Köksvåg Test (2022) → De 6 bästa köksvågarna

1
Beurer KS 51

Oavsett om du behöver använda din köksvåg för att väga olika ingredienser till ett bak-projekt, eller för att kunna anpassa dina portionsstorlekar till en diet är denna elektroniska köksvåg från Beurer praktiskt taget perfekt. Modellen väger med stor exakthet, kan mäta både torra och blöta ingredienser samt är lätt att rengöra efter användning. Det är därför inte konstigt att den dessutom har utsetts till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk samt Råd &…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Beurer KS 51 309 kr. Apotea
Wilfa KW-4 259 kr. Elon
Beurer KS 52 505 kr. Med24
OBH Nordica Balance 5000 328,25 kr. Torebrings
Wilfa KW-60 Splash##
Soehnle Genio##

Är du en av dem? En som tänker att du klarar dig finfint utan en köksvåg i köket. Jag är ledsen att säga det, men då är du lite fel ute – för faktum är att en köksvåg är praktiskt taget oumbärlig i köket. 

Detta gäller speciellt om du ofta bakar och gör invecklade recept där det är av yttersta vikt (no pun intended) att mängderna är exakta, eller om du följer en diet och behöver hålla koll på hur mycket du konsumerar. 

Det är dock viktigt att du investerar i en bra och funktionell köksvåg som du vet att du kan lita på. Av denna anledning har vi i den här artikeln sammanställt en översikt över marknadens bästa köksvågar, så att du kan hitta den bästa modellen för dig och dina behov. Dessutom går vi igenom allt VIKTigt du ska tänka på i köpet i vår köp-guide.

Beurer KS 51 – Köksvåg bäst i test

Oavsett om du behöver använda din köksvåg för att väga olika ingredienser till ett bak-projekt, eller för att kunna anpassa dina portionsstorlekar till en diet är denna elektroniska köksvåg från Beurer praktiskt taget perfekt. Modellen väger med stor exakthet, kan mäta både torra och blöta ingredienser samt är lätt att rengöra efter användning. Det är därför inte konstigt att den dessutom har utsetts till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk samt Råd & Rön.

Därför du ska välja Beurer KS 51

Om du letar efter en snygg och elegant elektronisk köksvåg till ett bra pris, så är den här modellen från Beurer, KS 51, i borstat stål just för dig. Köksvågen är också lätt att använda och du kan lita på att du får exakta mått, då den väger din mat med stor precision ner till minsta grammet – oavsett om det är torrsubstans eller vätskor. Du har möjlighet att väga ingredienser på upp till så mycket som 5 kilo med denna modell. Skulle du mot förmodan överskrida denna max-kapacitet varnar vågen dig om det.

Du får i vår testvinnare också en upplyst LED-pekskärm, och tack vare enkelheten att följa din matlagning och bakning via displayen finns goda förutsättningar till smarriga resultat. Dessutom har den en bekväm nollställningsfunktion, som bidrar med dess fina precision. Som en extra bonus är ytan belagd med fingeravtrycks-avvisande borstat stål. Således kommer du inte uppleva feta fingrar på din modell, utan kan gå direkt från knådning av din focaccia-deg eller chokladbollssmet till vågen. Samtidigt gör denna typ av beläggning modellen lätt att rengöra efter användning. Allt som allt är vågen en mycket bra en – både enligt oss, Tænk och Råd & Rön.

Produktinformation:

 • Maxvikt: 5 kilo
 • Viktintervall: 1 gram
 • Måttenheter: g, oz och ml
 • Vikt: 0,3 kg
 • Batteri: 2 x CR 2032
Det vi liker:
 • Testvinnare enligt konsumentrådet Tænk 2016 och Råd & Rön
 • Supersmidig och snygg modell i borstat stål
 • Utrustad med automatisk avstängning, varning vid för hög belastning och pekskärm
 • Är en multifunktionell köksvåg för vägning av både fasta och flytande ingredienser
 • Har en praktisk nollställningsfunktion och yta som är anti-fingeravtryck, som är lätt att rengöra
 • Säljs till ett bra pris
Det vi ikke liker:
 • Mindre miljövänlig, på grund av dess batterier
 • Har en begränsad kapacitet, vilket kan vara en nackdel för vissa ändamål.

