Bästa massagepistolen 2022 – vilken ska du välja?

1
Musclepain Massagepistol

Vill du kunna ta hand om muskel- och ledvärk efter träningen utan att behöva boka tid hos massören? Och ska det vara samtidigt med ett erkänt och effektivt verktyg som också används av proffs? Ja, du borde titta närmare på denna toppmoderna massagepistol från Musclepain - som inte bara är en av de bästa massagepistolerna, utan den som vi har utsett till den massagepistol som är bäst i test 2021 overall! Därför ska du välja…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Musclepain Massagepistol##
Flowlife Flowgun Go! Massagepistol 2.489 kr. Skistarshop
MikaMax Massagepistol 499 kr. Partyhallen
Gear 4U Massagepistol MG2020##
React Massagepistol 699 kr. Bygghemma
Hyperice Hypervolt Massagepistol 1.949 kr. Gymgrossisten

En massagepistol? Ja, det är som det låter; en pistol du kan massera med! Kanske är du redan bekant med olika modeller och vet lite om olika massagehuvuden och intensitetsinställningar, hur de fungerar och varför – eller kanske vet du absolut ingenting och undrar lite varför det överhuvudtaget finns massagepistoler.

Vi kan berätta för dig att det finns flera bra tillfällen för en massagepistol och dess olika anpassningar, och om du råkar vara nyfiken på hur du hittar den bästa massagepistolen, ja då har du klickat dig in på rätt sida!

Vi har valt ut 6 av de bästa massagepistolerna som du kan få tag på just nu – helt enkelt de som är bäst i test. Vi granskar dem här, så att du är väl förberedd inför ditt köp av en ny massagepistol. Dessutom berättar vi också lite om vad en massagepistol är för ett verktyg och hur du får ut det bästa av det. Så luta dig tillbaka med en god kopp kaffe och läs vidare!

Musclepain Massagepistol – Massagepistol bäst i test 2021

Vill du kunna ta hand om muskel- och ledvärk efter träningen utan att behöva boka tid hos massören? Och ska det vara samtidigt med ett erkänt och effektivt verktyg som också används av proffs? Ja, du borde titta närmare på denna toppmoderna massagepistol från Musclepain – som inte bara är en av de bästa massagepistolerna, utan den som vi har utsett till den massagepistol som är bäst i test 2021 overall!

Därför ska du välja Musclepain Massagepistol

Med denna snygga och särskilt effektiva massagepistol från Musclepain kan du på bästa sätt både stimulera blodcirkulationen, lindra smärta och ge dig själv en djup massage utan att få ont i armen. Massagepistolen har en låg vikt i hur den endast väger 800 gram och är därför superlätt att nå runt med. Det är en mångsidig och kraftfull massagepistol som med sin kombination av sex olika massagehuvuden och 10 olika intensitetsnivåer kan anpassas till många olika behov och muskelgrupper. Beroende på vilken av dess olika hastigheter du väljer kan massagepistolen ge dig upp till 3 200 slag per minut med ett slagdjup på 10 mm.

Massagepistolen här är också utrustad med en lysande pekskärm, så att du enkelt kan ändra inställningar medan du kör. De 6 tillbehören är lätta att byta ut och är lika bra för att värma upp dina muskler före träning som för att behandla och få dem att slappna av efteråt.

Alltså, med upp till 3200 slag per minut är denna skandinaviskt designade viking ett bra exempel på en mycket effektiv massagepistol för den ivrige idrottaren som tränar ofta och under längre perioder. Den har till och med en väldigt bra batteritid på upp till 5 timmar vid full laddning. Skulle du har några tvivel om kvaliteten så vi kan berätta att den också används av idrottare från danska nationella damhandbollen – så här är därför en massagepistol av högsta klass! Sammantaget egenskaper som gör det möjligt att utse den till ‘massagepistol – bäst i test’!

