Köksfläkt Test (2022) → Test av de 9 köksfläktarna på marknaden som är bäst i test

1
Siemens LC87KEM60

Det kan inte bli annat än rätt med denna väggmonterade köksfläkt från Siemens, om du vill ha en modern och funktionell köksfläkt till ditt kök. Vi har utsett den till bäst i test, bland annat då du enkelt kan styra modellen via touchControl, där du bland annat kan justera dess effektnivå och LED-lampor. Produkten är dessutom relativt tyst när du använder den. Därför bör du välja en Siemens LC87KEM60 Om du letar efter en modern…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Siemens LC87KEM60 5.190 kr. eNemo
Miele DA 6096 W 90cm Vit, Svart##
Siemens LF97BCP50 8.549 kr. NetOnNet
Eico Luna N 6.995 kr. Inredningsvaruhuset
Bosch DWQ96DM50 5.576 kr. Elgiganten
Gorenje WHC623E16X##
Silverline PE342-60SR Vägghängd Köksfläkt 3.290 kr. eNemo
Eico Seashell N Vajerhängd Köksfläkt 15.788,42 kr. AScasa

I den här artikeln kan du läsa om de 9 köksfläktarna som har presterat bäst i test. Vi har utsett Siemens LC87KEM60 Vägghängd Köksfläkt till testvinnare – helt enkelt till allra bäst i test, eftersom att den på flera sätt är en perfekt investering och passar de flesta köksstilar. Det är dock mycket möjligt att du istället faller för någon av de andra av listans olika köksfläktar. Läs vidare och få bättre koll på de bästa köksfläktarna som finns i det här testet av köksfläktar!

Alla olika köksfläktar i detta test är helt klart värda investeringen – de är trots allt bäst i test, så för vilken du än vänder dig till är chanserna stora att du kommer att välja rätt. Detta försäkras bland annat genom alla modellers rekommendationer av såväl experter hos Råd & Rön som konsumenter, och detta test ger dig mer fördjupad information om de olika modellerna. De utmärker sig bl.a. på parametrarna funktionalitet, ljudnivå, pris och utseende. På så sätt har du genom detta test alla chanser i världen att hitta den bästa fläkten till ditt kök. 

Du kan också få bättre koll på hur du på bästa sätt kan montera och rengöra fläkten – om du läser hela vägen till slutet av artikeln.

Siemens LC87KEM60 Vägghängd Köksfläkt – Köksfläkten som är allra bäst i test

Det kan inte bli annat än rätt med denna väggmonterade köksfläkt från Siemens, om du vill ha en modern och funktionell köksfläkt till ditt kök. Vi har utsett den till bäst i test, bland annat då du enkelt kan styra modellen via touchControl, där du bland annat kan justera dess effektnivå och LED-lampor. Produkten är dessutom relativt tyst när du använder den.

Därför bör du välja en Siemens LC87KEM60

Om du letar efter en modern väggmonterad köksfläkt som du kan få glädje av i många år ska du ta en titt på den här modellen från Siemens, som enligt oss är bäst i test. Den har en elegant design i svart glas som båda lyckas sticka ut och smälta in samtidigt. Det beror på att fläkten bidrar med en touch av elegans och stilrenhet – och den passar följaktligen perfekt in i det moderna köket.

Fläkten kan styras via touchControl, där du bland annat kan ställa in effektnivå och använda de inbyggda LED-lamporna. Modellen kan ställas in på tre olika hastigheter och ett intensivt steg, som dock återställs automatiskt efter sex minuter. Modellen avger inget ljud när den används, eftersom den håller sig på en ljudnivå mellan 48 och 60 dB (A) under de normala stegen. På den intensiva sugkraften når dock ljudnivån 69 dB (A).

Modellen är i energiklass B och du kan på så sätt vara säker på att den inte kommer att driva på elförbrukningen orimligt mycket. En av de klara fördelarna med att investera i den här modellen, förutom dess snygga utseende och låga volym, är att fläkten är utrustad med rimVentilation, som är ett metallfilter med kantsug. Detta metallfettfilter kan till och med rengöras i diskmaskinen. Dessutom är dess nackdelar få, så det är inte för inte denna modell kan sägas vara allra bäst i test.

