Kylskåp Test (2022) → Guide till 10 kylar som är bäst i test

1
Electrolux ERF4114AOX Fristående kylskåp

Du kan av flera goda anledningar investera i detta fristående kylskåp från Electrolux, eftersom det lever upp till alla förväntningar. Modellen har en stor kylkapacitet, är utrustad med ventilerad kylare för en jämn temperatur i hela kylskåpet och är miljövänlig eftersom den tillhör energiklass A ++. Dessutom säljs kylskåpet till och med till ett plånboksvänligt pris. Därför bör du välja en Electrolux ERF4114AOX Fristående kylskåp Om du letar efter ett av de absolut bästa kylskåpen…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Electrolux ERF4114AOX Fristående kylskåp##
Liebherr SK4260-20057 Fristående kylskåp##
Smeg FAB30LPG3 Fristående kyl & frys 19.994 kr. Gränsbygdens Köpcentrum
Bosch KSV36VB3P Fristående kylskåp##
Smeg S7323LFLD2P1 Integrerbart kylskåp##
Miele K28202Dws Fristående kylskåp##
Gorenje R6192FBK Fristående kylskåp##
LG GL5241MCJZ1 Fristående kylskåp##
Siemens KS36FPI4P Fristående kylskåp##
Whirlpool SW8 AM2 D XR Fristående kylskåp 7.790 kr. Gränsbygdens Köpcentrum

I den här artikeln kan du läsa om de 10 bästa kylskåpen på marknaden. I vårt test av kylskåp har vi utsett Electrolux ERF4114AOX fristående kylskåp till testvinnare. Detta beror på att produkten utmärker sig på parametrarna i testet kapacitet, funktionalitet, utseende och pris.

På listan hittar du samtidigt ett antal produkter som helt klart också är värda investeringen, och som skiljer sig från vår testvinnare i storlek, prisklass, utseende etc. Du ska därför läsa testet om du försöker hitta det bästa kylskåpet för dig.

Vi ger dig också några bra råd på vägen om hur du hittar den bästa modellen för dina behov. Dessutom kan du lära dig mer om rengöring och underhåll av ditt kylskåp senare i artikeln.

Electrolux ERF4114AOX Fristående kylskåp – Det bästa kylskåpet

Du kan av flera goda anledningar investera i detta fristående kylskåp från Electrolux, eftersom det lever upp till alla förväntningar. Modellen har en stor kylkapacitet, är utrustad med ventilerad kylare för en jämn temperatur i hela kylskåpet och är miljövänlig eftersom den tillhör energiklass A ++. Dessutom säljs kylskåpet till och med till ett plånboksvänligt pris.

Därför bör du välja en Electrolux ERF4114AOX Fristående kylskåp

Om du letar efter ett av de absolut bästa kylskåpen på marknaden är den här modellen från Electrolux precis rätt för dig. Vi har utnämnt modellen till vår testvinnare i detta test av kylskåp, så du kan vara säker på att den kommer att leva upp till dina förväntningar. En av de stora fördelarna med produkten är att den är miljövänlig eftersom den fungerar energieffektivt. Av denna anledning tillhör produkten också den näst bästa energiklassen: A ++.

Kylskåp med stor kapacitet

Dessutom är modellen utrustad med ett stort kylrum med en kapacitet på 387 liter. Detta kylskåp är därför idealiskt för lite större familjer, eftersom det finns gott om plats för massor av mat. Man har till och med tänkt på hur man får ut mesta möjliga av utrymmet i detta kylskåp, eftersom det bl.a. har utvecklats med en platsbesparande hylla för förvaring av flaskor.

Kylskåpet är utvecklat med ett FreeStore-system – dvs. ventilerat kylskåp. Detta hjälper till att säkerställa en jämn luftfördelning i kylen så att alla delar har den inställda temperaturen. Du har också möjlighet att använda SuperCool-funktionen om kylskåpet behöver svalna snabbt – t.ex. om det har varit öppet under en tid. Tillsammans säkerställer rätt luftdistribution och snabb nedkylning att maten kan hålla längre.

Fristående kylskåp med användarvänlig konstruktion

Det är nästan omöjligt att lista alla fördelarna med att investera i detta kylskåp från Electrolux. Kort sagt kan man säga att modellen är utrustad med ett antal tekniker, funktioner etc. som hjälper till att göra den otroligt användarvänlig. Du har t.ex. elektronisk och exakt temperaturkontroll, som du kan övervaka via LCD-skärmen. Dessutom finns ett visuellt och ljudligt dörrlarm som säger till om temperaturen stiger i kylen – t.ex. om du har glömt att stänga dörren ordentligt.

Modellen är också utvecklad med en så kallad semesterfunktion som gör det möjligt att sätta kylskåpet i viloläge så att det sparar på el när du inte är hemma under en längre period. Detta minskar bildandet av mögel och dålig lukt. Du kan enkelt rengöra modellen när den avfrostar sig själv. Av den anledningen krävs det bara en våt trasa då och då för att hålla den fin inuti.

Som en extra bonus behandlas den yttre ytan med en AntiFingerPrint-beläggning så att du undviker flottiga fingeravtryck och fläckar på ditt kylskåp. Du väljer om du vill ha modellen i rostfritt stål eller med en vit front.

Produktdetaljer

 • Höjd: 185,4 cm
 • Djup: 66,8 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Vikt: 60,1 kg
 • Färg: Rostfritt stål eller vit
 • Ljudnivå: 39 dB (A)
 • Kylkapacitet: 387 liter
 • Dörrgångjärn: Högerhängd, men är reversibel
 • Energiklass : A ++
Det vi liker:
 • Kylskåp med en kapacitet på knappt 400 liter
 • Miljövänlig och energieffektiv modell som tillhör energiklass A ++
 • Optimal hållbarhet på livsmedel tack vare jämn fördelning av temperaturen
 • Elektronisk temperatur, LED och vändbar dörr ger en hög användarvänlighet

Liebherr SK4260-20057 Fristående kylskåp – Det bästa tysta kylskåpet

Genom att investera i detta kylskåp från märket Liebherr kan du vara säker på att du inte blir störd av ditt kylskåp eller tycker att det är bullrigt, eftersom modellen är en tyst variant. Dessutom är det en miljövänlig modell, eftersom den tillhör energiklass A ++, så du sparar både på miljön och din plånbok. Ventilerad kylning säkerställer en jämn temperatur i hela kylskåpet.

Därför bör du välja Liebherr SK4260-20057 Fristående kylskåp

Om du letar efter ett tyst kylskåp är den här modellen från Liebherr precis rätt för dig. Modellen är extremt tyst, eftersom dess ljudnivå bara är 34 dB (A). Du kommer därför aldrig att uppleva att modellen verkar högljudd eller bullrig – inte ens när det är helt tyst och stilla i huset.

Dessutom är den här modellen en miljövänlig variant, vilket också återspeglas i produktens energimärke, då den tillhör energiklass A ++. Detta är ett uttryck för att modellen både är miljövänlig och inte kommer att kosta för mycket i elförbrukning, eftersom den är energieffektiv.

