Påslös dammsugare Test (2022) → 8 bästa dammsugarna påslös

1
Miele Blizzard CX1 Powerline

Denna påslösa dammsugare från Miele är en mycket effektiv dammsugare med en kraftfull motor, hög rengöringsförmåga och hög användarvänlighet. Dammsugaren är utrustad med en stor behållare för smuts och damm samt en sladd som ger en stor arbetsfrihet att du enkelt kan ta dig runt i hemmet. Därför ska du välja en Miele Blizzard CX1 Powerline påsfri dammsugare Denna påsfria dammsugare, Miele Blizzard CX1, är utrustad med teknik som genererar en flödeshastighet på 100 km/h,…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Miele Blizzard CX1 Powerline##
BISSELL SmartClean Pet##
Kärcher VC3##
ELECTROLUX PureC9 Green Ergo Grip##
Dyson Cyclone T10 Absolute##
BOSCH BGS7SIL64M##
PHILIPS FC9556/09##
TRISTAR SZ-3135##

En påslös dammsugare är en perfekt typ av dammsugare för alla som vill bli av med smuts och damm i hemmet och vill spara på både miljön och sin egen plånbok genom att inte behöva köpa dammsugarpåsar, som med en mer traditionell typ av dammsugare. I detta test av påsfria dammsugare kan du läsa om de 8 påslösa dammsugare på marknaden som är bäst i test. Alla dammsugare är utvecklade och utrustade på mycket smarta sätt, genom exempelvis teleskoprör, specialiserade munstycken eller reglering av sugeffekt, vilket ökar användarvänligheten och effektiviteten i städningen. I detta påsfria dammsugare-test ligger tonvikten på att hitta det bästa erbjudandet på dammsugare till dig som vill ha den bästa maskinen till det pris som matchar din budget.

I detta test har vi utsett Miele Blizzard CX1 till allra bäst i test, eftersom modellen är utrustad med både extremt effektiv rengöringsteknik och en behållare och sladd som ger stor rörelsefrihet. Dessutom är dammsugaren designad för att vara både lätt att underhålla och använda. Denna modell är därför mycket användarvänlig och mycket effektiv oavsett vilket hem som ska städas.

Miele Blizzard CX1 Powerline – Bästa påslösa dammsugaren i test

Denna påslösa dammsugare från Miele är en mycket effektiv dammsugare med en kraftfull motor, hög rengöringsförmåga och hög användarvänlighet. Dammsugaren är utrustad med en stor behållare för smuts och damm samt en sladd som ger en stor arbetsfrihet att du enkelt kan ta dig runt i hemmet.

Därför ska du välja en Miele Blizzard CX1 Powerline påsfri dammsugare

Denna påsfria dammsugare, Miele Blizzard CX1, är utrustad med teknik som genererar en flödeshastighet på 100 km/h, vilket ger dammsugaren helt unika fördelar och egenskaper när det kommer till att samla upp damm. Grova partiklar och fint damm separeras i en transparent dammbehållare och en behållare utrustad med ett fint filter för dammet, vilket innebär att maskinen kan tömmas på ett mycket hygieniskt sätt med ett minimum av damm som virvlar runt. 

Dammsugaren är enkel och bekväm att använda med sugkontrollen på teleskopröret samt en arbetsradie på 11 meter, vilket gör att modellen passar i de flesta hem eftersom att du då inte behöver flytta dammsugaren runt i hemmet. Tre munstycken ingår också, så att du kan anpassa dammsugaren till ditt hem och dina städrutiner. Du kan enkelt och snabbt städa stora delar av ditt hus tack vare smarta tillbehör, då du i köpet får med såväl ett möbelmunstycke som ett fogmunstycke, liksom en sugpensel. Dessutom är ett av munstyckena utvecklat för att dammsuga parkettgolv, om du har det i ditt hem.

Den automatiska självrengöringsfunktionen gör jobbet enkelt för dig, eftersom du inte behöver tänka på att rengöra dammsugaren. Det gör den själv, eftersom det är utrustat med innovativa sensorer som mäter luftflödet och sedan aktiverar självrensningsfunktionen med sitt CleanStream filter. 

Produktinformation:

 • Vikt: 8,61 kg
 • Ljudnivå: 76 dB (A)
 • Effekt: 890 watt
 • Behållarens kapacitet: 2 liter
 • Arbetsradie: 11 meter
 • HEPA-filter: Ja
Det vi liker:
 • Effektiv rengöringsförmåga med Vortex-teknik
 • Justera sugeffekten för ökad flexibilitet
 • Skonsamt för känsliga, hårda golv
 • Automatisk självreningsfunktion garanterar enkelt underhåll

BISSELL SmartClean Pet – Den bästa påslösa dammsugaren för bilen

De flesta av oss har använt någon typ av dammsugare med vilken vi har försökt att dammsuga upp oönskad smuts, där både dammpartiklar, ludd och framför allt päls och långa hårstrån från familjemedlemmarna eller dig själv samlas i borsten på teleskoprörets munstycke. Denna påslösa dammsugaren Bissel SmartClean Pet är ett riktigt bra val, faktiskt bäst i test av den typ av dammsugare som funkar särskilt bra för bilen, om du vill undvika denna frustration i framtiden.

