Kyl och frys bäst i test 2022

1
Bosch KGN49AIDP

Med denna Bosch KGN49AIDP får du egentligen det mesta du förväntar dig av en kombinerad kyl och frys. Bosch har nämligen här sett till att utvecklat en modell som håller kylan på bästa sätt och ser slimmad ut i en design i det snygga och stilrena rostfria stålet. Absolut värd att kallas bäst i test! Mer info Bosch har verkligen tänkt igenom utvecklingen av denna fristående KGN49AIDP. Det viktigaste med ett kylskåp och frys är…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Bosch KGN49AIDP##
LG GSL360ICEV##
Bosch KGV332LEA 6.318 kr. RDEButik
Samsung RB30J3000WW##
Siemens KI8VVSF0##
Siemens KA92DHXFP 57.990 kr. Lidingö Hushållstjänst
Bosch KGV36VBEAS 6.729 kr. RDEButik
Electrolux LTB1AF14W0 5.129 kr. Electrolux
Smeg FAB38LBL5 27.495 kr. Gränsbygdens Köpcentrum
Miele KFN37432 iD##

Sällan har uttrycket “att slå två flugor i en smäll” passat så bra som när det kommer till att köpa en kyl och frys! Så att du kan spara plats och vanligtvis energi, samt annat meck, kan du ju välja att slå ihop kylen över frysen med en kombinerad kyl och frys, utan att kompromissa med kvalitet, utrymme eller funktioner. Tänk dig själv, istället för att ha två kolosser ståendes på olika ställen i köket har du nu bara en, som således gör allt från inpackning av matvaror efter handling till organisering enklare.

Så att du ska kunna hitta den bästa kombinerade kyl och frysen för dig har vi därför satt ihop detta test, där vi går igenom marknadens bästa modeller.

Bosch KGN49AIDP – Kyl och frys bäst i test

Med denna Bosch KGN49AIDP får du egentligen det mesta du förväntar dig av en kombinerad kyl och frys. Bosch har nämligen här sett till att utvecklat en modell som håller kylan på bästa sätt och ser slimmad ut i en design i det snygga och stilrena rostfria stålet. Absolut värd att kallas bäst i test!

Mer info

Bosch har verkligen tänkt igenom utvecklingen av denna fristående KGN49AIDP. Det viktigaste med ett kylskåp och frys är trots allt att den håller maten fräsch, och detta lyckas denna modell absolut göra tack vare avancerade tekniker. Bland annat behålls maten fräsch och full av vitaminer hela två gånger längre med VitaFresh plus. Ett kritiskt moment för att hålla kylskåpet och frysen kalla är då man packar in matvaror, men tack vare dess SuperFreezing-teknik sänks temperaturen inne i kyl-frysen så att kylan bibehålls och maskinen kyler ner matvarorna extra snabbt.

Att organisera och bibehålla ordningen underlättas dock av dess smarta uppbyggnad. För ytterligare enkelhet i användningen innebär dess Variozone att denna kyl och frys har flyttbara fryslådor och glashyllor. Detta ger extra flexibilitet då du enkelt kan ta bort alla glashyllor i frysen och skapa mer utrymme om du till exempel behöver extra plats för en hög tårta eller något annat större. Vidare är dess EasyAccess hylla en utdragbar glashylla som ger perfekt överblick och gör det smidigare att lägga in och ta ut varor.

Dessutom är denna Bosch KGN49AIDP enkel att underhålla, vilket är ett stort plus – för hur sugen är man egentligen på att sköta det istället för att exempelvis koncentrera sig på matvarorna i den? Dess NoFrost-teknologi ger mindre isbildning och frostar av frysen automatiskt. Till sist har den dörrar och sidopaneler med Inox EasyClean som, vilket du hör på namnet, underlättar städningen för dig.

På tal om dess dörrar är dessa snyggt utvecklade i stål (rostfritt), vilket ger ett slimmat utseende i tillägg till dess höga, staplade form. Du får således en modern touch till köket, samtidigt som dina matvaror förvaras kylda på bästa sätt. Dess modernitet märks dock kanske främst genom dess WiFi-koppling, vilket innebär att du kan kontrollera denna kyl och frys från var du än är. Ytterligare ett kvalitetsmärke för detta kylskåp och frysskåp är att flera likartade modell från Bosch har utsetts till bäst i test av Råd och Rön. Sammantaget får du i KGN49AIDP en riktigt bra modell som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Möjligt att kontrollera varifrån du än är tack vare WiFi och HomeConnect-appen
 • Både snygga och smarta dörrar i rostfritt stål med Inox EasyClean
 • VitaFresh plus håller dina matvaror fräschare längre vilket ger minskat matsvinn
 • Mycket lik modeller som har fått höga betyg i Råd & Röns tester
 • Stor flexibilitet i organisering av lådor etc.
 • Smal och hög design som inte tar upp så mycket plats
 • LED-belysning med soft start i kyldelen
Det vi ikke liker:
 • Låg energimärkning D är inte det bästa för din plånbok eller miljön
 • Relativt högt pris som inte alla är beredda att betala, t.ex. då inte is- och kolsyredispenser ingår

LG GSL360ICEV – Bästa stora

Det finns ingen anledning för den stora familjen, på över 4 personer, att behöva investera i flera kylar och frysar, eller för den delen att behöva avstå storhandling för att deras matvaror inte får plats. Detta då LG har utvecklat denna GSL360ICEV som är ett kylskåp och frysskåp i amerikansk stil. Från det kyl och frysskåp som är bäst i test av marknadens stora modeller får du stort utrymme och fina tekniker.

Mer info

Äntligen behöver stora familjer inte oroa sig för platsbrist i sitt kylskåp och frys! Detta kan man tacka LG och deras GSL360ICEV för, som är den bästa stora, amerikanska modellen. Medan traditionella kyl- och frysskåp har ett fack ovanför det andra, har denna två sektioner i full längd sida vid sida. Detta brukar kallas för amerikansk stil – ni vet som man kan se på filmer när de öppnar två dörrar som ett skåp fullt av godsaker? Det du här öppnar till är ett kyl- och frysutrymme mer än tillräckligt med utrymme för din veckohandling, med en total nettokapacitet på 591 liter och således bra infrysningskapacitet.

