Ljusterapilampa bäst i test 2022

1
Beurer TL30 Ljusterapilampa

För alla oss som inte vill lämna välmåendet under vintern åt slumpen, utan vara säkra på att vi på ett prisvärt och smidigt sätt får det dagliga ljus som har en rad fina effekter för vår hälsa, är denna ljusterapilampa, Beurer TL30, ett riktigt bra val. Det är en pålitlig modell som du enkelt kan ställa upp på ditt frukostbord hemma, eller mycket smidigt ta med till skrivbordet på jobbet tack vare dess behändiga storlek…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Beurer TL30 Ljusterapilampa 399 kr. Svenskt Kosttillskott
Lumie Brazil Ljusterapilampa##
Philips Somneo Wake up Light HF3653/01 Ljusterapilampa##
Beurer TL100 Ljusterapilampa 1.362 kr. Amazon.se
Beurer TL41 Ljusterapilampa##
Beurer IL21 Infraröd lampa##
Innolux Candeo Ljusterapilampa##
Lumie Arabica Ljusterapilampa##

Investerar du i en ljusterapilampa kan man säga att du investerar i din välmående och energi. För oss som bor uppe Norden kan bristen på ljus, särskilt under hösten och vintern, leda till trötthet och det som kallas för SAD, alltså Seasonal Affection Disorder eller årstidsbunden depression. Mängden d-vitamin och ljus vi får påverkar nivåerna av serotonin i kroppen, vilket innebär att om du ser till att få mer ljus in i din vardag får du mer av detta må-bra-hormon i kroppen.

Du är dock inte beroende av solen för detta, utan kan under vintern tillgodose detta behov med en ljusterapilampa. För ditt välmåendes skull har vi därför samlat de bästa produkterna när det kommer till de bästa ljusterapilamporna på marknaden. De alla är medicinskt godkända men skiljer sig åt gällande prisklass, funktioner och design, så läs vidare för att hitta den bästa modellen för dig och dina behov!

Beurer TL30 Ljusterapilampa – Bästa ljusterapilampan

För alla oss som inte vill lämna välmåendet under vintern åt slumpen, utan vara säkra på att vi på ett prisvärt och smidigt sätt får det dagliga ljus som har en rad fina effekter för vår hälsa, är denna ljusterapilampa, Beurer TL30, ett riktigt bra val. Det är en pålitlig modell som du enkelt kan ställa upp på ditt frukostbord hemma, eller mycket smidigt ta med till skrivbordet på jobbet tack vare dess behändiga storlek och smarta handtag. Den är givetvis medicinskt godkänt, och en solklar (no pun intended) testvinnare.

Mer info

Vill du ha det absolut bästa när det kommer till din ljusterapilampa, och vara säker på att den faktiskt fungerar i praktiken då du använder den, speciellt under hösten och vintern med din då sparsamma exponering för d-vitamin? Ta i så fall en närmare titt på denna modell från Beurer, eftersom den är godkänd som en medicinsk produkt. Du kan alltså säkert lita på att den fungerar precis som en ljusterapilampa ska, genom att bidra med välgörande ljus för kropp och själ. Denna lampa använder energibesparande LED-teknik och säljs till ett plånboksvänligt pris, så du behöver inte känna att du kompromissar vare sig med pris eller kvalitet.

Lampan arbetar med 10 000 lux då du har den på 10 cm avstånd bort från dig, så det är bara att du placerar dig och tittar in i denna ljusterapilampan, där den är inställd på 15 minutersintervaller, men du kan mycket väl sitta 30 minuter om du vill det. 30 minuter per dag, gärna på morgonen, brukar vara lagom för många. Beurer TL30 uppfyller alltså industristandarden på 10 000 lux, vilket betyder att mängden ljus som avges motsvarar intensiteten i solljuset under en eftermiddag. Därför finns chanser att det på bästa sätt till att öka dina nivåer av serotonin, vårt må bra hormon.

