Laserskrivare test 2022

1
HP LaserJet Pro M15w

Med denna laserskrivare från HP får du en pålitlig och snabb laserskrivare. Du kan smidigt skriva ut från din telefon och/eller via molnet, och detta samtidigt som du sparar energi, pengar och plats! När du inte nöjer dig med något annat än en kombination av det allra bästa när det kommer till skrivare är denna HP LaserJet Pro M15w rätt skrivare för dig! Vi har utsett den till den bästa laserskrivaren 2021, och det på…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
HP LaserJet Pro M15w 539 kr. inky
HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw 4.395 kr. Dustin Home
Brother HL-L2350DW 465 kr. 123ink.se
Brother DCP-L2530DW 465 kr. 123ink.se
HP LaserJet Pro MFP M479fdw 873,75 kr. Swedoffice
Canon i-SENSYS MF3010 2.495 kr. CyberPhoto

Idag har vi det allra mesta samlat i våra mobiler och datorer – även viktiga dokument. Däremot finns det visst material som bara blir något helt annat som utskrivet, och då är en laserskrivare ett perfekt hjälpmedel för det. Generellt är laserskrivare oerhört effektiva och kan mata ut dokument efter dokument i en rasande fart. Tiden då man “råkade” stå vid skrivaren för att få lite extra rast är över!

Det kan dock vara svårt att veta vilken laserskrivare som är bäst för dig och dina behov. Därför har vi här samlat de bästa laserskrivarna så att du kan hitta den bästa, oavsett om det är till det delade- eller hemmakontoret. Du kommer även att guidas till hur du väljer rätt modell för dig.

HP LaserJet Pro M15w – Laserskrivare bäst i test

Med denna laserskrivare från HP får du en pålitlig och snabb laserskrivare. Du kan smidigt skriva ut från din telefon och/eller via molnet, och detta samtidigt som du sparar energi, pengar och plats!

När du inte nöjer dig med något annat än en kombination av det allra bästa när det kommer till skrivare är denna HP LaserJet Pro M15w rätt skrivare för dig! Vi har utsett den till den bästa laserskrivaren 2021, och det på goda grunder. Först och främst är HP en väletablerad tillverkare av skrivare som därmed under många år har haft chansen att förfina sina tekniker hos sina populära skrivare, och denna skrivaren är inget undantag!

Vad är då så viktigt när man skriver ut? Vad är det man ska prioritera när man vill skriva ut på smidigaste sätt? Vad är tecken på hög kvalitet? Till det mest basic hör där möjlighet till att skriva ut dubbelsidigt, att ens laserskrivare är lätt att använda, att det är snabba utskrifter (både ensidiga och dubbelsidiga utskrifter). För de med höga krav på effektivitet är kanske att det inte tar lång tid och många sidor i minuten prioriterat. Som marknadens bästa laserskrivare kan HP LaserJet Pro M15w bocka för allt detta!

Här är drifttiden maximerad med en utskriftshastighet på upp till 18/19 sidor per minut. Den har en smart och snygg design som passar in på de flesta kontor. Vad som bland annat gör den så uppskattad i sin design är att den är tillräckligt liten att få plats i stort sett överallt. Så säg hejdå till de stora kolosserna som tar upp massa yta på golvet!

Prisvärd men funktionell

Man kan även förvånas av att denna förvånansvärt lilla skrivaren ger oerhört hög kvalitet – sida efter sida. Detta trots att den säljs till ett relativt lågt pris jämfört med de flesta andra skrivare som är såhär pass bra. Det som däremot blir ett minus för modellen är att den endast skriver ut i svartvitt, inte färg vilket många kan sakna.

Ett plus är dock att din elräkning inte kommer att dra iväg då du här får hjälp till att spara energi med HP Auto-On/Auto-Off-teknik. Att det går så pass snabbt att skriva ut beror på dess förinstallerade HP originaltonerkassett.