Optimalt utnyttjande av utrymme

Detta kylskåp rymmer upp till 381 liter, varför det är idealiskt för en lite större familj som behöver plats för ett antal livsmedel samtidigt. Du behöver inte ens vara orolig för att fylla kylen helt, eftersom modellen är utrustad med ventilerad kylning. Detta hjälper till att fördela luften genom kylskåpet så att det blir en jämn temperatur överallt. Som en extra bonus hjälper detta också till en bättre hållbarhet för dina livsmedel.

Kylskåpets konstruktion har det verkligen tänkts på – så att du får ut det mesta av det tillgängliga utrymmet. Bland annat kommer du att få en avtagbar halvhylla och flexibla hyllor, som alla kan flyttas cirka 5 cm. Det är inte heller möjligt att bryta dörrhyllorna, eftersom de har utvecklats med en patenterad lösning som endast Liebherr har tillgång till. Och sedan placeras lådorna på skenor så att de är lätta att dra in och ut, även om de innehåller tung mat.

Easy Open dörrhandtag

Produkten är utvecklad med ett så kallat Easy Open dörrhandtag. Detta är en öppningsmekanism som säkerställer att dörren öppnas enkelt och bekvämt. På så sätt behöver du inte oroa dig för att öppna eller stänga kylskåpet, till exempel om du balanserar med tung mat samtidigt.

Om kylskåpet, mot förmodan, inte stängs ordentligt, är det utrustat med ett speciellt larm som indikerar att temperaturen faller och att dörren har lämnats öppen för länge. Modellen är också utrustad med en snabbkylningsfunktion så att maten inte blir för varm, även om dörren har stått öppen länge.

Produktdetaljer

 • Höjd: 185 cm
 • Djup: 63 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 75,3 kg
 • Färg: Vit
 • Ljudnivå: 34 dB (A)
 • Kylkapacitet: 381 liter
 • Dörrgångjärn: Högerhängd men reversibel
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Tyst kylskåp med en ljudnivå på 34 dB (A)
 • Utvecklat med flexibla hyllor som inte går sönder
 • Dörrhandtag med speciell öppningsmekanism för enkel öppning av dörren
 • Utrustad med ventilerad kylning som säkerställer en god fördelning av kall luft

Smeg FAB30LPG3 Fristående kyl & frys – Det bästa retrokylskåpet

Detta vackra kylskåp skiljer sig lite från de andra modellerna genom att det har en retro design. Dessutom är modellen en kombination av kylskåp och frys, så du har plats för både kyl- och frysvaror. Modellen är en miljövänlig modell och tillhör till och med den bästa energiklassen på marknaden: A +++.

Därför bör du välja en Smeg FAB30LPG3 fristående kyl/frys

Om du letar efter ett kylskåp som sticker ut från andra modeller och kan ge en cool touch till köket, bör du titta på den här modellen från Smeg. De har utvecklat ett högteknologiskt och modernt kylskåp med retro design. På det sättet får du det bästa av både då och nu.

Modellen är utrustad med MultiFlow, en bra funktion för ventilation, så att kyla fördelas i kylen. Den är dessutom bl.a. utvecklad med en Life Plus-zon på 0 grader, där du med fördel kan ha färskt kött så att det håller längre. Du kan också få dina grönsaker och frukter att hålla längre genom att förvara dem i den medföljande lådan. Denna är på glidskenor så att du enkelt kan dra in och ut. Dessutom får du 3 justerbara glashyllor.

Ett litet kylskåp med frys

En av de stora fördelarna med att investera i detta kylskåp är att det faktiskt är en kombinationsmodell. Du får både kyl och frys i samma modell. Kylavdelningen har plats för 222 liter innehåll, medan frysen har en kapacitet på 72 liter. Detta borde vara tillräckligt med utrymme för ett hushåll på 3 till 4 personer. 

Observera att den här modellen har ett vänsterhängt dörrgångjärn som inte är vändbart. Du måste därför vara säker på att du kan öppna dörren på det här sättet innan du investerar i produkten.

Miljövänligt kylskåp A +++

Även om modellen innehåller både ett kylskåp och en frys, kompromissar du fortfarande inte med produktens energieffektivitet. Denna modell är en del av den högsta energiklassen på marknaden, A +++, och därför kan du vara säker på att den här varianten är skonsam mot både miljön och din plånbok, eftersom elräkningen hålls på ett minimum.

Var inte heller orolig för att kylskåpsdörren kan lämnas öppen utan att du märker det. Modellen är nämligen utrustad med både ett ljudligt och visuellt larm som meddelar dig när dörren har varit öppen för länge. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 172 cm
 • Djup: 72,8 cm
 • Bredd: 60,1 cm
 • Vikt: 78,6 kg
 • Färg: Finns i flera retrofärger 
 • Ljudnivå: 37 dB (A)
 • Kylkapacitet: 222 liter
 • Dörrgångjärn: Vänsterhängd Energiklass
 • : A +++
Det vi liker:
 • Retro design och utseende som skiljer sig från andra modeller på marknaden
 • Miljövänlig och energieffektiv kyl & frys – bra för miljön och din plånbok
 • Kan köpas i flera färger, såsom vit, svart, ljusgrön, blå, rosa och mer.

Bosch KSV36VB3P Fristående kylskåp – Ett bra kylskåp med flexibel konstruktion

Med detta kylskåp har du möjlighet att anpassa konstruktionen till exakt dina behov. Modellen är utrustad med sju hyllor, varav flera är justerbara och utdragbara. Men du behöver inte bara ta vårt ord för att den här modellen är värt investeringen – bara lyssna på andra kunder och utlåtanden, såsom det danska Konsumentrådet Tænk, som har klassificerat detta som ett bra köp.

Därför ska du välja ett Bosch KSV36VB3P fristående kylskåp

Vill du investera i ett fristående kylskåp som gör att du kan flytta runt i hyllorna så att du också kan ha plats för större mat? Om så är fallet, investera i den här modellen från Bosch. Denna modell är utrustad med sju hyllor, varav fem är justerbara i höjd, medan sex av sju är utdragbara. På så sätt kan du lägga hyllorna precis som det passar dig – och enkelt komma till all mat på hyllan. 

Hyllorna är också utvecklade av säkerhetsglas så att de kan hålla mycket i vikt utan att gå sönder. Dessutom ingår en VitaFresh-låda med en speciell kontroll av luftfuktighet. Detta är perfekt för att lagra frukt och grönsaker så att de håller sig fräscha längre.

Har presterat bra i kylskåpstest

En annan anledning till att du ska välja detta kylskåp framför några av de andra modellerna på marknaden är att det har testats av det danska Konsumentrådet Tænk. De testar ett brett utbud av artiklar så att konsumenterna kan vägledas till de bästa på marknaden. Detta kylskåp har kategoriserats som ett bra köp av Tænk så sent som i oktober 2018. Så du kan vara säker på att modellen kommer att leva upp till dina förväntningar så att du kan njuta av ditt nya köp.