Det vi liker:
 • Utvecklad och testad i samarbete med svenska sjukgymnaster
 • Låg vikt men tyst och effektiv motor på 30 – 45 dB
 • Effektiv behandling med 10 olika hastigheter på upp till 3200 slag per minut, slagdjup på 10 mm och möjlighet att välja mellan sex olika massagehuvuden
 • Smart förvaringsväska ingår så att du kan hålla reda på massagepistolen, oavsett om du är hemma eller på väg + att den har bra batteritid när du är iväg
 • Ergonomisk design gör det enkelt att hålla i den och lätt att använda
Det vi ikke liker:
 • Massagepistolen är i den dyrare prisklassen

Flowlife Flowgun Go! Massagepistol – Prisad från Flowlife

Säg ‘återhämtningsprodukter’ och allt fler svenskar tänker på Flowlife – detta relativt nystartade, men snabbväxande svenska bolag som förser såväl elitidrottare som motionärer med återhämtningsprodukter i absoluta toppklass. Deras massagepistol Flowlife Flowgun Go! är inget undantag – utan det är en riktigt bra produkt för snabb återhämtning!

Därför ska du välja Flowlife Flowgun Go! Massagepistol

Det kan alltid vara skönt att veta när man ska investera i en ny produkt att tillverkaren är pålitlig och att kunderna är nöjda. Allt detta kan denna Flowgun Go! checka av, då populära Flowlife här har utvecklat en fantastiskt bra massagepistol. Flowlife hyllas av såväl olympier som människor som vill ha avslappning efter tuffa dagar på jobbet, och jag kan bara ansluta till hyllningskören. Jag själv har produkter från Flowlife och är riktigt nöjd med allt från deras kvalitet som att de har snabb, fri frakt och trevlig kundservice. Så, man kan på goda grunder säga att ‘bäst i test + Flowlife = sant’.

Till själva massagepistolen, Flowlife Flowgun Go!, då – vad är det som gör den så bra, till en av de som är bäst i test? Jo, först och främst är Flowlife Flowgun Go! enkel att använda, så att energi inte behöver slösas på att förstå eller bruka den. Denna enkelhet kombineras på ett fantastiskt sätt med en kraftfullhet som gör att ömma muskler och tight bindväv mjukas upp mycket effektivt. 

Med hela sex olika massagehuvuden och fem olika intensitetsnivåer kan du med Flowlife Flowgun massagepistol (modell Go!) anpassa massagen till just det du behöver. Den arbetar med 1 700 – 2 800 rpm och en slaglängd på 10 mm. Att Flowlife Flowgun Go! dessutom är relativt kompakt och har en lång batterilängd gör att du enkelt kan ta med den på språng. Att du köper denna massagepistolen med 100 dagars nöjdhetsgaranti indikerar dess höga nivå. Dessutom får du 2 års garanti, och efter det kan du till ett rabatterat pris köpa en ny. 

Den höga kvaliteten indikeras även av de utmärkelser för att vara en prisvärd massagepistol, som denna Flowlife Flowgun Go! har tagit emot i form av “bästa budgetval 2020” från olika tester. Vi skulle dock inte klassa denna Flowgun massagepistol som en i det första taget prisvärd massagepistol i det att den skulle tillhöra budgetsegmentet, men det är fortfarande en riktigt bra massagepistol – absolut bäst i test på sitt sätt!

Det vi liker:
 • Enkel att använda, så att den passar bra för nybörjare
 • Flowgun massagepistol har lång batteritid på 6 timmar
 • Kommer med hela 6 olika munstycken och fem olika vibrationsnivåer
 • Kraftfull och flexibel med en slaglängd på 10 mm
 • 2 års garanti, och efter det kan du till ett rabatterat pris köpa en ny
Det vi ikke liker:
 • Relativt hög ljudnivå på 50 – 60 dB

MikaMax Massagepistol – Bästa budget

Lätt eller kraftfull massage? Du får enkelt allt serverat med denna mångsidiga massagepistolen från MikaMax. Med 6 olika intensitetsnivåer och 4 tillbehör ger denna snygga superpistol dig en effektiv och riktad massage var och när du behöver det! Bästa i test av marknadens billiga!

Därför ska du välja MikaMax Massagepistol

Det spelar ingen roll var du har ont eller ömma muskler, eftersom denna massagepistol MikaMax kommer att hjälpa dig snabbare än att du kan hitta en bra massageterapeut online. Dess 4 olika utbytbara massagehuvuden är, om än relativt få, lätta att byta ut och var och en ser till att lindra både ömhet och smärta på platser som kan vara svåra att nå utan att behöva träffa en professionell massör. 