Det märks även att denna skrivaren, HP LaserJet Pro M15w, är en som är väl anpassad efter de krav som ställs 2021. Du kan nämligen skriva ut från molnet, såsom Google Cloud Print och Apple AirPrint, skriva ut och skanna från smarttelefonen eller surfplattan, samt beställa toner med HP Smart-appen. Här får du även enkel delning av resurser tack vare åtkomst och utskrift via trådlösa nätverk. Sammantaget är det en riktigt bra laserskrivare, bäst i test!

Det vi liker:
 • Kompatibel med ett antal olika molntjänster
 • Snabb första utskrift på endast 8,4 sekunder
 • Säljs till ett relativt lågt pris
 • Energibesparande tekniker med HP Auto-On/Auto-Off-teknik
 • Snygg och smidig design
Det vi ikke liker:
 • Kan endast skriva ut i svartvitt
 • Relativt låg månadskapacitet på 8 000 sidor

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw – Bästa färgskrivaren

Här får du ytterligare en bra laserskrivare från HP, men denna skrivaren har möjlighet att skriva ut i färg! Precis som med vår testvinnare från HP går det väldigt snabbt och smidigt att skriva ut, och du kan gör det med eller utan nätverk.

Mer info

Med denna laserskrivare, HP Color Laserjet Pro M281fdw, kan du med lätthet skriva ut, scanna, kopiera och faxa. Således en riktigt bra allround-skrivare när du vill skriva ut i både mono och färg. Den ger livliga färger och tack vare en förbättrad patronkapacitet håller den längre. Denna skrivaren har även utvecklats med separata färgpatroner som gör att du kan fylla på en färg i taget. Stor frihet som du kan komma att uppskatta! När vi är inne på patroner kan vi även nämna att den stödjer högpresterande XL-patroner

Denna laserskrivare har en smart och smidig designen som tillsammans med de många funktionerna gör att den passar perfekt till ditt kontor. Den är större i storleken än vår testvinnare från HP, men kapaciteten är även den större. Du kan här skriva ut upp till 21 sidor per minut i svartvitt eller 20 utskrifter per minut i färg. På så sätt kan du få ut alla dina dokument snabbt och effektivt.

Enkel styrning av fina färg-funktioner

Tack vare den trådlösa anslutningen hos denna laserskrivare, HP Color Laserjet Pro M281fdw, kan du hantera dina utskrifter även utanför kontoret. Det kan vara riktigt skönt att inte behöva känna sig bunden att vara i närheten hela tiden! Den stora 6.8 cm pekskärmen i färg gör även den att du enkelt kan navigera dig bland alla funktioner, av vilka en av de häftiga är en zoom-möjlighet på upp till 400 %.

Här kan även nämnas möjlighet att ställa in och justera olika kontraster och optimering av val för kopiering. Till sist kan vi nämna att den är snabbstartad så att du inte behöver vänta länge på riktigt snygga kopior!

Det vi liker:
 • Kompatibel med flera olika molntjänster
 • Ger fina utskrifter i färg
 • Smarta funktioner såsom kontrastering och zoom
 • Snabb med 21 sidor per minut i svartvitt
 • Stor flexibilitet i patroner
Det vi ikke liker:
 • Är relativt stor och tung
 • Låg kapacitet hos dokumentmatare på 50 ark

Brother HL-L2350DW – Bästa budget

Visst är det väl lika bra att direkt komma till det främsta med denna skrivaren från Brother? Då kan vi först och främst nämna att den säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med. Detta innebär dock inte att du kompromissar med dess funktioner och hur snabbt den skriver ut, utan det kommer du att vara nöjd med!

Mer info

För att specificera vad som gör detta till en bra laserskrivare, förutom att den är väldigt prisvärd, är till exempel dess höga prestanda. Den lever upp till kraven hos företag med just höga krav. HL-L2350DW är utrustad med snabb utskriftshastighet på upp till 30 sidor per minut, stort pappersmagasin och trådlös anslutning för utskrift från din mobiltelefon eller surfplatta. Dessutom är den designad för att installeras och vara redo att användas på bara några minuter.

