Köksassistent bäst i test – Se de 10 bästa köksmaskinerna i vårt test 2023

1
KitchenAid Classic 5K45SSEWH

Varför ska du välja KitchenAid Classic 5K45SSEWH? Det amerikanska företaget KitchenAid är känt för sina köksassistents av oöverträffad kvalitet. Med deras klassiker får du en multifunktionell och kraftfull köksassistent som klarar alla uppgifter från bröddeg, kakor och krämer. Du har också möjlighet att lägga till flera olika tillbehör, så allt du behöver i ditt kök är den här modellen från KitchenAid! Bättre prestanda med färre watt När du tittar på 275 watts effekt i den…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
KitchenAid Classic 5K45SSEWH 4.599 kr. NetOnNet
Bosch MUMS2TW00 1.890 kr. Elon
KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER 5.490 kr. Bagaren och Kocken
KitchenAid Artisan 5KSM125EOB 5.299 kr. Tretti
Bosch MUM9AX5S00 8.407,18 kr. Hai-end
Kenwood Chef XL KVL4100S 3.635,96 kr. Amazon.se
Smeg SMF02 3.495 kr. Bagaren och Kocken
Sage The Bakery Boss 4.995 kr. KitchenLab
OBH Nordica First Deli 6800##
Ankarsrum Assistent AKM 6230 5.939 kr. Cervera

Vi har valt de 10 bästa köksassistenterna på marknaden i vårt test av köksassistenter! Vi har samlat all den kunskap och expertis du behöver för att välja den bästa modellen för dig. Vi lägger ständigt till nya modeller i artikeln så att du kan vara säker på att hitta de senaste och bästa köksmaskinerna.

I vår research för vårt test av köksassistenter har vi granskat ett stort antal inhemska och internationella expert- och användartester och recensioner för att få så mycket kunskap som möjligt om de bästa köksassistenterna.

Förutom att jämföra de utvalda bästa modellerna i vårt test, utvärderar vi köksassistenterna utifrån parametrar som effekt, inställningsmöjligheter, kapacitet och ljudnivå, så att du kan hitta den modell som bäst passar dina behov, oavsett om du nördar ner dig i surdeg eller trollar med tårtor.

I vår köpguide går vi på djupet med de bästa köksassistenterna med ovanstående parametrar och granskar smarta extrafunktioner och tillbehör.

KitchenAid Classic 5K45SSEWH – bäst i test köksassistent

KitchenAid Classic 5K45SSEWH

Varför ska du välja KitchenAid Classic 5K45SSEWH?

Det amerikanska företaget KitchenAid är känt för sina köksassistents av oöverträffad kvalitet. Med deras klassiker får du en multifunktionell och kraftfull köksassistent som klarar alla uppgifter från bröddeg, kakor och krämer. Du har också möjlighet att lägga till flera olika tillbehör, så allt du behöver i ditt kök är den här modellen från KitchenAid!

Bättre prestanda med färre watt

När du tittar på 275 watts effekt i den här modellen låter det inte så mycket. Speciellt om man jämför med Kenwood Chef XL KVL4100S eller Ankarsrum, som båda har 1500 watt.

Skillnaden är att KitchenAids motor är direktdriven, vilket innebär att den går utan att förlora någon kraft.

Många andra blandare använder indirekt överföring och blandaren förlorar en del av sin effekt innan den startar. Därför behöver en kitchenaid-köksassistent färre watt.

Enligt vår undersökning kommer denna modell till korta med tyngre degar där den inte är stabil på bänkskivan och har svårt att knåda degar runt skålen.

Om du främst vill använda din köksassistent för stora degar bör du ta en titt på vår premiummodell, KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER, som har 315 watt och en större skålkapacitet. För kaksmet, vispad grädde och maräng presterar modellen bra.

Praktisk och användarvänlig

Modellen har 10 olika hastigheter, så den kan användas för många olika recept. De olika delarna är lätta att byta ut genom att trycka upp delen och vrida den tills den lossnar. En ny visp sätts fast på samma sätt.

I vår analys fann vi att beläggningen på vispen och degkroken tenderar att spricka vid användning och därför lossnar.

Kvalitet och säkerhet

Skålen är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, till skillnad från Bosch MUMS2TW00, där skålen är tillverkad av Tritan-plast.

Själva motorn består av 98% metall och 2% nylon. Nylondelen fungerar som en extra säkerhetsåtgärd, eftersom den smälter vid särskilt kraftiga överbelastningar. Motorn stannar då så att blandaren inte skadas ytterligare. Själva maskinen väger 12 kg och är mycket robust i metall.

Vårt betyg

KitchenAid Classic 5K45SSEWH är verkligen en klassisk köksmaskin och det är ingen slump att den är vår testvinnare. Här får du en maskin av oöverträffad kvalitet som är idealisk för tårtköket. För tyngre degar och större portioner rekommenderar vi istället premiummodellen.

Prismässigt ligger modellen i mellanklassen och vi anser att du får mycket för pengarna. Du kan också köpa extra tillbehör som kan förvandla maskinen till en köksassistent, köttkvarn, pastamaskin etc.

