Locktång test 2022 – hur hittar du den bästa locktången

1
Babyliss Curl Secret 2 C1300E

Babyliss fokuserar på effektivitet och kvalitet med denna fantastiska (och automatiska!) locktång. Mjuka lockar, voluminösa lockar eller bara mindre lockar? Denna Babyliss-modell ger dig ett perfekt och hållbart resultat - varje gång!  Därför ska du välja Babyliss Curl Secret 2 C1300E Med denna automatiska locktång Curl Secret 2 från Babyliss garanteras du glänsande och vackra lockar utan att behöva slita ut armarna. Det är nämligen en automatisk locktång vi har här, vilken bidrar till att…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Babyliss Curl Secret 2 C1300E##
GHD Curve Creative Curl Wand##
Remington Curl & Straight Confidence S6606##
GHD Curve Classic Wave Wand##
Remington Pearl Ci95##
GHD Curve Soft Curl Tong##
Dyson Airwrap Complete##
Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler 1.835 kr. Philips Online Shop
GHD Curve Classic Curl Tong##
HH Simonsen Rod Deep Waver VS5##

Hollywoodlockar och beach waves! Att något så snyggt ska vara så svårt… Eller, är det verkligen så? Visst att dessa perfekt runda lockar är något helt annat än det platta, ibland lite “livlösa”, håret många av oss här uppe i Skandinavien har naturligt, men de går att få även för oss! För visst lockar (no pun intended) det? Det som krävs för naturliga lockar med lagom volym är en bra locktång, och rätt teknik. 

Vägen dit är dock kanske inte helt självklar för dig – och då har du kommit helt rätt! Vi har nämligen finkammat (no pun intended, igen!) marknaden med locktänger, och presenterar i detta test av locktänger de 10 bästa produkterna. Det finns något för alla – oavsett hårtyp och typ av lockar du är ute efter. Vi guidar dig också till vad duskahålla koll på innan du väljer din locktång och hur du använder den på rätt sätt så att du får lockar värdiga såväl röda mattan som en vanlig vardag med guldkant.

Babyliss Curl Secret 2 C1300E – Locktång bäst i test

Babyliss fokuserar på effektivitet och kvalitet med denna fantastiska (och automatiska!) locktång. Mjuka lockar, voluminösa lockar eller bara mindre lockar? Denna Babyliss-modell ger dig ett perfekt och hållbart resultat – varje gång! 

Därför ska du välja Babyliss Curl Secret 2 C1300E

Med denna automatiska locktång Curl Secret 2 från Babyliss garanteras du glänsande och vackra lockar utan att behöva slita ut armarna. Det är nämligen en automatisk locktång vi har här, vilken bidrar till att den är superenkel att använda; du måste bara ta en del av håret, lägga in den i locktången och voilà – fina lockar för hela slanten! Denna smarta funktion från Babyliss innebär också att du inte kan bränna fingrarna, eftersom dina händer helt enkelt inte kommer i närheten av locktångens keramiska beläggning. 

Dessutom är denna smarta locktång från Babyliss utrustad med 3 olika uppvärmningstider på 8, 10 och 12 sekunder, så det finns gott om möjligheter att välja exakt vilken typ av spänst du vill ha på lockarna. Den lägsta temperaturinställningen på locktången säkerställer också att även de med fint och tunt hår kan få sitt hår lockigt och fint utan att skada det. Allt som allt är Babyliss Curl Secret 2 C1300E en riktigt bra och allround locktång, som absolut förtjänar sin plats som marknaden allra bästa locktång – bäst i test overall!

Det vi liker:
 • 2 utbytbara huvuden så att du kan göra olika typer av lockar
 • Riktningsinställning – här kan du fritt välja om lockarna ska falla åt höger, vänster eller båda i riktningar
 • Keramisk beläggning med jonteknik så att du alltid är garanterad glänsande lockar
 • 2,5 meter lång och vridbar sladd
 • 2 värmeinställningar på 210 och 230 grader
 • Bra för att locka långt och tjockt hår
Det vi ikke liker:
 • Du måste vara extra försiktig så att du inte tar en för stor hårlock åt gången då håret då kan fastna

GHD Curve Creative Curl Wand – Bästa för kort och medellång hår

Letar du efter en lättanvänd locktång som snabbt kan locka till din frisyr med fint resultat? För de kreativa typerna kommer då rätt locktång: GHD Curve Creative Curl Wand. Denna kan ge dig både mer “tama” lockar och en vildare stil, speciellt för de med kort eller medellångt hår.