En tydlig fördel med den här modellen är också att den är flimmer- och UV-fri, så även om du påverkas av denna typ har du inget att oroa dig för. Att den startar upp så pass mjukt är riktigt skönt. Dessutom är produkten lätt att förvara eftersom den inte är särskilt stor. Dess design är nämligen väldigt slimmad och ger ett nätt intryck. Detta sker dock inte på bekostnad av en för liten ljusskärm, då denna, liksom hela maskinen och dess funktioner, har utvecklats med optimalt bidrag till välmående i fokus. Så nu förstår du nog att detta är en riktigt bra ljusterapilampa, bäst i test enligt oss!

Det vi liker:
 • Kommer med en praktisk väska för förvaring
 • Enkel och kompakt design som du kan ha hemma eller med på språng
 • Styrs enkelt med en knapp
 • Fri från UV och flimmer ger hälsosammare ljus ur flera aspekter
 • Prisvärd modell där du inte kompromissar med pris eller kvalitet
 • Använder energibesparande LED-teknik vilket gör den ännu mer prisvärd och miljövänlig
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som en budgetvariant som inte lever upp till de högsta kraven
 • Av- och påknappen är infälld och lite svår att komma åt
 • Går inte att hänga upp

Lumie Brazil Ljusterapilampa – Bästa för 2 personer

Att starta dagen tillsammans med sin partner eller kompis kan vara riktigt mysigt, men stämningen kan snabbt sänkas om ni mitt i morgonmyset behöver komma överens om vem som ska få glädje av er ljusterapilampa. Med denna Lumie Brazil Ljusterapilampa behöver ni dock inte argumentera om vem som ska få vakna bäst, då den är utmärkt anpassad för att två personer samtidigt ska få ta del av dess 10 000 lux från hela tre kraftfulla spektrumlampor. Samtidigt som lampan har ett stort upptagningsområde ger den inte ett klumpigt intryck, utan tvärtom har den en slimmad rektangulär form med ett integrerat handtag för optimal smidighet.

Mer info

Lumie är ett företag som betraktas som en av Europas absoluta ledare inom ljusterapi, vilket innebär att man har höga förväntningar på denna Lumie Brazil. Vi kan med glädje säga att många av dessa förväntningar bör uppfyllas, då den har utvecklats med stor noggrannhet vad gäller funktioner, egenskaper och design. Som med många ljusterapilampor är konceptet dock ganska enkelt; tre kraftfulla spektrumlampor projicerar ljus upp till 10 000 lux och du tittar då med stängda ögon rakt in i lampan under rekommenderade 30 minuter per dag för att bekämpa SAD och andra relaterade tillstånd. Ju längre bort du sitter då du ska använda lampan, desto mer tid krävs då du tittar rakt in i lampan, medan du vid kortare avstånd behöver kortare behandlingstid. För denna Lumie Brazil gäller, liksom för de allra flesta ljusterapilampor med 10 000 lux, att 30 minuter ljusterapi gäller då du sitter på 35 cm avstånd bort från ljuset, medan det kan krävas 120 minuter då du sitter vid 85 cm avstånd. Följer du dessa riktlinjer för avstånd från ljuset får du allra bäst effekt av din behandling och kan därmed få goda chanser att bota din vinterdepression.

En av de främsta aspekterna som gör att Lumie Brazil platsar bland de ljusterapilampor som är bäst i test är den unika formen. Den är nämligen designad som en rektangel, snarare än en form av lampa eller mer konventionell design, vilket ger en känsla av stil och rena vita linjer som påminner om futurism, och påminner om den design som Apple använder för sina produkter. På så sätt kommer den att smälta in väl i det moderna hemmet. Dessutom hjälper denna form också till att leverera SAD-ljusterapi i högsta klass.

Produktbeskrivningen kan skryta med hur den ”unika konvexa designen” kanaliserar ljuset från glödlamporna, och detta tillsammans med den stora storleken gör att möjligheterna för hur och var du kan använda denna Lumie Brazil är mycket stora.

Denna ljusterapilampan projicerar ett lugnande vitt ljus på en större yta än de flesta ljusterapilampor. Detta innebär att du inte är riktigt lika bunden till att sitta still vid lampan, så fördelen här är att du kan gå runt, fixa och njuta av din morgonrutin, medan du får en positiv effekt från ljuset.