Energieffektivt kylskåp

Detta kylskåp har en kapacitet på 346 liter, vilket gör det idealiskt för ett större hushåll. Du kan vara säker på att kylan blir jämn i kylskåpet eftersom den är utrustad med ventilerad kylning. På så sätt har alla hyllor i kylen samma temperatur. Du kan också enkelt ställa in önskad temperatur via den elektroniska temperaturkontrollen.

Modellen är utrustad med LED-belysning så att du alltid har en bra överblick över kylskåpets innehåll – oavsett vilken tid på dagen du letar efter en matvaror. Denna typ av ljus är energieffektiv, vilket också gäller för resten av kylskåpet, vilket är extremt energieffektivt. Det är därför inte konstigt att denna modell tillhör energiklass A ++ – den näst bästa på marknaden.

Produktdetaljer

 • Höjd: 186 cm
 • Djup: 65 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 69 kg
 • Färg: Svart
 • Ljudnivå: 39 dB (A)
 • Kylkapacitet: 346 liter
 • Dörrgångjärn: Vänsterhängd men vändbar
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Utrustad med justerbara och utdragbara hyllor
 • Klassificeras som en bra investering av Konsumentrådet Tænk
 • Elegant design som passar in i alla snygga kök

Smeg S7323LFLD2P1 Integrerbart kylskåp – Det bästa integrerade kylskåpet

Du behöver inte nödvändigtvis investera i ett fristående kylskåp, eftersom det också finns ett antal bra integrerade modeller. Denna variant från Smeg är en av dem, eftersom produkten har hög energieffektivitet, elektronisk temperaturkontroll, flexibla hyllor och en vändbar dörr. Det passar också till Ikea Method högskåp för installation av vitvaror.

Därför ska du välja en Smeg S7323LFLD2P1 Integrerbart kylskåp

Om du letar efter ett bra integrerat kylskåp snarare än en fristående modell rekommenderar vi du kan investera i denna variant från märket Smeg. Produkten låter dig “gömma den” i köket så att den inte står ut eller tar upp all uppmärksamhet. Du kan enkelt bygga in detta kylskåp i flera typer av skåp, inklusive vissa modeller från Ikea.

Solid konstruktion

Du har gott om plats för lite av allt i detta kylskåp, eftersom modellen har en kylkapacitet på 319 liter. Den kan således användas av både stora och små hushåll. Totalt innehåller detta kylskåp sex justerbara glashyllor, en transparent grönsakslåda, en flaskhylla och tre justerbara dörrhyllor. Du har därför gott om plats för alla typer av mat – oavsett storlek. Dessutom ingår en bricka för ägg, ost och smör i köpet.

Modellen är utvecklad med elektronisk temperaturkontroll och en justerbar termostat så att du alltid kan ha rätt temperatur i kylskåpet. Dessutom är produkten freonfri.

Miljövänligt integrerat kylskåp

Förutom att ha en generellt bra konstruktion är denna modell också en miljövänlig modell. Detta beror delvis på dess höga energieffektivitet. Köper du denna variant kommer du därför inte bara att göra det bästa för miljön utan också för din plånbok, eftersom den inte använder all världens el. Det tillhör också energiklass A ++.

Du har möjlighet att vrida dörren i kylen till både höger- och vänsterhängd. Detta ger dig viss flexibilitet i förhållande till var du vill att modellen ska stå och vilket skåp den ska sättas in i.

Produktinformation

 • Höjd: 177, 9 cm
 • Bredd: 54 cm
 • Djup: 54,9 cm
 • Installationshöjd: 177,3 cm
 • Installationsbredd: 54,5 cm
 • Installationsdjup: 55 cm
 • Vikt: 54 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 34 dB (A)
 • Kylkapacitet: 319 liter
 • Dörrgångjärn: Vändbar dörr
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Integrerbart kylskåp med en bra kapacitet på 319 liter
 • Utrustad med justerbara glashyllor och transparent grönsakslåda
 • Kan passa i skåp från Ikea

Miele K28202Dws Fristående kylskåp – Kylskåp med stor kapacitet

Detta kylskåp är från Miele perfekt för hushåll med många människor. Produkten har en stor kapacitet, varför det finns gott om plats för mat för hela hushållet. Och naturligtvis är kylskåpet utvecklat med ventilerad kylning så att alla hyllor och delar når rätt temperatur. Dessutom går rengöringen med denna variant mycket enkelt.

Därför bör du välja Miele K28202Dws fristående kylskåp

Om du vill vara säker på att du har gott om plats för all typ av mat, så titta närmare på den här modellen från Miele. Detta fristående kylskåp har en optimal kapacitet för ännu större hushåll, eftersom det rymmer upp till 381 liter. Det finns också gott om plats för förvaring av olika rätter när gästerna kommer på besök.

Även om produkten har stor kapacitet bör du inte vara nervös för energiförbrukningen. Modellen tillhör energiklass A ++, vilket indikerar att den är en miljövänlig och energieffektiv modell. Av denna anledning hålls din elförbrukning till ett minimum, även om du har ett stort kylskåp.

Mindre rengöring och underhåll

En av de stora fördelarna med att investera i detta fristående kylskåp är att modellen är utrustad med ComfortClean-dörrhållare. Dessa består av förstklassig SAN-plast och de är till och med reptåliga, kemikalieresistenta, temperaturbeständiga och transparenta. Så du får dörrhyllor med en optimal och solid konstruktion. Dessutom kan dessa hållare tåla en resa i diskmaskinen i 55 grader, vilket gör rengöringen enklare för dig.

De bästa lösningarna för förvaring

Din mat har alltid rätt temperatur genom att förvaras i detta kylskåp, varför de i allmänhet kommer att kunna hålla längre. Under utvecklingen av kylskåpet har fokus varit på temperaturfördelning och fuktighet. Av denna anledning har denna produkt en DynaCool-funktion som hjälper till att cirkulera luften via en fläkt. På detta sätt fördelas både temperaturen och luftfuktigheten optimalt.

Du kan enkelt öppna och stänga kylskåpet med Easy Open-funktionen och du kan också alltid se vad som är dolt i kylen på grund av innerbelysningen med LED-lampor, som till och med är underhållsfria. LED-lamporna är också energieffektiva och det är därför de har lång livslängd.

Produktdetaljer

 • Höjd: 185 cm
 • Djup: 67,5 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 75 kg
 • Färg: Vit
 • Ljudnivå: 34 dB (A)
 • Kylkapacitet: 381 liter
 • Dörrgångjärn: Högerhängd 
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Stor kapacitet på upp till 381 liter i kylskåpet
 • Utrustad med DynaCool-funktion så att luften ständigt cirkulerar
 • Möjlighet att tvätta olika hyllor i diskmaskinen för enklare rengöring

Gorenje R6192FBK Fristående kylskåp – Det bästa billiga kylskåpet med fuktkontroll och antibakteriell IonAir-teknik

Ett utmärkt kylskåp behöver inte nödvändigtvis kosta en förmögenhet. Bland annat, tillämplig på denna coola modell från märket Gorenje, som säljs till ett plånboksvänligt pris, men som fortfarande är utvecklad med riktigt bra teknik. Du är t.ex. garanterad ren luft utan bakterier, fuktkontroll, ett förbättrat ventilationssystem och gott om plats för även stora livsmedel.

