Kolgrill bäst i test 2022

1
Weber Master-Touch GBS E-5750

Weber kallas av många för kungen av grillar, så det är inte undra på att det är de som har utvecklat den kolgrill som är allra bäst i test. Framför allt kan den stoltsera med en lättavläst termometer, fina 57 cm i diameter och möjligheten att ansluta den till iGrill. Weber Master-Touch GBS E5750 kombinerar prisvärdhet, praktiskhet och pålitlighet optimalt! Därför ska du välja Weber Master-Touch GBS E-5750 Säg “grill” och inom bra tillverkare tänker…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Weber Master-Touch GBS E-5750 3.198 kr. Toolab
Napoleon PRO22K L-2 3.700 kr. Grilltältet
Kamado Sumo Midi 21’ 10.990 kr. Bagaren och Kocken
Weber Go-Anywhere 1.649 kr. Adde Lundbergs
Boretti Barilo 4.990 kr. Actlife7

För oss svenskar finns det inte mycket som är lika starkt förknippat med sommar som att grilla. Att grilla är något av en nationalsport för oss svenskar! Och låt oss erkänna det, det är i så fall en materialsport – för att “vinna” krävs det helt enkelt att man har en riktigt bra grill. Vad innebär det då att en grill är bra? Många anser att det bara är med en kolgrill, och inte gasolgrill, som man “grillar på riktigt”. Kanske ligger det någonting i det, just för att man då får den där goda, karaktäristiska smaken av perfekt glöd.

På marknaden finns det dock ett antal olika modeller att välja mellan, och i detta test presenterar vi de bästa kolgrillarna – helt enkelt de som är bäst i test på sina sätt. Dessutom går vi igenom hur du ska tänka när du ska köpa en kolgrill, och lite annan användbar info – allt för att du ska kunna vara bäst i grill-gamet!

Weber Master-Touch GBS E-5750 – Bäst i test kolgrill

Weber kallas av många för kungen av grillar, så det är inte undra på att det är de som har utvecklat den kolgrill som är allra bäst i test. Framför allt kan den stoltsera med en lättavläst termometer, fina 57 cm i diameter och möjligheten att ansluta den till iGrill. Weber Master-Touch GBS E5750 kombinerar prisvärdhet, praktiskhet och pålitlighet optimalt!

Därför ska du välja Weber Master-Touch GBS E-5750

Säg “grill” och inom bra tillverkare tänker nog de flesta direkt på Weber – kungen av grillar. Här har de utvecklat en lyxig kolgrill som på bästa sätt gör det enkelt för dig att stoltsera med dina grillkunskaper – oavsett om det handlar om kött, fisk eller grönsaker – rökt eller grillar. Master-Touchserien från Weber innehåller smarta grillar med oklanderlig design och funktion, och denna denna kolgrillen Weber Master-Touch GBS E5750 kan på flera sätt sägas glöda (no pun intended) lite extra.

Denna kolgrillen Weber Master-Touch GBS E5750 har en generös grillyta på 57 cm i diameter som består av ett trippelpläterat grillgaller med Gourmet BBQ System. På så sätt kan du grilla mycket mat åt gången – sa någon grillfest?! Tack vare detta galler/system kan din grill förvandlas till ett komplett utomhuskök! Man kan även säga att denna kolgrillen Weber Master-Touch GBS E5750 är extra modern eftersom du kan koppla din iGrill till den, alltså Webers app-anslutna termometer. 

Genomtänkta funktioner

Som om inte allt detta redan vore nog kan denna kolgrill även stoltsera med många funktioner, såsom en lättavläst termometer i locket, en Low & Slow spjällinställning som ger dig perfekt luftflöde vid rökning, samt två handtag på lock och balja som gör grillen ännu mer praktisk. På baljans handtag finns även smarta handtag för redskap. En hög nivå när det kommer till hur praktisk den är återfinns även i dess allvädershjul.

Till sist bara måste vi nämna det att Master-Touch har ett One-Touch rengöringssystem som underlättar när du ska tömma askan. Detta genom att askan samlas i en sluten askfångare – allt för att du ska slippa att röra vid den. Sammantaget helt klart i topp inom kategorin “bäst i test kolgrill”!