Produktdetaljer

 • Höjd: 95,6 cm
 • Djup: 43,4 cm
 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 15,5 kg
 • Färg: Svart/glas
 • Ljudnivå: Mellan 48 och 69 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 669 m3/h
 • Energiklass: B
Det vi liker:
 • Användarvänlig köksfläkt som kan styras via touchControl
 • Utrustad med metallfettfilter med kantsug som tål diskmaskin
 • Modern och snygg design

Miele DA 6096 W Vägghängd Köksfläkt – En bra köksfläkt med kolfilter

Med denna väggmonterade fläkt från Miele kan du effektivt rengöra luften i ditt kök, tack vare modellens höga kapacitet på 650 m3/h. Modellen är utrustad med ett metallfettfilter, som även går att köra i diskmaskinen, och ett NoSmell-kolfilter. Dessutom är modellen väldigt tyst, vilket illustreras av dess låga ljudnivå på mellan 40 och 66 db (A).

Därför bör du välja en Miele DA 6096 W

Om du letar efter en bra köksfläkt med ett optimalt filtersystem, då bara måste du kolla in denna modell från Miele. Modellen är utrustad med både ett 10-lager metallfettfilter i rostfritt stål och ett aktivt NoSmell-kolfilter. Dess metallfettfilter kan köras i diskmaskinen, vilket underlättar rengöringen av det avsevärt. NoSmell-kolfiltret bidrar till att du får ett kök fritt från lukt, eftersom att filtret binder lukt effektivt och under lång tid.

Fläkten i sig har en kapacitet på upp till 650 m3/h, så den rengör luften på bästa sätt även i medelstora kök. Den har också en maximal ljudnivå på 66 dB (A), medan miniminivån ligger på låga 40 dB (A), vilket innebär att du inte kommer att störas av fläkten.

Dessutom är fläkten designad på ett väldigt snyggt och smart sätt. Modellen är lutande, vilket innebär att du får mer luft över hällarna och därmed bättre utrymme att arbeta på. Du styr enkelt fläkten via den elektroniska styrningen, och sedan hjälper en speciell CleanCover till att rengöra fläkten inuti.

Produktdetaljer

 • Höjd: 54,7 cm
 • Djup: 52,3 cm
 • Bredd: 89,8 cm
 • Vikt: 20 kg
 • Färg: Vit/brilliant
 • Ljudnivå: 40 till 66 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 650 m3/h
 • Energiklass: B
Det vi liker:
 • Utrustad med dubbelt filtersystem – metallfettfilter och NoSmell-kolfilter
 • Möjlighet att rengöra filter i diskmaskinen
 • Låg ljudnivå mellan 40 och 66 dB (A)

Siemens LF97BCP50 Frihängande Köksfläkt – En tyst köksfläkt

Denna frihängande fläkt från Siemens är perfekt för dig som brukar tycka att köksfläktar låter alldeles för mycket när de används. Produkten har nämligen en ljudnivå på så lågt som  mellan 45 och 65 dB (A), men den kommer bara upp i 65 dB (A) om du själv höjer ljudnivån – annars håller den sig under 55 dB (A). Modellen kan även ställas in på fem olika hastigheter för bra sug.

Därför du ska välja en Siemens LF97BCP50 Frihängande Köksfläkt

Vill du få tag i en tyst köksfläkt? I så fall är den här frihängande modellen från Siemens helt klart något för dig. Denna köksfläkt är nämligen särskilt utformad för att hålla en låg ljudnivå, i hur den är utvecklad med en teknik för speciell ljuddämpning. Detta innebär att fläkten vanligtvis kommer att avge någonstans mellan så lågt som 45 och 55 dB (A). Ljudnivån kan dock överstiga detta när du använder dess boost-funktion/mest intensiva steg. I dessa fall kan ljudnivån nå 65 dB (A).

Just tack vare den låga volymen har denna frihängande modell fått bra recensioner av såväl Råd & Rön som det danska konsumentrådet Tænk, som klassar relevant information. Denna frihängande modell hyllas också för dess höga användarvänlighet. Du kan nämligen ställa in den här fläkten via det smarta TouchControl-systemet, som har digital indikering. Köksfläkten kan ställas in på tre hastigheter och två intensiva steg. Den har också en funktion för automatiskt sug i sex minuter. Till sist är det även möjligt att använda denna köksfläkt för återcirkulation.