Det vi liker:
 • 10 olika hastigheter ger mångsidighet för olika degtyper
 • Kraftfull motor med direktdrivning för bättre kraft
 • 3 olika tillbehör ingår (degkrok, visp, platt visp)
 • Säkerhetsfunktion i motorn för att stoppa vid överbelastning
Det vi ikke liker:
 • Tillbehören är täckta med ett lager epoxi som kan spricka efter tung användning
 • Inte stabil på bänkskivan för tunga degtyper
 • Tillbehören tål inte maskindisk
 • Finns endast i svart och vitt
 • Skålen har inget handtag

Bosch MUMS2TW00 – billig köksassistent bäst i test 2023

Bosch MUMS2TW00

Varför ska du välja Bosch MUMS2TW00

Om du letar efter en lättanvänd och kraftfull köksassistent som kan hantera de flesta uppgifter utan att spendera en förmögenhet, är denna version perfekt för dig.

Praktisk och användarvänlig

Blandaren har en effekt på 700 watt, vilket gör den särskilt kraftfull och lämplig för alla typer av jäsande degar. Du kan välja mellan fyra hastighetsnivåer, som du ställer in genom att vrida på det stora vredet. Den är bekvämt placerad på höger sida ovanför skålen, så den är lätt att komma åt när maskinen används. Skålen levereras med ett praktiskt, transparent plastlock. Det finns ett litet hål i locket så att du kan tillsätta ingredienser utan att behöva stoppa maskinen eller ta bort locket. Skålen är tillverkad av Tritan-plast, som har ett högre splittermotstånd än andra typer av plast och glas.

Inkluderat är den så kallade konditoruppsättningen, som består av en ballongvisp, en grov visp och en degkrok som är lämplig för alla typer av bakning. Till skillnad från testvinnaren, KitchenAid Classic 5K45SSEWH, är alla lösa delar och skålen diskmaskinssäkra.

Knådningsmönstret efterliknar knådning med handen

Köksassistentens 3D PlanetaryMixing-teknik efterliknar naturlig knådning som om du gjorde det för hand, sträcker, lyfter och viker degen tills den når rätt konsistens. Till exempel roterar vispen åt ett håll, medan själva vispen roterar i sin egen axel i motsatt riktning. Detta bör ge ett bättre blandningsresultat och öka effektiviteten.

I vår undersökning fann vi att vispen inte går hela vägen runt skålen och lämnar delar av degen oblandad. Dessutom kämpade maskinen också med större degar där den, trots sina gummifötter, inte kunde förbli på bordet medan den knådades.

Säker och bekväm förvaring

Anslutningarna på denna modell har en extra säkerhetsåtgärd i form av ett lock för att förhindra att vätskor eller annat skräp tränger in. Dessutom förhindrar ett elektroniskt lås att maskinen startar av sig själv innan alla delar är på plats.

En bra modell som dessutom är utrustad med praktisk sladdförvaring. Detta gör den mycket lättare att förvara, till skillnad från Kitchenaid-modellerna i detta test.

Vårt betyg

Om du vill ha en lättanvänd och billig köksassistent med kraftfull effekt är detta köksassistenten för dig. Precis som vår testvinnare är den inte perfekt för tunga bröddegar, men jästdegar och kakdegar går bra.

Maskinen är mindre robust än andra modeller i testet. Därför är detta enligt vår mening maskinen för dem som inte bakar så ofta, men som vill ha en bra men prisvärd köksmaskin till hands när lusten att baka uppstår.

Det vi liker:
 • Delarna tål maskindisk
 • 700 watt
 • Turbo/Puls-knapp
 • Skål i hållbar tritanplast
 • Transparent skyddslock med påfyllningsöppning ingår
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för större degar
 • 4 inställningsmöjligheter – den lägsta i vårt test
 • Står inte stabilt på bänkskivan vid knådning

KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER – bäst i test köksassistent i premiumklassen

KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER

Varför ska du välja KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER

Med sina 0,26 hästkrafter och 220 RPM rotationshastighet är denna KitchenAid Heavy Duty köksassistent i den lyxiga änden av köksapparater. Med 10 hastighetsinställningar klarar den allt från knådning, mixning, omrörning och mosning på bara 315 watt.

Kraftfull köksassistent

KitchenAid Heavy Duty köksassistent är en robust modell utrustad med en kraftfull 315-watts motor. Precis som testvinnaren har motorn en direktdriven transmission, så att den kan hantera större belastningar på bara några watt. Du kan välja mellan 10 hastighetsinställningar, vilket ger dig massor av frihet och flexibilitet.

Den har en lägsta rotationshastighet på 220 RPM (rotationer per minut) och kan nå 265 RPM vid maximal effekt. Som jämförelse är 220 RPM max för KitchenAid Classic 5K45SSEWH-modellen.

Den har också 3D PlanetaryMixing-teknik, där den roterande armen rör sig i en riktning och vispen i motsatt riktning. Omrörningsmetoden ger ett bättre blandningsresultat och större effektivitet. Tyvärr visade vår analys att vispen och degkroken inte når botten av skålen, så du måste stoppa maskinen och skrapa botten för att säkerställa att ingredienserna blandas. Det visade sig också att även om den är tillräckligt kraftfull för att knåda tyngre degar så står den, precis som de andra modellerna i testet, inte stadigt på köksbänken.

Praktiska tillbehör

Köksassistenten har en stor skål med stor kapacitet på 4,8 liter, vilket rymmer 0,5 liter mer än vår testvinnare KitchenAid Classic 5K45SSEWH.

Fem typer av tillbehör ingår. Du får en 8-bågs visp, en platt visp, en degkrok, en plastskärm för att förhindra stänk och ett icke-tätande plastlock.

Som med andra Kitchenaid-modeller tenderar tillbehören att spricka och lossna. Därför tål de inte maskindisk.

