Massagedyna bäst i test 2022

1
Beurer MG 295

Då du inte nöjer dig med något än det allra bästa, kan vi här och nu komma överens om att denna massagedyna från Beurer, MG 295, är ett riktigt bra val för dig! Den har det mesta du kan önska dig efter en lång dag, med fina funktioner som skön infraröd värme och olika massagetyper. Inte undra på att massagedynan är en av marknadens mest populära då du vill få en pigg och fräsch kropp!…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Beurer MG 295 2.762 kr. WhiteAway SE
Medisana MC 815 2.325 kr. Tengo Sport
Beurer MG 300##
Medisana MC 830##
Beurer MG 260 1.790 kr. Hemmy
Casada Quattromed III##

Med långa dagar framför våra skärmar, i positioner som fysioterapeuter skulle allt annat än hylla, eller med tuffa träningspass i schemat, utan tillräcklig återhämtning, är det inte konstigt att axlarna, nacken och ryggen till slut säger ifrån. Du vet, med den där molande, stela värken som gör att kroppen bara skriker efter en omgång massage? Det finns hjälp att få, och då kanske du direkt tänker på en massör, massagekudde, massagefåtölj eller massagepistol. Vi vill lägga till en “mirakelmassagemetod” i form av massagedynan!

Du kanske inte direkt har stenkoll på vad en massagedyna är och hur den fungerar, men oroa dig inte – i detta massagedyna-test kommer i att presentera de bästa massagedynorna på marknaden. Dessutom kommer vi att gå igenom hur du väljer den bästa massagedynan för dig och dina behov, samt annan användbar info kring massage. Så sätt dig tillrätta och häng med!

Beurer MG 295 – Massagedyna bäst i test

Då du inte nöjer dig med något än det allra bästa, kan vi här och nu komma överens om att denna massagedyna från Beurer, MG 295, är ett riktigt bra val för dig! Den har det mesta du kan önska dig efter en lång dag, med fina funktioner som skön infraröd värme och olika massagetyper. Inte undra på att massagedynan är en av marknadens mest populära då du vill få en pigg och fräsch kropp!

Därför ska du välja Beurer MG 295

Beurer är något av en klassiker när det kommer till self-care hemma – de erbjuder de bästa inom såväl värmefiltar som, likt här, massagedynor. De tillverkar ofta medicinskt godkända produkter, så du kan lita på att du här är i goda händer. Nu är det dock inte bokstavligen händer du har att göra med, men minst lika bra som en massörs händer presterar denna massagedyna Beurer MG 295.

Med effektiv shiatsumassage mjukas hela baksidan av din kropp från nacken till sätet upp.  Beurer MG 295 är således en väldigt bra massagedyna, och beroende på vad just du behöver i stunden kan du välja mellan ett flertal användbara funktioner. Dels kan du välja vilket område du behöver få masserat, och dels vilken typ. Med så många olika val – är den svår att använda? Svaret är nej – denna massagedyna Beurer MG 295 lyfts tvärtemot detta ofta som enkel att använda. Du styr enkelt via dess knappar, och förstår dig enkelt på den.

För extra bekvämlighet har vår nummer 1: Beurer MG 295 värmedyna infraröd värme inbyggd, vilket får dina muskler att slappna av ytterligare. Skulle du råka somna eller glömma att sätet är påslaget, har den en smart funktion för automatisk avstängning av efter 15 minuter. Sammantaget en väldigt bra massagedyna – bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Möjligt att välja mellan olika massagetyper och områden
 • I grund och botten mycket effektiv shiatsumassage, med möjlighet till 3D-massage eller rullande längs ryggen
 • Du styr smidigt alla funktioner via knappar, och den har automatisk avstängning av efter 15 minuter
 • Inbyggd infraröd värme för extra avslappning
 • Kraftfull massage med hela 6 stycken massagehuvuden
Det vi ikke liker:
 • Vissa upplever att nackmassagen brister i sin flexibilitet med höjning och sänkning
 • Om man vill ha en mer enkel modell, utan att behöva fatta beslut om vilken massage som är den bästa, kan denna vara lite väl avancerad

Medisana MC 815 – Bästa budget

Vi alla vet att massage kan vara något som känns som en riktig lyxig premium-upplevelse, som inte ryms i budgeten särskilt ofta alls. Tack vare Medisana MC 815 kan dock även de på en tight budget få en skön och mjukgörande stund, då detta är en mycket bra massagedyna som säljs till ett jämförelsevis lågt pris. Ett bra alternativ då man inte är så sugen på att lägga alla sina besparingar på massagedynan!