Produkten är utrustad med en dimmerfunktion och ett softLight-ljus. Det är således möjligt att tända och släcka belysningen gradvis efter det som passar. Dessutom kommer den här fläkten både med ett metallfettfilter och ett kolfilter. Det finns en indikator som visar när filtren måste rengöras och bytas ut. Dess metallfettfilter tål också att köras i diskmaskinen, vilket är skön information att ta med sig då det garanterat gör underhållet av fläkten mycket enklare.

Produktdetaljer

 • Höjd: 74,4 till 104,4 cm
 • Djup: 60 cm
 • Bredd: 90 cm
 • Vikt: 30 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 45 till 65 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 727 m3/h
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Låg ljudnivå mellan 45 och 55 dB (A) utan boost (upp till 65 dB (A) vid boost)
 • Kan användas för återcirkulation
 • Indikerar när det är dags att rengöra/byta fett- och kolfilter, där dess fettfilter tål diskmaskinen
 • Har fått bra recensioner från t.ex. Råd & Rön

Eico Luna N Vajerhängd Köksfläkt – Köksfläkt med fjärrkontroll

Du kan på ett smidigt sätt styra denna fläkt via den medföljande fjärrkontrollen och ansluta den till hällarna så att de två elektroniska enheterna fungerar tillsammans. Detta betyder att, köper du den här modellen, investerar du i en väldigt högteknologisk köksfläkt. Modellen har en integrerad motor och kan användas för återcirkulation. Den innehåller dessutom både fett- och kolfilter.

Därför ska du välja en Eico Luna N Vajerhängd Köksfläkt

Vill du kunna använda din köksfläkt så enkelt och okomplicerat som möjligt? Vi gissar att svaret är ja, och i så fall bör du ta en närmare titt på den här modellen från märket Eico, eftersom att denna modell kan styras via en fjärrkontroll. Du kan således enkelt hänga modellen lite högre upp, eftersom att du inte nödvändigtvis måste trycka på fläkten själv för att sätta på och stänga av den, ändra hastighetssteg etc. 

Du kan till och med ansluta din köksfläkt till hällarna, om de också kommer från Eico, eftersom produkten, liksom de från Eico som då redan finns hemma hos dig, då är en del av det integrerade kombinationssystemet Eicolink. Detta gör att det skapa en trådlös anslutning mellan de olika produkterna i systemet, så att du kan använda flera enheter samtidigt. Det är samtidigt även möjligt att använda den här fläkten ensam, så det går alltså alldeles utmärkt att använda den oavsett vilken ugn/spis du har.

Modellen är utrustad med en intern motor och är designad på ett mycket modernt sätt med ett nära futuristiskt intryck, eftersom att den hänger i vajrar snarare än att vara fast monterad i taket eller väggen. Du kan även använda fläkten för återcirkulation om du inte kan ansluta den till en utsugskanal. Modellen är även utrustad med både ett kol- och fettmetallfilter – och har till och med en indikator som visar när de bör rengöras och bytas ut.

Produktdetaljer

 • Maximal höjd: 190 cm
 • Djup: 45 cm
 • Bredd: 45 cm
 • Vikt: 8,7 kg
 • Färg: Svart 
 • Ljudnivå: 49 till 64 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 650 m3/h
 • Energiklass: B
Det vi liker:
 • Möjlighet att styra fläkten via fjärrkontroll
 • Vajerhängd uppsättning garanterar att köket ger ett modernt intryck
 • Indikator visar när filtren behöver rengöras eller bytas

Bosch DWQ96DM50 Vägghängd Köksfläkt – En billig köksfläkt

Med den här köksfläkten från Bosch behöver du inte oroa dig för att du efter köpet ska känna att du har kastat pengar i sjön. Modellen säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med, vilket gör att du borde bli nöjd. Vidare tillhör produkten tillhör energiklass A, är effektiv i drift och är relativt tyst, så du kompromissar inte med kvalitén, även om du sparar pengar på köpet.

