Matberedare bäst i test 2022

1
Magimix Cuisine Système 5200 XL

Denna Cuisine Système 5200XL, vår och även Råd & Röns testvinnare, är en i det närmaste komplett matberedare från Magimix. Detta är dess jubileumsutgåva som är utrustad med fler funktioner än någonsin tidigare och erbjuder maximal funktionalitet inom en enda maskin! Du kan fixa allt från att vispa och hacka till att riva på nolltid, och så är den relativt tystgående. Således en mycket bra matberedare, bäst i test overall! Mer info Magimix Cuisine Système…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Magimix Cuisine Système 5200 XL 3.999 kr. Bagaren och Kocken
Bosch MCM3501M 1.111 kr. Power
Sage Appliances Kitchen Wizz Pro 5.039 kr. Glasochinterior
Kenwood Limited Multipro Sense FPM810##
KitchenAid Artisan 5KFP0919 2.849 kr. CK Home
Philips Viva Collection HR7510##
Ninja BN650EU 1.312,02 kr. Amazon.se
Braun PurEase FP3132BK##
KitchenAid Classic 5KFC3516 878,02 kr. Kitchentime

Vad tänker du på när du tänker matberedare? Jag gissar på att mixa smoothies, röror och krossa is, och det är inget fel i det – en matberedare är utmärkt att använda för de ändamålen. Möjligheterna är dock så mycket större än så! Har du exempelvis tänkt på att en matberedare är ett supersmidigt sätt att riva ost, göra hemmagjord majonnäs och mala köttfärs? En matberedare har en perfekt prestanda och skarpa blad för det, och du slipper massa spill och extra disk.

Det kan dock vara svårt att veta vilken som är den bästa matberedaren för dig och dina behov. Därför har vi samlat de modeller på marknaden som är bäst i test, så att du ska kunna gå loss i köket!

Magimix Cuisine Système 5200 XL – Matberedare bäst i test

Denna Cuisine Système 5200XL, vår och även Råd & Röns testvinnare, är en i det närmaste komplett matberedare från Magimix. Detta är dess jubileumsutgåva som är utrustad med fler funktioner än någonsin tidigare och erbjuder maximal funktionalitet inom en enda maskin! Du kan fixa allt från att vispa och hacka till att riva på nolltid, och så är den relativt tystgående. Således en mycket bra matberedare, bäst i test overall!

Mer info

Magimix Cuisine Système 5200XL kan sammanfattas som en oumbärlig matberedarepartner i köket som är mycket mångsidig. Magimix har under flera decennier jobbat för att utveckla den ultimata matberedaren – och resultatet är denna fantastiska jubileumsutgåva. Ett sätt på vilket denna modell sticker ut från tidigare modeller är genom den läckra färgen i 5 varianter och dess imponerande urval av många tillbehör.

Med sitt extra stora matarrör är denna matberedaren det bästa valet för stora familjer och större sällskap. Det extra stora matarröret gör matlagningen smidig och snabb så att du inte behöver slösa bort för mycket tid på att hacka upp grönsaker så att de passar in i matarröret. Som sagt är det en väldigt mångsidig maskin, till stora delar tack vare dess tillbehör så att du kan hacka och skiva, t.ex. Vidare, om du exempelvis är en ivrig bagare kommer äggvispen att vara ovärderlig för dig. På senare år när raw food-bakning har blivit populärt är dess starka motor och skarpa blad av franskt kvalitetsstål särskilt uppskattat av sådana fans, då de lämpar sig utmärkt för att mixa frön och nötter till en fräsch cheesecake-botten. Matberedaren är alltså en riktigt bra hjälpreda i köket!

Man kan konstatera att denna testvinnare Magimix Cuisine Système 5200XL är i det närmaste komplett med även en ny citruspress, degskål, samt mos- och purékit. Dessutom har premiummodellen också en miniskål för finhackning av örter, en mediumstor skål för mindre portioner och en stor 3,6 liters skål så att du kan laga mat för fem eller fler personer. I köpet får du även med ett 2 mm skiv- och rivjärn för beredning av frukt och grönsaker, en citruspress, en spatel och Sabatier-rostfria stålblad av hög kvalitet för att uppnå bästa resultat på några sekunder. Så trots att priset kan kännas något högt från början kan man lugnt säga att du får bästa värde och valuta för pengarna med alla dessa många tillbehör.

Du kan lita på att detta blir en partner i köket för lång tid framöver. Motorn är otroligt stark och produkten har en förlängd 30 års motorgaranti. Skulle du få någon slags bak- eller matlagningsabstinens då resten av huset sover är inte det några problem, då den är riktigt tyst och avger inte alls samma jetplansliknande buller som många andra modeller. Även Råd & Rön har utsett denna modell till bäst i test. Som du förstår är det inte för inte som vi har utsett denna modell till testvinnare och en riktigt bra matberedare, bäst i test av alla!

Det vi liker:
 • Utsedd till bäst i test av det danska Konsumentrådet Tænk och hyllad av Råd & Rön, särskilt för att den är enkel att använda och är möjlig att diska i diskmaskinen
 • Tystgående gör att varken du eller de andra i hemmet störs av att den är igång
 • Kraftfull motor med en garanti på 30 år
 • En mängd användbara olika tillbehör medföljer i köpet från äggvisp till citruspress och rivjärn
 • Gjord i kvalitetsmaterial såsom skålar i polykarbonat, vilket är samma starka material som flygplansfönster
 • Stort matarrör och skål ger en stor kapacitet och sparar dig tid
Det vi ikke liker:
 • Inköpspriset kan kännas något högt, vilket delvis beror på dess många olika tillbehör
 • Endast en hastighetsinställning utöver pulse

Bosch MCM3501M – Bästa billiga

Bara för att du kanske inte har den största budgeten att köpa en matberedare för ska du inte behöva känna att du kompromissar för mycket med kvalitet och funktion. Därför är Bosch MCM3501M ett utmärkt val för dig. Det är en billig matberedare som vi anser är den som är bäst i test av de olika matberedare på marknaden i en lägre prisklass, tack vare fina funktioner och tillbehör.