Därför ska du välja Gorenje R6192FBK Fristående kylskåp

Om du har inte den största budgeten att köpa kylskåp för eller bara vill inte spendera för mycket pengar på dina nya vitvaror, då finns det lyckligtvis fortfarande många möjligheter att få en bra modell beställd hem. Detta billiga kylskåp från Gorenje har nämligen tagit sig in i detta kylskåpstest, eftersom det helt enkelt fungerar till punkt och pricka, och är utrustat med ett antal tekniker som slår andra kylskåp. Och allt detta utan att priset är vansinnigt högt.

Antibakteriell IonAir-teknik och fuktkontroll

En av de tekniker som bara kan älskas med denna modell är den speciella Antibakteriell IonAir-tekniken. Detta är en teknik som är inbyggd i kylskåpets AirPower-fläkt eller MultiFlow 360-panelen, dvs. den del som säkerställer en god luftfördelning och cirkulation i kylrummet. Tekniken hjälper till att ta bort 95 procent av alla bakterier och hjälper därmed till att hålla luften i kylrummet ren. På så sätt kommer din färska mat att kunna hålla färskare längre, och bibehålla både smak och arom bättre. Tekniken hjälper också till att minimera luktproblem. Produkten har i allmänhet ett bra ventilationssystem på grund av DynamiCooling med dynamisk kylning.

Dessutom är modellen utrustad med en speciell CrispZone grönsakslåda med en kapacitet på 36 liter, där du har möjlighet att justera fuktnivån till innehållet med en HumidityControl skjutdörr. På så sätt kan frukt och grönsaker hålla sig bättre samtidigt som de behåller vitaminer och näringsämnen.

Det finns också en FreshZone-låda längst ner i kylskåpet, där en fläkt håller temperaturen på 3 grader. Här kan du placera de livsmedel som du vill förvara lite svalare än i resten av kylskåpet.

Miljövänlig och tyst

Som om alla ovanstående egenskaper inte räckte är den här modellen också energieffektiv och därmed miljövänlig och tyst. Den tillhör därför energiklass A ++, dvs den näst bästa klassificeringen på marknaden. Eftersom ljudnivån är 38 dB (A) är detta inte den tystaste modellen, men den har fortfarande låg ljudnivå. Du kommer därför inte att känna att den här modellen är bullrig när alla andra ljud dämpas i hemmet.

Produktdetaljer

 • Höjd: 185 cm
 • Djup: 64 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 75 kg
 • Färg: Svart
 • Ljudnivå: 38 dB (A)
 • Kylkapacitet: 368 liter
 • Dörrgångjärn: Högerhängd men reversibel
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris, som de flesta människor kan ha råd med
 • Utvecklad med antibakteriell teknik som tar bort 95 procent av alla bakterier
 • Fuktreglering i den medföljande grönsakslådan, så att maten håller bättre
 • Stor kapacitet och miljövänligt kylskåp

LG GL5241MCJZ1 Fristående kylskåp – Det bästa kylskåpet med WiFi-kontroll

Detta kylskåp från LG är perfekt för det moderna köket, där det kommer att smälta in direkt. Produkten har en stor kapacitet på 382 liter, så du kan enkelt investera i modellen, även om du är ett stort hushåll. Dessutom kan du ansluta din telefon till kylskåpet, så att du kan justera inställningar och felsöka produkten via din telefon.

Därför bör du välja ett LG GL5241MCJZ1 fristående kylskåp.

Det finns flera skäl att välja detta kylskåp. från LG, men den stora dragningen är helt klart möjligheten att kunna ansluta din telefon till kylskåpet. På det sättet har du förmågan att kontrollera ditt kylskåp utan att vara nära det alls. Du kan alltså vara på semester eller jobba och ändå hålla ett öga på att allt är som det ska vara med dina nya vitvaror. 

Naturligtvis kan det också vara så att du inte orkar gå upp från soffan för att ställa in kylskåpet till en annan temperatur – då kan du lyckligtvis göra det direkt från soffan om du har din telefon i närheten. Anslutningen mellan telefonen och kylskåpet kan också gynna dig om ditt kylskåp plötsligt inte fungerar ordentligt. Här kan du ringa LGs kundtjänst direkt, varefter en av deras datorer kommunicerar med kylskåpet, så länge du har din telefon nära produkten. Då gör de en enkel felsökning och du får problemet löst snabbt snarare än om du skulle beställa en tekniker som kom förbi ditt hem.

Aktiv kylning och MultiAir Flow-system

Modellen är utvecklad för att säkerställa god luftfuktighet och cirkulation genom kylskåpet. Detta görs via aktiv kylning och ett MultiAir Flow-system, där den kalla luften sprids jämnt i kylrummet. På det sättet kommer det alltid att finnas en optimal temperatur i alla hyllor och i alla lådor. Detta säkerställer också att dina livsmedel kan hålla längre.

Kylskåpet har utvecklats med fem glashyllor, fem dörrhyllor och två utdragbara lådor. Dessutom finns det speciella flaskhållare och en så kallad Magic Crisper, där du kan förvara dina grönsaker i så att de behåller sin färskhet över en längre tid.

Produktdetaljer

 • Höjd: 185 cm
 • Djup: 56,5 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Vikt: 73 kg
 • Färg: Svart
 • Ljudnivå: 40 dB (A)
 • Kylkapacitet: 382 liter
 • Dörrgångjärn: Högerhängd men reversibel
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Utvecklat med WiFi-kontroll som säkerställer enkel kontroll och diagnos av kylskåpet
 • MultiAir Flow-systemet håller en jämn temperatur och minskar kondens.
 • En god mängd hyllor och lådor för optimal förvaring.

Siemens KS36FPI4P Fristående kylskåp – Ett idealiskt miljövänligt kylskåp

Den här modellen från Siemens är en extremt energieffektiv och miljövänlig modell som kommer att ha en positiv inverkan på din elräkning. Modellen tillhör också den bästa energiklassen: A +++. Dessutom har den en dörröppningsvinkel på 90 grader, så att det inte nödvändigtvis behöver vara ett avstånd till en vägg som annars riskeras att slås i, och är utrustad med elektronisk temperaturreglering.

Därför bör du välja Siemens KS36FPI4P fristående kylskåp

Flera av de utvalda modellerna i denna lista har varit miljövänliga och detta är också fallet med den här modellen. Den överträffar dock några av de andra modellerna eftersom den tillhör den bästa energiklassen i fältet. Så du investerar i en modell med en A +++ energimärkning om du väljer denna variant som ditt nya kylskåp. Det är relevant att gå efter en energieffektiv modell – inte bara för att den är positiv för miljön utan också för att det på lång sikt kommer att spara mycket pengar på din elräkning, eftersom en sådan variant inte använder lika mycket ström som andra kylskåp.