Därför ska du välja en Bosch DWQ96DM50 Vägghängd Köksfläkt

Har du inte den största budgeten att röra dig med när du ska köpa din fläkt? Är så fallet, behöver du som tur är inte oroa dig för att du ändå inte skulle kunna få tag på en bra fläkt. Av just den anledningen har vi tagit med en billig modell i detta test av köksfläktar. Trots det billiga priset ska du alltså inte vara orolig för att du är tvungen att kompromissa allt för mycket med kvalitén på den här varianten. Produkten är en snygg väggmonterad modell, som med en kapacitet på upp till 610 3/h är perfekt för lite större kök. 

Denna fläkt kan enkelt monteras eftersom den är utrustad med en intern motor. Den fungerar väldigt bra, precis som köksfläkten ska, och kan snabbt och smidigt ställas in på tre olika hastigheter samt ett intensivt steg. Oavsett vilken nivå du väljer får du fortfarande en tyst modell, eftersom modellen är utvecklad med en högeffektiv motor med EcoSilence-teknik med dubbla fläkthjul. Produkten har en maximal ljudnivå på 61 dB (A).

Modellen kan dessutom användas för återcirkulation, om du vill ha det, där du väljer om du vill använda ett startpaket med kolfilter eller ett CleanAir filter – allt för optimal luft. Inkluderat i detta köp är även ett metallfettfilter som tål att köras i diskmaskinen, så att du snabbt kan rengöra den. Produkten är även utrustad med två LED-lampor och tillhör energiklass A, så du får en modell som inte heller drar allt för mycket energi när den används under och efter att du lagar mat.

Produktdetaljer

 • Höjd: 67,6 till 100,6 cm
 • Djup: 50 cm
 • Bredd: 90 cm
 • Vikt: 12 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: Max. 61 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 610 m3/h
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Billig i pris
 • Snygg design och hög användarvänlighet
 • Effektiv i drift och tillhör energiklass A

Gorenje WHC623E16X Vägghängd Köksfläkt – Billig köksfläkt

Väljer du att investera i denna väggmonterade köksfläkt från märket Gorenje, kan du vara säker på att du inte kommer att bli pank på köpet. Produkten säljs till ett så lågt pris att, till skillnad från många fläktar, i princip alla kan ha råd med den. Trots det låga priset fungerar den naturligtvis fortfarande perfekt, eftersom att vi annars inte skulle ha inkluderat det i detta test. Sammantaget är detta ett bra köp med många fördelar – du får en bra produkt till ett lågt pris.

Därför bör du välja en Gorenje WHC623E16X Vägghängd Köksfläkt

Det finns många skäl att investera i denna köksfläkt från Gorenje. Först och främst är den till skillnad från flera fläktar, otroligt billig i pris, vilket innebär att alla har råd med den här modellen. Något som är oerhört positivt och viktigt att lyfta fram är att du inte kompromissar med produktens absorptionsförmåga bara för att den är billig. Modellen har en inbyggd motor och en maximal kapacitet på 505 m3/h, så den är perfekt för mindre kök.

Denna modell har granskats i olika tester, såsom de av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och har i dem fått fina recensioner. Detta beror delvis på att modellen, trots sitt billiga pris, är utrustad med ett effektivt fettfilter, som till viss del fungerar bättre än hos några av de dyrare modellerna. Samtidigt har modellen också ett optimalt utsug, och utöver att använda fläkten för att just suga ut luft, kan du även använda den för att återcirkulera.

Ljudnivån ligger på cirka 62 dB (A), vilket kan uppfattas som lite bullrigt. Ljudnivån är delvis avhängd fläktens hastighetsnivå, och du ställer in dess tre hastighetsnivåer via knapparna på fläkten. Vi glömde nästan att nämna att den här fläkten även har en enkel och snygg design! Det är ett viktigt perspektiv, och dess stilrena design i rostfritt stål passar alltså de flesta kök. Produkten levereras också med integrerade LED-lampor.

Produktdetaljer

 • Höjd: 79,5 – 112,5 cm
 • Djup: 50 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 8,6 kg
 • Färg: Stål
 • Ljudnivå: 62 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 505 m3/h
 • Energiklass: C
Det vi liker:
 • Otroligt billig i pris
 • Möjlighet att använda både utsug och återcirkulation
 • Optimal för det mindre köket tack vare en maximal kapacitet på 5050 m3/h.