Mer info

Bosch är ett etablerat varumärke när det kommer till pålitlig hemelektronik, så förväntningarna på deras matberedare, Bosch MCM3501M, var höga. Vi skulle dock fortfarande säga att de var realistiska, med tanke på det låga priset, och förväntningarna överträffades. Här har dock ett lågt pris, bra kvalitet och fina funktioner och egenskaper kombinerats på ett fantastiskt sätt.

Denna Bosch MCM3501M är en billig matberedare har stor potential att bli en oersättlig partner i köket för att riva, vispa och knåda det du vill på nolltid – så oavsett om det är ost, äggvita, att krossa is eller knåda deg du vill få hjälp med är det inga problem. Detta kan du bland annat tacka dess fina tillbehör för. Några andra av dess olika funktioner inkluderar snabb och enkel malning av kaffe och kryddor. Maskinen får dock kämpa lite extra när den ska hacka nötter för att ge ett jämnt resultat, även om detta lätt kan fixas genom att jobba med nötterna längre. Den har två hastigheter, en mer än vår testvinnare, samt en pulsfunktion för stor frihet.

Annars är Bosch MCM3501M robust i användningen tack vare halkfria fötter så att den står stadigt. Bunkarna är tillverkade i BPA-fri plast. Dessutom går inte mycket mat till spillo, tack vare en smart lösning med en liten klyfta mellan toppen av bladen och locket. Vidare är den snygg, med en utsida i borstat stål.

Denna Bosch MCM3501M kan med sin kapacitet på 2,3 liter alltså ersätta många maskiner i köket, vilket sparar dig både pengar och plats. Bosch kan också skryta med att denna modell har “smart förvaring”, vilket innebär att alla tillbehör enkelt kan förvaras i skålen. Vi fann dock att komponenterna inte passade lika enkelt i skålen som instruktionerna antyder. Efter några försök kan du dock få in snitsen bra, och gör detta till en riktigt användbar aspekt! Det är inte heller bara vi som anser att detta är en mycket bra matberedare, en av de som är bäst i test, utan även det danska konsumentrådet Tænk klassar detta som ett bra köp. I köpet ingår dessutom ett antal användbara tillbehör, så det är inget snack om att du får valuta för pengarna!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Bunkar i BPA-fri plast som, liksom tillbehören, går att diska i diskmaskinen
 • Lätt att använda och montera med tydliga instruktioner
 • Snygg design i borstat stål
 • Platsbesparande med smart förvaring av delarna i skålen
 • Klassad som ett bra köp av det danska konsumentrådet Tænk
 • Allsidig maskin som klarar det mesta från att hacka och mixa till att vispa
Det vi ikke liker:
 • Vänsterhänta kan kämpa med den här maskinen eftersom handtaget är på höger sida utan att justera kontrollerna för vänsterhänta
 • Alla tillbehör kan vara svåra att passa in i skålen vid förvaring

Sage Appliances Kitchen Wizz Pro – Bästa premium

Med tanke på att en matberedare kan funka som en utmärkt ersättare till flera enskilda tillbehör/maskiner i köket kan det vara värt att investera lite extra i köpet. Väljer du denna Sage Appliances Kitchen Wizz Pro, som vi har utsett till den matberedare som är bäst i test av premium-modellerna, kan du vara säker på att du får hem en kraftull och kapabel modell. Den har en kraftfull motor på hela 2000 watt och en mängd olika funktioner som är oumbärliga när du vill laga mat snabbt och smidigt utan spill. Bäst i test av premium-modellerna helt enkelt.

Mer info

Du som inte nöjer dig med något annat än det allra bästa kommer att älska denna Sage Appliances Kitchen Wizz Pro, som har utvecklats på ett fantastiskt sätt med en balans mellan stil och styrka. Det är den bästa matberedaren av premium-modellerna. Till skillnad från de flesta andra matberedarna, inklusive vår testvinnare, som har 2 knivblad har denna matberedare, Sage Appliances Kitchen Wizz Pro 4, knivblad, vilket ger ökad effektivitet. Med dessa skarpa, effektiva blad kan du hacka och mixa precis det du vill. Mycket tack vare en stor skål på 3,7 liter. Med i köpet får du ett antal riktigt spännande tillbehör. Bland annat medföljer delar att skala och tärna mat med. Då man har provat att använda matberedaren för att använda just dessa för göra potatisbitar till patatas bravas (en populär och god rätt från Spanien – prova gärna med t.ex. detta recept), får man fantastiskt resultat på bara några sekunder.

Det är lätt att tänka att det stora utbudet av funktioner ska göra Sage Kitchen Wizz Pro svår att använda – men tvärtom är det en enkel matberedare att använda. Du har inte ett överflöd av knappar att hålla koll på, utan kontrollerna är på bästa sätt begränsade till en strömknapp, start/paus och pulse bredvid en LCD-skärm som anger tiden i minuter och sekunder. Detta gör matberedaren särskilt lätt för de inte allra mest tekniska, utan om du vill göra smoothies enkelt och snabbt – eller något helt annat är det fullt möjligt.

Modellens minimalistiska kontroller är desto mer imponerande med tanke på dess många funktioner. Kopplat till detta har vi även det fina i maskinens design och kvalitet. Basenheten, som är gjord av en stor gjuten metallkula, ser snygg och tuff ut. Knivbladen känns starka och gör det lättare att arbeta med hårdare ingredienser som nötter och pepparkorn. På sidorna av skålen i BPA-fri plast anges mängd i liter och milliliter vilket är en användbar guide för hur mycket du arbetar med. Till sist kan vi nämna att trots dessa höga kapacitet är den relativt tyst. Medan andra av matberedarna på marknaden kan tendera att väcka hela huset har denna ett lågmält, mullrande ljud som inte stör för mycket. Sammantaget en mycket bra matberedare – bäst i test av premium-maskinerna!

Det vi liker:
 • Kraftfull och kapabel modell på 2000 watt
 • Hållbar modell med krossfria skålar i BPA-fri plast och 25 års motorgaranti
 • En mängd spännande och användbara funktioner
 • Ingenting läcker då locket sitter väldigt tight
 • Inmatningsröret är mycket stort och det är en stor skål som har en kapacitet på hela 3,7 liter
 • Med i köpet får du en förvaringsbox för platsbesparande effekt
Det vi ikke liker:
 • Mat kan fastna vid handtaget som är svårt att få bort
 • Tung modell på 12,3 kilo gör den otymplig att flytta

Kenwood Limited Multipro Sense FPM810 – Bästa för effektivisering i vardagen

Med denna Kenwood Limited Multipro Sense FPM810 kan du minimera antal steg i matlagningen maximalt. Utöver att vara en riktigt bra multifunktionell matberedare har den utvecklats med en inbyggd våg. På så sätt sparar du både tid, disk och ytterligare köksmaskiner att köpa!

