Pizzaugn bäst i test 2022

1
Ooni Fyra

Vill du kunna bjuda nära och kära på oslagbart goda, hemmagjorda pizzor utan att slå knut på dig själv är denna Ooni Fyra den bästa pizzaugnen för dig! Den är riktigt enkel att både använda och montera, och kommer upp i värme riktigt snabbt. Ugnen är relativt kompakt och på bara strax över en minut kan du få utsökta pizzor! Mer info Du måste inte vara en fullfjädrad italienare eller ha ett helt arbetsliv som…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Ooni Fyra
Elgiganten
Morsø Forno
Coolshop SE
Sage Smart Oven Pizzaiolo SPZ820
Cervera
Ooni Koda
Cdon
Austin and Barbeque AABQ
Ikke på lager

Finns det någon maträtt som varenda människa har så mycket åsikter om som pizza? Det kan handla om allt från huruvida man får ha ananas på pizza till bästa proteinhalten i mjölet – alla har någon slags relation till pizza och något att säga om den. Säkert är i alla fall att man kan diskutera topping och deg i det oändliga, men du kommer inte att få den bästa pizzan om du inte har en bra ugn. Det allra bästa för att göra just den bästa pizzan? En pizzaugn, såklart!

Det är dock en värld inom vilken alla kanske inte är helt bevandrade, och det kan vara svårt att hitta rätt bland marknadens olika modeller. Därför har vi här satt ihop en guide till marknadens främsta pizzaugnar! På så sätt kan du hitta rätt pizzaugn för dig och njuta av den lyxen det faktiskt är att ha en egen pizzaugn hemma i trädgården eller i köket.

Ooni Fyra – Pizzaugn bäst i test

Vill du kunna bjuda nära och kära på oslagbart goda, hemmagjorda pizzor utan att slå knut på dig själv är denna Ooni Fyra den bästa pizzaugnen för dig! Den är riktigt enkel att både använda och montera, och kommer upp i värme riktigt snabbt. Ugnen är relativt kompakt och på bara strax över en minut kan du få utsökta pizzor!

Mer info

Du måste inte vara en fullfjädrad italienare eller ha ett helt arbetsliv som pizzabagare bakom dig för att lyckas få till en riktigt god och bra pizza i en pizzaugn – det ser Ooni Fyra till! Det är nämligen en enkel modell att både montera och använda, så man kan säga att den är perfekt för de mindre vana som är intresserade av en pizzaugn på nybörjarnivå. Samtidigt kan också de mer erfarna få ut otroligt mycket av denna pizzaugnen, och denna mångsidighet bidrar till att den helt klart kan bli mångas bästa kompis när det kommer till att grädda pizzan till perfektion.

Denna pizzaugn, Ooni Fyra, använder inte ved eller gas då den ska ge dig en utsökt pizza, utan använder träpellets som matas genom en matare in i ugnen. När ugnen är tänd behöver du alltså inte tänka på att hantera lågorna eller hur man håller den igång. Påsarna med bränsle är lätta att transportera och finns i en återförslutningsbar påse, så det finns mindre risk för att de blir fuktiga vilket är den bästa lösningen om du vill ta med dig din pizzaugn när du campar eller åker till sommarstugan. För så pass lätt är denna pizzaugn att bära och montera. Den är kompakt förpackad och det är ett enmansjobb att få in den i trädgården! Inga extra verktyg behövs för att sätta upp ugnen och instruktionsboken är så pass tydlig och kortfattad att du ska kunna använda ugnen inom en timme, trots att du kanske aldrig har använt en pizzaugn tidigare

För att kunna grädda pizzan till perfektion krävs givetvis eld, och frågan är då – hur lätt är det att tända Ooni Fyra? Svaret är medium! För att tända Ooni Fyra tar du helt enkelt bort gallret från baksidan av ugnen, fyller med pellets och använder någon slags tändare för att få fyr på pelletsen. Pelletsen är dock lätt motståndskraftiga mot eld, så det kan krävas några försök för att få igång den.

