Köksassistent bäst i test 2023 – Se de 10 bästa köksassistenterna i vårt test

1
KitchenAid Classic 5K45SSEWH

Varför välja KitchenAid Classic 5K45SSEWH En multifunktionell och kraftfull köksassistent som kan hantera allt från bröddeg, kakor och krämer för både vardag och fest. Du har också möjlighet att lägga till tillbehör, så du behöver egentligen inget annat i ditt kök än denna bäst i test köksassistent från KitchenAid! Multifunktionell bäst i test köksassistent Du kan välja mellan en mängd olika tillbehör. En degkrok ingår, perfekt för att blanda och knåda jästdeg. Den medföljande platta…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
KitchenAid Classic 5K45SSEWH 10.625 kr. Gastroshop
Bosch MUMS2TW00 1.595 kr. Elon
KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER 15.005 kr. WhiteAway SE
KitchenAid Artisan 5KSM125EOB 11.975 kr. WhiteAway SE
Bosch MUM9AX5S00 10.039 kr. Hoomex
Kenwood Chef XL KVL4100S 3.709 kr. Tretti
Smeg SMF02 4.477 kr. Cervera
Profi Cook PC-KM 1096 3.830 kr. Amazon.se
OBH Nordica First Deli 6800 2.359 kr. Royal Design
Ankarsrum Assistent AKM 6230 6.990 kr. Kitchentime SE

Vi har valt ut årets 10 bästa köksassistenter i vårt köksassistenttest! Vi har samlat all den kunskap och expertis du behöver för att välja den bästa köksassistenten för dig.

De bästa köksassistenterna kan hantera både en lätt och en tung deg. De blandar också i jämna rörelser, så att inga ingredienser går till spillo, men utan att maskinen vibrerar på köksbänken! Så oavsett om du är intresserad av surdeg eller vill laga fantastiska tårtor har våra tester koll på dig.

I vår köpguide går vi igenom allt från viktiga funktioner till smarta, moderna funktioner som LCD-skärmar och olika tillbehör. När du har läst har du svaren på vilken modell som är rätt för dig. Och oavsett om du är gourmetkock eller nybörjare lovar vi att du kommer att trivas här.

Vår praktiska jämförelsetabell ger dig en snabb överblick över alla 10 produkter och deras många spännande funktioner.

KitchenAid Classic 5K45SSEWH – bäst i test köksassistent

KitchenAid Classic 5K45SSEWH

Varför välja KitchenAid Classic 5K45SSEWH

En multifunktionell och kraftfull köksassistent som kan hantera allt från bröddeg, kakor och krämer för både vardag och fest. Du har också möjlighet att lägga till tillbehör, så du behöver egentligen inget annat i ditt kök än denna bäst i test köksassistent från KitchenAid!

Multifunktionell bäst i test köksassistent

Du kan välja mellan en mängd olika tillbehör. En degkrok ingår, perfekt för att blanda och knåda jästdeg. Den medföljande platta vispen används för allt från vanliga till lite tyngre blandningar, till exempel en läcker pajdeg.

Slutligen får du också en smart ballongvisp för att vispa tjock, krämig vispgrädde och fluffiga äggviter. Men det är inte allt: Du kan också köpa upp till 15 olika tillbehör. Välj mellan en pastarulle, en köttkvarn och en grönsakshackare, för att bara nämna några! Du kan också köpa ett lock för att undvika damm i skålen om du vill ha köksassistenten på bänken.

Praktisk bäst i test köksassistent

Det är en effektiv köksassistent med en låg ljudnivå på bara 61 decibel, vilket motsvarar ett normalt samtal. Så du kan flyga runt i köket och kommunicera med andra samtidigt. Detta beror på att köksassistenten har en direkt överföring, vilket gör att den arbetar både effektivt och tyst. De olika delarna är mycket lätta att byta ut. Du vrider helt enkelt degkroken försiktigt tills den lossnar. Sedan kan du bifoga en av de många andra bilagorna. Du kan också välja mellan tio hastighetsinställningar.

Kvalitet och säkerhet

Den eleganta vita färgen och den vackra retrodesignen passar bra i alla kök. Skålen är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål. Själva motorn är tillverkad av 98 % metall och 2 % nylon. Nylondelen fungerar som en extra säkerhetsåtgärd eftersom den smälter vid särskilt tunga överbelastningar. Motorn stannar då, vilket förhindrar ytterligare skador på blandaren.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 275 watt
 • Hastighetssteg: 10 steg
 • Skålens kapacitet: 4,3 liter
 • Ljudnivå: 61 dB
Det vi liker:
 • 10 hastighetsinställningar
 • Turbo/impulsfunktion
 • Låg ljudnivå
 • Tillbehör ingår
 • Säkerhetsfunktion
Det vi ikke liker:
 • 3 tillbehör är täckta med ett lager epoxi som kan spricka efter mycket användning.

Bosch MUMS2TW00 – köksassistent bäst i test av billiga modeller

Bosch MUMS2TW00

Varför välja Bosch MUMS2TW00

Om du letar efter en användarvänlig och kraftfull köksassistent som klarar av de flesta uppgifter utan att du behöver spendera en förmögenhet är den här bäst i test köksassistenten från Bosch i den billigare klassen perfekt för dig.

Bekvämt

Köksassistenten har en effekt på hela 700 watt, vilket gör den särskilt kraftfull och lämplig för alla typer av deg. Du kan välja mellan fyra hastighetsinställningar som du ställer in genom att vrida på den stora ratten. Den är bekvämt placerad på höger sida ovanför skålen, så den är lätt åtkomlig när köksassistenten används. Skålen har ett praktiskt lock i genomskinlig plast. Det finns ett litet hål i locket så att du enkelt kan lägga till ingredienser utan att behöva stoppa maskinen eller ta bort locket. Eftersom den är genomskinlig kan du också hålla ett öga på blandningen hela tiden. Det ingår ett bakverksset som består av en ballongvisp, en grov visp och en degkrok som lämpar sig för alla typer av bakning. Vi älskar också att de lösa delarna och skålen är diskmaskinsäkra!

