte lämplig för handväskor och fickor, men den är perfekt om du ska ut på längre resor eller reser med en ryggsäck eller annan större väska. Den är också bra att ha hemma så att du kan ha mobiltelefonen på dig medan den laddas. Den har samma kapacitet som testvinnaren och GP Batteries M2, men kostar mindre. Så om du kan leva med att den är lite klumpig och tung, och att du bara kan ladda 2 enheter jämfört med testvinnarens 3, får du mycket för pengarna. 

Det vi liker:
 • Snabb laddning av smartphone (1h 46 min) och surfplatta (2h 48 min)
 • Möjlighet att ladda 2 enheter samtidigt
 • LED-lampan blinkar när batteriladdningen håller på att ta slut
 • Robust konstruktion och räfflor på kanten för att förhindra att den glider ur handen
Det vi ikke liker:
 • Tung (300 g)
 • Långsammare laddning när två enheter laddas samtidigt
 • Klumpig, tjock (2,73 cm) jämfört med andra modeller

Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000 mAh – Billig powerbank bäst i test

Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000 mAh

Varför ska du välja Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000 mAh

Med Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000 mAh bästa powerbank i den billigare kategorin får du en prisvärd powerbank som du enkelt kan ha med dig i fickan när du är på språng. Den ger en supersnabb laddning som, beroende på din mobiltelefon, kan vara så snabb som mindre än 1 timme.

Användarvänlighet – flera skyddsfunktioner

Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000 mAh är en kompakt powerbank som, till skillnad från vår bäst i test-vinnare och premiummodell, har alla funktioner samlade på ett ställe. Till exempel är både in- och utgångar samt strömbrytare och LED-lampa placerade i botten av powerbanken, vilket gör den enkel att använda.

Med måtten 9 x 6,39 x 2,44 centimeter är den mindre än både PowerCore III Sense 20 000 mAh och Xiaomi MI Powerbank 20 000 mAh 18W snabbladdare. Den är inte lika liten som Anker PowerCore 5 000 mAh, men den har dubbelt så mycket mAh.

Den har samma in- och utgångar som Xiaomi MI Powerbank 20 000 mAh 18W Fast Charger-modellen. 2 x USB-A-kontakterna är utgångar, medan Micro-USB-kontakten är till för laddning av powerbanken. USB-C-porten kan användas som både in- och utgång. De olika in- och utgångarna sitter nära varandra, vilket är en nackdel om dina kablar är lite tjocka.

Kapacitet

Denna powerbank har 10000 mAh och stöd för tvåvägsladdning upp till 22,5 watt, vilket innebär att du kan ladda upp till 3 enheter samtidigt. Den har också en låg strömnivå, så att du kan ladda mindre enheter som smartklockor och hörlurar. Strömknappen måste tryckas in två gånger för att aktivera lågeffektladdning. USB-C-kontakten kan också användas för tvåvägs snabbladdning.  Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact använder 82 procent av sin energi för laddning, vilket är mycket jämfört med andra modeller. Som jämförelse ligger testvinnaren på 67 procent.

Laddning

I vår analys av  Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact fann vi att det tog 1 timme och 17 minuter att ladda en Samsung Galaxy S 21, men beroende på mobiltelefonen kan laddningen också vara mindre än 1 timme. Du kan ladda en smartphone två gånger och ha lite batteritid kvar, så du kan ladda en smartphone totalt 2,3 gånger. En surfplatta kan du räkna med att ladda 1 gång från 0 till 100 procent.

När du ansluter två enheter samtidigt går laddningen 11 minuter långsammare än med en enhet. I vår studie fann vi dock att laddningstiden inte påverkades av att ansluta tre enheter samtidigt. Den stängs automatiskt av när enheten är fulladdad, vilket sparar batterikraft.

Vårt betyg

Om du letar efter en billig powerbank som laddar snabbt din smartphone, är den här  Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact modellen ett bra val. Med 10 000 mAh har den hälften så stor kapacitet som testvinnaren, men den är över 1 timme snabbare på att ladda en vanlig mobiltelefon.

Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact är dessutom mindre än både vår bäst i test-vinnare och premiummodell och är en bra power bank att ha med i väskan på resan. Denna bästa powerbank kommer inte att ge dig lika många laddningar som testvinnaren, men för korta resor eller som en daglig backup är den här powerbanken perfekt.