Det vi liker:
 • Generös grillyta, 57 cm i diameter, så att du kan grilla mycket åt gången
 • Utrustad med allvädershjul vilket gör den hållbar och “alltid ställer upp” – bokstavligen
 • Möjlighet att ansluta den till iGrill för optimal övervakning av temperaturen var du än är
 • Trippelpläterat grillgaller med Gourmet BBQ System som bidrar till möjligheten att skapa sitt eget utekök med kolgrill
 • Klassisk kolgrill i klassisk design
 • Utrustad med en aska-uppfångare och one-touch för enkel rengöring
Det vi ikke liker:
 • De som inte har tillgång till iGrill-appen kan uppleva inte få ut maximalt av grillen

Napoleon PRO22K L-2 – Bästa premium

Bara av att titta på denna klotgrill: Napoleon PRO22K L-2 förstår man att det är något alldeles extra som är på gång. Å andra sidan är det ju främst insidan som räknas – vad som sker innanför det snygga locket som främst räknas, men där kan vi säga att även det håller hög klass!

Därför ska du välja Napoleon PRO22K L-2

Bara av namnet på denna kolgrill “Napoleon PRO22K L-2” förstår man att något alldeles extra är på gång. Napoleon är kung, och pro står för professionell. Alltså måste detta innebära att du med denna kolgrill kan grilla professionellt som en kung?! I så fall är även dess design i linje med detta, då den är utvecklad med en elegant, blank utsida med fina detaljer i stål. 

Vad hjälper dock detta om den inte ger dig god, perfekt bränd grillad mat? Inte särskilt mycket – så det är ju riktigt betryggande att kunna berätta att denna kolgrill har inre egenskaper som gör maten riktigt god. Detta kan bland annat hänföras till att du får stor grillyta, som levereras med kraftiga handtag för säker användning – så att du kan fokusera på smakerna istället för att oroa dig för säkerheten. Köttsaft med mera, som droppar ner på kolen från ett mycket bra avstånd förångas snabbt och ger vidare maten den där utsökta, grillade smaken från en kolgrill.

Rengöring made easy

Dessutom är grillen utrustad med en löstagbar askuppsamlare för enkel rengöring, ledbart grillgaller i gjutjärn samt värmefördelare för jämn tillagning – ojämn grillning kan sänka stämningen på vilken grillfest som helst och det slipper du här. Locket är dessutom väl isolerat så vill du lämna grillen en stund, men fortsätta grilla senare ska värmen bevaras bra. 

Locket är också upphängt på gångjärn, vilket gör användning av grillen otroligt mycket lättare och återigen bidrar till fin säkerhetsnivå. Tack vare detta kommer du bort från att behöva lyfta av och på locket hela tiden samt undra var du ska ställa av det, som ofta är fallet med andra kolgrillar. Du får enkelt och säkert en öppen grill. Sammantaget en mycket väl genomtänkt premium kolgrill som är bäst i test på sitt sätt! 

Det vi liker:
 • Kraftigt och ledbart galler i gjutjärn ger bästa hållbarhet
 • Utrustad med en löstagbar askuppsamlare för enkel rengöring
 • Locket är upphängt på gångjärn så du behöver inte lyfta av och lyfta på det som annars med andra kolgrillar, utan enkelt får en öppen grill
 • Robusta handtag för säker användning
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett relativt högt pris som inte alla är beredda att betala

Kamado Sumo Midi 21’ – Bästa stora

Inte mycket går upp emot att bjuda in alla ens vänner och familj till en riktigt generös grillkväll. Då krävs en stor och riktigt bra grilll! Storlek och kvalitet är på allra bästa sätt kombinerat i denna kolgrill från Kamado, som gör det enkelt för dig att bjuda större sällskap på god mat.

Därför ska du välja Kamado Sumo Midi 21’’

Långa, ljusa grillkvällar med en mängd vänner och familj som aldrig tar slut. Härlig stämning och utsökt grillad mat. Är det ändå inte svenskens absoluta målbild under mörka vinterdagar? Det vore synd om själva grillen stod i vägen för detta – men väljer du denna kolgrillen Kamado Sumo Midi 21’’ kan du vara säker på att denna sommarsaga blir sann. Med den fina grillytan på 47 cm i diameter är den särskilt utvecklad för att grilla god mat åt 10 personer, och eftersom att denna kolgrillen från Kamado är så effektiv kan detta göras om och om igen om ni är ännu fler eller bara väldigt hungriga.