Därför ska du välja GHD Curve Creative Curl Wand

GHD gör det bara extra lätt för dig att locka håret med denna snygga och riktigt högkvalitativa locktång för alla hårtyper. Med ett bra grepp och faktumet att den är enkel att använda kan du räkna med att det är en locktång som passar för såväl den mer erfarna som oerfarna. O ingen, oavsett erfarenhet, är ju immun mot lite glömska – så tur är väl då att den är utvecklad med automatisk avstängning.

Med en snabb uppvärmning och en imponerande effektiv koniserad design är det bara fantasin som sätter gränser för hur du stylar håret med denna GHD Curve Creative Curl Wand. Du har här möjligheten att skapa allt från mjuka vågor till skarpa definierade lockar – framför allt om du har kort eller medellångt hår, som är de hårlängder den passar bäst för. Det är en mångsidig locktång som du är i det närmaste garanterad fantastiska resultat med. Den levereras till och med med ett litet stativ som du kan lägga maskinen i när du inte använder den – snygg detalj! Sammantaget en av de bästa locktängerna på marknaden!

Det vi liker:
 • Specialdesignad konformad locktång som gör det extra enkelt att göra olika typer av lockar
 • Keramisk beläggning med ultra-zonteknik som säkerställer en konstant och jämn värme
 • Automatisk avstängning innebär att locktången stängs av efter 30 minuters inaktivitet
 • Konstant temperatur på 185 grader – så är du garanterad en skonsam styling av salongkvalitet
 • Bra för alla hårlängder men extra bra för kort och medellångt hår med värmeplattor på 25 mm
 • Spetsen på locktången blir inte varm så du slipper brända fingrar medan du jobbar
Det vi ikke liker:
 • Priset på denna locktång är i det högsta laget
 • Har inte joniserade värmeplattor

Remington Curl & Straight Confidence S6606 – Bästa för att göra stora och mjuka lockar

Låt dig inte luras av det faktum att denna locktång också är ett plattång, för du är fortfarande garanterad superfina och hållbara lockar med denna 2-i-1-modell från Remintgon. Vad det är, är en genomtänkt design som inte gör dig besviken när det gäller stora mjuka lockar.

Därför ska du välja Remington Curl & Straight Confidence S6606

Är du på jakt efter en locktång som utan lång uppvärmningstid och komplicerade funktioner kan förvandla din lite trötta frisyr till en med perfekta, mjuka lockar? Då har du hittat rätt! Med vridna värmeplattor och ett smart grepp kan du med denna modell från Remington locka håret precis som passar bäst för dig. Det är nämligen den locktång för stora lockar som vi tycker är bäst i test!

Locktångens 5 temperaturinställningar sträcker sig från 150 till 230 grader, så både typer med tunt och känsligt hår och de med tjockt och starkt hår kan få lockar utan onödigt slitage. Dessutom är locktången utrustad med ett temperaturlås och en smart minnesfunktion så att den senast använda temperaturinställningen memoreras. Om du är en av alla de som vill ha vågigt hår och störra lockar – och helst snabbt, ja då är denna Remington Curl & Straight Confidence något för dig! Visst att självförtroende byggs inifrån – men vi får ändå lov att säga att denna Confidence-modell kan ge dig en boost! Allt som allt en av de bästa locktängerna för stora och mjuka lockar i hela håret som håller hela dagen!