Mer info

Trots att man kan älska den vardagliga matlagningen, är det nog ingen som tackar nej till en effektiviserad process i vilken steg på sätt och vis kan hoppas över. Med denna multifunktionella matberedare från Kenwood får du såväl en matberedare med mixer, och hackare och visp, som en våg i en enda maskin.

Denna kraftfulla matberedare har en kraftfull motor på 1000w och patenterat Multi Pro Dual Drive-system som automatiskt justeras så att matberedaren och mixern kan användas från samma strömkälla, vilket återigen sparar tid och bänkutrymme!

Här får du fulla möjligheter att arbeta med optimal prestanda och hastighet med de intelligenta funktionerna auto och variabel hastighet. Den smarta funktionen med automatisk hastighet ger bästa hastighet för varje tillbehör du använder, vilket är bra om du är osäker på vilken hastighet du ska använda. Samtidigt har du hela de åtta andra hastighetsinställningar att välja på – det är flest av samtliga matberedare i detta test av matberedare. Dessutom har denna modell också givetvis pulse för full kontroll.

Matberedaren har även utvecklats smart med det värmebeständiga ThermoResist™ vilket gör att du kan blanda kalla eller varma ingredienser utan att vara rädd för att skålen spricka eller liknande. Ytterligare ett sätt på vilket du kan spara tid – du behöver inte vänta på rätt temperatur för att gå vidare! Skålen på 3.5 liter och 1.5L-miniskålen är båda tillverkade av revolutionerande krossfast Tritan™-plast. Det är ett nytt slag- och krossbeständigt material, designat för att motstå tuff användning och som tål maskindisk.

Att arbeta smart och spara energi är nyckeln till det mesta, och med Multi Pro Sense växlas det automatiskt till Eco-läge om maskinen har varit inaktiv i 30 minuter, vilket minskar energiförbrukningen med upp till 50 procent. Som om allt detta inte vore nog levereras Multi Pro med tillbehör som inkluderar skärblad, citruspress, tunn skärskiva, tjock skärskiva samt verktyg för deg och råvaror att vispa.

Du kan även känna dig lugn när det kommer till hållbarheten då alla tillbehör som medföljer är diskmaskinssäkra och maskinen har 5 års garanti så att du kan hacka, blanda, vispa och mer i många år framöver! Som du förstår är detta en maskin som effektiviserar din vardag avsevärt och helt klart är bäst i test!

Det vi liker:
 • Hela 8 hastigheter och en pulsfunktion
 • Inbyggd våg för ökad effektivitet – du behöver inte diska mätkoppar eller ens köpa en extern våg
 • Receptbok inkluderas i köpet, liksom flera andra användbara tillbehör
 • Stabil kvalitet i stål och krossäkra skålar
 • Värmebeständiga ThermoResist™ gör att du kan blanda kalla eller varma ingredienser direkt
Det vi ikke liker:
 • Inte alla tillbehör kan förvaras i lådan då de inte används, vilket är lite osmidigt förvaringsmässigt
 • Kan upplevas som lite ostabil och “gungig” då den är igång

KitchenAid Artisan 5KFP0919 – Bästa för mindre hem

För dig med begränsat utrymme i köket eller som inte gör så stora portioner åt gången, är denna KitchenAid Artisan 5KFP0919 perfekt, så det är en liten matberedare. Den har starka knivar i rostfritt stål, en relativt liten kapacitet på 2,1 liter, och dess slimmade design tar inte för mycket utrymme – eller uppmärksamhet heller för den delen om du vill ha den framme. Således en perfekt modell för det mindre hemmet! Ja i det avseendet bäst i test – KitchenAid vet vad de gör.

Mer info

Oavsett om det handlar om att du har lite plats att förvara din matberedare på eller om du inte lagar så mycket mat i den åt gången, är denna KitchenAid Artisan 5KFP0919 ett utmärkt val för det mindre hemmet. Jämfört med de andra matberedarna i testet har denna den minsta kapaciteten i detta test – 2,1 liter. Bara för att det är en liten matberedare som är mindre storleksmässigt är den dock inte mindre bra eller med påtagligt mindre funktioner, utan du får här en multifunktionell partner i köket som kan hacka, riva, skiva, blanda, mixa, vispa, knåda eller vad du nu vill göra. Bra kvalitet värd att prisas av Råd och Rön, med andra ord.

Vill du ha den ståendes framme, snarare än i ett skåp, sätter designen inte stopp för det. Du känner igen den på den klassiska KitchenAid Artisan stilen från 1919 som är så snygg och prisbelönt! Lite kuriosa är att denna design är utställd på Modern Museum of Art i New York och San Francisco, vilket säger en del om potentialen i att ha den som inredningsdetalj. Den är även smart designad, genom en vridfri skål och lock som är mycket enkelt att använda och rengöra. Blad och skiva hos denna KitchenAid Artisan 5KFP0919 passar inuti skålen, och så kan sladden gömmas smart – allt för att göra förvaringen ännu mer enkel.

På maskinen har du även enkla kontroller med 2 hastighetsalternativ (hög och låg) samt pulse vilket möjliggör för att den kan hantera en mängd olika ingredienser med stor precision. Knapparna på KitchenAid Artisan 5KFP0919 sitter bra till och har LED-belysning. Du kan enkelt hacka, puréa, strimla och skiva allt från gurkor till tomater, ostar och mer med de tre olika skivorna – tunn, medium och tjock. Dessutom får du med KitchenAid Artisan 5KFP0919 en multifunktionell kniv i rostfritt stål för ytterligare möjligheter. Vidare kan en mängd olika former och olika storlekar komma ner i i 2-i-1 matningsröret på locket. Den lilla påskjutaren har en liten oljedryppöppning för att enkelt fixa såser. Sammantaget stora möjligheter i en liten modell som kan för det mindre hemmet sägas vara bäst i test – KitchenAid kan sin sak!