Wilfa KW-4 – Bästa enkla

Om du investerar i denna köksvåg från WIlfa är du garanterad en prisvärd, pålitlig och inte minst enkel produkt. Modellen är alltså den bästa för dig som bara behöver en enkel köksvåg som fungerar som den utan massa extra med alla möjliga knappar och funktioner. Du behöver nämligen endast hålla koll på två knappar (en enhetsknapp och en på/av-knapp).

Därför ska du välja Wilfa KW-4

Letar du efter en enkel och lättanvänd köksvåg som tar så lite plats som möjligt men ändå är funktionell och exakt? Då måste du få tag i denna köksvåg från Wilfa. Modellen är en bra allround-våg med enkla funktioner och en nätt design som gör att du enkelt kan ställa bort den eller göra den till en del av din inredning, beroende på vad som passar hemma hos dig. Vågen har en fin kapacitet då den kan väga upp till 5 kilo och visar vikten med med 1 g-intervall. Dessutom är det en av de digitala vågar på marknaden som säljs till ett bra pris – kanske till och med ett oslagbart pris på olika sätt.

Vågen har en stor och lättläst display där vikten på det du väger tydligt visas med de ljusblå siffrorna på en svart bakgrund. Längs vägen kan du enkelt nollställa vågen, lägga till andra ingredienser i en och samma skål och dessutom kan du mäta i flera olika enheter. Vikten tål också vatten, så ingenting händer om du råkar spilla lite vatten eller olja mitt i arbetets gång. Sammantaget är detta en mycket bra och enkel köksvåg från Wilfa som lätt låter dig väga dina ingredienser exakt, så att du kan följa ditt recept till punkt och pricka.

Produktinformation:

 • Maxvikt: 5 kg
 • Viktintervall: 1 gram
 • Batteri: 2 lithium-batterier (CR2032)
 • Måttenheter: g/oz
Det vi liker:
 • Liten och enkel köksvåg, med enkla funktioner och en användarvänlig design
 • Tydlig display som visar maximal belastning och batteriindikator
 • 5 års garanti om olyckan skulle vara framme, och har från början ett bra pris
 • Har en nätt design så det tar inte mycket plats i kökslådan
 • Är i rostfritt stål och har halkfria gummifötter
 • Smart nollställningsfunktion som gör att du kan fortsätta väga i samma skål, bara genom att återställa den
Det vi ikke liker:
 • Mindre miljövänlig eftersom den använder batterier
 • Har inte så många måttenheter som andra köksvågar på marknaden

Beurer KS 52 – Bästa väggmonterade

Detta är en lite annorlunda köksvåg – troligtvis inte hur du är mest van att se en köksvåg. Detta då du monterar den på väggen! På så sätt har du alltid koll på var köksvågen är då du ska använda vågen, och så är den stabil för vad du än vill väga. Modellen hyllas till förståeligt nog till skyarna av konsumenterna! Vågen mäter med en fin mätnoggrannhet på 1 gram, kan mäta i flera enheter och är utrustad med en glasyta, vilket gör den enkel att rengöra efter användning.

Därför ska du välja Beurer KS52

Denna vågen från Beurer är en platsbesparande modell som både kan monteras på väggen eller ligga löst i en låda. Modellen kan smart nog vikas efter användning, varför den inte tar lika mycket plats som andra köksvågar. En fördel med att ha den stående framme på bänken, även om du inte väger med den på daglig basis, är att det är en våg som också kan fungera som en klocka, eftersom den visar tiden när den inte används. 

Dessutom kan du alltid ställa in timerfunktionen när du arbetar i köket, så att du har full kontroll över både tiden och vikten på samma ställe. Supersmidigt för att inte behöva hålla på med mobilen! Denna våg kan vidare mäta både torrsubstanser och vätskor så länge de väger mindre än 5 kilo (vilket du ofta utan problem kan hålla dig under). Skulle du råka överskrida den höga maxkapaciteten kommer den dock att ge en varning, så du behöver inte oroa dig för att skada maskinen. Mätenheten har en noggrannhet på 1 g. och sedan kan maskinen mäta flera olika enheter i form av g, lb:oz, ml och fl.oz.

Till sist behöver du inte oroa dig för att rengöringen av denna våg kommer att ta lång tid om du skulle råka spilla då du väger något. Maskinen är nämligen tillverkad med en glasyta, vilket gör det enkelt att torka av den med en lätt fuktig trasa för att bli av med all smuts och matrester. Allt som allt en mycket bra digital köksvåg – bäst i test av de väggmonterade.