Denna Ooni Fyra värms, när den väl är igång, upp förvånansvärt snabbt – det tar ungefär bara 15 minuter att nå 400 grader. För att hålla en jämn temperatur genom tillagningen måste du komma ihåg att fortsätta fylla på bränsletanken med pellets. Det är lagom att fylla på ungefär en gång varje kvart för cirka tre till fyra mindre pizzor. Sammantaget en riktigt bra pizzaugn – bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Enkelt att använda och montera för en person, även utan massa extra verktyg
 • Mycket bra alternativ att ta med till campingen eller sommarstugan
 • Kommer snabbt upp i den högsta temperaturen – 500 grader på en kvart
 • Möjligt att ta bort keramikplattan inuti för smidig rengöring
 • Askan samlas upp vilket gör det lätt att hålla det rent och snyggt
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
Det vi ikke liker:
 • Något låg på höjden, vilket gör att det kan vara svårt att se in i den – så du bör ha någon slags upphöjning att placera den på
 • Blir väldigt varm på utsidan

Morsø Forno – Bästa premium

Med denna Morsø Forno kan du imponera på dina gäster i form av otroligt god, stenugnsbakad hemmagjord pizza i en ugn i gjutjärn som ser riktigt lyxig ut. Dess keramiska sten möjliggör riktigt höga temperaturer för krispiga och smakrika pizzor. Du kan med ett lock, utöver pizza, även använda denna för att röka mat – vilket helt klart bidrar till denna modell som en av marknadens bästa pizzaugnar!

Mer info 

Morsø Forno är en riktigt bra pizzagrill i en snygg klotform. Det är en multifunktionell utomhusugn som är skapad av den danska prisbelönta designern Klaus Rath och gjord av massivt gjutjärn från topp till botten. Designen bakom denna modell baseras på de traditionella, italienska stenugnarna som är kända för sina unika funktioner som får pizzan att smaka sådär extra gott.

Du kan enkelt säga att detta är mer än bara en pizzaugn i hur du utöver pizza med krispig skorpa kan få till allt från saftiga biffar till rökt lax. Du kan lätt förvandla denna Morsø Forno till en standardgrill. Då placerar du ett galler direkt ovanför det glödande kolet inuti ugnen får den perfekta rökta smaken och grillränder på allt från kött till sparris. Om du vill röka eller ägna dig åt slow cooking något är en särskild slags lucka till Forno, tillverkad av rostfritt stål, ett oumbärligt tillbehör i detta exklusiva och snygga “utomhuskök”.

Det som gör denna Morsø Forno till framför allt en så bra pizzaugn för utsökt pizza är den inbyggda keramiska stenen som gör det möjligt att få upp en väldigt hög temperatur i ugnen vilket är helt avgörande för att pizzan ska bli krispig och god. 500°C är den rekommenderade temperaturen att ha i ugnen för pizzabak, vilket inte är möjligt att komma upp till i en vanlig ugn, och här får du dessutom den goda touchen från levande eld.

När magarna är mätta blir ugnen till en vacker skulptur som skapar en mysig atmosfär i skymningen. Eldens lågor blir som ett slags skådespel, som en mysig brasa, och när den varma sommardagen övergår till en svalare kväll skapar de varma strålarna från ugnen en stämningsfull atmosfär. Du kan även använda den på vintern att grilla med.

Sammantaget är Forno perfekt för människor som vill tillaga mat i en robust vedeldad utomhusugn med möjlighet att använda den som en grill, en eldstad eller en pizzaugn. Bästa premium-valet helt enkelt!