Därför ska du välja en BISSELL SmartClean Pet påslös dammsugare

Har du ett hem med många olika golvtyper och kanske till och med några mattor? Då kan en Bissel SmartClean Pet påslös dammsugare snabbt göra städningen enklare för dig, och det med hjälp av det helt nya SmartClean-systemet, där sensorerna automatiskt upptäcker vilka golvtyper du rengör och justerar sugkraften för optimal dammsugning på både hårt golv samt mattor. Förutom att registrera golvtyper kan munstycket också säkerställa att hår sugs upp utan att trasslas till, tack vare den motoriserade borstrullen. Om du har en bil kan du enkelt montera munstycket på handtaget på teleskopröret så att du snabbt och enkelt kan dammsuga säten och mattor i bilen.

Modellen är utrustad med det patenterade MultiCyclonic Spooling system, vilket leder till att denna påsfria dammsugaren har en så pass kraftfull sugeffekt för effektiv rengöring. Detta system går helt klart hand i hand med munstycket, som är avsett för att dammsuga upp håret utan att trassla, eftersom det säkerställs att sugeffekten också är tillräckligt stark för att samla upp även mer envis hår. Dessutom garanterar detta Multi Cyclonic Spooling system en enkel och hygienisk tömning, där du enkelt och enkelt kan tömma behållaren i soptunnan.

Produktdetaljer:

 • Vikt: 9,8 kg
 • Ljudnivå: 79 dB (A)
 • Effekt: 770 watt
 • Behållarens kapacitet: 1 liter
 • Arbetsradie: 12 meter
 • HEPA-filter: Nej
Det vi liker:
 • Automatisk igenkänning av golvtyper med SmartClean-sensor
 • Effektiv dammsugning av både damm, smuts och hår utan trassel
 • Lätt och hanterbar när du ska städa bilen
 • Hygieniskt tömningssystem

Kärcher VC3 – Kompakt och smidig påslös dammsugare för mindre hem

Är du ute efter en typ av dammsugare som är påslös och perfekt för mindre hem? I så fall rekommenderar vi dig att ta en titt på den påslösa dammsugaren Kärcher VC3, som är just en kompakt modell som passar perfekt i mindre hem. Du tar dig enkelt och smidigt runt i mindre lägenheter eller liknande med denna modell, där den har en sladd på fem meter och möjlighet att göra rent såväl hårda golv som mattor.

Därför ska du välja Kärcher VC3 Påslös dammsugare

Kärcher VC3 är perfekt för dig som bor lite mindre och har mindre yta att både dammsuga och att förvara din dammsugare på. Denna modell är nämligen en mycket kompakt, lätt och smidig variant – bäst i test av marknadens mindre påslösa dammsugare. Du behöver dock inte oroa dig för att dess behändighet ska gå ut över dess prestanda, för så är inte fallet. Nej, Kärcher VC3 suger fortfarande med god kraft med en motoreffekt på 700w. 

Tack vare denna kraft och konstruktion får du med denna modell på så sätt upp oönskad smuts och damm från större ytor och mindre skrymslen. Detta möjliggörs till stora delar även av fogmunstycket och den mjuka dammborsten som alltså gör att du noggrant kan rengöra trånga utrymmen och känsliga ytor. Trots den lilla storleken och att den är perfekt anpassad för mindre hem kommer du ändå inte att bli begränsad rörelsemässigt, då den har en sladdlängd på fem meter samt en sugslang om 1,5 meter och ett teleskoprör. Sladden rullas smidigt upp med modellens automatiska sladdupprullare. 

Kärcher VC3 är även utrustad med HEPA 12 filter, som på ett säkert sätt filtrerar bort allergiframkallande partiklar och liknande. Att modellen är påslös gör, förutom att du sparar pengar, också att oönskad doft försvinner, vilket ger flera fördelar och uppskattas av såväl allergiker som de utan allergier. Genom den transparenta filterbehållaren kan du hålla koll på när dammsugarens behållare behöver tömmas, så väljer du Kärcher VC3 blir det, tack vare ett antal fiffiga funktioner, mycket smidigt när du ska dammsuga hemma – speciellt om du bor mindre!