Man kan alltså konstatera att du får maximal valuta för pengarna, vilket är viktigt då kostnader är en nyckelfaktor för många företag. Genom att använda de högkapacitetstoner som finns som tillval tillsammans den dubbelsidiga utskriftsfunktionen kan du enkelt sänka kostnaderna för varje utskriftsjobb.

Tyst och miljöeffektiv

Då du skriver ut vill du inte störa hela kontoret, så en tyst laserskrivare brukar vara väldigt uppskattat på många ställen. Att en enhet är tyst behöver dock inte längre betyda att den är långsam. Alla modeller i serien från Brother arbetar med lägsta decibel, under 50 dBA. Så du kan alltså låta skrivaren stå på ditt skrivbord och skriva ut i full hastighet medans du och dina kollegor jobbar vidare ostört.

Vidare har denna laserskrivare från Brother en hållbar design som är utformad för att fungera längre. Den är tillverkad i robusta och slitstarka material gör att du kan känna dig lugn över att veta att din skrivare kommer att hålla. Dess svarta färg ger även den ett exklusivt intryck!

Sist men absolut inte minst kan vi ta upp det att Brothers monolaserserie uppfyller kraven för ett antal miljöstandarder, såsom Svanen, Blå Ängeln och Energy Star. Den är alltså mer energieffektiv, och har dubbelsidig utskrift som standard. Så samtidigt som du sänker kostnader, både vid själva inköpet och användningen, minskar du även miljöpåverkan. Win-win!

Det vi liker:
 • Miljövänlig modell med ett flertal fina märkningar
 • Tyst modell under 50 dBA
 • Stort pappersmagasin för upp till 250 ark
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Automatisk dubbelsidig utskrift
Det vi ikke liker:
 • Skriver endast ut i svart, så de som vill ha färg kommer att sakna detta
 • Kan upplevas som allt annat än enkel installation

Brother DCP-L2530DW – Snabb laserskrivare

Precis som HP är Brother en tillverkare med flera olika modeller av uppskattade skrivare, vilket denna modell, i tillägg till den ovan, visar. Brother DCP-L2530DW är ett bra alternativ för den som vill ha en bra skrivare till ett rimligt pris.

Mer info

Många av de egenskaper som man ser hos Brother HL-L2350DW hittar du även hos denna skrivare Brother DCP-L2530DW. Du kan alltså vara säker på att du här får en riktigt bra skrivare beställd hem. Den stora skillnaden mellan de två modellerna är dock att denna är något större. Den upplevs alltså som något mer robust, vilket vissa kan uppskatta.

Dess fina egenskaper tåls dock att specificeras här med. Där kan bland annat nämnas en fin utskriftshastighet på upp till 30 sidor per minut, och detta på en låg ljudnivå vid mindre än 50 dBA. Den har även en automatisk dubbelsidig utskrift vilket sparar pengar och miljö, och även tid så att du inte ständigt behöver kontrollera detta. Dess pappersmagasin har en stor kapacitet på upp till 250 ark.

Kom igång snabbt och smidigt

Det finns även möjlighet till smidig trådlös anslutning så att du kan skriva ut när och var du vill, i princip. Ett stort plus är att i köpet medföljer en starttoner för upp till 700 sidor (tonermängd i enlighet med ISO/IEC 19752.) Den har även utvecklats för att vara enkel att konfigurera och använda.

Ett stort plus är att det är en tyst laserskrivare. Du ska inte tolka dess låga ljudnivå som att den är långsam, utan här kombineras tysthet och effektivitet. Du kan alltså låta skrivaren stå på ditt skrivbord och inte uppleva några störningar då du jobbar och samtidigt skriver ut i full hastighet. Det är effektivitet om något!

Precis som Brothers skrivare ovan är denna modell också utvecklad för att hålla länge. Dess robusta och slitstarka material gör att du får en känsla av hållbarhet, vilket går igen i dess energieffektivitet och pappersanvändning.