Vårt betyg

Här får du en Kitchenaid köksmaskin som är kraftfull nog att hantera surdegsbröddeg. Så om du älskar att baka bröd är det här maskinen för dig. Prismässigt kostar den här modellen nästan dubbelt så mycket som vår testvinnare, men det här är en kraftfullare maskin med större kapacitet.

Om du främst bakar kakor och lättare brödtyper kan du enkelt “nöja dig” med den billigare KitchenAid Classic 5K45SSEWH. Men om priset inte är något hinder och du vill ha en kraftfullare maskin som kan hantera mer, är detta ett bra val. För en maskin i den här prisklassen är det faktum att tillbehören inte når ner till botten av skålen och får allt. Men om du inte har något emot att röra om degen lite innan du lägger den i maskinen är det inte ett problem.

Det vi liker:
 • Rotationshastighet på upp till 265 RPM
 • 315 watt
 • Stor skål på 4,8 liter
 • 3D PlanetaryMixing-teknik för bättre blandning av ingredienser
Det vi ikke liker:
 • Deg tenderar att “krypa upp” från kroken
 • Kan vara lite svårt att lägga till ingredienser under användning
 • Visp, degkrok når inte botten av skålen
 • Kan inte diskas i maskin

KitchenAid Artisan 5KSM125EOB – traditionell köksassistent bäst i test

KitchenAid Artisan 5KSM125EOB

Varför ska du välja KitchenAid Artisan 5KSM125EOB?

KitchenAid Artisan -modellen från KitchenAid är mycket lik vår testvinnare, den klassiska modellen, speciellt i utseende.

Denna KitchenAid Artisan köksassistent ligger mellan Classic och HeavyDuty när det gäller watt, där den senare har 300 att hantera. Dessutom har den en kapacitet på 4,8 liter som Heavy Duty-modellen, medan Classic har en kapacitet på 4,3 liter.

I tester presterar Artisan och Classic nästan lika bra. Artisan-modellen rymmer mer deg, men när det kommer till själva knådningen är de lika bra. Båda behöver köras på låg-medelhastighet under längre tid för bästa resultat.

Vid vispning av kaksmet och vispgrädde är KitchenAid Artisan -modellen snabbare på grund av wattalet, men slutresultatet var nästan detsamma.

Ljudnivån på denna KitchenAid Artisan degmaskin är den högsta i vårt test och ligger på 79,2 dB vid topphastighet, jämfört med den klassiska modellens 77,3dB.

En smart funktion som vi tycker saknas i den klassiska modellen är handtaget på skålen. Handtaget gör det enkelt och bekvämt att hantera och tömma skålen på flytande degtyper och blandningar.

KitchenAid Artisan kommer med en blandningsskål i rostfritt stål, en visp, en flat visp, ett stänkskydd och en degkrok. Precis som med de andra två KitchenAid-modellerna har du möjlighet att köpa till 15 olika tillbehör. Detta gör KitchenAid Artisan köksassistenten till en multifunktionell köksmaskin som kan göra allt från att hacka kött och grönsaker till att pressa frukt och naturligtvis knåda bröddeg. Med pastakitet kan du dessutom göra pasta hemma, vilken gör den till den bästa hushållsassistenten för hemmakockar som gillar att göra pasta själv.

Vårt betyg

Du ska välja den här bästa köksassistenten om du vill ha en klassisk KitchenAid köksassistent med bra kapacitet och wattal. Om du står mellan den här och den klassiska modellen är det inte mycket som skiljer dem åt. Prismässigt är Artisan-modellen något dyrare på grund av sin kapacitet och wattal, och den är också mer högljudd. Den finns dock i många olika färger och testvinnaren finns i svart och vitt.

När det gäller själva knådningen och vispningen presterar de lika bra, även om Artisan-modellen är något snabbare.

Det vi liker:
 • Bakform med handtag
 • Stänkskydd ingår
 • En kopplingsled för enkelt byte av tillbehör
Det vi ikke liker:
 • Hög ljudnivå. testad vid 79.2Db, vilket är den högsta ljudnivån i vårt test

Bosch MUM9AX5S00 – Bäst i test köksassistent med inbyggd våg

Bosch MUM9AX5S00

Varför ska du välja Bosch MUM9AX5S00?

Om du letar efter en köksassistent med hög volym som kan knåda, röra och väga, är denna Bosch-köksassistent det perfekta valet. Det finns en inbyggd våg i botten av köksassistenten, så du behöver inte väga dina ingredienser separat i förväg. Du väger dem helt enkelt direkt i skålen och sätter igång. I vår forskning fann vi att även om vågen är smart, kan den bara väga ner till 5 gram och är därför inte särskilt exakt.

Inkluderar en visp för att vispa grädde och en degkrok för kakor och bröd. Vår favoritfunktion är den extra bonusen med en praktisk degskrapa som ansluts till maskinen. På så sätt får du ut all deg ur skålen och inget går till spillo.

Blandaren står stadigare på bordet än KitchenAid-modellerna, även med tyngre degar. En nackdel är att degen, enligt tester, tenderar att vrida sig runt degkroken och upp på den roterande armen.

Blandningsskålen i rostfritt stål har en storlek på 5,5 liter, så det finns gott om plats för större portioner. Den rymmer till exempel 0,7 liter mer än KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER. Du kan också välja mellan sju hastighetsinställningar, vilket ger dig flexibilitet för olika recept.

Vårt betyg

Här får du en solid och tålig hushållsmaskin med stor kapacitet. Maskinen är kraftfull och kan hantera tyngre degar i stora portioner. Så om du har ett stort hushåll är detta ett självklart val. Prismässigt befinner vi oss i mellanklassen likt vår testvinnare, men här får du en högre kapacitet och fler tillbehör inkluderade i priset. Designen är enligt vår mening inte lika bra som hos KitchenAid, men det är en smaksak.