En särskild fin egenskap hos denna Kamado grill är att den tack vare optimal isolering kan arbeta med både mycket höga temperaturer och mycket låga temperaturer under flera timmar. Det gör att denna Kamado grill passar utmärkt till allt från pizzabakning till rökning av kött eller fisk. Grillen påminner faktiskt lite om en rök i sin design. Tack vare den fina isoleringen blir köttet blir mört och saftigt – detta eftersom att det inte finns något behov av ett luftflöde som stjäl de fuktiga ångorna och torkar ut köttet. 

Unik och praktisk design

Trots att det är en japansk kvalitetsgrill är denna Kamado grill designad i Sverige och passar utmärkt i det skandinaviska klimatet – mycket tack vare isoleringen. Vill du grilla året runt är det därför inga problem, och detta kanske till och med är den bästa grillen för det. Den perfekta isoleringen har Kamado skapat tack vare de tjocka väggarna i keramik och gör också att du bara behöver väldigt lite kol för att tända grillen.

Denna Kamado grill sticker även ut i sin design mot den klassiska, runda kolgrillen. Denna mer avlånga formen på lock och balja bidrar dock till det enkelt uppnås en jämn värmefördelning i mitten av grillen, precis där gallret ligger. På så sätt uppnås en optimal balans mellan att såväl för brända grönsaker som inte genomstekt kyckling motverkas. Sammantaget bäst i test då du vill ha en stor grillyta!

Det vi liker:
 • Fantastisk isolering tack vare tjocka väggar i keramik gör att du kan grilla mycket bra i alla väder
 • Krävs väldigt lite kol för att tända grillen vilket blir ekonomiskt på lång sikt
 • Flexibelt grillgaller i rostfritt stål som en del av ett multinivå gallersystem
 • Temperaturen i grillen är enkel att justera med spjället i locket för att därmed kunna röka mat kallare och grilla pizza i höga temperaturer
 • Fin grillyta på 47 cm i diameter för härliga grillfester
Det vi ikke liker:
 • Vissa uppskattar inte designen utan tycker den ser lite “klumpig” ut
 • En av marknadens dyrare grillar, så var beredd på att ha en stor budget

Weber Go-Anywhere – Bästa portabla

Vänta lite här – en portabel och liten kolgrill? Ja, det är precis så smart som det låter! Vanligtvis är de portabla grillarna elgrillar, men för dig som, mycket förståeligt nog, vill åt den goda, karaktäristiska smaken från en kolgrill på en picknick eller liknande är denna modell från Weber helt perfekt!

Därför ska du välja Weber Go-Anywhere

Weber gör verkligen ett riktigt bra jobb med att ta över grillmarknaden – en grill i taget, genom att inte bara erbjuda den allra bästa kolgrillen, vår #1, utan även ett alternativ för de som av olika anledningar inte vill eller kan ha en vanlig, större kolgrill. Detta tack vare denna Weber Go-Anywhere, som, vilket namnet indikerar, du kan ta med just ‘anywhere’. Picknicken, campingen, balkongen (om din förening tillåter, vill säga), allt är möjligt! Go-to alternativet har ju annars varit en engångsgrill, men dessa säljs ju inte i Sverige längre, och ärligt talat så blir resultatet väldigt mycket godare och mer “komplett” med denna modell från Weber. Nu kan du alltså köpa kolgrill att använda var som helst, när som helst.

För att verkligen maximera hur praktisk denna portabla kolgrill ska vara att ta med sig har Weber även utvecklat den i en optimal form. Detta då den är rektangulär, vilket gör att man enkelt kan stapla den eller stuva undan i brist på plats eller vid transport. Den är faktiskt också väldigt snygg att se på, med en blank svart utsida, och genomtänkta detaljer gällande allt från dess dess spjäll till riktigt snygga ben.