Det vi liker:
 • 5 olika temperaturinställningar
 • Den keramiska beläggningen med rörliga värmeplattor gör att du garanteras ett bra resultat jämnt tryck på hårstråna
 • Ultrasnabb uppvärmning på bara 30 sekunder
 • Värmetåligt förvaringsfodral ingår
 • Utöver den keramiska beläggningen är plattorna belagda med antistatisk turmalin så att du slipper friss och flygande hårstrån
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för att göra skarpa och mer definierade lockar
 • Värmeplattorna i denna locktång kan inte alltid stänga sig helt runt håret

GHD Curve Classic Wave Wand – Bästa för långt hår

En annan bra produkt från GHD har vi i denna Curve Classic Wave Wand, som absolut är bra för alla hårlängder – men, lite extra bra för långt hår. Med en snygg och användarvänlig design är denna locktång verktyget för dig som drömmer om riktigt fylliga, mjuka och snygga lockar i hela håret!

Därför ska du välja GHD Curve Classic Wave Wand

Denna locktång från GHD skulle lika väl kunna kallas The Magic Wand, för det är precis vad det är; en locktång som på ett alldeles magiskt sätt kan förvandla din volymfattiga, tunga frisyr till en glamorös Hollywood-frisyr med vackra lockar som bara faller riktigt fint! Här får du snygga lockar i hela håret.

Du förstår alltså att vi här har att göra med en av marknadens absolut bästa keramiska locktänger. Detta beror till stora delar på att den håller en konstant och optimal temperatur på 185 grader, vilket tillsammans med sina specialdesignade värmeplattor garanterar dig ett hälsosamt och inte minst glansigt resultat som varar hela dagen. Vidare är den lätt att hålla i och med en spets som alltid är kall får du här en säker, lättanvänd och högkvalitativ locktång. 

Det vi liker:
 • Bra för att locka tjockt och långt hår
 • Bra för att skapa en voluminös beach look
 • Levereras med ett smart stöd så att du kan lägga ifrån dig locktången medan den är varm
 • Vridbar och 3 meter lång sladd – rörelsefrihet när det är som bäst!
 • Ultrazonsteknologi garanterar en konstant och jämn värmefördelning i locktångens keramiska beläggning
 • Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet ökar säkerheten
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för kortare hårtyper då det är en relativt tjock locktång
 • Denna locktång är inte utrustad med jonteknik

Remington Pearl Ci95 – Bästa billiga

Om du vill ha små mjuka lockar eller bara extra volym i håret utan att spräcka budgeten, är denna Remington Pearl-modell något för dig! Det är en användarvänlig locktång som till ett mycket bra pris ger vackra lockar för alla hårtyper. 

Därför ska du välja Remington Pearl Ci95

Vågigt hår med hållbart resultat? Ja tack! Här behöver du ingen hårspray för att fixa till dina lockiga look, eftersom detta underverk till verktyg från Remington ger dig lockar som håller hela dagen – helt enkelt ett fint resultat som håller längre än de flesta andra locktänger!

Den konformade spetsen gör det enkelt för dig att locka olika stilar, och dess många temperaturinställningar, som går från 130 till 210 grader, gör att den kan anpassas till alla hårtyper. Locktången är framför allt utmärkt för att göra mindre och lösa lockar, så att håret får ett fint naturligt utseende. Som pricken över i:et kan du låsa temperaturinställningen som används, så att du kan locka håret med ett fast grepp utan att du av misstag kommer emot och ändrar inställningar medan du drar genom håret.

Det vi liker:
 • 30 sekunders uppvärmningstid – snabbare hittar du nästan inte
 • Vridbar och 3 meter lång sladd – stor rörelsefrihet medan du lockar håret
 • Bra för priset – det här är en billig men riktig bra locktång
 • Lätt att använda och lätt i vikt – den väger bara 389 gram!
 • Förvaringsväska och värmehandske ingår i köpet
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för att göra skarpa, definierade lockar
 • Denna locktång är inte utvecklad med jonteknik

GHD Curve Soft Curl Tong – Bästa för volym

GHD levererar än en gång, och nu med med den fantastiska Curve Soft Curl Tong, som med sin specialdesignade fjäderaktiverade klämma ger extra stora lockar med ett mjukt och naturligt fall till de långhåriga typerna.

Därför ska du välja GHD Curve Soft Curl Tong

Oavsett om du är ute efter att få medellånga, stora och mjuka lockar eller redan har lockar i håret som måste tämjas så att du kan få mer definierade lockar – ja, då är denna Soft Curl Tong allt du behöver! Precis som namnet indikerar finns här alla möjligheter till att få just fina soft curls. Samtidigt, eftersom att det är en wand kan du få olika storlekar.