Det vi liker:
 • Stort upptagningsområde utan att du är begränsad att sitta nära lampan
 • Väl genomtänkt design som både är smart och snygg
 • Medicinskt godkänd
 • Dess stora storlek gör att den kan användas av två personer samtidigt
 • Integrerat handtag på toppen gör att den är lätt att transporter
Det vi ikke liker:
 • Högre pris än flera andra ljusterapilampor
 • Dess stora storlek gör att den tar upp mycket plats
 • Sladden är relativt kort, vilket gör att du måste placera den nära ett eluttag

Philips Somneo Wake up Light HF3653/01 Ljusterapilampa – Bästa med både ljus och ljud

Att väckas av en irriterande signal från väckarklockan i ett mörkt rum kan få vem som helst att vilja lägga kudden över huvudet, somna om och avboka dagens planer. Motsatsen kan du dock få uppleva med denna Philips Somneo Wake up Light, då det är en unik modell där du kan välja att väckas av valfri musik och ljus. Soluppgång med favortitlåten eller fågelkvitter under mörka vintermorgnar? Inga problem! Den har således fina funktioner, där en annan av dem, RelaxBreathe, även hjälper dig att somna skönt på kvällen.

Mer info

Denna sollampa från Philips är en perfekt investering för dig som vill ha full koll på ljud och ljus i din ljusterapilampa. Så om du vill ha en skräddarsydd upplevelse med din ljusterapilampa, rekommenderar vi dig denna modell från Philips som vi har utsett till bäst i test. Det är möjligt för dig att anpassa både ljus och ljud till dina egna behov och önskemål.

Dessa möjligheter resulterar i en bättre och mildare uppvaknande så att du kan få en bra start på morgonen. Du kan välja mellan 20 inställningar för ljus och om det är så att vill höra musik och standardljud när alarmet hörs har du 8 inställningar för ljud. Tänk dig själv att kunna vakna till precis den låt eller program som du vill, istället för att nästan skrämmas upp av något skrikande alarmljud – definitionen av drömstart på dagen, eller hur?

Det är enkelt att ställa in denna ljusterapilampa, även kallad d-vitamin lampa, efter dina behov, eftersom den är utrustad med smart touch-funktion. Det kräver alltså bara ett tryck och sedan kan du styra larm, inställningar etc. Produkten är också utrustad med tre smarta funktioner som du garanterat kommer att ha nytta av. Den har bl.a. skonsamt uppvaknande så att ljuset som väcker dig efterliknar solen, och en speciell ljusguide som hjälper dig att hitta på natten, om du skulle vakna då, så att du inte behöver tända det vanliga ljuset. Dessutom hjälper denna ljusterapilampa dig att få en mer regelbunden och djupare andning med funktionen RelaxBreathe. Dessa funktioner skiljer sig från många andra av testets ljusterapilampor. Sammantaget är alltså denna Philips Somneo Wake Up Light en riktigt bra ljusterapilampa, bäst i test enligt oss, som har flera användbara funktioner och egenskaper!

Det vi liker:
 • 20 olika inställningar för ljus och 8 för ljud så att du slipper ett tråkigt larmljud
 • Enkel att ställa in med smart-touch funktion
 • Inbyggd USB-port för mobilladdning och larm så att du kan vakna i tid
 • Kan också användas på kvällen för att lugna lättare tack vare RelaxBreathe-funktion
 • Snygg, rund design i modern stil
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som överflödigt med totalt 28 olika inställningar
 • Inte möjligt att ställa in radio som ljud
 • Snooze-funktion vilken kan användas felaktigt för de som har svårt att verkligen komma upp på morgonen

Beurer TL100 Ljusterapilampa – Bästa med styrning via app

Allt mer i våra liv idag är sammankopplade med teknik, och det känns mest som en tidsfråga innan hela husets belysning, vitvaror och dörrar går att styra från mobilen. I detta avseende ligger denna Beurer TL100 Ljusterapilampa steget före, då den smidigt går att styra via en app i mobilen. Dessutom erbjuder den stora valmöjligheter på belysning, med hela 256 olika nyanser, där givetvis standardljuset på 10 000 lux ingår. Allt utan flimmer och UV-strålning!