Silverline PE342-60SR Vägghängd Köksfläkt – En energieffektiv köksfläkt

Denna vertikala köksfläkt från Silverline tillhör energiklass A och är en energieffektiv modell. Du behöver på så sätt inte vara orolig för att den kräver onödigt mycket energi när den används. Produkten är en väggmonterad och sluttande modell som ger gott om plats ovanför hällarna. Och dessutom har den ett exklusivt utseende i svart glas.

Därför ska du välja en Silverline PE342-60SR Vägghängd Köksfläkt

Värdesätter du energieffektiva apparater och produkter i ditt hem? Om så är fallet kan du på goda grunder investera i denna väggmonterade och vertikala köksfläkt från Silverline. Modellen tillhör energiklass A, vilket innebär att den är energieffektiv och på så sätt inte använder upp allt för mycket el när den används medan du lagar mat. Det är faktiskt ganska imponerande för just den här varianten, eftersom den har en stor kapacitet på 621 m3/h. 

En annan klar fördel med att investera i den här modellen är att den ser otroligt exklusiv ut. Detta är tack vare på den vertikala konstruktionen och den svarta glasytan. Den passar alltså perfekt in i det moderna köket, där fläkten gärna får sticka ut lite i en modern design. Modellens yta där den suger är vänd snett uppåt, vilket ger dig mer plats vid hällarna, och du behöver då inte på ett irriterat sätt stöta emot fläkten hela tiden. Dessutom ger denna konstruktion en bättre möjlighet att fånga upp stekos.

Du styr smidigt fläkten via touch som har en diod-display. Den kan ställas in på tre hastigheter, som har en ljudnivå mellan 48 och 65 dB (A). Dessutom har modellen en sugfunktion och ett tvättbart aluminiumfilter. Det är också möjligt att ansluta fläkten till en avgaskanal eller använda den för återcirkulation. I så fall behöver du bara köpa ett kolfilter som kan absorbera lukt och smuts.

Produktdetaljer

 • Höjd: 75 – 108 cm
 • Djup: 40,4 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 11,6 kg
 • Färg: Svart
 • Ljudnivå: 48 till 65 dB (A)
 • Kapacitet/sugkraft: 621 m3/h
 • Energiklass: A 
Det vi liker:
 • Energieffektiv köksfläkt som tillhör energiklass A
 • Kan användas i stora såväl som små kök
 • Exklusivt utseende tack vare vertikal konstruktion och front i svart glas

Eico Seashell N Vajerhängd Köksfläkt – En modern köksfläkt

Denna frihängande köksfläkt från Eico skiljer sig mycket från de mer klassiska köksfläktarna, och således från många andra produkter i detta test. Denna modell är faktiskt rund i sin form och tar inte upp all världens utrymme. Det gör att fläkten påminner mer om en lampa än en köksfläkt. Ändå fungerar den precis som en köksfläkt ska, och du kommer på så sätt ha stor glädje av denna modell, vad gäller såväl funktion som utseende.

Därför ska du välja en Eico Seashell N Vajerhängd Köksfläkt

Om du vill ha en fläkt som sticker ut och som inte tar upp all plats i köket hemma hos dig bör du titta närmare på den här modellen från Eico. Produkten är en frihängande fläkt, som också är vajerhängd. Den har en intern motor och kan följaktligen enkelt monteras i köket. Modellen har en rund design, så som du förstår ger denna form den ett annat, mer unikt utseende än mer klassiska köksfläktar. Det är perfekt för det moderna köket, där det ger rummet en extra krydda.

Även om denna frihängande modellens design skiljer sig från andra fläktar i detta test får du fortfarande en modell som fungerar perfekt. Köksfläkten är utvecklad med kantsug, vilket är ett system som suger upp luften effektivt på ett relativt tyst sätt via smala spår. Produkten kan också användas för återcirkulation om du vill. Dessutom har den en indikator som på ett tydligt sätt berättar för dig när du bör byta filter eller då detta måste rengöras. Till sist är den utrustad med en timerfunktion så att du inte behöver stänga av fläkten själv. 