Det vi liker:
 • Hög kapacitet med 250 pappersark
 • Skriver ut så snabbt som 30 sidor per minut
 • Tillverkad i robusta och slitstarka material för en laserskrivare som håller länge
 • Säljs i en låg prisklass
 • Starttoner för upp till 700 sidor medföljer i köpet
Det vi ikke liker:
 • Kan inte skriva ut kopior i färg
 • Skiljer sig inte så mycket mot Brother HL-L2350DW förutom att vara större

HP LaserJet Pro MFP M479fdw – Bästa med stor kapacitet

Här kombineras tre Super-S i en Skrivare: Smidighet med uppkoppling, Säkerhet med HP Print Security, och Strömbesparande med en nästan tjugoprocentig energibesparing. Du förstår alltså att den skrivare från klassiska HP ger dig en bra helhetsupplevelse!

Mer info

Idag är många företag och arbetare igång och uppkopplade varje dag, dygnet runt. Det ställer höga krav på hjälpmedel och utrustning, såsom skrivare. Denna HP LaserJet Pro MFP M479fdw lever på många sätt upp till de förväntningar på snabbt och smidigt arbete med smarta funktioner som idag finns på skrivare.

Detta handlar bland annat om att du kan skanna filer direkt till Microsoft® SharePoint, e-post, USB och nätverksmappar. Du sparar på så sätt mycket tid genom att automatisera alla steg i ett komplicerat arbetsflöde och du kan alltså använda sparade inställningar. Det är dessa små detaljer som till sist gör den stora skillnaden!

Säker utskrift via Wi-Fi

Du kan alltså skriva ut trådlöst med nätverk och förbli uppkopplad med dual band Wi-Fi och Wi-Fi Direct. Skulle du dock inte vilja ha denna uppkoppling går det även att skriva ut utan nätverk. Oavsett bidrar denna fina uppkoppling till att du enkelt kan skriva ut material från alla enheter var du än är, och då säkert och tryggt via molnet. Med HP Print Security är säkerhetsnivån hög, då din skrivare skyddas samt nätverket. En funktion här är bland annat möjligheten att skydda konfidentiell information med PIN/Pull printing som tillval.

Du skriver här ut effektivt och smidigt. Du kontrollerar inställningar snabbt och smidigt med en enkel 10,9 cm färgpekskärm. Du kan även skriva ut Microsoft® Office-formaterade filer i tillägg till PDF-filer direkt från en USB-enhet. En till viktig detalj är att den är energibesparande, då denna skrivare sparar upp till 18 % mer energi än tidigare produkter. För att ytterligare förstärka denna energieffektivitet är dubbelsidig utskrift konfigurerad som standard.

Det vi liker:
 • Energieffektiv som sparar upp till 18 % mer energi än tidigare produkter
 • Skriv ut via nätverk eller utan
 • Möjlighet att automatisera alla steg och använda tidigare sparade inställningar
 • Skriver ut flera olika typer av filer, och det via wi-fi
 • Hög säkerhetsnivå med HP Print Security
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris inte alla är bekväma med
 • Vissa kan tycka att dess uppkopplings- och molntekniker är överflödiga

Canon i-SENSYS MF3010 – Multifunktionell laserskrivare

Med denna Canon i-SENSYS MF3010 får du en multifunktionell laserskrivare som kan klara av det mesta du vill. Den skriver ut det material du behöver i svartvitt, och för detta har den utvecklats med modern design som sparar både tid och energi.

Mer info

Här har Canon tillverkat en enkel och användbar skrivare som skriver ut en första utskrift riktigt snabbt. På endast 7,8 sekunder har du nämligen dokumentet som nyss var på din dataskärm framför dig, nu som en utskrift i handen. När det kommer till att skriva ut, kopiera och skanna dokument i minut-hastighet ligger den på upp till 18 sid/min. Detta är testets lägsta, men är fortfarande snabbt! Tänk dig en kopia var tredje sekund.

