Mikrovågsugn Test (2022) → Topp 6 bästa mikros

1
Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i Rostfritt Stål

Det blir lätt för dig att både tina och värma mat i denna Siemens mikrovågsugn, bäst i test enligt oss, eftersom den är utvecklad med sju förinställda program och automatiskt ställer in temperaturen efter maskinens innehåll och dess vikt. På det sättet får du fantastiska resultat varje gång du behöver värma eller tina en maträtt i denna modell, som på goda grunder är en populär mikrovågsugn. Därför ska du välja en Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i Rostfritt Stål##
Sharp R-642BKW Mikrovågsugn 1.241 kr. Cdon
Miele M 6012 clst Mikrovågsugn##
Caso MCG30 Chef Mikrovågsugn 2.597 kr. Cervera
Electrolux EMM21000W Mikrovågsugn 1.598 kr. Lidingö Hushållstjänst
Morphy Richards MR-511502 Mikrovågsugn##
Whirlpool MWF206B Mikrovågsugn##

I detta test av mikrovågsugnar kan du läsa om de 8 bästa modellerna så att du snabbt kan hitta den bästa mikrovågsugnen för dig. Vi har utsett Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i rostfritt stål till bäst i test eftersom den utmärker sig i testets parametrar effektivitet, inbyggda funktioner och applikationer samt utseende och pris.

Vi har dock inkluderat olika mikrovågsugnar från olika tillverkare på listan – så du kan vara säker på att du får en bra mikrovågsugn, bäst i test på olika sätt enligt oss, om du väljer någon av de andra på listan. Valet av modell är helt upp till dig! I artikeln kan du också läsa om hur du hittar det bästa erbjudandet på en mikrovågsugn, hur du bäst rengör din maskin samt svar på vanliga frågor.

Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i Rostfritt Stål – En bra mikro med automatisk viktavkänning

Det blir lätt för dig att både tina och värma mat i denna Siemens mikrovågsugn, bäst i test enligt oss, eftersom den är utvecklad med sju förinställda program och automatiskt ställer in temperaturen efter maskinens innehåll och dess vikt. På det sättet får du fantastiska resultat varje gång du behöver värma eller tina en maträtt i denna modell, som på goda grunder är en populär mikrovågsugn.

Därför ska du välja en Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i rostfritt stål

Vill du tina och värma din mat så enkelt som möjligt? Ta i så fall en titt på den här modellen från Siemens, eftersom de har utvecklat en mikrovågsugn som väger själva innehållet och ställer in temperaturen därefter. Samtliga program i denna mikrovågsugn, bäst i test enligt oss, har denna automatiska viktavkänning och olika temperaturinställningar, så du garanteras genomgående bra resultat.

Oavsett om du behöver värma, tina eller göra båda delarna är mikrovågsugnen perfekt. Du kan vara säker på att maten tillagas snabbt, eftersom du kan välja mellan fem tillgängliga effektnivåer utifrån dess 800 watt. Du kan också enkelt ställa in det programmet du vill med hjälp av maskinens smidiga vrid- och tryckknappar.

En kompakt mikrovågsugn

Som beskrivits tar mikrovågsugnen inte mycket plats, eftersom den har utvecklats med en kompakt design som hög prio. Du behöver samtidigt inte vara orolig för att det inte finns plats för både stora och små rätter, eftersom maskinen har en rymlig ugnsvolym på 17 liter. Även om detta är mindre än hos andra mikrovågsugnar, är det fortfarande en bra storlek för mindre hushåll.

Inne i ugnen hittar du dess roterande platta på 24,5 centimeter i diameter, och att tallriken roterar inuti mikrovågsugnen garanterar en jämn fördelning av värmen. Denna modell har testats av det danska konsumentrådet Tænk 2018, där de berömmer maskinen för dess säkerhetsnivå, ljudnivå och energiförbrukning. Modellen får också bra kommentarer om möjligheterna att på ett bra sätt rengöra ugnen. Så med allt detta i beaktning förstår du säkert varför vi tycker att detta är den bästa micron!