Produktdetaljer:

 • Vikt: 4,4 kg
 • Ljudnivå: 76 dB (A)
 • Effekt: 700 watt
 • Behållarens kapacitet: 0,9 liter
 • Arbetsradie: 7,5 meter
 • HEPA-filter: Ja
Det vi liker:
 • Kompakt och smidig modell
 • Utrustad med HEPA 12 filter, som på ett tillförlitligt sätt filtrerar bort allergiframkallande partiklar
 • Funkar mycket bra på både hårda golv och mjuka mattor
 • Fogmunstycket och den mjuka dammborsten gör att du noggrant kan rengöra trånga utrymmen och känsliga ytor

ELECTROLUX PureC9 Green Ergo Grip – Den bästa miljövänliga påslösa dammsugaren

Om du letar efter en påslös dammsugare som ger både ren luft, ett rent hem och gott samvete, är Electrolux PureC9 Green Ergo Grip något för dig. Electrolux har sett till att dammsugarens tillverkning har skett med en hållbar design och så är den utrustad med det avancerade och effektiva PureFlow-systemet som ger denna dammsugare en hög rengöringsförmåga vid 72 db.

Därför ska du välja ELECTROLUX PureC9 Green Ergo Grip

Electrolux PureC9 Green Ergo Grip är en påslös dammsugare som är utrustad med ett helt tätt PureFlow-system som ger utmärkt prestanda och avancerad filtrering. Detta innebär att Electrolux har säkerställt att endast ren luft skickas tillbaka från dammsugaren ut i ditt hem. Om du vill ha en hög grad av rörelsefrihet är denna dammsugare utan påse från Electrolux den dammsugare som är rätt för dig då den har den största arbetsradien på 12 meter. Electrolux PureC9 Green Ergo Grip har en ljudnivå på 72 db, vilket är i linje med andra modeller på marknaden.

Modellen från Electrolux högkvalitativa 3i1 FlowMotion kombimunstycke gör den perfekt för snabb och enkel rengöring av alla typer av ytor. Ett extra hårt golvmunstycke ingår som ett extra tillbehör, vilket gör maskinen idealisk för rengöring av hårda golv. Detta beror både på att enheten är skonsam och ger optimal dammuppsamling på denna typ av golv. Electrolux har även sett till att dammsugaren också är utrustad med mjuka gummihjul som är lika skonsamma mot känsliga som hårda golv. Dess smarta tillbehör gör alltså denna modell, Electrolux Pure C9 Green Ergo Grip, till en av marknadens bästa påslösa dammsugare, kanske till och med den allra bästa av de miljövänliga.

Dessutom är denna hållbara modell från Electrolux gjord av återvunnen plast och själva förpackningen är tillverkad av 100% återvunnet material. Om du vill ha ett ännu grönare alternativ till en vanlig dammsugare och en vanlig påslös dammsugare, är denna modell perfekt för dig.

Produktdetaljer:

 • Vikt: 7,5 kg
 • Ljudnivå: 72 dB (A)
 • Effekt: 650 watt
 • Behållarens kapacitet: 1,6 liter
 • Arbetsradie: 12 meter
 • HEPA-filter: Nej
Det vi liker:
 • Effektiv prestanda och avancerad filtrering med PureFlow-system
 • Utrustat med ett FlowMotion kombimunstycke för enkel och bekväm hantering
 • Utmärkt för rengöring av hårt golv med en ljudnivå på 72 db
 • Hållbar design – tillverkad av 60% återvunnet material

Dyson Cyclone T10 Absolute – Sladdlös påslös dammsugare med snygg design

Vill du ha en påslös dammsugare som både är snygg och funktionell är denna Dyson Cyclone T10 Absolut absolut helt rätt för dig. Dyson har designat dammsugaren på ett smart och genomtänkt sätt i energiklass a med ett futuristisk intryck och unikt smarta funktioner, framförallt i jämförelse med traditionella dammsugare, men även när den ställs mot andra typer av påslösa dammsugare. Bland annat är denna modell från Dyson utvecklad för att vara en 2-i-1 modell i hur den både kan användas som vanlig dammsugare och som en handhållen modell, samt har en avancerad filtrering för ett optimalt rent hem.

Därför ska du välja en Dyson Cyclone T10 Absolute påslös dammsugare

Om du inte bara nöjer dig med att ditt hem blir snyggt efter att du har dammsugit, utan även vill att det ska se snyggt ut under tiden du gör det, genom att använda en snygg påslös dammsugare, är denna Dyson Cyclone T10 Absolute absolut helt rätt för dig. Den har ett snyggt utseende som ger ett futuristisk intryck, som därmed avspeglar dess tekniker och funktioner väl. Dessa kan nämligen sägas vara futuristiska i hur de är avancerade och låter dig få ett skinande rent hem. Att Dyson ligger ett steg före utvecklingen och tänker på miljön visas även i dammsugarens energimärkning om energiklass a.