Enheten här jobbar också med mellan 1 200 och 3 300 slag per minut, så ömma muskler kan få en lätt avslappning medan de mer stela, som verkligen behöver en rejäl påläggning, kan få en djupgående massage. De olika hastigheterna justeras också enkelt med ett enda klick på baksidan av pistolhuvudet, där en lysande indikator visar hur hög hastighet du är – smart! 

Dessutom fungerar denna handhållna massagepistol i upp till 3 timmar när den är fulladdad och är i det stora hela en oumbärlig massagepistol för dig som gillar intensiv träning och behöver ett verktyg som både kan lindra smärta och ge en grundlig djupgående massage. Allt detta till ett lågt pris, vilket gör det möjligt att fastslå att detta är en grym massagepistol – bäst i test av de billiga modellerna!

Det vi liker:
 • Trådlös och laddningsbar – ta den med dig på språng
 • Prisvärd massagepistol som säljs till ett lågt pris
 • Massagepistolen är tillverkad i BPA -fritt material
 • Designad med ett ergonomiskt handtag – lätt att använda
 • Superbra för priset – massagepistolen kan köpas utan att budget sprängs
Det vi ikke liker:
 • Vissa kan tycka att endast 4 utbytbara massagehuvuden är lite för lite

Gear 4U Massagepistol MG2020 – Bästa för hela kroppen

Med denna massagepistolen från Gear 4U får du verkligen användbar utrustning för just dig, tack vare en effektiv massage som kan anpassas efter just dig och var på kroppen du masserar för tillfället. För ökad avslappning kan nämnas att den också gör detta relativt tyst, så den kan på goda grunder klassas som en av de modeller som är bäst i test.

Därför ska du välja Gear 4U Massagepistol MG2020

Med Gear 4U Massagepistol MG2020 får du en med många val i form av hela 30 olika intensitetsnivåer, så att du kan anpassa massagen oavsett var på kroppen du behöver den. Enheten här går effektivt från den mildaste och mest avkopplande behandlingen till en mycket mer intensiv och djupgående massage. 

Denna massagepistolen kan därmed lindra smärta, öka blodcirkulationen och mjuka upp dina spända och ömma muskler – och det kan göra det i upp till hela 2 timmar i taget innan den måste laddas. 

De 4 utbytbara massagehuvuden som ingår är lika enkla att byta ut som att ändra inställningar längs vägen, så du är garanterad en massagepistol som är riktigt användarvänlig och gör ett bra jobb för dina trötta muskler. Dessutom ingår en smart förvaringspåse, så att du har allt samlat på ett ställe och kan enkelt ta med dig massagepistolen på språng. Sammantaget en av de massagepistoler som är bäst i test – rätt givet med 30 nivåer, eller hur?

Det vi liker:
 • Ergonomiskt handtag – bekvämt och lätt att hålla
 • Digital pekskärm gör det enkelt att justera inställningarna
 • Har en lättillgänglig på/av -funktion
Det vi ikke liker:
 • Denna massagepistoenl ser ut som en billig version av en borr så om du prioriterar en snygg design kanske den här modellen inte passar så bra för dig

React Massagepistol – Bästa för muskelknutor

Kämpar du med muskelknutor här och var som du aldrig riktigt får till att kunna göra något åt – kanske för att en tur till massören är både dyr och tidskrävande? Då är denna enkla men funktionella massagepistolen som gjord för dig! 

Därför ska du välja React Massagepistol

Om du vill ha en bra massage innanför hemmets fyra väggar är denna massagepistolen lösningen för dig! Det är en kompakt massagepistol som väger mindre än de flesta men fortfarande är lika effektiv som sina lite större motsvarigheter. Den surrar och vibrerar lätt och fint i upp till 3 timmar och kommer på nolltid att befria dig från ömma och spända muskler. Med en intensitetsskala på mellan 3 200 och 3 600 slag per minut ska man inte underskatta denna massagepistolen som verkligen lyckas ge en stabil och pulserande massage oavsett var på kroppen man behöver det.