Detta är en modern locktång som är lätt att linda håret runt, och som med sina 32 mm breda värmeplattor verkligen lyckas ge dig eleganta lockar och extra fyllighet. Vi kan även lyfta det fina i att denna, vissa som andra smarta locktänger, har automatisk avstängning. När vi är inne på säkerhetsspåret kan vi även nämna att den också är utvecklad med en kall spets, så att du kan hålla fast i och vrida den utan risk för brända fingrar. Ska man vara fin får man lida pin gäller inte (!) här!

Det vi liker:
 • Ergonomiskt grepp så att du har maximal kontroll medan du lockar och stylar
 • Lång sladd på 3 meter som är vridbar ger stor rörelsefrihet
 • Konstant temperatur på 185 grader – locka säkert och effektivt utan att skada håret
 • Ultrazonsteknik med vilken du garanteras en jämn värmefördelning i locktångens keramiska beläggning
 • Värmeplattor med en bredd på 32 mm är optimalt för volym och fyllighet
 • Automatisk avstängning – efter 30 minuters inaktivitet stänger locktången av sig
Det vi ikke liker:
 • Denna locktång är inte utrustad med jonteknik
 • Inte så bra för kortare hårlängder eller mycket tjockt hår
 • Lite dyr i priset – det finns billigare locktänger av liknande kvalitet på marknaden

Dyson Airwrap Complete – Bästa för tjockt och starkt hår

Det kan egentligen aldrig bli fel med en Dyson-produkt, och med denna hypermoderna Allure Best of Beauty Award-vinnare får du både vackra lockar och en mängd olika styling-alternativ utan att du utsätter ditt hår för allt för höga värmetemperaturer. 

Därför ska du välja Dyson Airwrap Complete

Vi känner att det är vår plikt att förvarna dig innan du öppnar detta paket från Dyson! I det kommer nämligen så mycket som 3 olika borsthuvuden, 4 munstycken för att locka håret och ett torknings-munstycke. De medföljande spolarna låter dig göra både mjuka vågor och större lockar med superfina resultat. Generöst, eller hur?!

Det unika med den här Dyson Airwrap-modellen är att du slipper pressa håret mellan värmeplattorna när du lockar det – för det görs med luft! Med en innovativ och högteknologisk motor som blåser snabbare än du kan räkna till tre (Coanda-effekt) får du fina lockar genom att det håret hålls nära spolen och lindas runt locktången av sig själv. Det är en riktigt smart funktion som skonar dig från akrobatiska konster med armar och handleder – självlockande locktång, ja tack! Dessutom ger alla dess medföljande borsthuvuden goda möjligheter att vara kreativ och skapa ytterligare olika stilar efter att du har lockat håret. Helt enkelt complete!

Det vi liker:
 • En rejäl och rymlig förvaringsväska medföljer så att du har kontroll över alla delar
 • Multifunktionell locktång som också kan torka håret
 • Locktången är utrustad med en smart cool-shot-funktion så att du kan fixera lockarna
 • Intelligent värmekontroll för att undvika värmeskador
 • Du kan också platta håret med detta locktång
 • Fyra olika värmeinställningar och 3 luftflödeshastigheter
Det vi ikke liker:
 • Detta är en locktång med många tillbehör som kan vara lite svåra att hålla reda på
 • Denna Dyson-modell är i en hög prisklass
 • Inte bra för kort hår

Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler – Bästa för att göra naturliga lockar

Ytterligare en riktigt innovativ locktång på listan i form av denna Philips Stylecare Auto Curler. Den kan nämligen locka håret och samtidigt bevara dess fukt. Dessutom kan denna locktång ta hand om dubbelt så mycket hår åt gången, jämfört med tidigare locktänger från Philips, så att du kan gör dig i ordning dig på halva tiden.

Därför ska du välja Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler

Visst är du väl sugen på en locktång som kan locka håret med bra professionella resultat? Då är denna Philips StyleCare-modell precis vad du letar efter! Du garanteras glamorösa och hållbara lockar genom hög kvalitet och en smart design i form av extra lång cylinder och ett curl-boost-system. Dessutom arbetar den med en kontrollerad temperatur och smart lockskydd som gör att den roterande kolven anpassar sig efter håret och resulterar i fina och enhetliga lockar. Dessutom kommer locktången med ett pipande ljud att indikera när ditt hår är perfekt lockat vilket i sig är väldigt imponerande!