Mer info

Det råder ingen tvekan om att Beurer verkligen har försökt få in allt bra de kunde komma på i denna Beurer TL100 Ljusterapilampa. Det som framför allt får den att sticka ut från andra ljusterapilampor på marknaden är inte hur väl den fungerar som ljuskälla, utan snarare att den kan styras via en app. Styrning via en app är ett utmärkt sätt att lägga till lite bekvämlighet till denna Beurer TL100, och jag tror att vi är många som kan enas kring att faktumet att slippa ställa sig upp för att styra ljusterapilampan är något man inte tackar nej till. Att kunna styra teknik hemma med teknik i handen är något vi tar allt mer för givet idag. Här kan du alltså använda Bluetooth-anslutningen för att använda Beurer LightUp-appen för att styra ljuset via en telefon, och du laddar enkelt ner appen via App Store eller Google Play.

Sedan har vi kvaliteten på själva ljuskällan. Dess 10.000 lux bör erbjuda den ljusstyrka som behövs för effektiv ljusbehandling. Det finns också olika ljusfunktioner med dagsljus och stämningsbelysning. Användare kan ställa in en timer och växla mellan 256 nyanser på färg för att anpassa till situationen ytterligare. Du kan välja på färger som går i allt från solljus-aktigt till lila eller gröna färger, och med så många som 256 nyanser placerar sig denna Beurer TL100 i toppen av marknadens lampor.

Att du kan välja mellan ett standardljus och stämningsljus visar på modellens flexibilitet, där de som lider av SAD främst har stor nytta av det första. Vidare är dess ljus fritt från både UV och flimmer. Den passar således lika bra att vakna till som att ha ståendes på kontoret, där ni är flera som kan dra nytta av ljuset på olika sätt på mörka morgnar.

Det vi liker:
 • Såväl sol- som stämningsljus ger stor flexibilitet i hur och när du vill använda ljusterapilampan
 • Möjlighet att välja bland nästan 300 färger – flest på marknaden!
 • Styr lampan smidigt via en app
 • Snygg design som smälter in i alla inredningsstilar
 • Vissa användare uppskattar att använda den som sminkassistent
Det vi ikke liker:
 • De som inte har en smartphone eller är så tekniskt orienterade kan tycka app-lösningen är krånglig
 • Appen förutsätter bra anslutning
 • Kan upplevas som överflödigt med så många färger, särskilt ur en medicinsk aspekt

Beurer TL41 Ljusterapilampa – Enkel och användarvänlig

Ett av huvudsyftena med att använda en ljusterapilampa är att vakna till och bli pigg, så det är inte konstigt om man före sina uppiggande minuter i ljuset inte orkar hålla på och välja bland massa olika inställningar. Då vill man hellre enkelt bara trycka på en smidigt placerad på-knapp, och låta lampan göra resten, som med denna enkla Beurer TL41. Denna modell kan du också smidigt hänga upp på väggen, och så fungerar den med energibesparande, hållbara LED-lampor.

Mer info

Denna ljusterapilampa från Beurer, TL41, passar perfekt för de som vill ha en av marknadens bästa ljusterapilampor i en enkel variant både vad gäller design och när det kommer till enkelhet i att förstå sig på den. Ibland är det ju faktiskt så att den mest förenklade designen är mest tilltalande när det gäller ljusterapilampor. De som lider av trötthet och hjärndimma på morgonen, inte minst under vinterhalvåret, vill ju inte bråka med svåra inställningar för att få bästa resultat – och då hjälper denna modell perfekt.

Designen av denna Beurer TL41 bör tilltala dessa personer eftersom den endast har en enkel, lättillgänglig knapp på framsidan för att tända lampan. Här får användare direkt hela 10 000 lux med en naturlig ton för effektiv ljusterapi. Du behöver alltså inte hålla på och fatta massa olika beslut gällande hur ljust lampan ska lysa, eller huruvida det ska spelas musik eller inte, utan här får du det optimala och enkla serverat.