Frihet på flera sätt

Maten då – hur smakar den? Precis som mat på en kolgrill ska göra! Detta är alltså en helt vanlig kolgrill, men mindre, och har således de egenskaper som gör att allt från kött och fisk till grönsaker och bröd smakar så gott. Välj mellan att grilla med kol eller briketter, och välj även helt fritt om du vill köra på direkt eller indirekt grillning – detta har ju också att göra med hur lång tid du har. Du har alltså inte bara friheten att grilla i princip var och när som helst – utan också vad som helst.

Det som däremot kan göra grillningen med detta till något av en utmaning är att den saknar en inbyggd termometer i locket. Å andra sidan gör “närheten” till allt här att du får en bra överblick och känsla ändå. Allt som allt en riktigt bra kolgrill som är bäst i test av marknadens mindre!

Det vi liker:
 • En billig kolgrill, så ett prisvärt alternativ till “vanliga” större kolgrillar
 • Superpraktisk bärbar kolgrill för allt från balkongen till picknicken och campingen
 • Ger riktigt god grillsmak oavsett om du väljer kol eller briketter
 • Snygg design med härliga och stilrena detaljer
 • Möjlighet till både direkt och indirekt grillning – ingenting står i vägen för en riktigt god grillmiddag, oavsett hur kort eller lång tid du har
Det vi ikke liker:
 • Saknar uppsamlare för aska, vilket kan göra rengöringen lite mer omständlig
 • Har inte inbyggd termometer i locket, vilket kräver mer koll från din sida

Boretti Barilo – Bästa grilltunnan

Att grilla med en grilltunna har flera fördelar, där de främsta är att du får stor grillyta för att grilla mycket åt gången och att den är stabil, vilket är riktigt skönt ur en säkerhetssynpunkt. Detta illustreras på bästa sätt av, Boretti Barilo som är en högkvalitativ italiensk kolgrill riktigt bra för svenska somrar!

Därför ska du välja Boretti Barilo

Ofta är det gasolgrillar som är mer förknippade med den tunna-liknande designen, men för dig som vill få fördelarna med en grilltunna och (!) den oslagbara smaken av kolgrillat, är denna Boretti Barilo ett utmärkt val för dig. Den har en grillyta på hela 84 x 41 centimeter, vilket möjliggör för en mängd olika rätter/råvaror att grilla. Tänk allt från en stor, hel fisk eller en enda stor pizza, till flera olika råvaror åt gången – och är några av middagsgästerna allergiska eller på annat sätt inte vill att maten ska kross-kontamineras (exempelvis kött vs. vegetariskt) finns gott om utrymme för allt och alla!

Flexibel och säker

Då du grillar olika livsmedel samtidigt gäller det ju även att tänka på hur var och ett ska grillas, och tur är väl då att du fritt kan välja mellan direkt och indirekt grillning. Kolgrillen Barilo har också 3 kolskivor som är lätta att flytta upp eller ner för att du ska kunna anpassa temperaturen efter maten på bästa sätt. I locket finns även en inbyggd termometer, som helt enkelt gör grillningen lite lättare för full uppsikt och koll.

Full uppsikt och koll ska du alltid ha när du grillar för att göra allting säkert, men du slipper med denna robusta grilltunna att ständigt oroa dig för att grillen ska ramla eller på annat sätt vara instabil. Mycket skönt om du har barn som springer runt och bollar som flyger kors och tvärs – som ju då hör sommaren till precis lika mycket som grillkvällar gör. Allt som allt får du här en den bästa kolgrillen i form av en grilltunna från italienska Boretti, där hög kvalitet är garanterad! Absolut medräknad inom kategorin “bäst i test kolgrill”!

Det vi liker:
 • 3 kolskivor som är lätta att flytta upp eller ner för att du ska kunna anpassa temperaturen efter maten på bästa sätt
 • Lättavläst inbyggd termometer i locket för full uppsikt
 • Robust och stabil grill som ger bra säkerhet både då det blåser och barn springer omkring
 • Riktigt stor grillyta på 84 x 41 centimeter
Det vi ikke liker:
 • Väldigt tung på 48 kilo vilket gör den svårare att flytta
 • Inte alltid tillräckligt tät för att röka mat

Hur man väljer den bästa kolgrillen

Det finns en mängd olika kolgrillar på marknaden – det kanske du börjar förstå lite extra av att vi i detta test inte bara har inkluderat de klassiska klotformade kolgrillarna, utan även andra varianter. För att du ska köpa en bästa kolgrillen för dig och dina behov finns det några aspekter du bör fundera över innan du ger dig ut på jakt.