Det vi liker:
 • Supersnabb laddningsfunktion (kan ladda din smartphone från 0-100% på mindre än 1 timme)
 • Kompakt storlek
 • USB-C-port kan användas som både in- och utgång
 • Ladda upp till 3 enheter samtidigt
 • Stängs av automatiskt när enheten är laddad
Det vi ikke liker:
 • Beskrivningarna av olika in- och utgångar på powerbanken är oklara och otydliga, så det kan vara svårt att avgöra om något är en ingång eller en utgång.
 • Laddningstiden förkortas med 11 minuter när 2 enheter laddas samtidigt

Anker PowerCore III Slim – Powerbank bäst i test för daglig användning

Anker PowerCore III Slim

Varför ska du välja Anker PowerCore III Slim

Om du letar efter en effektiv bästa powerbank i en tunn design som är bra för vardagsbruk är Anker PowerCore III Slim ett bra val. Det är en gedigen powerbank som skiljer sig från PowerCore III Sense genom att ha halva kapaciteten, men också genom att vara mer praktisk och slimmad i sin design. Du kan enkelt bära med dig denna bästa powerbank i fickan.

Användarvänlighet – elegant design

Medan PowerCore III Sense från Anker mäter 15,8 x 7,44 x 1,93 centimeter, mäter Slim-modellen 14,95 x 6,85 x 1,45 cm. Den är alltså både mindre och tunnare, vilket gör den lättare att bära med sig i väskan eller fickan, vilket testvinnaren är för stor för. Den är också 102 gram lättare än testvinnaren, men 40 gram tyngre än Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10 000 mAh, som har samma kapacitet. När den är påslagen tänds alla LED-lampor, vilket kan vara vilseledande eftersom det kan missuppfattas som att den är fulladdad.

Endast när den används för att ladda enheter indikerar lamporna batterinivån. Den marknadsförs inte som en powerbank med trådlös laddning specifikt för datorer, men vår erfarenhet av produkten är att den kan användas för att ge extra kraft till exempelvis en MacBook.

Kapacitet och laddning

Precis som testvinnaren har den två USB-portar: 1 x USB-A och USB-C-port. USB-A-utgångarna är på 12 watt. Enligt vår erfarenhet kan powerbanken ladda en mobiltelefon från 0 till 50 procent på mindre än en halvtimme. Till skillnad från andra modeller kan USB-C-kontakten endast användas för att ladda powerbanken och inte för trådlös laddning av enheter.

Precis som vår bäst i test-vinnaren har denna en Trickle Charge-funktion för mindre enheter. Det är möjligt att ansluta 2 enheter för laddning samtidigt, men praktiska tester visade att USB-C-utgångens wattal sjönk till 10 watt.

Powerbanken är därför bäst lämpad för laddning av en enda enhet åt gången. Det går inte att ladda upp till tre enheter samtidigt. Den använder 61 procent av 10 000 mAh, resten går till värme som de andra modellerna. Detta placerar den bakom testvinnaren när det gäller prestanda, som är 67 procent.

Den laddar en genomsnittlig mobiltelefon på 1 timme och 25 minuter och kan användas för 2,37 laddningar. Det innebär att du kan ladda din mobiltelefon från 0 till 100 procent 2 gånger. Powerbanken laddas på 5 timmar och 15 minuter, vilket är längre än 3 timmar och 2 minuter för Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact powerbank, som har samma kapacitet på 10 000 mAh.

Vårt betyg

Det här är en bra bas-powerbank för vardagen, där du inte behöver förlita dig på att kunna ladda flera enheter flera gånger på en full laddning. Den tunna designen gör den perfekt att ha med i väskan eller fickan, så att du kan ladda din telefon eller surfplatta några gånger när du är på språng. Den är inte lämplig för långa resor och kan endast användas med USB-A-kablar. Om du letar efter en powerbank som kan ladda dina enheter flera gånger rekommenderar vi Anker PowerCore III Sense 20 000 mAh. Men annars är denna lilla powerbank bra för din dagliga användning. Och sist men inte minst är denna bästa powerbank också billigare än sin storebror, PowerCore III Sense 20 000 mAh.