Denna lampa är dessutom smidig i sin design så att du kan enkelt placera den på ett skrivbord eller montera den på väggen beroende på önskemål. Kanske har du en snedvägg som din säng är placerad under så att du kan sätta lampan där och därmed få den att lysa rakt ned på dig?

Denna modell har ett relativt lågt pris, och du kan även spara en del pengar på dess strömförbrukningen, tack vare användningen av energibesparande LED-lampor. Det energibesparande systemet är viktigt för dem som vill bli lite grönare i sina dagliga terapisessioner.

Det betyder också att ljuset inuti ska hålla mycket längre än andra märken. LED-lamporna skapar också en trevligare ljuskälla med mindre flimmer. Faktum är att vissa användare säger att detta är ljusare och mer användarvänligt när det gäller ljuskällan än andra lösningar.

Det vi liker:
 • En enkel modell som är lätt att förstå sig på med endast en inställning
 • Smidig knapp på framsidan som du styr allt från
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Energibesparande LED-teknik gynnar såväl miljö som ekonomi
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som lite väl enkel i sin konstruktion, där man kan önska fler inställningar
 • Ljuset lyser inte koncentrerat på användaren, vilket innebär att de runtomkring kan bli störda

Beurer IL21 Infraröd lampa – Billig ljusterapilampa med infrarött ljus

Denna Beurer IL21 erbjuder en annan typ av ljusterapi än testets andra modeller. Att bada infraröd bastu är en terapiform för bl.a. ökad avslappning och energi som har exploderat i Sverige den senaste tiden. Människor både går till speciella salonger och köper stora bastus hem, men ett prisvärt alternativ till detta är denna infraröda lampa från Beurer. Den riktar du enkelt mot det område som du vill behandla, och får från ljuset och värmen underbar avslappning i muskler och leder, oavsett om du är äldre eller en ung idrottare.

Mer info

Här har vi ytterligare en av Beurers bästa ljusterapilampor, men denna modell skiljer sig en hel del från de andra i detta test. Framför allt beror det på att denna Beurer IL21 har utvecklats med infrarött ljus. Detta får flera effekter. Framför allt kan man nämna att den är särskilt lämplig för att behandla spända muskler, då infraljuset får dem att slappna av. På så sätt kan denna IL21 vara ett perfekt verktyg för de som tränar mycket. Kanske har du hört om explosionen av infraröda bastus i Sverige? Såväl ställen som hemma-bastus poppar upp som svampar ur jorden nu, och denna lampa är en smidig och mer ekonomisk variant på detta. Du behöver bara rikta lampan mot där du som mest behöver den och slappna av.

Ett annat sätt på vilket IL21 skiljer sig från andra ljusterapilampor i detta dagsljuslampa-test av ljusterapilampor är att den avger värme. Detta är riktigt skönt, och användare lyfter att efter många år av smärtstillande medicin kan de sluta ta det och istället bli smärtfria med hjälp av denna lampa som får dem att slappna av.

Medan den endast har en inställning för ljus och värme kan du anpassa dess vinkel på 5 olika sätt, så att du kan använda precis där du behöver. Som du förstår är detta en mycket användbar infraröd lampa, oavsett om du är en ung idrottare eller äldre person med ledsmärta. Dessutom är den inte lika tydligt dedikerad som de andra ljusterapilamporna i detta ljusterapilampa-test till att endast hjälpa på vintern. Som om inte det vore nog bör de flesta av dem ha råd med den, eftersom att den säljs till ett lågt pris!