Produktdetaljer:

 • Höjd: 29 cm
 • Djup: 35,1 cm
 • Bredd: 46,1 cm
 • Vikt: 13 kg
 • Färg: Rostfritt stål eller vit
 • Effekt: 800 watt 
 • Ugnsutrymme, netto: 17 liter
Det vi liker:
 • Utvecklad med automatiska vikt- och temperaturinställningar för alla olika program
 • Kompakt design gör det lättare att göra plats för modellen eftersom den inte tar upp så mycket plats
 • Olika funktioner med möjlighet att välja mellan 7 förinställda program och 5 olika effektlägen

Sharp R-642BKW Mikrovågsugn – Den bästa billiga mikrovågsugnen

Om du har den största budgeten att röra dig med när du ska köpa din nya micro kan du på goda grunder investera i mikrovågsugnen från märket Sharp. De har utvecklat en modell som fungerar väldigt bra, men som inte kostar lika mycket som andra bra modeller på marknaden. Det är en av de fristående mikrovågsugnar som är bäst i test, och är således riktigt bra. Maskinen har 8 automatiska funktioner för tillagning och kan användas för att grilla.

Därför ska du välja en Sharp R-642BKW Mikrovågsugn

I detta test har också letat efter en billig mikrovågsugn så att du inte behöver spara allt för länge för att ha råd med en ny mikrovågsugn, så här har du en bra mikrovågsugn, bäst i test av billiga mikrovågsugnar. Du kan därför med fördel investera i Sharp R-642BKW om du inte har den största budgeten att röra dig med, eftersom deras mikrovågsugn säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris. Maskinen har en idealisk storlek för ett mindre hushåll, eftersom ugnens kapacitet är på behändiga 20 liter.

Denna prisvärda mikrovågsugn är enkel att använda, tack vare att den har utvecklats med användarvänlighet i fokus. Alla funktioner styrs via den integrerade LED-displayen med touch-funktion och du kan enkelt växla mellan de två tillagningsstegen: upptining och normal mikroeffekt, vilket innebär att du både kan värma och tina mat. Maskinen är utrustad med en digital timer så att du kan hålla reda på tiden medan du fixar din mat och så finns det också en elektronisk timer som du kan ställa in upp i mellan 50 sekunder och 99 minuter.

Mikrovågsugn med grillfunktion

Mikrovågsugnen kan praktiskt kallas en 2-i-1-maskin, eftersom den inte bara kan utföra uppgifter som är standard för en bra mikrovågsugn. Du kan nämligen även välja att använda maskinens inbyggda funktion för grill så att du kan få utsökt kött, grönsaker etc. även på vintern. Programmet bryner maten på ett fint sätt och gör ytan krispig, i princip precis som en vanlig grill.

Det finns dock många alternativ med den här maskinen eftersom den kan ställas in på 11 olika effektlägen. Dessutom är den utrustad med 8 automatiska funktioner för när du vill kunna värma mat, tillaga mat och tina mat, både färsk och fryst mat, inklusive ett popcornprogram , så att du alltid kan poppa popcorn till perfektion. 

Maskinen har alltså flera bra funktioner, inklusive ett för energibesparing, så att använda den kostar dig inte en förmögenhet, även om du har den stående i ett uttag regelbundet. Dessutom är den utrustad med ett barnlås så att inga små pillfingrar kan orsaka olyckor eller skada sig runt produkten. Och som en extra bonus är modellen gjord med en invändig beläggning som skyddar dess ytor.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 25,8 cm
 • Djup: 35,8 cm
 • Bredd: 43,9 cm
 • Vikt: 11,4 kg
 • Färg: Svart
 • Effekt: 800 watt (grilleffekt 1000 watt)
 • Ugnsutrymme, netto: 20 liter
Det vi liker:
 • En billig mikro som säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris som de flesta har råd med
 • Utrustad med 8 automatiska funktioner för tillagning och upptining
 • Kan användas för att grilla mat
 • Enkel styrning via touch LED-display

Miele M 6012 clst Mikrovågsugn – En premium mikrovågsugn

Det finns flera goda skäl att investera i denna mikrovågsugn från Miele. Först och främst är den utrustad med 17 automatiska program som du kan använda för att förbereda en mängd av bra recept och rätter. Dessutom har den en minnesfunktion och en uppvärmningsfunktion samt barnsäkerhet för extra säkerhet. Den har en snygg design i rostfritt stål, vilket också gör maskinen lätt att rengöra.