När det kommer till viktiga punkter att tänka på inför köpet, tänker vi framför allt att de nedan är lite extra viktiga att fundera över:

 • Syfte
 • Storlek
 • Design
 • Portabel eller robust?
 • Budget

Syftet med gasgrillen

Själva syftet med grillen är ett bra ställe att börja på när det gäller att begränsa urvalet av grillar. Det är ingen mening att köpa en extra stor och robust kolgrill om du bara förväntar dig att använda den ett par gånger om året för ett par personer. Om du däremot tänker att du ska grilla varje dag hela sommaren med fler människor i bilden, då kommer du längre med en större modell.

Av denna anledning kan du ställa dig själv frågor som:

 • Hur ofta förväntar du dig att använda grillen?
 • Hur många personer ska du vanligtvis grilla till?
 • Vilken typ av mat förväntar du dig att laga på grillen – kött, fisk, fågel, pizza, grönsaker etc.
 • Vill du ha möjlighet att förbereda flera rätter samtidigt?

När du har svarat på dessa frågor har du redan där en bättre uppfattning om vilken typ av kolgrill du bör rikta in dig på. Mycket kommer dock tillbaka till storleken, vilket vi utvecklar nedan. Kort kan bara sägas att storleken inte bara har att göra med antal personer, utan också om du vill att det ska gå väldigt snabbt, då en större grill ofta tar längre tid att värma än en mindre etc.

Storlek

Med storlek avses framför allt grillens grillyta. Vilken storlek du ska köpa avgörs förstås mycket av hur ofta och hur mycket du vanligtvis ska grilla. En standard klotformad kolgrill som de flesta känner den brukar ha en grillyta/ett galler på runt 50 cm i diameter (vår testvinnares grillyta: 57 cm). Vill du dock ha möjligheten att grilla åt väldigt många, eller bara väldigt mycket, åt gången finns modeller med en total grillyta på runt och över 300 kvadratcentimeter. Dessa är då ofta rektangulära – och även det är en aspekt du behöver väga in, då runda vs rektangulära grillar har lite olika egenskaper.

Du måste samtidigt också tänka på hur stor grill du faktiskt har plats för hemma. Om du har en enorm trädgård är det kanske inte det största problemet för dig att köpa en stor modell. Om du däremot har brist på utrymme kan du med fördel välja en lite mindre grill, så att du också kan få plats med ett matbord i trädgården – för all mat smakar ju faktiskt bättre utomhus.

Om du har extremt begränsad plats, kanske bor du i lägenhet eller liknande, finns väldigt små kolgrillar. Dessa är ofta portabla, så att du kan ta den med dig dit du vill och enkelt ställa upp på ett bord, samt smidigt ställas iväg efter användning.

Med eller utan sidobord?

En detalj som kan hjälpa till att göra grillen större handlar om huruvida den är utrustad med ett eller flera sidobord. Dessa kommer att göra mycket för det utrymme du har när de fälls ut. Det kan vara väldigt skönt att ha en kolgrill med bord ihopsatt med grillen. Med ett sidobord kan du också enkelt ta av och på rätter utan att behöva lämna grillen för att lägga dem på matbordet, i köket etc. Du får helt enkelt större frihet och smidighet, om du har plats för det vill säga!

Design

Hur kolgrillen är designad är naturligtvis inte den viktigaste aspekten för alla, men nu när du ändå är ute letar efter den bästa möjliga kolgrillen kan du lika gärna hitta en modell som du också trivs med att ha stående framme många år framöver.

När många tänker på en kolgrill är det den klassiska klotgrillen i som dyker upp i huvudet, och visst är det snyggt och tryggt med klassiskt! Det runda gallret bidrar också med många funktioner för din grillning. Vill du ha ett runt galler finns dock även andra alternativ, såsom exempelvis japanskt influerade grillar med keramik och detaljer på ytan. Behövs mer utrymme får du ofta vända dig till en grilltunna, och dessa är ofta mer robusta i sin design, men det finns mer eller mindre robusta – så fundera en sväng över vilket uttryck du vill åt.