Det vi liker:
 • Har förmåga att göra musklerna avslappnade och bidra till minskad smärta i dem och leder
 • Skön värme som får stressade användare att slappna av
 • Säljs till ett lågt pris som de flesta har råd med
 • Ett prisvärt och platsbesparande alternativ till stora infraröda bastus
 • Möjlighet att vinkla den på 5 olika sätt
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som alltför enkel med endast en inställning
 • Fungerar inte lika bra mot SAD och trötthet som en standard ljusterapilampa, utan mer för andra behandlingar
 • Det röda ljuset och glaskonstruktionen i lampan kan se billigt ut

Innolux Candeo Ljusterapilampa – Vanlig lampa och ljusterapilampa i ett

Du som sätter minimalism och stilrenhet i första rummet kommer helt klart att lockas av tanken på denna 2-i-1 lösning från Innolux. De har nämligen utvecklat en snygg taklampa som kan användas både som vanlig lampa och som ljusterapilampa, då den är medicinskt godkänd. Det är en modern, platsbesparande och smidig lösning, och som bonus förbrukar den vanliga lampan endast 15 watt.

Mer info

Om du letar efter en ny lampa för matbordet eller vardagsrummet, samt samtidigt en ljusterapilampa, kan du nästan lika gärna slå ihop de två inköpen i ett! Det sparar mycket resurser från dig – allt från research kring bästa produkt samt återförsäljare och pengar, till plats. Lockas du av denna tanke bör du absolut vända dig till denna Innolux Candeo! Med den här modellen får du en snygg taklampa som dels kan användas som en vanlig lampa, men också en ljusterapilampa.

Då den används som en vanlig taklampa har den en strömförbrukning på bara 15 watt och är utrustad med en energisparlampa. När du vill göra lite extra väl för din kropp och energinivå kan du helt enkelt byta lampan till en för ljusterapi. I så fall kommer lampan att använda ett lysrör med dagsljus spektrum vitt ljus. På så sätt behöver du inte, som med andra ljusterapilampor, tänka på att ställa undan din lampa då du har använt den, eller att den på annat sätt ska ta upp plats i rummet eller skåpen då du inte använder den, utan den hänger där den hänger. Den smälter alltså väl in, och jag kan garantera att låter du någon gissa om du har en snygg inredningsdetalj som denna lampa och en uppiggande terapisession i ett och samma kan de ha svårt att tro dig.

Om du sitter på ett avstånd av 23 cm får du 10 000 lux från lampan, medan antalet sjunker till 2 500 lux på ett avstånd av 45 cm. Du kan helt fritt välja om du vill ha lampan placerad över ett bord, t.ex. ditt skrivbord där du jobbar, eller över en öppen yta så att du kan ligga under lampan i soffan.

Denna modell är också medicinskt godkänd och har en CE 0434 DNV-märkning. Du har möjlighet att köpa den i flera färger, samt, som sagt, antingen montera den på väggen eller i taket och kan där justera höjden utan problem. Sammantaget förstår du att detta är en riktigt smart lampa som helt klart är bäst i test av marknadens 2-i-1-modeller.

Det vi liker:
 • Multifunktionell lampa som du kan använda antingen som vanlig lampa eller för ljusterapi
 • Elegant design av den finska designern Katariina Nuutinen och kan beställas hem i flera olika färger beroende på vad som passar dig och ditt hem
 • Möjlighet att justera lampans höjd med en flexibel och lång sladd
 • Modern lösning som ger ljus och energi till hela familjen
Det vi ikke liker:
 • Brist på flexibilitet då du endast kan ha den hängande på ett ställe
 • Dyrast i detta test, vilket gör att de med stram budget behöver välja bort den
 • Kan vara krånglig att börja använda då den behöver monteras i jämförelse med andra ljusterapilampor

Lumie Arabica Ljusterapilampa – Prisvärd modell med 10 000 lux

Vill du säga hejdå till vintertrötthet (såklart, vi bor ju i Sverige?!) men inte behöva investera så mycket tid eller pengar i själva köpet eller användandet av lösningen – en ljusterapilampa, är denna Lumie Arabica ett bra val för dig. Den gör det den ska, och den gör det bra och enkelt! Här får du nämligen en medicinskt godkänd ljusterapilampa med 10 000 lux som är smidig att använda och transportera, samtidigt som den säljs till ett plånboksvänligt pris.