Det vi liker:
 • Snygg klotform i äkta italiensk klassisk stil
 • Hållbar utomhusugn i gjutjärn
 • Multifunktionella egenskaper så att du kan använda den både för grill, pizza och brasa
 • Kommer upp i riktigt hög temperatur, upp till 500 grader
 • Stabil pizzaugn som med sin svarta, naturliga färg kan smälta in bättre än vissa metallugnar
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris, vilket inte alla är beredda att lägga på en ugn
 • Tung modell på 100 kilo så du kan inte så lätt flytta den
 • Kan kännas krångligt för vissa att få till veden rätt

Sage Smart Oven Pizzaiolo SPZ820 – Bästa för inomhus

Bara för att du inte har en stor trädgård, utan kanske bor i en lägenhet som dessutom inte är alltför stor, ska du inte behöva gå miste om riktigt god hemmagjord pizza, gräddad i en härlig pizzaugn för hemmabruk. Det ser denna Sage Smart Oven Pizzaiolo till, då det är en liten pizzaugn som är perfekt att ställa inomhus på köksbänken och ger dig god, krispig och äkta pizza från höga temperaturer på bara 2 minuter!

Mer info

Om du vill ha fantastiskt god pizza direkt från köksbänken är denna Sage Smart Oven Pizzaiolo SPZ820 ett riktigt bra val för dig. Det är nämligen en pizzaugn som, till skillnad från de tidigare två andra modellerna i testet, du kan använda inomhus och ha ståendes direkt på köksbänken – supersmidigt. Du kan dock om du vill även använda den utomhus. Oavsett får du här en riktigt bra ugn som inom några minuter kan nå en mycket bra temperatur på hela 400°.

Det här kan i det närmaste beskrivas som en ‘uttrycksfull’ maskin – så förvänta dig inte att den är precis lika enkel som den andra ugnen du har hemma. Denna pizzaugn blir nämligen (väldigt) varmt, avger en hel del rök och tar upp mycket diskutrymme. Trots allt detta förtjänar den ett högt betyg, utan tvekan. Pizzaiolo ger dig allt du letar efter då du använder de bästa pizzugnarna, och även om den är elektrisk får pizzan en autentisk smak och kräver inte jobbet som kommer med en vedeldad pizzaugn.

Med denna modell får du även stora möjligheter att grädda/laga det du tycker är gott, på sätt och vis på ett väldigt skräddarsytt och användarvänligt sätt. Detta då den har inställningar för att tillaga mat från fryst läge och för att sätta guldkant på en trött kväll med fryspizza funkar den även för det. Vi kan dock bara undra vad italienarna tycker om det?! Hur som helst passar det smarta systemet, vid namn Smart Element iQ, passar perfekt när du vill experimentera och prova olika pizzastilar. Det använder sig av smarta algoritmer unika för olika typer av pizza och styr värmen till var den behövs för tillfället för att skapa den perfekta miljön för god, krispig och smakrik pizza. Som hjälp får du även fina tillbehör för att kunna grädda eller baka till perfektion.

Eftersom att den är så enkel och smidig kan du själv tänka dig hur bra du kan använda denna på en fest hemma. Vill du att någon annan mat ska stå i fokus kan du använda den till att göra vitlöksbröd i, så denna ugn kan således vara en bra avlastning om du har en lite mindre ugn.

Det vi liker:
 • Passar perfekt för inomhusbruk så att t.ex. de utan trädgård kan få god pizza
 • Smidig modell som du kan flytta efter behov
 • Enkel att använda då ugnen sköter sig själv exempelvis genom gas och inte ved
 • Smart Element iQ-system ser till att pizzan i fråga blir gräddad till perfektion genom att t.ex. temperaturen är rätt
 • Samma typ av värme; ledande, strålande och konvektiv, som en pizzaugn gjord i tegel, men enklare att använda
 • Fina tillbehör i form av sten, panna för deep pan-pizzor, pizzaspade, klistermärke för manuellt läge medföljer i köpet
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som lite väl enkel för de största entusiasterna
 • Liknar i sin design mer en modern mikro än en autentisk pizzaugn, vilket kan ta bort ‘känslan’

Ooni Koda – Bästa billiga

Du ska inte känna att du ska behöva gå miste om något av det godaste som finns – hemmagjord pizza rykande färsk från sin egen pizzaugn, bara för att budgeten är tight. För då kan du nämligen vända dig till denna Ooni Koda som är den bästa billiga pizzaugnen på marknaden. Du kompromissar inte på något sätt med smak eller funktion bara för att den säljs till ett lågt pris, utan här får du snabbt och enkelt, från höga temperaturer, smarrig pizza!