Med 3 olika temperaturinställningar från 170 – till 210 grader kan alla hårtyper bli lockade utan risk för värmeskador. Faktum är att denna locktång är en av marknadens mest skonsamma, då den bevarar hårets fukt och ger en keratin-boost. Kolven som lockar kan också svänga åt höger, vänster och åt olika håll, så att du kan skapa en maximalt naturlig, och lite busig, look. Om du också har långt och tjockt hår där det finns utmaningar att få lockarna att hålla är denna locktång riktigt bra!

Det vi liker:
 • Med så många som 27 olika stylingalternativ, kan du experimentera brett med olika stilar
 • Ergonomiskt och skönt grepp
 • Värmesäker design säkerställer att händer och fingrar är isolerade medan du arbetar med den
 • Utrustad med sensorer som känner av ifall det är för mycket hår, eller hår sitter fast
 • Locktångens keramiska beläggning med keratin är snällt mot håret – som en behandling som tar håret till cloud nine
 • Jonteknik så att du undviker frizz
Det vi ikke liker:
 • Det kan ta lite tid för vissa att vänja sig vid tekniken i denna locktång
 • Detta är en relativt dyr locktång

GHD Curve Classic Curl Tong – Bästa för att göra mjuka och voluminösa lockar

Den fjärde GHD-locktången i testet kommer här i form av klassikern Curl Tong!

Med ännu en fantastisk design från GHD kan alla hårlängder få klassiska, mjuka och stora lockar med ett fint fall. 

Därför ska du välja GHD Curve Classic Curl Tong

Det finns inget tvivel om att GHD står för kvalitet och användarvänlighet, och att de med denna Curve Classic Curl Tong har skapat en locktång som verkligen levererar. Detta kan bland annat hänföras till att du med en snabb uppvärmning och enkla funktioner får ett i det närmaste komplett stylingverktyg som kan göra fina lockar och vågor – oavsett hårtyp och hårlängd. 

Precis som de andra locktängerna i GHD:s Curve-serie är effektiviteten också avgörande här. Det är en mångsidig locktång som ger dig de eftersträvansvärda med mjuka vågorna och lockarna med ett resultat som håller och glänser – länge. Om du vill ha en avslappnad och elastisk, men fortfarande lite stramare och hållbar, look är det ditt go-to-verktyg. Som alltid har GHD utvecklat locktången med en lång och vridbar sladd, så din rörelsefrihet är toppklass även här.

Det vi liker:
 • Ultrazonsteknik – jämn och konstant temperatur på 185 grader säkerställer fantastiska salongresultat med minimalt slitage på håret
 • Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet gör denna modell optimal för de glömska typerna
 • Stödfot ingår så att du kan lägga ifrån dig locktången medan den är varm
 • Locktången är utformad med ett bra ergonomiskt grepp och fjäder-klämma så stylingen är skön och enkel
 • Kall spets så att du har säker och fullständig kontroll
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra om du vill ha mindre eller mycket definierade lockar

HH Simonsen Rod Deep Waver VS5 – Bästa för beach wave-looken

Vi inledde denna artikel med att bekräfta hur nice det är med beach waves – och vi är nu framme vid den locktång som kan sägas vara den bästa locktången i det avseendet. Danska HH Simonsen har här nämligen utvecklat en lite annorlunda locktång, som med minsta ansträngning på nolltid ger dig en riktigt snygg strand-look.

Därför ska du välja HH Simonsen Rod Deep Waver VS5

Mer av ett krusjärn än en locktång – så kan denna modell från HH Simonsen sammanfattas. Här behöver du inte vrida håret runt kolven eller själv rotera medan du jobbar, utan formen kommer i princip av järnet med dess värma själv. Du behöver därför inte oroa dig för att själv behöva ha stenkoll på rätt tekniken, eller brända fingertoppar för den delen. 