Produktinformation:

 • Maxvikt: 5 kg
 • Viktintervall: 1 gram
 • Måttenheter: g, Ib:oz, ml, fl.oz
 • Batteri: 2 x 1,5V AA
Det vi liker:
 • Elegant och smart köksvåg, som är väggmonterad
 • Platsbesparande våg som kan “packas ihop” efter användning
 • Utrustad med inbyggd tidsfunktion
 • Mätnoggrannhet på 1 g. och kan mäta de flesta enheter
 • Kan hantera upp till 5 kilo
 • Har en inbyggd timer och automatisk avstängning, som stänger av vågen automatiskt efter 60 sekunder utan användning
Det vi ikke liker:
 • Kräver utrymme och möjlighet att hänga i ditt kök
 • Säljs till ett relativt högt pris

OBH Nordica Balance 5000 – Bästa lilla

För många kan plats i kök och lådor vara en bristvara, så det är med stor glädje vi därför presenterar denna lilla, digitala köksvåg från OBH Nordica. Den är nämligen lätt i vikt och har en väldigt nätt och smidig design. Trots sin mycket smidiga konstruktion är denna vågens funktion fortfarande i högsta klass. T.ex. har den en maximal kapacitet på 5 kilo, mäter med 1 grams noggrannhet och är i allmänhet bara riktigt användarvänlig.

Därför ska du välja OBH Nordica Balance 5000

Varför investera i en stor och opraktisk köksvåg när du istället kan köpa den här modellen och få en liten och elegant digital hushållsvåg när du ska väga något hemma i köket? Detta är den idealisk vågen för dig som är trött på stora modeller som tar för mycket plats i köket. Denna köksvågen kan nämligen klassas som en mini-köksvåg tack vare dess smala och tunna konstruktion. Det betyder att köksvågen inte tar för mycket plats – oavsett om du har den framme på bänken eller undanstoppad i ett skåp eller en låda att ta fram tills att du ska använda vågen. 

Denna köksvågen kommer dock fortfarande att leva upp till alla dina förväntningar, eftersom den är extremt användarvänlig och fungerar lika bra som de större modellerna. Samtidigt säljs den till ett bra pris. Det är vidare en digital köksvåg där du på displayen som vågen är utrustad med tydligt följer det du väger. Dess plattform är tillverkad i rostfritt stål, som också skyddar mot fingeravtryck tack vare en speciell beläggning. Dessutom har maskinen utvecklats med en lättillgänglig tareringsfunktion, så att du enkelt kan nollställa vågen mellan de olika ingredienserna. Vikt på olika ingredienser ser du tydligt via den LCD-skärm som vågen är utrustad med. Bara för att vågen är liten betyder det inte att den har en bra kapacitet – utan här får du möjlighet att väga upp till 5 kilo samtidigt. 

Du gör till och med något bra för miljön genom att investera i den här modellen eftersom den drivs av de miljövänliga 3V litiumbatterierna. Dessutom stängs vågen av automatiskt efter att den inte använts på 60 sekunder för att spara på förbrukningen. Allt som allt en mycket bra digital köksvåg – bäst i test av de små.

Produktinformation:

 • Maxvikt: 5 kg
 • Viktintervall: 1 gram
 • Batteri: 2 x miljövänliga 3V litiumbatterier
 • Mätenheter: gr, ml, fl.oz och lb
Det vi liker:
 • Har en snygg och smidig design
 • Slimmad köksvåg som endast är 14 millimeter hög
 • Yta i rostfritt stål som skyddar mot fingeravtryck
 • Displayen i form av en stor LCD-skärm ger tydlighet, och så är det lätt att nollställa vågen, så att alla ingredienser kan vägas i samma skål
 • Automatisk avstängning efter 60 sekunder
 • Använder miljövänliga batterier
Det vi ikke liker:
 • Dess yta kan vara för liten om du vill få plats att väga större saker

Wilfa KW-60 Splash – Bästa vattenavvisande

Det kan vara riktigt tröttsamt att stå i köket och bokstavligen vara på god väg mot något riktigt smarrigt men så fungerar plötsligt inte köksvågan eftersom den har drabbats av vätska under processen. Exakt denna situation kommer du aldrig att uppleva med denna köksvågen, som inte bara är en väldigt bra köksvåg, utan en vattentät modell! 

Därför ska du välja Wilfa KW-60 Splash

Du hör ‘splash’ och blir direkt orolig för att köksvågen är obrukbar – detta behövs inte om du väljer denna Wilfa KW-60 Splash. Detta då vågen är vattentät och har utvecklats med en smart silikonbeläggning. Det gör också att denna köksvågen är en av de digitala köksvågar som är enkel att rengöra efter användning – eller mer exakt, den köksvågen som är den bästa du kan köpa om du bara vill kunna skölja av vågen efter matlagning eller bakning.