Det vi liker:
 • Inbyggda vågar gör det enkelt att tillsätta ingredienser
 • Lock till blandningsskålen ingår
 • Stor skål på 5,5 liter
 • 7 hastighetsnivåer
Det vi ikke liker:
 • Vikt med 5 grams intervall gör den mindre exakt
 • Skärmen inte särskilt robust
 • Tillbehör kan vara dyra
 • Bröddeg kan vrida upp degkroken till den svängbara armen

Kenwood Chef XL KVL4100S – bäst i test köksassistent med justerbar krokhöjd

Kenwood Chef XL KVL4100S

Varför ska du välja Kenwood Chef XL KVL4100S?

Den perfekta köksassistenten för vardagens utmaningar i köket! Konsumentrådet Think testade den redan 2018, då den utsågs till bäst i test. Denna Kenwood Chef XL köksassistent med blandningsskål i rostfritt stål har en kapacitet på 6,7 liter för större portioner. Kenwoods köksassistent rymmer 1,2 liter mer än till exempel Bosch MUM9AX5S00. Kenwood Chef xl-blandaren använder den kraftfulla 3D PlanetaryMixing-tekniken, precis som de flesta andra modellerna i vårt test.

Med Kenwood Chef får du en K-visp, visp och degkrok i förpackningen så att du kan göra en mängd olika degar och kakor. Du får också ett praktiskt skydd som förhindrar att ingredienser flyger ut ur skålen när Kenwood Chef är igång.

Modellen är mycket kraftfull med 1 200 watt och är också en av de tystaste modellerna i testet.

Jämfört med till exempel KitchenAid Artisan 5KSM125EOB, som når 79,2 dB i tester, når den här bara 69,8 dB.

Du kan själv justera höjden på tillbehöret genom att helt enkelt lossa skruven med en skiftnyckel och sedan justera handtaget. Till skillnad från KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER har Kenwood Chef inga problem med att nå botten av skålen och få i alla ingredienser.

Vårt betyg

Letar du efter en matberedare med stor kapacitet som kan hantera tunga bröddegar? Då kan denna Kenwood köksassistent vara den bästa köksassistenten för dig. Modellen är mycket prisvärd och enligt vår mening får du mycket för pengarna med den här. Den är både kraftfull och tystgående och har en mycket hög kapacitet. Den använder också 3D PlanetaryMixing-teknik, som ofta är reserverad för dyrare modeller.

Det vi liker:
 • Steglös inställning av varvtal
 • Möjlighet att justera höjden på tillbehöret för mer exakt omrörning/vispning
 • Stor blandningsskål på 6,7 liter – näst störst i vårt test
 • Låg ljudnivå – testad till 69,8 dB
Det vi ikke liker:
 • Inte lika stabil och skakar lite vid knådning av tyngre degar
 • Har ingen säkerhetsfunktion

Smeg SMF02 – bäst i test köksassistent i retrodesign

Smeg SMF02

Varför ska du välja Smeg SMF02

Det ikoniska varumärket Smeg är känt över hela världen för sin vackra retrodesign. Smeg SMF02 är både en vacker och stabil köksassistent och den bästa köksassistenten för dig som uppskattar retrodesign i köket. Den levereras med en degkrok, ballongvisp och en platt visp. Om du inte bara gillar det italienska varumärket, utan även italiensk mat, kan du köpa ett pasta-kit för hemlagad pasta!

Den stora rostfria skålen har en kapacitet på 4,8 liter, vilket motsvarar ca 1,8 kg deg eller 1,2 kg mjöl. Den är tillverkad av robust rostfritt stål, medan själva konstruktionen är tillverkad av pressgjuten aluminium.

Tack vare den kraftfulla 800-watts motorn med direktdrivning, precis som Kitchenaid-modellerna, kan den enkelt hantera de flesta degtyper. I våra tester fann vi att köksassistenten kämpar för att blanda mycket tunna degar, såsom pannkakssmet, där den inte får basen.

Å andra sidan erbjuder 10 hastighetsinställningar stor mångsidighet för olika recept. Dessutom skiljer sig köksassistenten från konkurrenterna med en mjuk start när man väljer ett steg. Hastigheten ökar sedan gradvis, vilket är skonsamt för motorn.

Blandaren är utrustad med säkerhetsfunktioner, så att den automatiskt stängs av om blandarhuvudet lämnas öppet. Det finns också en säkerhetsknapp som låser huvudet när det lyfts.

Halkfria fötter är fästa under köksassistenten för god stabilitet vid användning, vilket också visade sig i våra tester att köksassistenten inte dansade runt på bordet under knådning, till skillnad från många andra modeller.

Vårt betyg

Smeg SMF02 är för dig som letar efter en bäst i test köksassistent med snygg design. Den är till för dig som älskar att trolla med deg till bröd snarare än kakdeg, där den inte är lika effektiv.

Prismässigt liknar denna bäst i test -modell testvinnaren och ligger i den lägre delen av prisspannet för en köksblandare av god kvalitet. Samtidigt finns det möjlighet att köpa till ytterligare utrustning för att förvandla den till en multifunktionell bäst i test köksblandare.