Därför ska du välja en Miele M 6012 clst Mikrovågsugn

Vägrar du att kompromissa med din kommande mikrovågsugn? I så fall rekommenderar vi att du tittar på den här modellen från Miele. Företaget har utvecklat en snygg och funktionell mikrovågsugn som uppfyller alla förväntningar du kan ha på din nya maskin. När allt kommer omkring är det bara du som sätter gränserna för vad som kan tillagas i mikrovågsugnen! Härligt, eller hur? Så som du förstår är denna modell bäst i test i premiumsegmentet.

Totalt kan maskinen ställas in på 7 effektsteg och 17 automatiska program som gör att du kan laga ett brett utbud av läckra rätter. Med de förinställda programmen behöver du bara göra ett minimum själv. Om du dock vill göra det lilla extra kan du samtidigt alltid ställa in ett längre, mer avancerat program, eftersom maskinen kan komma ihåg upp till tre steg tack vare den inbyggda minnesfunktionen. På det sättet kan du på bästa sätt t.ex. ställa in maskinen så att den först tinar fryst mat för att sedan tillaga och till sist gratinera den. Så det blir förmodligen inte lättare än såhär att laga mat!

Hög säkerhetsnivå

Det är naturligtvis fortfarande möjligt att värma mat på nolltid med mikrovågsugnen om saker måste gå lite snabbt. Ställ då bara in modellen till funktionen för att mikra snabbt och tryck på startknappen valfritt antal gånger, varefter maskinen värmer maten i 30, 60, 120 etc. sekunder. Du kan alltid justera den förprogrammerade tiden om du vill och behöver.

Dessutom har modellen utvecklats på bästa sätt med ett barnlås som aktiveras med en knapptryckning. Efter detta förhindras all oavsiktlig aktivering och du behöver därför inte vara orolig för att andra i familjen kommer att störa maskinen när den är igång. Det smartaste med den här maskinen är att den är utrustad med säkerhetsbrytare – en funktion som gör att programmet stannar för högsta möjliga säkerhet. Den stängs alltså automatiskt av när den maximala drifttiden har överskridits.

Inkluderat i köpet är bland annat ett lock för att kunna täcka maten, ett grillgaller och en gourmettallrik. Det är också enkelt att rengöra maskinen, både ute och inne, eftersom modellen är designad i rostfritt stål. Som du märker är är detta en riktigt bra mikrovågsugn, bäst i test i premium-kategorin kan man till och med se det som.

Produktinformation:

 • Höjd: 30,5 cm
 • Djup: 42,2 cm
 • Bredd: 52 cm
 • Vikt: 16,5 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Effekt: 900 watt 
 • Ugnsutrymme, netto: 26 liter
Det vi liker:
 • Utrustad med 7 effektnivåer och 17 automatiska program för enkel tillagning.
 • Minnesfunktionen säkerställer att du kan tina, laga och gratinera rätter på nolltid.
 • Kan ställas in på snabbfunktion så att maten värms på nolltid
 • Design i rostfritt stål garanterar enkel rengöring och en fin look

Caso MCG30 Chef Mikrovågsugn – Stor mikrovågsugn med varmluft

Genom att investera i denna mikrovågsugn från Caso ger du dig själv möjlighet att använda din nya investering för många ändamål. Denna modell kan användas både som en traditionell mikrovågsugn, för grillad mat och med varmluft. Den har till och med en förvärmningsfunktion och 9 automatiska program. Dessutom har ugnen en stor kapacitet/volym, så den kan sägas vara bäst i test av stora mikros.