Knådningsmönstret efterliknar knådning för hand

Bosch köksassistentens 3D PlanetaryMixing-teknik efterliknar naturlig knådning som för hand, så att degen sträcks, lyfts och viks tills den når den perfekta konsistensen. Dessutom blandas ingredienserna snabbt och effektivt. Slagpinnen roterar till exempel i en riktning, medan själva slagpinnen roterar på sin egen axel i motsatt riktning. Detta ger ett mycket bättre blandningsresultat och ökar effektiviteten.

Säker och bekväm förvaring

Små sugkoppar av gummi sitter fast under köksassistenten. De säkerställer att maskinen står stadigt och bra, även när stora degar ska knådas. Kontakterna har en extra säkerhetsfunktion i form av ett skydd. Dessutom förhindrar ett elektroniskt lås att maskinen startar av sig själv. En bra köksassistent som dessutom är utrustad med en mycket praktisk sladdförvaring. Det gör det mycket lättare att förvara den.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 700 watt
 • Hastighetssteg: 4 steg
 • Skålens kapacitet: 3,8 liter
 • Ljudnivå: 76 dB
Det vi liker:
 • Delar som tål diskmaskin
 • Turbo/Pulse-knapp
 • BPA-fri plast
 • Genomskinligt skyddande lock med påfyllningsöppning
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för tung deg

KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER – bästa premiumval

KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER

Varför välja KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER

Med en kraftfull motor på 0,26 hästkrafter och en rotationshastighet på 220 varv per minut ligger den här bäst i test KitchenAid Heavy Duty-köksassistenten i den lyxiga delen av köksmaskinerna. Med 10 hastighetsinställningar klarar den allt från knådning, blandning, omrörning och purering på bara 315 watt!

Praktiska tillbehör

Maksinen har en stor skål med kapacitet på 4,8 liter. Fyra tillbehör ingår. Du får en visp med så många som åtta bågar, en platt visp, en degkrok, en plastskärm för att förhindra stänk och ett icke förseglande plastlock. Men med rätt tillbehör kan du tillaga de godaste rätterna. Du kan när som helst köpa ett stort antal tillbehör till din KitchenAid Heavy Duty.

Kraftfull köksassistent

KitchenAid Heavy Duty är en robust köksassistent med en kraftfull motor på 315-watt. Det innebär att den kan hantera större belastningar med bara några få watt. Du kan välja mellan så många som 10 hastighetsinställningar, vilket ger dig mycket frihet och flexibilitet. Den har en rotationshastighet på 220 varv per minut och kan nå 265 varv per minut vid maximal effekt. Motorn har en direktöverföring, vilket gör den både tystare och mer robust, men också effektivare. Den har 3D PlanetaryMixing-teknik, som efterliknar knådning som om den gjordes för hand, och ingredienserna blandas snabbt. Blandningsmetoden ger bättre blandningsresultat och ökar effektiviteten, vilket garanterar att alla ingredienser blandas och att inget går till spillo.

Material av hög kvalitet

Skålen är tillverkad av elegant och högkvalitativt rostfritt stål. Den runda vispen är tillverkad av rostfritt stål och aluminium. Den är därför inte diskmaskinsäker, men garanterar en långvarig och hållbar användning. Både den platta vispen och degkroken är tillverkade av aluminium. Dessutom är de belagda med en non-stick nylonbeläggning. Dessutom har Heavy Duty-köksassistenten en enda kopplingsled, vilket innebär att det är enkelt och snabbt att använda ett brett utbud av tillbehör. En sann bäst i test köksassistent!

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 315 watt
 • Hastighetssteg: 10 steg
 • Skålens kapacitet: 4,8 liter
 • Ljudnivå: – dB
Det vi liker:
 • Rotationshastighet på 220 RPM
 • 315 watt
 • Stor skål på 4,8 liter
 • 3D PlanetaryMixing-teknik
 • 10 hastighetssteg
Det vi ikke liker:
 • Degen tenderar att “krypa” uppför kroken.
 • Kan vara lite svårt att lägga till ingredienser under användning

KitchenAid Artisan 5KSM125EOB – bäst i test av tystgående köksassistenter

KitchenAid Artisan 5KSM125EOB

Varför välja KitchenAid Artisan 5KSM125 EOB

Välj den här KitchenAid Artisan-köksassistenten om du vill ha en särskilt tyst och bra köksassistent i köket. Den kraftfulla motorn i KitchenAid Artisandrivs med direkt överföring i form av ett kugghjul och inte med en kilrem som på andra blandare. Detta gör motorn mindre bullrig samtidigt som den är mer robust och effektiv. KitchenAid Artisan är alltså en kraftfull köksassistent. Dessutom säkerställer den utmärkande 3D PlanetaryMixing-tekniken att ingredienserna blandas snabbt och effektivt, så att inget går till spillo. Rotationshastigheten vid den lägsta hastigheten är 58 RPM och 220 vid den högsta hastigheten. Om du behöver knåda en vanlig deg använder KitchenAid Artisan köksassistenten endast 60-70 watt, den har en motor på 300 watt. Det ger dig också en låg energiförbrukning!