Det vi liker:
 • Fler säkerhetsfunktioner
 • Stabil under knådning
 • Mjukstart som skyddar motorn
 • Bra design
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för vispning av tunna degar

Sage The Bakery Boss – Köksassistent bäst i test med inbyggd belysning

Sage The Bakery Boss Köksmaskin BEM825

Varför ska du välja Sage The Bakery Boss

Sage, varumärket som drivs av kändiskocken Heston Blumenthal, är känt för högkvalitativa köksredskap.

Bakery Boss är inget undantag. Designen påminner om Kitchenaid, men Sage har lagt till flera fantastiska funktioner till sin köksassistent för att göra ditt liv enklare.

Enligt Sage förkortar den dubbelsidiga gummiskrapan på de platta visparna blandtiden med upp till 60%. Praktiska tester visade också att köksassistenten var snabbare än andra mixrar på att vispa äggvitor och kaksmet. På mindre än två minuter vispade den 5 äggvitor till maräng. Precis som KitchenAid-modellerna använder den planetarisk blandningsteknik.

Det är den enda modellen i vårt test som har en timerfunktion, där man kan ställa in en tid efter vilken köksassistenten stänger av sig själv.

Det är också den enda bäst i test blandaren med en inbyggd lampa ovanför bunken, så att du tydligt kan se om alla ingredienser har blandats. Vår favoritfunktion är att den känner av vilken typ av deg den blandar och justerar effekten därefter.

Vårt betyg

Sage The Bakery Boss är en köksassistent som kommer att glädja de flesta hem. Modellen är prisvärd samtidigt som den är både användarvänlig och kraftfull.

Till skillnad från de flesta andra modeller i vårt test klarar den här både kakdeg och tyngre bröddeg. Därför är köksassistenten något för dig som vill ha en mångsidig och flexibel köksassistent med en snygg design till ett pris som de flesta har råd med.

Det vi liker:
 • Inbyggd belysning ovanför skålen
 • Timer-funktion
 • Dubbel skrapfunktion på den platta vispen
 • 2 skålar i olika storlekar ingår (3,8 + 4,7 liter)
 • Snabb i testning
 • Bra för både kakdeg och bröddeg
 • Justerar automatiskt hastigheten beroende på degtyp
Det vi ikke liker:
 • Glasskål mycket tung, 2,1 kg
 • Skärmen är svår att installera och ta bort

OBH Nordica First Deli 6800 – Liten köksassistent bäst i test

OBH Nordica First Deli 6800

Varför ska du välja OBH Nordica First Deli 6800

Denna lilla bäst i test köksmaskin från OBH Nordica är perfekt för en liten familj eller ett litet hushåll. Blandningsskålen i rostfritt stål har en kapacitet på 4 liter, vilket är den näst minsta i vårt test, endast överträffad av Bosch MUMS2TW00 med 3,8 liter.

Enligt vår erfarenhet är köksassistenten bra för dem som bakar ibland. Skålen behöver ofta skrapas från deg för att säkerställa att allt är blandat. Dessutom är tillbehören av plast och därför inte lika robusta som andra modeller med metalltillbehör.

Modellen kan köras i högst 6 minuter på full hastighet, varefter den behöver en paus på 15 minuter. Därför är det inte en maskin för dem som älskar att baka surdegsbröd och andra stora degar. Vår forskning visade också att trots de halkfria fötterna är den inte stabil på bänkskivan när man knådar deg som bröddeg.

Den kompakta designen gör att den inte tar mycket plats på köksbänken, men med sin låga vikt på 5,2 kg är den också lätt att förvara och ta fram vid behov. Återigen överträffas denna vikt endast av Bosch MUMS2TW00.

Du kan välja mellan 6 hastighetsinställningar för att säkerställa att du alltid får rätt konsistens och bästa blandningsresultat. Degkrok och visp ingår, och du kommer att bli särskilt glad över att alla lösa delar är diskmaskinssäkra. Inklusive skålen i rostfritt stål.

Vårt betyg

Om du letar efter en köksassistent i en billigare prisklass för att hantera enstaka bakningar är OBH Nordica First Deli 6800 ett bra val för dig.

Köksassistenten kan inte hantera tunga degar och står inte stabilt på köksbänken. Men om allt du behöver är en köksassistent som kan hantera bolldeg och födelsedagstårta, kommer den här modellen att göra susen.

Det vi liker:
 • Lång sladdlängd
 • Tar inte upp mycket utrymme
 • Bra för mindre portioner
 • Enkel rengöring – alla lösa delar kan diskas i maskin
Det vi ikke liker:
 • Bullriga enligt våra undersökningar
 • Tillbehör i plast
 • Enligt bruksanvisningen endast 6 min på det snabbaste programmet

Ankarsrum Assistent AKM 6230 – bästa köksassistenten för deg

Ankarsrum Assistent AKM 6230

Varför ska du välja Ankarsrum Assistent AKM 6230

Denna Ankarsrum Assistent köksassistent är inte bara en effektiv köksassistent, utan en multifunktionell köksassistent med en kraftfull motor och två olika skålar! Den ena rostfria skålen är på 7 liter, vilket är den största i vårt test, medan den andra är mindre och har en kapacitet på 3,5 liter.

Du får massor av tillbehör med din Ankarsrum Assistent; degrulle, degskrapa och degkniv samt en degrkrok, ballongvisp och kakvisp. Du får också ett praktiskt plastlock så att du inte riskerar att ingredienser spills ut ur skålen medan du blandar. Ankarsrum Assistent AKM 6230 har sju hastighetsinställningar, så att du kan hitta rätt hastighet för dina behov.

Det som skiljer den här Ankarsrum Assistent -modellen från de andra i vårt test är att det är själva skålen som roterar snarare än svängarmen. Dessutom finns det en medföljande skrapa som förhindrar att ingredienserna fastnar på skålens sidor.