Dyson Cyclone T10 Absolute är en 2-i-1 modell, vilket innebär att du både kan använda den som en vanlig dammsugare för att städa såväl hårda golv som mattor, och som en handhållen variant för att få möbler och till och med bilen rent från smuts och damm. Detta sker med hjälp av ett kraftfullt 7-cells nickel-kobalt-aluminium-batteri som låter dig använda denna dammsugare i upp till 60 minuter. Att det inte krävs att dammsugaren är kopplad till någon strömkälla, utan klarar sig på detta batteri, ger dig stor frihet.

Denna sladdfria påslösa dammsugare från Dyson fungerar så pass effektivt beror på dess 14 cykloner som skapar starka centrifugalkrafter på upp till 79000 G som fångar mikroskopiska mängder smuts, med ett filter som fångar upp 99,97 procent och sedan enkelt kan tömmas med hjälp av en knapp. När dammsugarens filter ska bytas blir du meddelad om detta, vilket är en annan smart funktion som Dyson har sett till. Dammsugarens låga vikt underlättar även för dig och gör dig fri från trötthet i muskler, så detta är en dammsugare som är perfekt om du vill att dammsugarens funktioner och utveckling ska vara optimal. Till sist är det en tystgående dammsugare som Dyson har tagit fram. Så det är inte konstigt att Dyson Cyclone T10 Absolute har smugit sig in som bäst i test. 

Produktdetaljer:

 • Vikt: 2,68 kg 
 • Ljudnivå: 64 dB (A)
 • Effekt: 525 watt
 • Behållarens kapacitet: 0,76 liter
 • Arbetsradie: Obegränsad
 • HEPA-filter: Ja
Det vi liker:
 • Snygg och futuristisk design utan sladd med låg vikt i energiklass a
 • 2-i-1 dammsugare som fungerar både för att städa golven och för att, som en handhållen modell, dammsuga bilen etc.
 • Kraftfullt 7-cells nickel-kobalt-aluminium-batteri som håller i upp till 60 minuter
 • Enkel rengöring av maskinen då du endast behöver trycka på en knapp för att bli av med smutsen

BOSCH BGS7SIL64M – Den bästa tysta dammsugaren för hårda golv och mjuka möbler

Denna påslösa dammsugare från Bosch är det perfekta valet för dig som vill ha en effektiv men tyst dammsugare med låg energiförbrukning – helt enkelt bäst i test av de tysta modellerna på marknaden. Denna dammsugare, Bosch BGS7SIL64M, är utrustad med automatisk justering av sugkraft, SelfClean-system, behållare med stor kapacitet och stor arbetsradie för hög komfort och enkel användning. Så man kan verkligen säga att Bosch har tänkt till vid utveckling av denna modell. 

Därför ska du välja en BOSCH BGS7SIL64M påslös dammsugare

Genom att investera i en påslös dammsugare som denna från Bosch är du säker på att du får en dammsugare med hög komfort, låg energinivå och extremt låg ljudnivå. Det innovativa SilenceSound-systemet garanterar optimalt luftflöde och extremt låg ljudnivå på endast 64 dB (A), som till skillnad från andra modeller bara ligger 4 dB (A) över ljudnivån för en normal konversation på 60 dB (A). Med denna modell från Bosch är du alltså relativt fri från massa buller.

För att uppnå effektiv rengöringsförmåga är Bosch BGS7SIL64M utrustad med QuattroPower-system, som förutom att ge maximal prestanda också säkerställer en låg energinivå, som också kontinuerligt övervakas för prestanda med ett SensorControl-system.

Komfort och användarvänlighet sticker verkligen ut på den här modellen från Bosch. Förutom att vara utrustad med system från Bosch som säkerställer maximal prestanda och lägsta ljudnivå, levereras denna dammsugare också med ComforSensor, som automatiskt reglerar sugkraften. Detta säkerställer att du enkelt och bekvämt kan använda din dammsugare på alla typer av golv och ytor utan avbrott. Dessutom är Bosch dammsugares behållare med stor kapacitet så mycket som 3 liter, så du behöver inte tömma behållaren hela tiden, även om du har ett stort hem. 

Med den 11 meter långa sladden, som Bosch BGS7SIL64M har, känner du dig fri, då rörelsefriheten stor, och denna dammsugare passar lika bra i de flesta hem. Sist men inte minst är underhållet med ett filter och ett SelfClean-system extremt bekvämt eftersom Bosch har sett till att maskinen själv hanterar rengöringen efter behov.