Mer info

Om du efter att ha läst om Lumie Brazil blev ännu mer nyfiken på andra lampor från denna tillverkare kan vi med glädje presentera denna Lumie Arabica, som är en annan av marknadens bästa ljusterapilampor från Lumie. Detta är en enklare och mindre variant än Lumie Brazil, och fungerar bättre för en person snarare än två personer samtidigt, men är fortfarande en mycket effektiv ljusterapilampa som gör det du förväntar dig av en sådan.

Med denna kan du få hjälp att säga hejdå till trötthet och SAD! Den teknik som har använts i den här produkten är nämligen helt optimerad för att göra rummet tillräckligt ljust så att du inte känner dig seg och sömnig. Lampan är certifierad av en medicinsk specialist, vilket fungerar som en indikation på dess förmåga att få dig att må bättre.

Trots dess höga effektivitet och kvalitetsindikation i form av en så pass etablerad tillverkare behöver du inte lägga alla dina besparingar på denna modell, utan den säljs till ett plånboksvänligt pris. Dessutom hyllas den för att vara väldigt tyst, så har du väl blivit av med huvudvärk och trötthet tack vare en ljusare omgivning, kommer du inte att få tillbaka den på grund av något surrande ljud eller liknande. Sammantaget en mycket bra ljusterapilampa, där du får mycket för pengarna!

Det vi liker:
 • Enkel modell med en intuitiv av- och påknapp på framsidan
 • Utvecklad med ett integrerat handtag så att den är enkel att transportera
 • Säljs till ett lågt pris, som de flesta har råd med
 • Kvalitetsmärke i form av medicinsk certifiering
 • Du slipper att fatta beslut om vilket ljus du ska ha då maskinen endast har ett alternativ vilket är skönt då du är trött
Det vi ikke liker:
 • Dess ljuskälla i form av lysrör syns genom glaset vilket kan störa ögat
 • Endast en inställning kan upplevas som en brist för de som vill ha en mer avancerad modell
 • Saknar filter som gör ljuset uv-fritt
Beurer TL30 Lumie Brazil Philips HF3653 Beurer TL100 Beurer TL41 Beurer IL21 Innolux Candeo Lumie Arabica
Typ: Ljusterapilampa Ljusterapilampa Ljus och ljud Ljusterapilampa Ljusterapilampa Infraröd Ljusterapilampa Ljusterapilampa
Medicinskt godkänd: Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Behandlingstid: 15 min 30min 30 min 15 min 30 min Valfri >30min 30 min
Ljusintensitet 10 000 lux 10 000 lux 315 lux 10 000 lux 10 000 lux Infra 400 kelvin 6 400 kelvin
Antal inställningar: 1 st. 1 st. 28 st. 256 st. 1 st. 1 st. 1 st. 1 st.
Timer Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej
UV-filter: Ja Nej Nej Ja Ja Nej Nej Nej
Watt 5 watt 3×36 watt 18 watt 45 watt 30 watt 150 watt 55 watt 55 watt
Mått: 23,5 x 15,6 x 2,6 cm 50 x 32 x 15 cm 22,5 x 22 x 12 cm 33,5 x 33,5 x 15 cm 31 x 26 x 14 cm 14,5 x 22 x 17,5 cm 37,5 x 37,5 x 12 cm 38 x 22 x 17 cm

Hur du väljer den bästa ljusterapilampan

Nu när du tidigare i detta ljusterapilampa-test har fått koll på de bästa ljusterapilamporna på marknaden kommer du här att guidas till några av de viktigaste parametrarna att vara medveten om i valet av ljusterapilampa.