Det vi liker:
 • Lätt att rengöra med en förseglad, läckagesäker skål, rundade hörn och släta ytor gör att mindre mat fastnar i skålen och locket
 • Liten och smart design med förvaring i skålen
 • Snygg och stilren design i den klassiska KitchenAid-stilen
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • 3 skivor (vändbara skivor) och multifunktionell kniv i rostfritt stål ger stora möjligheter för vad matberedaren kan användas till
 • Finns i flera färger, såsom klassikern svart men den finns även i t.ex. röd och créme
Det vi ikke liker:
 • Låg effekt på 250 watt gör att den kan ha svårt med vissa tuffare uppgifter
 • Kan vara för liten för många hushåll

Philips Viva Collection HR7510 – Prisvärd och multifunktionell

Enligt Philips webbplats designade företaget matprocessorn Viva HR7510 / 11 för att hjälpa människor med hektiska liv att skapa hälsosamma måltider, och det har en bred foderränna för att ta stora grönsaker med minimal förberedelse

Mer info

Med denna Philips Viva Collection HR7510 sträcker sig möjligheterna för vad som kan åstadkommas riktigt långt. Med hela 29 funktioner kan du göra allt från att hacka grönsaker till en sallad till att svänga ihop en god sås och pressa juice på ett mycket effektivt sätt. Man kan alltså lugnt säga att det är en allt-i-ett-apparat. Du kan använda dess högkvalitativa och multifunktionella tillbehör för att hacka, puréea och mala kött med dess S-blad, eller bara skiva och strimla (2-i-1-skiva). Det beror helt på vad du är sugen på!

Jämfört med testets andra matberedare är dess kapacitet på 2,1 liter, vilket exempelvis motsvarar att kunna ge 5 portioner smoothie, relativt låg. Dock har den en relativt kraftfull 800W-motor för den mindre storleken vilket ger enkel bearbetning och hög effektivitet. Den kan således enkelt hantera en mängd olika ingredienser som bröddeg, hårda grönsaker, ost eller choklad. Den höga skärprestandan kan man även tacka dess PowerChop-teknik för, vilket är en utveckling med en smart kombination av bladform, skärvinkel och inre skål.

Vidare får du här snabb förberedelse med stort matningsrör för minimal förskärning – du kan i princip stoppa i dina råvaror direkt och slipper stå och hacka och diska extra skärbrädor och knivar. Dessutom får du snabb och enkel montering av alla delar. Alla dessa tillbehör är diskmaskinssäkra vilket ytterligare ökar smidigheten.

En mycket smart och pedagogisk egenskap som Philips Viva Collection HR7510 har är att den är utvecklad med en färgkodad hastighets- och tillbehörsguide för enkel matchning. Detta innebär att du bara kan matcha färgen på tillbehören med samma hastighetsfärg. Du ska till exempel använda hastighet 1 för att vispa grädde, vispa ägg, göra bakverk och bröddeg, medan hastighet ​​2 är perfekt för att hacka lök, köttfärs, göra smoothies och mer. Du förstår hur det funkar perfekt när du har denna multifunktionella, prisvärda modell framför dig!

Det vi liker:
 • Den mindre kapaciteten passar de som inte behöver göra så mycket mat åt gången
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Hög motorkapacitet relaterat till dess mindre storlek ger mycket kraft på liten yta
 • Så många som 29 olika inställningar för stor frihet
 • Ergonomisk dubbelsidig skiva gör det enkelt att skära med ena sidan och strimla med den andra sidan
 • Stort matningsrör för minimal förskärning
Det vi ikke liker:
 • Kan önskas fler skivor
 • Med en kapacitet på 2,1 liter är den för liten för många hushåll

Ninja BN650EU – Enkel och användarvänlig

För dig som inte vill behöva läsa igenom en användarmanual från pärm till pärm för att få ut mesta möjliga av din matberedare är denna Ninja BN650EU ett perfekt val för dig. Den är enkel att använda och förstå sig på, med smidigt placerade knappar på dess lite lutande framsida. Vid knapparna, som är lagom många, finns bilder på det du kan göra om du trycker på knappen – enklare och mer pedagogiskt än så blir det inte!

Mer info

Ninja BN650EU är en mycket bra matberedare som har potential att bli en oersättlig partner i köket – speciellt för dig som inte är så sugen på att krångla till användningen för mycket. Här är allting mycket ‘straightforward’ med knapparna skönt placerade på framsidan av maskinen, som är lite sluttande. Detta gör att du enkelt kommer åt dem från alla håll, och tydligt ser dem uppifrån. Du förstår dig direkt på vad de olika knapparna är till för, då varje knapp hör ihop med en bild på det du kan göra med respektive funktion och knapp. Detta kallas Auto-iQ-teknik, skapad av Ninja och presenteras uteslutande på Ninja-produkter, och säkerställer att din mat automatiskt och perfekt tillagas för dig med en knapptryckning.

Som du där kommer att se kan du med Ninja BN650EU hacka, puréea, skiva och mixa blanda ingredienser åt dig – och det på allra enklaste och effektivaste sätt. Även med de hårdaste och tyngsta ingredienserna är detta möjligt tack vare de utbytbara, robusta knivarna som maskinen innehåller. Matberedaren levereras därför komplett med flera knivar och tillbehör, inklusive verktyg för att knåda deg. När du förbereder mat i matberedaren kan du manuellt ställa in hastigheten på ett av tre lägen (låg, hög eller puls) eller alltså använda ett av dess fyra automatiska matlagningsprogram.