Den höga intensitetsskalan i kombination med de 4 olika massagehuvuden gör att du kan justera massagen särskilt effektivt för att lossa den hårda knuten i axeln som alltid har stört dig, och samtidigt kan du slappna av de olika muskelgrupper du alltid har använd men har aldrig tagit dig. 

Oavsett om du är riktigt aktiv eller inte – här har vi en läcker massagepistol för hemmabruk, som kan ge dig en djup och intensiv massage som med en avslappnande effekt löser upp även de mest envisa muskelknutorna. Så den får absolut en plats bland de som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Inbyggt kylsystem så att enheten inte värms upp under användning under en längre tid
 • Tekniskt smart och ergonomisk design som minimerar yttre vibrationer när du använder den
 • Icke-halkgrepp – denna massagepistolen tappar du inte på golvet!
 • Låg vikt så att du inte blir trött i armen då du använder den – den väger bara 500 gram
Det vi ikke liker:
 • Dess utbytbara massagehuvuden för tenderar att vara lite instabila
 • Om du har mycket djup muskelsmärta är denna massagepistolen inte effektiv

Hyperice Hypervolt Massagepistol – Premium för ömma muskler

Väljer du denna massagepistolen; Hyperice Hypervolt, kan du vara säker på att få en hypereffektiv massagepistol. Det är en robust enhet som fungerar med upp till 3200 slag per minut, och som enkelt ger dig allt från en avkopplande massage till en mer intensiv och djupgående massage av olika muskelgrupper; du är på alla sätt väl garderad med denna Hyperice Hypervolt.

Därför du ska välja Hyperice Hypervolt Massagepistol

Denna Hyperice Hypervolt massagepistol skulle nästan kunna vara direkt tagen ur en James Bond-film – kanske inte främst i utseendet, men då dess effektivitet säkerligen kan liknas vid den hos högklassiga 007. Om du har problem med spända och ömma muskler, till exempel för att du sitter mycket och kanske fel på jobbet, är denna effektiva Hyperice Hypervolt en idealisk lösning för dig. Det är en riktigt bra allround- massagepistol som kan ge en avslappnande massage så att dina muskler mjukas upp, samtidigt som den kan ge dig en kraftfull och djup massage om du kämpar med hårdare muskelknutar och smärta. Du kan få bra behandling med upp till 3 200 slag per minut.

För att du ska få den allra bästa massagen för just dig har denna massagepistolen Hyperice Hypervolt utvecklats med en särskilt smart Pressure Sensor-teknologi. Detta innebär att den inbyggda teknologin ger visuell feedback direkt under massagen, så att du kan försäkra dig om att du får rätt behandling till skillnad från hos andra massagepistoler då du måste lita fullt på din egen känsla, vilket inte alltid är det enklaste. 

Denna Hyperice Hypervolt är alltså lite mer avancerad än många andra, och detta förstärks även av att den har inbyggd Bluetooth. Detta innebär att du bara behöver para din massagepistol med Hyperice Appen, starta ett program och låta HyperSmart™ analysera din träningsdata. Hastigheten på massagepistolen kommer sedan automatiskt justeras under ditt program för det just det du behöver – oavsett om det är optimal uppvärmning eller återhämtning. För extra flexibilitet kan nämnas att du i köpet med Hyperice Hypervolt får med fem olika massagehuvuden. Sammantaget en riktigt bra massagepistol – bäst i test av de mer tekniska premium-produkterna!