Produktdetaljer:

 • Vikt: 9,29 kg
 • Ljudnivå: 64 dB (A)
 • Effekt: 800 watt
 • Behållarens kapacitet: 3 liter
 • Arbetsradie: 11 meter
 • HEPA-filter: Ja
Det vi liker:
 • Minsta ljudnivå med SilenceSound-system
 • Effektiv prestanda med låg energiförbrukning
 • Automatisk sugkraft med ComforSensor
 • SelfClean-system för enkelt, hygieniskt underhåll

PHILIPS FC9556/09 – Den bästa påslösa dammsugaren för päls

De flesta husdjursägare håller med om att djur i hemmet är ett likhetstecken med extra smuts och damm samt päls överallt. Du själv kan vilja bli fri från detta, men inte minst vill du såklart bli fri från det om du har allergiker på besök. Denna påslösa dammsugare från Philips kan därför vara livräddaren för alla husdjursägare, eftersom den är utrustad med ett turbomunstycke som är speciellt utformat för envis djurhår. Philips har sett till att tillbehör och funktioner på denna modell, tillsammans med en arbetsradie på 9 meter gör att du kan städa ditt hem till att bli skinande rent, och detta till en ljudnivå på 76 db.

Därför ska du välja en PHILIPS FC9556/09 påsfri dammsugare

Om du vill ha en påslös dammsugare som både rengör effektivt och kan anpassas till många ytor, såsom hårt golv och möbler, kommer du definitivt inte att ångra dig om du väljer denna påslösa dammsugaren från Philips. Denna dammsugare, PHILIPS FC9556/09, är bäst för dig med husdjur. Denna modell har en aerodynamiska design, PowerCyclone 7, som garanterar enastående prestanda och effektiv rengöring av olika ytor med tillhörande munstycken.

Denna dammsugare från Philips är perfekt för dig som har djur i hemmet och som är trött på att inte känna att du kan få väck pälsen, särskilt på mattor och möbler. Turbomunstycket för djurhår, som kommer med i köpet av denna påsfria dammsugare, kan hjälpa dig att bli av med den mest envisa pälsen och bli fri från det i alla fall för en stund. Förutom detta munstycke är den här modellen från Philips också utrustad med ett allergifilter, vilket innebär att både damm, smuts och djurhår stannar inne i dammsugaren, och endast ren luft återförs till ditt hem. Philips har sett till att tillbehör och funktioner på denna modell, tillsammans med en arbetsradie på 9 meter gör att du kan städa ditt hem till att bli skinande rent.

Denna Philips FC9556/09 är också perfekt för dig som har många olika typer av ytor, eftersom dammsugaren är utrustad med så många som 5 munstycken: Turbo-munstycket för djurhår, munstycket för rengöring av möbler och munstycket för hårda golv och munstycket för de platser där det kan vara svårt att nå. Det sista munstycket är ett TriActive+ munstycke som särskilt rengör mattor och möbler extra effektivt genom att avlägsna damm på djupet. Utöver flera olika munstycke-typer har dammsugaren från Philips också en kontrollfunktion så att du kan justera sugeffekten beroende på vilken typ av yta du dammsuger. Du kommer bland annat att kunna märka av dammsugarens effektivitet i dess ljudnivå på 76 db. Även om 76 db är relativt högt och inte direkt gör dig fri från buller, kan det vara värt det då dammsugarens fina funktioner överväger den höga ljudnivån. 

Även om arbetsradien på 9 meter säkerställer att dammsugaren gör dig fri och är lämplig för de flesta hem utan att du behöver flytta den hela tiden, kan du fullt förståeligt nog vilja ha en enkel och hanterbar dammsugare. Denna dammsugare utan påse från Philips är den lättaste av de påsfria dammsugarna i detta test, vilket gör den enkel att flytta runt. Detta kan vara särskilt skönt i ett hem med flera våningar.

Produktdetaljer:

 • Vikt: 4,5 kg
 • Ljudnivå: 76 dB (A)
 • Effekt: 650 watt
 • Behållarens kapacitet: 1,5 liter
 • Arbetsradie: 9 meter
Det vi liker:
 • Effektiv rengöringsförmåga med PowerCyclone 7-design
 • Turbomunstycke för päls
 • Utrustad med munstycken för alla ytor, från hårda golv till möbler
 • Lätt och användarvänlig med en ljudnivå på 76 db

TRISTAR SZ-3135 – Den bästa billiga påslösa dammsugaren

En dammsugare kan snabbt bli en dyr investeringar, om du vill ha en påslös modell av god kvalitet med effektiva egenskaper. Du kan dock med fördel välja den här modellen från Tristar om du vill spara lite pengar vid köpet utan att kompromissa med maskinens funktionalitet och kvalitet. 

Därför ska du välja en TRISTAR SZ-3135 påslös dammsugare

Om du vill spara lite pengar och eventuellt lite utrymme på köpet, oavsett typ av dammsugare, kan du med fördel investera i denna påslösa dammsugare från Tristar eftersom det är en billigare lösning än andra modeller på marknaden. Trots priset beöver du inte vara orolig för att du kompromissar med maskinens kvalitet, eftersom själva dammsugaren är utrustad med både cyklonteknologi för effektiv rengöring och ett filter av HEPA-typ vilket ger flera fördelar för allergiker.