KitchenAid Artisan levereras med en köksassistentskål i rostfritt stål, en visp, en plattvisp och en degkrok. Du har möjlighet att köpa så många som 15 olika tillbehör till din KitchenAid Artisan. Detta gör KitchenAid Artisan köksassistenten till en multifunktionell bäst i test köksassistent som kan göra allt från att hacka kött och grönsaker till att göra fruktjuice och naturligtvis knåda deg. Med pastasetet kan du göra din egen pasta. Förvandla nästa barnkalas till en riktig gourmetupplevelse med dig som gourmetkock, som med lätthet kan tillaga barnens favoritmat.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 300 watt
 • Hastighetssteg: 10 steg
 • Skålens kapacitet: 4,8 liter
 • Ljudnivå: 1 dB
Det vi liker:
 • Stor blandningsskål på 4,8 liter
 • Mycket tyst – bäst i test av tysta modeller
 • Låg energinivå
 • Många tillbehör finns tillgängliga
 • En switch för enkelt byte av tillbehör
Det vi ikke liker:
 • Ballongvispen går inte att diska i diskmaskin

Bosch MUM9AX5S00 – bäst i test köksassistent för deg med inbyggd våg

Bosch MUM9AX5S00

Varför välja Bosch MUM9AX5S00

Om du letar efter en köksassistent med hög volym som kan knåda, röra om och väga är den här bäst i test maskinen från Bosch det perfekta valet. Det beror på att köksassistentens bas har en inbyggd våg, så du behöver inte väga ingredienserna separat i förväg. Det är bara att väga dem direkt i skålen och börja arbeta. Det är verkligen smart och tidsbesparande. Du sparar också på diskningen eftersom du inte behöver skålar för att väga ingredienserna.

Den har en visp för att vispa grädde och en degkrok för kakor och bröd, och som en extra bonus får du också en praktisk degskrapa att stoppa in. På så sätt får du ut all deg ur skålen och inget går till spillo! Blandaren levereras med små duttar på undersidan för att förhindra att den skramlar. Den står alltid stadigt, även när du knådar de tyngre degarna. Blandningsskålen i rostfritt stål har en storlek på 5,5 liter, så det finns plats för alla sorters delikatesser. Du kan också välja mellan sju hastighetsinställningar. På så sätt får du alltid den rätta konsistensen. Du får till och med ett praktiskt genomskinligt lock.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 1 500 watt
 • Hastighetssteg: 7 steg
 • Skålens kapacitet: 5,5 liter
 • Ljudnivå: 75 dB
Det vi liker:
 • Inbyggd våg
 • Tillbehör ingår
 • Lock ingår
 • Stor 5,5 liters blandningsskål
 • 7 hastighetsinställningar
Det vi ikke liker:
 • Skärmen är inte särskilt stabil
 • Ytterligare tillbehör dyra

Kenwood Chef XL KVL4100S – bäst i test köksmaskin med justerbar krokhöjd

Kenwood Chef XL KVL4100S

Varför välja Kenwood Chef XL KVL4100S

Den idealiska bäst i test köksassistenten för vardagliga utmaningar i köket! Forbrugerrådet tænk har testat köksassistenten redan 2018, då den röstades fram som bäst i testet. Den här Kenwood Chef Xl -köksassistenten med en köksassistentskål i rostfritt stål har en kapacitet på hela 6,7 liter för större portioner! Så du kan göra stora portioner utan att begränsas av skålens storlek. Kenwood Chef Xl -köksassistenten använder den mycket effektiva 3D PlanetaryMixing-tekniken, som ser till att inget går till spillo när ingredienserna blandas snabbt och effektivt.

Du får en k-visp, en bollvisp och en degkrok, så att du enkelt kan göra en mängd olika stora degar och kakor. Du får också en praktisk sköld så att ingredienserna inte riskerar att flyga ut ur skålen när Kenwood Chef Xl är igång. Med 95 centimeter är sladden förmodligen lite kort.

Du kommer dock att övertygas av Kenwood Chef Xl köksassistents låga energiförbrukning, samtidigt som den är riktigt effektiv med hela 1 200 watt. Du kan justera höjden på fästet själv genom att helt enkelt lossa skruven med en skiftnyckel och sedan justera handtaget. Du får exakta instruktioner i den medföljande bruksanvisningen, så du kan vara säker på att din bäst i test Kenwood Chef Xl anpassas exakt efter dina behov.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 1 200 watt
 • Hastighetssteg: steglös
 • Skålens kapacitet: 6,7 liter
 • Ljudnivå: 75 dB
Det vi liker:
 • Steglös justering av hastigheten
 • Turbo/pulseringsfunktion
 • 3D PlanetaryMixing-teknik
 • Stor skål på 6,7 liter
Det vi ikke liker:
 • Står inte lika stadigt och skakar lite när den körs.

Smeg SMF02 – bäst i test köksassistenten i retrodesign

Smeg SMF02

Varför välja Smeg SMF02

Smeg SMF02 är en vacker och stabil köksassistent i snygg design. Den levereras med en ballongvisp, en platt visp och en degkrok. Om du inte bara är ett fan av det italienska varumärket utan också av italiensk mat kan du köpa ett pastaset för hemlagad pasta! Den stora skålen har en kapacitet på 4,8 liter, vilket motsvarar ungefär 1,8 kilo deg eller 1,2 kilo mjöl. Den är tillverkad av robust rostfritt stål, medan själva konstruktionen är tillverkad av hållbar och högkvalitativ gjuten aluminium.

Tack vare den kraftfulla 800-watts direktdrivna motorn kan du hantera alla typer av deg på nolltid. Välj mellan 10 hastighetsinställningar, så att du alltid är säker på att få det perfekta mixresultatet. Dessutom har maskinen en mjukstart när du väljer ett steg. Hastigheten ökar sedan gradvis, vilket är skonsamt för motorn. Och du behöver aldrig oroa dig för olyckor. Blandaren är utrustad med säkerhetsfunktioner, så den stängs av automatiskt om blandarhuvudet är öppet. Det finns också en säkerhetsknapp som låser huvudet när det lyfts. Under maskinen finns halkfria fötter för att den ska stå stadigt när den används. Sladden har en längd på 1 meter, vilket gör att du hittar rätt plats i köket.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 800 watt
 • Hastighetssteg: 10 steg
 • Skålens kapacitet: 4,8 liter
 • Ljudnivå: 62 dB
Det vi liker:
 • 10 hastighetssteg
 • Lätt att rengöra
 • Låg ljudnivå
 • Säkerhetsfunktioner
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för vispgrädde