Med i köpet av Canon i-SENSYS MF3010 inkluderas både en startkassett och två extra kassetter, som tillsammans ger en kombinerad kapacitet på upp till 3900 sidor. Med en enkel display, anslutning vi Bluetooth 2.0 och lättanvända funktioner är Canon i-SENSYS MF3010 perfekt både för hem och kontor.

Du väljer helt fritt var du vill placera denna laserskrivare. Du kan till exempel styra MF3010 direkt från skrivbordet tack vare den enkla, vertikala skärmen. På så sätt får du bekvämt åtkomst till alla funktioner du behöver utan att behöva stå vid maskinen. Det sparar både tid och energi!

Fina färgutskrifter med hög prestanda

Vidare får du här en skrivare som skriver ut garanterat professionella laserutskrifter med en utökad utskriftsupplösning på upp till 1 200 x 600 dpi. Den ger alltså större detaljrikedom, skarp text och detaljerad grafik. Även om denna skrivare inte skriver ut i svartvitt kan du ta del av den en mångsidig färgscanning. Med den högkvalitativa färgscannern blir det enkelt att scanna och ökar din produktivitet direkt. Du kan även scanna direkt till e-post eller sökbara PDF-filer med hjälp av MF Toolbox, så att du snabbt kommer åt dina dokument och foton.

Även om inköpspriset är högre än vissa andra laserskrivare kan MF3010 ändå i längden sägas vara ekonomisk och ledande inom energieffektivitet, utan att kompromissa med prestandan. Den multifunktionella enheten är nämligen Energy Star-kompatibel med ett TEC-värde (Typical Energy Consumption) på 0,6 kWh.

Till sist kan vi nämna att alla nödvändiga delar är inbyggda i en enda kompakt kassett, vilket ger dig en underhållsfri drift och kontinuerlig utskrift med hög kvalitet. Den här allt-i-ett-kassetten, som innehåller toner, trumma och rengöringsenhet, kan enkelt och smidigt bytas ut på några sekunder. Snabbt, smidigt och snyggt att skriva ut och scanna med!

Det vi liker:
 • Snabb första utskrift på endast 7,8 sekunder
 • Energy Star-certifierad visar på miljövänlighet
 • Användbara kasetter medföljer i köpet
 • Smidig att styra från skrivbordet
 • Hög energieffektivitet
Det vi ikke liker:
 • Låg driftscykel per månad på 8 000 sidor
 • Testets långsammaste på 18 sidor i minuten
Product 1 Product 2 Product 3 Product 4 Product 5 Product 6
Färg eller svartvitt Svartvitt Färg Svartvitt Svartvitt Färg Svartvitt
Hastighet 19 sidor/min. 21 sidor/min. 30 sidor/min. 30 sidor/min. 27 sidor/min. 18 sidor/min.
Tid första utskrift i svartvitt 8,4 s. 10,6 s. / 12,3 s. 8,5 s. 8,5 s. 9,7 s / 11,3 s. 7,8 s.
Utskriftsupplösning 600 x 600 dpi 600 x 600 dpi (mono & färg) 2 400 x 600 dpi 2 400 x 600 dpi 38 400 x 600 dpi (mono & färg) 1 200 x 600 dpi
Driftscykel per månad (max) 8 000 sidor 40 000 sidor 50 000 sidor 8 000 sidor
Rekommenderad månadsvolym 100 – 1 000 sidor 150 – 2 500 sidor 250 – 2 000 sidor 2 000 sidor 750 – 4 000 sidor
Dubbelsidig utskrift Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Pappersstorlek Max A4 Max A4 Max A4/Legal (216 x 356 mm) Max A4/Legal (216 x 356 mm) Max A4 Max A4/Legal (216 x 356 mm)
Antal pappersfack: 1 st. 2 st. 1 st. 1 st. 1 st. 1 st.
Maximal papperskapacitet 150 ark 50 ark 250 ark 250 ark 50 ark 150 ark

Hur man väljer den bästa laserskrivaren

Nu har du fått bra koll på de bästa laserskrivarna på marknaden, och märkt att det finns vissa parametrar vid vilka de skiljer sig åt. För att du ska kunna göra ett bra köp och hitta den laserskrivare som passar dig och dina behov går vi här igenom vad du bör ha i beaktande i ditt val.