Dammsugaren har en kompakt design, vilket gör den särskilt idealisk för de lite mindre hemmen, där du vill ha en dammsugare som ska vara lätt att förvara. Dammsugaren är den näst lättaste i detta test, vilket gör att den rör sig lätt och smidigt genom rummen. Den är också utrustad med ett stort bärhandtag, vilket innebär att det också är ett riktigt bra val om du bor i ett hus med flera våningar.

Modellen kan användas på alla typer av golv och mattor och ett munstycke ingår som kan användas på olika ytor, såsom fogar, lister etc.

Produktdetaljer:

 • Vikt: 5,8 kg
 • Ljudnivå: 75 dB (A)
 • Effekt: 700
 • Behållarens volym: 2,8 liter
 • Arbetsradie: 6 (9) meter
 • HEPA-filter: Ja
Det vi liker:
 • Kompakt design med liten dammbehållare – för enkel förvaring
 • Hög användarvänlighet eftersom maskinen är enkel och lätt att hantera
 • Fixar städningen på alla typer av golv och mattor.

De olika typerna av dammsugare på marknaden

Det finns nu ett antal olika typer av dammsugare på marknaden som passar många olika behov, såväl dammsugare utan påse som dammsugare med påse. Det är viktigt att välja en dammsugare som specifikt passar behoven för ditt hem. Det finns numera en dammsugare för alla, vilka du är fri att välja bland, oavsett om du vill ha en smart modern dammsugare, en effektiv dammsugare om du har husdjur eller en dammsugare som inte avger allt för mycket ljud. Nedan kan du ta del av en översikt om de olika typ av dammsugare som finns på marknaden, så att du kan ta del av dammsugarens i fråga mest framstående sidor.

Vanlig dammsugare

De flesta vet hur en vanlig dammsugare fungerar. Dessa traditionella dammsugare, dammsugare med påse, finns även i många färger, storlekar och med olika tekniker och specifikationer. En dammsugare av denna modell är vanligtvis enkla i sin design och konstruktion och fungerar genom att du ansluter dammsugaren via en sladd och suger upp smuts och dammpartiklar i tillhörande dammsugarpåse. Påsarna bör bytas med jämna mellanrum när de fylls. Dessutom kan det vara en fördel att byta påsarna lite innan dess, eftersom sugkraften ofta påverkas negativt desto mer smuts och damm som dammsugaren suger upp. Läs vårt fantastiska dammsugartest om du vill veta mer om vilken traditionell dammsugare som är bäst i test och vilken dammsugare som bäst passar dina behov och krav på en vanlig dammsugare.

Påslös dammsugare

En påslös dammsugare är som namnet antyder; en dammsugare utan dammsugarpåsar. I många fall har de samma design som en traditionell dammsugare, men skiljer sig åt genom att en dammsugare av denna modell är utrustade med en återanvändbar behållare som kan tömmas direkt i soptunnan. På detta sätt sparar du både miljön och din plånbok då du inte behöver köpa dammsugarpåsar. En ytterligare fördel med denna typ av dammsugare är också att sugeffekten inte minskas allt eftersom behållaren fylls med dammpartiklar och smuts, vilket ofta syns vid användning av en vanlig dammsugare, vilket innebär att rengöringsförmågan förblir densamma.

Robotdammsugare

Robotdammsugare kräver på sätt och viss ingenting av dig och kan rengöra hemmet medan du gör något annat själv. Detta är genialt under en hektisk dag där det inte alltid finns tid att styra runt med dammsugaren. Dessa dammsugare kan dammsuga golvet i hemmet, men tar inte bort damm från paneler eller möbler, och de kan också ibland ha svårigheter med t.ex. dörrkarmar/paneler eller om något står i vägen. Därför är det ofta nödvändigt att också äga en annan typ av dammsugare för att komma åt i skrymslen och kunna rengöra på de ytor där robotdammsugaren inte kan komma åt. Om en robotdammsugare låter som något för dig kan du läsa mer om maskinerna och ta reda på vilka som är bäst för ditt hem i vårt robotdammsugartest.

Handdammsugare

Handhållna dammsugare finns både som sladdlösa dammsugare, som kan användas för att rengöra hela hemmet eller som små handdammsugare för mindre områden i hemmet. Dessa är vanligtvis också påslösa modeller med en behållare som töms ibland. Om du vill ha en handdammsugare måste du vara medveten om att effektiviteten inte alltid är i nivå med andra modeller. Dessa är dock vanligtvis riktigt bra för enkel och snabb rengöring. En handhållen dammsugare kan absolut passa just ditt hem. Läs mer om denna typ av dammsugare med olika funktioner i vårt test av handdammsugare.