Du förbereder det du vill i skålen på 2,1 liter, vilket alltså är bland de mindre modellerna i detta test. Den har givetvis ett bra matarrör genom vilket det är enkelt att tillsätta ingredienser. Det är bara att du lägger i det du vill, så fixar maskinen en perfekt strimlad coleslaw eller mald hamburgare – oavsett om det är en av kött eller rödbetor du är sugen på. För ytterligare inspiration medföljer en receptguide i köper, fylld med kick-start-recept så att du får ut mesta möjliga av denna enkla matberedare som på flera sätt är bäst i test!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som får plats i mångas budgetar
 • Enkel att förstå sig på så att du kommer igång direkt
 • På framsidan finns snabbkontroller med automatiska program och manuella inställningar
 • Alla tillbehör är diskmaskinssäkra vilket ger effektiv process
 • Kan hacka, skiva, mixa etc. både mjuka och hårda ingredienser tack vare de utbytbara, robusta knivarna
 • Få ut mesta möjliga av matberedaren tack vare ett inspirerande recepthäfte som medföljer i köpet
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som lite väl hög ljudvolym
 • Tar upp relativt mycket plats trots låg volym på skålen, vilket beror på dess stora bas

Braun PurEase FP3132BK – Igång med ett knapptryck

Ett klick och på nolltid du perfekt förberedd mat fick! Så kan man beskriva denna Braun PurEase FP3132BK då ett enda klick är det du behöver för att få den att mixa, skiva, puréea etc. det du vill. Maximalt enkelt och snabbt! Smidighet återfinns även i att maskinens delar är mycket lätta att byta ut när du ska göra något annat tack vare det innovativa EasyClick systemet. Sammantaget är detta alltså en bra och enkel matberedare som har fått toppbetyg hos Råd & Rön!

Mer info

Allt fler tekniska saker i våra liv nuförtiden styrs med minimalt med knapptryck och steg, och denna Braun PurEase 3132BK tar täten bland matberedarna. Med den nya Braun PurEase FP3132BK kan du alltså njuta av enkel förberedning till matlagningen med en enda knapptryckning. Den har fått toppbetyg av Råd & Rön är utrustad med fyra knappar – snabb, snabbare, pulse och stopp. Det gör matlagningen snabb och smidig – från start till mål. Enkelheten och intuitiviteten till trots är möjligheterna för det du kan göra med dina råvaror många – du kan alltså på bästa sätt både hacka, mixa, riva, vispa, knåda och vispa med den. Kan du komma på något mer som du saknar? Troligen inte, vilket visar hur komplett maskinen är, utan att krångla till det.

Kapaciteten på skålen är “lagom” stor för många, såvida man inte är den allra största familjen/hushållet. Detta då skålen har en kapacitet på 2,1 liter och en användbar kapacitet på 1,2 liter för vätskor. På så sätt kan du göra alla dina favoritdrycker, juicer och smoothies med den. Den kompakta designen gör den här maskinen lätt att ta fram på alla sorts bänkskivor och är lätt att förvara när den inte används. Samtidigt kan vissa användare uttrycka mer att önska på denna front, då basen kan upplevas lite väl stor i relation till den något mindre kapaciteten på 2,1 liter.

Vidare har praktiska löstagbara knivblad för enkel rengöring, och dess delar är mycket lätta att byta ut när du ska göra något annat tack vare det innovativa EasyClick systemet. Det finns många delar i leveransen, inklusive en emulgeringsskiva, en skärskiva, en mixer och en kryddkvarn. Utöver enkelheten är ett plus hos denna Braun PurEase 3132BK att den säljs till ett relativt lågt pris.

Det vi liker:
 • Enkel och intuitiv användning med tydliga knappar på framsidan
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Du har full kontroll över matlagningen med tre olika inställningar som du tidsmässigt kan styra
 • Många tillbehör ingår i köpet såsom mixer och minimixer samt degskrapa
 • EasyClick system ger smidigt byte av delar
 • Går att diska i diskmaskinen vilket sparar tid och energi och du är säker på att allt blir rent
Det vi ikke liker:
 • Designad med en relativt stor bas vilket gör att den tar upp en del plats relaterat till dess något mindre kapacitet på 2,1 liter
 • Vissa användare saknar förvaringsmöjligheter i skålen och tillbehör som citruspress

KitchenAid Classic 5KFC3516 – Snygg, smart och smidig

Denna KitchenAid Classic 5KFC3516 är som namnet antyder en riktigt klassiker i köket, och någon du kommer kunna inse att du inte klarar dig utan. Med denna kan du på nolltid hacka och blanda, mixa och puréea osv. det du vill i den vardagliga matlagningen. Den har funktioner som både är smarta och smidiga, och som pricken över i:et är den också snygg i en klassisk design signifikativt för KitchenAid.

Mer info

Här har vi ytterligare en riktigt bra matberedare från det väletablerade märket KitchenAid, så du kan åtminstone vara säker på att tillverkaren vet vad den gör. Denna KitchenAid Classic 5FKC3516 lever upp till höga förväntningar! Med sin kapacitet på 0,95 liter är det den minsta matberedaren i detta test, och denna mindre storlek och smidighet är något du absolut kan uppskatta mycket. Bland annat har den utvecklats med ett bekvämt enhandsgrepp med en knapp på ovansidan så att du enkelt kan lossa och bära iväg behållaren utan att riskera spill.

Designen med handtaget på KitchenAid Classic 5KFC3516 påminner lite om den på en kaffekanna, och att formen är rund ökar dess kompakta intryck ytterligare. Dessutom är basen inte större än själva behållaren, som du har kunnat se hos vissa andra mindre modeller i testet, vilket gör att den inte tar upp mer plats än vad som är absolut nödvändig. Att göra något onödigt, extra stort finns ju ingen anledning för? På så sätt är KitchenAid Classic 5KFC3516 optimal för hem där plats, varken på bänken eller i skåpen, inte finns i något överflöd. Även för större hem kan denna kännas perfekt och lagom behändig för den vardagliga matlagningen.

Du kan i matlagningen få hjälp med det mesta av KitchenAid Classic 5KFC3516, och beroende på vad du ska göra kan du välja mellan dess två hastigheter och pulse-funktion. Den lägre hastigheten är perfekt för att kunna riva, skiva eller hacka grönsaker, frukt och örter till vardags medan den högre hastigheten är utmärkt för att snabbt göra puré. Du kan tillsätta ingredienserna genom dess enkelt avtagbara lock, samt använda inmatningsröret för att lägga till flytande ingredienser under tidens gång. Detta är perfekt om du t.ex. gör egen majonnäs och vill tillsätta olja under tiden med perfekt dosering. Du kan sedan hälla från behållaren med dess hällpip och smarta droppmunstycke.

Till sist har denna KitchenAid matberedare, utöver en smart design, också en snygg design. Du kan till skillnad från många andra av matberedarna på marknaden som endast kommer i en eller ett par färger här välja mellan ett antal olika färger, såsom creme, röd, silver och svart. Så den är både snygg, smart och smidig!