Det vi liker:
 • Lätt och ergonomisk design – lätt att använda
 • Särskilt bra för ömma axlar
 • Praktisk förvaringsväska med plats för alla komponenter
 • Den inbyggda tryck-sensor-teknologin ger visuell feedback direkt under massagen
 • Para din massagepistol med Hyperice Appen, starta ett program och låt HyperSmart™ analysera din träningsdata och anpassa massagen
Det vi ikke liker:
 • Hög vikt på över 1 kg som gör att du kan bli trött i armen vid användning
 • Säljs till ett högre pris än andra massagepistoler
SWEDISH Musclepain Massagepistol Flowflife Flowgun Go! Massagepistol MikaMax Massagepistol Gear 4U Massagepistol MG2020 React Massagepistol
Hyperice Hypervolt Massagepistol
Intensitetsnivåer 10 st. 5 st. 6 st. 30 st. 6 st. 3 st.
RPM/slag i minuten 1400 – 3200 1700 – 2800 1200 – 3300 Ej specificerat 2100 – 3600 1800 – 3200
Användningsområde Kropp Kropp Kropp inkl. händer & fötter Kropp Kropp Kropp
Antal tillbehör 6 st. 6 st. 4 st. 4 st. 4 st. 5 st.
Vikt 800 g. 903 g. 940 g. 980 g. 500 g. 1130 g.
Drifttid 4 – 5 h. 5 h. 3 h. 2 h. 2 – 3 h. 3 h.
Sladdlös Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Hur man väljer det bästa massagepistolen

Oavsett om du är typen som tränar ofta, kanske idrottar på professionell nivå eller lider av spänningar för att du spänner olika muskelgrupper omedvetet i vardagen kan en massagepistol vara en bra partner att ha hemma.

Nu har du fått koll på vilka massagepistoler på marknaden som kan klassas som bäst i test. I det följande avsnittet nedan kommer vi att fokusera på dig som kanske inte riktigt känner till massagepistolens många fördelar, så att du kan hänga på dess popularitetsboom och få bättre kontroll över hur du väljer rätt massagepistol för dina behov. Men först:

Vad är en massagepistol och hur fungerar den?

Så vad är egentligen massagepistolen för en uppfinning? En massagepistol är ett elektriskt verktyg som med olika styrkor beroende på inställning gör ultrasnabba, korta och upprepade “tryckrörelser” som fungerar som små stötar när enheten hålls mot kroppen. Musklerna påverkas på samma sätt som de gör hos en massör.

Denna typ av massage med massagepistol kallas inom branschen för ‘percussion therapy’. Flera massörer har lagt till massagepistolen i sina behandlingar, eftersom det kan ge en mycket noggrann och djupgående massage på särskilt utsatta platser – till exempel hos idrottare och personer som använder sina muskler extremt mycket.

Vad denna terapi gör i praktiken är att den mjukar upp bindväven runt musklerna och därmed gör den mer flexibel. Dessutom är massagepistolen ett utmärkt verktyg för användning efter sportskador och generell återhämtning av musklerna, eftersom det med sitt snabba tryck också ökar blodcirkulationen. Vissa använder den dessutom som uppvärmning inför träningspass!

Vad är bra att hålla utkik efter när du väljer massagepistol?

Det är förmodligen ingen överraskning att det finns olika massagepistoler för olika behov, och att den bästa massagepistolen för elitidrottaren inte nödvändigtvis är den bästa för den typ som behöver avslappning i nacken efter en lång dag på kontoret. Därför är det några saker du bör tänka på innan du kastar dig över första bästa massagepistol.

Du kan bland annat överväga hur ofta du behöver en omgång massage hemma, och vilka muskelgrupper det handlar om. Dessutom hur spända dina knutar och ömma muskler verkligen är, och vilka intensitetsnivåer (slag per minut) du vill att din massagepistol ska vara, för att kunna anpassa sig till dig och dina behov. Och ja, det kan vara lite svårt att ha koll på detta exakt, så nedan kommer vi att försöka ge dig en övergripande översikt över några parametrar som alltid är bra att tänka på innan du kan ansluta till gänget av glada ägare av en massagepistol.

Dessutom kan vi tillägga att om du inte tränar på en hög nivå eller tränar flera gånger i veckan, kan du i princip nöja dig med en vanlig massagepistol, som är enkel och okomplicerad i sin design och som ligger i nedre änden av prisskalan.

Design och användarvänlighet

Eftersom en massagepistol är en handhållen enhet är det ganska viktigt hur den är utformad; om den ligger bra i handen, om det är lätt att ändra inställningar på den, hur hållbart och skönt material den är tillverkad av osv.

Vi rekommenderar att du alltid letar efter en design med ett bra ergonomiskt handtag med ett halkfritt grepp, och om möjligt – en som minimerar yttre vibrationer, så det är lättare för dig att hantera den utan att du behöver använda extra kraft bara för att hålla den. Detta gäller speciellt om du behöver en intensiv behandling, där din massagepistol till exempel går på maximal hastighet. Då kan du själv tänka dig vikten av att den är utrustad med ett bra och stadigt grepp.