Därför ska du välja en Caso MCG30 Chef Mikrovågsugn

Om du letar efter en mikrovågsugn med varmluftsfunktion kan du titta på den här modellen från märket Caso. Mikrovågsugnen har på bästa sätt utvecklats med en ny varmluftsteknik och med en förvärmningsfunktion som gör att du kan laga ett brett utbud av rätter. Maskinen kan ställas in på 10 olika varmluftsnivåer mellan 110 och 200 grader.

Dessutom är det också möjligt att använda varmluft i kombination med mikrovågs- ​​eller grillfunktionen. Totalt kan produkten ställas in på 9 automatiska program, varav 6 är kombinationsprogram som kombinerar flera bra funktioner karaktäristiska för mikrovågsugn, varmluft och grill. Detta säkerställer stor flexibilitet så att du kan laga alla typer av rätter du vill ha – precis som du föredrar dem.

Mikrovågsugn med stor ugnskapacitet

Du kan också enkelt laga mat för ett större antal personer samtidigt med den här maskinen, eftersom den har en stor volym med en ugnskapacitet på 30 liter. Det finns således gott om plats i mikrovågsugnen. Sammantaget är den här produkten en bra investering för dig som hellre vill använda en mikrovågsugn vid daglig matlagning än en traditionell ugn. När allt kommer omkring tar denna variant också mycket mindre utrymme.

Det är en prisvärd mikrovågsugn som har utvecklats med en av/på-funktion så att du inte stör hela familjet när du lagar mat. Dessutom har den en smart invändig belysning och en digital display med tidsanvisning, så att du alltid kan hålla koll på tiden. Insidan är tillverkad av rostfritt stål, vilket hjälper till att fördela värmen jämnt och också garanterar att dess inre ytor är enkla att rengöra. Maskinen har också en riktigt snygg utsida med ett utseende som passar bra i de flesta kök, men särskilt i den moderna varianten.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 30 cm
 • Djup: 42 cm
 • Bredd: 54 cm
 • Vikt: 18,4 kg
 • Färg: Svart
 • Effekt: 900 watt (grilleffekt 1200 watt, varmluftseffekt 2250 watt)
 • Ugnsutrymme, netto: 30 liter
Det vi liker:
 • Utvecklad med varmluftsteknik där du kan ställa in maskinen till nivåer mellan 110 och 200 grader
 • 9 automatiska program, av vilka flera är kombiprogram
 • Ugnsutrymmet i rostfritt stål ger god värmefördelning och enkel rengöring
 • Säljs till ett överkomligt pris med tanke på produktens funktionalitet – en prisvärd modell

Electrolux EMM21000W Mikrovågsugn – Den bästa lilla mikrovågsugnen

Denna fristående mikrovågsugn från Electrolux har utvecklats både med användarvänlighet och prisvärdhet i fokus, då den har fina, väl utvalda funktioner och inte kostar en förmögenhet. Dessutom har den en liten ugn med en mindre volym/kapacitet på 18,5 liter. Det är därför den bästa investeringen för dig som letar efter en enkel mikrovågsugn och som inte behöver särskilt många funktioner. Modellen kan dock både värma och tina upp alla livsmedel. På så sätt kan denna modell sägas vara bäst i test av små mikrovågsugnar.

Därför ska du välja en Electrolux EMM21000W Mikrovågsugn

Vill du få tag på en liten och användarvänlig mikrovågsugn? Ta i så fall en närmare titt på denna modell från Electrolux, som är en av de fristående mikrovågsugnar som är bäst i test. De har utvecklat en modell med en något mindre ugnskapacitet än de andra mikrovågorna i den här listan. Dess volym ligger på 18,5 liter, så du har fortfarande gott om plats för uppvärmning av många rätter.

Maskinen erbjuder ett enkelt alternativ till traditionell matlagning, eftersom den både kan tina och värma olika rätter på nolltid. Om du har den här mikrovågsugnen hemma behöver du därför inte avsätta all din fritid till matlagning. Det är också enkelt att använda den här modellen så att du kan ställa in rätt program varje gång. Inställningarna styrs via de lättanvända vridknapparna.