Därför ska du välja Medisana MC 815

Låt oss nu ‘face the fact’ – det är dyrt att gå på massage! Visst kan en timme på massagebänken hos en duktig massör göra underverk, men ibland kan inte den effekten vara tillräckligt bra argument i en stram budget. Att prioritera bort möjligheten att bli av med trötta och ömmande muskler för att det är för dyrt med bra massage är dock något som Medisana här ser till inte blir verklighet. Detta då de erbjuder Medisana MC 815, som är en mycket bra massagedyna till ett lågt pris. Ett bra alternativ då man inte är så sugen på att lägga alla sina besparingar på massagedynan!

Innebär då det jämförelsevis låga priset på Medisana MC 815 att det görs avkall på effektiviteten i massagen? Nej, inte alls. Utan med Medisana MC 815’s 4 massagehuvuden i olika höjd ger den dig avkoppling i hela ryggen, och där ger den djupverkande shiatsumassage. Låt dig inte avskräckas av att Medisana MC 815 kallas för Medisanas nybörjarmodell för traditionell shiatsumassage, utan det innebär snarare att det är enkelt att använda massagedynan, men du kan i viss utsträckning fortfarande anpassa massagen efter behov. 

Vidare ökar dess växlingsbara ljus och värmefunktion samt sittområdets vibrationsmassage intensiteten och behandlingseffekten. Så du förstår att här går ett lågt pris hand i hand med bra och effektiv massage! Helt klart en av de bästa massagedynorna!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Styrs via kontroll som är lätt att förstå sig på och har timerfunktion vilket gör användningen enkel
 • Ger djupgående shiatsumassage med 6 massagehuvuden
 • Bra val för de som inte är så insatta i vilken massage som är den bästa för just dem då valen är färre
 • Växlingsbar ljus och värmefunktion med infraröd värme ger ökad avslappning
Det vi ikke liker:
 • Kan uppleva som lite väl enkel för de som vill ha ännu fler massagetyper och flera olika program att välja mellan

Beurer MG 300 – Bästa premium

Vi sa ju det! Att Beurer är bland de absolut bästa tillverkarna när det kommer till “medicinsk self-care” – för här har ytterligare en massagedyna från dem kvalat in bland marknadens massagedynor som är bäst i test. Beurer MG 300 kan framför allt stoltsera med avancerade funktioner såsom integrerad kroppsscanning och du kan också välja mellan 3 olika, mycket användbara, program.

Därför ska du välja Beurer MG 300

Då man inte har en utbildad massör att förlita sig på, som kan känna var du behöver få massage, vilken massage som krävs och hur hård denna massage ska vara, kan det vara skönt att veta att man kan känna sig trygg i detta även med en massagedyna. Denna Beurer MG 300 är nämligen så avancerad att den har en integrerad kroppsscanningsfunktion. Med hjälp av denna anpassas massagen efter dig och det just dina muskler behöver. Stel nacke, eller ömmande ländrygg? Inga problem, både löses, bokstavligen, av denna massagedyna från Beurer, MG 300.

Det finns även goda argument för att du ska känna dig trygg med massagedynan Beurer MG 300 och dess tillverkning. Bland annat då massagedynan ju kommer från pålitliga Beurer, som har en fin historia av uppskattade och beprövade produkter inom ‘medicinsk self-care’, såsom vår testvinnare. Trots att Beurer MG 300 dock endast har 4 massagehuvuden, till skillnad vissa andra massagedynor, såsom vår testvinnare, med 6, får du effektiv och kraftfull massage. Du kan också välja mellan 3 olika program, så massagedynan går att använda precis så som du behöver.