Denna formtång är genial för att skapa fasta, fina vågor och volym i medellångt och långt hår, och om du kammar håret lite efteråt får du en superhärlig beach wave-look. Tångens 5 temperaturinställningar sträcker sig från 150 – till 210 grader och den kan därför användas i såväl fint och tunt hår som starkt och tjockt hår. Förresten, om du ska du på en fest med 80-talstema eller styla barnen till en födelsedag, då kan det här verktyget till och med skapa den våfflade looken! 

Det vi liker:
 • 3 meter långt och vridbar sladd ger flexibilitet och riktigt bra rörelsefrihet
 • Keramiska värmeplattor som är belagda med turmalin så att du får extra skydd när du lockar håret
 • 5 olika temperaturinställningar
 • Ergonomiskt grepp med ett rejält gummihandtag gör det extra lätt att hålla i verktyget och styla
 • Utvecklad med teknik som Bianca Ingrosso hyllar
Det vi ikke liker:
 • Denna locktång skapar mer av avslappnade vågor snarare än distinkta lockar
 • Inte bra för kort hår
Babyliss Curl Secret 2 C1300E GHD Curve Creative Curl Wand Remington Curl & Straigth Confidence S6606 GHD Curve Classic Wave Wand Remington Pearl Ci95 GHD Curve Soft Curl Tong Dyson Airwrap Complete Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler GHD Curve Classic Curl Tong
HH Simonsen Rod Deep Waver VS5
Typ av locktång Automatisk Wand 25 mm breda värmeplattor Wand Wand 32 mm breda värmeplattor Automatisk med Coanda-effekt Automatisk 26 mm breda värmeplattor Krustång
Temperaturinställningar 2 st. 1 st. 5 st. 1 st. 9 st. 1 st. 4 st. 3 st. 1 st. 5 st.
Beläggning Keramisk Keramisk Keramisk med antistatisk turmalin Keramisk Keramisk Keramisk Ej specificerat Keramisk med keratin Keramisk
Keramisk med turmalin
Sladdens längd 2,5 meter 2 meter 1,8 meter 3 meter 3 meter 3 meter 2,6 meter 2 meter 2,6 meter 3 meter
Vridbar sladd Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Jon-teknologi Ja Nej Ja Nej Nej Nej Ja Ja Nej Nej

Hur man väljer den bästa locktången

När du väl ska välja mellan marknadens olika locktänger kan du börja med att fundera din hårtyp – har du långt eller kort, tjockt eller tunt hår? Vilken typ av lockar eller vågor letar du efter och vad är din budget? Alla dessa överväganden är värda att göra innan du lägger pengar på en ny locktång.

Många av oss letar efter ett fylligt och naturligt utseende när vi tänker på locktångens funktion, vilket också återspeglas i att många av de bästa locktängerna är utvecklade för att åstadkomma just detta. De skiljer sig dock åt på ett antal punkter, och dessa går vi igenom nedan.

Värmeplattornas material

Ett bra råd när du ska välja locktång är att undersöka locktångens värmeplattor; hur breda de är och vilket material de är gjorda av. Härifrån kommer du att kunna få en uppfattning om vilken typ av lockar tången kan göra, och även vilken typ av hår den kommer att vara mest effektiv för.

De flesta locktänger av hög kvalitet är utrustade med keramiskt belagda värmeplattor – vissa med jon-teknik, vissa utan. Det är aldrig en dålig idé att välja en locktång med joniserande plattor – vilket alltså bidrar till minskat frizz. Eftersom att vi vill ha fyllighet och volym kommer därför en stylingprodukt vanligtvis att räcka för att få fullständig ordning på frizz och busiga hårstrån efter att du har lockat det.

Dessutom har vissa locktänger, såsom många från GHD, specialdesignade värmeplattor med låg temperaturinställning och innovativ teknik som är grymma att hanterade flygande hårstrån och därmed säkerställer ett extra glänsande resultat.

Värmeplattornas bredd

Ett locktång med breda värmeplattor kan ta mer hår åt gången och lockens storlek blir vanligtvis också större och mjukare. Om värmeplattorna däremot är mindre blir det lättare att göra en mindre, mer distinkt lock. Att locka med mindre och smalare värmeplattor kommer dock att ta något längre tid om du har långt och tjockt hår, eftersom du kommer att behöva locka mindre hårpartier åt gången för att uppnå optimal effekt.