Det vi liker:
 • Praktisk och lätthanterlig slimmad design
 • Solid design och robust konstruktion
 • Trickle Charge-funktion för mindre enheter
 • Kan användas för bärbara datorer
Det vi ikke liker:
 • Tung (240 gr) i förhållande till sin smala form och fickvänliga design.
 • Lång laddningstid för en powerbank av den här storleken (5 timmar och 15 minuter från 0-100%)
 • Vid samtidig laddning av 2 enheter sjunker effekten i USB-C-utgången till hälften av den ursprungliga effekten (20 > 10 watt)

Anker PowerCore 5000 mAh – Bärbar powerbank bäst i test

Anker PowerCore 5000 mAh

Varför ska du välja Anker PowerCore 5 000 mAh

Anker PowerCore 5 000 mAh är en portabel powerbank utan krusiduller. Det innebär också att du är begränsad när det gäller typer av anslutningar, men du får en praktisk och liten powerbank som du kan ta med dig vart du än går. Och även om det är en billig powerbank så är det fortfarande en kraftfull powerbank som laddar din mobiltelefon på under 2 timmar!

Användarvänlighet

Den här powerbanken är olik alla andra när det gäller design. Den är rund och formad som ett läppstift. Den mäter 10,8 x 3,3 x 3,3 x 3,3 centimeter, vilket innebär att den är nästan lika lång som en burk skalade tomater, vilket gör den till den minsta modellen i vårt test. Anker PowerCore 5 000 mAh är utrustad med en två usb-portar: En USB-A-utgång (x USB-A 1) och en micro-USB-ingång. USB-A-kontakten är i slutet, så du kan bära powerbanken i fickan och ladda din enhet samtidigt. Strömknappen är placerad på sidan tillsammans med 3 LED-lampor.

Till skillnad från andra powerbanks i detta test har den inte flera anslutningar. Till exempel har den inte en USB-C-kontakt utan en enda USB-A, så du har inte möjlighet att ladda flera enheter samtidigt, varken USB-A och USB-C.

Kapacitet

När det gäller kapacitet är detta också den minsta bland de olika powerbanks. Den totala kapaciteten är 5 000 mAh, en fjärdedel av kapaciteten hos vår bäst i test-vinnare. Våra analyser visar att 65 procent av detta är tillgängligt för laddning. Det innebär att du kommer att kunna använda 3 259 mAh av de 5 000 mAh vid en urladdning på 2 mAh. Procentuellt sett är det ungefär som testvinnaren, vars tillgängliga effekt är 67 procent av den totala kapaciteten.

Anker PowerCore 5 000 mAh är lämplig för en enda laddning från 0 till 100 procent av en smartphone. I våra tester visade det sig att den till exempel kan ladda en iPhone X eller en Samsung Galaxy S9 1,1 gånger, medan den kan ladda en iPhone 8 1,8 gånger. En genomsnittlig laddning visade sig i testerna ta 1 timme och 40 minuter, vilket betyder att den laddar snabbt, men 15 minuter långsammare än till exempel PowerCore III Slim från Anker, som har dubbelt så hög kapacitet.

Powerbanken laddar från 0 till 100 procent på 2 timmar och 30 minuter, vilket är den kortaste laddningstiden i testet. Som jämförelse tar det 3 timmar och 2 minuter att ladda Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10 000 mAh, som har dubbelt så hög kapacitet.

Vårt betyg

Denna Anker-powerbank är inte bara den minsta i både storlek och kapacitet, utan också den billigaste powerbanken i vårt test. Storleken och kapaciteten kommer dock med vissa begränsningar. Till skillnad från de andra modellerna i vårt test kan du inte ladda enheter flera gånger på en fulladdad powerbank. En liten powerbank som denna har också bara en enda utgång, så du är begränsad till att ladda en enhet åt gången. Det gör den till en bra powerbank för dig som vill ha en backup i fickan eller handväskan. Och priset på mindre än 150 DKK är verkligen inte att förakta.

Det vi liker:
 • Lätt powerbank (134 g), lättaste powerbanken i testet
 • Praktisk och kompakt powerbank
 • Effektiv powerbank (laddar smartphone 0-100% på 1 timme och 40 minuter)
 • Effektiv laddning av powerbank (0-100% på 2 timmar och 30 minuter)
Det vi ikke liker:
 • Inte möjligt att ladda flera enheter samtidigt
 • Inte lämplig för att ladda enheter flera gånger på en full laddning
 • Ingen funktion för snabbladdning
 • Endast 1 typ av utgång (USB-A 1 x)

GP Batteries M2 20000 mAh – Powerbank bäst i test med mest säkerhetsfunktionerna

GP Batteries M2 20000 mAh

Varför ska du välja GP Batteries M2 20000 mAh

Denna GP Batteries bra powerbank har samma bra kapacitet på hela 20000 mAh som testvinnaren PowerCore III Sense och Xiaomi MI Powerbank 18W snabbladdare. GP-modellen skiljer sig dock genom att ge en betydligt snabbare laddning än vår bäst i test-vinnare. Å andra sidan är vi inte så förtjusta i designen, som är lite klumpig och skrymmande. Det är också den näst tyngsta modellen i vårt test. Å andra sidan kan du ladda två enheter åt gången och den är fullpackad med många säkerhetsfunktioner.