En billig mikrovågsugn

Det kanske inte är så att den här maskinen är utrustad med supermånga tekniker eller så många funktioner, men i gengäld säljs den till ett plånboksvänligt, lågt pris som de flesta kan ha råd med. Det är därför en prisvärd mikrovågsugn som är en idealisk investering för dig som inte har de högsta förväntningarna på din maskin, förutom att den måste kunna tina och värma upp maten snabbt. Du kan dock också låta matlagningen ta lite tid, eftersom micron kan ställas in på fem effektsteg och en valfri tid mellan 0 och 35 minuter. Den inbyggda timern berättar också när maten är klar.

Displayen är utrustad med en klocka och timer och själva ugnen belyses av en inbyggd belysning. Inuti ugnen hittar du en roterande tallrik på 27 cm som garanterar god värmefördelning av maten. Således kommer det inte att finnas något område på tallriken som får mer värme än andra.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 28,7 cm
 • Djup: 42,2 cm
 • Bredd: 48,5 cm
 • Vikt: 13,2 kg
 • Färg: Vit
 • Effekt: 800 watt
 • Ugnsutrymme, netto: 18,5 liter
Det vi liker:
 • Liten kapacitet på 18,5 liter, som passar perfekt för mindre hem
 • Användarvänlig konstruktion garanterar enkel upptining och uppvärmning av olika rätter
 • Säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris.

Morphy Richards MR-511502 Mikrovågsugn – En användarvänlig mikrovågsugn

Med denna fristående mikrovågsugn kan du vara säker på att du får ut det mesta av din nyinköpta maskin. Modellen är en multifunktionell variant som kan tina, värma eller laga olika rätter. Maskinen har en volym/kapacitet på 20 liter och är också utrustad med en timerfunktion med förlängning, så att du kan göra maskinen redo i förväg.

Därför ska du välja en Morphy Richards MR-511502 Mikrovågsugn

Om du letar efter en användarvänlig, fristående mikrovågsugn som har en något annorlunda design och sticker ut från alla andra mikrovågsugnar på marknaden, kan du mycket väl rikta din uppmärksamhet mot den här modellen från varumärket Morphy Richards. Denna variant är främst designad i en retrostil som gör att modellen sticker ut men ändå ser bra ut i alla hem.

Dessutom har denna variant en användarvänlig struktur som säkerställer optimalt utnyttjande av alla maskinens inställningsalternativ. Det är enkelt att justera inställningarna via de fem tryckknapparna och ett enda vred. Och sedan är maskinen utrustad med åtta olika program som är förinställda och som hjälper dig att laga din mat, såsom allt från pizza och pasta till grönsaker – och detta till perfektion. Maskinen kan fixa så att maten tinas och lagas samt uppvärmning. 

Mikrovågsugn med timerfunktion

En av de stora fördelarna med denna mikrovågsugn är att den är utrustad med en timerfunktion som fungerar på två sätt. Du kan dels använda timerfunktionen för att ställa in tillagningstiden, som kan ställas in på upp till 95 minuter. På så sätt kan maten ta hand om sig själv, som om den tillagades i en vanlig ugn. Dessutom kan timerfunktionen också användas för att ställa in så att maskinen startar senare. På så sätt börja bara laga din mat när det passar dig. Denna funktion kan ställas in på upp till 24 timmar framåt så att du kan förbereda maten upp till en dag i förväg.

En annan funktionell funktion i denna mikrovågsugn är att den inbyggda avfrostningsfunktionen som i sig kan beräkna hur länge en måltid behöver tinas. Du kan därmed lägga en tallrik med fryst innehåll i maskinen och låta den själv beräkna upptiningstiden. Du kan dock också göra detta manuellt om du föredrar det.