Optimal kylteknik

Du har möjlighet att styra temperaturen elektroniskt via TouchControl. Och om kylskåpet plötsligt inte har önskad temperatur, t.ex. eftersom dörren har varit öppen för länge kommer en akustisk varningssignal att ljuda. Kylningen sker via en fläkt som ansvarar för dynamisk kylning. Dessutom säkerställer den så kallade FreshSense-sensortekniken att det alltid är en jämn temperatur i kylskåpet.

Du har möjlighet att använda en Supercooling-funktion om du har haft kylskåpsdörren mycket öppen eller temperaturen har blivit för hög i kylrummet av någon annan anledning. Superkylning sänker temperaturen till 2 grader, men efter cirka sex timmar återgår temperaturen till den ursprungliga inställningen. Du kan också hålla dina grönsaker, frukter eller färskt kött färska längre med HyperFresh-lådorna. Dessa har god luftfuktighet och reglering, samt låg temperatur, så att smaken, näringsämnena etc. bibehålls bättre.

Kylskåp med optimal dörröppningsvinkel

Detta är ett fristående kylskåp och därför är det vanligtvis viktigt att du inte lämnar det för nära andra möbler, eftersom kylskåpet inte kan öppnas normalt. Du behöver dock inte tänka på detta med den här modellen, eftersom den har utvecklats med en dörröppningsvinkel på 90 grader. Detta förhindrar att dörren öppnas i väggar, bordskanter etc.

Dessutom är själva kylskåpet faktiskt ganska flexibelt. Det är utrustat med fem hyllor av säkerhetsglas. Tre av dessa hyllor är höjdjusterbara. Produkten har också fyra dörrhyllor och en flexibel hylla som kan användas som en flaskhylla efter behov. Det finns till och med en speciell ColdTray, som är en dörrhylla som kan vara extra kall. Det är perfekt att förvara drycker på denna kalla hylla.

Produktdetaljer

 • Höjd: 186 cm
 • Djup: 65 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 74 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 38 dB (A)
 • Kylkapacitet: 300 liter
 • Dörrgångjärn: Vänsterhängd men reversibel
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Miljövänlig och energieffektiv modell med A +++ i energimärkning
 • Utvecklad med en dörröppningsvinkel på 90 grader, så att den kan stå rakt mot en vägg
 • Intelligent sensorteknik hjälper till att skapa en jämn temperatur
 • Möjlighet att välja Superkylning

Whirlpool SW8 AM2 D XR Fristående kylskåp – ett högteknologiskt kylskåp

Du kan vara säker på att du får ett kylskåp med ett antal bra egenskaper som förbättrar hållbarheten och smaken på dina livsmedel om du investerar i den här modellen från Whirlpool. Produkten har utvecklats med en speciell FreshControl-funktion som säkerställer perfekt lagring genom att övervaka temperaturen och tillsätta fukt om det skulle behövas.

Därför bör du välja Whirlpool SW8 AM2 D XR fristående kylskåp.

Om du letar efter ett kylskåp med en högteknologisk och modern konstruktion, då du kan inte gå fel med den här modellen från märket Whirlpool. Innan vi går vidare till förklaringen av de många bra funktionerna får du dock bara lite allmän kunskap om modellen. Genom att välja detta fristående kylskåp kan du vara säker på att din elräkning inte plötsligt slocknar, eftersom modellen är miljövänlig och energieffektiv i drift. Det tillhör således också energiklass A ++.

Dessutom har modellen en stor kapacitet på 363 liter, vilket är gott nog för ett större hushåll. I kylskåpet finns sju glashyllor, varav fem är justerbara. Så du har möjlighet att göra plats för större inköp och mat, utan att stå och sakna plats.

Idealisk förvaring för alla livsmedel.

Detta kylskåp har utvecklats med Whirlpools patenterade 6th Sense FreshControl-teknik. Denna teknik säkerställer en idealisk förvaring av alla typer av livsmedel eftersom den övervakar och justerar temperatur och fuktighet efter behov. Därför bör du inte vara nervös för att temperaturen blir för hög om du har haft kylskåpsdörren öppen ett tag eller att maten blir torrare när luftfuktigheten hålls.

Som om det inte räckte är modellen också utvecklad med ett MultiFlow-system och en kylfläkt med dynamisk kylning. Tillsammans säkerställer dessa tekniker och system att luften fördelas jämnt i kylen så att alla hyllor och områden har rätt temperatur. Och sedan passerar all luft också genom ett antibakteriellt filter som fångar upp och eliminerar luftburna mikroorganismer. Detta hjälper till att hålla kylskåpet friskt så att dålig luft inte sprids. På så sätt behåller dina livsmedel också den smaken bättre.

Ett kylskåp som passar i alla kök

Förutom ovanstående funktioner är denna modell också utrustad med en varningssignal, både visuellt och akustiskt, vilket ger ett meddelande om temperaturen plötsligt stiger olämpligt mycket – t.ex. om dörren är öppen. Dessutom kan detta kylskåp hantera en del av sitt eget underhåll, eftersom det har utvecklats med möjlighet till en halvautomatisk avfrostning av kylaren så att den inte överbelastas.

Som en extra bonus kan detta kylskåp passa in i alla kök, vilket inte bara har att göra med sitt snygga uttryck och fina konstruktion. Den är nämligen utvecklad med en så kallad ExcellentFit-design som gör det möjligt att installera kylskåpet vid en vägg, ett skåp eller uppe på en bordsskiva utan problem. Modellens konstruktion har speciella gångjärn och en tunn dörrkonstruktion som gör det möjligt att öppna dörren helt – oavsett hur nära den står andra föremål. Du kan därför enkelt ha den här modellen i ett lätt komprimerat kök.

Produktdetaljer

 • Höjd: 187,5 cm
 • Djup: 63 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Vikt: 62 kg
 • Färg: Stål
 • Ljudnivå: 38 dB (A)
 • Kylkapacitet: 363 liter
 • Dörrgångjärn: Vändbar dörr
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Utvecklat med FreshControl, som säkerställer optimal temperatur och luftfuktighet
 • MultiFlow-system och kylfläkt garanterar jämn fördelning av kyla
 • Miljövänlig konstruktion och stor kylkapacitet.

Hur man väljer rätt modell i denna test av kylskåp

I den här artikeln har du vårt bud på de 10 bästa kylskåp på marknaden just nu. Naturligtvis bör denna granskning av de bästa modellerna hjälpa dig en bit på vägen för att välja exakt vilken produkt som är bäst för dig, men det kan krävas lite mer än så. Du kan därför läsa vidare i detta avsnitt om du är osäker på vilken typ av kylskåp du ska lägga vantarna på. Vi ger dig en blandning av goda råd och överväganden som du bör göra i förväg innan du köper ett kylskåp. På det sättet är du bättre rustad för att hitta den perfekta modellen för dig.