Det vi liker:
 • Möjlighet att välja mellan flera snygga färger
 • Bra storlek för den vardagliga matlagningen med en kapacitet på 0,95 liter
 • Basen är samma storlek som behållaren, och att något inte är extra stort är bra platsmässigt
 • Enkel och exakt kontroll med 2 hastigheter och pulse
 • Smart handtag på behållaren ger bra stabilitet
 • Mixer och minimixer samt degskrapa och tre redskap ingår i köpet
Det vi ikke liker:
 • Jämförelsevis högt pris för en liten kapacitet på 0,95 liter
 • Kan upplevas som något enkel för de som vill ha fler funktioner men samtidigt en smidig och behändig modell
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5 Produkt 6 Produkt 7 Produkt 8 Produkt 9
Kapacitet (liter) 3,6 liter 2,3 liter 3,7 liter 3,5 liter 2,1 liter 2,1 liter 2,1 liter 2,1 liter 0,95 liter
Funktioner Riva, pressa, hacka, skära, knåda, mixa och vispa Hacka, riva, skära, knåda, mixa och vispa Riva, hacka, skära, knåda, mixa och vispa Riva, hacka, skära, knåda, mixa, vispa och väga Riva, hacka, skära, knåda, mixa och vispa Riva, hacka, skära, knåda, mixa och vispa Riva, hacka, skära, knåda, mixa och vispa Riva, hacka, skära, knåda och mixa Riva, hacka, skära, knåda, mixa och vispa
Hastighets steg 1 + pulse 2 + pulse 1 + pulse 8 + pulse 2 + pulse 2 + pulse 2 + pulse 2 + pulse 2 + pulse
Material Plast Borstat stål Stål Stål Stål Stål Antracit Plast Metall
Skålmaterial Plast (polykarbonat) BPA-fri plast BPA-fri plast BPA-fri plast Plast Plast Plast BPA-fri plast Plast
Vikt 11 kg 3,6 kg 12,3 kg 12,6 kg 2,9 kg 2,3 kg 3,5 kg 3,6 kg 1,2 kg
Effekt 1100 watt 800 watt 2000 watt 1000 watt 250 watt 800 watt 850 watt 800 watt 240 watt
Diskmaskinssäker Ja Ja Ja (vissa delar tål ej) Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Hur du väljer den bästa matberedaren

Det samtliga modeller i listan ovan har gemensamt är att de har hög kvalitet och är marknadens bästa matberedare – olika varianter av en köksmaskin som kan göra matlagningen enklare för dig. Som du har märkt skiljer de sig dock åt på vissa punkter och för att du ska kunna hitta den bästa matberedaren för dig och dina önskemål kommer vi nedan därför att gå igenom centrala parametrar som du kan ta i beaktning då du ska köpa den bästa matberedare för dig. Vi presenterar dem först, och fördjupar oss sedan i var och en av punkterna, så häng med!

 • Storlek och kapacitet
 • Vikt
 • Energiförbrukning
 • Motor
 • Skärförmåga
 • Ljudnivå
 • Hastighetsinställningar
 • Funktionalitet
 • Pris
 • Möjlighet att rengöra
 • Design

Storlek och kapacitet

Först och främst kan det vara en riktigt bra idé att tänka på hur mycket utrymme din nya matberedare faktiskt kan ta upp. Detta gäller oavsett om du planerar att ha den ståendes framme på en bänk eller förvarad i ett skåp. När allt kommer omkring måste maskinen kunna få plats i skåpen eller inte ta upp allt utrymme på bordet, men den måste nu fortfarande leva upp till dina förväntningar vad gäller kapacitet.

Tänk på att vissa matberedare, liksom vilken annan köksmaskin som helst, har större design och tar större plats än andra, även om deras kapacitet på behållaren är relativt låg. Du måste därför hålla ett öga på både maskinens storlek och dess faktiska kapacitet. Målet är givetvis stor kapacitet och mycket kraft på så liten yta som möjligt!

Som du kan se i tabellen ovan har de modeller som är bäst i test här en kapacitet på strax över 2 till knappt 4 liter, vilket ärligt talat är olika storlekar inom ett relativt stort spann. För att hitta rätt storleksmässigt så att du får hem marknadens bästa matberedare för dig bör du tänka på hur mycket du planerar att laga i din matberedare åt gången – handlar det om en soppmiddag till en stor familj eller främst en smoothie on the go för dig då och då?

Vikt

Kopplat till punkten ovan har vi även vikten på matberedaren. Detta kan, liksom med vilken annan köksmaskin som helst, vara bra att tänka på om du räknar med att flytta på matberedaren, t.ex. från ett skåp till bänken och tillbaka igen varje gång maskinen ska användas. Om du väljer en modell som är för tung kommer det att vara svårt att hantera maskinen när den måste flyttas fram och tillbaka, och du kommer troligtvis dra dig för att använda matberedaren och därmed gå miste om dess fina hjälp. Det kan dock mycket väl vara så att du köper en matberedare som är av en lite tyngre modell om du förväntar dig att den ska stå framme på samma plats på en daglig basis.

För att ge dig en fingervisning om vikt är vår #3 Sage Appliances Kitchen Wizz Pro en tyngre modell på 12,3 kilo, medan #2 Bosch MCM3501MGB motsvarar en lättare modell på endast 3,6 kilo.

Energiförbrukning

Bara för att du vill kunna använda din matberedare dagligen om du så vill ska du inte behöva oroa dig för en skyhög elräkning. Som du kan se i vår tabell skiljer sig effekten hos olika matberedare åt en hel del. Du ska dock inte gå i fällan och automatiskt tänka att en med högre effekt direkt innebär massa extra ström, då ju en sådan modell kan vara mycket kraftfull och fixa det du vill snabbt och effektivt. Ibland kan man se en koppling mellan en hög energiförbrukning med något äldre matberedare, medan nyare modeller ofta innebär lägre.

Huruvida energiförbrukningen ska ta alltför stor plats i ditt beslut när du ska köpa en matberedare har givetvis lite också att göra med hur ofta du planerar att använda matberedaren. Handlar det bara om då och då kommer du inte märka så stor skillnad mellan olika matberedare. Det kan dock fortfarande vara en bra idé att vara uppmärksam på maskinens förbrukning innan du investerar i den, så att du åtminstone vet vad du kan förvänta dig av kostnaderna för elförbrukningen. Kom också ihåg att en matberedare, liksom vilken annan köksmaskin som helst, med låg energiförbrukning också är en fördel för miljön, och inte bara din plånbok.