Annan användbar information i detta påslös dammsugare-test

Som nämnts tidigare kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av typer av dammsugare samt de många olika modellerna när du vill köpa en ny dammsugare. I det här testet av marknadens bästa dammsugare utan påse kan du relativt enkelt hitta dammsugaren som bäst passar dina behov. I testet har du blivit guidad och fått information om de bästa modellerna på marknaden. Nedan kan du läsa om hur du hittar rätt typ som passar dina behov.

Tips för att välja en dammsugare

Tänk på vilken typ av dammsugare som är rätt för dig

Ovan kan du läsa om vilka typer av dammsugare som finns på marknaden och därigenom guidas till vilken typ som passar dig. För att hitta rätt bör du tänka på hur vardagen hemma hos dig ser ut.

Välj en modell som passar ditt hems våningar, storlek och ytor

När du väljer en dammsugare bör du ta hänsyn till ditt hems storlek och även beakta om du har ett hus med flera våningar. Storlek, vikt och rörelsefrihet kan variera beroende på den modell och typ av dammsugare som du letar efter. Om du har ett stort hus i ett plan kan det vara väldigt bekvämt med en lång sladd och stor arbetsradie så att du inte behöver flytta runt dammsugaren till olika uttag hela tiden. Om du istället har ett hus med flera våningar kan det vara perfekt att prioritera en mindre dammsugare som är lättare att bära upp och ner för trappor snarare än en stor rörelsefrihet.

Det är också viktigt att komma ihåg vilka typer av ytor du ska städa i ditt hem när du väljer din dammsugare. Behöver du en kraftfull motor som kan rengöra effektivt, eller har du ett hårt golv som behöver ett mjukt munstycke? Kanske har du djur i hemmet och behöver därför en maskin eller tillbehör som kan hjälpa dig att ta bort päls. Oavsett vad dina behov är är det viktigt att du tänker på dessa aspekter och ytornas egenskaper så att du inte får en dammsugare som inte fungerar på det sätt som du behöver.

Tänk på hur stor roll ljudnivån spelar

Om du vill ha en dammsugare som inte avger för mycket ljud kan det vara en bra idé att kontrollera ljudnivån så att du inte blir störd av detta i vardagen när du städar hemma. En dammsugare med låg ljudnivå kan vara att föredra om du till exempel bor i en lägenhet, om du är känslig för ljud eller har barn som du inte vill behöva ta för mycket hänsyn till medan de sover. Om du vill ha en så tyst dammsugare som möjligt kan du med fördel välja en modell närmast 60 dB (A), vilket är ljudnivån för en normal konversation. I detta test är Bosch BGS7SIL64M den tystaste modellen.

Välj en dammsugare särskilt bra för päls, om du har husdjur

Om du har husdjur kan det vara en stor fördel att fokusera på detta när du väljer din nya dammsugare. Det räcker inte alltid att välja en effektiv dammsugare för att bli av med päls. De flesta husdjursägare kan hålla med om att det kan kännas som om det fortfarande finns hår överallt, även om man just har dammsugit. Flera dammsugare är speciellt utvecklade för att vara effektiva om du har djur hemma, och det finns många olika munstycken som kan vara absolut nödvändiga för att du ska få väck envis päls

Håll koll på kostnaderna efter köpet

Du kan sätta dig i en riktigt tråkig sits om du köper en billig dammsugare, vilken därefter drar med sig skenande kostnader att underhålla och köpa utrustning till, i form av dammsugarpåsar eller filter som måste bytas ofta. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar dessa parametrar innan du väljer en billigare dammsugare framför en annan dyrare modell.

Bra råd för att dammsuga och minska damm i hemmet

De flesta kanske tänker “Kan du dammsuga ditt hem på fel sätt?”. Och nej, du kan i sig inte dammsuga ditt hem på fel sätt, men du kan optimera din dammsugning, så att du är garanterad känslan av ett perfekt rent hem efter varje omgång städning. Nedan kan du läsa både råd om hur du effektiviserar din dammsugning och vad du kan göra för att minska damm i hemmet.