De med tjockt och starkt hår kommer nästan alltid att få ut det mesta av ett locktång med bredare värmeplattor – inte minst för att det går lite snabbare. En locktång med smala värmeplattor blir däremot oftast riktigt bra för tunna och fina hårtyper, oavsett om det är större eller mindre lockar som är målet.

Temperaturinställningar

De flesta locktänger har olika temperaturinställningar, och dessa – liksom storleken på locktångens värmeplattor – påverkar hur effektiv locktången blir för din hårtyp (tjockleken på dina hårstrån).

Som med andra varma stylingverktyg gäller att ju kraftigare hår, desto mer värme klarar det. Det betyder också att om du till exempel letar efter mindre och definierade lockar för tjockt och kraftigt hår, måste du se till att temperaturen kan stiga lite mer (men inte för mycket!), men att själva kolven fortfarande är relativt liten. Det är alltså några parametrar att ha i åtanke och du får försöka hitta den bästa kombinationen för dig!

Cylinder eller spole i locket – manuell eller automatisk?

När det gäller hur locktången ger själva locken, så finns det återigen flera alternativ att välja mellan. Även om det ena inte nödvändigtvis är bättre än det andra, kommer effektiviteten och möjligheten till olika storlekar att variera beroende på vilken typ av lock du vill ha.

En traditionell locktång med en keramisk beläggning på rundade värmeplattor, där håret kläms fast och roteras manuellt, ger vanligtvis “bara” en vanlig mjuk standardlock eller vågor. Även om många av dessa cylindriska locktänger är utformade för att även kunna göra mindre lockar, så är det en lite mer teknisk locktång du måste ta tag i om du vill ha små tajta lockar. Alternativt måste du komma igång med de gamla goda papiljotterna och bra med stylingprodukter – då kan du verkligen få till korkskruvarna.

Locktång eller wand?

Är du förvirrad över vad skillnaden är mellan en traditionellt locktång och en så kallad wand (ibland även kontång)? Vi ska förklara!

En traditionell locktång klämmer håret mellan två värmeplattor, medan du med en wand lindar håret runt locktångens cylinder. Med en traditionell locktång måste du själv vrida tången med locken i för att uppnå den lockiga effekten medan du med en wand bara håller tången med dit omslutna håret i några sekunder.

Det är ganska viktigt att en wand är utformad så att den yttre spetsen inte värms upp medan du använder den. I och för sig ingår en värmeskyddande handske med i stort sett alla dessa wand-locktänger, och denna är bra att ha på sig för att slippa oroa sig för risken att bränna fingrarna – även om din wand har en kall spets.

Guide för att använda en locktång

Som nämnts ovan är storleken på värmeplattorna avgörande för vilken locktång du ska välja. Till exempel hjälper det inte att använda en locktång med enorma värmeplattor om du vill ha små och skarpa lockar.

En annan sak som avgör resultatet är hur tångens spets är utformad; är det en rak cylinder eller är den mer konisk? En konformad locktång gör att du kan få flera olika typer av lockar i olika storlekar – rullar du håret runt den smalare spetsen får du stramare och definierade lockar, medan hår som rullas på den tjockare delen blir lösare och mer avslappnade lockar. Som en extra fördel med den konformade designen har du möjlighet att kombinera dessa olika typer av lockar!

Nu går vi vidare till hur du ska bära dig åt för att uppnå det resultat du vill ha med snygga lockar som håller!

Använd alltid en värmeskyddande produkt när du lockar håret

Oavsett vilket värmeverktyg du vill styla håret med ska du alltid skydda håret innan du börjar – till exempel med en värmeskyddande spray eller liknande. Även om det kan vara frestande att av olika anledningar hoppa över det här steget, skulle vi alltid rekommendera dig att komma ihåg värmeskyddsprodukten i håret. Det finns en mängd olika från marknaden – allt från prisvärda krämer från Björn Axén, till exklusiva serum från Kerastase.