Profi Cook PC-KM 1096 – bäst i test köksassistent med LCD-display

Profi Cook PC-KM 1096

Varför välja Profi Cook PC-KM 1096

En bra och effektiv köksassistent med LCD-display och 8 hastighetsinställningar, varav en är en turbo/pulse-funktion. Krokarna roterar i en jämn rörelse så att ingredienserna blandas väl och grundligt. Den praktiska LCD-displayen ger dig en fullständig överblick över maskinens många funktioner. Du kan ställa in en timer vid behov och justera maskinen som du vill. De åtta hastighetsinställningarna ger dig också mycket flexibilitet. Du får en visp som är perfekt för att vispa upp alla möjliga saker. Men tänk på att när du vispar ägg måste du vispa minst 4 ägg för att uppnå den önskade mängden. Du får också en dubbel degkrok, som är perfekt för både lätta och stora degar, samt en användbar specialdegkrok.

Blandningsskålen i rostfritt stål har en stor kapacitet på hela 10 liter för stora mängder eller 7,5 kilo. köksassistenten är därför idealisk för dem som bakar större mängder. Tack vare locket riskerar du inte att ingredienser flyger ut ur skålen när maskinen är igång. Du kan också aktivera en säkerhetsknapp för att förhindra att armen lyfts under omrörning. Blandarens tunga vikt på 11,69 kg garanterar också att den står stadigt och varken skakar eller vibrerar.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 1 500 watt
 • Hastighetssteg: 8 steg
 • Skålens kapacitet: 10 liter
 • Ljudnivå: 70 dB
Det vi liker:
 • Stor blandningsskål på 10 liter.
 • Turbo/impulsfunktion
 • LCD-display
 • Står stadigt och vibrerar inte
Det vi ikke liker:
 • Tillbehören tål inte diskmaskin

OBH Nordica First Deli 6800 – bästa lilla köksassistent

OBH Nordica First Deli 6800

Varför välja OBH Nordica First Deli 6800

Den här lilla degblandaren från OBH Nordica är perfekt för en liten familj eller ett litet hushåll. Blandningsskålen i rostfritt stål har en kapacitet på 4 liter, vilket fortfarande ger dig många alternativ. Du får också ett praktiskt stänklock som förhindrar att ingredienserna stänker. Tack vare den långa sladden på 120 centimeter är det lätt att hitta en lämplig plats på köksbordet. Dessutom är köksassistenten i snygg design i elegant mattgrå finish snygg nog att ha på displayen. Om du vill packa undan den är den praktisk och kompakt, vilket gör det lätt för dig att hitta en plats i skåpet. Med bara 5,2 kilo är den fantastiskt lätt, så du kan flytta runt den med lätthet.

Du har 6 olika hastigheter att välja mellan, så att du alltid får rätt konsistens och det bästa blandningsresultatet. En degkrok för både tunga och lätta degar och en visp ingår. Du kommer att bli särskilt nöjd med att alla lösa delar är diskmaskinsäkra. När du är klar med att blanda och knåda är det bara att ställa allt i diskmaskinen. Det är en stor tidsbesparing. En köksassistent i en billigare prisklass som får riktigt bra betyg.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 600 watt
 • Hastighetssteg: 6 steg
 • Skålens kapacitet: 4 liter
 • Ljudnivå: – dB
Det vi liker:
 • Turbo/pulseringsfunktion
 • Lång sladdlängd
 • Spatel
 • Glidfritt
Det vi ikke liker:
 • Brukar vara högljudd

Ankarsrum Assistent AKM 6230 – bäst i test av multifunktionella köksmaskiner

Ankarsrum Assistent AKM 6230

Varför välja Ankarsrum Assistent AKM6230

Denna Ankarsrum Assistent  AKM 6230 är inte bara en bra köksassistent, utan kort sagt en allt-i-ett-maskin med en kraftfull motor och två olika skålar! Den ena skålen i rostfritt stål har en kapacitet på 7 liter, medan den andra är mindre och har en kapacitet på 3,5 liter. Med din Ankarsrum Assistent AKM 6230 får du också en mängd tillbehör som degkrok, degvals, degskrapa och degkniv samt en ballongvisp och en kakvisp. Så det finns gott om tillbehör för att göra vad ditt hjärta än önskar! Du får också ett praktiskt plastlock så att du inte riskerar att ingredienserna flyger upp i skålen. Ankarsrum Assistent AKM6230 har hela sju hastighetsinställningar, så att du kan hitta den perfekta hastigheten som passar dina behov.

Ankarsrum Assistent AKM 6230 köksassistenten kan ställas in på två olika sätt. Du kan låta den stå kvar som en vanlig köksassistent, medan du för tillbehör som pastasetet lägger den på sidan för att pressa pastadegen! Du kan köpa massor av tillbehör för att tillverka bland annat pasta, köttfärs, bröd och korv. Om du köper en glassmaskin till kan du göra uppfriskande glass på bara 30 minuter med din Ankarsrum Assistent AKM6230! En receptbok medföljer din Ankarsrum Assistent för att du snabbt ska komma igång. Ankarsrum Assistent AKM 6230 köksassistenten finns i 13 olika vackra färger.

Specifikationer:

 • Effekt i watt: 1 500 watt
 • Hastighetssteg: steglös
 • Skålens kapacitet: 7 liter
 • Ljudnivå: 75 dB
Det vi liker:
 • Många tillbehör finns tillgängliga
 • 2 olika skålar i 2 olika storlekar
 • Avtagbar kabel för enklare förvaring
 • Användarvänlig
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för små mängder

Hur man väljer den bästa köksassistenten

Doften av nybakat bröd eller tårta sprider sig i ditt hem. Kaffemaskinen surrar och du kan nu sätta tänderna i din egen hemgjorda surdegsbulle. Låter det som en dröm? Gillar du idén, men vill inte tillbringa timmar med att knåda bröddeg för hand? Vi förstår så väl! Är det du? Då är en köksassistent svaret.

