Mobiltelefon för äldre bäst i test 2022

1
Doro 1362 8GB

Säg seniormobiler och de flesta tänker direkt på Doro. Kanske är du en av dem? Det är inte undra på i så fall, du Doro tillverkar mycket bra mobiltelefoner för äldre, vilket denna Doro 1362 är ett bra tecken på som gör den till allra bäst i test. Mer info Alla fördelar som gör Doro 1362 till den ultimata seniortelefonen kan radas upp i något av en oändlighet. Den är lättanvänd så att den både…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Doro 1362 8GB 1.058 kr. INF
Emporio Euphoria 369 kr. Notino
Doro 8050 16GB 2.670 kr. Compumail
Alcatel 10.66##
Doro 7081 4GB 1.695 kr. Teleco

Vi alla kommer nog ihåg tiden då telefonen hade ett enda syfte, och det var att ringa med. Idag är många telefoner kapabla till långt mycket mer än så, i och med att vi praktiskt taget går runt och bär på ultrasmarta datorer i våra fickor. Tekniken utvecklas i rasande fart, och det kan vara svårt att hänga med, även för oss yngre. Då är det lätt att föreställa sig hur överväldigande det kan vara för många äldre, som fortfarande främst vill ha sin mobil för att kunna ringa med. 

Dessa finns fortfarande ett antal av på marknaden, och vi har samlat de bästa mobiltelefonerna för äldre här! På många sätt är kraven på dessa högre än för smartphones, då det är av stor vikt att mobilen redan från början är utrustad med användbara funktioner, har högt och tydligt ljud, större knappar, och inte minst är lättanvänd. Läs vidare för att få koll!

Doro 1362 8GB – Seniormobil bäst i test

Säg seniormobiler och de flesta tänker direkt på Doro. Kanske är du en av dem? Det är inte undra på i så fall, du Doro tillverkar mycket bra mobiltelefoner för äldre, vilket denna Doro 1362 är ett bra tecken på som gör den till allra bäst i test.

Mer info

Alla fördelar som gör Doro 1362 till den ultimata seniortelefonen kan radas upp i något av en oändlighet. Den är lättanvänd så att den både är enkel att komma igång med och enkel att använda. Doro 1362 är utrustad med ljusa, stora knappar, och dessa knappar är placerade långt ifrån varandra så att äldre har lättare att skriva med dem.

För nödfall är Doro 1362 utrustad med en sos-knapp, vilket många äldre uppskattar då möjligheten till att snabbt få hjälp avsevärt ökar deras trygghet. Dessutom kan äldre göra mer än att bara ringa och sms:a med telefonen från Doro, då den även har en kamera på 2 megapixels. 

Med i förpackningen vid köpet av denna mobiltelefon ingår allt man kan tänka sig behöva – från laddare till headset, för att denna ultimata seniortelefon ska vara just så lättanvänd som äldre vill, samt få möjligheten till tydligt ljud. Att äldre ska behöva tänka på ett startkit är alltså inte att tänka på. Sammantaget marknadens bästa seniortelefon – nummer ett overall.

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris där användbara tillbehör ingår i köpet
 • Kamera på 2 megapixels och FM-radio
 • Ljus och stora knappar på ett optimalt avstånd
 • Trygghetsknapp så att äldre lätt ska kunna få hjälp
Det vi ikke liker:
 • Vissa upplever ljudkvaliteten som bristande med ett inte så tydligt ljud
 • Stödjer endast 2G, så kräver simkort/operatör för detta

Emporio Euphoria – Bästa med touch-skärm

Att äldre ska lockas av en seniortelefon med touch-skärm kanske vissa tänker är lite långsökt – många har ju faktiskt sökt sig till en specifik seniortelefon för möjligheten till stora fysiska knappar. Emporio Euphoria kombinerar detta på ett optimalt sätt, tillsammans med en rad andra användbara funktioner såsom en trygghetsknapp.

