Mandolin Test (2022) → Hitta bästa mandolinen för dig

1
OXO Chef's Mandolin Iron 2.0

Du ska vända dig till denna mandolin om du letar efter en modell som möjliggör många olika sätt att skära, skiva och strimla olika råvaror. Modellen, som har utsetts till bäst i test, kan ge dig upp till 21 olika sätt att skiva, och har ett intervall på 0,5 mm, så att du kan se till så att alla råvaror görs i alla de olika tjocklekar du vill.  Därför bör du välja en OXO Chef's…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
OXO Chef's Mandolin Iron 2.0##
Zyliss Hand Mandolin Easy 319 kr. Bagaren och Kocken
OXO Good Grips V-Blade Mandolin##
Westmark Mandolin med 5 blad##
Mikroplan Gourmet Mandolin 191,95 kr. Booztlet
GEFU Mandolin 525 kr. Cervera

I detta mandolintest kan du läsa om de 8 bästa mandolinerna på marknaden just nu. Vi har utsett OXO Chef’s Mandolin Iron 2.0 som bäst i test, eftersom den fungerar perfekt när det kommer till testets parametrar: funktionalitet, konstruktion och pris.

De andra modellerna i listan nedan har dock också fått bra recensioner, så du kan alltid se efter om en av dessa modeller bättre passar dina förväntningar. Du kan också läsa mer om hur du hittar rätt mandolin för dig efter att ha granskat de bästa produkterna.

OXO Chef’s Mandolin Iron 2.0 – Den bästa mandolinen

Du ska vända dig till denna mandolin om du letar efter en modell som möjliggör många olika sätt att skära, skiva och strimla olika råvaror. Modellen, som har utsetts till bäst i test, kan ge dig upp till 21 olika sätt att skiva, och har ett intervall på 0,5 mm, så att du kan se till så att alla råvaror görs i alla de olika tjocklekar du vill. 

Därför bör du välja en OXO Chef’s Mandolin Iron 2.0

Om du värdesätter både funktionalitet och en fin design när du letar efter nya hjälpmedel i köket, då kan du mycket väl ta en titt på denna mandolin från märket OXO. Denna mandolin har utvecklats med ett vinklat japanskt stålblad i rostfritt stål. Detta gör att hela produkten ser både elegant och fin ut. 

Samtidigt är den multifunktionell, eftersom den kan göra upp till 21 olika snitt och till och med kan ställas in utifrån önskad nivå av tjocklek i intervaller på 0,5 mm. Produktens blad varierar också mellan raka, vågiga, julienne- och pommes fritesblad, där var och ett är ett keramiskt blad. Så investerar du i denna modell har du därmed väldigt många alternativ för att tillaga dina råvaror, allt från grönsaker till potatis, precis så som du vill ha den.

Denna mandolin är också utvecklad med ett mjukt non-slip handtag så att du kan få ett bra grepp om produkten. På så sätt är det inte särskilt troligt att hållaren eller handen plötsligt glider och att olyckor inträffar.

Produktdetaljer

 • Antal skär: 21 st
 • Skärintervall: 0,5 mm
 • Material: Rostfritt stål
Det vi liker:
 • Idealisk konstruktion av rostfritt stål och ett non-slip handtag
 • Möjlighet att skära på upp till 21 olika sätt
 • Möjlighet att ställa in tjockleken i intervaller på 0,5 mm

Zyliss Hand Mandolin Easy – Den bästa billiga mandolinen

En mandolin behöver långt ifrån kosta en förmögenhet – speciellt inte om du investerar i den här modellen från Zyliss som presterar väldigt bra utifrån det låga priset. Produkten är en handhållen mandolin som kan ställas in på tre tjocklekar, så du bestämmer själv hur tjockt du vill att dina råvaror ska skäras. Du kan på så sätt använda mandolinen på många olika sätt.

Därför bör du välja en Zyliss Hand Mandolin Easy

Om du inte vill lägga för mycket mycket pengar på din nya mandolin, då kan du mycket väl köpa denna variant från märket Zyliss. Produkten säljs till ett lågt pris som alla kan ha råd med, och för det låga priset får du ändå mycket. Om du bestämmer dig för att köpa den här modellen kommer du efter köpet därför inte att känna att du har kastat för mycket pengar i sjön.