Men den är också idealisk för dem som har en hektisk vardag men som uppskattar att laga mat från grunden.

En köksassistent gör det snabbt och effektivt, utan att du behöver stå och pilla med en klibbig deg. Låt köksassistenten göra det hårda jobbet, så kan du njuta av frukterna (kakan) av dess ansträngningar.

Oavsett om du knådar bröddeg i små partier eller blandar kakdeg i stora volymer är en köksassistent en riktigt praktisk köksapparat – och inte bara för deg! Du kan nu få flera sofistikerade och väl genomtänkta köksassistenter som klarar av alla typer av uppgifter i köket. Du behöver bara välja den som passar dina behov.

4 saker att tänka på innan du köper en köksassistent

Så vad exakt bör du se upp för? Vi har svaret här:

 1. Tänk på din budget. Hur mycket pengar skulle du vilja spendera på en köksassistent?
 2. Tänk på hur stor köksassistenten ska vara. Både när det gäller användning och utrymme.
 3. Ska den stå kvar på bordet eller ska den flyttas? Hur tung ska den vara?
 4. Vad ska den kunna göra? Vilka tillbehör behöver du?

Ja, ja, tänker du. Det är inte så lätt. Men ja, det är det! Vi är övertygade om att du kommer att hitta den rätta köksassistenten bland de 10 olika mixrarna i vårt köksassistenttest.

Är du en av dem som blir förvirrad av att det finns så många köksassistenter att välja mellan? Om du inte är säker på vilka funktioner som är användbara för dig kan du luta dig tillbaka och slappna av. Vi har din rygg!

I vår absolut oumbärliga köpguide har vi också samlat all nödvändig kunskap om köksassistenten och guidar dig genom allt!

Behov – Vad behöver din köksassistent göra?

Detta är förmodligen den allra första frågan du bör ställa dig. Vad behöver din köksassistent göra? Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: Vad ska du använda den till?

Många tror att en köksassistent bara kan knåda deg och slå ägg. Men faktum är att många köksassistenter kan användas till många olika saker, beroende på vilken modell du väljer. Om du till exempel väljer en Kenwood Chef kan du knåda större mängder deg. Den är alltså lämplig för ett större hushåll, eller om du huvudsakligen använder köksassistenten när du har gäster.

Om du vill ha en köksmaskin som kan ersätta några av dina andra köksmaskiner bör du definitivt välja en multifunktionell köksassistent. Både Kenwood Chef, de olika KitchenAid-modellerna och Ankarsrum Assistant köksmaskinerna är multifunktionella. Vissa har flera tillbehör, medan andra bara har de mest grundläggande tillbehören. Du kan dock köpa ytterligare tillbehör i efterhand. Undantaget är Ankarsrum Assistant köksassistent, som levereras med en mängd tillbehör redan när du köper den.

Det är dock helt okej om du huvudsakligen vill använda köksassistenten för att knåda eller vispa grädde. Det kan bero på att du redan har andra köksmaskiner som du gillar eller att du inte behöver fler tillbehör. Eller kanske har du inte tillräckligt med plats för alla olika tillbehör.

Det viktigaste är helt enkelt att ta reda på vad du vill använda den till. Därefter kan du titta på de olika funktionerna och egenskaperna.

Vi tar dem från den ena sidan.

Kapacitet – hur många portioner behöver du göra?

Även om olika köksassistenter ofta liknar varandra i både design och utformning kan det faktiskt vara stor skillnad i storlek. Därför är det en bra idé att överväga om du ska använda den för stora eller små partier.

Om du gör oftast stora portioner kan det vara värt att investera i en köksassistent med större kapacitet.

Du kan också välja en modell med två skålar i olika storlekar. Modellen Ankarsrum Assistant AKM 6230 finns till exempel med två skålar i olika storlekar. På så sätt täcks dina behov om det varierar ofta.

Om du ofta gör mindre portioner och bara behöver knåda en stor portion en eller två gånger om året, kan du enkelt köpa en mindre modell och bara göra portionen två gånger.

Men om du använder den mest för större portioner är det bättre att investera i en köksassistent med större kapacitet från början. I längden skulle det vara frustrerande att behöva göra en portion två gånger för att skålen inte är tillräckligt stor.

I detta sammanhang är det också viktigt att komma ihåg att det vanligtvis finns två kapaciteter att ta hänsyn till när man tittar på blandare.

Oftast hittar du en kapacitet i liter och även i kilogram. Kapaciteten anges inte alltid i kilogram, men alltid i liter. Det är dock viktigt att du inte missuppfattar dessa två.

Titta till exempel på Bosch MUMS2TW00-köksassistent. Den har en kapacitet på 3,8 liter, vilket motsvarar 2,4 kg mjöl.

Watt motoreffekt – Hur kraftfull ska den vara?

Olika köksassistenter skiljer sig ofta också åt i fråga om motoreffekt.

Motoreffekten mäts alltid i watt. Hur många watt du behöver beror på vad du ska använda den till. Generellt sett är regeln följande: Ju högre effekt, desto kraftfullare är maskinen. Men det betyder inte att du absolut måste ha en med många watt. Om du till exempel bara använder den ibland för att knåda deg eller blanda kakingredienser kan du lätt klara dig med färre watt. KitchenAid Artisan 5KSM125EOB har till exempel en kraftfull motor på 300 watt. Och 300 watt räcker för att ibland vispa vispgrädde och blanda en god bröddeg.

Men om du använder din köksassistent mycket och även gillar att använda den för stora mängder, är det värt att leta efter en större och kraftfullare motor. En kraftfull motor är trots allt också en effektivare motor när det gäller tyngre, klibbigare och hårdare ingredienser.