För ökad säkerhet och bekvämlighet har denna massagedyna Beurer MG 300 även automatisk avstängning efter 15 minuter. Med en effekt på hela 60 watt finns förutsättningar för att du ska kunna få ut de knutar du behöver.

Det vi liker:
 • Hög maximal effekt på 60 watt
 • Integrerad kroppsscanning ger optimal anpassning av massagen efter dig och dina behov
 • Stolsöverdraget kan tvättas i tvättmaskin i 40°C för optimal hygien
 • Automatisk avstängning efter 15 minuter för hög säkerhet
 • 3 olika program kan väljas och du kan också ställa in vilka områden som ska masseras
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högre pris än många andra massagedynor

Medisana MC 830 – Bästa med gelkuddar

Det första man tänker på när man tänker på massagehuvuden i en massagedyna är sådana hårda bollar, som inte direkt är det skönaste att dunka på med på ömma muskler. Visst blir man därför nyfiken på denna massagedyna; Medisana MC 830? Dess gelkuddar ger en helt annan känsla.

Därför ska du välja Medisana MC 830

Precis som Beurer, är Medisana en pålitlig tillverkare av massagedynor, och kommer här med ytterligare en fantastisk modell. Denna Medisana MC 830 sticker ut genom att vara utvecklad med massagehuvuden i högkvalitativ gel. Massagen blir således mjuk och behaglig, vilket kan vara särskilt uppskattat om man känner sig väldigt sliten och främst behöver beröring. Dess technogel skonar framförallt ryggraden och höftkotorna, och är på flera sätt därmed ett bättre material. De speciella fördelarna med technogel är dess formstabilitet, mycket bra tryckfördelning och anpassning till kroppen.

För extra avslappning kan du även kombinera massagen med värmebehandling, så du kan vara säker på att du efter en session med denna massagedyna Medisana MC 830 går därifrån som en “ny människa”. Denna massagedyna kan även sägas ha lite extra bra anpassning för exempelvis utmattade personer, då de ofta får bättre resultat av denna mer skonsamma typen av massage. Rentav kanske detta är det bästa valet för dem?

Beroende på vad du behöver kan du även ställa in massagen med dess flera olika inställningar. I grunden är det kraftfull shiatsumassage för hela ryggen, och denna kan du ställa in att fokusera på hela, övre eller nedre delen av ryggen. I sitsen finns även vibrationsmassage, och allt styr du via dess enkla fjärrkontroll. Utan tvekan en av de bästa massagedynorna!

Det vi liker:
 • Utvecklad med mjukare gelkuddar som ger dig massage, vilket är schysst mot mycket ömma muskler
 • Kraftfull shiatsumassage som du kan ställa in att fokusera på hela, övre eller nedre delen av ryggen
 • För extra avslappning kan du även kombinera din massage med värmebehandling
 • I sitsen finns vibrationsmassage vilket är en upplevelse för avslappning
 • Särskilt uppskattad av äldre med goda omdömen därifrån
Det vi ikke liker:
 • För de som behöver extra tuff massage kan denna upplevas som lite ‘svag’
 • Tyngre än många andra dynor, på över 3 kg vilket kan göra den svårare att bära mellan olika ställen

Beurer MG 260 – Bästa multifunktionella

Att anpassa smärta och område efter ens massagedyna låter väldigt opraktiskt – det är ju klart att det är massagedynan som ska kunna anpassas efter vad du behöver utefter rådande smärta och område. Detta ser Beurer MG 260 till, som på bästa sätt kan anpassas på olika sätt.

Därför ska du välja Beurer MG 260

En fördel med att gå till en massageterapeut, eller att använda en massagekudde är att du kan peka och flytta massage och massagetyp utefter det du behöver. Detta kan ibland upplevas som svårare med en mer ‘statisk’ massagedyna – men så behöver det verkligen inte vara. Med denna Beurer MG 260 kan du anpassa massagen när det kommer till plats och typ som du behöver. Bara av att titta på designen på Beurer MG 260 ser man att här kan underverk på flera olika sätt göras – allt från hur den är uppdelad med massagehuvuden både vid rygg och nacke, och är flexibel i sitt material för att kunna böjas i soffan exempelvis.