Dessutom är modellen en fin handmodell som är lätt att kontrollera. Du kan till exempel bara placerade råvarorna på skärbrädan och sätta fast dem med hållaren, för att sedan dra dem fram och tillbaka på de vassa knivarna av rostfritt stål, och voila! Då har du raka, tunna strimlor och skivor eller liknande av råvaran i fråga. Dina fingrar är också skyddade, eftersom modellen har ett inbyggt fingerskydd, vilket ger god säkerhet.

Oavsett vad som behöver skäras har den här modellen något för alla. Den har en rostfri stålkonstruktion och produkten kan ställas in på flera olika tjocklekar – tre stycken. Du har därför möjlighet att göra både tjocka och tunna skivor – beroende på vad som ska serveras. Modellen möjliggör att du kan skära både julienne (strimlor) och skivor.

Produktdetaljer

 • Höjd: 10 cm
 • Bredd / diameter: 11 cm
 • Vikt: 290 gram
 • Antal inställningar: 3 st
 • Färg: Röd, vit och svart
 • Material: Plast och rostfritt stål
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris, som alla har råd med
 • Inbyggt fingerskydd, så att du inte behöver vara rädd för att skära dig
 • Alternativ för att ställa in den för tre olika tjocklekar

OXO Good Grips V-Blade Mandolin – Fällbar mandolin

Denna mandolin är perfekt för du som vill kunna ställa iväg din hjälpreda i köket på bästa sätt efter att du har använt den. Modellen kan nämligen vikas efter användning så att den tar upp så lite utrymme som möjligt, och dessutom kan den låsas, vilket ger optimal säkerhet. Dessutom kan den enkelt justeras i höjd när den används.

Därför bör du välja en OXO Good Grips V-Blade Mandolin

Prioriterar du säkerhet i köket både under och efter användning av olika hjälpmedel? I så fall kan det vara en god idé att du tar en titt på denna mandolin från OXO. Först och främst är mandolinen utrustad med en låsmekanism och med möjligheten att fällas efter användning, vilket ökar dess säkerhet flera nivåer. På så sätt är det omöjligt att människor eller saker skärs och skadas om mandolinen ramlar ur skåpet eller du kommer emot produkten.

Dessutom är modellen utrustad med en speciell “grönsakshållare”, dvs en liten rund hjälpreda som gör att du kan hålla t.ex. en tomat ordentligt utan att du själv behöver hålla fast i den. På så sätt kan du skära tomaten helt utan risk för att du skär av dig fingrarna. Handtaget är utvecklat som ett non-slip handtag, så du har ett bra grepp när du ska skära grönsaker och frukter. Du har också möjlighet att justera höjden på mandolinen om du känner att det behövs, vilket gör den lätt att använda.

Mandolinen är utrustad med fyra olika blad, alla vassa, så att du kan skiva och strimla olika typer av råvaror beroende på hur de ska tillagas. Själva ytan är optimalt behandlad, vilket säkerställer att de råvaror du använder inte fastnar. På så sätt förenklas arbetet avsevärt. 

Produktdetaljer

 • Antal blad: 4 st
 • Färg: Vit
 • Material: Rostfritt stål
Det vi liker:
 • Möjlighet att fälla ihop mandolinen och låsa den när den inte används
 • Justera mandolinen i höjd, och anpassa den därmed efter det som ska tillagas
 • Non-slip handtag och en speciell hållare som skyddar mot olyckor.

Westmark Mandolin med 5 blad – Den bästa mandolinen med halkfria fötter

Genom att investera i denna mandolin får du en riktigt bra modell till ett plånboksvänligt pris. Produkten är utvecklad med halkfria fötter av gummi, vilket säkerställer att den alltid står stabilt när du använder den. På så sätt behöver du inte ta i när du ska skära och samtidigt hålla fast mandolinen.

Därför bör du välja en Westmark Mandolin med 5 blad

Det kan vara ganska irriterande att behöva stå och hålla fast i både mandolinen och råvaran när du ska skiva, strimla eller skära den med mandolinen. Som tur är behöver du inte hålla fast i mandolinen om du bestämmer dig för att köpa den här modellen, eftersom den är utvecklad med halkskydd som håller produkten på plats. Då kan du istället, på ett riktigt bra sätt, ha mer fokus på själva skärningen.