Därför uppmanar vi dig alltid att först fundera över dina behov. Annars riskerar du att lägga pengar på en maskin som kanske inte uppfyller dina behov och sedan tvingas köpa andra köksmaskiner eller inte kan göra det du ville.

Ljudnivå – Hur mycket buller kan den göra?

En köksapparat låter. Det går inte att undvika, oavsett vilken modell du väljer. Men du kan lätt hitta en köksmaskin som har en låg ljudnivå.

Det kan finnas många anledningar till att du vill hålla nere ljudnivån. Kanske är det någon i familjen som arbetar på natten och sover på dagen.

Kanske gillar du att göra en frukostrulle av jästdeg som det sista du gör på kvällen innan du går och lägger dig. Då är det skönt att ha en tyst köksassistent som inte väcker de andra i huset.

I regel, och med några få undantag, kan du hitta ljudnivån i maskinens specifikationer.

Ljudnivån för alla typer av maskiner mäts alltid i decibel (dB). En låg decibel motsvarar ett lägre ljud och därmed mindre buller.

Det kan verka lite abstrakt att tala om ljudnivåer på det här sättet, så för att hjälpa dig har vi gjort en liten översikt. Det ger dig en god uppfattning om vad de olika siffrorna betyder i verkligheten.

35-40 dB = ett tyst kylskåp
50 dB = tal och buller i ett öppet kontor
60 dB = ett vanligt samtal
65 dB = en genomsnittlig fläkt
74 dB = en traditionell dammsugare
80 dB = en hårtork
98 dB = en borr
110 dB = musik på ett diskotek

Alla dessa siffror är naturligtvis vägledande. En vanlig dammsugare har till exempel en genomsnittlig decibelnivå på 74, men det beror naturligtvis också på modell och märke.

I vår jämförelsetabell har vi gjort vårt bästa för att ange köksassistentens decibelnivå.

I detta sammanhang baseras bullernivån på den genomsnittliga hastigheten när det gäller en köksassistent med flera hastighetsinställningar. Ju fler hastighetsinställningar, desto fler ljudnivåer finns det. Vissa andra modeller har t.ex. en så kallad turbo-/pulseringsfunktion, och den gör naturligtvis lite mer oväsen än de andra.

Men låt oss titta närmare på de olika funktionerna.

Funktioner

När vi talar om funktioner menar vi inte de tillbehör som du får med en viss köksassistent. I stället talar vi om vilka funktioner du kan förvänta dig att hitta på de olika modellerna.

Några av de vanligaste funktionerna är hastighetsinställningar, turbo-/pulseringsfunktion och en display.

Hastighetssteg

Det kan låta banalt att behöva nämna hastighetssteg, men det kan finnas skillnader mellan maskinerna även i detta avseende. Vissa har en så kallad steglös hastighetsinställning. Detta innebär vanligtvis att du vrider eller trycker på en knapp för att öka hastigheten, utan att de är indelade i hastighet 1, 2, 3 och så vidare.

Vissa andra modeller har ett visst antal hastighetssteg som du kan ställa in enligt dina behov. Antalet steg kan dock också variera. Vår testvinnare, KitchenAid Classic 5K45SSEWWH, har 10 hastighetssteg, medan Bosch MUMS2TW00 har 4. Hur många hastighetsinställningar du behöver beror först och främst på vad du vill använda köksassistenten till, men också på dina personliga preferenser. Om du mestadels vispar grädde till vispgrädde behöver du kanske inte så många olika steg att välja mellan.

Men om du använder köksassistenten till många olika saker i köket, till exempel om du väljer en multifunktionsköksassistent, är ett ökat antal hastighetssteg en fördel. I det långa loppet ger det dig helt enkelt fler alternativ.

Turbo/impulsfunktion

Om du inte är helt säker på vad som menas med pulsfunktion är du definitivt inte ensam. Ta till exempel Kenwood Chef, som har en turbo/pulse-funktion. En turbofunktion är lite mer begriplig. Det betyder helt enkelt att du ökar hastigheten.

Vad är en pulsfunktion? Det är faktiskt en riktigt praktisk funktion som gör att du kan ställa in köksassistenten så att den körs i korta och intensiva “spurts”. Den används till exempel för hårdare ingredienser som kan vara lite svåra att få igenom. Med pulsfunktionen får du full kontroll över varaktigheten, så att du undviker att motorn brinner ut eller överbelastas. Smart, eller hur?

Visa

En display är en praktisk liten funktion på alla maskiner. Vissa köksmaskiner har en LCD-skärm. Se till exempel Profi Cook PC-KM 1096-modellen i vårt test. En display gör det enkelt att välja mellan de olika inställningarna. Du har allt på ett ställe och slipper krångla med för många knappar.

En köksassistent med display har i regel också några fler inställningsmöjligheter. Det kan till exempel vara en timer. På så sätt kan du ställa in maskinen så att den knådar i ett visst antal minuter utan att behöva hålla koll på klockan medan du gör det. Maskinen tar hand om det själv.

Intelligent motorstyrning

Självklart måste säkerheten ha högsta prioritet! Därför har flera köksassistenter också en så kallad intelligent motorstyrning. Detta är en säkerhetsåtgärd som säkerställer att maskinen inte drabbas av överbelastning eller överhettning.

3D PlanetaryMixing-teknik

3D PlanetaryMixing-tekniken är en form av intelligent vridningsteknik/knådningsteknik. Många av maskinerna i våra tester är utrustade med denna speciella teknik, vilket ger ännu bättre resultat. Kenwood Chef-, Bosch- och KitchenAid-modellerna har alla denna 3D PlanetaryMixing-teknik.

Tekniken säkerställer att vispen eller degkroken roterar i en riktning, medan kroken själv roterar i motsatt riktning på sin egen axel. Detta ger ett mycket bättre och jämnare blandningsresultat samtidigt som effektiviteten ökar.