Svartvitt eller färg?

Ditt första kriterium är kopplat till det mest grundläggande behov: vill du att skrivaren skriver ut i färg eller räcker det med svartvitt? Många skrivare gör bara svartvita utskrifter, medan andra skrivare ger dig både svart vit och utskrifter i färg. Här bör du fråga dig själv vilka typer av dokument du ska skriva ut för att bestämma vilken typ av skrivare som passar dig bäst. Om du bara vill skriva ut material som fakturor eller andra svartvita dokument, behöver du bara en svartvit laserskrivare, medan du å andra sidan kan behöva en med färg om du behöver färg till exempelvis kursmaterial och liknande. Det är viktigt att hålla koll på detta så att du inte får en chock första gången du använder skrivaren.

Funktioner och sidor per minut

Om du behöver skanna dokument, kopiera, skicka och ta emot fax bör du rikta in dig på en multifunktionslaserskrivare som kan utföra alla dessa uppgifter. Dessutom kanske du vill titta på andra typer av funktioner som att skriva ut från USB (filstöd kan variera, så kolla specifikationerna), skanna till USB och nätverksplatser. Numer är det även något av en standard hos de flesta skrivare att möjligheten att kunna skriva ut och skanna med wi-fi direct och molnbaserade appar, såsom Google Cloud Print, finns.

Kopplat till funktioner har vi även det oerhört viktiga sidor per minut. Här kan finns flera exempel på skrivare som klarar att skriva ut många sidor, och denna höga siffra visar på hög kvalitet. Detta är skrivare som passar särskilt bra på ett lite större kontor, och/eller där effektivitet och mycket tid sparad då du vill kunna skriva ut smidigt är eftersträvansvärt.

Pappershantering

Vanligtvis hanterar skrivare papper i upp till A4-format, så du måste leta efter en specifik modell om du också vill kunna skriva ut dokument på större papper i A3-storlek. Material som kuvert och tyngre papper kan också skrivas ut med om skrivaren har ett universalfack. Här måste du kontrollera skrivarens specifikationer för att se exakt vilket papper när det handlar om mått som kan användas.

För dig som skriver ut mycket på kontoret eller hemma är det absolut nödvändigt att ha tillräckligt med papper i skrivaren hela tiden. Ingen är sugen på att ständigt fylla på ‘förrådet’ med papper. Du bör därför leta efter en skrivare som har en passande kapacitet för antalet användare som ska skriva ut. Som du kan se i tabellen ovan skiljer sig detta mellan modellerna, där vissa har kapacitet för 50 ark och andra för så många som 250 ark.

Andra egenskaper när det kommer till pappershantering kan inkludera skrivarens förmåga att skriva ut på båda sidor av arket automatiskt (via en inbyggd duplexenhet) och även möjligheten att skanna eller kopiera flersidiga dokument via en automatisk dokumentmatare.

Anslutning

USB är standard på alla skrivare, men för många är den viktigaste typen av anslutning du bör leta efter en nätverksbaserad. Detta gör att du kan ansluta skrivaren till din nätverksrouter och dela den bland de på ditt kontor, eller så att du när du är hemma kan skriva ut varifrån du befinner dig – och alltså inte klistrad vid skrivaren.

Du kan även hålla koll på skrivarens Wi-Fi-kapacitet om du vill ge mobila enheter ett sätt att kommunicera med skrivaren direkt och skriva ut via en app. Se här bara till att skrivaren stöder alla enheter som kräver åtkomst på ditt kontor, vare sig det är från Apple eller Android.