Mer info

Denna seniortelefon från Emporio liknar i utseendet på många sätt Doro1362, och har ett antal funktioner som gör att även den kan klassas till bäst i test på sitt sätt. Det man inte minst kommer att tänka på då man håller den i sin hand är dess stora skärm, som med sitt ljus och tydlighet gör att man har förutsättningar för att kunna se vad som står, om man exempelvis både vill kunna ta samtal och sms:a smidigt. Vi alla vet ju att som äldre kan synen börja svika en, men det ska inte kunna märkas med denna seniortelefon från Emporio.

Skärmen är dessutom av typen QVGA-touchskärm, som komplementerar dess stora knappar. Vidare har den en trygghetsknapp för att kunna få hjälp snabbt, och en kamera om intresse för att fånga minnen med ens seniortelefon finns.

Designen är snygg och stilren i svart. Med Emporio Euphoria kan du njuta av fina funktioner och egenskaper såsom kamera, radio och en låg vikt på 90 gram. FM-radion lyssnar du på med ett tydligt och klart ljud. Allt som allt en av marknadens bästa mobiltelefoner för seniorer.

Det vi liker:
 • Touch-skärm som komplementerar dess stora knappar bra
 • Snygg design i svart
 • Lättanvänd med användbara funktioner såsom sos-knapp och att skjuta upp kameran
 • Bra kamera, radio (FM-radio) med klart och tydligt ljud samt låga 90 gram
Det vi ikke liker:
 • Relativt kort samtalstid på dess batteri på endast 200 minuter

Doro 8050 16GB – Bästa smartphone

Givetvis har Doro fler modeller bland de mobiltelefoner på marknaden som kan räknas som bäst i test för dig som pensionär – och med denna Doro 8050 får du så mycket som 16GB minne. Detta öppnar upp för ett fullt utnyttjande av de fina inbyggda funktioner som kommer i denna smartphone, dock fortfarande en senior mobiltelefon.

Mer info

Ja, du läste rätt – detta är en seniortelefon i form av en smartphone för äldre. Dessa finns, och denna Doro 8050 kan, trots att det kanske inte är det första man tänker på, klassas som relativt lättanvänd, även om den inte ligger i toppen där. Att denna telefonen från Doro kan vara något mer komplicerad att använda för äldre kan främst hänföras till dess avsaknad av fysiska knappar.

I gengäld får du dock en större skärm som det är mycket enkelt att se på i jämförelse med en annan mindre seniortelefon. Dessutom har denna telefonen från Doro en lättanvänd- och förståelig programvara i form av Doros Eva. Denna inbyggda teknik öppnar upp för möjligheten att ta del av roliga appar. Vidare har Doro 8050 högt och tydligt ljud, så att äldre ska höra vad alla deras samtalspartners säger. Dessa partners kan de ha sparade i telefonboken med en imponerande kapacitet.

Möjligheten att spara många kontakter kan man tacka den höga minneskapaciteten hos Doro 8050 som ligger på 16GB. Då kan man även spara många bilder man kan vilja ta med den fina kameran som Doro 8050 är utrustad med. Medan Doro 1362, som vi har utsett till allra bäst i test, har en kamera på 2 MP ligger denna på hela 13 MP – så nu behöver äldre inte låna barnbarnens iPhones för fina, skarpa bilder, utan Doro kan i det avseendet stå sig mot Apple.

Det vi liker:
 • Smartphone med många fina funktioner och imponerande batteritid
 • Hög minneskapacitet på hela 16 GB
 • Skarp kamera med 13 MP
 • Stor och ljus skärm
 • 4G generationens mobila bredband gör den snabb
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högre pris än andra mobiltelefoner
 • Något större och tyngre i storleken kan göra den svår att få plats med i fickan t.ex.

Alcatel 10.66 – Bästa billiga

Kan man få en bra, fungerande mobiltelefon för strax över en hundralapp? Ja! Tro det eller ej är det möjligt, då det är just detta som erbjuds av Alcatel. Seniorer eller de på en stram budget kan här, särskilt om de köper ett sim-kort och lämplig betalplan, få stor nytta av en lättanvänd och tydlig seniortelefon med funktionaliteter som såväl kamera som ficklampa och FM-radio.