Sammanlagt har denna microugn en volym/kapacitet på 20 liter, vilket är gott nog för även ett lite större hushåll. Dessutom är den utrustad med en roterande glasplatta på 25,5 centimeter, vilket säkerställer att alla delar av innehållet i mikrovågsugnen tillagas jämnt.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 25,5 cm
 • Djup: 36 cm
 • Bredd: 43 cm
 • Vikt: 12 kg
 • Färg: Röd, grädde eller svart
 • Effekt: 800 watt 
 • Ugnsutrymme, netto: 20 liter
Det vi liker:
 • Användarvänlig konstruktion med auto-funktioner och digital display som är lätt att använda
 • Timerfunktion som både kan ställa in tillagningstiden och senarelägga starten
 • Kan användas för att tina, värma och tillaga rätter
 • Välj mellan automatisk vägning av innehåll eller manuell inmatning av info vid upptining

Whirlpool MWF206B Mikrovågsugn – Den bästa mikrovågsugnen med crisp funktion

Genom att investera i denna fristående mikrovågsugn från märket Whirlpool, kan du vara säker på att du faktiskt kan laga krispiga rätter i din nya mikrovågsugn. Modellen från Whirlpool har utvecklats med en funktion för både crisp och grill, vilket säkerställer bra resultat med krispiga skorpor och ytor på olika rätter. Dessutom har modellen en enkel design som passar in i alla hem.

Därför ska du välja en Whirlpool MWF206B Mikrovågsugn

Om du letar efter en mikrovågsugn som kan ge dig de mest krispiga skorporna på pizzor, pajer, etc., så bör du investera i den här modellen från Whirlpool. Whirlpool står bakom en mikrovågsugn med inbyggda crisp- och grillfunktioner som garanterar optimal matlagning av alla rätter som du vill ska vara lite krispiga på utsidan.

Crisp-funktionen är särskilt bra för att göra paj och pizza som kan göras direkt i mikrovågsugnen. Funktionen för grill är å andra sidan mer optimal för biffar, eftersom det liksom bryner köttet och garanterar en krispig yta. På så sätt behöver du inte oroa dig för att du kommer att översteka din fina biff i stekpannan för länge. 

Mikrovågsugn utan roterande glastallrik

Många mikrovågor görs med roterande glastallrik. Detta hjälper till att säkerställa jämn värme i hela ugnen så att den bakre delen inte får mer värme än den del som ligger vid dörröppningen. Denna modell från Whirlpool har dock utvecklats utan roterande glastallrik och med platt botten. Du måste därför komma ihåg att vända eller röra i skålen på vägen, så att alla delar blir tillagade på samma sätt.

En fördel med att Whirlpool har utvecklat den här modellen uutan den roterande glastallriken är att den utnyttjar ugnens kapacitet och utrymme bättre. Dessutom ger den också större flexibilitet, eftersom du kan använda både runda, ovala och fyrkantiga plattor, tillbehör etc. I mikrovågsugnar med roterande glastallrikar är det svårt att använda t.ex. fyrkantiga tallrikar eftersom de alltid kommer att stöta i kanten när de snurrar.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 30,3 cm
 • Djup: 38,4 cm
 • Bredd: 47,3 cm
 • Vikt: 14,1 kg
 • Färg: Svart
 • Effekt: 800 watt
 • Ugnsutrymme, netto: 20 liter
Det vi liker:
 • Utvecklad med crisp- och grillfunktion, så att du alltid kan få krispiga ytor
 • Mer utrymme och flexibilitet, eftersom det inte finns någon roterande tallrik
 • Enkel och snygg design som smälte rin

Hitta rätt produkt för dig i detta test av mikrovågsugnar

Det kan vara svårt att hitta rätt typ av mikrovågsugn, den som är bäst i test enligt dig, om du inte är säker på vad du ska leta efter. Av den anledningen ger vi dig här vårt bud på de 5 saker som du främst bör hålla koll på när du köper en mikrovågsugn för att hitta den bästa för dig.