Designen på detta LG kyl och frysskåp är också tilltalande med sin lyxiga mörka finish. Samtidigt tar den som du förstår upp en hel del plats och kan se lite “klumpig” ut jämfört med de kyl och frysar som staplas på höjden. Man ska dock veta att LG har inte utvecklat denna modell ‘onödigt stor’ utan använder sig bland annat av Slim Space Ice System vilket innebär att issystemet tar mindre plats än vanligt. Designen får även bra betyg tack vare dess smarta LED-skärm med touchknapp och eleganta vertikala handtag.

När du öppnar dörrarna på GSL360ICEV ser du flera lagringsalternativ för optimal organisering. Kylfacket på 394 liter har fyra glashyllor, en Moist Balance Crisper-låda, Fresh Zone-låda och fyra dörrfack. Som du förstår är detta tekniker som hjälper till att öka hållbarheten på din mat, vilket minskar matsvinn. Lådskyddet på Moist Balance Crisper förbättrar retentionen av fukt och hjälper till att hålla frukt och grönsaker fräscha längre. Dess praktiska Fresh Zone är perfekt för förvaring av kött och fisk och håller dem skiljda från andra livsmedel.

Med 197 liter utrymme är frysen också tillräckligt stor för att lagra all din frysta mat. Fyra glashyllor, två lådor och två dörrfack gör att du kan dra nytta av erbjudanden av stilen “köp fler spara mer”, så att du har gott om förvaring för all den extra maten.

Ytterligare en lyx till denna modell är att du kan få svalt, färskt vatten och is direkt från det. Du kopplar bara GSL360ICEV till din vattenförsörjning för att på så sätt få en konstant tillförsel av kallt vatten och is utan att oroa dig för att behöva fylla på någon extern vattenbehållare. Att LG är en kyl- och frystillverkare att lita på visas även av att en annan modell från dem har blivit utsedd till bäst i test av Råd och Rön.

Det vi liker:
 • Stor kyl- och infrysningskapacitet som rymmer mat för den stora familjen på över 4 personer
 • Relativt tyst i förhållande till dess stora kraft och kapacitet
 • Is- och vattendispenser sätter guldkant på vardagen
 • Antibakteriellt skydd på lådor
 • Avfrostningsfunktion för enkelt underhåll
 • Inverter Linear Compressor ger mindre friktion, vilket resulterar i upp till 32 % lägre energiförbrukning
Det vi ikke liker:
 • Är en side-by-side lösning vilket tar upp mer plats än de staplade modellerna
 • Låg energieffektivitet med energimärkning F

Bosch KGV332LEA – Bästa billiga

Vi har nämnt att ett kombinerat kyl och frysskåp kan vara ett sätt att spara pengar, då de ofta är ett billigare alternativ än att köpa två separata, och du kan spara ännu mer pengar genom att välja denna Bosch KGV332LEA. Det är den billiga modell som enligt oss är bäst i test tack vare en grym kombination av lågt pris och fina funktioner.

Mer info

Bosch är ett väletablerat varumärke inom hemelektronik, så bara av att välja dem som tillverkare vet du att du här med deras modell KGV332LEA kommer att få en bra fristående kyl och frys. Den har flera funktioner och tekniker som du känner igen från vår testvinnare från Bosch. Dessa inkluderar VitaFresh, alltså att maten förblir färsk och krispig längre tack vare extremt låga temperaturer vid förvaring av fisk och kött och justerbar luftfuktighet för frukt och grönsaker. Utöver att hålla kylan på ett bra sätt finns en EasyAccess-hylla i kylskåpet, vilket ju är dess utdragbara glashylla för enkel organisering och en bra översikt. Denna översikt gynnas även av dess LED-belysning vilket ger jämn och energieffektiv belysning.

Tack vare LowFrost ackumuleras mindre is och som ett resultat av detta behöver du inte avfrosta enheten lika ofta. Detta är energieffektivt och även ekonomiskt. Du får här även BigBox-låda för frysta livsmedel vilket underlättar förvaring av dem, då du t.ex. kan stapla frysta livsmedel ovanpå varandra.

Optimala lagringsförhållanden gör att maten håller mycket bra konsistensen av maten, till exempel blir glassen inte för hård eller för mjuk. En konstant inre temperatur är avgörande för att säkerställa friskhet och smak. Därför övervakar FreshSense-sensorer ständigt kylskåpets och frysens temp samt omgivningstemperaturen. Detta hjälper till att säkerställa en konstant inre temp i kylskåpet som är oberoende av utetemperaturen.

Som sagt, vissa tekniker och funktioner känner du igen i denna billigare modell från vår testvinnare, men denna säljs alltså till ett mycket lägre pris än vår testvinnare. Där man kan se att det har sparats in på hos den billigare KGV332LEA är genom lägre kapacitet, framför allt i kylen som har runt 140 liter lägre plats. Detta behöver dock inte vara en nackdel, då många hem faktiskt klarar sig på det och det istället innebär att kylen och frysen faktiskt inte tar upp onödigt mycket plats. Sammantaget marknadens bästa kyl och frysskåp av de billiga!

Det vi liker:
 • Energieffektivitetsklass A ++ vilket innebär att den använder 25% mindre energi än klass A + kylskåp av jämförbar storlek och utrustning
 • Smidig förvaring t.ex. genom äggskydd som skyddar äggen från att gå sönder
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • FreshSense-sensorer övervakar ständigt kylskåpets och frysens temperatur samt omgivningstemperaturen för optimal fräschhet
 • BigBox-lådan har gott om plats för skrymmande frysta livsmedel
Det vi ikke liker:
 • Kan vara för litet för många hem med en relativt låg kapacitet
 • Inte möjligt att kontroller när du är iväg med WiFi som t.ex. #1 och #2 i testet

Samsung RB30J3000WW – Enkel, integrerad kyl och frys

Förmodligen är inte kylar och frysar det första du tänker på när du hör ‘Samsung’, men är du ute efter en enkel och bra kyl och frys kan du tänka om, då denna RB30J3000WW från Samsung mycket väl kan bli den grymma modell som du har ståendes hemma. Till ett lågt pris får du här inom segmentet kombinerade kylskåp och frysskåp en av marknadens bästa (integrerad kyl-frys)!