Mer info

Bara för att ens budget är tight ska man inte behöva känna att möjligheterna till att kunna hålla daglig kontakt med sina nära är körd. Detta ser Alcatel till, då de här har tillverkat en riktigt billig seniortelefon för strax över hundralappen. Det är en enkel mobil för äldre med inbyggda funktioner som man förväntar sig av bra seniormobiler. Det enda du behöver köpa till är ett sim-kort och en plan som passar din budget.

Kanske du då tänker att det låga priset helt och hållet har gått ut över kvaliteten? Detta är inte fallet, då Alcatel 10.66 har utvecklats med flera funktioner, utöver möjligheten till samtal och sms med tydligt ljus och större knappar. Dessa funktionaliteter inkluderar en kamera med vilken äldre kan såväl fota som filma med, ficklampa och kalender. I denna mobil kan man, lika andra olika modeller av mobiler särskilt utvecklade för seniorer, njuta av en härlig funktionalitet i form av FM-radio.

Dessutom är detta en av de seniormobiler på marknaden som är nättast i storleken, så det är ingen otymplig sten man behöver gå runt och bära på. Den väger nämligen endast 63 gram. Dock går detta ut över skärmens storlek, som är något mindre än standard. Allt som allt dock den seniortelefon som är bäst i test av de billiga!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med, särskilt om det paras med ett sim-kort från en budgetvänlig operatör
 • Kamera att både fota och filma med
 • Nätt i storleken med endast 63 gram
 • Möjlighet att lyssna på FM-radio
Det vi ikke liker:
 • Relativt liten skärm på endast 1,8”
 • Kort batteritid både för samtal och i vänteläge

Doro 7081 4GB – Bästa vikbara

Att Doro har ytterligare en mobil för äldre bland de mobiler för äldre som är bäst i test befäster verkligen deras position som ledande inom seniormobiler! Med Doro 7081 får du den seniortelefon som är bäst i test inom kategorin ‘vikbara seniortelefoner’. Något som många äldre uppskattar, då man inte kommer emot dess stora knappar lika lätt.

Mer info

Att en seniortelefon har fysiska, stora knappar är något många äldre uppskattar, men det kan utgöra ett litet hinder då man lägger ifrån sig mobilen i väskan eller fickan då man lätt kan komma emot knapparna. Detta är inget problem med denna Doro 7081, då det är en vikbar telefon som man lätt har full kontroll över. 

Utöver standard-funktionaliteter som möjligheten att ringa och sms:a med klart och tydligt ljud, vilket i sin grundform därmed gör denna seniortelefon enkel att använda, har den ett antal andra funktionaliteter. Till dessa räknas möjligheterna för äldre att hålla kontakten genom Facebook, E-port och Whatsapp. Detta går även riktigt fort, då den stödjer 4G. Så att hålla kontakten för äldre har kanske aldrig varit enklare tack vare denna telefonen!

Dessutom finns givetvis en fin kamera på 5mp och med blixt. Samtidigt som det är en vikbar telefon behöver man nödvändigtvis inte öppna den för att få koll på saker och ting, utan detta kan snabbt fås genom att den har en utvändig, relativt stor skärm som visar nödvändiga uppdateringar. Sammantaget bäst i test av de vikbara modellerna, med ett antal andra av de bästa teknikerna. 