 • Överväg om du vill ha ett fristående eller integrerat kylskåp
 • Mät det område där kylen ska placeras.
 • Vill du ha en modell som öppnas till höger eller vänster?
 • Hur mycket kylkapacitet behöver du?
 • Letar du efter ett kylskåp med en glasdörr eller en vanlig dörr?
 • Se till att ditt nya kylskåp har ett bra ventilationssystem.
 • Investera i ett kylskåp med speciallådor för frukt, grönsaker och färskt kött
 • Gå för ett kylskåp med en bra energimärkning
 • Letar du efter ett kylskåp med ett antal specifika funktioner?
 • Har du preferenser angående utseendet på ditt kylskåp?
 • Lägg märke till kylskåpets ljudnivå – gå gärna efter en tyst modell
 • Gör en budget från början

Tänk på om du vill ha ett fristående eller integrerat kylskåp.

När det gäller att välja ditt nya kylskåp kan du med fördel överväga om du vill ha ett fristående eller integrerat kylskåp. De fristående modellerna är mest framträdande på marknaden, men det finns fortfarande ett antal bra integrerade modeller. Titta bara på produkt nr 5 i den här listan, Smeg S7323LFLD2P1 integrerbara kylskåp, som i den mån uppfyller de förväntningar du kan ha på ett integrerat kylskåp.

Skillnaden mellan ett integrerat och fristående kylskåp är om kylskåpet står på egen hand eller är inbyggt i ett skåp. Det integrerade kylskåpet kommer på ett sätt att “gömma sig” i köket, dvs inte framstå riktigt lika tydligt och iögonfallande, medan ett fristående kylskåp i flera fall sticker ut lite i köket. Detta beror dock naturligtvis på vilken modell du väljer att investera i. Vissa modeller är trots allt mycket iögonfallande, medan andra är lite mer diskreta i sin konstruktion.

Mät det område där kylen ska placeras

Det är otroligt tröttsamt att investera i ett kylskåp som inte passar in i köket, i det fall att du glömde att mäta innan du gick på jakt efter de nya vitvarorna. Vi rekommenderar alltid att du mäter det område där du planerar att placera ditt kylskåp. Detta gäller oavsett om du investerar i en integrerad eller fristående modell.

Tänk också på att vissa modeller kan lyftas lite vid fötterna eller ha en konstruktion som kräver mer utrymme än bara vad den tar upp. Det kan t.ex. vara att ett handtag måste tas med i beräkningen eller att det måste finnas utrymme i sidan för att dörren ska kunna öppnas på ett visst sätt. Det är också relevant att tänka på dessa element när du letar efter ett kylskåp så att du kan öppna det utan att skada dörren, en bordsskiva, väggen osv. Dessutom måste du också komma ihåg att vissa integrerade modeller har en viss höjd, bredd och djup i sina egna dimensioner, men kräver andra dimensioner i samband med installationen.

Vill du ha en modell som öppnas till höger eller vänster?

Ett stort antal kylskåp produceras gradvis med en vändbar dörr. På så sätt behöver du inte ägna så mycket uppmärksamhet åt om modellen är vänster- eller högerhängd när du letar efter ditt nya kylskåp. Det finns dock fortfarande vissa modeller som bara kan få dörren att vridas på ett sätt. Så om du har preferenser för huruvida dörren ska öppnas till höger eller vänster, måste du göra detta klart från början. Annars riskerar du åtminstone att köpa en modell som inte öppnar rätt väg – och det kommer bara att skapa irritation på lång sikt.

Hur mycket kylkapacitet behöver du?

Hela poängen med att köpa ett kylskåp separat från en frys är att du får mer utrymme för att lagra mat i kylen, eftersom utrymmet inte behöver fördelas på både ett kylskåp och en frys. Det finns dock fortfarande en stor skillnad i de olika modellernas kylkapacitet. Vissa varianter har utvecklats med en kylkapacitet på cirka 400 liter, medan andra modeller är något mindre i storlek. Du kan t.ex. hitta enkelt ett kylskåp med en kylkapacitet på cirka 300 liter om du inte alls behöver så mycket utrymme för att lagra mat.

Det är helt upp till dig om du vill investera i ett kylskåp med stor kapacitet eller inte. Ibland är det skillnad i pris, men det beror ofta på flera andra funktioner än bara kylkapaciteten. Så du kan enkelt hitta ett billigt kylskåp med stor kylkapacitet om du vill ha det.

Vi rekommenderar att du överväger hur mycket utrymme du behöver i förväg så att du inte riskerar att köpa en stor eller liten modell. När allt kommer omkring behöver du inte köpa ett kylskåp med en kapacitet på nästan 400 liter om du inte förväntar dig att använda utrymmet. I så fall kan ditt nya kylskåp bara fylla upp köket i onödan. Men kompromissa inte och köp ett kylskåp med liten kylkapacitet om du ofta lagar mat för större middagar eller är en del av ett stort hushåll.

Letar du efter ett kylskåp med en glasdörr eller en vanlig dörr?

De flesta kylskåp är designade med en vanlig dörr där du inte kan se igenom. Men det finns modeller på marknaden som har utvecklats med en glasdörr. Detta är idealiskt för dig som vill bryta av köket lite eller som föredrar att kunna se innehållet i ditt kylskåp utan att behöva öppna dörren. Du bör dock specifikt gå till ett kylskåp med en glasdörr om du vill ha en sådan modell och, som jag sa, så finns det inte riktigt lika många av dem på marknaden.

Se till att ditt nya kylskåp har ett bra ventilationssystem

Ventilationssystemet betyder nästan allt i ett kylskåp, eftersom det hjälper till att hålla en optimal temperatur i hela kylskåpet. Ventilationssystemet hjälper till att cirkulera luften och eventuellt rengöra den, så att alla delar av kylskåpet har ren luft och kyls till rätt temperatur, så att maten kan hålla sig bättre. Av den anledningen är det oerhört viktigt att du investerar i ett kylskåp med ett bra ventilationssystem. Det är helt enkelt en av dessa funktioner som du inte får kompromissa med.

Investera i ett kylskåp med speciallådor för frukt, grönsaker och färskt kött

Flera moderna kylskåp utvecklas med speciallådor för frukt, grönsaker och färskt kött – och vi rekommenderar definitivt att du prioriterar som modell med dessa inbyggda. Genom att förvara dina grönsaker, frukt och färskt kött i dessa behållare kan maten ofta hålla längre och de kommer att behålla mycket mer näringsämnen. Dessutom är det också ett bra sätt att hålla produkterna åtskilda från andra livsmedel så att smaken inte riskeras.

Gå för ett kylskåp med en bra energimärkning

Energimärkningen är ett sätt att informera konsumenterna om vitvarors energieffektivitet. Ju bättre än energimärkning, desto mindre energi använder produkten. Av den anledningen är det både en fördel för miljön och din plånbok att investera i ett kylskåp med en bra energimärkning. När allt kommer omkring sparar du mycket pengar på din elräkning på lång sikt genom att investera i en modell som är energieffektiv i drift.