Du behöver inte ens vara orolig för att skada dig när du använder den här produkten eftersom att en specialhållare ingår. Du riskerar således inte att dina fingrar kommer för nära bladen, vilket ökar dess säkerhet flera nivåer. Och naturligtvis är produkten lätt att använda.

Mandolinen levereras med fem olika blad, som du enkelt kan växla mellan beroende på vad du ska servera. De skärblad som inte används kan förvaras i den integrerade hållaren i produkten. Detta gör också att du alltid vet var de olika bladen är någonstans.

Produktdetaljer

 • Antal blad: 5 st
 • Material: Plast och rostfritt stål
 • Färg: Vit och röd
Det vi liker:
 • Utvecklad med halkfria fötter så att produkten alltid står stadigt
 • En smart hållare ingår så att du kan ha ett bra grepp om råvaran
 • Utvecklad med integrerad förvaring för de fem medföljande skärbladen.

Mikroplan Gourmet Mandolin – Mandolin med ergonomiskt handtag

Denna mandolin har en mycket enkel design, men håller fortfarande hög kvalitet. Produkten är därför perfekt för dig som inte vill kompromissa med design eller kvalitet, även om du vill ha en billig mandolin med en enkel konstruktion. Modellen har bland annat ett ergonomiskt handtag och är diskmaskinsäker.

Därför bör du välja en Microplane Gourmet Mandolin

Om du letar efter en mandolin med en solid konstruktion som garanterar god säkerhet när den används, bör du titta närmare på denna variant från märket Microplane. Produkten kommer från deras Gourmet-serie och är utrustad med ett mjukt handtag som dessutom är ergonomiskt. Du kan alltså vara 100 procent säker på att du alltid har full kontroll över mandolinen, och risken för olyckor är därmed minimal. Den hjälper dig till och med så att du inte överanstränger din hand och handled när du använder den.

Förutom ett mjukt handtag som möjliggör att du kan få ett bra grepp om mandolinen är produkten också utvecklad med non-slip fötter i gummi. Dessa säkerställer att produkten står stadigt på bänken och därmed inte glider iväg på ett farligt sätt. Mandolinen skär skivor med en tjocklek på 2 mm, så du kan vara säker på att alla råvaror du skär kommer i raka skivor eller strimlor, oavsett vad du behöver skära och om du vill att maskinen ska kunna skära tjocka eller tunna skivor. 

Bladen fungerar mycket bra enligt förväntningarna, då de är tillverkade i rostfritt härdat stål. Detta bidrar till att både smak och aromer i råvarorna bevaras. Dessutom kan mandolinens skarpa skär, som inte riskerar att bli slöa, skära alla typer av råvaror på bästa sätt, istället för att slött riva eller skala dem. Detta gäller även för hårda råvaror som potatis och rotfrukter, vilket ger perfekta resultat oavsett vad du väljer. Som en extra bonus tål mandolinen att köras i diskmaskinen, vilket också gör rengöringen lätt som en plätt. 

Produktdetaljer

 • Antal snitt: 1 st
 • Skär: 2 mm
 • Färg: Stål och svart
 • Material: Rostfritt stål
Det vi liker:
 • Utvecklad med ett ergonomiskt och mjukt handtag
 • Lätt att rengöra eftersom produkten kan läggas i diskmaskinen
 • Enkel konstruktion som gör att du på nolltid kan få perfekta skivor

GEFU Mandolin – En användarvänlig mandolin

Denna mandolin har en extremt enkel design som gör den perfekt för alla människor – oavsett om du använder din mandolin ofta eller bara ibland. Den är helt enkelt väldigt enkel att använda. Produkten är gjord i rostfritt stål, har en stilren svart färg och enkel konstruktion. Dessutom är den utvecklad med non-slip fötter och en knapp med vilken du enkelt kan justera tjockleken.

Därför bör du välja en GEFU Mandolin

Du kan på goda grunder investera i denna enkla och användarvänliga mandolin om du vill ha en funktionell mandolin som är lätt att använda och inte tar upp all världens utrymme när den inte används. Produkten kommer i en enkel, stilren svart färg och är smart utvecklad med blad av rostfritt stål. 