Du har också möjlighet att styra den här frihängande fläkten via en fjärrkontroll, vilket gör den riktigt användarvänlig. Sugkraften kan ställas in på tre vanliga nivåer och en intensiv nivå. Totalt sett kommer dock ljudnivån inte att överstiga 61 dB (A), oavsett vilken nivå du använder.

Du kan också köpa den här modellen i flera olika färger, beroende på vad som går bäst ihop med stilen i ditt kök.

Produktdetaljer

 • Längd: 57-156 cm
 • Diameter: 800 cm
 • Vikt: 34 kg
 • Färg: svart, vit eller rostfritt stål
 • Ljudnivå: 42-61 dB (A)
 • Kapacitet/sugeffekt: 650 m3/h
Det vi liker:
 • Modern design med rund, lite avlång form
 • Kan köpas i flera olika färger
 • Utvecklad med både timerfunktion, kantsug och indikering för filterbyte/rengöring.

Vem monterar fläkten?

I de flesta fall kan du välja om du vill att monteringen av din nya köksfläkt ska ingå i köpet direkt från återförsäljaren, eller om du själv vill vara ansvarig för att montera din nya produkt. Detta kan bero en del på vad som rekommenderas för den aktuella modellen. För om du är van vid att montera vitvaror eller liknande, kan du förmodligen själv montera enklare köksfläktar med en inbyggd motor. Om du däremot inte har fått till det helt rätt tidigare, när du ska ha monterat liknande produkter eller vitvaror etc., skulle vi definitivt rekommendera dig att investera i att få professionell hjälp vid monteringen. Att försöka sig på detta själv utan tillräcklig kompetens ger fler nackdelar än fördelar.

Du kan också vara säker på att din nya köksfläkt är placerad precis där den ska om du investerar i en professionell montering av produkten. När allt kommer omkring vet en professionell hur man hänger de olika typerna i förhållande till din spis. Samtidigt behöver du inte bry dig om demonteringen av din gamla köksfläkt, eller alltså korrekt installation av den nya (du måste trots allt, i de flesta fall, borra lite i väggen eller i taket).

Hur högt ska en köksfläkt hänga?

Naturligtvis måste du alltid ta hänsyn till hur ditt kök är möblerat och designat, till exempel kopplat till höjd etc., när du planerar var exakt din köksfläkt ska monteras. Samtidigt finns det några allmänna råd om hur du ska montera fläkten i förhållande till själva hällens yta. Detta beror dock på om du har en elektrisk spis eller en gasspis. Generellt sett är rådet att fläkten ska hänga 50 till 65 centimeter över hällen om du har en elektrisk spis. Om du däremot har en gasspis, får köksfläkten gärna hänga lite högre upp – helst cirka 70 till 85 centimeter ovanför hällen. Det finns lite andra riktlinjer och information att ta del av när det gäller de vinklade varianterna, eftersom du då kan sänka fläkten lite längre ner över hällen.

Tänk på att fläkten varken ska hänga för lågt eller för högt – som så ofta gäller att lagom är bäst. Om den hänger för lågt kommer du snabbt att känna att den är i vägen för dig när du står och lagar mat – för visst vill du inte särskilt gärna stå och slå huvudet i fläkten varje gång du måste röra i en gryta? Men du kommer samtidigt också att få problem och uppleva nackdelar om fläkten hänger för högt. I så fall kommer den inte att absorbera lika mycket os och lukt, så att detta istället sprider sig i huset, vilket inte är att önska.

Hur rengör man en köksfläkt?

Man kan dela upp rengöringen av en köksfläkt i två delar: rengöring av filtret och rengöring av själva fläkten. Som tur är, är det dock inte särskilt svårt att göra någon av delarna. För att rengöra filtret behöver du bara lägga det i ett kar med varmt vatten och lite diskmedel i cirka 30 minuter. Därefter kan du relativt lätt ta bort fettet med en mindre borste, t.ex. en tandborste. Du kan med fördel upprepa hela eller delar denna procedur för att rengöra det lite extra – då sätter du återigen ner filtret i nytt vatten efteråt och eventuellt använder borsten igen. Flera moderna köksfläktar kommer med ett filter som tål att köras i diskmaskinen. Detta kommer naturligtvis att göra rengöringen mycket enklare, då du bara måste sätta ner filtret i diskmaskinen och torka av det efteråt, för att sedan sätta tillbaka det igen (om du kör filtret i diskmaskinen krävs givetvis inte att du gör något med vattenkaret).