I tester visade sig Ankarsrum Assistent AKM 6230 vara mycket snabb. Till exempel vispade den vispgrädde på bara 35 sekunder och lyckades enkelt knåda deg till surdegsbröd.

Vår undersökning visade också att det tar tid att vänja sig vid den roterande skålen, vilket också innebär att du måste tillsätta ingredienser på ett annat sätt än med andra köksassistents.

Ankarsrum Assistent AKM 6230 kan ställas in på två olika sätt. Du kan låta den vara en vanlig köksassistent, medan du med tillbehör som pastakitet kan placera den på sidan för att pressa din pastadeg!

Precis som KitchenAid-modellerna kan du köpa till många extra tillbehör för att göra bland annat pasta, köttfärs, bröd och korv. Om du köper en glassmaskin kan du göra uppfriskande glass på bara 30 minuter! En receptbok medföljer Ankarsrum Assistent AKM 6230 köksassitenten så att du snabbt kan komma igång. Ankarsrum Assistent köksassistenten finns dessutom i 13 olika färger.

Vårt betyg

Det finns en anledning till att Ankarsrum Assistent är en populär köksmaskin. Den är mångsidig och utmärker sig i tester.

Priset ligger i mellanklassen och med möjligheten att köpa ytterligare tillbehör får du många maskiner i en. Det tar lite tid att vänja sig, men om du kan leva med det tror vi att du kommer att få mycket för pengarna med Ankarsrum. Den är perfekt om du letar efter en kraftfull och flexibel köksmaskin i toppklass.

Det vi liker:
 • 2 olika skålar i olika storlekar
 • Avtagbar kabel för enkel förvaring
 • 6 tillbehör ingår (högsta antalet i vårt test)
 • Fast skrapa i skålen
 • Särskilt bra för tunga bröddegar och vispad grädde tack vare den kraftfulla motorn
Det vi ikke liker:
 • Inte så lämplig för små mängder

Hur man väljer den bästa köksassistenten

En bra köksassistent är oumbärlig i det moderna köket. Särskilt om du älskar att baka bröd och kakor.

Alla bäst i test köksmaskiner kan knåda degar till bröd och kakor, samt vispa exempelvis grädde och ägg. Men i takt med att populariteten och konkurrensen på marknaden ökar tillkommer ständigt nya funktioner och modeller. Till detta kommer parametrar som watt, kapacitet och inställningsmöjligheter.

I vår köpguide tar vi en djupgående titt på dessa parametrar och betonar deras betydelse vid valet av köksassistent.

4 saker att tänka på innan du ska köpa en köksassistent

Vad behöver du vara medveten om när du ska hitta en bäst i test köksassistent? Vi har svaret här:

 1. Vad behöver du den till? Ska den hantera tung bröddeg eller mjuk kakdeg?
 2. Kapacitet – hur många portioner behöver du tillreda åt gången?
 3. Hur kraftfull ska den vara?
 4. Vilka funktioner behöver du?

Behov – Vad ska din köksassistent göra?

Många tror att en köksassistent bara kan knåda deg och vispa ägg. Men faktum är att många modeller kan användas till alla möjliga olika saker, beroende på vilken modell du väljer. Om du till exempel väljer en Kenwood XL Chef kommer du att kunna knåda större portioner deg. Detta gör den lämplig för ett större hushåll eller om du huvudsakligen använder din köksassistent när du underhåller gäster.

Om du vill ha en köksmaskin som kan ersätta några av dina andra köksapparater, bör du definitivt välja en multifunktionell köksassistent. Kenwood Chef, de olika KitchenAid-modellerna och Ankarsrum Assistent köksmaskin är alla multifunktionella.

Vissa levereras med flera olika tillbehör, medan andra håller sig till det grundläggande. Du kan dock köpa ytterligare tillbehör i efterhand. Undantaget är Ankarsrum-blandaren, som levereras med många tillbehör när du köper den.

Kapacitet – hur stora portioner behöver du tillreda?

Även om olika blandare ofta har liknande design och form kan deras storlek variera ganska mycket. Därför är det en bra idé att fundera över om du ska använda den för små eller stora mängder.

Om du oftast lagar stora portioner är det värt att investera i en modell med större kapacitet, till exempel Kenwood Chef XL KVL4100S med 6,7 liters kapacitet.

Du kan också välja en modell med två skålar i olika storlekar. Modellen Ankarsrum AKM 6230 finns till exempel med två skålar i olika storlekar, varav den ena är en stor skål rymmer 7 liter och den andra 3,5 liter, vilket ger dig fler valmöjligheter.

Om du brukar göra mindre satser och bara behöver knåda degar i större satser en eller två gånger om året, kan du enkelt köpa en köksassistent av mindre modell och bara göra satsen två gånger.

Men om du mest använder den för större portioner är det bättre att investera i en köksassistent med större kapacitet redan från början. I längden skulle det vara frustrerande att behöva göra en portion två gånger för att skålen inte är tillräckligt stor.

I detta sammanhang är det också viktigt att komma ihåg att det vanligtvis finns två kapaciteter att ta hänsyn till när man tittar på blandare.

Oftast hittar du en kapacitet i liter och även i kilogram. Kapaciteten anges inte alltid i kilogram, men den anges alltid i liter. Det är dock viktigt att du inte blandar ihop de två.

Ta till exempel Bosch MUMS2TW00-modellen. Den har en kapacitet på 3,8 liter, vilket motsvarar 2,4 kg mjöl. Se vår jämförelsetabell för kapaciteten hos de olika modellerna.