Storlek och kapacitet

För att hitta den mikro som är bäst i test enligt dig bär du först och främst bör du tänka på hur mycket plats din nya mikrovågsugn faktiskt kommer att ta upp och hur stor kapacitet du vill att dess ugnsutrymme ska ha. När du väl har fastställt önskad storlek och kapacitet blir det lättare genom att begränsa urvalet och typ av mikro. Dessutom kan du vara säker på att du faktiskt beställer hem en modell som passar dina behov – och därmed varken är för stor eller liten i förhållande till vad du förväntar dig att använda den till.

Design och konstruktion

Du bör också tänka på designen. Föredrar du en snygg modell eller en som sticker ut? Har du en färg som du föredrar? Ska den vara utrustad med en digital/touch-skärm eller föredrar du manuella vrid- och tryckknappar? Förutom dessa överväganden måste du också tänka på om du vill ha din mikrovågsugn som en fristående eller integrerad modell. En fristående variant sticker ut på bordet (eller någon annanstans i köket) och kan flyttas runt efter behov. En integrerad modell är inbyggd i en möbel, t.ex. ett skåp och kan inte flyttas. Å andra sidan tar den sällan upp lika mycket utrymme som en fristående modell.

Användarvänlighet

För att vara säker på att du får ut det mesta av din mikrovågsugn, en som är bäst i test, rekommenderar vi att du väljer en användarvänlig modell. Det bör helst vara lätt att komma åt de olika funktionerna och ställa in tillagningstiden så att matlagning i mikrovågsugnen inte blir något krångligt, ett hinder och fullt av irritationsmoment. Du kan alltid söka efter videor av den mikrovågsugn som du är sugen på om du är osäker på hur lätt den är att använda.

Inbyggda funktioner

Du kan utan problem få tag på en enkel typ av mikrovågsugn som helt enkelt endast kan värma upp mat – om du inte vill ha en mer avancerad, multifunktionell modell. De flesta moderna mikrovågsugnar har dock utvecklats med olika program och funktioner som ger fler alternativ i matlagningen och gör allting enklare. Om du vill ha en lite mer funktionell mikrovågsugn kan vi rekommendera att du åtminstone letar efter funktionerna nedan.

 • Avfrostning, uppvärmning, matlagning: Som beskrivet kan du enkelt hitta en mikrovågsugn som bara värmer mat. Det kan dock vara en bra idé att åtminstone investera i en modell som både kan tina och värma, så att du har möjlighet att äta fryst mat direkt från frysen, även om du har glömt att tina den i förväg.
  Om du vill använda din mikrovågsugn som en ersättning för en vanlig ugn eller bara vill ha mer flexibilitet i matlagning, kan du mycket väl välja en modell som också kan tillaga rätter direkt i mikrovågsugnen.
 • Förinställda program: Det är alltid en bra idé att titta på vilka förinställda program mikrovågsugnen är utrustad med. Dessa bör passa hur och vad du äter. Ett program som grill eller varmluft är således optimalt om du vill laga mat i ugnen, medan ett optimalt värmeprogram för olika rätter är att föredra om du i första hand använder maskinen för att värma redan tillagade rätter.
  Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du också välja en maskin som ställer in tillagning/upptiningstid efter innehållets vikt. På så sätt får du rätt till matlagningen/upptiningen rätt varje gång – väl anpassat efter rätten i fråga.
 • Timer: Oavsett om du vill ha en enkel mikrovågsugn eller en multifunktionell modell, bör du välja en variant med en inbyggd timer. På det sättet kommer mikron att säga till när programmet är klart, så att du inte behöver stå och vakta rätten. Vissa modeller har också möjlighet till senarelagd start, så att du kan ställa in maskinen så att den börjar tillaga rätten senare med denna timerfunktion.

Pris

Det sista övervägandet som vi skulle rekommendera dig att göra för att hitta den mikro som är bäst i test enligt dig, är att tänka på vilket pris du är bekväm att betala för din nya mikrovågsugn. Det finns både dyra och billiga modeller på marknaden som säkert kommer att leva upp till dina förväntningar. Det är därför helt upp till dig vad du vill spendera på en mikrovågsugn – så länge du är realistisk i vad du kan förvänta dig av din maskin baserat på priset.