Detta gäller alla hårtyper, men om du till exempel har känsligt hår och använder locktången alldeles för varmt kan en enda gång slita enormt på håret. Så, det är helt klart värt en investering (som vanligtvis inte är så stor: win-win!).

Locka bara när håret är torrt

Att bränna håret är något att undvika, och risken för detta ökar om det är blött – så kom alltid ihåg att torka håret ordentligt innan du börjar med locktången. Ditt hår kommer inte att brinna om du lägger det i locktången medan det är blött, men det är, möjligtvis lite motsägelsefullt nog, nära!

Förutom att vått och fuktigt hår är extra skört, kommer locktångens värme att smälta håret om det inte är helt torrt; det förstör helt enkelt fibrerna i dina hårstrån.

Dela upp håret i sektioner

Du kan göra lockandet mer effektivt om du delar upp håret i sektioner innan du börjar. Använd hårspänne som “krokodilklämmor” – det gör det superenkelt. Det finns inga regler för hur man delar håret, men ett bra råd är att börja att sätta upp håret på toppen av huvudet och arbeta dig nedåt. Du kan med fördel utgå från din bena, och därifrån dela upp håret från pannan och bakåt.

Locka åt rätt håll

Det kan låta konstigt, men du kan locka håret åt fel håll. För de finaste och mest naturliga resultaten ska du alltid locka håret bort från ansiktet – då får du både en enhetlig och smidig lock och ett superfint fall i längderna. Skulle du frestas att göra det i motsatt riktning (mot ansiktet),ska du åtminstone se till att göra det samma på båda sidor.

Locka inte för mycket hår åt gången

Många gör samma misstag att locka för mycket hår åt gången. Detta resulterar i en svag lock som, om den alls syns när du släpper den från locktången, aldrig håller särskilt länge. Tricket här är att ta ett något mindre hårparti än du direkt tänker att storleken på dina lockar ska vara.

Hur man lockar håret med ett locktång

Finns det något bättre än en gör-det-själv-guide? Nej, eller hur? Du har förmodligen redan en uppfattning om hur du på bästa sätt lockar ditt hår, men för ordningens skull får du här en tydlig steg-för-steg-guide.

Följ denna, tillsammans med tipsen ovan i åtanke, och du får bra resultat som håller hela dagen!

 1. Se till att håret är helt torrt och utan tovor innan du applicerar en värmeskyddande produkt och delar upp håret i sektioner.
 2. Slå på locktången och ställ in det till rätt temperatur – det brukar inte ta lång tid innan det är helt uppvärmd och klar att använda – vissa går så snabbt som på 30 sekunder.
 3. Använder du en wand, se till att sätta på den värmeskyddande handsken för att inte bränna dig på spetsen
 4. Ta en hårtest och vrid denna runt den koniska cylindern om det är en wand, eller lägg in den mellan plattorna i den traditionella locktången och vrid i riktning bort från ansiktet – kom ihåg att samtidigt gå nedåt
 5. Håll positionen i mellan 8 och 10 sekunder medan du fortfarande håller locktången nedåt
 6. Låt därefter hårtesten falla ut utan att röra vid den
 7. Sätt upp det lockade håret med en klämma så att det inte rör resten av håret
 8. Fortsätt på samma sätt genom alla sektioner och voilà – fina och hållbara lockar!

Låt lockarna svalna innan du rör dem

Vi var inne vid detta i stegen ovan, men vi kan återigen påminna om att när din hårtest har släppts från locktången och dess värme bör du sätta upp den i en klämma eller bara lämna den helt orörd tills den har svalnat. På så sätt kommer locken att hålla bättre och längre, samt att du får ett snyggare fall när du därefter eventuellt borstar ut det lite lätt, och till sist lägger in en stylingprodukt.

FAQ

Vilket locktång är bäst i test?

Babyliss Curl Secret 2 C1300E är den locktång som är bäst i test tack vare att det är en automatisk och effektiv locktång skapar stora och små, alltid perfekta, lockar för alla hårtyper.

Vilken temperatur ska en locktång ha?

Den högsta temperaturen i många locktänger är cirka 220 grader, och denna temperatur är avsedd för tjockt och starkt hår. Tunt och fint hår ska däremot inte lockas vid varmare än 190 grader.