Storlek och vikt

Ska din massagepistol uteslutande användas hemma, eller ska det vara en liten och lätt modell som är lätt att bära med sig? Även om vikten naturligtvis är viktig för hur lätt den är att hålla i och hur länge du kan hålla på utan att bli trött i handleder och armar, är det smart att också tänka på om du planerar att svischa fram och tillbaka mellan olika platser med din massagepistol i väskan. Detsamma gäller storleken. Här blir det förstås också något lättare att ha en liten och nätt modell som inte tar för mycket plats.

Du bör också vara medveten om att storlek och vikt inte alltid hänger ihop (det beror på materialet som massagepistolen är tillverkat av). Så en massagepistol som du bara ska använda hemma kan enkelt vara av en större modell, och samtidigt vara lätt och smidig att ta med sig till olika ställen.

Slag/stötar per minut

Massagepistolens effektivitet i form av slag/stötar per minut kommer i de flesta fall att beskrivas som RPM – “revolutions per minute”. Hur många slag/minut en massagepistol kan arbeta med har en helt avgörande betydelse för hur intensiv massage den kan ge och hur den mer allmänt kan behandla olika muskelgrupper. Om du till exempel behöver en riktigt hård massage bör din pistol kunna slå med minst 3 100 slag per minut.

De flesta massagepistoler på marknaden låter dig välja mellan olika hastighetsnivåer, och kör då mellan 1 200 och 3 300 slag/minut. I genomsnitt kan man säga att de flesta har sex olika hastighetsnivåer, men som du kan se i vårt massagepistol-test kan det skilja sig en hel del åt (från 3 st. till hela 30 st.!). En massagepistol som kan räknas som väldigt bra, effektiv och allsidig nog för att behandla alla muskelgrupper ligger således vanligtvis där.

Batteriets livslängd

Det finns inget värre än att vara i full gång med något, och så plötsligt bli avbruten utan förvarning. Det kan handla om att batteriet på mobilen tar slut, eller en trädgårdsmaskin som slutar fungera – och detsamma gäller naturligtvis när du arbetar med din massagepistol. För att undvika detta är det då viktigt att den ska kunna hålla en bra tid utan att laddas ur – helt enkelt har en lång batteritid.

Medan vissa enheter har en lång batteritid och kan jobba i upp till hela 4 – 5 timmar åt gången, skulle vi säga att en normal drifttid på en massagepistol ligger kring cirka 3 timmars batteritid. Man kan dock flika in att möjligheten till 2 timmars massage utan laddning vanligtvis är mer än tillräckligt för de flesta. Detta innebär inte att du ska massera i två timmar varje gång – då säger nog armen stopp före batteriet, utan att du inte behöver oroa dig för att ladda massagepistolen efter varje användning. Att säkerställa en lång batteritid är något vi kan lyfta som väldigt bra att tänka på!

Varför är det bra att använda en massagepistol?

Det finns definitivt ett antal fördelar med att använda en massagepistol, och om du inte är bekant med dessa kan du stanna här på sidan och få (ännu) bättre koll genom att läsa vidare nedan!

Återhämtning av musklerna

En massagepistol har förmågan att effektivt massera olika muskelgrupper. Med sina små snabba slag mjukar massagepistolen upp muskelfibrerna och får dem att slappna av och ökar blodciruklationen. På detta sätt säkerställs det också att musklerna återhämtar sig snabbare än de normalt skulle.

En av anledningarna till att flera professionella massörer använder en massagepistol i sina behandlingar är helt enkelt att de på ett väldigt bra, effektivt och snabbt sätt kan komma ner djupt i muskelfibrerna och det omgivande området. Dessutom kan det kännas mer skonsamt för dig som blir masserad – de flesta vet hur smärtsamt det kan vara att lossa spända muskler, och hur långt 1 minut kan kännas som när det verkligen gör ont. En massagepistol får detta att gå över något snabbare och ofta med mindre smärta.