Denna köksvågen garanterar dig en noggrann mätning av alla ingredienser, eftersom den mäter med 1 grams intervall. Dessutom kan du ställa in denna våg på fem olika måttenheter, så att du kan använda recept från hela världen utan att behöva stå och konvertera allt innan du sätter igång. Självklart har maskinen också en tareringsfunktion, som gör att du kan återställa mätningen så att du inte behöver byta behållare mellan varje ingrediens. Sammantaget en mycket praktisk köksvåg, både när du är själv och har med dig barn i köket då du kan kladda lite som ni vill – och den bästa köksvågen av de vattentäta. 

Produktinformation:

 • Maxvikt: 5 kg
 • Viktintervall: 1 gram
 • Måttenheter: lb, fl. oz, oz, g och ml
 • Batterier: 3xAAA
Det vi liker:
 • Vattentät våg med vattenavvisande silikonbeläggning
 • Mäter exakt i fem olika mätenheter
 • Har en tareringsfunktion som gör det möjligt att återställa mellan varje vägning
 • Utrustad med automatisk avstängning, så den stängs av efter en viss tid om du glömmer att stänga av vågen
 • Du får 5 års garanti så att den kan lagas eller bytas ut vid problem
Det vi ikke liker:
 • Är mindre miljövänlig
 • Mindre minimalistisk i sin design och tar mer plats

Soehnle Genio – Bästa vikbara

Genom att investera i denna köksvågen från Soehnle kan du vara säker på att den nya vågen du får hem tar upp så lite plats som möjligt när den inte används. Vi har tidigare i testet presenterat både en liten våg och en vikbar våg – och här kombineras de två på allra bästa sätt. Samtidigt är denna köksvågen både snygg och extremt funktionell och kan väga upp till 5 kilo i både torrsubstans och vätska.

Därför ska du välja Soehnle Genio

Om du letar efter en kompakt köksvåg som tar upp så lite plats som möjligt men fortfarande är funktionell och kan mäta exakt måste du få tag i denna våg från Soehnle. Denna modell är en vikbar sådan som fungerar platsbesparande. Du kan alltså mycket väl ha denna vågen förvarad i en låda, till och med i besticklådan, då du inte använder vågen, eftersom den nästan inte tar upp någon plats alls efter att den har vikts.

Soehnle Genius är dock fortfarande funktionell genom att den kan väga upp till 5 kilo med en noggrannhet på 1 gram. Vågen är också utrustad med den smarta nollställningsfunktionen, som gör att du kan återställa vikt under mätningen. På så sätt kan du smidigt mäta flera ingredienser i samma skål. Dessutom har den en bekväm automatisk avstängningsfunktion som hjälper till att spara batteri.

Denna Soehnle köksvåg är tunn och slimmad i konstruktion och har en cool design, som du dessutom kan köpa i flera färger. Den skiljer sig alltså från flera av de andra vågarna på marknaden på flera sätt. Dessutom är ytan på denna våg lätt att rengöra, så att du slipper lägga tid på att stå och skrapa bort eventuella matrester efter användning. Du förstår att detta är en riktigt bra våg – bäst i test på sitt sätt!

Produktinformation:

 • Maxvikt: 5 kg
 • Viktintervall: 1 gram
 • Batteri: 1 x 3V CR 2430
Det vi liker:
 • Kompakt, liten, exakt och funktionell
 • Skiljer sig från den traditionella och vanliga vågen i design och funktion
 • Vikbar som sparar utrymme (kan till och med få plats i besticklådan!)
 • Cool design som sticker ut från andra varianter
 • Glasytan är praktisk och lätt att rengöra
 • Lätt att använda och lättläst display
 • Magnetlås så att det inte fälls ut när det inte används
 • Slås på automatiskt när den fälls ut
Det vi ikke liker:
 • Mindre miljövänlig eftersom den använder batterier
 • Ytan kan vara lite liten och svår att se när du vill ställa saker på den
Beurer KS 51 Wilfa KW-4 Beurer KS 52 OBH Nordica Balance 5000 Wilfa KW-60 Splash Soehnle Genio
Kapacitet: 5 kg 5 kg 5 kg 5 kg 5 kg 5 kg
Viktintervall: 1 gram 1 gram 1 gram 1 gram 1 gram 1 gram
Måttenheter: g, oz, ml g/kg, oz/lb g, oz:lb, fl.oz, ml gr, ml, fl.oz, lb lb, fl. oz, oz, g, ml g, ml
Storlek: 18,2 x 20,3 x 1,5 cm 16 x 23 x 1 cm 16 x 22,5 x 5,3 cm 4 x 25 x 25 cm 22 x 21,2 x 3,5 cm 23,2 x 7 x 1,2 cm
Batteri: 2 x CR 2032 2 x CR 2032 2 x AA 2 x miljövänliga 3V lithium-batterier 3x AAA 1 x 3V CR 2430