I sin grundform erbjuds med Beurer MG 260 effektiv shiatsumassage. Genom cirkelrörelser med roterande massagehuvuden i nacken får du riktigt bra avslappning, både i stunden och på längre sikt i dina muskler. Du kan vidare även välja mellan shiatsumassage, rullande massage för hela ryggen (även då med roterande massagehuvuden) eller spot-massagen koncentrerad till ett ställe – allt beroende på vad du behöver. Dessutom blir du med den valbara värmefunktionen extra avslappnad och mer mottaglig för massagen. 

Massagedynan Beurer MG 260 ger så pass mycket avslappning att risken finns att du somnar (även om vissa tycker att massagen är lite väl hård för detta), men du behöver ändå inte oroa dig för att behöva tänka på säkerheten för mycket. Detta då massagedynan stängs av efter 15 minuter om du inte använder den.

Det vi liker:
 • Fått goda omdömen för att den ger väldigt kraftfull massage – bra för mycket envisa muskler i både rygg och nacke
 • Välj mellan shiatsumassage, rullande massage med roterande massagehuvuden för hela ryggen eller spot-massagen koncentrerad till ett ställe
 • Den valbara värmefunktionen gör dig extra avslappnad och mer mottaglig för massagen
 • Sittdynan går på ett enkelt sätt att ta bort från ryggen, om du inte vill sitta på den
Det vi ikke liker:
 • Upplevs av vissa som för hård massage, så passar t.ex. inte äldre eller utmattade så bra
 • Kort garanti på 1 år, medan många andra massagedynor har garanti på exempelvis 3 år

Casada Quattromed III – Bästa till bilen

Resan är målet, som man brukar säga – och vad innebär då det när det kommer till en massagedyna? Jo, att du kan få väldigt bra massage medan du reser från punkt A till B, och att känna sig fräsch och må bra är väl trots allt det ultimata målet för oss alla?!

Därför ska du välja Casada Quattromed III

Vi alla vet hur man kan känna sig efter en lång biltur – sådär seg och stel, med träsmak i rumpan och stel nacke. Detta kan dock vara ett minne blott om du väljer denna massagedyna från Casada. Den låter dig nämligen på bästa sätt ta del av bra massage i bilen, då den levereras med en biladapter. På så sätt kan både du och andra resenärer kan få massage på både rygg, nacke och axlar medan ni åker någonstans – win win. Dynan är dessutom anpassad för att passa ett bilsäte, och kommer med en extra skön sittdyna. 

Massagen utförs med fyra massagehuvuden, eller “massagefingrar”, i form av jadestenar och karbonvärme. Dessa är fint integrerade då jadestenarna leder värmen in i muskulaturen i rygg och nacke effektivt. Vidare kan du välja mellan 3 stycken olika autoprogram; knådmassage för rygg och nacke, rullmassage med roterande massagehuvuden och vibrationsmassage. Vill du ha punktmassage styrs denna smidigt manuellt. Som sagt är dynan väl anpassad efter ett bilsäte, men eftersom att vi alla ser olika ut kan du välja mellan tre olika lägen för breddinställning. Skulle du även vilja använda massagedynan hemma går även det superbra, och den levereras då även med en adapter för hemmabruk. 