Mer info

Att detta fristående kylskåp och frysskåp är enkel gäller både i dess tekniker och utseende. Den har den klassiska vita färgen som var signifikant för just vitvaror, framför allt som man kan se i svenska hem förr. Här får du dock flera moderna och smidiga tekniker. Exempelvis är frysen en så kallad No Frost, vilket innebär att den är självavfrostande. Tekniken förhindrar isbildning och håller en jämn temperatur överallt. Du slipper därmed den tråkiga och tidsödande manuella avfrostningen och får tid till annat!

Kopplat till detta har den även funktionen Power Freeze. Genom att aktivera Power Freeze-funktionen blåser frysen intensivt ut kall luft i skåpet för snabb nedkylning. Som du förstår är detta perfekt när du snabbt behöver frysa in nya matvaror! Denna funktion känner du förmodligen igen från de tidigare modellerna i detta test, såsom Bosch KGN49AIDP och LG GSL360ICEV, men här gäller tekniken främst frysen, och inte båda delarna, vilket vissa kan sakna.

Precis som Bosch KGV332LEA säljs denna variant från Samsung till ett plånboksvänligt pris, men denna har bättre utrymme än kylen och frysen från Bosch i såväl kyl som frys. Totalt handlar det om runt 30 liter, vilket är en rätt så betydande del.

Den låga prisnivån på denna fristående modell från Samsung märker du heller inte främst genom en avsaknad av användbara tekniker, utan utöver de fryskopplade tekniker ovan är den även utrustad med Digital Inverter Compressor som anpassar kylan automatiskt. Detta innebär lägre energiförbrukning än utan den, och ger din kyl/frys längre livslängd. Dessutom leder detta till en tystare kyl och frys, vilket är skönt då ett ständigt surrande bakgrundsljud i längden kan bli irriterande. Ljudnivån ligger på 38 dB (A) vilket i sig inte är lägre än den modell som vi har utsett till allra bäst i test, men å andra sidan är denna modell mycket billigare.

Där det istället kan märkas att de har sparat in är genom avsaknaden av att kontrollera kylen och frysen då du inte är hemma via en app, samt en årlig högre energiförbrukning. Sammantaget är det dock en mycket prisvärd fristående kyl och frys som helt klart förtjänar en plats bland de som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Prisvärd kyl och frys där du får allt du behöver
 • Digital Inverter Compressor anpassar kylan automatiskt för lägre energiförbrukning, lägre bullernivå, och ger din kyl/frys längre livslängd
 • Bra överblick genom den snygga LED-belysningen och EasySlide-lådor
 • Slimmad och platsbesparande design genom att vara hög (178 cm) snarare än bred på golvet
 • Multiflow-kylsystem sprider kylan jämnt gör att maten hålls fräschare med en jämn temperatur
 • Diskreta integrerade dörrhandtag som inte riskerar att göra märken i väggar intill då du öppnar den
Det vi ikke liker:
 • Drar mycket energi årligen trots relativt liten kapacitet
 • Designen i vitt/integrerad kyl och frys kan upplevas som “tråkig” och budget

Siemens KI8VVSF0 – Bästa för 2 personer

I denna Siemens KI8VVSF0 får du en utmärkt integrerad kyl och frys då du vill hålla dina matvaror fräscha och samtidigt ta upp minimalt med plats i köket. Den lämpar sig perfekt för de hem där ni bor 2 personer och faktiskt inte behöver en större kyl och frys som bara stjäl utrymme och energi.

Mer info

Siemens har med denna integrerade kyl och frys KI8VVSF0 sett till att du får mycket användbara tekniker på en yta som inte är större än nödvändigt. Det finns ju ingen anledning att ha en stor kyl och frys bara för att? Kanske är du inte så intresserad av att laga mat, handlar sällan eller äter mest ute på restaurang, vilket gör att du/ni inte behöver en så stor kyl och frys. Detta är lösningen!

Om ovanstående stämmer in, är ni säkert inte heller så sugna på att investera en hel förmögenhet i en kyl och frys. Det behöver ni inte med denna modell från Samsung, då den befinner sig i en låg prisklass. Du kompromissar dock inte med användbara tekniker, utan på liten yta och budget kommer till att börja med en flexibel utformad kyl och frys – framför allt frys. Den är utrustad med bigBox vilket innebär att du har möjlighet att förvara större frysvaror på ett bra sätt. Flexibiliteten går sedan vidare med varioZone. Det innebär att lådor och glashyllorna mellan lådorna kan tas ut – du kan anpassa frysen helt efter dina individuella behov.

Är du en sådan person som inte använder kylen och frysen till max är du säkert inte ovanligt sugen på att underhålla den heller. Det tråkiga momentet tas bort här med snabb och enkel avfrostning. Siemens innovativa lowFrost-teknik med särskilda förångare ger nämligen en låg och jämn isbildning och detta innebär en betydligt snabbare avfrostning än med konventionella system. Denna minskade frostbildning minskar även frysens energiförbrukning något, men på minussidan på denna modell är dessa låga energimärkning F. Att den annars är lätt att rengöra beror även på att alla glashyllor är gjorda av extra starkt, lättskött säkerhetsglas. Om något spills rinner det inte ner till hyllplanet under

Med mindre användning och en kyl och frys som inte öppnas 1000 gånger om dagen, är det också lätt att glömma var ens produkter står. Du guidas här enkelt och tydligt med smart LED-belysning. De nya LED-lamporna med lång livslängd är helt integrerade på sidan eller i taket och ger ett jämnt ljus invändigt, utan att blända dig.