Mer info

Det kan finnas olika anledningar till att du inte planerar att investera en hel förmögenhet i din pizzaugn – allt från allmänt tight budget till att du hellre lägger det mesta på ingredienser och toppings av allra högsta kvalitet. Oavsett kan du glädjas åt att denna Ooni Koda är en riktigt bra och billig pizzaugn.

På bara 20 minuter kommer den upp i höga temperaturer i vilka du kan grädda god, smakrik och krispig pizza efter bara 2 minuter. Den värms upp på ett enkelt sätt med en inbyggd tändare och propangas. Du får inte den äkta vedeldade smaken, men det blir fortfarande gott och pizzan får fin konsistens. Temperaturen är imponerande hög på hela 800 grader.

En av anledningarna till det härliga krispet är att ugnen levereras med en fin pizzasten. Värmen från den gör susen! För extra inspiration och skräddarsydda tips på vad Ooni Koda passar bäst till att göra medföljer även ett recepthäfte och tips som fantastiska tillbehör. Speciellt brukar Oonis “10 tips for making a pizza” vara extra uppskattad och bjuda på lite guldkorn.

Precis som vår testvinnare från Ooni, Ooni Fyra, är Ooni Koda en smidig modell som är lätt att montera. Den är liten och behändig i sin storlek, så den passar lite varstans. På så sätt skiljer den sig både från Morsø Forno och andra traditionella, bastanta pizzaugnar. Dess smidighet beror till stora delar på att den är utvecklad med minimalt med tungt material, såsom en tunn metall. Trots detta håller den sig relativt kall på utsidan då den är igång, vilket ökar säkerheten avsevärt om du t.ex. har barn med på pizzafesten. För fest, det blir det helt klart med denna OOni Koda!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Snabb uppvärmning på 20 minuter
 • Möjlighet att göra stora pizzor på upp till 30 cm
 • Håller sig kall på utsidan vilket ökar säkerheten – oumbärligt för en pizzaugn för hemmabruk
 • Enkel att använda, transportera och montera
 • Temperaturen når så högt som hela 800 grader
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig att ha ståendes utomhus i regn och snö t.ex., så du behöver ett garage eller liknande att förvara den i
 • Du får inte den autentiska vedeldade smaken då den drivs av propangas

Austin and Barbeque AABQ – Bästa enkla

Vill du ha en enkel, snygg och hållbar pizzaugn som du och många kompisar kan ha glädje av i många år framöver är denna Austin and Barbeque AABQ ett utmärkt val för dig! Du kontrollerar enkelt temperatur, som kan bli riktigt hög, via ett smidigt vridreglage, och så är den gjord i rostfritt stål vilket är såväl hållbart som lätt att hålla rent.

Mer info

Denna Austin and Barbeque AABQ är en bra pizzaugn som drivs av gasol. Med denna kan du göra riktigt goda, utsökta pizzor mycket enkelt – dina gäster kommer helt klart att imponeras! Du tänder gasen på ett maximalt enkelt sätt genom den integrerade gnisttändaren som ugnen är utvecklad med. Värmen regleras sedan precis lika lätt med ett vred på baksidan. På så sätt behöver du inte hålla på att krångla med eller hålla koll på ved och levande eld. Samtidigt som du då å andra sidan inte får den autentiska vedeldade smaken har denna lösning fördelar ur ett säkerhetsperspektiv. När du är klar med ugnen, oavsett om det är ett planerat stopp eller du behöver springa iväg någonstans, är det bara att du vrider ner ugnens gasol.

Du får oavsett här goda, krispiga pizzor, vilket till stora delar kan hänföras till dess jämna fördelning av värme och stora pizzasten. Värmen fördelas nämligen jämnt i hela ugnen och du kan via termometern på den avtagbara framsidan med handtag få en bra indikation om när det är dags att lägga in pizzan för gräddning.