Watt – Hur kraftfull ska den vara?

De olika modellerna skiljer sig ofta också åt i motorstyrka.

Motoreffekt mäts alltid i watt. Hur många watt du behöver beror återigen på vad du ska ha den till. Mer watt betyder inte alltid en bättre maskin.

KitchenAids modeller har direktdrivna motorer, vilket innebär att de inte förlorar någon effekt innan den roterande armen kopplas in. Därför behöver de mindre watt än maskiner med indirekt transmission, som förlorar en del av sin effekt.

Det är en bra idé att titta på varje modell och vad de kan göra. Exempelvis är KitchenAids modeller bäst för mjukare degtyper, medan du med Ankarsrum och Sage får en kraftfull köksassistent som är bra för både mjuka och tunga degtyper.

Ljudnivå – Hur högt får det låta?

Ljudet från en köksassistent är oundvikligt, oavsett vilken modell du väljer. Men du kan enkelt hitta en köksassistent som har en lägre ljudnivå än andra modeller på marknaden.

Vanligtvis, med några få undantag, hittar du ljudnivån i maskinens specifikationer.

Ljudnivån från alla typer av maskiner mäts alltid i decibel (dB). En låg decibel motsvarar ett lägre ljud och därmed mindre buller.

Det kan kännas lite abstrakt att prata om ljudnivåer på det här sättet, så för att hjälpa dig har vi skapat en liten översikt. Den kommer att ge dig en bra uppfattning om vad de olika siffrorna motsvarar i den verkliga världen.

 • 35-40 dB = ett tyst kylskåp
 • 50 dB = tal och buller i ett öppet kontorslandskap
 • 60 dB = ett normalt samtal
 • 65 dB = en genomsnittlig köksfläkt
 • 74 dB = en traditionell dammsugare
 • 80 dB = en hårtork
 • 98 dB = en borr
 • 110 dB = musik på ett diskotek

Alla dessa siffror är naturligtvis vägledande. En vanlig dammsugare har till exempel en genomsnittlig decibel på 74, men det beror naturligtvis också på modell och märke.

I vår jämförelsetabell har vi gjort vårt bästa för att ange decibelnivån för blandarna.

Ljudnivån baseras på medelhastigheten för en köksassistent med flera hastighetsinställningar. Ju fler hastighetsinställningar, desto fler ljudnivåer. Vissa modeller har t.ex. en turbo/pulsfunktion, som kommer att vara något högre än de andra.

KitchenAid Artisan 5KSM125EOB har den högsta ljudnivån i vårt test, med 79,2 dB. Detta motsvarar nästan ljudet från en genomsnittlig hårtork. Kenwood Chef XL KVL4100S är 69,8 dB och har den lägsta ljudnivån i testet.

Funktioner – vilka behöver du?

När vi talar om funktioner menar vi inte de tillbehör som du får med en viss köksassistent. Istället talar vi om de funktioner som du kan förvänta dig att hitta på olika modeller.

Några av de vanligaste funktionerna är hastighetssteg, turbo/pulsfunktion och display.

Hastighetssteg

Det kan låta trivialt att nämna hastighetssteg, men även i detta avseende kan det finnas skillnader mellan olika maskiner. Vissa har en så kallad steglös hastighetsinställning. Det innebär vanligtvis att du vrider eller trycker på en ratt för att öka hastigheten, utan att kategoriseras i olika hastigheter 1, 2, 3 och så vidare.

Vissa modeller har ett bestämt antal hastighetssteg som du kan ställa in efter dina behov. Antalet olika hastigheter kan dock också variera. Vår testvinnare KitchenAid Classic 5K45SSEWH har 10 hastighetsinställningar, medan Bosch MUMS2TW00 har 4.

Hur många hastighetsinställningar du behöver beror först och främst på vad du vill använda köksassistenten till, men också på dina personliga preferenser. Om du mest vispar grädde för att vispa grädde behöver du kanske inte så många olika hastigheter att välja mellan.

Men om du använder köksassistenten till många olika saker i köket, till exempel om du väljer en multifunktionell version, är ett ökat antal hastighetsnivåer en fördel. Detta ger dig fler alternativ på lång sikt.

Turbo/pulsfunktion

Vissa köksassistents är utrustade med en turbo/pulsfunktion, t.ex. Kenwood Chef. Med turbo-delen kan du öka hastigheten under en kortare tid.

Pulsfunktionen är en annan mycket praktisk funktion som gör att du kan ställa in köksassistenten så att den körs i korta och intensiva “skurar”. Detta används t.ex. för hårdare ingredienser som kan vara lite svåra att få igenom. Pulsfunktionen ger dig full kontroll över varaktigheten för att förhindra att motorn bränner ut sig eller överbelastas.

Sage The Bakery Boss har ingen turbo/pulsfunktion utan justerar hastighet och effekt beroende på typ av deg.

Timer

Med en timerfunktion kan du ställa in maskinen på att knåda i ett visst antal minuter utan att behöva hålla ett öga på tiden. Maskinen gör detta helt av sig själv. Sage the Bakery Boss är den enda modellen i vårt test som har en timerfunktion.

Intelligent motorstyrning

Självklart måste säkerheten vara på topp! Därför har många blandare också intelligent motorstyrning. Detta är en säkerhetsåtgärd som säkerställer att maskinen inte drabbas av överbelastning eller överhettning. KitchenAid-modellerna har till exempel denna säkerhetsfunktion, medan Smeg-modellen har en mjukstart på varje hastighetsnivå för att skydda motorn.