Det vi liker:
 • Levereras med en biladapter så att du kan få massage medan du åker bil
 • Massagehuvuden i form av jadestenar och karbonvärme där värmen ger optimal effekt
 • 3 stycken olika autoprogram; knådmassage, rullmassage och vibrationsmassage, och manuellt styrd punktmassage
 • Lättanvänd fjärrkontroll som enkelt förvaras i en ficka på sidan av dynan
Det vi ikke liker:
 • Designen med svart skinn och röda detaljer kan upplevas som lite mindre stilren än andra massagedynors sobra grå/svarta
 • Har inte den uppskattade shiatsumassagen
Beurer MG 295 Medisana MC 815 Beurer MG 300 Medisana MC 830 Beurer MG 260
Casada Quattromed III
Värmefunktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Antal massagehuvuden 6 st. 4 st. 4 st. 4 st. 4 st. 4 st.
Shiatsumassage Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Fjärrkontroll Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Timer Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Tvättbart överdrag Ja Ja Ja Nej
Automatisk avstängning Ja Ja Ja Ja Ja Nej

Hur man väljer den bästa massagedynan

Nu när du har fått bra koll på de olika massagedynorna på marknaden som är de bästa, är det dags att göra dig redo för att köpa en massagedyna själv. Som du har märkt skiljer de sig åt på vissa punkter – även om syftet är detsamma för samtliga: ge dig mjuka muskler och en avslappnande stund. Läs vidare för att få koll på hur du väljer den bästa massagedynan för dig och just dina behov.

Typ av massage

Du har säkert hört talas om att det finns svensk massage, thaimassage och så vidare, men det är inte främst inom dessa typer av massage som olika massagedynor skiljer sig åt. Här handlar det snarare främst om huruvida massagedynan är utvecklad med olika massageprogram, olika intensitetsnivåer och shiatsumassage. Shiatsumassage är en massagetyp som fokuserar på olika punkter; en unik japansk massage som fokuserar på kroppens akupunkturpunkter. Denna typ av terapi balanserar kroppen genom att flytta qi (energi) genom kanalerna i kroppen, även känd som meridianer. Generellt är de flesta massagedynor utvecklade för att kunna ge shiatsumassage.

Vissa massagedynor erbjuder dock ännu fler massagetyper med olika olika intensitetsnivåer och massageprogram – såsom rullande massage, eller vibrationer som blir som en annan typ av massage/avslappning. Du bör hålla koll på huruvida du kan välja mellan olika massageprogram- och typer, för att inte tycka att du blir för begränsad.

Möjlighet att välja område

Kopplat till typ av massage, massageprogram och olika inställningar har vi även huruvida massagedynan ger dig möjlighet att välja vilket område som du vill bli masserad i. En mycket enkel massagedyna har mer av en helhetslösning, där massagehuvudena går längs med hela ryggen, från nacken till sätet. De något mer avancerade massagedynorna låter dig däremot välja massageprogram och vilket område som massagen ska utföras – ofta i form av övre rygg, nedre rygg eller hela ryggen.

Möjligheten att välja massageprogram och område är av värde eftersom att det ju är lätt hänt att man känner att man vill fokusera mer på ett område – har man exempelvis suttit vid datorn en hel dag är det ofta axlarna som behöver få extra kärlek, medan en dag vandrades i skogen kan göra att nedre ryggen och sätet skriker efter att bli uppmjukat. Vet du däremot med dig att du mest använder din massagedyna för generell avslappning, är en helhetslösning ofta gott nog.

Antal massagehuvuden

En massagedyna masserar med hjälp av massagehuvuden, och antalet som varje modell är utrustad med kan skilja sig åt. För de flesta ligger antalet på mellan fyra och sex stycken, vilket brukar vara alldeles lagom för att kunna arbeta genom både rygg, nacke och axlar optimalt. Du kan även titta på hur massagedynans massagehuvuden är placerade. Vissa massagedynor är uppdelade – att ryggen har en uppsättning massagehuvuden, medan nacken är som en egen ‘fristående’ del med en uppsättning massagehuvuden.

Inom kategorin massagehuvuden faller även materialet som de är tillverkade av. Det vanliga är att du blir masserad av hårda bollar, vilket ger en mycket effektiv och djupgående massage. Dessa kan exempelvis vara i form av jadestenar, som vår Casada Quattromed III här ovan. Vill du däremot ha en mjukare massage kan massagehuvdena bestå av gel, vilket Medisana MC830 är ett exempel på.