Standardtillbehör

Alla köksassistenter kan fås med tillbehör. En köksassistent levereras vanligtvis med en degkrok för att knåda deg, en ballongvisp – även kallad elliptisk visp – och en platt visp som standardtillbehör.

Degkrok

En degkrok används för att knåda olika typer av deg. Det kan vara både en lätt bolldeg och en lite tyngre jästdeg.

Ballongvisp

En ballongvisp å andra sidan används för lättare ingredienser, till exempel för att vispa äggvita till maränger eller grädde till vispgrädde. Den vispar på ett sådant sätt att luft piskas in i blandningen.

Platt visp/spatel

En k-spatel är mer robust och har färre lufthål. Den lämpar sig därför för blandningar som innehåller och ofta börjar med smör och socker, med fler ingredienser som gradvis tillsätts. Med en ballongvisp skulle du tillsätta för mycket luft och riskera att kakan spricker. Använd den platta vispen för lite tyngre blandningar, till exempel muffins eller kex. Du kan också använda den platta vispen för kött- eller fiskfärs.

Du kan få vispar av rostfritt stål, men det är inte alla köksmaskiner som har delar av rostfritt stål. Kontrollera specifikationerna för att vara säker.

Blandningsskål

Du kan köpa en skål av rostfritt stål eller plast. I vårt test hade alla utom en modell en skål i rostfritt stål, så du behöver inte oroa dig för att vatten stänker.

Det kan vara praktiskt att ha två skålar, så att du till exempel kan vispa äggvitor i den ena och äggulor separat i den andra innan du blandar ingredienserna. Det är lättare än att skrapa ner allt i en helt annan skål och sedan behöva rengöra köksassistentskålen innan du kan använda den för nästa sak.

Extras

Förutom standardtillbehören kan du också få köksmaskiner med extra tillbehör. Olika köksassistenter har olika extrafunktioner. Och det finns en mängd extrautrustning och tillbehör att välja mellan. Om du köper en köksassistent med många tillbehör kan du faktiskt nästan ersätta de flesta köksmaskiner.

Det är smart, eftersom du sparar utrymme genom att ha en enda maskin med tillbehör i stället för många små maskiner. Många små maskiner tar upp förvånansvärt mycket plats, så om du bor litet eller bara gillar att ha färre saker är en multifunktionell köksassistent ett bra val.

Det finns många tillval på marknaden. Om du vet att du vill använda köksassistenten till många olika uppgifter bör du titta på de extrafunktioner som finns tillgängliga innan du köper den. Det är bättre att köpa en maskin som du kan komplettera med utrustning i framtiden än att begränsa dig med en maskin med lite utrustning. Då riskerar du ändå att behöva gå ut och köpa en helt ny maskin om några år. Tanken är att hitta en modell som håller länge. Det är också billigare i längden.

Välj därför ett märke som du gillar. Ofta utvecklas både maskiner och utrustning. Men mycket utrustning från ett märke passar till flera olika modeller av samma märke. Det är därför bra att välja ett märke som du gillar och som i övrigt uppfyller dina förväntningar.

Om du inte har något särskilt märke som du gillar kan du inspireras av produkterna i våra tester. Vi lovar att du bara hittar läckra och goda modeller!

Nå, tillbaka till extrasändningarna!

Vi har gjort en liten lista över de flesta typer av tillbehör, men listan är inte oändlig. Och om du inte har haft en köksassistent eller multifunktionell maskin tidigare kommer du att bli glad över alla alternativ.

Så sätt dig ner och läs om alla fantastiska tillbehör som du kan få.

Extra skål i rostfritt stål

Okej, en skål i rostfritt stål är kanske inte det mest spännande att börja med. Och en extra skål är verkligen inte ett måste, men den är verkligen praktisk!

I många recept måste du vispa ingredienserna separat innan du blandar ihop dem. Och då är det bara lättare att vispa något i en skål och något annat i den andra.

På så sätt slipper du överföra innehållet till en helt annan skål och sedan hälla tillbaka det igen. Du sparar också på diskning och röran i ditt fina kök!

Blender

Det är också möjligt att skaffa en köksassistent till din köksassistent. Du byter alltså ut ytterligare en hel köksapparat, vilket är särskilt smart om du har ont om plats.

Ett tillbehör tar ju mindre plats än en hel separat köksmaskin, och en köksassistent är en av de mest grundläggande och användbara köksredskapen.

Kötthackare

Det är verkligen smart att ha en köttkvarn till hands. Och för många maskiner kan du få en kötthackare som du bara sätter på toppen.

Då kan du köpa billigare kött och bara köra det genom hackmaskinen.

Pastamaskin

Det är något speciellt med att göra egen hemlagad pasta!

Nu kan du göra det enkelt och utan att behöva köpa en massa utrustning. Det är bara att fästa den på köksassistenten och köra! Du är redo att börja.

Juicer

Gör din egen morgonjuice av apelsiner! Du kan skaffa särskilda tillbehör för att uppnå just detta. Låter det inte utsökt?

Ismaskin

Det låter nästan för bra för att vara sant, men du kan till och med köpa en ismaskin till vissa köksassistenter.

När du gör din egen glass vet du exakt vilka ingredienser som ingår i glassen.

På så sätt undviker du en hel del E-nummer och färgämnen som ofta finns i massproducerad glass.

En extra fördel är att du kan göra exakt den smak du vill ha. Lakrits, kiwi, banan, karamell… Låt fantasin flöda!

Minihackare

Vi har alla haft en liten minihackare som glider runt bordet och som inte riktigt kan hålla något.

Men du kan få en minihackare som tillbehör till en köksassistent. Ofta är de lite större, och de är också lättare att använda.

I själva verket sätter du den på själva köksassistenten och trycker sedan på knappen. Det innebär att du har en hand fri för att lägga i ingredienserna utan att behöva hålla i själva hackmaskinen.