Behandling av ärrvävnad

Visste du att en massagepistol kan vara supereffektiv för att mjuka upp ärrvävnad och därmed minska ärrets synlighet? Eftersom att en massagepistol kan ge en riktigt djup massage som mjukar upp vävnader och fibrer samt ökar blodcirkulationen, blir den därför också bra på att ge ärr, till exempel kirurgiska ärr, en mjukare och mer osynlig yta.

Lösa upp muskelknutor

Muskelknutor är i princip oundvikliga och vi har dem alla i någon grad. Dessa är en typ av spänning som inte ligger djupt i muskelvävnaden, utan är ytligare så att de ofta lätt kan kännas och lokaliseras. De sitter hos majoriteten av oss runt axlarna, i nacken, i övre delen av ryggen och på sätet.

Det är då här en massagepistol är väldigt praktisk att ha till hands! Det är verkligen (och vi menar, VERKLIGEN) effektivt att slå på de små hårda knutorna så att de mjukas upp och musklerna då slappnar av helt.

Om du kämpar med spänningar och smärta för att du sitter i samma position dagligen eller använder samma rörelser i flera timmar i taget, är en omgång med en massagepistol därför helt genial för att befria dig från spänningar och huvudvärk. Det behöver inte ta lång tid eller kräva de allra största förberedelserna. Du kan enkelt göra det medan du tittar på TV eller lägger till det som en del av din kvällsrutin före att du ska sova – då är du också garanterad en extra god natts sömn.

Ökat blodflöde

Oavsett om det är en grundlig massage eller en lättare sådan som du och din massagepistol ska åstadkomma kan du vara säker på att din blodcirkulation kommer att stimuleras väl.

De många snabba vibrationer och slag som massagepistolen ger sätter igång blodcirkulationen, eftersom enheten – precis som med en normal massage – värmer upp musklerna, som sedan i sin tur sätter faktiska blodflödet. Detta innebär att blodet snabbare når de olika områdena du masserar, vilket sedan ger nytt syre till lederna och musklerna.

Hur använder jag en massagepistol?

Det är svårt att göra fel med en massagepistol, eftersom i princip alla är relativt okomplicerade att använda. Vi har dock valt att göra det lite enklare för dig med steg-för-steg-guiden nedan, så att du säkert kan kasta dig in i nästa massage-session och få ut maximalt av den.

Hur man använder en massagepistol: En steg-för-steg-guide

 • Välj ett lämpligt bland pistolens olika munstycken och se till att det valda massagehuvudet är ordentligt påsatt – klickat och säkrat
 • Sätt på pistolen och låt den gå och surra lite tills den har uppnått rätt hastighet. Börja alltid milt med den lägsta inställningen – speciellt om du är nybörjare och/eller om dina muskler inte har behandlats med en massagepistol på ett tag.
 • Börja med att försiktigt låta pistolen “knuffa” musklerna och ägna mycket tid åt att vänja dig vid känslan. På det sättet kan du också bättre bedöma den intensitet som dina muskler kan tåla just idag. Du bör undvika att trycka pistolen för hårt mot din kropp.
 • För försiktigt pistolen över de områden du vill behandla; du kan nu sätta lite (väldigt lite!) tryck och flytta pistolen i långsamma och glidande rörelser. Kom ihåg som utgångspunkt att du måste låta pistolen göra jobbet – du behöver bara hålla den över dina muskler
 • Slappna av medan du använder massagepistolen. Ta ett djupt andetag när du flyttar pistolen över musklerna. Om du stöter på knutor och andra särskilt ömma platser kan du låta pistolen vila på den ömma platsen ett ögonblick, men utan att trycka hårdare – återigen måste du låta pistolen göra sitt jobb här.

Olika massagehuvuden/munstycken

Vad gäller då med alla olika massagehuvuden som följer med en massagepistol?

Om du känner dig osäker, så var bara lugn, för även här kommer vi till din räddning med en liten genomgång av de olika munstyckena och deras arbete.