Användarvänlighet

Denna powerbank mäter 15 x 9 x 4 centimeter och är ungefär lika stor som Sandberg Outdoor Solar-modellen, som mäter 18 cm x 8 cm x 3 centimeter. De 2 powerbanks är de största i testet. Denna powerbank väger 378 gram, vilket innebär att den är tyngre än Anker PowerCore III Sense och Xiaomi MI Powerbank 18W Fast Charger och i testet endast överträffad av Sandberg Outdoor Solar, som väger 560 gram.

GP Batteries M2 är utrustad med en USB-A-utgång och en USB-C-kontakt, varav USB-C-porten kan användas som både in- och utgång. Detta gör den lämplig för laddning av 2 enheter samtidigt. Enligt vår forskning finns det inga markeringar som indikerar vilka kontakter som är in- och utgångar, vilket gör det svårt att veta hur man använder dem. Precis som Ankers modeller har den här en lågeffektsfunktion för mindre enheter som hörlurar. Den aktiveras genom att trycka på strömbrytaren två gånger.

Den skiljer sig från de andra modellerna i testet genom att ha 6 säkerhetsfunktioner. Dessa inkluderar skydd mot kortslutning, överspänning, överström, överladdning och urladdning, över- och undertemperatur samt loop back.

Kapacitet och laddning

Av dess kapacitet på hela 20000 mAh är 78 procent tillgängligt för laddning. Den är snabbare än både PowerCore III Sense och Xiaomi MI Powerbank och laddar en genomsnittlig smartphone på 1 timme och 39 minuter, medan vår bäst i test-vinnare klarar samma test på över 2 timmar och Xiaomi på 1 timme och 46 minuter.

Du kan ladda din telefon 4 gånger och fortfarande ha två tredjedelar av batterinivån kvar. Detta placerar den i mitten av de andra två modellerna, som klarar 5,5 respektive 4 laddningar på en full laddning. Powerbanken laddas på 5 timmar och 58 minuter, vilket är kortare än testvinnarens 12 timmar och snabbt för en powerbank i den här storleken.

Vårt betyg

Denna powerbank är inte lämplig för korta resor eftersom den tar upp mycket utrymme och väger mycket jämfört med andra modeller i testet. Storleken har inte en definitiv fördel eftersom den fortfarande bara har 2 utgångar.

Så du kan ladda 2 enheter åt gången, men i jämförelse är vår bäst i test-vinnare mindre och kan ladda upp till 3 enheter åt gången. Där denna powerbank skiljer sig från de andra två 20000 mAh-modellerna är att den är snabbare på att ladda en smartphone. Du behöver inte heller vänta lika länge på att powerbanken ska vara redo igen, eftersom en full laddning tar mindre än 6 timmar.

Det vi liker:
 • 6 säkerhetsfunktioner
 • Effektiv och snabb laddning av enheten (0-100 % på 1 timme och 39 minuter)
 • Snabb laddning för en powerbank av den här storleken (5 timmar och 58 minuter)
 • Klarar ca 4 laddningar av smartphones (0-100%)
 • 78% av kapaciteten tillgänglig
Det vi ikke liker:
 • Tung (378 g)
 • Klumpig storlek

Sandberg Outdoor Solar Powerbank 24000 mAh – Powerbank bäst i test med solenergi

Sandberg Outdoor Solar Powerbank 24000 mAh

Varför ska du välja Sandberg Outdoor Solar Powerbank 24 000 mAh

Denna Sandberg Outdoor Solar Powerbank är en bra powerbank som är avsedd för dig som tillbringar mycket tid utomhus och vill ha en kraftfull powerbank för olika elektroniska enheter. Det kan vara din bärbara dator eller smartphone. Den har den största kapaciteten av de olika powerbankerna i detta test och kan till skillnad från de andra modellerna laddas via solceller. Din perfekta följeslagare och en powerbank bäst i test på långa vandrings- eller campingturer i naturen.

Användarvänlighet

När det gäller storlek liknar den här modellen GP Batteries M2. Det är en tung och stor powerbank. Den mäter 18 cm x 8 cm x 3 centimeter och väger 560 gram, vilket gör den till den tyngsta powerbanken i vårt test. Det är dock den enda modellen som laddar via solceller och är särskilt utformad för utomhusbruk. Den är utrustad med en gummerad kant för stötskydd och skydd mot vatten och damm.