Motor

Du kan mycket väl hitta en maskin med en bra och kraftfull motor som fortfarande har låg energiförbrukning, så du måste inte hålla dig helt borta från maskiner som annonserar med hög prestanda eller motor. Denna typ av maskin kan vara rätt investering för dig som använder din matberedare mycket i vardagen och behöver den för att mixa både mjuka och hårda ingredienser. En kraftfull motor förlänger produktens livslängd och säkerställer god stabilitet.

Med detta sagt finns det ingen anledning till att du ska investera i en matberedare med en kraftfull motor med en massa hästkrafter om det faktiskt inte är vad du behöver. Dessa modeller blir ofta lite dyrare än de matberedare med mindre motorer. Det man oavsett vad kan konstatera är att många matberedare kan stoltsera med en fantastisk hållbarhet, där exempelvis Sages modell, vår #2 av de som är bäst i test, har en motor med en hållbarhet på hela 25 år.

Skärförmåga

Även om din matberedare har en magisk motor är det inte säkert att dess skärförmåga följer efter – och då går poängen med en matberedare lite förlorad. Modellens skärförmåga bestäms av de inbyggda knivarna och du måste därför se till att dessa är gjorda av ett kraftigt material och har en bra konstruktion. Du kan med fördel välja en matberedare med knivar av rostfritt stål, eftersom dessa är lämpliga för skärning av både mjuka och hårda råvaror. Samtidigt får du med dessa knivar som räcker ett bra tag, även med regelbunden användning.

Ljudnivå

Vi vet alla detta – matberedare är en köksmaskin som kan vara extremt högljudda när de används. Av denna anledning kan du mycket väl vända dig till en tyst modell om du vill ha en något lägre ljudnivå. Modellerna med låg ljudnivå är perfekta för dig som inte vill störa resten av huset när du behöver mixa ingredienser – eller som bara är riktigt trötta på att lyssna på en bullrig maskin. Var dock medveten om att inga av matberedarna på marknaden är 100% tysta, utan det alltid kommer att höras något i samband med blandningen. Det är naturligtvis en fördel att ha en tystare modell än en som påminner om ett jetplan på full volym varje gång den används.

Hastighetsinställningar

Det är ofta på antalet hastighetsinställningar som olika matberedare skiljer sig något från varandra. Det finns sådana, såsom vår #4 från Kenwood som har utvecklats med 8 hastigheter, medan andra bara har en eller två. Dessutom är vissa förutbestämda för vissa nivåer eller ändamål, medan andra är ‘friare’.

Om du inte använder din matberedare så mycket eller bara för enkla “rätter”, som smoothies, milkshakes, etc., kan du mycket väl investera i en maskin med färre hastighetsinställningar, eftersom du inte får ut mycket av de många alternativen för inställningar. Om du däremot är den typen som gillar att leka med olika funktioner i din matberedare och vill kunna få rätt konsistens för olika rätter, kan en modell med fler hastighetsinställningar vara det bästa.

Pulsfunktion

Kopplat till hastighetsinställningar har de allra flesta köksberedare en så kallad pulsfunktion – samtliga av våra bäst i test-val. Denna funktion är perfekt för att säkerställa att olika ingredienser inte fastnar under knivarna. Dessutom gör det att matberedaren skär i små hårda “ryck”, vilket kan vara särskilt fördelaktigt när man krossar isbitar. Till sist ger det dig full kontroll över start och stopp, om du bara behöver ge dina råvaror en slags sista finish.

Funktionalitet

Vi har redan varit inne lite på maskinernas funktionalitet kopplat till hastighetsinställningar. Vi vill dock ta upp funktionalitet och teknik närmare i det här avsnittet eftersom det är en viktig faktor där du behöver fråga dig själv hur pass avancerad maskin du vill ha. Du kan nämligen både få en mycket enkel matmixer som främst kan fixa det mest basala eller en högteknologisk maskin som är utrustad med en mängd fina inställningar och tekniker.

Vi skulle vilja klargöra att en matberedare egentligen inte behöver utrustas med en rad smarta tekniker och funktioner för att fungera optimalt. När allt kommer omkring kommer en matberedare alltid att kunna mixa dina ingredienser – skillnaden ligger bara i hur effektiv, funktionell och enkel den är att använda. En enkel matberedare utan alltför mycket krångel är den bästa lösningen för dig som egentligen bara behöver kunna mixa en eller två ingredienser. Den högteknologiska matberedaren är å andra sidan det självklara valet för dig som vill ha lite fler alternativ när det gäller att mixa.

Marknaden är i snabb i sin utveckling hela tiden, och det är därför möjligt att hitta matberedare med nya och utvecklade egenskaper som att bl.a. koka vatten eller vakuum-funktion. Du kan också hitta modeller som är helt automatiska, där val av program/funktion sköts helt av maskinen. Så det finns en mängd av olika val, och för att hitta rätt modell för dig måste du tänka på vad du verkligen förväntar dig att din maskin ska kunna – förutom att mixa, naturligtvis.

Priset

Som med alla andra inköp kan det vara en bra idé att tänka på vilket pris du är villig att ge för din nya maskin. Det är också mycket möjligt att du har en viss budget som du måste hålla dig inom. Det är inget fel med att välja en prisvärd matberedare så länge du fortfarande har dina egna behov i åtanke. Tänk också på att inte alla dyra modeller nödvändigtvis är bättre än ett något billigare alternativ – speciellt inte om de har ungefär samma konstruktion och har samma egenskaper. Prisskillnaden kan snarare återspegla kapaciteten, och är det bara du och inte en stor familj som ska använda maskinen är en stor och dyr modell bara onödig. Priset kan även vara ett mått på de tillbehör som medföljer, där vissa modeller kommer med ett fåtal såsom blad och vändbar rivskiva, men det finns även de matberedare som kommer med allt från skivor till citruspress.

Möjlighet att diska

Disken är något som gör att vi alla kan dra oss för att använda en köksmaskin – speciellt en matberedare eftersom de faktiskt kan vara ganska svåra att rengöra ordentligt. Detta beror på att många ingredienser, t.ex. kärnor från olika frukter, fastnar ofta i små öppningar i matberedaren. Av denna anledning bör matberedaren rengöras direkt efter användning – och noggrant!