Du skulle vilja få tag på en modell som åtminstone tillhör energiklass A +, men den kan mycket väl tillhöra A ++ eller A +++, vilket är den näst bästa och bästa energiklassen på marknaden.

Letar du efter ett kylskåp med ett antal specifika funktioner?

Det kan vara en bra idé att tänka på vilka funktioner i ditt kylskåp du inte kan leva utan. Detta kan t.ex. byggas med specialbehållare för frukt, grönsaker eller kött, flexibla och justerbara hyllor, möjligheten att hyllor och lådor kan rengöras i diskmaskinen eller ett optimalt ventilationssystem.

Det kan också vara ett element som en SuperCool-funktion som säkerställer en snabb återhämtning av temperatur även om dörren har stått öppen ett tag, eller en form av antibakteriell luftrening så att luften renas på lukt och bakterier för att förlänga hållbarheten hos livsmedel och bibehålla deras olika smak bättre. Du kan också titta närmare på modeller som kan styras via telefonen om du föredrar att kunna styra dina apparater utan att vara i närheten av dem.

Vi skulle åtminstone rekommendera dig att gå för en modell med inbyggd elektronisk temperaturkontroll, så att du alltid kan ändra temperaturen och ett optimalt ventilationssystem.

Har du preferenser angående utseendet på ditt kylskåp?

Det är du själv som främst ska titta på ditt kylskåp, och därför är det också viktigt att du hittar en modell med en look du faktiskt gillar att titta på. Det är också helt upp till dig om du vill ha ett kylskåp som smälter in i köket eller som sticker ut från dina andra möbler och apparater hemma.

Du kan lätt tänka lite på vad du gillar i själva kylskåpets struktur. Borde den ha skarpa eller runda kanter? Ett inbyggt handtag eller ett utskjutande handtag? Ska temperaturkontrollen vara dold inuti kylen eller vara tydlig på framsidan av modellen?

Dessutom kan du också tänka lite på vilken färg du vill att ditt nya kylskåp ska ha. De flesta modellerna tillverkas i enkla färger, som svart, vitt eller rostfritt stål, men det är också möjligt att hitta ett kylskåp i en lite mer annorlunda och prickig färg. Om du gillar tanken på ett kylskåp som sticker ut i både konstruktion och färg, kan du titta närmare på produkt nr 3 i detta kylskåpstest. Smeg FAB30LPG3 Fristående kyl-frys finns i ett brett utbud av vackra färger och har en retro design.

Lägg märke till kylskåpets ljudnivå

Gå gärna efter en tyst modell. Det kommer att kännas som en dålig investering om du i det långa loppet känner att ditt kylskåp är bullrigt. I så fall verkar det bara störande och irriterande. Av den anledningen rekommenderar vi att du håller ett öga på kylskåpets ljudnivå. Detta bör helst ligga runt/under 40 dB (A) och helst hela vägen ner till cirka 35 dB (A), eftersom du i så fall har fixat en tyst modell. På så sätt kan du vara säker på att kylskåpet inte kommer att göra olika ljud, vilket kommer att hålla dig vaken på natten eller i allmänhet bara verkar bullriga under dagen.

Naturligtvis är det extra viktigt att investera i ett tyst kylskåp om du har ett sovrum nära köket. I så fall kan även det minsta ljudet vara irriterande när du försöker komma ner i varv och sova.

Gör en budget från början

Vi rekommenderar att du gör en budget innan du ens letar efter ett nytt kylskåp. På det sättet har du en bättre förståelse för vad du kan förvänta dig av ditt kylskåp och vilka områden du kan behöva kompromissa med lite. Med detta sagt vill vi dock påpeka att du inte kan gå fel i staden med ovanstående modeller – och de kommer trots allt från olika prisklasser. Det finns därför gott om möjligheter att hitta en modell som passar din budget i detta test av kylskåp.

Var också realistisk när du ställer in din budget. När allt kommer omkring är det ingen nytta att du förväntar dig att få ett högteknologiskt kylskåp med ett hav av olika funktioner om du har ställt in en lågkostnadsbudget. Det finns dock ingen anledning att lägga 10 000 kronor på ditt nya kylskåp om du inte alls behöver en variant på den nivån.

Så här underhåller du kylskåpet

Det bästa sättet att underhålla ditt kylskåp är att rengöra det regelbundet och se till att tina om det bildas is på kylelementet. Bakterier ackumuleras i kylskåpet om det inte rengörs ordentligt. Och då kommer du också att upptäcka att kylskåpet använder mer kraft om det finns is på kylelementet. Naturligtvis vill du undvika båda dessa saker. I avsnitten nedan kommer vi att vägleda dig om hur du bäst rengör kylskåpet och undviker bildandet av bakterier – eller åtminstone kommer bakterierna att leva upp.

Rengöra kylskåpet

Det är oerhört viktigt att du rengör kylskåpet med jämna mellanrum så att du kan bli av med smuts och bakterier. Om du inte tar bort dessa föremål från kylskåpet riskerar du att utsätta din mat för dem, vilket kan leda till att maten förstörs. Beroende på kombinationen av mat och bakterier kan du riskera att bli riktigt sjuk om du äter dålig mat. Och de flesta av oss skulle nog vilja undvika det.

Men hur rengör du kylskåpet bäst? Och när är det verkligen dags att rengöra kylen? Vi kommer att göra dig klokare i det här avsnittet. Bakterier trivs som beskrivs särskilt i fuktiga områden, och de finns därför ofta i kylskåpets avlopp, hål eller är i allmänhet på baksidan av kylskåpet. Kondens bildas här och kan lämna små mängder gamla matrester. Många glömmer att rengöra utloppet och andra kanter, lister, sprickor etc., men det är faktiskt särskilt dessa områden som behöver en kärleksfull hand när kylen behöver underhållas/rengöras.

Hur ofta ska kylskåpet rengöras?

Det är oerhört viktigt att rengöra kylskåpet regelbundet. En grundlig rengöring bör göras ungefär var tredje månad, men du kan enkelt göra lite mindre rengöring under tiden. När allt kommer omkring kommer du långt med en våt trasa i kylskåpets hörn och kanter. Om du inte kommer ihåg att rengöra kylskåpet med jämna mellanrum kan du riskera grogrund för mögel i ditt kylskåp.

Detta kan tydligt ses när kylskåpet påverkas av mögel, eftersom det kommer att manifestera sig i grå eller svart beläggning runt kylskåpet – särskilt i kanter och sprickor. Om du märker några tecken på mögel eller andra bakterier ska du omedelbart rengöra kylskåpet.

Så här rengör du ett kylskåp

När det är dags att göra en stor rengöring av kylskåpet kan du följa guiden nedan. Det hjälper dig att bli av med fläckar från bakterier och smuts runt kylen.