Den är utrustad med en micro-USB-kontakt för laddning av powerbanken. Den har också en USB-C-kontakt som kan användas som både in- och utgång. Dessa USB-portar är placerade på sidan och täcks av ett skyddande lock. På framsidan av powerbanken finns två USB-portar, varav en är avsedd för enheter med USB-C för snabbladdning på upp till 18 watt. Denna kontakt skiljer sig från den vanliga genom att vara orangefärgad. Den vanliga kontakten är avsedd för ström upp till 3 ampere och levererar 15 watt beroende på smartphone. Båda dessa USB-portar skyddas också av ett lock.

En USB-C-kabel och en MicroUSB-kabel ingår, medan många andra powerbanks bara levereras med en kabel för laddning av powerbanken men inte för olika enheter. Dessutom ingår en karbinhake som kan fästas i metallringen på powerbanken så att du kan hänga upp den eller fästa den på din ryggsäck. De 4 LED-lamporna på baksidan av powerbanken gör det enkelt att hålla koll på laddningen.

Till skillnad från de andra modellerna i testet är denna utrustad med en inbyggd ficklampa. Lampan aktiveras genom att hålla ned strömbrytaren. Du kan använda lampan som ett konstant ljus, eller ställa in den på att blinka eller ge en SOS-signallampa. Du deaktiverar ljuset med ett kort tryck på samma knapp. Vår erfarenhet av produkten är att lampan, till skillnad från många andra powerbanks, är effektiv och avger en tydlig ljusstråle för användning i mörker.

Kapacitet

Den har en total kapacitet på 24 000 mAh. Men det är också den powerbank i testet som har den längsta laddningstiden. I våra studier varierar laddningstiden mellan 55 och 60 timmar beroende på väderförhållanden. Vid laddning via solceller laddar den endast i direkt och starkt solsken. Det ideala sättet att använda den är att ladda den före resan och sedan ladda den kontinuerligt tills den är urladdad. Enligt vår forskning kan den ladda en smartphone upp till 9 gånger innan batterinivån är slut. Den kan också ladda flera enheter samtidigt.

Vårt betyg

Sandberg Outdoor Solar Powerbank är den dyraste i vårt powerbank-test, men det är den enda som är särskilt utformad för utomhusbruk. Den kan laddas med el eller solceller. Även om solcellsladdning tar lång tid behöver du inte förlita dig på att ha ett eluttag i närheten. Dessutom kan den användas för både smartphones och bärbara datorer. Det är också den powerbank som lämpar sig för mer laddning än de andra modellerna. Om du ska ut på längre vandringsturer där du inte är garanterad tillgång till el är den här modellen definitivt ett bra val.

Det vi liker:
 • Ger upp till 9 laddningar för en genomsnittlig smartphone
 • Laddning med solceller
 • Hög kapacitet (24 000 mAh)
 • Med inbyggd ficklampa
 • Lämplig för laddning av bärbara datorer
Det vi ikke liker:
 • Tung (560 g), tyngst i testet
 • Stor (18 cm x 8 cm x 3 cm)
 • Lång laddningstid (55 timmar i starkt och kontinuerligt solsken)

Varta Power Bank Energy 15000 mAh – Testets bästa powerbank med genomgångsladdning

Varta Power Bank Energy 15 000 mAh

Varför ska du välja Varta Power Bank Energy 15 000 mAh

När det gäller kapacitet ligger den här Varta Power Bank Energy 15 000 mAh modellen i mitten med en kapacitet på 15 000 mAh. Det är den enda powerbanken för laddning av elektroniska enheter som har pass through-laddning. Med 3 utgångar är Varta Power Bank Energy också en mångsidig powerbank och du kan ladda upp till 3 enheter samtidigt.

Användarvänlighet

Varta Power Bank Energy är utrustad med 2 USB-utgångar och 1 USB-C-kontakt som kan användas som både in- och utgång. Micro-USB-kontakten används för att ladda powerbanken. Det innebär att du kan ladda upp till 3 enheter samtidigt med Varta Power Bank Energy. Till skillnad från många andra modeller är funktionerna utspridda över hela powerbanken.