 • Storlek: Det är en bra idé att hålla koll på hur mycket plats ljusterapilampan du har hemma tar upp. Detta beror på att vissa av ljusterapilamporna på marknaden är mycket stora i storleken, varför de inte kan placeras på sängbordet eller kanske får plats på ett fullt skrivbord. I Då krävs det att du har möjlighet att avsätta specifikt utrymme för lampan. Du kan också få några modeller som är mindre, till exempel vår testvinnare, och även sådana som kan hängas på väggen eller i taket – vilka är de bästa valen om du vill ha en platsbesparande modell
 • Medicinskt godkänd eller kliniskt testad: Vi rekommenderar att du siktar in dig en modell som är medicinskt godkänd och/eller kliniskt testad. I så fall kan du lita på att lampan fungerar som den ska och har rätt egenskaper för att kunna bidra till minskad trötthet och SAD. Det finns inget behov av att slösa bort pengar på en modell som inte fungerar som du förväntar dig. Du kan läsa mer om de medicinska aspekterna kopplat till ljusterapi och hur det kan hjälpa dig bl.a. vid SAD i denna artikel
 • Inställningsalternativ: Du bör tänka på att vissa lampor är utformade för att ställas in på flera olika ljus- och ljudnivåer, medan andra bara kan användas i en nivå. Det är en klar fördel om du bestämmer dig i förväg om du vill ha en modell med många inställningsalternativ vad gäller ljusstyrka eller om det ska vara en mycket enkel variant, så att du kan slimma ned urvalet kring vad som kan hjälpa dig bäst
 • Inbyggda funktioner: Förutom att ha många inställningsalternativ finns det också modeller med flera olika inbyggda funktioner. Detta kan t.ex. vara högtalare, sömnmätare, väckarklocka, byte av ljus, soluppgång och solnedgång etc. Återigen är det helt upp till dig själv vad du föredrar när du köper din ljusterapilampa. För vissa kommer det att vara bra att lampan har lite fler funktioner, samtidigt som det mest kan kännas krångligt och överflödigt för andra
 • Användarvänlighet: Vi rekommenderar att du tänker på lampans struktur och användarvänlighet när du tittar på olika modeller. Detta gäller särskilt om du vill ha en av marknadens dagsljuslampor med många inställningsalternativ och funktioner. Detta eftersom att du riskerar att inte få ut mesta möjliga av lampan om den är svår att förstå sig på. Det är därför viktigt att du hittar en modell som är lätt att anpassa efter dina behov – oavsett hur många inställningar det handlar om om. Du kan även hålla koll på huruvida du kan styra marknadens olika ljusterapilampor via teknik såsom en app, vilket kan vara riktigt uppskattat och ha en självklar plats i ett teknikintresserat hem
 • Strömförsörjning: De flesta ljusterapilampor är utrustade med sladd – vissa med reservbatteri eller uppladdningsbart batteri. Det är helt upp till dig vad du föredrar. Vi vill dock påpeka att det kan vara en fördel att välja en variant med en lång sladd om du väljer en sådan lampa för ljusterapi hemma. Detta beror på att du då har större flexibilitet i förhållande till var lampan kan placeras. När allt kommer omkring kan det vara irriterande om du måste sitta på en viss plats i huset eftersom det är det enda eluttaget som finns tillgängligt

FAQ

Vilken ljusterapilampa är bäst i test?

Vi har utsett Beurer TL30 till marknadens bästa ljuslampa, bäst i test helt enkelt, då det är en medicinskt godkänd ljusterapilampa som är perfekt att använda både hemma och ta med sig till till exempel kontoret. I testet har vi samlat marknadens bästa ljusterapilampor, så om du har andra önskemål, t.ex. om inkluderat ljud, kan du mycket väl läsa igenom hela listan!

Hur använder jag en ljusterapilampa?

Du använder en ljusterapilampa och får bäst effekt av din behandlingstid bland annat genom att vara noga med att sitta på rätt avstånd från lampan och under den rekommenderade tiden, med fördel på morgonen under vinterhalvåret då du har som mest brist på dagsljus. Samtidigt kan du också få bra, om än inte lika stark, effekt av att ha lampan påslagen och göra andra saker under tiden.

Hur länge ska jag använda ljusterapilampan?

Hur länge du ska använda en ljusterapilampa varierar mellan olika personer beroende på hur det individuella behovet och läget ser ut och vad som hjälper just den individen. Du får bäst effekt om du använder den minst sju dagar i rad, och för många personer räcker detta i några veckor medan andra kräver månader av behandling.