Den jämna gräddningen beror på att brännaren i denna pizzaugn är formad som tre delar av en kvadrat inuti den runt pizzastenen. På så sätt gräddas pizzan lika på på alla sidor – perfekt så att alla ska få en precis lika god bit! För maximalt utnyttjande av pizzaugnens utrymme är pizzastenen fyrkantig. Många andra pizzastenar kan annars vara runda, vilket ur ett utrymmesperspektiv inte är det smartaste. Med en fyrkantig kan du dock göra mycket pizza på en gång och utnyttja utrymmet – kanske till och med att du gör en fyrkantig?

Austin and Barbeque AABQ skiljer sig från de flesta andra pizzaugnar i detta test genom att vara gjord i ett annat material i form av rostfritt stål. Detta beror inte enbart på att den skall klara väder och vind ute, utan också att den då ser snygg och modern ut. Det är även väldigt praktiskt då det är ett väldigt tåligt material som är hållbart under lång tid och klarar hög värme utan att det riskerar att tappa sin ursprugliga form. Ytan är väldigt lätt att hålla ren då ingenting fastnar vilket är väldigt hygieniskt. Sammantaget en mycket bra pizzaugn, som dessutom är mycket prisvärd!

Det vi liker:
 • Enkel att använda då du kontrollerar den via ett smidigt vridreglage
 • Relativt kompakt design så att den inte tar upp all plats i ditt utekök
 • Säljs till ett lågt pris
 • Lång och stabil hållbarhet tack vare material i rostfritt stål
 • Maximalt utnyttjande av utrymmet i och med en fyrkantig pizzasten som gör pizzorna krispiga
 • Kommer snabbt upp i höga temperaturer, såsom 500 grader
Det vi ikke liker:
 • Materialet i rostfritt stål kan vissa tycka ser lite väl modernt och icke-autentiskt ut
 • Vissa upplever att pizzastenen inte håller för så mycket, utan spricker

Hur du väljer den bästa pizzaugnen

Nu när du har koll på de olika pizzaugnar på marknaden som på sina egna sätt är bäst i test är det dags att få koll på hur du väljer den bästa pizzaugnen för dig och dina behov. Som du har märkt skiljer de sig trots allt åt när det kommer till exempelvis kapacitet och funktioner. För att ge dig en uppfattning om det centrala i valet kan man, som de väletablerade inom pizzaugnar Patio and Pizza, tänka i termer av vad, vilka/vem, var och vilken typ? Läs vidare så får du svar på de frågorna!

Vad planerar du att tillaga i din pizzaugn?

Pizzaugnar kan tillverkas av tegel, gjutjärn eller rostfritt stål, bland annat. Medan alla typer av ugnar kan fungera bra i din trädgård, kan vad för slags mat som du planerar att tillaga/grädda i din pizzaugn avgöra vilken ugn som fungerar bäst för dig. Det handlar exempelvis om ifall du utöver pizza vill göra något slags långkok, brödbak eller röka mat.

Metallugn

Vill du ha en snabbare matlagning är de ugnar gjorda i metall ett bra val för dig. Pizzaugnarna i metall tar mindre tid att värma upp så att det går snabbare att få upp ugnen till rätt tillagningstemperatur. Dessa pizzaugnar behåller dock inte värmen lika bra som en tegelugn och kommer att svalna snabbare när du låter elden dö ut. Metallugnar kan fortfarande lösa mycket olika matlagning, men om du gör något slags långkok såsom en hel kyckling eller bakar bröd, måste du se till att hålla elden igång lite mer för att hålla ugnen i rätt temperatur.

Gjutjärn- eller tegelugn

Om du är inriktad på att på ett optimalt sätt tillaga mat under längre tid är en ugn i tegel eller gjutjärn ett bra val för dig. Fördelen med dessa är att de håller värmen under längre tid. Så när de väl har värmts upp till en viss temperatur kommer de att hålla den värmen i många timmar. Nackdelen är dock att det tar längre tid att värma upp en stenugn eftersom tegelstenen absorberar värmen (för att använda senare när du lagar mat!). Så du behöver lite mer tid – någonstans mellan 45 minuter till 1,5 timme, för att få upp dessa till deras rätta temperatur. Denna tid det tar för en stenugn kan du dock se som perfekt för att under tiden förbereda pizzorna eller den mat du vill, eller luta dig tillbaka i trädgården – men du ska samtidigt vara noggrann med att hålla koll på ugnen då det trots allt är levande eld det handlar om.