Dessa olika USB-portar är placerade på undersidan. Strömknappen är på sidan, medan de 4 LED-lamporna är på motsatt sida av strömknappen. Detta gör det svårt att få en överblick. LED-lampan är inte lika ljus som på andra modeller och är svår att läsa, vilket är en nackdel. Till skillnad från andra modeller måste du trycka på strömbrytaren två gånger för att se den återstående batterinivån. De enskilda in- och utgångarna är inte märkta, vilket gör det svårt att se vad de kan användas till.

Å andra sidan är den här Varta Power Bank Energy 15 000 mAh modellen den enda i testet med genomgångsladdning. Det innebär att du kan använda powerbanken för att ladda enheter samtidigt som powerbanken laddas.

Kapacitet och laddning

Av de 15 000 mAh är 77 procent av effekten tillgänglig. Detta placerar Varta Power Bank Energy sida vid sida med Xiaomi MI Powerbank 20 000 mAh 18W snabbladdare, som är 78 procent. Denna powerbank ger dig 3 laddningar av en genomsnittlig smartphone, samt tillräckligt med energi för ytterligare 30 procent av en smartphone. Som jämförelse kan en genomsnittlig 20 000 mAh powerbank, som är 5 000 mAh mindre än denna powerbank, hantera 4 laddningar. Det tar 2 timmar och 45 minuter att ladda en genomsnittlig smartphone, vilket är långsammare än till exempel Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10000mAh, som kan laddas på under 1 timme.

Enligt vår forskning är den här Varta Power Bank Energy powerbanken mest effektiv under den första timmen. På en timme kan den ladda en smartphone till 80 procent. Laddningen har i studier visat sig vara 20 procent snabbare än vanliga USB-kontakter. Powerbanken laddas på 5 timmar och 41 minuter, medan testvinnaren till exempel laddas på 12 timmar.

Vårt betyg

I genomsnitt presterar denna Varta Power Bank Energy powerbank sämre jämfört med t.ex. testvinnaren. Men det är fortfarande en bra kompromiss mellan kapacitet, hastighet och pris. Varta Power Bank Energy 15 000 mAh kostar mindre än hälften av vad du får betala för PowerCore III Sense från Anker.

Den laddar också snabbare än testvinnaren och är bara 15 minuter långsammare på att ladda en smartphone. Du får inte ut lika många laddningar av den här modellen, men du kan ladda upp till 3 enheter samtidigt och ladda din powerbank på samma gång. Det kan ingen av de andra modellerna göra. Därför är den här modellen för dig som inte vill bli begränsad av att powerbanken får slut på ström och inte vill kompromissa med kontakttyper. Den har fler USB-portar än till exempel den dyrare testvinnaren.

Det vi liker:
 • Den enda i testet som kan ladda samtidigt som den laddar en enhet
 • Kan ladda 3 enheter samtidigt
 • Flera olika USB-portar
 • Laddar snabbt (5 timmar och 41 minuter)
Det vi ikke liker:
 • Ljus otydligt
 • Slät yta så att du inte riskerar att tappa den
 • Långsam laddning av enheter (2 timmar och 45 minuter för en vanlig smartphone)

Hur man väljer sin bästa powerbank

Det fina med bärbara datorer och mobiltelefoner är att de ger dig större rörelsefrihet. Och trådlös laddning är en förlängning av den friheten. Powerbanks utvecklas och förbättras ständigt så att du kan ladda smartphones och andra enheter snabbare.

Här går vi på djupet med de olika kriterierna och parametrarna i vårt test och tittar närmare på användbarheten, med hänsyn till storlek, vikt och powerbankens olika in- och utgångar, samt dess totala kapacitet och laddningshastighet för olika enheter och powerbanken själv. Det är dessa faktorer som i slutändan avgör hur effektiv en bästa powerbank är.

Användarvänlighet

De olika powerbanks används vanligtvis för att ladda enheter som surfplattor, mobiltelefoner, hörlurar och kameror. Vissa kan även användas för bärbara datorer. Men om du vill använda powerbanken för trådlös laddning av bärbara datorer bör du särskilt leta efter en kraftfull powerbank för datorer.

Ofta är trådlösa laddare för datorer större, medan de olika powerbankerna i testet främst är avsedda för smartphones eller mindre enheter. Och det är också kärnan i vad en bra powerbank är: För det första måste den uppfylla dina behov. Det är till exempel ingen idé att välja en stor och klumpig powerbank om du ska vandra och har begränsat med utrymme i väskan. De lättaste powerbanks är oftast bättre för sådana situationer.