Du kan justera tjockleken på mandolinen via en justeringsknapp, smart placerat på handtaget. Eftersom att denna knapp sitter så smart handtaget kan du enkelt justera tjockleken, även om du redan är igång och använder produkten. Du behöver inte heller vara orolig för att mandolinen ska glida iväg när du använder den, eftersom den är utrustad med halkfria fötter.

Förutom ovanstående tar denna mandolin inte upp all världens utrymme, och dessutom kostar den inte heller mycket. Detta gör mandolinen till en bra investering, som inte kräver att du behöver ha sparat länge. Vidare tål den till och med att köras diskmaskinen, vilket gör det ännu lättare att rengöra mandolinen.

Produktdetaljer

 • Antal skär: st.
 • Skärområde: mm
 • Material: Rostfritt stål och plast
 • Färg: Svart
Det vi liker:
 • Användarvänlig och enkel design med bl.a. justeringsknapp placerad under handtaget
 • Utvecklad med halkskydd för säker användning
 • Tål att köras i diskmaskinen.

Hur man väljer den bästa mandolinen

Även om det inte är det mest komplicerade eller att köpa en mandolin kan det ändå vara skönt att hitta rätt mandolin från början. Det kan åtminstone löna sig att du provar tre modeller innan du hittar en som passar dina behov. I det här avsnittet kan du läsa om de överväganden du bör göra innan du slår slag i att köpa en mandolin, kopplat till vad du vill att mandolinen ska kunna och pris.

 • Hur ofta planerar du att använda mandolinen?
 • Vilken storlek på mandolinen vill du ha?
 • Vill du ha en manuell eller elektrisk mandolin?
 • Vilket pris är du bekväm att betala?
 • Behöver du några speciella tillbehör?

Hur ofta planerar du att använda mandolinen?

Du gör gott i att fundera över hur ofta du förväntar dig att använda din nya mandolin. För om du använder den nästan varje dag (eller räknar med att göra det), kan du investera i en lite mer avancerad modell av hög kvalitet med fler funktioner, så att du har några att välja mellan. Dessutom får du helt klart valuta för pengarna när du använder den ofta.

Om du å andra sidan letar efter en mandolin som du tänker att du bara kommer att använda då och då behöver du inte nödvändigtvis investera i en särskilt avancerad modell. Där kan en variant med en enkel konstruktion till ett lågt pris istället vara rätt val, eftersom du inte behöver irritera dig över att du valde fel om du ändå inte använder den så ofta.

Vilken storlek på mandolinen vill du ha?

Det finns både små och stora mandoliner på marknaden. Du bör därför tänka på om du vill ha en mindre modell som bara kan användas med en hand, eller om du vill ha en större produkt som kan ha fler inställningar – till exempel justering av skivornas tjocklek eller bredd, beroende på hur tunna skivor du vill ha, att den kan höjas upp och ner osv.

Den lilla handhållna mandolinen är perfekt om du vill spara utrymme i köket eller inte förväntar dig att använda produkten så ofta. Om du å andra sidan behöver använda mandolinen dagligen kan det vara värt pengarna att investera i en något större modell, vilket gör att du kan få ett bra grepp om produkten och kan använda flera inställningar.

Vill du ha en manuell eller elektrisk mandolin?

De flesta mandoliner tillverkas som manuella modeller, där du måste flytta råvaran själv så att den skärs. Det finns dock också elektriska varianter som du kan överväga att investera i om du vill göra arbetet ännu enklare för dig själv. Det finns dock en begränsning i exakt hur bra dessa fungerar, och då kan de dessutom kosta lite mer än en manuell mandolin. Tyvärr finns det inga elektriska mandoliner som har presterat tillräckligt bra i olika tester för att vi ska ha en modell på den här listan.

Vilket pris är du bekväm att betala?

Givetvis är det bra att du funderar över vilken budget du behöver hålla dig inom. Om du inte har särskilt mycket att röra dig med sedan innan, är det inte särskilt sannolikt att du kommer att prioritera en mandolin av hög kvalitet för över 600 kronor. Istället kan du titta på och välja en lite billigare modell, och därmed komma undan med några hundra kronor.