En teknik som du känner igen från vissa av de andra kylarna och frysarna är den som säkerställer att inte redan infrysta varor ska tina när du lägger in stora mängder nya livsmedel. På denna modell från Siemens aktiverar du superinfrysningen innan du åker och handlar, vilket dock kräver en del planering. Kommer du dock ihåg det kyls frysen automatiskt ner till –30 °C, så att de nya livsmedlen inte tinar utan allt hålls fräscht och du kan dra nytta av dess fina infrysningskapacitet.

Det vi liker:
 • 2 stora lådor i frysen gör att du får plats med stora råvaror/burkar och kan organisera som du vill
 • Perfekt storlek för hem med 2 personer och/eller de som inte använder sin kyl och frys så mycket
 • Innovativ lowFrost-teknik med särskilda förångare ger enkelt underhåll
 • varioZone gör att lådor och glashyllor kan tas ut för helt individuell anpassning av frysen
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris för de som inte vill investera en förmögenhet
Det vi ikke liker:
 • Testets lägsta kapacitet i frysen på endast 76 liter kan bli för lite för många hushåll
 • Du måste komma ihåg att aktivera superinfrysningen innan du åker och handlar

Siemens KA92DHXFP – Bästa premium

Att Siemens är en etablerad tillverkare som har många strängar på sin lyra illustreras i hur de både kan tillverka enklare kyl och frysar som #5 ovan, och denna KA92DHXFP-modell som är en mer avancerad modell. Här får du en exklusiv, dubbel kyl och frys i snygg svart färg för de som bara nöjer sig med det bästa!

Mer info

Väljer du denna Siemens KA92DHXFP kan du vara säker på att du får en grym kyl och frys hem, där du inte behöver oroa dig varken för platsbrist eller att den inte ger ett exklusivt intryck i köket. Vi kan lika gärna börja med ett av dess främsta egenskaper: nämligen att den har hela två kameror i kylen. På så sätt kan du se in i kylen var du än befinner dig, via den intuitiva Home Connect-appen. Om du blir sugen på att laga en viss maträtt kan du alltid kolla i kylen om du har de rätta ingredienserna hemma. Det är bara att säga hejdå till inköpslappar och planering långt i förväg, och hej till framtiden och spontanitet!

Precis som Samsungs integrerade kyl och frys KI8VVSF0 ovan har denna KA92DHXFP dess BigBox system i frysen. På så sätt har du riktigt mycket plats för stora och skrymmande livsmedel, och du kan även ta ut lådorna för stor flexibilitet. Du kan lita på att all mat här håller sig fräsch. Detta till stora delar tack vare HyperFresh <0> °C-lådorna som ser till att kött, charkuterier och fisk håller sig dubbelt så länge. För att skapa dessa fördelar håller lådorna ca 2-4 °C grader lägre temp än i övriga kylen. De separata avdelningarna gör också att otrevlig lukt inte sprider sig.

Så att kylen inte ska stå öppen längre än nödvändigt utan att du snabbt hittar det du vill ha har den glashyllor som dras ut till hälften, med hjälp av profilskenor. Därmed får du en perfekt överblick över innehållet och hittar även det som gömmer sig längst bak, som annars kan tendera att glömmas. Bra överblick får du även tack vare bra LED-belysning.

Man skulle kunna rabbla egenskaper i all evighet med denna dubbla kyl och frys, men för att enkelt sammanfatta kan man mest konstatera att det utan tvekan är en av de som är bäst i test, ja, bäst i test i premium-segmentet.

Det vi liker:
 • Exklusiv kyl och frys med stort utrymme på totalt 585 liter
 • HyperFresh <0> °C-lådorna som ser till att kött, charkuterier och fisk håller sig dubbelt så länge
 • Bra överblick i kyl och frys gör att alla råvaror kan användas och minskar matsvinn
 • Utrustad med 2 kameror så att du kan se vad du har i kylen via dess app
 • De smarta sensorerna i freshSense svarar så snabbt de känner av temperaturförändringar i kylen och fixar nödvändig nedkylning
 • Alla glashyllor är gjorda av extra starkt, lättskött säkerhetsglas: SafetyGlass
Det vi ikke liker:
 • Högre ljudnivå på över rekommenderade 40 db (A) än testets andra modeller, vilket kan bli irriterade på lång sikt
 • Säljs till ett högt pris som många kan tycka är för mycket för en kyl och frys

Bosch KGV36VBEAS – Snygg, svart kyl och frys

Även om en kombinerad kyl och frys tar upp jämförelsevis liten plats vill man såklart att den plats den tar upp ska den göra snyggt. Bosch KGV36VBEAS är precis ett sådant exempel, som med sin svarta, blanka, spegellika utsida med integrerade handtag blir en inredningsdetalj som sätter en exklusiv prägel på köket. Givetvis också med fina funktioner!

Mer info 

Självklart räcker det inte för en kyl och frys att vara snygg, utan den måste ju också vara smart – och det är precis vad denna Bosch KGV36VBEAS lyckas kombinera så bra. Det grundläggande för en kyl och frys är givetvis att hålla maten fräsch, och med ett optimalt förvaringsklimat tack vare tekniken FreshSense behåller maten sin rätta konsistens i ett perfekt klimat. Numer är det exempelvis ett minne blott att glassen blir för hård eller för rinnig. FreshSense består av sensorer som ständigt kontrollerar och styr temperaturen i kyl och frys, så att du får en konstant temperatur oavsett omgivande temperatur.

Många frysar klarar att frysa in maten, men att hålla den frusen på bästa sätt är en annan sak. SuperFreezing-tekniken i denna modell från Bosch fryser in maten snabbare och skyddar frusen mat mot upptining när du lägger in ny mat. Har automatisk infrysning aktiverats återgår utrymmet till det normala när nödvändig temperatur är uppnådd för att förhindra att energi slösas i onödan. Där kan man snacka win-win för både mat och energieffektivitet!