De flesta massagepistoler har åtminstone fyra utbytbara massagehuvuden som standard och minst 5 olika vibrationsnivåer – ofta mellan 6 och 10 intensitetsnivåer. I kombination med varandra kan massagepistolen då riktas till olika delar av kroppen, muskelgrupper och behov. Du förstår alltså att om du kombinerar olika munstycken med olika hastigheter kan du få en ytterst skräddarsydd massage-session. Här går vi igenom de 4 vanligaste av de olika munstycken som många modeller på marknaden levereras med.

Runt munstycke

De allra, allra flesta modeller på marknaden levereras med ett runt bollformat munstycke. Detta runda munstycke, som vanligtvis är tillverkat av hårt skum, kan användas på hela kroppen och är därmed bra för allround-användning.

Eftersom detta munstycke är stort och runt, och därför lite mildare, är det också bra att börja med om du är ny inom massagepistol-området. Dessutom är det runda munstycket riktigt bra för att värma upp musklerna innan du påbörjar ett lite mer intensivt träningspass eller ger dig ut på en löprunda.

Kulformat munstycke

Ett kulformat munstycke är på många sätt en miniversion av det runda munstycket. Till skillnad från det runda munstycket är dock detta munstycke vanligtvis något hårdare, dels för att det är mindre och dels för att det är gjort av plast.

Det kan massera intensivt och hårt, så du bör alltid använda detta munstycke på en låg intensitetsnivå. För övrigt är det särskilt bra för handflator och fötter, eller om du har mycket lokala smärtor som behöver en mycket djupgående massage.

Gaffelformat munstycke

Det gaffelformade munstycket verkar genom sina två spetsar och kan därför massera på båda sidor av en muskel. Till exempel är gaffeln bra att använda på armarna eller på ryggen (längs ryggraden) och på dina vadmuskler. Det gaffelformade munstycket är också bra för att slappna av i axlar samt området mellan nacke och skulderblad.

Platt munstycke

Det platta munstycket är det du ska använda när det gäller större muskelgrupper eller delar av kroppen – till exempel säte och lår. Detta platta munstycke kan ge ett ganska starkt tryck även vid en lägre intensitetsnivå, så som med det kulformade munstycket är det en bra idé att börja försiktigt.

När ska du inte använda en massagepistol?

Samtliga av de bästa massagepistolerna som vi har inkluderat i detta massagepistol-test är säkra att använda. I allmänhet är det absolut ingen fara med att använda massagepistolen därifrån regelbundet – förutsatt att du använder den enligt instruktionerna och inte använder den i duschen eller nära vatten.

Det finns dock bara några få fall då du inte ska använda massagepistolen du har, till exempel om du är gravid (låt en professionell massör göra jobbet istället) eller om du är sjuk och har feber. Om du har åderbråck bör du också undvika alla typer av massagepistoler. Detsamma gäller om du har skadat dina muskler – till exempel genom en sträckning – eftersom de kraftiga slagen från en massagepistol mest av allt bara kommer att göra värre.

Människor som lider av för mycket vätska i kroppens vävnader (ödem) bör också hålla sig borta från massagepistoler. Även om det i vissa fall faktiskt kan hjälpa att få massage om du lider av ödem, är det inte något du bör experimentera med själv. Så istället för att direkt använda massagepistolen du eventuellt har, rekommenderar vi att du först istället rådgör med din läkare, som kommer att kunna berätta vilka massagealternativ som är bäst för dig.

FAQ

Vilken massagepistol är bäst i test?

Musclepain Massagepistol är den produkt som är bäst i test, tack vare effektiv massagebehandling precis där du behöver. De andra modellerna är dock även dem bland bästa massagepistolerna på sina sätt.

Vaden kostar en massagepistol?

Det finns massagepistoler i olika prisklasser, och de billigare brukar ligga runt 500 kronor. Om du behöver en något mer avancerad modell ligger priset vanligtvis runt 2 000 kronor eller lite mer.

Hur fungerar en massagepistol?

En massagepistol är en elektrisk apparat som gör ultrasnabba, korta och upprepade tryckrörelser, som därigenom kan mjuka upp spända och ömma muskler, precis som en massör.

Kan en billig massagepistol vara bra?

En billig massagepistol kan absolut vara bra! Detta gäller om du t.ex. behöver använda den för att slappna av i nacke och axlar, eller lindra lindrig smärta.