 • Stäng av kylskåpet innan du börjar så att du inte använder för mycket ström längs vägen.
 • Ta bort all mat från kylskåpet. Du kan lägga dem i en kylväska så att de förblir kalla (annars kan det också bildas bakterier på maten medan de bara står på köksbordet)
 • Förbered en hink med varmt vatten och lite tvättmedel.
 • Tvätta kylen med en trasa doppad i hinken – helst både inne och ute.
 • Tvätta hyllor och lådor med tvål och vatten. Om de tål en resa i diskmaskinen, kan du enkelt starta den medan du rengör resten av kylskåpet.
 • Ta bort matrester från rännan under kylelementet.
 • Rengör utloppsrännan och hålet på baksidan av kylskåpet. Detta kan möjligen göras med ett par bomullspinnar eller med en rörrengörare så att du inte bara får rengöra den övre delen,
 • Kontrollera om det finns is på kylelementet. I så fall kan du lika gärna tina kylskåpet nu när det är avstängt. Lämna därför kylskåpet stängt med dörren öppen tills all is har smält. Ha vid behov en trasa eller kökshandduk i kylskåpet så att vätskan kan sugas upp snarare än att förvandlas till en pöl.
 • När du är nöjd med rengöringen kan du torka av ytor etc. med en torr trasa.
 • Stäng nu kylskåpsdörren och sätt på kylskåpet igen. Om den är utrustad med en funktion för snabb nedkylning eller liknande, kan du använda den för att få ner den till rätt temperatur snabbare
 • Sätt tillbaka maten i kylen när den når en temperatur under fem grader

Hur man undviker bakterier i kylen

Du kan generellt undvika att du får en stor mängd bakterier i ditt kylskåp om du kommer ihåg att underhålla och rengöra den regelbundet. Med en grundlig rengöring kan du bli av med en stor del av bakteriebildningen i kylen. Men det är inte bara brist på rengöring som kan vara boven i bildandet av bakterier i kylen. Temperaturen, var och hur du lagrar dina livsmedel, liksom vilka livsmedel du lagrar, kan också påverka bakterietillväxten.

Som beskrivs i avsnittet om rengöring av kylskåpet finns det många ställen där bakterier kan trivas om du inte rengör tillräckligt bra. Detta gäller särskilt kylskåpets avlopp och hål. Av denna anledning bör du så långt som möjligt undvika att placera maten nära detta område, eftersom bakterier lätt kan överföras från rännan till maten. Framför allt rekommenderar vi att du följer detta råd, även om du regelbundet rengör dräneringshål och rännor, eftersom det kan vara svårt att bli av med alla bakterier trots en grundlig rengöring.

Håll rätt temperatur

Bakterier trivs i fuktiga miljöer och har lättare att sprida om temperaturen i kylen är högre än fem grader. Se därför till att hålla kylskåpstemperaturen under fem grader hela tiden. Se också till att dubbelkontrollera temperaturen på flera ställen i kylskåpet, då långt från alla modeller kan ventilera optimalt. Av denna anledning kan en hylla, låda eller dörrhyllorna väl ha en högre temperatur än resten av kylskåpet om luften inte cirkulerar tillräckligt bra.

Förvaring av kött och fisk

Du bör också förvara rått kött och färsk fisk i slutna behållare i kylen. De ska aldrig förvaras utan tätt förslutna förpackningar, eftersom bakterier särskilt kan förekomma i sådana livsmedel. Av den anledningen kan det också vara en bra idé att hålla färskt kött åtskilt från andra livsmedel i allmänhet. Och om ditt kylskåp är utrustat med en speciell låda/behållare för kött, kan du med fördel använda denl. Dessa kommer oftast att kunna ställas in på en lägre temperatur än resten av kylskåpet, vilket minskar bildandet av bakterier.

Undvik jord på grönsaker

Jord är inte så dåligt för dina grönsaker, men det bör ändå helst tvättas av om du förvarar dina grönsaker i kylen. Det beror på att det finns stor sannolikhet att jorden förblir bakterier, som sedan kan överföras till andra livsmedel i kylskåpet om de inte sköljs rent.

Om ditt kylskåp är utrustat med en grönsakslåda, rekommenderar vi definitivt att du använder detta varje gång du tar med grönsaker hem från shoppingresan. På det sättet håller du grönsaker och andra livsmedel, t.ex. kött, åtskilda från varandra. Och då håller grönsaker och frukt ofta längre när de förvaras i grönsakslådan.

Håll maten separat

Vi rekommenderar att du försöker hålla dina olika typer av livsmedel åtskilda från varandra så långt det är möjligt. På det sättet kommer du att bättre kunna kontrollera spridningen av bakterier och då kommer all lukt inte att lätt överföras från en mat till en annan. Du kan fördela ditt kylskåp i sektioner där köttet har en plats, dricka ett annat, pålägg en tredje plats osv. Detta kan också hjälpa till att förlänga matens hållbarhet.

Letar du efter ett kylskåp med frys?

Det finns naturligtvis skillnad mellan att investera i separata kylskåp och frysar och sedan investera i kylskåp. Du får mycket mer utrymme för att lagra mat i både kyl och frys om du investerar i två separata produkter, men du måste också avsätta gott om plats i köket för att göra plats för båda produkterna. En kylskåp kan därför vara en bra lösning om du inte har allt för stort utrymme i köket – eller bara vill använda detta utrymme till något annat än ett stort kylskåp och frys.

Om du är mer benägen att investera i en modell som innehåller både ett kylskåp och en frys i en, är vi fortfarande tillgängliga för att guida dig till den bästa produkten för dig. I vårt test av de bästa kyl- och frysarna kan du läsa mer om modeller som faktiskt är värda en investering. Naturligtvis hjälper vi dig också att hitta den perfekta varianten för dig och vägleda dig om hur du hittar det bästa erbjudandet på kyl- och frys om du vill spara pengar på köpet.

Så här hittar du det bästa erbjudandet på kylskåp

Det kan vara lite dyrt att köpa ett nytt kylskåp – speciellt om du vill vara säker på att du får tag i en bra modell som kan hålla i många år, förvara maten på rätt temperatur, har bra kapacitet, ser bra ut osv. Men kom inte i panik i jakten på ett billigt kylskåp, eftersom det finns ett stort antal bra modeller som inte kostar en förmögenhet. Du kan t.ex. titta alltid på Gorenje R6192FBK fristående kylskåp, produkt nr 7 i listan ovan, som är utrustad från topp till tå med bra funktioner och teknik, men som fortfarande säljs till ett plånboksvänligt pris.

Å andra sidan, har du fallit för ett kylskåp som är lite dyrare än vad du egentligen tänkte betala för ditt nya kylskåp? Då borde du förmodligen leta mer efter ett bra erbjudande. När allt kommer omkring är detta det bästa sättet att spara pengar på köpet. För att hitta de bästa erbjudandena på kylskåp, se bara till att du beväpnar dig med tålamod och håller ett öga på webbplatserna för olika online-återförsäljare. Bra erbjudanden publiceras regelbundet på sajterna. Och när du ser att din modell erbjuds till ett bra pris kan du överväga om du tycker att erbjudandet är tillräckligt bra, eller om du har möjlighet att vänta på ett ännu bättre erbjudande.