Precis som många andra kylar och frysar har denna modell LED-belysning. Dessa drar mindre energi än vanliga lampor, vilket är ett annat plus för energiförbrukningen. Lamporna i denna modell från Bosch lyser upp hela skåpet invändigt, även när det är fullt. På så sätt riskeras inte mat att glömmas och slängas. Det bländar inte och belysningen håller länge.

Trots att den tar upp lite utrymme på golvet, då den med sina över 180 cm är mer byggd på höjden, får det plats för mat för en mindre familj. Den har ett bra förhållande mellan kyl och frys. Om man jämför har exempelvis vår #3, Bosch KGV332LEA, precis lika stor frys på 94 liter, men nästan 20 liter mindre kapacitet i kylen än denna KGV36VBEAS. Maten förvaras på ett bra sätt i såväl kyl som frys, där frysen är utrustad med den klassiska BigBox-fryslådan för optimal och flexibel förvaring av allt gott du kan tänka dig.

Det vi liker:
 • Snygg design i blank, svart färg som ger ett exklusivt intryck
 • Byggd på höjden vilket sparar plats
 • En av testets modeller med den lägsta energiförbrukningen årligen
 • SuperFreezing-tekniken fryser in maten snabbare och skyddar frusen mat mot upptining när du lägger in ny mat
 • Med FreshSense behåller maten sin rätta konsistens i ett perfekt klimat
 • Ställbara fötter framtill, hjul baktill gör att du kan flytta den enkelt
Det vi ikke liker:
 • Den stora Bosch-loggan framtill kan störa det stilrena uttrycket
 • Display för temperaturavläsning saknas

Electrolux LTB1AF14W0 – Bästa lilla

Med sina över 100 år på nacken är Electrolux en riktig klassiker när det kommer till vitvaror i svenska hem. Denna Electrolux LTB1AF14W0 är en integrerad kyl och frys som inte är något undantag när det kommer till dess kännetecken om bra kvalitet till lågt pris, samtidigt som den är en liten storlek. Ett bra köp ensamhushållet eller den lilla sommarstugan!

Mer info 

Som sagt är Electrolux ett varumärke som har hängt med länge, flertalet gånger prisat som bäst i test av Råd och Rön. Dess långa historia kan hänföras både genom dess tidiga grundande år 1919, men också genom att deras produkter har bra hållbarhet. Detta visas exempelvis i denna kyl frys genom att kompressorna har 5 års garanti. Detta ger dig en skön trygghet, och ökar prisvärdheten i detta köp. För även från början köper du denna kyl frys till ett lågt pris, men får således bra värde i flera år framåt.

På tal om resurser sparar du inte bara pengar med denna modell från Electrolux, utan även plats och tid. Plats genom att det är en liten modell på endast 91 liter i kylen och 29 liter i frysen. Detta är ofta för litet för en familj, på säg 4 personer, i vardagen, men perfekt för de som bor själva eller har väldigt lite plats. Den är dessutom lätt att flytta med en vikt på endast 45 kilo. Underhållsmässigt kan du minska uppbyggnaden av is med det integrerade 300 LowFrost-systemet. Det minskar isbildning enkelt, så att du inte behöver avfrosta frysen så ofta. Systemet bidrar till bättre prestanda och mindre underhåll.

Hur du vill organisera det, om än lilla, utrymme du har i denna kyl frys från Electrolux kan du enkelt avgöra själv. Detta bland annat tack vare en genomskinlig grönsakslåda med full bredd i vilken kan du förvara större och längre livsmedel. För bra överblick och minskat matsvinn finns även diskret energieffektiv LED-belysning som ger ett starkt ljus i hela utrymmet.

Du kan även styra denna kyl frys enkelt då du med de elektroniska kontrollerna kan ändra kylskåpets inre temperatur, och så ger LCD-skärmen dig alltid exakt feedback. Sammantaget mycket bra tekniker och funktioner för de som inte kräver så stor plats.

Det vi liker:
 • Platsbesparande design perfekt för de som bor själva eller i sommarstugan
 • Möjligt att smidigt styra via elektroniska kontroller
 • Tillhör en låg prisklass men har bra hållbarhet
 • Lätt och smidig att flytta, med en liten storlek och vikt på endast 45 kg
 • 300 LowFrost-systemet minskar isbildning enkelt för bättre prestanda och mindre underhåll
Det vi ikke liker:
 • Strömbrytarknappen i frysen kan vara svår att komma åt
 • En frys på endast 29 liter kan vara för litet för många

Smeg FAB38LBL5 – Designklassiker med stor kapacitet

Smeg har lyckats med att designa produkter till köket som man på en sekund känner igen – och denna kyl frys FAB38LBL5 är inget undantag. Här får du den klassiska, karaktäristiska Smeg-designen, oavsett vilken färg du väljer. En fantastisk inredningsdetalj samtidigt som du får riktigt stort utrymme att kyla ner och frysa mat, värd att klassas som bäst i test!

Mer info

Så, med Smeg FAB38LBL5 kan du alltså förvara alla dina färsk- och frysvaror utan att oroa dig för om de får plats tack vare dess rymliga interiör på totalt över 300 liter. Detta utrymme kan du på bästa sätt organisera som du vill. Denna kyl frys har nämligen ett speciellt fack i kylskåpet i vilket du kan hålla frukt och grönsaker färska och välsmakande längre. På så sätt tar de heller inte smak av andra råvaror, så såväl hygien som smak upprätthålls optimalt. Dessutom får du, tack vare de 3 justerbara glashyllorna inuti kylskåpet, även plats med stora matvaror.

Även frysen är designad smart, utan att krångla till det, med 2 lådor och ett fack med klaffar. Att ha just ett fack med klaffar att enkelt öppna ökar smidigheten när du snabbt behöver ha tillgång till något, eller har något att balansera som därmed inte bör åka fram och tillbaka i en låda. Frysen har NoFrost-teknologi som förhindrar isbildning på enhetens insida och på dina frysvaror. Detta med automatisk avfrostning innebär skönt nog minimalt med underhåll!