Köksfläkten kan sedan enkelt rengöras med en våt trasa, eventuellt med lite diskmedel på. Du bör se till att du på ett bra sätt kommer åt alla delar av fläkten, nu när du ändå har tagit bort filtret. Detta gäller såväl under kanterna som ovanpå fläkten och möjligen andra skrymslen med. Under tiden bör du se till att skölja trasan regelbundet så att du inte sprider ut och får smutsigt fett över hela ytan.

Det är också värt att nämnas att allt fler fläktar nu också kommer med ett speciellt kolfilter – tillsammans med ett metallfettfilter. Dessa bör dock inte rengöras på samma sätt som de vanliga filtren, utan bör ersättas med ett nytt när de inte längre kan användas. Kolfiltret måste bytas ut några gånger om året, men det beror mycket på hur mycket du använder din köksfläkt i vardagen.

Annan användbar information i detta test av köksfläktar

Utifrån information i detta test har vi (förhoppningsvis) hjälpt dig i jakten på en ny köksfläkt, genom att du har fått bättre koll på vilka köksfläktar som är värda investeringen och kan klassas som ett bra köp för dig. I listan hittar du bara väggmonterade eller frihängande modeller, men vi vill inte missa att delge information om att det också finns väldigt fina köksfläktar som är inbyggda i ditt kök. Dessutom har alla ovanstående köksfläktar en inbyggd motor, eftersom dessa modeller är mycket lättare att både montera och att arbeta med. Det finns emellertid även köksfläktar med extern motor och du kan läsa mer om dem nedan.

Köksfläkt med extern motor

Det kan vara stor skillnad mellan olika köksfläktar på olika sätt, och detta kan bland annat handla om huruvida motorn är intern eller extern. En inre motor är inbyggd i själva fläkten och du behöver på så sätt inte tänka på att montera något annat än själva fläkten. En extern motor är dock placerad utanför själva fläkten och måste på grund av det monteras någon annanstans än vid fläkten. Det är speciellt en fördel att montera den externa motorn på husets fasad eller tak. Observera att du inte kan använda en köksfläkt med en extern motor om du inte har en avgaskanal utomhus.

Även om det kräver lite extra när det gäller utrymme och montering, har en köksfläkt med en extern motor en lägre ljudnivå än en modell med en inbyggd motor. Detta beror delvis på att motorn just har flyttats ut ur köket. Dessutom är en köksfläkt med en extern motor ofta lite kraftfullare än en modell med en intern motor. När allt kommer omkring kan den externa motorn vara större och kraftfullare än en modell som måste kunna vara inne i fläktens konstruktion. Av denna anledning passar en fläkt med en extern motor bra i de mycket stora köken.

Inbyggd köksfläkt

I mindre kök är en inbyggd köksfläkt ett optimalt val eftersom de tar upp långt ifrån lika mycket utrymme som en vanlig köksfläkt. En sådan modell är ofta monterad i ett skåp ovanför spishällen, där den kan dras ut från vid tillagning. Det är möjligt att få inbyggda köksfläktar med både extern och intern motor.

Som beskrivet tar en utdragbar köksfläkt upp mycket mindre utrymme än en vanlig köksfläkt, men å andra sidan suger den inte heller lika starkt, vilke kan vara viktigt att tänka på. Av denna anledning kan man se denna variant som kanon när du ska köpa en fläkt till det mindre köket. Där kan alltså en mindre kraftfull köksfläkt ändå på ett bra sätt säkerställa att luften är bra, då den har den kapacitet som krävs för att absorbera os och lukt från när du lagar mat. Du kan dessutom enkelt hitta en tyst köksfläkt om du vill – vilket vi kan tänka oss att du säkert uppskattar. Flera modeller ligger på en volym på cirka 50 dB (A), vilket är en utmärkt ljudnivå i det lilla köket.