Portabel eller robust?

Det säger sig självt att en stor kolgrill ofta står kvar på ett ställe, medan en mindre kolgrill är lättare att transportera. Ändå är det skillnad mellan en särskild portabel kolgrill, antingen med smidiga hjul eller helt bärbar, och en variant som är gjord för att placeras på samma ställe. En liten, bärbar kolgrill är t.ex. vanligtvis lättare i vikt och kan tas med på utflykter och så vidare, medan en tung pjäs på över 50 kilo ofta står kvar på samma ställe. Ett mellanting finner vi givetvis i de lättare plåtmodellerna med hjul – hjärna med allvädershjul för optimal hållbarhet.

Budget

Den sista faktorn som du inte kommer runt när du överväger vilken kolgrill du ska investera i är hur mycket pengar du kan avsätta för köpet. När allt kommer omkring ska du inte behöva vända på varenda slant bara för att du vill unna dig god, grillad mat, utan lägga dig på ett pris som är bra för dig och din ekonomi. Vi rekommenderar därför att du sätter upp en realistisk budget innan du börjar undersöka marknaden. På så sätt får du snabbt en känsla för vilken grill du har råd med, då de skiljer sig åt i pris. Tänk även på att du behöver köpa kol eller briketter som även de har ett pris, och ju större grill – desto mer kol och briketter krävs.

Givetvis finns kolgrillar i olika prisklasser, och grillens pris hänger ofta ihop med uppenbara aspekter som storlek och kvalitet. Oavsett vilken kolgrill du köper vill vi påminna dig om att du får ut det absolut mesta av köpet om du sköter din grill genom att exempelvis rengöra den efter varje användning.

Vad kan grillas?

I grund och botten är det bara du själv som sätter gränser när det gäller vilka rätter som kan tillagas på din grill. Det mesta blir helt enkelt bara godare om det grillas, speciellt då det får den helt unika smaken från kolen.

Om du använder en kolgrill snarare än en ugn får du ofta en mycket saftigare bit kött, krispigare pizzor och mer smakrika grönsaker (såvida du inte har en extremt funktionell ugn som kan laga maten på hög värme utan att bränna den). Lägg därtill alla fantastiska tillbehör som man brukar äta grillat med! Dessutom är det ett bra sätt att involvera fler i matlagningen (kanske låta killarna glänsa lite vid grillen).

Vilken Weber kolgrill är den bäst?

Som vi har nämnt några gånger kallas Weber ofta för “kungen av grillar” – och det på goda grunder. De uppvisar ett fantastiskt track record med ett antal olika modeller av såväl kol- som gasolgrillar. Vilken kolgrill från Weber är då den bästa? Tja, som med kolgrillar generellt beror detta på dig och dina behov och förutsättningar. I detta test presenterar vi en modell av den klassiska klotgrillen, som med många funktioner och fina egenskaper, såsom att vara prisvärd, praktisk och pålitlig, ger mycket bra förutsättningar till grillkvällar att minnas. Detsamma gäller på sätt och vis även vår andra granskade modell – Webers portabla kolgrill, som på ett alldeles utmärkt sätt ger dig möjligheter att, oavsett plats och utrymme, kan bjuda dig själv och några vänner på grillat var och när som helst.

Vad är skillnaden mellan en gasolgrill och en kolgrill?

Huruvida en gasolgrill eller en kolgrill är det bästa valet beror lite på egna preferenser. Vissa svär att grillupplevelsen blir bättre med en kolgrill snarare än en gasgrill, medan andra föredrar gasgrillen till följd av dess moderna teknik och snabba start. Klart är i alla fall att det är ett antal skillnader mellan dem. Nedan kan du läsa lite om några av de specifika områdena där kol- och gasgrillar skiljer sig från varandra.

Start

En gasgrill är i allmänhet alltid snabbare vid start än en kolgrill. Detta beror på att gasgrillen värms upp på cirka fem minuter, medan kolen i kolgrillar bör ges 20 till 30 minuter för att värmas ordentligt och därmed nå en optimal glödbädd. Du måste därför vara villig att avsätta den extra tiden om du vill använda en kolgrill när du grillar – men du blir samtidigt belönad för det.