3D PlanetaryMixing-teknik

3D PlanetaryMixing-tekniken är en form av intelligent roterande knådningsteknik. Många av maskinerna i vårt test är utrustade med denna speciella teknik för ännu bättre resultat. Både modellerna Kenwood Chef, Bosch och KitchenAid är utrustade med denna 3D PlanetaryMixing-teknik.

Tekniken säkerställer att vispen eller degkroken roterar i en riktning, medan själva kroken roterar i motsatt riktning på sin egen axel. Detta ger ett bättre och jämnare blandningsresultat samtidigt som effektiviteten ökar.

Standardtillbehör

Alla köksmaskiner har tillbehör. En köksassistent levereras vanligtvis med degkrok, ballongvisp – även känd som en elliptisk visp – och en platt visp som standardtillbehör.

Degkrok

En degkrok används för att knåda olika typer av deg. Det kan vara både en lätt bolldeg eller en lite tyngre jästdeg.

Ballongvisp

En ballongvisp, å andra sidan, används för lättare ingredienser som att vispa äggvitor till maräng eller grädde till vispad grädde. Den vispar på ett sådant sätt att luft piskas in i blandningen.

Flat visp/spade

En k-spade är mer robust och har färre lufthål. Den är därför lämplig för blandningar som innehåller och ofta börjar med smör och socker, och där fler ingredienser tillsätts gradvis. En ballongvisp skulle tillsätta för mycket luft och du skulle riskera att din kaka spricker.

Använd därför den platta vispen för lite tyngre blandningar, t.ex. muffins eller kex. Du kan också använda den platta vispen för att mala kött- eller fiskfärs.

Blandningsskål

Du kan få en blandningsskål i rostfritt stål, glas eller plast. I vårt test har alla utom en modell en rostfri skål. Både Sage The Bakery Boss och Ankarsrum-modellen levereras med 2 rostfria skålar.

Det kan vara praktiskt att ha två skålar så att du t.ex. kan vispa äggvitor i den ena och äggulor separat i den andra innan du blandar ingredienserna. Att ha skålar i olika storlekar ger dig samtidigt större flexibilitet.

Extra tilläggstjänster

Förutom standardtillbehören kan du också få köksmaskiner med extra tillbehör. Olika märken har varierande tillval. Och det finns gott om alternativ och tillbehör att välja mellan.

Om du köper en modell som levereras med många tillbehör kan du faktiskt nästan ersätta de flesta köksapparater.

Kitchenaid och Ankarsrum är exempel på maskiner med ett brett utbud av utrustning.

Omrörarens vikt

Om du vill att din köksmaskin ska sticka ut, gör det inget om den är lite tung. Och många modeller är tillverkade med en robust design, så det finns en god chans att de är tunga. Med sina 13,83 kg är KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER den tyngsta modellen i vårt test.

Om du vill ställa den i skåpet eller flytta runt den mycket är en lättare modell förmodligen att föredra. Bosch MUMS2TW00 är den lättaste modellen i vårt test med en vikt på 4 kilo.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken köksassistent är bäst i test 2023?

Vår bäst i test köksassistent är KitchenAid Classic 5K45SSEWH. Den är mångsidig och kraftfull. Skålen i rostfritt stål har en kapacitet på 4,3 liter. Den direktdrivna motorn säkerställer smidig rörelse och bra resultat. Denna bäst i test köksassistent har också tio hastighetsinställningar.

Kan en köksassistent mala kött?

I grund och botten kan en köksassistent inte mala kött. I många fall är det dock möjligt att köpa en köttkvarn till din matberedare så att den kan göra jobbet åt dig. Är det viktigt för dig att din matberedare har en köttkvarn och är multifunktionell? Kontrollera då alltid vilka tillbehör som finns tillgängliga.

Vad är en bra köksassistent?

En bra blandare är den som uppfyller dina behov. Om du bakar ofta, och ofta tyngre degtyper, är de bästa blandarna för dig robusta och kraftfulla maskiner. Om du bara bakar vid speciella tillfällen och främst kommer att använda den för att blanda kaksmet och vispa grädde, räcker det med en mindre köksassistent.

Hur många watt bör en köksassistent ha?

Det beror på dina behov och maskinens konstruktion. Mixrar, t.ex. KitchenAid-modeller, med direkt motoröverföring kan göra mer med mindre watt än maskiner med indirekt överföring. Om du bakar ofta och med tunga degtyper bör du investera i en maskin med en kraftfull motor.

Vad är skillnaden mellan en köksassistent och en matberedare?

En köksassistent används för att knåda deg, vispa grädde, äggvita och kaksmet. Vissa av de olika mixrarna kan omvandlas till en mer multifunktionell köksmaskin. Du kan t.ex. lägga till många extra tillbehör som köttkvarn, köksassistent, pastamaskin, juicepress etc.

Hur länge kan en köksassistent vara igång?

Det beror på de olika blandarna. Om den körs med full hastighet är 10-12 minuter den längsta tiden för att skona motorn. För OBH Nordica-modellen rekommenderas att du stannar efter 6 minuter, så kom ihåg att läsa instruktionerna för din köksassistent. En maskin med en kraftfull motor kommer ofta att kunna knåda degen snabbare.

Vad kan man använda istället för en köksassistent?

Du kan använda en handmixer eller handknådning. En handmixer kan inte hantera samma stora mängder deg och inte heller hårda eller tunga degar. Handknådning är bättre, även om det tar längre tid.