Rengöra mikrovågsugnen

Som tur är, är det enkelt att rengöra din mikro. Det kräver inga andra medel än bara lite vatten och diskmedel. Så du kan säga hejdå till alla husmorsknep och hårda rengöringsmedel när det gäller att rengöra din mikrovågsugn. I många fall kan det vara tillräckligt att använda en fuktig trasa med lite diskmedel för att rengöra både utsidan och insidan av mikrovågsugnen. Detta gäller särskilt om du torkar din mikrovågsugn regelbundet. I så fall hinner matrester inte att sätta sig fast och torkas eller brännas.

Om du å andra sidan har haft otur och spillt lite mat inne i mikrovågsugnen, eller om det har gått lång tid sedan du rengjorde din modell, finns det också hopp om enkel rengöring. Allt du behöver göra är att lägga en djup skål med stor omkrets fylld med vatten i mikrovågsugnen. Starta sedan ugnen med hög effekt i ungefär en minut. Ångan från vattnet gör att matresterna lossnar så att du kan torka av dem med en fuktig trasa. Efter detta ska ytan bli blank och ren igen.

Se också till att rengöra dess roterande platta på mikrovågsugnens botten och dess delar om din maskin är utrustad med en. Ofta kan dessa enkelt tvättas för hand. Det är också en bra idé att tvätta maskinens dörr – både glaset, kanterna, handtaget etc. Detta kan också göras med en fuktig trasa och lite diskmedel.

Kan du använda en mikrovågsugn som en ugn?

Flera mikrovågsugnar är vad som kallas kombiugnar. Detta innebär att de faktiskt kan användas både som ugn och som mikrovågsugn. Med dessa modeller är det möjligt att tina, värma upp och tillaga olika rätter (vilka rätter varierar från modell till modell, eftersom det beror på produktens inbyggda funktioner och program). Av den anledningen kan en mikrovågsugn vara en riktigt bra lösning för människor som inte har plats i hemmet för en vanlig ugn, eftersom mikron tar mindre plats men ändå fungerar bra för att fixa olika rätter.

Olika mikrovågsugnar kommer dock sällan att kunna leva upp till den värme och kraft du får med en vanlig ugn. Det är därför en fin lösning, men inte en idealisk lösning, eftersom ugnen fortfarande är att föredra när du förbereder större rätter. När allt kommer omkring kan en ugn värma större rätter och till och med flera rätter samtidigt – detta är inte möjligt i en mikrovågsugn, eftersom de har för liten kapacitet/volym.

Överväger du att investera i en vanlig inbyggd ugn för ditt hem? I så fall rekommenderar vi att du läser vårt fantastiska test av inbyggnadsugnar. I artikeln guidas du till de bästa ugnarna på marknaden och får vägledning om hur du hittar den bästa varianten för dina behov. Du kan också läsa mer om skillnaden mellan en ångugn och en vanlig ugn – eller lära dig mer om hur du rengör vanliga ugnar. Allt detta hittar du i vår artikel om inbyggnadsugnar.

FAQ

Vilka mikrovågsugnar är bäst i test?

I det här testet har vi utsett en Siemens HF15M541 Mikrovågsugn i rostfritt stål till bäst i test, eftersom den är effektiv med många bra funktioner och program. Men de andra modellerna i testet är också värda investeringen, och bäst i test på sitt sätt, så läs vidare och hitta den bästa mikrovågsugnen för dig!

Kan du köpa en mikrovågsugn med varmluft?

Du kan enkelt hitta en mikrovågsugn med varmluft. Du bör dock vara medveten om att funktionens effektivitet varierar mycket från modell till modell. Om du vill vara säker på att få en bra modell med varmluft borde du investera i Caso MCG30 Chef.

Vad kostar en mikrovågsugn?

Priset på en mikrovågsugn varierar beroende på vilken modell du väljer att investera i. Du kan enkelt hitta en något billigare modell för några hundra kronor, men dessa har ofta en mycket enkel struktur och funktionalitet. En kombimodell kostar lite mer, men är ändå inte särskilt dyr.