Utskrift från molntjänster stöds också i många skrivare idag, vilket kan göra det lättare att skriva ut från platser som Google Docs, Dropbox, OneDrive och andra onlinetjänster utan att behöva gå igenom en dator eller mobil enhet.

Användarvänlighet

Du är förmodligen van vid touch-skärmen på din telefon, surfplatta eller kanske till och med din bärbara dator. Så varför inte välja en touchskärm även på din laserskrivare? En touch-skärm kan göra det lättare att navigera i en skrivares menysystem, särskilt om den har inbyggd åtkomst till appar som kräver att användaren lägger in sina inloggningsuppgifter.

Användarvänlighet kan också omfatta hur smidigt pappersfacket kan nås och fyllas, och hur tonerkassetterna kan bytas ut.

Tonerkostnad

Den initiala kostnaden för en laserskrivare kan vara mycket låg idag för vissa modeller, men det är den totala totalkostnaden som du behöver vara medveten om.

Detta inkluderar saker som kostnaden för ersättningstoner (för varje färg), tonerkapaciteten (hur många sidor den kan skriva ut) och kostnaden för andra förbrukningsartiklar som är kopplade till skrivaren, t.ex. en fixeringsenhet (enhet som fäster tonern på papperet) eller trumenheten (som överför tonern till papperet). Många laserskrivare har bara en förbrukningsvara idag som är toner.

Du bör också överväga om en skrivare kan ta XL-patroner, vilket kan ge en bättre total kostnad per utskrift och en längre varaktighet innan tonern behöver fyllas på. Detta är HP Color Laserjet Pro M281fdw ett exempel på.

Ljudnivå och energiförbrukning

Vi är nog många som har varit med om att vi ska skriva ut material och undrar om det är en skrivare eller jet-motor som startar – okej, inte riktigt, men hur som helst är ljudnivån på din laserskrivare något att ta i beaktning. Du vill inte störa varken dig själv eller resten av kontoret, utan ha en skrivare som klarar att göra sitt jobb tyst. Detta inkluderar såväl ljudet när skrivarens motor startar som när ett papper skrivs ut. En ljudnivå på under 50 dBA, såsom Brother HL-L2350DW, eller mindre vid utskrift är bra.

Strömförbrukning bör också vara ett övervägande du gör. I synnerhet bör du leta efter en skrivare som har ett bra viloläge och också bedöma hur mycket ström skrivaren använder när den aktivt skriver ut. Du bör även leta efter en modell som är Energy Star-certifierad.

Driftscykel

Driftscykel per månad är antalet utskrifter som skrivaren beräknas att den kan göra varje månad. Det är en klassificering som du bör titta på om du regelbundet arbetar med stora utskriftsvolymer. Det kan vara allt ifrån några tusen sidor, upp till tiotusentals sidor.

Storlek och installation

En typisk skrivare för ett kontor kan vara skrymmande och kanske svår att flytta utan hjälp av någon annan. Så är dock inte fallet med många laserskrivare, då de i detta test generellt är väldigt smidiga och lite mindre. De skiljer sig dock något, så du bör tänka på skrivarens storlek vid ditt köp och var du ska ha den ståendes. Det kan hända att du vill leta efter en mer kompakt skrivare, såsom vår testvinnare, som bättre passar ditt kontor med möjlighet att t.ex. stå på skrivbordet.

Dessutom kanske du vill bedöma huruvida skrivaren är enkel att installera och komma igång med, samt, som vi har varit inne på tidigare, fylla på tonerkassetter och papper, eftersom detta kan göra dig mycket mer effektiv!

Vilken typ av skrivare ska jag välja?

Som du kanske har hört finns det olika typer av skrivare för olika ändamål och behov på marknaden. Vi har dels laserskrivare, och även bläckstråleskrivare. De skiljer sig åt på vissa sätt, och för att du ska kunna känna dig mer säker i vilken typ som är bäst för dig går vi här igenom skillnaderna mellan dem.