Kvarn för spannmål

När du väl har fått smak för att baka ditt eget bröd kommer du också att älska att göra ditt eget mjöl. Det är en fantastisk trygghet att veta vad brödet innehåller. Eller snarare: Att veta att det inte finns några tillsatser i brödet.

Det har blivit mycket lättare att få tag på omalda sädesslag, så det är bara att komma igång. Dessutom smakar nymalet och nybakat bröd fantastiskt!

Juicer

Har du massor av äpplen i trädgården, eller kommer grannen med sina extra päron? Gör sedan juice av dem!

Det är ett bra sätt att använda frukt, och du slipper dessutom alla kemikalier som ofta finns i köpta juicer.

Långsam juicepress

En långsam juicepress är utformad för att bevara så många vitaminer som möjligt från frukten när du gör juice.

En annan fördel med en långsam juicepress är att du kan göra juice av både frukt och grönsaker.

Juicer

Du kan till och med köpa en juicepress speciellt för bär! Föreställ dig hur goda pressade jordgubbar smakar? Ja, just det!

Citruspress

Den tar kanske lite mer plats än en manuell liten citruspress, men den är också mycket effektivare! Du får bokstavligen hela citronen pressad, så inget går till spillo.

Skärande tillbehör

Ingen vill tillbringa timmar med att skära grönsaker. Köp skivningstillbehör till din köksassistent och ditt liv kommer aldrig att bli detsamma.

Skivare

Ett rivjärn är lika smart som ett skärverktyg. Hur många har försökt att riva sina naglar på ett grönsaksrivjärn? Det kan du undvika om du skaffar ett rivjärn till din köksassistent.

Spiralizer

Du kanske har hört ordet förut, men är inte helt säker på vad det egentligen är. En spiralizer skär dina grönsaker till helt tunna, spagettiliknande remsor.

Det är särskilt viktigt att ha en spiralizer om du försöker äta mer vegetariska rätter eller om du är vegan.

Du kan göra en sats zucchini-spaghetti. Den smakar fantastiskt med tomatsås och lite parmesan eller mozzarella.

Korvstoppare

Hur häftigt vore det inte att servera hemgjorda korvar på nästa barnkalas eller göra de underbaraste gourmetkorvarna till nästa grillfest?

Vi garanterar att det kommer att bli en stor, gigantisk succé för alla gäster!

Detta är några av de vanligaste tillbehören. Här är en lista med fler, och du kanske hittar något som du alltid har velat ha.

Användarvänlighet

Det är alltid klokt att välja en köksmaskin som är lätt att använda. Men användarvänligheten beror också till viss del på vad som är bekvämt för dig. Vill du ha steglösa hastighetssteg eller föredrar du ett visst antal hastighetsinställningar. Hur lätt är det att byta krokar och utrustning? Är köksassistenten generellt sett lätt att använda?

Du hittar en mängd bra modeller i vårt test av köksmaskiner.

Blandarens vikt

Det kanske inte är det viktigaste, men det är inte oviktigt. Om du till exempel vill ha din matberedare på displayen spelar det ingen roll om den är lite tung. Många modeller är tillverkade med en robust konstruktion, så det finns en god chans att den är tung.

Om du däremot vill ställa den i skåpet eller flytta runt den mycket är en lättare modell förmodligen att föredra.

Vikten har också betydelse för stabiliteten. Den ska stå stadigt och får inte skaka eller vibrera under användning. Om du vill vara på den säkra sidan kan du också köpa en modell med halkfria fötter. De kan vara formade som små sugkoppar som suger sig fast på bordet. På så sätt undviker du att maskinen rör sig när du använder den.

Rengöring – Hur du rengör din köksassistent

Det är viktigt att rengöra matberedaren efter varje användning. En degknådare bearbetar naturligtvis mycket klibbig deg, så du bör alltid rengöra alla delar väl efteråt.

Många delar är tillverkade av rostfritt stål och vissa tål att diskas i diskmaskinen. Om du vill ha enkel rengöring bör du definitivt välja en produkt som kan diskas i diskmaskinen.

Men det finns faktiskt många köksassistenter vars delar inte kan gå i diskmaskinen. De bästa köksmaskinerna fokuserar ofta på mer än att tillbehör och skålar är diskmaskinsäkra. Här är några tips om hur du kan rengöra din köksassistent på bästa möjliga sätt.

Koppla alltid ur köksassistenten innan du börjar rengöra den.

Var försiktig så att inget vatten kommer in i själva köksassistentmekanismen.

Välj svampar som inte reppar metallen om din utrustning och skål är gjorda av metall. I det här fallet är stålsvampar eller andra hårda föremål absolut förbjudna, eftersom de kan repa maskinens ytor. Och det skulle vara synd att skrapa delarna när du har spenderat pengar på en fin maskin!

Om delarna inte tål diskmaskin, tvätta dem för hand efter användning. Det är bäst att göra detta strax efter att du har använt dem för att undvika att matrester fastnar. Om maten har torkat lite kan du alltid blötlägga utrustningen en stund innan du tvättar den.

Torka av själva maskinen med en fuktig (!) trasa. Om du inte vill att duken ska lämna märken kan du torka av den med en kökshandduk efteråt.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken köksassistent är bäst i test 2023?

Den bästa köksassistenten i testet är KitchenAid Classic 5K45SSEWH. Den är mångsidig och kraftfull. Skålen i rostfritt stål har en kapacitet på 4,3 liter. Den direktdrivna motorn garanterar en jämn rörelse och ett bra betyg. Den har också tio hastighetsinställningar och får ett mycket bra betyg i vår test.

Kan en köksassistent hacka kött?

En köksassistent kan i regel inte hacka kött. I många fall är det dock möjligt att köpa en kötthackare till din matberedare så att den också kan göra detta jobb åt dig. Är det viktigt för dig att din matberedare har en kötthackare och är multifunktionell? Kontrollera då alltid vilka tillbehör som finns tillgängliga.