Att denna kyl frys är tillverkat i Smegs signaturdesign med retrostil innebär att det är elegant och stilrent och kommer att ge ditt kök ett trendigt utseende inspirerat av 1950-talet, samtidigt som du får nutidens praktiska tekniker. Av det mer moderna kan smart och energibesparande LED-belysning räknas in, liksom dess manuella ismaskin från vilken du kan servera perfekt kylda drycker. Samtidigt behålla dess autentiska 50-talsutseende, så det är en win-win.

Utöver de dubbla amerikanska kyl och frysarna i detta test är det flesta högerhängda, samtidigt som många kan hängas om, men denna modell från Smeg är vänsterhängd. Det är något du behöver ta hänsyn till i köpet, så att den i alla aspekter passar ditt hem. I övrigt går den annars att matcha optimalt tack vare möjligheten att välja färg så att den blir den bästa för dig!

Det vi liker:
 • Stor kapacitet i kyl och frys så att du helt klart får plats med all mat
 • NoFrost-teknologi i hela enheten för enkelt underhåll med automatisk avfrostning du inte märker av
 • Manuell ismaskin från vilken du kan servera perfekt kylda drycker
 • Snygg, signaturdesign från Smeg som ger 50 tals-vibbar
 • 3 justerbara glashyllor inuti kylskåpet ger plats med stora matvaror
 • Möjligt att förvara matvaror i såväl stora boxarna som på hyllan i frysen ger bra flexibilitet och organisering
Det vi ikke liker:
 • Inte möjligt att hänga om den vänsterhängda dörren, så placeringsmässigt är du låst
 • Inget wi-fi eller extern kontroll trots högt pris

Miele KFN37432 iD – Bästa 3-i-1 för vin

Vissa föredrar att förvara sina vinflaskor i en särskild vinkyl, men det kan finnas dem som av olika anledningar, exempelvis kopplat till plats- och ekonomisk effektivitet, hellre förvarar sina viner i sitt vanliga kylskåp. Med denna Miele KFN37432 iD får du 3-i-1 då den fungerar utmärkt som frys, vanlig kyl, och vinkyl. Smidigare än så blir det knappast!

Mer info

Detta är en integrerad kyl och frys från Miele med en rad tekniker som du bara hittar hos denna modell. Till de hör exempelvis Mieles innovativa SoftClose-teknik som innebär att dess kylskåps- och frysskåpsdörrar stängs tyst och nästan av sig själva. Dörrarna stängs nämligen automatiskt vid en vinkel under 30°. SoftClose dämpar också dörren vid stängningen, så nu kan du säga hejdå till klirrande flaskor i dörrhyllorna och hej till varsamt hanterad dryck med bubblor och aromer bibehållna på bästa sätt. Miele KFN37432 iD’s tystgående egenskaper går även igen i dess ljudnivå, som med sina 38 dB (A) tillhör de tystgående modellerna i detta test.

Givetvis är temperaturen som du förvarar livsmedel och vin i central och DuplexCool ser till att dina livsmedel förvaras på ett säkert sätt i kyl-/fryskombinationer. Två separat reglerade kylkretsar ger optimal kylning för kyl- respektive frysdelen. Dessutom finns ingen luftväxling mellan de båda områdena. Det betyder att livsmedel i kyldelen inte torkar ut, och att lukt från t.ex. fisk, lök eller ost inte överförs till livsmedlen i frysdelen. Alla som kan vin vet att sådana skiftningar och detaljer spelar stor roll.

Vidare är faktiskt luftfuktigheten lika viktig som temperaturen för perfekt förvaring av livsmedel och vin. Med DynaCool cirkuleras luften jämnt i hela utrymmet med en integrerad fläkt, och temperatur och luftfuktighet fördelas optimalt. Detta regleras alltså automatiskt, och det minimala underhållet går även igen i dess NoFrost-systemet vilket innebär att du aldrig behöver frosta av din kyl eller frys från Miele, utan man skulle kunna säga att det är något av en automatisk avfrostning. Genom cirkulationskylningen fördelas den kalla, torra luften jämnt, så att det inte kan bildas någon is i innerutrymmet. Att Miele KFN37432 iD inte isar igen ger bra betyg när det kommer till bekvämlighet!

Miele KFN37432 iD har ett LED-belysninssystem som heter FlexiLight, vilket innebär att lamporna är bländfria och klart lyser klart upp inuti. Dessutom är det flexibelt och individuellt placeras på varje plan i kylskåpet. På så sätt behöver du framåt kvällen när du ska ta fram en speciell flaska vin inte tända något ytterligare lyse, utan denna bäst i test-modell, särskilt bra för förvaring av vin, ser till att det blir rätt!

Det vi liker:
 • Tekniken med VarioRoom ger varierbart utrymme så att du kan utöka utrymmet i din frys flexibelt genom att flytta lådor
 • SoftClose gör att dörrarna stängs tyst och försiktigt vilket t.ex. är extra bra för de flaskor du har i dörren
 • NoFrost erbjuder högsta komfort vid infrysningen och du slipper den besvärliga avfrostningen (t.o.m. automatisk avfrostning)
 • DuplexCool ser till att dina livsmedel förvaras på ett säkert sätt i kyl-/fryskombinationer.
 • 3-i-1 lösning för frys, kyl och vinkyl där du kan ha vinflaskor i dörren och på särskilda flaskhyllor
Det vi ikke liker:
 • Den minsta frysen i testet på endast 68 liter vilket kan vara litet som ‘standard-frys’
 • Ett högt pris utan att erbjuda unikt mycket utrymme eller låg energiförbrukning
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5 Produkt 6 Produkt 7 Produkt 8 Produkt 9 Produkt 10
Kylkapacitet 330 liter 394 liter 195 liter 213 liter 192 liter 376 liter 214 liter 91 liter 309 liter 195 liter
Fryskapacitet 108 liter 197 liter 94 liter 108 liter 76 liter 209 liter 94 liter 29 liter 128 liter 68 liter
Ljudnivå 38 dB (A) 39 dB (A) 39 dB (A) 38 dB (A) 38 dB (A) 42 dB (A) 39 dB (A) 39 dB (A) 41 dB (A) 38 dB (A)
Energiklass D F E F F F E E E F
Årlig energiförbrukning 207 kWh/år 429 kWh/år 228 kWh/år 311 kWh/år 279 kWh/år 419 kWh/år 226 kWh/år 209 kWh/år 282 kWh/år 280 kWh/år
Ismaskin/Vattendispenser Nej Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej
AntiFrost-funktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Höger- eller vänsterhängd dörr Höger (omhängbar) Dubbel/amerikansk Höger (omhängbar) Höger (omhängbar) Höger Dubbel/amerikansk Höger (omhängbar) Höger (omhängbar) Vänster Höger
Digital temperaturinställning Ja Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Ja
LED belysning Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Färg/Material Rostfritt stål Grå Rostfritt stål Integrerad Integrerad Svart Svart Integrerad Svart, creme etc. Integrerad