Hur man väljer den bästa köksvågen

Oavsett om dina kökskunskaper är på nybörjar- eller expertnivå kommer du förr eller senare inse att en bra köksvåg är riktigt bra att ha. Det finns många olika köksvågar på marknaden och i olika prisklasser, så frågan är helt enkelt: Vad ska du leta efter när du investerar i den bästa köksvågen för dig? 

Som vi nämnde i början av artikeln kan en köksvåg användas i flera avseenden – från att säkerställa precision då du bakar till att äta rätt mängd om du går på diet, och beroende på dina behov och situation kan det bästa valet skilja sig något åt. 

Vi har i detta test presenterat ett antal köksvågar, bäst i test på olika sätt. Klart är i alla fall att oavsett om du främst prioriterar design, funktionalitet, vikt eller storlek, kommer det att vara möjligt att hitta en köksvåg på marknaden som passar dig och ditt kök. I många fall kommer du till och med att kunna uppfylla alla önskemål i en och samma våg. Vår bäst i test-vinnare är grym, men det kan mycket väl vara så att någon av de andra vågarna passar bäst för dig att köpa, så läs vidare och få koll!

Digital eller analog

En fråga att ställa sig är huruvida du vill att din nya våg ska vara digital eller analog? Idag kommer det mest självklara valet för de allra flesta att vara en digital köksvåg, framför allt tack vare dess funktioner och mätnoggrannhet. En analog köksvåg tar också vanligtvis mycket mer plats, men kan i sin tur ha en snygg och retro design, vilket med fördel kan ge ditt kök en härlig touch. 

Funktioner

När det gäller måttenheter i din köksvåg är det viktigt att titta på dina preferenser. Till exempel kan det vara så att om du ofta lagar mat eller bakar efter engelska recept kan det vara en fördel att investera i en vikt som också kan väga i oz och Ib. Dessutom är det relevant att kontrollera om din köksvåg har en nollställningsfunktion, vilket gör det möjligt att återställa den mellan varje vägning. Detta är särskilt praktiskt när du bakar, eftersom du hela tiden då kan väga nästa ingrediens i din skål och däri blanda ingredienser, vilket sparar mycket disk. 

Design

Även om de flesta köksvågarna är små, enkla och i en snygg design, finns de fortfarande i många olika former, material och färger. Detta kan spela en stor roll för många, speciellt om du vill att din våg ska stå permanent framme, men mindre viktigt om den helt enkelt stoppas ner i lådan efter varje användning. Vissa tillverkare har till och med börjat tillverka köksvågar, som kan hänga på väggen där de alltid finns tillgängliga, men samtidigt inte tar mycket plats (t.ex. Beurer KS52). Vidare har många köksvågar antingen en yta av glas eller rostfritt stål, vilket innefattar en beläggning som skyddar mot fettiga fingrar så att de enkelt kan rengöras. 

Maximal kapacitet

Hur mycket kan du egentligen väga på en köksvåg? Detta är ofta mer än man kan tro, då de flesta köksvågar har en maxvikt på 5 kilo, vilket är en del om man tänker på hur små vågarna är. 5 kilo är i de flesta fall tillräckligt för hemmakocken/hemmabagaren. Det finns modeller som klarar av hela 10 – 15 kilo, men det kan ofta vara överflödigt enligt många. 

FAQ

Vilken köksvåg är bäst i test?

Beurer KS52 är den köksvåg som är bäst i test då den är pålitlig, praktisk och prisvärd, samt mäter med stor exakthet. Testets andra köksvågar är dock bra på sina sätt!

Kan du köpa en vattentät köksvåg?

Det finns vattentäta köksvågar som tack vare en speciell beläggning stöter bort vätska och smuts och därmed möjliggör för lite härligt “stök och liv” i köket utan att ständigt behöva städa.