Du måste dock tänka på hur du vill använda en mandolin och vilka förväntningar på produkten du har i förhållande till din budget. När allt kommer omkring hjälper det inte att du förväntar dig att få en multifunktionell produkt som har många inställningsalternativ och många smarta funktioner, om du inte är beredd att betala för det. Du behöver dock inte heller tänka att du måste betala flera tusen kronor för en mandolin för att få tag i den bästa produkten.

Om du är osäker på vad du kan förvänta dig av din mandolin i förhållande till priset, kan du få lite inspiration i ovanstående mandolintest. Här hittar du exempel på bra mandolin i flera prisklasser, som alla fungerar optimalt.

Behöver du några speciella tillbehör?

För att kunna bestämma vilket pris som är rimligt att du köper din mandolin för kan du behöva tänka över hur du ser på produktens medföljande tillbehör. Detta är ett sätt att få de funktioner som du vill ha tillgängliga.

Skär

När det gäller att välja skär har du förmodligen redan en uppfattning om vilka typer av skär du kommer att använda. Det finns trots allt en anledning till att du till att börja med har börjat fundera över att investera i en mandolin. Du kan alltid gå efter en modell med få skär för att mest prova produkten, och sedan investera i de varianter som du känner att du behöver. Naturligtvis kan du också investera i en modell med många skär från början. Detta kan också vara en modell som gör att du kan justera olika skär i storlek, så att du kan välja fler tjocklekar etc.

Non-slip handtag

Oavsett om du letar efter en modell som är billig eller dyr, liten eller stor, och så vidare, bör du åtminstone prioritera en variant med ett non-slip handtag. Detta säkerställer att du har ett bra grepp när du arbetar med din mandolin så att den inte plötsligt glider iväg. Detta gör att säkerheten när du lagar maten ökar avsevärt.

Non-slip fötter

Ett annat sätt att säkerställa högre säkerhet när du använder din mandolin är att investera i en modell med non-slip fötter. Dessa säkerställer att produkten står stadigt och inte rör sig medan du använder den. Samtidigt betyder det att du inte nödvändigtvis behöver stå och hålla fast i mandoline när du står och skär eller skivar frukt och grönsaker.

Förvaring av skär

Vissa modeller har en integrerad förvaring för de återstående skär som inte används, medan andra har en extern behållare för dem. Du kan naturligtvis vara kreativ och hitta din egen typ av hur du förvarar skären, men det kan vara en fördel att gå efter en modell med en integrerad behållare, eftersom du i så fall alltid vet var du har gjort skären – och då kommer du inte att tappa bort dem.

Hållare för råvaror

En av anledningarna till att man kan skadas när man använder en mandolin är att man skär råvaran alldeles för långt ner, så att fingrarna plötsligt kommer för nära skären. Om man inte är försiktig, kan detta skada både fingrarna och knogarna. Av den anledningen kan det vara smart att investera i en produkt som kommer med en avsedd hållare för råvarorna (eller till och med köpa en sådan senare). Med en sådan hållare sätter du helt enkelt fast råvaran och håller i hållaren istället för råvaran när du skär den på mandolinen. På så sätt får du också ut mer av råvaran eftersom du kan skära den mycket längre ner.

Naturligtvis kan du också välja en modell med en inbyggd behållare, där råvaran istället pressas ner på skären. På så sätt kommer dina fingrar aldrig nära skären – och riskerar därför inte att bli skurna.

Därför ska du välja produkt från detta mandolintest

Om du vill vara säker på att du får en perfekt mandolin beställd hem kan du med fördel välja en av ovanstående modeller i detta mandolintest. Tack vare att alla av de utvalda modellerna på vår lista har presterat bra resultat i olika tester och lovordats av konsumenter, kan du känna dig trygg i din investering.

I testet har vi tittat på olika produkter, var och en med sina egna goda egenskaper, där de bland annat skiljer sig i design och prisklass. Du kan därför lita på att dessa modeller kommer att leva upp till dina förväntningar. Detta gäller oavsett om du väljer en billigare eller dyrare modell – eller om du letar efter en produkt med många eller få alternativ för att skiva eller strimla dina råvaror precis som du vill.