Vem/vilka ska äta maten som du planerar att tillaga i din pizzaugn?

Detta är ett annat sätt att säga – hur mycket planerar du att göra/grädda i din pizzaugn, hur många pizzor/mat? Pizzaugnar hittar du nämligen i olika storlekar och utföranden så det är bra välja en ugn som har den kapacitet du behöver beroende på dina behov. Här behöver du tänka igenom både hur mycket plats det antal pizzor du vill göra tar, och hur mycket plats eventuellt virke tar upp.

Om du tänker att du bara ska tillaga en pizza eller en maträtt åt gången, till exempel som en enklare familjemiddag en vardag eller ett bröd, är en mindre ugn förmodligen bättre för dig. Dessa går snabbt att värma upp. Har du begränsat med plats i trädgården är också denna mindre variant bra.

För de som däremot har större plats utomhus och gärna gör många pizzor åt gången till fester och liknande kan en ugn med lite mer kapacitet vara i sin ordning. Modeller i form av en större ugn kompromissar inte heller med tillagningstid eller kvalitet, så det är en win-win.

Ett tips från oss är att det kan vara roligt att göra lite mindre pizzor åt gången, så att man med flera kan variera toppings på ett friare sätt. Skulle du köpa en lite mindre pizzaugn men vill göra fler pizzor än vad som får plats samtidigt är det inga problem eftersom att det i många modeller går snabbt att grädda pizzan och få utsökta resultat – ibland, såsom med vår testvinnare, bara runt en minut! Snabbare än så bland pizzaugnarna på marknaden hittar du inte!

Var ska du placera din pizzaugn?

Placeringen av din ugn är en viktig faktor i vilket resultat du får av några anledningar. Det ena du behöver ta ställning till är huruvida du vill ha den inomhus eller utomhus. Det andra är hur din ugn kommer att passa in i din trädgård och med ditt hus. Det kommer trots allt att göra stor skillnad för det estetiska intrycket om du väljer en rund, stabil pizzaugn i gjutjärn som ger ett äldre intryck, såsom vår #2, eller en mer modern i rostfritt stål, såsom vår #6.

Inomhusugn

När du letar efter en pizzaugn att ha inomhus finns det några överväganden du behöver göra. Du måste följa vissa riktlinjer för pizzaugnar inomhus, som att se till att ugnen är certifierad enligt dina lokala bostadsregler. Generellt kan man dock säga att de som säljs på marknaden med inomhusbruk som USP är de godkända att använda inomhus.

För användning inomhus är det nästan ännu viktigare att du säkerställer att måtten passar ditt kök, så att du inte står där med en stor och otymplig ugn, både på köksbänken och om du vill ställa iväg den för förvaring. Fördelar med en inomhusugn består annars av att du inte är beroende av vädret, utan kan få god pizza 365 dagar om året. Vissa pizzaugnar klarar dessutom inte att stå utomhus året runt, men det problemet har du inte med en som står inne hela tiden.

Utomhusugn

Som du kan se i testet är majoriteten av marknadens pizzugnar utvecklade för matlagning utomhus. De är ett utmärkt inslag i trädgårdar och du kan säkert se framför dig hur de blir festens centrum. När du överväger om/vilken utomhusugn som är bäst för dig, tänk på var du ska placera din ugn. Här handlar det exempelvis om höjd på ugnen så att du enkelt och smidigt kan bära ut pizzorna, som varken ligger för lågt eller högt att du riskerar att tappa dem. Dessutom behöver du beräkna var en eventuell skorsten blåser rök. Det är inte så trevligt om det är rakt upp i någons sovrumsfönster, men generellt, om man redan har ett utomhuskök är det bra placerat.