Som tur är, som du kan se i tabellen ovan, är dock många, t.o.m. alla i detta test av matberedare, möjliga att diskas i maskin. På så sätt sparar du tid och pengar, samt är helt säker på att den blir helt ren. Vissa modeller är dock också utrustade med speciella funktioner för rengöring som gör det möjligt att utföra en enkel och snabb rengöring direkt efter användning. I sådana fall behöver du vanligtvis fylla kannan med varmt vatten, hälla lite diskmedel i vattnet och “mixa” runt vattnet.

Kom också ihåg att torka av resten av matberedaren efter användning. Detta kan vanligtvis göras med en fuktig trasa som lätt torkas över alla ytor. På detta sätt får du bort både damm och matrester från maskinen, vilket ökar hygienen under användning.

Design

Samtidigt som kapacitet och starka blad är avgörande för en väl fungerande matberedare kan designen på maskinen kan för många vara en av de viktigaste parametrarna. Eftersom att vissa matberedare tar upp mycket plats är det inte säkert att du får plats med den i ett skåp hemma, och behöver du därmed ha den stående framme är det nice om den är snygg att titta på. Här kan du t.ex. tänka på om du är mest lockad av en rund, avlång, bred, eller fyrkantig modell. Det är som exempel relativt stor skillnad på #3 och #9 i detta matberedare-test.

Kopplat till design finns också ett mått av funktionalitet och praktiska aspekter inblandat. Vissa maskiner är utvecklade med en större bas än själva behållaren, vilket gör att de tar upp lite mer (kanske onödigt mycket?) plats. Även hur knapparna ser ut och är placerade spelar in för såväl det estetiska som praktiska. Dessutom kan du hitta några modeller som hämtar inspiration från retro- och klassiska varianter, även om deras konstruktion och teknik oftast har justerats för att passa den mer moderna köparen.

Kom också ihåg att du kan få din matberedare i många olika färger. Därför behöver du inte nöja dig med en matt grå, vit eller svart modell om du vill ha lite extra färg i köket. Flera av ovanstående modeller finns t.ex. båda i röda, blåa eller gröna nyanser, varför de kan hjälpa till att krydda hemmet lite om de får sticka ut.

Underhålla din matberedare

Som du har förstått från ovan har många matberedare och dess motorer en lång hållbarhet på upp mot 25 år. För att du ska få glädje av din maskin i många år framöver är det dock viktigt att du underhåller din matberedare på bästa sätt. Detta handlar främst om att vara noggrann med rengöringen av den. Du ska diska den så snart som möjligt efter användning, och där gör diskmaskinen gör stora delar av jobbet. Detta är viktigt att du gör, och inte bara sköljer av den. Dessutom bör du också komma ihåg att torka av maskinens ytor med en fuktig trasa för att ta bort matrester, smuts och damm, t.ex. så att inte sådant oönskat letar sig in bland knappar och liknande.

Om du känner att din matberedare inte längre lever upp till förväntningarna i effektivitet kan det hända att dina knivar har slitits ut. Detta är särskilt möjligt om du använder din maskin mycket i vardagen – du kan själv tänka dig hur mycket hårda grönsaker och nötter ändå sliter på bladen. I sådana fall kan du mycket väl undersöka om du kan byta ut knivarna istället för att behöva gå ut och investera i en helt ny maskin – vilket ofta är möjligt.

Du bör även passa dig från att gå i fällan om dålig bedömning från din sida, som kan vara en vanlig orsak till att maskinen går sönder eller inte längre fungerar optimalt. Till exempel finns det många som fortsätter att använda matberedaren även om det tydligt hörs att olika ingredienser har fastnat under knivarna. Dessutom kommer många att tvinga skärarna genom särskilt hårda ingredienser, vilket kan resultera i slöa knivar, trots att de kan vara robusta i rostfritt stål, som i framtiden kanske inte skär igenom som det ska.

Du måste därför se till att vara uppmärksam på maskinen även under användning – trots att den kanske tidigare har kunnat hantera en viss hård ingrediens eller att du är upptagen. Det lönar sig att stoppa maskinen och kontrollera att ingenting sitter fast innan du kör vidare än att förstöra hela maskinen.

Var försiktig med din matberedare

En mixer kan pulverisera olika ingredienser, så det bör inte komma som någon överraskning att en sådan maskin kan göra mycket skada – speciellt om en hand eller dylikt hittar ner till bladen medan maskinen är igång. Av denna anledning rekommenderar vi att du är extremt försiktig när du arbetar med matberedaren så att inga olyckor inträffar.

Till exempel måste du alltid se till att maskinen är helt avstängd om du behöver stoppa ner handen i behållaren. Det räcker inte att stänga av själva maskinen, eftersom det i så fall fortfarande kan finnas en risk för att kniven plötsligt slås på eftersom du trycker på en knapp. Så du måste dra ut kontakten helt innan du ens funderar på att komma ner till knivarna.

Dessutom bör du helst använda ett lock till din maskin – varje gång du mixar något. Det finns egentligen ingen anledning att inte ha på locket, eftersom att du om du vill tillsätta ingredienser enkelt kan göra det genom matarröret. Du måste se till att locket är väl förslutet så att det plötsligt inte lossnar och vätska, särskilt varm, sprutar ut över dig och köket.

FAQ

Vilken matberedare är bäst i test?

Magimix Cuisine Système 5200XL är den matberedare som vi har utsett till bäst i test 2021, tack vare en stor kapacitet och fina funktioner. Testets andra modeller är dock bäst i test på sina egna sätt, så kolla in dem för att hitta den bästa matberedaren för dig.

Vilka är fördelarna med en matberedare?

De främsta fördelarna med en matberedare är att du får flera köksredskap i ett, vilket sparar dig plats, tid och pengar. Du kan till exempel hacka, krossa, mixa och puréea olika ingredienser - allt från grönsaker såsom lök till kött.

Vad är skillnaden mellan en matberedare och en minihackare?

En matberedare är i allmänhet större än en minihackare, och du kan därmed förbereda större mängder om du t.ex. har en stor familj. Dessutom finns ofta många fler medföljande tillbehör och många funktioner med en matberedare.