Optimera hur du dammsuger

 • Dammsug på samma plats flera gånger, helst i olika riktningar och i lugn takt. För bästa resultat är det en fördel att använda den här tekniken, eftersom du ibland kan pressa ihop större saker så att de inte sugs upp. Det är speciellt bra att tänka på detta när du dammsuger på mattor och möbler, eftersom dammsugaren således har en bättre möjlighet att dammsuga djupare.
 • Dammsug karmar, lister, möbler, hörn och ibland botten av dina garderober. Det tar lite längre tid att dammsuga absolut överallt i hemmet, men i gengäld minskar du risken för att damm som ackumuleras på just dessa platser missas och att hemmet ser smutsigt ut snabbt igen. För många är detta platser som glöms bort och förbises, men kläder och liknande drar till sig med damm mer än du kan tänka dig, och det lönar sig att få bort dammet som samlas i botten, speciellt i garderober, eftersom det annars kommer att virvla ut varje gång du drar ut ett nytt plagg ur garderoben.
 • Byt din dammsugarpåse eller töm behållaren på din påslös dammsugare med jämna mellanrum. Många påslösa dammsugare är utrustade med en transparent behållare så att det är lätt synligt när behållaren behöver tömmas. Detta är dock extremt sällan fallet med en traditionella dammsugare, och här kan det vara särskilt viktigt att komma ihåg att byta dammsugarpåse så att sugeffekten inte försämras när påsen fylls upp.
 • Flytta eller lyft dina möbler, växter, korgar etc. så blir det också rengjort under dem. Damm och smuts ackumuleras särskilt under soffor, sängar och matbord, men mycket partiklar virvlar in under hyllor, byråer och allt annat du låter stå kvar, så det skulle kunna vara en riktigt bra idé att göra det till en vana att komma ihåg dessa platser varje gång du har din dammsugare framme.
 • Använd dammsugarens medföljande munstycken. Nästan alla dammsugare har inkluderat tillbehör i form av munstycken som är utformade för att rengöra olika ytor. Det lönar sig att använda dessa, eftersom de är speciellt utformade för att bara rengöra dessa, så du garanteras ett rent resultat överallt.

Bli av med damm i ditt hem

 • Förvara dina föremål i slutna behållare, skåp eller lådor i så stor utsträckning som möjligt. Både kläder och andra föremål samlar damm, och om du har kläder hängande eller öppna lådor med olika små saker i sig, kommer detta att samla mycket damm, som virvlar runt varje gång du behöver något därifrån. Se därför till att du har dina kläder i stängda garderober eller lådor och att du lagrar små föremål i behållare med lock.
 • Minimera antalet föremål i tyg. Filtar, kuddar och plädar är vackra och mysiga, men de samlar också extremt mycket damm. Behåll bara dina favoriter för att undvika extrema dammuppsamlare hemma.
 • Undvik för många prydnadssaker. Saker som bara är till för dekoration, de så kallade prydnadssakerna, står ofta bara och samlar damm, och det är inte alltid så att du vill lyfta och flytta dessa när du dammar. Det är därför en fördel att se till att inte ha för många av dessa, vilket du kommer att uppskatta när du städar.
 • Damma av ofta, helst varje gång innan du dammsuger. Det är en stor fördel att få bort dammet ofta och att se till att få bort dammet innan du tar ut dammsugaren. Detta innebär att dammpartiklarna sedan inte får virvlar runt i rummen och gör att golv, möbler etc. dammas på igen.
 • Investera i en dammsugare som passar ditt hem och dess behov. Det är viktigt att tänka på de behov man har i hemmet för att uppnå bästa resultat vid städning. Se till att dammsugaren passar hemmet om du t.ex. har många olika golvtyper, husdjur eller har flera våningar.
 • Välj en dammsugare med ett filter som säkerställer att dammet inte skickas tillbaka ut i rummet under städningen, Detta kan till exempel vara ett allergifilter eller ett filter med HEPA-funktion som effektivt samlar dammpartiklar och ser till att endast ren luft skickas tillbaka, vilket innebär flera fördelar för allergiker.

FAQ – Vanliga frågor

Vilken påslös dammsugare är bäst i test?

I detta test av påslösa dammsugare har vi utsett Miele Blizzard CX1 påslös dammsugare till bäst i test tack vare de många riktigt bra funktionerna som maskinen har. Det finns dock många bra påslösa dammsugare på marknaden och Mieles påslösa dammsugare följs hack i häl av ett antal andra modeller.

Hur fungerar en påslös dammsugare?

En påslös dammsugare fungerar som så att damm och smuts som normalt samlas in hamnar i en påse utan behållare i maskinen snarare än i en dammsugarpåse. Detta gör påslösa dammsugare till riktigt bra köp för både din plånbok och miljön, eftersom du undviker inköp och användning av dammsugarpåsar.

Vad ska jag prioritera när jag väljer dammsugare?

När du går ut och köper en ny dammsugare är det viktigt att du inte bara tänker på pris och bra recensioner utan också tar hänsyn till ditt eget och ditt hems behov. Hemma hos dig kan det helt enkelt vara så att en robotdammsugare och en påsfri dammsugare är det som fungerar bäst för dig. I detta test kan du läsa vårt bud på vilka av marknadens påslösa dammsugare som är bäst i test.