Om du köper en tung tegelugn behöver du tänka på om en gaffeltruck eller annat som lyfter kan komma in i din trädgård? Det finns många smarta sätt att flytta en tegelugn, men om det inte är möjligt att komma in i din trädgård behöver du fundera över en lättare ugn eller annan placering.

Bärbar ugn

Ibland kan du behöva ta med dig “festens centrum” på språng – såsom till sommarstugan eller campingen, eller så behöver du bara en lätt ugn som smidigt kan flyttas. Som du kan se i testet skiljer det sig en hel del åt mellan olika pizzaugnar i hur lätta eller svåra de är att flytta. Medan vissa, såsom vår testvinnare, enkelt kan flyttas av en person är det bara att glömma med Morsø Forno. Här kan du dock lösa det med en stativ eller vagn. Idag finns det alltid möjligheter och lösningar för ökad bekvämlighet!

Vilken typ av pizzaugn?

Typen av pizzaugn är på sätt och vis kopplat till den första frågan om material på ugnen, men här handlar det om huruvida du vill ha en vedeldad klassiker att göra pizza i eller att den drivs med gas. Vissa hävdar att en vedeldad ugn att göra pizza är det enda sättet att tillaga/grädda en pizza, men faktum är att en traditionell, vedeldad pizzaugn kanske inte passar alla. I valet mellan mellan vedeldad eller gaseldad ugn behöver du ta din erfarenhet och livsstil i åtanke.

Vedeldad

Det finns nog ingen som förnekar att det allra mest autentiska sättet att baka pizza på är med en vedeldad ugn. Det har sekel av historia bakom sig, och det på goda grunder. En pizza som bakas i en vedeldad ugn får utsökta smaker och unika texturer. Vedeldade ugnar gör att du kan få en till fullo traditionell matlagningsupplevelse med vibbar av att befinna dig mitt i Neapel.

När du använder en vedugnsbakad ugn lägger du till mer trä för att öka temperaturen i ugnen och slutar lägga till trä när du vill att temperaturen ska minska. Det finns vedeldade ugnar där träet både ligger i samma “rum” som pizzan, och är separerad från den för lite mindre röra.

Gaseldad

Att laga mat, såsom trä, med ved är inte alltid genomförbart eller ett effektivt val, och det förstår vi till fullo. Därför kan vi glädja dig med att ett bra alternativ till den allra mesta klassikern är en gasugn, som i sig har flera fördelar då du vill få till goda pizzor. De flesta tror dock att dessa fördelar framför allt består av att en gasugn går snabbare att värma, men det är helt enkelt inte sant. Trä brinner faktiskt snabbare.

Vad som egentligen menas är att det är lättare att tända elden när man använder gas. Du kan också behålla din värme lättare genom att använda gas snarare än att lägga till perfekt mängd av fler träbitar. Så gas kan alltså vara ett bra val om du har längre tillagningstider planerade, t.ex. eftersom att de kräver mindre underhåll av t.ex. veden. Du får helt enkelt enklare bättre kontroll då du gräddar dina pizzor, eller vad du nu gör i pizzaugnen, vilket kan vara skönt vid större fester och liknande.

FAQ

Vilken pizzaugn är bäst i test?

Ooni Fyra är den pizzaugn som vi har utsett till bäst i test, då den är enkel och har flera fina som ger dig riktigt god pizza. Testets andra pizzaugnar är dock de bästa på sina sätt, och kanske passar dig bättre.

Ska jag grädda pizzan i en gaseldad eller vedeldad pizzaugn?

Huruvida du ska välja en gaseldad eller vedeldad pizzaugn beror lite på dina prioriteringar samt erfarenhet och hängivenhet till hantverket. Att använda en gaseldad pizzaugn är mycket enklare, medan en vedeldad pizzaugn ger en mer autentisk smak.

Kan jag tillaga annat än att baka pizza i en pizzaugn?

Ja, med många pizzaugnar kan du absolut tillaga annat än att baka pizza i en pizzaugn, såsom att grilla kyckling, röka fisk eller baka bröd. Detta skiljer sig något åt mellan de olika pizzaugnarna, men du ska inte helt luras av namnet.