Laserskrivare

En laserskrivare är bra för utskrift av stora mängder och är därför bra för dokumentutskrift. Laserskrivaren är ofta billigare på lång sikt eftersom den kan hantera fler utskrifter än en bläckstråleskrivare på grund av dess bläckpatroner. Dessa skrivarkassetter har ett pulverinnehåll som ger klar och tydlig text och grafik och är generellt snabbare.

Om du skriver ut mycket dokument och i stora mängder, då är laserskrivaren det främsta valet för dig. Du kan också skriva ut färggrafik och foton, men du får inte samma höga kvalitet som med bläckstråleskrivaren.

Bläckstråleskrivare

En bläckstråleskrivare använder flytande bläck och ger bilder och dokument vackra och levande färger. Den är kompakt och kan hantera det mesta du vill skriva ut, inte minst hemma. Kostnaden för att använda skrivaren är relativt låg, men du måste vara medveten om att du måste fylla på bläcket när det tar slut. Om du skriver ut ofta bör du leta efter stora bläckpatroner där det kan finnas mer eller hitta några relativt billiga bläckpatroner eftersom de kan ta slut snabbt. De flesta nya bläckstråleskrivare har ett påfyllningssystem där du bara fyller behållaren med den färg där du har slut på bläck.

Bläckstråleskrivare är ett bra val för dig som vill skriva ut bilder, grafik och annat blandat innehåll och är vanligtvis den bästa typen av skrivare för att skriva ut vanliga fotoformat, till exempel 10×15 centimeter, vilket är en klassisk fotostorlek.

Allt-i-ett-skrivare

Om du skriver ut både svartvita dokument och foton är det smart att föredra en multifunktionell allt-i-ett-skrivare, som har alla de främsta funktionerna hos bläckstråleskrivaren och laserskrivaren, kombinerad i en. Dessa skrivare kan också skriva ut, skanna och kopiera och vissa kan också skicka fax. Dessa skrivare är dyrare än vanliga skrivare, vilket beror på dess många olika funktioner. Det är riktigt bra för dig som arbetar hemma eller dig som bara behöver en skrivare som kan göra allt.

Skriva ut foton

Om du vill ha en skrivare som bara skriver ut foton av riktigt bra kvalitet finns det många alternativ, eftersom det varierar från en standard bläckstråleskrivare till kompakta och specialiserade fotoskrivare. Innan du börjar din jakt efter en fotoskrivare är det viktigt att du definierar vilken typ av bilder och i vilken kvalitet du vill skriva ut. De flesta fotoskrivare har inbyggda minneskortläsare och USB-anslutningar, så att du kan skriva ut foton direkt från din kamera, smartphone eller minneskort.

Många av de nyare skrivarna har också möjlighet att ansluta till Bluetooth eller Wi-Fi. Dessa stöder utskrift från mobila enheter där du helt enkelt ansluter din smartphone eller laptop till det trådlösa nätverket. Om du ofta är på språng och vill skriva ut foton tagna från din telefon är en bärbar mobil skrivare ett riktigt bra alternativ för dig.

FAQ

Vilken laserskrivare är bäst i test?

HP LaserJet Pro M15w är den laserskrivare som är bäst i test, då den är snabb och har flera fina funktioner. Testets andra modeller är dock bra på sina sätt, så spana in även dem.

Vad kan en multifunktionsskrivare göra?

En multifunktionsskrivare kan skriva ut, kopiera, skanna och skicka fax. Den innehåller de bästa funktionerna i laser- och bläckstråleskrivaren och kan därmed leverera högkvalitativa foton och dokument.

Vad är skillnaden mellan en laserskrivare och bläckstråleskrivare?

Skillnaden mellan en laserskrivare och bläckstråleskrivare ligger främst i att en laserskrivare är snabbare och perfekt då du ska skriva ut mycket.

Hur snabbt går det att skriva ut med en laserskrivare?

Hur snabbt det går att skriva ut med en laserskrivare skiljer sig åt mellan olika modeller, men den stora fördelen med laserskrivare är att de är snabba och kan leverera tiotals utskrifter i minuten.