Det vi liker:
 • Möjlighet att hålla kontakt genom Facebook, e-post och Whatsapp
 • Kamera på 5 mp och blixt samt selfie-kamera
 • Trygghetsknapp för att kunna få hjälp snabbt
 • En tydlig och stor skärm både inuti och ihopfälld
 • Finns i både grafitgrå och vit färg
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett relativt högt pris
 • Något kortare batteritid än andra modeller
Doro 1362 8GB Emporio Euphoria Doro 8050 16GB Alcatel 10.66 Doro 7081 4GB
Färgskärm (storlek) 2,4” 2,4″ 5,45″ 1,8″ Dubbel
Trygghetslarm Ja Ja Ja Nej Ja
Högtalartelefon Ja Ja Ja Ja Ja
Kamera Ja Ja Ja Ja Ja
Samtalstid 480 min 200 min 780 min 180 min 360 min
Väntelägestid 300 h 300 h 330 h 130 h 280 h
Batteritid Upp till 300 h Upp till 300 h Upp till 330 h Upp till 130 h Upp till 280 h
B x D x H 6 x 1 x 12 cm 6 x 1 x 9 cm 7 x 1 x 15 cm 4 x 1 x 10 cm 5 x 2 10 cm
Vikt 96 g 90 g 165 g 63 g 130 g
Generationen mobilt bredband 2G 2G 4G 2G 4G

Hur man väljer den bästa mobilen för seniorer

Nu när du har fått bättre koll på vilka mobiltelefoner anpassade för seniorer som är de som kan klassas som bäst i test är det dags att få bättre koll på hur du väljer bland dem för att komma närmare vilken som är den bästa mobilen för just dig att då välja. Som du har sett skiljer de sig trots allt åt en del vad gäller egenskaper och funktioner. Läs därför vidare för att få bättre koll på viktiga aspekter och guidas i köpet till den bästa för dig eller en nära äldre!

Mobil med stora knappar

Att rikta in sig på och säkerställa att mobilen är utrustad med stora knappar är A&O för att verkligen se till att mobilen på bästa sätt är en som anpassade för seniorer. Att välja en mobil med större knappar har ett antal fördelar. Dels underlättar det för de äldre vars syn har försämrats, då det är lätt att se såväl siffror som bokstäver på dessa knappar. Dels är de större knapparna lätta att träffa rätt på, vilket annars kan vara en utmaning om motoriken sviker och man som äldre kan uppleva darrande händer. Man kan även hålla koll på hur de är placerade på telefonen, där det finns ett stort värde i att de är placerade en bit ifrån varandra.

Det finns även mobiler för äldre med touch-skärm som många äldre också kan uppskatta, men det kan ta ett litet tag innan man kommer in i det och en sådan seniortelefon kan därmed inte upplevas som lika lättanvänd som en med fysiska, stora knappar.

Stor och tydlig skärm

För att hålla fast vid seniortelefon med fysiska knappar versus seniortelefon med touch-skärm har de med touch-skärm fördelen att skärmen då är större. Detta är positivt för att på bästa och tydligaste sätt kunna se vad som händer och läsa det man vill.

För att kunna räknas som den bästa skärmen för äldre gäller det, utöver en stor storlek, även att skärmen är ljus och texten stor. På många telefoner för äldre är detta förinställt som standard-inställning, medan man på andra kan justera detta helt efter eget behov och önskemål.

Högt och tydligt ljud

A&O hos en bra seniortelefon är att den har ett högt och tydligt ljud. Det finns trots allt inte många bra anledningar att ringa om man inte hör vad den andra säger, och vi alla vet att på äldre dagar kan hörseln börja svaja.

Tycker man att ljudet vid ett vanligt samtal inte är högt nog har många mobiler även högtalarfunktion, vilket ger möjligheter till klart högre volym. Nackdelen här är att ljudet kan upplevas som lite brusigt och inte det bästa tydligaste.

Funktioner såsom FM-radio

Utöver att sms:a och ringa med sin seniortelefon kan det vara trevligt om den även erbjuder lite underhållning. Många av de bästa idag har faktiskt kamera som man både kan fota och filma med och sedan dela med sig av till sina vänner och barnbarn. Minst lika standard är att det finns FM-radio på telefonen, som kan ställas in på den kanal som man tycker om.

Är mobilen ännu mer avancerad kan vissa appar installeras, där vi exempelvis i detta test har inkluderat sådana med möjlighet till såväl Facebook som Whatsapp. Även GPS finns på vissa telefoner.