När vi talar om användarvänlighet är därför storlek och vikt det första vi tittar på. Om utrymme och vikt inte är ett hinder kan du enkelt välja en något tyngre powerbank. En powerbank som väger 200 gram eller mindre anses vara lätt, medan en vikt på 300 gram eller mer kan vara tung beroende på situation och tillämpning. I vårt test varierade vikterna från 134 gram till 560 gram.

Att hitta en mångsidig och lätt powerbank kan vara svårt, eftersom storleken ofta begränsar dess användbarhet. Ett exempel på detta är PowerCore 5 000 mAh-modellen från Anker: Den är liten och kompakt, men har också bara en enda utgång, så du kan bara ladda en enhet åt gången. Å andra sidan är den liten och den mest bärbara modellen i testet.

Fokus på användbarhet är lika med typer av in- och utgångar. En powerbank är utrustad med olika USB-portar eller kontakter. Här skiljer man mellan kontakter som används för att ladda enheter och den kontakt med vilken du laddar själva powerbanken. Dessa kallas därför också in- och utgångar. Eftersom det finns olika typer av kontakter är det viktigt att välja den som passar din enhet. Dessa kontakter hittar du vanligtvis på en powerbank:

 • USB-A
 • USB-C
 • Micro USB

USB-A-portar är de vanligaste, och det finns ofta en eller två av dessa typer av kontakter. En Micro-USB-kontakt används oftast för att ladda själva powerbanken, medan en UBS-C-kontakt på vissa modeller endast används som ingång och på andra modeller som både ingång och utgång.

Kapacitet

De bästa powerbanks ger dig bra kapacitet och effektiv laddning. Kapaciteten hos en powerbank mäts i milliamperetimmar (mAh). I vårt test varierar kapaciteten mellan 5 000 och 24 000 mAh. En stor kapacitet innebär att din powerbank kan ladda fler enheter innan du behöver ladda upp powerbanken. En stor powerbank har vanligtvis också en större kapacitet.

Idag använder många en powerbank för att ladda en smartphone, och kapacitet är relativt eftersom det alltid beror på vilken typ av smartphone du har. Som tumregel rekommenderar vi att du väljer en powerbank med en kapacitet på 5 000 eller mer, eftersom mindre modeller inte klarar av att ladda de senaste smartphones. Om du även vill kunna ladda en surfplatta bör du välja en powerbank med mer än 20000 mAh. I vissa fall går det även att ladda en laptop med en powerbank på 20000 mAh, men det är bättre att välja en bästa powerbank från 24 000 och uppåt.

Det är inte bara kapaciteten som avgör hur effektiv en powerbank är. Din trådlösa laddare har också en så kallad uteffekt, som mäts i watt. Uteffekten varierar mellan olika modeller. Det är till exempel möjligt att ha två powerbanks som båda har en kapacitet på 10 000 mAh, men där den ena har en förbrukning på 12 watt och den andra på 20 watt. Modellen med högre wattal laddas ur snabbare. Därför kan en powerbank med 10 000 mAh i vissa fall vara ett bättre övergripande val än en powerbank med till exempel 15 000 mAh, beroende på wattal. Till exempel har Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact 10 000 mAh en uteffekt på 22,5 watt, medan PowerCore III Slim har en uteffekt på 12 watt.

Laddningstid

Laddningstiden är skillnaden mellan hur lång tid det tar att ladda dina olika enheter fullt ut och hur lång tid det tar att ladda en powerbank. De bästa powerbanks är snabba på båda. Laddningstiden beror på den totala kapaciteten, uteffekten och ampernivån i in- och utgångarna.

Både ingång och utgång mäts i ampere (A). Amperevärdet på utgången påverkar hur snabbt powerbanken kan ladda olika enheter. Ju högre ampere desto snabbare laddas dina enheter. Inmatningen mäts på samma sätt. Här påverkar ampere endast hur snabbt din powerbank laddas.

I vårt test har vi gjort det enkelt för dig och angett laddningstiden i timmar, men när du tittar på olika produkter kommer ampere ibland att anges under specifikationerna.

Laddningstiden för enheter varierar kraftigt beroende på produkt. Det är till exempel skillnad på att ladda en smartphone och att ladda en elektronisk klocka eller hörlurar. Dessutom finns det också en skillnad i vilken typ av mobiltelefon du har. Det kan vara stor skillnad mellan de olika varumärkena, men också mellan de olika serienumren, så till exempel är det skillnad på hur snabbt en iPhone 11 laddar jämfört med en iPhone 13 Pro. Det är därför svårt att säga hur snabbt en viss powerbank laddar en viss typ av enhet. I vårt test arbetar vi med en genomsnittlig tid.