Smak

Flera konsumenter har tidigare påpekat att en gasgrill inte lyckas ge rätten rätt grillsmak, den som du normalt upplever med en vanlig kolgrill. De olika grilltillverkarna har dock tagit till sig denna kritik – och av den anledningen ser du i flera fall hur nyare gasgrillar faktiskt utvecklas specifikt för att behålla den lite rökiga smaken som du normalt uppnår då du grillar kött, grönsaker etc. på en kolgrill.

Smakupplevelsen med de olika typerna av grillar är dock väldigt olika från person till person – smaken är som baken. Vi rekommenderar dig därför att välja den typ av grill som du tycker den smak du föredrar åt dina rätter. Om du älskar den mer rökiga smaken kan du välja en kolgrill, och annars en högteknologisk och nyproducerad gasgrill.

Säkerhet

För många betyder säkerhetsnivån mycket, eftersom du trots allt vill minska risken för olyckor och skador kopplat till din grill så mycket som möjligt. Egentligen är de två typerna av grillar faktiskt lika säkra att använda, men det skiljer sig lite åt när det kommer till vad du behöver vara medveten om. Har du en kolgrill behöver du exempelvis vara försiktig där du har kolen stående för uppvärmning så att ingen av misstag vidrör eller välter grillen i tron på att den inte är igång. Dessutom måste du också se till att använda luktneutralt tändmaterial för att få eld, eftersom tidningspapper, alkohol etc. kan ge extra rök och dålig smak till maten. Med en kolgrill ska du också komma ihåg att kontrollera att kolen att är helt släckt innan du lämnar grillen.

Med en gasgrill behöver du däremot inte tänka på kolen – varken tändning, släckning eller kassering av dessa. Å andra sidan måste du vara helt säker på att alla tillbehör alltid passar ordentligt till din gasflaska och till grillen, såsom att slangen inte läcker. Olyckor med gas kan bli riktigt otäcka.

Rengöring

En kolgrill är ofta lite enklare i sin konstruktion och därför blir det också lite mindre att rengöra. Med en kolgrill kan du vanligtvis bara ta bort kolen, städa upp efter dessa och rengöra gallret, varefter grillen är klar att användas igen. Vissa kolgrillar har dessutom en särskild uppsamlare för aska. Med en gasgrill måste du däremot också komma ihåg att tömma fettbrickan och torka av botten på grillen så att fettet inte ansamlas under en längre tid. Detta kan resultera i en fettförbränning när du använder grillen vid ett senare tillfälle. Om din grill, oavsett om det är en gas- eller kolgrill, har sidobord behöver du naturligtvis också se till att de är rena och fräscha efter varje användning.

Pris

En kolgrill är i många fall billigare än en gasgrill. Du kan enkelt få en bra kolgrill för mindre än 2 000 kronor, medan du oftast lägga runt eller högre 2 000 kronor för en bra gasgrill. Faktum är att ett många gasgrillar säljs till ett dubbelt så högt pris som många bra kolgrillar. Många tycker dock att gasgrillen är värd pengarna både vad gäller utseende och funktionalitet.

Oavsett vilken typ av grill du väljer ska du komma ihåg att kostnader för förbrukningen av gas respektive kol tillkommer, och detta kan du också räkna in när du överväger vilken av de två sorterna du föredrar. Användningen av gas är tekniskt billigare på lång sikt, medan kol är billigast inom en kortare tidsram. Av denna anledning kan du överväga en gasgrill om du planerar att grilla mycket och under en längre tid, medan kolgrillen är idealisk för dig som inte grillar lika ofta – och därför kanske vill spendera lite extra, både tid och pengar, när du väl grillar.

FAQ

Vilken kolgrill är bäst i test?

Weber Master-Touch GBS E-5750 är den kolgrill som är bäst i test, då den på ett prisvärt och pålitligt sätt ger dig riktigt god grillad mat. De andra modellerna är dock bra på sina sätt!

Vilken grill rostar minst?

Vilken grill som rostar minst har nästan uteslutande att göra med hur du sköter om den. Rengör du den efter varje användning kan du ha glädje av en hållbar, rostfri grill i flera år.