I funktioner och funktionalitet hos seniormobiler kan även minneskapacitet räknas. Samtidigt som man kanske inte kan förvänta sig att telefonen som man planerar att köpa kommer med, låt säga 32 gb, som kan vara standard hos exempelvis iPhone. Å andra sidan kanske så mycket som 32 gb inte är det man prioriterar när man ska köpa seniormobiler, och man kan därmed nöja sig med en lägre kapacitet.

Batteritid

Att begränsas av batteritid är något vi alla, oavsett yngre eller äldre, inte uppskattar särskilt mycket. Det kan kraftigt minska dess funktionalitet. Det är därför viktigt att hålla koll på hur batterikapaciteten hos telefonen man planerar att köpa ser ut, för att inte bli besviken eller överraskas av att den plötsligt är urladdad utan möjlighet att få kontakt.

Batteritiden i telefonen anges ofta i kapacitet för samtal och i viloläge, där de bästa når upp till strax över 300 timmar som mest i viloläge, vilket är väldigt lång tid utan att behöva ladda. Det skiljer sig åt mellan olika seniormobiler, där billigare varianter har någonstans kring hälften av detta, så det innebär att man behöver ha extra koll på var ens laddare befinner sig, och gärna ha den nära telefonen, för att njuta av dess fulla funktionalitet.

Fördelar och nackdelar med seniortelefoner

Ett av våra mest grundläggande behov som människor är möjligheten att hålla kontakt med andra människor och känna samhörighet, oavsett om man är yngre eller äldre. Att träffas i verkliga livet och hitta på saker är ett sätt, men vi alla vet att i denna tekniska värld finns andra bra alternativ till att hålla kontakten att välja mellan – såsom genom de möjligheter som en seniortelefon bjuder in till.

För äldre kan en seniortelefon därför vara en bra sak att ha i sin ägo, men vad är egentligen fördelarna med en sådan mer specifikt? Finns det några nackdelar med telefonen? Läs vidare så får du bättre koll!

Fördelar med seniortelefoner

 • Möjlighet att hålla kontakt med vänner och familj, oavsett om de bor nära eller långt borta.
 • En seniortelefon är enklare att använda än en standard smartphone, exempelvis tack vare fysiska, större knappar och dess fokus på att vara lättanvänd.
 • Många seniortelefoner har sos-knapp för att snabbt kunna larma med telefonen om man är i behov av det om man exempelvis ramlar.
 • Seniortelefoner ger en känsla av självständighet att kunna boka in exempelvis läkarbesök och ringa ärenden till banken själv.
 • En seniortelefon är ofta billigare än vanliga telefoner, vilket är positivt för äldre som har en budget att förhålla sig till.
 • ‘Lagom mycket’ underhållning i form av exempelvis FM-radio och, i vissa fall, e-post och olika appar

Nackdelar med seniortelefoner

 • Större begränsningar i batteritid än hos t.ex. en iPhone, vilket gör att man måste ha tillgång till laddare
 • Begränsningar i underhållningsfunktioner och appar, då man ofta främst kan ringa, sms:a och fota
 • Viktigt att ha koll på vad ens SIM-kort / abonnemang så att kostnaderna för telefonen inte drar iväg för mycket

FAQ

Vilken mobiltelefon för äldre är bäst i test?

Doro 1362 är den mobiltelefon för äldre som är bäst i test, då den är praktisk, pålitlig och prisvärd med stor skärm och stora, fysiska knappar. Testets andra telefoner är dock bra på sina sätt!

Är Doro bra som mobil för många äldre?

Ja, Doro är bra som mobil för många äldre, vilket inte minst illustreras av att vi klassar hela tre telefoner från Doro som bäst i test. Doro erbjuder lättanvända mobiltelefoner i olika prisklasser.

Vad är en klapptelefon?

En klapptelefon är ofta den modell som många äldres telefoner är utvecklade som, och karaktäriseras av en liten skärm på framsidan och en på insidan, utfälld.

Vad ligger seniortelefoner på i pris?

Vad seniortelefoner ligger på i pris beror mycket på vilken mobil du väljer och hur avancerad den är. Dess pris går från några hundra till några tusen, så det finns något för alla budgetar.