Laddningstiden för powerbanken baseras på den tid det tar att ladda powerbanken med den medföljande kabeln. Du kan förkorta tiden genom att köpa kablar som är särskilt utformade för att ladda dina enheter snabbare.

Det som inte förändras är att det finns en stor skillnad i laddningstiden för enskilda produkter. I vårt test varierar laddningstiden för de olika powerbanks mellan 12 timmar och 2 timmar och 30 minuter. Den enda avvikelsen är Sandberg Outdoor Solar, som kan laddas med solceller, vilket tar betydligt längre tid.

Laddning av små enheter

Vissa powerbanks har en funktion som stänger av sig själv när en enhet är fulladdad. Denna funktion är viktig när du vill ladda mindre enheter som kräver mindre ström för att laddas. Saken är den att de behöver så lite ström för att laddas att vissa powerbanks inte kan upptäcka dem. De stängs då av automatiskt istället för att ladda enheten. Det kan t.ex. handla om sportklockor, hörlurar eller liknande.

Om du vill vara säker på att kunna använda din powerbank för sådana små enheter bör du se till att den har en särskild lågeffektsfunktion. Vanligtvis måste denna funktion aktiveras manuellt, men den gör att du kan ladda dessa små enheter.

Ett exempel på detta är några av Anker-modellerna eller Xiaomi Power Bank 3 Ultra Compact, som har en låg effektfunktion.

Batterityper

De olika typerna av powerbanks innehåller vanligtvis antingen ett polymerbatteri (LiPo) eller ett litiumbatteri (Li-ion). Det finns en skillnad i hur många gånger du kan ladda och ladda ur de två typerna. Ett litiumjonbatteri kan laddas upp och laddas ur mellan 5 000 och 1 000 gånger, medan ett polymerbatteri i jämförelse kan laddas upp 300 och 400 gånger. Antalet urladdningar och laddningar kan variera beroende på hur väl du tar hand om powerbanken och därmed batteriet. Batterier tål t.ex. inte extrem kyla eller värme.

I vårt test innehåller både testvinnaren, Anker PowerCore III Sense, och Sandberg Outdoor Solar 24 000 mAh Li-ion-batterier, medan resten av produkterna innehåller ett polymerbatteri.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken powerbank är bäst i test?

Testets bästa powerbank är Anker PowerCore III Sense 20000 mAh. Den ger dig ett mycket bra förhållande mellan storlek, laddningskapacitet och laddningshastighet.

Vad är en bra powerbank?

En bra powerbank är en som uppfyller dina behov av extra laddning. Det beror bland annat på vilka enheter du vill ladda och hur mycket. Ju fler mAh din bästa powerbank har, desto fler gånger kan du ladda och desto större enheter kan den hantera.

Vad ska man tänka på när man köper en powerbank?

Du bör främst titta efter mAh, antal utgångar, storlek och användarvänlighet. Dessutom hur många gånger den kan ladda en enhet innan den behöver ladda sig själv och hur lång tid det tar att ladda powerbanken. En powerbank som fyller alla dina behov är just din bästa powerbank.

Hur stor powerbank kan jag ta med på ett flygplan?

Powerbanken måste vara på max 27 000 mAh eller 100Wh för att du ska kunna ta med den på flyget.

Hur mycket är 20000 mAh?

En kapacitet på 20000 mAh bör kunna ladda en smartphone 7-8 gånger beroende på powerbankens modell och effektförlust. Dessutom kan powerbanks med denna kapacitet ofta användas för att ladda bärbara datorer.

Hur lång tid tar det att ladda en powerbank?

Det beror mycket på modellen. I vårt test varierade laddningstiden för powerbanken från 55 timmar med solceller till 2,30 timmar.

Hur mycket kostar en powerbank?

Det beror på vilken powerbank du vill ha och hur hög kapacitet den har. Du kan få en powerbank för mindre än 100 kronor, men om du vill ha mycket mAh kan den kosta upp till 1000 kronor. I vårt test ligger prisspannet mellan cirka 146 kr och 664 kr.

Hur stor bör en powerbank vara?

Det beror på vad du behöver den till. Om du vill ladda din bärbara dator eller flera enheter samtidigt bör du välja en powerbank med mer än 20000 mAh kapacitet.

Kan en powerbank ladda en PC?

Powerbank & laptop fungerar ihop via USB-C porten, så har din dator en USB-C port kan den laddas med en powerbank.