Hur man väljer den bästa kyl-frysen

Som du har sett bland modellerna ovan finns det fristående, kombinerade kyl-frysar i många storlekar, prisklasser och utföranden, och de alla kan på sitt sätt sägas vara marknadens bästa kyl och frys inom ett särskilt segment. Det kan dock upplevas som en djungel, men du kan läsa om de centrala överväganden som vi rekommenderar att du gör för att vara så förberedd som möjligt inför köpet.

Storlek och kapacitet

Det är mycket hjälpsamt att ha koll på den storlek och kapacitet som du är i behov av, innan man ger sig ut och letar samt investerar i en ny kyl-frys. Det är ett viktigt övervägande att göra oavsett om du bor ensam eller är en del av ett hushåll med många familjemedlemmar. Att du i första hand har vänt dig till en fristående, kombinerad kyl-frys innebär att, speciellt om kylen är staplad ovanpå frysen, innebär att du kommer att spara plats i köket.

Om du bor ensam är det vanligtvis slöseri med utrymme, pengar och energi att investera i en stor kyl-frys, eftersom du förmodligen kommer att ha mer utrymme än du behöver, och därmed kommer du att slösa energi för att kyla ner ledig plats.

Om ni däremot är flera personer hemma som ska dela på en kyl frys är det givetvis en fördel att investera i en modell där det faktiskt finns plats för alla matvaror du köper. Att komma hem med massa matkassar från affären och inse att allt inte får plats vill man inte uppleva. Om du fyller upp kylskåpsdelen för mycket och tight kan det få konsekvenser för matens färskhet då färskheten bevaras optimalt när matvarorna har luftigt runt sig. För liten kyl i förhållande till mängden matvaror kan dessutom påverka smaken negativt, då livsmedel tar smak av varandra. Till sist är en överfull kyl en fara ur matsvinn-perspektivet, då matvaror som hamnar längst in och underst riskeras att glömmas.

Energiförbrukning

Oavsett om du ska köpa ett nytt kylskåp och frysskåp för första gången, eller ska byta ut dina gamla, är det en bra idé att tänka på energiförbrukningen och den energiklass som produkten i fråga tillhör. Den får givetvis gärna vara energiklass A. Som utgångspunkt rekommenderas alltid att du försöker hitta en kyl och frys som har en bra klassning på energiskalan, eftersom detta säkerställer en låg energiförbrukning och sparar in på elräkningen jämfört med om du väljer en modell med sämre energiklass.

De kyl-frysar vi har inkluderat i detta test klassas som D, E och F, men energieffektivitetsmässigt kan fortfarande vara energiklass A eller energiklass A+.

Interiör

Det kan låta lite långsökt för vissa, men för andra kan interiören och möjligheten att dela upp förvaringen i kylfrysen vara absolut nödvändig. En bra organisering och möjligen flexibel förvaring med möjlighet att kunna flytta runt med hyllor etc. hjälper dig att få en bra överblick över din mat. Dessutom kan optimal organisation i kyl- och frysavdelningen säkerställa att din mat och dryck kommer att förvaras korrekt, så att smak optimeras, hållbarheten förlängs och varorna hålls fräschare under en längre tid.

Flera moderna kylskåp utvecklas med speciallådor för frukt, grönsaker och färskt kött – och vi rekommenderar definitivt att du prioriterar som modell med dessa inbyggda. Genom att förvara dina grönsaker, frukt och färskt kött i dessa behållare kan maten ofta hålla längre och de kommer att behålla mycket mer näringsämnen. Dessutom är det också ett bra sätt att hålla produkterna åtskilda från andra livsmedel så att smaken inte riskeras. I frysen är det generellt ett bra tips att prioritera stora lådor som du kan organisera inom som du vill, vilket även gynnas av en bra infrysningskapacitet tekniskt.

Mät det område där din kyl-frys ska placeras

Denna punkt är sammankopplad till den första punkten om storlek, då det är otroligt tröttsamt att investera i ett kylskåp som inte passar in i köket. Vi rekommenderar alltid att du mäter det område där du planerar att placera ditt kylskåp. Oavsett om förvaringskapaciteten i kylskåpet och frysen är relativt lika mellan olika modeller kan deras bottenarea skilja sig en hel del – trots i princip samma nettokapacitet har vissa en bredd på 60 cm medan andra har en på 40 cm. Du förstår själv att det inte är så trevligt att ha en kyl frys som sticker ut flera decimeter.

Tänk också på att vissa kyl-frysar kan lyftas lite vid fötterna eller har en konstruktion som kräver mer utrymme än bara vad den tar upp. Det kan t.ex. vara att ett handtag måste tas med i beräkningen eller att det måste finnas utrymme åt sidan för att dörren ska kunna öppnas på ett visst sätt. Det är också relevant att tänka på dessa element när du letar efter ett kylskåp så att du kan öppna det utan att skada dörren, en bordsskiva, väggen osv. Dessutom måste du också komma ihåg att vissa integrerade modeller har en viss höjd, bredd och djup i sina egna dimensioner, men kräver andra dimensioner i samband med installationen.