Inbyggd värme

Som du kan se i tabellen ovan är det mer regel än undantag att en massagedyna är utrustad med inbyggd värme, men det är ändå något du bör vara uppmärksam på alltid stämmer samt huruvida den går att styra eller inte. Vissa massagedynor låter dig nämligen kontrollera värmen själv, medan andra har det förinställt.

Att masseras med värme samtidigt har flera fina fördelar. Dels ger det dig en behaglig och avslappnande känsla, och så har det en effekt på dina muskler som även dem mer ‘omedvetet’ slappnar av och blir mer mottagliga för massagen och släpper på sina spänningar.

Pris

Vi har några gånger i detta “massageapparat-test” återkommit till att massage är relativt dyrt om det utförs på salong hos en certifierad massageterapeut. Ofta är massage därför något man av den anledningen prioriterar bort. Så behöver numer inte vara fallet! På marknaden finns bra massagedynor i olika prisklasser, och priset hänger ofta ihop med antal valmöjligheter – såsom mellan olika massageprogram. Med det sagt är det inte så att billigare massagedynor inte gör ett bra jobb – för det gör dem!

Inköpspriset på en billig massagedyna ligger ungefär i paritet med en timmes massage på salong, men tänk då hur många sessioner du kan få med din massagedyna efter det. Det finns som sagt även dyrare och, givetvis, bra massagedynor, men slår man ut priset på dem över hur mycket du kan använda dynan kan man lugnt sagt konstatera att du får valuta för pengarna.

Massagedyna, massagekudde, massagefåtölj eller massagepistol?

Vi inledde denna artikel med att ta upp att det finns flera olika sätt på vilka du, genom massage, kan få hjälp med ömma och stela muskler. Inom kategorin “massage: maskin till rygg och andra kroppsdelar” har vi ju massagedynor, massagekuddar, massagepistoler och massagefåtöljer, och så kan man ju även lägga till allt från de självklara mänskliga massörerna till foam rollers och tens-maskiner. Här fokuserar vi dock på den första kategorin, då de trots allt är mest lika varandra när det kommer till hur de fungerar för att ge dig massage.

Med både massagedynor, massagekuddar och massagefåtöljer är syftet att dina muskler ska mjukas upp och du ska få en avslappnande stund med hjälp av “yttre krafter” snarare än att behöva arbeta själv, som med en massagepistol som du håller i och själv flyttar runt. Detta gör att du kan vara säker på att du får en jämn fördelning av massagen, som utförs med hjälp av massagehuvuden, ofta i form av hårda bollar som flyttas längs området du får masserat.

En skillnad mellan de olika alternativen är hur och vad de är mest lämpade att massera. För medan en massagepistol kan flyttas runt från lår, vader och axlar, är den svårare att nå runt med till ryggen – vilket däremot en massagedyna masserar alldeles utmärkt. Även en massagekudde kan du flytta runt efter behov med möjlighet till det mesta från nack- till fotmassage, och eftersom att det är du själv som lägger trycket är du med en massagekudde inte lika beroende av huruvida produkten har 10 eller 3 olika intensitetsnivåer, massagetyper etc.

En massagefåtölj täcker in det mesta när det kommer till massage, och kan nog kallas ‘värstingalternativet’. Detta avspeglas givetvis även i priset, där de olika alternativen skiljer sig åt. Ska man i stigande ordning, från billigast till dyrast, rangordna alternativen ser det generellt ut såhär: massagekudde, massagedyna, massagepistol, massagefåtölj.

Vi rekommenderar därför att du funderar en sväng över behov och budget. Vill du kolla in vilka massagekuddar och massagepistoler som är bäst i test har vi, precis som med massagedynorna ovan, granskat även dem här på sajten.

FAQ

Vilken massagedyna är bäst i test?

Beurer MG 295 är den massagedyna som är bäst i test, då den med sina sex massagehuvuden ger dig effektiv och avslappnande massage. De andra modellerna är dock bra på sina sätt!

Hur mycket kostar en massagedyna?

Hur mycket en massagedyna kostar beror givetvis på vilken modell du väljer, men det lägsta priset brukar motsvara en timmes massage på salong - och då får du ‘oändligt’ många timmar massage hemma.