Höger- eller vänsterhängd dörr

De flesta kylskåp är omhängbara. På så sätt behöver du inte ägna så mycket uppmärksamhet åt om modellen är vänster- eller högerhängd när du letar efter ditt nya kylskåp och frys. Det finns dock fortfarande vissa modeller som bara kan få dörren att öppnas på ett sätt, såsom Smeg som vi har satt som #10. Så om ditt kök eller dina önskemål kräver att dörren ska öppnas till höger eller vänster, måste du göra detta klart från början. Annars riskerar du att köpa en modell som inte öppnas åt rätt håll – och det kommer bara att skapa irritation på lång sikt. Köper du en amerikansk/dubbel kyl-frys behöver du ha koll så att det finns utrymme åt båda håll, för båda dörrarna.

Se till att din nya kyl-frys har ett bra ventilationssystem

Ventilationssystemet betyder nästan allt i ett kylskåp, eftersom det hjälper till att hålla en optimal temperatur runt om i hela kylskåpet. Ventilationssystemet hjälper till att cirkulera luften och eventuellt rengöra den, så att alla delar av kylskåpet har ren luft och kyls till rätt temperatur, så att maten kan hålla sig bättre. Ett bra ventilationssystem är helt enkelt en av de funktioner som du inte får kompromissa med när du ska köpa en ny kyl-frys.

Design och utseende

Du kommer att se din nya kyl och frys varje dag, och därför är det också viktigt att du hittar en modell med en design du faktiskt gillar att titta på. Det är också helt upp till dig om du vill ha ett kylskåp som smälter in i köket eller som sticker ut från dina andra möbler och apparater hemma.

Du kan tänka lite på vad du gillar i själva kylskåpets struktur. Vill du att den ska ha skarpa eller runda kanter? Ett inbyggt handtag eller ett utskjutande handtag? Ska temperaturkontrollen vara dold inuti kylen eller vara tydlig på framsidan av modellen?

Dessutom kan du också tänka lite på vilken färg du vill att ditt nya kylskåp ska ha. De flesta modellerna tillverkas i enkla färger, som svart, vitt eller stål, men det är också möjligt att hitta ett kylskåp i en lite mer unik färg.

Ljudnivå

Du kommer att tacka dig själv om du väljer en tystgående modell. Det kommer att kännas som en dålig investering om du i det långa loppet känner att ditt kylskåp är för bullrigt, och endast störande och irriterande. Av den anledningen rekommenderar vi att du håller ett öga på kylskåpets ljudnivå. Denna bör helst ligga runt/under 40 dB (A), vilket du säkerställer med de flesta modellerna i testet som ligger mellan 38 dB (A) och 39 dB (A).

Med en så pass tyst modell kan du vara säker på att kylskåpet inte kommer att hålla dig vaken på natten eller i allmänhet bara vara irriterande under dagen. Naturligtvis är det extra viktigt att investera i ett tyst kylskåp om du har ett sovrum nära köket. I så fall kan även det minsta ljudet vara irriterande när du försöker komma ner i varv och sova.

Spara energi med 3 enkla tips

Energibesparing är både en bonus för dig själv och för miljön. Detta innebär lägre energiförbrukning och därmed en lägre elräkning, och dessutom slipper miljön onödiga koldioxidutsläpp. Här nedan får du tre mycket enkla tips om hur du sparar energi, utöver att välja en modell med bra energimärkning eller energiklass A.

Håll en konstant temperatur (A&O enligt Råd och Rön)

Vi, i enlighet med Råd & Röns tips, rekommenderar att du behåller en konstant temp. på runt 5, eller strax under, grader i kylskåpet. Detta är den mest optimala temperaturen för energibesparing såväl som om man vill hålla maten färsk så länge som möjligt. Det är viktigt att temperaturen hålls så konstant som möjligt, eftersom temperaturfluktuationer, till exempel om du tenderar att hålla kylskåpet öppet länge medan du gör olika saker i köket, kan påverka hållbarheten. Detta gäller även i kylfrysens frysfack. För optimal kylning och energibesparing i frysen ska temperaturen hållas vid -18 grader.

Se till att det är tätt och kom ihåg att stänga dörrarna till din kyl frys

Apropå vikten av att hålla konstant temperatur, är det viktigt att komma ihåg att du måste komma ihåg att kontrollera att dörrarna håller helt tätt. Detta innebär att tätningsremsan runt dörrarna måste vara i perfekt ordning så att varken kall luft kommer ut eller varm luft tränger in. Kom också ihåg att alltid stänga kyl- och frysdörrarna när du är klar.

Undvik att fylla kylskåpet och frysfacket fullt

Det är sällan bra att fylla upp något het, inte ens ett kylskåp eller frys. Det är viktigt att ge utrymme mellan olika livsmedel och drycker i kylskåpet och frysen, eftersom det ger bättre utrymme för luften att passera fritt. Således kan temperaturen hållas på en mer stabil nivå, och man kan också undvika frostbildning.

FAQ

Vilken kyl och frys är bäst i test?

Bosch KGN49AIDP är den kyl och frys som vi har utsett till bäst i test, då den har stort utrymme med fina tekniker. I testet finns dock flera andra modeller som är bäst i test på sina sätt.

Hur länge håller maten i frysen?

Hur länge maten håller i frysen beror på typ av livsmedel. Livsmedelsverket anger att maten inte blir skadlig även om den förvaras i frysen i flera år, och du kan öka detta genom vakuumförpackning.

Vilken temperatur ska kylen och frysen hålla?

Kylen och frysen ska enligt Energimyndigheten hålla en temperatur på +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Håller du rätt temperatur optimeras energiförbrukning och hållbarhet på maten.

Ska jag köpa en kyl och frys med ismaskin?

Huruvida du ska köpa en kyl och frys med en ismaskin beror på om det är en funktion du prioriterar inom ramen för budget, smidighet i vardagen och önskemål om design.

Hur länge håller en kyl och frys vid strömavbrott?

Hur länge en kyl och frys håller vid strömavbrott varierar bland annat beroende på ursprunglig temp och hur länge ett strömavbrott varar. Många modeller klarar strömavbrott i runt 20 timmar.